Snabbstart till Suomi.fi-portalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbstart till Suomi.fi-portalen"

Transkript

1 Snabbstart till Suomi.fi-portalen Suomi.fi-redaktionen Statskontoret Augusti 2015

2 Suomi.fi:s framsida Genvägar till informationen som används mest: de fem populäraste e-tjänsterna och blanketterna. Länk till servicekartan med serviceställen inom den offentliga förvaltningen. Alla tjänster har indelats i 14 teman. På framsidan visas sex mest använda teman. Tjänsteguider för arbetslösa, allvarligt sjuka, de äldre och teckenspråkiga. Länk till Medborgarkontot där du kan få dina myndighetsbeslut i elektronisk form. Kontaktuppgifter till Medborgarrådgivningen. Medborgarrådgivningen hjälper med digital ärendehantering och besvarar allmänna frågor om de offentliga tjänsterna. Aktuell information om vad som hänt i Suomi.fi.

3 Information i övre och nedre kanten på varje sida Huvudnavigationen syns i övre kanten av varje sida. Länkar till portalens språkversioner. Länken Andra språk leder till webbtjänsten Infopankki, som ger information på 14 olika språk. A-Ö -index och sidkarta. När du skriver ett ord i sökfältet bjuder Suomi.fi förslag om sökord på basis av förutsägande textinmatning. Länkar i nedre kanten på varje sida Suomi.fi:s Arbetsrum tjänster för myndigheter. Medborgarrådgivning hjälp med att använda tjänster i Suomi.fi. FöretagsFinland tjänster för företagare. Länkar till alla teman och tjänstequider. Länkar till kontaktuppgifter, responsblankett, vanliga frågor och information om Suomi.fi.

4 Sektionen E-tjänster Infografiken och sidan Så här sköter du ärenden på Suomi.fi handleder i de olika faserna i ärendehanteringsprocessen. Genväg till informationen som används mest: listningen Mest använda sökord visar de 50 populäraste av alla ämnesord för e-tjänster och blanketter. Suomi.fi innehåller e-tjänster och blanketter endast för medborgare. Om du behöver blanketter - för företagare, se i webbtjänsten FöretagsFinland. - för myndigheter, gå till Suomi.fi:s Arbetsrum. I sektionen E-tjänster hittar du Medborgarkontot där du kan få beslut eller tillkännagivande i elektronisk form i stället för papperspost. I sektionen hittar du även servicen Mina e- tjänster där man kan lagra webblanketter av vissa organisationer. Du kan lagra webblanketter som du har skickat och använda informationen som du har sparat när du senare fyller i nya blanketter.

5 Blankettsidan E-tjänst Länken till e-tjänsten bjuds först på blankettsidan. I samma ruta finns också information om e-tjänsten förutsätter identifiering eller om den är avgiftsbelagd. Genom att klicka organisationens namn får du fram kontaktuppgifterna. Om det är möjligt att spara blanketten i servicen Mina e-tjänster finns länken dit i samma ruta.

6 Blankettsidan blankett för utskrift Blankettfiler som kan skrivas ut. Andra blanketter är t.ex. bilagor som behövs i samband med själva tjänsten. Anvisningar hittas likaså i sin egen ruta. Genväg till informationen som används mest: De mest använda e-tjänsterna och blanketterna som hänför sig till samma tema som den blankett du använder.

7 Sidan visar endast den information som rubriken på temat syftar till. Navigera vid behov till sidor under temat från den vänstra navigationen. Temasidan På temasidor ges det också länkar till tjänsteguider som hänför sig till samma tema. Genom att välja den kommun som du vill ha information om visas tjänster för kommunen först i innehållet. Du kan sortera innehållet antingen enligt populäritet eller i alfabetisk ordning. Genväg till informationen som används mest: mest använda sökord visar de 30 populäraste ämnesorden i detta tema. I högre kanten hittar du nyttiga tips och länkar till andra närliggande ämnen.

8 Temasidan När du har valt en kommun, visas först kommunens tjänster på varje temasida och sedan riksomfattande tjänster. Du kan ta bort den valda kommunen om du inte vill se kommunens information eller vill välja en annan kommun.

9 Tjänsteguider Tjänsteguider samlar offentliga förvaltningens, kommuners och medborgarorganisationers tjänster, som är viktiga i specifika livssituationer.

10 Tjänsteguider för arbetslösa och allvarligt sjuka Du kan bläddra guiderna med hjälp av framsidans fyra temalådor eller vänstra navigationen. De viktigaste etapperna visas i Kom ihåg dessa - lådan. Länkarna i Se även - lådan leder till temasidan där du hittar mer information om ämnet.

11 Tjänsteguiden för de äldre Tjänsteguide för de äldre innehåller kompakt information för de äldre själva, deras anhöriga eller andra som sköter äldre personers ärenden. Du kan skriva ut de sidor som du vill läsa på papper. Du kan söka temainformation för de äldre i den kommun du är intresserad av. Sökningen gäller innehållet i hela portalen Suomi.fi.

12 Servicekarta Du kan ange en kommun, en tjänsteorganisation eller en kombination av dem som sökkriterier. Servicekartan visar positions- och kontaktuppgifterna för kontor och serviceställen inom den offentliga förvaltningen.

13 Sökresultat på servicekartan Du kan ange en kommun, en tjänsteorganisation eller en kombination av dem som sökkriterier. De sökta uppgifterna syns på kartan. När du klickar serviceställets namn i sökresultatet eller på kartan, får du fram mera uppgifter om det aktuella servicestället.

14 Staten och kommunerna Information om statsförvaltningen och kommunerna ingår i sektionen Staten och kommunerna. Här hittar du också Grundfakta om Finland.

15 Kommunsidan Varje kommun har en egen sida i Suomi.fi där du hittar kontaktuppgifter till kommunen samt länken till statistiken. Det finns en egen kortadress för varje kommunsida i Suomi.fi, t.ex. Alla kortadresser hittar du på sidan Kortadresser för kommuner. Alla e-tjänster och blanketter för kommunen som har tillförts portalen Suomi.fi får du via en länk. All information om kommunens tjänster på Suomi.fi (serviceinformation samt e-tjänster och blanketter) har indelats i olika teman. Allmän information om kommunen hittar du på Statistikcentralens kommunsida.

16 Sökresultatssidan Om du har valt en kommun, innehåller sökresultatet endast information i den kommun du har valt. Du kan avgränsa sökresultatet enligt en eller flera innehållstyper. Du kan avgränsa sökningen områdesvis så att resultatet visar all riksomfattande information eller endast kommuninformation. Du kan också välja ett tema eller tjänsteguide du vill ha sökresultat av. Du kan också kopiera länken till sökresultatet.

17 Sökresultat Länk till serviceinformation dvs. till den information organisationen erbjuder om den aktuella tjänsten. På blankett-länken kommer du på en blankettsida i Suomi.fi. Blankettsidan innehåller mera information om själva blanketten. På länken e-tjänst kommer du på en blankettsida i Suomi.fi. Blankettsidan innehåller mera information om själva e-tjänsten. Tjänsteguiden är en guide producerad i Suomi.fi som samlar tjänster i en specifik livssituation. I sökresultatet listas alla länkar med uppgifter om namn, beskrivning och ansvarig organisation. När du klickar på organisationens namn, kommer du på sidan med kontaktuppgifter om organisationen.

18 Suomi.fi till ditt förfogande! Gå till adressen Du kan skicka respons via portalens responsblankett. Responsen går till Medborgarrådgivningen. Portalen Suomi.fi utges av Statskontoret. Suomi.fi-redaktionen Statskontoret Augusti 2015

- Sedan 2008 skannas alla nya bygglovsritningar som kommer in. Bygglov före 2008 skannas in områdesvis (se kunddisk för info)

- Sedan 2008 skannas alla nya bygglovsritningar som kommer in. Bygglov före 2008 skannas in områdesvis (se kunddisk för info) Från vår kunddisk kan du KOSTNADSFRITT: - Kopiera ut handlingar från vårt digitala arkiv och maila till egen brevlåda. - Kopiera ut ritningar och lägga på USB (obs att eget USB måste ligga i obruten förp.).

Läs mer

Skogsbranschens aktörer

Skogsbranschens aktörer Nya kunder för Skogsbranschens aktörer Enkelt, elektroniskt samarbete Nya kunder och effektivare affärsverksamhet med hjälp av tjänsten MinSkog.fi MinSkog.fi är en ärendetjänst för skogsägare och skogsbranschens

Läs mer

Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015

Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015 Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015 Nytt i Studieinfo.fi Läroavtalsdelen öppnades i maj Visning av utbildningar och ansökningsmål vid uni Ansökan om överflyttning vid högskolorna Kvoten

Läs mer

Skattekort på nätet ett exempel på hur Skatteförvaltningen utvecklar sina elektroniska tjänster

Skattekort på nätet ett exempel på hur Skatteförvaltningen utvecklar sina elektroniska tjänster Skattekort på nätet ett exempel på hur Skatteförvaltningen utvecklar sina elektroniska tjänster Nordisk klarspråkskonferens i Helsingfors 21 22.11.2013 Kaj Hoffrén Överinspektör Skatteförvaltningen/Finland

Läs mer

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor.

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Sökhjälp Snabbsök Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Du kan välja att söka i bibliotekskatalogen, på webbplatsen eller bland nyckelorden. Du kan skriva in ett eller flera ord. Sökresultatet

Läs mer

Startsidan Här beskriver vi hur du hittar på webbplatsen.

Startsidan Här beskriver vi hur du hittar på webbplatsen. Så fungerar tullverket.se 1 (17) Startsidan Här beskriver vi hur du hittar på webbplatsen. När du kommer till tullverket.se möts du av en startsida. På startsidan ligger en lista med nyheter, kompletterat

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Mina Kanta-sidor är en webbtjänst för medborgare

Mina Kanta-sidor är en webbtjänst för medborgare Mina Kanta-sidor en port till dina hälsouppgifter Mina Kanta-sidor är en webbtjänst för medborgare du kan se dina vårduppgifter och recept du kan själv bestämma hur dina hälsouppgifter används dina hälsouppgifter

Läs mer

STEP-BY-STEP-ANVISNINGAR FÖR LÄRARE

STEP-BY-STEP-ANVISNINGAR FÖR LÄRARE STEP-BY-STEP-ANVISNINGAR FÖR LÄRARE 1. REGISTRERING: Inled registrering genom att klicka på knappen nedan Ange de uppgifter som behövs. Bekräfta att du har läst villkoren och tryck Send Du får ett aktiveringsmeddelande

Läs mer

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder. Version 4,

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder. Version 4, Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning Version 4, 2017 03 27 1 Hitta leverantör av Stöd och matchning Du väljer själv vilken leverantör av Stöd och matchning du vill

Läs mer

Nokia Kartor Användarhandbok

Nokia Kartor Användarhandbok Nokia Kartor Användarhandbok Utgåva 1 2 Innehåll Innehåll Om Nokia Kartor 3 Se din plats och bläddra på kartan 3 Hitta en plats 4 Upptäcka platser i närheten 4 Lägga till ett foto till en plats 5 Spara

Läs mer

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur 1 UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur Innehåll Börja här... 2 Logga in... 2 Mitt konto... 3 Adressändring... 3 Spara sökresultat... 4 Sökhistorik & litteraturbevakning... 5 Söka, välja,

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 VÄXTHUSPRODUKTIONSSTÖDET

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 VÄXTHUSPRODUKTIONSSTÖDET VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 VÄXTHUSPRODUKTIONSSTÖDET Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter och inloggningsalternativ...

Läs mer

Nationell servicearkitektur i Finland

Nationell servicearkitektur i Finland Nationell servicearkitektur i Finland I korthet Version 2.0 Befolkningsregistercentralen 3.3.2017 Programproduktion i Suomi.fi-tjänster Nationella servicearkitekturen för programmet för e-tjänster Användning

Läs mer

Självredigering av uppgifter i Skärgårdens Händelsekalender Snabbmanual

Självredigering av uppgifter i Skärgårdens Händelsekalender Snabbmanual Självredigering av uppgifter i Skärgårdens Händelsekalender Snabbmanual Innehåll Begär självredigeringskoder...1 Självredigeringsmail med kodad länk...1 Registeruppgifterna...1 Blanketten...2 Redigeringssida

Läs mer

Bruksanvisning för karttjänsten

Bruksanvisning för karttjänsten Bruksanvisning för karttjänsten 1 Allmän information... 2 2 Ingångssida... 2 3 Så rör du dig på kartan... 3 4 Menyn till vänster... 3 4.1 Plansammanställning... 3 4.2 Landskapsplaner som utarbetas... 3

Läs mer

Introduktion till betaversionen av mediaportalen

Introduktion till betaversionen av mediaportalen Introduktion till betaversionen av mediaportalen beta.play.du.se Den här manualen beskriver övergripande hur man hittar i mediaportalen samt hur man hanterar innehåll som lärare. Skapad: 2013-05-30 Version

Läs mer

Consilia Solutions Ab februari 2015

Consilia Solutions Ab februari 2015 FSSMF Membra tips Allmänt Då föreningarna använder Membra och håller kontakt- och adressuppgifter uppdaterade i programmet, har förbundet omedelbart tillgång till en del av uppgifterna och kan använda

Läs mer

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning. Version 11,

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning. Version 11, Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning Version 11, 2018 09 22 1 Hitta leverantör av Stöd och matchning Du väljer själv vilken leverantör av Stöd och matchning du vill

Läs mer

Sociala system. för rollen Vodok Enhetschef

Sociala system. för rollen Vodok Enhetschef Sociala system för rollen Vodok Enhetschef 2013-02-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inloggning 3 1.1 Inloggningsfönstret 3 1.1.1 Mitt konto 4 1.1.2 Min stadsdel 4 1.1.3 Dokumentation 4 1.1.4 Kontakter och support

Läs mer

Utlåtande.fi. Administratörens guide

Utlåtande.fi. Administratörens guide Utlåtande.fi Administratörens guide Januari 2017 Innehåll 1 Vad är utlåtande.fi?... 3 2 Guidens målgrupp och innehåll... 3 3 Utnämnande av och fullmakt för organisationens administratör... 3 4 Administratörens

Läs mer

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter

Läs mer

Mina Kanta-sidor. en port till dina hälsouppgifter. Mina Kanta-sidor är en webbtjänst

Mina Kanta-sidor. en port till dina hälsouppgifter. Mina Kanta-sidor är en webbtjänst Mina Kanta-sidor en port till dina hälsouppgifter är en webbtjänst Du kan se dina elektroniska recept och dina andra vårduppgifter. Du kan själv bestämma hur dina vårduppgifter används. Via webbtjänsten

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

En guide till. Skövde Kontorscenters Webbutik. www.skovdekontorscenter.se

En guide till. Skövde Kontorscenters Webbutik. www.skovdekontorscenter.se En guide till Skövde Kontorscenters Webbutik www.skovdekontorscenter.se www Vår Webbutik Det skall vara enkelt och smidigt att handla av oss. I vår webbutik hittar du hela vårt sortiment och kan i lugn

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Presentationsmaterial om den nya förstasidan och funktionerna

Presentationsmaterial om den nya förstasidan och funktionerna Presentationsmaterial om den nya förstasidan och funktionerna Verksamma företag Datum: 19.10.2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 TERMER 2 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 1 4 FÖRÄNDRINGAR 5 VANLIGA FRÅGOR 1. TERMER

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Anvisningar för e-tjänster Användarstöd för Helsingfors stads e-tjänster öppet må fr kl tfn (09)

Anvisningar för e-tjänster   Användarstöd för Helsingfors stads e-tjänster öppet må fr kl tfn (09) Anvisningar för e-tjänster https://asiointi.hel.fi Användarstöd för Helsingfors stads e-tjänster öppet må fr kl. 08-18 tfn (09) 310 88800 6.9.2017 1 Innehållsförteckning 1. Framsida och telefonrådgivningens

Läs mer

mydsv finns på följande länk: Om du inte har något konto, välj Signup"! Välj "Login" om du har ett konto.

mydsv finns på följande länk:   Om du inte har något konto, välj Signup! Välj Login om du har ett konto. mydsv - Guide mydsv finns på följande länk: https://mydsv.com Om du inte har något konto, välj Signup"! Välj "Login" om du har ett konto. Tips: din e-postadress är ditt användar ID! När du loggar in på

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

ALEPH ver. 18 Sökning - övningar

ALEPH ver. 18 Sökning - övningar ALEPH ver. 18 Sökning - övningar Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Anslut till låne- eller förvärvsmodulen i biblioteket/databasen SWE50 (administrativ databas) eller katalogiseringsmodulen

Läs mer

Introduktion till webbtjänsten för arbetsgivare och Katso-frågor. Uppdaterad

Introduktion till webbtjänsten för arbetsgivare och Katso-frågor. Uppdaterad Introduktion till webbtjänsten för arbetsgivare och Katso-frågor Uppdaterad 10.9.2018 Kevas webbtjänst för arbetsgivare Kevas e-tjänster för arbetsgivare kallas webbtjänsten för arbetsgivare Webbtjänsten

Läs mer

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR Mobil naturstig Tidsåtgång: beror på banans längd För vem: högstadiet Var: utomhus När: vår och höst Material: smarttelefon/surfplatta (anteckningsmaterial) Del i Vildmarkpasset: att röra sig i naturen

Läs mer

Retriever Mediearkivet

Retriever Mediearkivet Retriever Mediearkivet Avancerad guide Retriever Mediearkivet Våren 2010 Retriever Mediearkivet innehåller material från 430 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter, affärspress, webbtidningar, bloggar

Läs mer

Digitala välfärdsenkäter i läroanstalterna

Digitala välfärdsenkäter i läroanstalterna Digitala välfärdsenkäter i läroanstalterna - Anvisningar för digitala välfärdsenkäter i grupper och klasser - Konceptet och materialet har tagits fram i huvudstadsregionens program för utveckling av barn-

Läs mer

NÄRING FÖR NYFIKNA. Användarhandbok

NÄRING FÖR NYFIKNA. Användarhandbok NÄRING FÖR NYFIKNA Användarhandbok Innehåll 1. Logga in... s.1 2. Glömt dina inloggningsuppgifter... s.2 3. Navigera på Förskoleforum... s.4 3.1 Artiklar... s.5 3.1.1 Artiklar kategoriserade efter ämne...

Läs mer

Innehåll. Blanketten Lite om blanketten: ~ 1 ~ Inmatning/redigering av uppgifter i Skärgårdens serviceregister Snabbmanual

Innehåll. Blanketten Lite om blanketten: ~ 1 ~ Inmatning/redigering av uppgifter i Skärgårdens serviceregister Snabbmanual ~ 1 ~ Inmatning/redigering av uppgifter i Skärgårdens serviceregister Snabbmanual Innehåll Registeruppgifterna...1 Blanketten...1 Redigeringssida 1 uppgifter om företaget...2 Adressuppgifter...3 Internet

Läs mer

IMS-manual för Netpub

IMS-manual för Netpub IMS-manual för Netpub * IMS = image management system = på klar och (nästan) redig svenska bildhanteringssystem för Svenska Yles webbpubliceringsverktyg Netpub Innehåll: Sidan: 1. För vem är manualen?

Läs mer

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR Mobil naturstig Tidsåtgång: beror på banans längd För vem: åk 1. 3. Var: utomhus När: vår och höst Material: smarttelefon/surfplatta (anteckningsmaterial) Del i Vildmarkpasset: allemansrätten Inlärningsmål:

Läs mer

Mobil naturstig, åk 4 6

Mobil naturstig, åk 4 6 Mobil naturstig, åk 4 6 Tidsåtgång: beror på banans längd För vem: åk 4 6 Var: utomhus När: vår och höst Material: smarttelefon/surfplatta (anteckningsmaterial) Del i Vildmarkpasset: att röra sig i naturen

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter och inloggningsalternativ...

Läs mer

Sökhjälp. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen.

Sökhjälp. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen. Sökhjälp Webbplatsen är responsiv. Det betyder att den ser olika ut beroende på om du tittar på den med smarttelefon, surfplatta eller dator. Principerna för hur du söker är dock de samma för alla apparater.

Läs mer

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur.

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Du har just startat Arkiv Digital. Klicka på Sök i arkivet för att komma till kyrkböcker och andra historiska dokument. Där hittar du också

Läs mer

En liten introduktion till SLI Plus

En liten introduktion till SLI Plus En liten introduktion till SLI Plus Underlätta planeringen med SLI Plus! Pedagogens bakficka Plus är ett verktyg på SLI.SE där du som lärare kan samla, dela och ta del av andras digitala material. Du kan

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna BDS-UNDERHÅLLET Användarens instruktion Kommunerna 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll...3 1.1 Beskrivningar och instruktioner...3 1.2 Administrationstjänster...3

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen.

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. Version 1.2 maj 2013 Följande sidor kommer ge en kort och övergripande guide till de vanligaste funktionerna i VFUportalen.

Läs mer

Nationell servicearkitektur i Finland

Nationell servicearkitektur i Finland Nationell servicearkitektur i Finland I korthet Version 1.2.1 Befolkningsregistercentralen 20.7.2016 Programproduktion i Suomi.fi Services Nationella servicearkitekturen för programmet för e- tjänster

Läs mer

Kartuppdatering. Manual för 3 års fri kartuppdatering av din Kenwood enhet 3 års fri kartuppdatering

Kartuppdatering. Manual för 3 års fri kartuppdatering av din Kenwood enhet 3 års fri kartuppdatering Kartuppdatering Manual för 3 års fri kartuppdatering av din Kenwood enhet 3 års fri kartuppdatering Innehåll Grundläggande förutsättningar...1 Kontrollera om din enhet använder senaste mjukvaruversionerna...1

Läs mer

Kartuppdatering. Manual för 3 års fri kartuppdatering av din Kenwood enhet 3 års fri kartuppdatering

Kartuppdatering. Manual för 3 års fri kartuppdatering av din Kenwood enhet 3 års fri kartuppdatering Kartuppdatering Manual för 3 års fri kartuppdatering av din Kenwood enhet 3 års fri kartuppdatering Innehåll Grundläggande förutsättningar... 1 Kolla om din enhet använder senaste mjukvaruversionerna...

Läs mer

Bruksanvisning för Digikaskö nätsidorna

Bruksanvisning för Digikaskö nätsidorna Bruksanvisning för Digikaskö nätsidorna En bra källa för information är bloggen http://digikasko-blogg.blogspot.com som ger information om nya egenskaper och praktiska tips för användaren. Läs den regelbundet.

Läs mer

Kliv över hindren med hjälp av försök Hjälp kunderna i användningen av digitala tjänster

Kliv över hindren med hjälp av försök Hjälp kunderna i användningen av digitala tjänster Kliv över hindren med hjälp av försök Hjälp kunderna i användningen av digitala tjänster Finansministeriet utmanar dig till att delta i AUTA-projektet. Digitaliseringen av offentliga tjänster framskrider

Läs mer

Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet

Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet April 2008 Innehållsförteckning 1 Webbplats... 1 1.1 Hem.... 3 1.2 Fördelar med rapportering via Internet... 3

Läs mer

Antagningar inom gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning samt ansökan till yrkesinriktad specialundervisning i gång

Antagningar inom gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning samt ansökan till yrkesinriktad specialundervisning i gång I detta nyhetsbrev tar vi upp aktuellt om förberedelserna inför antagning till utbildningar, läroavtalsutbildningens mötesplats, Viro Nordic Digital Day dagarna under ICT-veckan samt egrunderna. Här ingår

Läs mer

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna.

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna. Lathund handels.se Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument https://www.handels.se/templates/login.aspx?returnurl=/secure är adressen för att kunna logga in i Episerver.

Läs mer

Boka och se strömmande video

Boka och se strömmande video Boka och se strömmande video Registrera dig... 2 Medlemskap... 2 Så får du tillgång till strömmande film:... 2 Ge elever tillgång till strömmande media... 3 Boka film... 4 Söka och hitta film... 5 Mer

Läs mer

NAP: Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik

NAP: Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik Användarinstruktioner Mobilitetstjänstkatalogen NAP Kartverktyget för sjötrafik 1 (14) 14.8.2018 NAP: Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik 1 Inledning... 2 2 Att använda kartverktyget

Läs mer

30.1.2014 MANUAL FÖR STATISTIKCENTRALENS OCH FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST

30.1.2014 MANUAL FÖR STATISTIKCENTRALENS OCH FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST 1 (8) MANUAL FÖR STATISTIKCENTRALENS OCH FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST Månadsenkät om utländska finansiella fordringar och skulder i betalningsbalansen (BOPM) Statistikcentralens och Finlands Banks

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

A. Söka fram de medlemmar som ska vara med i utskriften. (Börjar längre ned på denna sida)

A. Söka fram de medlemmar som ska vara med i utskriften. (Börjar längre ned på denna sida) 14. Att göra utskrifter version 2006-11-29 14.1 14. Att göra utskrifter (etiketter, medlemslista, adresslista, kuvert och födelsedagslista) Den här dokumentationen beskriver hur man gör utskrifter i SPFs

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Snabbguide till Cinahl

Snabbguide till Cinahl Christel Olsson, BLR 2008-09-26 Snabbguide till Cinahl Vad är Cinahl? Cinahl Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature är en databas som innehåller omvårdnad, biomedicin, alternativ medicin

Läs mer

Användarmanual Research

Användarmanual Research Användarmanual Research Innehåll: Logga in i Research.3 Research.3 Gör en sökning 4 Resultat av sökning.4 Spara artiklar 6 Skriv ut eller dela artiklar 9 Läs artiklar.10 Skriva en sökning..11 2 Logga in

Läs mer

Historik. Unifaun Online och Unifaun PrintServer 2013-09-26

Historik. Unifaun Online och Unifaun PrintServer 2013-09-26 Historik Unifaun Online och Unifaun PrintServer 2013-09-26 2 Innehåll 1 Sändningar... 3 1.1 Söka sändningar... 3 1.2 Presentation av sökresultat... 5 1.3 Skriva ut... 5 1.4 Exportera... 5 1.5 Sökfavoriter...

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Lathund att skapa och tilldela en LPP

Lathund att skapa och tilldela en LPP Lathund att skapa och tilldela en LPP Här presenteras ett sätt att steg-för-steg ta fram en lokal pedagogisk planering för ett arbetsmoment eller en terminsplanering i ett ämne eller ett ämnesövergripande

Läs mer

Sökexempel Arbetsterapeuter T3

Sökexempel Arbetsterapeuter T3 Sökexempel Arbetsterapeuter T3 En repetition om hur man söker i olika databaser och hur man (i bästa fall) kan få ut den aktuella artikeln i fulltext. Som exempel har vi valt en sökning om arbetsterapi

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Bibliografiska databaser eller referensdatabaser ger hänvisningar (referenser) till artiklar och/eller rapporter och böcker. Ibland innehåller referensen

Läs mer

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Digital handläggning i Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Mars 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gudie lägg till genväg till handläggardatabasen 1-2 ÄRENDETS VÄG 1. ett ärende aktualiseras 3-4 2. skapa tjänsteskrivelse,

Läs mer

Användarguide för 3M Online Center

Användarguide för 3M Online Center Användarguide för 3M Online Center 1 3M 2015. All Rights Reserved. Användarguide för 3M Online Center Lägga en order...3 1. Beställ nu...4 2. Snabborder...5 3. Ladda upp orderfil...6 4. Inköpslistor /

Läs mer

Guide för bolagskartan.com

Guide för bolagskartan.com Guide för bolagskartan.com Anvisningar för hur man kommer igång Innehållsförteckning I. Profilinställningar sida 3 1. Logga in sida 4 2. Ändra profil sida 5 3. Informationslänkar sida 6 II. Lägga upp en

Läs mer

skatteärenden överförs till MinSkatt

skatteärenden överförs till MinSkatt Skötseln av privatpersonernas skatteärenden överförs till MinSkatt 2018 2019 skatt.fi/minskatt Våra tjänster övergår i hög grad till digitala kanaler PAPPERSPOST PAPPERSPOST BESÖK PÅ SKATTEBYRÅN BESÖK

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Lathund Procapita Omvårdnadspersonal

Lathund Procapita Omvårdnadspersonal Lathund Procapita Omvårdnadspersonal 1 Innehåll 1. Logga in och byt lösen... 3 2. Mina Sidor... 4 3. Nya meddelanden... 5 4. Sök dokumentation Hänt sen sist... 6 5. Digital signering Delegeringsbeslut...

Läs mer

ALLT LYCKAS VID SERVICEPUNKTEN!

ALLT LYCKAS VID SERVICEPUNKTEN! Samservicen kliver in i den digitala eran och betjänar ännu bättre Alla med nyttor genom samarbete Nytta 1 Service på kundens villkor via alla kanaler VERKSAMHETEN VID SERVICEPUNKTEN UTGÅR FRÅN KUNDERNAS

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet Lättläst svenska www.jordbruksverket.se/saminternet SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets webbplats där du söker jordbrukarstöd. I SAM Internet kan du också söka nya åtaganden för miljöersättningar

Läs mer

Utökad sökning i Cisions mediedatabas

Utökad sökning i Cisions mediedatabas Utökad sökning i Cisions mediedatabas Utökad sökning Använd funktionen Utökad sökning för att söka i mediedatabasen efter en viss typ av medier eller kontaktpersoner. Du kan ta fram helt nya listor eller

Läs mer

Användarmanual Materialnyckeln beta

Användarmanual Materialnyckeln beta Innehållsförteckning 1. Vad innehåller Materialnyckeln... 3 2. Så här använder du Materialnyckeln...3 2.1 Startsidan... 4 2.2 Träfflista... 5 2.3 Detaljvy av ett material... 6 2.4 Standardsida... 7 3.

Läs mer

ABBs leverantörsfakturaportal. Handledning - Användare. Version: 1.0 Datum:

ABBs leverantörsfakturaportal. Handledning - Användare. Version: 1.0 Datum: ABBs leverantörsfakturaportal Handledning - Användare Version: 1.0 Datum: 2005-10-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Att komma igång... 3 3. Inloggning och huvudfunktioner... 4 4. Företagsinställningar...

Läs mer

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv Manual för ehp och HP:s digitala arkiv På www.hallandsposten.se/kundservice kan du hitta svar på många frågor gällande din prenumeration och hur du gör att aktivera ditt digitala konto och mycket mera.

Läs mer

Verkkotietopiste.fi. Anvisningar för användning av tjänsten för informationssökare

Verkkotietopiste.fi. Anvisningar för användning av tjänsten för informationssökare Verkkotietopiste.fi Anvisningar för användning av tjänsten för informationssökare 31.8.2018 1 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Inloggning som personkund... 3 2.1 Personkundens vy... 5 3 Sökning av information

Läs mer

Advoco NetPBX Portalen Användare

Advoco NetPBX Portalen Användare Advoco NetPBX Portalen Användare Webbportalen i Advoco NetPBX ger användaren ett snabbt och enkelt sätt att hantera samtal, hänvisningar och kontakter. Portalen använder användarens primära telefon för

Läs mer

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering 2015-06-22 Manual för kartan Fysisk planering 1 KOMMUNENS KARTOR PÅ NÄTET... 3 2 STARTA... 3 3 KARTAN... 4 4 LAGER... 5 5 FLYGFOTO... 5 6 VISA OMRÅDE... 5 7 SÖK ADRESS... 6 8 SÖK DETALJPLAN... 7 9 INFORMATION...

Läs mer

Kortavtalsadministratör. Med behörighet som Kortavtalsadministratör kan du se företagets och anslutna företags kortavtal.

Kortavtalsadministratör. Med behörighet som Kortavtalsadministratör kan du se företagets och anslutna företags kortavtal. Generellt Kortavtalsadministratör I modulen Kort kan du som har behörighet administrera Företagets kort och se Kortavtal. För att få tillgång till Kortmodulen måste du ha ett Kortavtal med banken. När

Läs mer

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur.

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Du har just startat Arkiv Digital. Klicka på Ny registersökning för att söka efter släkten i olika personregister, exempelvis Sveriges befolkning

Läs mer

ÄRENDEHANTERING. När Du ska avsluta ett ärende så väljer Du aktuell kategori för ärendet. Dessa kategorier registrerar Du i Rutiner Avslutsorsaker.

ÄRENDEHANTERING. När Du ska avsluta ett ärende så väljer Du aktuell kategori för ärendet. Dessa kategorier registrerar Du i Rutiner Avslutsorsaker. Inmatning av ärende ÄRENDEHANTERING När Du startar modulen för Ärendehanteringen kommer Du till detta formulär. Det är här Du registrerar alla dina ärenden. Så länge ärendet ligger i ärendehanteringen

Läs mer

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER 1(9) estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER INNEHÅLL: STUDIETJÄNSTER i estudiebyrån... 2 Browser-krav... 2 Registrering i portalen... 2 Kom ihåg att uppdatera ändringar i din egen information... 3 Virtual YH:s utbildningsutbud

Läs mer

GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN

GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN Sida 1 av 9 Version: 1 (EL) GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN Användarhanteringen sker i ett verktyg som heter Användaradmin och man kan också göra en del saker direkt på intranätet. I användarhanteringen

Läs mer

Instruktion för Betanias Kundportal

Instruktion för Betanias Kundportal Instruktion för Betanias Kundportal Att bli användare När er organisation godkänt att bli användare av systemet får du ett välkomstmeddelande första gången vi skickar en rekvisition till dig. Klicka eller

Läs mer

Välkommen till ProMeister Academy!

Välkommen till ProMeister Academy! Välkommen till! I denna guide, kommer vi att gå igenom hur ni loggar in, återställer lösenord och registrerar er i vår portal,. Vi kommer även att titta på hur ni beställer och kommer åt valideringstester.

Läs mer