INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN FÖR GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN (European Development Plan)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN FÖR GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN 2014-2016 (European Development Plan)"

Transkript

1 INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN FÖR GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN (European Development Plan) Detta är Gymnasieskolan Knut Hahns internationella utvecklingsplan, där vi beskriver skolans identifierade utvecklingsbehov och de aktiviteter vi tänker genomföra , samt förväntade resultat av aktiviteterna. Aktiviteterna kopplas till några av EU:s utbildningspolitiska mål till år 2020: 1. Andelen lågpresterande 15-åringar i läsning, matematik och naturkunskap är lägre än 15 % % av alla unga avslutar sin gymnasieutbildning Identifierade behov och utvecklingsområden Vi har tre prioriterade utvecklingsområden på Gymnasieskolan Knut Hahn, vilka är: - Internationalisering - Entreprenörskap - Samarbete med lokala företag och näringsliv Alla de här områdena kan vi få större kunskap om, och skaffa värdefulla kontakter inom, genom att delta i projekt och samarbete med andra länder, samt göra studiebesök och fortbildning utomlands. Det är viktigt att eleverna ökar kunskapen om sin omvärld på olika sätt och får ta del av den internationella/europeiska dimensionen, både genom undervisning och genom kontakt med elever och organisationer i andra länder. Eleverna får därigenom en ökad förståelse för behovet av språkkunskaper och de ser också möjligheterna att senare i livet studera eller arbeta i ett annat europeiskt land. För att hjälpa eleverna till dessa insikter behöver personalen öka sin kompetens och få nya kunskaper. Följande områden är i fokus för att nå målen inom våra prioriterade utvecklingsområden: Personalens kompetensutveckling Skolan har behov av att öka möjligheterna för personal att kompetensutveckla sig utomlands och utbyta erfarenheter med kollegor i andra länder, vilket bidrar till att stärka individers färdigheter och kvalifikationer, samt ger nya arbetssätt och verktyg för detta. Vi kan lära oss mycket av andra och tillämpa detta i vår egen verksamhet, såväl i hur vi lär ut som hur vi lär in. Genom att dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter med andra reflekterar vi över vårt eget görande. Elever kan därigenom få stöd i planeringen av framtida studier och upprätta kontakter med arbetslivet, även utanför Sverige. Genom kontakt med andra länder kommer de att öka sin sociala kompetens och dessutom bli mer öppna för nya kulturer. Vi vill också öka språkkunskaperna i verksamheten, vilket bidrar till att fördjupa den internationella aspekten. Dessutom arbetar vi aktivt med att förbättra resultaten i matematik och naturvetenskapliga ämnen, vilket vi kan lära mycket av från andra länder.

2 Entreprenörskap och ökad kvalité Vi vill bygga nätverk med skolor, näringsliv, offentliga arbetsgivare och samhällen i andra länder, dels genom projekt, dels genom kompetensutveckling på individnivå, för att öka kvaliten i vår egen verksamhet. Vi vill också få inblick i andra länders utbildningssystem och undervisningsmetoder, för att implementera de goda exempel vi får ta del av i vår egen verksamhet. Att arbeta med entreprenörskap leder till kontakter med näringsliv och offentliga arbetsgivare samt berikar det pågående utvecklingsarbetet i den ständiga kärnverksamheten, dvs utbildningen. Många länder har kommit långt inom detta område och vi vill ta del av deras metoder och tankesätt, för att kunna tillämpa det i vår verksamhet. Framförallt kommer vi att samarbeta med Manchester Academy i England, som har utvecklat detta på ett ypperligt sätt. Det samarbetet kommer att starta läsåret 2015/2016, då de inte har möjlighet att inleda det förrän då. Vi kommer dock att upprätthålla kontakten med dem fram tills dess. Genom att utveckla arbetet med entreprenöriellt lärande så får eleverna se att de har ett eget ansvar för hur deras framtid utformas. Att lära sig att ta egna initiativ och ansvar, samt låta idéer omsättas i handling, är vad entreprenöriellt lärande innebär. Det entreprenöriella lärandet är också att skaffa sig kompetens att kommunicera, fatta beslut och samarbeta. Vi har redan en väl utvecklad UF-verksamhet på skolan och har som mål att inom en snar framtid vara värd för en UF-mässa för andra skolor i länder runt Östersjön. Minskade avhopp Vi vill förhindra avhopp från skolan genom att stötta eleverna och bygga upp deras självkänsla, så att de fullföljer sin utbildning. De ska vara anställningsbara/ högskoleförberedda, när de avslutar sin gymnasieutbildning. Det ska finnas olika valmöjligheter för att nå målen. Ökad kunskap och stärkt internationell elevidentitet blir en attraktion till fortsatta studier. Höjd kvalité på undervisningen ökar måluppfyllelsen och det får vi genom att lära oss av andra länders utbildningssystem och ta del av goda exempel. Vi kommer också att kunna ta del av hur de på olika sätt arbetar med att förhindra avhopp. Europeisk dimension Inom organisationen tar vi emot allt fler med utländsk bakgrund och vill förbättra mottagandet och integrationen genom kontakter med andra utbildningssamordnare och organisationer utanför skolan. Alla inom verksamheten ska känna en europeisk identitet och att vi är en del av en alltmer globaliserad värld. Genom att visa på ungdomars livsvillkor i Europa så ökar vi förståelsen för en bättre framtid och det underlättar även integrationen på hemmaplan. Den europeiska dimensionen medför att eleverna lär känna och förstå mångfalden av olika kulturer och språk. Demokratiska värderingar blir en viktig del i den ökade kunskapen om andra länder, likaså främjandet av ett europeiskt medborgarskap.

3 Planerade aktiviteter PROJEKT (Fortsätter sedan Lifelong Learning Programme) Comenius Bilateralt (SA, NA,BF, HA, ES) 1 gång (två-årsprojekt) elever + 4 lärare Sverige, Spanien (Mallorca) Leonardo da Vinci (HV, ES,TE) 1 gång (två-årsprojekt) elever 10 lärare Sverige, Turkiet, Malta, Belgien, Slovenien, Storbritannien Nordplus junior 1 gång (ett-årsprojekt) elever + 3 lärare Sverige, Finland PROJEKT ERASMUS + Partnerskapsprojekt Small towns in Europe building a sustainable future Sverige, Norge, Österrike, Spanien, Holland, Polen, Danmark, Tyskland, Italien

4 Mobilitet (fortbildning för personal) Vi har sökt pengar för följande aktiviteter: - Studiebesök i Slagelse i Danmark (Ungehus) (15) Motivationsarbete och administrativt system - Jobbskuggning i Ma/Fy i Polen (2) - Jobbskuggning i Ge/Bi i Österrike (2) - Jobbskuggning i Italien (2) - Jobbskuggning i Holland (2) - Jobbskuggning i Spanien (2) - Kurs Using technology for teaching English, Cardiff, Wales (1) - Kurs Methodology for teaching spoken grammar, University of Kent, England (2) - Engelskkurs i Edinburgh, Skottland (1) - Spanskkurs i Málaga, Spanien (1) På Gymnasieskolan Knut Hahn har vi under flera år bedrivit samarbetsprojekt med andra länder, samt haft en hel del personal som har gjort fortbildning utomlands. Vi tänker fortsätta utveckla detta och för att ytterligare höja kompetensen och kvalitén inom verksamheten har vi tänkt oss att genomföra aktiviteter av olika slag, vilka svarar emot våra identifierade utvecklingsbehov. Vi har en Skolambassadör för EU på skolan, men behöver bredda kompetensen så att fler ur personalen blir delaktiga i det internationella utvecklingsarbetet. En del lärare kommer att åka på jobbskuggning till våra partnerskolor i Polen, Holland, Italien, Österrike och Spanien. Där kommer de att följa lärare i olika ämnen och ta del av de skolornas pedagogik, metodik och läroplaner. Flera stycken ska jobbskugga i matematik och naturvetenskapliga ämnen, eftersom det är viktigt att se hur man lyckas med undervisningen och höjer resultaten i andra länder, för att kunna ta nya idéer och metoder in i vår egen verksamhet. På skolan i Italien kommer de dessutom att ta del av deras metoder att få flyktingmottagande och integration att fungera på ett bra sätt, vilket de satsar extra mycket på. I Holland vill några lärare studera hur de lyckas med att undervisa elever i modersmål som andraspråk, vilket de är kända för att göra framgångsrikt. Skolan i Österrike arbetar aktivt med att förhindra avhopp hos eleverna, vilket vi kan lära oss mycket av.

5 Några engelsklärare kommer att gå kurser i England, i metodik för hur man lär ut grammatik och hur man kan använda mer teknologi i undervisningen. En annan lärare vill gå en språkkurs i engelska för att kunna arbeta mer aktivt med internationella projekt och aktiviteter. En spansklärare vill gå en kurs i spanska i Spanien, för att fördjupa sina kunskaper i språket. Våra Syv och en del annan administrativ personal ska åka på utbildning till Slagelse i Danmark som har en verksamhet som heter Ungehuset. Där arbetar man med motivationshöjande åtgärder för ungdomar som inte fullföljer sin gymnasieutbildning, samt för arbetslösa, och vänder sig till gruppen år. De har även ett utvecklat administrativt system där deltagarna registreras och följs, vilket ger en övergripande koll. Vår personal vill ta del av deras metoder och arbetssätt, eftersom vi står inför samma problem i Blekinge, med en hög andel ungdomar som inte fullföljer sin gymnasieutbildning eller är arbetslösa. Tillsammans med de som arbetar på Ungehuset kan vår personal diskutera och reflektera kring hur de har tagit ett helhetsgrepp och har en mer övergripande bild av de sökande. Som ett led i skolans internationalisering och ökade medvetenhet om EU och omvärlden, har vi under några år haft fortbildningsresor för personal till EU-institutionerna i Bryssel. Vi har då träffat svenska parlamentariker samt personer som arbetar på Kommissionen och Svenska Representationen. Detta ska vi fortsätta med tills samtliga ur personalen har varit där. Vi söker ingen mobilitet för det, eftersom det inte faller inom ramen för detta. Det har visat sig vara mycket givande och har i högsta grad bidragit till att höja personalens kompetens inom detta område, vilket sedan har avspeglat sig i undervisningen. Vi arbetar också aktivt med att utveckla entreprenörskap på skolan och kommer läsåret 2015/2016 att upprätta ett samarbete med Manchester Academy i England, som har utvecklat ett unikt och synnerligen framgångsrikt sätt att arbeta med detta och göra hela samhället delaktigt. Vi söker ingen mobilitet för detta i år, eftersom de inte kan ta emot oss förrän om ett år, men kommer att upprätthålla kontakten med dem under tiden.

6 ANNAT Studieresor till Bryssel Studieresor för personal till institutionerna i Bryssel. 50 har åkt hittills och målet är att all personal ska få möjlighet till detta (130 st) Praktik på Parlamentet i Bryssel En veckas praktik på Parlamentet i Bryssel, för samhällselever i samband med deras gymnasiearbeten Praktik för yrkesprogram Tyskland, Österrike, Spanien Elevmobilitet (utbytesstudier med partnerskolor från olika projekt) Österrike, Spanien UF-mässa runt Östersjön Sverige, Finland, Baltikum, Polen, Tyskland, Danmark AKTIVITETER PÅ HEMMAPLAN Värdskola för lärarassistent från Spanien Europadagen Språkdagen FN-dagen Juvenes Translatores EU:s översättningstävling Parlamentariker från Bryssel till skolan Ovanstående internationella aktiviteter ökar i högsta grad måluppfyllelsen för vår organisation, då man får värdefulla kontakter och tar till sig nya metoder och erfarenheter, genom att ta del av hur man arbetar på skolor i andra länder/lär sig genom studiebesök, utbildningar och kurser. Det är viktigt att se hur andra länder gör för att höja sina kunskapsresultat och dra lärdom och nytta utav det. Genom att studera andra länders system kan vi ständigt utvecklas och förnyas i vår verksamhet, samt tillämpa nya arbetsformer. Vi får också en ökad förståelse för personer från andra kulturer, vilket underlättar integrationen på hemmaplan. Målet är att vidga synsättet hos deltagarna, ur ett europeiskt perspektiv, och sedan låta deras erfarenheter och kompetens genomsyra verksamheten. De nya infallsvinklarna och kunskaperna ska i sin tur bidra till att fler elever fullföljer sin utbildning med gott resultat, och är anställningsbara/ högskoleförberedda när de tar examen. Kvalitén kommer att höjas inom verksamheten, liksom förståelsen för att vi är en del av ett alltmer enat Europa.

7 Mål med insatserna och förväntade resultat. (Hur vi kommer att använda kompetenser och erfarenheter från de som deltagit I de olika aktiviteterna i vår framtida strategiska utveckling) Personalens kompetensutveckling Genom att kompetensutveckla sig inom sitt yrkesområde så blir man stärkt i sin yrkesroll och får inspiration, motivation och tillfredsställelse i sitt arbete. Man ökar också förmågan att arbeta med elever med förståelse och lyhördhet för social, språklig och kulturell mångfald. Detta kommer att bidra till skolans utveckling på ett positivt sätt, både ur ett nationellt och ett internationellt perspektiv. Entreprenörskap och ökad kvalité Syftet är att de aktiviteter som genomförs ska bidra till att höja kompetensen och kvalitén i utbildningen. För skolans strategiska utveckling är det viktigt att resultaten från de olika aktiviteterna sprids, följs upp och kommer till nytta i verksamheten i ett mer långsiktigt perspektiv. Det ska vara verksamheten till gagn och leda till förändringar och nya tankar och arbetssätt. De som har tagit del av arbetet med entreprenörskap i våra partnerskolor kommer att vidarebefordra sina kunskaper till elever och kollegor och hjälpa dem utvecklas inom detta område. De som deltagit i någon internationell aktivitet kommer att delge sina erfarenheter till andra inom verksamheten, i form av presentationer, workshops, handledning, på internationellt café och på studiedagar. Rapporter från aktiviteterna kommer dessutom att publiceras på skolans hemsida. Politiker och nätverk i kommunen kommer också att få ta del av deras erfarenheter på olika sätt, liksom media. Det ska finnas mätbara resultat och nytta med aktiviteterna. Minskade avhopp Primära målsättningar är att minska tidiga skolavhopp, stärka elevers kunskaper och färdigheter, samt stärka kvalitén i undervisningen. En annan målsättning är också att öka förståelsen för andra kulturer och underlätta integrationen på hemmaplan. De som har fått ta del av hur man arbetar med att förhindra avhopp i andra länder, kan delge andra detta i verksamheten och aktivt arbeta med de nya metoder och idéer de har tagit till sig. Europeisk dimension Skolan har en skyldighet enligt läroplanen att stimulera till internationella kontakter, samverkan och utbyten i utbildningen. Ambitionen är att alla elever som går på skolan någon gång under sina tre år skall ha haft någon internationell kontakt, samt att så många som möjligt i personalen kan delta i internationella aktiviteter varje år. Vi förväntar oss att de som har deltagit i olika internationella aktiviteter, såsom projekt, studieresor, temadagar, fortbildning utomlands m.m. kommer att ha fått större kunskap om EU och Europa samt vidgat sitt perspektiv på omvärlden och den europeiska dimensionen. De ska också ha fått ett intresse för att fortsätta söka kunskap om EU och utforska Europa på flera sätt.

INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN European Development Plan 2015-2017 GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN RONNEBY

INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN European Development Plan 2015-2017 GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN RONNEBY INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN European Development Plan 2015-2017 GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN RONNEBY INTERNATIONELL UTVECKLINGSPLAN Detta är Gymnasieskolan Knut Hahns internationella utvecklingsplan, där

Läs mer

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ "Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer att ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Det nya programmet

Läs mer

INTERNATIONELLA AKTIVITETER PÅ GKH 2007-2012

INTERNATIONELLA AKTIVITETER PÅ GKH 2007-2012 INTERNATIONELLA AKTIVITETER PÅ GKH 2007-2012 2007 Comenius fortbildningsstipendium: Ursula S. Gullander på språkkurs i Málaga, Spanien SP05Int på studieresa till Rom 2008 Comenius fortbildningsstipendium:

Läs mer

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt Katrin Lilliehöök Varför ett europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som

Läs mer

PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT

PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Erasmus+ yrkesutbildning

Erasmus+ yrkesutbildning 2016-11-15 Henrik WIlhelmsson Erasmus+ yrkesutbildning Erasmus+ Sammanhanget EU28 Island, Liechtenstein, Makedonien, Norge, Turkiet Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi av medlemsländerna och EU-kommissionen

Läs mer

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning?

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Internationella programkontoret är en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom utbildningsområdet genom att ge förutsättningar

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Grundtvig. Europeiska unionens. program för. vuxenutbildning

Grundtvig. Europeiska unionens. program för. vuxenutbildning Grundtvig Europeiska unionens program för vuxenutbildning Grundtvigprogrammet Grundtvigprogrammet för vuxenutbildning erbjuder internationella möjligheter för alla som är verksamma inom vuxenutbildning.

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott. Hans Grönlund

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott. Hans Grönlund Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014 05 20 Hans Grönlund Erasmus+ Sammanhanget Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010.

Läs mer

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning Leonardo da Vinci Europeiska unionens program för yrkesutbildning Leonardo da Vinci Programmet för livslångt lärande Leonardo da Vinci -programmet är Europeiska unionens program för yrkesutbildning. Från

Läs mer

Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen

Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen 2015-04-16 Christina Jansson Internationalisering som utvecklingskraft Se och reflektera Utbyta metoder och arbetssätt Förändra Utveckla något

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020. Gunnel Rydholm Olsson

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020. Gunnel Rydholm Olsson Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Gunnel Rydholm Olsson Varför e- europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EU- kommissionen

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Programmet för livslångt lärande Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Vilka möjligheter finns? För individer: studiebesök fortbildningskurser job shadowing praktik

Läs mer

Skolambassadör för EU. Vad innebär det? Vad är det?

Skolambassadör för EU. Vad innebär det? Vad är det? Skolambassadör för EU Vad innebär det? Vad är det? Varför har vi en skolambassadör på vår skola? Kan stimulera till ett ökat ansvar för EU-frågor på skolan. En inspiratör framför allt när det gäller internationalisering

Läs mer

Trollhättan 8 september Angela Andersson Universitets- och högskolerådet

Trollhättan 8 september Angela Andersson Universitets- och högskolerådet Trollhättan 8 september 2017 Angela Andersson Universitets- och högskolerådet UHR:s roll för att främja internationellt utbyte, samarbete och lärande Via programverksamhet möjliggöra stärkta internationella

Läs mer

Kompetensutveckla gränslöst

Kompetensutveckla gränslöst Kompetensutveckla gränslöst Möjligheter för personal genom UHRs program 2016-10-10 Ahmed Ismail Nordplus Möjligheter i Norden Vuxen Junior Målgrupp för yrkesutbildning: Organisationer, institutioner,

Läs mer

Internationalisering på. Birger Sjöberggymnasiet Vänersborg

Internationalisering på. Birger Sjöberggymnasiet Vänersborg Internationalisering på Ur läroplan för de frivilliga skolformerna Skolan ska bidra till att elever får en identitet som kan relateras till inte bara det specifika svenska utan också det nordiska, det

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk Information om ERASMUS+ I SVERIGE Från universitets och högskolerådets regionala nätverk för internationalisering. Erasmus+ är Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och idrott för åren 2014

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer

PLAN FÖR INTERNATIONALISERING: 1. MÅL OCH INRIKTNING

PLAN FÖR INTERNATIONALISERING: 1. MÅL OCH INRIKTNING BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Karlstad 2014-01-16 Magnus Persson +46 54 540 29 09 magnus.persson@karlstad.se PLAN FÖR INTERNATIONALISERING: 1. MÅL OCH INRIKTNING Syfte Karlstads kommuns internationella

Läs mer

Skolutveckling genom UHR:s internationella program

Skolutveckling genom UHR:s internationella program 2018-11-30 Skolutveckling genom UHR:s internationella program Språklärargalan 2018 UHR:s uppdrag för internationella samarbeten Det svenska programkontoret för EU-program och andra internationella program

Läs mer

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Ung Företagsamhet Dalarna Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Program 09:00 Presentation Introduktion av UF Kaffe Affärsidé Grupp/UF-företag Affärsplan Lunch Driva Avveckla Kaffe UF-lärarrollen Avslutande

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Internationell utblick

Internationell utblick 2014-11-14 Internationell utblick studier, praktik och arbete utomlands Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Sambandet mobilitet - vägledning Europeiska unionens utvidgning har gett en ökad potential för rörlighet

Läs mer

Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Kerstin Hagblom Sara Norlund

Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Kerstin Hagblom Sara Norlund Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten Kerstin Hagblom Sara Norlund Kort information om delprogrammen Comenius Fortbildning pedagogisk personal inom för-

Läs mer

Individuell kompetensutveckling

Individuell kompetensutveckling Individuell kompetensutveckling Grundtvigprogrammet 2013 Sara Lindholm Seminariets upplägg Del 1: Teknisk information Del 2: Samtal om kvalitet i ansökan Individuell kompetensutveckling inom Grundtvig

Läs mer

Den internationella dimensionen i vägledning

Den internationella dimensionen i vägledning Linköping 2015-04-23 Den internationella dimensionen i vägledning Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Universitets- och högskolerådet Studieinformation studera.nu Antagning till högskolan antagning.se, universityadmissions.se

Läs mer

Grundtvig inför 2013. Sara lindholm och Kerstin hagblom 2012-12-03

Grundtvig inför 2013. Sara lindholm och Kerstin hagblom 2012-12-03 Grundtvig inför 2013 Sara lindholm och Kerstin hagblom 2012-12-03 Dagens program 09.30 Morgonkaffe/thé 10.00 - Genomgång av utlysningen 2013 - Hur Grundtvig kan bidra till ökad kvalitet och internationalisering

Läs mer

Internationell yrkeskunskap Erasmus+ för yrkesutbildningen

Internationell yrkeskunskap Erasmus+ för yrkesutbildningen Internationell yrkeskunskap Erasmus+ för yrkesutbildningen Erasmus+ för yrkesutbildningen Erasmus+ stöder projekt som utvecklar yrkesutbildningen genom europeiskt samarbete. Programmet ger studerande och

Läs mer

I-VÄGLEDNING. Helena Gradin Thomas Wahlström

I-VÄGLEDNING. Helena Gradin Thomas Wahlström I-VÄGLEDNING Helena Gradin Thomas Wahlström Varför internationalisering? Hur ser möjligheterna ut? Vad är I-vägledning UPPLÄGG HUR SER DET UT HOS ER? VARFÖR INTERNATIONALISERING? Anställningsbarhet o Europeiska

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

The European Development Plan The needs of your organisation. Identify the main areas for improvement

The European Development Plan The needs of your organisation. Identify the main areas for improvement The European Development Plan The needs of your organisation Identify the main areas for improvement Blackebergs Gymnasium behöver lärare med mycket hög kompetens inom det engelska språket för att kunna

Läs mer

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete 1 (6) Handläggare Ann Åslin Telefon +46 (0)498 26 94 26 E-post ann.aslin@gotland.se Diarienr 2010/88:60 Datum 2010-04-07 Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete Det är i mötet människor

Läs mer

Nya idéer och perspektiv för vardagligt skolarbete

Nya idéer och perspektiv för vardagligt skolarbete 1B/2017 Erfarenheter av hur lärares Erasmus+ -fortbildningsperioder påverkar finländska grundskolor och gymnasier Nya idéer och perspektiv för vardagligt skolarbete BAKGRUND Europeiska unionens program

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Internationell Strategi NACKAS KOMMUNALA SKOLOR

Internationell Strategi NACKAS KOMMUNALA SKOLOR Internationell Strategi NACKAS KOMMUNALA SKOLOR Inledning Nacka kommuns vision är öppenhet och mångfald. I Nacka tror vi att öppenhet ger styrka, att idéer är till för att prövas, att vi behöver andra

Läs mer

Roligare att lära lättare att lyckas!

Roligare att lära lättare att lyckas! Roligare att lära lättare att lyckas! Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Under vår tid här har vi ofrivilligt, och många gånger omedvetet, ständigt ställts inför nya utmaningar, och

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Erasmus+ Södertälje 23 mars UHR Jessica Hintze

Erasmus+ Södertälje 23 mars UHR Jessica Hintze Erasmus+ Södertälje 23 mars 2017-03-23 UHR Jessica Hintze Universitets- och högskolerådets uppdrag 2 Finansiärer Atlas Förskola Grundskola Gymnasium Gymnasiesärskola Främja internationella kontakter Stödja

Läs mer

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Dessa diagram ger en överblick över hur den traditionella skolgången är uppbyggd i de olika länderna, från förskolenivå till

Läs mer

Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398)

Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398) MEMO/11/818 Bryssel den 23 november 2011 Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398) Vad är Erasmus för alla? Erasmus för alla är EU-kommissionens förslag till nytt program för allmän och yrkesinriktad

Läs mer

ASIN och EU 2016 utvecklingen inom studiesto ds- och utbildningsområ det

ASIN och EU 2016 utvecklingen inom studiesto ds- och utbildningsområ det ASIN och EU 2016 utvecklingen inom studiesto ds- och utbildningsområ det 2016-06-02 Innehåll... 1 Inledning... 3 1. Den Europeiska utbildningspolitiken... 3 1.1 Europa 2020... 3 1.2 Utbildning 2020...

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ Sammanhanget Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola Dnr: 2018/000120/600 id: 23333 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

HELA VÄRLDEN BÖRJAR I SKOLAN. Utvecklingsplan för frivilliga skolformer i Lunds kommun

HELA VÄRLDEN BÖRJAR I SKOLAN. Utvecklingsplan för frivilliga skolformer i Lunds kommun HELA VÄRLDEN BÖRJAR I SKOLAN Utvecklingsplan för frivilliga skolformer i Lunds kommun Mal Utvecklingsplanens syfte Den kommunala skolan är en verksamhet som är starkt styrd av statliga lagar, förordningar

Läs mer

Universitets- och högskolerådet

Universitets- och högskolerådet Programdagar 2013-05-07 Universitets- och högskolerådet Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Enheten för studieinformation Euroguidance verktygslåda för mobilitet Euroguidance Sweden Nyheter och publikationer

Läs mer

Kunskap+ Temakonferens om grundläggande färdigheter, läsa, skriva, räkna

Kunskap+ Temakonferens om grundläggande färdigheter, läsa, skriva, räkna Kunskap+ Temakonferens om grundläggande färdigheter, läsa, skriva, räkna 09:30 Registrering, frukostfika 10:00 Välkommen och introduktion Hans Grönlund bitr. avdelningschef och NA director. 10:30 Ursula

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Regional Action Plan 7 YES Let s do it Förord 8 4 Det regionala utvecklingsprogrammet Regionförbundet

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande i utlandet möjligheter och utmaningar

Arbetsplatsförlagt lärande i utlandet möjligheter och utmaningar Rapport i kortversion Arbetsplatsförlagt lärande i utlandet möjligheter och utmaningar Arbetsplatsförlagt lärande i utlandet möjligheter och utmaningar En kortversion av Universitets- och högskolerådets

Läs mer

Erasmus+ En ny generation av EU:s utbildningsprogram för högre utbildning

Erasmus+ En ny generation av EU:s utbildningsprogram för högre utbildning Erasmus+ En ny generation av EU:s utbildningsprogram för högre utbildning 2013-12-04 Anna Angermann Erasmus+ Kontexten Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning 160113 Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Under läsåret 2015 har Långbrodalsskolan arbetat fram en lokal arbetsplan för studie- och yrkesvägledning. Den ska syfta till att eleverna på Långbrodalsskolan

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

5. Högskolenivå. Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv

5. Högskolenivå. Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv Högskolenivå 5 5. Högskolenivå Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv ISCED Klassificering av utbildningarna på primär-, sekundär- och tertiärskolenivå finns i utbildningsnomenklaturen

Läs mer

Världen finns nära dig

Världen finns nära dig Världen finns nära dig Bli internationell med oss Internationalisering angår alla Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO är en fördomsfri vägvisare för internationaliseringen

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! ÄR SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET PÅ SPYKEN NÅGOT FÖR DIG? Är

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 1 För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 2 Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare

Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare DAGENS PROGRAM 13:15 Information om Internationella programkontoret

Läs mer

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa.

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa. ENGELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning

Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning 2015-11-12 Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning Ewa Gustafsson Birgitta Fridell Kerstin Hagblom Program 12.30 13.15

Läs mer

Skolutveckling och kollegialt lärande genom Erasmus+

Skolutveckling och kollegialt lärande genom Erasmus+ 2018-10-18 Skolutveckling och kollegialt lärande genom Erasmus+ Skolambassadörsutbildning rektorer 2018 Universitets- och högskolerådets vision: Utbildning, utbyten, utveckling för alla som vill vidare

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. - Nelson Mandela

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. - Nelson Mandela Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. - Nelson Mandela Internationellt Förskola För- och grundskola Gymnasieskola Vuxenutbildning AcadeMedia Är man störst har man

Läs mer

Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1

Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-10-27 1 (6) Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1 1 Underlag för denna handlingsplan är den av rektorerna framtagna handlingsplan för

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Tabeller. Förklaring till symbolerna i tabellerna. Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas.

Tabeller. Förklaring till symbolerna i tabellerna. Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas. 165 BILAGA A Tabeller Förklaring till symbolerna i tabellerna a m n x Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas. Data är inte tillgängligt. Omfattningen är endera försumbar

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Folkuniversitetets internationella ramprogram

Folkuniversitetets internationella ramprogram Folkuniversitetets internationella ramprogram folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetet Jonasson

Läs mer

Om School Education Gateway. Europas onlineplattform för skolutbildning

Om School Education Gateway. Europas onlineplattform för skolutbildning Om School Education Gateway Europas onlineplattform för skolutbildning EN PLATS FÖR SAMVERKAN MED EUROPEISK POLITIK OCH ÖVNING FÖR SKOLUTBILDNING Om School Education Gateway presenteras på 23 europeiska

Läs mer

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015 Genom utmaningar och upplevelser i en trygg och jämställd miljö har varje elev utvecklat sina kunskaper, sin lust till livslångt lärande och sig själv som individ i vårt demokratiska samhälle lustfyllt

Läs mer

Internationalisering ända från unga år Erasmus+ för allmänbildande utbildning

Internationalisering ända från unga år Erasmus+ för allmänbildande utbildning Internationalisering ända från unga år Erasmus+ för allmänbildande utbildning Erasmus+ för allmänbildande utbildning Erasmus+ stöder projekt som syftar till att utveckla den allmänbildande utbildningen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun. a rn j Skolinspektionen Beslut Huvudman 2017-11-30 utbildningsforvaltningen@linkoping.se Dnr 400-2016:6995 Rektor ola.nilsson@linkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för

Läs mer

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN 2014 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att elevens

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Håll i håll om håll ut! Hur får man vind i seglen så att alla kan navigera? Torghandel 20140507 Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Sektor utbildning Norra

Läs mer

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket Skolan i Sverige och internationellt Helén Ängmo, överdirektör Skolverket PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap PISA - Resultatutvecklingen i Sverige 2000-2012 520

Läs mer

Välkomna till koordinatorsmöte. Tema ERASMUS

Välkomna till koordinatorsmöte. Tema ERASMUS Välkomna till koordinatorsmöte Tema ERASMUS Välkomnande och inledning 09.05 Erasmusprogrammet Programmets olika delar Förutsättningar för att delta i Erasmus Koordinering av programmet på Stockholms universitet

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer