Utredning. Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning. Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ"

Transkript

1 Utredning Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ

2 Vi finns till för dig som är barn eller ungdom i åldern 0-20 år, och för dig som är förälder Socialförvaltningen i Helsingborg erbjuder stöd och hjälp till barn, ungdomar och deras familjer. Här kan du läsa om hur en utredning går till. Vi lyssnar på dig Att göra en utredning är nästan detsamma som att vi tillsammans reder ut saker. Tillsammans med dig behöver vi ta reda på hur din bild av saken ser ut. Är du orolig för något? Finns det saker som du är väldigt stolt och glad för? Finns det saker som du tycker borde vara annorlunda? Det är viktigt att vi lyssnar och förstår det du berättar. Vi frågar dig om du vill ha vår hjälp Ibland behöver vi förstå bättre hur du har det. Då kanske vi behöver fråga personer som finns runt omkring dig till exempel skolan, mor- och farföräldrar eller någon annan som du tycker är viktig att vi pratar med. När vi har pratat med dig och förstått mer av hur du har det, brukar vi ställa frågan om det är så här, vad betyder det för dig? Tycker du att du behöver hjälp och stöd och vill du i så fall ha den hjälpen? Vi vill finnas för dig Vi önskar att du känner att vi har kunskap och erfarenhet av att hjälpa familjer. Vi vet att alla människor ibland kan hamna i situationer där de behöver hjälp från någon utomstående. Att våga be om hjälp är en stor styrka hos dig. Vi önskar att du upplever att vi finns för dig, att vi både lyssnar och berättar för dig vad vi ser och att du ska känna att du är med och får tycka till i alla steg vi tar. Att vi gör saker tillsammans för att det ska bli bra för dig. När barn och ungdomar behöver skydd Ibland behöver vi skydda barn och ungdomar av olika skäl. Det kan vara för att de skadar sig själva eller andra eller att någon skadar dem. Då är det vår skyldighet att göra något. Vi vill även i dessa situationer ge information så att alla förstår varför vi gör som vi gör och om det är möjligt att välja, låta dig få vara med och påverka de valen.

3 Barns behov i centrum För oss som arbetar på socialförvaltningen i Helsingborg är det viktigt att alltid ha barnet eller ungdomen i fokus. För att kunna göra det använder vi oss av ett hjälpmedel som heter Barns Behov I Centrum, BBIC. Det underlättar för planering, utredning och uppföljning. Grunderna i BBIC visas med hjälp av en triangel. Barnets behov är placerat i mitten och runt omkring finns de faktorer som påverkar barnets välbefinnande och möjligheter att utvecklas. Barnets utveckling är utgångspunkten. För att beskriva utvecklingen behöver vi prata med barnet/ungdomen, föräldrarna och andra personer som har kunskap om barnet/ungdomen, till exempel lärare eller fritidspersonal. Det gör vi utifrån fyra områden som är viktiga för att barn och ungdomar ska utvecklas till fungerande och självständiga individer. Föräldrarnas förmåga till omsorg, stöd och att finnas tillhands påverkar barnets eller ungdomens utveckling. Vi beskriver föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets eller ungdomens behov utifrån fyra olika perspektiv. Familj och miljö är också viktigt. Barnets/ungdomens familj och historia, dess ekonomi, sociala situation och omgivning påverkar inte bara barnets/ ungdomens utveckling. Dessa faktorer sätter också gränser och/eller skapar möjligheter för föräldrarna att möta barnets/ungdomens behov.

4 Så här går det till Det här är en beskrivning av hur det vanligtvis går till. Vi anpassar vårt arbete till barnets eller ungdomens behov och därför kan ärendegången se lite olika ut från fall till fall. 1. Förhandsbedömning 2. Kontakt med handläggare 3. Utredning 1. Förhandsbedömning En familj kan komma i kontakt med oss på olika sätt. Familjen kan själv ansöka om stöd och då inleds en utredning direkt. Ett annat sätt är att vi får en anmälan om att ett barn far illa. När vi får in en sådan anmälan gör socialsekreterarna i mottagningen en förhandsbedömning. Det vill säga, de fattar beslut om att öppna en utredning eller inte. Vi ska göra en förhandsbedömning inom fjorton dagar från det att vi får en anmälan. En utredning gör vi då det finns en oro för barnet/ungdomen och om det kan finnas ett behov av hjälp. Det kan även vara för att vi inte fått tillräckliga svar på våra frågor under förhandsbedömningen. 2. Kontakt med socialsekreterare Om det blir en utredning överlämnas ärendet till andra socialsekreterare, som samlar in mer information för att få en bild av hur barnet/ungdomen och familjen har det. Socialsekreterarna kommer att ha kontakt med dig under utredningstiden och finns även till för att svara på dina frågor och ge dig den information du behöver. Vid de första mötena gör socialsekreterarna tillsammans med barnet/ungdomen och föräldrarna en utredningsplan. I utredningsplanen står det vilka frågor som utredningen ska svara på och hur vi ska göra för att få svar på dem. Det kan vara vilka personer som har viktig information och som socialsekreterarna behöver kontakta, till exempel släktingar, andra vuxna, läkare eller skolan. I utredningsplanen kan vi även skriva andra viktiga saker som hur det ska gå till då vi träffas eller om det uppstår svårigheter. 3. Utredning Syftet med utredningen är att i nära samarbete med familjen komma fram till om barnet/ungdomen och familjen behöver hjälp och i så fall vilken. Under utredningstiden kontaktar vi för det mesta också skolans eller förskolans personal, för att få en inblick i hur barnet/ungdomen har det i den miljön. Från det att vi fattar beslut om att vi ska starta en utredning har vi fyra månader på oss att bli färdiga, det vill säga svara på de frågor som vi har kommit överens om.

5 6. Avslut 4. Analys och bedömning 5. Beslut 6. Genomförande 7. Avslut Om det finns särskilda skäl kan utredningstiden förlängas. Mycket kan hända under utredningstiden och därför kan vi behöva ändra i utredningsplanen. Ändringar gör vi tillsammans med barnet/ungdomen och föräldrarna. 4. Analys och bedömning Utredningen ska leda till en analys och bedömning om det behövs insatser. En insats är den hjälp vi erbjuder. Sedan gör vi ett uppdrag/en vårdplan tillsammans med barnet/ungdomen och föräldrarna. Den beskriver vilka behov som finns och vilka mål vi behöver uppnå tillsammans med familjen. 5. Beslut I utredningen finns det förslag på beslut. Det kan vara olika insatser eller åtgärder. Vissa beslut kan socialsekreterarna själv ta, andra beslut måste arbetsledare eller politiker ta. Det finns även beslut som en domstol måste ta. Visar utredningen att det inte finns något behov hos barnet/ungdomen eller familjen avslutar vi kontakten. 6. Genomförande Om utredningen kommer fram till att det finns behov av insatser gör vi en genomförandeplan tillsammans med barnet/ungdomen och föräldrarna. Genomförandeplanen beskriver hur man ska genomföra det som står i uppdraget/vårdplanen. Med jämna mellanrum gör vi en uppföljning tillsammans för att se om något har förändrats. Då behöver vi kanske även ändra i genomförandeplanen. 7. Avslut Om målen är uppfyllda och det inte längre finns behov av hjälp avslutar vi ärendet. Ibland uppstår det nya behov eller kommer in en ny anmälan. Då gör vi en ny bedömning om att inleda utredning eller inte.

6 Det är du som är viktig i socialförvaltningens arbete När du kommer till oss på socialförvaltningen vill vi att du ska känna att vi är öppna och tydliga med vad vi gör och varför vi gör det. Det ska vara lätt att kontakta oss på olika sätt - genom telefon, e-post eller personliga möten. Det är dina behov och önskemål som ska styra vårt arbete. Det här kan du förvänta dig av oss: Bemötande Vi vill möta dig med respekt, omtanke och kompetens. Vi vill skapa möten, aktiviteter och samtal som leder till en positiv utveckling för dig. Tillgänglighet Vi vill vara en öppen, tillgänglig och välkomnande myndighet. Delaktighet Vi vet att du är experten på ditt liv, och vi kan hjälpa dig framåt om du vill. Din medverkan är viktig och betydelsefull. Vi vill att du ska lyckas med det du vill. Kommunikation Vi vill vara lätta att förstå och bra på att lyssna, så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Du ska veta vad du kan förvänta dig av oss. Samverkan Vi arbetar gärna tillsammans med andra för att hjälpa dig på bästa sätt. Kunskap Vårt arbete ska bygga på kunskap och beprövad erfarenhet. Medskapare Vi vill uppmuntra och ta tillvara dina idéer.

7 Varför händer det ingenting? Vi vet att många väntar länge innan de tar kontakt med oss. Därför vill du kanske ha hjälp snabbt, när du väl har tagit steget. Då kan en utredningstid på fyra månader kännas mycket lång. Vi vill göra färdigt utredningen så snabbt som möjligt, men vår erfarenhet är att det är viktigt att noga ta reda på vad vi ska göra innan vi sätter igång med några insatser. Att snabbt göra saker utan att ha tänkt igenom det först kan förvärra din situation. Vårt arbete styrs också av olika lagar som talar om hur vi ska arbeta och fatta beslut. Det är för att det ska finnas en hög rättsäkerhet för de människor vi kommer i kontakt med. Vad gör jag om jag inte är nöjd? Om du inte är nöjd med hur vi har bemött dig eller hur vi har hanterat utredningen ska du i första hand prata med de socialsekreterare som har haft hand om utredningen och se om ni gemensamt kan reda ut vad som inte är bra. Om du ändå inte är nöjd kan du prata med handläggarens chef. Har du förslag på vad vi skulle kunna göra bättre en annan gång vill vi gärna att du berättar det för oss. Dina synpunkter är avgörande för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet för dig och andra som kommer i kontakt med oss!

8 Kontakt Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar! Telefon till vår mottagning: Besöksadress: Bredgatan 17 Postadress: Socialförvaltningen, Helsingborg E-postadress: Du kan läsa mer på helsingborg.se (under Omsorg och stöd). Mina kontakter på socialförvaltningen: Namn: Telefon: E-post: Namn: Telefon: E-post: SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter Föräldrainformation om barn- och ungdomsutredningar Till föräldrar i Huddinge kommun Alla föräldrar

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten www.upplands-bro.se Foto: Emese/Shutterstock.com Vad gör socialtjänsten? Socialtjänstens barn- och ungdomsenhet arbetar för att se till att barn

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Kortebo. Korttidsvistelse och korttidstillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Kortebo. Korttidsvistelse och korttidstillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning Kortebo Korttidsvistelse och korttidstillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning Kortebo i Hjo kommun På Kortebo vistas barn och ungdomar efter beslut om insats enligt lagen om särskilt stöd

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 16/17 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Till dig som bor i familjehem

Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Din socialsekreterare heter... och har telefonnummer... E-postadressen är... Gruppledaren för din socialsekreterare heter... och har telefonnummer...

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

Socialförvaltningen informerar

Socialförvaltningen informerar Socialförvaltningen informerar Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Vi lyssnar på dig och respekterar din rätt att bestämma själv. Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Lokal värdegrund i Norbergs

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta Därför ska insatser följas upp Genom att följa upp placeringen ska socialtjänsten säkerställa att vården är rättssäker och trygg samt att den utgår från barnets behov Den kontinuerliga uppföljningen ska

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Kortebo. Kor ttidsvistelse/ tillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Kortebo. Kor ttidsvistelse/ tillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning Kortebo Kor ttidsvistelse/ tillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning KORTEBO Kortebo i Hjo kommun På Kortebo kan barn och ungdomar vistas efter beslut om insats enligt lagen om särskilt stöd

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd

BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd foto omslag Matton, sid 4 Matton och Ingram tryck andra upplagan, Edita Västra Aros oktober 2012 grafisk form Marie Edström, Socialstyrelsen artikelnummer

Läs mer

Socialförvaltningen informerar

Socialförvaltningen informerar Socialförvaltningen informerar Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Vi lyssnar på dig och respekterar din rätt att bestämma själv. Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Lokal värdegrund i Norbergs

Läs mer

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Maria Branting och Peter Nilsson, utredare Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Birgitta Svensson, fil. dr, universitetslektor i socialt

Läs mer

Till alla barn och ungdomar

Till alla barn och ungdomar VÅRD OCH OMSORG Till alla barn och ungdomar som träffar socialsekreterare i Sala Hej, Vi som jobbar som socialsekreterare här i Sala tycker att det viktigaste med vårt arbete är att se till att alla barn

Läs mer

inom äldreomsorgen i Västerås stad

inom äldreomsorgen i Västerås stad inom äldreomsorgen i Västerås stad Värdigt liv och välbefinnande I socialtjänstlagen finns en ny bestämmelse, den nationella värdegrunden. Den innebär att all personal i äldreomsorgen ska arbeta för att

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen Kontaktmannaskap LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Vad är kontaktmannaskap? Att vara kontaktansvarig är inte bara ett uppdrag utan också en förtroendefull relation som bara du har med kunden. Förtroendet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Lösningsfokus i skolan. martin & micke

Lösningsfokus i skolan. martin & micke Lösningsfokus i skolan martin & micke Länk till rapporten https://www.facebook.com/groups/losningsfokusiskolan/files/ 16 H HUR? Effekter på olika nivåer Resultat i klassrummet och avseende elever Resultat

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun 2011-04-27 SN 127 SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun Den kommunala socialförvaltningens barn- och familjeavdelning ska verka för att på barn och unga växer

Läs mer

Information om en utredning

Information om en utredning Information om en utredning - Information om utredningar enligt socialtjänstlagen 11 kap. 1 Hofors kommun 2009 Varför görs en utredning? Orsaken till att socialtjänsten inleder en utredning kan vara att:

Läs mer

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänstens möjligheter och begränsningar Lagar styr socialtjänstens

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning.

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning. Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav för kunder i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning i Varbergs kommun KVALITETSDEKLARATIONER Varbergs kommun har som en av sina strategiska målsättningar

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun VÄRDIGHETSGARANTIER Bilaga 1 Äldreomsorgen 1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun 1.1 Inflytande över den individuella vården och omsorgen 1.1.1 Seniorguide Seniorguiden är till för dig

Läs mer

Trollstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Enavdelningsförskola, 1-5 år Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig. Bilaga 2 Kvalitetsgarantier för Individ- och familjeomsorgen Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Läs mer

TRÄFF 1 VISA KÄRLEK. I ABC träffas föräldrar fyra gånger och pratar om fyra olika teman.

TRÄFF 1 VISA KÄRLEK. I ABC träffas föräldrar fyra gånger och pratar om fyra olika teman. MÅL ABC Under den tid som barnen bor hemma påverkar du som förälder ditt barns utveckling. Goda relationer i familjen hjälper barnet när det får problem av olika slag. I ABC träffas föräldrar fyra gånger

Läs mer

Servicegarantier inom Socialtjänst/LSS

Servicegarantier inom Socialtjänst/LSS Servicegarantier inom Socialtjänst/LSS Övergripande Servicegarantier 2014 Mål och resultatstyrning sker i Robertsfors kommun genom balanserade styrkort. Kommunfullmäktige har antagit styrkort som kommunstyrelsen

Läs mer

Vi har en dröm... En folder om arbetsglädje och yrkesstolthet i Pitholms förskoleområde

Vi har en dröm... En folder om arbetsglädje och yrkesstolthet i Pitholms förskoleområde Vi har en dröm... En folder om arbetsglädje och yrkesstolthet i Pitholms förskoleområde Vi har en dröm att bli bäst i Sverige i arbetet med arbetsglädje och yrkesstolthet i verksamheter där alla känner

Läs mer

Information om Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS

Information om Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS Information om Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS Vad är korttidsvistelse? Korttidsvistelse beviljas personer med sådana funktionsnedsättningar att de har rätt till insatser enligt lagen om

Läs mer

inom äldreomsorgen i Västerås stad

inom äldreomsorgen i Västerås stad inom äldreomsorgen i Västerås stad Fastställd av äldrenämnden juni 2015 Värdigt liv och välbefinnande I socialtjänstlagen finns den nationella värdegrunden för äldre. Den innebär att all personal i äldreomsorgen

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd

BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd BARNS BEHOV I CENTRUM en säkrare väg till skydd och stöd foto omslag Matton, sid 4 Matton och Ingram tryckeri Edita Västra Aros 2008 text Per Lindberg, Jupiter och Kjerstin Bergman grafisk form Marie Edström

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. Föräldrarna

Bedömning inför psykoterapi. Föräldrarna Bedömning inför psykoterapi Föräldrarna Olika aspekter 1) Föräldrarnas beredskap att genomföra behandlingen 2) Barnets svårigheter och förmåga att tillgodogöra sig behandling 3) Yttre omständigheter barnet

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Varför tjänstedeklarationer? Vi vill förtydliga vad våra olika tjänster innebär och vad du kan förvänta dig av oss. Vi beskriver också vilka förväntningar vi har på dig. Vårt mål är att din insats ska

Läs mer

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Placeringskommunens ansvar vid förskoleverksamhet, förskoleklass, skolbarnsomsorg och skola 1 Barn- och ungdomsförvaltningen Gymnasieförvaltningen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Bidrag till kvalitetspris!

Bidrag till kvalitetspris! Bidrag till kvalitetspris! Jag har under min teamledarutbildning arbetat fram en enkät som vi ska använda som underlag vid våra närståendeträffar. Detta för att ständigt kunna förbättra och finjustera

Läs mer

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan

Läs mer

VT17. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kullens förskola 2017/18

VT17. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kullens förskola 2017/18 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kullens förskola 2017/18 1 Inledning Alla förskolor måste ha ett målinriktat arbetssätt för att aktivt främja barnens lika rättigheter och möjligheter.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Västanvinden 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Föräldrar är barns viktigaste skyddsfaktor, det vet vi och det säger forskning som gjorts om föräldraskap. I alla

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar

Kommunstyrelsen beslutar ARVIDSJAURS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2011-09-19 1 Ks 1 Dnr 00228/2011 106 Handlingsplan Gemensamma krafter för barn och unga i Arvidsjaurs kommun En handlingsplan

Läs mer

Utredningar om vårdnad, boende och umgänge på begäran av domstol

Utredningar om vårdnad, boende och umgänge på begäran av domstol Utredningar om vårdnad, boende och umgänge på begäran av domstol När föräldrar inte är eniga i frågor om vårdnad, boende och umgänge kan någon av dem begära ett avgörande i domstol. Domstolens uppgift

Läs mer

Välkomna! Att mäta för att veta Personcentrerad vård

Välkomna! Att mäta för att veta Personcentrerad vård Välkomna! Att mäta för att veta Personcentrerad vård Dagen idag 8.30-9.40 Introduktion 9.40 10.00 Fika 10.00-11.15 Vad är kvalitet? Anna-Karin Jeppson 11.15 11.45 Coachning 11.45-12.30 Lunch 12.30-14.45

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen SCN

Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen SCN SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2015-01-08 SCN-2015-0034 Socialnämnden Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rörande nämndens handläggning avseende förhandsbedömningar

Läs mer

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig?

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig? ? S.O.C. Hör du mig 25 mars 2017 En workshop med socialsekreterare och ungdomar som haft kontakt med socialtjänsten och vill utveckla socialtjänsten. Socialtjänsten i Helsingborg har under ett antal år

Läs mer

Marks kommuns värdighetsgarantier för äldreomsorgen

Marks kommuns värdighetsgarantier för äldreomsorgen Marks kommuns värdighetsgarantier för äldreomsorgen Vår värdegrund Det kommunala stödet och omsorgen regleras i socialtjänstlagen och det ska se till att varje enskild person får den hjälp han/hon behöver

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH Ekonomisk hållbarhet Social hållbarhet Ekologisk hållbarhet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vilka är vi Anna-Lena Grahn Linda Johansson Zenita Källner

Läs mer

Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation

Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation april 2019 Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation Stöd för den sociala barn- och ungdomsvården Innehåll Aktualisera 02 Planera utredning 05 Beslutsunderlag 08 Vårdplan 12 Genomförandeplan

Läs mer

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få stöd av boendestödet. Det är svårt att beskriva exakt hur

Läs mer

Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan på Bräcke Östergårdsväg 15 i Göteborg Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Punkt 18: M edarbetarenkät 2015

Punkt 18: M edarbetarenkät 2015 2016-06-09 Punkt 18: M edarbetarenkät 2015 Förslag till beslut i styrelsen att anteckna informationen Medarbetarenkät 2015 Indexresultat medarbetarenkät 2014/2015 2016-06-09 AF/AS 2015 2014 Göteborgs Stad

Läs mer

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH Ekonomisk hållbarhet Social hållbarhet Ekologisk hållbarhet 1 Vilka är vi Anna-Lena Grahn Linda Johansson Pernilla Nylén Zenita Källner Lokala processledare

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Asige förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Asige förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Asige förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se VAD? Vad är barnperspektiv? Barnperspektivet i lagen Barnperspektivet

Läs mer

Föräldrars upplevelser av bemötande, information och delaktighet i samband med barnavårdsutredningar

Föräldrars upplevelser av bemötande, information och delaktighet i samband med barnavårdsutredningar SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Forskning och utveckling 009-07- Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist () Delstudie BBIC Föräldrars upplevelser av bemötande, information och delaktighet i samband

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 INNEHÅLL ÄRENDEGÅNG....1 BEGREPPSFÖRKLARING. 2 ANMÄLAN TILL SOCIALTJÄNSTEN. 4 UPPGIFTER VID ANMÄLAN TILL

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Familjeenheten. Västerviks kommun

Familjeenheten. Västerviks kommun Familjeenheten Västerviks kommun Familjeenheten Enligt föräldrabalken och socialtjänstlagen har alla barn och ungdomar rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Vi erbjuder allt från råd och stöd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Anmälan När, hur och sen då?

Anmälan När, hur och sen då? Uppdrag Barn som far illa Region Skåne Åsa Gustavsson Kerstin Bergmark Utvecklare www.skane.se/barnsomfarilla Våra ledord Våga se, våga fråga & våga agera Anmälan När, hur och sen då? Hur säger man när

Läs mer

Servicegarantier inom socialtjänst/lss

Servicegarantier inom socialtjänst/lss Servicegarantier inom socialtjänst/lss Övergripande Servicegarantier 2015 Mål och resultatstyrning sker i Robertsfors kommun genom balanserade styrkort. Kommunfullmäktige har antagit styrkort som kommunstyrelsen

Läs mer

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se VAD? Vad är barnperspektiv? Barnperspektivet i lagen Barnperspektivet i utredningen

Läs mer

Mediabox. Handbok för Deltagare

Mediabox. Handbok för Deltagare Mediabox Handbok för Deltagare Innehållsförteckning 1. Som ny deltagare sid 3 2. Kontaktperson sid 3 3. Genomförandeplan (GFP) sid 3 4. Närvaro sid 4 5. Kognitivt stöd sid 4 6. Aktivt deltagande sid 4

Läs mer

Verksamhetsstöd. För dig som vill använda Vägledning för pedagoger Barns psykosociala ohälsa.

Verksamhetsstöd. För dig som vill använda Vägledning för pedagoger Barns psykosociala ohälsa. Verksamhetsstöd För dig som vill använda Vägledning för pedagoger Barns psykosociala ohälsa www.sollentuna.se Vägledning för pedagoger - syfte och orsak Syftet med arbetet i SAGA-teamen är att barn som

Läs mer