Internationella utbyten och samarbeten inom Yrkesutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internationella utbyten och samarbeten inom Yrkesutbildning"

Transkript

1 Internationella utbyten och samarbeten inom Yrkesutbildning

2 Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret 2007 Texter: Karin Andrén, Eva Ekelöf (Ord med mera) Grafisk form: Blomquist annonsbyrå Foto: xxxx Tryck:?? Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete över nationsgränser. Vårt uppdrag är att stödja olika former av internationellt samarbete inom utbildning. Vi fördelar stipendier och projektbidrag till våra ansökare inom de samarbets- och utbytesprogram som vi ansvarar för. Genom oss kan du söka ekonomiskt stöd för allt från studiebesök, praktik och kompetensutveckling till att starta internationella utvecklingsprojekt. Leonardo da Vinci är namnet på EU:s program för yrkesutbildning och kompetensutveckling. Det ingår som ett delprogram i Programmet för livslångt lärande (LLP) ramprogrammet för europeiskt utbildningssamarbete. Utöver det finns också en rad andra program som du kan ta del av. Programmen stöder inte bara samarbete mellan skolor, utan uppmuntrar också till utbyte mellan olika utbildningsanordnare, företag och organisationer. Nära samarbete mellan skola och arbetsliv är viktigt, inte minst inom yrkesutbildning. Genom Internationella programkontoret får du också in perspektiv, erfarenheter och kompetenser från andra länder i undervisningen. Det tror vi bidrar till en långsiktig kvalitetsförbättring av yrkesutbildningen i Sverige och hela Europa. I den här broschyren hittar du ett antal exempel på hur ett internationellt samarbete inom yrkesutbildning kan se ut. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om något av våra program. Eller om du bara vill diskutera dina tankar och idéer kring internationalisering.

3 Den europeiska brandbekämpningen kommer att förändras helt. Utbildning och tillämpning av den nya släckningsmetoden gör att det blir mycket säkrare för brandmännen. Bo Andersson, brandingenjör och projektledare, Räddningsverket Vi lär oss släcka bränder utifrån inte inifrån Brandmän riskerar liv och hälsa när de släcker bränder. De måste ofta gå in i byggnader för att komma åt brandhärdarna. Nu arbetar ett team från Sverige, Spanien, Tjeckien, England och Frankrike med att ta fram en ny metod för brandsläckning och en distansutbildning för alla brandmän i Europa i den nya metoden. Den består av en teknik som känner av var branden är, ett stöd för kommunikationen mellan ledning och insats och själva skärsläckaren, som skär och släcker samtidigt. Ett system för övertrycksventilation tar hand om röken, när branden väl är släckt. Gruppen arbetar också med en distansutbildning, via internet, så kallad e-learning, för alla brandmän i Europa. De som gått igenom utbildningen får en tre dagars examination på räddningsskola, där de omsätter teorin i praktik. Framför allt är det arbetsmiljön för brandmännen som radikalt förbättras. De slipper utsättas för riskerna med att gå in i en brinnande byggnad. Från och med i höst ingår den nya metoden i alla brandmäns utbildning i Sverige. Bo Andersson uppskattar projektets fokusering på just yrkesutbildningen. Det är genom utbildning man kan förändra, anser han. Leonardo da Vinci utvecklingsprojekt Leonardo da Vinci är delprogrammet för yrkesutbildning och kompetensutveckling inom Programmet för livslångt lärande (LLP), EU:s ramprogram för utbildning. Ett utvecklingsprojekt ska bland annat bidra till att förbättra, utvärdera och utforma nyskapande verktyg och metoder inom yrkesutbildning. Alla typer av organisationer som är verksamma inom yrkesutbildning och vägledning kan delta. Till exempel gymnasieskolor, folkhögskolor, KY-utbildningar, högskolor, kommuner, myndigheter, företag och föreningar.

4 Idag finns digital design som ett fast tillval på Virginska gymnasiet i Örebro. Det är ett direkt resultat av e-fashion. Vi har också lyckats sprida utbildningsmaterialet till andra gymnasieskolor och även textilhögskolan i Borås använder vårt material för en distanskurs. Maria Sahlén Eriksson, it-koordinator för e-fashion på Regionförbundet Örebro Nytt undervisningsmaterial i mode- och textildesign för gymnasiet Idag sker designen inom mode- och textilindustrin framför allt med hjälp av datorer och mjukvara. Men gymnasiets designundervisning har inte hängt med i den tekniska utvecklingen. Det var utgångspunkten för projektet e-fashion, som drivits av IT-Media en avdelning inom Regionförbundet Örebro som stödjer it-användning inom utbildning och Virginska skolan i Örebro. Projektet har genomförts i samarbete med skolor i Finland, Storbritannien, Slovakien, Italien, Polen och Spanien. e-fashion genomfördes i form av enkäter och djupintervjuer med elever, lärare och personal på textilföretag i de olika länderna. Syftet: att få veta vilken slags kunskap textil- och modemarknaden idag efterfrågar. Sedan togs undervisningsmaterial i form av manualer, lathundar och multimediafilmer fram för olika digitala designprogram. I nästa steg pilottestades dessa av lärare och elever. Resultatet av projektet har blivit en vägledning för yrkeslärare, ett material för självstudier riktat till studenter och en generell guide. Materialen kan användas som läromedel i olika kurser inom datorstödd design. e-fashion har gjort att datorn idag är en självklarhet i undervisningen på de skolor som deltagit. Dessutom har projektet inneburit mycket kompetensutveckling för lärarna, säger Maria Sahlén Eriksson, it-koordinator för projektet. Leonardo da Vinci utvecklingsprojekt Leonardo da Vinci är delprogrammet för yrkesutbildning och kompetensutveckling inom Programmet för livslångt lärande (LLP), EU:s ramprogram för utbildning. Ett utvecklingsprojekt ska bland annat bidra till att förbättra, utvärdera och utforma nyskapande verktyg och metoder inom yrkesutbildning. Alla typer av organisationer som är verksamma inom yrkesutbildning och vägledning kan delta. Till exempel gymnasieskolor, folkhögskolor, KY-utbildningar, högskolor, kommuner, myndigheter, företag och föreningar.

5 Klas Tallvid, Verksamhetschef vid CFL, Centrum för flexibelt lärande, i Söderhamn Samarbetet fyller oss med energi Jag kom som tjänsteman i en liten kommun in i europeiska nätverk, där nya samarbetsmöjligheter ständigt uppstår, och har nu många internationella kontakter. CFL har samarbetspartners och får studiebesök från hela Europa en jättekick för en liten kommun i Norrland. Centrum för flexibelt lärande (CFL) har lång erfarenhet av att arbeta i europeiska projekt. Det har gett dem utbredda nätverk, som de har stor nytta av och som de också delar med sig av. Dagligen kan de öppna dörrar för andra svenska organisationer. Tillsammans med nio partners har CFL lett ett projekt för att utveckla modeller för kompetensutveckling i validering värdering av kompetens för lärare och vägledare. Målet har också varit att utveckla en ny högskoleutbildning med denna ämnesinriktning. Projektet har fått uppmärksamhet internationellt. I Frankrike har det lett till en universitetsutbildning och i England har kraven på kompetens för validering skrivits in i det nationella högskolesystemet. I Sverige har ett samarbete med Gävle högskola lett till utbildning av vägledare och lärare i validering. CFL har haft två roller i projektet. Dels som ledare, dels rollen som företrädare för dem som arbetar praktiskt med frågorna och har direkt nytta av resultatet. Vi har direkt kunnat se konsekvenserna av det som gjorts. De andra aktörerna har varit forskare och experter på internationell nivå, säger Klas Tallvid, verksamhetschef vid CFL och koordinator för projektet. Leonardo da Vinci utvecklingsprojekt Leonardo da Vinci är delprogrammet för yrkesutbildning och kompetensutveckling inom Programmet för livslångt lärande (LLP), EU:s ramprogram för utbildning. Ett utvecklingsprojekt ska bland annat bidra till att förbättra, utvärdera och utforma nyskapande verktyg och metoder inom yrkesutbildning. Alla typer av organisationer som är verksamma inom yrkesutbildning och vägledning kan delta. Till exempel gymnasieskolor, folkhögskolor, KY-utbildningar, högskolor, kommuner, myndigheter, företag och föreningar.

6 Både språkligt och socialt har de elever som varit iväg utvecklats väldigt mycket. De har skaffat sig yrkeserfarenhet och insett att de klarar av sådant som att sköta affärssamtal och guida runt turister. Utbytesverksamheten har också betytt mycket för vår skola som helhet, genom att stärka vår internationella profil. Claes-Håkan Koverberg, projektkoordinator och lärare på Jörgen Kocks gymnasium i Malmö. Elever i turism fick nya erfarenheter genom europeiskt utbyte Jörgen Kocks gymnasium i Malmö ville göra sin utbildning i turism mer internationell. Det var en anledning till att skolans handels- och administrationsprogram med inriktning mot turism startade utbytesprojektet MGMX. Genom projektet som pågått i två år har tio elever fått möjlighet till utlandspraktik inom olika turistnäringar i Tyskland, Storbritannien, Polen och Spanien. Projektet har haft en särskild inriktning mot idrott och hälsa, vilket inneburit att eleverna vid sidan av praktiken fått spela exempelvis tennis och åka skridskor. Genom projektet har eleverna förbättrat sina språkkunskaper, fått yrkeserfarenhet inom turismområdet och skaffat sig många internationella kontakter. För att sprida erfarenheterna vidare har de i efterhand fått berätta om sin utlandsvistelse både för skolkamrater och i andra sammanhang. En av dem som varit på utbyte genom MGMX är Linnéa Mann, 19 år. Under sitt andra gymnasieår praktiserade hon tre veckor på Autobus Oberbayern Touristik ett företag som ordnar guidade bussturer i München. Som praktikant fick hon bland annat ha kundkontakter per telefon och bistå personalen vid guidade turer. Praktiken har varit inspirerande. Man inser att det finns stora möjligheter att göra saker i livet om man bara är lite alert och vill själv, säger hon. Leonardo da Vinci praktik och utbyten Samarbetsprojekt inom denna aktivitet ger möjlighet till praktik och erfarenhetsutbyten mellan yrkesutbildningsinstitutioner och företag i Europa. Det främsta målet är att ge unga människor internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling. Alla möjligheter till praktik och utbyten bygger på att din skola eller arbetsgivare startar ett samarbetsprojekt

7 Marie Hedberg, internationaliseringsansvarig på Hagagymnasiet i Norrköping. Stora skillnader inom europeisk blomsterbindning Det är en helt ny värld som öppnar sig i och med ett utbyte. Man får se hur man arbetar med floristik på andra håll och i andra kulturer. Lärarna har lärt sig mycket om olika länders traditioner för blomsterbindning vid högtider som bröllop och begravningar. Som fortbildning är det oslagbart. Det är dåligt med fortbildningsmöjligheter inom yrkeskåren blomsterbindare inte minst bland lärare i floristik. Det var en orsak till att hantverksprogrammet med inriktning floristik på Hagagymnasiet i Norrköping valde att dra igång en internationell utbytesverksamhet för sina lärare. Så här långt har ett tiotal floristlärare hunnit åka iväg på veckolånga utbyten till Storbritannien, Italien, Slovenien, Tyskland och Holland. Hagagymnasiet har även haft flera utländska lärare på besök. Samarbetspartners hittade skolan genom det stora internationella floristnätverk FLORNET som man sedan flera år är med i. Under utbytesveckorna har de svenska lärarna deltagit i undervisningen, gjort studiebesök i blomsterbutiker och fått veta mer om olika länders utbildningssystem. Många skillnader i synsätt och förutsättningar har uppenbarat sig. Till exempel när det gäller tillgången på undervisningsmaterial. I Sverige är det en självklarhet att skolan förser eleverna med material att jobba med, medan de studerande på andra håll i Europa själva får ta med sig sina blommor. Stilidealen varierar också mycket från land till land. Framför allt Ungern har ett formspråk som skiljer sig mycket från det mer sparsmakade ideal som dominerar i Norden, säger Marie Hedberg, internationaliseringsansvarig för floristutbildningen på Hagagymnasiet. Leonardo da Vinci praktik och utbyten Samarbetsprojekt inom denna aktivitet ger möjlighet till praktik och erfarenhetsutbyten mellan yrkesutbildningsinstitutioner och företag i Europa. Oavsett om du studerar på gymnasiet, Komvux, KY-utbildning eller folkhögskola. Även egna företagare, anställda och arbetssökande kan söka praktikplats. Det främsta målet är att ge unga människor internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling. Alla möjligheter till praktik och utbyten bygger på att din skola eller arbetsgivare startar ett samarbetsprojekt

8 Personligen har jag stärkt min kompetens och fått insikt i det europeiska samarbetet och vad det betyder. Och så har jag fått en ovärderlig tillgång till nätverk och beslutsfattare runt om i Europa. Margaretha Allen, expert på gymnasiefrågor vid Göteborg-regionens kommunförbund Vi har mycket att lära av varandra Första gången Margaretha Allen åkte på studiebesök var år 1999 till Irland. Där skulle hon studera den nya lärlingsutbildningen. Det besöket ledde till att Göteborg-regionens utbildningspolitiker reste dit ett halvår senare, för att hämta inspiration, på Margarethas initiativ. Sedan dess har hon varit ute i Europa två gånger och även blivit inbjuden på slutseminarier för de olika programperioderna, för att formulera resultaten till EU-kommissionen. Hon har träffat representanter från andra nationella och regionala organisationer för yrkesutbildning på gymnasienivå. Senast var hon i Bulgarien i maj 2007, ett land som satsar allt på yrkesutbildning, för att förmå de unga att stanna kvar. Konkurrensen om dem är hård, när jobb lockar i väst. Studiebesöken har varit lärorika. Organisatörerna vinnlägger sig om att presentera sina yrkesutbildningar och framtidsfrågor på allra bästa sätt. Erfarenhetsutbytet mellan de experter som deltar blir betydande och de kan bygga upp viktiga nätverk. Vi lär oss om framgångar, problem och misslyckanden. Kunskaper som vi sprider vidare inom våra organisationer. Studiebesök Studiebesök är en del av Programmet för livslångt lärande (LLP), EU:s ramprogram för utbildningssamarbete. Du som är beslutsfattare eller expert inom utbildningsområdet kan söka stipendium för att delta i studiebesök på olika teman. Besöken varar i tre till fem dagar och arrangeras på olika platser i Europa. Studiebesöken ska underlätta för personer att utbyta idéer och yrkeserfarenheter

9 Fler möjligheter: Samarbetsprojekt inom yrkesutbildning Leonardo da Vinci partnerskap Ett partnerskap inom Leonardo da Vinci är ett tvåårigt samarbetsprojekt mellan olika europeiska aktörer inom yrkesutbildning. Projektmöten och lärar-, elev- eller personalutbyten är exempel på vanliga aktiviteter inom ett projekt. Samarbetet ska leda till ett konkret resultat. Det kan till exempel vara att anordna en konferens eller att ta fram en produkt som eleverna har bidragit till. Aktiviteterna och temat för samarbetet måste ha en klar koppling till yrkesutbildning och olika typer av aktörer ska vara med inte bara utbildningsanordnare. Träffa framtida projektpartner Leonardo da Vinci förberedande besök Innan du skickar en ansökan för ett Leonardo da Vinci-projekt är det möjligt att söka pengar för att kunna göra ett så kallat förberedande besök. På det sättet kan du, tillsammans med din/dina projektpartner, planera det kommande projektet och skriva en ansökan. Varje år anordnas också kontaktseminarier inom Leonardo da Vinci runt om i Europa. Där kan du på plats knyta kontakter och hitta lämpliga samarbetspartners. Om du vill delta i ett kontaktseminarium kan du söka bidrag till resa och uppehälle genom Leonardo da Vinci förberedande besök. Stöd till studie- och yrkesvägledare Euroguidance Sweden euroär ett informationscenter för studie- och yrkesvägledare. Vi stöder vägledare i deras arbete med internationella frågor och informerar om vägledares egna möjligheter. Vare sig det handlar om att skaffa en kontakt med kollegor i Tallinn, diskutera möjligheten till att bli involverad i ett internationellt projekt eller svara på frågor från en vägledningssökande som gärna vill studera utomlands, är du som vägledare välkommen att kontakta oss: euroguidance.sweden@programkontoret.se. Läs mer på: Dokumentera meriter på ett tydligt sätt Europass Europass hjälper till att göra meriter och kvalifikationer gångbara i hela Europa. De fem dokumenten bidrar till att göra det lättare för både utbildningsanordnare och arbetsgivare att förstå och översätta meriter från andra länder. Europass är därför en användbar kompetensportfölj för alla som vill studera eller arbeta i ett annat land i Europa. Läs mer om de olika delarna i Europass hur du kan använda dem: Utlandspraktik för blivande lärare Comenius assistenter Genom denna del inom Programmet för livslångt lärande (LLP) kan du som är blivande lärare söka praktikplats på en förskola, skola eller vuxenutbildningsinstitution i Europa. Den som blir beviljad en plats får bidrag för resa, försäkring samt ett månatligt stipendium. Praktiken är på 3 10 månader och är öppen för lärarstuderande inom alla ämnesinriktningar med minst två års högskolestudier. Det är också möjligt för nyutexaminerade lärare som ännu inte har fast anställning att söka. Kompetensutveckla dig utomlands Comenius fortbildningsstipendier Du som arbetar på en skola eller på annat sätt arbetar med utbildning (lärarutbildare, studievägledare, handledare och så vidare) kan söka stöd för att delta i kurser tillsammans med kolleger från andra europeiska länder. Kurserna pågår under 1 6 veckor. Det finns också möjlighet att göra praktik på skolor i andra EU-länder. Utbyte för lärare inom högskolan Erasmus för lärare och administratörer Erasmusprogrammet är EU:s främsta samarbetsprogram inom högre utbildning och är en del av Programmet för livslångt lärande (LLP). Student- och lärarutbyte är de centrala aktiviteterna. Du som är lärare vid ett svenskt lärosäte Vill du veta mer? Mer utförlig information om de olika programmen, kontaktpersoner, ansökningsdatum, ansökningsblanketter och handledning inför ansökan finns på kan få ett stipendium för att undervisa vid ett partneruniversitet i Europa. Lärarutbytet innebär att du undervisar vid ett europeiskt universitet eller högskola under minst en vecka och upp till högst en termin (6 månader). Projektsamarbete och fortbildning inom vuxenutbildning Grundtvig Grundtvig är ett delområde inom Programmet för livslångt lärande. Det vänder sig till aktörer inom vuxnas lärande. Genom Grundtvigprogrammet finns möjlighet att bland annat driva tvååriga projektsamarbeten och gå fortbildningskurser. Samarbete och utbyte inom Norden och Baltikum Nordplus Junior Nordplus är namnet på Nordiska ministerrådets samarbetsprogram inom utbildning. Från och med 2008 startar ett nytt Nordplusprogram. Det blir ett ramprogram, med underliggande delprogram, efter samma modell som det europeiska Programmet för livslångt lärande. En nyhet från 2008 är att programmet inte bara möjliggör samarbete mellan de nordiska länderna, utan numera också Baltikum. Inom delprogrammet Junior kan bland annat gymnasieskolor söka bidrag för att starta ett samarbete. Det finns tre olika typer av projekt: projektsamarbete mellan skolor i olika länder, lärarutbyte och elevpraktik

10 18

11 Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box 22007, Stockholm Tel: Fax:

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete?

Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete? Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete? Vad vill du göra och vad kan vi hjälpa till med? Fortbilda dig personligen? Göra ett studiebesök?

Läs mer

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning?

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Internationella programkontoret är en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom utbildningsområdet genom att ge förutsättningar

Läs mer

Leonardo da Vinci - programmen som rör yrkesutbildning

Leonardo da Vinci - programmen som rör yrkesutbildning Leonardo da Vinci - programmen som rör yrkesutbildning Internationella PROGRAMKONTORET Statlig myndighet Utbildningsdepartementet Uppdrag: stödja olika former av internationellt samarbete inom utbildning

Läs mer

Programmet för livslångt lärande

Programmet för livslångt lärande Programmet för livslångt lärande Medverka till att EU blir ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle med hållbar utveckling, fler och bättre jobb samt ökad social sammanhållning över nationsgränser Programmet

Läs mer

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Programmet för livslångt lärande Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Vilka möjligheter finns? För individer: studiebesök fortbildningskurser job shadowing praktik

Läs mer

PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT

PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Grundtvig. Europeiska unionens. program för. vuxenutbildning

Grundtvig. Europeiska unionens. program för. vuxenutbildning Grundtvig Europeiska unionens program för vuxenutbildning Grundtvigprogrammet Grundtvigprogrammet för vuxenutbildning erbjuder internationella möjligheter för alla som är verksamma inom vuxenutbildning.

Läs mer

INTERNATIONELLA UTBYTEN OCH SAMARBETEN INOM. Vuxenutbildning

INTERNATIONELLA UTBYTEN OCH SAMARBETEN INOM. Vuxenutbildning INTERNATIONELLA UTBYTEN OCH SAMARBETEN INOM Vuxenutbildning Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ "Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer att ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Det nya programmet

Läs mer

i EUROPA PROGRAMMET Unga på väg Delta i vår Euroquiz och vinn priser varje dag!

i EUROPA PROGRAMMET Unga på väg Delta i vår Euroquiz och vinn priser varje dag! Delta i vår Euroquiz och vinn priser varje dag! i EUROPA PROGRAMMET Unga på väg Morgon Torsdag 29 November 2012 Alla projekt som presenteras har finansierats av EU-program för utbildning, yrkesutbildning,

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

Internationell vägledning Bollnäs, 7 oktober 2009 Carina Hammar

Internationell vägledning Bollnäs, 7 oktober 2009 Carina Hammar Möjligheter till stöd en översikt Internationell vägledning Bollnäs, 7 oktober 2009 Carina Hammar Från Norden till hela världen Nordplus LLP Ettår etwinning Atlas Athena ASPnet Den Globala skolan En översikt

Läs mer

Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare

Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare DAGENS PROGRAM 13:15 Information om Internationella programkontoret

Läs mer

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe EPALE Electronic Platform for Adult Learning in Europe 27 nov 2014 Kerstin Hagblom 2 EPALE: http://ec.europa.eu/epale/ Webbplats för att samla stöd till vuxenutbildningsaktörer i Europa För vem? Den som

Läs mer

Internationell utblick

Internationell utblick 2014-11-14 Internationell utblick studier, praktik och arbete utomlands Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Sambandet mobilitet - vägledning Europeiska unionens utvidgning har gett en ökad potential för rörlighet

Läs mer

Skolambassadör för EU. Vad innebär det? Vad är det?

Skolambassadör för EU. Vad innebär det? Vad är det? Skolambassadör för EU Vad innebär det? Vad är det? Varför har vi en skolambassadör på vår skola? Kan stimulera till ett ökat ansvar för EU-frågor på skolan. En inspiratör framför allt när det gäller internationalisering

Läs mer

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk Information om ERASMUS+ I SVERIGE Från universitets och högskolerådets regionala nätverk för internationalisering. Erasmus+ är Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och idrott för åren 2014

Läs mer

Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398)

Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398) MEMO/11/818 Bryssel den 23 november 2011 Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398) Vad är Erasmus för alla? Erasmus för alla är EU-kommissionens förslag till nytt program för allmän och yrkesinriktad

Läs mer

Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Kerstin Hagblom Sara Norlund

Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Kerstin Hagblom Sara Norlund Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten Kerstin Hagblom Sara Norlund Kort information om delprogrammen Comenius Fortbildning pedagogisk personal inom för-

Läs mer

Internationella utbyten och samarbeten inom. Förskola, Grundskola och Gymnasium

Internationella utbyten och samarbeten inom. Förskola, Grundskola och Gymnasium Internationella utbyten och samarbeten inom Förskola, Grundskola och Gymnasium Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

Kommunfullmäktiges långsiktiga mål för Utbildningsnämnden 2008-2010. Alla som inte vill studera i gymnasiet skall erbjudas ett annat alternativ.

Kommunfullmäktiges långsiktiga mål för Utbildningsnämnden 2008-2010. Alla som inte vill studera i gymnasiet skall erbjudas ett annat alternativ. WESTERLUNDSKA GYMNASIET HANDLINGSPLAN FÖR INTERNATIONELL SAMVERKAN INLEDNING OCH SYFTE Westerlundska gymnasiet är en stor gymnasieskola som har en tradition av utbyte med andra länder på olika sätt. Inför

Läs mer

Grundtvig inför 2013. Sara lindholm och Kerstin hagblom 2012-12-03

Grundtvig inför 2013. Sara lindholm och Kerstin hagblom 2012-12-03 Grundtvig inför 2013 Sara lindholm och Kerstin hagblom 2012-12-03 Dagens program 09.30 Morgonkaffe/thé 10.00 - Genomgång av utlysningen 2013 - Hur Grundtvig kan bidra till ökad kvalitet och internationalisering

Läs mer

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt Katrin Lilliehöök Varför ett europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som

Läs mer

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. EPALE en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE är en del av

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

INTERNATIONALISERING SOM UTVECKLINGSKRAFT

INTERNATIONALISERING SOM UTVECKLINGSKRAFT INTERNATIONALISERING SOM UTVECKLINGSKRAFT HAR DET HÄNT NÅGOT? HÄNDER DET NÅGOT? Bengt Landfeldt 2012-11-19 Internationella programkontoret är en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom

Läs mer

INTERNATIONELLA UTBYTEN OCH SAMARBETEN INOM Högre utbildning

INTERNATIONELLA UTBYTEN OCH SAMARBETEN INOM Högre utbildning INTERNATIONELLA UTBYTEN OCH SAMARBETEN INOM Högre utbildning Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen

Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen 2015-04-16 Christina Jansson Internationalisering som utvecklingskraft Se och reflektera Utbyta metoder och arbetssätt Förändra Utveckla något

Läs mer

Nordplus Högre Utbildning

Nordplus Högre Utbildning 2014-11-14 Katrin Lilliehöök Nordplus Högre Utbildning Möjligheter för utresande studenter Nordplus högre utbildning Studenter kan beviljas bidrag för 1-12 månaders heltidsstudier eller praktik i ett annat

Läs mer

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning Leonardo da Vinci Europeiska unionens program för yrkesutbildning Leonardo da Vinci Programmet för livslångt lärande Leonardo da Vinci -programmet är Europeiska unionens program för yrkesutbildning. Från

Läs mer

Rapport - EU-program

Rapport - EU-program Dnr Kun 2011/213 Rapport - EU-program EU-medel som kan sökas av kultur- och fritidsnämndens verksamheter Ulla Eriksson 2011-11-14 2011-11-14 Dnr Kun 2011/213 Rapport EU-program Uppdraget Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Jag har haft det jättekul, haft det jättejobbigt, upplevt helt underbara stunder och en del jobbiga. Anna, Uganda

Jag har haft det jättekul, haft det jättejobbigt, upplevt helt underbara stunder och en del jobbiga. Anna, Uganda Jag har lärt mig oerhört mycket både om arbetsterapi och mig själv under mitt utbyte. När jag kom hem så kände jag att om jag klarar detta så kan jag nog klara av precis vad som helst. Johanna, Belgien

Läs mer

Individuell kompetensutveckling

Individuell kompetensutveckling Individuell kompetensutveckling Grundtvigprogrammet 2013 Sara Lindholm Seminariets upplägg Del 1: Teknisk information Del 2: Samtal om kvalitet i ansökan Individuell kompetensutveckling inom Grundtvig

Läs mer

Nordplus består av ett ramprogram med fyra underprogram som riktar sig mot olika målgrupper, från förskola till högre utbildning.

Nordplus består av ett ramprogram med fyra underprogram som riktar sig mot olika målgrupper, från förskola till högre utbildning. Nordplus Ramprogram Nordplus ramprogram Mobilitet, samarbete och nätverk i Norden och Baltikum 2008-2011 Nordplus är Nordiska ministerrådets utbildningsprogram. Nordplus består av ett ramprogram med fyra

Läs mer

INTERNATIONELLA AKTIVITETER PÅ GKH 2007-2012

INTERNATIONELLA AKTIVITETER PÅ GKH 2007-2012 INTERNATIONELLA AKTIVITETER PÅ GKH 2007-2012 2007 Comenius fortbildningsstipendium: Ursula S. Gullander på språkkurs i Málaga, Spanien SP05Int på studieresa till Rom 2008 Comenius fortbildningsstipendium:

Läs mer

Nordplus APL utomlands

Nordplus APL utomlands Nordplus APL utomlands 2016-11-15 Universitets- och Högskolerådet Jessica Svedlund Internationella program Ett 20-tal program under 2015 och initiativ som erbjuder internationella utbyten och samarbeten

Läs mer

Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning

Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning 2015-11-12 Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning Ewa Gustafsson Birgitta Fridell Kerstin Hagblom Program 12.30 13.15

Läs mer

Innehåll: 1. Om Söderhamn och CFL 2. Om validering 3. Om yrkesutbildning på arbetsplats 4. Om samarbete med företag kring vägledning och utbildning

Innehåll: 1. Om Söderhamn och CFL 2. Om validering 3. Om yrkesutbildning på arbetsplats 4. Om samarbete med företag kring vägledning och utbildning Klas Tallvid CFL, Centrum för flexibelt lärande, Söderhamns kommun Innehåll: 1. Om Söderhamn och CFL 2. Om validering 3. Om yrkesutbildning på arbetsplats 4. Om samarbete med företag kring vägledning och

Läs mer

Europeiska unionens program för yrkesutbildning

Europeiska unionens program för yrkesutbildning Leonardo da Vinci Europeiska unionens program för yrkesutbildning Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci är Europeiska unionens program för utveckling av yrkesutbildningen, som startade 1995. Programmet har

Läs mer

Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15

Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15 Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15 Partneruniversitet Termin 4, 5 eller 6 Ansökan del 1: till KI Urval och nominering Ansökan del 2: till partneruniversitetet Efter utbytet berätta

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

ERASMUS. Vill du studera eller praktisera i Europa?

ERASMUS. Vill du studera eller praktisera i Europa? ERASMUS Vill du studera eller praktisera i Europa? Erasmus ger dig möjligheter Upplev ett annat land och en annan kultur. Träffa nya vänner. Förbättra dina språkkunskaper. Vässa på ditt cv. Att studera

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

Madelene Johansson Stockholm 27 jan 2012

Madelene Johansson Stockholm 27 jan 2012 Madelene Johansson Stockholm 27 jan 2012 Internationella programkontoret Uppdrag: stödja olika former av internationellt samarbete inom utbildning främja svenskt deltagande i programmen analysera och sprida

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. God Jul och Gott Nytt År!

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. God Jul och Gott Nytt År! Nyhetsbrev 6 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ Sammanhanget Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

Deadlines EU-program

Deadlines EU-program Uppdaterad av Janna Wellander 2006-09-29 Deadlines EU-program INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UTBILDNING 2. KULTUR 3. UNGDOM 4. INFORMATIONSTEKNOLOGI 5. SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALA FRÅGOR 6. MILJÖ OCH ENERGI 7.

Läs mer

2014-11-26. Kunskap. Temakonferens om övergången från utbildning till arbetsliv

2014-11-26. Kunskap. Temakonferens om övergången från utbildning till arbetsliv 2014-11-26 Kunskap 2 Temakonferens om övergången från utbildning till arbetsliv 09:30 Registrering, frukostfika 10:00 Välkommen och introduktion Daniel Edquist enhetschef UHR 10:30 Floristernas yrkesråd,

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott. Hans Grönlund

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott. Hans Grönlund Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014 05 20 Hans Grönlund Erasmus+ Sammanhanget Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010.

Läs mer

Internationalisering i skolan

Internationalisering i skolan InternatioNella Programkontoret Internationalisering i skolan Om internationellt samarbete och de nya läroplanerna för förskola, grundskola och gymnasieskola 2 Internationella programkontoret Internationalisering

Läs mer

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020. Gunnel Rydholm Olsson

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020. Gunnel Rydholm Olsson Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Gunnel Rydholm Olsson Varför e- europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EU- kommissionen

Läs mer

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 1 För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 2 Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning

Läs mer

Kompetensutveckla gränslöst

Kompetensutveckla gränslöst Kompetensutveckla gränslöst Möjligheter för personal genom UHRs program 2016-10-10 Ahmed Ismail Nordplus Möjligheter i Norden Vuxen Junior Målgrupp för yrkesutbildning: Organisationer, institutioner,

Läs mer

Kompetensutveckling utomlands

Kompetensutveckling utomlands Kompetensutveckling utomlands 2017-08-10 Kerstin Hagblom Maria Wennberg Universitets- och högskolerådets uppdrag 2 Finansiärer Hur är det just nu på jobbet? Vad gör vi bra? Vad vill vi utveckla? Vilka

Läs mer

Skolutveckling genom UHR:s internationella program

Skolutveckling genom UHR:s internationella program 2018-11-30 Skolutveckling genom UHR:s internationella program Språklärargalan 2018 UHR:s uppdrag för internationella samarbeten Det svenska programkontoret för EU-program och andra internationella program

Läs mer

Årsredovisning 2003. internationella programkontoret för utbildningsområdet

Årsredovisning 2003. internationella programkontoret för utbildningsområdet Årsredovisning 2003 internationella programkontoret för utbildningsområdet kort om programkontoret Programkontoret > ska underlätta för dem som arbetar med utbildning att delta i internationellt samarbete

Läs mer

Erasmus. Europeiska unionens. utbytes- och samarbetsprogram. för högskolor

Erasmus. Europeiska unionens. utbytes- och samarbetsprogram. för högskolor Erasmus Europeiska unionens utbytes- och samarbetsprogram för högskolor Erasmus Erasmus är Europas största utbytesprogram för högskolestuderande. Det inrättades 1987 och har under årens lopp blivit oerhört

Läs mer

Välkomna till koordinatorsmöte. Tema ERASMUS

Välkomna till koordinatorsmöte. Tema ERASMUS Välkomna till koordinatorsmöte Tema ERASMUS Välkomnande och inledning 09.05 Erasmusprogrammet Programmets olika delar Förutsättningar för att delta i Erasmus Koordinering av programmet på Stockholms universitet

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Universitets- och högskolerådet

Universitets- och högskolerådet Programdagar 2013-05-07 Universitets- och högskolerådet Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Enheten för studieinformation Euroguidance verktygslåda för mobilitet Euroguidance Sweden Nyheter och publikationer

Läs mer

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Lund/ 2012-01-12

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Lund/ 2012-01-12 Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016 Roswitha Melzer Informationsmöte Lund/ 2012-01-12 Nordplus deltagande länder Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige

Läs mer

Världen finns nära dig

Världen finns nära dig Världen finns nära dig Bli internationell med oss Internationalisering angår alla Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO är en fördomsfri vägvisare för internationaliseringen

Läs mer

Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier - Fortbildningsstipendier

Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier - Fortbildningsstipendier Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier - Fortbildningsstipendier Om fonden: Inom programmet Grundtvig är mobilitetsstipendierna individuella bidrag som gör det möjligt för personer anställda inom

Läs mer

2014-01- 23. Chris=na Erenvidh EFFEKTNET. Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020

2014-01- 23. Chris=na Erenvidh EFFEKTNET. Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 2014-01- 23 Chris=na Erenvidh EFFEKTNET Kontexten Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EU- kommissionen 2010.

Läs mer

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Göteborg/ 2012-02-08

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Göteborg/ 2012-02-08 Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016 Roswitha Melzer Informationsmöte Göteborg/ 2012-02-08 08.30 Samling med kaffe Program några hållpunkter 09.00 Kort om

Läs mer

Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare

Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare www.uhr.se Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare Universitets- och högskolerådet 2016 Text: Universitets- och högskolerådet Grafisk form: Alexander Florencio Foto: Eva Dalin Tryck: E-Print,

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

Erasmus. Europeiska unionens. utbytes- och samarbetsprogram. för högskolor

Erasmus. Europeiska unionens. utbytes- och samarbetsprogram. för högskolor Erasmus Europeiska unionens utbytes- och samarbetsprogram för högskolor Erasmus Erasmus är Europas största utbytesprogram för högskolestuderande. Det inrättades 1987 och har under årens lopp blivit oerhört

Läs mer

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig.

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig. Jag är jätteglad och nöjd över att jag gjorde utbytesstudier. Under både min praktik och mina kurser lärde jag mig väldigt mycket om mig själv, om kommunikation och jag fick kunskaper om den holländska

Läs mer

Socialt arbete utan gränser

Socialt arbete utan gränser Socialt arbete utan gränser Låt din socionomutbildning få internationella inslag Ersta Sköndal högskola ska främja förståelsen för internationellt arbete och en hållbar global utveckling. Arbetet ska

Läs mer

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda Tjänstemannautbyte En möjlighet till internationalisering för statligt anställda Programmen för tjänstemannautbyte stödjer internationell mobilitet och personalutveckling hos de anställda inom den statliga

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN European Development Plan 2015-2017 GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN RONNEBY

INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN European Development Plan 2015-2017 GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN RONNEBY INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN European Development Plan 2015-2017 GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN RONNEBY INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN Detta är Gymnasieskolan Knut Hahns internationella utvecklingsplan, där

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Europeiska unionens program för vuxenutbildning MOBILITET

Europeiska unionens program för vuxenutbildning MOBILITET Grundtvig Europeiska unionens program för vuxenutbildning MOBILITET Grundtvig Syftet med Grundtvigprogrammet är att bemöta den utbildningsutmaning som den åldrande befolkningen i Europa ställer och att

Läs mer

Erasmus+ Södertälje 23 mars UHR Jessica Hintze

Erasmus+ Södertälje 23 mars UHR Jessica Hintze Erasmus+ Södertälje 23 mars 2017-03-23 UHR Jessica Hintze Universitets- och högskolerådets uppdrag 2 Finansiärer Atlas Förskola Grundskola Gymnasium Gymnasiesärskola Främja internationella kontakter Stödja

Läs mer

INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN FÖR GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN 2014-2016 (European Development Plan)

INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN FÖR GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN 2014-2016 (European Development Plan) INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN FÖR GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN 2014-2016 (European Development Plan) Detta är Gymnasieskolan Knut Hahns internationella utvecklingsplan, där vi beskriver skolans identifierade

Läs mer

Internationalisering för alla! Vilka möjligheter finns? Hur söker man? UHR hjälper er! Ingrid Gran

Internationalisering för alla! Vilka möjligheter finns? Hur söker man? UHR hjälper er! Ingrid Gran Internationalisering för alla! Vilka möjligheter finns? Hur söker man? UHR hjälper er! 20181127 Ingrid Gran Varför ett europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som

Läs mer

Om School Education Gateway. Europas onlineplattform för skolutbildning

Om School Education Gateway. Europas onlineplattform för skolutbildning Om School Education Gateway Europas onlineplattform för skolutbildning EN PLATS FÖR SAMVERKAN MED EUROPEISK POLITIK OCH ÖVNING FÖR SKOLUTBILDNING Om School Education Gateway presenteras på 23 europeiska

Läs mer

Ett europeiskt perspektiv på yrkesutbildning

Ett europeiskt perspektiv på yrkesutbildning Ett europeiskt perspektiv på yrkesutbildning Konferens om yrkesutbildning för morgondagen Stockholm den 4 december 2013 Kristina Cunningham, EU-kommissionen, Bryssel Rättslig grund för EU:s verksamhet

Läs mer

Euroguidance Sweden. Enkät riktad till svenska studie- och yrkesvägledare. Bakgrund, resultat och diskussion

Euroguidance Sweden. Enkät riktad till svenska studie- och yrkesvägledare. Bakgrund, resultat och diskussion Euroguidance Sweden Enkät riktad till svenska studie- och yrkesvägledare Bakgrund, resultat och diskussion Enkät om Euroguidance Sweden riktad till svenska studie- och yrkesvägledare Bakgrund Euroguidance

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Erasmus Mundus Basinformation

Erasmus Mundus Basinformation 2013-02-12 Erasmus Mundus Basinformation Rebecka Herdevall Vad är Erasmus Mundus? Programmets syfte, struktur etc. Erasmus Mundus EU-finansierat program som inrättades 2004 Europeiska kommissionens utförarorganisation,

Läs mer

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda Tjänstemannautbyte En möjlighet till internationalisering för statligt anställda Programmen för tjänstemannautbyte stödjer internationell mobilitet och personalutveckling hos de anställda inom den statliga

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsbranschen växer hela tiden och efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Är du intresserad av nya trender inom mat & dryck? Har

Läs mer

Projektledare: Kjell Ackelman Utvecklingsansvarig Nyköpings Kommun Nyköping Vuxenutbildning 611 83 Nyköping 0155 24 86 27 kjell.ackelman@nykoping.

Projektledare: Kjell Ackelman Utvecklingsansvarig Nyköpings Kommun Nyköping Vuxenutbildning 611 83 Nyköping 0155 24 86 27 kjell.ackelman@nykoping. 1 Svenska ESF-rådet i Sörmland ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Projektnummer: 66501 Arbeta i Sverige eller annat EU - land

Läs mer

Internationell yrkeskunskap Erasmus+ för yrkesutbildningen

Internationell yrkeskunskap Erasmus+ för yrkesutbildningen Internationell yrkeskunskap Erasmus+ för yrkesutbildningen Erasmus+ för yrkesutbildningen Erasmus+ stöder projekt som utvecklar yrkesutbildningen genom europeiskt samarbete. Programmet ger studerande och

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Universitets- och högskolerådet Lika barn kanske leker bäst men olika barn lär sig mest

Universitets- och högskolerådet Lika barn kanske leker bäst men olika barn lär sig mest 2015-11-04 Universitets- och högskolerådet Lika barn kanske leker bäst men olika barn lär sig mest Ewa Gustafsson Eva Flemming Birgitta Fridell Kerstin Hagblom Svante Sandell Från policy till program Varför

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012 VETA MER OM EU EU:s klimatåtgärder Klimatförändringen är en av de viktigaste frågorna just nu och EU har tänkt omfatta energi- och klimatpaket med de ambitiösa målen för 2020. Man kallar det ClimateAction

Läs mer

Den internationella dimensionen i vägledning

Den internationella dimensionen i vägledning Linköping 2015-04-23 Den internationella dimensionen i vägledning Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Universitets- och högskolerådet Studieinformation studera.nu Antagning till högskolan antagning.se, universityadmissions.se

Läs mer

Leonardo da Vinci partnerskapsprojekt. Providence

Leonardo da Vinci partnerskapsprojekt. Providence Leonardo da Vinci partnerskapsprojekt Providence GPG - Guide med Goda Exempel för att förse arbetskraften med kompetens www.leonardoprovidence.eu Yrkeshögskolan i Helsingborg 251 89 Helsingborg Sweden

Läs mer