Alkohol och droger bland ungdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alkohol och droger bland ungdomar"

Transkript

1 Alkohol och droger bland ungdomar Att alkohol- och droganvändningen bland ungdomar ökar, vet nog alla. Men många tänker nog inte på varför det gör det eller hur framtiden kommer att se ut. Jag ska nu försöka titta lite närmare på användningen av alkohol och droger hos ungdomar. Alkoholdebut och alkoholintag Under 1990-talet har alkohol- drickandet ökat i flera länder i Europa. Ett av dessa länder är Sverige. Vi har även en tidigare debut och har ett mer regelbundet alkoholintag än i länder i Central- och Sydeuropa. Genomsnittsålder för alkoholdebuten är 14 år och efter debuten ökar alkoholkonsumtionen kraftigt ända upp till 20 års- ålder. Därefter så börjar man minska sitt alkoholintag. Innan gymnasiet och under gymnasietiden En undersökning man gjort på ungdomar i årskurs nio visar att 40 % av dem dricker någon gång varje år. 40 % dricker 4-5 gånger varje år och 5-10 % dricker minst en gång i veckan. Detta betyder att man redan innan man börjat gymnasiet har fått som vana att dricka alkohol. I en nyligen gjort undersökning har det visat sig att ungdomar på gymnasiet dricker mer än man tidigare trott, medan ungdomarna själva inte alls blev förvånade. Nittio procent av elever dricker alkohol och hälften av dessa elever berättar även att de dricker alkohol varje helg. Var femte elev spenderar även nästan hela sitt studiebidrag på alkohol och tobak. Bland de yngsta personerna dricker pojkar och flickor ungefär lika mycket men vid 16 års ålder beräknas pojkar ha ett intag av alkohol som är 50 % högre än flickornas. Det har även visat sig att ungdomar allt oftare bjuds på alkohol hemma, vilket forskarna tror har hjälpt till i den senaste utvecklingen. Föräldrarna i sådana fall menar att det ska minska spänningen med berusning och att ungdomarna på detta sätt lär sig handskas med alkoholen. Hur får ungdomar tag på alkohol när Sverige har en lag som säger att man måste vara 18 år för att dricka alkohol på krogen, barer och restauranger och en lag på att man måste vara 20 för att köpa? Det sker med hjälp av langare, vilken är någon som har till gång till alkohol och som säljer det till en minderårig.

2 En langare kan vara vem som helst, en förälder, ett syskon, en äldre kompis, sin granne, någon på gatorna. Ja, vem som helst men nyligt gjorda undersökningar visar på att det i de flesta fall är föräldrarna som langar till sina barn. De langar för det mesta öl, vin och sprit. Hela 62 % av pojkarna i undersökningen och 32 % av flickorna i undersökningen uppger att det varit någon av föräldrarna som langat åt dem. Brott som sker vid berusning Som väldigt många vet sker väldigt många brott i samband med alkohol, bara för att nämna några; våldtäkt, misshandel och rattfylla. Skador och biverkningar som uppstår p.g.a. alkohol: Kvinnor tar mer skada av alkoholintag då de finns mindre vatten i kvinnors kroppsvävnader. Detta gör att en man och en kvinna med samma vikt och samma alkoholintag inte ger samma resultat, - kvinnan får mer alkohol i blodet och får då lättare alkoholskador på levern. Det är självklart även skadligare för barn och ungdomar att dricka alkohol. Det beror på att deras nervsystem är mer lätt påverkat och ger en ökad risk att få hjärnskador. Det som även oroar är att ungdomar inte kan behärska sin berusning, vilket leder till händelser som inte skulle ha inträffat i ett nyktert tillstånd. Som ni själva kan se så har brotten ökat, precis som alkoholintaget bland ungdomar gjort. Självklart ska man inte säga att alla ungdomar som dricker våldtar, misshandlar och kör rattfulla, men det finns ett samband. Hur ska man göra för att minska risken att bli misshandlad eller bli våldtagen? Vad kan man då göra för att minska risken att bli våldtagen? Jo, man kan alltid försöka ha sällskap med någon, prata i telefon och inte följa med främmande människor, och man ska absolut inte lyssna på Mp3.

3 Vad ska man göra för att minska risken att bli misshandlad? Här tycker jag att det enkla svaret är att gå ifrån en situation som ser ut att bli våldsam. Så kommer vi till rattfylla. Ja du kan bara skylla dig själv om du sätter dig i en bil och kör ihjäl dig själv, men kör du ihjäl någon annan är det inte bara ditt liv du förstört. Så om du vet att du är benägen att göra en sådan sak, så varför inte lämna bilnycklarna hemma? Ta en taxi istället! Försök själv tänka på hur du skulle känna om någon berusad skulle sätta sig bakom ratten och köra ihjäl någon som står dig nära. siffrorna stiger till omkring 80 % under nattetid. De vanligaste olyckorna är trafikrelaterade olyckor, men även drunkningar, bränder och fall berövar många livet. Internationellt sett har man beräknat att berusning står för 30 % av olyckorna med dödlig utgång och den största boven är trafikolyckor rattfylla. Enligt nya undersökningar ifrån USA så ökar risken för en trafikolycka redan vid ett litet alkoholintag låg alkoholhalt i blodet. En låg alkoholhalt anses vara omkring promille, men någon exakt gräns kan man inte fastställa. Vid 1.0 promille beräknas risken för en olycka öka 10 gånger och vid 2.0 promille 20 gånger. När gränsen för rattfylla sänktes så sjönk även antalet alkoholrelaterade trafikolyckor, vilket är en positiv trend. Olyckor vid berusning Alkohol och olyckor går hand i hand i väldigt många fall. I Sverige dör omkring 3000 personer i alkoholrelaterade olyckor varje år. Alkohol har förmågan att påverka vårt sätt att tänka och uppfatta saker och hur vi samordnar våra kroppsrörelser och det finns ett klart samband mellan ens intag av alkohol och graden av påverkan. På akutmottagningar runt om i landet beräknar man att alkoholpåverkan noteras hos % av de skadade patienterna, men De olyckor som endast uppstått av alkohol beräknas vara en tredjedel för trafikolyckor och hälften för drunkning. Så tänk dig för innan du sätter dig i bilen och tänk absolut på vad och hur mycket du dricker när du är vid ett stup eller vid vatten. Hur ser du om du borde ändra dina alkohol vanor? - Du råkar allt oftare ut för minnesluckor och ångestattacker. - Du gör bort dig och säger saker du annars inte hade sagt. - Du kan dricka mer än tidigare utan att känna dig påverkad.

4 - Du tar gärna 2-3 extra drinkar i smyg före eller under festen. - Du är alltid fullast och somnar. - Du svettas mycket när du dricker. - Du behöver dricka mer och mer för att uppnå samma effekt - Du har ett lättväckt sug efter alkohol. När du ska dricka lite blir det oftast så att du dricker mycket. - Du dricker alkohol hemma innan du går till en fest för att vara säker på att få i dig tillräckligt mycket - Du funderar på vita veckor Hur får man hjälp med sitt alkoholberoende? Man kan ta hjälp av anhöriga, söka upp en sjuksköterska/läkare, ringa vård- guiden, ringa alkohollinjen, husläkare eller ta kontakt med någon av länets beroendemottagningar. Vill du på egen hand försöka minska ditt alkoholintag och få en bättre och lättare berusning så kommer här lite råd: - Drick inte alkohol på fastande mage. Effekten kan bli större än du tror. - Hoppa över drinken före festen. Då smakar det som bjuds desto bättre. - Drick inte alkohol för att släcka törsten. Ha alltid ett glas vatten till hands. - Du pratar om att sluta dricka helt, men inte nu utan senare när det passar bättre - Drick lika mycket vatten som du dricker vin eller öl. - Du erkänner inte hur mycket du druckit, ens för dig själv - Du märker plötsligt att ditt drickande påverkar din ekonomi - Du hittar ofta ursäkter för att få dricka - Du ser till att du alltid har alkohol hemma - Du tycker att det smakar gott med en kall öl dagen efter en riktig fylla. - Välj ett alkoholsvagt öl om du dricker nubbe. - Drick ingen alkohol efter midnatt. - Späd ut drinken med läsk/vatten innan den är slut. - Drick inte ensam. - Sätt upp en gräns för hur mycket du tillåter dig att dricka i veckan, till exempel max två kvällar i veckan och då max två till tre glas öl eller vin. Notera gärna i din kalender eller på annat sätt att du följer din överenskommelse med dig själv. Summera en gång i veckan hur det gått. Att ge sig själv feedback på detta sätt är ett effektivt sätt att komma igång med och hålla kvar nya vanor.

5 Lite tankar om alkohol Under sommarn ökar ungdomars alkoholintag och lika så vid högtider, så se upp för fällorna även om det i vissa fall känns väldigt skönt att våga mer och känna sig oövervinnelig. Tänk då på att våldsbrott om våldtäkt, misshandel med fler oftare sker när alkohol är inblandat. Ofrivilligt sex och andra händelser som man senare i livet ångrar, sker även det oftare när alkohol är inblandat. Man kanske inte behöver alkohol för att ha roligt, kanske det alldeles beror på sällskapet och inte hur full man är, och om man absolut ändå måste dricka så drick förnuftigt! Jag ser absolut inget problem med ungdomar som dricker i lagom mängd, Det jag däremot inte förstår är tjusningen med att bli så full att man måste bäras hem eller bli magpumpad. Man vill väl ändå minnas ens kväll, för en sak är säkert och det är att livet är kort och därför borde inte en enda kväll få glömmas bort. byta, låna ut eller att ge bort dessa droger. Det är även olagligt att framställa eller odla narkotikaklassade droger. Droger i alla slag är även mer eller mindre beroendeframkallande. Det finns även vissa läkemedel som kan framkalla ett beroende om de intas under okontrollerade former. Sen 1990 talet har andelen som använt hasch eller marijuana ökat. Det gäller för både pojkar och flickor i årskurs nio, mönstrande män i 18-årsåldern och den vuxna befolkningen. Även antalet tunga narkotikamissbrukare har ökat från och det finns faktorer som talar för att ökningen fortsatt. Allt fler mellan åldrarna har använt narkotika och allt yngre uppger att de använt sig av narkotika. Hasch, en så kallad lätt drog. Droger och narkotikaklassade preparat Alkohol kan även klassas som en drog men i detta avsnitt tänker jag se lite närmare på betydlig farligare droger som är olagliga och narkotikaklassade. Vad dessa droger har gemensamt är att de är narkotikaklassade, vilket i sin tur betyder att det är olagligt att köpa, använda, inneha, sälja, Det är mer än 60 ämnen i hasch som påverkar hjärnan. Ett av de aktiva ämnena är THC. Hasch kommer ifrån cannabis och är kåda. Cannabis kan även bli marijuana som är torkade växtdelar och cannabisolja. Rökning av hasch är vanligast i Sverige och en normal dos brukar ligga på omkring 3 mg THC. THC absorberas väldigt snabbt och effektivt vid inandning, alltså rökning.

6 En vecka efter användning finns drogen kvar i kroppens fett. Det som finns kvar i kroppen utsöndras långsamt och efter en månad har allt THC försvunnit ut ur kroppen. Om man röker mer än en gång i månaden så lagras THC i kroppens fettvävnad. Man kan upptäcka THC i urinen inom en timme efter användning och första ruseffekten kommer efter 15 minuter och varar från en till några timmar. Rusets effekter på kort sikt - Lyckokänsla - Oro för framtiden försvinner - Känsla av oberoende och frihet från auktoriteter - Inre uppenbarelser - Sköna minnen dyker upp - Livets gåtor löses - Känner sig smartare - Känsla av makt - Färg, ljud, smaker blir intensivare - Känslorna för stunden förstärks Hur själva ruset blir beror på olika saker; personlighet, förväntningar, omgivning och sinnesstämning. Under en halvtimme så känner man sig utåtriktad och aktiv i tanken, vilket gör att den som använt drogen känner sig smartare och upplever sig kunna lösa alla problem. Men i verkligheten är det helt tvärtom. Efter denna effekt blir man inåtvänd under några timmar. I början brukar man inte uppleva ruset som något skönt, angenämt eller eftersträvansvärt, utan man lär sig senare se ruset som angenämt och positivt. Hasch är väldigt lätt att bli beroende av. De som använder sig av hasch får ofta dessa biverkningar: - Kan inte se kritiskt på sig själv - det är alla andra som har fel - Kan inte lära sig av sina misstag - hascharen ser inte sambandet mellan drogen och allt som händer under ruset. En normal person lär sig av sina misstag. - Dagdrömmer - intresset för normalt liv upphör. Skola, arbete, framtid är oviktigt. - Snöar lätt in på något - långa samtal är svåra att följa. För att något sånär hänga med i en långfilm måste hascharen ha rökt nyss, annars fastnar han på någon enstaka scen och tappar tråden. Han måste därför gå ut ur biografen under föreställningen för att röka igen. - Korttidsminnet försämras - hascharen kommer kanske bara ihåg halva telefonnumret som han just fått. Minnet fungerar endast under några sekunder. - Deltar helst inte i diskussioner - i det kroniska ruset kan man bara koncentrera sig på en person i taget och undviker därför diskussioner med många inblandade. Hascharen har redan svaren färdiga och vill alltid ha slutrepliken. - Tidsuppfattningen förändras - under ruset kan tiden kännas både kortare och längre. När man lägger av att röka kommer abstinensen efter ungefär två dagar. Man får ångest och senare börjar man drömma intensivt. Senare följs muskelvärk och snuva. Efter ungefär två veckor är ångesten som värst.

7 Abstinens biverkningar - Starkt haschsug - Tröga tankar - Svårt att hitta - Tappar lätt tråden Vad var det Du frågade? - Omgivningen förstår inte ordflödet - Olika känslor väller fram Något som är bra att veta är att man inte kan trappa ner eftersom drogen lagras i fettet och att återfall är mycket vanligt då abstinensen är extremt jobbig. Drogen började användas inom psykoterapin i USA på 70-talet som hjälpmedel, men efter några år började den användas som en partydrog bland ungdomarna. Redan 1977 förbjöds Ecstasy i England och 1985 i USA, då mycket svåra biverkningar upptäcktes bland annat rubbningar i hjärtrytmen, krampanfall och andningssvårigheter. Effekten av ecstasy beror, som med alla andra droger, på hur mycket man använder sig av. Effekten kan vara allt från ett svagt rus till akuta förgiftningssymtom! Hur påverkas kroppen? Den absolut vanligaste känslan man får när man använder ecstasy är att man blir positiv mot allt runt omkring en. Fast sanningen är att hjärta, hjärna och andra viktiga organ påverkas mycket negativt. Ecstasy, partydrogen! Den här drogen är ett centralstimulerande preparat som har likheter med amfetamin och den ger hallucinationer. Centralstimulerande preparat påverkar centrala nervsystemet och det förstärker sinnesförnimmelser som beteenden och tankar. Detta händer på grund av att preparatet ökar signalsubstansen i hjärnan och påverkar receptorernas förmåga att kunna stänga av mottagningen av en signal efter den registrerats Drogen är oftast i tablettform och när man analyserat de tabletter som finns i Sverige har man upptäckt att det i själva verket är en blandning av amfetamin och olika varianter av ecstasy. Efter ungefär en halvtimme så kommer ruset som blir starkast efter en till en och en halv timme och försvinner efter tre till tre och en halv timme. Korttidseffekter: Trötthet, sömnsvårigheter, depression, ångest och tillfälliga psykoser, vidgade pupiller, muntorrhet, svettningar, darrningar och kramp - framförallt i käkarna. Man kan även känna en konstgjord förälskelse. Ens kroppstemperatur stiget vilket i sin tur kan vara orsaken till kollapser, värmeslag och till och med dödsfall. Vid en hög dos kan man få högt blodtryck och hjärtklapp och i sällsynta fall kan man få farligt hög feber, blödningar och njursvikt.

8 Det är även vanligt att man får hallucinationer, vilket betyder att man ser och hör saker på ett annat sätt än vad man brukar. Detta kan göra att allt känns främmande och skrämmande. Flera av dessa effekter kan under en lång period finnas kvar i dem som använt drogen detta beror på att ecstasy missbruk stör hjärnans signalsubstans system. högre missbrukstakt och att man snabbare blir beroende. Kännetecken: Vidgade pupiller. Avmagring, kraftlöshet, illamående. Kokainsniffning kan även leda till snörvlande, näsblod och hål i nässkiljevägg. Andra smeknamn på drogen kan vara; Adam, E, XTC, MDMA, puckar, bokstäver, rolls, Beans och MDA. Det finns självklart otroligt många fler droger som man borde akta sig för, och några av dessa tar vi lite kortfattat. Amfetamin Är den vanligaste centralstimulerande drogen i Sverige och kallas även för uppåt-tjack. Drogen tillverkas oftast i laboratorier och är ett ljust eller vitt pulver. Drogen kan sväljas, drickas eller injiceras. Kännetecken: rastlöshet, okontrollerade muskelryckningar - tics, förstorade pupiller och självöverskattning. Khat är en ny centralstimulerande drog på den Svenska marknaden. Drogen används framför allt av en avgränsad grupp som invandrat ifrån Östafrika. Drogen tuggas, röks eller beretts som te. Drogen ska ge en uppiggande känsla, stimulera samtal, förstärka minnet och underlätta muskelarbetet. Kännetecken: kindbulor vid tuggande av drogen, avmagring, tand- och leverskador, impotens, sömnsvårigheter och även psykoser kan förekomma. Kokain Utvinns ur kokabuskens blad, är ett kristallikt vitt pulver som man kan snusa, injiceras, äta eller applicera direkt på slemhinnorna. Effekten efter man använt sig av kokain liknar effekterna efter amfetamin, men är kortare och mer intensivare. Detta leder i sin tur till Heroin är ett brunt eller vitt pulver utan doft som framställs utav morfin. Man kan sniffa, röka, eller lösas upp i vatten och injiceras. Ger en lugnad verkan och har en gång i tiden används i medicinsk väg. Morfin används fortfarande som smärtstillande.

9 Kännetecken: små pupiller, stirrande blick, muntorrhet, dåliga tänder och sluddrande tal är vanligt. Motoriken är långsam, kroppen näst intill hopsjunken, huden kall, avmagring, förstoppningar, infektioner och kräkningar. LSD är troligtvis den mest omtalade drogen bland de som framkallar hallucinogener. Den är syntetiskt framställd ur lysergsyra som förekommer naturligt i några svampar. Den är mycket koncentrerad och påverkar människors psyke i extremt s små mängder. Kännetecken: förstorade pupiller, ökad hjärtklappning, illamående, yrsel och frossa. Dopning - är på kostgjord väg framställt och är ett försök att förbättra den fysiska och psykiska prestationsförmågan. Man kan använda sig av anabola, Ryssfemmor, GHB och somatropin. Anabola och testosteron är två uppmärksammade dopningspreparat som man kan ta i tablettform, kapslar och ampuller. Kännetecken: Missbrukare av dopingmedel kan ibland se uppblåsta och bulliga ut med vaggande gång. Huden stramar, akne och humörsvängningar är vanligt. Sniffning Man använder sig av lättflytande lösningsmedel och olika gaser. Exempel aceton, bensin, tändargas butan gas, terpentin och tinner för att bli berusad. Denna drog kommer i vågor och används ofta av ungdomar istället för alkohol och narkotika. Flera ungdomar har avlidit efter inandning av tändargasten butan. Kännetecken: skrattattacker, fantasier och ångest. Hosta, halsont, rinnande näsa, glansiga ögon, huvudvärk och lättretlighet är vanligt efteråt.

10 Egna tankar om droger I min värld och den tror jag att jag delar med några andra, så är droger inte något ovanligt. Alla känner någon som någon gång testat, även om man kanske aldrig gjort det själv. Droger har helt enkelt blivit precis som alkoholen, något vanligt och accepterat i samhället. att du faktiskt sviker din familj, förstör din kropp och troligtvis din framtid. Du kanske även skulle se över vad du hjälper till att bidra till när du använder dig av droger, vad sägs om maffia, ligor, trafficking, terrorism och andra illegala verksamheter. Statistik som tål att se över Det jag menar är inte att jag tycker att droger är något bra, men jag vet människor som är helt normala och jätte fina människor som använt sig av droger och det gör dem inte till en sämre person. Detta tror jag kan vara en av anledningarna till att allt fler någon gång testat någon drog, man har märkt att det blir mer och mer acceptabelt och att det inte bara är pundare som använder sig av droger. Något man inte får glömma bor är att, även om droger blivit mer och mer accepterat, är de faktiskt farliga och otroligt beroendeframkallande. Så tänk till en extra gång innan du använder dig av någon av drogerna även om det bara är en av den lätta drogerna. Brott, olyckor och dödsfall ökar även vid drogpåverkan, så även om du anser att du vill använda droger kan du ju tänka på de andra människorna som kan drabbas för att du gör något under din påverkan. Hur skulle det kännas att sätta sig i en bil under en drogpåverkning och senare köra på en människa och att den människan faktiskt dog? Inte så himla roligt kanske. Eller att du under en av dina hallucinationer uppfattar något som hotfullt helt utan anledning och i sin tur misshandlar någon helt oskyldigt. Bara för att du skulle få din njutning. Sen kan det ju även bli så att det är ditt eget liv som försvinner genom en olycka eller överdos! Slutord Jag hoppas att ni som tagit del av min artikel känner att den gett er en ny vinkel och mer information om alkohol och droger bland ungdomar. I mitt fall så har jag absolut lärt mig mycket och känner själv att det finns ännu mer att lära. Mycket glädjande är att det faktiskt just i dagarna kommit en ny undersökning som visar att alkoholintaget hos ungdomar faktiskt sjunkit. Detta tror man beror på att föräldrar faktiskt blivit mer restriktiva med langning. Vi får hoppas att denna trend håller i sig! Julia Thunberg, Reporter för Random News Det här är helt klart något som du bör tänka på innan du använder dig av droger, förutom

OM DROGER Alkohol Narkotika Dopning Tobak

OM DROGER Alkohol Narkotika Dopning Tobak OM DROGER Alkohol Narkotika Dopning Tobak En handbok till dig som förälder 1 1 Förord Alla vi som är vuxna måste hjälpas åt för att påverka ungdomarnas attityder och värderingar till droger. Som förälder

Läs mer

Drogfria tonåringar? Ja, självklart! En broschyr för föräldrar om droger

Drogfria tonåringar? Ja, självklart! En broschyr för föräldrar om droger Drogfria tonåringar? Ja, självklart! En broschyr för föräldrar om droger Föräldratips att tänka på 1. Bry dig om ditt barn och ge ditt barn tid. 2. Stärk barnets självkänsla. 3. Sätt gränser, gör överenskommelser

Läs mer

Våga fråga. En bok av JosEfin Carlbom & TEd gustafsson

Våga fråga. En bok av JosEfin Carlbom & TEd gustafsson Våga fråga svar som är guld värda En bok av JosEfin Carlbom & TEd gustafsson 1 2 Denna bok vill vi tillägna alla ungdomar ni är guld värda, glöm aldrig det. Josefin & Ted 3 JOSEFiN CArlbOm TED GUSTAFSSON

Läs mer

Samtliga uppgifter är hämtade från drugsmart.se och can.se

Samtliga uppgifter är hämtade från drugsmart.se och can.se Samtliga uppgifter är hämtade från drugsmart.se och can.se CANNABIS I cannabis finns kemiska ämnen - cannabinoider - som framkallar berusning. Den viktigaste cannabinoiden är en form av tetrahydrocannabinol,

Läs mer

Narkotika och andra droger

Narkotika och andra droger FAKTA OM DROGER 2005-01-12 Narkotika och andra droger Narkotika, efter grekiskans narkotikos betyder sömn, dövande, bedövning eller känslolöshet. Ordet användes ursprungligen för preparat som var bedövande,

Läs mer

Ansvarsfull alkoholservering. Ett utbildningsmaterial

Ansvarsfull alkoholservering. Ett utbildningsmaterial Ansvarsfull alkoholservering Ett utbildningsmaterial Ansvarsfull alkoholservering Ett utbildningsmaterial Denna titel kan beställas från: Folkhälsomyndighetens publikationsservice, e-post: publikationsservice@folkhalsomyndigheten.se.

Läs mer

Introduktion. Värderingsövningar. Fakta

Introduktion. Värderingsövningar. Fakta Introduktion Avsikten med detta häfte är att ge några redskap för drogförebyggande insatser. Materialet, som innehåller tips och idéer kring samtal och värderingsövningar samt fakta, är inte definit eller

Läs mer

INFORMATION OM ALKOHOL & ANDRA DROGER WWW.HOGANAS.SE

INFORMATION OM ALKOHOL & ANDRA DROGER WWW.HOGANAS.SE INFORMATION OM ALKOHOL & ANDRA DROGER WWW.HOGANAS.SE FÖRORD Vi tillsammans; föräldrar, föreningsledare, fritidsledare, lärare, fältarbetare, närpoliser och andra vuxna i barnens närhet, måste hjälpas åt

Läs mer

Ansvarsfull alkoholservering

Ansvarsfull alkoholservering Ansvarsfull alkoholservering Ett utbildningsmaterial Ansvarsfull alkoholservering Ett utbildningsmaterial STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT, ÖSTERSUND 2009 ISBN 978-91-7257-740-4 Reviderad upplaga 3:1, tidigare

Läs mer

STARK UTAN DROGER. Droggruppen i jakobstadsnejden

STARK UTAN DROGER. Droggruppen i jakobstadsnejden 1 STARK UTAN DROGER Alkohol, narkotika, dopingpreparat och tobak är alla droger, som fängslar många av våra ungdomar (och vuxna också för den delen). Bruket av droger tar bort de ekonomiska förutsättningarna

Läs mer

Dina barn går inte i repris

Dina barn går inte i repris Dina barn går inte i repris FAKTA OCH ERFARENHETER OM NARKOTIKA HASCH HASCH, marijuana och hascholja framställs alla ur växten Cannabis Sativa och har därför samlingsnamnet cannabis. Hasch är den vanligast

Läs mer

RFSL OM ALKOHOL, DROGER OCH SEX. hur du. överlever. utelivet

RFSL OM ALKOHOL, DROGER OCH SEX. hur du. överlever. utelivet hur du överlever RFSL OM ALKOHOL, DROGER OCH SEX utelivet barer & discon MÅNGA MÄN TRÄFFAR SINA POJKVÄNNER, SEXPART- NERS OCH ÄLSKARE PÅ UTESTÄLLEN. DET BLIR NATURLIGT ATT TA EN ÖL ELLER FLERA DÄRFÖR ATT

Läs mer

UPPTÄCKA MISSBRUK. Lennart Karlsson

UPPTÄCKA MISSBRUK. Lennart Karlsson UPPTÄCKA MISSBRUK Lennart Karlsson UPPTÄCKA MISSBRUK Lennart Karlsson Det är inget misslyckande som förälder att ha ett barn som börjar använda narkotika. Däremot är det ett misslyckande om man väljer

Läs mer

Cannabis. påverkan. och. Thomas Lundqvist 2012

Cannabis. påverkan. och. Thomas Lundqvist 2012 Om Cannabis och påverkan 1 Thomas Lundqvist 2012 Författaren Thomas Lundqvist är leg. Psykolog och docent i psykologi. Han är verksam vid Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor i Lund Psykiatri Skåne. Det

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer

Tullverket förenklar det legala och förhindrar det illegala

Tullverket förenklar det legala och förhindrar det illegala Fakta om droger 1 2 Tullverket förenklar det legala och förhindrar det illegala Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, säkerställer konkurrensneutral

Läs mer

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan.

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. 2014 IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. Tolfte upplagan ISBN 978-91-980946-2-6 (print) ISBN 978-01-980946-3-3 (pdf) 2014

Läs mer

Särö Golf Club. Policydokument. Idrotts- och hälsocertifiering

Särö Golf Club. Policydokument. Idrotts- och hälsocertifiering Särö Golf Club Policydokument Idrotts- och hälsocertifiering 10/20/2011 Särö Golf Clubs ungdomspolicy 4 Mål 4 Strategi 4 Spelarna 4 Till ledarna 4 Till föräldrarna 5 Idrotts- och hälsocertifiering 5 Idrotts-

Läs mer

Godkänd av: Ing-Marie Knutsson verksamhetschef Allmänmedicin. Giltighetstid: 2010-01-01 dock längst t o m 2012-12-31

Godkänd av: Ing-Marie Knutsson verksamhetschef Allmänmedicin. Giltighetstid: 2010-01-01 dock längst t o m 2012-12-31 Vårdprogram I :C:611(39) Handlingsguide för stöd åt gravida kvinnor och missbruk Barnhälsovården Barn- och ungdomsmedicin Kvinnosjukvården Mödrahälsovården Godkänd av: Ing-Marie Knutsson verksamhetschef

Läs mer

GHB två FoU-arbeten. genomförda av medarbetare som deltagit i cirklar vid FoU i Väst/GR. Flickor och GHB. En fältstudie

GHB två FoU-arbeten. genomförda av medarbetare som deltagit i cirklar vid FoU i Väst/GR. Flickor och GHB. En fältstudie genomförda av medarbetare som deltagit i cirklar vid FoU i Väst/GR GHB en kemisk drog. Varför väljer en viss grupp unga män GHB som sin huvuddrog? Kicki Persson Utdrag ur Man måste förmedla hopp och visa

Läs mer

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX.

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. Välkommen Mina resurser Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

Läs mer

3. Någon som är eller har varit med i elevrådet, jourgrupp e dyl. Vilken? 4. Någon som är med eller har varit med i ett idrottslag? Vilket?

3. Någon som är eller har varit med i elevrådet, jourgrupp e dyl. Vilken? 4. Någon som är med eller har varit med i ett idrottslag? Vilket? Elevblad 1 Hitta kamrater Försök att komma ihåg vilka kamrater du har frågat. 1. Någon som spelar ett instrument. Vilket? 2. Någon som talar mer än ett språk? Vilka språk? 3. Någon som är eller har varit

Läs mer

C Cannabis (hasch, marijuana, hascholja)... C:1 C:4b Odling av industrihampa i Sverige... C:4a Spacecake... C:4b Frågor... C:5

C Cannabis (hasch, marijuana, hascholja)... C:1 C:4b Odling av industrihampa i Sverige... C:4a Spacecake... C:4b Frågor... C:5 2011 Innehållsförteckning A Inledning... A:1 Frågor... A:2 Varför blir man narkotikamissbrukare?... A:3 Risk och friskfaktorer... A:4 Exempel på friskfaktorer... A:5 Narkotikans nya offer... A:6 Varför

Läs mer

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Handledning till tidningen Fimpa Nu! bli rök och snusfri Mathias Jansson, Matz Larsson & Margareta Pantzar Förord Den här skriften är en vägledning

Läs mer

Alkohol Narkotika Dopning Tobak. Liv och Hälsa Ung 2011 Uppsala län

Alkohol Narkotika Dopning Tobak. Liv och Hälsa Ung 2011 Uppsala län Alkohol Narkotika Dopning Tobak Liv och Hälsa Ung 2011 Uppsala län Länsstyrelsen i Uppsala län i samarbete med länets kommuner. REDAKTÖRER Anna Haid, Lina Lundvik, Paula Lindqvist Grinde GRAFISK FORM Marjo

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Man kan också vara abstinent under pågående tablettbruk ifall kroppen kräver högre doser bensodiazepin än den får. Detta är ett tecken på beroende.

Man kan också vara abstinent under pågående tablettbruk ifall kroppen kräver högre doser bensodiazepin än den får. Detta är ett tecken på beroende. ABSTINENS, BESVÄR I DETALJ Abstinenssymtom är olika känslor och obehag som uppstår när kroppen undanhålls ett ämne som den blivit tillvand till. I detta fall är ämnet bensodiazepiner. Symtomen hänger samman

Läs mer

Nu har du sluta röka. vecka 2-4

Nu har du sluta röka. vecka 2-4 Nu har du slutat röka sluta röka vecka 2-4 Under den här tiden kommer du fram till det datum när du säger farväl till cigaretterna för gott och börjar ditt nya liv som före detta rökare. 1 2 3 4 5 6 7

Läs mer

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie.

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Bilaga 1 Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Klamydiainfektionerna har under senaste åren ökat i antal i Sverige. Bakterien, chlamydia trachomatis,

Läs mer

ATT ARBETA MED Alkohol och Narkotika i KLASSRUMMET

ATT ARBETA MED Alkohol och Narkotika i KLASSRUMMET ATT ARBETA MED Alkohol och Narkotika i KLASSRUMMET - ÖVNINGAR, TIPS OCH LÄNKAR Sammanställt av Maria Asklund, Kristianstads kommun Inledning Det här är ett kompendium till dig som är lärare eller annan

Läs mer