HÖSTEN 2014 VÄLKOMNA HIT!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖSTEN 2014 VÄLKOMNA HIT!"

Transkript

1 HÖSTEN :1.618 x 9,82 i Trollhättan VÄLKOMNA HIT! Innovatums Science Center är en plats för den som vill inspirera sig själv och sin grupp. Roliga interaktiva utställningar, kreativa workshops, intressanta föreläsningar. Ta med din barn- eller elevgrupp och besök oss! Du blir inte besviken!

2 NYHETER FÖR ELEVER & LÄRARE DE YNGSTA RÄKNA MED RUT! En interaktiv föreställning om matematik för förskolan. Målgrupp: 4-5 åringar Antal: Max 30 barn Tid: ca 40 min Vecka 39-41; och Barnen får träffa tvillingarna Sara och Leo som hjälper Rut att räkna.med fantasins hjälp och pedagogen Rut får de stora dockorna Sara och Leo liv. Barnen får möjlighet att upptäcka och utforska många olika delar av matematiken så som sortering, mönster, lägesord, mätandets idé men också matematiken i omvärlden. Du som pedagog får ta del av en lärarhandledning där du får läsa om vilken "matematik" som finns i föreställningen samt förslag på hur ni kan fortsätta jobba i förskolan. DE NÄST YNGSTA NOBELVÄSKANS HEMLIGHET Målgrupp: År 2-3 Antal: Max 25 elever Tid: 60 min Kan bokas endast v34-v38 Med hjälp av tidsklockan färdas vi bakåt i tiden med siktet inställt på Då är Alfred gammal nog att ha massor att berätta för oss. Vi hamnar på tågstationen i San Remo där vi hittar Alfreds väska. Ur väskan plockar vi föremål som berättar om Alfreds liv och gärning. Vi hamnar i Alfreds laboratorium där vi blandar egna supersåpbubblor att ta med hem. Vi avslutar med att titta på en tecknad film om Alfred Nobel. Du som pedagog får ta del av en lärarhandledning med förslag på hur ni kan arbeta vidare i skolan. Alla aktiviteter med tydlig koppling till Lgr 11. Nobelväskans hemlighet är framtagen av Nobelmuseet i Stockholm och har framgångsrikt vandrat i landet på olika museer och science centers. Skynda att boka! DE ÄLDSTA ATOMEN & VÅR VÄRLDSBILD Atomens historia, vår världsbild och utvecklingen av den moderna vetenskapen En vetenskapshistorisk orientering, från de gamla grekerna och deras filosofi genom romarriket och medeltidens bromsande kraft på den vetenskapliga utvecklingen, till vår heliocentriska världsbild. Vi tittar också på den experimentella fysiken fram till ett nytt paradigmskifte med utvecklingen av kvantfysiken och atommodellen av idag. Bildtät föreläsning kring en spännande historia som påverkar vårt sätt att se på världen. Målgrupp: G & År 8-9 Antal: Max 67 elever Tid: ca 60 min Kan bokas from v37 För gymnasie finns koppling till kursplanerna inom naturkunskap, fysik, teknik, och samhällskunskap. För år 8 & 9 finns koppling till kursplanerna i NO och SO. Föreläsare Johan Bellman Dr i experimentell kvantfysik, Chalmers.

3 FORTBILDNING LÄRARE LÄRARFORTBILDNING Ny fortbildningssatsning med Innovatum & Högskolan Väst i samverkan. Syftet med satsningen är att ge inspiration till ett varierat och flexibelt lärande, belysa särskilda ämnen och aktuell forskning samt underlätta pedagogens roll. Med utgångspunkt i styrdokumenten presenteras och diskuteras olika metodiska/didaktiska modeller och arbetssätt. Stor vikt läggs vid laborativa och problemlösande arbetssätt, som grundar sig på elevens egen nyfikenhet och kreativitet. En fortbildningsdag består av en förmiddag på Högskolan Väst där man får ta del av didaktiska aspekter och aktuell forskning, och en eftermiddag på Innovatum Science Center där man får delta i workshops, föreläsningar och utforska utställningarna. Det finns två teman att välja i mellan: Tema 1; Matematik och Tema 2; Naturvetenskap och Teknik. Huvudman planerar in datum i samråd med Innovatum. Information: Bokningar: Målgrupp: Pedagoger F-År3 Antal: pers Tid: Heldag EN IDÉ KAN FÖRÄNDRA! Ett unikt fortbildningstillfälle! Nobelmuseets pedagoger berättar hur du som lärare kan använda nobelpriset, nobelpristagarna och Alfred Nobel i tillämpningen av Lgr 11. Framgångsrika entreprenörer ser möjligheter i sin omgivning. I nobelsammanhang finns flera spännande personer med entreprenörsådra såsom Alfred Nobel och Selma Lagerlöf. Målgrupp: NO, SO, Teknik & Svensklärare År 7-9 Antal: Max 30 pers Tid: november SATSNING PÅ FORTBILDNING Vi vidareutvecklar Innovatums fortbildningsutbud. Under våren har vi anställt en ny medarbetare, Johan Bellman som bland annat kommer att ansvara för fortbildning. Vår ambition är att, förutom Innovatums befintliga fortbildningsutbud, samplanera med fortbildningsansvariga från kommunerna i Fyrbodal för en mer långsiktig kompetensutveckling av lärare inom ämnen teknik, matematik, naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling. Har du idéer eller frågor så kontakta Johan på

4 MER NYHETER FIRST LEGO LEAGUE Även i år kör vi First Lego League-tävling på Innovatum. Du kan anmäla din klass till en spännande och lärorik kunskaps- och tekniktävling där entreprenöriellt lärande står i fokus. Årets uppdrag är Framtidens klassrum. Eleverna får jobba under åtta veckor i skolan med att forska, bygga och programmera robotar samt kommunicera sina projekt för en jury på tävlingsdagen på Innovatum den 8:e november. Mer info finns på First Lego Leagues hemsida MÖTE MED TEKNIK VECKA Innovatum i samverkan med Teknikprogrammet på Nils Ericssons gymnasium i Trollhättan inspirerar alla elever i år 9 inför gymnasievalet. Vad man kan förvänta sig av skolan och av arbetslivet när man väljer teknik lyfts fram i workshops och andra skojiga aktiviteter. PEDAGOGIK I FALL & SLUSS Vi utvecklar det pedagogiska utbudet i fall- och slussområdet. Under hösten utvecklar vi nya och återtar äldre idéer kring aktiviteter för skolgrupper med fall- och slussområdet i fokus. Vi hoppas kunna erbjuda dig aktiviteter som kan komplettera ditt besök på Innovatum och där du med din grupp kan uppleva detta fantastiska natur- och kulturhistoriska området. Har du idéer eller frågor kontakta KOLLA KROPPEN Du har väl inte missat vår nya station Kolla kroppen? Se inuti en människa! Vår nya utställningsstation Kolla Kroppen är ett interaktivt visualiseringsverktyg som gör det möjligt att utforska människokroppens olika lager och beståndsdelar. TRÄFFAR FÖR KONTAKTOMBUD Vi vill träffa er som är kontaktombud för att berätta om och visa nyheter, planera framåt och ha trevligt och umgås. Den 9 september kl vill vi på Innovatum träffa alla lärare som är kontaktombud i Trollhättan och Vänersborg. Den 23 september kl vill vi träffa alla förskolelärare som är kontaktombud i Trollhättan. KLICKA PÅ INNOVATUMS NYA HEMSIDA! Äntligen har vi en helt ny hemsida! Där hittar du allt! Du som pedagog hittar hela Innovatums skolutbud samt aktuella aktiviteter, skolavtal och annat viktigt för dig att veta när du besöker oss. Välkommen!

5 Allt bokas på skolbokning.innovatum.se Vi vill påminna dig att du måste boka alla dina besök, antigen du vill utforska utställningar på egen hand eller boka en handledarledd workshop, föreläsning eller annan aktivitet för skol- och förskolegrupper. PRAKTISKT Innovatums skolutbud omfattar över 20 olika workshops som du och din grupp kan delta i för att bli inspirerade. ÖPPETTIDER Öppettider för skolan/förskolan är Tis-fre Alla besök bokas på skolbokning.innovatum.se. Du kan även ringa oss! PRISER OCH SKOLAVTAL Vi har avtal med alla kommuner i Fyrbodal där entré och bussresor ingår. Vi har också avtal med ett flertal friskolor i vårt närområde. Vad som gäller för just din skola finner du på vår hemsida. Besöker du oss från en kommun utan avtal kostar besöket 40:-/barn- endast besök eller 100:- /barn där besök och en pedagogisk aktivitet ingår. Är du inte registrerad på vårt bokningssystem ring alltid innan du besöker oss! Innovatum Science Center Box Trollhättan Telefon: Besöksadress: Åkersjövägen 16 VÄLKOMNA! PRAKTISKT