Strategisk planering. Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk planering. Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel"

Transkript

1 TN 290/14 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 2522/11 Strategisk planering Ann-Marie Ramnerö Telefon E-post: Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att föreslå att kommunstyrelsen beslutar om en uppdatering av riktlinjer i enlighet med förslaget i bilagan. Sammanfattning Sedan 2009 har Göteborgs Stad ställt miljömässiga och sociala krav vid ramavtalsupphandlingar av drivmedel. Kraven har medverkat till att de dominerande drivmedelsleverantörerna i Sverige nu håller på att utveckla interna system för att säkerställa och redovisa produkternas miljökvalitéer och hänsyn till sociala villkor. EU-lagstiftningen har utvecklats på ett sätt som inte förutsågs när trafikkontoret tog fram de nuvarande riktlinjerna. Samtidigt har andra offentliga aktörer börjat ställa liknande krav. Resultatet har blivit att stadens riktlinjer nu behöver uppdateras. Om nuvarande formuleringar skulle användas i en kommande upphandling kommer staden sannolikt inte få några anbud, eller ha svårt att teckna avtal. Enligt förhandsinformation från marknadsaktörerna kommer flera viktiga aktörer avstå från att följa kraven eller redovisa sitt arbete så som krävs i nuvarande formuleringar. Trafikkontoret har därför i nära samverkan med Upphandlingsbolaget tagit fram detta förslag till uppdaterade riktlinjer. Kraven utgår från samma principer som tidigare, och kravnivåerna är likvärdiga, men annorlunda formulerade. De nya riktlinjerna har anpassats till hur de dominerande drivmedelsleverantörerna bedriver sitt arbete med miljö och sociala hänsyn. Ekonomiska konsekvenser Hittills har staden inte fått någon märkbart ökad kostnad för drivmedel när man ställt sociala och miljömässiga krav. Om förslaget till uppdaterade riktlinjer tillämpas i kommande avtal bedömer trafikkontoret därför inte att kraven riskerar att vara kostnadsdrivande. 1(14)

2 Skulle staden däremot ha kvar nuvarande kravformuleringar i kommande upphandling finns en risk att vissa drivmedel inte kan handlas upp med ramavtal. Det beror på att leverantörernas nuvarande rutiner för hållbarhetsarbete inte kan användas. Det är då risk att leverantörer avstår från att lämna anbud. I värsta fall skulle staden kunna stå utan avtal för vissa drivmedel. Barnperspektivet Drivmedel är en global handelsvara där både jordbruksprodukter och oljeprodukter hanteras i delar av världen där barnarbete förekommer. De uppdaterade kriterierna ställer krav på att leverantörerna ska arbeta med system och underleverantörskrav som syftar till efterlevnad av FN:s barnkonvention och ILO-konventioner om minimiålder och förbud mot barnarbete. Jämställdhetsperspektivet I kriterierna krävs att leverantörerna ska ha system som syftar till att företaget och dess underleverantörer säkerställer social hänsyn. I kriterierna hänvisas bland annat till ILO-konventioner om tvångsarbete och straffarbete, lika lön för lika arbete och diskriminering. Mångfaldsperspektivet Se jämställdhetsperspektivet ovan. Miljöperspektivet Kriterierna innehåller krav som syftar till att drivmedlen ska ha låga utsläpp av växthusgaser. För fossila drivmedel är kraven utformade så att drivmedel som exempelvis tillverkas av tjärsand eller andra källor som ger betydligt högre utsläpp än vanlig bensin och diesel ska undvikas. För förnybara drivmedel innebär kraven att utsläppen ska vara påtagligt lägre än motsvarande fossila drivmedel, där riktvärdet är minst 50 procent lägre. Miljökraven i de nya kriterierna är på samma nivå som nuvarande kriterier. Omvärldsperspektivet Göteborgs Stad var troligen först i landet med att ställa ambitiösa miljömässiga och sociala krav i en offentlig upphandling av drivmedel. Nu ställs liknande krav i upphandlingar från Sveriges kommuner och landstings upphandlingsenhet. Ett syfte med att uppdatera Göteborgs kriterier för drivmedel är att harmoniera med andra upphandlares krav. Det ökar effekten av de upphandlingskrav som ställs eftersom harmonierade krav underlättar för leverantörerna att uppfylla kraven och utgör en stimulans att utveckla sitt arbete. Stefan Eglinger Trafikdirektör Suzanne Andersson Avdelningschef Bilaga Utdrag ur underlag inför beslut i KS april 2012 Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(14)

3 Ärendet Trafikkontoret tog fram ett förslag till riktlinjer för sociala och miljömässiga krav på drivmedel till trafiknämnden år 2009 (dnr 0584/08). Dessa riktlinjer uppdaterades år 2011 och fastställdes av kommunstyrelsen i april 2012 (dnr 1699/11). Dessutom har kommunfullmäktige vid olika tidpunkter beslutat om mål för Stadens arbete med miljöfordon och drivmedel, senaste gången den 31 januari I underlaget för det beslutet var kraven på drivmedel endast översiktligt beskrivna och det fanns en hänvisning till det tidigare beslutet i kommunstyrelsen om miljömässiga och sociala krav på drivmedel. Trafiknämndens förslag till riktlinje för miljömässiga och sociala krav på drivmedel var underlaget för beslut i kommunstyrelsen Den texten finns i bilaga, med förslagen till förändringar inklippta. Upphandlingsbolaget och trafikkontoret har sedan dess gjort flera uppföljningar av stadens ramavtal med drivmedelsleverantörer. Uppföljningarna visar att kraven i princip efterlevs och gör nytta, men att beslutade formuleringar behöver moderniseras med hänsyn till utvecklingen på drivmedelsmarknaden och EU:s lagstiftning. Med dagens detaljerade kravformuleringar går det inte att teckna nya ramavtal och trafikkontoret har därför tagit fram detta förslag till uppdaterade riktlinjer. Bakgrund Under senare decennier har frågor allt oftare ställts om vilka sociala förhållanden som råder i andra länder där man producerar och förädlar produkter som vi konsumerar i Sverige. Detta gäller även drivmedel. På senare år har det också uppmärksammats att förnybara drivmedel inte alltid ger så stora miljöfördelar. Det är mycket stor skillnad mellan de bästa biodrivmedlen som minskar utsläppen radikalt, och de sämsta som kanske inte minskar utsläppen alls. Efterfrågan på råolja ökar snabbare än utvinningen. Därför har det blivit vanligare att fossila drivmedel framställs från nya råvaror. Ett exempel är oljesand, som ger mycket högre utsläpp än när konventionell råolja används för att tillverka diesel och bensin. Därför har Göteborgs Stad sedan flera år ställt krav på leverantörer av drivmedel i ramavtalsupphandlingar. De drivmedel som Göteborg använder ska uppfylla vissa miljömässiga och sociala krav. Sedan 2012 ställer även SKL Kommentus Inköpscentral miljömässiga och sociala krav på drivmedel. SKL samordnar upphandlingar för ett stort antal kommuner och offentliga myndigheter. Upphandlingsbolaget har tillsammans med trafikkontoret genomfört leverantörsmöten och uppföljningar av stadens drivmedelsavtal under Leverantörer har vid stickprovskontroller kunnat visa att de drivmedel som levererats uppfyller de krav som ställs på sociala hänsyn och miljöprestanda, även om redovisningen ofta varit knapphändig eller otydlig. Det är glädjande att leverantörerna har ambitionen att tillmötesgå våra krav. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(14)

4 Men det har också visat sig att kraven i trafikkontorets riktlinjer från 2012 inte längre är ändamålsenliga. EU:s lagstiftning avgör hur drivmedelsbolagen redovisar sina leveranser och vilka krav som är möjliga att följa upp. Leverantörernas redovisning och uppföljning ser numera annorlunda ut. I fortsättningen kommer de inte redovisa kravuppfyllnad på det sätt som förutsätts i nuvarande formuleringar. Konsekvensen är att Göteborgs Stads riktlinjer för krav på drivmedel måste uppdateras. Det kommer inte vara möjligt att få tillräckligt många anbud i kommande upphandlingar om nuvarande formuleringar används på nytt. Vissa drivmedel kanske inte går att upphandla alls om sådana krav ställs. Det är stor risk att Göteborg står utan möjlighet att teckna nya avtal när nuvarande drivmedelsavtal löper ut 2015 om inte kriterierna uppdateras. Detta betyder inte att kravnivån behöver sänkas. Göteborgs Stad kan fortfarande ställa motsvarande krav på klimatpåverkan, sociala hänsyn och spårbarhet. Riktlinjerna måste bara formuleras annorlunda och mindre detaljerat. Enda väsentliga förändringen rör markanvändning. I nuvarande kriterier sägs att leverantörerna ska kunna visa att landets regler för naturvård och markanvändning följs där drivmedel utvinns, odlas eller förädlas. Det finns för närvarande inga system att följa upp detta krav och det är därför bättre att stryka kravet tills vidare. Kriterierna har också uppdateras så att Upphandlingsbolaget ges möjlighet att formulera kommande upphandlingar utifrån de förutsättningar som råder på drivmedelsmarknaden när upphandlingen görs. Man behöver exempelvis anpassa kraven efter leverantörernas redovisningsrutiner. Upphandlingsbolaget behöver också kunna harmoniera kraven med andra upphandlares krav. Dessutom är det bra om flera upphandlare formulerar sina krav på liknande sätt. Det ökar marknadstrycket på leverantörerna. Trafikkontorets synpunkter Nedan beskrivs trafikkontorets förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel som används av Göteborgs Stad. Kraven håller samma ambitionsnivå som tidigare, men är formulerade för att ge större flexibilitet vid upphandlingstillfället. Förslaget är framtaget i samråd med Göteborgs Stads Upphandlings AB. Kursiva texter utgör formella krav. Resterande texter visar vilken ambitionsnivå som ska eftersträvas. Klimatpåverkan - fossila drivmedel De fossila drivmedel som staden använder ska inte ge högre utsläpp av klimatgaser än från drivmedel som framställs från konventionella oljekällor. Målsättningen ska vara att klimatpåverkan från upphandlad bensin, diesel och brännolja inte överstiger den genomsnittliga nivån för sådana konventionellt raffinerade drivmedel i EU. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(14)

5 Syftet med detta krav är att staden inte ska bidra till att öka efterfrågan på fossila drivmedel med särskilt stor klimatpåverkan. Det finns metoder att framställa drivmedel från tjärsand, oljesand, oljeskiffer, skiffergas eller liknande, samt syntetisk olja från naturgas och kol. Sådana drivmedel ger vanligen mycket högre utsläpp av växthusgaser än bensin och diesel som framställs genom vanlig raffinering av konventionellt utvunnen råolja. Globalt ökar produktionen av drivmedel från bland annat tjärsand, vilket riskerar att förvärra problemen med fossila drivmedel. Klimatpåverkan - förnybar andel av drivmedel De förnybara drivmedel som staden använder ska ge påtagligt lägre utsläpp av växthusgaser än de fossila alternativen. Målsättningen ska vara att de upphandlade biodrivmedlens klimatpåverkan är minst 50 procent lägre än från motsvarande fossila drivmedel. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att öka efterfrågan på de miljömässigt bästa biodrivmedlen. Det kan exempelvis handla om etanol som framställs från europeiska grödor där förädlingen görs med biobaserad tillsatsenergi, eller sockerrörsbaserad etanol som ofta har mycket god klimateffektivitet. Det kan också handla om att stimulera odling och förädling av oljeväxter på ett klimateffektivt sätt och att avstå från palmolja som framställs på avverkad skogsmark och våtmark. Andra råvaror som kan ge klimateffektiva biodrivmedel är tallolja från skogsindustrin och vegetabiliska restoljor. Sociala krav De drivmedel som staden använder ska framställas med godtagbara sociala och arbetsrättsliga förhållanden. Målsättningen ska vara att de upphandlade leverantörerna kan uppvisa uppförandekoder, leverantörskontroller, tredjepartskontroller eller liknande kvalitetssystem som säkerställer att internationella konventioner följs vid framställning, förädling och transport av drivmedel. Kraven bör baseras på regler i internationella konventioner som Sverige är anslutet till. Exempel på relevanta konventioner är ILO-konventioner om tvångsarbete och straffarbete, minimiålder och förbud mot barnarbete, lika lön för lika arbete, diskriminering, organisationsrätt, föreningsfrihet och förhandlingsrätt, användning av kemiska produkter, arbetsmiljö och yrkesrisker samt FN:s barnkonvention. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att drivmedelsleverantörer utvecklar och uppvisar transparenta system som säkerställer att drivmedel produceras och bearbetas i en för arbetarna säker och hälsosam arbetsmiljö. När drivmedelsleverantörer och tillverkare i sin tur ställer denna typ av krav på sina underleverantörer, som i sin tur ställer kraven nedåt i produktionskedjan, skapas en mekanism där marknaden visar betalningsvilja för rimliga arbetsrättsliga förhållanden och minskar risken att mänskliga rättigheter kränks. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(14)

6 Krav på spårbarhet De leverantörer som staden har avtal med ska kunna redovisa ursprung och produktionsanläggningar för den typ av drivmedel som levererats. Målsättningen ska vara att spårbarhet antingen redovisas i sin helhet för de drivmedel som leverantören hanterar inom Sverige, eller för levererad mängd drivmedel på massbalansnivå. Med massbalansnivå menas att leverantören av drivmedel redovisar ursprung för en volym drivmedel som motsvarar den staden har konsumerat. Leverantörer ska däremot inte behöva redovisa ursprunget för den volym som rent fysiskt levererats. Det är i praktiken oftast omöjligt att följa drivmedlens olika beståndsdelar från utvinning eller odling, genom raffinering och lagring i depåer. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att drivmedelsleverantörer utvecklar system som gör det möjligt att följa drivmedlen tillbaka till ursprung. Sådana uppgifter gör det enklare för upphandlare och konsumenter att bedöma för- och nackdelar hos olika drivmedel och tillverkningsprocesser. 0Det ökar också trovärdigheten hos leverantörens uppgifter och upphandlarens uppföljningar. Undantag för små volymer Krav på spårbarhet, miljöprestanda och sociala hänsyn ska inte behöva uppfyllas för 100 procent av levererad volym drivmedel. Målsättningen ska vara att kraven kan uppfyllas till 97 procent. Syftet med en sådan avgränsning är att leverantörer inte ska behöva lägga ned oproportionerligt mycket arbete på att redovisa små volymer av andra råvaror än själva drivmedlet, exempelvis tillsatser som förbättrar tändegenskaper och liknande. Det viktiga är att kraven omfattar drivmedlet. I bensin och diesel tillsätts minst 5 procent etanol respektive RME (rapsmetylester) för att minska klimatpåverkan. Upphandlingskraven bör då omfatta både den fossila och förnybara delen av drivmedlet. Därför är en gräns runt 97 procent en lämplig målsättning. Kommentar om växthuspåverkan Klimatpåverkan från drivmedel beräknas i ett livscykelperspektiv från utvinning till användning. Det finns många olika sätt att göra detta och siffror kan variera avsevärt beroende på avgränsningar och antaganden. Det finns EU-direktiv som anger schablonvärden. I uppföljningar av avtal bör staden kräva att leverantören redovisar källan till de värden som anges. Om de anger lägre klimatpåverkan än EU:s schablonvärden ska de redovisa orsaken till det. EU:s schablonvärden utgör ett medelvärde för alla förekommande kvaliteter, medan en enskild leverantör kan erbjuda drivmedel som tillverkas på ett mer klimatsmart sätt. Det är just sådana drivmedel som upphandlingskraven är tänkta att öka efterfrågan av. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(14)

7 Bilaga Utdrag ur underlag inför beslut i KS april 2012 Riktlinje för miljömässiga och sociala krav på drivmedel för Göteborgs Stad Tillämpning av kraven Kraven bör vara tillämpliga i stadens upphandlingar av drivmedel. De bör också tillämpas i andra upphandlingar när drivmedel används i stor mängd, är en väsentlig del av tjänsten som upphandlas och användningen kan följas upp. Exempel kan vara Västtrafiks bussentreprenader och byggentreprenader när bonus ges för användning av förnybara drivmedel. Kraven säger inget om andelen förnybara drivmedel utan gäller lika för alla bränslen. Krav på andelen förnybart ställs separat på tjänsternas utförande. Det som fastställdes i trafiknämnden 2008 och som föreslås fortsätta gälla är att ställa krav på hur alla bränslen ska vara beskaffade. Kraven är formulerade under fyra rubriker: Spårbarhet Miljökrav Sociala krav Uppföljning Förslag till krav Spårbarhet Anbudsgivaren skall vid anbudstillfället redogöra för hur man avser att säkerställa spårbarheten för drivmedlet och dess råvarubas (ex olja, kol, naturgas, vete, sockerrör, raps, substrat till biogas etc) som levereras under avtalsperioden. Uppgifterna skall omfatta hela produktionskedjan från råvaror till färdig produkt enligt principen om massbalans hos den mängd som offereras. Med massbalans avses att den tillförda mängden med vissa egenskaper överensstämmer med den uttagna mängden med samma egenskaper. Man måste därför inte redovisa exakt de råvaror som processas och förädlas utan samma principer som för grön el kan tillämpas. Minst 97 % av ingående råvarubas skall redovisas. Leverantören skall senast 1 år efter att avtalet slutits redogöra för ursprung och produktionsanläggningar för levererat drivmedel. Redovisningen skall göras i enlighet med nedanstående tabell. Även råvarubaserna (ex olja, kol, naturgas, vete, sockerrör, raps, substrat till biogas etc) som ingår till minst 97 % av drivmedlet skall anges. Uppgifterna skall omfatta hela produktionskedjan från råvaror till färdig produkt på en massbalansnivå. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 7(14)

8 Drivmedel Råvarubas Ursprung Produktionsanläggning Bensin, Diesel, Alkylatbensin, LPG Ex. olja, kol, naturgas Oljefält, gasfält eller motsvarande Raffinaderi Fordonsgas Div. substrat Gasfält, odlingsområde/ reningsverk eller substratets ursprung i övrigt. E85, ED95 Ex. vete, sockerrör etc. Odlingsområde 1 eller råvarans ursprung i övrigt. Biodiesel/RME/FAME Ex. raps, sojabönor etc. Odlingsområde 2 eller råvarans ursprung i övrigt. Biogasanläggning/ rötkammare, uppgraderingsanläggning Fermentationsanläggning, destillationsanläggning Omestrings/förestringsanläggning Förslag till förändring Krav på spårbarhet De leverantörer som staden har avtal med ska kunna redovisa ursprung och produktionsanläggningar för den typ av drivmedel som levererats. Målsättningen ska vara att spårbarhet antingen redovisas i sin helhet för de drivmedel som leverantören hanterar inom Sverige, eller för levererad mängd drivmedel på massbalansnivå. Med massbalansnivå menas att leverantören av drivmedel redovisar ursprung för en volym drivmedel som motsvarar den staden har konsumerat. Leverantörer ska däremot inte behöva redovisa ursprunget för den volym som rent fysiskt levererats. Det är i praktiken oftast omöjligt att följa drivmedlens olika beståndsdelar från utvinning eller odling, genom raffinering och lagring i depåer. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att drivmedelsleverantörer utvecklar system som gör det möjligt att följa drivmedlen tillbaka till ursprung. Sådana uppgifter gör det enklare för upphandlare och konsumenter att bedöma för- och nackdelar hos olika drivmedel och tillverkningsprocesser. 0Det ökar också trovärdigheten hos leverantörens uppgifter och upphandlarens uppföljningar. Miljökrav Klimatpåverkan - förnybar andel av drivmedel Anbudsgivaren skall redogöra för hur man avser säkerställa att produkten som levereras under avtalsperioden har en total klimatpåverkan som är minst 50 procent lägre än medelvärdet för bensin och diesel definierat i EU:s direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor 2009/28/EG. Leverantören skall redovisa i enlighet med principerna för massbalans hos den mängd biodiesel/fame, biogas, ED95, E85 biogas, Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 8(14)

9 etanol, FAME eller annan förnybar råvara (även som inblandning i bensin och diesel). Leverantören skall senast 1 år efter att avtalet slutits redogöra för hur detta uppfylls. Uppgifterna ska omfatta hela produktionskedjan från råvaror till färdig produkt på en massbalansnivå. Minst 97 % av råvarubasen skall redovisas. Klimatpåverkan skall beräknas och rapporteras i enlighet med Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen samt tillhörande föreskrifter. Förslag till förändring Klimatpåverkan - förnybar andel av drivmedel De förnybara drivmedel som staden använder ska ge påtagligt lägre utsläpp av växthusgaser än de fossila alternativen. Målsättningen ska vara att de upphandlade biodrivmedlens klimatpåverkan är minst 50 procent lägre än från motsvarande fossila drivmedel. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att öka efterfrågan på de miljömässigt bästa biodrivmedlen. Det kan exempelvis handla om etanol som framställs från europeiska grödor där förädlingen görs med biobaserad tillsatsenergi, eller sockerrörsbaserad etanol som ofta har mycket god klimateffektivitet. Det kan också handla om att stimulera odling och förädling av oljeväxter på ett klimateffektivt sätt och att avstå från palmolja som framställs på avverkad skogsmark och våtmark. Andra råvaror som kan ge klimateffektiva biodrivmedel är tallolja från skogsindustrin och vegetabiliska restoljor. Klimatpåverkan fossila bränslen Anbudsgivaren skall redogöra för hur man arbetar för att minska klimatpåverkan från bensin, naturgas, LPG och diesel. Leverantören skall redovisa i enlighet med principerna för massbalans för den mängd fossil råvara som offereras Klimatpåverkan från bensin, naturgas och diesel skall inte överstiga Bränslekvalitetsdirektivets (2009/30/EG) värde på lägsta standard för bränslen baserad på växthusgasutsläppen per energienhet under hela livscykeln. Observera att kravet gäller från och med det datum kommissionen har definierat ett värde inom ramen för Bränslekvalitetsdirektivet 2009/30/EG. Leverantören skall senast 1 år efter att kommissionen definierat det genomsnittliga värdet för utsläpp från fossila bränslen redogöra för hur detta krav uppfylls. Rapporten skall vara utförd i enlighet med Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 9(14)

10 den skyldighet som framgår i Drivmedelslagen (2011:319), 20 gällande att rapportera bränslens utsläpp av växthusgaser. Förslag till förändring Klimatpåverkan fossila bränslen De fossila drivmedel som staden använder ska inte ge högre utsläpp av klimatgaser än från drivmedel som framställs från konventionella oljekällor. Målsättningen ska vara att klimatpåverkan från upphandlad bensin, diesel och brännolja inte överstiger den genomsnittliga nivån för sådana konventionellt raffinerade drivmedel i EU. Syftet med detta krav är att staden inte ska bidra till att öka efterfrågan på fossila drivmedel med särskilt stor klimatpåverkan. Det finns metoder att framställa drivmedel från tjärsand, oljesand, oljeskiffer, skiffergas eller liknande, samt syntetisk olja från naturgas och kol. Sådana drivmedel ger vanligen mycket högre utsläpp av växthusgaser än bensin och diesel som framställs genom vanlig raffinering av konventionellt utvunnen råolja. Globalt ökar produktionen av drivmedel från bland annat tjärsand, vilket riskerar att förvärra problemen med fossila drivmedel. Markanvändning Råvaror, förädlingsprodukter och färdiga drivmedel ska produceras/bearbetas i enlighet med gällande lagar, förordningar och andra föreskrifter i respektive land om naturvård och biotopskydd för de mark- och vattenområden som berörs. Leverantören skall senast 1 år efter att avtalet slutits redogöra för hur detta uppfylls. Uppgifterna ska omfatta hela produktionskedjan från råvaror till färdig produkt på massbalansnivå. Minst 97 % av råvarubasen skall redovisas. Sociala krav Anbudsgivaren skall vid anbudstillfället redogöra för att och hur man avser säkerställa att drivmedlen som levereras under avtalsperioden har producerats/ bearbetats/ hanterats i en för de anställda säker och hälsosam arbetsmiljö i enlighet med reglerna i de internationella konventioner som Sverige är anslutet till alternativt likvärdig lagstiftning med motsvarande innebörd, se bilaga 1 nedan. Uppgifterna skall så långt det är möjligt - omfatta hela produktionskedjan från råvaror till färdig produkt enligt principen om massbalans hos den mängd som offereras. Minst 97 % av ingående råvarubas ska redovisas. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 10(14)

11 Produkt Offererar ej detta drivmedel Ja kravet uppfylls. Specificera hur långt tillbaka i produktionskedjan Beskrivning av hur kravet uppfylls Bensin Bensin med andel förnybara råvaror Dieselolja Diesel med andel förnybara råvaror Fordonsgas E85 ED95 Biodiesel/FAME LPG Alkylatbensin Leverantören skall ha rutiner för att säkerställa att produktionen av de varor som levereras under avtalstiden sker under sådana förhållanden som är förenliga med grundläggande arbetsvillkor, i leverantörskedjan. I de fall det är skillnad mellan nationella och internationella bestämmelser, är det högsta standard som gäller. Varor som levereras ska vara producerade under förhållanden som är förenliga med: ILO:s kärnkonventioner om tvångsarbete, barnarbete, diskriminering och föreningsfrihet samt organisationsrätt (nr 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182) 3, FN:s barnkonvention artikel 32, arbetsmiljölagstiftning enligt ILO 170 (om säkerhet vid användning av kemiska produkter), ILO 155 (om arbetsskydd och arbetsmiljö), ILO 148 (om skydd för arbetstagare mot yrkesrisker i arbetsmiljön som förorsakas av luftföroreningar, buller och vibrationer) samt övrig arbetslagstiftning om gäller i tillverkningslandet, samt den arbetsrätt, inklusive lagstiftning om minimilön samt det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet. Under kontraktsperioden har uppdragsgivaren rätt till insyn och rätt att kontrollera, exempelvis via inspektion, och rapportera kring leverantörens uppföljning av de sociala kraven.. Leverantören ska utan anmodan inom 9 månader efter avtalsstart inkomma med svar om hur man lever upp till sociala krav i leverantörskedjan. Redovisning kan ske genom uppförandekod (Code of conduct), egna kontroller av leverantörer, tredjepartskontroller eller annan dokumentation. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 11(14)

12 Om avvikelser uppdagas, ska leverantören inom den tidsfrist som vi kommer överrens om, vidta åtgärder till förbättringar enligt en handlingsplan. Om åtgärder inte vidtas inom avtalad tid, kommer detta betraktas som att leverantören väsentligen har brutit mot avtalet och uppdragsgivaren kan komma att häva kontraktet. Utdrag ur dessa konventioner som är relevanta finns på under fliken leverantör samt i bifogad bilaga 1 till denna skrivelse. Förslag till förändring Sociala krav De drivmedel som staden använder ska framställas med godtagbara sociala och arbetsrättsliga förhållanden. Målsättningen ska vara att de upphandlade leverantörerna kan uppvisa uppförandekoder, leverantörskontroller, tredjepartskontroller eller liknande kvalitetssystem som säkerställer att internationella konventioner följs vid framställning, förädling och transport av drivmedel. Kraven bör baseras på regler i internationella konventioner som Sverige är anslutet till. Exempel på relevanta konventioner är ILO-konventioner om tvångsarbete och straffarbete, minimiålder och förbud mot barnarbete, lika lön för lika arbete, diskriminering, organisationsrätt, föreningsfrihet och förhandlingsrätt, användning av kemiska produkter, arbetsmiljö och yrkesrisker samt FN:s barnkonvention. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att drivmedelsleverantörer utvecklar och uppvisar transparenta system som säkerställer att drivmedel produceras och bearbetas i en för arbetarna säker och hälsosam arbetsmiljö. När drivmedelsleverantörer och tillverkare i sin tur ställer denna typ av krav på sina underleverantörer, som i sin tur ställer kraven nedåt i produktionskedjan, skapas en mekanism där marknaden visar betalningsvilja för rimliga arbetsrättsliga förhållanden och minskar risken att mänskliga rättigheter kränks. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 12(14)

13 Förslag till ny text Undantag för små volymer Krav på spårbarhet, miljöprestanda och sociala hänsyn ska inte behöva uppfyllas för 100 procent av levererad volym drivmedel. Målsättningen ska vara att kraven kan uppfyllas till 97 procent. Syftet med en sådan avgränsning är att leverantörer inte ska behöva lägga ned oproportionerligt mycket arbete på att redovisa små volymer av andra råvaror än själva drivmedlet, exempelvis tillsatser som förbättrar tändegenskaper och liknande. Det viktiga är att kraven omfattar drivmedlet. I bensin och diesel tillsätts minst 5 procent etanol respektive RME (rapsmetylester) för att minska klimatpåverkan. Upphandlingskraven bör då omfatta både den fossila och förnybara delen av drivmedlet. Därför är en gräns runt 97 procent en lämplig målsättning. Syftet med detta krav är att staden ska medverka till att drivmedelsleverantörer utvecklar och uppvisar transparenta system som säkerställer att drivmedel produceras och bearbetas i en för arbetarna säker och hälsosam arbetsmiljö. När drivmedelsleverantörer och tillverkare i sin tur ställer denna typ av krav på sina underleverantörer, som i sin tur ställer kraven nedåt i produktionskedjan, skapas en mekanism där marknaden visar betalningsvilja för rimliga arbetsrättsliga förhållanden och minskar risken att mänskliga rättigheter kränks. Uppföljning Uppföljningen är en viktig del i arbetet med att få ett fungerande system. Uppföljningen förslås bestå av två delar. Leverantörens egen redogörelse till beställaren, där leverantören redovisar arbetsmetoder samt resultatet av arbete. Det kan vara en leverantörsförsäkran, leverantörsredovisning, uppförandekod, handlingsplan, intyg från ansvariga myndigheter i respektive land, rapport utförd i enlighet med den skyldighet som framgår i Drivmedelslagen (2011:319) 20 gällande att rapportera bränslens utsläpp av växthusgaser, rapportering av socialt ansvarstagande enligt Miljöstyrningsrådets uppföljningsformulär eller annat rapporteringssystem. Uppföljande besök/revisioner från Trafikkontoret i produktionskedjan. Kontrollen kommer att utföras av ackrediterade revisionsorgan eller annan oberoende part. Om revisionen visar att de Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 13(14)

14 ursprungliga uppgifterna som leverantören uppvisat är korrekta, skall Trafikkontoret stå för denna kostnad. Om utredningen visar att redovisade uppgifter från leverantören inte följer avtalsvillkoren, skall leverantören stå för denna kostnad Ny text Kommentar om växthuspåverkan Klimatpåverkan från drivmedel beräknas i ett livscykelperspektiv från utvinning till användning. Det finns många olika sätt att göra detta och siffror kan variera avsevärt beroende på avgränsningar och antaganden. Det finns EU-direktiv som anger schablonvärden. I uppföljningar av avtal bör staden kräva att leverantören redovisar källan till de värden som anges. Om de anger lägre klimatpåverkan än EU:s schablonvärden ska de redovisa orsaken till det. EU:s schablonvärden utgör ett medelvärde för alla förekommande kvaliteter, medan en enskild leverantör kan erbjuda drivmedel som tillverkas på ett mer klimatsmart sätt. Det är just sådana drivmedel som upphandlingskraven är tänkta att öka efterfrågan av. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 14(14)

Strategisk Planering. Miljömässiga och sociala krav på drivmedel

Strategisk Planering. Miljömässiga och sociala krav på drivmedel rr TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0584 /08 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Miljömässiga och sociala

Läs mer

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter TN 188/11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 1491/11 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Etiska krav och rutiner för

Läs mer

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Du får vad du köper 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Succépusslet Policy Upphandling Uppföljning internt av avrop/inköp Uppföljning externt hos leverantörer Policy 1. Sitt

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Detta är en vägledning för entreprenörer som har Trafikkontorets sociala kontraktsvillkor inskrivna i sina avtal. Syftet är att underlätta

Läs mer

Ramavtal kommersiella villkor

Ramavtal kommersiella villkor Ramavtal kommersiella villkor Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2012, projektnummer 10195 1 Avtalsparter Mellan parterna OK-Q8 AB, org. nr. 556027-3244, nedan kallad Leverantören och SKL Kommentus

Läs mer

Va gledning fo r etiska krav och uppfo ljning av natursten

Va gledning fo r etiska krav och uppfo ljning av natursten Va gledning fo r etiska krav och uppfo ljning av natursten Framtagen av etisk arbetsgrupp Göteborg, Malmö, Örebro, Stockholm, Linköping och Lund 2018-03-08 1 Vägledning för etiska krav och uppföljning

Läs mer

VÅRT ARBETSMILJÖARBETE I KINA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE - STRÄVA EFTER ATT BLI BÄTTRE

VÅRT ARBETSMILJÖARBETE I KINA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE - STRÄVA EFTER ATT BLI BÄTTRE VÅRT ARBETSMILJÖARBETE I KINA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE - STRÄVA EFTER ATT BLI BÄTTRE VÅR RESA..började 2006 då Skanska gav oss i uppdrag att göra social revision i samband med leveranserna till Clarion Sign.

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Hållbar bilism. Index för. hållbar bilism 2015. 2008-2014 Årlig sammanställning, maj 2015 134% 100%

Hållbar bilism. Index för. hållbar bilism 2015. 2008-2014 Årlig sammanställning, maj 2015 134% 100% Index för Hållbar bilism hållbar bilism 2015 2008-2014 Årlig sammanställning, maj 2015 134% 100% 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan

Läs mer

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Framtagen av etisk arbetsgrupp Göteborg, Malmö, Örebro, Stockholm och Lund 2015-11-10 1 Vägledning för etiska krav och uppföljning av natursten

Läs mer

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 1(6) Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 Bakgrund och omfattning Landstinget i Uppsala län är certifierat enligt ISO 14001 och arbetar systematiskt med miljöfrågor. I

Läs mer

Forum för hållbara bränslen

Forum för hållbara bränslen Forum för hållbara bränslen Redovisning av resultaten för rapporteringen enligt drivmedelslagen, för leveransåret 2017. Marianne Pettersson och Ulf Jonson Drivmedelslagen Baseras på ett europeiskt direktiv,

Läs mer

Revisionsrapport. - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav

Revisionsrapport. - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav Revisionsrapport - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav Reviderat företag: Leverantören till OKQ8 fossilt bränsle Plats: Huvudkontor Revisionsdatum: 6/5 2014 Revisor: Sara Gripstrand, Goodpoint

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister gällande

Remissvar från Gröna Bilister gällande Gröna Bilister Remissvar Box 7070 dnr 2018-007290 103 87 STOCKHOLM 29 juni 2018 Statens energimyndighet Analysavdelningen Enheten för styrmedel och tillsyn Skickat till: registrator@energimyndigheten.se

Läs mer

Hållbara drivmedel 2017/18

Hållbara drivmedel 2017/18 drivmedel i samhället Hållbara drivmedel 2017/18-1- -2- OKQ8 Scandinavia och hållbara drivmedel OKQ8 Scandinavia arbetar med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är

Läs mer

PREEMS UPPFÖRANDEKOD

PREEMS UPPFÖRANDEKOD PREEMS UPPFÖRANDEKOD Preems uppförandekod beskriver de värderingar och etiska riktlinjer företaget står för och värdesätter. Den är vägledande för att bidra till goda affärer som skapar hållbar utveckling

Läs mer

Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56

Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-11-20 FALKENBERG 328 Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor Ny lagstiftning från den 1 juni 2017 Vad

Läs mer

Transportutmaningen. Ebba Tamm SPBI

Transportutmaningen. Ebba Tamm SPBI Transportutmaningen Ebba Tamm SPBI 2019-05-08 Långtidsserie 1946-2018 Sverige Sveriges mål inrikes transporter Fossiloberoende fordonsflotta 70% minskning av växthusgaser från inrikes transporter (ej flyg,

Läs mer

MILJÖKRAV VID TRAFIKUPPHANDLING - SPÅRTRAFIK. En bilaga till Avtalsprocessen inom Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik

MILJÖKRAV VID TRAFIKUPPHANDLING - SPÅRTRAFIK. En bilaga till Avtalsprocessen inom Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik MILJÖKRAV VID TRAFIKUPPHANDLING - SPÅRTRAFIK En bilaga till Avtalsprocessen inom Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik Beslutad av styrgruppen för Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1(5) UPPHANDLINGS- OCH INKÖPSPOLICY FÖR BOTKYRKA KOMMUN Denna policy ersätter Upphandlingspolicy för Botkyrka kommun och Riktlinjer för Botkyrka kommuns upphandlingar, antagna av kommunfullmäktige 2005-09-29,

Läs mer

Hållbara drivmedel 2016/17

Hållbara drivmedel 2016/17 Hållbara drivmedel 2016/17 Hållbara drivmedel i samhället 1 OKQ8 och hållbara drivmedel OKQ8 arbetar med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Reglemente för Huddinge kommuns upphandling

Reglemente för Huddinge kommuns upphandling 1 (10) Antaget av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11 22, 2014-06-10

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Miljö och sociala krav i upphandling Peter Nohrstedt Hållbarhetschef SKL Kommentus Agenda Varför använda upphandling till att driva hållbarhetsfrågor? Vad säger nya lagen? UHMs

Läs mer

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Det goda livet Presentation om Inköp Innehåll Västra Götalandsregionen Regionservice.... Inköp... Marknadsanalys... Miljökrav

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1.0 1 (7) SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Revisionshistorik 2017Dokumentnamn: Version: Sida: Uppförandekod för leverantörer 1.0 2 (7) Version Datum Utfärdat av

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL Rev. VD GEAB 2018-06-11 / 20180524-203 Sida 1(5) Uppförandekod för leverantörer Antagen KL 2018-05-21 Gävle Energi ska på ett affärsmässigt sätt aktivt bidra till utvecklingen av hållbara och effektiva

Läs mer

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Kommunkontoret Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Läs det här först Lunds kommun har beslutat att etiska

Läs mer

Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8

Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8 Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8 Agenda Vad vi förhåller oss till Strategi Hur följer vi upp och visar efterlevnad av krav i leverantörskedjan? Lärdomar och erfarenheter att ta

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Innehållsförteckning Kort presentation av Västra Götalandsregionen Miljöarbetet i Västra Götalandsregionen Inköpsprocessen Miljökrav tunga transporter Rätt

Läs mer

Sinfras uppförandekod för leverantörer

Sinfras uppförandekod för leverantörer Sid: 1 08-52509940 s uppförandekod för leverantörer är en inköpscentral och har högt uppställda krav och förväntningar på ramavtalsleverantörer som upphandlas av för våra medlemmars räkning. För är hållbarhet

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Upphandling av livsmedel frukt, grönsaker och potatis. KS 2014-335

Upphandling av livsmedel frukt, grönsaker och potatis. KS 2014-335 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-09-02 256 Upphandling av livsmedel frukt, grönsaker och potatis. KS 2014-335 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 2(5) Inledning Karlskrona kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011:84 RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

2. Godkänd rapportering 108

2. Godkänd rapportering 108 1 Remiss ALLMÄNNA RÅD För komplettering och förklaring till Statens energimyndighets föreskrifter om rapportering och beräkning enligt drivmedelslagen STEMFS 2017:3 2 Innehåll 1. Den årliga rapporteringen

Läs mer

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-02-20 2015-02-19Dnr KS.2015.14 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Annika Friberg Tel: 0303-371186 E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Ale kommuns målsättning inom

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 STEMFS 2017:X Utkom från trycket den XX 2017 Statens energimyndighets föreskrifter om rapportering och

Läs mer

Miljömässiga och sociala krav på drivmedel

Miljömässiga och sociala krav på drivmedel 1 Handläggare: Anders Roth Sammanträdesdatum Dnr 0584/08 Tel: 031 368 25 64 Trafiknämnden Göteborg Miljömässiga och sociala krav på drivmedel Sammanfattning Trafikkontoret har under en lång tid arbetat

Läs mer

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (37) 2016-06-20 Kf Ks 203 15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 Sara Rais från Socialisterna Välfärdspartiet har

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Uppförandekod för leverantörer Hållbar upphandling med gemensam styrka Gemensam uppförandekod för leverantörer Sedan 2006 samarbetar Stockholms läns landsting, Region

Läs mer

Stockholm Miljö- och energidepartementet Klimatenheten

Stockholm Miljö- och energidepartementet Klimatenheten 1 Stockholm 2017-10-13 Miljö- och energidepartementet Klimatenheten Remiss av promemoria från Statens energimyndighet Miljöinformation om drivmedel; DNr: M2017/01118/Kl SPBI har fått rubricerade remiss

Läs mer

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Utlåtande 2015:125 RV (Dnr 135-1148/2015) Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Förslag till Uppdaterad miljölastbilsdefinition

Läs mer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer I SJs uppförandekod för leverantörer anger vi våra grundläggande krav vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, miljö och affärsetik. SJ förväntar

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08 HUR STÄLLER VI EFFEKTIVA MILJÖKRAV I UPPHANDLINGAR? Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08

Läs mer

KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN. Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar

KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN. Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar Denna rapport sammanfattar resultaten från forskningsrapporten Utvärdering av produktionskostnader

Läs mer

Konsekvensutredning reduktionsplikt

Konsekvensutredning reduktionsplikt EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (6) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Konsekvensutredning reduktionsplikt

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2013

Drivmedel i Sverige 2013 Drivmedel i Sverige 2013 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade i enlighet med drivmedelslagen ER 2014:15 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Vägledning för avrop från Litteratur

Vägledning för avrop från Litteratur för avrop från Litteratur Version 1 Datum Sid 2 (11) Innehåll 1 Om vägledningen... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Utveckling av vägledningen... 4 2 Ramavtalsområde... 5 2.1 Allmän information... 5 2.2 Definitioner...

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2011/2012

Drivmedel i Sverige 2011/2012 ER 2013:23 Drivmedel i Sverige 2011/2012 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade med stöd av drivmedelslagen Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-407 79 Gemensam inköps- och upphandlingspolicy för Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland Arbetsutskottets

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

Revidering av upphandlingspolicy och Uppförandekod för hållbar upphandling inom Kalmar kommun

Revidering av upphandlingspolicy och Uppförandekod för hållbar upphandling inom Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Hedbäck 2014-02-06 KS 2014/0106 Kommunstyrelsen Revidering av upphandlingspolicy och Uppförandekod för hållbar upphandling inom Kalmar kommun Förslag

Läs mer

Sociala krav vid upphandlingar

Sociala krav vid upphandlingar Ressursdokument: Saksfremlegg og vedtak Gøteborgs kommune, Trafikkontoret 1 Handläggare: Anders Roth Sammanträdesdatum Dnr 1191/06 Tel: 031 61 37 03 Trafiknämnden Göteborg Sociala krav vid upphandlingar

Läs mer

Informationsmaterial om hållbarhetsbesked. Tula Ekengren, Ecoplan AB Göteborg, september 2015

Informationsmaterial om hållbarhetsbesked. Tula Ekengren, Ecoplan AB Göteborg, september 2015 PM Informationsmaterial om hållbarhetsbesked Tula Ekengren, Ecoplan AB Göteborg, september 2015 Inledning Inom ramen för projektet Intensifierat nationellt biogasarbete har Ecoplan haft i uppdrag att i

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om rapportering och beräkning enligt drivmedelslagen; STEMFS Utkom

Läs mer

Vilken konsumentinformation ger bolagen om drivmedlens klimatpåverkan och ursprung?

Vilken konsumentinformation ger bolagen om drivmedlens klimatpåverkan och ursprung? Vilken konsumentinformation ger bolagen om drivmedlens klimatpåverkan och ursprung? En granskning av OKQ8, Preem, St1 och Statoil Juli 2015 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Box 7070 Org.nr.

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 2.2: MILJÖKRAV Sida 1 (5) Bilaga 2.2 Miljökrav SÄKO 2015 Sida 2 (5) Innehåll 1.

Läs mer

HÅLLBARA DRIVMEDEL. 27 mars 2019

HÅLLBARA DRIVMEDEL. 27 mars 2019 HÅLLBARA DRIVMEDEL 27 mars 2019 Ökande krav på drivmedelsföretag 1:a juli 2018 infördes Lag om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen som en ny del

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Minskad klimatpåverkan från drivmedel

Miljö- och energidepartementet Minskad klimatpåverkan från drivmedel Miljö- och energidepartementet 2017-01-17 Minskad klimatpåverkan från drivmedel 1 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 4 2 Författningsförslag... 5 2.1 Förslag till lag om ändring i drivmedelslagen

Läs mer

Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om fossilfria bränslen i sjötrafiken

Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om fossilfria bränslen i sjötrafiken Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1160 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-12 SLL Hållbarhet Christl Kronfeld 1 (3) Landstingsstyrelsen Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP)

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2013

Drivmedel i Sverige 2013 Drivmedel i Sverige 2013 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade i enlighet med drivmedelslagen ER 2014:15 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy)

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy) Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-14 Handläggare Anna Jarl Telefon: 08-508 28 179 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p 9 Remiss från Kommunstyrelsen Dnr

Läs mer

REVISIONSRAPPORT HÅLLBARHETSKOLLEN

REVISIONSRAPPORT HÅLLBARHETSKOLLEN REVISIONSRAPPORT HÅLLBARHETSKOLLEN Reviderat företag: Adress: Företagets verksamhet: Ahlsell Sverige AB Terminalgatan 3, 694 81 Hallsberg Grossist för elmaterial. Beställare: Revision utförd av: Revisor:

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer

Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Fastställd 2018-08-15 1 Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Om Migrationsverkets uppdrag Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Tillsyn för fossilbränslefritt Stockholm

Tillsyn för fossilbränslefritt Stockholm Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (6) 2017-09-12 Bakgrund I strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 (Dnr:134-175/2015) finns följande uppdrag: Staden ska ta fram en handlingsplan för fossilbränslefrihet

Läs mer

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE 1 (5) REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 Kontaktperson: Fredrik Törnqvist Marketing Manager Scandinavia Neste AB Mobil

Läs mer

Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel

Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel Förslag till OKQ8 Förse pumphandtagen med bättre märkning så att feltankningar kan undvikas! Frågor och svar drivmedel Innan OK Masergatan

Läs mer

Vårt bidrag till en hållbar framtid

Vårt bidrag till en hållbar framtid SID 2 Hållbarhet i hela leverantörskedjan SID 5 Med respekt för mänskliga rättigheter SID 14 Tvätt med miljöhänsyn Vårt bidrag till en hållbar framtid Miljöinformation drivmedel och biltvätt MILJÖINFORMATION

Läs mer

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Diarienr. 2014/996-KS nternati Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Beslutad av kommunstyrelsen den 4 mars 2015, 72 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Läs mer

Uppföljning av sociala krav Roger Rang och Åsa Gustavsson

Uppföljning av sociala krav Roger Rang och Åsa Gustavsson 1 Uppföljning av sociala krav Roger Rang och Åsa Gustavsson Agenda Bakgrund Risk Vad innebär det för dig som leverantör? Sammanfattning 2 3 Bakgrund Vad menar vi med sociala kontraktskrav? Skatter, socialförsäkringsavgifter

Läs mer

Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-03-31 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Bränslekvalitetsdirektivets specificerade

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter?

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter? Myndighet Statens energimyndighet Diarienummer 2013-005729 Rubrik Föreskrifter om inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Energimyndigheten

Läs mer

Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten. Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future

Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten. Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future 2019-04-05 Långtidsserie 1946-2017 Sverige TWh förnybart 60,0 TWh

Läs mer

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Drivmedel Bensin Diesel Flygfotogen Flygbensin Bunkerolja Naturgas Biogas Dimetyleter Etanol FAME HVO Syntetisk diesel El Metanol Fossil Fossil Fossil

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Tjänsteutlåtande Verksamhetsberättelse inköp 2017

Tjänsteutlåtande Verksamhetsberättelse inköp 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-02-15 Sida 1 (1) Diarienr VO 2018/00125-1.4.2 Monica Henriksson Epost: monica.henriksson@vasteras.se Kopia till "[Skriv text här]" Styrelsen för Västerås stad Vård och Omsorg

Läs mer