Deponigasberäkning fastigheten Sköndal 1:1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Deponigasberäkning fastigheten Sköndal 1:1"

Transkript

1 SKÖNDAL Deponigasberäkning Deponigasberäkning fastigheten Sköndal 1:1 Syfte Citres AB har på uppdrag av Tyréns genomfört en bedömning av gasbildningspotentialen inom fastigheten Sköndal 1:1. Fastighetens lokalisering framgår översiktligt ur Figur 1. Fastigheten avses exploateras för framtida bostäder. Figur 1. (Flyg)foto med aktuellt område (eniro.se). Allmänt om deponigas Med deponigas eller upplagsgas avses gas som bildas i avfallsupplag under anaeroba, dvs syrefria, förhållanden genom mikrobiell nedbrytning av organiskt material. Typiskt dominerar upplagt organiskt avfall av cellulosa och därför utgörs deponigasen av främst metan (CH 4 ) och koldioxid (CO 2 ) med en andel av ca 50% vardera. Mätningar på svenska upplag omfattar ett intervall om 35-60% metan men kan också vara så lågt som ett fåtal procent. De lägre metanhalterna kan förklaras av låg metanproduktion beroende på torrt eller väl nedbrutet avfall och pga stort luftinläckage i deponin. Det finns även små mängder av framförallt svavelväte och ammoniak i gasen. Tabell 1 visar generell deponigassammansättning från avfallsdeponier. Tabell 1. Typisk deponigassammansättning (baserad på torr gas). Gaskomponent Metan Koldioxid Kväve Svavelväte Koncentration vol-% vol-% 1-20 vol-% ppm Tekn.Dr. Sami Serti Citres AB Tfn (mobil): Örtagårdsvägen 65 E-post: sami.serti@citres.se Norsborg Org.nr Säte: Stockholms län 1(8)

2 Klor 250 mg/nm 3 Diklormetan 400 mg/nm 3 Tetraklorethylen 233 mg/nm 3 Freon mg/nm 3 Deponigas är den gas som finns i eller bildas i deponier och den påverkas av flera faktorer än den anaeroba nedbrytningen av organiskt avfall. Mängden deponigas som kan bildas i ett avfallsupplag beror på avfallets mängd och sammansättning. Den bildade gasens sammansättning i sin tur beror på avfallets typ och struktur, upplagsteknik och upplagets miljö. Mellan dessa faktorer finns ett komplext beroende. Ett avfall med hög halt organiskt material har en stor gasbildningspotential men andra faktorer kan trots det göra att gasbildningstakten blir låg. Ett avfall med en viss gasbildningspotential kan å ena sidan brytas ned betydligt snabbare i finfördelad form, å andra sidan kan en finfördelning i kombination med kompaktering medföra transportbegränsningar och inhibering av nedbrytningen bl a beroende på en ackumulering av nedbrytningsprodukter. Ytterliggare ett exempel på en hämmande faktor är löst sulfat som förhindrar omvandlingen av acetat till metangas. Normalt gynnas anaerob nedbrytning av högre fukthalt och värme. Figur 2 visar, schematiskt, de faktorer som påverkar gasbildning i avfallsupplag. Dessa faktorer är ofta suboptimala i avfallsupplag. Temperatur Avfallssammansättning Eh ph Alkalinitet Näring Toxiska föreningar Figur 2. Faktorer som påverkar gasbildning i upplag. Allmänt om deponigasens rörlighet och dess explosionsområde En farhåga med producerad metangas i deponier är att den migrerar horisontellt långa sträckor och därmed utgör risk för gasolyckor inom bostadsområde. På grund av att kompaktering av avfall normalt sker i horisontella lager har upplaget en högre horisontell permeabilitet (genomsläpplighet) än vertikal. Då gasen är lättrörlig kan detta medföra att gas letar sig ut från upplaget via dräneringar och kanaler, med explosionsrisk i omgivningen som följd. Risken är speciellt uttalad vintertid med anledning av att ett sk tjällock kan uppkomma i markens överska skikt vilket försvårar gasavgång genom markytan. I avfallet kan i vissa fall nästan 40 gånger större gasflöden transporteras i horisontell led än i vertikal led. Deponigas är brännbar och explosiv på grund av den höga halten metan. Eftersom metan är en brandfarlig gas inom vissa koncentrationer, kan det vid gasläckage i slutna rum uppstå en explosiv gasblandning. Metan är en energirik gas med en undre explosionsgräns på 5% och en övre explosionsgräns på 15% vid inblandning i luft. Energiinnehållet i deponigas är, beroende på Deponigas Fukt Luftning Infiltration 2(8)

3 metaninnehåll, ca 4,5-5,5 kwh/nm 3. Deponigasens explosionsområde framgår av Figur 3. Deponigas är lättare är luft. Figur 3. Explosionsområde. Deponigasen kan dessutom genom sitt innehåll av koldioxid orsaka kvävning. Transportmekanismer för gas Det finns i princip tre olika transportprocesser som beskriver gastransporten. De är diffusion, konvektion och advektion. För att ge en förståelse för de faktorer som påverkar gasmigration presenteras de tre transportprocesserna översiktligt nedan. Diffusion är en icke-reversible process där deponigas transporteras från ett område med hög koncentration till ett område med lägre koncentration. Diffusion strävar efter att utjämna koncentrationsskillnader. Transporten kan kvantifieras med hjälp av Ficks lag: N D e c x där N är metanflödet (mol CH 4 /(m 2, s)), D e är den effektiva diffusionskoefficienten (m 2 /s), c är koncentrationsskillnaden mellan de punkter som gasen skall transporteras mellan och x är avståndet mellan de områden som gasen skall transporteras (mellan deponin och det slutna utrymmet). Den parameter som har störst inverkan på diffusionen är diffusionskoefficienten. Den effektiva koefficientens storleksordning beror bla av markens porositet, porstruktur, fukthalt etc. Som ett illustrativt exempel kan det nämnas att diffusion av gas sker gånger snabbare i omättad mark jämfört med fullständigt vattenmättad mark. Konvektion syftar på gasrörelser som uppkommer pga densitetsskillnader som i sin tur beror av temperatur- eller koncentrationsskillnader. Denna process kan illustreras med den sk skorstenseffekten, dvs när temperatur är högre i marken än i omgivningen ovan tenderar gasen att migrera uppåt. Hur mycket gas som transporteras med konvektion kan uppskattas med följande uttryck: (1) 3(8)

4 k q g T g c me tan (2) Utan att gå in på några detaljer kring ekvation (2) kan det nämnas att den första termen representerar temperaturberoendet och den andra termen tar hänsyn till koncentrationsskillnader i marken. Advektion styrs av tryckskillnader, där gasen strävar från det högre trycket till det lägre trycket. Ett annat och kanske lite mer populärvetenskapligt sätt att uttrycka advektion på är att referera till det naturliga flödet som uppkommer pga gravitationen. För att bespara läsaren en hel del matematiska ekvationer och härledningar kan det påpekas att den mest viktiga parametern som påverkar storleken på denna transportmekanism är markens (den som deponigasen migrerar i) permeabilitet. Notera att permeabilitet beror enbart av marken och är oberoende av vilket fluidum som strömmar. I tex hydrologisammanhang är fluidet vatten varför sk hydraulisk konduktivitet används. Med hjälp av matematiska uttryck som tar hänsyn till såväl gasens som markens egenskaper kan en sk hydraulisk konduktivitet för gasen beräknas. Sammanfattningsvis kan det konstateras att gasmigration påverkas av gasens effektiva diffusionskoefficient och markens permeabilitet vilka bägge delvis beror av markens porositet, porstruktur och fukthalt. Vidare beror gasmigration också av temperatur, koncentration av metangas samt tryck. Tryckvariation kan uppstå av tex atmosfäriska tryckförändringar eller i marken orsakad av grundvattenfluktuationer. Modellberäkningar med LaGas Att beräkna gasproduktion och gasuttagsmöjligheter ur en avfallsdeponi är en mycket komplex uppgift där avfallets sammansättning, ålder, nedbrytningsförutsättningar mm ska vägas samman. LaGas är ett simuleringsprogram som kan utföra kvalificerade beräkningar av gasproduktionen i ett avfallsupplag. LaGas beräknar, utgående från årlig statistik över avfallssammansättning och deponerade mängder, gasproduktionen i deponin vid olika tidpunkter i ett 100 års-perspektiv. Programmet kan användas för att bedöma aktuell gasproduktion i deponin samt för att göra framtidsprognoser. Resultatet bidrar normalt till en större förståelse för gasproduktionsutvecklingen i ett upplag. Det finns dock ett flertal olika uttryck som tar hänsyn till tidsaspekten. Ett av dem är det som presenterades av Tabasaran år 1976: G a G (1 e e kt ) där G a är ackumulerad gasmängd tom år t (Nm 3 /ton), G e är gasbildningspotentialen (Nm 3 /ton), k är nedbrytningskonstant (1/år) vilken är ett mått på hur snabbt materialet bryts ner och t är tiden i antal år (år). Det viktigaste antagandet vid gasberäkningar är att upplaget antas vara homogent och poröst. Beräkningen tar hänsyn till avfallets nedbrytningshastighet som tar hänsyn till avfallets sammansättning. För att erhålla ett värde från simuleringen som är så nära det sanna värdet som möjligt tar programmet hänsyn till att avfallet består av flera fraktioner så som lätt-, medel- och svårnedbrytbart avfall som sedan vägs samman. (3) 4(8)

5 Tillförlitligheten i resultat från LaGas -beräkningar är mycket beroende av kvaliteten på de indata som används dels om avfallet, dels antaganden om nedbrytningsförhållanden i deponin. LaGas - beräknar t ex inte förluster i gaspotential som uppstår på grund av bränder. Erfarenheter från tidigare gjorda beräkningar är dock mycket goda. Förutsättningar deponerat avfall För att kunna göra en uppskattning av gasproduktionen inom fastigheten Sköndal 1:1 krävs bl.a. kännedom om vilka avfallsslag som ger upphov till deponigasbildning samt vilka mängder som har deponerats under årens lopp. Som underlagsmaterial har följande dokument använts: 1. Sammanfattande PM mark och grundvatten Sköndal Etapp 2, Slutrapport, Planritning provtagningspunkter mark, Bilaga 3, Planritning provtagningspunkter porluft, Bilaga 4, Resultattabell jord, inkl jordartsbestämning och fältanteckningar, Bilaga 5, Resultatsammanställning jord Platsspecifika riktvärden, Bilaga 1, Resultatsammanställning Sköndal etapp 2B, Bilaga 4, Planritning med miljöpunkter och GV-rör. 8. Flygfoto med aktuellt område markerat 9. Grundkarta Planområdet upptar en yta av ca 10 ha. Det aktuella området kan i princip delas upp i tre delområden, se Figur 4, där: delområde 1 (norra delen som utgör ca 20% av hela området) har ett fyll på max 3 m, delområde 2 (mellersta området, mellan norra och södra delområdet, som utgör ca 50% av hela området) har en fyll på mindre än 6 m medan delområde 3 (södra delen, som utgör 30% av hela området) har en fyll på upp till 10 m. 5(8)

