SKOLPROGRAM FÖR HÖGSTADIET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLPROGRAM FÖR HÖGSTADIET"

Transkript

1 SKOLPROGRAM FÖR HÖGSTADIET läsåret 2013/2014

2 VÄLKOMMEN TILL BALTHAZAR! Vi finns här för att barn och ungdomar ska få uppleva, fascineras och utmanas av teknik, naturvetenskap och matematik! Vi vill att barn och unga ska få se och förstå samband mellan människor och teknik för att kunna göra medvetna val här idag och i framtiden. Hos oss handlar det om att lära sig genom experiment och spännande upplevelser. Genom olika uppgifter och utmaningar vill vi också stimulera till kreativitet, problemlösning och entreprenörskap. Vi har dessutom teman där eleverna får träna på sin kommunikationsförmåga, även det en viktig färdighet att ha med sig i livet. SCIENCE IN ENGLISH Detta är ett relativt nytt begrepp inom Science Center-utbildning. Vi är övertygade om vikten av att integrera utbildning i det engelska språket med utbildning i naturvetenskap och teknik. Många av de teman och fortbildningar vi erbjuder är därför på engelska eller svenska och engelska, beroende på dina önskemål. KOM TILL OSS och upplev vår science center-miljö eller boka in oss att komma till din skola. I detta skolprogram kan du läsa om de teman vi erbjuder för din klass, samt den fortbildning vi erbjuder för pedagoger. Mer om de olika programmen och deras koppling till skolans läroplan finns på vår webbsida; Hoppas att du hittar mycket spännande för dig, din klass och dina kollegor!

3 UPPTÄCK - BALTHAZAR EXPLORER Vill ni utforska och upptäcka Balthazar på egen hand? Då är Balthazar Explorer temat för er! Vi samlar gruppen och inleder besöket med några tankeväckande experiment. Sedan är Balthazar fritt att uppleva! BALTHAZAR CHALLENGE Ni känner säkert till teambuilding, femkamp, kickoff och lagsamverkan, men hur kan Balthazar Science Center bidra till ett lustfyllt lärande där alla elever bidrar? Hur kan vi visa att den enskilda elevens bidrag är viktigt för gruppen? Här kombineras t.ex. engelska, matematik, fantasi, fysik, kunskap om djur, filmer, musik och dataspel med fingerfärdighet, kreativitet och laganda! Den här aktiviteten kan även göras utomhus.

4 HJÄRTZLAGET Utforska hjärtan från olika däggdjur och lär dig mer om teknik som kan rädda liv. Tillsammans gör vi en ballongvidgning av ett kranskärl och kopplar in en pacemaker på vårt jättehjärta. Vi höjer pulsen rejält genom att tävla mot ett vältränat människohjärta. HJÄRNKOLL Kan man träna sin hjärna och hur lättlurade är vi egentligen? Vi tar reda på vad som är myt och vad som är fakta genom olika experimentstationer och gemensamma övningar. Det finns även en temalåda att låna med för att fortsätta experimenteradet på hemmaplan!

5 KAMPEN OM KROPPEN Kan man påverka sitt immunförsvar eller är det bakterier och virus som styr våra liv? Vi tar upp olika myter om hälsa i en quiz med frågor från smittskyddsinstitutet och utforskar olika experimentstationer om små och stora hälsofrågor. UNIVERSUM BLAND KOMETER OCH PLANETER Hur har människan sett på universum genom tiderna? Ni får möta Aristoteles och Galileo Galilei som diskuterar och funderar tillsammans med eleverna. Vi tittar på de stjärnbilder vi kan se från det norra halvklotet och lär oss mer om svensk rymdforskning. Vill ni fokusera på hur universum bildades och utvecklades kan vi rekommendera vår vetenskapsteater Materia och mening.

6 DARWIN Detta är ett tema utvecklat under Darwinjubiléet 2009 som genomförs delvis på engelska. Vi får bekanta oss med Darwin på ett personligt och underhållande sätt och jobba vidare med övningar och aktiviteter som ger förståelse för evolutionsläran och genetik. MATERIA OCH MENING Vad är materia och hur bildades universum? Begrepp som är svårt att greppa blir utgångspunkt för en vetenskapsshow som handlar om frågor som människan ställt sig genom alla tider. Vi avslutar med ett uppdrag som eleverna får genomföra med sina mobiltelefoner. Vetenskapsshowen genomförs v 5 och

7 LÄRAREN ÄGER Vill du som lärare själv planera och genomföra ett besök hos oss som passar just dina elever så är du självklart välkommen att utnyttja våra lokaler och vårt material. Kontakta oss om du vill diskutera ett upplägg. PROVA PÅ ROBOT Vi programmerar och kör med LEGO NXT-robotar. Eleverna får korta utmaningar som de löser i grupp för att få en inblick i programmering och styr- och reglerteknik.

8 LYSSNA PÅ MIG, TITTA PÅ MIG! Usch, det kan låta skrämmande för många (vuxna som barn)! Här tränar vi konsten att prata framför en grupp, oavbruten i minst 1 minut. Innehållet i presentationen är ett projekt eller någon annan aspekt av vetenskap eller teknik som eleven är bekant med. Med humor och en och annan annorlunda ide, får eleverna tips, teori och övningar i hur man kan redovisa på ett mer effektivt sätt! PEOPLE WITH PASSION Da Vinci, Tesla, Darwin, Curie, The Industrial Revolution, Newton: Vi presenterar intressanta fakta och anekdoter från dessa fantastiska människor och händelser, och levandegör vad som annars bara skulle vara en sida eller ett stycke i en textbok (inklusive diskussion och arbete i grupp). SCIENCE QUIZZES Vad säger du om en lättsam men samtidigt lärorik (återkommande) vetenskaplig frågesport på engelska? Vi kan arbeta med biologi, fysik, rymden, kroppen, elektricitet eller något annat. Innehållet och nivån bestämmer vi tillsammans. Grupparbeten, diskussioner och roliga tävlingsmoment ingår.

9 ALLA DESSA ORD Att arbeta med fysik och mekanik är kul. Men ibland är det svårt att förstå alla tekniska termer som används. Är engelska det språk som används mest inom vetenskap och teknik? Eller borde vi ha en större kunskap i latin och grekiska? Visste du att evolution har samma språkstam som Volvo ( jag rullar )? Telefon, telepati, patologi, geologi, geografi och fysik! Alla kan förstås bättre när vi tittar på deras grekiska och latinska ursprung. Vi presenterar en minuters gruppbaserad aktivitet som kommer att öka medvetenheten och förståelsen för några vanliga främmande ord som används inom vetenskap och teknik. BALTHAZAR SCIENCE SHOW Här är roliga aktiviteter som illustrerar de kanske viktigaste principerna bakom fysik och kemi. Vi har utvecklat en Science show med många överraskningar! På ett underhållande sätt, för barn och vuxna i alla åldrar, garanterar vi att alla går lite klokare härifrån. Med kanske lika många svar som frågor.

10 TRICK, TEKNIK ELLER TROLLERI? Magi = Teknik (Sant!) På ett underhållande sätt kommer eleverna att utveckla sina förmågor att urskilja, utforska, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap. Här ser ni saker försvinna och komma tillbaka, saker som går sönder och magiskt repareras och saker som flyttas från en plats till en annan. Allt kan förklaras på ett vetenskapligt sätt! SCIENCE COMMUNICATION/ ARTISTERI Här kommer eleverna att utveckla sina kommunikativa färdigheter, bygga upp sitt självförtroende vid redovisningssituationer, öka sin förståelse om vetenskap och tycka att vetenskap är roligt. Istället för att någon från Balthazar utför en show, visar vi hur ni gör det själva. Eleverna arbetar tillsammans för att skapa och utföra sin egen vetenskapsshow.

11 FORTBILDNING TEACHER TRAINING: BOOST YOUR CONFIDENCE Förbättra ditt självförtroende samtidigt som du lär dig i en stressfri miljö. Detta är för dig som undervisar i engelska men som inte trivs med det, eller för dig som vill använda mer engelska i undervisningen men saknar kunskap. Vi kombinerar avslappnad konversation, exempel på aktiviteter och undervisningsmetoder, språklig hjälp samt fokus på självförtroendet. Kanske är du en NO- eller tekniklärare som vill eller är nyfiken på att integrera engelska till dina lektioner, eller en engelsklärare som vill arbeta på ett mer ämnesöverskridande sätt. Vi kan stödja er i detta med olika aktiviteter, tips och fortbildningar. Man kan inte förvänta sig av lärare att undervisningen ska bli rolig om de själva inte lärt sig på ett roligt sätt!

12 MATENA - FÖRETAG SOM LÄRMILJÖ Hur kan du lära dig mer om företagen i din närmiljö, hur de arbetar med matematik, teknik och naturvetenskap och hur kan du omsätta det i din undervisning? MATENA är en fortbildning för dig som jobbar i grundskolan. Den är initierad av Teknikföretagen och kostnadsfri för dig som jobbar i Skövde kommun. Fortbildningen utgår från grundskolans eller förskolans kursplaner och genomförs i nära samverkan med teknikinriktade företag. Vi varvar seminarier, workshops, studiebesök och praktik på företag. Fortbildningen för lärare i grundskolan är 8 träffar fördelade över hela läsåret. Låter det här spännande? Hör av dig till oss! Kursstart: Tisdag 1/10 kl

13 DEN FANTASTISKA MÄNNISKO- KROPPEN - En fortbildning för dig som undervisar i grund- eller gymnasieskolan. Under två eftermiddagar får vi ta del av vad som händer på forskningsområdet när det gäller människokroppen. Första tillfället arrangeras i samarbete med Skaraborgsinstitutet. Då kan du lyssna till olika inspirerande forskare i halvtimmeslånga föreläsningar. Alla forskningsprojekten handlar om människokroppen på olika sätt. Vid andra tillfället får vi träffa forskare från Högskolan i Skövde och anställda vid Skaraborgs Sjukhus Skövde. Vi dukar dessutom fram aktiviteter till en spännande workshop! Ta med dig idéerna och genomför i ditt eget klassrum! Första tillfället: 24 oktober kl Andra tillfället: Vi återkommer! Anmälan till Balthazar senast 18 oktober E-post:

14 DINA ANTECKNINGAR _

15 DINA ANTECKNINGAR _

16 HITTA HIT Balthazar finns på Volvoområdet endast ett par minuters gångväg från Skövde Resecentrum. Till Skövde Resecentrum finns goda förbindelser med både buss och tåg från alla våra grannkommuner. BOKA DITT BESÖK Ett temabesök tar ungefär 1,5h. Temaaktiviteten håller på i ca 60 min och resten av tiden har ni till att upptäcka resterande Balthazar. Bokningsbara tider måndag fredag: , , , , samt onsdag och fredag eftermiddag. Boka på mail eller telefon; (säkrast tisdag, onsdag och fredag em) PRISER Skövde kommun: Kostnadsfria besök och fortbildningar Övriga kommuner: 60 kr/elev. Kontakta oss för fortbildning. Balthazar åker ut: 80kr/elev + resekostnad 70kr/mil KONTAKT Adress Kavelbrovägen 2B Skövde Telefon Webb E-post

SKOLPROGRAM Läsåret 2014/2015. förskola. åk 6

SKOLPROGRAM Läsåret 2014/2015. förskola. åk 6 SKOLPROGRAM Läsåret 2014/2015 förskola åk 6 Välkommen till Balthazar! I ett Science Center kommer vetenskapen till liv. Här får nästa generations tekniker, forskare och entreprenörer ett inspirerande möte

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN

Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN Som lärare i Sv/So ser jag verkligen vinster med att synliggöra arbetslivet. Eleverna visar ett större engagemang för

Läs mer

Kunskap över gränserna

Kunskap över gränserna Kunskap över gränserna Litorina folkhögskola Gullberna Park, Vasskär 371 54 Karlskrona Tel: 0455-36 76 00 Fax: 0455-36 76 01 E-post: info@litorina.fhsk.se Hemsida: www.litorina.fhsk.se 02 Vad gör du idag

Läs mer

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan Svenska Scoutrådet Utveckla, rekrytera, behålla Framgångsfaktorer Tillsammans Vänligt mottagande Ställ frågan 1 Plattform för medlemsutvecklingsarbete; Utveckla, rekrytera och behålla Detta är Scouternas

Läs mer

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök:

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: 1. Var medveten om vilken målgruppen är I Problemlösarna är det elever i årskurs 8-9 som är målgruppen. Många ungdomar i den

Läs mer

Digitalt berättande och kreativt lärande Fördjupningsuppgift Ulrica Elisson Grane. Att programmera med elever i åk 1-3. Ulrica Elisson Grane

Digitalt berättande och kreativt lärande Fördjupningsuppgift Ulrica Elisson Grane. Att programmera med elever i åk 1-3. Ulrica Elisson Grane Digitalt berättande och kreativt lärande Fördjupningsuppgift Ulrica Elisson Grane Att programmera med elever i åk 1-3 Ulrica Elisson Grane Vårterminen 2013 1 Syfte och målgrupp... 3 2 Beskrivning... 3

Läs mer

Add your personality 2015/16 TRÅNGSUND SKOGÅS. www.ostragymnasiet.se

Add your personality 2015/16 TRÅNGSUND SKOGÅS. www.ostragymnasiet.se Add your personality 2015/16 TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se Prova på Östra! Du har möjlighet att komma som elev för en dag och testa på det program du är intresserad av! Bokning gör du genom att

Läs mer

10 tips. Små förändringar ger högre betyg.

10 tips. Små förändringar ger högre betyg. 10 tips Små förändringar ger högre betyg. Ekonomiprogrammet inriktningarna ekonomi och juridik Samhällsvetenskapsprogrammet inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap Är du intresserad av företagande

Läs mer

Barn ser på framtiden

Barn ser på framtiden Barn ser på framtiden En utvärdering hur projektet Barn ser på framtiden införlivas i NTA Anders Jakobsson Lund, januari 2007 Copyright Anders Jakobsson, Lund Assessment & Reaserch och IVA Tryck: tryckeriet

Läs mer

Surfplattan En morot i undervisningen?

Surfplattan En morot i undervisningen? Surfplattan En morot i undervisningen? Ökar den motivationen eller används den som ett tidsfördriv? Akademin för ekonomi, samhälle och Handledare: Mari Stadig Degerman teknik Examinator: Åke Forsberg Inriktning:

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Jönköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

Tekniken i skolan. Tekniken i skolan fyller 20 år. Rubrikerna

Tekniken i skolan. Tekniken i skolan fyller 20 år. Rubrikerna Tekniken i skolan NYHETSBREV FÖR TEKNIKÄMNET I FÖRSKOLA OCH SKOLA NR 2 MAJ 2014 ÅRGÅNG 20 Tekniken i skolan fyller 20 år TEXT OCH FOTO: KATARINA REHDER, CETIS Tittar du längst upp på denna sida, kan du

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

STENMOSKOLAN 2010-2011

STENMOSKOLAN 2010-2011 STENMOSKOLAN 2010-2011 PRESENTATION AV STENMOSKOLAN Stenmoskolan hör till Fullersta rektorsområde och är en av fyra skolbyggnader i rektorsområdet. På Stenmo finns ca 200 elever, organiserade i två förskoleklasser

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

LärarhandLedning grundskolan

LärarhandLedning grundskolan Lärarhandledning Grundskolan LÄRARHANDLEDNING grundskolan Vad är entreprenörskap?... 3 Entreprenöriellt lärande... 3 Pedagogiskt program... 5 Inför besöket... 6 På museet... 6 Syfte med utställningen...

Läs mer

RESURSNYTT. Utbildning och personlig utveckling. Tema: Mindfulness liksom samlar ihop kroppen och får bitarna att falla på plats.

RESURSNYTT. Utbildning och personlig utveckling. Tema: Mindfulness liksom samlar ihop kroppen och får bitarna att falla på plats. RESURSNYTT ser dina resurser #5 Tema: Utbildning och personlig utveckling Mindfulness liksom samlar ihop kroppen och får bitarna att falla på plats. Lasse börjar sina arbetsdagar med mindfulness LEDARE

Läs mer

Fin mekanik Bygga mekaniska leksaker Ingenjörsområde: Mekanik Läromedel för elever 9-12 år

Fin mekanik Bygga mekaniska leksaker Ingenjörsområde: Mekanik Läromedel för elever 9-12 år Fin mekanik Bygga mekaniska leksaker Ingenjörsområde: Mekanik Läromedel för elever 9-12 år Introduktion Detta är ett av tio undervisningsmaterial som är utvecklade i ENGINEER projektet för att stödja teknik

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Sammanfattning Förskolan Ekbacken är en nybyggd förskola, formad i sin fysiska miljö för att skapa förutsättningar för att den pedagogiska inriktningen

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Linköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

1Pedagogiska programmet

1Pedagogiska programmet 2014 2015 1Pedagogiska programmet Dalénium Ett Science Center i Stenstorp, Västra Götaland Dalénium är en spännande blandning av experiment, vetenskapliga shower och interaktiva stationer där besökarnas

Läs mer

Kunskapsveckan i Lund LÅT DIG INSPIRERAS, UTVECKLAS OCH ROAS! 16-17 JUNI 2014

Kunskapsveckan i Lund LÅT DIG INSPIRERAS, UTVECKLAS OCH ROAS! 16-17 JUNI 2014 Kunskapsveckan i Lund LÅT DIG INSPIRERAS, UTVECKLAS OCH ROAS! 16-17 JUNI 2014 2 Välkommen till Kunskapsveckan i Lund 2014! s stora satsning på fortbildning inom skolområdet arrangeras i år för åttonde

Läs mer

Skolprogram. BOKA NU! Endast 60 kr/elev

Skolprogram. BOKA NU! Endast 60 kr/elev Skolprogram Pappersverkstad Trolleri med Alfons Åberg LEGO Education Science Show Sagolik kemi Rymdresor NYTT! Värme Show 3D anatomi BOKA NU! Endast 60 kr/elev Innehåller erbjudanden till förskolor, grundskolor

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer