CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05"

Transkript

1 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version:

2 Införda ändringar Avsnitten 5.8, betalning av faktura utsänd av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB Förändringarna i bestämmelserna innebär inga ändrade förutsättningar och åtagande för sökande eller innehavare varför SBSC inte tillställt denna bestämmelse till sökande och certifikatsinnehavare. Innehållsförteckning 1 Omfattning Referenser Termer och definitioner Sökande Sökandens åtaganden Ansökan Produktens egenskaper Tillverkarens ledningssystem för kvalitet och egenkontroll Förbindelse/avtal med tillverkare Sökande Avgifter Överklagande Innehavare Innehavarens åtaganden Överensstämmelse Skyldighet när intyg om överensstämmelse åberopas Skyldighet när SBSCs överensstämmelsemärke används Skyldighet när EG:s överensstämmelsemärke används Giltighetstid Försäkring Avgifter Överklagande SBSC SBSCs åtaganden Ansökan Informera Insyning Utvärdering av överensstämmelse Intyg om överensstämmelse Licens Licens för att använda andra märken Giltighetstid Övervakning av överensstämmelse Recertifiering (omcertifiering) Återkallande av intyg Lagring och publicering Avgifter Ändringar i certifieringsbestämmelser Sekretess Överklagande Ansvar för skada SS-EN Tvist (10)

3 1 Omfattning Detta dokument utgör SBSCs bestämmelser för certifiering av produkter för CE certifiering. Kraven på produkten föreskrivs i annex ZA i produktstandarden som certifieringen avser. Certifieringsbestämmelserna omfattar SBSCs administrativa krav i samband med certifieringen och upprätthållandet av intyget om överensstämmelse. Av certifieringsbestämmelserna framgår: - sökandens åtaganden för att SBSC ska kunna utvärdera överensstämmelse mot kravelementen i annex ZA i produktstandarden - sökandens åtaganden för att SBSC ska kunna intyga överensstämmelsen under intygets giltighetstid - SBSC åtaganden och handläggning av ansökan. (Krav på tillverkningsställe beskrivs i dokumentet; Bestämmelser krav på och godkännande av tillverkningsställe) Intygandet av produkten motsvarar CE-kraven mot byggproduktdirektivet (CPD) (89/106 EEG, från 21 december 1988) mot föreskrivna kravelement i annex ZA i resp. harmoniserad standard för produkten. 2 Referenser I certifieringsbestämmelserna finns referenser till nedanstående dokument. Titel Beteckning Utgivare Allmänna termer och definitioner avseende standardisering och därmed sammanhängande SS-EN SIS, Swedish Standards Institute områden (ISO/IEC Guide 2:2004) Rådets direktiv 89/106 EEG (21 dec. 1988) European Commission Certifieringsorgan, - Allmänna krav vid certifiering av produkter. SS-EN SIS, Swedish Standards Institute SS-EN ISO 9001:2008 Ledningssystem för kvalitet Krav (ISO 9001:2008) SS-EN ISO 9001:2008 SIS, Swedish Standards Institute Bestämmelser Krav på och godkännande av tillverkningsställe SBSC Produktstandard Beteckning Utgivare Byggnadsbeslag - Låshus - Mekaniskt manövrerade lås, fallås och slutbleck - Krav och provningsmetoder Byggnadsbeslag - Låshus - Elektromekaniskt manövrerade lås och slutbleck - Krav och provning SS-EN 12209:2004, SS-EN 12209:2004/AC:2005 SS-EN 14846:2008 SIS, Swedish Standards Institute SIS, Swedish Standards Institute 3 Termer och definitioner Om inte annat anges är tillämpade termer och definitioner hämtade från SS-EN och Rådets direktiv 89/106/EEG. I certifieringsbestämmelserna gäller följande termer och definitioner: 3 (10)

4 Ansökan: Uppdrag till SBSC för att utvärdera och kontrollera överensstämmelse mot kraven i annex ZA i en för produkten harmoniserad produktstandard som intyget avser. Bedömning av tillverkarens egenkontroll: Före SBSC beslutar att intyga överensstämmelse utförs en första insyning vid tillverkningsplatsen som följs upp med årliga kontroller (FPC). EG-försäkran om överensstämmelse: Tillverkaren eller dennes ombud inom EES gemenskapen utfärdar en EG-försäkran (Declartion of Conformity) gällande produktens överensstämmelse. EG försäkran skall vara upprättad på landets officiella språk. Granskning: SBSCs tekniska bedömning och kontroll av överensstämmelse av föreskrivna kravelement i en harmoniserad standard gentemot tekniskt underlag, provningsrapporter samt inskickat underlag från sökande. Giltighetstid: Datum till och med vilket SBSC beslutat att intyga överensstämmelse. Harmoniserad standard: Med harmoniserade standarder avses teknisk specifikation som antagits av CEN och CENELEC, var för sig eller gemensamt. Innehavare: Den som ansökt och accepterat förutsättningarna i certifieringsbestämmelserna samt är ansvarig för att fullfölja dessa åtaganden. Intyg: SBSCs benämning på utfärdat intyg om överensstämmelse mot annex ZA. ITT test: Initial Type Test (Första typprovningen) Recertifiering: Förfarande genom vilket SBSC kan besluta om att ge en ny giltighetstid för tidigare intygad produkt. Vid recertifiering görs en ny bedömning på tidigare inlämnat underlag under förutsättning att standard och produkt inte är reviderade. Sökande: Den som hos SBSC gjort ansökan 4 Sökande 4.1 Sökandens åtaganden Sökanden ska acceptera de förutsättningar samt fullfölja de åtaganden som finns i den vid varje tillfälle gällande certifieringsbestämmelsen. Om sökanden inte är tillverkare är det sökandens åtagande att informera tillverkaren om förutsättningarna och insyningen vid tillverkningsstället. 4.2 Ansökan Ansökan ska göras via SBSCs webbplats eller på annat sätt som anvisas av SBSC. Sökanden ska vara ett företag registrerat vid Bolagsverket eller en utländsk motsvarighet. Ansökan ska omfatta endast en produkttyp. Varianter (storlekar, utformning mm) av en produkttyp kan dock omfattas i samma ansökan. Den sökande ska utöver ansökan insända de handlingar som SBSC behöver för att kunna utföra uppdraget. Kompletterande handlingar skall vara skrivna på svenska eller engelska. 4 (10)

5 4.3 Produktens egenskaper Utvärdering, teknisk bedömning, av en produkt grundas på provningar och bedömning mot kraven i annex ZA i den harmoniserade produktstandarden. Provningen utförs på produkter som valts ut av SBSC och provats vid ett av SBSC accepterat provningslaboratorium. Om produkten modifierats efter provningen ska dessa tydligt framgå av den tekniska dokumentationen. 4.4 Tillverkarens ledningssystem för kvalitet och egenkontroll Företaget som tillverkar produkten skall ha ett dokumenterat ledningssystem (t.ex. ISO 9001 eller motsvarande) innehållande rutiner och processer för produktion och egenkontroll (FPC) som är utvärderat och accepterat av SBSC i samband med insyningen. (Bestämmelser - Krav på och godkännande av tillverkningsställe, se SBSCs hemsida under; Certifiering/ Kundinformation/ produkt). 4.5 Förbindelse/avtal med tillverkare Sökanden ansvarar för att tillverkaren följer nedanstående punkter; - att inte införa några förändringar i material eller konstruktion hos produkten som kan medföra att intygad produkt inte längre uppfyller kraven utan att dessförinnan ha meddelat SBSC och intygsinnehavaren, - informera tillverkaren om de villkor som är förknippade med SBSCs intyg samt att upplysa denne om eventuella förändringar i villkoren som kan införas av SBSC, - informera SBSC om eventuella förändringar mellan innehavaren och tillverkaren - att SBSC ges full insyn i produktion, lager av material och komponenter samt halvfabrikat och färdiga produkter. Dessutom erbjuda kontrolljournaler och motsvarande dokumentation till SBSC för granskning, - att upprätthålla ett kvalitetssystem som motsvarar de minimikrav som framgår av SBSC krav på tillverkningsställe (Bestämmelser - Krav på och godkännande av tillverkningsställe, se SBSCs hemsida under; Certifiering/ Kundinformation/ produkt). 4.6 Sökande Sökanden ska säkerställa att det finns rutiner och processer som föreskrivs i annex ZA i produktstandarden samt rutin för att: - dokumentera klagomål som berör dennes verksamhet med anknytning till det intyget avser, samt de åtgärder som vidtagits med anledning av klagomål. - avhjälpa fel eller brist som framkommit efter utfärdande av intyg om överensstämmelse. - vid fel eller brist i produkten som innebär risk för skada på person eller risk för inte obetydlig skada på eller förlust av egendom ansvara för att produkten återkallas eller för att felet eller bristen avhjälps på annat sätt. 4.7 Avgifter Sökanden ska betala av SBSC fakturerad certifieringsavgift, fabriksinsyning (FPC) samt typprovning (ITT), innan SBSC kan utfärda intyget. 4.8 Överklagande Sökanden äger rätt att överklaga SBSCs beslut som avser dennes ansökan. Överklagandet skall göras skriftligen och ställas till SBSC. Av överklagandet ska framgå vilket beslut som överklagas samt skälet till överklagandet och förslag till rättelse. Skrivelsen ska vara SBSC tillhanda senast fem veckor efter det att SBSC meddelat beslutet. 5 (10)

6 Om det visar sig att den klagande har haft fel i sitt överklagande gäller att den klagande står för hela kostnaden som uppkommit vid hanteringen av klagomålet. 5 Innehavare 5.1 Innehavarens åtaganden - Innehavaren av intyget ska acceptera de förutsättningar samt fullfölja de åtaganden som finns i den vid varje tillfälle gällande Certifieringsbestämmelsen samt Bestämmelser Krav på och godkännande av tillverkningsställe. - Innehavaren ska fortlöpande säkerställa att tillverkningsstället fullföljer de åtaganden som är angivna i dokumentet - Bestämmelser - Krav på och godkännande av tillverkningsställe. (Bestämmelser - Krav på och godkännande av tillverkningsställe, se SBSCs hemsida under, Certifiering/ Kundinformation/ produkt). 5.2 Överensstämmelse Innehavaren skall: - säkra att kraven på en intygad produkt upprätthålls mot kraven i produktstandarden, Certifieringsbestämmelserna och Bestämmelser Krav på och godkännande av tillverkningsställe, - informera SBSC om förändringar som kan ändra förutsättningarna för intyget, t.ex. materialändring, konstruktionsändring av produkt, ändring av tillverkningsprocess eller ny tillverkningsplats m.m. - medverka till att SBSC kan övervaka överensstämmelse genom årliga insyningar vid tillverkningsstället. - vid fel eller brist i produkten som innebär risk för skada på person eller risk för inte obetydlig skada på eller förlust av egendom ansvara för att produkten återkallas eller för att felet eller bristen avhjälps på annat lämpligt sätt. - hålla SBSC skadelöst mot ersättningskrav eller annan kostnad som kan ha åsamkats till följd av skada som orsakats av produkt vilken tillhandahållits av innehavaren, härunder inkluderat även fel och brister hos själva produkten och skada som orsakats av innehavaren. - om det efter utfärdande av intyg om överensstämmelse visar sig att produkten innehåller fel eller brister, som ej framkommit vid typprovning eller har observerats vid certifieringen, ansvara för att omedelbart avhjälpa felet eller bristen. 5.3 Skyldighet när intyg om överensstämmelse åberopas Innehavaren ska då intyg om överensstämmelse åberopas säkerställa att missförstånd inte uppstår om dess omfattning och innebörd. Intygande om överensstämmelse får inte åberopas efter att intyget återkallats eller giltighetstiden löpt ut. 5.4 Skyldighet när SBSCs överensstämmelsemärke används Innehavare ska vid användning av SBSCs logotyp tillse att denna återges i enlighet med tryckoriginalet som SBSC tillhandahåller. Logtypen ska användas på ett sådant sätt att missförstånd om omfattningen och innebörden av det intyget avser undviks. Logotypen får inte användas efter intygets giltighetstid löpt ut eller återkallats. 5.5 Skyldighet när EG:s överensstämmelsemärke används Innehavaren ska vid användning av EG-märket (CE) tillse att märket återges i enlighet med rådets direktiv 89/106 EEG, avsnitt 4.1 CE-märkning om överensstämmelse. 6 (10)

7 EG märket ska användas på ett sådant sätt att missförstånd om omfattning och innebörd av det intyget avser undviks. EG märket får inte användas efter att intygets giltighetstid löpt ut eller har avslutats. Märket ska enligt annex ZA.3 i produktstandarden åtföljas av; a. Anmälda organets identifikationsnummer b. Tillverkarens namn och adress eller varumärke c. Tillverkningsårets två sista siffror d. Certifikatets nummer e. Referens till Europa standarden f. Information för att ange produktens egenskaper, i tillämpliga fall tekniska specifikationer 5.6 Giltighetstid Innehavaren kan begära att SBSCs avslutar ett utfärdat intyg innan intygets giltighetstid löpt ut. Begäran ska vara SBSC tillhanda senast en månad innan det ska avslutas. Om innehavaren önskar recertifiering då intygets giltighetstid håller på att löpa ut ska en ny ansökan lämnas in till SBSC. Ansökan om recertifiering ska vara SBSC tillhanda senast tre månader innan giltighetstiden löper ut. Vid recertifiering gäller att produkten: - tillverkas på samma plats - inte har senare provningsprotokoll - är intygad mot en gällande standard och utgåva - att provningsrapporter inte är äldre än 10 år - inte har några nya ritningar - inte har några förändringar i material - inte har några förändringar i funktion - inte har några förändringar i design En förlängning av giltighetstiden i ett utfärdat intyg beviljas ej. 5.7 Försäkring Innehavaren ska tillse att dennes och tillverkarens verksamhet täcks av en ansvarsförsäkring. 5.8 Avgifter Innehavaren förbinder sig att fortlöpande under intygets giltighetstid betala de av SBSC fakturerade avgifterna för fabrikskontroller, licensavgifter och eventuella provningskostnader. Utebliven betalning av faktura efter förfallodatum medför omedelbart återkallande av certifikat. 5.9 Överklagande Innehavaren äger rätt att överklaga SBSCs beslut som avser dennes certifiering. 7 (10)

8 Överklagandet ska göras skriftligen och ställas till SBSC. Av överklagandet ska framgå vilket beslut som överklagas samt skälet till överklagandet och förslag till rättelse. Skrivelsen ska vara SBSC tillhanda senast fem veckor efter det att SBSC meddelat beslutet. Om det visar sig att den klagande har haft fel i sitt överklagande gäller att den klagande står för hela kostnaden som uppkommit vid hanteringen av klagomålet. 6 SBSC 6.1 SBSCs åtaganden SBSC följer de åtaganden som framgår av detta avsnitt i den vid varje tillfälle gällande certifieringsbestämmelsen, men kan om särskilda skäl föreligger göra avvikelse från denna. 6.2 Ansökan SBSC skickar efter ansökan ut en bekräftelse till sökande på uppdraget SBSC åtar sig att utföra. 6.3 Informera SBSC informerar sökande vilka underlag som den sökande ska komplettera ansökan med. SBSC avgör vilka varianter av produkter (storlekar, utformning mm) inom samma produkttyp som kan omfattas i en ansökan. SBSC informerar den sökande om vilka laboratorier som godtas samt om provningsprogram med hänsyn till varianter av produkten. Provningsrapporter som är äldre än 10 år accepteras inte som underlag vid bedömning av överensstämmelse. Kravet gäller även vid en recertifiering. I det fall SBSC bedömer att nödvändiga handlingar inte inkommit senast 12 månader efter det att ansökan inkommit till SBSC kan SBSC besluta om att avsluta ansökan utan vidare åtgärd. SBSC ansvarar för att ta ut erforderligt antal representativa produkter ur produktion för en ITT test. Utvalda produkter märks upp och skickas till ett av SBSC utvalt provningslaboratorium för ITT test. Om provningen utförts före ansökan så avgör SBSC om provningsrapporten kan utgöra underlag för intyget eller om en omprovning alternativt kompletterande provning krävs. 6.4 Insyning Vid ansökan genomför SBSC en första fabriksinsyning för att kontrollera och acceptera tillverkningsstället för produktion av ansökt produkt. Vid insyningen kontrolleras att tillverkningsstället har ett implementerat kvalitetsledningssystem, se avsnitt 4 i dokumentet Bestämmelser Krav på och godkännande av tillverkningsställe. Ett kvalitetsledningssystem som är tredjepartscertifierat mot SS-EN ISO 9001:2008 anses uppfylla de övergripande kraven i dokumentet Bestämmelser Krav på och godkännande av tillverkningsställe. Efter genomförd insyning skriver SBSC en revisionsrapport som skickas till innehavaren. 6.5 Utvärdering av överensstämmelse SBSC utvärderar överensstämmelse mot kraven i annex ZA i tillämpad produktstandard. Resultat av utvärderingen meddelas den sökande. Då SBSC bedömt att kraven inte är uppfyllda erbjuds sökande möjlighet till korrigerande åtgärder. I det fall tillräckliga korrigerande åtgärder inte inkommit inom 3 månader kan SBSC besluta om att avsluta ansökan utan vidare åtgärd. SBSC kan även besluta att avsluta en ansökan om särskilda skäl föreligger. 8 (10)

9 6.6 Intyg om överensstämmelse SBSC beslutar om att intyga överensstämmelse då SBSC konstaterat att sökanden fullgjort sina åtaganden samt bedömt att kraven i annex ZA i produktstandarden är uppfyllda. Den sökande meddelas intyg om överensstämmelse, EC-Intyg. SBSC intygar överensstämmelsen så länge innehavaren fullgör sina åtaganden och kraven i annex ZA i produktstandarden är uppfyllda, dock längst till angiven giltighetstid. SBSC beslutar om att upphöra med att intyga överensstämmelsen om innehavaren inte fullgör sina åtaganden, inte accepterar de förutsättningar eller fullföljer de åtaganden som anges i certifieringsbestämmelserna eller om kraven i annex ZA i produktstandarden inte längre är uppfyllda. 6.7 Licens SBSC meddelar innehavare licens för att använda intyg om överensstämmelse, EC-märke och SBSCs logotyp. Licensen gäller under tiden SBSC intygar överensstämmelsen. Tillverkningsstället har inte rätt att använda SBSCs certifieringsmärke i marknadsföringssammanhang. 6.8 Licens för att använda andra märken SBSC kan i vissa fall meddela certifikatsinnehavare rätten att återge andra märken tillsammans med certifieringsorganets namn eller märke. EC-märket, Certifieringsorganets namn eller märke får t.ex. åtföljas av ett piktogram (symbol) eller annan märkning som särskilt anger en speciell risk eller användning. 6.9 Giltighetstid Vid beslut att intyga överensstämmelse beslutas även om giltighetstid, normalt 5 år. Om SBSC bedömer att om särskilda skäl föreligger kan giltighetstiden i efterhand, genom nytt beslut, ändras till ett tidigare datum Övervakning av överensstämmelse SBSC genomför årlig fabrikskontroll vid tillverkningsplatsen för att kontrollera den fortlöpande överensstämmelsen med kraven i annex ZA i produktstandarden. Tidpunkt för fabrikskontrollen sker i samråd med innehavaren och omfattningen bestäms av SBSC enligt en upprättad revisionsplan som skickas till innehavaren innan kontrollens genomförande. Efter genomförd fabrikskontroll skriver SBSC en revisionsrapport som skickas till innehavaren 6.11 Recertifiering (omcertifiering) Efter att innehavaren lämnat in en ansökan samt att SBSC utfört en ny utvärdering av överensstämmelse kan SBSC besluta att utfärda ett nytt intyg med en giltighetstid på 5 år. SBSC avgör vilka kompletterande underlag som den sökande ska lämna in vid en recertifiering Återkallande av intyg Om det visar sig att en produkt avviker från intygat utförande och inte längre uppfyller kraven, intyget missbrukas eller innehavaren inte följer kraven i SBSC certifieringsbestämmelser, återkallas intyget. Vid återkallning kan SBSC förutom uppgifter som framgår av intyget även besluta om att publicera orsaken till återkallning Lagring och publicering SBSC lagrar på datamedia uppgifterna som framgår av ansökan samt de uppgifter och dokument som därefter tillförs ansökan. 9 (10)

10 SBSCs beslut om att intyga överensstämmelse publiceras med uppgifterna som framgår av intyg om överensstämmelse. SBSC publicerar även uppgifterna som framgår av återkallat intyg om återkallningen föranletts av att kraven i annex ZA inte är uppfyllda eller om SBSC av annat skäl så bedömer nödvändigt Avgifter SBSC fastställer och publicerar avgifterna på samtliga tjänster som är ansökningsbara. Offert kan lämnas på förfrågan. SBSC fakturerar den sökande/innehavaren de avgifter som ska betalas. Endast om särskilda skäl föreligger kan avgiften eller del av avgiften efter bedömning av SBSC återbetalas Ändringar i certifieringsbestämmelser SBSC förbehåller sig rätten att revidera certifieringsbestämmelserna. Reviderade certifieringsbestämmelser publiceras på SBSC hemsida. I den mån förändringar i certifieringsbestämmelserna berör de förutsättningar och åtagande sökanden/innehavaren har accepterat och förbundit sig att fullfölja ska sökanden/innehavaren beredas rimlig tid (som längst 12 månader) att uppfylla de ändrade förutsättningarna och åtagandena. Om sökande/innehavaren inte accepterar ändringen av förutsättningarna eller fullföljer dessa åtaganden efter denna tid kan intyget återkallas Sekretess Förutom uppgifterna som framgår av intyget och som är publicerade av SBSC på hemsidan så har SBSC sekretess för alla övriga uppgifter och handlingar som SBSC tagit del av i samband med intygandet Överklagande I den mån SBSCs omprövning med anledning av ett överklagande inte leder till ändring i beslutet eller till annan överenskommelse mellan sökanden/innehavaren och SBSC överlämnar SBSC ärendet till SBSCs rådgivande överklagandeinstans (Certifieringsnämnden). Om det visar sig att den klagande har haft fel i sitt överklagande gäller att den klagande står för hela kostnaden som uppkommit vid hanteringen av klagomålet Ansvar för skada SBSC ansvarar endast för försummelse i samband med certifieringen och endast för skada som påtalats inom tre år efter försummelsen. SBSCs skadeståndsskyldighet begränsas vid varje skada till 10 basbelopp. SBSC ikläder sig inte något ansvar för direkt eller indirekt skada, kostnad eller förlust som kan följa av att SBSC beslutar om att upphöra med att intyga överensstämmelse. SBSC garanterar inte, ansvarar inte för och godkänner inte arbeten utförda av sökanden/innehavaren SS-EN SBSC åtar sig att uppfylla kraven i SS-EN "Certifieringsorgan, Allmänna krav vid certifiering av produkter". 7 Tvist Tvist mellan SBSC och den sökanden/innehavaren ska slutligt avgöras genom skiljedom enligt Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts regler för förenklat skiljeförfarande. 10 (10)

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag. Version: 2016-05-11

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag. Version: 2016-05-11 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER Certifiering av företag Version: 2016-05-11 Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB SBSC dok 120762003 Införda ändringar Bilaga 1 och 2 Innehållsförteckning 1 Omfattning...3

Läs mer

P-märkning av byggprodukter

P-märkning av byggprodukter P-märkning av byggprodukter Certifieringsregel CR BBR - Generella regler avseende krav i BBR 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Förord 2 1 Inledning 3 2 Villkor för certifiering 3 2.1 Allmänt

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

CE märkning av Räcken

CE märkning av Räcken CE märkning av Räcken Klas Johansson, SP SP (NB 0402) är ett av sju anmälda organ (NB) i Sverige inom CPD. SP är dagsläget anmält organ för över 120 henstd inom CPD. CE-märkning av Räcken (byggprodukter)

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2011D0008 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 21 juni 2011 om

Läs mer

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac ,

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac , Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac 2012-10-16, 2012-10-17 Typgodkännande Gaffelmärkning Svenska kraven i BBR, Boverkets byggregler! CE-märkning Europeisk deklarering av produktegenskaper! Byggherren

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:6 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan. Version:

VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan. Version: VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan Version: 2016-03 - 04 Vägledning för ansökan Certifiering av ledningssystem för kvalitet (SS-EN ISO 9001:2008) Certifiering av miljöledningssystem (SS-EN ISO 14001:2004)

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1997:58 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle; Utkom

Läs mer

23.5.91 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 128/ 1

23.5.91 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 128/ 1 13/Vol. 20 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 95 391L0263 23.5.91 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 128/ 1 RÅDETS DIREKTIV av den 29 april 1991 om tillnärmning av medlemsstaternas

Läs mer

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg 1. Regler om vågar i EU 2009/23/EG om icke-automatiska vågar Direktivet för icke-automatiska vågar/nawi Direktivet är genomfört i Sverige

Läs mer

Nyheter inom svetsområdet. Per-Åke Pettersson Certification, Inspecta Sweden AB 2014-10-27

Nyheter inom svetsområdet. Per-Åke Pettersson Certification, Inspecta Sweden AB 2014-10-27 Nyheter inom svetsområdet Per-Åke Pettersson Certification, Inspecta Sweden AB 1 Lite om innehållet Marknadstrender Svetsning En speciell process Nyheter på standardområdet Svetsarprövning Smältsvetsning

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE Genom att beställa tjänster från MedSpace har Användaren accepterat dessa Allmänna Villkor. Dessa Allmänna Villkor finns tillgängliga på MedSpace webbsida och kan erhållas

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 28.5.2014 L 159/41 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 574/2014 av den 21 februari 2014 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 vad gäller bilaga III

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:11 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle; Utkom

Läs mer

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter Avtalsvillkor 1 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Produkter som registreras i BASTA-systemet får inte innehålla ämnen med egenskaper enligt avtalade

Läs mer

P-märkning av Säkerhetsväst

P-märkning av Säkerhetsväst SPCR 164 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Certifieringsregler för P-märkning av Säkerhetsväst SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Technical Research Institute of Sweden Certifiering - Certification

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal 1 Definition av uppdraget 1. 1.1 Aura Light och Kinsman har inlett ett icke

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AVTAL OM ANNONS OCH SPONSRING PÅ TV OCH WEBB

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AVTAL OM ANNONS OCH SPONSRING PÅ TV OCH WEBB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AVTAL OM ANNONS OCH SPONSRING PÅ TV OCH WEBB 1. INLEDANDE BESTÄMMELSER 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för avtal ingångna mellan Annonsör och TV4 AB, org. nr. 556242-7152 (nedan

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSBESTÄMMELSER FÖR PLASTBRANSCHEN

ALLMÄNNA LEVERANSBESTÄMMELSER FÖR PLASTBRANSCHEN ALLMÄNNA LEVERANSBESTÄMMELSER FÖR PLASTBRANSCHEN Antagna år 2009 av Svensk Plastindustriförening och Plast- och Kemibranscherna Tillämplighet. 1.Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när

Läs mer

VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version:

VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-03-04 Vägledning för ansökan Certifiering av personer info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Molntjänster version 2014

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Molntjänster version 2014 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Molntjänster version 2014 Utgivna av IT&Telekomföretagen 2014 Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att tillämpas när leverantören tillhandahåller en standardiserad och varaktig

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster:

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: (gäller från och med den 1 december 2014) 1 ALLMÄNT 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fält Communications AB ( Fältcom ) tillhandahåller tjänster

Läs mer

Vad händer nu inom ReVAQ? Framtidsarbete och kontinuitet. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Vad händer nu inom ReVAQ? Framtidsarbete och kontinuitet. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Vad händer nu inom ReVAQ? Framtidsarbete och kontinuitet En lägesrapport av Annika Ekvall & Matz Sandström SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Dagens föredrag: 1. Manual och certifieringsregler för

Läs mer

Budstransporter. Licensvillkor 1 mars 2016. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval. 1 Definitioner. 2 Rättigheterna till Bra Miljöval

Budstransporter. Licensvillkor 1 mars 2016. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval. 1 Definitioner. 2 Rättigheterna till Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Budstransporter Licensvillkor 1 mars 2016 ALLMÄNNA VILLKOR 2016-03-01 1 Definitioner Ansökan: Licenstagarens ansökan om Licens, ifylld på av Svenska Naturskyddsföreningen

Läs mer

CE-UPP för brandskyddat trä som levereras via tillverkare och distributörer som inte är prestanda deklarerade.

CE-UPP för brandskyddat trä som levereras via tillverkare och distributörer som inte är prestanda deklarerade. Som BYGGARE har du skyldighet att se i backspegeln efter PRESTANDA DEKLARATION. CE-UPP för brandskyddat trä som levereras via tillverkare och distributörer som inte är prestanda deklarerade. Hej BYGGARE

Läs mer

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande:

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande: ANSÖKAN OM ACKREDITERING FÖR -certifiering av produkter/processer, personer, ledningssystem för kvalitet, miljö/energi, arbetsmiljö, informationssäkerhet och systematiskt arbetsmiljöarbete -godkännande

Läs mer

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1)

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) 1. Allmänt 1.1 Om Advokatbyrån Gulliksson AB Advokatbyrån Gulliksson AB, org. nr 556 733 5319 (Gulliksson) är ett svenskt registrerat aktiebolag som

Läs mer

Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige

Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige 1 Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige 1 Föreningens uppgifter Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige är en ideell förening och en medlemsorganisation inom Föreningen Svenskt Näringsliv.

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Gunnel Färm Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd om elektriska utrustningar för explosionsfarlig

Läs mer

Leveransavtalsvillkor

Leveransavtalsvillkor 1 (9) Leveransavtalsvillkor Leverans av kuverteringsmaskin och leverans av fullservice av kuverteringsmaskin Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för leveransen. Avtalsvillkoren godkänns i sin helhet

Läs mer

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats.

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats. FORCE Certification A/S ABC-Sys Allmänna bestämmelser för certifiering av ledningssystem 35:e upplagan november 2015 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 1 2. Inledande Certifiering... 1 3. Revisionsavslut

Läs mer

Är flytvästarna testade?

Är flytvästarna testade? Konsumentverket/KO PM 2003:21 Är flytvästarna testade? Marknadskontroll av flytvästar 2002 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Metod... 4 Teknisk dokumentation... 4 Formulär Försäkran om överensstämmelse...

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

SPCR 004. Certifieringsregler för Arkivmateriel

SPCR 004. Certifieringsregler för Arkivmateriel SPCR 004 Certifieringsregler för Arkivmateriel SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Technical Research Institute of Sweden Certifiering - Certification 2015-12-15 2 Abstract Certification rules for

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1997:4) om kontroll och om utsläppande på marknaden av explosiva varor för civilt bruk

Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1997:4) om kontroll och om utsläppande på marknaden av explosiva varor för civilt bruk KONTROLL OCH UTSLÄPPANDE PÅ MARKNADEN AV EXPLOSIVA VAROR FÖR CIVILT BRUK Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1997:4) om kontroll och om utsläppande på marknaden av explosiva varor för civilt bruk

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR Dessa villkor utgör en integrerad del av avtalet. Hänvisningar till avtalet omfattar också dessa villkor. 1 Definitioner I dessa allmänna villkor gäller följande

Läs mer

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6)

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6) Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR Dessa villkor gäller för alla tjänster som Bergh & Co Advokatbyrå AB ( Advokatbyrån eller vi ) tillhandahåller till sina klienter. Sveriges Advokatsamfunds vägledande

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

Avtal om Personaloptioner

Avtal om Personaloptioner BILAGA B Avtal om Personaloptioner Personaloptionsprogram 2015 i Medfield Diagnostics Aktiebolag 1 PARTER 1.1 Medfield Diagnostics Personnel AB, org. nr. 556788-2955, ett helägt dotterbolag till Medfield

Läs mer

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09 VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: Införda ändringar: Referens till ny certifieringsbestämmelse SS-EN ISO/IEC 17067:2013 samt mindre uppdateringar. Välkommen till SBSCs produktcertifiering

Läs mer

Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt:

Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt: Sidan 1 av 6 Specialanpassade medicintekniska produkter 2006-04-12 Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt: Arbetet ska baseras på en skriftlig anvisning och att produkten

Läs mer

NORM prsbf 2011:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten OBS! ENDAST REMISSUTGÅVA! EJ FÖR ANVÄNDNING ELLER TILLÄMPNING.

NORM prsbf 2011:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten OBS! ENDAST REMISSUTGÅVA! EJ FÖR ANVÄNDNING ELLER TILLÄMPNING. NORM prsbf 2011:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten OBS! ENDAST REMISSUTGÅVA! EJ FÖR ANVÄNDNING ELLER TILLÄMPNING Hembrandsläckare Innehållsförteckning FÖRORD... 3 0 INLEDNING... 4 1 OMFATTNING...

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Certifieringsregler för entreprenadbesiktningsmän Entreprenadbesiktningar inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen

Certifieringsregler för entreprenadbesiktningsmän Entreprenadbesiktningar inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen 2016-02-15 Sida 1(5) Certifieringsregler för entreprenadbesiktningsmän Entreprenadbesiktningar inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen 1. Allmänt 1.1 Certifiering av besiktningsman utförs av

Läs mer

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp Koncerninköp Per Löwhagen Inköpare 0704-200302 per.lowhagen@swepro.se Datum 2009-04-05 Diarienr 0900930 1 (9) Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden Handling 1 Ramavtal Koncerninköp

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kvalificerade elektroniska signaturer; SFS 2000:832 Utkom från trycket den 14 november 2000 utfärdad den 2 november 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande.

Läs mer

Giltiga from 1 oktober 2014 ALLMÄNNA VILLKOR. för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten

Giltiga from 1 oktober 2014 ALLMÄNNA VILLKOR. för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten ALLMÄNNA VILLKOR för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten 1 Allmänna villkor för Svenska Spels sponsringstjänst Gräsroten 1. ALLMÄNT Svenska Spel har som affärsidé att utveckla och erbjuda spel på

Läs mer

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt Avtal Parter I upphandlingen har nedanstående parter träffat följande avtal. Kommunen, 195 85 Märsta, org. nr 212000-0225 Leverantören Företagsnamn, Adress, Organisationsnummer Handlingar För avtalet gäller

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008. 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd.

Utgåva Ändringsnot Datum. 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008. 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd. 02 / 04 / 2012 2/12 Innehåll 6.1 Referenser...

Läs mer

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare:

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare: 1 (9) MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder Anordnare: 2 (9) Innehållsförteckning Sid nr 1 AVTALSPARTER 3 2 KONTAKTPERSONER FÖR AVTALET 3 3 AVTALSOMFATTNING

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag AVTALSVILLKOR 1(8) Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag Gäller från och med 2013-11-01. 1 Allmänt 1.1, 556016-2561, nedan Skellefteå Kraft, förfogar över ett kommunikationsnät med bredbandskapacitet.

Läs mer

Ordlista CE- märkning

Ordlista CE- märkning Ordlista CE- märkning Ordlista CE-märkning Fackord och fackuttryck på svenska och engelska med förklaringar på svenska. Anmält Organ Notified bodies Anmälda Organ är anmälda till EU-kommissionen som behöriga/ackrediterade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i revisorslagen (2001:883); SFS 2016:430 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om revisorslagen

Läs mer

kvalitetsmanual för Trycksättning med gas

kvalitetsmanual för Trycksättning med gas Datum 2008-01-25 Utgåva 2 ISSN 1400-6138 Vägledning för upprättande av kvalitetsmanual för ackrediterade kontrollorgan Trycksättning med gas Sida nr: 1 (1) Kapitel Datum: 2008-01-25 SIDFÖRTECKNING Trycksättning

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2003:11) om medicintekniska produkter;

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Fotterapeut Gunnel Pettersson (530624-3220) Suderbys Hangvar Företag Organisationsnummer Adress 620

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.7.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.7.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.7.2014 C(2014) 4580 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.7.2014 om villkorför klassificering utan provning av vissa obehandlade trägolv enligt

Läs mer

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. Visitas stadgar 1. FÖRENINGENS FIRMA Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för

Läs mer

Förslag till nya Allmänna regler 2015

Förslag till nya Allmänna regler 2015 Förslag till nya Allmänna regler 2015 Läsanvisning Dokumentet innehåller förslag till nya allmänna regler kapitel 2, 3 och 20 samt ny bilaga 7. Dessutom innehåller dokumentet förslag till mindre tillägg

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2003R1702 SV 28.12.2009 005.002 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1702/2003 av den 24 september

Läs mer

Ulf Palm Ann Sofi Agnevik. Sektionen för Socialtjänst, skydd och säkerhet Civilrättssektionen Kommunalrättssektionen

Ulf Palm Ann Sofi Agnevik. Sektionen för Socialtjänst, skydd och säkerhet Civilrättssektionen Kommunalrättssektionen Cirkulärnr: 2004:87 Diarienr SK: 2004/2258 Handläggare: Sektion/Enhet: Anna Svensson Ulf Palm Ann Sofi Agnevik Datum: 2004-11-03 Rubrik: Bilagor: Sektionen för Socialtjänst, skydd och säkerhet Civilrättssektionen

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Maskinsäkerhetsspecialist

Maskinsäkerhetsspecialist Certifieringsregler för Maskinsäkerhetsspecialist RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2017-10-17 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från en oberoende tredjepart att

Läs mer

Bil- och småhusförsäkringar

Bil- och småhusförsäkringar Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Bil- och småhusförsäkringar Licensvillkor 2011 ALLMÄNNA VILLKOR 2011-04-07 1. Definitioner Ansökan: Licenstagarens ansökan om Licens, ifylld på av Svenska Naturskyddsföreningen

Läs mer

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 FÖRSLAG TILL NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 Ändringslogg Ändring Datum Utgåva 1, antagen vid klubbens bildande 1983 09 19 Revision till utgåva 2 2013 05 15 Ås Båtklubb är en ideell förening, bildades

Läs mer

Riktlinjer och krav för våra leverantörer

Riktlinjer och krav för våra leverantörer 1 INTRODUKTION Nitators affärsidé handlar i korta drag om att vara en miljömedveten samarbetspartner för kunder med högt ställda krav på kvalitet, leveranssäkerhet och flexibilitet. 1.1 Krav Syftet med

Läs mer

Cygrids Allmänna Bestämmelser

Cygrids Allmänna Bestämmelser Cygrids Allmänna Bestämmelser 1 Defenitioner 1.1 Cygrids Cygrids är en förkortning av det juridiska namnet på företaget Cygrids Communications AB med organisationsnummer 556552-0540. I avtalstexten nedan

Läs mer

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Försäkringsförmedling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 februari 2005 Sven-Erik Österberg Tord Gransbo (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (6) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-3 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING...2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...2

Läs mer

Allmänna villkor (2016:1)

Allmänna villkor (2016:1) Allmänna villkor (2016:1) 1 Tillämpning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå KB tillhandahåller sina klienter. 1.2 När vi anlitas för att tillhandahålla

Läs mer

Norburg & Scherp ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 3. Rådgivning

Norburg & Scherp ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 3. Rådgivning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 1. Tillämpningsområde och tolkning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller utöver Sveriges Advokatsamfunds vägledande regler om god advokatsed

Läs mer

RIKSANTIKVARIEÄMBETET STÖLDER OCH KULTURARV 2016-03-16 SSF - NORMER, STANDARDER OCH CERTIFIERING

RIKSANTIKVARIEÄMBETET STÖLDER OCH KULTURARV 2016-03-16 SSF - NORMER, STANDARDER OCH CERTIFIERING RIKSANTIKVARIEÄMBETET STÖLDER OCH KULTURARV 2016-03-16 SSF - NORMER, STANDARDER OCH CERTIFIERING SSF STÖLDSKYDDSFÖRENINGEN Innehållet i denna presentation får enligt lagen om upphovsrätt ej mångfaldigas,

Läs mer

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller kärnteknisk verksamhet, m.m. Med sådan verksamhet avses 1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering,

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen i Västra Götalands län 14 FS 2009:534 14 FS 2013:66 14 FS 2015:35 14 FS 2015:64 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns allmänna föreskrifter (14 FS 2009:534) om åtgärder mot penningtvätt och

Läs mer

AGENTAVTL 150728 Inledning 1. Upplåtelse 2. Nya produkter 3. Agentens behörighet 4. Försäljningsinsatser

AGENTAVTL 150728 Inledning 1. Upplåtelse 2. Nya produkter 3. Agentens behörighet 4. Försäljningsinsatser AGENTAVTL 150728 Inledning Detta avtal skall gälla mellan Faraday Zone AB nedan kallat Leverantören, med adress Saffransgatan 7 424 42 Angered och den till agent sökande som godkänt detta agentavtal med

Läs mer

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Södertälje kommun (2000-0159) nedan kallad Beställaren, och Leverantören (xxxxxx-xxxx)nedan kallad Leverantören har följande

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

RAMAVTAL OM UPPDRAG SOM MENTOR

RAMAVTAL OM UPPDRAG SOM MENTOR Mellan [MENTORNS FIRMA], org.nr [NUMMER], ( Mentorn ), [POSTADRESS], och Nordic Growth Market NGM AB, org.nr 556556-2138, ( NGM ), Mäster Samuelsgatan 42, 111 57 Stockholm, (tillsammans Parterna, och var

Läs mer

FU 2000 Generella systemkrav

FU 2000 Generella systemkrav Handling 7.1 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 6 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare CGE Handläggande enhet, Handläggare XQ, Göran

Läs mer

STYRELSENS I MEDFIELD DIAGNOSTICS AKTIEBOLAG (PUBL) (ORG NR. 556677-9871) ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL BESLUT GÄLLANDE PERSONALOPTIONPROGRAM

STYRELSENS I MEDFIELD DIAGNOSTICS AKTIEBOLAG (PUBL) (ORG NR. 556677-9871) ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL BESLUT GÄLLANDE PERSONALOPTIONPROGRAM STYRELSENS I MEDFIELD DIAGNOSTICS AKTIEBOLAG (PUBL) (ORG NR. 556677-9871) ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL BESLUT GÄLLANDE PERSONALOPTIONPROGRAM Styrelsen föreslår att årsstämman, enligt vad som närmare framgår

Läs mer

Svenska PEFC:s krav för direktcertifiering och certifiering i grupp

Svenska PEFC:s krav för direktcertifiering och certifiering i grupp Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s krav för direktcertifiering och certifiering i grupp PEFC SWE 004:4 Publik konsultation 2015-11-09 2016-01-11 PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen

Läs mer

Bilaga 1 Specifikation Tilläggstjänster SOS Alarm och Räddningstjänsten Dals Ed har överenskommit om följande Tilläggstjänster enligt punkt 2.3 i Samarbetsavtal 82537SOS Tilläggstjänst (tjänstekod) Fullinformation

Läs mer

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR SVENSKA SPEL Gäller fr o m den 27 november 2009 1 Allmänt... 3 2 Prenumerant... 3 3 Avtal om Prenumeration... 3 4 Betalning via autogiro... 3 5 Upphörande av Prenumeration...

Läs mer

AVTAL för innovationsdeltagare

AVTAL för innovationsdeltagare Avdelning Digitala samlingar Dnr 137-KB 415-2014 AVTAL för innovationsdeltagare Detta avtal har tecknats mellan (1) Kungl. biblioteket (KB), organisationsnummer 202100-1710 och (2) XYZ (Innovationsdeltagaren),

Läs mer

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification Certifieringsregler för Pannoperatörer RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2019-01-17 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från en oberoende tredjepart att personen

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-03-25 Dnr 137-2014 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Åklagarkammaren i Luleå 1. SAMMANFATTNING Nämnden konstaterar att det har funnits allvarliga

Läs mer

Ansökan om. Produktcertifiering av en Byggprodukt

Ansökan om. Produktcertifiering av en Byggprodukt Företag: Ansöker certifiering av en byggprodukt enligt nedan Produkt: Avsedd användning: Märkning p - märkning Annat: t Typgodkännande enligt BBR OBS för ansökan certifiering för CE-märkning (byggproduktdirektivet

Läs mer

Avtalsvillkor Lag om valfrihetssystem (LOV)

Avtalsvillkor Lag om valfrihetssystem (LOV) Avtalsvillkor Lag om valfrihetssystem (LOV) Mellan Kristinehamns kommun, org.nr 212000-1868 nedan kallad beställaren och org.nr nedan kallad utföraren, tecknas följande avtal. 1. Syfte Utföraren åtar sig

Läs mer