Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2011 med kommentarer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2011 med kommentarer"

Transkript

1 Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2011 med kommentarer

2 JÄRFÄLLA STÖD OCH BEHANDLING Socialförvaltningens egen regi verksamhet Tkr Budget Budet Budget Budget Intäkter Kostnader Netto Järfälla Stöd och Behandling är en utförarorganisation inom Socialförvaltningen, som på uppdrag av beställarna bedriver allmänt och riktat förebyggande samt uppsökande socialt arbete. Verksamheten erbjuder råd, stöd, vård samt behandlingsinsatser på hemmaplan bland annat genom samarbete med Landstingets Beroendecentrum/Maria Ungdom och Vuxenpsykiatrin. Detta sker dels i form av öppen dörr, där allmänheten kan söka hjälpen direkt på eget initiativ och dels i form av biståndsinsatser genom att socialsekreterarna beställer insatser för målgruppen barn/familjer, ungdomar och vuxna. Inom Järfälla Stöd och Behandlings verksamhetsområde finns också insatser som omfattar boendekedja för missbrukare, samt hantering av Individ- och familjeomsorgens/-handikappomsorgens alla sociala boendekontrakt. Inom Järfälla Stöd och Behandling finns Jobbcenter vars uppdrag i form av arbetsmarknads och sysselsättningsinsatser regleras genom avtal med beställarna, arbetsförmedlingen och försäkringskassan LEDNING OCH ADMINISTRATION Tkr Budget Budet Budget Budget Intäkter Kostnader Netto Uppdraget är att leda, samordna och stödja enhetscheferna inom respektive resultatenhet inom områdena ekonomi, personaladministration, löneadministration, utredningsuppdrag, marknadsföring, verksamhet/kvalitetsutveckling samt administrativt stöd. Kostnaderna är kopplade till ovanstående uppgifter. Kostnaderna för enheten finansieras med koncernbidrag i från resultatenheterna

3 VIKTIGA HÄNDELSER Viktiga händelser för enheten ledning och administration under 2011 är: Fortsatt utveckling av webbplatsen för att på så sätt underlätta kommunikationen med både befintliga och nya brukare. Fortsatt utveckling av marknadsföringsmaterial. Fortsatt arbete med kvalité- och uppföljningsverktyg. Under 2011 kommer JSB att utföra brukarundersökningar samt kundundersökning (avroparna). Göra en översyn över vilka lokalytor vi idag använder samt vilka administrativa tjänster vi köper i form av IT och telefoni. Få en effektivare ekonomisk uppföljning på resultatenheterna och på så sätt kan eventuella kostnadsbesparingar ske. Ett särskilt fokus på att profilera våra öppna mottagningar kommer att ske samt organisera oss så att vi kan utföra fler tjänster på hemmaplan BARN OCH FAMILJEGRUPPEN Tkr Budget Budget Budget Budget Intäkter Kostnader Netto Barn och familjegruppen inom Järfälla Stöd och behandling ansvarar för all förebyggande och behandlande och öppna verksamheter som gäller familjer med barn 0-13 år. Verksamheter: Familjebehandling (biståndsbedömda insatser från IFO) - Vi utgår i vårt arbete från ett pedagogiskt- behandlande och lösningsinriktat förhållningssätt. - Största delen av vårt arbete sker i familjernas hemmiljö. Föräldramottagningen (Öppen mottagning för barn och familjer) - Arbetet sker mestadels i våra lokaler - Familjer kan erhålla upp till 5 samtal utan biståndsbedömning Familjerådgivningen - Verksamhet för par som har relationsproblem. Verksamheten är avgiftsbelagd med 220:- /besök.

4 Barn- och familjeverksamheten (stödverksamhet vid mödra- och barnhälsovården) - Syftet med verksamheten är med tidiga förebyggande insatser möta föräldrar och barn i enskilda samtal och grupper. Samt generella föräldrautbildningar som erbjuds via mottagningarna. Föräldrastödsgrupper - Verksamheten erbjuder grupper för föräldrar med barn från 0 till 12 som är i behov av stöd sitt föräldraskap. Utföraren kommer att bedriva generella och riktade insatser i denna målgrupp. Spädbarnsverksamheten - Verksamheten är ett samarbete mellan Järfälla Kommun och Barn och ungdomspsykiatriska öppenvårdsmottagningen i Järfälla (BUP). Syftet med verksamheten är att ge hjälp till föräldrar med barn 0-1 år där samspelet mellan moder och barn brister. Barnstödsgrupper - För 2011 har beställaren uttryckt tydliga önskemål om att utföraren ska ha insatser till barn som lever med föräldrar som har beroendeproblematik, psykiskt ohälsa och vårdnads-/ umgängeskonflikter. UTVECKLINGSTENDENSER Om man utgår från socialtjänstens principer om närhet och lättillgänglighet torde verksamhetens utbud på tjänster vara attraktiva för våra beställare och med det fortsatt inflöde av uppdrag. Bedömningen är att verksamheten kommer att ha ett stabilt inflöde av uppdrag under Föräldramottagningen har genom sin öppna dörr och sin lättillgänglighet kunnat möta familjer med varierad problematik. En förväntad utveckling är att verksamheten kommer få en ökad tillströmning av barnfamiljer. Insatserna på behandlingsstöd i familjernas egna hem har under åren ökat och den ökningen kommer att fortsätta. VIKTIGA HÄNDELSER Att inom familjebehandlingen utveckla gruppverksamheter för barn som lever med föräldrar som har beroendeproblematik, psykiska ohälsa och/eller umgänges-/vårdnadskonflikter. Utveckla teamarbete kring familjer med barn/ungdomar som har behov av flera olika parallella insatser. Utveckla/förbättra arbetet i barnfamiljernas hemmiljö, både kvalitativt och kvantitetsmässigt. Arbetet ska både vara behandlande och förebyggande. Utveckla/förbättra arbetsformerna kring att leda nätverksmöten. Metodutveckling pågår i familjearbetet där någon av föräldrarna har kognitiva begränsningar, då utföraren kommer att få uppdrag av den karaktären. Hitta nya arbetssätt och metoder för familjer där barnen har isolerat sig och föräldrarna har svårt att förmå barnet/ungdomen att bl.a. gå till skolan (hemmasittare). Fortsatt utveckling av arbetet kring det generella/riktade föräldrastödet. Fortsätta profilera familjerådgivningen i syfte att klara konkurrensen i kundvalet.

5 UNGDOMSGRUPPEN Tkr Budget Budget Budget Budget Intäkter Kostnader Netto BESKRIVNING AV VERKSAMHETSOMRÅDE Ungdomsgruppen på Järfälla Stöd och Behandling erbjuder insatser för ungdomar år i kommunen. Verksamheten erbjuder såväl förebyggande som behandlande insatser. Ungdomsmottagningen, Fältverksamheten och Drog- och brottsförebyggaren erbjuder förebyggande insatser på både övergripande, grupp och individnivå. Verksamheterna arbetar med information, upplysning, kartläggning, uppsökande verksamhet samt individuellt stöd i form av enskilda samtal. Ungdomsteamet erbjuder behandlande insatser för ungdomar med missbruksproblem, provtagning och medicinsk bedömning. Ungdomsbehandlarteamet arbetar med att ge stöd och insatser till föräldrar och ungdomar. Behandlande insatser sker i form av familjesamtal, enskilda samtal i den miljö som passar familjen bäst. Stöd i vardagen erbjuds i form av individuellt stöd för att motivera till förändring samt stödja och strukturera upp ungdomars vardag. Ungdomsgruppen kan med nuvarande verksamheter erbjuda goda möjligheter att skräddarsy insatser på hemmaplan för att stödja ungdomen och familjen utifrån en geografisk närhet och kunskaper om ungdomsmiljön. Verksamhetens målsättning är att med ungdomen i centrum och utifrån dennes och familjens behov forma insatserna. Ungdomsgruppen besitter en bred kunskap om ungdomssituationen när det gäller de olika lokala förutsättningarna, vilket ger goda möjligheter att i ett nära nätverk med berörda personer formulera mål och skapa behandlingsformer för varje individ. Verksamhetens personal har tillsammans en bred kompetens och lång erfarenhet av förebyggande och behandlande insatser för ungdomar och deras familjer. UTVECKLINGSTENDENSER Inom målgruppen finns fortfarande en rad olika behov. För att kunna möta missbruket, utvecklar verksamheten insatser i samverkan med Landstinget (Maria Ungdom). Vidare kompletteras dessa insatser med att utveckla föräldrastödet och det uppsökande uppdraget. En särskild satsning ska göras för unga vuxna, då det finns en tung problematik inom målgruppen. Det behöver också utvecklas hemmaplanslösningar i form av boende och stöd. Kvalificerade kontaktstöd för ungdomar är en viktig satsning för att kunna få ungdomar tillbaka i utbildning eller sysselsättning. Verksamheten kommer också att utveckla familjebehandlingen då efterfrågan av dessa tjänster ökat under de senaste åren. Generella och riktade insatser i det förebyggande arbetet är det viktigt och långsiktigt åtgärd för att kunna möta problem och behov inom målgruppen.

6 VIKTIGA HÄNDELSER Ungdomsgruppen kommer att fortsätta arbetet med mål och delmål för varje enskild verksamhet under Under 2011 kommer Ungdomsgruppens förebyggare att fortsätta att fokusera på ungdomar och missbruk. Under 2011 kommer en ökad satsning att ske av uppsökande arbete bland ungdomar där kan förekomma missbruk. En särskild satsning kommer att ske mot tjejer. En satsning kommer att ske vad gäller utveckling av metoder och arbetssätt för målgruppen kriminella ungdomar. Inom verksamheten förväntar man att få en ökning av insatser av för ungdomar som är i behov av samordnade insatser i syfte att få fungerande vardag, t.ex. med utbildning- /praktikplats eller arbete. Under 2011 kommer det att finnas insatser i form av boende för ungdomar som annars skulle vara externt placerad. Detta är för verksamheten viktig milstolpe. Detta då beställaren har givit tydliga signaler om att behovet av denna typ av insats kommer att öka. Inom Ungdomsmottagningen kommer ett ökat fokus att ligga på smittspårning samt förebygga sexuellt överförbara sjukdomar VUXENGRUPPEN Tkr Budget Budget Budget Budget Intäkter Kostnader Netto Följande verksamheter ingår i resultatenheten Vuxengruppen: Inackorderingshemmet Fågelsjö - Boende för 9 hemlösa missbrukare (kvinnor och män) Hus Lågtröskelboende för missbrukare 5 platser (kvinnor och män) Korttidsboende boende för missbrukare 3 platser (kvinnor och män) Arrendevägen - Träningsboende om 6 lägenheter (kvinnor och män) Bosamordnare - Hanterar och förvaltar IFO:s och HO:s sociala kontrakt Vuxenteam Erbjuder biståndsbedömda insatser i form av stöd och motivationsinsatser samt tillsyn och kontroll Riddarmottagningen Erbjuder öppna stödinsatser i form av behandling och medicinska insatser i samverkan med Beroendecentrum Stockholm och Vuxenpsykiatrin.

7 Inom verksamheterna erbjuds insatser för vuxna missbrukare över 20 år. Enheten tillhandahåller insatser för vuxna med begynnande och grava missbruksproblem genom öppen dörr på Riddarmottagningen eller via biståndsbedömda uppdrag från myndighetsenheten. Detta kan vara i form av bostöd, tillsyn, boende för missbrukare och samtalsbehandlingar för brukaren och deras anhöriga. Enheten har målgruppen alkohol, narkotika, läkemedelsmissbrukare och så kallade dubbeldiagnoser (missbrukare med psykisk diagnos). Inom verksamhetsområdet som sker i ett nära samarbete med Landstinget erbjuds medicinska insatser. Verksamheterna inom Vuxengruppen syftar till att ge klienter och deras anhöriga upplysning, rådgivning, samt vård och behandling inom kommunen. Drogfria klienter som saknar eget boende kan genom enhetens vårdkedja få hjälp med socialkontraktsboende. UTVECKLINGSTENDENSER För den öppna verksamheten på Riddarmottagningen har kommunen tecknat ett särskilt samverkansavtal med Landstingets Beroendevård. Syftet är att öka tillgängligheten och ge en bättre service samt kunna ge samordnande insatser från Kommunen och Landstinget. Arbetet med personer som har komplexa vårdbehov det vill säga så kallade dubbeldiagnoser sker från Riddarmottagningen. Målgruppen är i behov av uppsökande arbete då de inte är förmögna att söka hjälpen själva. Kommunen har ett stort antal hemlösa missbrukare som är utestängda från att få ett eget boende via kommunens bostadsbestånd och därför i behov av lågtröskelboende. Behovet av sysselsättningsverksamhet för målgruppen vuxna missbrukare är stort i syfte av att underlätta övergången till drogfrihet. En allt större grupp unga vuxna är utestängda från bostadsmarknaden och är således i behov av ett socialkontraktsboende. Denna utvecklingen är oroande. Då socialtjänsten ofta får hitta kortsiktiga lösningar för denna målgrupp. VIKTIGA HÄNDELSER Under 2011 kommer en ökad profilering och satsning att ske i verksamhetens beroendemottagning. Detta då beställaren vill ha ett ökat fokus på (öppen dörr) för att få flera söka hjälp för sitt missbruk. SAM-teamet som arbetar med målgruppen så kallad dubbeldiagnoser kommer att fortsätta sitt uppdrag med Landstinget. Målet är att arbeta med 25 klienter/patienter löpande under året. Verksamheten kommer under 2011 att söka kompetensutvecklingsmedel från socialstyrelsen för att på så sätt kunna ge bättre insatser till målgruppen. Verksamheten kommer under 2011 att söka kompetensutvecklingsmedel för att kunna möta en större grupp av spelberoende. Utveckla verksamhetens boendekedja i syfte att fler ska kunna få ta över sina boendekontrakt. Öka utbudet av insatser och programverksamheter för att kunna möta beställarens behov av insatser på hemmaplan.

8 JOBBCENTER Tkr Budget Budget Budget Budget Intäkter Kostnader Netto Jobbcenter får sina uppdrag från programområdet IFO och arbetsmarknad genom avtal som grundas på kommunens åtgärdsplan för arbetsmarknad och sysselsättningsinsatser. Verksamheten riktar sig till personer som uppbär försörjningsstöd, är arbetslösa eller har ett arbetshinder. Jobbcenter samverkar dessutom med arbetsförmedlingen och försäkringskassan för att gemensamt verka för att människor inte fastnar i långvarit bidragsberoende. UTVECKLINGSTENDENSER Den statliga arbetsmarknadspolitiken för 2011 är presenterad där det framkommer att vissa satsningar kommer att fortsätta medan andra kommer att upphöra. Jobbcenter kommer under 2011 att jobba nära arbetsförmedlingen och anpassa sitt utbud av tjänster för att på så sätt möta klienternas behov av insatser som leder till sysselsättning/arbete. Den målgrupp som ofta kommer via Individ och familjeomsorgen saknar både arbetslivserfarenhet och utbildning samt därtill är ofta i behov av sociala åtgärder för att kunna fungera i ett arbete/sysselsättning. En förväntning är att beställaren vill ha riktade insatser mot målgruppen som har varit långvarig beroende av socialbidrag. Detta kommer att medföra att verksamheten behöver läggas om i viss mån för att kunna möta nya målgrupper. VIKTIGA HÄNDELSER Antalet uppdrag ifrån Individ- och familjeomsorgen kommer att fortsätta att öka under Insatser för dem som har haft långvarig beroende av socialbidrag kommer att prövas mot olika insatser på Jobbcenter. Riktade insatser för att minska ungdomsarbetslösheten kommer att ske. Insatser med yrkespraktik och utbildning kommer att genomföras. Riktade insatser mot målgruppen med annat ursprung kommer att genomföras. Utbildningsinsatser som leder till direkta arbeten kommer genomföras. Jobbcenter och arbetsförmedlingen kommer ha särskilt fokus på långtidsarbetslösa. En utökning av OSA platserna kommer att ske under 2011.

Delårsrapport per augusti och prognos för helår 2010. Socialnämnden. Järfälla Stöd och Behandling

Delårsrapport per augusti och prognos för helår 2010. Socialnämnden. Järfälla Stöd och Behandling Delårsrapport per augusti och prognos för helår 2010 Socialnämnden Järfälla Stöd och Behandling JÄRFÄLLA STÖD OCH BEHANDLING Socialförvaltningens egen regi verksamhet EKONOMISKT UTFALL / ÅRSPROGNOS TKR

Läs mer

Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2014 med kommentarer

Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2014 med kommentarer Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2014 med kommentarer Innehållsförteckning Sid 1 Järfälla Stöd och Behandling Sid 2 Ledning och administration Sid 3-4 Förebyggandegruppen Sid 5 8 Behandlingsgruppen

Läs mer

Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2013 med kommentarer

Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2013 med kommentarer Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2013 med kommentarer Innehållsförteckning Sid 1-2 Järfälla Stöd och Behandling Sid 3 Ledning och administration Sid 4-7 Förebyggandegruppen Sid 8-10 Behandlingsgruppen

Läs mer

Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2012. Socialnämnden. Järfälla Stöd- och Behandling

Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2012. Socialnämnden. Järfälla Stöd- och Behandling Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2012 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling JÄRFÄLLA STÖD OCH BEHANDLING Socialförvaltningens egen regi verksamhet EKONOMISKT UTFALL

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår Socialnämnden. Järfälla Stöd- och Behandling

Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår Socialnämnden. Järfälla Stöd- och Behandling Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2011 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling JÄRFÄLLA STÖD OCH BEHANDLING Socialförvaltningens egen regi verksamhet EKONOMISKT UTFALL

Läs mer

Kvalitetsledningssystem. inom Järfälla Stöd och Behandling

Kvalitetsledningssystem. inom Järfälla Stöd och Behandling Kvalitetsledningssystem inom Järfälla Stöd och Behandling Uppdaterad okt 2011 2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. JSB:s förebyggande, öppna och biståndsbedömda insatser samt tillhörande

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Socialnämnden Stöd och Behandling

Verksamhetsberättelse. Socialnämnden Stöd och Behandling 2009 Verksamhetsberättelse Socialnämnden Stöd och Behandling 1 Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling sid 3 Väsentliga personalförhållanden sid 4 Ledning och administration sid 6 Barn- och familjegruppen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Socialnämnden Stöd och Behandling

Verksamhetsberättelse Socialnämnden Stöd och Behandling 20112011 Verksamhetsberättelse 2012 Socialnämnden Stöd och Behandling 1 Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling sid 3 Väsentliga personalförhållanden sid 4-6 Ledning och administration sid 7

Läs mer

Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling

Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2013 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling Sid 3 Väsentliga personalförhållanden

Läs mer

Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2015 med kommentarer

Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2015 med kommentarer Budget för Järfälla Stöd och Behandling år 2015 med kommentarer 1 Innehållsförteckning JÄRFÄLLA STÖD OCH BEHANDLING... 3 620011 LEDNING OCH ADMINISTRATION... 4 623011 FÖREBYGGARGRUPPEN... 5 623021 BEHANDLINGSGRUPPEN...

Läs mer

Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015

Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Förebyggande och stödjande arbete med barn, ungdomar och vuxna Upprättad: 0000-00-00 Antagen av: ange instans Datum för antagande: 0000-00-00, 00 Kontaktperson:

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Plan för Stödjande och förebyggande arbete för barn, ungdomar och vuxna 2012-2015

Plan för Stödjande och förebyggande arbete för barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Plan för Stödjande och förebyggande arbete för barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Upprättad: 2011-11-28 Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 2012-02-27, 22 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson

Läs mer

Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2013. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling

Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2013. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2013 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling Sid 3 Väsentliga personalförhållanden

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Ung resurs. Bakgrund/problemformulering

Ung resurs. Bakgrund/problemformulering Bakgrund/problemformulering Ung resurs I Lycksele finns det idag ett stort antal arbetslösa ungdomar under 25 år som är helt arbetslösa, arbetar deltid eller har tillfälliga anställningar. Ett stort antal

Läs mer

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Stockholms län Samverkan i missbrukar- och beroendevården

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter.

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Kontaktperson Enhetschef Jan Rönnberg Box 24156 104 51 Stockholm Tele: 508 10 000 vx Mail: jan.ronnberg@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Nationellt perspektiv

Nationellt perspektiv Nationellt perspektiv Sammandrag ur Socialstyrelsens lägesrapport Individ- och familjeomsorg 2017 Områden Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Våld i nära relation Missbruks- och beroendevård

Läs mer

Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun

Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun Jenny Sjöberg Inger Brandell Oktober 2014 2014-10-28 1 (11) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma. Öppenvård i Bromma SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma. Öppenvård i Bromma SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN SLUTRAPPORT SLUTRAPPORT 2014 2015-02-06 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Målgrupp för projektresultatet... 3 1.1 Mål och avgränsningar... 3 1.1.1 Effektmål... 3

Läs mer

STRATEGISK PLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I YDRE KOMMUN 2003 2008

STRATEGISK PLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I YDRE KOMMUN 2003 2008 1 2003-03-21 STRATEGISK PLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I YDRE KOMMUN 2003 2008 Bakgrund Individ- och familjeomsorgen i kommunen styrs på många sätt av den nationella lagstiftning som finns. Till

Läs mer

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Vad är UngVux? Samverkande, lättillgänglig öppenvård i centrala Åmål med brett uppdrag och bred kompetens. Bakgrund Höga ohälsotal. Dubbelt så höga jämfört med riksgenomsnittet.

Läs mer

Svar på skrivelse från Peter Lundén-Welden (m) - Jämförelse av upphandlad och ej upphandlad verksamhet rörande alkohol- och narkotikarådgivning

Svar på skrivelse från Peter Lundén-Welden (m) - Jämförelse av upphandlad och ej upphandlad verksamhet rörande alkohol- och narkotikarådgivning Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER Handläggare: Nina Mörman Aldunge Tfn: 508 25 006 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-05-18 Dnr 406-0430/2003 Till Socialtjänstnämnden

Läs mer

Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2014. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling

Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2014. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2014 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling Sid 3 Väsentliga personalförhållanden

Läs mer

Öppenvård i Bromma. Sida 1 (9) Bromma stadsdelsförvaltning Boenheten - Boende och resurs för vuxna

Öppenvård i Bromma. Sida 1 (9) Bromma stadsdelsförvaltning Boenheten - Boende och resurs för vuxna Sida 1 (9) 2014-01-02 Öppenvård i Bromma Boenheten - Boende och resurs för vuxna Box 15017 16715 Bromma Telefon 08-508 06 251 Växel 08-508 06 000 stockholm.se Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

IFO-plan för Ydre kommun

IFO-plan för Ydre kommun IFO-plan för Ydre kommun 2009-2014 Antagen i Kommunfullmäktige 2008-12-15 66 1 Innehåll sida 1. Inledning 3 2. Mål 3 3. Nuläge 3 4. Särskilda grupper och områden 4 5. Samverkan 5 6. Framtida utmaningar

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde 1 Omsorgsnämnden 2008-04-23 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (fp), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Socialt arbete - specialisering eller integrering?

Socialt arbete - specialisering eller integrering? Socialt arbete - specialisering eller integrering? Funktions-/ärendetypsindelad organisation Barn- och familjeenhet Utrednings- och försörjningsstödsenhet Missbruksenhet Funktionshinderenhet Mottagningsenhet

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren Maria Ungdom Samordnade insatser för ungdomar med missbruk & Gisela Baumgren 1 Maria Ungdom Maria Ungdom startades 1966 Antal anställda: 85 personer Vårddygn: 2 038 (2013) Antal öppenvårdsbesök: 28 500

Läs mer

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-08 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Vikten av att ta fram

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för s kommun, inrapporterat 2012 Om öppna jämförelser kring det stöd som na erbjuder personer med funktionsnedsättning har gjorts sedan 2010. Undersökningen

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2015. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling

Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2015. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Budget och verksamhetsuppföljning per augusti och prognos för helår 2015 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling 1 Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling Sid 3 Väsentliga personalförhållanden

Läs mer

Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan

Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan Bakgrund/Problemformulering Under senare år har olika nationella utredningar visat att barns och ungdomars psykiska ohälsa har ökat, vilket utöver det psykiska lidandet

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge

ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge 2012-04-18 Anne Holmqvist Enhetschef öppenvårdsenheten Missbrukssektionen 1 ACT betyder Assertive Community Treatment ungefär

Läs mer

Styrdokument och verksamhetsplan för PULS-gruppen 2008-2009

Styrdokument och verksamhetsplan för PULS-gruppen 2008-2009 Styrdokument och verksamhetsplan för 2008 - STYRDOKUMENT OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR PULS-GRUPPEN ÅREN... 1 1. INLEDNING... 2 2. STYRANDE DOKUMENT... 2 3. ÖVERGRIPANDE SYFTE FÖR PULS-GRUPPEN... 4 3.1 MÅL...

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2016 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, socialpsykiatriska insatser, söker stöd för våld i nära relationer

Läs mer

Vårdgaranti för missbruksvård

Vårdgaranti för missbruksvård HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-04-08 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Sdn 2008-04-23 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga Tertialrapport 2 Södermalms stadsdelsnämnd Kommentarer till de mål nämnden prognostiserar ska uppfyllas helt

Bilaga Tertialrapport 2 Södermalms stadsdelsnämnd Kommentarer till de mål nämnden prognostiserar ska uppfyllas helt Bilaga Tertialrapport 2 Södermalms stadsdelsnämnd Kommentarer till de mål nämnden prognostiserar ska uppfyllas helt SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND 1 Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014. Socialnämnden Stöd och Behandling

Verksamhetsberättelse 2014. Socialnämnden Stöd och Behandling 20112011 Verksamhetsberättelse 2014 Socialnämnden Stöd och Behandling 1 Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling sid 3 Väsentliga personalförhållanden sid 4-6 Ledning och administration sid 7

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma. Boendeteam i Bromma SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma. Boendeteam i Bromma SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN SLUTRAPPORT SLUTRAPPORT 2013 2014-01-23 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Målgrupp för projektresultatet... 3 1.1 Mål och avgränsningar... 3 1.1.1 Effektmål... 3

Läs mer

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan Lokala samverkansgruppen i området Högsby, Mönsterås och Oskarshamn ansöker om projektmedel för gemensam verksamhet under tiden 1

Läs mer

Ungdoms- och vuxencentralen Ungvux

Ungdoms- och vuxencentralen Ungvux Ungdoms- och vuxencentralen Ungvux Finansieras av Åmåls kommun Västra Götalandsregionen (Hälso- och sjukvårdsnämndes kansli norra) Samordningsförbundet (Åmål, Bengtsfors, Dals Ed, Säffle och Årjäng) 12

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt?

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) charlotta.rehnman-wigstad@socialstyrelsen.se

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/173-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/173-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/173-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss

Läs mer

Slutrapport för projektet "Samordnarfunktion på Beroendemottagningen vid Gullmarsplan"

Slutrapport för projektet Samordnarfunktion på Beroendemottagningen vid Gullmarsplan ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJ TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 500-249-2009 SID 1 (6) 2009-03-27 Handläggare: Jeanette Eriksson Telefon: 08-508 14 578 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

FÖRSÄTTSSIDA, BLÄDDRA VIDARE

FÖRSÄTTSSIDA, BLÄDDRA VIDARE FÖRSÄTTSSIDA, BLÄDDRA VIDARE Individ- och familjeomsorg Nyckeltal 2002-2004 2002 2003 2004 Nettokostnad totalt, mkr 280 294 321 Arbete och försörjning 122 125 142 Vuxenvård 50 53 65 Barn- och ungdomsvård

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:37 av Håkan Jörnhed m fl (v) om det ökade khatmissbruket i Stockholms län och landstingets insatser Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg ÄRENDET

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2015. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling

Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2015. Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling Budget och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2015 Socialnämnden Järfälla Stöd- och Behandling 1 Innehållsförteckning Järfälla Stöd och Behandling Sid 3 Väsentliga personalförhållanden

Läs mer

Ur hemlöshet - i jobb

Ur hemlöshet - i jobb STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Sid 1 (7) Ur hemlöshet - i jobb Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och nuläge 3 1.1 Beskrivning av projektet... 3 1.2 Nulägesbeskrivning... 3 1.3 Alternativ

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde 1 Omsorgsnämnden 2009-03-24 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (FP), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2009:12 ISSN: 0348 Copyright: Länsstyrelsen Kalmar län Författare:

Läs mer

Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad marie.siberg@uppsala.se 0708 21 64 28

Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad marie.siberg@uppsala.se 0708 21 64 28 Samverkande insatser från skola - till arbete - i arbete Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad marie.siberg@uppsala.se 0708 21 64 28 ARBETSMARKNAD U N GA V U X N A M ED F U N KTION S HIN D ER s o

Läs mer

1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer. Styrdokument

1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer. Styrdokument 1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-04-03 71 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos 1 Omsorgsnämnden 2008-01-30 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (fp), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Avtalsuppföljning råd och stöd/öppenvård, Styrelsen Uppsala vård och omsorg

Avtalsuppföljning råd och stöd/öppenvård, Styrelsen Uppsala vård och omsorg SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-08-14 Rev 2015-08-26 Diarienummer SCN-2015-0247 Socialnämnden Avtalsuppföljning råd och stöd/öppenvård, Styrelsen Uppsala vård och omsorg Förslag

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga 2013-02-25 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/73-732 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga Förslag till beslut Social- och äldrenämnden

Läs mer

Västerås. Årets förebyggande kommun år 2011. Drogfocus 2012-10-24

Västerås. Årets förebyggande kommun år 2011. Drogfocus 2012-10-24 Västerås Årets förebyggande kommun år 2011 Drogfocus 2012-10-24 Kriterier Policy för alkohol & drogförebyggande arbete som är aktuell och innehåller mätbara mål som följs upp Persona avdelad för det drogförebyggande

Läs mer

Bostad först i Stockholms stad

Bostad först i Stockholms stad Socialförvaltningen Utvecklingsenheten SIDAN 1 Bostad först i Stockholms stad RFMA 2013-04-10 Maria Andersson Socialförvaltningen Stockholms stad Om Bostad först i Stockholms stad 3 år. Avslutas 2013 Partnerskap

Läs mer

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik De nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Vad kostar missbruk? Kommunernas och regionernas direkta kostnader för vård av personer med missbruk eller beroende uppgår till c:a 17 miljarder

Läs mer

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013.

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. - PRIO (Plan för riktade insatser inom området psykisk hälsa. - Målgrupp: Vuxna med diagnos om psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Åtgärder för arbetslösa bidragstagare

Åtgärder för arbetslösa bidragstagare TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-05-09 Dnr 72/2008-71 Ann Kristin Hasselsten Socialnämnden 2008-05-21 Åtgärder för arbetslösa bidragstagare Sammanfattning Socialnämnden ska utveckla verksamheten för arbetslösa bidragstagare

Läs mer

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan 1(5) BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Organisering och samverkan Den samverkande kommunen och Arbetsförmedlingen ska kartlägga alla unga 16-24 år som inte studerar eller arbetar i önskad

Läs mer

Bostad först och Bostad först 2.0

Bostad först och Bostad först 2.0 Bostad först och Bostad först 2.0 Varför? Bostad först ut på att erbjuda hemlösa personer en permanent bostad med ett eget förstahandskontrakt. Människor ska inte behöva slussas runt mellan olika härbärgen

Läs mer

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Vad är UngVux? Samverkande, lättillgänglig öppenvård i centrala Åmål med brett uppdrag och bred kompetens. Bakgrund Höga ohälsotal. Dubbelt så höga jämfört med riksgenomsnittet.

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

nriktningsmål sociala insatser för vuxna

nriktningsmål sociala insatser för vuxna I nriktningsmål sociala insatser för vuxna Antagna av kommunfullmäktige 2003-05-26, 123 Ersätter Inriktningsmål för individ- och familjeomsorg antagna av Kommunfullmäktige 1996-11-25 i de delar som avser

Läs mer

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten?

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Psykiatrins dag, Katrineholm 2018 Torkel Richert, Lektor Malmö universitet Torkel.richert@mau.se En pågående studie Syfte:

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Vägledning för användande av SHIS Bostäder

Vägledning för användande av SHIS Bostäder Socialförvaltningen Sida 1 (8) 2019-03-18 Bakgrund Under 2018 har socialförvaltningen i samverkan med SHIS (i fortsättningen bara kallat SHIS) och representanter från några stadsdelsförvaltningar och Enheten

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Arbetsförmedlingen Bryggan kan anvisa vuxna arbetssökande med försörjningsstöd samt ungdomar (16-24 år) till parallella insatser på JobbMalmö.

Arbetsförmedlingen Bryggan kan anvisa vuxna arbetssökande med försörjningsstöd samt ungdomar (16-24 år) till parallella insatser på JobbMalmö. Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Innerstaden i Malmö stad Mellan Arbetsförmedlingen Bryggan och Malmö stad

Läs mer

Ett samlat IFO under samma tak. Härnösands kommun inv. 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd miljoner? 2019

Ett samlat IFO under samma tak. Härnösands kommun inv. 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd miljoner? 2019 solbritt.hoglund@harnosand.se Ett samlat IFO under samma tak Härnösands kommun 25 000 inv 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd 2018 24 miljoner? 2019 9 soc.sekr handlägger ek bistånd, egna medel, bostäder,

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Bidrag till måluppfyllelse

Bidrag till måluppfyllelse Ansvarsenhet Socialnämnden Bidrag till måluppfyllelse Delårsrapport Hur har verksamheten fortlöpt under årets första åtta månader? Förvaltningen har under de första åtta månaderna arbetat aktivt med den

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

Samverkansparters Kvinnojouren, försörjningsstöd, jobbcenter, uppdragsenheten, socialkonsulenterna, socialjouren

Samverkansparters Kvinnojouren, försörjningsstöd, jobbcenter, uppdragsenheten, socialkonsulenterna, socialjouren Mottagningsgruppen Mottagningsgruppen tar emot alla typer av ärenden som är nya eller avslutas för mer än fyra månader sedan. En stor del av arbetet handlar om anmälningar och ansökningar som rör barn,

Läs mer

Upphandling ramavtal HVB för vuxna med missbruk

Upphandling ramavtal HVB för vuxna med missbruk SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2019-01-15 Diarienummer SCN-2019-0022 Socialnämnden Upphandling ramavtal HVB för vuxna med missbruk Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse

Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse KALLELSE KOMMUNSFÖRVALTNINGEN 2018-06-18 Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse 2018-06-20 Beteckning Ärende till kommunstyrelsen 1. Ärende Avslutande av uppdrag om samverkan inom räddningstjänsten

Läs mer

Revisionsrapport Anhörigstöd Gällivare kommun Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius

Revisionsrapport Anhörigstöd Gällivare kommun Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anhörigstöd Gällivare kommun Anna Carlénius Anhörigstöd Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och bedömning... 1 2. Inledning... 3

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård

Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret Ulla Lindberg 2017-11-02 Dnr ON 2017-348 Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård Faktauppgifter om verksamheten Utförare Leanlink,

Läs mer