Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014"

Transkript

1 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) Handläggare Christina Koistinen Telefon: Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd familjeomsorgen 2014 Förvaltningens förslag till beslut Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: Förvaltningens tjänsteutlåtande anmäls och läggs till handlingarna. Margareta Östrand Stadsdelsdirektör Lars-Gunnar Winsa Avdelningschef Sammanfattning Enheterna inom avdelningen för individ- och familjeomsorg har för andra året genomfört en brukarundersökning i enkätform. I enkäten ställdes frågor om bland annat bemötande, tillgänglighet och det stöd som getts. Förvaltningen ser brukarundersökningar som ett led i det kvalitets- och utvecklingsarbete som ständigt behöver pågå inom förvaltningens alla verksamheter. Förvaltningens svarsfrekvens var högre i år än förra året. Enheterna har arbetat aktivt med metoder för hur höjd svarsfrekvens ska uppnås. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Björkhagsplan 6 Box Johanneshov Telefon christina.koistinen@stockholm.se stockholm.se Brukarundersökningen har gett förvaltningen värdefull kunskap om hur verksamheterna kan fortsätta sitt utvecklingsarbete. Enheterna har analyserat sitt resultat och sett ut ett antal utvecklingsområden som ska prioriteras under kommande år.

2 Sida 2 (8) Ärendet Som ett led i förvaltningens kvalitetsarbete har det för andra året i rad genomförts en brukarundersökning inom de olika enheterna inom avdelningen för individ- och familjeomsorg. Resultaten används för att utveckla de olika verksamheterna. Mätperioden var maj månad Ärendets beredning Ärendet har beretts inom avdelningen för individ- och familjeomsorg. Ärendet har behandlats i förvaltningsgrupp , i rådet för funktionshindersfrågor samt i pensionärsrådet Förvaltningens synpunkter och förslag En sammanfattning av resultaten av brukarundersökningen, som genomfördes inom följande enheter inom förvaltningens avdelning för individ- och familjeomsorg presenteras i detta tjänsteutlåtande. De enheter som deltog i enkätundersökningen var: enheten för ekonomiskt bistånd, utredningsenheten för vuxna, utredningsenheten för barn och ungdom samt resursenhetens föräldrastöd, familjebehandlare och ungdomsgårdar: Enheten för ekonomiskt bistånd - utreder och beslutar om försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen (SoL) på grund av arbetslöshet, otillräckliga inkomster, sjukdom m.m. Utredningsenheten för vuxna - utreder och fattar beslut gällande behov av insatser enligt SoL och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) för personer över 20 år och som har problem i form av missbruk, psykisk ohälsa och hemlöshet. Utredningsenheten för barn och ungdom - utreder barn och ungdomars behov av stöd enligt SoL, fattar beslut om insatser och kan i vissa föreslå sociala delegationen att ansöka om vård enligt lagen om vård av unga (LVU). Resursenhetens föräldrastöd - tar emot föräldrar med barn och ungdomar utan biståndsbeslut. Familjen erbjuds 1-5 samtal i syfte att hitta egna lösningar på sina problem. Här erbjuds även frivilliga samarbetssamtal mellan separerade föräldrar avseende barn/ungdomars boende, vårdnad och umgänge samt gruppverksamhet för barn till separerade föräldrar.

3 Sida 3 (8) Resursenhetens familjebehandlare - arbetar med barn, ungdomar och deras familjer i syfte att hjälpa dem att hitta egna lösningar på problem i familjen. Familjebehandlarna erbjuder samtal med hela familjen och/eller med föräldrar och barn/ungdomar var och en för sig. Familjer remitteras via utredningsenheten för barn och ungdom i form av biståndsbeslut eller ringer själva till föräldramottagningen. ungdomsgårdarna är en öppen mötesplats för ungdomarna i stadsdelen, år Förvaltningen ser brukarundersökningar som ett led i det kvalitetsoch utvecklingsarbete som ständigt behöver pågå inom förvaltningens alla verksamheter. Frågorna som ställdes i enkäten rörde bemötande, tillgänglighet, hjälp och stöd samt om kontakten med socialtjänsten lett till förändring. Utöver dessa frågor har vissa enheter formulerat enhetsspecifika frågor. I anslutning till en del av frågorna och i slutet av enkäten fanns möjlighet för de svarande att skriva egna kommentarer. Frågorna i enkätundersökningen är samma som användes för första gången förra året. Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning använder samma frågor i liknande undersökningar sedan Tanken är att förvaltningarnas resultat ska kunna jämföras och användas i verksamheternas utvecklingsarbete.

4 Sida 4 (8) Enheternas resultat 2014 (jmf 2013) Utdelade enkäter 2014/2013 Besvarade enkäter Svarsfrekvens (procent) 2014/2013 Hägersten- Liljeholmens svarsfrekvens 2014/2013 Ekonomiskt bistånd 564 / / / % / 30 % -- */ 34 % Utredningsenheten vuxna 120 / / % / 25 % 43 % / 63 % Utredningsenheten barn och ungdomar (föräldrar) 159 / / % / 11 % 19 % / 29 % Utredningsenheten barn och ungdomar (ungdomar) 89 / / % / 9 % 40 % / 55 % Resursenheten Föräldrastöd 19 / / % / 40 % 48 % / 53 % Resursenheten Familjebehandl. 45 / 65 25/ % / 43 % 100 % /100 % Ungdomsgårdarna 135 / / % / 100 % --- *enheten har inte genomfört brukarundersökning i år. Nästan alla enheter har höjd svarsfrekvens i år. Enheterna har arbetat aktivt med metoder för hur höjd svarsfrekvens ska uppnås. Samtliga enheter har arbetat med enkätsvaren på sina arbetsplatsträffar och presenterar vilka utvecklingsområden som kommer att prioriteras under kommande år. Enheten ekonomiskt bistånd Resultatet ser i stort likadant ut båda åren. Nästan 80 % upplever att de får bra eller ganska bra bemötande av handläggaren. 90 % svarar att handläggaren är tydlig med vad som krävs i kontakten. Fler upplever i år att de förstått varför de fått avslag på sin ansökan. Däremot upplever flera att de inte kan nå handläggaren när de har behov av det. Utvecklingsområde - enheten bedömer att utvecklingsområdet för kommande år är att arbeta för att socialsekreterarna får mer utrymme för möten med klienterna. Detta kan ske bland annat genom effektivare samverkan och utvecklat samarbete med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och jobbtorg. Arbetstid kan frigöras genom dessa åtgärder.

5 Sida 5 (8) Utredningsenheten vuxna lågt deltagande troligen beroende på att många i målgruppen inte är vana att vara med och påverka samt att många har negativa erfarenheter av myndigheter. Många klienter inom enheten tror inte att deras åsikt medför större skillnad. Många fler har dock ändå svarat på enkäten i år. Samtliga som svarat upplever att de fått bra eller ganska bra bemötande av handläggaren. Fler än förra året upplever att de fått det stöd de behöver, att de fått ha inflytande över planeringen av insatser och att handläggaren varit tydlig. Utvecklingsområde - utvecklingsområden för enheten kommande år är att arbeta för att inflytandet och delaktigheten, vad gäller planeringen av behandlingsinsatserna, ytterligare ökar. Enheten kommer också att arbeta för att öka tydligheten över vilka insatser som kan erbjudas. Enheten kommer att fortsätta arbeta för att öka svarsfrekvensen ytterligare genom att motivera och uppmuntra klienter till att lämna svar, för att de på så vis kan hjälpa enheten i dess förbättringsarbete. Utredningsenheten barn och ungdomar (föräldrar) ökad svarsfrekvens men fortfarande har bara knappt 30 % svarat. Svaren på samtliga frågor har högre värden i år. Nästan 90 % blir mycket eller ganska bra bemötta av handläggaren. Flera uppger att de kan nå handläggaren när de behöver och att de fått det stöd de behöver. (Ungdomar) låg svarsfrekvens gör att det är svårt att värdera svaren. Av dem som svarat säger flera att de blivit lyssnade till men också att deras situation inte förändrats trots kontakten. Utvecklingsområde -enheten har identifierat ett förbättringsområde som bottnar i föräldrars och barns upplevelser av att inte förstå sammanhanget; varför de är hos socialtjänsten och varför utredning genomförs. Enhetens analys är att det kan bero på att mycket information förmedlas muntligt under de första mötena med familjen i samband med utredning. Föräldrar och barn kan befinna sig i kris och kan därför ha svårt att ta till sig all muntlig information. Olika åtgärder har diskuterats inom enheten. Diskussionerna resulterade bland annat i arbete med ett skriftligt presentationsmaterial/broschyr som lämnas ut i samband med första mötet med utredningsenheten. Broschyren Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter finns tillgänglig på enheten, för alla utredare att använda i möten

6 Sida 6 (8) med familjer. Där står hur en utredning går till, varför den genomförs generellt och vilka rättigheter och skyldigheter som barn, föräldrar och socialtjänst har under utredningsprocessen. I broschyren kan socialsekreteraren skriva sina kontaktuppgifter. Familjerna tar broschyren med sig hem och tar del av informationen i lugn och ro. Detta underlättar förståelsen. Resursenhetens föräldrastöd nästan alla som fått enkäten har lämnat svar och är mycket nöjda med verksamheten. Svaren ser i stort likadana ut som förra året. Nästan alla svarar att de fått ett mycket bra bemötande, och att de alltid eller för det mesta kan nå verksamheten. Nästan alla uppger att de fått det stöd och uppbackning som de behövde. Något fler upplever dock i år att kontakten endast lett till liten förbättring. Verksamheten bedömer att det kan bero på att förändringen inte upplevs som så stor eftersom de som kommer till verksamheten via egenanmälan oftast inte har lika omfattande problematik som de som kommer via uppdrag. Av de som svarat har de allra flesta sökt sig till verksamheten på egen hand. Utvecklingsområde - enhetens analys av resultatet är att fortsätta att samverka med och utveckla metoder tillsammans med mottagningsenheten kring hur familjer kan ges bäst stöd utifrån gemensamma idéer. Resursenhetens familjebehandlare samtliga som svarar uppger att de fått ett bra bemötande och att de kan nå verksamheten när det behöver. Nästan alla kan tänka sig att ha kontakt med verksamheten igen om behov uppstår och de ger verksamheten ett mycket högt betyg. Färre än förra året uppger att kontakten lett till stor förändring. Verksamheten bedömer att det handlar om att de har flera familjer med multiproblem och att förändringspotentialen därför kan vara mindre. Det kan vara svårare i dessa familjer att uppleva framgång eftersom problemen är många och komplexa. Utvecklingsområde -Verksamheten kommer att arbeta med att utveckla arbetssättet med att följa upp mål och delmål och därmed eventuella förändringar tillsammans med familjerna. Detta ska framförallt ske på uppföljningsmöten mellan utredare, familj och familjebehandlare. Målsättningen för kommande år för familjebehandlarna är att minst 40 % upplever att kontakten lett till stor förändring. Detta värde var i år 28 %.

7 Sida 7 (8) Ungdomsgårdarna en stor mängd enkäter delades ut och nästan samtliga besvarades. De flesta ungdomar tycker att de blir lyssnade på och att de kan vara med och påverka aktiviteterna på ungdomsgårdarna. Utvecklingsområde verksamheterna har efter analys av resultatet sett att värdet på frågan om respektfullt bemötande är något lägre i år. Utvecklingsområdet är därför fortsatt utvecklingsarbete med personalens bemötande gentemot ungdomarna/besökarna. Jämförelse Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning har lägre svarsfrekvens i år än de haft de senaste åren. I år ligger den inom flera enheter i nivå med Skarpnäcks, eller lägre. Förvaltningen i Hägersten-Liljeholmen vet inte vad den lägre svarsfrekvensen beror på men kommer att inför kommande undersökningar arbeta med att höja frekvensen. Brukarundersökningen där visar överlag, precis som i Skarpnäck, ett gott resultat främst gällande bemötande och tillgänglighet. Enheterna inom Skarpnäcks stadsdelsförvaltning kommer att ta del av Hägersten-Liljeholmens enkätresultat och använda dem i sitt utvecklingsarbete. Sammanfattande bedömning Förvaltningen ser brukarundersökningar som ett led i det kvalitetsoch utvecklingsarbete som ständigt behöver pågå inom samtliga verksamheter. Brukarundersökningen har gett förvaltningen värdefull kunskap om hur verksamheterna kan fortsätta sitt utvecklingsarbete. En brukarundersökning har för andra året i rad genomförts inom individ- och familjeomsorgens enheter. Svarsfrekvensen var högre i år än förra året. Enheterna har sedan första årets undersökning arbetat med metoder för hur enkäter delas ut, vilket tros ha bidragit till den högre svarsfrekvensen. Arbete för ännu högre svarsfrekvens kommer att fortsätta på samtliga enheter. En hög svarsfrekvens ger mer tillförlitligt underlag till förvaltningens kvalitetsarbete. Förvaltningen har kontinuerligt erfarenhetsutbyte med stadsdelsförvaltningen Hägersten-Liljeholmen. Utbytet är värdefullt för det fortsatta utvecklingsarbetet inom socialtjänsten.

8 Sida 8 (8) En reflektion kring brukarundersökningen, som förvaltningen vill lyfta fram, är att en hög andel av dem som svarat, inom alla enheter, svarar att de får ett bra bemötande av handläggaren. Det är positivt, eftersom samtliga enheter arbetat med just bemötandefrågan under det gångna året. Enheterna har utifrån sina respektive resultat analyserat materialet och valt ut ett antal utvecklingsområden, som de kommer att arbeta med under kommande år. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner detta tjänsteutlåtande och att den läggs till handlingarna. Bilagor 1. Brukarundersökningarna fås på begäran.

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande 6.-549/14 Sida 1 (5) 2014-11-15 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 08-508 15 049 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Presentation av förskoleundersökningen 2016

Presentation av förskoleundersökningen 2016 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-31 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-02 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen staben Tjänsteutlåtande Dnr 881-2015-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19

Läs mer

Presentation av brukarundersökningen inom förskolan 2017

Presentation av brukarundersökningen inom förskolan 2017 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Dnr 288-2017-1.6 Sida 1 (5) 2017-05-19 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Tel: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Återrapportering av 2015 års utvecklingsmedel för kvalitetsarbete mot våld i nära relationer

Återrapportering av 2015 års utvecklingsmedel för kvalitetsarbete mot våld i nära relationer Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens utvecklingsenhet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Jessica Oldin Lazaroff Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-04-14

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2017

Brukarundersökning IFO 2017 2018-01-31 Dnr: SN 2017/317 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2017 Brukares upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2017-03-27 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-04-20 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Slutlig rapport av nationella projektet Romané Bučá

Slutlig rapport av nationella projektet Romané Bučá Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-04-30 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS

Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-06 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 150 87 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 SoL och LSS Förvaltningens

Läs mer

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-01 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Skrivelse

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-27 Dnr. 209-2015-1.2.1 Handläggare Emilia Tuvesson 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26 Redovisning

Läs mer

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-439/13 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Cecilia Wassén Telefon: 08-508 15 150 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Under hösten 2016 genomfördes

Läs mer

1228 Dnr IFN 2017/

1228 Dnr IFN 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2017-12-07 AU Individ- och familjenämnden 1228 Dnr IFN 2017/00665-4.2.4 Rapport brukarenkät 2017 - Individ- och familjenämndens verksamhet, myndighetsutövning - enheten för

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Avslag på ansökan om försörjningsstöd i Farsta och andra stadsdelsområden

Avslag på ansökan om försörjningsstöd i Farsta och andra stadsdelsområden Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2013-11-26 Handläggare: Medea Fröderos Sandbladh Telefon: 08 508 18 070 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Avslag på ansökan om försörjningsstöd i Farsta och

Läs mer

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Skrivelse

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/385 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2016 Brukarnas upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018.

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr. 1.1 528-2018 Sida 1 (5) 2018-10-08 Handläggare Pia Lindman Telefon: 08-508 08 418 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Resultat

Läs mer

Barngruppernas storlek i förskolorna

Barngruppernas storlek i förskolorna Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på skrivelse från Jessica

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-06-11

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-04-12 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850825244 Till Socialnämnden 2018-05-15 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0538/2011 SID 1 (7) 2011-10-28 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Förslag till kvalitetsgaranti

Läs mer

Gemensam organisation för familjerätt vid Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltningar

Gemensam organisation för familjerätt vid Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltningar Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-20 Handläggare Christina Berends Telefon: 08-508 06 163 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Har fått det stöd jag behövde, lite måste man göra själv. Anmälan av rapporten Brukarenkäter 2008

Har fått det stöd jag behövde, lite måste man göra själv. Anmälan av rapporten Brukarenkäter 2008 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR DYGN ETRUNTVERKSAMHETER DNR 4.0-0820/2009 SID 1 (5) 2009-11-19 Handläggare: Maija-Liisa Laitinen Telefon: 508 25 255 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

Brukarundersökning vid de myndighetsutövande enheterna inom social omsorg 2008

Brukarundersökning vid de myndighetsutövande enheterna inom social omsorg 2008 Brukarundersökning vid de myndighetsutövande enheterna inom social omsorg 8 Berörda enheter inom avdelningen för social omsorg vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning är: barn- och ungdomsenheten,

Läs mer

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2017-03-24 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Svar på remiss

Läs mer

Uppföljning av anhörigstöd för år 2018

Uppföljning av anhörigstöd för år 2018 Älvsjö stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 1.2.1.227-2018 Sida 1 (5) 2019-02-19 Handläggare Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 506 Sandra Bornlinder Thiborg Telefon: 08-508 21 084 Till Älvsjö

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen SMEDJEBACKENS KOMMUN 2013-11-22 Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Familje- och utbildningsnämnden Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden maj t.o.m. oktober

Läs mer

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-12 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 103 20 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2018-03-15 Stockholms stads

Läs mer

Remiss av Nya påföljder (SOU 2012:34)

Remiss av Nya påföljder (SOU 2012:34) SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-09-27 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-10-25

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Anmälan av förskoleundersökning 2014

Anmälan av förskoleundersökning 2014 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Anmälan Sida 1 (5) 2014-05-28 Handläggare Ingegerd Delin Telefon: 08/508 12 278 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-06-12 Anmälan av förskoleundersökning

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Stadelsnämnden lämnar svar på skrivelsen i enlighet med tjänsteutlåtandet.

Förvaltningens förslag till beslut Stadelsnämnden lämnar svar på skrivelsen i enlighet med tjänsteutlåtandet. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-01-13 Handläggare: Ida Malmborg Telefon: 08-508 03 499 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på skrivelse om redovisning

Läs mer

Uppföljning inom socialpsykiatri Boendestöd- Enskede gruppbostad

Uppföljning inom socialpsykiatri Boendestöd- Enskede gruppbostad Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-20 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-08-17 Handläggare: Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Rapport av

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-27 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

HANDLINGSPLAN UTVECKLINGSARBETE FÖR BARN OCH UNGDOM I SKARPNÄCK

HANDLINGSPLAN UTVECKLINGSARBETE FÖR BARN OCH UNGDOM I SKARPNÄCK S SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (5) 2009-10-21 HANDLINGSPLAN 2009-2012 UTVECKLINGSARBETE FÖR BARN OCH UNGDOM I SKARPNÄCK Bakgrund till handlingsplanen Förvaltningsledningen

Läs mer

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 570-2010-1.5.1 SID 1 (6) 2011-01-27 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-07-05 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsförvaltning 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

Ändring i Skarpnäcks delegationsordning med anledning av ny förvaltningslag och kommunallag mm.

Ändring i Skarpnäcks delegationsordning med anledning av ny förvaltningslag och kommunallag mm. Administration Nämnd och kansli Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.-468/17 Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 15 087 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 med anledning av ny förvaltningslag

Läs mer

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-28 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-06-14 Ansökan hos Socialstyrelsen

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-08-08 Handläggare Carin Berg Telefon: 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-08-29 med ändringar avseende

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Dnr 82-2013-1.2.1 Sida 1 (5) 2013-08-28 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorgen Introduktionsenheten

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorgen Introduktionsenheten Brukarundersökning Individ- och familjeomsorgen Introduktionsenheten 2008 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att vi arbetar

Läs mer

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Avdelningen för verksamhetsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-13 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 08-508 03 393 Till Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2016 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, socialpsykiatriska insatser, söker stöd för våld i nära relationer

Läs mer

Bilagor Brukarundersökning inom individ- och familjeomsorg 2015

Bilagor Brukarundersökning inom individ- och familjeomsorg 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-03 Dnr: 2016/71-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Läs mer

Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden september t.o.m november 2012.

Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden september t.o.m november 2012. SMEDJEBACKENS KOMMUN 2013-02-04 Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Anita Jernberg Utredningssekreterare Telefon: 0240-66 03 39 Familje- och utbildningsnämnden Brukarundersökning

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialförvaltningens resultat av kund- och brukarundersökningen, KBU, år 2016

Arbetsmarknads- och socialförvaltningens resultat av kund- och brukarundersökningen, KBU, år 2016 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens resultat av kund- och brukarundersökningen, KBU, år 6 Här är en kortfattad presentation av arbetsmarknads- och socialförvaltningens kund- och brukarundersökning,

Läs mer

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser?

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Arbetsrapport 2014:1 En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Agneta Morelli En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten

Läs mer

Ungdomar med kriminellt beteende och missbruksproblem- tillämpning av LVU

Ungdomar med kriminellt beteende och missbruksproblem- tillämpning av LVU Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-02 Handläggare Anna Forsström Telefon: 08-50825085 Carolina Morales Telefon: 08-50825146 Till Socialnämnden

Läs mer

Brukarundersökning. Socialförvaltningen 2015 VT

Brukarundersökning. Socialförvaltningen 2015 VT Brukarundersökning Socialförvaltningen 2015 VT Innehållsförteckning 1 Information om undersökningen... 3 2 Tillvägagångssätt... 4 3 Svarsandel 2015 VT... 5 3.1 Övergripande resultat... 5 2 1 Information

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Ungdomsarbete och fritidsgårdar

Ungdomsarbete och fritidsgårdar Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-24 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Skuldsanering av hyreskostnader och kostnader för boenden

Skuldsanering av hyreskostnader och kostnader för boenden ENSKEDE ÅRSTA VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING ARBETE OCH BISTÅND Handläggare: Eva Britt Lönnback Telefon: 8-58 14 152 DNR: 5-273/28 SID 1 (8) 28-5-22 Till Enskede-Årsta- s stadsdelsnämnd Skuldsanering av hyreskostnader

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

Brukarundersökning. Flyktingmottagningen. Dec 2006

Brukarundersökning. Flyktingmottagningen. Dec 2006 Brukarundersökning Flyktingmottagningen 2006 Dec 2006 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att vi arbetar efter en bestämd

Läs mer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-01-18 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Linda Lantz Telefon: 08-508 25 611 Till Socialnämnden 2019-02-19

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2016

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2016 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.-349/16 Sida 1 (7) 2016-09-30 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Motion om reformering av riktlinjer för försörjningsstöd så att fler långtidsarbetslösa får en realistisk chans att få en hållbar anställning

Motion om reformering av riktlinjer för försörjningsstöd så att fler långtidsarbetslösa får en realistisk chans att få en hållbar anställning ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE SID 1 (5) 2011-07-28 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Stadsdelsnämnden 2011-09-29 Motion om reformering av riktlinjer

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING Budget- och skuldrådgivning. Inledande kommentarer

BRUKARUNDERSÖKNING Budget- och skuldrådgivning. Inledande kommentarer Sida (9) 4--2 BRUKARUNDERSÖKNING 4 Inledande kommentarer Denna undersökning rör budget- och skuldrådgivning, vilket är en verksamhet inom enheten för ekonomiskt bistånd. Resultatet från årets undersökning

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2019-02-05 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 0850822310 Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Deltagande

Läs mer

Kartläggning öppenvård barn och unga

Kartläggning öppenvård barn och unga Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande frågor Sida 1 (7) 2018-12-21 Handläggare Karin Nordmark Telefon: 08-508 25 281 Till Socialnämnden 2019-01-22 Kartläggning öppenvård barn och unga Förvaltningens

Läs mer

Vårdgaranti för missbruksvård

Vårdgaranti för missbruksvård HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-04-08 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Sdn 2008-04-23 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2019-05-02 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-508 25 611 Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Till Socialnämnden 2019-06-18

Läs mer

Anmälan av rapport om kartläggning av arbetet med genusperspektiv 1 i missbruksvården i Stockholms stad

Anmälan av rapport om kartläggning av arbetet med genusperspektiv 1 i missbruksvården i Stockholms stad SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SO CIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-03-21 Handläggare: Helena Petersson Telefon: 08-508 254 43 Till Socialnämnd Anmälan av rapport om

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Socialkontoret Västra Hisingen ett pilotprojekt. okt-nov 2012

Granskningsrapport. Brukarrevision. Socialkontoret Västra Hisingen ett pilotprojekt. okt-nov 2012 Granskningsrapport Brukarrevision Socialkontoret Västra Hisingen ett pilotprojekt okt-nov 2012 Nominerad till 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att

Läs mer

- höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare

- höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare Brukarundersökning 2012 Uppdrag - enligt styrkortet Genomföra - brukarundersökning årligen - höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-03-30 Handläggare: Rose-Marie Lithén Telefon: 08-508 15 095 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-04-21

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 Brukarundersökning IFO 2016 Myndighetsutövning Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Missbruks- & beroendevård 2 Bakgrund I samband med utvecklingen av Öppna jämförelser har behovet av nationella

Läs mer

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning)

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) 2015-08-31 1 (7) Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) För frågor om undersökningen, kontakta: Carolina Björkman, carolina.bjorkman@skl.se Introduktion

Läs mer

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-08 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Vikten av att ta fram

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Inte Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) 6/8/2017 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850822329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-08-31 Revidering av riktlinjerna för

Läs mer

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning För ett tryggt och självständigt liv Att ansöka om stöd För dig med funktionsnedsättning goteborg.se/funktionsnedsattning Styrande lagar SoL och LSS Du som bor i Göteborg ska kunna vara självständig och

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Uppflöjning av konsumentvägledning - anmälningsärende

Uppflöjning av konsumentvägledning - anmälningsärende Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-11 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 076-1209035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Uppflöjning

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-31 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15

Läs mer

Svar på skrivelse från Karin Gustafsson (S) angående "osynligt" utanförskap

Svar på skrivelse från Karin Gustafsson (S) angående osynligt utanförskap ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN SID 1 (5) 2012-08-15 Handläggare: Karolina Landowska Telefon: 08-508 35 509 Till Arbetsmarknadsnämnden den 28 augusti 2012 Ärende 8 Svar på

Läs mer

Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen

Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen sida 1 (8) Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen sida 2 (8) sida 3 (8) Inledning Att genomföra brukarundersökningar för att följa upp brukares upplevda kvalitet

Läs mer