BMP-test Samrötning av pressaft med flytgödsel. AMPTS-försök nr 2. Sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BMP-test 2014-03-25. Samrötning av pressaft med flytgödsel. AMPTS-försök nr 2. Sammanfattning"

Transkript

1 1 BMP-test Samrötning av pressaft med flytgödsel AMPTS-försök nr 2 Tomas Östberg Ida Sjölund Sammanfattning Ensilage med hög fukthalt kan i ensilagesilos ge upphov till att relativt stora volymer pressaft bildas. Denna pressaft har högt TS (11-15 %) med lättillgängligt kol som gör det lämpligt för metangasproduktion. För att undersöka hur metangasproduktionen från nötflytgödsel påverkas vid samrötning med pressaft har vi i detta försök utfört utrötningstester med flytgödsel och pressaft i olika koncentrationer. Den maximala mängd metangas som går att erhålla från substraten flytgödsel och pressaft har bestämts med en standardiserade satsvis utrötningstest som ger ett värde på substratets biologiska mentangaspotential (BMP). För att erhålla en optimal och snabb process används då ett överskott av anpassad mikrobiell startymp, i detta fall har vi använt rötrest från en nötflytgödselbaserad biogasanläggning. Resultatet från BMP-testerna visar att den maximala metangasproduktionen från enbart pressaft är mycket hög, 380 Nml CH4/g VS jämfört med 167 Nml CH4/g VS för flytgödsel. Tillsammans med att VS-halten i pressaften kan vara nästan dubbelt så hög som för flytgödsel, gör detta att en liten volym tillförd pressaft kan öka metangasproduktionen relativt mycket. Baserat på BMP-försöken skulle en inblandning av 10 vol-% pressaft (VS = 13 %) till flytgödsel (VS = 7 %) ge en ökning av metangasproduktionen med ca 32%. En viktig fråga är hur mycket pressaft som kan blandas in i flytgödsel utan att påverka biogasprocessen negativt. I de försök där vi bestämde metangaspotentialen för enbart pressaft (100 %) motsvarar andelen pressaft endast ca 17 % av totalvolymen av pressaft och ymp (rötrest). Hur metangasproduktionen påverkas av högre inblandning än 17 % har inte testats, inte heller vad som sker vid kontinuerlig inblandning över längre tid. Men eftersom pressaften har ett ph runt 4 så kommer inblandning av mer än 20 % ge ett substrat med ett ph under 6 vilket inte är lämpligt. Innan dessa resultat har verifierats i kontinuerliga försök rekommenderar vi tillsvidare att maximalt blanda in 10 % pressaft. En viktig praktisk aspekt att hantera vid inblandning av pressaft är den skumbildning som sker direkt när pressaften kommer i kontakt med gödseln. Det som händer är att koldioxid avgår som ett resultat av en kemisk process när buffrande karbonater i gödseln neutraliserar den sura pressaften. Det rekommenderas därför starkt att blanda in pressaft i gödseln utanför reaktorn, gärna med omrörning och låta neutraliseringsreaktionen gå färdigt innan substratblandningen pumpas in i reaktorn.

2 2 Material och metod För att bestämma den maximala mängd metangas som går att erhålla från substraten flytgödsel och pressaft har vi använt en standardiserade satsvis utrötningstest som ger ett värde på substratets biologiska mentangaspotential (BMP). För att erhålla en optimal och snabb process används då ett överskott av anpassad mikrobiell startymp, i detta fall har vi använt rötrest från en nötflytgödselbaserad biogasanläggning. Försöket har utförts med hjälp av ett så kallat Automatic Methane Potential Test System, AMPTS II tillverkat av företaget Bioprocess Control. AMPTS II systemet består av en reaktorenhet med 15 st 500 ml glasflaskor med omrörning placerade i ett termostartstyrt vattenbad. Den biogas som bildas leds genom en koldioxidfixerande enhet bestående av 15 st 100 ml flaskor fyllda med 80 ml 3M NaOH med tymolftalein som ph-indikator för att rena gasen från koldioxid och svavelväte. Den renade metangasen leds vidare till en våt gasflödesenhet med 15 separata flödesmätare. Flödet bestäms genom att när en viss gasvolym (ca 10 ml) lyfter och öppnar en kalibrerad födescell i ett vattenbad, så registreras tidpunkt och volym i en datalogger inbyggd i gasflödesenheten. Denna metod möjliggör mätning av mycket låga gasflöden. Figur 1: AMPTS II från Bioprocess Control. Från vänster till höger (1) Reaktorenhet, (2) koldioxidfixerande enhet och (3) gasflödesenhet. Försöksbetingelserna har följt det som beskrivs i Handbok metanpotential (Rapport SGC 237) 1 med undantag att inget spädvatten har använts. Varje 500 ml försöksflaska fylldes med 400 ml blandning av mikrobiell ymp från en flytgödselmatad biogasreaktor och respektive substrat i förhållandet 2:1 baserat på dess VS-innehåll. Substratförsök och blankförsök med enbart startymp utfördes som dubbletter tillsammans med ett kontrollförsök med cellulosa vilket gav totalt 15 försöksflaskor. Systemet flödades med kvävgas innan start och försöket utfördes vid 37 C till dess att metangasproduktionen i respektive flaska planade ut till en dygnsproduktion mindre än 1 % av det totala, vilket inträffade efter ca 30 dygn. För att studera samrötningseffekten utfördes BMP-tester på pressaft och gödsel var för sig, samt på fyra kombinationer av pressaft och gödsel enligt Tabell 1. Till alla försök tillsattes ett överskott av startymp (2:1) vilket gav att vid test av t.ex. endast pressaft (Pressaft 100%) utgjorde pressaften ca 17 % av totalvolymen. Uppmätt torrsubstanshalt (TS) och glödförlust (VS) samt ph för substrat och startymp redovisas i Tabell 2

3 3 Tabell 1: Försöksuppställning för samrötning av pressaft med flytgödsel från nöt. Försöks ID Andel pressaft Andel gödsel Andel pressaft av total försöksvolym [%-VS] [%-VS] [vol-%] Gödsel 100% Pressaft 100% ,7 Pressaft 5% ,3 Pressaft 15% ,7 Pressaft 30% ,8 Pressaft 60% ,8 Tabell 2: Uppmätta TS och VS-halter för substrat och startymp. Pressaft Flytgödsel Startymp TS [%] 16,3 8,3 6,4 VS [%] 13,0 7,0 5,2 ph 4,1 7,4 7,5 Resultat och diskussion För att undersöka hur metangasproduktionen från nötflytgödsel påverkas vid samrötning med pressaft har vi i detta försök utfört utrötningstester med flytgödsel och pressaft i olika koncentrationer. Resultatet från BMP-testerna redovisas i Figur 2 och visar att den maximala metangasproduktionen från enbart pressaft är mycket hög, 380 Nml CH4/g VS efter 32 dygn och endast 167 Nml CH4/g VS efter 25 dygn för enbart flytgödsel. Försöken med 5, 15, 30 och 60 % inblandning av pressaft i flytgödsel ligger fördelade mellan dessa värden. Den pressaft som testades i dessa försök hade nästa dubbelt så hög VS-halt (13%) jämfört med flytgödsel (VS 7%). Detta medför att tillförsel av pressaft ökar metangasproduktionen både genom ett högre VS och att det organiska materialet ger mer metangas per g VS än flytgödsel. BMP-värdena omräknat till metangasproduktion per volym substrat motsvarar ca 50 Nm 3 /m 3 för pressaft och 12 Nm 3 /m 3 för flytgödsel. Baserat på detta skulle en inblandning av 10 volym-% pressaft i flytgödsel ge en ökning av metangasproduktionen med ca 32 %. Eftersom vi enbart har mätt produktionen av metangas, inte rågas och koldioxidhalt, vet vi inte hur mycket volymen rågas kan komma att öka. Men om andelen koldioxid i rågas från pressaft inte skiljer sig allt för mycket från flytgödsel så bör rågasproduktionen öka i samma storleksordning.

4 Metangas [Nml CH4 /g VS] Tid [dygn] Ymp Pressaft 5% Pressaft 15% Pressaft 30% Pressaft 60% Pressaft 100% Kogödsel 100% Figur 2: Metangasutbytet per gram VS för alla substratblandningar sedan ympens gasproduktion har dragits ifrån. Metangasproduktion från blankförsök med enbart ymp redovisas som Ymp. Klamrar i graferna visar standardavvikelse för dubbla prover. En viktig fråga är hur mycket pressaft som kan blandas in i flytgödsel utan att påverka biogasprocessen negativt, men för att undersöka detta är BMP-metoden inte optimal. Eftersom metoden kräver ett överskott (2:1) av anpassad mikrobiell startymp, i detta fall rötrest från en biogasanläggning, så kommer substratet som testas vara inblandat i rötrest som både ger näring, ph-buffert och eventuellt skydd mot hämmande nedbrytningsprodukter. Detta gör också att ett substrat kan testas som det enda substratet, men aldrig utgöra 100 % av reaktorvolymen. I Figur 2 redovisas bland annat metangasproduktionen från försök med enbart pressaft som substrat (Pressaft 100 %). I dessa reaktorer utgör volymen pressaft då endast ca 17 % av totalvolymen av pressaft och ymp (rötrest). Högre volymandelar går inte att testa med BMP-metoden. För detta krävs kontinuerliga försök där andelen pressaft i den kontinuerliga matningen ökas successivt för att finna ett optimum. Eftersom pressaften har ett ph runt 4 så kommer dock den positiva effekten av inblandning i flytgödsel begränsas av att pht i reaktorn sjunker under vad som är optimalt för dess mikroorganismer. Figur 3 visar hur pht påverkas av pressafts inblandning i flytgödsel. Vid mer än 20 % inblandning ger det ett ph under 6 vilket inte är optimalt för biogasproduktion 2. Vad som händer vid högre inblandning än 17 % har inte testats och vi vet inte heller vad som sker vid kontinuerlig inblandning över längre tid, men redan vid 20 % kan pht sjunka under en kritisk nivå. Så innan dessa resultat har verifierats i kontinuerliga försök rekommenderar vi tillsvidare att i nötflytgödsel maximalt blanda in 10 % pressaft.

5 5 [ph] 8 7,5 7 6,5 6 5,5 5 4,5 4 3,5 3 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% Koncentration pressaft i flytgödsel [vol-%] Figur 3: Inblandning av pressaft i flytgödsels påverkan på blandningens ph-värde. Figur 4: Redovisning av skillnaden mellan uppmätt metangasproduktion från 5, 15, 30 och 60 % pressaft i flytgödsel och förväntad metangasproduktion beräknad utifrån data för enbart pressaft och kogödsel.

6 6 Ett vanligt syfte med att samröta två substrat är att försöka få en symbiotisk samrötningseffekt, dvs att 1+1 blir 3 i stället för 2. Detta är möjligt när substraten var för sig inte är optimalt sammansatta men tillsammans kompletterar de varandra. Biogasproduktionen från vissa substrat kan begränsas av näringsbrist vilket kan lösas av ett annat substrat med högt näringsinnehåll. Vissa substrat kan begränsas av nedbrytningsprodukter som hämmar biogasprocessen vilket kan motverkas med att annat substrat med helt annan sammansättning. En sådan symbiotisk samrötningseffekt ska inte förväxlas med den effekt som erhålls när ett substrat med högre halt av organiskt material med hög metangaspotential, blandas in i ett substrat med lägre. Som i vårt räkneexempel ovan, där inblandning av 10 volym-% pressaft ökar metangasproduktionen med 32 %. Möjligheten att med hjälp av BMP-tester identifiera symbiotiska samrötningseffekter försvåras av den stora andelen startymp, vars syfte är just att minimera effekter av lågt näringsinnehåll, lågt eller högt ph-värde och hämmande nedbrytningsprodukter Trots BMP-metodens brister i detta avseende kan vi i Figur 4 ändå se en möjlig antydan till symbiotisk samrötningseffekt. I figuren visas den uppmätta metangasproduktionen från respektive blandning men även den förväntade metangasproduktionen beräknat utifrån uppmätt data för enbart pressaft och flytgödsel. För försöken med 15, 30 och 60 % pressaft ses en något högre uppmätt metangasproduktion jämfört med den beräknade. Denna skillnad är inte statistiskt signifikant, men det gör det extra intressant att studera inblandningen av pressaft i ett kontinuerligt försök där det inte finns en överdimensionerad startymp. En viktig praktisk aspekt att hantera vid inblandning av pressaft är den skumbildning som sker direkt när pressaften kommer i kontakt med gödseln. Det som händer är att koldioxid avgår som ett resultat av en kemisk process när buffrande karbonater i gödseln neutraliserar den sura pressaften. Denna koldioxid ger i sin tur ett mycket segt skum. I Figur 5 visas hur mycket skum som bildas när 45 ml pressaft blandas in i 400 ml flytgödsel. I detta fall gav skummet en volymökning på mer än 20 %. Det rekommenderas därför starkt att blanda in pressaft i gödseln utanför reaktorn, gärna med omrörning och låta neutraliseringsreaktionen gå färdigt innan substrat blandningen pumpas in i reaktorn. Felkällor Enligt en rapport från Svenskt Gastekniskt Center 3 så finns det risk att vid ugnstorkning av substrat med höga halter flyktiga fettsyror (VFA), så sker en betydande avgång av dessa fettsyror. Detta gör då att TS- och VS-halter underskattas vilket i sin tur innebär att processparametrar så som BMP-värden överskattas. För fettrika substrat så som kött med höga halter VFA kan det innebära ett fel på 30 % av VS-halten, men för substrat med lägre halter VFA, tex ensilage med låga halter ättiksyra som huvudsaklig VFA, så blir felet endast 3%. Vi vet inte hur höga halter VFA som pressaften från ensilage har och därmed inte om detta kan ha påverkat TS-bestämningen. Men det är rimligt att anta att pressaft har VFA-halter liknande ensilage och därmed påverkas resultatet endast marginellt. Om så inte vore fallet så skulle det innebära att vårt uppmätta BMP-värde på 380 Nml CH4/g VS för pressaft egentligen är något lägre, men denna felkälla påverkar dock inte de beräkningar där vi anger metangasproduktion per våt volym substrat, eftersom detta är oberoende av VS- och TS-halt.

7 7 Figur 5: Skumbildning när 10 vol-% pressaft blandas in i flytgödsel. Från vänster till höger (1) Start endast gödsel, (2) 1 min efter tillsats av pressaft, (3) efter 30 min och en omrörning och (4) efter 1 timme och flera omrörningar inget synligt skum på ytan. 1 Handbok metanpotential Rapport SGC 237, M. Carlsson & A. Schnurer, 2011, ISRN SGC-R-237-SE 2 Davidsson, Å. (2007) Increase of Biogas Production at Wastewater Treatment Plants; Addition of urban organic waste and pre-treatment of sludge. Doktorsavhandling, Vattenförsörjnings- och Avloppsteknik vid institutionen för Kemiteknik, LTH, Lund. ISBN: Method for correction of VFA loss in determination of dey matter in biomass, SGC Rapport 2013:273, Vahlberg, Nordell, Wiberg & Schnurer, 2013

Rapport Metanpotential

Rapport Metanpotential Rapport Metanpotential Biogassubstrat från N-Research My Carlsson AnoxKaldnes AB Tel +46 46 18 21 50 Fax +46 46 13 32 01 Klosterängsvägen 11A SE-226 47 Lund, Sweden www.anoxkaldnes.com sweden@anoxkaldnes.com

Läs mer

NP-balans Växtbehovsanpassade gödselmedel från biogasanläggningar

NP-balans Växtbehovsanpassade gödselmedel från biogasanläggningar Kontaktinformation: Nina Åkerback: nina.akerback@novia.fi Cecilia Palmborg: cecilia.palmborg@slu.se NP-balans Växtbehovsanpassade gödselmedel från biogasanläggningar Nyhetsbrev september 2018 NP-BALANS

Läs mer

Handbok metanpotential

Handbok metanpotential Rapport SGC 237 Handbok metanpotential My Carlsson, AnoxKaldnes AB Anna Schnürer, SLU Juli 2011 Rapport SGC 237 1102-7371 ISRN SGC-R-237-SE Svenskt Gastekniskt Center SGC:s FÖRORD FUD-projekt inom Svenskt

Läs mer

RÖTNINGENS MIKROBIOLOGI NÄRINGSLÄRA BIOGASPROCESSEN PROCESSDRIFTPARAMETRAR PROCESSTÖRNING

RÖTNINGENS MIKROBIOLOGI NÄRINGSLÄRA BIOGASPROCESSEN PROCESSDRIFTPARAMETRAR PROCESSTÖRNING RÖTNINGENS MIKROBIOLOGI NÄRINGSLÄRA BIOGASPROCESSEN PROCESSDRIFTPARAMETRAR PROCESSTÖRNING RÖTNING En mikrobiell process Rätt mikrober Metanogena archeae G A S Rätt temperatur Mesofil 37 C Termofil 55 C

Läs mer

Biogasanläggningen i Linköping

Biogasanläggningen i Linköping Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Mikrobiologisk kunskap

Mikrobiologisk kunskap Mikrobiologisk kunskap Ett verktyg för förbättrad drift? Anna Schnürer a och Jan Moestedt a,b a Institutionen för Mikrobiologi, Sveriges Lantbruks Universitet b Svensk Biogas FoU, Tekniska Verken i Linköping

Läs mer

Var produceras biogas?

Var produceras biogas? Var produceras biogas? Vegetation När vegetation bryts ner i naturen Boskap gödsel på lantbruk Avloppsrening slammet påett reningsverk behandlas ofta i rötkammare. Deponier av organiskt material Behandling

Läs mer

FÖRBEHANDLING EN MÖJLIGHET TILL ÖKAD BIOGASPRODUKTION. Ilona Sárvári Horváth Högskolan i Borås

FÖRBEHANDLING EN MÖJLIGHET TILL ÖKAD BIOGASPRODUKTION. Ilona Sárvári Horváth Högskolan i Borås FÖRBEHANDLING EN MÖJLIGHET TILL ÖKAD BIOGASPRODUKTION Ilona Sárvári Horváth Högskolan i Borås Vad är syftet med en biogasprocess? Stabilisera och reducera massan av organiska restprodukter Och omvandla

Läs mer

Provrötning av marina substrat. Docent Ulrika Welander Linnéuniversitetet Institutionen för bygg- och energiteknik

Provrötning av marina substrat. Docent Ulrika Welander Linnéuniversitetet Institutionen för bygg- och energiteknik Docent Ulrika Welander Linnéuniversitetet Institutionen för bygg- och energiteknik Indelning av presentationen *Bakgrund *Praktiskt arbete *Resultat *Slutsatser Rötning (Kalmar biogas AB process) En biologisk

Läs mer

Avfall Sverige Temadag FoU Biogas från avfall och slam Stockholm, 2012-02- 07

Avfall Sverige Temadag FoU Biogas från avfall och slam Stockholm, 2012-02- 07 Efterrötning vid låg mesofil Avfall Sverige Temadag FoU Biogas från avfall och slam Stockholm, 2012-02- 07 Erik Nordell Tekniska Verken i Linköping AB (publ.) Avd. Svensk Biogas FoU Agenda Tekniska Verken

Läs mer

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Biogasanläggningen i Boden

Biogasanläggningen i Boden Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

2014-01-23. Driftoptimering hur säkerställer vi att vi gör rätt? Upplägg. Förutsättningar för en bra gasproduktion. Vem är jag och vad sker på SLU?

2014-01-23. Driftoptimering hur säkerställer vi att vi gör rätt? Upplägg. Förutsättningar för en bra gasproduktion. Vem är jag och vad sker på SLU? -- Upplägg Driftoptimering hur säkerställer vi att vi gör rätt? Anna Schnürer Inst. för Mikrobiologi, SLU, Uppsala Kort presentation av mig och biogasverksamhet på SLU Förutsättningarna för gasproduktion

Läs mer

Strategier för att effektivisera rötning av substrat med högt innehåll av lignocellulosa och kväve

Strategier för att effektivisera rötning av substrat med högt innehåll av lignocellulosa och kväve Strategier för att effektivisera rötning av substrat med högt innehåll av lignocellulosa och kväve Uppnådda resultat Bakgrund Biogasanläggningar vill optimera driften på anläggningen genom att öka inblandning

Läs mer

Optimering och effektivisering av biogasprocessen vid biogasanläggningen Kungsängens gård

Optimering och effektivisering av biogasprocessen vid biogasanläggningen Kungsängens gård W12017 Examensarbete 30 hp Juni 2012 Optimering och effektivisering av biogasprocessen vid biogasanläggningen Kungsängens gård Optimization and potentiation of the biogasprocess at the biogas plant Kungsängens

Läs mer

Substratkunskap. Upplägg. Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten. Olika substratkomponenter och deras egenheter

Substratkunskap. Upplägg. Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten. Olika substratkomponenter och deras egenheter Substratkunskap Anna Schnürer Inst. för Mikrobiologi, SLU, Uppsala Upplägg Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten Metanpotential vad visar den? Olika substratkomponenter och deras egenheter C/N

Läs mer

Stockholms stads biogasanläggningar

Stockholms stads biogasanläggningar Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Biogas från tång och gräsklipp

Biogas från tång och gräsklipp Miljöberedningen, Ystad kommun Biogas från tång och gräsklipp Inledande biogasförsök Malmö 2008-03-10 Detox AB Upprättad av: Granskad av: Åsa Davidsson Eva Ulfsdotter Turesson 1420 Detox AB Arlövsvägen

Läs mer

Rening vid Bergs Oljehamn

Rening vid Bergs Oljehamn Rening vid Bergs Oljehamn statoilsreningsfolder2.indd 1 08-10-09 13.24.00 statoilsreningsfolder2.indd 2 08-10-09 13.24.01 Innehåll Vattenrening vid Bergs Oljehamn 4 Gasrening vid Bergs Oljehamn 10 statoilsreningsfolder2.indd

Läs mer

Test av kranspetsvågar i virkesfordon

Test av kranspetsvågar i virkesfordon Datum 2016-02-18 Författare Sven Gustafsson Test av kranspetsvågar i virkesfordon WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u n d s v a l l B e s ö k s a d r e s s : S k e p p a r p l a t s e n 1 T

Läs mer

Satellitbild Lite korta fakta Ett unikt reningsverk 1 2 Processavloppsvattnet från läkemedelstillverkningen i Snäckviken pumpas i en 6,5 km lång ledning. Den är upphängd i en avloppstunnel som leder till

Läs mer

Biogasanläggningen i Göteborg

Biogasanläggningen i Göteborg Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Biogasreaktor i miniformat

Biogasreaktor i miniformat Biogasreaktor i miniformat Text och foto; Anna Schnürer Institutionen för Mikrobiologi, SLU Biogasprocessen är idag högaktuell av flera anledningar. Denna mikrobiologiska process gör det möjligt att behandla

Läs mer

Svart- och gråvattenrening

Svart- och gråvattenrening Svart- och gråvattenrening Benny Carlson Fartyg-Människa-Miljö Kalmar 21 november 2012 History and Milestones Marinfloc AB Pre-treatment 1996 Prototype TD Unit SDwU White Box Neptumatic Academy STC Kit

Läs mer

Biogasanläggning Energibesparing med avloppsvatten. 2008-09-05 Peter Larsson ver 2

Biogasanläggning Energibesparing med avloppsvatten. 2008-09-05 Peter Larsson ver 2 Biogasanläggning Energibesparing med avloppsvatten 2008-09-05 Peter Larsson ver 2 Biogasanläggning Förutsättningar Processprincip Processparametrar Driftprincip och anläggningsutförande Biogas Anläggningskostnad

Läs mer

Biogas Mitt Gårdsberäkningar av biogasproduktion

Biogas Mitt Gårdsberäkningar av biogasproduktion Sida 1 Swedish Biogas International AB 2012-01-18 Biogas Mitt Gårdsberäkningar av biogasproduktion SBI Katrineholm Sida 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Metod... 3 2 Biogasproduktion... 3

Läs mer

Region Skåne. Sammanfattning av biogas utvecklingsmedel 2015. Beviljade utvecklingsprojekt hösten 2015. Löpnr Projektnamn Sökande Sökt belopp

Region Skåne. Sammanfattning av biogas utvecklingsmedel 2015. Beviljade utvecklingsprojekt hösten 2015. Löpnr Projektnamn Sökande Sökt belopp Oddvar Fiskesjö Processledare 044-309 32 92 Pia.AC.sandell@skane.se Bilaga Sammanfattning Datum 2015-12-16 Dnr 1501271 1 (10) Sammanfattning av biogas utvecklingsmedel 2015 Beviljade utvecklingsprojekt

Läs mer

Matematik Åk 9 Provet omfattar stickprov av det centrala innehållet i Lgr-11. 1. b) c) d)

Matematik Åk 9 Provet omfattar stickprov av det centrala innehållet i Lgr-11. 1. b) c) d) 1. b) c) d) a) Multiplikation med 100 kan förenklas med att flytta decimalerna lika många stg som antlet nollor. 00> svar 306 b) Använd kort division. Resultatet ger igen rest. Svar 108 c) Att multiplicera

Läs mer

Passiv gödselseparering

Passiv gödselseparering Passiv gödselseparering För effektivare näringsanvändning och biogasproduktion sara.nilsson@hushallningssallskapet.se 035-465 09 Det här kommer jag att tala om: Bakgrund Varför är det ett problem med vatten

Läs mer

Att starta upp en biogasanläggning efter ett driftstopp några praktiska tips!

Att starta upp en biogasanläggning efter ett driftstopp några praktiska tips! Att starta upp en biogasanläggning efter ett driftstopp några praktiska tips! Inledning I projektet Biogas 2020 aktiviteten Process och Teknikstöd, har en grupp rådgivare arbetat med tekniska och processmässiga

Läs mer

Teknisk och ekonomisk utvärdering av lantbruksbaserad fordonsgasproduktion

Teknisk och ekonomisk utvärdering av lantbruksbaserad fordonsgasproduktion Teknisk och ekonomisk utvärdering av lantbruksbaserad fordonsgasproduktion Peter Berglund, Mathias Bohman, Magnus Svensson, Grontmij AB Johan Benjaminsson, Gasefuels AB 1. INLEDNING Intresset för biogas

Läs mer

Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur?

Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur? Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur? Anneli Andersson Chan, Sundets processingenjör avlopp och biogas VA-avdelningen, Tekniska förvaltningen avloppsreningsverk 5 år prövotid Sundets avloppsreningsverk

Läs mer

Optimering av biogasprocess för lantbruksrelaterade biomassor

Optimering av biogasprocess för lantbruksrelaterade biomassor JTI-rapport KRETSLOPP & AVFALL Nr 11 Optimering av biogasprocess för lantbruksrelaterade biomassor Åke Nordberg Mats Edström Jordbrukstekniska institutet 1997 Enligt lagen om upphovsrätt är det förbjudet

Läs mer

Brandsäker rökkanal. Skorstensfolkets guide till en trygg stålskorsten 2008-06-16 1

Brandsäker rökkanal. Skorstensfolkets guide till en trygg stålskorsten 2008-06-16 1 Brandsäker rökkanal Skorstensfolkets guide till en trygg stålskorsten 2008-06-16 1 1 Introduktion Det är bra att anpassa skorstenen efter eldstadens behov. Risken för överhettning till följd av för stora

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

Dränering och växtnäringsförluster

Dränering och växtnäringsförluster Sida 1(6) Dränering och växtnäringsförluster Material framtaget av Katarina Börling, Jordbruksverket, 2012 Risker med en dålig dränering På jordar som är dåligt dränerade kan man få problem med ojämn upptorkning,

Läs mer

Inblandning av lignin från SEKAB i pellets vid Bioenergi i Luleå AB

Inblandning av lignin från SEKAB i pellets vid Bioenergi i Luleå AB Inblandning av lignin från SEKAB i pellets vid Bioenergi i Luleå AB Robert Samuelsson Mehrdad Arshadi Torbjörn Lestander Michael Finell Pelletsplattformen BTK-Rapport 2011:3 SLU Biomassateknologi och Kemi

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Ballingmetoden. Jonas Roman. En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik. Utgåva 2.0

Ballingmetoden. Jonas Roman. En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik. Utgåva 2.0 Ballingmetoden Jonas Roman En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik Utgåva 2.0 Innehållsförteckning Inledning 3 Teoretisk bakgrund 4 Uträkning av doseringarna 6 Recept 10 BALLING CLASSIC 10 BALLING

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Simulering av biogasprocesser

Simulering av biogasprocesser Simulering av biogasprocesser Elin Ossiansson Björn Goffeng Upplägg Vad är en modell? Modellering av uppgradering Hur kan modeller användas? Hur kan rötning modelleras? Vilka modeller finns? Hur bra fungerar

Läs mer

DP-13. Ridge Tool Company

DP-13. Ridge Tool Company DP-13 Ridge Tool Company Instruktion Viktigt. För din egen säkerhet, läs igenom denna instruktion före arbetet påbörjas Spara denna tillsammans med maskinen. OBS. FÖR ATT UNDVIKA SKADOR PÅ UTRUSTNINGEN.

Läs mer

BMP-test och rötrestanalys av fem olika akvatiska substrat

BMP-test och rötrestanalys av fem olika akvatiska substrat BMP-test och rötrestanalys av fem olika akvatiska substrat En teknisk rapport inom BUCEFALOS B.5 Filip Hvitlock, Trelleborgs kommun BUCEFALOS/LIFE11/ENV/SE/839 Abstract In the Baltic Sea eutrification

Läs mer

Slitskyddade skovlar för slunghjul

Slitskyddade skovlar för slunghjul Slitskyddade skovlar för slunghjul Skovlar i slungblästringsmaskiner utsätts för ett kraftigt slitage. Därför är skovlarna tillverkade i slitstål. Ni-hard och andra höglegerade stål är vanligt förekommande.

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:10) om automatiska vågar

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:10) om automatiska vågar Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:10) om automatiska vågar Ändring införd t.o.m. STAFS 2011:25 Tillämpningsområde

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Samrötning. Rötning av avloppsslam med olika externa material

Samrötning. Rötning av avloppsslam med olika externa material Samrötning Rötning av avloppsslam med olika externa material 2011-11-06 1 www.syvab.se Nytt substrat Karakterisering Processkontroll och optimering Efterkontroll 2011-11-06 2 www.syvab.se Hämmande substanser

Läs mer

Dricksvattenkvalitet och distribution

Dricksvattenkvalitet och distribution Dricksvattenkvalitet och distribution Kemiska och mikrobiologiska aspekter Ann Elfström Broo, Bo Berghult Vad vill konsumenten ha för dricksvatten? Det ska... vara gott och luktfritt vara kallt vara färglöst

Läs mer

Mjukare gång Halverat effektbehov

Mjukare gång Halverat effektbehov Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Jürgen Sass Februari 2006 Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Idealbåten Den ideala båten skall

Läs mer

Agrigas - Utveckling av teknik för att utnyttja biogaspotentialen i restprodukter med höga torrhalter. Lägesrapport 2002

Agrigas - Utveckling av teknik för att utnyttja biogaspotentialen i restprodukter med höga torrhalter. Lägesrapport 2002 Agrigas - Utveckling av teknik för att utnyttja biogaspotentialen i restprodukter med höga torrhalter. Lägesrapport 2002 Förord...1 1. Inledning...1 2. Biogasproduktion i gårdsskala i södra Sverige slutsatser...3

Läs mer

Välkommen till LTH Vad är på gång inom biogasforskningen? LOVISA BJÖRNSSON

Välkommen till LTH Vad är på gång inom biogasforskningen? LOVISA BJÖRNSSON Välkommen till LTH Vad är på gång inom biogasforskningen? LOVISA BJÖRNSSON LTH en fjärdedel av Lunds universitet Grundat 1961 Ca 9 800 studenter 16 civilingenjörsprogram 1 500 anställda 181 professorer

Läs mer

Utsläpp av fossil koldioxid från avfallsförbränning

Utsläpp av fossil koldioxid från avfallsförbränning Utsläpp av fossil koldioxid från avfallsförbränning Sammanfattande rapport Utsläpp av fossil koldioxid från avfallsförbränning En kol-14-analys av avfallet vid Sävenäs avfallskraftvärmeverk Lia Detterfelt,

Läs mer

Bra vallfoder till mjölkkor

Bra vallfoder till mjölkkor Bra vallfoder till mjölkkor Foto: Jordbruksverket Jordbruksinformation 10-2014 Bra vallfoder till mjölkkor Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Vallen är grundstommen i ekologiska mjölkkors foderstat.

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Drift och underhållsblad för Haddock 600

Drift och underhållsblad för Haddock 600 Drift och underhållsblad för Haddock 600 1 2 Innehållsförteckning Översyn Sid 3 Luftning Sid 3 Kemisk Fällning Sid 3 Filterbyte Sid 3 Filterbyte Fortsättning Sid 4 Tömning, Dränering, Deponi och Slamsugning

Läs mer

B 2 Processteknik 2011-02-23 Berndt Björlenius

B 2 Processteknik 2011-02-23 Berndt Björlenius 1 B 2 Processteknik 2011-02-23 Berndt Björlenius Gasmätningar inför emissionsdeklarationen för år 2010 vid Himmerfjärdsverket Bakgrund Inför redovisningen av gasformiga emissioner från Himmerfjärdsverket

Läs mer

Småskalig biogasanläggning vid stora livsmedelsbutiker BeLivs BD 01

Småskalig biogasanläggning vid stora livsmedelsbutiker BeLivs BD 01 Småskalig biogasanläggning vid stora livsmedelsbutiker BeLivs BD 01 BeLivs ökar kunskapen, tydliggör och demonstrerar en ökad energieffektivisering i livsmedelslokaler. Energimyndighetens Beställargrupp

Läs mer

Totala koldioxidutsläpp från produktion och transport av buteljerat vatten i Sverige

Totala koldioxidutsläpp från produktion och transport av buteljerat vatten i Sverige Totala koldioxidutsläpp från produktion och transport av buteljerat vatten i Sverige En undersökning av Konsumentföreningen Stockholm, augusti 2005 För ytterligare information: Louise Ungerth, chef konsumentfrågor,

Läs mer

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande 1(8) Bilaga 1 Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande Syfte 1 Syftet med denna förordning är att reglera användningen av avloppsfraktioner på ett sådant sätt att skadliga

Läs mer

Tanklining. Invändig målning och beläggning i Tankar. Grundläggande. Lagringstemperatur

Tanklining. Invändig målning och beläggning i Tankar. Grundläggande. Lagringstemperatur Tanklining Invändig målning och beläggning i Tankar Grundläggande Lagringstankar av stål för diverse olika vätskor och andra media är ett område där man ställs in för intressanta utmaningar. Huvudfokus

Läs mer

HGU 2008 Examensarbete

HGU 2008 Examensarbete Per-Martin Ekberg Headgreenkeeper Sankt Jörgen Park Golf HGU 2008 Examensarbete Algmedel i vattendrag 1 Innehållsförteckning Algmedel i vattendrag 1. Bakgrund sid 3 2. Frågeställning sid 4 3. Metod sid

Läs mer

Ökat utnyttjande av befintliga biogasanläggningar

Ökat utnyttjande av befintliga biogasanläggningar Institutionen för teknik och samhälle Miljö- och energisystem Ökat utnyttjande av befintliga biogasanläggningar Mikael Lantz Rapport nr 63 September 2007 Adress Box 118, 221 00 Lund Telefon 046-222 00

Läs mer

Beskriv hur du, utan att räkna alla pärlor, kan göra en god uppskattning av hur många pärlor som finns av respektive färg. 2/0/0

Beskriv hur du, utan att räkna alla pärlor, kan göra en god uppskattning av hur många pärlor som finns av respektive färg. 2/0/0 Del A: Digitala verktyg är tillåtna. Skriv dina lösningar på separat papper. 1) En burk innehåller 10 000 pärlor i fyra olika färger. eskriv hur du, utan att räkna alla pärlor, kan göra en god uppskattning

Läs mer

Volvos ramstyrda dumprar Automatisk dragkraftsfördelning

Volvos ramstyrda dumprar Automatisk dragkraftsfördelning Volvos ramstyrda dumprar Automatisk dragkraftsfördelning (ATC) Enkel att använda ekonomisk att äga Från fasta transportvägar till ett vått och slirigt underlag. Med Automatic Traction Control ATC utnyttjar

Läs mer

TEKNIKRELATERAD FoU INOM BIOGASOMRÅDET

TEKNIKRELATERAD FoU INOM BIOGASOMRÅDET TEKNIKRELATERAD FoU INOM BIOGASOMRÅDET Alexandra Sandberg & Daniel Tamm BioMil 2014 Framtagen inom projektet Implement 2012-2014 Rapporten är utgiven av Innovatum AB 2014 12 15 Textförfattare: Alexandra

Läs mer

Foderbetor och kogödsel som substrat för biogasproduktion; anaerob mesofil samrötning i labbskala

Foderbetor och kogödsel som substrat för biogasproduktion; anaerob mesofil samrötning i labbskala Foderbetor och kogödsel som substrat för biogasproduktion; anaerob mesofil samrötning i labbskala Niklas Karlsson Högskolan i Halmstad, sektionen för ekonomi och teknik, SET Halmstad maj 2010 Magisterprogrammet

Läs mer

HSF 2600 Discfilter. Pure performance. HSF. AnoxBiogas experter på Biogas

HSF 2600 Discfilter. Pure performance. HSF. AnoxBiogas experter på Biogas HSF 2600 Discfilter. Pure performance. HSF 2600 AnoxBiogas experter på Biogas AnoxBiogas Serviceerbjudande Från idé till färdig anläggning Projektering Labstudier: Nyckeln till att ligga steget före Anläggningsanpassade

Läs mer

SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg

SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg Bakgrund och syfte Lakvatten med lågt och höga metallhalter är vanligt i områden där det finns gamla gruvavfallsdeponier.

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag. Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag. Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Förslag till etappmål för hållbar återföring av fosfor och andra växtnäringsämnen Kretsloppen

Läs mer

OPTIMERING AV BIOGASPRODUKTION FRÅN BIOSLAM INOM PAPPERS- MASSAINDUSTRIN VÄRMEFORSKS BIOGASDAG 2011

OPTIMERING AV BIOGASPRODUKTION FRÅN BIOSLAM INOM PAPPERS- MASSAINDUSTRIN VÄRMEFORSKS BIOGASDAG 2011 OPTIMERING AV BIOGASPRODUKTION FRÅN BIOSLAM INOM PAPPERS- MASSAINDUSTRIN VÄRMEFORSKS BIOGASDAG 2011 Bo Svensson Institutionen för Tematiska studier, Vatten och Miljö (Tema vatten) Linköpings universitet

Läs mer

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten PROV 4 Växtproduktionsvetenskaper Husdjursvetenskap För att svaret skall beaktas skall den sökande få minst 7 poäng

Läs mer

Biogas i Halland Förbehandling av substrat och simulering av biogasflöden

Biogas i Halland Förbehandling av substrat och simulering av biogasflöden Bioenergicentrum Halland Biogas i Halland Förbehandling av substrat och simulering av biogasflöden Grontmij AB och Högskolan i Halmstad Mathias Bohman, Peter Berglund Odhner, Martin Råberg, Anna Schabbauer

Läs mer

Datum: 28 juni 2011. Rapportering av arbetsseminariet med titeln. Demonstrationsprojekt i Sverige: Biogas och Bränsleceller?

Datum: 28 juni 2011. Rapportering av arbetsseminariet med titeln. Demonstrationsprojekt i Sverige: Biogas och Bränsleceller? Datum: 28 juni 2011 Rapportering av arbetsseminariet med titeln Demonstrationsprojekt i Sverige: Biogas och Bränsleceller? skriven av Anna-Karin Jannasch, Catator AB Den 21 juni 2011 genomförde företaget

Läs mer

Underlagsmaterial samråd

Underlagsmaterial samråd 1. Administrativa uppgifter Cold Lake AB org.nr 559037-1141 C/o Jens Nilsson Heleneborgsgatan 12a 11732 Stockholm Underlagsmaterial samråd Fastighet: Västgård 1:1 (i Kall) Fastighetsägare: Erik Alexandersson

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer

Produktion av biogas. Anläggningstyp. Källa: Produktion och användning av biogas år 2009; ES2010:05

Produktion av biogas. Anläggningstyp. Källa: Produktion och användning av biogas år 2009; ES2010:05 BASDATA OM BIOGAS 2011 Produktion av biogas I Sverige produceras årligen ca 1,4 TWh biogas. De 136 avloppsreningsverk som producerar biogas står för en stor del av produktionen. Biogas har länge producerats

Läs mer

Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk

Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk EN FORSKNINGSRAPPORT FRÅN LRF MJÖLK Rapport nr: 8006 2015-12-20 Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk Kylningskapacitet, bufferttank/oberoende

Läs mer

Kan mikrobiell elektrokemi tillämpas inom avloppsvattenrening?

Kan mikrobiell elektrokemi tillämpas inom avloppsvattenrening? VA-teknik Södra Kan mikrobiell elektrokemi tillämpas inom avloppsvattenrening? Oskar Modin Docent, Avd. Vatten Miljö Teknik, Inst. Arkitektur och Samhällsbyggnad, Chalmers Tekniska Högskola Email: oskar.modin@chalmers.se

Läs mer

Förbehandling av skogsindustriellt slam för ett ökat metanutbyte vid rötning

Förbehandling av skogsindustriellt slam för ett ökat metanutbyte vid rötning Förbehandling av skogsindustriellt slam för ett ökat metanutbyte vid rötning En kombination av termisk och kemisk förbehandling Pretreatment of forest industry sludge to increase the methane yield in the

Läs mer

Handlingsplan för plast som synliga föroreningar

Handlingsplan för plast som synliga föroreningar Handlingsplan för plast som synliga föroreningar Version Certifierad återvinning SPCR 120 och SPCR 152 Handlingsplan för plast som synliga föroreningar Denna handlingsplan är ett levande dokument som revideras

Läs mer

Rötning Viktiga parametrar

Rötning Viktiga parametrar Rötkammaren kan den optimeras? Bilder lånade från Lars-Erik Olsson AnoxKaldnes Rötning Viktiga parametrar Uppehållstid Organisk belastning ph Metanhalt Avfallsmix Temperatur Flyktiga syror Omrörning Processlösning

Läs mer

Behandling och sammansättning av prover som ingår i programmet för salmonellakontroll

Behandling och sammansättning av prover som ingår i programmet för salmonellakontroll Ansvarig person Tuula Johansson Sida/sidor 1 / 6 Behandling och sammansättning av prover som ingår i programmet för salmonellakontroll 1 Lämplighet Denna arbetsbeskrivning tillämpas på behandling och sammansättning

Läs mer

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Datum: 10 januari 201 Tid: 1.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något "längre ut" längs LNB-armen jämfört med det beräknade

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något längre ut längs LNB-armen jämfört med det beräknade Toroidal Maximum T90 Under hösten 2007 har jag monterat upp en toroidalskål, Maximum T90, istället för min gamla Triax Unique multifokus parabol. Med den gamla skålen tog jag emot satellitpositonerna 28,2

Läs mer

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat!

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! Marina Magnusson Upplägg Vad är TBT? Molekylstruktur Användning Var finns det? Spridning/ nytillskott Hur farligt? Halveringstid Påverkan

Läs mer

Simulering av koldioxidutsläpp

Simulering av koldioxidutsläpp Institutionen för tillämpad elektronik och fysik 2007-05-29 Simulering & optimering D 5p Simulering av koldioxidutsläpp Kursansvarig: Lars Bäckström Av: Mats Norberg masnog03@student.umu.se Anders Strömberg

Läs mer

Ekologisk vallodling på Rådde gård 1997-2008 December 2008 Jan Jansson Hushållningssällskapet Sjuhärad Jan.Jansson@hush.

Ekologisk vallodling på Rådde gård 1997-2008 December 2008 Jan Jansson Hushållningssällskapet Sjuhärad Jan.Jansson@hush. Ekologisk vallodling på Rådde gård - December Jan Jansson Hushållningssällskapet Sjuhärad Jan.Jansson@hush.se 03-6186 Hushållningssällskapet Sjuhärads försöks- och demonstrationsgård Rådde ligger på västsidan

Läs mer

Omnibusundersökning - Återvinning 2007

Omnibusundersökning - Återvinning 2007 Omnibusundersökning - Återvinning 00 Projektledare: Beställare: Anders Karlsson Anna-Carin Gripwall Fältarbete: Februari 00 Proj. nr: 0000+0001 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet med

Läs mer

HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA ÄRTANS PROTEINVÄRDE OCH MINSKA KVÄVEFÖRLUSTERNA?

HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA ÄRTANS PROTEINVÄRDE OCH MINSKA KVÄVEFÖRLUSTERNA? Tomas Rondahl, Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU, Umeå, E-post: Tomas.Rondahl@njv.slu.se HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA ÄRTANS PROTEINVÄRDE OCH MINSKA KVÄVEFÖRLUSTERNA? I EU:s kompletteringsförordning

Läs mer

Hållbara tankar om biogas

Hållbara tankar om biogas Hållbara tankar om biogas Hur många grisar går det på en Mercedes? Idag kan vi fråga :Hur många grisar går det på en MWh Det går åt gödsel från 4 grisplatser för att producera 1 MWh Gödseln från en grisplats

Läs mer

Tentamen för kursen Statististik för naturvetare 16 januari 2004 9 14

Tentamen för kursen Statististik för naturvetare 16 januari 2004 9 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET MS1130 MATEMATISKA INSTITUTIONEN TENTAMEN Avd. Matematisk statistik 16 januari 2004 Tentamen för kursen Statististik för naturvetare 16 januari 2004 9 14 Examinator: Louise af Klintberg,

Läs mer

Modern analytik för skoländamål

Modern analytik för skoländamål KEMIA TÄNÄÄN WORKSHOP 9.10 2009 Modern analytik för skoländamål Stig-Göran Huldén Laboratoriet för Oorganisk Kemi Åbo Akademi 11/9/09 1 KEMIA TÄNÄÄN WORKSHOP 9.10 2009 I workshopen presenteras några exempel

Läs mer

Gungande tvätt. Uppgift. Materiel

Gungande tvätt. Uppgift. Materiel Gungande tvätt Du vill bygga en sensor som känner av när din upphängda tvätt har hunnit torka. Tvätten hänger på galgar och gungar i blåsten. Du ska kolla om du kan använda gungningsperioden för att avgöra

Läs mer

Ingen ändring föreslås. Parentesen med hänvisning till verksamhetkod/er kan strykas eftersom den inte fyller någon funktion.

Ingen ändring föreslås. Parentesen med hänvisning till verksamhetkod/er kan strykas eftersom den inte fyller någon funktion. 2 kap. Jordbruk Djurhållning 1.10 1.11 För en verksamhet 2 kap. 1 eller 2 (verksamhetskod 1.10 eller 1.11) är beloppet 4 500 kronor (L) eller 1 950 1.10-i 1.11 För en verksamhet som är tillståndspliktig

Läs mer

Utveckling av membranbaserade analysmetoder och mätning av läkemedelsrester i avloppsvatten och slam

Utveckling av membranbaserade analysmetoder och mätning av läkemedelsrester i avloppsvatten och slam Utveckling av membranbaserade analysmetoder och mätning av läkemedelsrester i avloppsvatten och slam Projektrapport 2011 Estelle Larsson Jan Åke Jönsson Miljövetenskapliga samt Kemiska institutionen 1.

Läs mer

BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 8 (2016-05-02) OCH INFÖR ÖVNING 9 (2016-05-09)

BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 8 (2016-05-02) OCH INFÖR ÖVNING 9 (2016-05-09) LUNDS UNIVERSITET, MATEMATIKCENTRUM, MATEMATISK STATISTIK BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 8 (2016-05-02) OCH INFÖR ÖVNING 9 (2016-05-09) Aktuella avsnitt i boken är Kapitel 7. Lektionens mål: Du

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

Att minska lysinförluster genom att sänka ph i blötfoder

Att minska lysinförluster genom att sänka ph i blötfoder Rubrik: Blötfoderteknik Att minska lysinförluster genom att sänka ph i blötfoder Av: Jos Botermans JBT/SLU Alnarp I vissa typer av blötfodersystem kan syntetiskt lysin försvinna när fodret står i slingan.

Läs mer