Familje- och nätverksteam

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Familje- och nätverksteam"

Transkript

1 Familje- och nätverksteam

2 Landa Familje- och nätverksteams familjebehandling Arbetet på Landa Familje- och nätverksteam utgår från Signs of Safety. Teamets uppgift är att med utgångpunkt från socialtjänstens oro för barnen undersöka och skapa förutsättningar för att barnen ska kunna bo kvar hemma eller flytta hem efter en kortare tids placering även när oron är stor. Vi jobbar för att ditt arbete ska bli tydligare, enklare och mindre tidskrävande. Vi samarbetar med er och familjen för att beskriva tidigare skada, oro, styrkor, skyddande faktorer och mål, leder säkerhetsplaneringsprocessen, anordnar och leder nätverksmöten, träffar barnen och tar med dem i processen samt gör löpande riskbedömningar. Vi erbjuder er att vara en del av säkerhetsplaneringsprocessen så ofta och så mycket ni vill. Däremot är ni inte tvungna att delta i några möten med familjen förutom vid uppstart och avslut och om det uppstår något oförutsett som kräver ett möte. Signs of Safety Signs of Safety är ett lösningsfokuserat, samarbets- och nätverksinriktat arbetssätt som utgår från fyra grundläggande frågeställningar: Vad är vi oroliga för, vad fungerar bra, vad behöver hända samt hur oroliga är vi på en skala mellan 0 och 10. Under de senaste åren har Signs of Safety börjat användas i allt fler kommuner som stöd i arbetet med utsatta barn och ungdomar. Signs of Safetymodellen tar fasta på att en förutsättning för att kunna göra bra risk- och skyddsbedömningar och inte minst skapa varaktiga förändringar för de utsatta barnen är att vi socialarbetare har ett förhållningssätt som bjuder in till samarbete med barn, föräldrar och deras nätverk. Det är i första hand familjerna själva som behöver tänka igenom sin situation och vad som behöver bli annorlunda, och det är de som vet vilka lösningar som fungerar för dem.

3 Vad exakt behöver vi se för att känna oss säkra på att det här barnet är tryggt? Säkerhetsplanering enligt Signs of Safety Säkerhetsplanering enligt Signs of Safety är ett strukturerat arbetssätt för att tillsammans med barn, föräldrar och deras nätverk undersöka vad som behöver hända för att barnen i möjligaste mån ska kunna växa upp tillsammans med sina föräldrar eller sitt naturliga nätverk. Arbetet utgår hela tiden från barnets situation och barnet görs delaktigt genom hela processen på olika sätt, bland annat genom barnsamtal utifrån samtalsverktygen Tre hus och Det trygga hemmet samt genom att föräldrar med stöd av oss skapar en förklaring för barnen om vad som hänt bakåt och vad de vuxna gör för att det ska bli bra för barnen framåt i form av en Ord- och bildberättelse. Den viktigaste delen inom säkerhetsplanering enligt Signs of Safety är att planen är gjord och utformad i nära samarbete med familjen och dess säkerhetsnätverk så att den blir deras egen. För att detta ska vara möjligt måste planen verkställas, övervakas och noggrant följas upp över tid. Planen blir mer och mer familjens egen när detaljerna i planen skapas och presenteras av föräldrarna för barnen, familj och nätverk. Att utforma planen behöver få ta tid och kan inte skapas under ett eller två möten, planen blir inte heller hållbar om professionella ska bestämma vilka regler som ska gälla i familjen och sedan försöka få familjen att hålla dem. Meningsfulla säkerhetsplaner skapas genom en pågående lärandeprocess tillsammans med familj, nätverk och professionella med fokus på den mest utmanande frågan som kan ställas inom socialt barnavårdsarbete: Vad exakt behöver vi se för att känna oss säkra på att det här barnet är tryggt? (Turnell & Murphy, 2014) Landa Familje- och nätverksteams familjebehandlare har flera års praktisk erfarenhet av att arbeta enligt Signs of Safety och säkerhetsplanering och har gått utbildning bland annat för en av Signs of Safetys grundare Andrew Turnell. Arbetet leds av licensierad Signs of Safety utbildare och konsult. Genom att använda sig av Signs of Safetys förhållningssätt arbetar våra familjebehandlare i nära samarbete med familj, nätverk och socialtjänst för att skapa realistiska säkerhetsplaner som fokuserar på att barnen ska vara skyddade och må bra.

4

5 Tjänster Landa Familje- och nätverksteam erbjuder följande tjänster: Säkerhetsplanering Säkerhetsplanering enligt: Nivå 1. Kartläggning (mappning) utifrån Signs of Safetys fyra grundfrågor: Framtida risk (vad är vi oroliga för kring barnet om ingenting blir annorlunda), Styrkor och skydd (vad fungerar bra), Mål (hur behöver det vara/vad behöver hända för att oron inte ska finnas kvar), samt en säkerhetsskala för mäta oron. Nivå 2. Säkerhetsplaneringsprocessen, förutsätter att ett arbete enligt nivå 1 gjorts. Nivå 3. Uppföljning och fördjupning av säkerhetsplan, förutsätter att ett arbete enligt nivå 1 och nivå 2 har gjorts. Landa Familje- och nätverksteam leder familjen igenom säkerhetsplaneringsprocessen. Arbetet utgår från Signs of Safetys strukturerade modell. Oavsett om insatsen är frivillig eller enligt LVU så arbetar vi med familjer och nätverk för att ge dem alla möjligheter att visa för socialtjänsten att de kan skapa förutsättningar för att deras barn ska vara skyddade och må bra över tid. Nätverksmöten Vi vet att det är viktigt för barn och ungdomar att de vuxna som finns runt dem kan samarbeta på ett bra sätt och att alla hjälps åt. Ibland händer saker mellan personer i det privata nätverket men också mellan de professionella som tex socialtjänsten, barn och ungdomspsykiatrin och familjehemmet som gör det svårt att lyckas med detta. Vi i Landa Familje- och nätverksteam har lång erfarenhet av att hålla i och anordna nätverksmöten och erbjuder möjlighet att samla alla viktiga personer runt barnet för att skapa ett gemensamt fokus på barnets situation och behov.

6 Nivå 1 - kartläggning Kartläggning (mappning) utifrån Signs of Safetys fyra grundfrågor: Framtida risk (vad är vi oroliga för kring barnet om ingenting blir annorlunda), Styrkor och skydd (vad fungerar bra), Mål (hur behöver det vara/vad behöver hända för att oron inte ska finnas kvar), samt en säkerhetsskala för att mäta oron. Aktiviteter Ta del av tidigare material. Exempelvis utredningar, anmälningar, förhandsbedömningar osv. Uppstartsmöte med uppdragsgivare Syftar till att informera om arbetsgång samt intervjua om ärendet. Uppstartmöte med familj och socialtjänst Informera familj om arbetssätt, presentera första utkast till Framtida risk, Mål och säkerhetsskala. Barnsamtal Individuellt eller tillsammans om flera syskon, med eller utan vuxen person beroende på ålder mm. Olika verktyg såsom Tre hus, Det trygga hemmet, Féen och Trollkarlen etc. Nätverksinventering Tillsammans med familjen för att se vilka som kan vara resurser för familjen under fortsatt arbete. Nätverksmöten Involvera ett nätverk kring barnen/familjen som kan stötta och säkra upp, dela oro och ansvar samt se styrkor och existerande säkerhet. Sammanställning Mappning, nätverksinventering, genogram, barnsamtalsdokumentation. Avslutningsmöte Med genomgång av arbetet samt diskussion om Nästa steg, socialtjänst, familj, nätverk. (Total tidsåtgång för arbete enligt Nivå 1 beräknas variera beroende på familjesammansättning mellan timmar inklusive förberedelse, dokumentation och resor. Processen pågår under ca tre veckors tid).

7 Nivå 2 - säkerhetsplanering Säkerhetsplaneringsprocessen, förutsätter att ett arbete enligt nivå 1 gjorts. Aktiviteter Uppstartsmöte med familj och socialtjänst. Familj och socialtjänst informeras om säkerhetsplaneringsprocessen, vägen mellan Framtida risk och Mål som mäts med hjälp av säkerhetsskalan. Presentera Tidsplan Familjebehandlare presenterar en tidsplan och en vision för arbetet tillsammans med familj och nätverk. Utforska familjens styrkor och skydd Med familj och nätverk. Fördjupat nätverksarbete Arbete med familj och nätverk för att hitta ett stödjande informerat nätverk som kan bidra till barnens trygghet och säkerhet samt stötta och komplettera föräldrarna. Skapa en Ord- Och Bildberättelse Prata mer med barnen med stöd av tex Tre hus alternativt Det trygga hemmet för att få tillräckligt underlag för att kunna göra ett utkast till en Ord- och bildberättelse. Intervjua socialsekreterare, familj, eventuellt nätverket. Familjebehandlarna gör ett utkast. Jobba igenom utkastet med föräldrarna Föräldrarna presenterar Ord- och bildberättelsen för barnen och nätverket. Fördjupade samtal kring de teman som behandlas i Framtida risk. Utformning av Säkerhetsplanen Olika aktiviteter som Det trygga hemmet arbeta med olika uppföljningsverktyg som säkerhetsdagbok, säkerhetsföremål för barnen etc. (Arbetet enligt nivå 2 pågår under ca 3 månaders tid och debitering sker per dygn).

8 Nivå 3 - uppföljning Uppföljning och fördjupning av säkerhetsplan, förutsätter att ett arbete enligt nivå 1 och nivå 2 har gjorts. Aktiviteter Regelbundna uppföljningsmöten och kontroller enligt säkerhetsplanen. Exempelvis hembesök, fokus på säkerhet och var familjen befinner sig i förhållande till målen. Uppföljning med barn Uppföljning med barnsamtal enligt säkerhetsplanen. Hur upplever barnet/barnen att det är nu? Verktygen för barnsamtal exempelvis Det trygga hemmet används. Fokus på säkerhet och trygghet. Uppföljande nätverksmöten Fokus på vad som fungerar bra och var mötesdeltagarna befinner sig på säkerhetsskalan. Avslutningsmöte När målen är uppnådda och säkerhetsplanen varit i drift under en bestämd tid kan ärendet avslutas med ett möte där familj, nätverk, socialtjänst deltar. (Tidsåtgång för arbete enligt Nivå 3 bedöms individuellt utifrån familjesammansättning, hur stor oron är och så vidare).

9 Priser Nivå 1 - kartläggning: :- exklusive resor. Nivå 2 - säkerhetsplanering: 1295:- /dygn, exklusive resor, 10 dagars uppsägningstid. Nivå 3 - uppföljning: Offert utifrån varje enskilt ärende. Nätverksmöten: 995:- /timme Kontakt Om ni vill veta mer om Signs of Safety kan ni kontakta oss eller gå in på webbportalen: Har ni en förfrågan gällande en familj kan ni ta kontakt med oss på Landa Familje- och nätverksteam. Landa Familje- och nätverksteam består av: Linn van Bruggen Teamledare och licensierad Signs of Safety-utbildare och konsult Johanna Olsson Familjebehandlare Jonas Kårelid Familjebehandlare

Handlednings- och utbildningserbjudanden i Signs of Safety

Handlednings- och utbildningserbjudanden i Signs of Safety Handlednings- och utbildningserbjudanden i Signs of Safety Landa Familje- och nätverksteam På Landa Familje- och nätverksteam arbetar vi med familjebehandling, handledning och utbildning inom Signs of

Läs mer

Utredningshem för familjer i hjärtat av Dalarna

Utredningshem för familjer i hjärtat av Dalarna Utredningshem för familjer i hjärtat av Dalarna Strandgården i natursköna Strand är ett utredningshem där familjer kan hitta lösningar på det som behöver bli annorlunda i deras vardag för att barnen ska

Läs mer

Strandgården är ett privat HVB-hem för föräldrar och barn i natursköna Strand i hjärtat av Dalarna.

Strandgården är ett privat HVB-hem för föräldrar och barn i natursköna Strand i hjärtat av Dalarna. Strandgården Strandgården är ett privat HVB-hem för föräldrar och barn i natursköna Strand i hjärtat av Dalarna. Strandgården omfattar: Utredning 8 veckor. Säkerhetsplanering. Behandling. Vision Strandgårdens

Läs mer

Utredningshem för ungdomar och deras nätverk i Dalarna

Utredningshem för ungdomar och deras nätverk i Dalarna Utredningshem för ungdomar och deras nätverk i Dalarna Sjögården är ett utredningshem för ungdomar i natursköna Svärdsjö utanför Falun. Familjen och nätverket inkluderas i utredningsarbetet så att vi tillsammans

Läs mer

Risk och skydd, skyddsbedömningar och standardiserade bedömningsmetoder

Risk och skydd, skyddsbedömningar och standardiserade bedömningsmetoder VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSDAG OM Risk och skydd, skyddsbedömningar och standardiserade bedömningsmetoder 29 APRIL 2016, HÄRNÖSAND SAMBIBLIOTEKET För handläggare och chefer inom socialtjänstens myndighetsområde,

Läs mer

14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning

14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning Projektbeskrivning Bakgrund 14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning Skolsatsningen inom familjehemsvården i Halmstad kommun bygger på forskning om utbildningens betydelse för familjehemsplacerade

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Barnets rätt att komma till tals inom den sociala barn- och ungdomsvården

Barnets rätt att komma till tals inom den sociala barn- och ungdomsvården Barnets rätt att komma till tals inom den sociala barn- och ungdomsvården Forskningsprojektet En politik för barns bästa? Målkonflikter i socialtjänstens arbete med utsatta barn Maria Heimer, Elisabet

Läs mer

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta Därför ska insatser följas upp Genom att följa upp placeringen ska socialtjänsten säkerställa att vården är rättssäker och trygg samt att den utgår från barnets behov Den kontinuerliga uppföljningen ska

Läs mer

BBIC/arbetsledarnätverk

BBIC/arbetsledarnätverk BBIC/arbetsledarnätverk 181109 Närvarande: Monika Lammer, Anette Birgerstam Blomqvist, Liselotte Carlsson, Kungälv, Caroline Selim, Lisbeth Löthman Schildt, Camilla Björkman, Alingsås, Sara Ågren Tviksta,

Läs mer

Delrapport 1. Preliminära resultat

Delrapport 1. Preliminära resultat Delrapport 1. Preliminära resultat Ett forskningsprojekt om användning och erfarenheter av modellen Signs of Safety Francesca Östberg, Stefan Wiklund, Åsa Backlund Signs-of-Safety en riskbedömningsmodell

Läs mer

VÄSTBAS I STENUNGSUND

VÄSTBAS I STENUNGSUND STENUNGSUNDS KOMMUN 2014-02-20 VÄSTBAS I STENUNGSUND I Stenungsund finns en lång tradition, stor kunskap och gedigna erfarenheter från olika modeller för samverkan mellan kommunens olika verksamheter.

Läs mer

1/ Samla information. Hur gör jag för att ta reda på vad som är ett bra umgänge för barnet?

1/ Samla information. Hur gör jag för att ta reda på vad som är ett bra umgänge för barnet? Södertörns bedömningsmall för umgänge Frågeställningarna är sammanställda utifrån erfarenhetsdagen 2 oktober 2015. Mallen är indelad i fyra områden; inhämtande av information, bedömning, planering/beslut

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Utbildningspaket 2014

Utbildningspaket 2014 Utbildningspaket 2014 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

LÄROPUSSEL I PRAKTIKEN Tiina Cederström Jakobstad

LÄROPUSSEL I PRAKTIKEN Tiina Cederström Jakobstad LÄROPUSSEL I PRAKTIKEN Tiina Cederström Jakobstad 11.03.2019 Upplägg av kvällen Planen för småbarnspedagogik i praktiken. Att förverkliga den nya planen för småbarnspedagogik förutsätter både individuellt

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Förutsättningar för Samverkan och Utveckling

Förutsättningar för Samverkan och Utveckling Förutsättningar för Samverkan och Utveckling BEHOV MÅL VÄRDEGRUND TID ANTAGANDEN I Strömstad försöker alla vi som på något sätt arbetar med barn och familjer att utgå från ett gemensamt förhållningssätt

Läs mer

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Barnens rättigheter ingens ansvarallas ansvar! Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Eskilstuna i ett sammanhang En medelstor kommun med 100 000 invånare

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2013022 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Samarbete för Trygghet. Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete

Samarbete för Trygghet. Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete Samarbete för Trygghet Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete Härmed bjuder vi in Göteborgsregionens stadsdelar och kranskommuner till ett samarbete för kompetensutveckling i

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar 2017-01-26 Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen 2017 01 26 Östhammar Närvarande: Maria Didriksen, Maria Eriksson Petterson, Carola Forsberg Andersson, Maria Gustavsson, Lovisa Eriksson, Lena

Läs mer

Systematisk Uppföljning i Ekonomiskt bistånd

Systematisk Uppföljning i Ekonomiskt bistånd Systematisk Uppföljning i Ekonomiskt bistånd Utveckling av uppföljningsmodell Siv Nyström 2015-12-10 Återblick utvecklingsarbete 2005 ASI prövades i ekonomiskt bistånd i fyra stadsdelar i Stockholm. Klienter

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

LEKA Barnens Förskola ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling

LEKA Barnens Förskola ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling LEKA Barnens Förskola ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Huvudman/Ledning för LEKA Barnens Förskola AB och

Läs mer

invånare barn 0-18 år studenter Medelålder 38 år

invånare barn 0-18 år studenter Medelålder 38 år 121 000 invånare 23 000 barn 0-18 år 38 000 studenter Medelålder 38 år Foto: Foto: Lars-Göran Fredrik Larsson Norlin Hur såg det ut på utredningsenheten Personalomsättningen Brister i arbetsmiljö Hög sjukfrånvaro

Läs mer

Användning av BRA- Barns rätt som anhöriga

Användning av BRA- Barns rätt som anhöriga Användning av BRA- Barns rätt som anhöriga Maria Eriksson Forskanätverket Barn som anhöriga 18-19 september 2018 maria.eriksson@esh.se Exempel på BRA i en insatstrappa Behandling Synliggörande & generell

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 27/1 2016 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Samverkansrutin Barn- och ungdomsenheten Hagfors och VISIT, Landstinget i Värmland 1.0 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Barn-

Läs mer

Välkommen till Upplands-Bro kommunen som ger plats

Välkommen till Upplands-Bro kommunen som ger plats Välkommen till Upplands-Bro kommunen som ger plats Min utredning www.upplands-bro.se Välkommen till Upplands-Bro och seminariet om arbetet med Min utredning Eva Folke, socialchef Webbsändning och möjlighet

Läs mer

Föräldrasamverkan på fritidshem. Maria Simonsson, Docent Helene Elvstrand, PhD, Linköpings Universitet

Föräldrasamverkan på fritidshem. Maria Simonsson, Docent Helene Elvstrand, PhD, Linköpings Universitet Föräldrasamverkan på fritidshem Maria Simonsson, Docent Helene Elvstrand, PhD, Linköpings Universitet 1) Bakgrund Innehåll 2) Studie 1: Analys av Skolverkets Allmänna Råd. Fritidshem (2014) 3) Studie 2:

Läs mer

Uppföljning av avtal med Söderstöd Öppenvård om stödinsatser för barn, ungdomar och familjer verksamhetsåret 2017

Uppföljning av avtal med Söderstöd Öppenvård om stödinsatser för barn, ungdomar och familjer verksamhetsåret 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-01-25 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-03-22 Uppföljning

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

De små gesternas betydelse

De små gesternas betydelse De små gesternas betydelse Familjer som konsulter till socialtjänsten en utvärderingsstudie om samarbetet ihop med åtta familjebehandlare, Bromma familjebehandlarteam (BFB), 2018 VÅR STUDIE > Inramning

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Vad behöver verksamheten/arbetsgruppen utveckla för att stärka föräldraskapet och barnperspektivet i missbruks- och beroendevården?

Vad behöver verksamheten/arbetsgruppen utveckla för att stärka föräldraskapet och barnperspektivet i missbruks- och beroendevården? Vad behöver verksamheten/arbetsgruppen utveckla för att stärka föräldraskapet och barnperspektivet i missbruks- och beroendevården? Arbetsmaterial för reflektion Målet med att stärka barn- och föräldraperspektivet

Läs mer

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING BIKUPANS FÖRSKOLA 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller...

Läs mer

Samarbete för Trygghet

Samarbete för Trygghet Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete Samarbete för Trygghet Härmed bjuder vi in Göteborgsregionens stadsdelar och kranskommuner till ett samarbete för kompetensutveckling i

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Alpklyftan Rapport 2017-07-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Placeringskommunens ansvar vid förskoleverksamhet, förskoleklass, skolbarnsomsorg och skola 1 Barn- och ungdomsförvaltningen Gymnasieförvaltningen

Läs mer

DIGITAL KURS. Utredningsmodellen Kugghjul (ett kompletterande häfte)

DIGITAL KURS. Utredningsmodellen Kugghjul (ett kompletterande häfte) DIGITAL KURS Utredningsmodellen Kugghjul (ett kompletterande häfte) KUGGHJULSMODELLEN I alla socialtjänstutredningar står barnets behov och livssituation i centrum för allt arbete som görs. Det är alltid

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

En organisation som arbetar professionellt och tar sin utgångspunkt i brukarens egen verklighet. Sundbyberg där staden är som bäst

En organisation som arbetar professionellt och tar sin utgångspunkt i brukarens egen verklighet. Sundbyberg där staden är som bäst En organisation som arbetar professionellt och tar sin utgångspunkt i brukarens egen verklighet Syfte, mål och agenda för denna 1,5 timme! Syfte Att berätta om vårt utvecklingsarbete utifrån en organisationsform

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20180720 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20171102 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Nio Södertörnskommuner har haft en gemensam halvdag för utbyte av erfarenheter om placerade barns umgänge med sina föräldrar och andra närstående. Umgänge

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Fördjupad kartläggning

Fördjupad kartläggning UN/2016:259 Fördjupad kartläggning Instruktioner Inför mötet Informera eleven om att vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett nytt möte. Kontakta båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Berätta att

Läs mer

HANDLINGSPLAN UTVECKLINGSARBETE FÖR BARN OCH UNGDOM I SKARPNÄCK

HANDLINGSPLAN UTVECKLINGSARBETE FÖR BARN OCH UNGDOM I SKARPNÄCK S SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (5) 2009-10-21 HANDLINGSPLAN 2009-2012 UTVECKLINGSARBETE FÖR BARN OCH UNGDOM I SKARPNÄCK Bakgrund till handlingsplanen Förvaltningsledningen

Läs mer

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och dygnet runt verksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Sida 17 av 158 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-05-25 Dnr: BN 2018/85 Bildningsnämnden Utredningsdirektiv Förebyggande insatser Förslag till

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten www.upplands-bro.se Foto: Emese/Shutterstock.com Vad gör socialtjänsten? Socialtjänstens barn- och ungdomsenhet arbetar för att se till att barn

Läs mer

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Dagen inleddes med att en jurist informerade om de juridiska aspekterna av vårdnadsöverflyttning och därefter presenterade forskare,

Läs mer

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING BJÖRKBACKENS FÖRSKOLA

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING BJÖRKBACKENS FÖRSKOLA Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING BJÖRKBACKENS FÖRSKOLA 2018-2019 Bildningsförvaltningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3

Läs mer

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-03 Social- och omsorgskontoret Socialnämnden Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen Dnr: SN 17/064 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KRISTALLENS FÖRSKOLA 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller... 3 Information

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport Hoppet Fågelbo HVB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under

Kvalitetsindex. Rapport Hoppet Fågelbo HVB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20160614 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20150601 20160531 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg

Läs mer

Bred delaktighet, samarbete och samråd. Socialdepartementet

Bred delaktighet, samarbete och samråd. Socialdepartementet Bred delaktighet, samarbete och samråd Förändrade förutsättningar 2014 sökte 7049 ensamkommande barn asyl i Sverige. 2015 sökte 35 369 ensamkommande barn asyl. Prognos för 2016 27 000 ensamkommande. 2014

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

VISION: Barn och ungdomar i den sociala barnavården ska uppleva sig och vara delaktiga i frågor som rör deras eget liv

VISION: Barn och ungdomar i den sociala barnavården ska uppleva sig och vara delaktiga i frågor som rör deras eget liv VISION: Barn och ungdomar i den sociala barnavården ska uppleva sig och vara delaktiga i frågor som rör deras eget liv VAD ÄR DELAKTIGHET? Barn blir lyssnade till Barn får stöd i att uttrycka sina åsikter

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Social barnavård i Stockholm utredningar och insatser, hjälp och brukarperspektiv

Social barnavård i Stockholm utredningar och insatser, hjälp och brukarperspektiv Social barnavård i Stockholm utredningar och insatser, hjälp och brukarperspektiv Socialtjänstens mål i Stockholm Socialtjänstens roll är att möjliggöra för stockholmare att utvecklas utifrån sina förutsättningar

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Agenda. Därför BBIC Detta är BBIC Erfarenheter av att arbeta med BBIC Om att implementera, utveckla och förvalta. Utveckling i Västerort AB

Agenda. Därför BBIC Detta är BBIC Erfarenheter av att arbeta med BBIC Om att implementera, utveckla och förvalta. Utveckling i Västerort AB Agenda Därför BBIC Detta är BBIC Erfarenheter av att arbeta med BBIC Om att implementera, utveckla och förvalta Är det verkligen så noga? Paradigmskifte i synen på barn Objektsyn karaktäriseras av vuxnas

Läs mer

Handläggare. Alpklyftan AB Stödboende & Öppenvård Rapport Tingsgatan 2A, Ljusdal

Handläggare. Alpklyftan AB Stödboende & Öppenvård Rapport Tingsgatan 2A, Ljusdal Handläggare Alpklyftan AB Stödboende & Öppenvård Rapport 2010613 Tingsgatan 2A, Ljusdal 065116040 info@ssil.se www.ssil.se Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt

Läs mer

Tema Barn och unga - Placeringar

Tema Barn och unga - Placeringar Beredningen Socialnämnden 2009-02-19 19 48 Dnr 2009/69-751 Tema Barn och unga - Placeringar Bilagor: 1. Ärendets gång 2. BBIC en utredningsmetod med barnets behov i centrum 3. Vård i familjehem 6 kap SoL

Läs mer

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun Vårt gemensamma ansvar Mottagandet ska vara

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Arbetsplan för Saffranets förskola

Arbetsplan för Saffranets förskola Arbetsplan för Saffranets förskola 2016-2017 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från LpFö98, samt kriterierna i Barnens Bästa Förskola Normer och värden

Läs mer

Gäller from 2010-08-29 RIKTLINJER BARNPERSPEKTIVET. För verksamheter inom individ- och familjeomsorgen

Gäller from 2010-08-29 RIKTLINJER BARNPERSPEKTIVET. För verksamheter inom individ- och familjeomsorgen Gäller from 2010-08-29 RIKTLINJER BARNPERSPEKTIVET För verksamheter inom individ- och familjeomsorgen INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Riktlinjer om barnperspektivet inom IFO`s verksamheter 3 Insatser för att

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda. TgK1 2017 v 1.2 BESLUT 2018-12-18 Dnr 8.4.2-30412/2018-8 1(5) Ringgården AB Drottninggatan 50 11121 Stockholm Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport Kulabodan. Standard

Kvalitetsindex. Rapport Kulabodan. Standard Kvalitetsindex Standard Rapport 20-0-24 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson När barnet är placerat Christine Eriksson Mattsson Upplägg för seminarium Presentation av stödgruppsmodellen Mamma Trots Allt (MTA) och Pappa Trots Allt (PTA) Anpassning av umgänge vid placering när föräldrar

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

Linnamottagningens webbutbildning

Linnamottagningens webbutbildning GRUNDKURS SOCIALTJÄNST Linnamottagningens webbutbildning I detta häfte finner du information om utbildningens struktur, intervjuer med andra som genomgått fördjupningskursen, samt en steg-för-steg-guide

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Barn- och Ungdomsplan

Barn- och Ungdomsplan Barn- och Ungdomsplan Kartläggning 2011 samverkan Beslut rubriker Arbete påbörjas Gemensam budget 3 miljoner Framåt.. Barn- och Ungdomsplan ORGANISATION: VI ARBETAR TILLSAMMANS! Barnhälsosamverkan

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer

Kunskapsbehov inom socialtjänsten om våld om barn. Moa Mannheimer, Ingrid Åkerman, Linda Jonsson

Kunskapsbehov inom socialtjänsten om våld om barn. Moa Mannheimer, Ingrid Åkerman, Linda Jonsson Kunskapsbehov inom socialtjänsten om våld om barn Moa Mannheimer, Ingrid Åkerman, Linda Jonsson Barnafrid nationellt kunskapscentrum om våld och andra övergrepp mot barn Identifiera kunskapsbehov hos professionella

Läs mer

H-Modellen. Samarbetsmodell kring barn och ungdomar. med neuropsykiatriska funktionshinder

H-Modellen. Samarbetsmodell kring barn och ungdomar. med neuropsykiatriska funktionshinder H-Modellen Samarbetsmodell kring barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder 2 H-Modellen 2009 designby Innehållsförteckning Förord...4 Mål...5 Målgrupp...5 Lots...6 Lots-utbildning...6 Lotsens

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2014-0-0 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda intervjuer

Läs mer

Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2013-06-20 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd

BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd foto omslag Matton, sid 4 Matton och Ingram tryck andra upplagan, Edita Västra Aros oktober 2012 grafisk form Marie Edström, Socialstyrelsen artikelnummer

Läs mer

Barn som bevittnar våld i hemmet i forskning och praktik

Barn som bevittnar våld i hemmet i forskning och praktik Barn som bevittnar våld i hemmet i forskning och praktik Domestic violence våld i hemmet I forskningen synonymt med barn som har bevittnat när en man som har en nära relation med deras mamma utövar våld

Läs mer

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-02 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården Projektets design Stiftelsen Allmänna Barnhuset bedrev 2011 2013 ett utvecklingsprojekt med syfte att utveckla arbetssätt och hållbara strukturer för en

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

Utredning. Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ

Utredning. Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ Utredning Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ Vi finns till för dig som är barn eller ungdom i åldern 0-20 år, och för dig som är förälder Socialförvaltningen

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes.

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. De oerfarna slutade också, ofta efter kort tid. Majoriteten

Läs mer