Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en vägledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en vägledning"

Transkript

1 Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en 1 (7)

2 1. Inledning Syftet med denna är att översiktligt beskriva det svenska förfarandet för bedömning och anmälan under förordning (EU) nr 305/2011 om byggprodukter (byggproduktförordningen). I Sverige verkar Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) både som nationellt anmälande organ och nationellt ackrediteringsorgan. Denna kommer att göras tillgänglig genom publicering på Swedacs hemsida 2. FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter 1 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om byggprodukter av den 9 mars 2011 publicerades i europeiska unionens officiella tidning, EUT 088, den 4 april 2011 och trädde i kraft den 24 april Vissa delar av byggproduktförordningen kommer att gälla direkt vid ikraftträdandet, medan huvuddelen ska tillämpas från den 1 juli. Under en övergångstid fram till den 1 juli gäller fortfarande byggproduktdirektivet för tillverkarna och den nuvarande ständiga byggkommittén behålls parallellt med förordningens. Förordningen behandlar sammanfattningsvis de krav som ska gälla för byggprodukter. I Sverige blir den största förändringen att CE-märkning av byggprodukter blir obligatorisk när förutsättningar för detta finns. Förordningen bygger huvudsakligen på byggproduktdirektivet och den praxis som har utvecklats under tillämpningen av byggproduktdirektivet. Nedan beskrivs delar av förordningens innehåll. CE-märkning baseras enbart på harmoniserade standarder och ETA. ETA kallas under byggproduktdirektivet för "europeiska tekniska godkännanden" och under byggproduktförordningen för "europeiska tekniska bedömningar". Det är inte möjligt att CEmärka en produkt direkt mot förordningen. Förordningen använder byggproduktdirektivets system för bestyrkande, modulsystemet enligt beslut 768/2008/EG används inte. Det föreligger därmed ingen ändring i bedömningen av hur prestanda ska utföras. CE-märkets innebörd är oförändrad för byggprodukter. CE-märket innebär att byggproduktens prestanda bestyrkts och överensstämmer med de väsentliga egenskaperna som omfattas av den harmoniserade standarden eller ETA. Medlemsstaternas regler är inte harmoniserade och nationella regler avgör om en byggprodukt är lämplig för avsedd användning (7)

3 De tekniska specifikationer, det vill säga harmoniserade standarder eller ETA, som utarbetats av den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och organisationen för europeiska tekniska godkännanden EOTA, fortsätter att vara giltiga, liksom alla de beslut som tagits under direktivet. Vissa förändringar har dock gjorts för att modernisera rättsakten, underlätta för industrin och anpassa den till det horisontella regelverket på varuområdet. Sammanfattat kan ändringarna beskrivas enligt följande. Förordningsformen gör att rättsakten gäller direkt vid tillämpningstidpunkterna i alla medlemsländer utan överföring till nationella regelverk. Införande av definitioner för centrala begrepp och en delvis ny terminologi. I stort blir det obligatoriskt att CE-märka byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard eller för vilken ett ETA har utfärdats. Mycket begränsade undantag medges, exempelvis för enstaka byggprodukter som tillverkas hantverksmässigt för ett särskilt byggprojekt, som renovering av en kulturbyggnad och för produkter som tillverkas på byggplatsen för det enskilda byggnadsverket. Europeiska bedömningsdokument, EAD, blir från och med den 1 juli tekniska specifikationer och grund för att utarbeta ETA. EAD ersätter dagens riktlinjer för ETA och så kallade CUAP (common understandment assessment procedure). Preciserade krav på prestandadeklaration och vad denna ska innehålla. Information om innehåll av farliga ämnen i byggprodukten så kallad Reachinformation 2 ska tillhandahållas tillsammans med prestandadeklarationen. Förordningen innebär ett ökat miljö- och livscykeltänkande. Ett nytt grundläggande krav för byggnadsverk gör det möjligt att inkludera också resurshushållning i de tekniska specifikationerna. Även tillgänglighet ingår numera i de grundläggande kraven för byggnadsverk. Medlemsländerna måste dock själva reglera de nya områdena för att kunna ställa krav på att egenskapen ska ingå i prestandadeklarationen. Vissa förenklingar för tillverkare, i synnerhet för mikroföretag. Möjlighet att införa tröskelvärden och klasser, också på andra områden än brand. En ny organisation, ny terminologi och striktare regler för det som tidigare var godkännandeorgan. (EOTA blir organisationen för tekniska bedömningsorgan, TAB.) Anpassning till beslut 768/2008/EG när det gäller krav på marknadskontroll och anmälda organ. Krav på inrättande av nationella kontaktpunkter för byggprodukter som ska upplysa om hur byggregelkrav är tillämpliga på produktnivå. Förordningen har också anpassats till Lissabonfördraget, vilket innebär att EU-kommissionen fått utökade befogenheter att ändra vissa icke väsentliga delar av byggproduktförordningen. Kommissionen har samtidigt ålagts vissa redovisningskrav och bistås av en ständig byggkommitté, som enbart har en rådgivande roll. 2 EURAPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr (305/2011) (25) 3 (7)

4 3. Anmälda organ Anmälda organ (Notified Bodies) är oberoende organisationer med kompetens att bistå och övervaka tillverkarnas arbete med att verifiera att de produkter som sätts ut på marknaden uppfyller de regler som gäller inom EU. Detta sker genom provning och certifiering i enlighet med EU-rättsakter. Namnet anmält organ kommer från att medlemslandet ska anmäla de organ som godkänts till EUkommissionen som i sin tur tilldelar varje anmält organ ett fyrsiffrigt identitetsnummer och publicerar namn och adress i kommissionens tidning, Official Journal (OJ). För varje anmält organ anges också inom vilket delområde organisationen har kompetens att agera. En förteckning över de anmälda organ som arbetar inom olika områden finns i kommissionens publika databas Nando. Byggproduktförordningen kapitel VII innehåller bestämmelser om anmälande myndigheter och anmälda organ. I Sverige anmäls och ackrediteras anmälda organ av Swedac. 3.1 Swedac nationellt anmälande organ Swedac är den nationella anmälande myndigheten i Sverige vilket innebär att det är Swedac som bedömer och anmäler dessa organ till EU-kommissionen. Swedac bedömer och utser anmälda organ efter samråd med berörda myndigheter. Swedac utövar med stöd av lagen om ackrediterings och teknisk kontroll (2011:791) 18 också tillsyn över anmälda organ. Tillsynen sker i samverkan med sektorsansvarig myndighet. Inom byggproduktområdet samverkar och samråder Swedac med Boverket som är behörig sektorsmyndighet. När det gäller vägmaterial samråder Swedac med Trafikverket som är behörig sektorsmyndighet. 4 (7)

5 3.1.1 Handläggning och bedömning av ansökan Anmälningsprocessen kan sammanfattningsvis beskrivas enligt följande. En ansökan om att få bli utsett till anmält organ ska inlämnas till Swedac. Swedac tillhandahåller en särskild blankett för ansökningar om att bli utsett till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen. Sedan ansökan inkommit och registrerats hos Swedac informeras behörig sektorsmyndighet. I lagen om ackreditering och teknisk kontroll (2011:791) (LATK) som kompletterar Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 regleras hur organ för bedömning av överensstämmelse utses och anmäls till EU-kommissionen och de andra medlemsstaterna. Enligt 7 ska Swedac, om ett organ för bedömning av överensstämmelse begär att få bli utsett och anmält för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse, i samråd med berörda myndigheter avgöra om organet uppfyller kraven för den uppgift som anmälan avser enligt harmoniserad unionslagstiftning, eller avtal som EU-kommissionen träffat med tredje land. Om inget annat är föreskrivet sker Swedacs bedömning genom ackreditering (läs vidare om ackreditering i avsnitt 3.2). Swedac är det nationella ackrediteringsorganet i Sverige och sedan ackrediteringsprocessen har slutförts och beslut om ackreditering har fattats genomför Swedac samråd om anmälan med behörig sektorsmyndighet. Om ett organ uppfyller kraven enligt 7 LATK och behörig sektorsmyndighet inte har något att invända mot ansökan fattar Swedac beslut om att utse organet. När ett organ har utsetts ska Swedac anmäla organet till EU-kommissionen och de andra medlemsstaterna. Anmälan sker genom databasen NANDO. Sista ledet i Swedacs handläggning sker efter att anmälan har publicerats i NANDO. Swedac sänder då det organ som ansökt om att få verka som anmält organ en skrivelse med följande innehåll; upplysning om att organet nu får verka som anmält organ, beslut om anmälan, utdrag från NANDO som visar publiceringen och beslut om ackreditering. Kopia på nämnda skrivelse sänds också till behörig sektorsmyndighet för kännedom. 3.2 Swedac nationellt ackrediteringsorgan Swedacs kompetensbedömning av ett anmält organ sker, om inget annat är föreskrivet, genom ackreditering. Swedac är det nationella ackrediteringsorganet i Sverige. Enligt en övergångsregel ska de anmälda organen vara ackrediterade senast den 31 december 2014, eller den tidpunkt dessförinnan då Swedac gör en förnyad bedömning av organet. En bedömning inför ackreditering i syfte att verka som anmält organ enligt byggproduktförordningen görs mot ett antal krav- och sdokument. 5 (7)

6 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ är ett av kravdokumenten för ackreditering. Ett av de sdokument som tillämpas är EA-2/17- EA om de övergripande kraven för ackreditering av organ för bedömning av överensstämmelse i anmälningssyfte. Bedömningen sker idag även mot standarden SS-EN 45011* (inklusive IAF Guide 5) för AVCP 1, 1+, 2+ och standarden SS-EN ISO/IEC för AVCP 3. Krav- och sdokument som är kopplade till de olika kontrollformerna finns på Swedac webplats och det gäller även vid ackreditering av verksamheter som ska utses till anmälda organ. * Standarden kommer att ersättas av ISO/IEC Bedömning av överensstämmelse Krav på organ som certifierar produkter, processer och tjänster och det finns en övergångstid till den 15 september Ackrediteringsprocessen Ackrediteringsprocessen, från ansökan till beslut om ackreditering i syfte att verka som anmält organ beskrivs i följande avsnitt. A. Ansökan, offert och beställning Ansökan om ackreditering görs i samband med ansökan om anmälan genom blankett B185- Ansökningsblankett AO- CPR. Blanketten finns på Swedacs webplats. I ansökan ska det anges vilka aktiviteter och tekniska specifikationer under byggproduktförordningen som ansökan avser. Ansökningsblanketten skickas till Swedac tillsammans med de dokument som efterfrågas i formuläret. Swedac bekräftar att ansökan har mottagits. Ansökan om ackreditering handläggs sedan av Swedacs tekniska avdelning som bedömer om handlingarna är kompletta, beräknar arbetets omfattning och offererar ett pris där Swedac ger förslag på bedömningsledare, bedömarlag och en grovplanering av uppdraget. Processen fortgår då sökande accepterat offerten och godtagit bedömningsledare. B. Planering Swedac planerar ackrediteringsuppdraget i samråd med sökande exempelvis tider och platser och anlitar eventuella tekniska experter. C. Bedömning Bedömningen på plats görs av bedömningsledaren tillsammans med ytterligare en eller flera externa bedömare. Bedömningen omfattar dels sökandes ledningssystem och dess tillämpning, dels en teknisk bedömning av utrustning och kompetens hos ledning och personal. Swedac deltar även som observatör vid organets arbete hos sina kunder där det är aktuellt. 6 (7)

7 D. Rapportering Bedömningen avslutas med att Swedacs representanter redogör för hur Swedac ser på verksamheten och beskriver eventuella avvikelser från kraven. Bedömningen dokumenteras i en rapport. E. Korrigerande åtgärder Eventuella avvikelser från kraven ska åtgärdas. De korrigerande åtgärderna skickas till Swedac som tar ställning till om åtgärden kan accepteras. Vid allvarliga eller omfattande brister kan ett återbesök bli aktuellt. När alla avvikelser har åtgärdats rekommenderar bedömningsledaren ackreditering. F. Beslut Beslut om ackreditering fattas av en ansvarig chef på Swedacs tekniska avdelning. Beslutet hänvisar i sin omfattning, till de aktiviteter och tekniska specifikationer enligt byggproduktförordningen, som ackrediteringen avser. Swedacs tekniska avdelning lämnar över beslut om ackreditering och ärende till den juridiska avdelningen, som tar över handläggningen inför beslut om anmälan, se avsnitt (7)

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Från den 1 juli 2013 måste byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Betongbyggnadsdagen AnnMargret Kindlund Boverket

Betongbyggnadsdagen AnnMargret Kindlund Boverket Vad betyder byggproduktförordningen CPR - för Sverige? Betongbyggnadsdagen 2011-09-29 AnnMargret Kindlund Boverket am.kindlund@boverket.se Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande

Läs mer

CPR. 27 sep 2012 Annika Wessel

CPR. 27 sep 2012 Annika Wessel CPR 27 sep 2012 Annika Wessel Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning Marknadskontroll och kontaktpunkt Europaparlamentets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Manual för CE-märkning. Sara Elfving

Manual för CE-märkning. Sara Elfving Manual för CE-märkning Sara Elfving Manualen hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad

Läs mer

Guide till CE-märkning

Guide till CE-märkning Guide till CE-märkning Guiden hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad standard

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen (CPR), 305/2011/EU, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål Sökanden är införstådd med

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen - Vad är CPR? - Vilka byggprodukter omfattas? - Prestandadeklaration och CE-märkning - Boverkets roll 120504 Sida 2 Europaparlamentets

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Berg & Grus Oskarshamn 2012-05-03 CE-Märkning av ballastmaterial Vad innebär det och vad är nytt!

Berg & Grus Oskarshamn 2012-05-03 CE-Märkning av ballastmaterial Vad innebär det och vad är nytt! Berg & Grus Oskarshamn 2012-05-03 CE-Märkning av ballastmaterial Vad innebär det och vad är nytt! 1 Lars Björk Vattenfall Research And Development VRD Vattenfall Research And Development Civil Engineering

Läs mer

Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR)

Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR) Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR) Obligatorisk 1. juli 2013 -märkning CE-märkningen är det pass som möjliggör en produkt att släppas ut lagligt på marknaden i någon medlemsstat.

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving Marknadskontroll 2014-03-13 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska de byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att

Läs mer

Seminarium om EU:s Byggproduktförordning. 4 juni 2012

Seminarium om EU:s Byggproduktförordning. 4 juni 2012 Seminarium om EU:s Byggproduktförordning 4 juni 2012 Program 13.00 Allmän introduktion till byggproduktförordningen CPR Kristina Einarsson och Annika Wessel 14.00 Kaffe Manual för CE-märkning och prestandadeklaration

Läs mer

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Till dig som använder byggprodukter Vilka byggprodukter kan jag välja? Hur kan jag få reda på vad produkten har för egenskaper? Varför CEmärks byggprodukter?

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen).

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut À partir du 1er Juillet 2013 LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). Svårt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Välkommen till seminarium om CE-märkning. 18 oktober Umeå

Välkommen till seminarium om CE-märkning. 18 oktober Umeå Välkommen till seminarium om CE-märkning 18 oktober Umeå Program 9.00 Allmän introduktion till byggproduktförordningen Hans-Olof Karlsson Hjorth Guide till CE-märkning Sara Elfving 10.00 Kaffe Frågestund

Läs mer

Byggproduktförordningen

Byggproduktförordningen Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning 120504 Sida 1 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Krav på CE-märkning regleras i Byggproduktförordningen,

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.7.2016 COM(2016) 445 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:12) om ackreditering av organ som certifierar produkter Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

CE märkning av Räcken

CE märkning av Räcken CE märkning av Räcken Klas Johansson, SP SP (NB 0402) är ett av sju anmälda organ (NB) i Sverige inom CPD. SP är dagsläget anmält organ för över 120 henstd inom CPD. CE-märkning av Räcken (byggprodukter)

Läs mer

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning Tankdagen 20140327 Solna Presentation Kenneth Lind Trafikverket / Investering / Teknik- och Miljö Borlänge 2010 - Specialist Asfalt och beläggning Bakgrund Laboratoriechef NCC ROADS Projektledare Underhåll

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel Byggproduktförordningen CPR Annika Wessel 2013-02-21 Byggproduktförordningen 120504 Sida 2 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) 2013-11-15 13/3072 Avdelningen för juridik och inre marknad Erika Palmheden Direktnr: 08-406 83 33 E-post: erika.palmheden@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna

Läs mer

Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning

Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning 1 Vad är personlig skyddsutrustning? Personlig skyddsutrustning är ett begrepp som omfattar alla produkter som är gjorda för att bäras eller hållas

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac ,

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac , Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac 2012-10-16, 2012-10-17 Typgodkännande Gaffelmärkning Svenska kraven i BBR, Boverkets byggregler! CE-märkning Europeisk deklarering av produktegenskaper! Byggherren

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr INFORMATION Datum 2018-03-05 Diarienummer 953/2018 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: ångspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE. Johan Åkesson Research Institutes of Sweden. Certifiering

CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE. Johan Åkesson Research Institutes of Sweden. Certifiering CE-MÄRKNING, P-MÄRKNING, TYPGODKÄNNANDE Johan Åkesson 2018-05-30 Research Institutes of Sweden Certifiering RISE ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige Sverige behöver ett kraftfullt forskningsinstitut

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:7 Utkom från trycket 2007-05-10 Uppdaterad t.o.m. STAFS 2007:22 Styrelsens för

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Flexibel ackreditering

Flexibel ackreditering 2017-02-24 Flexibel ackreditering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 1. Mål och introduktion Målet med detta dokument är att beskriva Swedac:s

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:5 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Hur hanterar vi CEmärkta. Lahja Rydberg Forssbeck

Hur hanterar vi CEmärkta. Lahja Rydberg Forssbeck Hur hanterar vi CEmärkta produkter Lahja Rydberg Forssbeck Disposition Byggproduktförordningen Boverkets föreskrifter och Trafikverkets föreskrifter Vårt sätt att kravställa produktkrav i AMA-världen Produktstandard

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. Yvonne Svensson 2013-05-29

Byggproduktförordningen CPR. Yvonne Svensson 2013-05-29 Byggproduktförordningen CPR Yvonne Svensson 2013-05-29 - Byggproduktförordningen - Olika roller olika ansvar - Vilka produkter omfattas? - Prestandadeklaration och CEmärkning - Vad gör Boverket? 120504

Läs mer

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell CE-märkning av byggprodukter Ebbe Rosell Ni vet redan: Att våra regelverk kräver CE-märken på många produkter. Att det finns harmoniserade europeiska produktstandarder. Att det finns olika bekräftelseprocedurer

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Ändring införd t.o.m. STAFS 2011:29 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Ny lag om ackreditering och teknisk kontroll

Ny lag om ackreditering och teknisk kontroll Näringsutskottets betänkande 2010/11:NU25 Ny lag om ackreditering och teknisk kontroll Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2010/11:80 om ny lag om ackreditering och teknisk kontroll.

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

CE dig för! Använd rätt produkter i dina byggprojekt

CE dig för! Använd rätt produkter i dina byggprojekt CE dig för! Använd rätt produkter i dina byggprojekt Ta CE-märkningen till hjälp! Från den 1 juli 2013 måste alla byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard vara CE-märkta, enligt EU:s byggproduktförordning.

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Vägledning för stålbyggare och andra berörda

Vägledning för stålbyggare och andra berörda Vägledning för stålbyggare och andra berörda 5 utgåvan, 2019 CE-märkning av byggprodukter CE-märkning är ett system för produktmärkning inom EU- och EES-området som infördes av den Europeiska gemenskapen

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Construct Products Regulation (CPR) DECLARATION OF PERFORMANCE. 8 oktober 2012 Reykjavik

Construct Products Regulation (CPR) DECLARATION OF PERFORMANCE. 8 oktober 2012 Reykjavik Construct Products Regulation (CPR) DECLARATION OF PERFORMANCE 8 oktober 2012 Reykjavik Construct Products Regulation Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning 120504

Läs mer

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 2. Regelverk för CE-märkning 3 2.1 Byggproduktdirektivet 3 2.2 Harmoniserade standarder 3 3. CE-märkning av stålkonstruktioner

Läs mer

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning)

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Härmed ansöker vi om acceptans hos Styrelsen för ackreditering för följande certifieringsordning/ordning

Läs mer

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering)

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering) C 209/12 SV Europeiska unionens officiella tidning 15.6.2018 Kommissionens meddelande inom ramen för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008, Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter

Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter Datum 2017-03-01 Diarienummer 408/2017 Till företag enligt intern sändlista Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter Boverket kommer under våren 2017 att påbörja marknadskontroll av förtillverkade

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd: t.o.m. STAFS

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1. Vägledning för stålbyggare

Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1. Vägledning för stålbyggare Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1 Vägledning för stålbyggare 4 utgåvan, 2014 CE-märkning av byggprodukter CE-märkning är ett system för produktmärkning inom EU- och EES-området som infördes

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:10 Utkom från trycket den 1 december 2010 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Riktlinjer för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument innehåller

Läs mer

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll

Läs mer

Swedac skickar nu förslag på ändringar i följande STAFS:ar på remiss.

Swedac skickar nu förslag på ändringar i följande STAFS:ar på remiss. Från: registrator@swedac.se Skickat: den 15 november 2018 16:16 Till: per.hallstromer@swedac.se Ämne: Remiss; ändring i föreskrifter för ackrediterade certifieringsorgan Bifogade filer: Konsekvensutredning.doc;

Läs mer

CPR SPCR 121. SPs regler för Bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda enligt

CPR SPCR 121. SPs regler för Bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda enligt SPCR 121 SPs regler för Bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda enligt CPR SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Technical Research Institute of Sweden Certifiering - Certification 2016-05-24

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR Boverket har under 2016-2017 utfört marknadskontroll av gips- och fibergipsskivor som omfattas av någon av följande

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik Remiss Rättsenheten Ulrika Boström Datum: 2017-08-21 Dnr: 3.1-2017-061537 Sändlista Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter () om ackreditering av miljökontrollanter enligt Emas Ändring införd t.o.m. STAFS 2016:17 Tillämpningsområde

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för förtillverkade betongelement

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för förtillverkade betongelement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för förtillverkade betongelement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för förtillverkade betongelement Titel: Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport

Läs mer

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Inledande bestämmelser 1 [7531] Denna förordning gäller brandfarliga och explosiva varor enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Syfte... 4 3 Efterlevnads-

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Granskning

Läs mer

ANSÖKAN om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE-märkning av medicintekniska produkter)

ANSÖKAN om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE-märkning av medicintekniska produkter) ANSÖKAN om (för CE-märkning av medicintekniska produkter) Företag: ansöker om granskning, av SP som anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2003:11, senast ändrade genom LVFS 2011:13 (EG-direktiv

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK ANSÖKNINGSHANDLINGAR SWEDAC:s ansökningshandlingar för ackreditering av kontrollorgan består av en ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 86, Ansökan om ackreditering för kontrollorgan inom

Läs mer

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg 1. Regler om vågar i EU 2009/23/EG om icke-automatiska vågar Direktivet för icke-automatiska vågar/nawi Direktivet är genomfört i Sverige

Läs mer

Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra handlingar om byggprodukter

Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra handlingar om byggprodukter Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra handlingar om byggprodukter Boverket juni 2013 Titel: Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra

Läs mer

CE-märkning av personlig skyddsutrustning

CE-märkning av personlig skyddsutrustning CE-märkning av personlig skyddsutrustning CE-märkning av personlig skyddsutrustning Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som tillverkar eller importerar personlig skyddsutrustning. Men

Läs mer

Boverkets marknadskontrollplan 2012

Boverkets marknadskontrollplan 2012 Datum 2011-11-14 Diarienummer 1202-4641/2011 1(9) Boverkets marknadskontrollplan 2012 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516068HSLFS Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen)

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) Personlig skyddsutrustning (PPE) Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om utförande av personlig skyddsutrustning

Läs mer

Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 31 januari 2013 Stefan Attefall Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2016:141 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Signerad

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 4.4.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 88/5 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 av den 9 mars 2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter

Läs mer

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen i Boverkets rapport 2015:2 Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Inledning Boverket har i sin rapport 2015:2 Genomförande av EU:s

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR L 115/12 Europeiska unionens officiella tidning 27.4.2012 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 363/2012 av den 23 februari 2012 om förfarandereglerna för

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:11) om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle;

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning;

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 6 förordningen (2011:811) om ackreditering och teknisk kontroll samt

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer