CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 - December Kunddagar i Borås. Fältuppdrag. Tekniska enheten för Certifiering och Kontroll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 - December 2013. Kunddagar i Borås. Fältuppdrag. Tekniska enheten för Certifiering och Kontroll"

Transkript

1 Höstens nyhetsbrev innehåller många punkter. Vi upplever att nästan allt i vår bransch är under förändring och för oss på Swedac gäller det att vi håller oss uppdaterade på det mesta. Det är även en utmaning för er som behöver implementera nya krav och samtidigt värdera om man skall ge sig in på nya områden. Runt hörnet finns också nya versioner av ISO 9001 och ISO där arbetet med dokumenten är intensivt. Kunddagar i Borås I september hade vi kunddagar inom certifieringsområdet på Grand Hotell i Borås. Ett sextiotal representanter från i stort sett alla certifieringsorgan deltog och vi upplevde att vi hade bra diskussioner. Inte minst diskuterades nyheter och förändringar i standarderna ISO/IEC (produkter/processer/tjänster) och ISO/IEC (personer). Medarbetare från flera olika enheter inom Swedac var på plats för att svara på frågor. Inom området produktcertifiering kretsade frågorna bland annat kring anmälda organ. Synpunkterna handlade bland annat om att det bör vara samma nivå på bedömningarna, oberoende av i vilket europeiskt land den görs. Prisbilden på ackreditering i de olika länderna diskuterades också. Någon konstaterade att det nu var ombytta roller, när certifieringsorganen får säga vad Swedac kan göra bättre. Möjligheten att ge återkoppling till Swedac finns också genom kundundersökningen. Resultatet från den senaste undersökningen presenterades. Robin Lundgren, utredare vid Swedac, berättade att Swedac analyserar vad certifieringsorganen har svarat. Synpunkterna används i förbättringsarbetet och påverkar framtida bedömningar. Fältuppdrag Vi planerar nu för vårt deltagande vid revisioner under nästa år. Ledningssystem är den volymmässigt största delen men produkt- och personcertifiering ingår också. Det är ett krav vi har på oss och en viktig del av vår tillsyn. Vi strävar efter att hitta revisioner så att fördelningen mellan olika standarder, branscher och typer av revisioner blir så bred som möjligt. Vi vill också se revisorer vi inte tidigare följt med. För att göra vår medverkan meningsfull behöver vi ha viss information i förväg som vi definierar i meddelande om kommande bedömning. Ibland får vi inte in denna information och behöver jaga efter den dagen innan vi ska ut. Vi är tacksamma om alla respekterar att vi behöver vara förberedda. Risken är annars att vi drar felaktiga slutsatser under vår medverkan. 1(9)

2 Under januari kommer vi att specificera vilka standarder och branscher vi önskar listor över för kommande revisioner, från respektive certifieringsorgan. Vi vill betona att det inte är upp till certifieringsorganets kund att avgöra om vi kan följa med, det är ett villkor för att ha ett ackrediterat certifikat. Det ska därför till mycket speciella skäl för att vi ska kunna avstå från att medverka. För mer information kontakta Hilde Schouenborg Produktcertifiering Ny standard för produktcertifiering: ISO/IEC 17065:2012. Under hösten har arbetet inom Swedac med implementeringen av ISO/IEC varit intensivt med bl.a. kunddag och internutbildning med fokus på den nya standarden. Ackreditering av certifieringsorgan för produkter sker framöver enligt STAFS 2013:5 och standarden ISO/IEC 17065; Bedömning av överensstämmelse - Krav på organ som certifierar produkter, processer och tjänster. De viktigaste förändringarna utöver en bättre struktur är att begreppet certifieringssystem ersätts av begreppet certifieringsordning ( certification system blir certification scheme ) obligatoriskt att skapa certifieringsavtal med kunden kommitté för opartiskhet ersätts av mekanism för opartiskhet Under en övergångstid, fram till 16 september 2015, får certifieringsorganen tillämpa den gamla standarden ISO/IEC Guide 65 (SS-EN 45011). För certifieringsorgan som är ackrediterade kommer en bedömning mot den nya standarden i normalt att ske vid det ordinarie kontorsbedömningen. Certifieringsorgan med en befintlig ackreditering mot ISO/IEC Guide 65 har blivit kontaktade via brev i september 2013 med förslag på bedömningstillfälle. Den som ansöker om ackreditering för första gången rekommenderas att ansöka om ackreditering mot ISO/IEC 17065:2012. Certifieringsorganets ansökan om ändrad ackreditering behöver vara Swedac tillhanda senast 1 december 2014 för att processen ska ha förutsättningar att vara färdig i tid till den 15 september Även ISO/IEC 17067:2013; Bedömning av överensstämmelse - Grunder för produktcertifiering och riktlinjer för produktcertifieringsordningar är av intresse. Den innehåller, till skillnad mot ISO/IEC 17065, inte krav utan är informativ. Den har syftet att beskriva hur certifieringsordningar inom produkt/process/tjänste-certifiering kan vara strukturerade och beskrivna samt vad man som ägare till en produktcertifieringsordning lämpligen bör beakta. Den ersätter ISO/IEC Guide 67: (9)

3 För mer information kontakta Magnus Liedberg ECM Swedac kan nu erbjuda ackreditering för att certifiera underhållsansvariga enheter, så kallade ECM (Entities in Charge of Maintenance) inom järnvägsområdet. Certifieringssystemet omfattar idag endast godsvagnar. Varje godsvagn som rör sig på järnvägar i Europa ska ha en ECM knuten till sig, vilken ser till att godsvagnen får det underhåll som behövs vid rätt tidpunkt. Detta enligt EU förordning 2011/445/EG. ECM kan antingen certifieras via ett av Swedac ackrediterat organ eller genom tillstånd utfärdat av Transportstyrelsen. Det finns också möjlighet att via ackrediterat certifieringsorgan certifiera underhållsverkstäder separat. Vi ackrediterar certifieringsorgan för den här typen av certifiering under ISO/IEC Produkt/process/tjänstecertifiering. Närmare information om ECM hittar du på Transportstyrelsens webbplats. Certifieringsordningarna finns publicerade på ERAs webbplats; För mer information kontakta Maria Eklund Energimärkta Fönster Det system för energimärkning av fönster som har tagits fram av organisationen EQ Fönster har accepterats av Swedac för ackreditering inom produktcertifiering. Systemet kommer att ge en energimärkning i olika klasser på samma sätt som nu finns för t.ex. kylskåp och frysar. Vår bedömning är att vi snart kommer att kunna fatta det första beslutet om ackreditering inom området. För mer information kontakta Lars Waldner Reviderad PEFC COC standard PEFC ST 2002:2013 trädde i kraft Förändringarna i standarderna ska vara implementerade hos certifieringsorganen och samtliga revisioner hos kunder utföras i enlighet med de nya kraven. Ingen särskild ansökan krävs från er utan överensstämmelse kommer att granskas vid ordinarie kontorsbedömning under För mer info se: För mer information kontakta Magnus Liedberg eller Elisabeth Leu 3(9)

4 Socialt ansvarstagande, ISO Inom Socialt ansvarstagande har SIS publicerat två SP-dokument (Svensk Specifikation) med syfte att underlätta och möjliggöra verifiering av egendeklarationer inom området kopplat till ISO SIS-SP 2:2013, Socialt ansvarstagande - Systematisk egendeklaration som i princip är en frågebank baserad på ISO och SIS-SP 3:2013 Socialt ansvarstagande - Systematisk egendeklaration, verifiering som beskriver hur t.ex. ett tredjepartsorgan skall genomföra verifieringen. Dokumenten finns att köpa hos SIS. Med denna grund är det möjligt att ansöka om ackreditering för certifiering som faller under ISO/IEC Produkt/process/tjänstecertifiering. För mer information kontakta Elisabet Leu Marknadsundersökningar, SMIF:s kravspecifikation baserad på ISO SMIF:s kravspecifikation för certifiering av marknads-, opinions- och samhällsundersökningsföretag har utvärderats av Swedac och sådana företag kan nu certifieras under ackreditering. Kraven är baserade på ISO Market Research. ISO tillhandahålles av SIS och SMIF:s kravspecifikation tillhandahålles av SMIF, se länk Med denna grund är det möjligt att ansöka om ackreditering för certifiering som faller under ISO/IEC Produkt/process/tjänstecertifiering. För mer information kontakta Magnus Liedberg EU ETS Swedac arbetar med de ansökningar som inkommit för att bli ackrediterade för den tredje handelsperioden. Ett antal verifieringar är inbokade för vårt deltagande i fält. För mer information kontakta Else Hanna Elgåsen 4(9)

5 Personcertifiering Ny standard för personcertifiering: ISO/IEC 17024:2012. Inom personcertifiering finns en ny föreskrift från Swedac; STAFS 2013:6; Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ som certifierar personer och standarden SS-EN ISO/IEC 17024:2012; Bedömning av överensstämmelse Allmänna krav på organ som certifierar personer. Standarden köper du hos SIS- Swedish Standards Institute. Under en övergångstid, fram till 2 juli 2015, får dock certifieringsorganen tillämpa STAFS 2007:11 och standarden SS-EN-ISO/IEC 17024:2003; För mer information kontakta Else Hanna Elgåsen Ledningssystem Mandagsberäkningar för småföretag Vi får då och då frågor kring mandagar och små företag. På sista tiden har diskussionen tagit fart igen och rykten går om att vissa certifieringsorgan har skapat egna tabeller för små företag. Vår hållning är att reglerna i IAF MD 5 ligger fast och vi kommer efter helgerna titta närmare på substansen i de rykten som går. OHSAS blir ISO Första mötet ägde rum i London i oktober i år. Ordföranden är från Danmark. Sverige har blivit erbjudna sekretariatet. Standarden är tänkt att följa Annex SL strukturen (High level structure). Slutlig publicering är i dagsläget beräknad till september Mer information kontakta Elisabeth Leu ISO , informationssäkerhet Den nya versionen av ISO 27001:2013 publicerades den 1 oktober Övergångstiden är satt till två år, det vill säga alla certifierade företag skall uppfylla de nya kraven den 1 oktober Alla nycertifieringar skall dock utföras mot den nya standarden ett år efter publiceringen, det vill säga den 1 oktober Vi återkommer med närmare information i frågan i början på nästa år. Översättningen av ISO 27001:2013 och är snart klar och standarden kommer att publiceras av SIS under januari nästa år. Det gäller även ISO 27002:2013. För mer information kontakta Helén Dahl 5(9)

6 SS-EN 15224:2012 Ledningssystem för kvalitet i hälso- och sjukvården Vägledning för användning av EN ISO 9001:2008 Denna standard specificerar kraven för ett kvalitetsledningssystem i en organisation som: Behöver påvisa sin förmåga att inom hela sin verksamhet kontinuerligt leverera hälso- och sjukvårds-tjänster som uppfyller kundernas krav, krav i tillämplig lagstiftning samt yrkesmässiga regler Har som målsättning att förbättra kundtillfredsställelsen genom att på ett effektivt sätt tillämpa systemet, inkludera ständiga förbättringar av ledningssystemet och de kliniska processerna samt säkerställa att de krav som är relaterade till kvalitetsegenskaperna uppfylls Standarden fokuserar på kraven för de kliniska processerna. Syftet med denna standard är att anpassa och specificera kraven i ISO Detta gäller särskilt begreppen produkt och kundperspektiv med avseende på de särskilda förutsättningar som råder inom hälso- och sjukvård, där produkterna huvudsakligen är tjänster och kunderna huvudsakligen är patienter. Ackreditering av certifieringsorgan görs enligt kraven i ISO/IEC 17021:2011; Bedömning av överensstämmelse - Krav på organ som reviderar och certifierar ledningssystem. För mer information kontakta Helén Dahl eller Maria Eklund Ledningssystem för vägtrafiksäkerhet, SS-ISO 39001:2012 Swedac har publicerat dokumentet SWEDAC DOC 13:1, Vägledning för ackreditering: Ledningssystem för vägtrafiksäkerhet SS-ISO 39001:2012. Allt finns därför på plats för en ackreditering inom området. Trafikplanerare, vägbyggare, åkerier, skolor, myndigheter är exempel på organisationer som på något sätt påverkar och påverkas av trafiksäkerheten på våra vägar. Med den nya standarden för ledningssystem för vägtrafiksäkerhet - ISO har de fått ett verktyg för att minska olycksriskerna och öka säkerheten i trafiken. I arbetet med standarden har Trafikverkets nollvision varit en ledstjärna. Ackreditering av certifieringsorgan görs enligt kraven i ISO/IEC 17021:2011; Bedömning av överensstämmelse - Krav på organ som reviderar och certifierar ledningssystem. För mer information kontakta Maria Eklund 6(9)

7 Hållbarhet vid evenemang, SS-ISO 20121:2012 Tidigare i höstas blev Swedac klar med sin vägledning för ackreditering av certifieringsorgan inom Hållbarhet vid evenemang. Dokumentet heter, SWEDAC DOC 2013:2 Vägledning vid ackreditering för certifiering enligt SS-ISO 20121:2012 Ledningssystem för hållbarhet vid evenemang. Allt finns därför på plats för en ackreditering inom området. Det finns önskemål om att standarden ska kunna stå på egna ben, men eftersom det fortfarande saknas ett internationellt regelverk är standarden än så länge ett tillägg till ISO vid certifiering. Certifiering av ledningssystem för hållbarhet vid evenemang enligt SS-ISO 20121:2012 ska göras enligt kraven i ISO/IEC 17021:2011; Bedömning av överensstämmelse - Krav på organ som reviderar och certifierar ledningssystem. För mer information kontakta Lars Waldner Ny version av ISO/TS Food safety management systems Inom ISO CASCO pågår arbete med att ta fram en ny version av ISO/TS Arbetet har pågått under 1,5 åroch standarden finns nu som ISO/DTS Det är förändringar i klassificeringen av kategorier och sektorer samt harmonisering med ISO/IEC 17021:2011 i presentationen av kompetenskrav för olika delar av certifieringsprocessen. Övergångstiden är planerad till tre år och publiceringen harmoniseras med den nya versionen av ISO/IEC Swedacs representant i arbetet är Anna Linse Löfgren För mer information kontakta Anna Linse Löfgren Ny version av ISO/IEC Inom ISO CASCO pågår arbete med att utforma en ny version av ISO/IEC Anledningen till att arbetet har startats upp trots att den förra versionen kom så sent som 2011 är att revisionen 2011 inte betraktas som en regelrätt revision därför att den endast omfattade ett utbyte av referenser till ISO Nu är alla avsnitt öppna för revision. Swedacs representant i arbetet är Helen Dahl. En ny version kan komma att fastställas sent 2014 eller under första delen av För mer information kontakta Helén Dahl. ISO/IEC TS och 3, kompetenskrav för certifiering av miljö- resp. kvalitetsledningssystem Båda dokumenten utvecklar frågan kring kompetens hos certifieringsorganen för att utföra revision och certifiering av ledningssystem. Kraven i dokumentet ska vara införda senast två år efter publicering, det vill säga den 15 augusti 2014 för EMS och 15 maj 2015 för QMS. Vi kommer att granska detta i samband med nästa tillsyn. För mer information kontakta Helén Dahl 7(9)

8 Tekniska enheten för Certifiering och Kontroll QMS, nya ISO 9001:2015 Revideringen pågår av ISO 9001 och enligt gällande plan kommer den nya standarden att publiceras i september Övergångstiden för den nya standarden kommer att vara tre år från publiceringen. ISO CASCO kommer att publicera en kommuniké. En plan för övergången håller på att utarbetas inom ISO. För mer information kontakta Helén Dahl eller Elisabeth Leu EMS, nya ISO 14001:2015 De samlade kommentarerna på CD2 kommer att gås igenom vid nästa WG5-möte som är 25 feb-1 mars, i Padova, Italien. Om allt går enligt planerna ska resultatet från det mötet bli en DIS. Med tanke på antalet kommentarer och hur standarden ser ut i dagsläget är det dock mer troligt att DIS-versionen kommer efter mötet i Panama som äger rum i slutet av maj. Slutlig publicering är beräknad till maj/juni En fortsatt utmaning i arbetet är att ta hänsyn till de 11 Future Challenge rekommendationerna (FC) som låg till underlag för revideringen av standarden. Inga övergångsregler har diskuterats ännu men det finns ambitioner från ISO CASCO att samordna övergångsreglerna med ISO 9001, där förslaget just nu är en treårig övergångsperiod. Huvudförvaltning Stockholmskontor Box 878, Borås Österlånggatan 5 Box 733, Stockholm Klarabergsviadukten 70 D7 registrator@swedac.se (9)

9 Tekniska enheten för Certifiering och Kontroll För mer information kontakta Elisabeth Leu TickIT blir TickITplus och Swedacs ackrediteringar upphör Swedac har tagit ett beslut om att inte ackreditera för det nya kravdokumentet TickITplus. Det gamla systemet upphör att gälla Följande gäller angående övergångstider för certifierade organisationer enligt BSI:s hemsida: slutdatum för organisationer att gå över till TickITplus är den 30 november 2014; det är dock viktigt att man startar i tid med målsättningen att vara klara i september Om övergången inte är gjord senast i december 2014 kommer certifikatet att övergå till ett ISO 9001 certifikat. För mer information kontakta Helén Dahl Huvudförvaltning Stockholmskontor Box 878, Borås Österlånggatan 5 Box 733, Stockholm Klarabergsviadukten 70 D7 registrator@swedac.se (9)

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd: t.o.m. STAFS

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Enheten för Certifiering och Kontroll. CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 DEC 2011. Temadag om Multi Site certifiering

Enheten för Certifiering och Kontroll. CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 DEC 2011. Temadag om Multi Site certifiering Temadag om Multi Site certifiering Den 10 oktober anordnade Swedac en temadag tillsammans med certifieringsorganen om Multi Site certifiering. Evenemanget var välbesökt med ett 25-tal deltagare från certifieringsorganen.

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:12) om ackreditering av organ som certifierar produkter Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

Kunddag. Nytt telefonnummer till Swedac: 0771-990 900

Kunddag. Nytt telefonnummer till Swedac: 0771-990 900 Innehåll Kunddag Nytt telefonnummer till Swedac Ny hemsida SWEDAC blir Swedac ISO/IEC 17065 kommer (så småningom) att ersätta EN 45011 för produktcertifiering ISO CASCO har startat arbete med den blivande

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ackrediteringssökande är införstådd med reglerna för ackrediterade certifieringsorgan och förbinder sig att uppfylla dessa samt att till Swedac rapportera

Läs mer

Swedac skickar nu förslag på ändringar i följande STAFS:ar på remiss.

Swedac skickar nu förslag på ändringar i följande STAFS:ar på remiss. Från: registrator@swedac.se Skickat: den 15 november 2018 16:16 Till: per.hallstromer@swedac.se Ämne: Remiss; ändring i föreskrifter för ackrediterade certifieringsorgan Bifogade filer: Konsekvensutredning.doc;

Läs mer

Vägledning för införande av ISO 9001:2015

Vägledning för införande av ISO 9001:2015 Vägledning för införande av ISO 9001:2015 INNEHÅLL 1.0 ORIENTERING 2.0 BAKGRUND TILL REVIDERINGSPROCESSEN FÖR ISO 9001:2015 3.0 ANVÄNDARGRUPPER 4.0 VÄGLEDNING FÖR INFÖRANDE 4.1 GENERELL VÄGLEDNING 4.2

Läs mer

ABC - Hur certifiera verksamheten?

ABC - Hur certifiera verksamheten? ABC - Hur certifiera verksamheten? Läser du detta så kan ett skäl vara att ni funderar på att införa ett ledningssystem i verksamheten. Det tycker vi är jättebra. En certifiering är dock ingen garanti

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

Tillsyn av ackrediterade verifierare

Tillsyn av ackrediterade verifierare 2018-09-13 Tillsyn av ackrediterade verifierare sophie.svensson@swedac.se Swedacs uppdrag Ackrediteringsorgan ingår i EA MLA (Multi Lateral Agreement) för ISO 14065 (EU ETS, MRV, CORSIA) Delta i EA WG

Läs mer

beträffande tekniska föreskrifter och beträffande föreskrifter för informationssamhällets tjänster. 1(6)

beträffande tekniska föreskrifter och beträffande föreskrifter för informationssamhällets tjänster. 1(6) Datum Beteckning Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Konsekvensutredning - ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) 2013-11-15 13/3072 Avdelningen för juridik och inre marknad Erika Palmheden Direktnr: 08-406 83 33 E-post: erika.palmheden@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder

Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder Fredrik Fehn Swedish Standards Institute Peter Nohrstedt SKL Kommentus standarder & upphandling? Vilka är SIS? Ideell medlemsförening

Läs mer

Flexibel ackreditering

Flexibel ackreditering 2017-02-24 Flexibel ackreditering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 1. Mål och introduktion Målet med detta dokument är att beskriva Swedac:s

Läs mer

Trender och utvecklingsområden. certifieringsområdet. Peter Rohlin INCERT AB

Trender och utvecklingsområden. certifieringsområdet. Peter Rohlin INCERT AB Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Peter Rohlin INCERT AB Vad innebär en certifiering? Certifiering är ett sätt att garantera att en produkt, en person eller ett företag uppfyller

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:12 Utkom från trycket den 16 december 2010 Styrelsens för ackreditering och teknisk

Läs mer

Föreskrifter om energikartläggning i stora företag

Föreskrifter om energikartläggning i stora företag EM2010 W-4.0, 2010-11-22 FÖREDRAGNING 1 (5) Datum Avdelningen för energieffektivisering Martina Berg Föreskrifter om energikartläggning i stora företag Bakgrund Den 1 juni 2014 trädde lagen om energikartläggning

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

Välkomna till branschträff!

Välkomna till branschträff! Välkomna till branschträff! Redovisningscentraler för taxi 2015-10-05 Dagens agenda Branschträff 2015-10-05 Ola Jensen Agenda 13:00 Inledning syfte och målsättning presentation av deltagare bakgrund översikt

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål

Läs mer

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande:

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande: ANSÖKAN OM ACKREDITERING FÖR -certifiering av produkter/processer, personer, ledningssystem för kvalitet, miljö/energi, arbetsmiljö, informationssäkerhet och systematiskt arbetsmiljöarbete -godkännande

Läs mer

Certifiering av pannskötare

Certifiering av pannskötare [presentation title] via >Insert >Header & Footer Certifiering av pannskötare Pannoperatörscertifiering Detta är ett helt nytt begrepp som aldrig används i Sverige. Fram tills denna föreskrift träder i

Läs mer

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik VAD ÄR KVALITET? Verksamhetsförbättring Kvalitetskontroll är allt som görs EFTER Kvalitetsstyrning är allt som görs för att säkra kvaliteten i ett pågående arbete, dvs NU Kvalitetssäkring är allt som görs

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Ändring införd t.o.m. STAFS 2011:29 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen (CPR), 305/2011/EU, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål Sökanden är införstådd med

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2014:20) om avgifter för ackrediterade certifieringsorgan, organ för validering och verifiering samt

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:10 Utkom från trycket den 1 december 2010 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 207-05-08 206/3002 Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Remiss, införande av regler om flexibel ackreditering, ändrade regler

Läs mer

Certifiering är lösningen!

Certifiering är lösningen! 2017-03-17 Certifiering är lösningen! Peter Strömbäck Generaldirektör Utmaningar Geografiska variationer och brist på enhetlighet Otillräckliga resurser Organisering och beroendeförhållanden Kort om Swedac

Läs mer

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification Certifieringsregler för Pannoperatörer RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2019-01-17 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från en oberoende tredjepart att personen

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:7 Utkom från trycket 2007-05-10 Uppdaterad t.o.m. STAFS 2007:22 Styrelsens för

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 st bilagor)

Beslut om ackreditering (3 st bilagor) Tekniska enheten för medicin, miljö och livsmedel Morgan Nilsson Direktnr: 08-406 83 39 E-post: morgan.nilsson@swedac.se Er referens Laboratoriemedicin Gävleborg Gävle Sjukhus 801 87 Gävle Beslut om ackreditering

Läs mer

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman Kyltekniska föreningen Malmö Bo Westman 2017-04-19 Vad är en bransch? kyl-och värmepumpbranchen? Stationär Värmepumpar Transport AC i fordon Fartyg Flygplan Militären Vi styrs av många lagar och förordningar

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

Revision av ISO 14001 Användarna tycker till

Revision av ISO 14001 Användarna tycker till 1 (8) Revision av ISO 14001 Användarna tycker till Resultat av SIS nationella undersökning oktober 2012 SIS, Swedish Standards Institute SIS is the Swedish member of ISO and CEN Postadress: 118 80 STOCKHOLM

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

Ackreditering. Ett öppet system

Ackreditering. Ett öppet system Ackreditering Ett öppet system Ackreditering är ett verktyg för samhället att säkerställa opartiskhet och kompetens hos marknadens aktörer. Ackrediterade organ är fria att verka inom de områden som de

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574)

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574) Ansökningshandlingar för ackreditering av besiktningsorgan består av ett ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 38-2, Ansökan om ackreditering som besiktningsorgan enligt fordonslagen (2002:574),

Läs mer

Vad är ackreditering?

Vad är ackreditering? Vad är ackreditering? Ackreditering är en kompetensbekräftelse på att en juridisk person (företag) uppfyller krav ställda i lagar, föreskrifter, standarder. Varför ackreditering? Ackrediteringen kan vara

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 st bilagor)

Beslut om ackreditering (3 st bilagor) Datum Beteckning 2014-10-24 2014/3023 Tekniska enheten för certifiering och kontroll Kaarlo Book/AOR Direktnr: 033-17 77 35 E-post: kaarlo.book@swedac.se Varugatan 1 931 76 Skellefteå Er referens Ellinor

Läs mer

INFORMATION OM CERTIFIERING AV LOKALVÅRDARE ENLIGT PRYL. Svenska Special Certifieringar AB SSC S C. Utgåva 5 2005-08-10

INFORMATION OM CERTIFIERING AV LOKALVÅRDARE ENLIGT PRYL. Svenska Special Certifieringar AB SSC S C. Utgåva 5 2005-08-10 INFORMATION OM CERTIFIERING AV LOKALVÅRDARE ENLIGT PRYL Svenska Special Certifieringar AB SSC S C Utgåva 5 2005-08-10 Inledning Varför ska man bli certifierad? Det är det bästa sättet att visa att man

Läs mer

CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN

CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN FTF Region 8 Göteborg Oktober 2005 Jan-Olof Marberg For the benefit of business and people INNEHÅLL 1 Inledning 2 Certifiering 3 Hur går det till? 4 SAM / OHSAS 5 Erfarenheter

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK ANSÖKNINGSHANDLINGAR SWEDAC:s ansökningshandlingar för ackreditering av kontrollorgan består av en ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 86, Ansökan om ackreditering för kontrollorgan inom

Läs mer

Ledningssystem för informationssäkerhet - Kompetensprofil

Ledningssystem för informationssäkerhet - Kompetensprofil Handläggare, tfn Bengt Rydstedt, 08-555 520 28 E-post bengt.rydstedt@sis.se Ledningssystem för informationssäkerhet - Kompetensprofil Detta dokument har utarbetats av AG 8 inom projekt LIS, Ledningssystem

Läs mer

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: Införda ändringar Avsnitten 5.8, betalning av faktura utsänd av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 Document: STG/PS K 525SV1 Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 SIS, Projekt Kvalitetsledning 1 1) Introduktion Produktstöd Två av de viktigaste målsättningarna i arbetet

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 Dokumentnamn: Krav för certifieringsorganisationer Dokumenttitel: PEFC SWE 005:3 Godkänt av: Svenska PEFC Datum: 2011 01 31 Godkänt

Läs mer

Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet

Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Peter Rohlin INCERT AB Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2014 Installations Certifiering i Stockholm AB EIO Kyl & Värmepumpföreningen Svenska Kyltekniska

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: E-post:

Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: E-post: 2016-06-16 15/1593 Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Konsekvensutredning - ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning SWEDAC DOC 12:1 2012-05-10 Utgåva 1 Inofficiell översättning av EA 2/15 M:2008 EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15

Läs mer

ISO 9001 CERTIFIKAT CERTIFICATE. nr/no. 1277. Härmed intygas att:/this is to certify that: BROSON STEEL AB

ISO 9001 CERTIFIKAT CERTIFICATE. nr/no. 1277. Härmed intygas att:/this is to certify that: BROSON STEEL AB ISO 9001 CERTIFIKAT SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av ledningssystem för kvalitet SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of quality management systems

Läs mer

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag. Version: 2016-05-11

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag. Version: 2016-05-11 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag Version: 2016-05-11 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok 120762003 Införda ändringar Bilaga 1 och 2 Innehållsförteckning 1 Omfattning...3

Läs mer

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering)

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering) C 209/12 SV Europeiska unionens officiella tidning 15.6.2018 Kommissionens meddelande inom ramen för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008, Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:7) om ackreditering;

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:7) om ackreditering; Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering; Ändring införd. t.o.m. STAFS 2009:27 Upphävd:2011-01-01 Tillämpningsområde

Läs mer

Lagen om Energikartläggning i stora företag

Lagen om Energikartläggning i stora företag Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Workshop: Energikartläggning i industriföretagrapportering 2016-10-04 EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag?

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Inledning Tillämpningsområde 1 Dessa föreskrifter tillämpas

Läs mer

Hållbar upphandling med hjälp av globala standarder

Hållbar upphandling med hjälp av globala standarder Hållbar upphandling med hjälp av globala standarder SIS, Swedish Standards Institute Ideell medlemsförening som utvecklar svensk, europeisk och globala standarder ISO i Sverige Utvecklar standarder Tillhandahåller

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ackreditering (3 bilagor) Datum Beteckning 2014-05-16 2014/1247 Tekniska enheten för Industri och anläggningar Ert datum Er referens Per Fällström Joakim Thorn Direktnr: 033-17 77 49 E-post: per.fallstrom@swedac.se Nyli Metrology

Läs mer

Hållbart och långsiktigt kvalitetsarbete vad har hänt och vad kommer att behöva hända? Kristina Sandberg

Hållbart och långsiktigt kvalitetsarbete vad har hänt och vad kommer att behöva hända? Kristina Sandberg Hållbart och långsiktigt kvalitetsarbete vad har hänt och vad kommer att behöva hända? World Quality Day, 12 november 2009 Kristina Sandberg Verksamhetsområdeschef, Ledningssystem SIS, Swedish Standards

Läs mer

Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en vägledning

Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en vägledning Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en 1 (7) 1. Inledning Syftet med denna är att översiktligt beskriva det svenska förfarandet för bedömning

Läs mer

Intern revision av ledningssystem

Intern revision av ledningssystem Intern revision av ledningssystem Intern revision av ledningssystem - en introduktion... en introduktion ISO 9000, ISO 14000, ISO 27000, OHSAS 18000 Behöver du en introduktion? Detta häfte är i första

Läs mer

Certifiering för framgång. Stärk ert varumärke - Marknadsför er certifiering

Certifiering för framgång. Stärk ert varumärke - Marknadsför er certifiering Certifiering för framgång Stärk ert varumärke - Marknadsför er certifiering Inledning När ert företag har visat att ledningssystem uppfyller internationella standarder vinner ett företag mycket på att

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS 62 40 70 Fastställd 2002-10-11 Utgåva 1 Ledningssystem för kompetensförsörjning

Läs mer

PERSONLIG CERTIFIERING AV ACADEMIC TUTOR

PERSONLIG CERTIFIERING AV ACADEMIC TUTOR PERSONLIG CERTIFIERING AV ACADEMIC TUTOR Certifieringssystem som utvecklats inom PROCERTU projektet (Translation into Swedish from the original in English) Sida 1 till 7 INNEHÅLL INLEDNING DEL 1 - KRAV

Läs mer

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:33 Utkom från trycket den 1 december 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet en introduktion

Ledningssystem för kvalitet en introduktion ISO 9001 Ledningssystem för kvalitet en introduktion Innehåll 3 Vad är ett ledningssystem för kvalitet? 3 ISO 9001 4 Varför ska man ha ett kvalitetsledningssystem? 5 Hur man börjar? 7 Vad betyder certifiering?

Läs mer

HUR MYCKET RYMMER en liter?

HUR MYCKET RYMMER en liter? INFO 03:6 HUR MYCKET RYMMER en liter? REGLER FÖR FÄRDIGFÖRPACKADE VAROR SOM SÄLJS EFTER VOLYM ELLER VIKT Både konsumenter och handlare ska kunna lita på att förpackningar innehåller rätt mängd Det finns

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:9) om ackreditering av laboratorier Ändring införd t.o.m. STAFS 2009:2 Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2014:A Utkom från trycket den xx månad 2014 Omtryck Föreskrifter om ändring i Styrelsens

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: 2012-06-18 12-258-14 Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: föreskrifter med anledning av standarden EN ISO/IEC

Läs mer

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro RS2360:2013 1 Vår vision Att arbeta på SFK Certifiering är att identifiera sig med att arbeta för en proaktiv organisation och där allas lika värde är centralt. Vi skall på ett engagerat sätt ta ansvar

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter () om ackreditering av miljökontrollanter enligt Emas Ändring införd t.o.m. STAFS 2016:17 Tillämpningsområde

Läs mer

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning Tankdagen 20140327 Solna Presentation Kenneth Lind Trafikverket / Investering / Teknik- och Miljö Borlänge 2010 - Specialist Asfalt och beläggning Bakgrund Laboratoriechef NCC ROADS Projektledare Underhåll

Läs mer

Ansökan om. Produktcertifiering av en Byggprodukt

Ansökan om. Produktcertifiering av en Byggprodukt Företag: Ansöker certifiering av en byggprodukt enligt nedan Produkt: Avsedd användning: Märkning p - märkning Annat: t Typgodkännande enligt BBR OBS för ansökan certifiering för CE-märkning (byggproduktdirektivet

Läs mer

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Detta dokument innehåller matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 samt mellan ISO 9001:20015 och ISO 9001:2008. Dokumentet

Läs mer

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Johan Lundberg 2016-03-21 Lagen om Energikartläggning i stora företag EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Rapportering

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Ändring införd: t.o.m. STAFS 2017:3 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Internrevision för ständig

Internrevision för ständig Internrevision för ständig förbättring SIS 2017 Innehåll Varför internrevision? Ledningssystem Metodik för revision Syften och kriterier Avvikelser och åtgärder Organisation av internrevisioner Revisor

Läs mer

Maskinsäkerhetsspecialist

Maskinsäkerhetsspecialist Certifieringsregler för Maskinsäkerhetsspecialist RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2017-10-17 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från en oberoende tredjepart att

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 VER 1.4 2011 2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Scope... 3 3. Krav för certifieringsorgan... 3 3.1 Ackreditering... 3

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:13 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Ledningssystem för tillgångar (Asset Management) SS-ISO 55000, 55001 och 55002

Ledningssystem för tillgångar (Asset Management) SS-ISO 55000, 55001 och 55002 Ledningssystem för tillgångar (Asset Management) SS-ISO 55000, 55001 och 55002 Sven Jansson Programområdesansvarig Överföring & Distribution Elforsk AB 101 53 Stockholm Tel 08-677 27 32 Mobil 0706-99 27

Läs mer

För varje produkt anges kravspecifikation och certifieringsordning enligt ISO/IEC och RISE:s certifieringsregler.

För varje produkt anges kravspecifikation och certifieringsordning enligt ISO/IEC och RISE:s certifieringsregler. RISE Research Institutes Sweden AB 1 Ackrediteringens omfattning Certifiering av produkter För varje produkt anges kravspecifikation och certifieringsordning enligt ISO/IEC 17067 och RISE:s certifieringsregler.

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2014:A Utkom från trycket den xx månad 2014 Omtryck Föreskrifter om ändring i Styrelsens

Läs mer

Ackrediteringens omfattning SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Certifieringsenheten, Borås - 1002

Ackrediteringens omfattning SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Certifieringsenheten, Borås - 1002 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB Certifiering av ledningssystem 1 Följande standarder för ledningssystem i kombination med ackrediteringsområde enligt tabellen nedan. SS-EN ISO 9001:2015 Ledningssystem

Läs mer