CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag. Version:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag. Version: 2016-05-11"

Transkript

1 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag Version:

2 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Införda ändringar Bilaga 1 och 2 Innehållsförteckning 1 Omfattning Referenser Termer och definitioner Sökande Sökandes åtaganden Ansökan Insyning Avgifter Överklagande Innehavare Innehavarens åtaganden Överensstämmelse Skyldighet när intyg om överensstämmelse åberopas Skyldighet när SBSCs överensstämmelsemärke används Giltighetstid Recertifiering och uppgradering Försäkring Avgifter Överklagande SBSC SBSCs åtaganden Ansökan Informera Insyning Utvärdering av överensstämmelse Intyg om överensstämmelse Licens Giltighetstid Övervakning av överensstämmelse Recertifiering och uppgradering Lagring och publicering Avgifter Ändringar i certifieringsbestämmelser Sekretess Överklagande Ansvar för skada Tvist...8 Bil 1 Bestämmelser för användning av SBSC certifieringsmärken...9 Bil 2 Övergångsbestämmelser för SBSC Certifieringsmärken (17)

3 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Omfattning Detta dokument utgör SBSCs bestämmelser för certifiering av företag. De specifika kraven på företaget finns angivna i för certifieringen tillämpat regelgivande dokument. Certifieringsbestämmelserna omfattar SBSCs administrativa krav i samband med certifieringen och upprätthållandet av intyget om överensstämmelse. Av certifieringsbestämmelserna framgår: - vad företaget skall göra för att SBSC ska kunna utvärdera överensstämmelse - vad företaget skall göra för att SBSC ska kunna intyga överensstämmelsen fram till giltighetstiden - vad företaget skall göra i samband med recertifiering och uppgradering - vad SBSC skall göra Certifiering enligt denna certifieringsbestämmelse motsvarar den metod för certifiering som framgår av system 6 i Annex D i Certification and related activities ISO, 1992 ISBN Referenser I detta dokument finns referenser till nedanstående dokument. Titel Beteckning Utgivare Allmänna termer och definitioner avseende standardisering och därmed sammanhängande områden (ISO/IEC Guide 2:1996) SS-EN utgåva 2 SIS, Swedish Standards Institute 3 Termer och definitioner Om inte annat anges är tillämpade termer och definitioner hämtade från SS-EN utgåva 2. I detta dokument gäller dessutom följande termer och definitioner: Ansökan: uppdrag till SBSC att utvärdera överensstämmelse med tillämpade krav för certifiering. Förhandsgranskning: utvärdering av överensstämmelse med vissa av kraven i tillämpat regelgivande dokument. Giltighetstid: datum till och med vilket SBSC beslutat att längst intyga överensstämmelsen Innehavare: den som accepterat förutsättningarna för certifieringen samt är ansvarig för att fullfölja de åtaganden certifieringen innebär. Insyning: före SBSC beslutar om att intyga överensstämmelse utförd på plats hos den sökande av förhållanden som omfattas av för certifieringen tillämpat regelgivande dokument samt det som regleras av dessa certifieringsbestämmelser. Recertifiering: förfarande genom vilket SBSC kan besluta om att ge en senare giltighetstid för tidigare gällande intyg om överensstämmelse. Uppgradering: förfarande genom vilket SBSC kan besluta om att meddela intyg om överensstämmelse enligt ett regelgivande dokument med senare utgåva än som tidigare tillämpats för certifieringen. Sökande: den som hos SBSC gjort ansökan. 3 (17)

4 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Sökande 4.1 Sökandes åtaganden Sökande skall acceptera de förutsättningar samt fullfölja de åtagande som finns i den vid varje tillfälle gällande certifieringsbestämmelsen. 4.2 Ansökan Sökande skall vara företag registrerat hos PRV eller utländsk motsvarighet. Ansökan skall göras via SBSCs webbplats eller på annat sätt som anvisas av SBSC. Den sökande skall utöver ansökan insända de handlingar som SBSC behöver för att kunna utföra uppdraget. Dessa kompletterande handlingar skall vara skrivna på svenska eller engelska. Om den sökande önskar förhandsgranskning skall begäran om detta insändas i samband med ansökan. 4.3 Insyning Den sökande skall medverka till att insyning kan genomföras. 4.4 Avgifter Den sökande skall betala av SBSC fakturerad certifieringsavgift innan certifikatet utfärdas. 4.5 Överklagande Sökande äger rätt att överklaga SBSCs beslut som avser dennes ansökan. Överklagandet skall göras skriftligen och ställas till SBSC. Av överklagandet skall framgå vilket beslut som överklagas samt anföras skälet till överklagandet samt förslag till rättelse. Skrivelsen skall vara SBSC tillhanda senast fem veckor efter det att SBSC meddelat beslutet. Om det visar sig att den klagande har haft fel i sitt överklagande gäller att den klagande står för hela kostnaden som uppkommit vid hanteringen klagomålet. 5 Innehavare 5.1 Innehavarens åtaganden Innehavare skall acceptera de förutsättningar samt fullfölja de åtaganden som finns i den vid varje tillfälle gällande certifieringsbestämmelsen. 5.2 Överensstämmelse Innehavaren skall: - säkra att kraven som omfattas av certifieringen upprätthålls, - informera SBSC om förändringar som kan ändra förutsättningarna för certifieringen, - dokumentera klagomål som berör dennes verksamhet med anknytning till det certifieringen avser, samt de åtgärder som vidtagits med anledning av klagomålet, - medverka till att SBSC kan övervaka överensstämmelsen. - efter upphörande av giltigheten, på begäran från SBSC, returnera intyg om överensstämmelse. 4 (17)

5 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Skyldighet när intyg om överensstämmelse åberopas Innehavaren skall då intyg om överensstämmelse åberopas säkerställa att missförstånd inte uppstår om dess omfattning och innebörd. Intyg om överensstämmelse får inte åberopas efter giltighetstiden. 5.4 Skyldighet när SBSCs överensstämmelsemärke används Licensinnehavare skall vid användning av SBSCs överensstämmelsemärke tillse att detta återges i enlighet med de tryckoriginal som SBSC tillhandahåller. Märket skall användas på ett sådant sätt att missförstånd om omfattningen och innebörden av det certifieringen avser undviks. I sammanhanget där märket används skall innehavarens namn eller varumärke framgå. Märket får inte användas efter giltighetstiden. 5.5 Giltighetstid Innehavaren kan begära att av SBSCs beslutad giltighetstid tidigareläggs. Begäran skall inkomma till SBSC senast tre månader före begärd ny giltighetstid. 5.6 Recertifiering och uppgradering Innehavare bekräftar recertifiering eller uppgradering genom att till SBSC betala tillhörande avgift. 5.7 Försäkring Innehavaren skall tillse att dennes verksamhet som omfattas av certifieringen täcks av försäkring. 5.8 Avgifter Under tid då certifikatet är giltigt skall innehavaren betala av SBSC fakturerad licensavgift. Vid recertifiering och uppgradering skall innehavaren betala av SBSC fakturerad avgift för recertifiering respektive uppgradering. Utebliven betalning av faktura efter förfallodatum medför omedelbart återkallande av certifikat. 5.9 Överklagande Innehavaren äger rätt att överklaga SBSCs beslut som avser dennes certifiering. Överklagandet skall göras skriftligen och ställas till SBSC. Av överklagandet skall framgå vilket beslut som överklagas samt anföras skälet till överklagandet samt föreslag till rättelse. Skrivelsen skall vara SBSC tillhanda senast fem veckor efter det att SBSC meddelat beslutet. Om det visar sig att den klagande har haft fel i sitt överklagande gäller att den klagande står för hela kostnaden som uppkommit vid hanteringen klagomålet. 6 SBSC 6.1 SBSCs åtaganden SBSC följer de åtaganden som framgår av detta avsnitt i de vid varje tillfälle gällande certifieringsbestämmelserna men kan om särskilda skäl föreligger göra avvikelse från dessa. 5 (17)

6 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Ansökan SBSC bekräftar till sökande de ansökningar SBSC åtar sig att utföra. 6.3 Informera SBSC informerar den sökande om de handlingar som denne skall komplettera ansökan med. I det fall SBSC bedömer att nödvändiga handlingar inte inkommit senast 12 månader efter det att ansökan inkom till SBSC kan SBSC besluta om att avsluta ansökan utan vidare åtgärd. 6.4 Insyning SBSC genomför insyning och upprättar en insyningsrapport. 6.5 Utvärdering av överensstämmelse SBSC utvärderar överensstämmelse med för certifieringen tillämpat regelgivande dokument. Därvid beaktas endast rapporter och andra underlag så långt tillbaka i tiden som anges av SBSC. Resultat av utvärderingen meddelas den sökande. Då SBSC bedömt att kraven inte är uppfyllda erbjuds sökande möjlighet till korrigerande åtgärder. I det fall tillräckliga korrigerande åtgärder inte inkommit inom 3 månader därefter kan SBSC besluta om att avsluta ansökan utan vidare åtgärd. SBSC kan om andra särskilda skäl föreligger besluta om att avsluta ansökan. 6.6 Intyg om överensstämmelse SBSC beslutar om att intyga överensstämmelse då SBSC konstaterat att sökanden fullgjort sina åtaganden samt bedömt att kraven i för certifieringen tillämpat regelgivande dokument är uppfyllda. Den sökande meddelas intyg om överensstämmelse. SBSC intygar överensstämmelsen så länge innehavaren fullgör sina åtaganden och kraven för certifieringen är uppfyllda, dock längst till angiven giltighetstid. SBSC beslutar om att upphöra med att intyga överensstämmelsen om innehavaren inte fullgör sina åtaganden, inte accepterar de förutsättningar eller fullföljer de åtaganden som anges i certifieringsbestämmelserna eller om kraven för certifieringen inte längre är uppfyllda eller om intygs innehavaren kommit på obestånd, t:ex konkurs eller inlett rekonstruktion. SBSC är ensam ägare av intyg om överensstämmelse. 6.7 Licens SBSC meddelar innehavare licens för att använda intyg om överensstämmelse och SBSCs överensstämmelsemärke. Licensen gäller under tid då SBSC intygar överensstämmelsen. 6.8 Giltighetstid Vid SBSCs beslut om att intyga överensstämmelse beslutas även om giltighetstid. Om SBSC bedömer att särskilda skäl föreligger kan giltighetstiden i efterhand genom nytt beslut förändras till ett tidigare datum. SBSC meddelar innehavaren detta senast 12 månader före den nya giltighetstiden. 6.9 Övervakning av överensstämmelse SBSC genomför utvärdering av överensstämmelse för att bestämma fortlöpande överensstämmelse med för gällande intyg om överensstämmelse tillämpat regelgivande dokument. Tidpunkt och omfattning av övervakning av överensstämmelse bestäms av SBSC. 6 (17)

7 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Recertifiering och uppgradering SBSC informerar innehavare av intyg om överensstämmelse senast 3 månader före giltighetstiden. SBSC avgör och informerar innehavaren om vilka kompletterande underlag som behövs för bedömningen vid recertifiering och uppgradering. Efter ny utvärdering av överensstämmelsen kan SBSC besluta om att giltighetstiden ändras till ett senare datum (recertifiering). Utvärdering av överensstämmelsen kan också göras mot för certifieringen tillämpat regelgivande dokument som uppgraderats (ny utgåva) i förhållande till i gällande intyg om överensstämmelse tillämpat regelgivande dokument (uppgradering) Lagring och publicering SBSC lagrar på datamedia uppgifter som framgår av ansökan samt uppgifter och dokument som därefter tillförs ansökan. SBSCs beslut om att intyga överensstämmelse publiceras med de uppgifter som framgår av intyg om överensstämmelse. SBSC publicerar även uppgifter som framgår av indraget intyg om överensstämmelse om indragningen föranletts av att kraven i för certifieringen tillämpat regelgivande dokument inte är uppfyllda eller om SBSC av annat skäl så bedömer nödvändigt. Vid indragning kan SBSC förutom uppgifter som framgår av intyg om överensstämmelse även besluta om att publicera orsaken till indragningen Avgifter SBSC fastställer och publicerar uppgifter om avgifter i samband med certifieringen. Offert kan lämnas efter förfrågan. SBSC fakturerar den sökande respektive innehavaren de avgifter denne skall betala. Endast om särskilda skäl föreligger kan efter SBSCs bedömning avgifter eller del av dessa återbetalas Ändringar i certifieringsbestämmelser SBSC förbehåller sig rätten att ändra dessa certifieringsbestämmelser. Ändrade certifieringsbestämmelser publiceras av SBSC. I den mån förändringar i certifieringsbestämmelserna berör de förutsättningar och åtagande innehavaren accepterat och förbundit sig att fullfölja skall innehavaren beredas av SBSC beslutad rimlig tid (dock längst 12 månader) att uppfylla ändrade förutsättningar och åtagande. Om innehavaren inte accepterar ändrade förutsättningar eller fullföljer ändrade åtaganden efter denna tid kan intyg om överensstämmelse dras in Sekretess Förutom de uppgifter SBSC publicerar iakttar SBSC sekretess för de uppgifter och handlingar som SBSC tar del av i samband med certifieringen Överklagande I den mån SBSCs omprövning med anledning av ett överklagande inte leder till ändring i beslutet eller till annan överenskommelse mellan sökande/innehavaren och SBSC överlämnar SBSC ärendet till SBSCs överklagandeinstans. 7 (17)

8 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok Ansvar för skada SBSC ansvarar endast för försummelse i samband med certifieringen och endast för skada som påtalats inom tre år efter försummelsen. SBSCs skadeståndsskyldighet begränsas vid varje skada till 10 basbelopp. SBSC ikläder sig inte något ansvar för direkt eller indirekt skada, kostnad eller förlust som kan följa av att SBSC beslutar om att upphöra med att intyga överensstämmelse. SBSC garanterar inte, ansvarar inte för och godkänner inte arbeten utförda av innehavaren. 7 Tvist Tvist mellan SBSC och sökande respektive innehavaren skall slutligt avgöras genom skiljedom enligt Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts regler för förenklat skiljeförfarande. 8 (17)

9 Bilaga 1 Sida 9 (17) Bestämmelser för användning av SBSC certifieringsmärken 1 Syfte 1.1 Syftet med dessa bestämmelser är att säkerställa att våra certifierade kunder använder SBSC certifikat och certifieringsmärken på ett korrekt sätt. 2 Omfattning 2.1 Detta dokument tillhandahåller reglerna för användningen av SBSC utfärdade certifikat och tillhandahållna certifieringsmärken. 3 Skyldighet och ansvar 3.1 Certifierade kunder är skyldiga att följa dessa bestämmelser. 3.2 SBSC revisorer ansvarar för att, i samband med revision, kontrollera att certifierade kunder använder certifikat och certifieringsmärken i enlighet med dessa bestämmelser. 4 Användning av SBSC certifikat och certifieringsmärken 4.1 Kunder med giltigt certifikat har rätt att använda avsett certifieringsmärke från SBSC. Användningsområde kan vara hemsidor, visitkort, annonser, informationsmaterial etc. 4.2 Certifieringsmärke för företagscertifikat får även användas på skylt eller etikett, tillsammans med det certifierade företagets namn, i anslutning till anläggning som företaget installerat. Exempel på detta kan vara vid installation av inbrottslarm-, CCTV- eller brandlarmanläggningar. 4.3 SBSC tillhandahåller relevanta certifieringsmärken till sina kunder i digital form samt för företags- och systemcertifieringar, även fordonsdekaler. 4.4 På fordon är det endast tillåtet att använda certifieringsmärken avsedda för företags- och systemcertifikat. 4.5 Certifikat och certifieringsmärken får inte ändras eller modifieras. Storleken får dock ändras under förutsättning att proportionerna av hela märket bibehålls och att alla kännetecken/detaljer är klart urskiljbara. Märket får endast återges på en klart kontrasterande bakgrund. 4.6 Certifieringsmärken får utöver vad som framgår av p. 4.5 endast vara utformade i enlighet med SBSC original vilka framgår av dessa bestämmelser eller i svart mot vit bakgrund (i enlighet med exempel under p. 9). 4.7 Kunden får inte använda certifikat eller certifieringsmärken på ett sådant sätt att SBSC eller certifieringssystemet åsamkas skada eller att förtroendet för SBSC påverkas på ett negativt sätt. 4.8 För att undvika missförstånd ska certifieringsmärken inte användas på ett sätt att de utgör vilseledande marknadsföring, t ex så att tredje part kan tro att SBSC är delägare i kundens företag, eller står bakom företaget eller går i god för mer än vad certifikatet omfattar. Kopplingen och begränsningen till certifikatet ska vara tydlig. 4.9 Om certifikatets omfattning inte inkluderar alla produkter eller tjänster som kunden tillhandahåller, eller alla anläggningar som ingår i kundens organisation, får inte certifikat eller certifieringsmärken antyda att samtliga organisationens produkter, tjänster eller anläggningar omfattas av certifikatet Organisationens rätt att använda certifieringsmärket kan inte överlåtas till eller förvärvas av annan person, enhet eller företag (inklusive genom att organisationen fått ny ägare) utan att SBSC i förhand lämnat ett skriftligt medgivande Då omfattning av certifiering reduceras är kunden skyldig att förändra användningen av certifikat och certifieringsmärken för att korrekt återspegla den minskade omfattningen av certifieringen Då certifikat upphör att vara giltigt samt vid indragning eller återkallande av certifikat upphör även rätten till all användning av certifikat eller certifieringsmärken som innehåller hänvisning till certifiering genomförd av SBSC.

10 Bilaga 1 Sida 10 (17) 5 Återförsäljare 5.1 Innehavare av produktcertifikat ansvarar för att återförsäljare av certifierad produkt använder tillhörande certifieringsmärke i enlighet med dessa bestämmelser. 6 Missbruk 6.1 Korrekt användning av certifikat och certifieringsmärken är reglerat genom avtal. Missbruk av certifikat och certifieringsmärken kan resultera i att certifikat återkallas av SBSC, antingen permanent eller för en bestämd tidsperiod. Tidsperioden bestäms av SBSC. Vid missbruk som föranleder SBSC att överväga återkallelse av certifikat kommer SBSC att beakta huruvida: Missbruket är oavsiktligt eller av begränsad omfattning. Om detta inträffar är organisationen eller personen skylig att omedelbart vidta korrigerande åtgärder på uppmaning av SBSC. Vidtas inte korrigerande åtgärder kan SBSC komma att dra in certifikatet till dess att missbruket upphört. Upprepat oavsiktligt missbruk kan komma att ligga till grund för återkallande av certifikat. Missbruket betraktas som bedrägeri. I det fall organisationen eller personen på ett överlagt sätt missbrukar SBSC certifikat eller certifieringsmärken i bedrägligt syfte kan SBSC komma att återkalla certifikat och publicera information om detta i registret över certifierade kunder samt på SBSC hemsida. 7 Samlingscertifikatsmärke 7.1 Det är godkänt att använda samlingscertifikatsmärke under samma användarvillkor som för övriga typer av certifieringsmärken med följande undantag: Samlingscertifikatsmärket avser endast företagscertifikat Samlingscertifikatsmärket får endast användas av företag vilka innehar flera företagscertifikat där minst ett certifikat är utfärdat med stöd av vardera SBF (Brandskyddsföreningen Sverige) respektive SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) företagsnormer. Vid användning av samlingscertifikatsmärke ska märket kompletteras med information där omfattningen av certifieringen framgår (vilka olika typer av gällande företagscertifikat som finns i verksamheten). Kompletterande information ska framgå i direkt anslutning till märket eller i referens, ex vis fotnot. Samlingscertifikatsmärke får inte användas på fordon. 8 Övrigt 8.1 Vid frågor eller osäkerhet om den tilltänkta användningen av certifikat eller certifieringsmärken står i överensstämmelse med dessa bestämmelser vänligen kontakta SBSC för hjälp med granskning.

11 Sida 11 (17) 9 Förteckning över SBSC certifieringsmärken 9.1 Allmänt Märken för BRAND, SÄKERHET samt SYSTEM Märkena publiceras digitalt/trycks alltid i färg (cmyk/rgb) Pms-färger: Svart, vit, röd 193, blå 298 Märkena kan placeras på alla typer av färgad bakgrund/bilder. Den vita ytterramen ska ALLTID finnas med. Tillgängliga filformat: jpg, eps. Om det finns behov av andra filformat/storlekar kontakta SBSC. 9.2 Företagscertifiering

12 9.3 Samlingscertifikatmärke företagscertifiering Sida 12 (17)

13 9.4 Personcertifiering Sida 13 (17)

14 Sida 14 (17) 9.5 Produktcertifiering Får ej användas i svart/vitt Får ej användas i svart/vitt

15 Sida 15 (17) Får ej användas i svart/vitt Får ej användas i svart/vitt Får ej användas i svart/vitt Får ej användas i svart/vitt

16 Sida 16 (17) 9.6 Systemcertifiering Information om bestämmelser för användning av certifieringsmärke FR2000 finns på Användning i svart/vitt När inte färgtryck är möjligt ska den svartvita varianten användas. Märket trycks då i 100% svart mot vit bakgrund. Exempel på användning av certifieringsmärken i svart/vitt.

17 Sida 17 (17) Övergångsbestämmelser för SBSC Certifieringsmärken 1 Syfte 1.1 Syftet med dessa bestämmelser är att reglera hur äldre certifieringsmärken får användas under en övergångsperiod med anledning av ny grafisk profil för SBSC. 2 Omfattning 2.1 Detta dokument tillhandahåller reglerna för användningen av äldre certifieringsmärken. Exempel på tidigare utformning av certifieringsmärken framgår av p Av ordinarie certifieringsbestämmelser framgår hur SBSC certifikat och certifieringsbestämmelser får användas. Dessa bestämmelser utgör därför ett komplement till SBSC ordinarie certifieringsbestämmelser. 3 Övergångsperiod 3.1 Övergångsperioden omfattar tiden mellan t o m Skyldighet och ansvar 4.1 Certifierade kunder är skyldiga att följa dessa bestämmelser. 4.2 SBSC revisorer ansvarar för att, i samband med revision, kontrollera att certifierade kunder använder certifikat och certifieringsmärken i enlighet med dessa bestämmelser. 5 Användning av certifieringsmärken under övergångsperioden 5.1 Kunder med certifikat utfärdat före har rätt att under övergångsperioden, under förutsättning att certifikat fortfarande är giltigt, använda sig av det certifieringsmärke som gällde vid tidpunkten för certifikatets utfärdande. 5.2 Kunder med certifikat utfärdat före har rätt att, under förutsättning att certifikat fortfarande är giltigt, fr.o.m använda sig av nytt certifieringsmärke. 5.3 Nya kunder (ej tidigare certifierade av SBSC för den norm vilket ansökan avser) vilka erhåller certifikat fr.o.m får endast använda sig av nytt certifieringsmärke i enlighet med vad som framgår av ordinarie certifieringsbestämmelser. 5.4 Äldre samlingscertifikatmärken för certifikat utfärdade före får användas under övergångsperioden, under förutsättning att certifikaten för vilka samlingscertifikatmärket avser fortfarande är giltiga, i enlighet med p. 6.1 i ordinarie certifieringsbestämmelser för certifikat och certifieringsmärken. 6 Övrigt 6.1 Vid frågor eller osäkerhet om den tilltänkta användningen av certifikat eller certifieringsmärken står i överensstämmelse med dessa bestämmelser vänligen kontakta SBSC för hjälp med granskning.

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: Införda ändringar Avsnitten 5.8, betalning av faktura utsänd av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version:

VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-03-04 Vägledning för ansökan Certifiering av personer info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan. Version:

VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan. Version: VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan Version: 2016-03 - 04 Vägledning för ansökan Certifiering av ledningssystem för kvalitet (SS-EN ISO 9001:2008) Certifiering av miljöledningssystem (SS-EN ISO 14001:2004)

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE Genom att beställa tjänster från MedSpace har Användaren accepterat dessa Allmänna Villkor. Dessa Allmänna Villkor finns tillgängliga på MedSpace webbsida och kan erhållas

Läs mer

Budstransporter. Licensvillkor 1 mars 2016. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval. 1 Definitioner. 2 Rättigheterna till Bra Miljöval

Budstransporter. Licensvillkor 1 mars 2016. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval. 1 Definitioner. 2 Rättigheterna till Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Budstransporter Licensvillkor 1 mars 2016 ALLMÄNNA VILLKOR 2016-03-01 1 Definitioner Ansökan: Licenstagarens ansökan om Licens, ifylld på av Svenska Naturskyddsföreningen

Läs mer

Vägledning för Personcertifiering. Version:

Vägledning för Personcertifiering. Version: Vägledning för Personcertifiering Version: 2018-09-12 1 Ansökan... 2 2 Komplettera din ansökan... 2 3 Examination... 2 4 Granskning... 2 5 Beslut om utfärdande av certifikat... 3 6 Under certifikatets

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AVTAL OM ANNONS OCH SPONSRING PÅ TV OCH WEBB

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AVTAL OM ANNONS OCH SPONSRING PÅ TV OCH WEBB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AVTAL OM ANNONS OCH SPONSRING PÅ TV OCH WEBB 1. INLEDANDE BESTÄMMELSER 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för avtal ingångna mellan Annonsör och TV4 AB, org. nr. 556242-7152 (nedan

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN Mellan Post- och telestyrelsen (organisationsnummer 202100-4359), nedan kallad PTS, och NN (organisationsnummer xxxx), nedan kallad Leverantören, har träffats följande AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV

Läs mer

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR Dessa villkor utgör en integrerad del av avtalet. Hänvisningar till avtalet omfattar också dessa villkor. 1 Definitioner I dessa allmänna villkor gäller följande

Läs mer

Giltiga from 1 oktober 2014 ALLMÄNNA VILLKOR. för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten

Giltiga from 1 oktober 2014 ALLMÄNNA VILLKOR. för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten ALLMÄNNA VILLKOR för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten 1 Allmänna villkor för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten 1. ALLMÄNT Svenska Spel har som affärsidé att utveckla och erbjuda spel på

Läs mer

Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige

Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige 1 Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige 1 Föreningens uppgifter Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige är en ideell förening och en medlemsorganisation inom Föreningen Svenskt Näringsliv.

Läs mer

Vägledning för Företagscertifiering. Version:

Vägledning för Företagscertifiering. Version: Vägledning för Företagscertifiering Version: 2018-09-12 1 Ansökan... 2 2 Komplettera din ansökan... 2 3 Revision... 2 4 Granskning... 2 5 Beslut om utfärdande av certifikat... 3 6 Under certifikatets giltighetstid...

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Molntjänster version 2014

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Molntjänster version 2014 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Molntjänster version 2014 Utgivna av IT&Telekomföretagen 2014 Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att tillämpas när leverantören tillhandahåller en standardiserad och varaktig

Läs mer

Bil- och småhusförsäkringar

Bil- och småhusförsäkringar Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Bil- och småhusförsäkringar Licensvillkor 2011 ALLMÄNNA VILLKOR 2011-04-07 1. Definitioner Ansökan: Licenstagarens ansökan om Licens, ifylld på av Svenska Naturskyddsföreningen

Läs mer

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. Visitas stadgar 1. FÖRENINGENS FIRMA Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för

Läs mer

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6)

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6) Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR Dessa villkor gäller för alla tjänster som Bergh & Co Advokatbyrå AB ( Advokatbyrån eller vi ) tillhandahåller till sina klienter. Sveriges Advokatsamfunds vägledande

Läs mer

Certifieringsregler för entreprenadbesiktningsmän Entreprenadbesiktningar inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen

Certifieringsregler för entreprenadbesiktningsmän Entreprenadbesiktningar inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen 2016-02-15 Sida 1(5) Certifieringsregler för entreprenadbesiktningsmän Entreprenadbesiktningar inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen 1. Allmänt 1.1 Certifiering av besiktningsman utförs av

Läs mer

Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm.

Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm. Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm. Ändamål och verksamhet 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal.

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal. stockhalm' 2014-03-03 Avtalsnr. AF1 089 Sid 1/5 ÅNGELHOLMS KOMMUN 1 Avtal webb-tv AF1089 1.1 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION.SE För Huvudman

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION.SE För Huvudman 1 av 5 AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION.SE För Huvudman Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur Box 7399 103 91 Stockholm Org nr 802405-0190 (i det följande kallad.se ) (i det följande kallad

Läs mer

LULIJO 07. Allmänna villkor 2007 06 27 Webb utveckling, digital fotografering

LULIJO 07. Allmänna villkor 2007 06 27 Webb utveckling, digital fotografering LULIJO 07 Allmänna villkor 2007 06 27 Webb utveckling, digital fotografering 1 ALLMÄNT OCH DEFINITIONER 1.1 Dessa Allmänna Villkor gäller, om inte annat skriftligen har avtalats, mellan den som har åtagit

Läs mer

Elenergi. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval. Licensvillkor 15 april 2009, 21 november 2012 ALLMÄNNA VILLKOR 2011-04-07. 1.

Elenergi. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval. Licensvillkor 15 april 2009, 21 november 2012 ALLMÄNNA VILLKOR 2011-04-07. 1. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Elenergi Licensvillkor 15 april 2009, 21 november 2012 ALLMÄNNA VILLKOR 2011-04-07 1. Definitioner Ansökan: Licenstagarens ansökan om Licens, ifylld på av Svenska Naturskyddsföreningen

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Gislaveds kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Diarie 13-121-61 Ansvarig upphandlare Robert Andersson Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska

Läs mer

Licensavtal. 1.0 Inledning, upplåtelse. 2.0 Kontaktpersoner för parterna. Box 5501 114 85 Stockholm. Monica Björk 08-783 8421

Licensavtal. 1.0 Inledning, upplåtelse. 2.0 Kontaktpersoner för parterna. Box 5501 114 85 Stockholm. Monica Björk 08-783 8421 Licensgivare: Byggmaterialindustrierna Service AB ( BMI ) Postadress: Box 5501 114 85 Stockholm Organisationsnummer: 556132-6157 Licenstagare: [Infoga firmanamn] ( Licenstagaren ) Postadress: Organisationsnummer:

Läs mer

1. Mobiltelefoner och telefoner för analog telefoni

1. Mobiltelefoner och telefoner för analog telefoni Förfrågningsunderlag 2010-12-23 Upphandlingsansvarig Upphandling Halmstads kommun Mobiltelefoner och telefoner för analog telefoni samt service Ellinor Nilsson KS 2010/0468 Sista anbudsdag: 2011-02-10

Läs mer

1 Föreningens firma är Rökepipan och styrelsen har sitt säte i Lunds Kommun.

1 Föreningens firma är Rökepipan och styrelsen har sitt säte i Lunds Kommun. FIRMA OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningens firma är Rökepipan och styrelsen har sitt säte i Lunds Kommun. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus upplåta

Läs mer

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp Koncerninköp Per Löwhagen Inköpare 0704-200302 per.lowhagen@swepro.se Datum 2009-04-05 Diarienr 0900930 1 (9) Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden Handling 1 Ramavtal Koncerninköp

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2011D0008 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 21 juni 2011 om

Läs mer

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter Avtalsvillkor 1 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Produkter som registreras i BASTA-systemet får inte innehålla ämnen med egenskaper enligt avtalade

Läs mer

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM Dnr KSUH/64-055 RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM 1 PARTER Beställare Ekerö kommun Tekniska kontoret, Box 205, 178 23 EKERÖ Tappströmsvägen 2 Tel 08-560 391 00 www.ekero.se Org nr 212000-0050 Entreprenör

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag AVTALSVILLKOR 1(8) Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag Gäller från och med 2013-11-01. 1 Allmänt 1.1, 556016-2561, nedan Skellefteå Kraft, förfogar över ett kommunikationsnät med bredbandskapacitet.

Läs mer

ALLMÄNNA VILKOR. Kund

ALLMÄNNA VILKOR. Kund ALLMÄNNA VILKOR Kund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT OCH DEFINTIONER... 3 2. STAFFRECS ÅTAGANDEN OCH SKYLDIGHETER... 3 3. KUNDENS ÅTAGANDEN OCH SKYLDIGHETER... 4 4. PROVPERIOD... 6 5. PRIS OCH BETALNING...

Läs mer

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats.

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats. FORCE Certification A/S ABC-Sys Allmänna bestämmelser för certifiering av ledningssystem 35:e upplagan november 2015 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 1 2. Inledande Certifiering... 1 3. Revisionsavslut

Läs mer

Avtal om Personaloptioner

Avtal om Personaloptioner BILAGA B Avtal om Personaloptioner Personaloptionsprogram 2015 i Medfield Diagnostics Aktiebolag 1 PARTER 1.1 Medfield Diagnostics Personnel AB, org. nr. 556788-2955, ett helägt dotterbolag till Medfield

Läs mer

MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10

MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10 MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10 Avtal: Konsulter inom Miljöområdet för Region Skånes verksamheter. Nr: MA/070287-10 1. Avtalsparter Leverantör: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSBESTÄMMELSER FÖR PLASTBRANSCHEN

ALLMÄNNA LEVERANSBESTÄMMELSER FÖR PLASTBRANSCHEN ALLMÄNNA LEVERANSBESTÄMMELSER FÖR PLASTBRANSCHEN Antagna år 2009 av Svensk Plastindustriförening och Plast- och Kemibranscherna Tillämplighet. 1.Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när

Läs mer

Certifieringsregler för besiktningsman för utemiljö (BEUM). Besiktningar inom mark, anläggning och grönområde

Certifieringsregler för besiktningsman för utemiljö (BEUM). Besiktningar inom mark, anläggning och grönområde Gällande från 2016-03-08 Certifieringsregler för besiktningsman för utemiljö (BEUM). Besiktningar inom mark, anläggning och grönområde 1 Allmänt 1.1 Certifiering av besiktningsman för utemiljö utförs av

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16 Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16. Styrelsen har sitt säte i Stockholm. Ändamål och verksamhet 2 Föreningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kvalificerade elektroniska signaturer; SFS 2000:832 Utkom från trycket den 14 november 2000 utfärdad den 2 november 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande.

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

Allmänna villkor för Advokatfirman Morris AB

Allmänna villkor för Advokatfirman Morris AB Version 2014:2 1(5) Allmänna villkor för Advokatfirman Morris AB Följande villkor gäller för alla tjänster som Advokatfirman Morris AB ( Morris Law, vi, våra eller oss ) tillhandahåller till våra klienter.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

2. Förfrågningsunderlag, Kontrakt Sysselsättningsplatser med rehabiliterande insatser

2. Förfrågningsunderlag, Kontrakt Sysselsättningsplatser med rehabiliterande insatser Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2012-02-17 Upphandlingsansvarig ARBETSFÖRMEDLINGEN Tuula Lindström Upphandling Sysselsättningsplatser 2012 Af-2012/037227 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen

Läs mer

3 Frågan om antagande av medlem avgörs av styrelsen om ej annat följer av 2 kap 10 i Bostadsrättslagen.

3 Frågan om antagande av medlem avgörs av styrelsen om ej annat följer av 2 kap 10 i Bostadsrättslagen. 3 Frågan om antagande av medlem avgörs av styrelsen om ej annat följer av 2 kap 10 i Bostadsrättslagen. Styrelsen är skyldig att snarast, normalt inom en månad från det att skriftlig ansökan om medlemskap

Läs mer

SVENSK SCENKONST. Branschorganisation för arbetsgivare inom musik, dans och teater S T A D G A R

SVENSK SCENKONST. Branschorganisation för arbetsgivare inom musik, dans och teater S T A D G A R SVENSK SCENKONST Branschorganisation för arbetsgivare inom musik, dans och teater S T A D G A R Antagna den 1 januari 1947 Reviderade den 3 november 1969, den 18 maj 1984, den 16 april 1985, den 2 april

Läs mer

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Södertälje kommun (2000-0159) nedan kallad Beställaren, och Leverantören (xxxxxx-xxxx)nedan kallad Leverantören har följande

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Melleruds Kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Diarie UH-2013-16 Ansvarig upphandlare Björn Lindquist Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

KONTRAKT AVSEENDE SERVICEINSATSER, HEMTJÄNSTINSATSER OCH DELEGERAD HEMSJUKVÅRD

KONTRAKT AVSEENDE SERVICEINSATSER, HEMTJÄNSTINSATSER OCH DELEGERAD HEMSJUKVÅRD AVTALSMALL Mellan Vellinge kommun, organisationsnummer 202100-1033, 235 81 Vellinge, nedan kallad beställaren och (leverantörens namn), org nr, adress, nedan kallad utföraren, tecknas denna dag följande

Läs mer

Valfrihet inom hemvård i Grästorps kommun

Valfrihet inom hemvård i Grästorps kommun Grästorps kommun Social verksamhet Valfrihet inom hemvård i Grästorps kommun Kapitel 4 Avtal för bedrivande av hemvård Innehållsförteckning 4. Avtal för bedrivande av hemvård... 3 4.1 Parter... 3 4.1.1

Läs mer

Överenskommelse om förmedling av lägenheter

Överenskommelse om förmedling av lägenheter Bilaga 1 Överenskommelse om förmedling av lägenheter Mellan Stockholms Stads Bostadsförmedling AB ("Bostadsförmedlingen") och AB Familjebostäder, AB Svenska Bostäder samt AB Stockholmshem ( Bostadsbolagen

Läs mer

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare:

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare: 1 (9) MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder Anordnare: 2 (9) Innehållsförteckning Sid nr 1 AVTALSPARTER 3 2 KONTAKTPERSONER FÖR AVTALET 3 3 AVTALSOMFATTNING

Läs mer

Malmö by bike Användningsvillkor. Innehåll. Gäller från och med 1 januari 2016

Malmö by bike Användningsvillkor. Innehåll. Gäller från och med 1 januari 2016 Malmö by bike Användningsvillkor Gäller från och med 1 januari 2016 Innehåll Malmö by bike Användningsvillkor... 1 1 Inledning... 2 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning

Läs mer

STYRELSENS I MEDFIELD DIAGNOSTICS AKTIEBOLAG (PUBL) (ORG NR. 556677-9871) ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL BESLUT GÄLLANDE PERSONALOPTIONPROGRAM

STYRELSENS I MEDFIELD DIAGNOSTICS AKTIEBOLAG (PUBL) (ORG NR. 556677-9871) ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL BESLUT GÄLLANDE PERSONALOPTIONPROGRAM STYRELSENS I MEDFIELD DIAGNOSTICS AKTIEBOLAG (PUBL) (ORG NR. 556677-9871) ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL BESLUT GÄLLANDE PERSONALOPTIONPROGRAM Styrelsen föreslår att årsstämman, enligt vad som närmare framgår

Läs mer

Leveransavtalsvillkor

Leveransavtalsvillkor 1 (9) Leveransavtalsvillkor Leverans av kuverteringsmaskin och leverans av fullservice av kuverteringsmaskin Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för leveransen. Avtalsvillkoren godkänns i sin helhet

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP SIGILL FRUKT & GRÖNT Standard för kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker med tillval för klimatcertifiering

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Fotterapeut Gunnel Pettersson (530624-3220) Suderbys Hangvar Företag Organisationsnummer Adress 620

Läs mer

Allmänna villkor (2016:1)

Allmänna villkor (2016:1) Allmänna villkor (2016:1) 1 Tillämpning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå KB tillhandahåller sina klienter. 1.2 När vi anlitas för att tillhandahålla

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal 1 Definition av uppdraget 1. 1.1 Aura Light och Kinsman har inlett ett icke

Läs mer

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1)

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) 1. Allmänt 1.1 Om Advokatbyrån Gulliksson AB Advokatbyrån Gulliksson AB, org. nr 556 733 5319 (Gulliksson) är ett svenskt registrerat aktiebolag som

Läs mer

Ramavtal CareerBuilder.se

Ramavtal CareerBuilder.se 1. Parter 1.1 CareerBuilder Nordic AB, org. nr 556665-3159, nedan kallad ( CareerBuilder ) 1.2 Region Skåne, org nr: 232100-0255 nedan kallad ( Kunden ) 2. Bakgrund 2.1 CareerBuilder driver en av Sveriges

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i revisorslagen (2001:883); SFS 2016:430 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om revisorslagen

Läs mer

Villkor för teckningsoptioner i REHACT AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

Villkor för teckningsoptioner i REHACT AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Villkor för teckningsoptioner i REHACT AB (publ) 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Aktiebolagslagen Bankdag avser aktiebolagslagen (2005:551), i

Läs mer

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster:

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: (gäller från och med den 1 december 2014) 1 ALLMÄNT 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fält Communications AB ( Fältcom ) tillhandahåller tjänster

Läs mer

STADGAR för Energigas Sveriges auktorisationsnämnd för prövning av behörighet som gasinstallationsledare

STADGAR för Energigas Sveriges auktorisationsnämnd för prövning av behörighet som gasinstallationsledare STADGAR för Sveriges auktorisationsnämnd för prövning av behörighet som gasinstallationsledare Fastställda av Sveriges Säkerhets- och teknikkommitté 2014-10-14 Sidan 1 av 5 1 Auktorisationsnämnden har

Läs mer

Regler för användning av certifikatsmärke utfärdat av SP Certifiering

Regler för användning av certifikatsmärke utfärdat av SP Certifiering Regler för användning av certifikatsmärke utfärdat av SP Certifiering CERTIFI AD ER Grundvillkor för att få använda certifikatsmärke utfärdat av SP Certifiering SP:s certifikatsmärke får användas under

Läs mer

AVTAL ANSLUTNING TILL BLYBATTERIRETURS INSAMLINGSSYSTEM BATTERILEVERANTÖRER. Postnummer, Ort

AVTAL ANSLUTNING TILL BLYBATTERIRETURS INSAMLINGSSYSTEM BATTERILEVERANTÖRER. Postnummer, Ort AVTAL ANSLUTNING TILL BLYBATTERIRETURS INSAMLINGSSYSTEM BATTERILEVERANTÖRER Bolagets namn Bolagets organisationsnummer Gatuadress, Box Postnummer, Ort Kontaktperson Telefonnummer till kontaktperson Ovanstående

Läs mer

Konsekvensutredning. Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer. Boverket

Konsekvensutredning. Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer. Boverket Konsekvensutredning i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket Titel: Konsekvensutredning i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Utgivare:

Läs mer

Malmö Nya Egnahemsförening 2008-01-14 11.45 Stadgar för bostadsrättsföreningen Malmö Nya Egnahemsförening Föreningens namn och ändamål 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Malmö Nya Egnahemsförening.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRSÄKRING AV TRANSPORTÖRS ANSVAR ENLIGT SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS ALLMÄNNA BESTÄMMELSER (ALLTRANS 2007)

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRSÄKRING AV TRANSPORTÖRS ANSVAR ENLIGT SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS ALLMÄNNA BESTÄMMELSER (ALLTRANS 2007) ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRSÄKRING AV TRANSPORTÖRS ANSVAR ENLIGT SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS ALLMÄNNA BESTÄMMELSER (ALLTRANS 2007) Dessa allmänna villkor är antagna av Sveriges Försäkringsförbunds Sjöutskott och

Läs mer

INFORMATION OM CERTIFIERING AV LOKALVÅRDARE ENLIGT PRYL. Svenska Special Certifieringar AB SSC S C. Utgåva 5 2005-08-10

INFORMATION OM CERTIFIERING AV LOKALVÅRDARE ENLIGT PRYL. Svenska Special Certifieringar AB SSC S C. Utgåva 5 2005-08-10 INFORMATION OM CERTIFIERING AV LOKALVÅRDARE ENLIGT PRYL Svenska Special Certifieringar AB SSC S C Utgåva 5 2005-08-10 Inledning Varför ska man bli certifierad? Det är det bästa sättet att visa att man

Läs mer

AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG

AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG 2015-04-07 Bilaga 1 AVTALSUTKAST AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG Dnr: 452-2170-2015 1. AVTALETS PARTER Mellan Länsstyrelsen i Värmlands län, nedan kallad Beställaren, och [Leverantör], nedan

Läs mer

Stadgar Form: Tagg, Stockholm Tryck: modintr Storgatan 5 Box 5510 yck offset 2011-10 114 85 Stockholm telefon 08-782 08 00 www.teknikforetagen.

Stadgar Form: Tagg, Stockholm Tryck: modintr Storgatan 5 Box 5510 yck offset 2011-10 114 85 Stockholm telefon 08-782 08 00 www.teknikforetagen. Stadgar Stadgar för Föreningen Teknikföretagen i Sverige och Teknikarbetsgivarna Stadgar för Föreningen Teknikföretagen i Sverige 1 Föreningens ändamål 5 2 Föreningens säte 5 3 Föreningen och dess medlemmar

Läs mer

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09 VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: Införda ändringar: Referens till ny certifieringsbestämmelse SS-EN ISO/IEC 17067:2013 samt mindre uppdateringar. Välkommen till SBSCs produktcertifiering

Läs mer

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt Avtal Parter I upphandlingen har nedanstående parter träffat följande avtal. Kommunen, 195 85 Märsta, org. nr 212000-0225 Leverantören Företagsnamn, Adress, Organisationsnummer Handlingar För avtalet gäller

Läs mer

Meddelande om styrelsens beslut bör lämnas senast två veckor efter det att ansökan inkommit.

Meddelande om styrelsens beslut bör lämnas senast två veckor efter det att ansökan inkommit. Stadgar för Bostadsföreningen Norrbacka U. P. A. med organisationsnummer 702001-5439. Föreningen bildades den 4 september 1918. Stadgarna antagna på årsmötena 2006-05-03 och 2007-05-24. 1 Namn och ändamål

Läs mer

STADGAR för Bostadsrättsföreningen Grinden98

STADGAR för Bostadsrättsföreningen Grinden98 STADGAR för Bostadsrättsföreningen Grinden98 1. Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Grinden98. Föreningens har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens

Läs mer

AGENTAVTL 150728 Inledning 1. Upplåtelse 2. Nya produkter 3. Agentens behörighet 4. Försäljningsinsatser

AGENTAVTL 150728 Inledning 1. Upplåtelse 2. Nya produkter 3. Agentens behörighet 4. Försäljningsinsatser AGENTAVTL 150728 Inledning Detta avtal skall gälla mellan Faraday Zone AB nedan kallat Leverantören, med adress Saffransgatan 7 424 42 Angered och den till agent sökande som godkänt detta agentavtal med

Läs mer

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification Certifieringsregler för Pannoperatörer RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2019-01-17 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från en oberoende tredjepart att personen

Läs mer

Avtalsbilaga D.1 Integration. Mall för avropsavtal. Stödtjänster för Säkerhetstjänster

Avtalsbilaga D.1 Integration. Mall för avropsavtal. Stödtjänster för Säkerhetstjänster Avtal Säkerhetstjänster Avtalsbilaga D.1 Integration - Mall för avropsavtal Rev.2.1 Senast ändrad Avtalsbilaga D.1 Integration Mall för avropsavtal avseende Stödtjänster för Säkerhetstjänster Detta dokument

Läs mer

Stadgar. För bostadsrättsföreningen Förberget 1 i Åre kommun.

Stadgar. För bostadsrättsföreningen Förberget 1 i Åre kommun. 1 Stadgar För bostadsrättsföreningen Förberget 1 i Åre kommun. 2 Firma och ändamål. 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Förberget 1. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

MALL FÖR UTVÄRDERING AV ENTREPRENADANBUD

MALL FÖR UTVÄRDERING AV ENTREPRENADANBUD MALL FÖR UTVÄRDERING AV ENTREPRENADANBUD Utvärdering av anbud kommer att göras i två steg : 1. Kvalificering De anbudsgivare som inte uppfyller nedan angivna krav på seriositet och andra ställda grundkrav

Läs mer

ett förbund inom TransportGruppen Stadgar Biltrafikens Arbetsgivareförbund

ett förbund inom TransportGruppen Stadgar Biltrafikens Arbetsgivareförbund ett förbund inom TransportGruppen Stadgar Biltrafikens Arbetsgivareförbund 21 Stadgar, juli 2014 med ändringar antagna på ordinarie förbundsstämmor den 14 maj 2013 samt den 13 maj 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Administrativa regler

Administrativa regler 1 ( 7 ) Innehållsförteckning 0. Inledning 1. Ansökan; förbindelser 2. Granskning 3. Beslut om certifiering; certifikat 4. Certifieringsmärke 5. Uppföljning 6. Ändrade förhållanden 7. Allvarlig anmärkning

Läs mer

IP SIGILL MJÖLK. Standard för Kvalitetssäkrad mjölkproduktion med tillval för klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ

IP SIGILL MJÖLK. Standard för Kvalitetssäkrad mjölkproduktion med tillval för klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP SIGILL MJÖLK Standard för Kvalitetssäkrad mjölkproduktion med tillval för klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ Copyright/Upphovsrätten

Läs mer

Ansökan från den som förvärvat bostadsrätt eller andel i bostadsrätt behandlas enligt bestämmelser i bostadsrättslagen och 43 i dessa stadgar.

Ansökan från den som förvärvat bostadsrätt eller andel i bostadsrätt behandlas enligt bestämmelser i bostadsrättslagen och 43 i dessa stadgar. Bostadsrättsföreningen Mineralen i Eskilstuna Stadgar A Allmänna bestämmelser 1 Föreningen, vars firma är Bostadsrättsföreningen Mineralen, har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Norburg & Scherp ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 3. Rådgivning

Norburg & Scherp ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 3. Rådgivning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 1. Tillämpningsområde och tolkning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller utöver Sveriges Advokatsamfunds vägledande regler om god advokatsed

Läs mer

NORM SBF 2013:1. Instruktör Heta Arbeten

NORM SBF 2013:1. Instruktör Heta Arbeten NORM SBF 2013:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Instruktör Heta Arbeten Förord I denna norm används begreppet Heta Arbeten för brandfarliga heta arbeten som utförs på en tillfällig arbetsplats.

Läs mer

Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Haga-Alm. Styrelsen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Haga-Alm. Styrelsen har sitt säte i Stockholm. Stadgar För Bostadsrättsföreningen Haga-Alm Organisationsnummer 769604-1610 Gäller efter antagande vid föreningsstämmor 2012-05-23 och 2012-06-12 Föreningens Firma och Säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen

Läs mer

PERSONLIG CERTIFIERING AV ACADEMIC TUTOR

PERSONLIG CERTIFIERING AV ACADEMIC TUTOR PERSONLIG CERTIFIERING AV ACADEMIC TUTOR Certifieringssystem som utvecklats inom PROCERTU projektet (Translation into Swedish from the original in English) Sida 1 till 7 INNEHÅLL INLEDNING DEL 1 - KRAV

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

Textil, Fiber och Beredning

Textil, Fiber och Beredning Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Textil, Fiber och Beredning Licensvillkor 2012-04-01 ALLMÄNNA VILLKOR 2011-04-07 1. Definitioner Ansökan: Licenstagarens ansökan om Licens, ifylld på av Svenska Naturskyddsföreningen

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129 FIRMA OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Småland 4 och 5. Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

RIKSANTIKVARIEÄMBETET STÖLDER OCH KULTURARV 2016-03-16 SSF - NORMER, STANDARDER OCH CERTIFIERING

RIKSANTIKVARIEÄMBETET STÖLDER OCH KULTURARV 2016-03-16 SSF - NORMER, STANDARDER OCH CERTIFIERING RIKSANTIKVARIEÄMBETET STÖLDER OCH KULTURARV 2016-03-16 SSF - NORMER, STANDARDER OCH CERTIFIERING SSF STÖLDSKYDDSFÖRENINGEN Innehållet i denna presentation får enligt lagen om upphovsrätt ej mångfaldigas,

Läs mer

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR SVENSKA SPEL Gäller fr o m den 27 november 2009 1 Allmänt... 3 2 Prenumerant... 3 3 Avtal om Prenumeration... 3 4 Betalning via autogiro... 3 5 Upphörande av Prenumeration...

Läs mer

Villkor för teckningsoptioner i Premune AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

Villkor för teckningsoptioner i Premune AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Villkor för teckningsoptioner i Premune AB (publ) 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Aktiebolagslagen Bankdag avser aktiebolagslagen (2005:551),

Läs mer

ANPASSNING AVSEENDE ANDRAHANDSUPPLÅTELSER P G A VÄNTAD LAGÄNDRING juli 2014. Följande bestämmelser skiljer sig från stadgeförslaget: 12, 40 och 44

ANPASSNING AVSEENDE ANDRAHANDSUPPLÅTELSER P G A VÄNTAD LAGÄNDRING juli 2014. Följande bestämmelser skiljer sig från stadgeförslaget: 12, 40 och 44 APPENDIX A Ny lydelse av paragraferna 17, 21 och 22 om resultatet av motion 4 blir att stämman ska välja styrelseordförande. Ändringarna är markerade med rött 17 Dagordning Ordinarie föreningsstämma Vid

Läs mer