Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Handlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Handlingsplan"

Transkript

1 Sveriges strategi för oljeskadeskydd Handlingsplan

2 Sveriges strategi för oljeskadeskydd Handlingsplan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Utarbetad av Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) MSB (sammanhållande): Sonja Dobo, Margaretha Ericsson Havs- och vattenmyndigheten: Christer Larsson Kustbevakningen: Bruno Axelsson Naturvårdsverket: Christina Rappe Sjöfartsverket: Diana Fröhler Transportstyrelsen: Nicklas Berndtsson Länsstyrelserna: Lars Person, Ingela Regnell Det kommunala perspektivet: Lars-Göran Uddholm Styrgrupp för projektet: Ordf. Niklas Andrén, MSB Bernt Stedt, Kustbevakningen Gunnar Söderström, SMHI Kerstin Hansdotter Sköld, Sjöfartsverket Max Ekberg, Sveriges Kommuner och Landsting Produktion: Advant Produktionsbyrå Tryck: DanagårdLiTHO Publikationsnummer: MSB maj 2016 ISBN:

3 Innehåll 1. Bakgrund och syfte Avgränsning Läsanvisningar Processorientering Åtgärder för att uppnå strategins målsättningar Fokusområde 1 Inriktning och samordning Prioriterade åtgärder på nationell nivå Regionala aktörer Lokala aktörer Fokusområde 2 Utbildning, övning och utveckling Prioriterade åtgärder på nationell nivå Regionala aktörer Lokala aktörer Fokusområde 3 Kommunikation och information Prioriterade åtgärder på nationell nivå Regionala aktörer Lokala aktörer...20

4 FOTO: NATURVÅRDSVERKET

5 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 4 1. Bakgrund och syfte Sveriges strategi för oljeskadeskydd är den övergripande, långsiktiga inriktningen för det gemensamma, nationella arbetet inom området. Handlingsplanen har utvecklats utifrån strategin och syftar till att konkretisera de behov som strategin anger samt att prioritera det samlade arbetet. Det strategiska arbetet inom oljeskadeskyddet är i sin tur en del av Aktörsgemensam strategi för CBRNE 1, 2. Strategin omfattar utsläpp till följd av avsiktliga och oavsiktliga handlingar såväl som händelser som inträffar utan mänsklig inverkan från fartyg i kommunalt och statligt ansvarsområde till sjöss, vilket omfattar hela Östersjön, Västerhavet, Vänern, Vättern och Mälaren. Arbetet syftar sammantaget till att vägleda aktörerna, utgöra underlag för långsiktig planering och skapa en gemensam grund för oljeskadeskyddet före, under och efter en händelse med olje utsläpp till sjöss. Allt arbete bidrar till den övergripande målbilden; minimera miljöskada och skada på andra samhällsvärden 3. Det strategiska arbetet är aktörsgemensamt och framtaget av Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) 4. Figur 3 illustrerar det strategiska arbetet med oljeskadeskydd på nationell nivå. 1.1 Avgränsning Avgränsningen har gjorts från aktörernas behov av övergripande strategisk styrning. Handlingsplanen är underordnad och avgränsar sig till det ansvar som vilar på, och de krav som ställs på de olika aktörerna i lagar, förordningar och politiskt fastställda uppdragsbeskrivningar. 1. CBRNE är en förkortning av engelskans ord för kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen och används synonymt med farliga ämnen. 2. Aktörsgemensam CBRNE-strategi, MSB. Diarienummer Termen samhällsvärden i den övergripande målbilden är synonym med begreppet samhällets funktionalitet i figur 2, och Inriktningen för samhällsskydd och beredskap. 4. NSO består av Havs- och vattenmyndigheten, Kustbevakningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Naturvårdsverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting.

6 5 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 1.2 Läsanvisningar För att handlingsplanen ska vara tillgänglig och tydlig har repetition från strategin och underlagsrapporten undvikits. Det innebär att handlingsplanen inte bör läsas isolerat, utan bör ses som en del av NSO:s strategiska dokument. NSO:s dokument finns sammanställda i textrutan nedan, samt illustrerade i figur 2 med läshänvisningar. I dokumentet benämns Sveriges strategi för oljeskadeskydd för strategin eller det strategiska arbetet. NSO:S STRATEGISKA DOKUMENT Sveriges strategi för oljeskadeskydd (Styrande dokument) Publ.nr: MSB701 (2014) Sveriges strategi för oljeskadeskydd Underlagsrapport Publ.nr: MSB702 (2014) Sveriges strategi för oljeskadeskydd Handlingsplan Publ.nr: MSB1001 (2016) Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige En kunskapsöversikt för Östersjön, Västerhavet och de stora sjöarna Publ.nr: MSB1002 (2016) Dokumenten finns att hämta på MSB:s webbsida: Oljeskadeskydd/

7 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN Processorientering I detta kapitel beskrivs inledningsvis den övergripande process som stratetgin utgår ifrån; tankemodellen för området samhällsskydd och beredskap. Därefter följer en beskrivning av NSO:s specifika process som tagits fram för området nationellt oljeskadeskydd. Genom att använda tankemodellen för samhällsskydd och beredskap får alla aktörer som har uppgifter inom samhällsskydd och beredskap en gemensam karta att förhålla sig till. Kommunikationen om verksamheten blir mer sammanhållen, och det blir lättare att se var olika frågor möts och vilka eventuella krockar eller inkonsekvenser som måste hanteras eller redas ut. Samhällsskydd och beredskap Det som hotar Det som ska skyddas Det som hotar Den förmåga som ska skapas De som ska agera Styrinstrument Figur 1. Området samhällskydd och beredskap beskrivs genom en tankemodell. Kärnan i beskrivningen är behovet att skydda vissa värden (det som ska skyddas) mot oönskade händelser (det som hotar). Förmågan som ska skapas handlar om att förebygga det som riskerar att inträffa och att hantera konsekvenserna av det som inträffar.

8 7 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN Samhällsskydd och beredskap Kapitel 2 och 3 Förorening till sjöss och de stora sjöarna Det som hotar Det som ska skyddas Det som hotar Kapitel 4 Miljöområdet Förebygga händelser Hantera händelser Den förmåga som ska skapas De som ska agera Styrinstrument Kapitel 2 Miljön och ekonomiska värden Samhällets funktionalitet Människors liv- och hälsa Bilaga 1 Berörda aktörer i Sverige inom oljeskadeskydd Bilaga 2 Lagar och förordningar Interntaionella konventioner m.m. Figur 2. Läshänvisning för de strategiska dokumenten inom oljeskadeskyddet utifrån tankemodellens bestånds delar. (Bilden är hämtad ur underlagsrapporten. Formgivning med hänvisningar till alla strategiska dokument görs till slutversionen. Förslagsvis med olika färgkoder till strategin, underlagsrapporten, riskbild, handlingsplan). Aktörsgemensam förståelse av riskbilden Listar aktuella prioriteringar Minimera miljöskada och skada på andra samhällsvärden MÅLBILD Strategin styr, med kompletterande underlagsrapport Exempelvis inom ramen för regeringsuppdraget och årlig konferens Figur 3. Den nationella processen för oljeskadeskydd består av fem delar; riskbild, strategi, underlagsrapport, handlingsplan och samordning. Arbetet bidrar till fastställda mål och prioriteringar. Samtliga delprocesser utvecklas och förvaltas aktörsgemensamt av NSO.

9 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 8 1. Riskbilden ger samlad översikt av riskerna för olyckor till sjöss och i de stora insjöarna nu och i framtiden och är ett aktörsgemensamt ingångsvärde till strategin. Den kan även användas som grund till risk- och sårbarhetsanalyser. 2. Strategin är antagen av NSO:s medlemsorganisationer och är styrande för det nationella arbetet med oljeskadeskydd. Det samlade nationella arbetet tar sin utgångspunkt i strategins elva målsättningar. a. Underlagsrapporten är mer fyllig och informativ och kan användas som komplement till strategin. 3. Handlingsplanen består av förslag för genomförande av åt gärder och syftar till att konkretisera de behov som strategin anger samt att prioritera det samlade arbetet. De prioriteringar som handlingsplanen anger ska vara realisti ska och kunna utföras av berörda och ansvariga aktörer under de närmaste åren. 4. MSB har en särskild roll som samordnande myndighet inom oljeskadeskyddet och är sammanhållande för NSO. NSO sam ordnar det nationella arbetet med oljeskadeskydd och myndigheterna rapporterar till regeringen inom ramen för regeringsuppdraget att delta i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöstrategin och dess handlingsplan 5. Den årliga nationella konferensen för oljeskadeskydd är NSO:s främsta verktyg för samordningen. Konferensen är ett uppföljnings- och utvärderingsforum, där delges resultat och erfarenheter från det gångna året 6. NSO förvaltar och ansvarar för revidering av de strategiska dokumenten som beskrivs ovan. En översyn av dokumenten görs också i samband med den årliga nationella konferensen. Genom utvärdering och från uppmärksammade behov bedömer NSO när revidering av dokumenten är nödvändig, och i vilken omfattning. 5. Alla NSO myndigheter har i uppdrag att bidra till regeringsuppdraget, se goda exempel på sidan 15. Diarienummer till uppdraget för MSB och Kustbevakningen är Ju2016/00326/SSK. 6. Se mer under goda exempel på sidan 18.

10

11 FOTO: SHUTTERSTOCK

12 FOTO: NATURVÅRDSVERKET

13 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN Åtgärder för att uppnå strategins målsättningar Strategin är inriktande för den förmåga som ska skapas. Målsättningar och prioriteringar som strategin anger bearbetas till åtgärder i handlingsplanen. Bearbetningen resulterade i att de 11 målsättningarna i strategin har omformulerats till tre fokus områden. Inom varje fokusområde har åtgärder prioriterats och föreslagits. Roller och ansvar för de som ska agera finns att läsa i Bilaga 1 i strategins underlagsrapport. De tre fokusområdena som ska vidareutvecklas är: 1. Inriktning och samordning. 2. Utbildning, övning och utveckling. 3. Kommunikation och information. Med nationell nivå avses alla aktörer tillsammans och inkluderar centrala, regionala och lokala verksamheter och omfattar offentliga, privata och frivilliga aktörer. För ökad tydlighet finns även åtgärder specificerat för regionala och lokala verksamheter. Ett antal goda exempel finns att läsa i en faktaruta vid respektive fokusområde. De goda exemplen syftar till att öka förståelsen för åtgärderna. Begreppet åtgärd kan omfatta till exempel projekt, uppdrag, uppgift, åtagande, utredning, implementering och förvaltning. NSO ser ett behov av att använda flera av åtgärdsformerna och helst de som är mätbara.

14 13 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 2.1 Fokusområde 1 Inriktning och samordning Inriktning och samordning är centrala termer i gemensamma grunder för samverkan och ledning 7 och har definierat termerna för att undvika missförstånd och tidskrävande förklaringar: -- Inriktning är orientering av tillgängliga resurser mot formu lerade mål. Varje aktör har alltid en egen inriktning. När flera aktörer fungerar tillsammans finns det också en aktörs gemensam inriktning. -- Samordning är anpassning till aktiviteter och delmål så att tillgängliga resurser kommer till största möjliga nytta. Samordning handlar om att aktörer inte ska vara i vägen för varandra, och hjälpa varandra där det går. En satsning på inriktning och samordning bedöms kunna bidra till alla prioriterade områden och målsättningar som strategin anger. I det ingår att tillsammans tydliggöra roller och ansvar, att uppnå ökad perspektivförståelse och helhetssyn, samt öka förmågan att agera tillsammans Prioriterade åtgärder på nationell nivå 1. NSO initierar arbetet med att kartlägga befintligt centralt stöd, eventuella gap och överlapp mellan verksamheter och ta fram en plan för hur det centrala stödet bör samordnas för att bli tydligare för användarna. I arbetet ingår att ta fram förslag över långsiktig förvaltning av en nationell stödjande resurs 8 som beskrivs under målsättningar för att hantera händelser (nr 5) i strategin Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar, MSB. Publ.nr.: MSB777 - december Liknande behov har framkommit i flertal utredningar av skogsbranden i Västmanland Arbetet med åtgärd 1 ska harmoniseras med dessa och särskilda lösningar för olika händelsetyper ska undvikas, så långt som möjligt. 9. Arbetet omfattar centrala funktioner för oljeskadeskyddet, exempelvis Oljejouren, MSB:s förstärkningsresurser, Digital Miljöatlas, Seatrack Web, Nationella havsplaner, gemensamma dokumentationsmallar.

15 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN NSO initierar arbetet med att ta fram ett förslag till hur en helhetsbild av den befintliga förmågan 10 ska identifieras. Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige En kunskapsöversikt för Östersjön, Västerhavet och de stora sjöarna ska användas som ingångsvärde. 3. Alla aktörers arbete utgår från skydd av prioriterade, skyddsvärda områden i Digital Miljöatlas. NSO initierar arbetet med att ta fram en nationell prioritering i Digital Miljöatlas Regionala aktörer 4. Det är rimligt att länsstyrelser med fartygstrafik utanför sina kuster identifierar oljeförorening på strand som en risk och vidtar relevanta åtgärder inom ramen för länsstyrelsens övergripande arbete. Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige En kun skapsöversikt för Östersjön, Västerhavet och de stora sjöarna kan användas som stöd för arbetet. 5. Länsstyrelserna fortsätter att uppdatera regionala prioriterade, skyddsvärda områden i Digital Miljöatlas och ger tydliga instruktioner till kommunerna så att de kan bidra med adekvat underlag Lokala aktörer 6. Inom ramen för kommunernas övergripande arbete med att analysera risker och dess konsekvenser bör även inventering av stränder och prioritering av skyddsvärda områden inrymmas. Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige En kunskapsöversikt för Östersjön, Västerhavet och de stora sjöarna kan användas som stöd för arbetet. 7. För kommuner med havskust tar även översiktsplaneringen hänsyn till den statliga havsplaneringen som finns för området Begreppet förmåga omfattar olika dimensioner; ledning, samverkan, kommunikation, kompetens, resurser och ledarskap. Läs mer om begreppen i Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap (kapitel 2.3.2) Enligt PBL (2010:900):3.kap, 5.

16 15 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN GODA EXEMPEL Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar 12. Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar innehåller sätt att tänka och att arbeta på som ska öka förmågan att hantera samhällsstörningar. De ska ge vägledning till aktörer som har ett ansvar för eller kan bidra till att hantera samhällsstörningar. I stort sett samtliga övningar, händelser och projekt inom olje skadeskyddet har pekat på brister i, och behov av, sådana gemensamma grunder för att hantera händelser med förorening till sjöss. Behovet är inte unikt för oljeskadeskyddet och särskilda lösningar ska, så långt som möjligt, undvikas för olika händelser. Det innebär att den pågående implementeringen av Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar blir en grundförutsättning för den nationella förmågan att hantera händelser med förorening till sjöss. De gemensamma grunderna är rekommendationer till aktörerna. MSB bistår med stöd till aktörernas implementering och det finns informationsmaterial att hämta på hemsidan 13. EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) 14. Regeringen har gett ett flertal myndigheter, inkl. samtliga NSO myndigheter, i uppdrag att bidra till genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen. Sveriges strategi för oljeskadeskydd bidrar på ett konkret sätt till arbetet genom ett strategiskt helhetsgrepp av arbetet från det lokala till det internationella perspektivet. Uppdraget till både MSB och Kustbevakningen omfattar även Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Redovisning av myndigheternas arbete sker årligen till Regeringskansliet under perioden Regeringens maritima strategi 15. NSO anser att det är positivt att regeringen har tagit ett helhetsperspektiv för att främja de maritima näringarna och lagt fast en samlad vision för det fortsatta arbetet. Maritima strategin har även beröringspunkter med NSO:s strategiska arbete. NSO önskar att Sverige arbetar mer integrerat med angränsande strategiska frågor. 12. Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar, MSB. Publ.nr.: MSB777 - december

17 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 16 Exempelvis Tyskland har lyckats väl med att samla angränsande frågor i en sektorsövergripande strategi för skydd av den marina miljön. NSO välkomnar en fortsatt dialog på strategisk nivå med berörda parter. Seatrack Web, Digital Miljöatlas och Oljejouren 16 är grundläggande verktyg och alla tre är på olika sätt avgörande för Sveriges förmåga att hantera händelser i form av förorening till sjöss. Verktygen har byggts upp med gemensamma krafter under de senaste decennierna. Det råder samsyn om värdet av verktygen bland berörda aktörer på alla samhällsnivåer. Omfattande miljökonsekvenser och samhällskostnader kan motverkas om verktygen används i linjen. Att hålla verktygen uppdaterade och funktionella kan ses som en billig försäkring den dagen olyckan är framme. Samverkan mellan land och hav. Det finns idag en större grad av samsyn om samverkan och ansvar mellan land och hav. Diskussion om samverkan och ansvargränser behöver fortsatt utvecklas både vad gäller räddningstjänst och miljöfrågor. Omfattande oljeutsläpp är en komplex händelse som kräver samverkan mellan statlig och kommunal räddningstjänst. Ingen aktör kan hantera en större händelse på egen hand. Ansvarsfördelningen för miljöfrågorna mellan Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten går också i strandlinjen. Det pågår en dialog mellan myndigheterna med målet att inga viktiga miljöfrågor ska hamna mellan stolarna. 16. En utredning pågår om hur den miljöexpertis och stödfunktion som Oljejouren bistått med ska se ut i framtiden. Utredningen genomförs gemensamt av Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Kustbevakningen och MSB.

18 17 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 2.2 Fokusområde 2 Utbildning, övning och utveckling I strategin framgår att det finns grundläggande kompetens- och kunskapsbrist inom svenskt oljeskadeskydd. En satsning på utbildning, övning och utvecklingsarbete på alla nivåer bidrar till alla prioriterade områden och målsättningar som strategin anger. Således utvecklas förmåga att hantera en större händelse i form av förorening till sjöss Prioriterade åtgärder på nationell nivå 8. NSO initierar arbetet med att ta fram ett förslag till utformning av en nationell utbildnings- och övningsstrategi för oljeskadeskydd. Den ska även omfatta internationell samverkan. 9. NSO initierar förslag till process för hur utvecklingsarbetet inom svenskt oljeskadeskydd ska bli möjligt att samordna. 10. Centrala myndigheter följer upp och samordnar utvecklingen av nya metoder och tekniker Regionala aktörer 11. Länsstyrelserna implementerar Sveriges strategi för oljeskadeskydd på regional nivå. 12. Länsstyrelserna uppdaterar den regionala oljeskyddsplanen och följer upp planering och förmåga på lokal nivå. 13. Länsstyrelserna samordnar och följer upp det regionala utbildnings-, övnings- och utvecklingsbehovet Lokala aktörer 14. Implementerar Sveriges strategi för oljeskadeskydd på lokal nivå. 15. Utbildar, övar och utvecklar verksamhet utifrån strategin och regional samordning.

19 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN 18 GODA EXEMPEL Ramverk för gränsöverskridande övning på strand bereds och beslutas inom HELCOM under Sverige (MSB) har under 2015 haft i uppdrag att leda arbetet inom HELCOM tack vare vår erkända övningsmetodik 17. Ramverket syftar till att övningar ska bli mer samordnade och systematiska i Östersjöregionen. Övningarna ska ta utgångspunkt i gemensamma behov och säkerställa att HELCOM parterna övar regelbundet i enlighet med Helsingforskonventionen 18. Gränsöverskridande övningar och projekt (t.ex. BALTIC MASTER, BOILEX, ARCHOIL och SeaGIS 2.0). Projekten har pågått under tillräckligt lång tid för att olika aktörer ska hinna lära känna varandras organisationskulturer, både inom landet och över gränserna, och ett ökat förtroende och samarbete har hunnit växa fram, vilket kan leda till hållbara långsiktiga samarbeten. Det finns även flera goda exempel på nationella övningar och projekt. Utbildnings- och övningsstrategi för radiologiska och nukleära händelser har funnits under många år och utgör en del av den svenska beredskapen på området. Arbetet har bedrivits aktörsgemensamt. Här finns inspiration, erfarenheter och lärdomar att inhämta när motsvarande utbildnings- och övningsstrategi skapas för svenskt oljeskadeskydd. NSO:s samordning. Årlig nationell konferens för oljeskadeskydd har genomförts sedan 2012 och har blivit en grundpelare för informationsutbyte och nätverksbygge för svenskt oljeskadeskydd. Konferensen utgör grunden för NSO:s samordning av utvecklingsarbetet. Både pågående och slutförda projekt inbjuds till dialog vid konferensen. För att lyckas med samordningen ser NSO även ett behov av att fånga upp projektidéer på ett tidigare stadium än de som slutpresenteras vid konferensen. Därför genomfördes försök under 2015 med Öppet hus för dialog med projektidéer, initiativ och ansökningar. Genom en tidig dialog kan projektidéer formas att bidra systematiskt och effektivt till målen i strategin. 17. Nationell övningsplan En strategi för tvärsektoriella övningar inom området samhällsskydd och beredskap, MSB. Publ.nr MSB417 - september Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö, eller Helsingforskonventionen, ändrades den 1 juli Ändringarna handlar främst om att länderna som anslutit sig till konventionen ska samarbeta vid bekämpning av oljeutsläpp på stranden och inte enbart till sjöss, som tidigare gällde.

20 19 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN Öppet hus med NSO är samtidigt en metod för att implementera strategin hos berörda aktörer. Regionala oljeskyddsplaner. Att beredskapsplaner har tagits fram, testats i övning och utvärderats är avgörande. Strategins föregångare 19 hade som mål att alla kommuner ska ha en beredskapsplan för oljeskadeskydd 20. Behovet av planering kvarstår, men kravet på kommunen har nu lyfts till länsstyrelsens regionala samordning. En händelse i form av förorening till sjöss skulle eventuellt kunna leda till att länsstyrelsen tar över insatsen vilket ställer krav på en planerad organisation och ledningsförmåga 21. Idag anses det orimligt att kräva att varje enskild kommun ska upprätthålla en egen förmåga för den typen av sällanhändelsermen däremot har alla ett ansvar att samverka och samordna planering och hantering. 2.3 Fokusområde 3 Kommunikation och information För att informationsdelning och samverkan mellan olika aktörer ska fungera vid en händelse krävs att förutsättningarna är etablerade i det dagliga arbetet. En satsning på kommunikation och information bidrar särskilt till strategins målsättningar Gemensamt lärande (10) och En kunskapsplattform möjliggör utveckling (11). En avgränsning görs till det förberedande skedet vilket bedöms skapa förutsättningar för att uppnå informationsdelning och samverkan vid en händelse och bidrar till samtliga prioriterade områden i strategin Prioriterade åtgärder på nationell nivå 16. NSO är navet för kommunikation inom svenskt oljeskadeskydd och har en kommunikationsplan som syftar till att skapa en helhetssyn genom att samordna budskap och kanaler. 19. Oljeskadeskyddet utmed de svenska kusterna och i de stora insjöarna inför 2010, Räddningsverket, ISBN: Målformulering: År 2007 skall det finnas beredskapsplaner för oljeskadeskydd hos alla berörda svenska kommuner längs kusterna och runt de stora sjöarna. 21. Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor, 4 kap. 33.

21 SVERIGES STRATEGI FÖR OLJESKADESKYDD HANDLINGSPLAN NSO initierar arbetet och underhåller en webbportal för de nya nationella resursen som avses i åtgärd Alla aktörer bidrar till att samla information i applikationen för CBRNE (kunskapsplattform 22 ) för att uppnå ett strategiskt och långsiktigt arbete i enlighet med mål 11 i strategin Regionala aktörer 19. Bidrar med information och frågeställningar till NSO Lokala aktörer 20. Bidrar med information och frågeställningar till NSO. GODA EXEMPEL NSO nyhetsbrev är ett enkelt sätt att nå ut med snabb information och bidra till viktig kommunikation inom svenskt oljeskadeskydd. NSO distribuerar nyhetsbrev genom sina respektive kanaler (till exempel nyhetsflöden, hemsidor, sociala medier och maillistor). Hearing och workshop. NSO:s inkluderande och öppna arbetssätt är en framgångsfaktor för både resultat och kvalitet av det strategiska arbetet. Arbetssättet bidrar till ett gemensamt vardagslärande och ökad förståelse för olika perspektiv. Informatörsnätverk för kemikalieolyckor och oljespill. Som en del av samordningsuppdraget driver Myndigheten för samhällskydd och beredskap informatörsnätverk inom flera områden. Nätverket är relativt nystartat och består av informatörer från Arbetsmiljöverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Kustbevakningen, Länsstyrelsen Örebro, MSB, Naturvårdsverket och Socialstyrelsen. Syftet är att stödja berörda myndigheters samordning av sin information till allmänheten, till exempel genom att ta fram frågor och svar som kan komma till användning vid en händelse. 22. I enlighet med mål 11 i strategin

22

23

24 Ett samarbete mellan: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad Tel Publ.nr MSB maj 2016 ISBN

Sveriges strategi för oljeskadeskydd

Sveriges strategi för oljeskadeskydd för oljeskadeskydd (NSO) 1 (13) Remissutkast Sveriges strategi för oljeskadeskydd Handlingsplan för oljeskadeskydd (NSO) 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1 Avgränsning... 3 2. Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Hearing och workshop Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Stockholm 26 mars 2014

Hearing och workshop Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Stockholm 26 mars 2014 Hearing och workshop Sveriges strategi för oljeskadeskydd Stockholm 26 mars 2014 Introduktion Dagens upplägg. Praktisk info. Vad är hearing och workshop? Presentationsrunda Frågeformuläret Ytterligare

Läs mer

Sveriges strategi för oljeskadeskydd

Sveriges strategi för oljeskadeskydd Sveriges strategi för oljeskadeskydd Utarbetad av Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) MSB (sammanhållande): Sonja Dobo, Margaretha Ericsson Havs- och vattenmyndigheten: Christer Larsson,

Läs mer

15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD

15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD 15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD Syfte med dialogen är att samla synpunkter till NSOs fortsatta arbete med handlingsplanen Resultat är en vägledning kring centrala frågor i arbetet.

Läs mer

INBJUDAN NATIONELL KONFERENS OLJESKADESKYDD 2018

INBJUDAN NATIONELL KONFERENS OLJESKADESKYDD 2018 INBJUDAN NATIONELL KONFERENS OLJESKADESKYDD 2018 PRAKTISK INFORMATION DATUM Den 21-22 november 2018 TID Start kl. 9.30 på onsdag, slut kl. 15.30 på torsdag ADRESS Elite Hotel Marina Tower Saltsjöqvarns

Läs mer

DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD

DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD 15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD Syfte med dialogen är att samla synpunkter till NSOs fortsatta arbete med handlingsplanen Resultat är en vägledning kring centrala frågor i arbetet.

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi 1 Det pågående projektet - processer och prioriterade områden i samverkan Livsmedelsverket Försvarsmakten Sjöfartsverket Kustbevakningen Trafikverket Transportstyrelsen Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Stora pågående arbeten

Stora pågående arbeten Stora pågående arbeten Inriktning för samhällsskydd och beredskap Handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet Ledning och samverkan Strategi för CBRNE Nationell risk och förmågebedömning Arbetenas

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 19 januari 2016

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 19 januari 2016 Aktörsgemensamt CBRNE-möte 19 januari 2016 Maria Muribi, Försvarsmakten Anna Tubbin, Jordbruksverket Januari 2014 KAPITEL 4 kvarstod 2 Nytt projekt: Aktörsgemensam CBRNE-strategi - processer och prioriterade

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar Långsiktigt och strategisk för att utveckla och öka samhällets förmåga att förebygga och hantera händelser med kemiska (C), biologiska (B), radioaktiva (R),

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr MSB 2016-129 Version 7 2016-02-04 Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt Beredd av AU 151007 Reviderad efter SOGO 151021 Reviderad av AU 151203/160122 Beslutad

Läs mer

Regional Samordnings funktion (RSF)

Regional Samordnings funktion (RSF) Regional Samordnings funktion (RSF) 1 Syftet med regionala samordningsfunktioner (RSF) är att främja planering i samverkan mellan de lokala och regionala aktörerna inom räddningstjänst, sjukvård och polis.

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ VILHELMINA

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ VILHELMINA Överenskommelse Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Konferens om risk- och sårbarhetsanalyser 2014 Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Mette Lindahl Olsson Chef på enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Läs mer

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015 SAMÖ 2016 1 (19) Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar oktober 2015 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240, e-post: samo2016@msb.se Länsstyrelsen

Läs mer

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Projekt Ledning och samverkan 2012-2014 Syfte Förbättra aktörernas samlade förmåga att leda och samverka vid olyckor, kriser och andra händelser (krig). Ett

Läs mer

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO 1 Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO Finansierat av Havs- och Vattenmyndigheten Uppdraget omfattar 2 år (+ 2 år) Tjänsten har funnits sedan 1980 (tidigare på Naturvårdsverket) 2 HaV:s Oljejour

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet

Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Internt

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Presskonferens den 31 mars 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Jan Wisén, projektledare Anna Johansson, biträdande projektledare Uppdraget

Läs mer

Säkert, tryggt och framkomligt i vardag och kris. En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet

Säkert, tryggt och framkomligt i vardag och kris. En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet Stockholmsregionen växer Befolkningen ökar snabbt, fler personer rör sig i trafiken och transporterna ökar på vägar, järnvägar och med sjöfart. Små störningar

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod SMÅKOM 2014-11-27 Björn Myrberg Ekonomi- och planeringsdirektör En justerad överenskommelse om kommunal krisberedskap började gälla den 1 januari 2014

Läs mer

Ökad nationell förmaga och starkt samverkan vid olyckor och avsiktliga händelser med CBRNE enligt regleringsbrevet 2009 nr 20

Ökad nationell förmaga och starkt samverkan vid olyckor och avsiktliga händelser med CBRNE enligt regleringsbrevet 2009 nr 20 samhallsskydd och beredskap Avdelningen för Utbildning, övning och beredskap Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Monica Rhodiner 0x0 240 53 72 Monica.rhodiner@msb.se 20091215 Ert

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Riktlinjer för hantering av stora oljeutsläpp till havs

Riktlinjer för hantering av stora oljeutsläpp till havs 2013-03-06 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2012-404 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Oljeskyddsplan för Nacka kommun Riktlinjer för hantering av stora oljeutsläpp till havs Förslag till beslut A. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

MSB oljeskadeskydd. Oljeskyddsplanering Mälaren Västerås den 31 maj 2012

MSB oljeskadeskydd. Oljeskyddsplanering Mälaren Västerås den 31 maj 2012 MSB oljeskadeskydd Oljeskyddsplanering Mälaren Västerås den 31 maj 2012 Ansvar vid en oljeolycka Kustbevakningen: Till havs, samt Vänern, Vättern o Mälaren Kommunal räddningstjänst Innanför strandlinjen,

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Anna Johansson MSB Insynsråd 2016-05-12 anna.johansson@msb.se

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Att delta i en lokal ISF

Att delta i en lokal ISF SAMVERKAN OCH LEDNING, VÄGLEDNING FÖR LOKAL ISF Att delta i en lokal ISF Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå Att delta i en lokal ISF Vid samhällsstörningar kommer de hanterande aktörerna

Läs mer

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5)

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5) Regeringsbeslut I:6 2011-10-13 U2011/5668/IS Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Regeringens beslut

Läs mer

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014 Verksamhetsrapport Kommunens säkerhetsarbete 2014 1 1. Inledning...1 2. Säkerhetsgruppens arbete...2 2.1. Skydd mot olyckor...2 2.1.1. Uppföljning och utvärdering handlingsprogram...2 2.1.2. Kampanjer

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi samhällsskydd och beredskap Petter Nelin UB-UTV Petter.nelin@msb.se Redovisning enligt återrapporteringskrav 21, regleringsbrev för samhällsskydd och beredskap avseende 2013

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum 2015-08-19. Diarienr Utgåva. övning och träning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum 2015-08-19. Diarienr Utgåva. övning och träning samhällsskydd och beredskap 1 (6) Sammanfattning av EUprojektet ARCHOIL WP 3, övning och träning samhällsskydd och beredskap 2 (6) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning av EU-projektet ARCHOIL WP3, övning

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till

MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Insatsverksamheten Layout: Advant Produktionsbyrå AB Tryck: DanagårdLiTHO

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen

Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen Aktörsgemensamt CBRNE-möte 170126 Ingrid Nilsson Folkhälsomyndigheten Ingrid.nilsson@folkhalsomyndighetn.se 2016-12-19 Behovsanalysprocessen

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

FSPOS Strategisk plan

FSPOS Strategisk plan FSPOS Finansiella Sektorns Privat- Offentliga Samverkan FSPOS Strategisk plan 2018-2020 Version 0.95, 2017-03-31 Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND FSPOS 3 UTVÄRDERING AV FSPOS ARBETE 3 STRATEGIWORKSHOP

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr 2014-2865 2014-09-30 SOGO-möte 8-9 oktober Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt Representanter från kommuner och landsting 1. Inledning Arbetet i samverkansområdet

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Renare Marks vårmöte 2019, Minna Severin 2019-03-21 Figur: Magdalena Thorsbrink när miljögifter väl hamnat i sedimenten utgör de inte

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Seminarium hos Folk och Försvar den 7 april 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Inledande reflektioner Många har mycket att lära Skogsbranden

Läs mer

Regional oljeskyddsplan NSO 2017 Enheten för samhällsskydd och beredskap Länsstyrelsen

Regional oljeskyddsplan NSO 2017 Enheten för samhällsskydd och beredskap Länsstyrelsen Regional oljeskyddsplan NSO 2017 Enheten för samhällsskydd och beredskap Länsstyrelsen Håkan Alexandersson Länsstyrelsens uppdrag Lokal nivå Kommuner Regional nivå Länen och landstingen/regionerna brukar

Läs mer

Bilaga 2. Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen. En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK.

Bilaga 2. Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen. En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK. samhällsskydd och beredskap 1 (24) Bilaga 2 Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK. samhällsskydd och beredskap 2 (24)

Läs mer

Nackas första oljeskyddsplan

Nackas första oljeskyddsplan Nackas första oljeskyddsplan 1. Klar sommaren 2010, gällde bara Nacka. Vi hade Miljöatlasinfo, på samma nivå som de flesta andra kommuner Inga prioriteringar gjorda Samverkan med andra kommuner i oljeplanen

Läs mer

B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen

B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen 2016-01-19 Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@folkhalsomyndigheten.se Bakgrund Varför ett projekt om B-samordning Samordningen är komplicerad inom B- pga av

Läs mer

Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Underlagsrapport

Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Underlagsrapport Sveriges strategi för oljeskadeskydd Underlagsrapport Sveriges strategi för oljeskadeskydd Underlagsrapport Utarbetad av Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) MSB (sammanhållande): Sonja

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Version 2

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Version 2 Aktörsgemensam CBRNE-strategi Version 2 2 Förord 24 mars 2016 Det du håller i din hand är den andra versionen av den aktörsgemensamma CBRNEstrategin. Den riktar sig till alla svenska aktörer som är verksamma

Läs mer

Nationella riktlinjer för WIS. Sammanfattning

Nationella riktlinjer för WIS. Sammanfattning Nationella riktlinjer för WIS Sammanfattning Varför behöver vi ett gemensamt system? För samlade lägesbilder och helhetssyn Genom att aktörer delar information på ett likartat sätt i WIS får man en sammanfattning

Läs mer

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Projekt 10 från handlingsplanen för den svenska beredskapen för radiologiska och nukleära

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi GEMENSAMT ARBETSSÄTT FÖR STÄNDIGA FÖRBÄTTRINGAR

Aktörsgemensam CBRNE-strategi GEMENSAMT ARBETSSÄTT FÖR STÄNDIGA FÖRBÄTTRINGAR Deltagare Inledning - kapitel 1 Bakgrund, syfte och mål skapa en gemensam grund och en inriktning för det svenska CBRNE-arbetet ett bättre och effektivare samlat arbete inom området, ökade förutsättningar

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi pågående arbete Martin Nygren, FOI Aktörsgemensam CBRNE-strategi Historik Arbetet påbörjades i mars 2012 med att ta fram en aktörsgemensam strategi för CBRNE-området med avsikten att arbetet skulle återge

Läs mer

Systematiskt arbete med skydd av samhällsviktig verksamhet

Systematiskt arbete med skydd av samhällsviktig verksamhet SAMMANFATTNING AV Systematiskt arbete med skydd av samhällsviktig verksamhet Stöd för arbete med riskhantering, kontinuitetshantering och att hantera händelser 2 Kapitel eller TITEL Skydd av samhällsviktig

Läs mer

Kustbevakningen. nu och för framtiden

Kustbevakningen. nu och för framtiden Kustbevakningen nu och för framtiden Vårt strategiska ramverk Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som ansvarar för sjöövervakning och räddningstjänst till sjöss på uppdrag av riksdag och regering.

Läs mer

Interreg IV A projekt ARCHOIL

Interreg IV A projekt ARCHOIL Interreg IV A projekt ARCHOIL Nationell konferens oljeskadeskydd 2013 Stockholm, 26 nov 2013 Sonja Dobo, MSB Jonas Lundborg, Storstockholms brandförsvar David Kjellin, MSB Revinge Om projektet Förutsättningar

Läs mer

SAMVERKAN OCH LEDNING, VÄGLEDNING FÖR LOKAL ISF. Att arbeta i ett ISF-stöd

SAMVERKAN OCH LEDNING, VÄGLEDNING FÖR LOKAL ISF. Att arbeta i ett ISF-stöd SAMVERKAN OCH LEDNING, VÄGLEDNING FÖR LOKAL ISF Att arbeta i ett ISF-stöd Att arbeta i ett ISF-stöd Vid samhällsstörningar kommer de hanterande aktörerna behöva samordna sina insatser, prioritera behoven

Läs mer

Övningsinriktning under för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå

Övningsinriktning under för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå referenser i gul färg 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av beredskap Enheten för övning Sofie Ivarsson 010 240 41 64 sofie.ivarsson@msb.se Övningsinriktning under 2017-2020 för tvärsektoriella

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016

Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016 Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016 Andreas Bergman Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) Bakgrund Prioritering resurser - Hur, när

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1 Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Risingeri KSLA 30 nov 2011 2011-12-01 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS

ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS Det svenska krisberedskapssystemet bygger på samverkan mellan alla samhällets aktörer. Vi har alla en roll och en

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen?

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Mötesplats SO Seminarium 5 Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Carina Forslind 2015-04-28 Innehåll i stort Presentera gemensamma grunder Informera

Läs mer

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT FÖR ETT TRYGGARE SVERIGE HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT 2018 2020 Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands och Gotlands län samt Militärregion Mitt. 1 Regeringen

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 MSB-51.1 141210Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (6) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder 2018 Dir. 2018:81 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera de operativa

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen för brottsförebyggande arbete

Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen för brottsförebyggande arbete Regeringsbeslut I:5 2017-02-16 Ju2017/01526/KRIM Justitiedepartementet Brottsförebyggande rådet Box 1386 111 93 Stockholm Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen

Läs mer

Oljebekämpningsplan för Nacka kommun

Oljebekämpningsplan för Nacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-08 NTN 2016-xxx Natur och trafiknämnden Oljebekämpningsplan för Nacka kommun Förslag till beslut Natur och trafiknämnden föreslår kommunfullmäktige fatta följande beslut.

Läs mer

Utveckling av FRG-konceptet

Utveckling av FRG-konceptet samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Utveckling av räddningstjänst och krishantering Jassin Nasr 010-240 5321 jassin.nasr@msb.se Utveckling av FRG-konceptet Inledning Konceptet frivilliga resursgrupper

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Antagande av Gemensam målbild Samverkan Stockholmsregionen

Antagande av Gemensam målbild Samverkan Stockholmsregionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2019-340 Kommunstyrelsekontoret Handläggare Ola Andersson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Säkerhetsstrateg E-post: ola.andersson@norrtalje.se Antagande

Läs mer

MSB:s arbete med naturolyckor

MSB:s arbete med naturolyckor MSB:s arbete med naturolyckor Naturolycka Med en naturolycka avses naturhändelser med negativa konsekvenser för liv, egendom och miljö. MSB:s arbete med naturolyckor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Kort om anslag 2:4 Krisberedskap Ändamål: stärka samhällets samlade krisberedskap och förmågan vid höjd beredskap för det civila försvaret Kan finansiera kortsiktiga

Läs mer

Samhällets informationssäkerhet

Samhällets informationssäkerhet Samhällets informationssäkerhet Handlingsplan 2008 2009 2010 Dr. Per Oscarson Krisberedskapsmyndigheten Krisberedskapsmyndigheten försvinner Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ersätter KBM,

Läs mer

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Havsplanering är en demokratisk process som leder

Läs mer

Välkomna till Socialstyrelsen på. Myndighetsmöte för CBRNE 27 augusti 2015

Välkomna till Socialstyrelsen på. Myndighetsmöte för CBRNE 27 augusti 2015 Välkomna till Socialstyrelsen på Myndighetsmöte för CBRNE 27 augusti 2015 Niklas Andrén MSB Avdelningen för utveckling av beredskap Enheten för samverkan och ledning Förmiddag Inledning Syfte och mål Niklas

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi KEMISKA BIOLOGISKA RADIOLOGISKA EXPLOSIVA NUKLEÄRA Aktörsgemensam CBRNE-strategi Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: Enheten för samverkan och ledning

Läs mer