Utgivare: Trafikverket Kontaktperson: Mikael Hårrskog Distributör: Trafikverket, Jönköping, besöksadress: Kaserngatan 7, telefon:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utgivare: Trafikverket Kontaktperson: Mikael Hårrskog Distributör: Trafikverket, Jönköping, besöksadress: Kaserngatan 7, telefon:"

Transkript

1

2 Dokumenttitel: E22, Kalmar-Norrköping, delen Gladhammar-Verkebäck Skapat av: Jens Thuresson Dokumentdatum: Projektnummer: V Version: 0.1 Utgivare: Trafikverket Kontaktperson: Mikael Hårrskog Distributör: Trafikverket, Jönköping, besöksadress: Kaserngatan 7, telefon:

3 Innehåll Samråd Länsstyrelsen i Kalmar Län... 4 Västerviks kommun... 5 Kalmar länstrafik (KLT)... 5 Sveriges geologiska undersökning (SGU)... 6 Samråd Länsstyrelsen i Kalmar Län... 7 Västerviks kommun... 7 Kalmar länstrafik (KLT)... 7 Sveriges geologiska undersökning (SGU)... 7 Skogsstyrelsen... 7 Polismyndigheten i Kalmar län... 7 Naturskyddsföreningen... 7 Lunds bys vägförening... 8 Birger Andersson... 8 Roger Johansson, Annette Karlsson... 8 Fredrik Hulting... 8 Fredrik Svensson... 9 Argum, ombud för Fredrik Svensson... 9 Paul Wilund... 9 Thomas och Anna Hedfors mfl Walle och Britt-Marie Johansson Inkomna yttranden i sin helhet från samråd Inkomna yttranden i sin helhet från samråd

4 Samråd 1 Samrådet pågick under perioden från till och med Nedan följer en kort redogörelse samt beaktande av inkomna yttranden. Länsstyrelsen i Kalmar Län Länsstyrelsens anser att underlaget omfattar de viktigaste frågeställningarna och planeringsunderlaget. Det kan bli aktuellt med omfattande utredningar kring natur-, kulturmiljö och vattenfrågor beroende på vilket utbyggnadsalternativ som väljs. Lämnar följande upplysningar om kommande frågeställningar som ska beaktas: För kulturmiljö är det främst riksintresset med bland annat samspelet mellan Lunds by (byggnadsminne) och Gladhammars kyrka samt beaktande av kända fasta fornlämningar. Gällande naturvård bör frågor gällande biotopskyddade objekt och strandskydd enligt 7 kap miljöbalken ingå som en planeringsförutsättning innan alternativ väljs. Intrång i dessa objekt bör undvikas och om det inte är möjligt ska konsekvenserna beskrivas med eventuella kompensationsåtgärder. I kommande miljöbeskrivning eller MKB behöver följande beaktas: - Redovisa påverkan på riksintressena för naturvården. - Inventering och beskrivning av påverkan på skogliga naturvärden, sumpskogar, ängs- och betesmarker och våtmarker. - Påverkan på värdena i områdena som ingår i Naturvårdsplan och Regional bevarandeplan för odlingslandskapet. - Påverkan på flodkräftan i sjösystemet Hällesjön-Hyttegöl-Närten- Långmalmen. - Redovisa hur sjöarna/vattendrag/diken passeras samt anmälan om vattenverksamhet. - Barriäreffekter för vilt och behov av viltpassager. - Aktuell korridor för vägdragning ska översiktligt naturvärdesinventeras för att upptäcka eventuellt andra områden med höga naturvärden. För bevara landskapsbilden måste massbalans, vägbankar och bergskärningar studeras närmare. Eventuellt kan det förekomma berggrund som inte kan användas pga höga uranhalter. Påverkan på vatten orsakade av markarbeten eller spridning av eventuella befintliga markföroreningar. Slutligen bör bland annat följande frågor studeras vidare: parallellvägar, GCmöjligheter, lägen för busshållplatser, barriäreffekter, buller, behov av skydd för ev. olycka med farligt gods m.m.

5 Trafikverkets kommentar: Länsstyrelsen tillför viktig information som kommer att beaktas i det fortsatta arbetet då alternativ valts. Västerviks kommun Västerviks kommun framför följande synpunkter och kommentarer: - Ser positivt på att planeringen med etappen Gladhammar Verkebäck kommit igång då den och det pågående arbetet med den sydliga infarten till Västervik är viktiga för den regionala utvecklingen. - Betonar att korsningspunkten RV40/E22 måste få en hög klass på utformningen gällande säkerhet, tillgänglighet och framkomlighet. - Knut-/bytespunkter såsom Lunds by/gladhammar, Hyttan och Verkebäck bör studeras vidare - Betonar att hela sträckan måste förses med gång- och cykelväg oavsett alternativ - Eventuell påverkan på de höga natur- och kulturvärden i området ska utredas i en MKB - Klassningen av området vid Gladhammars gruvor, MIFO klass 1, bör kontrolleras Trafikverkets kommentar: Utformningen av korsningspunkter kommer att studeras vidare i det kommande arbetet och ett antal exempel på lösningen finns upptagna i samrådsunderlaget. Korsningen vid Lunds by kommer innefattas inte i detta projekt utan beaktas i den pågående vägplanen med avgränsning i norr i Gladhammar. Trafikverket bedömer att frågan om eventuella nya gång- och cykelvägar måste studeras vidare efter alternativ valts för att då avgöra vilka behov som kommer att finnas. Utgångspunkten i dagsläget är att endast nya hållplatslägen förses med anslutande gång- och cykelstråk. Den eventuella påverkan på natur- och kulturvärdena kommer att presenteras närmare i en miljökonsekvensbeskrivning alternativt en miljöbeskrivning. Då området för Gladhammars gruvor ligger utanför området kommer detta inte kontrolleras närmare om inte uppgifter framkommer som skulle kunna påverka det aktuella utredningsområdet. Kalmar länstrafik (KLT) Informerar att de avser rusta upp hållplats Verkebäcksbron med nya kurar och är även intresserande av samråd kring utformning gällande övriga hållplatser. Trafikverkets kommentar: Fortsatt dialog kommer att ske i samband med kommande arbete då detaljerna närmare kommer att klarläggas.

6 Sveriges geologiska undersökning (SGU) SGU upplever att samrådshandlingens information inte går att koppla till de befintliga databaserna. Vidare upplyser SGU att detta kan bero på att det finns mer detaljerad data utan en del förenklingar som kan erhållas genom geodatasamverkan mellan Trafikverket och SGU. Inom området finns både översiktliga och mer detaljerade kartläggningar. Vidare upplyser SGU om en del viktiga geotekniska förutsättningar som kommer vara viktiga i det kommande arbetet. Trafikverkets kommentar: I samrådshandlingen har utgångspunkten varit att följa de rekommendationer som anges i Trafikverkets publikation 2002:46, Handbok förstudie, som anger underlaget översiktligt ska utreda för geologiska och topografiska förhållanden som ofta styr kostnaderna. Därav har de generella förhållandena inom utredningsområdet beskrivits, utan att i detalj peka ut mer eller mindre lämpliga områden och alternativ för sträckningen. Lämpliga alternativ för olika sträckningar behandlas vidare i det kommande arbetet. Material från geodatasamarbetet kommer att tas fram för att kunna användas i det fortsatta arbetet.

7 Samråd 2 Samrådet pågick under perioden från till och med Nedan följer en kort redogörelse samt kommentarer till inkomna yttranden. Länsstyrelsen i Kalmar Län Meddelande att deras yttrande inkommer i samband med beslut om projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan eller ej. I övrigt framgår synpunkter och kommentarer från tidigare yttrande i samråd 1. Västerviks kommun Inkom inte med något yttrande Kalmar länstrafik (KLT) Inkom inte med något yttrande Sveriges geologiska undersökning (SGU) SGU hänvisar till tidigare yttrande i samrådsomgång 1. Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen redogör för ett antal synpunkter att särskilt belysa i det fortsatta arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning, bland annat att en noggrann inventering av viktiga natur- och kulturmiljövärden genomförs. Några specifika invändningar kan dock inte lämnas i detta tidiga skede. Trafikverkets kommentar: Skogsstyrelsens synpunkter utgör exempel på vad som kommer att studeras vidare i det fortsatta arbetet. Polismyndigheten i Kalmar län Polismyndigheten förordar en ny sträckning och redogör för exempel på åtgärder som förbättrar trafiksäkerhetssituationen för de oskyddade trafikanterna. Trafikverkets kommentar: Trafikverket strävar efter att skapa så goda förutsättningar som möjligt för de oskyddade trafikanterna. Dessa delar kommer också att studeras vidare i det fortsatta arbetet. Naturskyddsföreningen Naturskyddsföreningen förordar 0 + -alternativet. Detta sett mot bakgrund av de miljö- och kulturvärden som annars skulle påverkas negativt, en ringa tidsbesparing vid höjd hastighet och att detta också skulle vara mest kostnadseffektivt. Vikten av goda cykelvägsförbindelser betonas också.

8 Trafikverkets kommentar: I de samhällsekonomiska kalkylerna, som utgör en del av beslutsunderlaget, har alternativen ställts mot varandra och värderats utifrån nyttor och kostnader. Dessa resultat visar på att endast ett av 0 + -alternativen medför samhällsekonomisk nytt. Trafikverket noterar de inkomna synpunkterna. Lunds bys vägförening Företrädare för Lunds bys vägförening summerar yttrandet enligt följande. En ny sydostlig dragning av E22 innebär en unik möjlighet att säkerställa trafiksäkerheten i Gladhammar med omnejd och en avsevärd förbättrad boendemiljö for invånarna. E22:ans befintliga dragning innebär ett delat samhälle där flera korsningar medför svår framkomlighet for bilister, cyklister och gående. En ny dragning av E22 ökar livskvaliteten för de boende, och just en förbättrad boendemiljö bör väga särskilt tungt i processen. Gladhammar och Lunds by är en kulturrik miljö nära Västervik som har goda möjligheter att utvecklas inför framtiden. Vinsterna för samhället och oss som boende i form av tillgänglighet, trafiksäkerhet, transportkvalitet och levande landsbygd bör vida överväga 0 + -alternativet. Trafikverkets kommentar: Synpunkterna noteras. Birger Andersson Birger redogör för sin uppfattning i det förordade 0 + -alternativet, med utgångspunkt i intrång, funktion, boendemiljö, gestaltning och kostnader. Det förs även ett resonemang kring förslag till möjliga trafiklösningar. Trafikverkets kommentar: Synpunkterna noteras. Roger Johansson, Annette Karlsson Bedriver jordbruk på fastigheten Gladhammar 7:4 och menar att ett alternativ med 2+1-väg i befintlig sträckning skulle försvåra deras förutsättningar av intrång- och trafiksäkerhetsskäl. Ny sträckning förordas därför. Trafikverkets kommentar: Synpunkterna noteras. Fredrik Hulting Är uppvuxen i området och menar att E22 utgör ett problem i samhället, med bland annat buller och trafiksäkerhet. En ny sträckning förordas och Fredrik föreslår även ett antal utformningsförslag, exempelvis ytterligare en möjlig sträckning och sänkning av vägen.

9 Trafikverkets kommentar: I dagsläget inryms inte detta alternativ i befintligt utredningsområdet och Trafikverket konstaterar också att det kommer krävas ytterligare markintrång för att genomföra ett sådant alternativ. Eftersom det pågår en vägplan för etappen från Gladhammar och söderut som innebär att befintlig E22 mötessepareras i befintlig sträckning innebär det vissa begränsningar. Trafikverket noterar synpunkterna för att ta det i beaktande i det fortsatta arbetet. Fredrik Svensson Fredrik summerar sitt yttrande enligt följande. En ny sydostlig dragning av E22 innebär en unik möjlighet att säkerställa trafiksäkerheten i Gladhammar med omnejd och en avsevärd förbättrad boendemiljö för invånarna. E22:ans befintliga dragning innebär ett delat samhälle där flera korsningar medför svår framkomlighet för bilister, cyklister och gående. En ny dragning av E22 ökar livskvaliteten för de boende, och just en förbättrad boendemiljö bör väga särskilt tungt i den fortsatta processen. Gladhammar och Lunds by är en kulturrik miljö nära Västervik som har goda möjligheter att utvecklas inför framtiden. Vinsterna för samhället och de boende i form av tillgänglighet, trafiksäkerhet, transportkvalitet och levande landsbygd bör vida överväga 0 + alternativet. Trafikverkets kommentar: Synpunkterna noteras. Argum, ombud för Fredrik Svensson Fredrik summerar sitt yttrande enligt följande. En ny sydostlig dragning av E22 innebär en unik möjlighet att säkerställa trafiksäkerheten i Gladhammar med omnejd och en avsevärd förbättrad boendemiljö för invånarna. E22:ans befintliga dragning innebär ett delat samhälle där flera korsningar medför svår framkomlighet för bilister, cyklister och gående. En ny dragning av E22 ökar livskvaliteten för de boende, och just en förbättrad boendemiljö bör väga särskilt tungt i den fortsatta processen. Gladhammar och Lunds by är en kulturrik miljö nära Västervik som har goda möjligheter att utvecklas inför framtiden. Vinsterna för samhället och de boende i form av tillgänglighet, trafiksäkerhet, transportkvalitet och levande landsbygd bör vida överväga 0 + alternativet. Trafikverkets kommentar: Synpunkterna noteras. Paul Wilund Paul inkommer med ett yttrande på samrådsunderlaget, med tyngdpunkt på kulturvärden, befintliga väg- och bostadsförhållanden och de alternativ som presenterats. Det ses också som önskvärt att utredningsområdet utökas ytterligare österut och studera en sträckning från Ringsbo, via den östliga delen av sjön Närten, över Kyrksjön och ansluta till nuvarande E22 söder om gården Högsby. Vägen skulle då i stort sett hamna öster om riksintresset för kulturmiljövård. De flesta idag

10 kända fornlämningarna i närheten av Gladhammar skulle inte beröras. Dessutom skulle ömtåliga och värdefulla bebyggelsenära hagmarker kring och norr om Peterslund lämnas orörda och kunna kopplas ihop med idag skadade betesmarker när nuvarande E22 läggs igen. Slutligen skulle sambandet mellan byggnadsminnet Lunds By, och Gladhammars kyrka kunna bevaras och förbättras. Trafikverkets kommentar: I dagsläget inryms inte detta alternativ i befintligt utredningsområdet och Trafikverket konstaterar också att det kommer krävas ytterligare markintrång för att genomföra ett sådant alternativ. Eftersom det pågår en vägplan för etappen från Gladhammar och söderut som innebär att befintlig E22 mötessepareras i befintlig sträckning innebär det vissa begränsningar. Trafikverket noterar synpunkterna för att ta det i beaktande i det fortsatta arbetet. Thomas och Anna Hedfors mfl Thomas och Anna mfl redogör för hur de uppfattar de olika alternativen, med för- och nackdelar. Yttrandet sammanfattas enligt följande. Med alternativ ny väg uppnås en mindre tidsbesparing för passage nord/syd, ca sekunder. Den elimineras dock i stort sett av försämring för ostlig trafik, riksväg 40 till E22 och försämring för lokal- och närtrafik i båda riktningarna väst/syd i jämförelse med 0 + och fly over-alternativet. De negativa konsekvenserna angående mångfald, kultur, miljö, ekosystem, hushållning med naturresurser, påverkan på odlingslandskapet, barriäreffekter eller inte samt kostnader, som ny sträckning av E22 medför, gör att vi starkt motsätter oss en helt ny väg genom Gladhammar. Trafikverkets kommentar: Synpunkterna noteras. Walle och Britt-Marie Johansson Walle trafikerar sedan 35 år sträckan och föreslår trafikplatslösningar vid Hyttan och Verkebäck som tillåter hastighetsbegränsningar om minst 80 km/tim. De lösningar som föreslås i samrådsunderlaget upplevs som kostsamt och anses ändå ha dåliga lösningar i korsningarna. Trafikverkets kommentar: Särskilda trafiklösningar har tidigare studerats vid Hyttan och har också beaktats i detta arbete. Föreslag om ny trafikplatslösning kommer troligen att hamna väster om Verkebäck, men kommer studeras vidare i kommande arbete.

11 Inkomna yttranden i sin helhet från samråd 1

12 YTTRANDE 1 (3) registrator@trafikverket.se Samråd för väg E22, delen Gladhammar Verkebäck. Projektnr. V Med ref. till samrådsunderlag med ert ärendenr. TRV 2013/ För samråd enligt 14 b Väglagen. Ärendet Trafikverket har utarbetat ett samrådsunderlag inför upprättande av vägplan för rubricerat ärende. Detta är det första skedet i den nya väglag som trädde i kraft Samrådsunderlaget kommer att utvecklas och med en inkluderad samrådsredogörelse kommer sedan Länsstyrelsen att fatta beslut om projektet kommer att antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 5 miljöbalken. Länsstyrelsens synpunkter Länsstyrelsen i Kalmar län anser att samrådsunderlaget omfattar de viktigaste frågeställningarna och planeringsunderlaget. Helt avgörande för länsstyrelsens synpunkter i kommande skede blir huruvida Trafikverket föreslår åtgärder längs befintlig väg eller om E22 kommer att ges en ny sträckning mellan Närten och Hyttegöl. Vid en nydragning kommer tämligen omfattande utredningar behövas gällande naturvård, kulturmiljö, vattenfrågor m.m. En nydragning av vägen kommer att innebära större negativ påverkan för natur, kulturmiljö och fornlämningar m.m. Åtgärder längs befintlig sträcka bedöms mindre problematiska ur dessa perspektiv, men detta ska samtidigt vägas mot vinster i form av restid, trafiksäkerhet m.m. Flera av nedanstående frågor kommer, beroende på val av alternativa vägåtgärder, att behöva studeras djupare i kommande planeringsskeden och då särskilt i miljökonsekvensbeskrivning eller miljöbeskrivning. Länsstyrelsen vill dock redan nu lämna dessa synpunkter. Utifrån nuvarande kännedom i ärendet vill länsstyrelsen inför kommande arbete med vägplanen särskilt betona vikten av att behandla nedanstående frågeställningar: Postadress Kalmar Telefon E-post kalmar@lansstyrelsen.se Besöksadress Malmbrogatan 6 Telefax Hemsida

13 YTTRANDE 2 (3) Kulturmiljö Riksintresset för kulturmiljö omfattar bl.a. Lunds by vilken även är klassad som byggnadsminne vilket innebär att ingrepp i bymiljön kräver tillstånd från länsstyrelsen. Beslutet och dess geografiska omfattning finns på: by BM beslut Västervik pdf Sambandet mellan Lunds by och Gladhammars kyrka är viktigt. Förvisso innebär redan nuvarande E22 en barriär mellan byn och kyrkan men denna barriäreffekt bör inte förstärkas ytterligar genom ett bredare och visuellt mer påtagligt intryck av vägen. Detta bör beaktas vid planering av av-/påfarter, parallella vägar, ev. trafikplats i området m.m. I det angivna området finns flera kända fasta fornlämningar. Den fortsatta planeringen kan komma att kräva kompletterande inventeringar och utredningar beroende på vilket alternativ för vägåtgärder som väljs innan den slutliga sträckningen kan beslutas. I första hand bör åtgärder längs befintlig vägsträckning tas i beaktande då detta minimerar skadorna på kända fornlämningar och kulturlandskapet i stort. Naturvård Redan innan val av åtgärder valts bör frågor rörande biotopskyddade objekt och strandskydd enligt 7 kap miljöbalken beaktas. Dessa är numera undantagna från prövning i de fall de ingår i vägplan, men skall ingå som en planeringsförutsättning att beakta. Intrång i dessa objekt bör undvikas och om de ändå bedöms påverkas ska påverkans art och omfattning samt ev. behov av kompensationsåtgärder beskrivas i kommande vägplan. Inom området finns även behov av att beakta och/eller vidare utreda följande under den fortsatta processen, framförallt i MKB/miljöbeskrivning. - Påverkan på riksintressena för naturvården måste redovisas. - Skogliga naturvärden, sumpskogar, ängs- och betesmarker och våtmarker ska inventeras och påverkan på dem beskrivas. - Hur värdena kommer att påverkas i områdena som ingår i Naturvårdsplan och Regional bevarandeplan för odlingslandskapet. - I sjösystemet Hällesjön-Hyttegöl-Närten-Långmalmen förekommer flodkräfta. Påverkan på arten ska redovisas i MKB. - I MKB ska också redovisas hur sjöarna/vattendrag/diken ska passeras. Anmälan om vattenverksamhet. - Barriäreffekter för vilt. Behov av viltpassager. - Området som är aktuellt för vägdragning ska översiktligt naturvärdesinventeras för att upptäcka eventuellt andra områden med höga naturvärden. Landskapsbild

14 YTTRANDE 3 (3) Områdets topografi och landskapsbild aktualiserar frågan om massabalans, vägbankar och bergsskärningar vilket måste belysas ytterligare. Vatten/Förorenad mark Bergrunden i Västerviks kommun har delvis höga uranhalter. Detta kan påverka möjligheterna att använda bortsprängda bergmassor, vilket måste utredas ytterligare. Förekomst av ev. markföroreningar i området och dess eventuella påverkan på vatten måste beaktas i planeringen. Detta blir särskilt viktigt i den mån nydragningar av E22 sker vilket innebär omfattande markarbeten i närheten av vatten. Miljökvalitetsnormer för berörda vattenförekomster måste även beaktas. Övrigt I den fortsatta planeringen bör även frågor om parallella vägar, GC-möjligheter, lägen för busshållplatser, barriäreffekter, buller, behov av skydd för ev. olycka med farligt gods m.m. studeras vidare. Deltagande Beslut om detta yttrande har fattats av enhetschef Birgitta Eriksson efter föredragning av infrastrukturhandläggare Peter Sieurin. I ärendet har även Daniel Tedenlind fornminneshandläggare, Birthe Pedersen Sieurin byggnadsantikvarie samt Kicki Ringdahl Naturvårdshandläggare deltagit. Birgitta Eriksson Peter Sieurin

15

16 Sidan 1 (1) Ert Dnr: TRV 2013/12822 Vårt Dnr: Trafikverket Investering Kalmar Länstrafik (KLT) med yttrande över samrådsunderlag i vägplansskedet för E22 delen Gladhammar - Verkebäck KLT har erhållit rubricerat samrådsunderlag för att inkomma med skriftliga synpunkter. KLT ser fram emot att ha fortlöpande samråd under processen. Vi ser behov att vara med tidigt t ex vid hpl Verkebäcksbron där vi tänkts oss att sätta upp nya busskurer men även vid utformning av övriga hållplatser. Med hälsningar Kalmar Länstrafik Thomas Rehnström Kalmar Länstrafik - en del av Landstinget i Kalmar län Tel direkt: E-post: thomas.rehnstrom@klt.se Postadress: Besöksadress: Hemsida: Telefon: Bankgiro: Box 54 A bert Engströms Kundtjänst/ väg, Telefax: Trafikupplysning: Org.nr: Högsby Högsby

17 Vårt datum Vår beteckning /2013 Er beteckning TRV 2013/ (2) Trafikverket Att: Mikael Harrskog Angående samråd för väg 22, Gladhammar-Verkebäck (SGU) har den 26 februari 2013 fått det aktuella ärendet för yttrande. Med anledning härav framför SGU följande. I samrådshandlingen presenteras en geologisk beskrivning som är rörig och svår att koppla till de befintliga databaserna. Vi vill påpeka att Trafikverket genom geodatasamarbetet har tillgång till merparten av SGU:s data och man bör inte, som i detta fall, använda SGU:s kartvisare, där de nedladdningsbara kartorna innehåller vissa förenklingar. Merparten av området täcks av en mer översiktig jordartskarta medan en mindre del i nordost omfattas av en mer detaljerad kartläggning. Vi vill också påpeka att notisen angående lermäktigheter som finns i texten och refereras till den hydrogeologiska kartan är en allmän bedömning och bygger inte på specifika undersökningar av lerlagrens mäktighet. SGU:s jordartsdatabaser, tillsammans med höjddata från den Nya Nationella Höjddatabasen (NNH), visar att berg i dagen förekommer inom stora delar av höjdområdena och jordlagren, som här huvudsakligen består av morän, är oftast tunna och den underliggande berggrundens strukturer framträder tydligt. I sprickdalarna, som utgör områdets lågpunkter, som täcks av finsediment och organiska jordarter, kan mäktigheten vara betydligt större. Ett exempel är området Bredmossen-Lill Närten, som härbärgerar torvavlagringar och gyttjor. Tyvärr saknar vi här djupuppgifter på de lösa avlagingarna men det är troligt att djupet till fast botten är tämligen stort. Helt säkert är dock att dessa jordarters stabilitet är mycket dålig och en vägdragning över detta område kan bli mycket kostsam och bör undvikas. Samma förhållande kan antas gälla i dalgången söder om gården Daddhorvan. Om möjligt bör en ny vägdragning ansluta till befintlig sträckning väster eller norr om denna dalgång för att undvika områden med låg stabilitet. Bifogade kartor visar områden med dålig stabilitet Organisationsnr Huvudkontor / Head office: Box 670 SW Uppsala, Sweden Besök / Visit: Villavägen 18 Tel: / Fax: / sgu@sgu.se Filial / Regional Office: Guldhedsgatan 5A SE Göteborg, Sweden Tel: / Fax: / gbg@sgu.se Filial / Regional office: Kiliansgatan 10 SE Lund, Sweden Tel: / Fax: / lund@sgu.se Filial / Regional Office: Mineralinformationskontoret Skolgatan 11 SE Malå, Sweden Tel: / Fax: / minko@sgu.se Filial / Regional Office: Box 803 SE Stockholm, Sweden Besök / Visit: Blekholmstorget 30, uppg. F Tel: / Fax: / stockholm@sgu.se

18 2(2) Frågor angående SGU:s databaser och kartor kan besvaras av undertecknad handläggare. Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschefen Anna Åberg. I den slutliga handläggningen av ärendet har även statsgeologen Björn Wiberg som även har föredragit ärendet. Anna Åberg Björn Wiberg Organisationsnr

19 Inkomna yttranden i sin helhet från samråd 2

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Yttrande 1 (1) Polismyndigheten i Kalmar län PTV 1 Lisa Koblanck Teamchef Datum Diarienr (åberopas) Trafikverket Samråd TRV 2013/12822 Ur säkerhets synpunkt förordar vi en helt ny sträckning av avsnittet Gladhammar och Verkebäck. Som det påtalas i om oskyddade trafikanter. I Verkebäck, söder om bron, finns busshållplatser på båda sidorna av vägen. Dessa används av barn, ungdomar och vuxna i stor utsträckning. Det måste till en lösning för hur man löser fotgängares övergång över E22, särskilt om hastigheten kommer att höjas ifrån dagens 50km/h. Helst en övergång som inte är i plan. Det saknas separat cykel- och gångväg stora sträcker av vägavsnittet. En separat cykelväg skulle utöka möjligheten att använda cykel istället för bil. Lisa Koblanck Tel: , lisa.koblanck@polisen.se Postadress Box Kalmar Besöksadress Breviksvägen 35 Västervik Telefon E-post polismyndigheten.kalmar@polisen se

31 Från: Diariet Trafikverket Skickat: den 29 april :57 Till: Diariet Jönköping Ämne: VB: Samråd E-22 Gladhammar-Verkebäck Bifogade filer: NiT_ _yttrande_om_E22.doc Från: björn holm Skickat: den 29 april :32 Till: Diariet Trafikverket Kopia: Leif Ericsson; Per Jiborn; Michael Söderström Ämne: Samråd E-22 Gladhammar-Verkebäck Jag skickar ett yttrande med e-post. Yttrandet skickas sedan också underskrivet med vanlig post. För Naturskyddsföreningen i Tjust och Länsförbundet i Kalmar län Björn Holm Bergs backe Västervik

32 Naturskyddsföreningen Tjust Till Trafikverket Ärendemottagningen Region Syd Box Borlänge Synpunkter på vägplan - samrådsunderlag, E 22 delen Gladhammar Verkebäck, projektnummer V Vi har tagit del av samrådsunderlaget från Trafikverket gällande ovanstående vägplan. Alternativ 0+ är det enda alternativet enligt planen som ter sig acceptabelt sett ur alla synvinklar. Vi vill gärna ha en förbättring av säkerheten på vägsträckan men inte till vilket pris som helst. Vi ser gärna också att möjligheten att ta sig fram med t.ex. cykel förbättras. Använder man sig av befintlig vägsträckning kan man få en betydligt säkrare väg än idag till en rimlig kostnad. Då kan man få råd att förbättra E-22 uppe vid Bällsjö där man har många viltolyckor men inget viltstaket. Enligt alternativ 0+ förbättras också korsningen R40-E22 vilket är bra. Ett argument som ofta tas med när man vill höja hastigheten på våra vägar är att man tjänar tid. Jämför man alternativ 0+ med nybyggnadsalternativet så är tidsvinsten försvinnande liten medan påverkan på natur- och kulturvärden blir väldigt stor! Höjd hastighet innebär också ökade utsläpp av bl.a. CO 2. Det starkaste argumentet mot en nybyggnad av en del av sträckan Gladhammar-Verkebäck är de höga natur- och kulturvärden som skulle komma att påverkas eller förstöras. Här finns ängs- och betesmarker med höga naturvärden, här finns höga skogliga värden, höga limnologiska värden och höga kulturvärden med fornlämningar och annat. Det vore förödande för landskapsbilden med en ny sträckning av E-22 här. Naturskyddsföreningen i Tjust Naturskyddsföreningen i Kalmar län Björn Holm Catharina Lihnell Järnhester

33 Från: Diariet Trafikverket Skickat: den 29 april :09 Till: Diariet Jönköping Ämne: VB: Bifogade filer: img005.pdf Från: Ulf Josefsson Skickat: den 28 april :20 Till: Diariet Trafikverket Ämne: Hej. Här kommer ett yttrande från vägföreningen Lunds By - Hildersborg ang samråd E22 Gladhammar- Verkebäck. MVH Ulf Josefsson Ordf Vägföreningen Lunds By - Hildersborg Tele: VB htm[ :54:37]

34

35

36

37

38 Från: Diariet Trafikverket Skickat: den 22 april :44 Till: Diariet Jönköping Ämne: VB: Synpunkter på vägplan - samrådsunderlag, projektnummer V Från: Birger Andersson [mailto:a.birger@telia.com] Skickat: den 20 april :49 Till: Diariet Trafikverket Ämne: Synpunkter på vägplan - samrådsunderlag, projektnummer V Ägare till fastigheten Gladhammar 4:3 Jag har med intresse läst samrådsunderlaget från Trafikverket gällande ovanstående och vill lämna synpunkter och förslag och synpunkter Fördelar Alternativ 0+ Stora delar av utredningsområdet ligger inom det mosaikliknande odlingslandskapet Gladhammar, som utgör ett riksintresse för kulturmiljövård. Här kan vi konstatera att alternativ 0+ inte medför någon nämnvärd negativ inverkan i området. Genom att bygga s.k. fly over vid korsningen Hyttan/väg40/E22 uppnås ökad framkomlighet och trafiksäkerhet samt tidsbesparing för den östliga trafiken. Detta medför en väsentlig förbättring för procent av trafiken på denna idag utsatta och olycksdrabbade plats. Den totala investeringskostnaden blir väsentligt lägre än alternativet ny väg. Alternativ 0+ bevarar i stort sett den nuvarande landskapsbilden. Den har inte någon stor negativ påverkan på de i närområdet boende när det gäller visuella kvaliteter, framkomlighet eller skador på kända fornlämningar eller kulturlandskapet i stort. Nackdelar alternativ 0+ De boende i Stensnäs (Gladhammar 4:3) får fortsatt leva med besvärande trafikbuller, i alt ny väg ligger vägen på ett större avstånd från de boende på denna fastighet. Det saknas trafikplats i Gladhammar i detta alternativ. Det borde vara till fördel för de boende och verksamma i Gladhammar med omnejd om det går att tillskapa en planfri korsning över E22, t ex någonstans i höjd med "Gamla affären" Denna trafikplats behöver inte nödvändigtvis ingå i detta vägprojekt utan kan tas in i det kommande projektet "E22, Nygård Gladhammar, mötesfri landsväg" Jag förordar alt 0+ Västervik Birger Andersson Mörtgränd 5A Västervik file:///c /.. ry Internet Files/Content.Outlook/QXEL3FCO/VB Synpunkter på vägplan - samrådsunderlag projektnummer V htm[ :59:38]

39 Från: Diariet Trafikverket Skickat: den 30 april :42 Till: Diariet Jönköping Ämne: VB: Ang väg sträckning E22 Gladhammar Från: Annette Karlsson Skickat: den 29 april :16 Till: Diariet Trafikverket Ämne: Ang väg sträckning E22 Gladhammar Synpunkter ang nybygge eller ombyggnad av E22 vid Gladhammar. Som ägare och jordbrukare på Gladhammar 7:4 Gladhammar Peterslund så håller vid med i vad Fredick Svensson redan skrivit till Er.Ang säkerheten på stäckan så är det nödvändigt för alla parter att någonting görs. Vi bor själva på vänstersidan av E22 (från Västervik sett) och för att komma hem tvingas vi göra en livsfarlig vänster sväng på 90 väg för att komma av vägen. Förslaget om en breddning av vägen och 2+1 väg skulle vara katastof för oss som jordbrukare och får och häst ägare då våran gård redan ligger väldigt nära E22 bostadshuset ligger ca50 meter från vägen. Vi förstår argument från andra Gladhammarsbor som tycker att vägen ska breddas och inte byggas om av olika skäl men för oss handlar det om vårat hem och våra djur så vi anser att det bästa alt är att bygga en ny sträckning av E22 för att få ett säkrare Gladhammar för alla och framför allt att vi forfarande har någon stans att bo med våran familj och våra djur. Mvh Roger Johansson \ Annette Karlsson Gladhammar 7:4 Gladhammar Peterslund Västervik file:////one.afconsult.com/...korrespondens/samråd%202%20-%20april/vb%20ang%20väg%20sträckning%20e22%20gladhammar htm[ :04:52]

40 -----Ursprungligt meddelande----- Från: Skickat: den 23 april :22 Till: Kundtjänst Trafikverket Ämne: Meddelande till Trafikverket Meddelande: Hej! Jag är född i Gladhammar och är boende (sedan 41 år) i fastigheterna Gladhammar 2:13 och Gladhammar 2:21. Dessa fastigheter ligger parallellt med nuvarande dragning av E22, inte så långt från Hildersborg (som ni märkt ut på kartan). Jag är alltså född och uppvuxen i Gladhammar och kan bara konstatera hur trafiken ökat på E22 under åren och att nuvarande E22 splittrar samhället, bla i form av buller, samt utgör väldiga trafiksäkerhetsproblem och faror (bla för vid påfarter och för gående). Dessutom så stör den nuvarande dragningen alla typer av promenader eller fritidsaktiviteter i samhället. Jag är för ert förslag av en ny dragning av E22. Tror också att det skulle bli positiva effekter om ni skulle låta vägen gå några meter ner i marken. Tänker då också att nuvarande E22 från Hyttan till Lunds by helt och hållet grävs upp och att man återställer åkermarken där. Jag tycker förstås att det är viktigt med natur- och kulturfrågorna men att man borde kunna finna en lösning på dessa. Kanske kan man tex bygga en bro över hällristningarna? Hur många är de förresten? Jag tror heller inte att det skulle påverka Gladhammars kyrka negativt om vägen gick något närmare kyrkan. Den kan tex sänkas ner ett par meter. Lunds by tycker jag inte skulle påverkas negativt alls om ni gör en ny dragning. Ett annat alternativ skulle förstås kunna vara att flytta E22 redan från Sundsholmstrakten och passera Gladhammar och dess sjöar en bra bit österut från början. Med vänliga hälsningar, Fredrik Hulting Tel Mottagare: Epost: fredrik.hulting@gmail.com Kopia: 1 Sida: Verkeback/Dokument/

41

42

43

44

45

46

47

48

49 Från: Diariet Trafikverket Skickat: den 30 april :05 Till: Diariet Jönköping Ämne: VB: Yttrande avseende E22 Gladhammar - Verkebäck Bifogade filer: SL3-71-MPC pdf; Yttrande E22 Gladhammar - Verkebäck Paul Wilund.odt Från: Fredrik Svensson [mailto:fredrik.svensson@riksdagen.se] Skickat: den 29 april :07 Till: Diariet Trafikverket Ämne: Yttrande avseende E22 Gladhammar - Verkebäck Yttrande avseende E22 Gladhammar - Verkebäck Paul Wilund Wilund arkitekter & antikvarier AB Yttrande avseende samråd av sträckan E22 Verkebäck - Gladhammar Jag har tagit del av Vägplan, Samrådsunderlag E22, Kalmar-Norrköping, delen Gladhammar Verkebäck, Västerviks kommun, Kalmar län, Samrådsunderlag , Projektnummer V Vägplanen behandlar ombyggnad eller ny sträckning av E22, alternativen benämns 0+ eller alternativ mestadels eller helt ny sträckning. Kulturvärden Delar av utredningsområdet utgörs av riksintresse för kulturmiljö, i området ingår odlingslandskap, fornlämningar och bebyggelse. Detta utgörs av Gladhammars kyrka, Lunds by, odlingslandskapet samt ett antal kända fornlämningar. Gladhammars kyrka från 1886 är en märkvärdig centralkyrka i nygotik ritad av Ernst Abraham Jacobson. Kyrkan är tidstypisk både genom sin arkitektur och genom sin centralplan. Byggnaden är ett tydligt landmärke och en orienteringspunkt på den nuvarande E22. Lunds by är en unikt formad släktby, där 8 bostadshus är placerade kring en central allmän gårdsplan som kallas för torget. Byn är unik i Sverige genom sin strikta planform och centraliserade styrning av bebyggelsens utformning och placering. Lunds by är byggnadsminne. Det märkliga med Lunds by är bebyggelsestrukturen med ett centralt torg med slutna hörn, vilket faller tillbaka på idealplaner från 1600-talet. Liknande och samtida torg återfinns i bland annat Kalmar och Uppsala där de utgör prov på den mest avancerade samtida stadsplaneringen. Fornlämningarna återfinns på sådan mark som inte var lämplig för skogs eller jordbruk och utgörs av stensättningar och rösen, vissa med monumentala inslag. Fornlämningarna kan främst hänföras till bronsåldern. Vägens förhållande till bebyggelse och bostäder Flertalet hushåll i Gladhammar ligger i dag längs med E22. I området finns idag 3 generationer vägar som går parallellt med varandra och nära varandra. Mellan dessa vägar finns inom det aktuella utredningsområdet långa vägsträckor där de vägarna går parallellt och endast skiljs åt av smala markområden av impedimentskaraktär. Utmed denna vägkorridor ligger huvuddelen av ortens bebyggelse. Sammantaget ger dessa vägar en bred vägkorridor vilket är olyckligt ur kulturmiljösynpunkt, förutom att det skapar en kraftig barriäreffekt. Nytt läge ger flera fördelar En ny östligare dragning av E22 alternativ mestadels eller helt ny sträckning ger att marken vid det nuvarande vägläget kan rekonstrueras till jordbruks och betesmark vilket är mycket positivt för kulturmiljön i närheten av bebyggelsen. En möjlighet som bör prövas i detta sammanhang är att flytta marklager och vegetation från de hagmarker som påverkas av den nya vägen till restaurerade hagmarker där vägen file:////one.afconsult.com/...samråd%202%20-%20april/vb%20yttrande%20avseende%20e22%20gladhammar%20-%20verkebäck htm[ :05:50]

50 går idag. Kan detta genomföras så skulle många biotoper kunna etableras snabbt i det nya läget. Lunds by och Gladhammars kyrka Båda alternativen 0+ och alternativ mestadels eller helt ny sträckning är med ett vägläge mellan Gladhammars kyrka och Lunds by. Lunds by är byggnadsminne och det är av vikt för kulturmiljön att samspelet mellan Lunds by och kyrkan bevaras och förbättras. Redan i dagsläget är situationen kring vägskälet Lunds by inte bra och stora hårdgjorda ytor, parkeringsplatser och korsande vägar samt ett antal parallella vägdragningar av olika ålder skapar en för kulturmiljön olämplig inramning för det märkliga byggnadsminnet Lunds by. Det är av stor vikt att E22 i en ny sträckning får ett nytt läge som ger mindre skadliga effekter på denna miljö och att utformningen av vägen görs så att ev skadliga effekter minskas så långt det är möjligt. Samrådshandlingen påpekar mycket riktigt att det är av stor vikt att en ny dragning av E22 inte läggs för nära den märkvärdiga kyrkan. Samtidigt är det av minst lika stor vikt att vägen inte placeras för nära byggnadsminnet Lunds by, eller den kulturmiljö som breder ut sig norr om byn. Samrådshandlingen visar inte hur denna känsliga del av vägsträckningen är tänkt att gestaltas. En östligare dragning? Frågan om en östligare förläggning av en ny E22 behandlas endast ytterst översiktligt i planen. Innan beslut tas i frågan så bör en förläggning av E22 i ett östligare läge prövas. En sådan dragning skulle om den förläggs inom det aktuella utredningsområdet bli något mer kurvig, men kurvradien bör kunna göras så stor att det inte inverkar negativt på säkerheten. En viss variation i väglandskapet och den möjlighet till utblickar som en dragning öster om kyrkan skulle ge är troligen positiv för vägtrafiken. Huvudalternativ borde dock vara att utöka utredningsområdet något åt söder och pröva en ny sträckning som i sin helhet hamnar längre österut. En sådan skulle kunna dras via Ringsbo, via den östliga delen av sjön Närten, över Kyrksjön och ansluta till nuvarande E22 i söder något söder om gården Högsby. Detta alternativ har flera fördelar. Dels så skulle det i stort sett helt hamna öster om riksintresset för kulturmiljövård. De flesta idag kända fornlämningarna i närheten av Gladhammar skulle inte beröras. Dessutom skulle ömtåliga och värdefulla bebyggelsenära hagmarker kring och norr om Petterslund lämnas orörda och kunna kopplas ihop med idag skadade betesmarker när nuvarande E22 läggs igen. Slutligen skulle sambandet mellan byggnadsminnet Lunds By, och Gladhammars kyrka kunna bevaras och förbättras. Detta skulle ge en vägsträckning med förutsättningar att kunna fungera under lång tid framöver. Paul Wilund Arkitekt MSA, byggnadsantikvarie fil.mag Wilund arkitekter & ant kvarier AB file:////one.afconsult.com/...samråd%202%20-%20april/vb%20yttrande%20avseende%20e22%20gladhammar%20-%20verkebäck htm[ :05:50]

51

52

53

54 YTTRANDE AVSEENDE SAMRÅD AV STRÄCKAN E22 VERKEBÄCK - GLADHAMMAR Jag har tagit del av Vägplan, Samrådsunderlag E22, Kalmar-Norrköping, delen Gladhammar Verkebäck, Västerviks kommun, Kalmar län, Samrådsunderlag , Projektnummer V Vägplanen behandlar ombyggnad eller ny sträckning av E22, alternativen benämns 0+ eller alternativ mestadels eller helt ny sträckning. KULTURVÄRDEN Delar av utredningsområdet utgörs av riksintresse för kulturmiljö, i området ingår odlingslandskap, fornlämningar och bebyggelse. Detta utgörs av Gladhammars kyrka, Lunds by, odlingslandskapet samt ett antal kända fornlämningar. Gladhammars kyrka från 1886 är en märkvärdig centralkyrka i nygotik ritad av Ernst Abraham Jacobson. Kyrkan är tidstypisk både genom sin arkitektur och genom sin centralplan. Byggnaden är ett tydligt landmärke och en orienteringspunkt på den nuvarande E22. Lunds by är en unikt formad släktby, där 8 bostadshus är placerade kring en central allmän gårdsplan som kallas för torget. Byn är unik i Sverige genom sin strikta planform och centraliserade styrning av bebyggelsens utformning och placering. Lunds by är byggnadsminne. Det märkliga med Lunds by är bebyggelsestrukturen med ett centralt torg med slutna hörn, vilket faller tillbaka på idealplaner från 1600-talet. Liknande och samtida torg återfinns i bland annat Kalmar och Uppsala där de utgör prov på den mest avancerade samtida stadsplaneringen. Fornlämningarna återfinns på sådan mark som inte var lämplig för skogs eller jordbruk och utgörs av stensättningar och rösen, vissa med monumentala inslag. Fornlämningarna kan främst hänföras till bronsåldern. VÄGENS FÖRHÅLLANDE TILL BEBYGGELSE OCH BOSTÄDER Flertalet hushåll i Gladhammar ligger i dag längs med E22. I området finns idag 3 generationer vägar som går parallellt med varandra och nära varandra. Mellan dessa vägar finns inom det aktuella utredningsområdet långa vägsträckor där de vägarna går parallellt och endast skiljs åt av smala markområden av impedimentskaraktär. Utmed denna vägkorridor ligger huvuddelen av ortens bebyggelse. Sammantaget ger dessa vägar en bred vägkorridor vilket är olyckligt ur kulturmiljösynpunkt, förutom att det skapar en kraftig barriäreffekt. NYTT LÄGE GER FLERA FÖRDELAR En ny östligare dragning av E22 alternativ mestadels eller helt ny sträckning ger att marken vid det nuvarande vägläget kan rekonstrueras till jordbruks och betesmark vilket är mycket positivt för kulturmiljön i närheten av bebyggelsen. En möjlighet som bör prövas i detta sammanhang är att flytta marklager och vegetation från de hagmarker som påverkas av den nya vägen till restaurerade hagmarker där vägen går idag. Kan detta genomföras så skulle många biotoper kunna etableras snabbt i det nya läget.

55 LUNDS BY OCH GLADHAMMARS KYRKA Båda alternativen 0+ och alternativ mestadels eller helt ny sträckning är med ett vägläge mellan Gladhammars kyrka och Lunds by. Lunds by är byggnadsminne och det är av vikt för kulturmiljön att samspelet mellan Lunds by och kyrkan bevaras och förbättras. Redan i dagsläget är situationen kring vägskälet Lunds by inte bra och stora hårdgjorda ytor, parkeringsplatser och korsande vägar samt ett antal parallella vägdragningar av olika ålder skapar en för kulturmiljön olämplig inramning för det märkliga byggnadsminnet Lunds by. Det är av stor vikt att E22 i en ny sträckning får ett nytt läge som ger mindre skadliga effekter på denna miljö och att utformningen av vägen görs så att ev skadliga effekter minskas så långt det är möjligt. Samrådshandlingen påpekar mycket riktigt att det är av stor vikt att en ny dragning av E22 inte läggs för nära den märkvärdiga kyrkan. Samtidigt är det av minst lika stor vikt att vägen inte placeras för nära byggnadsminnet Lunds by, eller den kulturmiljö som breder ut sig norr om byn. Samrådshandlingen visar inte hur denna känsliga del av vägsträckningen är tänkt att gestaltas. EN ÖSTLIGARE DRAGNING? Frågan om en östligare förläggning av en ny E22 behandlas endast ytterst översiktligt i planen. Innan beslut tas i frågan så bör en förläggning av E22 i ett östligare läge prövas. En sådan dragning skulle om den förläggs inom det aktuella utredningsområdet bli något mer kurvig, men kurvradien bör kunna göras så stor att det inte inverkar negativt på säkerheten. En viss variation i väglandskapet och den möjlighet till utblickar som en dragning öster om kyrkan skulle ge är troligen positiv för vägtrafiken. Huvudalternativ borde dock vara att utöka utredningsområdet något åt söder och pröva en ny sträckning som i sin helhet hamnar längre österut. En sådan skulle kunna dras via Ringsbo, via den östliga delen av sjön Närten, över Kyrksjön och ansluta till nuvarande E22 i söder något söder om gården Högsby. Detta alternativ har flera fördelar. Dels så skulle det i stort sett helt hamna öster om riksintresset för kulturmiljövård. De flesta idag kända fornlämningarna i närheten av Gladhammar skulle inte beröras. Dessutom skulle ömtåliga och värdefulla bebyggelsenära hagmarker kring och norr om Petterslund lämnas orörda och kunna kopplas ihop med idag skadade betesmarker när nuvarande E22 läggs igen.slutligen skulle sambandet mellan byggnadsminnet Lunds By, och Gladhammars kyrka kunna bevaras och förbättras. Detta skulle ge en vägsträckning med förutsättningar att kunna fungera under lång tid framöver. Paul Wilund Arkitekt MSA, byggnadsant kvarie fil.mag Wilund arkitekter & ant kvarier AB

56 Från: Diariet Trafikverket Skickat: den 29 april :20 Till: Diariet Jönköping Ämne: VB: Synpunkter vägplan - samrådsunderlag, projektnummer V Bifogade filer: brev 1.jpg; brev 2.jpg; underskrifter 1.jpg; underskrifter 2.jpg; Sammandrag.doc -----Ursprungligt meddelande----- Från: Thomas Hedfors [mailto:thomas@hedfors.info] Skickat: den 27 april :29 Till: Diariet Trafikverket Ämne: Synpunkter vägplan - samrådsunderlag, projektnummer V Till: Ärendemottagningen Region Syd Box Borlänge Hej, bifogat översändes bilagor med synpunkter på projekt nr. V Observera att vi har endast skrivit ner synpunkter som berör vägalternativen "0+" och "ny väg" för den sydvästra delen (Gladhammar - avtagsväg mot Ringsbo). Vi har också skickat synpunkterna brevledes till Borlänge. Synpunkterna är undertecknade av boende i fastigheter i Gladhammar. På grund av den korta samrådstiden har långt från alla i områdets fastigheter kontaktats. Dock har i stort sett alla som vidtalats också undertecknat brevet med synpunkter som bifogas här. Vi har heller inte avgivit synpunkter på av- och påfarter. Det bör nämnas att vid alternativ "0+" kan en trafikplats med vägbro över E22 komma ifråga. Den kan då lämpligen placeras ungefär 300 meter norr nuvarande korsning Västrum/Lunds by - E22. Vid denna plats är vägbanan på E22 redan flera meter lägre än omgivande mark varför synintrycket inte medför några större olägenheter och inte heller störs samverkan mellan kyrkan och byggnadsminnet Lunds by. Med vänliga hälsningar Thomas och Anna Hedfors Frälsegården, Gladhammar Västervik

57 Sammandrag för-nackdelar alternativ 0+ gentemot ny väg. 0+ altenativet : * ingen eller mycket liten inverkan på natur- och kulturvärden * förbättrad framkomlighet och tidsbesparing för östlig trafik väg 40 * trafiksäkerheten vid Hyttan blir god * relativt låg investeringskostnad och oförändrad underhållskostnad * pengar över till ombyggnad vid Verkebäck * utnyttja redan gjord investering vid senaste ombyggnaden av korsningen Hyttan Ny väg alternativet: * mycket stor negativ inverkan på natur- och kulturvärden * framkomligheten och tidsbesparingen för norr/södergående trafik (E22) förbättras något. Motverkas dock av effekterna på väg 40 med mindre tidsbesparing gentemot alternativ 0+ * betydligt sämre framkomlighet med tidspåslag för lokalbefolkningen och närtrafiken väst/syd då vägsträckan blir längre * trafiksäkerheten blir god * en trafikplats vid Västrumsvägen/Lunds by-korsningen förfular landskapet och avskärmar kyrkan från Lunds by * relativt hög investeringskostnad och högre underhållskostnad

58

59

60

61

62 Från: Walle och Bitt-Marie Johansson Skickat: den 24 april :18 Till: Diariet Trafikverket Ämne: Synpunkter E-22 Gladhammar- Verkebäck. Hejsan! Här kommer synpunkter på vägsträckan Gladhammar Verkebäck. -22:an. Jag har i 35 år kört i tjänsten dagligen denna sträcka tur och retur och passerar idag 8 st fartkameror från tjänstgöring från Hjorted till Västervik. Mina synpunkter är att bygg om trafikplatsen vid Hyttan med övergång över E-22 från Vimmerby vilket borde gjorts vid senaste ombyggnaden, räta upp vägen till Verkebäck och bygg en liknande trafikplats där som gjorts vid Hermanstorp. Med detta förslag läggs pengarna på två st trafikplatser som fungerar väl och med en hastighet minst 80km. Om man bygger enligt förslaget från trafikverket som kostar väldigt mycket och har då kvar två st korsningar som fungerar mycket dåligt med hastigheter fortfarande på 50km och Hyttans bedrövliga korsning kvarstår med många framtida olyckor som följd. Genom mitt förslag minskas tiden på E-22:an genom nya trafikplatser med högre hastigheter och olycksrisken minimeras betydligt. Hoppas innerligt att planerarna tar intryck från erfarna trafikanter inom området för att öka säkerheten och miljön. Hälsningar från Walle Johansson Lönngatan 6 Hjorted tel mobil

E22, Kalmar-Norrköping, delen Gladhammar-Verkebäck

E22, Kalmar-Norrköping, delen Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE E22, Kalmar-Norrköping, delen Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Samrådsredogörelse 2013-04-11 Projektnummer: V87 833 333 Dokumenttitel: E22, Kalmar-Norrköping, delen

Läs mer

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-11-11 Projektnummer: V87 833 333 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2017-02-06 Projektnummer: V87 833 333 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby Hässleholms kommun, Skåne län Plan- och miljöbeskrivning, 2017-03-24 Trafikverket Postadress: Box 543, 291 25 Skåne

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Riskhantering och måluppfyllelse

Riskhantering och måluppfyllelse Riskhantering och måluppfyllelse Riskhantering Skydds- och riskobjekt Inom förstudieområdet förekommer ett antal värden som bör skyddas från intrång. Nordväst om Alunda ligger ett riksintresse för kulturmiljö

Läs mer

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Samrådsunderlag för utökning av utredningsområde Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Östhammar, Uppsala län Samrådsunderlag 2011-11-21 Projektnummer: 880007 Dokumenttitel: Vägutredning väg 288 delen

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Väg E22, Karlskrona-Norrköping

Väg E22, Karlskrona-Norrköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22, Karlskrona-Norrköping Delen Häggebotorp-Gladhammar Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan: 2016-03-01 Projektnummer: 87 833 351 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket

Läs mer

PM Omledningsvägar för E22 Kalmar-Västervik, delen Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Projektnummer: V

PM Omledningsvägar för E22 Kalmar-Västervik, delen Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Projektnummer: V PM Omledningsvägar för E22 Kalmar-Västervik, delen Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län 2013-05-14 Projektnummer: V87 833 333 Dokumenttitel: PM Omledningsvägar Skapat av: Jens Thuresson Dokumentdatum:

Läs mer

Väg E22, Karlskrona-Norrköping

Väg E22, Karlskrona-Norrköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22, Karlskrona-Norrköping Delen Bälö-Häggebotorp Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan: 2016-02-01 Projektnummer: 87 833 346 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket

Läs mer

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun 2019-04-03 Sid 1 (6) Fornbods Vägsamfällighetsförening genom Jonas Ljungberg Beleshögsvägen 40 21774 Malmö Elektronisk delgivning Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud Simrishamns kommun, Skåne Vägplan, 2014-12-10 Projektnummer: 8850262 Dokumenttitel: Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning

Läs mer

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne Projektnummer: 87733334 Växjö kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2016-12-01 Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem

Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem PROTOKOLL 1 (6) Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem Tid: 18:30 ca 21:00 Datum: 2016-05-31 Plats: Varnhemsgården, Varnhem Föredragande deltagare: Trafikverket Mikael Rintala, Projektledare

Läs mer

E10 Avvakko Lappeasuando

E10 Avvakko Lappeasuando SAMRÅDSREDOGÖRELSE E10 Avvakko Lappeasuando Gällivare kommun, Norrbottens län Vägplan 2016-08-29 Projektnummer: 880950 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 LULEÅ E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 1 Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 2 1. Samrådsmötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för planprocessen 4. Presentation

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

Väg E65 Svedala-Börringe

Väg E65 Svedala-Börringe SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 Svedala-Börringe Svedala kommun, Skåne län Vägplan, 2016-01-27 Projektnummer: 148277, Samrådshandling Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 19 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo

Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo Värnamo Kommun, Jönköpings Län Vägplan, 2016-01-26 Projektnummer: 108764 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg

Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg Nykvarns kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-17 Uppdragsnummer: 138441 Diarienummer: TRV 2015/4326 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-01-12 Projektnummer: 150308 Trafikverket Postadress: Box 110, 541

Läs mer

Väg 913 Bjärred-Flädie, gång- och cykelväg delen Lundavägen-Flädie Kyrkväg

Väg 913 Bjärred-Flädie, gång- och cykelväg delen Lundavägen-Flädie Kyrkväg GRANSKNINGSHANDLING Väg 913 Bjärred-Flädie, gång- och cykelväg delen Lundavägen-Flädie Kyrkväg Lomma kommun, Skåne län Vägplan, Samrådsredogörelse 2014-07-04 Projektnummer: 8850760 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 370 Nölviken Malå kommun, Västerbottens län Vägplan 2016-03-03 Projektnummer: 137580,TRV 2015/101450 1 Trafikverket Postadress: 972 42, Luleå, Besöksadress: Sundsbacken 2-4, 972

Läs mer

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg Tranås kommun, Jönköpings län Vägplan, Granskningshandling, 2018-06-08 Projektnummer: 158 023 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Bytespunkt Svanhagen. Ekerö kommun, Stockholms län. Vägplan, Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Bytespunkt Svanhagen. Ekerö kommun, Stockholms län. Vägplan, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Bytespunkt Svanhagen Ekerö kommun, Stockholms län Vägplan, 2017-06-16 Projektnummer: 10218769 Trafikverket 172 90 Solna Besöksadress: Solna strandväg 98, Solna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2019-04-10 E20 Götene Mariestad Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33)

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33) 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Analys av tänkbara åtgärder Enligt fyrstegsprincipen ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg. I det aktuella projektet bedöms åtgärder motsvarande

Läs mer

Väg 527, Gång- och cykelväg Västerås-Örtagården

Väg 527, Gång- och cykelväg Västerås-Örtagården SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 527, Gång- och cykelväg Västerås-Örtagården Västerås stad, Västmanlands län Vägplan, 2013-09-23 Projektnummer: 107506 Dokumenttitel: Väg 527, gc-väg Örtagården-Västerås Skapat av:

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

Väg 1606 Södra Mellby Stenshuvud, förbifart Svabesholm

Väg 1606 Södra Mellby Stenshuvud, förbifart Svabesholm Väg 1606 Södra Mellby Stenshuvud, förbifart Svabesholm Simrishamns kommun, Skåne län Samrådsredogörelse, 2015-06-03 Projektnummer: 8850521 1 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Box 543

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Trafikverket planerar för att bygga om E8 mellan och. Sträckan är cirka km lång, mycket olycksdrabbad och brister i såväl framkomlighet

Läs mer

Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg

Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg Jönköpings kommun, Jönköpings Län Vägplan, 2016-08-16 Yta för bild Ett samarbete med: Trafikverket 551 91 Jönköping E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Väg 40 förbi Eksjö SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Eksjö kommun, Jönköpings län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, Projektnummer:

Väg 40 förbi Eksjö SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Eksjö kommun, Jönköpings län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 40 förbi Eksjö Eksjö kommun, Jönköpings län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-09-30 Projektnummer: 108206 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan Ny väg 268 E4 Grana Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan 1 Syfte Ny väg alternativt ombyggnad av befintlig väg 268 mellan E4 och Grana Trafikverket utreder sedan några år hur man kan förbättra

Läs mer

Samrådsmöte 22 september Väg 56, Kvicksund- Västjädra

Samrådsmöte 22 september Väg 56, Kvicksund- Västjädra Samrådsmöte 22 september 2016 Väg 56, Kvicksund- Västjädra Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Redogörelse för dagordningen 3. Information formell handläggning 4. Allmänna frågor 5. Översiktlig presentation

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län Vägplan, 2016-10-11 Projektnummer: V8850668 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping

Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping Söderköpings kommun, Östergötlands län Vägplan, 2017-08-14 Projektnummer: 155209 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Öppet hus 23 Mars E45 Vattnäs Trunna. Välkommen!

Öppet hus 23 Mars E45 Vattnäs Trunna. Välkommen! Öppet hus 23 Mars 2016 E45 Vattnäs Trunna Välkommen! Station 1. Samhällsplanering och åtgärdsbeställning Samhällsplanerare: Christina Hjorth Åtgärdsbeställare: Anna-Maria Montell Kontakta oss om frågor

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen Teknisk PM Geoteknik Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: Teknisk PM Geoteknik, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Samråd. Förlängning av mötesspår mellan Hässleholm Kristianstad och stängning av plankorsning i Attarp

Samråd. Förlängning av mötesspår mellan Hässleholm Kristianstad och stängning av plankorsning i Attarp Samråd Förlängning av mötesspår mellan Hässleholm Kristianstad och stängning av plankorsning i Attarp. 2016-12-06 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 4 Val av justeringsmän

Läs mer

Samråd vägplan Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa. Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län

Samråd vägplan Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa. Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län Samråd vägplan 2018-10-02 Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län Åsa Eriksson, projektledare Dagordning Presentation av närvarande Trafikverket

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E 18 Tullstation Hån. Årjängs kommun, Värmlands län. Vägplan,

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E 18 Tullstation Hån. Årjängs kommun, Värmlands län. Vägplan, SAMRÅDSREDOGÖRELSE E 18 Tullstation Hån Årjängs kommun, Värmlands län Vägplan, 2016-09-30 Trafikverket Postadress: Box 1051, 651 15 Karlstad E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Samrådsredogörelse

Läs mer

Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe

Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe 2014-06-24 Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe Datum: 2014-06-17 Tid: kl. 17.30 Plats: Medevibrunn Närvarande från projektorganisationen: Jonas Danielsson Projektledare Trafikverket Eric Gustavsson

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Informationsmöte 16 december 2014 GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Närvarolista 4. Redogörelse för vägplanens prövning 5. Presentation

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Yttrande över samrådshandling - vägplan för riksväg 56 Bie-Alberga

Yttrande över samrådshandling - vägplan för riksväg 56 Bie-Alberga Kommunstyrelsen 2018-05-03 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2018:217 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (1) Kommunstyrelsen Yttrande över samrådshandling - vägplan för riksväg 56 Bie-Alberga

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

FRAMSTÄLLAN. Redogörelse för ärendet. Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden 2 Box STOCKHOLM

FRAMSTÄLLAN. Redogörelse för ärendet. Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden 2 Box STOCKHOLM FRAMSTÄLLAN Solna 2012-11-07 Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden 2 Box 22067 104 22 STOCKHOLM Ärendenr: TRV 2012/79648 Trafikverket Ärendemottagningen Enhet Trafikmiljö Box 810 781

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar PM Avvattning och övriga ledningar Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ 2016-11-30 Projektnummer: V87 833 333 Dokumenttitel: PM Avvattning

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo)

Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo) SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo) Linköpings kommun, Åtvidabergs kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-08-31 Projektnummer: 156795 TMALL 0096 Mall

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Vägplan E4 Trafikplats Hortlax

Vägplan E4 Trafikplats Hortlax SAMRÅDSREDOGÖRELSE Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Piteå Kommun, Norrbottens län Objekt: 880954 TRV 2015/31547 Datum: 2016-01-25 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2016-12-09 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Samrådsredogörelse. Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår

Samrådsredogörelse. Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår Samrådsredogörelse Järnvägsplan-Samrådshandling utformning av planförslag 2018-06-01 Projektnummer: 149066 Handlingsnummer: 2012721-00-013

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Promemorian En samlad torvprövning (Ds 2015:54)

Promemorian En samlad torvprövning (Ds 2015:54) YTTRANDE 1(5) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2016-02-08 33-2645/2015 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2015-11-11 M2015/03820/Ee Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet

Läs mer

E22 Fjälkinge Gualöv, ny motorväg

E22 Fjälkinge Gualöv, ny motorväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE E22 Fjälkinge Gualöv, ny motorväg Kristianstad och Bromöllas kommuner, Skåne Län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-03-18 Projektnummer: 146388 Yta för bild TMALL 0096 Mall

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Väg 51 delen Kvarntorp - Almbro

Väg 51 delen Kvarntorp - Almbro SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 51 delen Kvarntorp - Almbro Örebro och Kumla Kommuner, i Örebro Län Granskningshandling, 2017-10-19 Projektnummer: 146953 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

1(5) 2011-02-22 532-298/2011 2010-11-24 537-6013-10

1(5) 2011-02-22 532-298/2011 2010-11-24 537-6013-10 Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2011-02-22 532-298/2011 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2010-11-24 537-6013-10 1(5) Handläggare, direkttelefon/our reference, telephone

Läs mer

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/ GSPROGRAM VÄGPLAN rbetsplan Väg E12, väg ny gc-väg E12, ny Tegsnäset gc-väg - Granö Vindelns Tegsnäset kommun, Västerbottens - Granölän Samrådshandling/2014-04-26 Vindelns kommun, Västerbottens län Trafikverket

Läs mer

Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby

Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby Kristianstads och Östra Göinge Kommuner, Skåne Län Vägplan 2017-02-13 Projektnummer: 144215 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Vägutredning samt fortsatt planeringsarbete för en södra infart till Västervik

Vägutredning samt fortsatt planeringsarbete för en södra infart till Västervik Planarkitekt Daniel Niklasson 0490-254063 daniel.niklasson@vastervik.se 2015-06-22 Kommunstyrelsen Vägutredning samt fortsatt planeringsarbete för en södra infart till Västervik Bakgrund År 2010 träffades

Läs mer

Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby

Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby Mariestads kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2019-04-05 Projektnummer: 160226 Yta för bild TMALL

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 26 oktober 2018 SÖKANDE 1. AA 2. BB Ombud för 1 och 2: Advokat Carolina Gustavsson Landahl Advokatbyrå AB Box 19143 104 32 Stockholm KLANDRAT

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Väg 13, Ystad Ängelholm, delen Hedeskoga Sövestad, gång- och cykelväg

Väg 13, Ystad Ängelholm, delen Hedeskoga Sövestad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 13, Ystad Ängelholm, delen Hedeskoga Sövestad, gång- och cykelväg Ystad kommun, Skåne län Vägplan 2016-05-24 Projektnummer: 144882 Trafikverket Postadress: Björkhemsvägen 17, 291

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum Borgholms Kommun, Kalmar Län Vägplan, 2015-05-27 Uppdragsnummer: 144732 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

Öppet hus 30 augusti. E45, ny sträckning, Vattnäs-Trunna. Foto Länsstyrelsen Dalarna. Foto Länsstyrelsen Dalarna

Öppet hus 30 augusti. E45, ny sträckning, Vattnäs-Trunna. Foto Länsstyrelsen Dalarna. Foto Länsstyrelsen Dalarna Öppet hus 30 augusti E45, ny sträckning, Vattnäs-Trunna Foto Länsstyrelsen Dalarna Foto Länsstyrelsen Dalarna Öppet hus - Vad händer ikväll Trafikverket, konsulten ÅF och Orsa kommun finns på plats för

Läs mer

Ombyggnad E14 Rännbergsbacken

Ombyggnad E14 Rännbergsbacken PM Komplettering efter samråd Ombyggnad E14 Rännbergsbacken Åre kommun, Jämtlands län Vägplan, 2016-02-24 Projektnummer: 150208 TMALL 0093 PM ändringar efter granskning av plan vers 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

Anslutning Dragelundsvägen Koppling till Södra Bålstaleden och trafikplats Draget

Anslutning Dragelundsvägen Koppling till Södra Bålstaleden och trafikplats Draget Anslutning Dragelundsvägen Koppling till Södra Bålstaleden och trafikplats Draget ÅF-Infrastructure AB, SE- 169 99 Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Väg 47 Gång- och cykelväg, delen Grästorp Tre Älgar

Väg 47 Gång- och cykelväg, delen Grästorp Tre Älgar SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 47 Gång- och cykelväg, delen Grästorp Tre Älgar Grästorps kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-15 Projektnummer: 139143 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 953, gång- och cykelväg

Väg 953, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 953, gång- och cykelväg Kungsbacka kommun, Hallands län Vägplan 2015-08-31 Projektnummer: 143 052 Trafikverket Postadress: Kruthusgatan 17, 405 33 Göteborg E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer