CE-UPP för brandskyddat trä som levereras via tillverkare och distributörer som inte är prestanda deklarerade.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CE-UPP för brandskyddat trä som levereras via tillverkare och distributörer som inte är prestanda deklarerade."

Transkript

1 Som BYGGARE har du skyldighet att se i backspegeln efter PRESTANDA DEKLARATION. CE-UPP för brandskyddat trä som levereras via tillverkare och distributörer som inte är prestanda deklarerade.

2 Hej BYGGARE Du har säkert hört talats om CE-märkning, eller hur? Men känner du till är att brandimpregnerat trämaterial omfattas av EU:s Byggproduktförordning 305/2011 och att det är obligatoriskt krav på CE-märkning samt tillhandahållande av prestandadeklaration, så kallad DoP? (DoP står för Declaration of Performance). Tyvärr finns det aktörer som placerar produkter på marknaden som inte är CE-märkta och därmed både olagliga att sälja och att använda. Om du som byggare använder sådana produkter så gör du ett lagbrott, det är din skydlighet som nedströmsanvändare att kontrollera prestandadeklarationen och att kunna visa upp den för t.ex. byggnadsnämnden. För dig som nedströmsanvändare så kan distributörer och tillverkare skylla ifrån sig på vem som har skyldighet att CE-märka produkten inom ramen för definition; tillverkare, varunamn, placera på marknaden, importör, distributör och så vidare. Tillsyns myndigheter t.ex Marknadskontrollen/Boverket säger en sak, branschen säger en annan. Men hur kan du som nedströmsanvändare (byggare) veta vad som egentligen gäller? Det är trots allt ditt ansvar att använda CE-märkta produkter. Men misströsta inte. Det finns en röd tråd i hela byggproduktförordningen som ingen aktör eller myndighet kan bortse ifrån. Brandimpregnerat trä får inte säljas och inte heller användas utan att prestandadeklaration tillhandahålls nedströmsanvändare t.ex. byggare, och det är din skyldighet som byggare att ta del av denna och bedöma att produkten verkligen uppfyller kravet. Det kan kännas skrämmande att just jag skall bära ansvar om produktens prestanda, men så är det och så är det för alla nedströmsanvändare inom ramen för CE-märkning. Att diskutera vem som anses vara tillverkare är en sak som många pratar bort. Men att sälja och använda en produkt som inte har prestandadeklaration är olagligt och betydligt enklare att sätta fingret på. I denna broschyr från Woodsafe Timber Protection får du som distributör och byggare värdefull information om din skyldighet att ta del av produktens prestandadeklaration. / Trevlig läsning. Version 2016/5 March 2016 WOODSAFE TIMBER PROTECTION AB Telefon: +46 (0) Adress: Box 1153, Västerås. Sweden Besöksadress: Fågelbacken brandövningsplats, Västerås. Internet : Woodsafe Timber Protection AB. Woodsafe är ett registrerat varumärke som tillhör Woodsafe Timber Protection AB.

3 Som distributör har du alltid skyldigheten att tillhandahålla träproduktens prestandadeklaration till din kund.

4 4 Du känner väl till att du som BYGGARE måste kunna visa prestandadeklaration för den produkt du använder. Om du inte kan det, då får du INTE använda produkten.

5 Varför måste du ta del av produktens prestandadeklaration? Prestandadeklaration är en EU förordning d.v.s. obligatorisk lag och som deklarerar produktens egenskaper, vem som är tillverkare och tillverkningstället, anmält organ för FPC kontroll m.m. Du bryter mot lagen om du säljer och, -eller använder brandimpregnerad träprodukt som inte har prestandadeklaration. Lagen gäller samtliga medlemsländer inom EU. Det är DU som har skyldighet att bedöma produktens egenskaper utifrån prestandadeklarationen. Ingen deklaration, -omöjligt att bedöma = Förbjuden att använda. 5 Innehållet i prestandadeklarationen skall deklarera aktuellt träslags prestanda och det skall framgå överensstämmande enligt harmoniserad produktstandard EN14915:2013 eller EN13986:2004 +A1:2015 Kom ihåg. Brandimpregnerade träprodukter omfattas av fortlöpande tillverkningskontroll enligt Annex ZA, AVCP system 1. Detta innebär att brandimpregnerat trä omfattas av tredjepartskontroll och att CE märkning enligt «Certificate of Constancy of Performance» är ett lagkrav. Utställande av detta certifikat kan enbart utfärdas av anmält organ och det skall alltid framgå till vilken harmoniserad standard certifikatet avser t.ex. EN14915:2013 (massiv trä) eller EN13986:2004 +A1:2015 (träbaserade skivor).

6 6 Bäste byggare, det är mycket du måste tänka på innan du köper och använder brandskyddat trä. Ta en extra koll på checklistan!

7 Checklista för Byggare: Har jag fått prestandadeklaration för det träslag jag tänkt köpa och använda? Framgår det i deklarationen vem som är tillverkare och vart tillverkningsstället är? Jag får bara brandprovningsrapport / klassifikationsrapport. Varför? 7 Visar min leverantör/grossist upp ett dokument med titel, Certificate of Constancy of Performance?...Egna anteckningar

8 Du har skyldighet att titta tillbaks i backspegeln och kräva att få en prestandadeklarationen. Oavsett vilken aktör i kedjan av den produkt du tänkt köpa och använda dig av så måste du alltid kräva att få produktens prestandadeklaration. 8 Det är vanligt att distributör, tillverkare, importör skyller på varandra om vem som skall tillhandahålla prestandadeklarationen. Men det spelar faktiskt ingen avgörande roll i sammanhanget. Om du som byggare inte får prestandadeklarationen i din hand, då kan du inte bedöma produkten såsom EU kräver och därmed är det olagligt att använda produkten och att sälja produkten. Om du som byggare använder massivt trä eller plywood i ditt projekt som inte kan uppvisa prestandadeklaration, då övertar du som byggare hela ansvaret för produktens prestanda och i händelse av brand står ditt företag/arbetsgivare ekonomiskt ansvarig.

9 EUROPEISKA UNIONEN. BILAGA III. CPR 305/2011 NR CPR - C ( / ) DoP Declaration of Performance Prestandadeklaration (DoP) Byggproduktförordningen, CPR 305/2011 SS-EN 14915:2013 Dokument referens: SC Reviderad: Sidan 1 av 2 DoP kan se olika ut, men innehållet skall följa anvisningar i Annex ZA. Brevid här så ser du ett exempel på Woodsafes DoP. Samtliga punkter måste alltid finnas med, oavsett vem som tagit fram DoP 1. PRODUKT IDENTIFIKATION a. 2. BENÄMNING: a. Woodsafe brandskyddsimpregnerat trä SOLID WOOD PANELLING AND CLADDING. 3. PRODUKTENS ANVÄNDNING I ENLIGHET MED TILLÄMPNING, HARMONISERAD TEKNISK SPECIFIKATION: a. Woodsafe brandskyddsimpregnerat massivt trä förväntas användas i byggnadsverk med krav på materialegenskaper mot brand för interiör och exteriör användning. 4. TILLVERKARE: a. Woodsafe Timber Protection AB, Fågelbacken brandövningsplats, Västerås. Sweden. b. Företagets organisationsnummer: SE (VAT ) c. Registrerat varumärke: Woodsafe TEKNISK SUPPORT, PRODUKT FRÅGOR: a. Thomas Bengtsson, VD Woodsafe Timber Protection AB, , b. E-post: support@woodsafe.se 6. SYSTEM FÖR FORTLÖPANDE TILLVERKNINGS KONTROLL: a. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (0402) b. CPR 305/2011. EN14915:2013 Annex ZA, AVCP system PRESTANDA DEKLARATION AVSER HARMONISERAD PRODUKTSTANDARD: a. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har genomfört initial typprovning i enlighet med relevanta materialegenskaper enligt SS EN-14915:2013, inspektion av tillverkningsställe, tillverkning och kvalitetssystem samt kontroll av företagets fastställda rutiner. b. Avtal med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Avtalsnummer , Rev c. Produkten uppfyller samtliga krav på enligt tillägg appendix Annex ZA, AVCP system EUROPEISK BEDÖMNING, CERTIFIERING: a CPR SC VÄSENTLIGA EGENSKAPER PRESTANDA HARMONISERAD TEKNISK SPECIFIKATION Massivt trä med förädlade egenskaper mot brand. Avsedd att användas där brandtekniska materialegenskaper Woodsafe FRTW (fireretardant treated wood) uppfyller föreskrivs t.ex. vägg och takbeklädnad, samtliga egenskaper och krav konstruktioner med mera. Följande träslag omfattas av detta DoP: beskrivna i Annex ZA, system 1, > 12mm Furu enligt SS EN-14915:2013. > 12mm Gran > 12mm Ek > 12mm Björk B-s1,d0 > 12mm Lönn > 21mm Asp DoP SC _Woodsafe_ docx Woodsafe Timber Protection AB Denna DoP är reviderad Copyright 2015 Woodsafe Timber Protection «DoP är en förkortning av Declaration of Performancy»

10 Varför CE-märkning? CE är en förkortning av Conformité Européenne CE-märkning är en nyckelindikator på om en produkt överensstämmer med EU-lagstiftningen och märkningen möjliggör fri rörlighet av produkter på den europeiska marknaden. Genom att fästa CE-märket på en produkt deklarerar tillverkaren, på sitt eget ansvar, att den överensstämmer med alla lagkrav för CE-märkning. Följaktligen garanterar man att produkten får säljas i hela det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EEA, de 27 medlemsländerna i EU och EFTA-länderna Island, Norge och Liechtenstein), såväl som Turkiet. Detta gäller också produkter som tillverkas i tredjeland och som säljs i EEA och Turkiet. 10 Vissa produkter kan tillverkaren själv CE-märka. Men när väsentliga egenskaper såsom egenskap mot brand förändras måste trämaterialet typprovas, tillverkningsstället kontrolleras, kvalitetssystem upprättas m.m. Detta får inte tillverkaren göra själv. CE-märkning är en nyckelindikator att produkten överensstämmer med produktstandarden, men därmed inte sagt att nationella byggregler uppfylls. Detta måste du kontrollera i BBR.

11 Företagets inköpsavdelningen måste ha grundläggande kunskap om lagstadgade krav som berör brandskyddat trä. 11

12 CE-märkning är tvingande regler. Notera att CE-märkning aldrig är frivillig. Antingen omfattas produkten av reglerna och då måste den märkas för att få säljas, eller omfattas man inte och då får man inte märka den med CE. Omfattas produkten av CE-märkning tar dessa regler över produktsäkerhetsdirektivet även om produkterna säljs till konsumentledet. 12 CE-märkets funktion. CE-märket är en symbol som måste sättas på vissa produkter. Även om CEmärket är ett synligt intyg på att produkten uppfyller lagen krav så säger det inget om produktens kvalitet, funktion och prestanda. Märkningen visar att tillverkaren /importören intygar att produkten uppfyller de grundläggande säkerhetskraven i ett eller flera EU-direktiv. Märkningen spelar en viktig roll för frihandeln och harmoniseringen av regler inom EU. Tack vare märkningen kan varorna cirkulera fritt. Maskiner, leksaker och elektriska apparater är exempel på produkter som omfattas av krav på CEmärkning för att få säljas. Märket är avsett som en signal till ansvariga myndigheter och konsumenter att: kraven på säkerhet, hälsa och miljö är uppfyllda för alla berörda direktiv. föreskriven procedur för kontroll av konstruktion och tillverkning följts. CE-märkning av brandimpregnerat trä kan enbart utfärdas av anmält organ t.ex. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, No

13 Allt styrs av harmoniserad produktstandard. Massivt trä och träbaserade skivor omfattas av harmoniserad produktstandard och det är din skyldighet att känna till vilka regler som gäller om du tänkt använda dig av brandimpregnerat trä och plywood. 13 EN14915:2013. Gran, Furu, Björk, Ceder, Lärk, EK, Poppel, Ask, Lönn, Poppel är bara några exempel på massiva träslag som måste vara CE-märkta. EN13986:2004 +A1:2015 Gran, Furu, Björk, Poppel är bara några exempel på plywoodsorter som måste vara CE-märkta. DOKUMENTATIONSKRAV. CE-märkta träslag och plywoodskivor omfattas av standardens bilaga Annex ZA, AVCP system 1 samt prestandadeklareras (DoP). Ingen produkter får placeras på marknaden utan DoP, och inga produkter får monteras i byggnadsverk om CE-märkning samt om DoP saknas. Detta är ett lagkrav ställt av EU.

14 14 Det händer att säljare påstår att prestandadeklaration inte behövs och att det räcker med rapporter som visar B-s1,d0. Detta är ett direkt vilseledande budskap!

15 Provning «Reaktion mot Brand» I Europa är materialets reaktion mot brand harmoniserad vilket innebär att provningstandard är EN13823 för euroklass A, B, C, D, F inkluderat index av -s och -d. Resultatet är specifikt för provningen vilket innebär att provat material utan luftspalt inte ger godkännande för luftspalt, tunnaste tjocklek är provad tjocklek och grövre, tät monterad panel ger inte godkännande för glespanel eller perforerad plywood och så vidare. Klassifikation av brandprovningen. När brandprovet är utfört klassificeras resultatet enligt klassifikationsstandard EN Det är viktigt att förstå att klassifikationen t.ex. B-s1,d0 inte är en certifiering av produkten utifrån det faktum att kraven för CE-märkning enligt harmoniserad produkt standard. Som nedströmsanvändare måste du förstå att du inte kan använda brandprovningsrapport och klassifikationsrapport som underlag vid upphandling eller som underlag vid brandskyddsdokumentering i skedet för överlämnande av byggprojektet. Certifiering är ett körkort. När en brandimpregnerad träprodukt är certifierad såsom CE-märkt enligt harmoniserad standard EN14015:2013 eller EN13986:2004 +A1:2015 så är hela tillverkningskedjan granskad, kontrollerad och står under fortlöpande tillverkningskontroll enligt krav som framgår i Annex ZA, AVCP system 1. Skillnaden mellan brandprovning, -klassifikationsrapport är att ett certifikat är det enda giltiga dokument och som krävs för att du som användare skall kunna använda produkten i ditt projekt, och det är det enda giltiga dokument i kombination med en prestandadeklaration som din distributör får sälja produkten med. Prestandadeklaration. (DoP) Brandimpregnerad träprodukt måste alltid ha en prestandadeklaration. Det är din skyldighet att läsa den innan du köper och använder produkten. Denna DoP tillsammans med CE-märkt brandimpregnerat trä som är certifierat är det du alltid skall kräva av din distrubutör. Kravet på prestandadeklaration är en lag och som regleras i EU byggproduktförordning. 15

16 Bygghandel har stort ansvar. Du är distributör om du köper och säljer vidare byggprodukter inom EU:s inre marknad. Du får inte sälja produkter som omfattas av en harmoniserad standard, som inte är CE-märkta. Det är viktigt att du som säljer byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard efterfrågar prestandadeklaration och CE-märkning hos dina leverantörer. 16 För att du ska få sälja byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ska de vara CE-märkta och ha en prestandadeklaration. Du ska också se till att det finns bruksanvisningar, säkerhetsföreskrifter, och när det behövs, kemikalieinformation om produkten. Som distributör får du inte upprätta någon av denna dokumentation själv, utan det är tillverkaren som är ansvarig för sin produkt och den medföljande dokumentationen. CE-märkning är en nyckelindikator att produkten överensstämmer med produktstandarden, men därmed inte sagt att nationella byggregler uppfylls. Detta måste du kontrollera i BBR.

17 Checklista till Distributörer: Har min leverantör verkligen certifierade produkter? Har jag fått prestandadeklaration för produkten, som jag skall lämna till min kund? Jag får bara brandprovningsrapport / klassifikationsrapport. Varför? 17...Egna anteckningar

18 BILAGA-E 18 Använd marknadens bästa verktyg för dokument kontroll.

19 Bilaga E Intyg om brandtekniska egenskaper av träprodukter. B-s1,d0. K210/B-s1,d0. SP-Fire 105. CEN/TS DRF INT, INT1, EXT. Träprodukter med avsikt att användas för permanent installation i byggnadsverk, där krav mot brand föreskrivs enligt Boverkets riktlinjer samt EU byggproduktförordning, CPR 305/2011. Produktens egenskaper och tillverkarens certifiering redovisas/intygas i detta dokument av leverantör/tillverkare: Produktens namn: Leverantör/tillverkare: Detaljer/fritext: Ange vilket/vilka träslag och dimensioner som efterfrågas i aktuellt projekt: Om du känner dig osäker på vilken dokumentation som krävs. Använd då Bilaga-E och Bilaga-C som underlättar jämförelse av dokumentation Tabell E. 1 Användningsområde och produkt: Interiör användning Massivt trä Exteriör användning (se E.7 och E.8) Plywood Annan användning Preciserat: Tabell E. 2 Vilken brandskyddsmetod tillämpas: Vakuum och tryckimpregnering Brandskyddsfärg/lack Borstmaskin* * Borstmaskin avser applicering av brandskyddsmedel på träets yta. Tabell E. 3 Certifikat utfärdade av: SP CERTIFIERING. Annan nordisk instans. Annan instans/land SITAC. Ange: Ange instans: DNV. Kontroll avtal nr: Kontroll avtal nr: 19 Tabell E. 4 Certifieringssystem. OBS: omfattning redovisas i E.5. CE certifiering EN14915 CE certifiering EN13986 Typgodkännandebevis Övrigt Ja Nej Ja Nej Ja Nej Tabell E. 5 Euroklass B-s1,d0. Finns följande dokumentation tillgänglig. E 5.1 CE certifikat (Constancy of Performance), hänvisning till EN14915 (trä) Ja Nej E Om Ja. Ange certifikat nummer: E 5.2 CE certifikat (Constancy of Performance), hänvisning till EN13986 (plywood) Ja Nej E Om Ja. Ange certifikat nummer: E 5.3 Finns DoP (prestandadeklaration) utfärdad för aktuell produktgrupp? Ja Nej E 5.4 Uppfyller produkten/aktuellt träslag, B-s1,d0 med luftspalt? Ja Nej E 5.5 Är aktuell produkt (fritext ovan), upptagen på utfärdat CE certifikat? Ja Nej E 5.6 Är aktuell tjocklek* godkänd B-s1,d0 enligt E 5.1 alternativt E 5.2? Ja Nej * Godkänd tjocklek gäller från t.ex. > 12mm och tjockare. Tunnare tjocklek än angiven är därmed inte godkänd. Tabell E. 6 Kvalitetssystem, fortlöpande tillverkningskontroll: Tillverkningskontroll av: Kvalitetssystem saknas Annat system. Ange: Tabell E. 7 Beständiga egenskaper, enligt CEN/TS 15912: (pren16755) (alt. NT-Fire 054) E 7.1 Certifierad genom typgodkännandebevis, CEN/TS DRF INT, INT1 Ja Nej E 7.2 Certifierad genom typgodkännandebevis, CEN/TS DRF EXT? Ja Nej E 7.3 Annan beständighetsprovning/godkännande t.ex. ASTM D-2898 Ja Nej System för dokumentkontroll av brandskyddade träprodukter Utgåva 1. Bilaga-E och Bilaga-C finns att ladda hem från Woodsafes hemsida.

20 En broschyr från WOODSAFE WOODSAFE TIMBER PROTECTION AB Telefon: Adress: Box 1153, Västerås. Sweden Besöksadress: Fågelbacken brandövningsplats, Västerås. VAT: SE Internet : Support : helpdesk@woodsafe.se Version 2016/5. March Woodsafe Timber Protection AB. Woodsafe är ett registrerat varumärke som tillhör Woodsafe Timber Protection AB.

Brandskyddat trä WOMAG. Känner du till lagkraven som berör dig? INFORMATION TILL DIG SOM ÄR DISTRIBUTÖR/GROSSIST, INKÖPARE OCH ANVÄNDARE

Brandskyddat trä WOMAG. Känner du till lagkraven som berör dig? INFORMATION TILL DIG SOM ÄR DISTRIBUTÖR/GROSSIST, INKÖPARE OCH ANVÄNDARE Brandskyddat trä Känner du till lagkraven som berör dig? INFORMATION TILL DIG SOM ÄR DISTRIBUTÖR/GROSSIST, INKÖPARE OCH ANVÄNDARE 2015 10 WOMAG Träprodukter måste ha en CE-märkning innan DE FÅR ATT MARKNADSFÖRAS,

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2013-12-09 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2013-12-09 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2013-12-09 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac ,

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac , Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac 2012-10-16, 2012-10-17 Typgodkännande Gaffelmärkning Svenska kraven i BBR, Boverkets byggregler! CE-märkning Europeisk deklarering av produktegenskaper! Byggherren

Läs mer

Construct Products Regulation (CPR) DECLARATION OF PERFORMANCE. 8 oktober 2012 Reykjavik

Construct Products Regulation (CPR) DECLARATION OF PERFORMANCE. 8 oktober 2012 Reykjavik Construct Products Regulation (CPR) DECLARATION OF PERFORMANCE 8 oktober 2012 Reykjavik Construct Products Regulation Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning 120504

Läs mer

P-märkning av byggprodukter

P-märkning av byggprodukter P-märkning av byggprodukter Certifieringsregel CR BBR - Generella regler avseende krav i BBR 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Förord 2 1 Inledning 3 2 Villkor för certifiering 3 2.1 Allmänt

Läs mer

Woodsafe brandskyddsimpregnerat. Typgodkänt och CE-märkt trä och plywood

Woodsafe brandskyddsimpregnerat. Typgodkänt och CE-märkt trä och plywood Woodsafe brandskyddsimpregnerat trä Typgodkänt och CE-märkt trä och plywood EN NÖJD THOMAS BENGTSSON EFTER EN LYCKAD BRANDPROVNING ENLIGT SP-FIRE 105 I BORÅS. LAGAR SOM REGLERAR OCH BESKRIVER BRANDKRAV

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 28.5.2014 L 159/41 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 574/2014 av den 21 februari 2014 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 vad gäller bilaga III

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Boverket oktober 2014 Slutrapport Marknadskontroll Kaminer Dnr 1102-4606/2008 Boverket 2014 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

P-märket är SPs kvalitetsmärke

P-märket är SPs kvalitetsmärke KVALITET SPs P-märke har länge använts som kvalitetsmärke för exempelvis fabrikstillverkade småhus och fjärrvärmecentraler. Nu utvidgas användningen inom byggområdet. Varje produktområde har särskilda

Läs mer

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: Införda ändringar Avsnitten 5.8, betalning av faktura utsänd av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

Typgodkännandebevis SC1323-13

Typgodkännandebevis SC1323-13 Typgodkännandebevis SC1323-13 med beslut om tillverkningskontroll enligt 8 kap. 22 och 23 Plan-och Bygglagen (2010:900), PBL Motordriven slagdörrsöppnare EM PSW250 Innehavare Entrematic Group AB, Lodjursgatan

Läs mer

Utförandet av den produkt som anges i punkterna 1 och 2 är i överensstämmelse med angivna prestanda i punkt 9.

Utförandet av den produkt som anges i punkterna 1 och 2 är i överensstämmelse med angivna prestanda i punkt 9. 1 PRESTANDADEKLARATION Datum för utfärdande: 01/07/2013 Ersätter: Nr. --- - CPR --/---- - år/# av: dd/mm/årår No. 1121 CPR CA0007 CPR 2013/1 Produkttypens unika identifierings kod: 2 Typ eller serienummer:

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Certifikat 0251/99. Handelsnamn ISOVER FIREPROTECT 150, ISOVER FIREPROTECT 150F

Certifikat 0251/99. Handelsnamn ISOVER FIREPROTECT 150, ISOVER FIREPROTECT 150F Certifikat 0251/99 Nedanstående produkt och tillverkningskontroll har bedömts uppfylla Boverkets Byggregler (BBR) i de avseenden och under de förutsättningar som anges i detta certifikat. ISOVER FIREPROTECT

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning Marknadskontroll och kontaktpunkt Europaparlamentets

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt maj 2015 2 Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfal Marknadskontroll av byggprodukter,

Läs mer

Guide till CE-märkning

Guide till CE-märkning Guide till CE-märkning Guiden hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad standard

Läs mer

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1 Dags att CE-märka bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1 1 Ett verktyg för CE-märkning Den här broschyren är ett verktyg för dig som arbetar med lastbärande konstruktioner i stål och aluminium.

Läs mer

Marknadskontroll av brandvarnare

Marknadskontroll av brandvarnare INFORMATION 1(5) Datum 2013-11-14 Diarienummer 1119-2494/2013 Till tillverkare, importörer och distributörer av brandvarnare. Marknadskontroll av brandvarnare Byggproduktförordningen (EU) nr 305/2011,

Läs mer

CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE. Johan Åkesson Research Institutes of Sweden. Certifiering

CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE. Johan Åkesson Research Institutes of Sweden. Certifiering CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE Johan Åkesson 2018-05-30 Research Institutes of Sweden Certifiering RISE ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige Sverige behöver ett kraftfullt forskningsinstitut

Läs mer

Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR)

Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR) Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR) Obligatorisk 1. juli 2013 -märkning CE-märkningen är det pass som möjliggör en produkt att släppas ut lagligt på marknaden i någon medlemsstat.

Läs mer

Manual för CE-märkning. Sara Elfving

Manual för CE-märkning. Sara Elfving Manual för CE-märkning Sara Elfving Manualen hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad

Läs mer

Leksaker och Barnartiklar Vilka regler gäller? Ska alla produkter vara CE märkta? Stina Johansson Per-Olov Sjöö

Leksaker och Barnartiklar Vilka regler gäller? Ska alla produkter vara CE märkta? Stina Johansson Per-Olov Sjöö Leksaker och Barnartiklar Vilka regler gäller? Ska alla produkter vara CE märkta? Stina Johansson Per-Olov Sjöö Frågor som vi kan få.. Hur många leksaker och barnartiklar har Konsumentverket godkänt i

Läs mer

Är flytvästarna testade?

Är flytvästarna testade? Konsumentverket/KO PM 2003:21 Är flytvästarna testade? Marknadskontroll av flytvästar 2002 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Metod... 4 Teknisk dokumentation... 4 Formulär Försäkran om överensstämmelse...

Läs mer

Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1. Vägledning för stålbyggare

Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1. Vägledning för stålbyggare Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1 Vägledning för stålbyggare 4 utgåvan, 2014 CE-märkning av byggprodukter CE-märkning är ett system för produktmärkning inom EU- och EES-området som infördes

Läs mer

ARKITEKT. Vägledning om brandskyddat trä till dig som är arkitekt från Woodsafe Timber Protection AB, Sweden

ARKITEKT. Vägledning om brandskyddat trä till dig som är arkitekt från Woodsafe Timber Protection AB, Sweden ARKITEKT Vägledning om brandskyddat trä till dig som är arkitekt från Woodsafe Timber Protection AB, Sweden. +46 21 14 72 73 www.woodsafe.se 2016 Hej ARKITEKT INNEHÅLL När du är i behov av brandsäkert

Läs mer

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen).

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut À partir du 1er Juillet 2013 LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). Svårt

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS EN VÄGLEDNING för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS Provning, certifiering och typgodkännande av byggnadsmaterial

Läs mer

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving Marknadskontroll 2014-03-13 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska de byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att

Läs mer

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Från den 1 juli 2013 måste byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard

Läs mer

CPR. 27 sep 2012 Annika Wessel

CPR. 27 sep 2012 Annika Wessel CPR 27 sep 2012 Annika Wessel Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG

Läs mer

Omsorgsminister Osmo Soininvaara

Omsorgsminister Osmo Soininvaara Statsrådets skrivelse till Riksdagen med förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om maskiner och om ändring av direktiv 95/16/EG I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR Boverket har under 2016-2017 utfört marknadskontroll av gips- och fibergipsskivor som omfattas av någon av följande

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

Berg & Grus Oskarshamn 2012-05-03 CE-Märkning av ballastmaterial Vad innebär det och vad är nytt!

Berg & Grus Oskarshamn 2012-05-03 CE-Märkning av ballastmaterial Vad innebär det och vad är nytt! Berg & Grus Oskarshamn 2012-05-03 CE-Märkning av ballastmaterial Vad innebär det och vad är nytt! 1 Lars Björk Vattenfall Research And Development VRD Vattenfall Research And Development Civil Engineering

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen - Vad är CPR? - Vilka byggprodukter omfattas? - Prestandadeklaration och CE-märkning - Boverkets roll 120504 Sida 2 Europaparlamentets

Läs mer

SSMFS 2012:5. Bilaga 1 Ansökan om tillstånd

SSMFS 2012:5. Bilaga 1 Ansökan om tillstånd Bilaga 1 Ansökan om tillstånd En ansökan om tillstånd ska ställas till Strålsäkerhetsmyndigheten och innehålla uppgifter om: 1. Sökandens namn, adress, telefonnummer, person- eller organisationsnummer

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter 1102-1173/2010 2013-03-27 Ärendet avslutas med denna slutrapport. Inga åtgärder kommer att vidtas gentemot

Läs mer

CE märkning av Räcken

CE märkning av Räcken CE märkning av Räcken Klas Johansson, SP SP (NB 0402) är ett av sju anmälda organ (NB) i Sverige inom CPD. SP är dagsläget anmält organ för över 120 henstd inom CPD. CE-märkning av Räcken (byggprodukter)

Läs mer

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverket meddelar följande allmänna råd om tillämpningen av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2004:3)

Läs mer

Seminarium om EU:s Byggproduktförordning. 4 juni 2012

Seminarium om EU:s Byggproduktförordning. 4 juni 2012 Seminarium om EU:s Byggproduktförordning 4 juni 2012 Program 13.00 Allmän introduktion till byggproduktförordningen CPR Kristina Einarsson och Annika Wessel 14.00 Kaffe Manual för CE-märkning och prestandadeklaration

Läs mer

Marknadskontrollplan 2016

Marknadskontrollplan 2016 Promemoria Datum 2015-12-15 3.10 Diarienummer 3511/2015 Marknadskontrollplan 2016 Boverket, Box 534, 371 23 Karlskrona. Telefon: 0455-35 30 00. Fax: 0455-35 31 00. E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

Byggproduktförordningen

Byggproduktförordningen Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning 120504 Sida 1 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Krav på CE-märkning regleras i Byggproduktförordningen,

Läs mer

Prestandadeklaration för Träullit Akustik

Prestandadeklaration för Träullit Akustik Prestandadeklaration för Träullit Akustik Bygg med naturlagarna Prestandadeklaration för Träullit Akustik Beteckning: Träullit Akustik Produkttyp: CE-märkt och naturvänlig ljudabsorptionsplatta av träullit.

Läs mer

Hur hanterar vi CEmärkta. Lahja Rydberg Forssbeck

Hur hanterar vi CEmärkta. Lahja Rydberg Forssbeck Hur hanterar vi CEmärkta produkter Lahja Rydberg Forssbeck Disposition Byggproduktförordningen Boverkets föreskrifter och Trafikverkets föreskrifter Vårt sätt att kravställa produktkrav i AMA-världen Produktstandard

Läs mer

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö, vilket fn:s konvention om barnets rättigheter understryker. Samhällets olika organ

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:6 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

EN Ytbehandling CPR Anmält organ Standarder Certifieringsprocessen Typprov och TAIT Besiktningsprocessen Förbättringspotential

EN Ytbehandling CPR Anmält organ Standarder Certifieringsprocessen Typprov och TAIT Besiktningsprocessen Förbättringspotential EN 12271 Ytbehandling 2014-12-02 CPR Anmält organ Standarder Certifieringsprocessen Typprov och TAIT Besiktningsprocessen Förbättringspotential Förkortningar CPR Construction Product Regulation, Byggproduktförordningen,

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel Byggproduktförordningen CPR Annika Wessel 2013-02-21 Byggproduktförordningen 120504 Sida 2 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring

Läs mer

MW SS-EN 13162 T5 DS(TH) CS(10)70 TR15 PL(5)100 WL(P)- MU1

MW SS-EN 13162 T5 DS(TH) CS(10)70 TR15 PL(5)100 WL(P)- MU1 En kortfattad vägledning till produktegenskaper och koder enligt europastandarden SS-EN 13162 Värmeisoleringsprodukter för byggnader Fabrikstillverkade mineralullsprodukter (MW) Egenskapsredovisning Takunderskiva

Läs mer

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute Byggproduktförordningen 1 juli 2013 Byggprodukter ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas OM de omfattas

Läs mer

Europeisk brandklassning av träprodukter D-s2,d0

Europeisk brandklassning av träprodukter D-s2,d0 0311043 RESULTAT I SAMMANDRAG FRÅN INSTITUTET FÖR TRÄTEKNISK FORSKNING Europeisk brandklassning av träprodukter D-s2,d0 Träprodukters brandklass är D-s2, d0 Ytterligare provning behövs oftast inte Nya

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER Boverket har under 2015-2016 utfört marknadskontroll av fönster som omfattas av den harmoniserade standarden SS-EN 14351-1. Kontrollen

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

CE-märkning av personlig skyddsutrustning

CE-märkning av personlig skyddsutrustning ADI 469 CE-märkning av personlig skyddsutrustning Regler för EU och Sverige De regler som gäller i dag infördes när Sverige gick med i EES och senare i EU. EU:s produktdirektiv om personlig skyddsutrustning

Läs mer

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1. Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar?

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1. Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Ska mitt företag vara certifierat? Är det mitt företag som ska CE-märka produkterna När säljs en produkt? Vad är en byggprodukt?

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1997:58 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle; Utkom

Läs mer

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell CE-märkning av byggprodukter Ebbe Rosell Ni vet redan: Att våra regelverk kräver CE-märken på många produkter. Att det finns harmoniserade europeiska produktstandarder. Att det finns olika bekräftelseprocedurer

Läs mer

EXTERIOR FIRERETARDANT CLADDING

EXTERIOR FIRERETARDANT CLADDING 2014-2015 EXTERIOR FIRERETARDANT CLADDING Limträpanel 25x200 Foto: Michael Perlmutter Södra Timber A/S Foto: Sidsel Clement BRANDSKYDDAD TRÄFASAD WOODSAFE TIMBER PROTECTION AB www.woodsafe.se OM OSS Woodsafe

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE. Marcus Tillman Research Institutes of Sweden. Certifiering

CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE. Marcus Tillman Research Institutes of Sweden. Certifiering CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE Marcus Tillman 2018-09-21 Research Institutes of Sweden Certifiering Fakta om RISE-koncernen Finns över hela Sverige och lite till. 2 300 medarbetare, varav 30 %

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Utmärkt kvalitet för din skull

Utmärkt kvalitet för din skull Lilla boken om P Utmärkt kvalitet för din skull En P-märkt vara eller tjänst är noggrant typprovad mot högt ställda krav och godkänd av en oberoende part. Det innebär att att den är trygg och säker att

Läs mer

Ordlista CE- märkning

Ordlista CE- märkning Ordlista CE- märkning Ordlista CE-märkning Fackord och fackuttryck på svenska och engelska med förklaringar på svenska. Anmält Organ Notified bodies Anmälda Organ är anmälda till EU-kommissionen som behöriga/ackrediterade

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:11 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle; Utkom

Läs mer

Saint-Gobain Silent Wall 65 db. En effektiv yttervägg med hög fuktsäkerhet för bullriga stadsmiljöer

Saint-Gobain Silent Wall 65 db. En effektiv yttervägg med hög fuktsäkerhet för bullriga stadsmiljöer Saint-Gobain Silent Wall 65 db En effektiv yttervägg med hög fuktsäkerhet för bullriga stadsmiljöer Saint-Gobain Silent Wall 65 db Från och med 1 juni 2015 infördes nya regler för byggande av bostäder.

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖRTILLVERKADE BETONGPRODUKTER

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖRTILLVERKADE BETONGPRODUKTER Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖRTILLVERKADE BETONGPRODUKTER Boverket har under 2017 utfört marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter som omfattas av ett antal olika

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot uppkomst av brand Skydd mot uppkomst av brand Caroline Cronsioe Brandingenjör Sotningskonferens 2012 Innehåll Plan och bygglagen (2010:900), PBL Sotarens roll i byggprocessen Boverkets byggregler Förändringar generellt

Läs mer

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning Tankdagen 20140327 Solna Presentation Kenneth Lind Trafikverket / Investering / Teknik- och Miljö Borlänge 2010 - Specialist Asfalt och beläggning Bakgrund Laboratoriechef NCC ROADS Projektledare Underhåll

Läs mer

PRESTANDADEKLARATION. DoP No. 0679-CPD-0074 - SE (Version 1)

PRESTANDADEKLARATION. DoP No. 0679-CPD-0074 - SE (Version 1) PRESTANDADEKLARATION DoP No. 0679-CPD-0074 - SE (Version 1) 1. Produkttypens unika identifikationskod: SPIT EPOMAX 2. Typ-, parti- eller serienummer eller någon annan beteckning som möjliggör identifiering

Läs mer

EN 1090 En statusuppdatering 15-04-19

EN 1090 En statusuppdatering 15-04-19 EN 1090 En statusuppdatering 1 Sofia Eliasson, Inspecta Revisionsledare ISO 9001, ISO 3834, EN 15085, EN 1090 2 Lite statistik. Antal utfärdade EN 1090-certifikat i Norden 300 400 100? 3 Lite statistik.

Läs mer

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café Miljökontoret 2015 Lina Lundberg Linköpings kommun linkoping.se Bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 3 Ställningstagande... 3

Läs mer

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 2. Regelverk för CE-märkning 3 2.1 Byggproduktdirektivet 3 2.2 Harmoniserade standarder 3 3. CE-märkning av stålkonstruktioner

Läs mer

Välkommen till seminarium om CE-märkning. 18 oktober Umeå

Välkommen till seminarium om CE-märkning. 18 oktober Umeå Välkommen till seminarium om CE-märkning 18 oktober Umeå Program 9.00 Allmän introduktion till byggproduktförordningen Hans-Olof Karlsson Hjorth Guide till CE-märkning Sara Elfving 10.00 Kaffe Frågestund

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr INFORMATION Datum 2018-03-05 Diarienummer 953/2018 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: ångspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

PK-I-R EI90 / EI120 / EI90S / EI120S Cirkulärt brand/brandgasspjäll & PK-I-S EI90 / EI90S Rektangulärt brand/brandgasspjäll

PK-I-R EI90 / EI120 / EI90S / EI120S Cirkulärt brand/brandgasspjäll & PK-I-S EI90 / EI90S Rektangulärt brand/brandgasspjäll PK-I-R EI90 / EI120 / EI90S / EI120S Cirkulärt brand/brandgasspjäll & PK-I-S EI90 / EI90S Rektangulärt brand/brandgasspjäll SE Anvisningar för installation samt drift och skötsel 1 Introduktion Anvisningarna

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning 2 DE Installationsanleitung 17 FR Guide d installation 33 GB IT NL Installation instruction 49 Istruzioni di montaggio 65 Installatie instructies 81 Installationsanvisning C 635

Läs mer

PRESTANDADEKLARATION

PRESTANDADEKLARATION EN 1504-2:2004 08 0921 EN 13813 PRESTANDADEKLARATION 02 08 01 02 045 0 000001 2017 EN 13813:2002 1. Produkttypens unika identifikationskod: 2. Typ- parti- eller serienummer eller någon Batchnummer se förpackning

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

OFFENTLIGA. April. miljöer med brandsäkert trä från Woodsafe Timber Protection

OFFENTLIGA. April. miljöer med brandsäkert trä från Woodsafe Timber Protection 2018 April OFFENTLIGA miljöer med brandsäkert trä från Woodsafe Timber Protection BRANDSÄKERT TRÄ FRÅN WOODSAFE TIMBER PROTECTION GER DIG RÄTT FÖRUTSÄTTNING ATT TILLGODOSE LAGKRAVEN FÖR BRANDSKYDD I OFFENTLIGA

Läs mer

CPR SPCR 121. SPs regler för Bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda enligt

CPR SPCR 121. SPs regler för Bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda enligt SPCR 121 SPs regler för Bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda enligt CPR SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Technical Research Institute of Sweden Certifiering - Certification 2016-05-24

Läs mer

Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR

Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR Boverket har under 2017 påbörjat marknadskontroll av skorstenar som omfattas av den harmoniserade standarden SS-:2009. Kontrollen visar att

Läs mer

Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt:

Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt: Sidan 1 av 6 Specialanpassade medicintekniska produkter 2006-04-12 Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt: Arbetet ska baseras på en skriftlig anvisning och att produkten

Läs mer

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg 1. Regler om vågar i EU 2009/23/EG om icke-automatiska vågar Direktivet för icke-automatiska vågar/nawi Direktivet är genomfört i Sverige

Läs mer

Typgodkännandebevis 0219/06

Typgodkännandebevis 0219/06 Typgodkännandebevis 0219/06 med beslut om tillverkningskontroll enligt 8 kap. 22 och 23 Plan- och Bygglagen (2010:900), PBL HENCO Alupex rörsystem för tappvatten Industries N.V, Toekomstlaan 27, BE-2200

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Granskning

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om information om energiförbrukning hos elektriska kylskåp och

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, maj

Läs mer