6 Figur 4. Aktuellt område uppdelat i tre delområden. Området har sedan 1960-talet fyllts ut med bygg- och rivningsavfall. Enligt uppgift har rivningsavfall från Klarakvarteren i Stockholm lämnats här. Även massor från byggandet av Globen har hanterats på platsen. Fyllningen i området utgörs av sand, grus, sten, block, rivningsmassor etc. NCC Ballast har fram till 2011 använt området som sorterings- och krossyta. Från sammanställningen över provtagningspunkter i mark, jordartsbedömningen och fältanteckningar kan det noteras att det ej har deponerats organiskt material i delområde 1 och 2. Provtagningar har omfattat delområdets fyllmäktighet. I delområde 3 (den södra delen) förefaller det som att provtagning har utförts till max 4 meters djup. Dessa översta 4 m av fyll innehåller ej deponerat organiskt avfall. Utifrån befintligt underlagsmaterial bedöms inte fyllnadsmassorna ge upphov till deponigas då de är oorganiska. Då de underliggande sex (6) metrarna av fyll ej har omfattats av provtagning görs här ett konservativt antagande betr massornas innehåll av organiskt material. Detta i syfte att inte underskata ev gasproduktion från de underliggande massorna. Om det, som ett konservativt värde, antas att 1% av de underliggande massorna består av organiskt material (plast och trä från bygg- och rivningsavfall) samt att denna deponerad mängd fördelas jämt över åren innebär det att ca 317 ton organiskt avfall deponerades årligen. Detta motsvara hushållsavfall som ca personer årligen genererar. Det bör dock påpekas att mängden organiskt avfall i massorna med detta antagande troligtvis är starkt överskattad. Föreliggande gasberäkningar bygger på att deponering har skett (8)

7 Beräkning Gassimuleringsberäkningarna har gjorts med normal nedbrytningshastighet i upplaget. Det har antagits att nedbrytningsförhållandena är gynnsamma under utvinningsperioden och påverkas ej negativt av en ev exploatering av området. Detta antagande resulterar i en överskattning av gasproduktionen. I beräkningarna har det ansats att deponigasutvinning kan starta 2013 samt pågå till och med år 2032, dvs 20 år. Med givna förutsättningar visar beräkningarna att möjligt deponigasuttag ur det aktuella området kommer att uppgå till totalt ca Nm 3 under utvinningsperioden, dvs ringa m 3 /år. Det motsvarar en gasutvinningsanläggning med en gaseffekt på ca 2,3 kw. I Figur 5 nedan redovisas deponigasproduktionen från den södra delen av exploateringsområdet Deponigasproduktion (Nm 3 /år) Year Figur 5. Resultat från simulering av deponigasproduktion i uppskattat avfall i den södra delen av exploateringsområdet. Ur grafen i Figur 5 kan det noteras att deponigasproduktionen avklingar kraftigt med tiden, efter det att deponering har upphört. Vidare kan det noteras det mesta av gasen har bildats och lämnat området. Ovan beräknad gasproduktion har förutsatt att allt avfall ligger inom området där gasuttag kan ske, bl a där mäktigheten är minst 4-5 m. Detta innebär en mindre överskattning av de verkliga gasutvinningsmöjligheterna. Som en känslighetsanalys har också mängden organiskt avfall i avfallsfraktionen bygg- och rivningsavfall fördubblats. Detta innebär att mängden organiskt material skulle motsvara lika mycket hushållsavfall som personer årligen genererar. Beräkningarna med den högre andelen organiskt innehåll som kan omvandlas till deponigas visar att deponigasproduktionen endast skulle öka till Nm 3 /år under utvinningsperioden (20 år). Uttryckt i gaseffekt innebär det en ökning från 2,3 kw till 4,9 kw. Bygg- och rivningsavfall Uppskattad framtida gasutvinningsperiod 7(8)

8 Slutord Med givna förutsättningar visar beräkningarna att möjligt deponigasuttag inom del av fastigheten Sköndal 1:1 uppgå till ringa m 3 /år vilket motsvarar en gaseffekt på ca 2,3 kw. Generellt gäller som regel att en deponigasanläggning bör ha en effekt på ca kw (vilket motsvara ett gasutttag på Nm 3 /år) för att vara tekniskt intressant. Utförda beräkningar visar att genererade gasmängder är långt ifrån tillfredsställande för att det ska vara tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt att tillvarata deponigasen från fastigheten Sköndal 1:1. Detta trots att det organiska innehållet i avfallet bedöms ha överskattats i beräkningarna. Sammanfattningsvis görs bedömningen att den beräknade mängden deponigas är ringa och inte utgör ett hinder för att anlägga bostäder inom fastigheten Sköndal 1:1. Aspekter kring deponigasutvinning blir mer nyanserad om den organiska mängden sätts i relation till mängden oorganiskt material i deponin. Även om mängden organiskt material ensamt skulle visa sig tillräckligt för deponigasproduktion kan gasbildningsprocesserna hämmas genom att det organiska avfallet drunknar i de inerta massorna som är åtskilliga gånger större. Provgrävningar som utfördes i omgångar mellan åren visar att avfallet inom fastigheten i huvudsak utgörs av sand, grus, sten, block, etc. Resultaten från utförda grävningar ger ytterligare tyngd åt att den beräknade gasproduktionen förmodligen är överskattning jämfört med reella förhållanden. Det bör dock poängteras att vid uppskattning av den mängd gas som bildas i deponin har det antagits att hela deponin är homogen och porös vilket i praktiken innebär att nedbrytning sker överallt och samtidigt i deponin. Emellertid ser inte verkligheten ut så utan en deponi är ett heterogent system. I vissa områden sker nedbrytning av organiskt material och därmed deponigasproduktion medan det t ex bara en armslängd bort inte förekommer någon gasproduktion. Om inte de rätta förhållandena (med avseende på fukt, temperatur etc.) utvecklas kommer dessa sk inaktiva delar av deponin att förbli passiva. Detta innebär att gasproduktionen förmodligen inte sker jämt fördelad över hela deponin utan endast i vissa delar av deponin. Mot bakgrund av detta och de antaganden som gjordes vid deponigasproduktion inses därmed att de gasmängder som nämndes för fastigheten Sköndal 1:1 är de teoretiskt maximala, dvs överskattningar jämfört med reella förhållanden. En osäkerhetsfaktor i dessa beräkningar är bedömningen av hur förhållandena i deponin kommer att bli pga ev exploateringsaktiviteter. Det bör noteras att i beräkningarna har hänsyn ej tagits till att gasproduktionen kommer att påverkas negativt vid ev exploatering. Tänkbara aktiviteter som kan påverka gasproduktionen negativt är schaktning som resulterar i att aeroba förhållanden uppstår i de deponerade massorna (deponigas bildas under anaerob förhållanden), kompaktering och överdäckning som resulterar i att mindre nederbörd infiltrerar till massorna som i sin tur resulterar i lägre fukthalt med konsekvensen att gasproduktionen avtar helt eller delvis. Detta betyder att gasproduktionen överskattats. Den gasmängd som är praktiskt möjlig att utvinna är betydligt mindre än den teoretiska gasbildningspotentialen. Anledningen är dels att inte allt avfall bryts ned på grund av t ex inkapsling, inhomogena förhållanden mm. Dessutom kan andra produkter än gas bildas. Halten metangas kan variera t ex på grund av att viss del av nedbrytningen sker aerobt och då bildas ingen metangas. Sami Serti Citres AB 8(8)

Gassäkerhet vid deponier Risker, egenkontroll och åtgärder

Gassäkerhet vid deponier Risker, egenkontroll och åtgärder Gassäkerhet vid deponier Risker, egenkontroll och åtgärder Projektets syfte Att ta fram och testa en modell för riskbedömning från gassäkerhetssynpunkt, anpassad till förhållandena på svenska avfallsdeponier.

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier

Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier Renare marks vårmöte 25-26 mars 2015 Peter Flyhammar SGI, avd. Markmiljö Mötesnamn etc 1 Avdelning Markmiljö Exempel på arbetsområden: Förorenad

Läs mer

Undersökning av nedlagda deponier. Nedlagda deponier. MIFO fas 1 - inventering

Undersökning av nedlagda deponier. Nedlagda deponier. MIFO fas 1 - inventering Undersökning av nedlagda deponier David Ekholm, Sweco Nedlagda deponier MIFO fas inventering och platsbesök Provtagning Vanliga företeelser tungmetaller samt vägsalt och relikt havsvatten Spridningsförutsättningar

Läs mer

Processer att beakta i de förorenade massorna

Processer att beakta i de förorenade massorna Tekn.Dr. Sami Serti Riskbedömning vid hantering av sediment/muddermassor en processbaserad historia Tfn: +46 8 695 64 88 Tfn (mobil): +46 734 12 64 88 E-post: sami.serti@sweco.se Processer att beakta i

Läs mer

Riskklassificering och riskbedömning av äldre deponier -hur svårt kan det vara? Sami Serti Citres AB Tfn: E-post:

Riskklassificering och riskbedömning av äldre deponier -hur svårt kan det vara? Sami Serti Citres AB Tfn: E-post: Riskklassificering och riskbedömning av äldre deponier -hur svårt kan det vara? Sami Serti Citres AB Tfn: 0734 12 64 88 E-post: sami.serti@citres.se Äldre deponier Deponerat avfall är mycket heterogent.

Läs mer

Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin

Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin Teknisk Vattenresurslära, Lunds Universitet Agenda Förändrad svensk deponilagstiftning Förväntade effekter Fläskebo en modern deponi Projektet

Läs mer

PR-Slamsugning AB Utgåva 1, 2007-12-17

PR-Slamsugning AB Utgåva 1, 2007-12-17 BLANKETT FÖR GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL SOM SKA DEPONERAS Datum. Avfallsproducent Namn Adress Organisationsnummer Postnummer Kontaktperson Postort Telefonnummer Beskrivning av avfall Karakteriseringen

Läs mer

RAPPORT D2010:04. Gassäkerhet på deponier - Risker, egenkontroll och åtgärder ISSN 1103-4092

RAPPORT D2010:04. Gassäkerhet på deponier - Risker, egenkontroll och åtgärder ISSN 1103-4092 RAPPORT D2010:04 Gassäkerhet på deponier - Risker, egenkontroll och åtgärder ISSN 1103-4092 Förord Aktiva och avslutade deponier ger upphov till utsläpp av växthusgaser. Samtidigt utgör gasproduktionen

Läs mer

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras MÅS 3.5.3 1 (5) Referens nr. Avfallstyp Datum Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten) Datum Platsnummer Företag Org.nummer Postadress

Läs mer

Hållbart byggande på deponier problem och möjligheter Ett exempel från Lomma. Peter Englöv, Sweco Environment AB, Malmö. Innehåll

Hållbart byggande på deponier problem och möjligheter Ett exempel från Lomma. Peter Englöv, Sweco Environment AB, Malmö. Innehåll Hållbart byggande på deponier problem och möjligheter Ett exempel från Lomma Peter Englöv, Sweco Environment AB, Malmö 1 Innehåll Bakgrund Beskrivning av området Miljö-, hälso- och säkerhetsaspekter Tekniska

Läs mer

Ansökan klimatinvesteringsstöd

Ansökan klimatinvesteringsstöd Från: anna.lanne-davidson@molndal.se Skickat: den 15 september 2015 17:50 Till: Drewes, Ola Ämne: ANSÖKAN OM KLIMATINVESTERINGSSTÖD Bifogade filer: ansokankis_2015-09-15_84dbea24.xml Ansökan klimatinvesteringsstöd

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Rapport Metanpotential

Rapport Metanpotential Rapport Metanpotential Biogassubstrat från N-Research My Carlsson AnoxKaldnes AB Tel +46 46 18 21 50 Fax +46 46 13 32 01 Klosterängsvägen 11A SE-226 47 Lund, Sweden www.anoxkaldnes.com sweden@anoxkaldnes.com

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall;

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; 2003-09-16 NFS 2004:X Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den XX 2004. Dessa allmänna råd ersätter tidigare allmänna råd (NFS 2001:22)

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Uppdrag: Uppdragsnummer: Datum: Ändringshistorik för mall. Asknäs bussgata. Datum Version Beskrivning

PM GEOTEKNIK. Uppdrag: Uppdragsnummer: Datum: Ändringshistorik för mall. Asknäs bussgata. Datum Version Beskrivning Uppdrag: Asknäs bussgata Uppdragsnummer: 2175047 Datum: Ansvarig: Tassos Mousiadis Handläggare: Tassos Mousiadis Ändringshistorik för mall Datum Version Beskrivning 1 (8) undersökningsrapport rev.docx

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM -14 UPPDRAG 52510 Södra staden etapp 2 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg DATUM UPPDRAGSNUMMER 2293229000 UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg Översiktligt geotekniskt 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2004:10) om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras.

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras. 1 (7) Vissa revideringar kan komma att ske efter inkomna synpunkter och då erfarenhet vunnits. Kontakta tillsynsmyndigheten för senaste versionen Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras.

Läs mer

Underlag till schaktplan

Underlag till schaktplan Datum 2015-02-10 Uppdrag Beställare Från Till nummer Komplettering avseende anmälan om efterbehandling, Karlholms strand Karlholm Utveckling KB Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

Läs mer

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll Mötesnamn etc 1 Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Uppgiftsinsamling Besök på platsen Mötesnamn etc 2 Uppgiftsinsamling

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM UPPDRAG Kalmar, Rinkabyholm Södra Staden UPPDRAGSNUMMER 2293205000 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktligt geotekniskt -14 S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

PM GEOTEKNIK OXELÖ 8:39, OXELÖSUND PEAB BOSTAD AB SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING GEO OCH MÄT MARTIN JANSSON HANDLÄGGARE PER ENGSTRÖM GRANSKARE

PM GEOTEKNIK OXELÖ 8:39, OXELÖSUND PEAB BOSTAD AB SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING GEO OCH MÄT MARTIN JANSSON HANDLÄGGARE PER ENGSTRÖM GRANSKARE PEAB BOSTAD AB UPPDRAGSNUMMER 3372025500 PROJEKTERINGSUNDERLAG NYKÖPING SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING GEO OCH MÄT MARTIN JANSSON HANDLÄGGARE PER ENGSTRÖM GRANSKARE 1 (5) S w e co Hospitalsgatan 22 SE-611

Läs mer

PM. Komplettering avseende miljöriskanalys

PM. Komplettering avseende miljöriskanalys Upprättad av: Ulf Liljequist Datum: 2012-02-17 1 (5) PM. Komplettering avseende miljöriskanalys 1 Inledning På uppdrag av E.ON Värme AB, har Ragn-Sells Miljökonsult AB upprättat en miljöriskanalys avseende

Läs mer

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER UPPDRAG LiV Optimering bergvärmeanlägg UPPDRAGSNUMMER 0000 UPPDRAGSLEDARE Sten Bäckström UPPRÄTTAD AV Michael Hägg DATUM TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER BAKGRUND Energiutbytet mellan

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

Vad är framtiden inom gasuppgradering?

Vad är framtiden inom gasuppgradering? Vad är framtiden inom gasuppgradering? 2010-10-13 Vad är det som bestämmer hur framtiden skall gestalta sig? Det är en intressant filosofisk fråga generellt!...men hur ser det ut för gasuppgradering? Två

Läs mer

UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN

UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN Bakgrund och syfte I centrala Klippan, Klippans kommun, låg

Läs mer

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor Grundläggande karakterisering av jordmassor Sami Serti Citres AB Tfn: 0734 12 64 88 E-post: sami.serti@citres.se Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för klassificering av förorenade massor som farligt

Läs mer

BILAGA 4. UPPGIFTER OM NEDLAGDA

BILAGA 4. UPPGIFTER OM NEDLAGDA BILAGA 4. UPPGIFTER OM NEDLAGDA AVFALLSUPPLAG I STOCKHOLMS STAD I Stockholm finns ett antal äldre, nedlagda, deponier. För undersökning och av avslutade kommunala deponier ansvarar kommunen. Att förvara

Läs mer

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet.

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet. GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV ASBESTAVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

Modellering av metangasproduktionen på Koviks återvinningsanläggning

Modellering av metangasproduktionen på Koviks återvinningsanläggning AKADEMIN FÖR TEKNIK OCH MILJÖ Avdelningen för bygg-, energi- och miljöteknik Modellering av metangasproduktionen på Koviks återvinningsanläggning Patrik Erkkilä 2015 Examensarbete, Kandidatexamen, 15 hp

Läs mer

05/12/2014. Övervakning av processen. Hur vet vi att vi har en optimal process eller risk för problem? Hämning av biogasprocessen

05/12/2014. Övervakning av processen. Hur vet vi att vi har en optimal process eller risk för problem? Hämning av biogasprocessen Specifik metanproduktion L/kg VS // Hur vet vi att vi har en optimal process eller risk för problem? Övervakning av processen Flödesschemat för bildning av biogas. Hydrolys. Fermentation (alkoholer, fettsyror,

Läs mer

GAS SOM ENERGIKÄLLA. Användes redan 900 f.kr. i Kina i lampor. Gas som sipprade fram ur marken togs omhand och transporterades i bamburör till byarna.

GAS SOM ENERGIKÄLLA. Användes redan 900 f.kr. i Kina i lampor. Gas som sipprade fram ur marken togs omhand och transporterades i bamburör till byarna. GAS SOM ENERGIKÄLLA Användes redan 900 f.kr. i Kina i lampor. Gas som sipprade fram ur marken togs omhand och transporterades i bamburör till byarna. 1700-talet industriutvecklingen- fick gasen stå tillbaka

Läs mer

Den föreslagna konstruktionens funktion har utvärderats med avseende på dels dess täthet och dels transporttiden för lakvattnet.

Den föreslagna konstruktionens funktion har utvärderats med avseende på dels dess täthet och dels transporttiden för lakvattnet. BILAGA A12:8 SWECO Sammanfattning avser att avsluta sin befintliga utfyllnadsdeponi samt konvertera Hyttslambassängerna till deponier. På den avslutade utfyllnadsdeponin ska en deponi för inert avfall

Läs mer

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras. 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten)

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras. 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten) Exempel på blankett Grundläggande karakterisering finns på www.o.lst.se Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten) Datum Nr Företag

Läs mer

Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall

Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall Sortering av brännbart avfall Undantag Dispenser 04-12-03 1 Undantag

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sida 1(7) Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sökanden Namn Ansökan avser Hushållsavfall från kommun Annat än hushållsavfall vid deponin Postadress

Läs mer

Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering

Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering SYSAV Box 50344, 202 13 Malmö Telefon 040-635 18 00 Telefax 040-635 18 10 www.sysav.se epost@sysav.se Juni 2010 Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Strategier för framtida användning av deponigas på Måsalycke

Strategier för framtida användning av deponigas på Måsalycke ISRN LUTMDN/TMHP-15/5349-SE ISSN 0282-1990 Strategier för framtida användning av deponigas på Måsalycke LUNDS UNIVERSITET Hanna Svemar Examensarbete på Civilingenjörsnivå Avdelningen för Kraftverksteknik

Läs mer

PM GEOTEKNIK. BoKlok Odenvallen UPPDRAGSNUMMER: SKANSKA SVERIGE AB SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING

PM GEOTEKNIK. BoKlok Odenvallen UPPDRAGSNUMMER: SKANSKA SVERIGE AB SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING SKANSKA SVERIGE AB BoKlok Odenvallen UPPDRAGSNUMMER: 2454648000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING PROJEKTERINGSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1(6) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad:

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad: Ifylles av Atleverket Atleverkets löpnummer. : Behandlat av: Avfallsdeklaration för grundläggande karakterisering av deponiavfall Gäller endast icke-farligt avfall samt asbest som ska deponeras Faxa ifylld

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2015-07-29. WSP Box 8094 700 08 Örebro

TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2015-07-29. WSP Box 8094 700 08 Örebro TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK Örebro WSP Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 010/722 50 00 2 TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS

Läs mer

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala Sid 1 Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier I Uppsala finns en avfallsplan för hur den framtida avfallshanteringen ska se ut

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 YDRE KOMMUN AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 KORTVERSION BESLUTAD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-22 Alla varor som köps och används blir så småningom avfall. Ju mer varor vi konsumerar, desto mer avfall

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN memo01.docx 2012-03-28-14 PM MARKRADON UPPDRAG MKB DP Kårsta-Rickeby 2 UPPDRAGSNUMMER 1157874000 UPPDRAGSLEDARE Gundula Kolb UPPRÄTTAD AV Mikaela Pettersson och Anna Bäckström DATUM 2017-10-02, REV 2018-03-15

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN PM GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad Del av Dingelsundet 2:21 UPPDRAGSNUMMER 2337151100 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN UTREDNINGSUNDERLAG 2017-02-23 KARLSTAD

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund PM 2007-10-24, rev 2008-04-18 Deponi I5 Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund Orientering För närvarande pågår detaljplanearbeten rörande Stadsdel Norr, f.d. I5- området, i Östersund. I området finns

Läs mer

Samråd enligt 6:e kap 4:e Miljöbalken Halmstads Energi och Miljö AB Ny återvinningsanläggning och deponi i Kistinge

Samråd enligt 6:e kap 4:e Miljöbalken Halmstads Energi och Miljö AB Ny återvinningsanläggning och deponi i Kistinge Sändlista: Liselott Johansson, Länsstyrelsen Hallands län Arne Hansson, Miljö- och hälsoskyddskontoret Lars Fredin, Räddningstjänsten Ann-Charlott Abrahamsson, Stadskontoret Halmstad 2011-03-09 Samråd

Läs mer

Substratkunskap. Upplägg. Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten. Olika substratkomponenter och deras egenheter

Substratkunskap. Upplägg. Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten. Olika substratkomponenter och deras egenheter Substratkunskap Anna Schnürer Inst. för Mikrobiologi, SLU, Uppsala Upplägg Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten Metanpotential vad visar den? Olika substratkomponenter och deras egenheter C/N

Läs mer

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:205 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:205 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192 HÄLLBACKEN ETAPP 3 Geoteknisk deklaration Fastighet 1:205 Framställd för: Luleå kommun RAPPORT Uppdragsnummer: 13512320192 Innehållsförteckning 1.0 ALLMÄNT... 1 2.0 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR... 1 3.0 GEOTEKNISKA

Läs mer

schaktning i områden utfyllda med formsand

schaktning i områden utfyllda med formsand schaktning i områden utfyllda med formsand MILJÖSAMVERKAN ÖSTRA SKARABORG BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Minican resultatöversikt juni 2011

Minican resultatöversikt juni 2011 Sidan av Minican resultatöversikt juni Sammanställt från arbetsmaterial SKBModelCanisterProgressReport Dec_Issue -4-7 MINICAN microbe report Claes Taxén Siren Bortelid Moen Kjell Andersson Översikt över

Läs mer

Hur beter sig ett bekämpningsmedel i marken? Nick Jarvis Institution för Mark och Miljö, SLU

Hur beter sig ett bekämpningsmedel i marken? Nick Jarvis Institution för Mark och Miljö, SLU Hur beter sig ett bekämpningsmedel i marken? Nick Jarvis Institution för Mark och Miljö, SLU Läckage av bekämpningsmedel till vattenmiljön (Dos, interception) Adsorption Nedbrytning Hydrologin Hur mycket

Läs mer

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering med Ag Bag-systemet! En lyckad kompostering kräver att ingående material är anpassat för kompostering innan

Läs mer

BMP-test 2014-03-25. Samrötning av pressaft med flytgödsel. AMPTS-försök nr 2. Sammanfattning

BMP-test 2014-03-25. Samrötning av pressaft med flytgödsel. AMPTS-försök nr 2. Sammanfattning 1 BMP-test 2014-03-25 Samrötning av pressaft med flytgödsel AMPTS-försök nr 2 Tomas Östberg Ida Sjölund Sammanfattning Ensilage med hög fukthalt kan i ensilagesilos ge upphov till att relativt stora volymer

Läs mer

Jordas indelning MINERALJORD ORGANISKJORD. sönderdelningsprodukt av berggrund. växt- och djurrester. Sorterade jordar sedimentärajordarter

Jordas indelning MINERALJORD ORGANISKJORD. sönderdelningsprodukt av berggrund. växt- och djurrester. Sorterade jordar sedimentärajordarter Jordas indelning MINERALJORD ORGANISKJORD sönderdelningsprodukt av berggrund växt- och djurrester Sorterade jordar sedimentärajordarter Osorterade jordar - moränjordarter Torv Dy Gyttja Hållfasthets- och

Läs mer

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Uppdrag: 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Status: Slutrapport Datum: 2014-03-13 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Skellefteå kommun Jonas Johansson

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning Mottagningsregler Blåbergets avfallsanläggning Verksamheten Blåbergets avfallsanläggning drivs av Sundsvall Energi. Verksamheten består av sortering, mellanlagring, bränsleproduktion och deponering. Vi

Läs mer

Kartläggning och Studie av Biologiska Processer för luktreduktion

Kartläggning och Studie av Biologiska Processer för luktreduktion Kartläggning och Studie av Biologiska Processer för luktreduktion Karine Arrhenius Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se Kartläggning och Studie av Biologiska Processer för

Läs mer

St Hans Backar provpumpning av gas

St Hans Backar provpumpning av gas St Hans Backar provpumpning av gas våren 2008 Melica nutans (bergsslok) gräs med purpurbruna agnar som växer i halvskugga på bergssluttningar Teresia Wengström Innehåll Inledning och sammanfattning Utförd

Läs mer

CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN. Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning. PM, Geoteknik

CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN. Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning. PM, Geoteknik PM Vår referens/nr 139223 CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning PM, Geoteknik G:\\GoI\Uppdrag Gbg\139223 Canningområdet\Text\Canningområdet PM sammanfattning

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN STIBY 28:1, HÄLLEVIK NYTT PLANOMRÅDE GEOTEKNISKT PLANERINGSUNDERLAG

SÖLVESBORGS KOMMUN STIBY 28:1, HÄLLEVIK NYTT PLANOMRÅDE GEOTEKNISKT PLANERINGSUNDERLAG SÖLVESBORGS KOMMUN STIBY 8:, HÄLLEVIK GEOTEKNISKT PLANERINGSUNDERLAG 05-0-5 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Martin Holmberg L:\540\060766\3_Dokument\36_PM\PM Geo.doc Mall: Rapport Advanced 00.dot

Läs mer

PM Geoteknik Översiktlig undersökning för detaljplan Träslöv 30:1, V Varberg

PM Geoteknik Översiktlig undersökning för detaljplan Träslöv 30:1, V Varberg k Översiktlig undersökning för detaljplan Träslöv 30:1, Varberg 2016-09-27 Upprättad av: Andreas Flyckt Granskad av: Madelene Markusson Godkänt av: Madelene Markusson KUND Derome Mark & Bostad AB Att:

Läs mer

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Hur mycket energi. Förbränning av fasta bränslen

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Hur mycket energi. Förbränning av fasta bränslen Innehåll balans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 4 14.4.2011 Förbränningsvärme balans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt och kalorimetriskt

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist 2007-03-26 Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist Sammanfattning Miljösamverkan Sverige - projektgrupp

Läs mer

Vårbergstoppen, miljögeoteknik

Vårbergstoppen, miljögeoteknik PM Vårbergstoppen, miljögeoteknik Underlag för provtagningsplan inom detaljplan Vårbergstoppen, del av fastigheten Skärholmen 2:1 m.fl. - grundvatten och deponigas WSP Environmental Sverige 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017 Nuläges beskrivning Kommunens struktur. Kristinehamns kommun ligger vid nordöstra delen av Vänern, med en flera mil lång strandlinje, och omfattar även skärgårdsområden.

Läs mer

2014-01-23. Driftoptimering hur säkerställer vi att vi gör rätt? Upplägg. Förutsättningar för en bra gasproduktion. Vem är jag och vad sker på SLU?

2014-01-23. Driftoptimering hur säkerställer vi att vi gör rätt? Upplägg. Förutsättningar för en bra gasproduktion. Vem är jag och vad sker på SLU? -- Upplägg Driftoptimering hur säkerställer vi att vi gör rätt? Anna Schnürer Inst. för Mikrobiologi, SLU, Uppsala Kort presentation av mig och biogasverksamhet på SLU Förutsättningarna för gasproduktion

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

MV0192. Deltentamen i markfysik Lycka till!

MV0192. Deltentamen i markfysik Lycka till! MV0192. Deltentamen i markfysik 2014-12-19 Skrivningen ger maximalt 18 poäng. För godkänt fordras 9 poäng. Skrivtid kl. 09.00-12.00 Varje lärare rättar sin del av skrivningen. Besvara uppgift 6 på ett

Läs mer

Översiktlig geoteknisk undersökning Norra industriområdet, Storuman PM GEOTEKNIK SLUTRAPPORT

Översiktlig geoteknisk undersökning Norra industriområdet, Storuman PM GEOTEKNIK SLUTRAPPORT Översiktlig geoteknisk undersökning Norra industriområdet, Storuman PM GEOTEKNIK SLUTRAPPORT 2013-01-04 Uppdrag: 226365, Geoteknisk undersökning Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Slutrapport Datum:

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Bilaga 5 SLUGTEST FALKTRÄSKET Rev.datum:

Bilaga 5 SLUGTEST FALKTRÄSKET Rev.datum: Bilaga 5 PM SLUGTEST FALKTRÄSKET 2016-10-19 Rev.datum: 2016-10-31 SAMMANFATTNING Slugtester har genomförts i fem nyinstallerade grundvattenrör vid det nya planområdet för bostadsområdet Södra Falkträsket

Läs mer

Biogasanläggning Energibesparing med avloppsvatten. 2008-09-05 Peter Larsson ver 2

Biogasanläggning Energibesparing med avloppsvatten. 2008-09-05 Peter Larsson ver 2 Biogasanläggning Energibesparing med avloppsvatten 2008-09-05 Peter Larsson ver 2 Biogasanläggning Förutsättningar Processprincip Processparametrar Driftprincip och anläggningsutförande Biogas Anläggningskostnad

Läs mer

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:199 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:199 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192 HÄLLBACKEN ETAPP 3 Geoteknisk deklaration Fastighet 1:199 Framställd för: Luleå kommun RAPPORT Uppdragsnummer: 13512320192 Innehållsförteckning 1.0 ALLMÄNT... 1 2.0 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR... 1 3.0 GEOTEKNISKA

Läs mer

Geoteknisk undersökning avseende ny detaljplan samt grundläggning av servicebyggnader, projekteringsunderlag. Sweco Infrastructure AB

Geoteknisk undersökning avseende ny detaljplan samt grundläggning av servicebyggnader, projekteringsunderlag. Sweco Infrastructure AB Branäs Fritidscenter AB Branäs 4:22, 4:113 m fl Uppdragsnummer 233.5412 Geoteknisk undersökning avseende ny detaljplan samt grundläggning av servicebyggnader, projekteringsunderlag. Karlstad 2011-11-21

Läs mer

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 Vetlanda kommun Redovisning av efterbehandling av fastigheterna Snickaren 3 och Östanå 3:1 Vetlanda 2003-12-01 Diarienummer 2002/TK0260.353 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

PM GEOTEKNIK / HYDROGEOLOGI

PM GEOTEKNIK / HYDROGEOLOGI PM GEOTEKNIK / HYDROGEOLOGI SKYDDSÅTGÄRDER VID SCHAKTENTREPRENAD FÖR MILJÖSANERING PÅ FASTIGHETEN STENEN 10, HELSINGBORG 2013-09-12 Uppdrag: 246622, Exploateringsområdet Råå fritidsgård 1 mfl Titel på

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER:

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER: ÖSTERSUNDS KOMMUN Geoteknik Sandviken UPPDRAGSNUMMER: 12703837 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Squad task 1. Förbränning av fasta bränslen

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Squad task 1. Förbränning av fasta bränslen Innehåll balans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 5 20.4.2010 Värme i förbränning balans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt och kalorimetriskt

Läs mer

RÖTNINGENS MIKROBIOLOGI NÄRINGSLÄRA BIOGASPROCESSEN PROCESSDRIFTPARAMETRAR PROCESSTÖRNING

RÖTNINGENS MIKROBIOLOGI NÄRINGSLÄRA BIOGASPROCESSEN PROCESSDRIFTPARAMETRAR PROCESSTÖRNING RÖTNINGENS MIKROBIOLOGI NÄRINGSLÄRA BIOGASPROCESSEN PROCESSDRIFTPARAMETRAR PROCESSTÖRNING RÖTNING En mikrobiell process Rätt mikrober Metanogena archeae G A S Rätt temperatur Mesofil 37 C Termofil 55 C

Läs mer

Energibalans och temperatur. Oorganisk Kemi I Föreläsning

Energibalans och temperatur. Oorganisk Kemi I Föreläsning Energibalans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 5 20.4.2010 Innehåll Värme i förbränning Energibalans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt

Läs mer

FÄRGELANDA KOMMUN DYRTOPR 1:3 M.FL (DEL AV) Detaljplan. Geoteknisk utredning

FÄRGELANDA KOMMUN DYRTOPR 1:3 M.FL (DEL AV) Detaljplan. Geoteknisk utredning FÄRGELANDA KOMMUN DYRTOPR 1:3 M.FL (DEL AV) Detaljplan Geoteknisk utredning PM angående markförhållanden och bebyggelseförutsättningar Planeringsunderlag Göteborg 2011-05-10 Ärendenr. 10-169 Handläggare

Läs mer

Strategier för framtida användning av deponigas på Måsalycke

Strategier för framtida användning av deponigas på Måsalycke ISRN LUTMDN/TMHP-15/5349-SE ISSN 0282-1990 Strategier för framtida användning av deponigas på Måsalycke LUNDS UNIVERSITET Hanna Svemar Examensarbete på Civilingenjörsnivå Avdelningen för Kraftverksteknik

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer