Sammanfattning av Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne. - Hässleholm 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne. - Hässleholm 2012"

Transkript

1

2 Sammanfattning av Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne - Hässleholm 2012

3 Introduktion Våren 2012 genomfördes Folkhälsoenkäten Barn och Unga i Skåne 2012, bland skolelever i årskurs 6, årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2. Enkäten genomfördes i alla de 33 skånska kommunerna. Totalt närvarade nära skånska elever. Undersökningen genomfördes av Region Skåne i samarbete med Kommunförbundet Skåne. Frågeformulären är besvarade anonymt och frågorna handlade om bland annat skolan, familjen, hälsa, fritidsvanor, matvanor, alkohol och tobak. Sammanfattningen redovisar resultat i Skåne och Hässleholm; hälsa och välbefinnande, levnadsvanor samt sociala relationer och trygghet genomfördes Drogvaneundersökningen (DVU) i årkurs 9 i Hässleholm. Några av siffrorna går att koppla till Folkhälsoundersökningen. För att läsa hela rapporten, besök:

4 1. Hälsa och välbefinnande Mår bra eller mycket bra rent allmänt Minst två psykiska eller somatiska besvär per vecka Minst två psykiska eller somatiska besvär per vecka i samband med föräldrars sysselsättning Känner sig ofta stressade i sin vardag

5 Mår bra eller mycket bra rent allmänt % Här redovisas siffrorna ifrån regionen samt Hässleholms resultat. Frågorna som är besvarade är hur mår du rent allmänt?, med fem svarsalternativ mycket bra till mycket dåligt. Siffrorna visar att våra ungdomar mår bra, men att de mår sämre ju äldre de blir. I årskurs 6 samt 9, mår Hässleholms ungdomar, både pojkar och flickor, något sämre än hela regionens ungdomar i respektive årskurs. På gymnasiet mår Hässleholms pojkar och flickor bättre än regionens.

6 Har minst två psykiska eller somatiska besvär per vecka Siffrorna redovisar svar på frågor i två dimensioner. Den ena är; svårt att somna, nedstämdhet, att vara irriterad eller ängslig/orolig. Den andra är; huvudvärk, ont i magen, ont i ryggen och yrsel. Hässleholm elever i årskurs 6 ligger högre än regionen. Generellt visar siffrorna på att fler flickor har psykiska eller somatiska besvär, än pojkarna.

7 Minst två psykiska eller somatiska besvär i samband med föräldrars sysselsättning Resultatet visar att det är fler som har psykiska eller somatiska besvär om man endast har en förälders eller ingen förälder som förvarvsarbetar gentemot om båda gör det. Sambanden redovisas inte på kommunal nivå.

8 Känner sig ofta stressade i sin vardag Resultatet visar svar på frågan känner du dig stressad i din vardag?. Svarsalternativen var; Ja, ofta, Ja, ibland, Nej, nästan aldrig. Hässleholms ungdomar känner sig generellt sett mindre stressade i sin vardag än ungdomar i regionen. I årskurs 9 samt årskurs 2 på gymnasiet är andelen flickor mycket oftare stressade än pojkarna.

9 2. Levnadsvanor, ANT alkohol, narkotika & tobak Röker Daglig rökning i samband med föräldrars sysselsättning Rökning i samband med föräldrars tillåtande Snusar Någon gång rökt vattenpipa Tobakskonsumtion i samband med alkohol och narkotika Alkoholkonsument Intensivkonsumtion av alkohol Föräldrars bjudvanor Föräldrar som köper ut Samband, alkoholkonsumtion Intensivkonsumtion av alkohol i samband med rökning, narkotika & skolk Någon gång haft möjlighet att prova narkotika Använt narkotika Av dem som använt narkotika, hur många av dem har använt hasch/marijuana

10 Röker I årskurs 6 röker fler pojkar i Hässleholm än regionen. Likaså är det bland flickorna i årskurs 2 på gymnasiet. Det är en kraftig ökning av antalet rökare mellan årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet. I jämförelse med Drogvaneundersökningen som genomfördes i årskurs 9 i Hässleholm 2009, redovisar resultatet en stor minskning av antalet rökare, både bland pojkar och flickor. I hela regionen var den genomsnittliga debutåldern då de rökte en cigarett första gången; 14,0 bland pojkar och 14,3 bland flickor. Definition av röker : varje dag, nästan varje dag eller när är på fest eller ibland

11 Daglig rökning i samband med föräldrars sysselsättning Resultaten redovisar ett starkt samband mellan ungdomarna som röker och om deras föräldrar inte har någon form av sysselsättning.

12 Rökning och föräldrars tillåtande Resultatet redovisar ett samband mellan om föräldrarna tillåter att deras ungdomar röker och om ungdomarna röker. Sambandet ökar om båda föräldrarna tillåter rökning. Resultatet redovisas inte på kommunal nivå.

13 Snusar I årskurs 6 i Hässleholm var antalet snusare så pass få att resultat inte kunde redovisas. Antalet pojkar som snusar ökar kraftigt mellan årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet. I årskurs 2 på gymnasiet är det en större andel pojkar som snusar i Hässleholm än i regionen. Antalet pojkar som snusar i årskurs 9 har minskar kraftigt sedan Drogvaneundersökningen Däremot kan man se en liten ökning sedan 2009, av antalet flickor som snusar. I hela regionen var den genomsnittliga debutåldern för användning av snus; 14,5 bland pojkar och 15,1 bland flickor. Definition av snusar : varje dag, nästan varje dag eller ibland

14 Någon gång rökt vattenpipa Resultatet visar att Hässleholms ungdomar i årskurs 6 och årskurs 9 ligger lägre än antalet ungdomar i regionen. Däremot i årskurs 2 på gymnasiet är det nästan ingen skillnad mellan pojkarna i regionen och i Hässleholm, men det är fler flickor i Hässleholm som rökt vattenpipa än flickor i regionen. Andelen ungdomar som rökt vattenpipa i årskurs 9, har minskat i Hässleholm sedan DVUn Det är en missuppfattning att det skulle vara mindre skadligt att röka vattenpipa jämfört med cigaretter. Vattenpipsröken uppfattas som mild och len eftersom den är nedkyld och fuktig. Den söta smaken och doften kamouflerar giftiga ämnen. Vattenpipsröken innehåller samma typ av skadliga ämnen och partiklar som cigarettrök, men rökaren får i sig betydligt mer rök och kolmonoxid jämfört med cigaretter. Eftersom vattenpipa röks under en längre tid blir ofta nikotindosen högre. (Statens Folkhälsoinstitut. Vattenpipa rök utan risk? Hälsoeffekter, vanor, attityder och tillsyn. Östersund R 2010:22)

15 Tobakskonsumtion i samband med alkohol och narkotika Tydligt samband mellan rökning och att ha provat narkotika. Bland dem i årskurs nio som röker har 35 % av pojkarna och 25 % av flickorna använt narkotika. Motsvarande andelar bland icke-rökarna är 2-3 %. I gymnasiets årskurs två ses ett liknande mönster men med högre andelar i alla grupper. Tydligt samband mellan rökning och alkoholkonsumtion. Andelen som dricker sig berusade nästan varje gång eller varje gång de dricker alkohol är 50 % bland rökande pojkar och 40 % bland rökande flickor i årskurs nio, medan motsvarande andelar bland icke-rökarna är under 10 %. Ett liknande mönster ses i gymnasiets årskurs två. Det är betydligt vanligare med intensivkonsumtion av alkohol minst en gång i månaden bland de elever som röker än bland icke-rökarna. Redovisas inte lokalt

16 Alkoholkonsument Resultatet redovisar relativt lika siffror mellan Hässleholm och regionen. Hässleholms ungdomar som dricker alkohol är några fler än regionens gällande pojkar i årskurs 6, flickor i årskurs 9 samt både pojkar och flickor i årskurs 2 på gymnasiet. Resultaten ifrån Drogvaneundersökningen 2009, redovisar en minskning av antalet ungdomar som druckit alkohol i årskurs 9. Elever i årskurs 2 på gymnasiet uppgav att deras genomsnittliga debutålder då de var berusade av alkohol var; 14,8 bland pojkar och 15,0 bland flickor.

17 Intensivkonsumtion av alkohol Antalet intensivkonsumenter är flest bland Hässleholm pojkar i årskurs 2 på gymnasiet. I de andra årskurserna ligger Hässleholm lägre än regionen. Antalet elever i årskurs 9 har antalet intensivkonsumenter minskat sedan Drogvaneundersökningen I årskurs 6 ställdes inte den här frågan Definition av intensivkonsumtion: minst 4 burkar starköl/starkcider/alkoläsk eller 6 burkar folköl eller en flaska vin eller 25 cl sprit (ca 6 shots), vid ett och samma tillfälle.

18 Föräldrars bjudvanor Frågan till eleverna var händer det att du blir bjuden på alkohol av dina föräldrar?. Svarsalternativen var nej, ja, jag får ett eget glas, ja, jag får hälla upp själv Resultaten visar att i Hässleholm är det generellt sett vanligare att föräldrar bjuder sina ungdomar på alkohol än vad det är i regionen. Detta gäller både årskurs 9 och i årskurs 2 på gymnasiet. Resultat ifrån regionen visar att det är dubbelt så vanligt att de elever som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker sig berusade var gång eller nästan varje gång de dricker alkohol, bland så väl pojkar som flickor i årskurs 9 samt årskurs 2 på gymnasiet. Vidare är det dubbelt så vanligt med intensivkonsumtion av alkohol minst en gång i månaden. I årskurs 6 ställdes inte den här frågan

19 Föräldrar som köper ut Resultaten visar att i Hässleholm är det generellt sett vanligare att föräldrar köper ut alkohol till sina ungdomar än vad det är i regionen. Detta gäller både årskurs 9 och i årskurs 2 på gymnasiet. I Drogvaneundersökningen 2009 ställdes frågan har det hänt att dina föräldrar har köpt ut starköl/starkcider?. I Folkhälsoundersökningen svarar Hässleholms elever på frågan har dina föräldrar köpt ut alkohol till dig? Svarsresultaten kan inte helt och hållet jämföras, då frågan inte ställts på samma sätt. I årskurs 6 ställdes inte den här frågan

20 Samband, alkoholkonsumtion Dubbelt så vanligt att de elever som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker sig berusade var gång eller nästan varje gång de dricker bland såväl pojkar som flickor i årskurs nio och gymnasiets årskurs två. I årskurs sex uppgav var tionde pojke respektive flicka att en närstående person dricker för mycket alkohol. I årskurs nio var motsvarande siffror för pojkar och flickor 21 % respektive 26 %. I gymnasiets årskurs två var andelarna ännu högre, 29 % bland pojkarna och 34 % bland flickorna.

21 Intensivkonsumtion av alkohol i samband med rökning, narkotika & skolk Bland eleverna med intensivkonsumtion av alkohol minst en gång i månaden uppgav mer än varannan elev i årskurs nio respektive gymnasiets årskurs två att de rökte. Motsvarande andelar bland elever utan sådan intensivkonsumtion är 10 % bland niondeklassarna och 20 % bland gymnasieeleverna bland såväl flickor som pojkar. De elever med intensivkonsumtion av alkohol minst en gång i månaden har även i högre utsträckning använt narkotika (25-35 % bland såväl niondeklassarna som gymnasieeleverna) jämfört med elever utan sådan intensivkonsumtion (5-10 % bland såväl niondeklassarna som gymnasieeleverna bland båda könen). Man ser även ett samband med olovlig frånvaro. Andelen i årskurs nio som skolkat minst en gång i månaden är tre gånger så hög bland elever med intensivkonsumtion av alkohol minst en gång i månaden jämfört med bland elever utan sådan intensivkonsumtion. I gymnasiets årskurs två är mönstret detsamma men med något mindre skillnader

22 Någon gång haft möjlighet att prova narkotika Andelen pojkar i årskurs 6 som haft möjlighet att testa narkotika är större i Hässleholm än i regionen, lika gäller för pojkar i årskurs 2 på gymnasiet. I de övriga grupperna är det mindre antal elever i Hässleholm än i regionen. Andelen elever i årskurs 9 som haft möjlighet att prova narkotika har minskat bland flickor om man jämför med Drogvaneundersökningen som genomfördes 2009.

23 Använt narkotika Resultatet visar att fler pojkar i årskurs 2 på gymnasiet har använt narkotika i Hässleholm än i regionen. I övriga grupper ligger Hässleholm lägre i antal än regionen. Gällande antalet elever i årskurs 9, har antalet som använt narkotika minskat sedan Drogvaneundersökningen Vanligast förekommande preparatet bland pojkar i både årskurserna var hasch och marijuana. För flickor i årskurs nio var sömn/lugnande/smärtstillande det vanligaste preparatet. I årskurs 2 på gymnasiet blev hasch och marijuana det vanligaste även för flickorna. I årskurs 6 ställdes inte den här frågan

24 Har använt hasch/marijuana, Åk 2 på gymnasiet Resultatet visar antalet elever i årskurs 2 på gymnasiet, som uppger att de använt hasch/marijuana. Det är fler pojkar som har använt hasch/marijuana i Hässleholm än vad det är i regionen.

25 3. Sociala relationer & trygghet Låg tillit till andra människor Trivs mycket bra eller bra i skolan Avsaknad av betyg i samband med att inte trivas i skolan Framtidstro

26 Låg tillit till andra människor Resultatet visar svar på frågan hur väl tycker du att följande påstående stämmer: man kan lita på de flesta människor, svarsalternativ håller inte med alls, håller inte med, håller med och håller med fullständigt. Resultatet visar ett relativt jämt svarsresultat mellan Hässleholm och regionen. Genom att jämföra med folkhälsoundersökning på vuxna mellan år, kan man se att det är fler elever från årskurs 6 till årskurs 2 på gymnasiet som har lägre tillit till andra människor än vad vuxna har.

27 Trivs mycket bra eller bra i skolan Resultaten visar att det är mindre antal pojkar i årskurs 9 i Hässleholm, som trivs i skolan, än vad det är i regionen. Det är motsatsen om man tittar på resultaten ifrån årskurs 6 där fler pojkar trivs i skolan i Hässleholm än i regionen. Det är färre flickor i årskurs 2 på gymnasiet i Hässleholm som trivs i skolan än vad det är i regionen. Det är motsatsen om man tittar på resultaten ifrån årskurs 9. Resultat ifrån regionen visar att eleverna i samtliga årskurser uppger att dem de skulle vända sig till om de hade problem var; föräldrar, kamrater och syskon. Dem de skulle vända sig till i mindre utsträckning var; lärare, elevhälsa, annan vuxen utanför skolan eller BRIS.

28 Avsaknad av betyg i samband med att inte trivas i skolan Resultaten visar endast hela regionens resultat. Det finns ett samband mellan att inte trivas i skolan och att ha avsaknad av betyg.

29 Framtidstro Resultaten visar svar på frågan hur ser du på framtiden för din egen del, svarsalternativ från mycket ljus till mycket mörk. Majoriteten av samtliga årskurser ser ljust på framtiden. Hässleholms ungdomar ligger något längre än regionen i alla årskurser, utom flickor i årskurs 6 som ligger något högre än regionen. Mönstret man kan se är att antalet elever som ser ljust på framtiden minskar något för varje årskurs.

30 Kontaktuppgifter Amelie Gullin Drog-och Brottsförebyggande samordnare

Skolelevers drogvanor 2009 Kristianstads Kommun

Skolelevers drogvanor 2009 Kristianstads Kommun Skolelevers drogvanor 2009 Ansvarig uppgiftslämnare: Annika Persson, drogförebyggande samordnare Inledning Drogvaneundersökning 2009 har genomförts i samarbete mellan Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen

Läs mer

Drogvaneundersökning 2019

Drogvaneundersökning 2019 Sjuttonde året i rad (3-19). Genomförs på vårterminen årligen i åk 7-9 i kommunens tre högstadieskolor. Samma enkät görs i ca 15 kommuner i år. Drogvaneundersökning Genomfördes 28 januari Hedenskolan,

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011 Undersökningen gjordes v 12-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 393 svar. Årskurserna jämt fördelade, jämn könsfördelning.

Läs mer

Drogvaneundersökning 2015

Drogvaneundersökning 2015 Drogvaneundersökning 215 Drogvaneundersökning 215 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola den 26-27 augusti 215 Utomstående funktionärer 513 av 579 elever deltog Åk 7: 165 av 184 elever Åk 8: 162 av 188

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 18 Sextonde året i rad (3-18). Genomförs på vårterminen årligen i åk 7-9 i kommunens tre högstadieskolor. Samma enkät görs i ca 15 kommuner i år. Drogvaneundersökning Genomfördes 5

Läs mer

Barn och föräldrar i Skåne hur mår och lever de skånska familjerna?

Barn och föräldrar i Skåne hur mår och lever de skånska familjerna? Barn och föräldrar i Skåne hur mår och lever de skånska familjerna? Nätverksmöte för föräldrastödjande aktörer den 4 mars 215 Maria Fridh Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Region Skånes epidemiologiska

Läs mer

UNGDOMARS DROGVANOR I YSTADS KOMMUN 2009. Rapport från undersökning om tobaks-, alkohol-, narkotikavanor bland eleverna i årskurs 9

UNGDOMARS DROGVANOR I YSTADS KOMMUN 2009. Rapport från undersökning om tobaks-, alkohol-, narkotikavanor bland eleverna i årskurs 9 UNGDOMARS DROGVANOR I YSTADS KOMMUN 29 Rapport från undersökning om tobaks-, alkohol-, narkotikavanor bland eleverna i årskurs 9 Inledning Denna rapport är en sammanställning av drogvaneundersökningen

Läs mer

Tabellbilaga Folkhälsoenkät Ung 2015

Tabellbilaga Folkhälsoenkät Ung 2015 Tabellbilaga Folkhälsoenkät Ung 2015 Tabellbilagan innehåller resultaten för Folkhälsoenkät Ung 2015 på kommunnivå för årskurs nio (åk 9) och år två på gymnasiet (gy 2), uppdelat på kön. Där det är få

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 218 Drogvaneundersökning 218 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola 29 augusti 218 Webb-enkät 461 av 581elever deltog Åk 7: 133/17 Åk 8: 166/28 Åk 9: 16/23 Tobakstrender Årskurs

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Genomfördes 7 mars 16 Totalt externt bortfall 371 av 443 elever deltog (bortfall 16,3%) Externt bortfall i årskurser Åk 7: 137 av 16 elever deltog (bortfall 14,4%) Åk 8: 126 av 151 elever deltog (bortfall

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007 Kristianstads Kommun

Skolelevers drogvanor 2007 Kristianstads Kommun Skolelevers drogvanor 2007 Ansvarig uppgiftslämnare: Annika Persson, drogförebyggande samordnare Inledning Socialmedicinska enheten vid Lunds universitet genomförde under 2007 lokala drogvaneundersökningar

Läs mer

Folkhälsoenkät Ung Länsrapport

Folkhälsoenkät Ung Länsrapport Folkhälsoenkät Ung 2017 Länsrapport Om Folkhälsoenkät Ung Åk 9 och gymnasiets år 2 Hälsa, levnadsvanor och drogvanor Genomförd 2011, 2013, 2015 & 2017 (i nuvarande tappning) Genomförande Varför? Ge en

Läs mer

Hur mår barn och unga i Skåne?

Hur mår barn och unga i Skåne? Hur mår barn och unga i Skåne? Resultat från Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne 2016 Birgit Modén: Samhällsanalys, Region Skåne Folkhälsorapportering i Region Skåne Folkhälsorapport Barn och Föräldrar

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 218 Ånge kommun Drogvaneundersökning 218 Genomfördes på Minervaskolan, Kordelia friskola och Fränstaskolan den 23-3 augusti 218 227 av 289 elever deltog Årskurs 7: 99 av 13 elever

Läs mer

Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003. Rapport från en undersökning i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans andra årskurs

Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003. Rapport från en undersökning i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans andra årskurs Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003 Rapport från en undersökning i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans andra årskurs Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003 Förord Att undersöka och presentera

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 217 Ånge kommun Drogvaneundersökningen i Ånge Görs årligen på högstadiet i Ånge kommun sedan 215. Drogvaneundersökningen genomfördes i år på webben (tidigare pappersenkät) Samma enkät

Läs mer

Hur mår barn och unga i HELSINGBORG?

Hur mår barn och unga i HELSINGBORG? Hur mår barn och unga i HELSINGBORG? Resultat från Folkhälsoenkät Barn och Unga i 16 Maria Fridh och Mathias Grahn, Samhällsanalys, Region Folkhälsorapportering i Region Folkhälsorapport Barn och Föräldrar

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007

Skolelevers drogvanor 2007 Skolelevers drogvanor 2007 - en enkätstudie i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 Hanna Mann och Maria Selway Alkohol- och drogförebyggande samordnare Ängelholms kommun DROGVANOR I ÅRSKURS 9 4 TOBAK 4 Rökning

Läs mer

DROGVANEUNDERSÖKNING 2014

DROGVANEUNDERSÖKNING 2014 DROGVANEUNDERSÖKNING 214 Genomfördes på Perslundaskolan 22 september 214 133 av 148 elever deltog (externt bortfall 1,1%) Åk 7: 42 av 49 elever (externt bortfall 14,2%) Åk 8: 4 av 44 elever (externt bortfall

Läs mer

NÅGON ATT VÄNDA SIG TILL.

NÅGON ATT VÄNDA SIG TILL. 1 Töreboda kommun Töreboda kommun NÅGON ATT VÄNDA SIG TILL. I år 9 hade ofta flickor och pojkar lika lätt att vända sig till olika personer. Det var bara fler flickor än pojkar i år 9 som ansåg att de

Läs mer

Redovisning av ANT-undersökningen vt 2013

Redovisning av ANT-undersökningen vt 2013 Redovisning av ANT-undersökningen vt 2013 Innehåll: Sid 2 Förord Sid 3-7 Samtliga frågor och svar Sid 8-13 Jämförelser av vissa frågor avseende pojke/flicka och årskurs. Sid 14-17 Jämförelser med tidigare

Läs mer

Här följer en presentation av resultaten från drogvaneundersökningen som gjordes på Nossebro skola i Essunga kommun Årskurs 7-9 Våren 2014

Här följer en presentation av resultaten från drogvaneundersökningen som gjordes på Nossebro skola i Essunga kommun Årskurs 7-9 Våren 2014 Här följer en presentation av resultaten från drogvaneundersökningen som gjordes på Nossebro skola i Essunga kommun Årskurs 7-9 Våren 2014 Drogförebyggare Håkan Fransson 1 Undersökning genomförd i Essunga

Läs mer

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2 Drogvaneundersökning på gymnasium 2009 år 2 Sedan 2004 har Kommun genomfört drogvaneundersökningar i år 6, 9 och 2 på gymnasiet. Detta är en kort sammanställning efter undersökning under november 2009

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Folkhälsa. Drogvaneundersökning

Kultur- och fritidsförvaltningen Folkhälsa. Drogvaneundersökning Kultur- och fritidsförvaltningen Folkhälsa Drogvaneundersökning Grundkolan År Fråga. Röker du? Tabell. Antal efter kön som angett att de röker Röker Röker vid enstaka tillfällen Röker varje Summa inte

Läs mer

Cannabis och unga i Göteborg Tidsserier mellan 2007 och 2016

Cannabis och unga i Göteborg Tidsserier mellan 2007 och 2016 Cannabis och unga i Göteborg Tidsserier mellan 7 och 16 Stadens barn och ungdomar I Göteborg bor cirka 1 barn och ungdomar mellan -19 år Cirka 5 av dem är -19 år Ytterligare 5 invånare är mellan 19-25

Läs mer

Ungdomars drogvanor 2016

Ungdomars drogvanor 2016 Ungdomars drogvanor 2016 Undersökning bland årkurs 9 och gymnasiet år 2 i Falköping CAN Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Ungdomars drogvanor 2016 Undersökning bland årkurs 9 och gymnasiet

Läs mer

Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012. SLF Strategisk samhällsplanering

Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012. SLF Strategisk samhällsplanering Folkhälsoenkät Barn och Unga i och 212 Under våren 212 svarade alla elever i och i i åk 6, 9 och 2 i gymnasiet på frågor om hälsa T ex om hälsa, fritidsvanor, matvanor, alkohol, narkotika, spel, sex och

Läs mer

Drogvaneundersökning för högstadiet, jämförelse 2006-2013

Drogvaneundersökning för högstadiet, jämförelse 2006-2013 Drogvaneundersökning för högstadiet, jämförelse 26-213 213 deltog 388 av 56 elever (bortfall 23%) 211 deltog 427 av 482 elever (bortfall 11%) 21 deltog 452 av 53 elever (bortfall 1%) 29 deltog 51 av 566

Läs mer

Drogvaneundersökning 2017

Drogvaneundersökning 2017 Drogvaneundersökning 17 Drogvaneundersökning 17 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola 11-14 september 17 Webb-enkät för första gången 476 av 64 elever deltog (bortfall: 21,2%) Åk 7: 178 av 2 elever

Läs mer

Förhandspresentation. Folkhälsoenkät Ung 2013 - Årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet Jönköpings län 2014-03-18

Förhandspresentation. Folkhälsoenkät Ung 2013 - Årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet Jönköpings län 2014-03-18 Förhandspresentation Folkhälsoenkät Ung 13 - Årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet Jönköpings län 14-3-18 Länsrapport med fokus på årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 Vidareutveckling av en ANDT-enkät, genomfördes

Läs mer

Grundskoleelevers drogvanor och hälsa år 8 i Kalmar kommun, 2008

Grundskoleelevers drogvanor och hälsa år 8 i Kalmar kommun, 2008 Grundskoleelevers drogvanor och hälsa år 8 i Kalmar kommun, 28 en statistisk sammanställning av enkäten Av: Christian Johansson Bortfall Kalmar har enligt uppgift: 785 elever i åk 8 Antal enkätsvar: 69

Läs mer

Folkhälsoenkät barn och unga 2012

Folkhälsoenkät barn och unga 2012 2013-01-14 Tomelilla kommun Folkhälsoenkät barn och unga 2012 Innehåll Från vaggan till graven... 2 Folkhälsoenkät barn och unga... 2 Hälsa och välbefinnande... 3 Övervikt och fetma... 3 Kroppsuppfattning...

Läs mer

Drogvaneundersökning Gymnasiet åk 2 Tjörns Kommun 2008

Drogvaneundersökning Gymnasiet åk 2 Tjörns Kommun 2008 Drogvaneundersökning Gymnasiet åk 2 Tjörns Kommun 2008 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, Fritsla, 2008 Frågor om undersökningen kan ställas till Johan Sjöholm, Tjörns Kommun Tel. 0304-60 11 82

Läs mer

Livsstilsstudien rapport

Livsstilsstudien rapport Livsstilsstudien 14 - rapport Undersökningen Livsstilsstudien har genomförts i Danderyds kommun vartannat sedan 4. Enkäten har genomförts även i andra kommuner i Stockholms län, då under namnet Stockholmsenkäten.

Läs mer

RESULTAT I TABELLFORM 2005 RÖKNING

RESULTAT I TABELLFORM 2005 RÖKNING RESULTAT I TABELLFORM 2005 RÖKNING Andelen rökare bland båda könen minskar successivt i riket som helhet. I CAN:s riksundersökning av gymnasieelever i åk 2 (2005) 1 rökte ca 35 % av eleverna. I Tyresöundersökningen

Läs mer

Drogvaneundersökning. Vimmerby Gymnasium

Drogvaneundersökning. Vimmerby Gymnasium Drogvaneundersökning Vimmerby Gymnasium 29 Sammanfattning, drogvaneundersökning år två på gymnasiet Vimmerby kommun 29. Drogvaneundersökningen genomförs vartannat år i årskurs åtta och vartannat år i årskurs

Läs mer

Innehåll UNDERSÖKNINGEN I SAMMANDRAG... 5

Innehåll UNDERSÖKNINGEN I SAMMANDRAG... 5 Drogvaneundersökning Åk 2 gymnasiet Stenungsunds Kommun 2011 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, Fritsla, 2011 Frågor om undersökningen kan ställas till Stefan Persson, Stenungsunds Kommun Tel. 0303-73

Läs mer

Drogvaneundersökning 2014

Drogvaneundersökning 2014 Drogvaneundersökning 214 Drogvaneundersökning 214 Genomfördes på Ala skola den 25 augusti och Arenaskolan den 26 augusti 214 522 av 587 elever deltog Åk 7: 173 av 191 elever Åk 8: 186 av 25 elever Åk 9:

Läs mer

KOMMUNJÄMFÖRELSER. DROGVANEUNDERSÖKNING 2018 Gymnasiet åk 1

KOMMUNJÄMFÖRELSER. DROGVANEUNDERSÖKNING 2018 Gymnasiet åk 1 KOMMUNJÄMFÖRELSER DROGVANEUNDERSÖKNING 18 Gymnasiet åk 1 Som en del i Öckerömetoden görs årliga drogvaneundersökningar i årskurs 1 på gymnasiet. Detta är en sammanställning över de fem kommuner som gjorde

Läs mer

Drogvaneundersökning år 9

Drogvaneundersökning år 9 Drogvaneundersökning år 9 Strömstad Lysekil Sotenäs Tanum Munkedal Innehåll SAMMANFATTNING... 3 SAMMANFATTNING... 4 OM UNDERSÖKNINGEN... 6 Svarsandel... 6 LÄSANVISNING... 6 Definitioner... 6 Intensiv-konsument

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2015 Jämtland Härjedalen. Foto: Jabiru/Mostphotos

Skolelevers drogvanor 2015 Jämtland Härjedalen. Foto: Jabiru/Mostphotos Foto: Jabiru/Mostphotos 1 Bakgrund Enkäten Skolelevers drogvanor genomförs varje år av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) på ett riksrepresentativt urval i årskurs 9 samt gymnasiets

Läs mer

Drogvanor hos gymnasieelever i år 2 på gymnasiet folkbokförda i Kalmar kommun Vt. 2007.

Drogvanor hos gymnasieelever i år 2 på gymnasiet folkbokförda i Kalmar kommun Vt. 2007. Drogvanor hos gymnasieelever i år 2 på gymnasiet folkbokförda i Kalmar kommun Vt. 7. Undersökningen genomfördes under vårterminen 7 och bygger på 578 inlämnade svar av elever i år 2 på gymnasiet som var

Läs mer

Drogvaneundersökning. Grundskolan År 8

Drogvaneundersökning. Grundskolan År 8 Drogvaneundersökning Grundskolan År 8 212 Andel % Fråga 2. Röker du? Tabell 2. Antal efter kön som angett att de röker Röker inte Röker vid enstaka tillfällen Röker varje dag Summa 61 6 1 68 47 12 3 62

Läs mer

LULEÅ KOMMUN 1 (25) Stadsbyggnadskontoret. Drogvaneundersökning 2005

LULEÅ KOMMUN 1 (25) Stadsbyggnadskontoret. Drogvaneundersökning 2005 LULEÅ KOMMUN 1 (25) Stadsbyggnadskontoret Drogvaneundersökning 2005 Maria Strömgren Barbro Müller April 2006 2 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 BAKGRUND...5 VARFÖR DROGVANEUNDERSÖKNINGAR?...5

Läs mer

Hälsa bland barn och unga med funktionsnedsättning

Hälsa bland barn och unga med funktionsnedsättning 18 Hälsa bland barn och unga med funktionsnedsättning ett komplement till Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne 16 skolår 9 skolår 6 gymnasiet år 2 Denna rapport är utgiven av Region Skåne och sammanställd

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2006. Thomas Hvitfeldt Linnéa Rask

Skolelevers drogvanor 2006. Thomas Hvitfeldt Linnéa Rask Skolelevers drogvanor 2006 Thomas Hvitfeldt Linnéa Rask Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Rapport nr 103 Stockholm 2007 Innehåll Tabellförteckning... 5 Inledning... 25 Undersökningen

Läs mer

Om alla vuxna i din kommun blir överens om att ingen ska dricka alkohol innan man är 18 år är problemet med ungdomsfylleri i princip redan löst!

Om alla vuxna i din kommun blir överens om att ingen ska dricka alkohol innan man är 18 år är problemet med ungdomsfylleri i princip redan löst! Välkommen! Drogförebyggare Håkan Fransson Tel: 31-976459 hakan.fransson@ockero.se www.utrotaungdomsfylleriet.se Facebook: Utrota ungdomsfylleriet Twitter: Alla Överens @dontdrinkyet Om alla vuxna i din

Läs mer

DROGVANOR BLAND UNGDOMAR - CAN- UNDERSÖKNINGEN 2019

DROGVANOR BLAND UNGDOMAR - CAN- UNDERSÖKNINGEN 2019 1 DROGVANOR BLAND UNGDOMAR - CAN- UNDERSÖKNINGEN 2019 2 Table of Contents Resultat för Uddevalla... 4 Antal deltagande elever i Uddevalla... 5 Tobaksvanor... 6 Rökare... 6 Resultatet 2019... 6 Utvecklingen

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasieskolans år 2. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasieskolans år 2. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Gymnasieskolans år 2 2015 Ambjörn Thunberg 1 2 Börjar din tonåring gymnasiet? Prata med din tonåring om alkohol Syftet med drogvaneundersökningen är att

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2014 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer

Folkhälsorapport Barn och unga 2016

Folkhälsorapport Barn och unga 2016 Folkhälsorapport Barn och unga 216 resultat från Trelleborg Innehåll 1. Hälsa, framtidstro mm.... 4 2. Fritidsvanor... 12 3. Levnadsvanor - matvanor, fysisk aktivitet och spel... 2 4. Levnadsvanor - alkohol,

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2009 Norrbotten

Skolelevers drogvanor 2009 Norrbotten Skolelevers drogvanor 2009 Norrbotten Tabellbilaga Tabellinnehåll Tabell 1. Andel som inte dricker alkohol (icke-konsumenter), 2009. Procent (%) av samtliga. (utgår från konsumtionsindex=0, se mer sid

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning Genomfördes i Gullhögskolan och i Sundlergymnasiet den 29 augusti 216 Totalt deltog 47 av 447 elever (bortfall 9 %) Årskurs 7: 2 av 1 elever (bortfall 7 %) Årskurs 8: 6 av 1 elever

Läs mer

Folkhälsoenkät Ung 2013. En enkätundersökning av elevers (åk 7 och åk 9) hälsa, drog- och levnadsvanor i Mullsjö

Folkhälsoenkät Ung 2013. En enkätundersökning av elevers (åk 7 och åk 9) hälsa, drog- och levnadsvanor i Mullsjö Folkhälsoenkät Ung 2013 En enkätundersökning av elevers (åk 7 och åk 9) hälsa, drog- och levnadsvanor i Mullsjö Joakim Widén Statistiker Mars 2014 Resultatsammanfattning Ungdomarna har svarat att de mår

Läs mer

Drogvaneundersökningen Eslövs kommun

Drogvaneundersökningen Eslövs kommun Drogvaneundersökningen 2007 -Eslövs kommun Dan Ottosson, Förebyggande enheten, BoF 1 Innehållsförteckning Förord sid 3 Metod sid 3 Kort om studien sid 3 Tobak, årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet sid

Läs mer

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...?

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Tonårsförälder? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Finns det droger bland ungdomarna? En broschyr om alkohol och droger DANDERYDS KOMMUN 1 Varför har du fått den här

Läs mer

Drogvaneundersökning gymnasiet åk 2 2010

Drogvaneundersökning gymnasiet åk 2 2010 Drogvaneundersökning gymnasiet åk 2 2010 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, Fritsla, 2011 Frågor om rapporten: Anna Svensson Uddevalla kommun e-post: anna.svensson@uddevalla.se tel. 0522-69 68 36

Läs mer

Folkhälsoenkät Ung 2013. En enkätundersökning av elevers (åk 7-9 och gy 2) hälsa, drog- och levnadsvanor i Eksjö

Folkhälsoenkät Ung 2013. En enkätundersökning av elevers (åk 7-9 och gy 2) hälsa, drog- och levnadsvanor i Eksjö Folkhälsoenkät Ung 2013 En enkätundersökning av elevers (åk 7-9 och gy 2) hälsa, drog- och levnadsvanor i Eksjö Joakim Widén Statistiker Mars 2014 Resultatsammanfattning: Ungdomarna har svarat att de

Läs mer

Dnr Id. Kultur och fritidsförvaltningen Folkhälsa och ungdomsfrågor. Drogvaneundersökning 2015. Gymnasiet

Dnr Id. Kultur och fritidsförvaltningen Folkhälsa och ungdomsfrågor. Drogvaneundersökning 2015. Gymnasiet Dnr Id Folkhälsa och ungdomsfrågor Drogvaneundersökning 21 Gymnasiet Drogvaneundersökning 21, gymnasiet Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 4 DEL I: TOBAK... DEL II:

Läs mer

Andel (%) flickor och pojkar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet med olika drogvanor, 2018

Andel (%) flickor och pojkar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet med olika drogvanor, 2018 Regionstyrelseförvaltningen 18-7-4 Cora Juniwik, Veronica Hermann, Delresultat från drogvaneenkäten (CAN, Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning) i årskurs 9 samt i årskurs 2 på gymnasiet

Läs mer

Ungdomars droganvändning Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa

Ungdomars droganvändning Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa https://verktygsladanhbg.se Ungdomars droganvändning,, & Europa Innehåll: Statistik uppgifter Materialets källa: - Region /kommunförbundet folkhälsoenkät. Alla skånska kommuner i årskurs 6 och 9 samt årskurs

Läs mer

Resultat från drogvaneenkäten(can) i åk 9, 2016

Resultat från drogvaneenkäten(can) i åk 9, 2016 Resultat från drogvaneenkäten(can) i åk 9, 2016 Först presenteras resultat som publicerades sommaren 2016. Kompletterande resultat på vissa hälsofrågor har lagts till sist i dokumentet, i december 2016.

Läs mer

Drogvaneundersökning 2017

Drogvaneundersökning 2017 Drogvaneundersökning 217 Drogvaneundersökning Vårgårda kommun Genomfördes i årskurs 7-9 på Gullhögsskolan 4 september 217 Totalt deltog 296 av 355 elever (bortfall 16,6 %) Årskurs 7: 98 av 117 elever (bortfall

Läs mer

DROGENKÄT En undersökning av elevers tobaks-, alkohol-, sniffnings-, och narkotikavanor i årskurs 9 vårterminen 2006, Tyresö kommun.

DROGENKÄT En undersökning av elevers tobaks-, alkohol-, sniffnings-, och narkotikavanor i årskurs 9 vårterminen 2006, Tyresö kommun. DROGENKÄT En undersökning av elevers tobaks-, alkohol-, sniffnings-, och narkotikavanor i årskurs 9 vårterminen 2006, Tyresö kommun. Kommunkansliet Oktober 2006 Göran Törnblom Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning 16 Totalundersökning i åk 9 och gymnasiet år 2 Samverkan med CAN Västra Götaland och riket samtidigt Kommunala och fristående skolorna Nästan 7 elever boendes i Göteborg är underlag

Läs mer

Stockholmsenkäten 2016 vad har ungdomarna svarat? Marie Haesert

Stockholmsenkäten 2016 vad har ungdomarna svarat? Marie Haesert Stockholmsenkäten 16 vad har ungdomarna svarat? Marie Haesert 16-1-18 Syfte med enkäten Kartlägga drogvanor, brott, skolk och mobbning Hur förändras olika normbrytande beteenden över tid? Lokala data Mobilisera

Läs mer

Kultur- och fritidskansliet

Kultur- och fritidskansliet Kultur- och fritidskansliet Slutrapport Antal svar: 401 Den här undersökningen har totalt 401 respondenter och en svarsfrekvens på 0%. Undersökningen utfördes från 2018-04-03 till 2018-04-30. Den här rapporten

Läs mer

Psykisk ohälsa bland Barn, Unga och Unga vuxna i Skåne

Psykisk ohälsa bland Barn, Unga och Unga vuxna i Skåne Psykisk ohälsa bland Barn, Unga och Unga vuxna i Skåne Omslagsbild: Maria Fridh Denna rapport är sammanställd av: Epidemiologisk bevakning och analys Enheten för Folkhälsa och social hållbarhet Clinical

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 18 Genomfördes digitalt på högstadiet i Mogaskolan den 5 februari 18. Utomstående funktionärer. Eleverna var inte förberedda. 288 av totalt 334 elever deltog i enkäten (externt bortfall

Läs mer

Ungdomars hälsa och drogvanor 2011

Ungdomars hälsa och drogvanor 2011 Ungdomars hälsa och drogvanor 11 Undersökning i Gullspång, Mariestad och Töreboda Anita Boij Rapport 12:1 A. BOIJ AB Idé- och produktutveckling Ungdomars hälsa och drogvanor 11 Rapport 12:1 ISBN 978-91-979424-6-1

Läs mer

Drogvaneundersökning År 9 Stenungsunds Kommun 2011

Drogvaneundersökning År 9 Stenungsunds Kommun 2011 Drogvaneundersökning År 9 Stenungsunds Kommun 2011 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, Fritsla, 2011 Frågor om undersökningen kan ställas till Stefan Persson, Stenungsunds Kommun Tel. 0303-73 00

Läs mer

Rapport om ungdomars alkohol, narkotika och tobaksvanor

Rapport om ungdomars alkohol, narkotika och tobaksvanor Rapport om ungdomars alkohol, narkotika och tobaksvanor Enkätundersökning i Landskrona år 2007 2014 Stefan Åberg, ANDT samordnaren (140630) Inledning Det övergripande målet för ANDT-politiken är ett samhälle

Läs mer

Kultur- och fritidskansliet

Kultur- och fritidskansliet Kultur- och fritidskansliet Vilken årskurs går du i? : Gymnasiet. Antal svar: 69 Den här undersökningen har totalt 69 respondenter och en svarsfrekvens på. Undersökningen utfördes från 2018-04-03 till

Läs mer

Drogvaneundersökning bland elever i år 7 i Tyresö kommun. Resultat 2014

Drogvaneundersökning bland elever i år 7 i Tyresö kommun. Resultat 2014 Drogvaneundersökning bland elever i år 7 i Tyresö kommun Resultat 2014 Drogvaneundersökning i år 7, Tyresö kommun 2014 Svarsfrekvens: 2014: 84% (tot antal svarade 428 st) varav 195 flickor och 233 pojkar

Läs mer

Drogvanor gymnasiet åk 2. Lysekil Strömstad Tanum

Drogvanor gymnasiet åk 2. Lysekil Strömstad Tanum Drogvanor gymnasiet åk 2 Lysekil Strömstad Tanum 2009 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, juni 2009 Frågor om rapporten kan ställas till: Tanum: Dan Andersson, tel. 0525-180 00 Lysekil: Anna Nyman

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasiet år 2. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasiet år 2. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Gymnasiet 2 2013 Ambjörn Thunberg Innehåll: Sammanfattning Diagram Redovisning av resultat Om ni har frågor kring undersökningen kontakta: Fältsekreterare

Läs mer

Sammanställning av Folkhälsoenkät Ung 2015 GYMNASIET ÅR 2

Sammanställning av Folkhälsoenkät Ung 2015 GYMNASIET ÅR 2 Sammanställning av Folkhälsoenkät Ung 2015 GYMNASIET ÅR 2 1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid Är du? 7 I vilket skolår går du? 9 Vilka bor du tillsammans med? 10 Var är du och dina föräldrar födda? 11 - Du själv

Läs mer

DROGVANE- UNDERSÖKNING GYMNASIET ÅK 2

DROGVANE- UNDERSÖKNING GYMNASIET ÅK 2 DROGVANE- UNDERSÖKNING 25 GYMNASIET ÅK 2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning/bakgrund...3 Sammanfattning av resultat...4,5 Enkätfråga 4 Rökning...6 Enkätfråga 5 Rökning...7 Enkätfråga 6 Rökning...8 Enkätfråga

Läs mer

ANDT för dig som arbetar med ensamkommande barn och unga. 10 december Hur mår ungdomarna i länet? Henrik Andréasson,

ANDT för dig som arbetar med ensamkommande barn och unga. 10 december Hur mår ungdomarna i länet? Henrik Andréasson, ANDT för dig som arbetar med ensamkommande barn och unga 10 december 2014 Hur mår ungdomarna i länet? Henrik Andréasson, Landstingets ledningskontor HEJ! En enkätundersökning bland högstadie- och gymnasieelever

Läs mer

Ungdomars drogvanor. Ulrika Billme Drogförebyggande samordnare Kommunledningsförvaltningen

Ungdomars drogvanor. Ulrika Billme Drogförebyggande samordnare Kommunledningsförvaltningen 18-4-19 Ungdomars drogvanor Ulrika Billme Drogförebyggande samordnare Kommunledningsförvaltningen Drogvaneundersökning 17 Strömstiernaskolan Årskurs 7-9 28 augusti 333 av 396 elever deltog (bortfall 15,9

Läs mer

Dnr Id. Kommunstyrelseförvaltningen Folkhälsa och ungdomsfrågor. Drogvaneundersökning Årskurs 8, högstadiet

Dnr Id. Kommunstyrelseförvaltningen Folkhälsa och ungdomsfrågor. Drogvaneundersökning Årskurs 8, högstadiet Dnr Id Folkhälsa och ungdomsfrågor Drogvaneundersökning 18 Årskurs 8, högstadiet Drogvaneundersökning 18, högstadiet Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 5 DEL I: TOBAK...

Läs mer

Dnr Id. Kommunstyrelseförvaltningen Folkhälsa och ungdomsfrågor. Drogvaneundersökning Årskurs 8, högstadiet

Dnr Id. Kommunstyrelseförvaltningen Folkhälsa och ungdomsfrågor. Drogvaneundersökning Årskurs 8, högstadiet Dnr Id Folkhälsa och ungdomsfrågor Drogvaneundersökning 216 Årskurs 8, högstadiet Drogvaneundersökning 216, högstadiet Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 5 DEL I:

Läs mer

Drogenkät vt-2004 Kalmar kommun år 8.

Drogenkät vt-2004 Kalmar kommun år 8. Drogenkät vt-4 Kalmar kommun år 8. Kommunstyrelserna i länets 12 kommuner och Regionförbundet har tillsammans med Fokus i Kalmar län, genomfört en undersökning om grundskolelevers drogvanor. Avsikten med

Läs mer

Undersökning om ungdomars relation till alkohol, narkotika, tobaks och fritidsvanor i Vänersborgs kommun

Undersökning om ungdomars relation till alkohol, narkotika, tobaks och fritidsvanor i Vänersborgs kommun Undersökning om ungdomars relation till alkohol, narkotika, tobaks och fritidsvanor i Vänersborgs kommun Februari 2011 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Folkhälsorådet,

Läs mer

Drogvaneundersökning år 9

Drogvaneundersökning år 9 Drogvaneundersökning år 9 2007 Lysekil - Munkedal - Orust - Sotenäs Strömstad - Tanum 2 (32) Innehåll SAMMANFATTNING... 5 OM UNDERSÖKNINGEN... 7 Svarsandel... 7 LÄSANVISNING... 7 Definitioner... 7 Intensiv-konsument

Läs mer

RÖKNING. Sammanlagt. Pojkar (CAN:s riksundersökning: 32% rökare) Flickor (CAN:s riksundersökning: 38% rökare)

RÖKNING. Sammanlagt. Pojkar (CAN:s riksundersökning: 32% rökare) Flickor (CAN:s riksundersökning: 38% rökare) RÖKNING Enligt CAN:s riksundersundersökningar har andelen rökare i tonåren sjunkit de senaste åren. Gäller båda könen. I deras gymnasiemätning 1 rökte ca. 35 % av eleverna. I Tyresöundersökningen är det

Läs mer

Alkoholkonsumtion bland flickor i Kalmar 2004

Alkoholkonsumtion bland flickor i Kalmar 2004 Alkoholkonsumtion bland flickor i Kalmar 2004 Källa: TEMO-undersökning 2003 och 2004 Andel flickor i åk 2 på gymnasiet som blir eller inte blir bjudna på alkohol av sina föräldrar i Kalmar och i de 11

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2015 Krokoms kommun

Skolelevers drogvanor 2015 Krokoms kommun Skolelevers drogvanor 2015 Krokoms kommun 2(23) Dnr: RS/156/2016 Ansvarig: Lars Eriksson, Utvecklingsenheten, Region Jämtland Härjedalen Databearbetning och författare av rapport: Anna Werme, Utvecklingsenheten,

Läs mer

Tabeller Bilaga 12. Södra Älvsborg gymnasiet, år 2

Tabeller Bilaga 12. Södra Älvsborg gymnasiet, år 2 Tabeller Bilaga 12 Södra Älvsborg gymnasiet, år 2 1. Hur bor du? Procentuell fördelning efter boendekommun i Södra Älvsborg, gymnasiet, år 2.... 5 2. Vad gör din pappa? Procentuell fördelning efter boendekommun

Läs mer

Drogvaneundersökning Essunga kommun

Drogvaneundersökning Essunga kommun Genomfördes i Nossebro skola måndagen den 26 januari 215 Eleverna var ej förberedda Utomstående funktionärer lämnade ut enkäten. 166 av 188 elever deltog i enkäten (externt bortfall 11,7%) 54 av 57 elever

Läs mer

tobak alkohol - narkotika

tobak alkohol - narkotika Preliminär redovisning av några av svaren på Drogvaneundersökningar i Gotlands kommun under perioden 1998 26 avseende elever i åk 9 Vissa av frågorna belyser även elever i gymnasiet åk 2 för åren 24 26

Läs mer

Drogvaneundersökning årskurs 9 Bollebygd 2006

Drogvaneundersökning årskurs 9 Bollebygd 2006 Drogvaneundersökning årskurs 9 Bollebygd 2006 Västra Götalandsregionen i samverkan med kommunerna Innehåll BAKGRUND... 3 Läsanvisning... 3 METOD... 3 Bortfall och metodproblem... 4 RESULTAT... 5 TOBAK...

Läs mer

Innehåll. Inledning 3

Innehåll. Inledning 3 Individ- och familjeförvaltningen Februari 2014 1 2 Innehåll Inledning 3 Tobak 4 Röker du? 4 F du röka för dina föräldrar? 5 Hur f du tag på cigaretter? 6 Susar du? 7 F du snusa för dina föräldrar? 8 Hur

Läs mer

Drogvaneundersökning årskurs 9 2010

Drogvaneundersökning årskurs 9 2010 Drogvaneundersökning årskurs 9 2010 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, Fritsla, 2011 Frågor om rapporten: Anna Svensson Uddevalla kommun e-post: anna.svensson@uddevalla.se tel. 0522-69 68 36 2 (22)

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Undersökningen gjordes v 11-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 377 svar. Största andelen från åk 7 och 9 (ca 37

Läs mer

Drogvaneundersökning år 2008. Årskurs 9 & Gymnasiet årskurs 2. Östersunds kommun

Drogvaneundersökning år 2008. Årskurs 9 & Gymnasiet årskurs 2. Östersunds kommun Drogvaneundersökning år 2008 Årskurs 9 & Gymnasiet årskurs 2 Östersunds kommun Sammanfattning Under hösten 2006 tog den politiska ledningen i Jämtlands läns landsting och Kommunförbundet samt Polisen initiativ

Läs mer

Järfälla kommuns Alkohol- och drogvaneundersökning ht 2011 (nr nio i samma serie)

Järfälla kommuns Alkohol- och drogvaneundersökning ht 2011 (nr nio i samma serie) Järfälla kommuns Alkohol- och drogvaneundersökning ht 11 (nr nio i samma serie) Jämförande mätningar sedan år 3 Totalundersökning åk 8, 1 respondenter Lägsta eller tangerade lägsta resultat sedan 3: andel

Läs mer

Livsstilsstudien 2010 delrapport om tobak och alkohol

Livsstilsstudien 2010 delrapport om tobak och alkohol 1(1) Livsstilsstudien 21 delrapport om tobak och alkohol Bakgrund I Danderyd genomförs sedan 24 den så kallade Livsstilsundersökningen (eller i vissa kommuner kallad Stockholmsenkäten) vartannat år av

Läs mer

Ungdomars drogvanor 2011

Ungdomars drogvanor 2011 Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9 och gymnasiet år 2 CAN Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Ungdomars drogvanor 2011 Deltagande: Åk 9-18 av 18 klasser. Bortfall 0%.

Läs mer

Drogvaneundersökning åk 7-9. Strömsunds kommun 2014

Drogvaneundersökning åk 7-9. Strömsunds kommun 2014 Drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2014 Undersökningen gjordes i mars 2014 Samtliga skolor i årskurs 7-9 deltog Totalt 335 svar varav 43 % flickor och 57% pojkar Procent anges som andel av samtliga

Läs mer