FRÅN ORD TILL HANDLING. Möt hjältarna som gör skillnad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅN ORD TILL HANDLING. Möt hjältarna som gör skillnad"

Transkript

1 FRÅN ORD TILL HANDLING. Möt hjältarna som gör skillnad Även om skolresultaten sjunker och ungdomsarbets lösheten stiger så ser inte allt mörkt ut. Idag finns det en mängd nydanande initiativ för att främja barns och ungas intresse för teknik och naturvetenskap. Den 10 juni 2014 samlade Tekniksprånget initiativ som går från ord till handling tillsammans med Ibrahim Baylan (S), skolpolitisk talesperson och Tomas Tobé (M), ordförande i Riksdagens utbildningsutskott för att diskutera fram tiden och vad vi mer kan göra för att främja natur- och teknikintresset hos unga. Genom tolv speedpresentationer introducerades de medverkande initiativen för att ge publiken, men även medverkande politiker, en övergripande bild. Presentationerna följdes av en diskussion mellan Ibrahim Baylan, Tomas Tobé samt moderator Eva Glaumann för att hitta vägar genom vilka politiken kan stötta initiativ som dessa.

2 KODCENTRUM: LOVISA SWÄRD Kodcentrum är en ideell organisation, grundad av Johan Wendt som även är upphovsman till Mattecentrum. Syftet med Kodcentrum är att introducera barn och ungdomar till programmering genom kodstugor där volontärer får hjälpa barn och unga med att koda. Under våren har Kodcentrum genomfört tre kodstugor i Stockholm, enligt Lovisa Swärd, och till årsskiftet är målet att ha drivit kodstugor i fem städer sammanlagt. Än så länge ser de positiva resultat från de genomförda kodstugorna. Framför allt så har eleverna som deltagit visat stor entusiasm för att koda, vilket är organisationens huvudsyfte.

3 SPOTIFY YOU CAN DO IT: LEYLA ARALE & SARA ERVIK Leyla Arale och Sara Ervik gjorde praktik via Tekniksprångets på Spotify våren 2014 där de fick ordna eventet You can do IT. De bjöd in tjejer till en kväll på Spotifys kontor där de fick testa på att koda men även träffa kvinnor från arbetslivet som fick berätta om sin resa från studier till jobb. Det var många som visade intresse för kodningen och som menade att de aldrig gjort det tidigare men att det inte var så svårt som de trott, berättade Leyla Arale och Sara Ervik. Det var också syftet med eventet, att visa att programmering inte är omöjligt.

4 MATTE- CENTRUM: RASMUS ORNSTEIN FREDLUND Mattecentrum är en ideell förening med ungdomar och 400 volontärer verksamma i projektet. De jobbar främst genom räknestugor där alla som vill får ta med de matteuppgifter de vill jobba med och där volontärer finns på plats för att hjälpa till. Men Mattecentrum inkluderar även nätverksamhet med matteboken.se som riktar sig till ett stort åldersspann från årskurs 3 på grundskolan till gymnasiet samt högskoleprovet. Enligt Mattecentrums egna undersökningar tycker eleverna det är ett bra ställe att räkna matematik på då timmarna i räknestugan är mer värda än timmarna hemma. De tycker även att volontärerna förklarar på ett sätt så de förstår, då de oftast har mer tid att förklara än läraren. Förutom att räkna matte med volontärer i räknestugor kan unga på gymnasiet även ladda ned en privatlärare i matte att ha på sin smartphone.

5 MATHLEAKS: HENRIK STAAF Applikationen Mathleaks hade vid seminariets datum lösningar till 25 olika matteböcker. Dessa lösningar skiljer sig från bokens i det att bokens ofta bara är en enkel siffra medan Mathleaks lösningar har tillhörande texter, grafer, figurer och beräkningar på hur man ska göra för att ta sig fram till lösningen. Mathleaks riktar sig till gymnasiet samt i viss mån till nian men är under konstant utveckling. Under maj månad, före de nationella proven, använder elever Mathleaks. Totalt har de haft nedladdningar och elever har slagit upp lösningar över en miljon gånger.

6 TRANSFER: EMIL BREMAN Transfer kopplar genom ett enkelt upplägg ihop skola och näringsliv genom ca föreläsare som jobbar ideellt med att berätta om sina yrken på skolor runt om i Sverige. Transfer har funnits i fjorton år och har just nu en stor satsning kring teknik med tanke på den stora ingenjörsbristen som Sverige står inför. De letar kontinuerligt efter ingenjörer som kan gå ut och berätta om sina jobb på skolor. Transfers föreläsare är mycket uppskattade och får höga betyg i undersökningar vilket visar att elever tycker det är viktigt att få träffa representanter från arbetslivet och ställa frågor.

7 MATENA: LI LJUNGBERG NILSSON Matena är ett av många projekt som Teknikföretagen driver eller initierat. Det baseras på en fortbildning som Teknikföretagen startade 2009 tillsammans med AB Volvo, Astra Zeneca och Skolverket där lärare får träffa teknikinriktade företag för att inspireras till undervisningen i naturvetenskap, teknik och matematik. Resultatet av detta har visat sig vara väldigt positivt där lärare uppskattar att få inspiration på hur de kan plocka in företagens verksamhet i undervisningen för att få mer relevans i denna samtidigt som de fått nya vägar in i samarbete mellan skola och näringsliv än just prao och praktik som traditionellt varit alternativen.

8 NTA: GERD BERGMAN Skolutvecklingsprogrammet NTA startade 1997 med en kommun men finns idag runt om i hela Sverige och består av lärare, elever, skolhuvudmän och kommuner. 117 kommuner är medlemmar samt 28 friskolor/ friskolekoncerner så varje termin jobbar ungefär lärare och elever och barn i förskolan med något NTA-tema. NTA jobbar utifrån teman, och har just nu ungefär 20 olika teman med ca experiment eller uppdrag inom varje tema. Dessa teman och experiment är till för att ge lärare stöd i sitt arbete med natur och teknik.

9 TEKNIKCOLLEGE: FRIDA ANDERSSON Teknikcollege har funnits i tio år och är en samverkansplattform där man jobbar med att öka status och attraktivitet för tekniskt inriktade utbildningar. Teknikcollege engagerar ca företag, ca 140 skolor, strax över 180 kommuner, studerande och 27 regioner. Syftet med Teknikcollege är att skapa en matchning mellan det som utbildningssystemet levererar och det som företagen efterfrågar i form av kompetens. Detta görs genom att företag samverkar med utbildningar, både på gymnasiet, yrkeshögskolor, högskolor samt med kommuner i en dialog kring bland annat hur företagen kan säkra sin kompetensförsörjning. De företag som samverkar med Teknikcollege vittnar om att de når nya medarbetare på ett bra sätt eftersom de får träffa dessa redan när de studerar. Det blir en förkortad rekryteringsprocess eftersom utbildningen kan ses mer som en prov anställning.

10 FÖRENINGEN SVENSKA SCIENCE CENTER: LENA ENGELMARK EMBERTSEN Science Centers är platser som strävar efter att stimulera intresset för naturvetenskap och teknik. De bygger på varje individs egen nyfikenhet genom både hands-on upplevelse utställningar men också program. Det finns 19 Science Centers i Sverige från Luleå i norr till Malmö i söder. De möter sammanlagt 2 miljoner besökare årligen som kommer på sin fritid och jobbar även som resurs för skolor och lärare med ungefär elever årligen i skolprogram. Science Centers driver även lärarfortbildning tillsammans med universitet och högskolor, och drygt lärare fortbildar sig årligen. Föreningen Svenska Science Centers jobbar för att stärka science centers och förtydliga dess olika roller runt om i Sverige.

11 TEKNIKSPRÅNGET: FARHIYA SELLMAN & SEBASTIAN GENAS Tekniksprånget är ett fyra månaders praktikprogram som riktar sig till elever som läst matematik 4 och fysik 2 med syfte att inspirera unga att plugga vidare till ingenjör. Med i projektet finns nära 150 arbetsgivare inom såväl privat som offentlig sektor. Genom en undersökning gjord på de två första terminerna av Tekniksprångets praktikanter kan man konstatera att 8 av 10 läser eller har för avsikt att läsa en ingenjörsutbildning eller högre teknisk utbildning. Farhiya och Sebastian gjorde Tekniksprångets praktik på IVA och planerar båda att studera till ingenjörer efter att de avslutat sin praktik.

12 WOMENGINEER: KATARINA STENSSON Womengineer är en nationell, ideell organisation som drivs av studenter på olika tekniska högskolor runt om i landet med målet att öka andelen tjejer på de tekniska utbildningarna. Womengineers långsiktiga mål är att hälften av de som utexamineras från dessa utbildningar år 2030 ska vara kvinnor. Genom Womengineer visar kvinnliga ingenjörsstudenter runt om i landet möjligheterna som finns som ingenjör via hem sidan womengineer.org samt genom ett antal bloggar. På hem sidan finns även intervjuer med ett sjuttiotal kvinnliga ingenjörer från arbetslivet för att ge en bild av vad de gör och hur de tagit sig dit.

13 PEPP: HANNA HEDIN Pepp är en ideell organisation som också arbetar för att stärka intresset för ingenjörsyrket hos tjejer där själva kärnan består av ett mentorsskapsprogram. Genom detta program får en gymnasieelev en mentor som läser på en teknisk högskola (i dagsläget KTH men planer finns på att utveckla programmet till andra tekniska högskolor också). Pepp arbetar utifrån tanken att de adepter som får en mentor via programmet sedan ska sprida information kring ingenjörsutbildningar och vilka möjligheter det kan ge för att på så sätt nå en större målgrupp.

14 Tomas Tobé (M) & Ibrahim Baylan (S) Både Tomas Tobé (M) och Ibrahim Baylan (S) har stött på flera av de initiativ som presenterades under dagen och ser dem som ett viktigt tillskott till skolan genom deras förmåga att agera konkret. Ibrahim Baylan berättade att han även arbetat med en del av initiativen under sin tid som skolminister och anser att den här typen av initiativ är viktiga. Även Tomas Tobé håller med om att denna typ av initiativ behövs för att stärka ingenjörsutbudet i Sverige framöver. Mad tanke på det sjunkande intresset för matematik, teknik och naturvetenskap ställdes frågan hur man kan arbeta för att öka intresset igen. Tomas Tobé menade att de viktigaste komponenterna är att ge mer tid till undervisning i dessa ämnen, utveckla undervisningsmetoder och erbjuda lärare fortbildning samt att erbjuda läxhjälp på alla skolor till alla elever. Ibrahim Baylan höll med om de förslag som Tobé presenterade men menade också att enbart mer tid till dessa ämnen inte skulle räcka utan att man även borde satsa på mindre grupper för att ge barn och ungdomar mer tid med läraren. Den sista frågan som moderator Eva Glaumann ställde handlade om hur Tomas Tobé och Ibrahim Baylan kan stötta dessa initiativ ännu mer än de redan gör idag. På det svarade Tomas Tobé att en lösning skulle vara att erbjuda mer fast finansiering genom till exempel Skolverket. Han ser däremot ett problem om initiativen tappar i effektivitet i kontakten med näringslivet då de ofta är med som finansiärer, eftersom det är samspelet mellan näringslivet och initiativen som är det intressanta. För Ibrahim Baylans del handlar det om att staten ska öppna upp för initiativen genom att öppna upp skolan så att initiativen får komma in. När Eva Glaumann sedan öppnade upp för frågor från publiken kom första frågan från Lovisa Swärd, Kodcentrum, som undrade hur Ibrahim Baylan såg på programmering som kärnämne i skolan. På detta svarade Baylan att han tycker att det är bra med programmering som ämne i skolan även om han inte tycker att det ska ersätta praktiska ämnen som t.ex. slöjd. Men att det borde finnas som ett tillval i skolan. Patrick Siegbahn från Mathleaks ställde frågan varför Sverige som ligger i framkant när det gäller digitalisering och snabba bredband kan ligga så långt efter i skolan med just detta. På denna fråga var både Ibrahim Baylan och Tomas Tobé överens om att det behövs en nationell IT-strategi. Tomas Tobé var däremot noga med att förtydliga att den moderna tekniken och digitaliseringen också måste innebära en höjd kvalité på undervisningen.

15

16 TEKNIKSPRÅNGET.SE

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör?

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Teknikföretag är Sveriges viktigaste företag för tillväxt, sysselsättning, utveckling, export och därmed för välfärden. Det finns en stark koppling

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN?

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? Matena en lärarfortbildning med fokus på matematik, teknik och naturvetenskap LÄRARE FÖRETAG KOMMUN Vi har börjat jobba mer med uppfinningar i skolan och diskuterar

Läs mer

Matena. - Lärarfortbildning i samverkan med teknikföretag

Matena. - Lärarfortbildning i samverkan med teknikföretag Matena - Lärarfortbildning i samverkan med teknikföretag Matena Genomförs av Teknikföretagen i samverkan med: - AB Volvo - AstraZeneca - Skolverket Teknikföretagen är en bransch- & arbetsgivarorganisationen.

Läs mer

Vill du vässa din karriär?

Vill du vässa din karriär? Vill du vässa din karriär? Vad kan er skola göra för att delta? Visa denna presentation i klassrummen Informera eleverna om Tekniksprånget och fördelarna med tidig arbetslivserfarenhet Tekniksprånget kommer

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Effektrapport. Rasmus Ornstein Fredlund

Effektrapport. Rasmus Ornstein Fredlund 2014 Effektrapport Rasmus Ornstein Fredlund Om Mattecentrum Mattecentrum grundades 2008 av Johan Wendt, som är utbildad civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola. Genom en personligt upplevd händelse, då

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR VETENSKAPENS HUS, 2013-2016 Bakgrund Vetenskapens Hus startades år 2002 som ett samarbetsprojekt mellan KTH och Stockholms universitet. En av de främsta drivkrafterna

Läs mer

NTA ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap och teknik

NTA ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap och teknik NTA ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap och teknik Gerd Bergman, utvecklingschef NTA www.ntaskolutveckling.se Kompetensförsörjning: elevers intresse för naturvetenskap och teknik Läsåret 2013/14

Läs mer

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM 2016-09-15 STOCKHOLM MAGNUS SVENSSON / ANDERS MARTINSEN Kompetensförsörjning - Smartare Elektroniksystem SUMMIT den 15 september 2016

Läs mer

Nordens mest besökta science center. Öppet alla dagar

Nordens mest besökta science center. Öppet alla dagar Stiftare Nordens mest besökta science center Öppet alla dagar Vårt uppdrag Universeum är en publik arena för livslångt lärande där barn och vuxna utforskar världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar

Läs mer

Bidrag till utomstående organisationer

Bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-01-09 Bidrag till utomstående

Läs mer

Skolledarträff. 14 februari 2013 IVA

Skolledarträff. 14 februari 2013 IVA Skolledarträff 14 februari 2013 IVA Teknikly

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Information. Mattecentrum i korthet

Information. Mattecentrum i korthet Elevenkät 2017 Information Det här är en sammanställning av enkätsvaren som riktade sig till alla studenter som besöker Mattecentrums räknestugor. Enkäten genomfördes mellan v.47-48 2017 och nådde ut till

Läs mer

ntations titel Arial 14pt Vetenskapens Hus Rubrik rial 26pt,bold Vi bidrar till framtidens naturvetare, tekniker och matematiker 1: Arial 22pt

ntations titel Arial 14pt Vetenskapens Hus Rubrik rial 26pt,bold Vi bidrar till framtidens naturvetare, tekniker och matematiker 1: Arial 22pt Vetenskapens Hus Vi bidrar till framtidens naturvetare, tekniker och matematiker Vetenskapens Hus En kunskapshöjande mötesplats mellan skola, universitet, näringsliv Vi erbjuder en inspirerande miljö med

Läs mer

Claes Klasander, Föreståndare CETIS. Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk.

Claes Klasander, Föreståndare CETIS. Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk. Välkomna! Claes Klasander, Föreståndare CETIS Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk www.cetis.se Morgonens program 9:00-9.45 Workshops och Science Fair Under tiden: Registrering, kaffe och smörgås

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1)

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-08 Vår referens Sofia Sjödin Utredningssekreterare sofia.sjodin@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan från Transfer Syd GYVF-2015-3852

Läs mer

Skolan ska träna entreprenörer. Men vad är en entreprenör? En entreprenör ser möjligheter och gör något av dem. Läs mer om inslagen i filmen!

Skolan ska träna entreprenörer. Men vad är en entreprenör? En entreprenör ser möjligheter och gör något av dem. Läs mer om inslagen i filmen! Skolan ska träna entreprenörer. Men vad är en entreprenör? En entreprenör ser möjligheter och gör något av dem. Läs mer om inslagen i filmen! Filmen en samproduktion mellan Lärande och kulturförvaltningen

Läs mer

Det ena är ett enkelt överlevnadskrav: människor i en teknisk utvecklad demokrati måste ha ett större mått av kunnande än dagens.

Det ena är ett enkelt överlevnadskrav: människor i en teknisk utvecklad demokrati måste ha ett större mått av kunnande än dagens. Det finns två skäl till att vi måste bli fler som bryr oss om teknik och naturvetenskap; Det ena är ett enkelt överlevnadskrav: människor i en teknisk utvecklad demokrati måste ha ett större mått av kunnande

Läs mer

Läget för lärarlegitimationer 2014

Läget för lärarlegitimationer 2014 Läget för lärarlegitimationer 2014 SKL genomförde våren 2014 en enkätundersökning ställd till skolans huvudmän. Den syftar till att följa upp genomförandet av lärarlegitimationsreformen och bland annat

Läs mer

Recruitment to science. Ann-Christin Thor och Marie Strandevall

Recruitment to science. Ann-Christin Thor och Marie Strandevall Recruitment to science Ann-Christin Thor och Marie Strandevall Ungdomar väljer bort naturvetenskap På internationell och nationell nivå uttalas både från politiskt håll och från näringslivet att det är

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Näringsliv Skåne Anders Axelsson Utredare 040-675 34 09 anders.axelsson@skane.se PROJEKTBESKRIVNING Datum 2013-08-08 Dnr 1301556 1 (7) Supplemental Instruction - En

Läs mer

SALA KOMMUN. Ink.. 2013-10- 2 8. Medborgarförslag Vård & Omsorg Sala Kommun 26/10-13

SALA KOMMUN. Ink.. 2013-10- 2 8. Medborgarförslag Vård & Omsorg Sala Kommun 26/10-13 SALA KOMMUN Kommunstvrelsens förvaltning Ink.. 2013-10- 2 8 Medborgarförslag Vård & Omsorg Sala Kommun 26/10-13 Oiarienh ) ~ IAktTbilaga ;::D t.:> 1 J.+D0:7 l l Per Tjämström, relativt nyinflyttad i Sala

Läs mer

En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik

En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik Huvudsamarbetspartners Övriga samarbetspartners Unik mötesplats Syfte Projektet är ett samarbete mellan

Läs mer

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Andreas Christoffersson 2014-03-24 UAN-2014-0184 Rev. 2014-04-02 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från Transfer

Läs mer

Verksamhetsrapport Ung Företagsamhet i Uppsala län 2016/2017

Verksamhetsrapport Ung Företagsamhet i Uppsala län 2016/2017 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Håkansson Katarina Thorn Magnus Datum 2017-10-18 Diarienummer UBN-2017-4460 Utbildningsnämnden Verksamhetsrapport Ung Företagsamhet i Uppsala län 2016/2017 Förslag

Läs mer

En grundskola i världsklass. Teknikföretagens prioriterade frågor för grundskolan

En grundskola i världsklass. Teknikföretagens prioriterade frågor för grundskolan En grundskola i världsklass Teknikföretagens prioriterade frågor för grundskolan 2 TEKNIKFÖRETAGENS PRIORITERADE FRÅGOR FÖR GRUNDSKOLAN En grundskola i världsklass Den tekniska och digitala utvecklingen

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Bakgrund Hösten 2010 lämnade Ung Företagsamhet i Halland in en projektansökan till Region Halland och kommunerna i Halland. Den innefattade en projektansökan

Läs mer

Övergripande verksamhetsplan. Vetenskapens Hus

Övergripande verksamhetsplan. Vetenskapens Hus Övergripande verksamhetsplan Vetenskapens Hus 2018-2020 Syfte Verksamheten vid Vetenskapens Hus syftar till att öka barns och ungdomars intresse, kunskap och allmänbildning inom naturvetenskap, teknik

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Välkomna! Elsa Lagström Projektledare Matena Sverige Göteborg * 0709-38 60 90 * elsa.lagstrom@matena.se. Skolfrågor för svensk industri i 10 år

Välkomna! Elsa Lagström Projektledare Matena Sverige Göteborg * 0709-38 60 90 * elsa.lagstrom@matena.se. Skolfrågor för svensk industri i 10 år Välkomna! Elsa Lagström Projektledare Matena Sverige Göteborg * 0709-38 60 90 * elsa.lagstrom@matena.se Skolfrågor för svensk industri i 10 år Skogsindustrierna, bransch-& arbetsgivarorganisation för svensk

Läs mer

södertälje skolnätverk

södertälje skolnätverk 9 mars 2018 södertörns rådslag södertälje skolnätverk marianne ekstedt, director employer branding, scania Bakgrund och syfte med skolnätverket Långsiktig kompetensförsörjning till Södertäljes näringsliv

Läs mer

#Reflektionsmaterial #pluggavidare

#Reflektionsmaterial #pluggavidare #Reflektionsmaterial #pluggavidare Vi vill skapa en positiv attityd till studier #pluggavidare är ett initiativ för att uppmuntra ungdomar att studera på en högre nivå. Vi har en vision om att fler ungdomar

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

En röd tekniktråd i Halland

En röd tekniktråd i Halland En röd tekniktråd i Halland Erfarenheter och framgångsfaktorer Maria Burge, ENT-koordinator KomTek Catarina Carlsson, verksamhetschef KomTek Regional relations- och aktivitetskarta Koncept- och metodutveckling

Läs mer

90 stycken genskjutsintervjuer

90 stycken genskjutsintervjuer 90 stycken genskjutsintervjuer Studenter och personal på KTH Valhallavägen och KTH Södertälje. Gymnasieelever från: S:ta Ragnhildgymnasiet Täljegymnasiet i Södertälje samt Östra gymnasiet i Skogås och

Läs mer

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M)

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Utlåtande 2016:129 RIV (Dnr 106-870/2015) Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:29)

Läs mer

DEN ALLA VILL HA SEN. NU.

DEN ALLA VILL HA SEN. NU. DEN ALLA VILL HA SEN. NU. TEKNIKSPRÅNGET.SE Satsa på ett osäkert kort. Idag närmar sig många av Sveriges ingenjörer pensionen och vi måste fylla på med nya. Vi behöver fler tjejer och killar som vågar

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

2. Svenska barn har... från 7 till 16 års ålder. 3. I skolan läser man flera..., som t.ex. svenska, samhällskunskap,... och trä- och textil-...

2. Svenska barn har... från 7 till 16 års ålder. 3. I skolan läser man flera..., som t.ex. svenska, samhällskunskap,... och trä- och textil-... Lektion 13 SCIC 13/12/2013 TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR A. Den svenska skolan: ordförråd och bakgrund 1. Först går man i... i nio år och sedan i... i tre år. 2. Svenska barn har... från 7

Läs mer

Intresset för ingenjörsyrket större än någonsin

Intresset för ingenjörsyrket större än någonsin Intresset för ingenjörsyrket större än någonsin framförallt bland tjejerna! ungdoms barometern Stolta, men inte nöjda! Teknikföretagen och Ungdomsbarometern har i snart 10 år arbetat tillsammans för att

Läs mer

Snilleblixtarna i Sverige

Snilleblixtarna i Sverige Snilleblixtinformation Bakgrund Snilleblixtarna i Sverige är en ideell förening som bildades våren 2006. Syftet med föreningen är att sprida Snilleblixtkonceptet till så många grundskolor som möjligt runt

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

temaunga.se EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden

temaunga.se EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se T E M AG RU P P E N U N G A I A R B E T S L I V E T? b b o j å f a g un a l l a n Ka etsmarknaden? b Kris på art för unga år 2015 Om läge EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden »ALLA UNGA

Läs mer

Balthazar Science Center. Skolprogram. Upplev, prova, bygg och lär. Låt dig inspireras, experimentera och väck lusten till nya upptäckter!

Balthazar Science Center. Skolprogram. Upplev, prova, bygg och lär. Låt dig inspireras, experimentera och väck lusten till nya upptäckter! Balthazar Science Center Skolprogram 2016 Upplev, prova, bygg och lär. Låt dig inspireras, experimentera och väck lusten till nya upptäckter! Var med och testa teknik! Temalådor! Utöver våra skolprogram

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Utbildning Vår 2019 Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Hands-On Workshop! Få tips till din undervisning! Digga

Läs mer

Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag

Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag Linda Stenkilsson Samordnare för Skola Näringsliv i Ljungby Kommun Matte i Ljungby - Två matteböcker har tagits fram under 1 års tid med hjälp av

Läs mer

Svar på motion om att ta del av satsningen på Tekniksprånget

Svar på motion om att ta del av satsningen på Tekniksprånget l (2) 2014-09-19 DIARlEN R: 2013/419 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltmng Ink. 2014-09- 2 4 Diarlenr..'

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Smart Industri. - ett projekt för strategisk kompetensförsörjning.

Smart Industri. - ett projekt för strategisk kompetensförsörjning. Smart Industri - ett projekt för strategisk kompetensförsörjning. Metoder för strategisk, och långsiktig kompetensförsörjning Projekt Smart Industri i Östra Mellansverige syftar till att skapa metoder

Läs mer

Utställningen Unga Forskare Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

Utställningen Unga Forskare Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare Utställningen Unga Forskare Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare 25 september 2018 Av unga och för unga Ungdomsorganisation, 6-25 år Naturvetenskap, teknik och matematik Förbundet grundades 1977 Medlemsföreningar

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Eventportfölj. Malvina 14/15

Eventportfölj. Malvina 14/15 Hej! Har du kommit så här långt är DU säkert nyfiken på vilket sätt din organisation kan samarbeta med Malvina? Malvina är nätverket för kvinnliga studenter på KTH och vi har över 1000 medlemmar som ni

Läs mer

Digitala verktyg i skolan 2018

Digitala verktyg i skolan 2018 Digitala verktyg i skolan 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du framgångsrikt arbeta med digitala verktyg som stödjer den formativa bedömningen och återkopplingen? Så arbetar du inkluderande med

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Korsberga skola F-6 Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Vi kände behov av att prata mer om matematiken

Läs mer

Slutrapport. Teknik för flickor, fortsättningskurs

Slutrapport. Teknik för flickor, fortsättningskurs 1(5) Viviana Cruz Panteón Koordinator Skol-och branschkontakter Institutionen för ingenjörsvetenskap/ Avdelningen för automation och datateknik 0520-22 30 00 viviana.cruz.panteon@hv.se 2013-10-01 Dnr 20xx/xx

Läs mer

Bidrag till utomstående organisationer

Bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-03-22 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Bidrag till utomstående

Läs mer

Information från nämndepolitiker angående mål och ekonomi

Information från nämndepolitiker angående mål och ekonomi Programråd 24/3 Handelsprogrammet Vallentuna gymnasium Protokoll Närvarande VG: Birgitta Törnbladh, Denniz Hedin Salo, Susanne Önnestam, Lena Hirsch Elever: Alex, Christian, William, Nicole Övriga: Jenny

Läs mer

Svar på motion om att ta del av satsningen på Tekniksprånget

Svar på motion om att ta del av satsningen på Tekniksprånget SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN sammanträdesdatum 2014-10-09 F~E' : S 23 (40) 172 Dnr 2014/453 Svar på motion om att ta del av satsningen på Tekniksprånget INLEDNING Carola Gunnarsson (C] och Gustaf

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2775 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Yrkesutbildning för framtiden

Motion till riksdagen 2015/16:2775 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Yrkesutbildning för framtiden Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2775 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Yrkesutbildning för framtiden Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 Kommunförbundet Skåne, 2012-09-03 Christian Lindell christian.lindell@skane.se 040-675 34 12 Upplägg Bakgrund Utvecklingen i storstadsregionerna

Läs mer

Rapportering av uppdraget Tekniksprånget för 2012

Rapportering av uppdraget Tekniksprånget för 2012 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (9) Rapportering av uppdraget Tekniksprånget för 2012 Härmed återrapporteras utvecklingen av Tekniksprånget och prognos för fortsatta kostnader inom uppdraget

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

HÖSTEN 2014 VÄLKOMNA HIT!

HÖSTEN 2014 VÄLKOMNA HIT! HÖSTEN 2014 1:1.618 x 9,82 i Trollhättan VÄLKOMNA HIT! Innovatums Science Center är en plats för den som vill inspirera sig själv och sin grupp. Roliga interaktiva utställningar, kreativa workshops, intressanta

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

TEKNIKBAROMETERN. Teknikföretagens årliga guide kring ungas teknikintresse TEMA: FRAMTIDENS TEKNIK

TEKNIKBAROMETERN. Teknikföretagens årliga guide kring ungas teknikintresse TEMA: FRAMTIDENS TEKNIK TEKNIKBAROMETERN 2018 Teknikföretagens årliga guide kring ungas teknikintresse TEMA: FRAMTIDENS TEKNIK REDAKTION Utgivare: Teknikföretagen Projektledare: Ulrik Simonsson, Ungdomsbarometern Analysansvarig:

Läs mer

Lärandet. Lekfullhet. Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och mer sinnliga aktiviteter barn och unga intresserade av energi och miljö

Lärandet. Lekfullhet. Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och mer sinnliga aktiviteter barn och unga intresserade av energi och miljö Lärandet Kunskapscentret ska utveckla lärandet om hållbar utveckling samt ge Halmstads skolor en ny arena att luta sig mot för att nå uppsatta mål. Lekfullhet Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Anteckningarna och en sammanställning från NÖHRA-arbetet på utvecklingsdagen den 26/2 i Folkets Hus.

Anteckningarna och en sammanställning från NÖHRA-arbetet på utvecklingsdagen den 26/2 i Folkets Hus. Anteckningarna och en sammanställning från NÖHRA-arbetet på utvecklingsdagen den 26/2 i Folkets Hus. Grupparbetet bestod av 6 blandgrupper med ca 6 personer i varje grupp. Varje grupp skulle göra en egen

Läs mer

Arbetsmarknadskunskap Verksamhetsbeskrivning

Arbetsmarknadskunskap Verksamhetsbeskrivning Arbetsmarknadskunskap Verksamhetsbeskrivning 2017-2020 1 Innehåll Bakgrund... 3 Verksamhet september 2017 augusti 2020... 4 Syfte... 4 Huvudsakliga målgrupper... 4 Övergripande verksamhetsmål... 4 Aktiviteter...

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan. Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret

Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan. Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017-2018 Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3 1.1 Måluppfyllelse... 3 2. Normer och värden...

Läs mer

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt!

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt! I medlemmarnas tjänst sedan 1661 1 ur Handelskammarens stadgar har till ändamål att med särskild hänsyn till sitt verksamhetsområde främja näringslivet och företräda dess intressen i förhållande till det

Läs mer

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER Kompetenskontraktet är ett sätt att skapa långsiktigt samarbete mellan Mittuniversitetet och regionens

Läs mer

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Karin Axelsson, projektledare & vicerektor för samverkan 15 november 2012 Högskolan i siffror 1977 grundas Mälardalens högskola (MDH) 30 utbildningsprogram

Läs mer

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla?

Läs mer

Presenteras i samarbete med

Presenteras i samarbete med Mentorskapsprogram 2012/2013 Presenteras i samarbete med Ekonomernas Karriärcenter & School of Business Alumni Association Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet 2 REDIRE, att återvända

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost 1 Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2010 Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3-4 2.

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök:

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: 1. Var medveten om vilken målgruppen är I Problemlösarna är det elever i årskurs 8-9 som är målgruppen. Många ungdomar i den

Läs mer

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes!

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben Innehåll: Nyhetsbrev oktober 2016 Referenslärare sökes! LÄRARFORTBILDNINGAR PÅ GÅNG Kromatografi Prova-på-programmering Mineral och bergarter

Läs mer

Ökat statligt ansvar för en jämlik skola

Ökat statligt ansvar för en jämlik skola 2014-06-18 PM Ökat statligt ansvar för en jämlik skola En jämlik kunskapsskola Socialdemokratins fokus är att skapa en jämlik skola med höga kunskaper och bildning. Skolan är hjärtat i det jämlika samhället,

Läs mer

Reviderat samverkansdokument för deltagande i NTutvecklarutbildning

Reviderat samverkansdokument för deltagande i NTutvecklarutbildning Reviderat samverkansdokument för deltagande i NTutvecklarutbildning 2013-2016 mellan Ängelholms kommun och Statens skolverk Bakgrund Skolverket har av regeringen fått i uppdrag att ansvara för utvecklingsinsatser

Läs mer

Ingenjörer med innovationer på schemat

Ingenjörer med innovationer på schemat Sten Fåhré-stipendiater Ingenjörer med innovationer på schemat Publicerad: 2012-04-23 10:51 Det krävs tre års högskolestudier för att kunna arbeta som utvecklingsingenjör. Tre år där stor del av studierna

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

!! Kvalitetsrapport!2013/2014!! samt!lokal!arbetsplan!!!!!!!!!!

!! Kvalitetsrapport!2013/2014!! samt!lokal!arbetsplan!!!!!!!!!! Kvalitetsrapport2013/2014 samtlokalarbetsplan Innehållsförteckning0 1. Om0NTI7gymnasiet0 1.1 Vår0verksamhetsidé0 1.2 Vår0vision0 1.3 Vårt0mål0 1.4 Vårt0kvalitetsarbete0 1.5 Våra0strategier0 1.6 Vart0tar0eleverna0vägen/ändamålsenlig0kvalitet0

Läs mer

It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences.

It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences. Your Majesties, your Royal Highness, Excellencies, Honoured Assembly It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences.

Läs mer