Manual för kartan Fysisk planering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering"

Transkript

1 Manual för kartan Fysisk planering

2 1 KOMMUNENS KARTOR PÅ NÄTET STARTA KARTAN LAGER FLYGFOTO VISA OMRÅDE SÖK ADRESS SÖK DETALJPLAN INFORMATION EXEMPEL: VÄLJA I KARTAN EXEMPEL: HITTA DETALJPLANEN FÖR EN SPECIFIK ADRESS ÖVERSIKT AV KARTANS VERKTYG (13)

3 1 Kommunens kartor på nätet På kommunens hemsida finns det interaktiva kartor uppdelade på olika teman: Besök och aktivitetskartan Fysisk planering Samhällsservice Utbildning och omsorg Näringslivskartan Kommun och politik I denna manual går vi igenom hur kommunens digitala kartor fungerar generellt. Som exempel tittar vi närmare på Fysisk planering och hur man använder den. 2 Starta Gå till kommunens hemsida på: Klicka på Kartor. På sidan som öppnas kan man välja viken karta man vill arbeta i. Välj Fysisk planering. Kartan kommer då öppnas i ett nytt fönster/flik. 3(13)

4 3 Kartan Den digitala kartan är uppbyggd av flera lager bestående av olika typer av kartdata. Dessa kan tändas eller släckas efter behov och önskemål. Utöver detta så finns det lager som tänds och släcks automatiskt, beroende på hur in- eller utzoomad man är i kartan. TIPS: Man kan även växla till en av de andra kommunkartorna genom att välja i menyn under Kartor. Högerklicka i kartan för att snabbt få upp verktygen: Panorera Zoom Välj Avmarkera 4(13)

5 4 Lager Lagren finns redovisade till vänster om kartan. Vissa lager är grupperade i olika kategorier. Bredvid varje kategori finns ett litet plus-tecken (+). Klicka på den så expanderar kategorin för att visa vilka lager som ingår i den. Bocka i rutan bredvid ett lager för att tända det. Glöm inte att även kategorin ska bockas i om lagret är grupperat i en sådan. 5 Flygfoto Med hjälp av knappen Visa/dölj flygfoto kan du välja om du vill ha flygfoto eller klassisk karta som bakgrundskarta. 6 Visa område Under menyn Visa område kan man snabbt förflytta sig till olika områden i kartan. 5(13)

6 7 Sök adress Man kan söka adressergenom att klicka på Sök detaljplan. Skriv in en adress. Klicka på Sök. Skriver man endast gatunamnet utan nummer kommer alla adresser på den gatan att visas i sökresultatet. När man klickar på en adress i sökresultatet så kommer kartan att zooma in och centrera sig på den valda adressen. 6(13)

7 8 Sök detaljplan Man kan söka detaljplaner via sökord eller plannummer. Klicka på Sök detaljplan. Skriv in sökord, t.ex. Bålsta, och klicka på Sök. Resultatet är en lista på alla detaljplaner med Bålsta i namnet. Klicka på ett av sökresultaten så kommer kartan att zooma in och centrera sig på det valda detaljplaneområdet. 7(13)

8 9 Information Objekten som visas i kartan har ofta information kopplat till sig. När du för muspekaren över en symbol eller ett kartobjekt med kopplad information så dyker en informationsruta upp. I rutan finns en länk ( Läs mer i blått). Klicka på den så öppnas ett nytt fönster/flik med länkar till den kopplade informationen. Du kan även välja ett eller flera objekt med hjälp av markeringsverktyget Välj. Högerklicka i kartan, välj verktyget och klicka och dra en ruta över de områden man vill välja När ett objekt är markerat öppnas urvalsfönstret, i vilket du kan se information om det valda objektet. Informationen som då visas är oftast densamme som visas när du håller muspekaren över objektet. Klicka på ordet länk så öppnas ett nytt fönster/flik med länkar till den kopplade informationen. 8(13)

9 10 Exempel: välja i kartan I detta exempel är lagret Detaljplaner laga kraft tänd. Med markeringsverktyget välj Detljplaneytorna vid kommunhuset och vårdcentralen. (De är ljusblåa). De valda ytorna blir då mörkblåa och urvalsfönstret visas. Klicka på plannamnet (Bålsta centrum) så kommer kartan att centrera sig på det planområdet samt markera det med en grön kartnål. Genom att klicka på Bålsta Centrum Länk i urvalsfönstret öppnas en ny sida med länkar till detaljplanen och dess dokument 9(13)

10 11 Exempel: Hitta detaljplanen för en specifik adress Tänd lagret Detaljplaner laga kraft. Välj Sök adress. Skriv in adressen. I detta fall Centrumleden 1. Sökresultatet kommer att visa en lista på alla adresser på Centrumleden som börjar med 1. Välj Centrumleden 1. Kartan kommer att zooma in och centrera sig på adressen. För muspekaren över adressen Klicka på Läs mer i informationsrutan. eller med markeringsverktyget klicka i kartan och sedan i urvalsfönstret klicka på Länk. 10(13)

11 Sidan med länkar som öppnar sig kan ha en lista på flera URL: er. Titta på slutet av varje URL för där kan man läsa vad för dokument den länkar till. T.ex.: Illustrationsplan scannad Plankarta scannad planbestämmelser T.ex. klicka på raden som slutar med Plankarta scannad så öppnar sig ett nytt fönster med inskannad bild av detaljplankartan. 11(13)

12 12 Översikt av kartans verktyg Markera Med knappen "Markera" kan du välja (markera) ett eller flera objekt i kartan. Detta gör du genom att klicka eller dra en rektangel över objekten du vill markera. När ett objekt är markerat öppnas urvalsfönstret, i vilket du kan se information om det valda objektet. Informationen som då visas är ofta densamme som visas när du håller muspekaren över objektet. Avmarkera Med knappen "Avmarkera" tar du bort alla markeringar av objekt på kartan. Panorera Med knappen "Panorera" kan du - genom att klicka och dra - flytta kartbilden i sid- och höjdled. Zooma in Med knappen "Zooma in" kan du - genom att klicka eller klicka och dra en rektangel - zooma in till önskat område. Zooma ut Med knappen "Zooma ut" kan du - genom att klicka eller klicka och dra en rektangel - zooma ut till önskat område. Startvy Med knappen "Startvy" zoomas kartan till full utbredning. Skriv ut När du klickar på "Skriv ut" öppnas ett utskriftsfönster i vilket du kan ange bl.a. titel och pappersstorlek på utskriften. När du sedan klickar på "Verkställ" så öppnas ett fönster med en förhandsvisning av hur din utskrift kommer att se ut. Om du sedan klickar på "Skriv ut" så kommer ditt vanliga utskriftsfönster att visas. Genom att klicka på "Visa område" så öppnas en lista med olika orter/områden i kommunen. När du klickar på önskad ort så zoomas kartan automatiskt till valt område. Om du klickar på "Sök adress" så öppnas ett fönster i vilket du kan skriva in en adress. Du behöver inte skriva ut hela adressen, d.v.s. om du söker efter sto så får du träff på alla gatunamn som börjar på sto. Resultatet kan du sortera på gatunamn och gatunummer. I kartan Fysisk planering har du även möjlighet att söka på gällande detaljplaner. Genom att klicka på "Verktygslåda" så öppnas en lista med följande funktioner: Mät längd Med verktyget "Mät längd" kan du - genom att klicka i kartan - mäta längd. I fönstret som öppnas uppdateras dels längden på det enskilda segmentet och dels den totala sträckan. Du avslutar mätningen genom att dubbelklicka där du vill avsluta linjen. Håbo kommun kan inte säkerställa att mätningarna ger ett 100% korrekt resultat, och de kan således ej användas som rättslig grund. Mät yta Med verktyget "Mät yta" kan du - genom att klicka i kartan - mäta en yta. I fönstret som öppnas uppdateras ytan efter varje punkt du prickar ut i polygonen. Du avslutar mätningen genom att dubbelklicka där du vill avsluta ytan. Håbo kommun kan inte säkerställa att mätningarna ger ett 100% korrekt resultat, och de kan således ej användas som rättslig grund. Länk till karta 12(13)

13 Genom att klicka på "Länk till karta" så öppnas en ruta med aktuell länk kartan. Denna länk kan du använda för att återvända till kartan med de symboler och i den skala som användes när du skapade länken. Visa koordinat Med funktionen "Visa koordinat" kan du antingen få ut koordinterna från en viss punkt, eller söka själv på koordinater. Funktionen kan redovisa och transformera koordinater mellan de vanligast förekommande koordinatsystemen i Sverige. Genom att först klicka på och sedan någonstans i kartan får du koordinaterna för vald plats. För att söka på koordinat: ange koordinaterna i angivet fält, ange sedan i vilket koordinaterna är och klicka därefter på. Spara Funktionen "Spara" kan du använda för att snabbt spara en bild av den aktuella kartbilden. Hjälp Klicka på "Hjälp" för att öppna detta hjälpdokument. Om Klicka på "Om" för att få information avseende kontaktuppgifter, upphovsrätt m.m. Support: Nihad Hodzic Patrick Spahr (13)

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

Hitta ditt vatten - en handledning

Hitta ditt vatten - en handledning Hitta ditt vatten - en handledning a VISS - VattenInformationsSystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen, Jönköping 2010 300 ex Camilla

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec Innehållsförteckning Användarhandledning, VD Link för Småhus...3 1. Valfri sökning...4 Standardsökning...5 Kartsökning...7 Utökad sökning...8 Resultat av sökning...9 Detaljerad information om en försäljning...9

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Dokumenthantering

INFORMATION FRÅN VITEC. Dokumenthantering INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Dokumenthantering Vitec Express VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura Åtgärda en faktura När du har fakturor hos dig för åtgärd ser du det genom att klicka på menyn Under Uppgifter arbetsflöde visas de antal fakturor som finns för behandling. Antalet fakturor framgår inom

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 013-04-09 Innehållsförteckning 1. Information om Företagets egen sida...3. Lägga till en

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska FaktaNet live v2 Manual Version: 080919 1 Språk: Svenska Inloggning Antingen via byggfakta.se eller faktanetlive.com, i dagsläget fungerar bara byggfakta profiler. Inte First Index m.fl. varianter. Menyn

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen,

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Allt du behöver för crowdsourcing

Allt du behöver för crowdsourcing GUIDE Allt du behöver för crowdsourcing DEL 2: Så här följer och visar du resultatet i en dashboard Allt du behöver för crowdsourcing den kompletta guiden steg för steg, del 2 För att utföra uppgifterna

Läs mer

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog!

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog! Västerviks Flygklubb Utfärdare Berth Arbman Dokumentnamn Sida Lathund, myweblog 1 (8) Datum Utgåva 1 Välkommen till bokningssystemet myweblog! 1 Vad är myweblog? 2 Logga in myweblog består av två delar:

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbpubliceringsverktyget

Läs mer

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01 Stämpling- Medarbetare Manual Version 2013.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Instämpling... 3 Kvittens vid instämpling... 4 Saldovisning på stämplingsbilden... 5 Kvittens vid Utstämpling... 6 Kvittens...

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Arbetsrum 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Arbetsrum 4 Skapa arbetsrum, steg 1 4 Skapa arbetsrumslista 4 Olika typer av arbetsrum 6 Skapa arbetsrum, steg 2 6 Lägg in

Läs mer

Välkommen till WeBerGIS!

Välkommen till WeBerGIS! Välkommen till WeBerGIS! Bergskrafts informationssystem för webben! Syftet med WeBerGIS kartportal är att skall fungera som näringslivets, offentlighetens och allmänhetens väg in till det digitala arkiv

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST

Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST 1 Hur man skapar sidnumrering Steg. Hur skapar man sin egen sidnumrering? i Word (som börjar och slutar på valfri sida) Introduktion Börja med att infoga - för dig ett

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu).

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu). Att söka information i VISS, VattenInformationsSystem Sverige VISS är en databas där man samlar information om alla större sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten i Sverige. Här finns förutom allmän

Läs mer

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt Datautväxling lokalt Datautläsning lokalt Uppgifter flyttas mellan datorer via t.ex. USB-minne eller e-post Denna funktion används om du vill utväxla data med en annan PC, där det skall arbetas vidare

Läs mer

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 1 Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 2 Startsidan På startsidan kan du se: Studentuppdragsansökningar för LinkedStudent, ENS personal tar hand om detta. Påminnelser om uppföljningsmejl för LinkedStudent,

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Handbok Inköp och Faktura IoF

Handbok Inköp och Faktura IoF Handbok Inköp och Faktura IoF Attestering och kontering av fakturor 2014-05-22 Innehållsförteckning 1. Inloggning... 3 1.1 Länk i mailet... 3 1.2 Kommunprogram... 3 2. Brevlådan... 4 2.1 Förnya bilden...

Läs mer

Webbverktyg/ eportfolio

Webbverktyg/ eportfolio Webbverktyg/ eportfolio vägledning i programmet och praktisk användarguide Bengt Engström, Projektsamordnare Peter Åhnberg, Projektadministratör Ansvarig företagskontakter Ansvarig webbverktyg/eportfolio

Läs mer

Användarhandledning Interbook

Användarhandledning Interbook Linköpings Kommun Användarhandledning Interbook För föreningar Kultur & Fritid, Lokalbokningen 2009-07-14 2 Användarhandbok till Interbook (för föreningar) Via länken http://interbook.linkoping.se/netinterbook/

Läs mer

Boka möteslokal, bollplan eller sporthall

Boka möteslokal, bollplan eller sporthall Boka möteslokal, bollplan eller sporthall Instruktion för privatpersoner Inledning Idrott & förenings e-tjänst är ett webbaserat hjälpmedel för föreningar och privatpersoner i Göteborgs Stad. Genom e-tjänsten

Läs mer