Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, 2013"

Transkript

1 Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, 2013 Rapport med resultat av fågelinventeringar samt bedömningar kring eventuell påverkan på bevarandestatus för aktuella arter i samband med planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län. Sekretess Denna rapport faller inom offentlighets- och sekretesslagens (2009:400) 20 kap, 1 som gäller sekretess för uppgift om en djur- eller växtart som är i behov av skydd och som det finns ett intresse av att bevara i ett livskraftigt bestånd, om det kan antas att ett sådant bevarande av arten inom landet eller del av landet motverkas om uppgiften röjs. Lag (2012:770). Läs mer om sekretess och utrotningshotade arter på Naturvårdsverkets hemsida: 1 (17)

2 Om dokumentet NV Nordisk Vindkraft AB Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, Inventeringen har genomförts under juni och juli Detta dokument är en komplettering till den ansökan om att etablera vindkraftverk vid Rödene som NV har inlämnat till Länsstyrelsen Västra Götaland. Följande personer har medverkat: Kaj Svahn och Janne Dahlén inventering, bedömningar och rapportering. Båda är erfarna ornitologer med över 15 års fältvana. Båda har genomfört flera olika typer av fågelinventeringar och skrivbordsutredningar kring fåglar i samband med vindkraftsutbyggnad i norra såväl som södra Sverige. Anders Enetjärn - kvalitetsgranskning. Anders är VD för Enetjärn Natur AB och har bred erfarenhet av olika inventeringar, miljökonsekvensbeskrivningar och prövning av tillståndspliktiga verksamheter. Samtliga är verksamma vid Enetjärn Natur AB. 2 (17)

3 Innehåll Om dokumentet... 2 Fakta om arterna... 4 Metodik... 7 Resultat... 8 Analys och bedömningar Referenser (17)

4 Fakta om arterna För att senare kunna göra bedömningar kring en eventuell påverkan på respektive arts bevarandestatus redogörs först för på vilket sätt respektive art kan påverkas av en vindkraftsetablering samt för vilken status arten har nationellt respektive regionalt och lokalt. De arter som behandlas är de som länsstyrelsen har efterfrågat en inventering av för att få ett bättre underlag inför beslutet om huruvida det ska ges tillstånd för ansökan om att etablera vindkraft på Rödeneplatån. Storlom Storlom är känslig för mänsklig störning vid boplatsen och förväntas i vindkraftssammanhang främst kunna bli störd under byggfasen, men även under driftsfasen ifall vindkraftverk placeras nära boplatsen. Naturvårdsverket har inga generella rekommendationer för skyddsavstånd kring storlomshäckningar, men verket gör bedömningen att arten kan påverkas av störning (Naturvårdsverket 2011). Sveriges Ornitologiska Förening rekommenderar ett skyddsavstånd på 1 km mellan vindkraftverk och sjöar där storlom regelbundet häckar (SOF 2009). Den svenska populationen av storlom beräknas uppgå till ca 6170 par, varav 2800 par i Norrland, 1800 par i Svealand och 1570 par i Götaland. Västra Götalands län beräknas hysa 550 par, varav 400 par i Västergötland. Populationen i stort tycks ha varit stabil det senaste decenniet, men det finns indikationer på en ökande population i södra halvan av landet under perioden (Ottosson m.fl. 2012). Storlom är utpekad som särskilt skyddsvärd i Fågeldirektivets bilaga 1. Nattskärra Lite är känt om huruvida nattskärra påverkas av vindkraft och av denna anledning finns heller inga nationella riktlinjer för skyddszoner mellan nattskärror och vindkraftverk. Det är känt att nattskärran kan födosöka flera kilometer från boplatsen samt att de kan flyga på höga höjder under flyttning, vid spelflykt och vid förflyttningar mellan boplats och födosöksområde (Bright m.fl. 2006). Det är dock inte känt hur ofta de rör sig på höjder som är aktuella i vindkraftssammanhang. Vindkraftverk attraherar insekter vilket i sin tur attraherar predatorer, bl.a. fladdermöss. En misstanke finns om att även nattskärror, som liksom fladdermössen lever av insekter och födosöker nattetid, skulle kunna attraheras av insektsrikedomen kring verken och därmed vara utsatta för kollissionsrisk. Mot bakgrund av detta föreslås i en rapport från RSPB (Storbritanniens motsvarighet till Sveriges Ornitologiska Förening) ett skyddsavstånd på upp till 2,5 km mellan spelande hanar av nattskärra och vindkraftverk (Bright m.fl. 2006). I en rapport från Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland angående fåglar och vindkraft kring 4 (17)

5 Vänern föreslås ett skyddsavstånd på 3 km mellan spelande hanar av nattskärra och närmsta vindkraftverk (Länsstyrelserna 2011). I en nyligen meddelad dom (mål nr M ) gavs tillstånd för etablering av vindkraftverk i ett område med en relativt tät population av nattskärra (4 spelande hanar/km 2 ), men med villkoret att anläggningsarbete inte får genomföras 15 maj till 1 september. Den svenska populationen av nattskärra beräknas uppgå till ca 7290 par varav 160 par i Norrland, 1380 par i Svealand och 5750 par i Götaland. Västra Götalands län beräknas hysa 1400 par, varav 400 par i Västergötland. Det finns motstridiga uppgifter om populationstrender för nattskärra. Å ena sidan har trenden länge ansetts vara negativ för Sverige såväl som för övriga Europa, men å andra sidan har tidigare beståndsuppskattningar legat betydligt lägre än den nu aktuella. Troligen har beståndet underskattats vid tidigare beräkningar och mycket tyder på att trenden numera är positiv i Sverige liksom i flera andra länder (Ottosson m.fl. 2012). Nattskärra är upptagen på den svenska rödlistan inom katergorin NT (Nära hotad). Den är dessutom utpekad som särskilt skyddsvärd i Fågeldirektivets bilaga 1. Fiskgjuse Fiskgjuse är känslig för mänsklig störning och kan troligen störas av vindkraftverk som anläggs nära boplatsen, i synnerhet under byggfasen. Dessutom är det vanligt att fiskgjusen födosöker på flera olika platser och inte nödvändigtvis intill boplatsen, vilket medför många flygningar för att transportera mat till ungarna i boet. Således föreligger risker för kollisioner eller för barriäreffekter (med en ökad energiåtgång till följd) om fåglarna undviker att flyga nära vindkraftverken och därmed får en längre sträcka mellan födosöksplatserna och boet. Det finns dokumenterade fall av fiskgjusar som dödats av vindkraftverk (Ahlén 2010). I Vindvals rapport om fåglar och vindkraft trycker Naturvårdsverket främst på riskerna för kollision (Naturvårdsverket 2011). Det presenteras inga specifika riktlinjer för fiskgjuse i rapporten, men däremot rekommenderas ett skyddsavstånd på 1 km mellan boplatser för medelstora rovfåglar (dit fiskgjuse får räknas) och närmsta vindkraftverk. Den svenska populationen av fiskgjuse beräknas uppgå till ca 4060 par varav 1410 par i Norrland, 1110 par i Svealand och 1540 par i Götaland. Västra Götalands län beräknas hysa 360 par, varav 280 par i Västergötland. Populationsutvecklingen har varit positiv de senaste 30 åren (Ottosson m.fl. 2012). Fiskgjuse är utpekad som särskilt skyddsvärd i Fågeldirektivets bilaga 1. Pilgrimsfalk Pilgrimsfalk är liksom fiskgjuse känslig för mänsklig störning och riskerar att störas av vindkraftsetableringar nära boplatsen. Det föreligger även risk för kollisioner. 5 (17)

6 Naturvårdsverket framhåller riskerna för kollision och rekommenderar en skyddszon på 2 km mellan boplatser av pilgrimsfalk och närmsta vindkraftverk (Naturvårdsverket 2011). Den svenska populationen av pilgrimsfalk beräknas uppgå till ca 282 par varav 173 par i Norrland, 18 par i Svealand och 91 par i Götaland. Västra Götalands län beräknas hysa 65 par, varav 27 par i Västergötland. Populationstrenden är starkt ökande. Pilgrimsfalk är ändå upptagen på den svenska rödlistan inom kategorin VU (Sårbar). Den är dessutom utpekad som särskilt skyddsvärd i Fågeldirektivets bilaga 1. Berguv Berguv är troligen främst utsatt för kollisionsrisk och det finns åtminstone tre dokumenterade fall av berguvar som kolliderat med vindkraftverk i Sverige (Ahlén 2010). Naturvårdsverket rekommenderar en skyddszon på 2 km mellan boplatser av berguv och närmsta vindkraftverk (Naturvårdsverket 2011). Den svenska populationen av berguv beräknas uppgå till ca 474 par varav 82 par i Norrland, 137 par i Svealand och 255 par i Götaland. Västra Götalands län beräknas hysa 92 par, varav 25 par i Västergötland. Fram till millenieskiftet pågick ett intensivt arbete med att föda upp och sätta ut berguvar runt om i landet vilket bidrog till en positiv populationstrend. Sedan utsättningarna upphörde har dock en påtaglig beståndsminskning skett (Ottosson m.fl. 2012). Berguv är upptagen på den svenska rödlistan inom kategorin NT (Nära hotad). Den är dessutom utpekad som särskilt skyddsvärd i Fågeldirektivets bilaga 1. 6 (17)

7 Metodik Skrivbordsutredning Inför fältinventeringen gjordes en kunskapssammanställning för att lokalisera redan kända förekomster av aktuella arter. Utredningen genomfördes genom att observationer registrerade i Artportalen respektive Obsdatabasen analyserades samt genom att lokala ornitologer kontaktades (Artportalen 2013, ArtDatabanken 2013 respektive Andersson, Bergquist, Lindberg, Norman och Åstrand muntl. 2013). Storlom Under inventeringen besöktes alla sjöar inom inventeringsområdet (utredningsområdet + 1 km). Sjöarna spanades av vid minst två tillfällen. För var och en av de sjöar där storlom sågs gjordes en bedömning av huruvida fåglarna häckade i sjön eller endast uppehöll sig där tillfälligt. Delmomentet ägnades ca 20 inventeringstimmar. Nattskärra Nattskärra inventerades nattetid (ca 22:30-02:30) genom regelbundna stopp längs områdets väl utbyggda vägnät. Inventeringsområdet utgjordes av utredningsområdet + 1 km. Vid varje stopp lyssnades efter spelande fåglar i minst 5 minuter. Alla områden som utifrån kartstudier och tidigare observationer bedömts hysa goda förutsättningar för arten besöktes. Vid flera punkter spelades nattskärrans spelläte upp med bandspelare i syfte att sätta igång eventuella tysta individer. Inventeringen täckte hela området på så vis att varje slumpvis vald punkt inom inventeringsområdet avlyssnades på mindre än 1 km avstånd. Spelande nattskärror hörs på 1-2 km vid goda förutsättningar. Delmomentet ägnades ca 12 inventeringstimmar och inventeringen gjordes endast under kvällar med svag eller ingen vind. Fiskgjuse Flygande fiskgjusar efterspanades med hand- och tubkikare från punkter i terrängen med bäst möjliga överblick över inventeringsområdet (utredningsområdet + 1 km). Dessutom eftersöktes födosökande fiskgjusar, samt boplatser av fiskgjuse, i samband med inventeringen av storlom i områdets sjöar. Delmomentet ägnades ca 24 inventeringstimmar. Pilgrimsfalk och berguv Eftersök av boplatser för pilgrimsfalk och berguv genomfördes genom att de brantaste partierna på Rödeneplatån (framförallt sydsidan) besöktes eller nogsamt spanades av med tubkikare. Inventeringsområdet utgjordes av utredningsområdet + 2 km. Utöver boplatser eftersöktes också andra spår av eventuella häckningar i form av spillning och spybollar, bytesrester samt givetvis adulta individer av båda arterna. Delmomentet ägnades ca 20 inventeringstimmar. 7 (17)

8 Resultat Fältinventeringen genomfördes juni 2013 med totalt 76 nedlagda inventeringstimmar. Inventeringen kunde genomföras under goda förutsättningar. Vädret var mestadels gynnsamt med svaga till måttliga sydvästvindar, uppehåll och C. Vid ett tillfälle passerade ett område med regnskurar varvid inventeringen av rovfåglar och nattskärra fick ställas in under tiden. Storlom (se karta, bilaga 1) Två häckningar av storlom inom inventeringsområdet blev kända genom skrivbordsutredningen: 1 par häckade i Bergsjön I Bergsjön har också flera fåglar rapporterats under 2010 och 2012, dock utan säkra häckningskriterier. Dessutom har storlom häckat i Hagesjön vid åtminstone något tillfälle under de senaste åren. Utöver detta har tillfälliga observationer av storlom rapporterats vid minst ett tillfälle under de senaste tio åren i Lången, Store Trän, Gärsjön, Varsjön, Stora Krökingen och Stora Bodasjön. Inga häckningar kunde konstateras under fältinventeringen. Flera observationer gjordes dock av vad som bedömdes vara icke häckande eller adulta fåglar som misslyckats med häckningen. Storlommarna observerades i grupper om 2 ex, 4 ex respektive 6 ex i Gärsjön, Hagesjön respektive St. Krökingen. Åtskilliga flygningar kunde också följas då storlommar rörde sig från sjöarna på Rödeneplatån mot nordväst ( =9 ex), mot sydsydväst (1+1 ex) respektive mot nordost (1 ex). Då observationerna gjordes under olika dagar är det omöjligt att avgöra vilka observationer som avser samma individer, men åtminstone sex olika individer var uppenbarligen inblandade. Samtliga observationer gjordes under tidig morgon eller sen eftermiddag/kväll, mitt på dagen var sjöarna till synes tomma och inga observationer av förbiflygande lommar gjordes heller mitt på dagen. De individer som sågs lämna Rödeneplatån i riktning mot nordväst hade först en sydvästlig kurs innan de vek av norrut. Detta förklaras av att fåglarna föredrar att lyfta mot rådande vindriktning och vid observationstillfällena rådde sydvästliga vindar. Nattskärra (se karta, bilaga 2) Skrivbordsutredningen visade att enstaka nattskärror (max 3 ex samtidigt) rapporterats på flera lokaler inom inventeringsområdet under de senaste tio åren. Rapporter föreligger från (med maximalt rapporterat antal inom parentes): Grundsjöarna/Öjasjön/V Stora Bodasjön (1 ex), Stora Ulvesmossen (2 ex), Stora och Lilla Krökingen (3 ex), Store-Trän (1 ex) samt Bergsjön (1 ex). Hela området tycks inte ha avlyssnats vid ett och samma tillfälle tidigare och i de rapporter som föreligger har inte respektive lokal preciserats med större noggrannhet vilket gör det svårt att få en helhetsbild av nattskärrepopulationen kring Rödeneplatån. Sammantaget bedöms dock 8 (17)

9 rapporterna indikera en population om fler än fem men färre än tio spelande hanar inom inventeringsområdet, utan tydlig koncentration till någon specifik del av området. Under fältinventeringen noterades sex spelande nattskärror, varav fem inom utredningsområdet. Detta ger en täthet på knappt 0,2 spelande hanar per km 2 inom inventeringsområdet. I enlighet med tidigare identifierat mönster var fåglarna väl utspridda, utan tydlig koncentration till någon specifik del av området. Samtliga individer utom en konstaterades uppehålla sig på hyggen med gles buskvegetation. Fiskgjuse (se karta, bilaga 3) Det föreligger endast ett fåtal rapporter om fiskgjuse på Rödeneplatån. Dock finns en lokal ornitolog och ringmärkare (Bjarne Modig) med specialintresse för arten som har ringmärkt fiskgjusar vid Rödeneplatåns västra delar, främst väster om utredningsområdet. Tack vare detta framkom under 2009 uppgifter om tre besatta revir av fiskgjuse på Rödeneplatån, ett vid Gransjön i utredningsområdets nordöstra del samt ett vardera vid Stora Hyggesjön respektive Stora Grundsjön väster om utredningsområdet, men inom inventeringsområdet. Som mest har det funnits fem besatta revir samtidigt på Rödeneplatån men flera av dessa hade inte varit aktiva på flera år när informationen inhämtades Det ska framhållas att B. Modig inte aktivt eftersökt fiskgjusar inom utredningsområdet, utan endast väster därom. Vid fältinventeringen gjordes tre observationer av fiskgjuse, samtliga i utredningsområdets centrala delar. Inga indikationer fanns på någon häckning inom inventeringsområdet detta år och inte heller kunde någon specifik, frekvent använd, flygväg genom området lokaliseras. Två ej bebodda bon av fiskgjuse sågs, ett vid Gransjön i nordöstra delen av utredningsområdet och ett strax öster om Öjasjön väster om utredningsområdet, men inom inventeringsområdet. I boet vid Gransjön växte gräs vilket indikerar att boet inte använts under innevarande år. Båda bona bedömdes vara konstgjorda, tillverkade av människor. Senare under sommaren har en lokal ornitolog, Fredrik Åstrand, observerat en aktiv fiskgjusehäckning vid Lilla Hyggesjön väster om utredningsområdet, Boplatsen är belägen vid sjöns sydvästra strand, ca 900 m från det närmsta planerade vindkraftverket, T1. Fredrik har dessutom observerat fiskgjuse med byte flyga från Rödeneplatån mot Bälinge vid flera tillfällen under sommaren. Observationerna har gjorts från flygfältet vid Rödene. Pilgrimsfalk och berguv (se karta, bilaga 4) Pilgrimsfalk häckar väster om inventeringsområdet i ett revir som varit känt i flera år. Arten observeras även regelbundet vid Rödene i Säveåns dalgång, öster om inventeringsområdet. Det rör sig troligen om förbiflyttande fåglar såväl som fåglar från det kända reviret väster om inventeringsområdet. Vid några tillfällen under de senaste åren har dock ungfåglar setts vid Rödene under sensommaren, samtidigt som ungarna i 9 (17)

10 det kända reviret observerats på andra lokaler. Det är oklart var dessa ungfåglar härrör från och misstankar har funnits om en okänd häckning någonstans på Rödeneplatåns södra sida. Denna presumtiva boplats har tidigare eftersökts med negativt resultat 2010 (Enetjärn Natur 2010). Berguv häckar liksom pilgrimsfalk väster om utredningsområdet i ett revir som varit känt i flera år. Under flera år i slutet av 1990-talet och fram till åtminstone 2001 sågs och hördes ett berguvspar regelbundet i området kring sjöarna Store-Trän och Lille-Trän i och strax söder om utredningsområdets södra del. Boplatsen för dessa uvar hittades aldrig och observationerna upphörde efter Våren 2007 gjordes dock en tillfällig observation i samma område. Under våren 2013 hördes åter en berguv ropa vid Mårsjön som är belägen just söder om utredningsområdets sydgräns. Fågeln rapporterades 3 mars och 1 april. Vid första tillfället rapporterades hanen i det kända reviret väster om inventeringsområdet simultant vilket visar att det rör sig om olika individer. Av denna anledning eftersöktes en eventuell boplats av berguv i de brantaste partierna av Rödeneplatåns sydsluttning (bilaga 4). Inga indikationer på häckande berguv eller pilgrimsfalk observerades under inventeringarna. Inga observationer gjordes av endera arten och ingen spillning, spybollar eller andra spår efter någon av arterna hittades. I en av branterna närmast Rödene hittades en fjäder från tofsvipa. Fjädern var sannolikt från föregående säsong och kan vara ditforslad av berguv eller pilgrimsfalk. Branten genomsöktes extra noggrant, men inga andra spår av berguv eller pilgrimsfalk kunde noteras. Det ska påpekas att alla branterna genomsöktes relativt noggrant och att inventeraren vid flera tillfällen nyttjade sina kunskaper i klättring för att kunna komma åt svårtillgängliga delar av branterna. Ett bo av korp hittades i en av branterna och där hittades även rester av korparnas byten i andra delar av branten. Övriga observationer Flera arter utöver de som utgjorde fokus för inventeringen observerades. Observationer av rovfåglar (utöver fiskgjuse) redovisas på karta i bilaga 5. Samtliga observerade arter listas också nedan. Arter som är upptagna på den svenska rödlistan markeras med respektive rödlistekategori upphöjt efter artnamnet XX och arter som är utpekade i Fågeldirektivets bilaga 1 markeras med FD1 upphöjt efter artnamnet FD1. Kanadagås Gräsand Knipa Orre FD1 Tjäder FD1 1 spelande tupp vid Stora Ulvesmossen 1 tupp strax öster om Bergsjön 10 (17)

11 Smålom NT, FD1 1 förbiflygande, hördes från södra kanten av Stora Ulvesmossen och antas ha passerat i nord-sydlig riktning längs utredningsområdets västra gräns Storlom FD1 Se bilaga 1 Gråhäger Bivråk VU, FD1 Se bilaga 5 Duvhök Se bilaga 5 Ormvråk Se bilaga 5 Fiskgjuse FD1 Se bilaga 3 Lärkfalk Se bilaga 5 Trana FD1 2 par Enkelbeckasin Morkulla Skogssnäppa Drillsnäppa NT Flera lokaler Fiskmås Ringduva Gök Tornseglare NT Ett flertal observationer under alla dagar Göktyta NT Spillkråka FD1 1 ex vardera på två lokaler Flera lokaler Större hackspett Ladusvala Trädpiplärka Sädesärla Gärdsmyg Järnsparv Rödhake Rödstjärt Koltrast Björktrast 11 (17)

12 Taltrast Dubbeltrast Ärtsångare Trädgårdssångare Svarthätta Grönsångare Gransångare Lövsångare Kungsfågel Grå flugsnappare Talltita Tofsmes Svartmes Blåmes Talgoxe Trädkrypare Törnskata FD1 Flera lokaler Nötskrika Nötkråka NT 1 ex vid Gransjön Kaja Korp Stare Bofink Grönsiska Gråsiska Mindre korsnäbb Domherre Gulsparv 12 (17)

13 Analys och bedömningar Storlom Det är inte alldeles självklart hur observationerna av storlom ska tolkas. Å ena sidan har det inte gått att konstatera att storlom häckar regelbundet i någon av sjöarna inom inventeringsområdet. Endast två häckningar är kända från området sedan tidigare, en vardera i Bergsjön och Hagesjön, och inga häckningar konstaterades under fältinventeringen. Å andra sidan står det klart att storlommar nyttjar områdets sjöar endera som födosöksplats eller som viloplats och att de därmed rör sig regelbundet i luftrummet ovan Rödeneplatån. Ett uppförande av vindkraftverk på Rödeneplatån skulle därmed medföra risker för kollision samt för barriäreffekter, d.v.s. att lommarna väljer att undvika att vistas i området. Kring flera av områdets sjöar ligger torp och merparten av sjöarna går att nå från bilvägar. Vid flera av sjöarna finns även spår efter ett regelbundet fiske. Detta kan medföra att det råder för hög mänsklig aktivitet kring sjöarna för att storlommarna ska trivas. Det kan också tänkas att häckningar som ändå inleds misslyckas på grund av att fåglarna störs och att det var fåglar från misslyckade häckningar som sågs under inventeringen. Då inga regelbundna häckplatser har lokaliserats och inte heller några tydliga mönster i hur lommarna rör sig i området har framträtt bedöms det inte möjligt att föreslå relevanta skyddsåtgärder för arten. Riskerna berör ett litet antal individer (<1 % av länets population) och i första hand fåglar som inte häckar utan bara uppehåller sig i området. Därmed bedöms inte en vindkraftsanläggning på Rödeneplatån medföra en påverkan på storlommens bevarandestatus varken på nationell, regional eller lokal nivå. Nattskärra Av inventeringen framgår att det finns en population om drygt 5 spelande nattskärror på Rödeneplatån, eller annorlunda uttryckt en täthet av 0,2 spelande hanar per km 2 inom det inventerade området. Ett uppförande av vindkraftverk i området skulle kunna medföra risker för kollision för dessa individer. Inventeringen visade att inga högre koncentrationer finns inom området utan tvärtom är fåglarna väl utspridda i hela området. Dessutom konstaterades att nattskärrorna uppehåller sig på hyggen som är under uppväxt, vilket medför att förutsättningar saknas för att de ska stanna kvar på samma lokaler i mer än högst ca 10 år. Detta medför att det är svårt att föreslå relevanta skyddsåtgärder som eventuellt skulle kunna gagna fåglarna mer än de allra första åren av den planerade vindkraftsanläggningens livstid. Biotopvalet visar att fåglarna kan byta häcklokal vid behov. Det bedöms således inte möjligt att föreslå relevanta skyddsåtgärder för arten. 13 (17)

14 Riskerna berör ett litet antal individer (<1% av länets population) och sannolikheten för att mer än någon enstaka av dessa skulle förolyckas torde vara försvinnande små. Därmed bedöms inte en vindkraftsanläggning på Rödeneplatån medföra en påverkan på nattskärrans bevarandestatus på varken nationell, regional eller lokal nivå. Fiskgjuse Så många som fem fiskgjuserevir har under toppår konstaterats vara aktiva samtidigt på Rödeneplatån, ett av dem beläget inom utredningsområdet. Innevarande år kunde dock ingen häckning konstateras inom den del av platån som inventerats. De fåtaliga och slumpartade observationerna av fiskgjuse under inventeringen visar att inventeringsområdet detta år inte heller berördes av någon flygväg där det sker regelbundna transporter av byte mellan födosöksplats och någon av boplatserna utanför området. Det mest troliga är att områdets fiskgjusar huvudsakligen födosöker i de större sjöarna Anten och Mjörn väster om inventeringsområdet. Det förekommer dock att fiskgjusar födosöker i de mindre sjöarna uppe på Rödeneplatån vilket även visas av Fredrik Åstrands observationer av fiskgjusar med byte flygandes mot Bälinge. De fiskgjusar som häckar vid Lilla Hyggesjön väster om utredningsområdet födosöker med största sannolikhet huvudsakligen i Anten eller Mjörn då inga observationer gjordes under inventeringen av fiskgjusar som besökte, eller flög mot, denna boplats. Då arten tidigare har häckat inom området är det dock troligt att nya häckningsförsök kommer att inledas. Därmed skulle ett uppförande av vindkraftverk i området medföra en risk för kollisioner och barriäreffekter. Då varken någon aktiv boplats eller någon regelbundet använd flygrutt kunnat lokaliseras inom inventeringsområdet bedöms det inte möjligt att föreslå relevanta skyddsåtgärder för arten. Avståndet mellan boplatsen vid Lilla Hyggejsön och närmsta planerade vindkraftverk (T1) bedöms vara tillräckligt för att fåglarna inte ska påverkas, då det inte finns några indikationer på att de frekvent utnyttjar de små sjöarna inom utredningsområdet för födosök. Av samma anledning blir bedömningen att en vindkraftsanläggning på Rödeneplatån inte kommer att medföra en påverkan på fiskgjusens bevarandestatus på varken nationell, regional eller lokal nivå. Pilgrimsfalk och berguv Misstankar om en oupptäckt häckning av pilgrimsfalk på Rödeneplatån har funnits under flera år, men trots flera riktade inventeringar så har aldrig någon häckning kunnat konstateras. Det torde således kunna uteslutas med rimlig säkerhet att en oupptäckt häckning finns på Rödeneplatån. Att arten inte alls observerades under fältinventeringen styrker denna slutsats ytterligare. Det är däremot svårare att dra slutsatser kring berguv i området. Ingen boplats hittades under inventeringen men det ska nämnas att denna art inte är lika starkt knuten till 14 (17)

15 klippbranter som pilgrimsfalk. Häckningar kan äga rum även i skogliga miljöer med mindre lutning vilket medför att de är lättare att missa vid en inventering. Berguven vid Mårsjön hördes endast ropa vid två tillfällen under våren trots att lokalen besöktes i skymningstid vid flera ytterligare tillfällen. Dessa två observationer kan tolkas på två sätt, endera att det rör sig om en individ som inte har etablerat något fast revir utan strövar omkring i ett större område i jakt på en partner och en lämplig boplats, eller att det rör sig om en hane med etablerat revir som inlett häckning och därmed blivit mindre angelägen om att ropa. Bedömningen är att det i dagsläget inte finns någon häckning av berguv inom inventeringsområdet men att det finns indikationer på att ett tidigare använt berguvsrevir i området mellan Store-Trän och Mårsjön kan vara på väg att återbesättas. Man kan dock förmoda att eventuella berguvar på Rödeneplatåns södra sluttningar inte huvudsakligen skulle använda Rödeneplatån som födosöksområde, utan snarare dra sig mot rikare områden t.ex. jordbruksmarkerna i Säveåns dalgång. Då inga boplatser är kända i dagsläget bedöms det inte möjligt att föreslå relevanta skyddsåtgärder för arterna. Av samma anledning blir bedömningen att en vindkraftsanläggning på Rödeneplatån inte kommer att medföra en påverkan på berguvens eller pilgrimsfalkens respektive bevarandestatus på varken nationell, regional eller lokal nivå. Övriga arter Övriga arter som observerades under inventeringen och som är utpekade i fågeldirektivet eller upptagna på rödlistan är orre, tjäder, smålom, bivråk, trana, drillsnäppa, tornseglare, göktyta, spillkråka, törnskata och nötkråka. Orre och tjäder har avhandlats i en separat rapport. Att endast en observation gjordes av smålom visar att arten inte har någon frekvent använd flygrutt över Rödeneplatån, men att det förekommer att enstaka individer passerar. Att bivråk observerades utgör en stark indikation på att arten häckar med 1 par någonstans i närområdet. De övriga arterna bedöms p.g.a. starka svenska populationer eller p.g.a. sitt levnadssätt inte relevanta att ta upp vidare i denna rapport. Ingen av de övriga arter (utöver orre och tjäder som behandlas i separat rapport) som observerades under inventeringen bedöms föranleda särskilda skyddsåtgärder och ett uppförande av vindkraftverk på Rödeneplatån bedöms inte medföra en påverkan på bevarandestatusen för någon av arterna. Samlad bedömning Merparten av de riktlinjer som finns för hänsynsåtgärder för fåglar i vindkraftssammanhang utgår från fåglarnas boplats. Detta får anses rimligt, boplatsen torde vara den viktigaste platsen att skydda för en känslig fågelart, och det är troligen mycket svårt att hitta platser i Sverige där aldrig någon känslig fågelart vistas. 15 (17)

16 Vid en artvis utredning av fågellivet på Rödeneplatån är det svårt att peka ut boplatser eller specifika områden med högre koncentrationer av utpekade arter. Detta gör det svårt att föreslå skyddsåtgärder som kan underlätta fåglarnas samexistens med den planerade vindkraftanläggningen. Bedömningen är att en etablering av vindkraft i området inte kommer att medföra ett avsevärt försvårande av bibehållen bevarandestatus för de inblandade arterna. Detta ska emellertid inte tolkas som att en vindkraftsetablering inte skulle få några som helst konsekvenser för områdets fågelliv. Sammantaget kan det konstateras att Rödeneplatån håller relativt höga ornitologiska värden och att en vindkraftsetablering skulle medföra vissa risker för enstaka individer av några utpekade fågelarter. Referenser Personliga kontakter Andersson, Lars. Lokal ornitolog. Muntligen Bergquist, Johan. Lokal ornitolog, Muntligen Lindberg, Osborne. Lokal ornitolog. Muntligen Modig, Bjarne. Lokal ornitolog. Muntligen Norman, Tony. Lokal ornitolog, representant för Alingsås Ornitologiska Sällskap. Muntligen Åstrand, Fredrik. Lokal ornitolog. Muntligen Observationer ArtDatabanken Uttag av skyddade observationer och observationer från obsdatabasen har erhållits i juni 2013, via Marit Persson, ArtDatabanken. Artportalen Länk: Webbsidor SOF Sveriges Ornitologiska Förenings policy om vindkraft. Mars Länk: org/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskydd/vindkraft/sofsvindkraftspolicy/ Litteratur Ahlén, I Fågelarter funna under vindkraftverk i Sverige. Vår Fågelvärld 69(4): (17)

17 Bright, J.A., Langston, R.H.W., Bullman, R., Evans, R.J., Gardner, S., Pearce-Higgins, J. & Wilson, E Bird sensitivity map to provide locational guidance for onshore wind farms in Scotland. RSPB Research Report No 20. Enetjärn Natur Inventering och bedömning av naturvärden och fågelliv. Gruppstation Rödene. Planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län. Länsstyrelserna Fåglar i Vänerområdet ur ett vindkraftsperspektiv. Länsstyrelsen Värmland 2011:05 & Länsstyrelsen Västra Götaland 2011:17. Naturvårdsverket Vindkraftens effekter på fåglar och fladdermöss en syntesrapport. Rapport November Ottoson, U., Ottvall, R., Elmberg, J., Green, M., Gustafsson, R. Haas, F., Holmqvist, N., Lindström, Å., Nilsson, L., Svensson, M., Svensson, S. & Tjernberg, M Fåglarna i Sverige - antal och förekomst. SOF, Halmstad. 17 (17)

18 Bilaga 1 1e x Observationer av storlom vid Rödene 1 ex 3 ex 2 2 ex 1e x 2e ex 1e x 6 ex 1 ex 4 ex Inventeringsområde Flygande storlommar x Ü Utredningsområde Stationära storlommar Kilometer

19 Bilaga 2 Observationer av nattskärra vid Rödene Ü Utredningsområde Inventeringsområde Nattskärra Kilometer

20 Bilaga 3 Observationer av fiskgjuse vid Rödene Utredningsområde Inventeringsområde Observationspunkter Ü Flygande fiskgjusar Ej aktiv boplats av fiskgjuse Aktiv boplats av fiskgjuse Kilometer

21 Bilaga 4 Ü Utredningsområde Inventeringsområde Branter där pilgrimsfalk och berguv eftersökts Branter Kilometer

22 Bilaga 5 Observationer av övriga rovfåglar Utredningsområde Lärkfalk Inventeringsområde Duvhök Observationspunkter Bivråk Ü Ormvråk Kilometer

Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013

Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013 Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013 Rapport med resultat av spelplatsinventering av tjäder i samband med planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län. Sekretess! Denna rapport

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

Innehåll

Innehåll Markbygden Vind AB Markbygden Etapp 3 - Planerad vindkraft i Piteå kommun, Norrbottens län - Inventering av häckande fåglar i våtmarker, sjöar och tjärnar. Denna rapport tjänar som en kunskapssammanställning

Läs mer

Ugglor och skogshöns vid Rödene, mars 2013

Ugglor och skogshöns vid Rödene, mars 2013 Ugglor och skogshöns vid Rödene, mars 2013 Skrivbordsutredning kring förekomsten av ugglor samt spelplatser för orre och tjäder i samband med planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län.

Läs mer

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning 2014-08-25 Enetjärn Natur AB Bakgrund Inför en planerad vindkraftanläggning vid Brattberget i Arvidsjaurs kommun har

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun MAGNUS GELANG Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun.

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Nybro-Hemsjö. Tjäderinventering. Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Sekretess!

Nybro-Hemsjö. Tjäderinventering. Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Sekretess! Tjäderinventering Nybro-Hemsjö Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Produktion: Enetjärn Natur AB 2017 Sekretess Denna rapport faller inom offentlighets- och sekretesslagens

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Titel: Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn. Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Version/datum: 2017-04-21 Foton

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm

Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm Häckfågelinventering i sjön Sommen juni 2012 Sammanfattning: Häckande fåglar i sjön Sommen har inventerats under 2012. Senast en liknande inventering gjordes

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Svenska Kraftnät Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Inventeringen har genomförts under maj

Läs mer

Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun

Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun MAGNUS GELANG Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun. Rapport: PF:111221 Författare:

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

inventering. Erfaren fältornitolog med flerårig vana av fågelinventeringar i olika sammanhang.

inventering. Erfaren fältornitolog med flerårig vana av fågelinventeringar i olika sammanhang. Om dokumentet Enetjärn Natur AB Inventering och utredning av fågellivet Högdalen-Snösätra Inventeringsuppdraget har genomförts under april 2016 - april 2017. Följande personer har medverkat i inventeirngen

Läs mer

Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012

Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012 Beställare: VKS AB Nadine Jörres Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012 Rapporten bör citeras som: Storck J. Höststräcksinventering Målarberget, Avesta och Norbergs kommuner

Läs mer

Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning

Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning Om dokumentet Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning Inventeringsuppdraget har genomförts under april - juni 2016.

Läs mer

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Beställare: VKS Vindkraft Sverige AB Sandra Nordqvist Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Rapporten bör citeras som: Storck J. Målarberget, Kompletterande inventering

Läs mer

FågelfOrekomsten kring Fröskog och en planerad vindkraftsanläggning.

FågelfOrekomsten kring Fröskog och en planerad vindkraftsanläggning. Bilaga 9.1 FågelfOrekomsten kring Fröskog och en planerad vindkraftsanläggning. På uppdrag åt SSE Renewables Sverige AB JP Fågelvind/Jan Pettersson Färjestaden 2011-06-22 Bakgrund En tidigare genomfördkunskapssammanställningoch

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV. Ruaridh Hägglund

UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV. Ruaridh Hägglund RAPPORT UPPDRAG Ny koncession Norra stn Lugn UPPDRAGSNUMMER 13002939 UPPDRAGSLEDARE Jessica Raftsjö Lindberg UPPRÄTTAD AV Ruaridh Hägglund DATUM 2017-12-20 Naturvärdesinventering på förstudienivå Bakgrund

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun 2016-06-20 REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun KUND Karlstads kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Sverige Box 117 651 04 Karlstad

Läs mer

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Vid

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

Komplettering av ansökan gällande Vindpark Grävlingkullarna

Komplettering av ansökan gällande Vindpark Grävlingkullarna memo02.docx 2012-03-2814 UPPDRAG Vindpark Grävlingkullarna UPPDRAGSNUMMER 5468506000 UPPDRAGSLEDARE Gabriella Nilsson UPPRÄTTAD AV Johnny Carlberg, Johan Lidén, David Rocksén DATUM 2015-09-25 Komplettering

Läs mer

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna 1 (8) Om dokumentet Enetjärn Natur AB Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredningen

Läs mer

FÅGLARNA VID LERKILEN

FÅGLARNA VID LERKILEN FÅGLARNA VID LERKILEN Thomas Liebig juni 2012 Inledning I augusti 2011 tog jag på mig att göra en sammanställning över de fåglar som förekommer i och omkring Lerkilen, Hälleviksstrand i Orust kommun. Rapporten

Läs mer

Planavdelningen. Härryda Kommun

Planavdelningen. Härryda Kommun Planavdelningen Härryda Kommun Yttrande angående programsamråd för Airport city Ett drygt 200 ha stort område planeras att bebyggas norr om Landvetter flygplats. Detta yttrande berör de naturutredningar

Läs mer

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget Norrköpings kommun Bygg och miljökontoret Jenny Andersson 601 81 Norrköping jenny.a.andersson@norrkoping.se 13 april 2015 Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning

Läs mer

Bilaga 3 MKB Kunskapssammanställning fåglar

Bilaga 3 MKB Kunskapssammanställning fåglar Bilaga 3 MKB Kunskapssammanställning fåglar Vindpark Kingebol 2011-09-02 KUNSKAPSSAMMAN- STÄLLNING OCH INVENTERING FÅGELLIV KINGEBOL UNDERLAG FÖR VINDKRAFTS- ETABLERING OCH MKB PÅ UPPDRAG AV GOTHIA VIND

Läs mer

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Kungsörninventering vid FJÄLLBOHEDEN i Skellefteå kommun, Västerbottens län Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Miljötjänst Nord Bondevägen 4 923 32 Storuman Tel. 0951-120 00 Fax. 0951-121 11 Mobil.

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire MiNa, miljö & naturpedagogik Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire Sammanfattning Fågelförekomsten längs ett antal linjer har inventerats. Arterna har

Läs mer

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

Kungsörnsinventering

Kungsörnsinventering Kungsörnsinventering Vindkraftprojekt Svanabyn Elisabet Persson 2011-03-28 Kungsörnsinventering i samband med planerad vindkraftutbyggnad på Hemberget, Svanabyn i Dorotea kommun. Inledning Vindvision Norr

Läs mer

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning Bilaga C Svenska namn Rödlistekategori Bedömning backsvala NT 118 observationer mellan 2000 och 2017. Arten häckar i anslutning till kyrkogården där man vissa år observerat nära 150 beboeliga bohålor och

Läs mer

Höststräcksinventering Laxåskogen Laxå och Askersunds kommuner 2012

Höststräcksinventering Laxåskogen Laxå och Askersunds kommuner 2012 Beställare: VKS Vindkraft AB Ann-Sofie Laurin Höststräcksinventering Laxåskogen Laxå och Askersunds kommuner 2012 Rapporten bör citeras som: Storck J. Höststräcksinventering Laxåskogen, Laxå och Askersunds

Läs mer

Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn

Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn 2018-04-18 Enetjärn Natur har av Cementa fått i uppdrag att ta fram kompletterande underlag gällande ljungpipare och sånglärka

Läs mer

Sammanställning av fågelinventering vid Gunboröd, Munkedals kommun, inför eventuell vindkraftsetablering

Sammanställning av fågelinventering vid Gunboröd, Munkedals kommun, inför eventuell vindkraftsetablering Sammanställning av fågelinventering vid Gunboröd, Munkedals kommun, inför eventuell vindkraftsetablering MAGNUS GELANG Sammanställning av fågelinventering vid Gunboröd, Munkedals kommun, inför eventuell

Läs mer

Översiktlig bedömning och sammanställning av Lysekils fågelfaunas känslighet för vindkraft

Översiktlig bedömning och sammanställning av Lysekils fågelfaunas känslighet för vindkraft Översiktlig bedömning och sammanställning av Lysekils fågelfaunas känslighet för vindkraft MAGNUS GELANG Översiktlig bedömning och sammanställning av Lysekils fågelfaunas känslighet för vindkraft. Bilaga

Läs mer

w 2013-06-25 Diarienummer

w 2013-06-25 Diarienummer Ah BESLUT Aktbilaga 43 w 2013-06-25 Diarienummer 551-34405-201 1 Dossienummer LANSSTYRELSEN VASTRA GOTALANDS LAN \ör 1490-1279,.>&nQS 6:''.- cl5~\ln0 L',,-k. Miljöprövningsdelegationen \I,, 41i\ng Borås

Läs mer

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen På Uppdrag av Bergvik Skog AB 2014-04-14 1 Innehåll 1. Sammanfattning och syfte 3 Sida 2. Metod 4-5 3. Resultat 6-7 4. Diskussion 8 5. Referenser

Läs mer

Ny 170 kv kraftledning Botsmark

Ny 170 kv kraftledning Botsmark Bilaga 3F Inventering av skogshöns Ny 170 kv kraftledning Botsmark utredning av olika linjeförslag Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 2015-06-24 Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Sweco AB Inventering

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Kompletterande inventering inför detaljplan

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

Synpunkter om fågellivet angående Borås Energi och Miljös tillståndsansökan om etablering av vindkraft

Synpunkter om fågellivet angående Borås Energi och Miljös tillståndsansökan om etablering av vindkraft Synpunkter om fågellivet angående Borås Energi och Miljös tillståndsansökan om etablering av vindkraft Vindkraftpark på fastigheterna Kållared 1:10, Borgstena 8:1, Kållared 1:5, Nötegärde 1:1, Ingeshult

Läs mer

Yttrande över Vindbruksplan Härryda

Yttrande över Vindbruksplan Härryda Yttrande över Vindbruksplan Härryda Utöver det som skrivs i detta yttrande vill vi också ansluta oss till de av Sveriges ornitologiska förenings framtagna vindkraftspolicy som kommer som bilaga. Vindbruksplanen

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

FÅGEL- INVENTERING BURÅSEN DALS-ED UNDERLAG FÖR VINDKRAFTSETABLERING PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB 2013-10-18

FÅGEL- INVENTERING BURÅSEN DALS-ED UNDERLAG FÖR VINDKRAFTSETABLERING PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB 2013-10-18 FÅGEL- INVENTERING BURÅSEN DALS-ED UNDERLAG FÖR VINDKRAFTSETABLERING PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB 2013-10-18 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2013 Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Tel.

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 ISSN 1103-8209, meddelande 1999:9 En rapport från miljöövervakningen Text: Anders Ahlström

Läs mer

Fågelinventering Tandö-Lyrberget. Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län

Fågelinventering Tandö-Lyrberget. Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län Fågelinventering Tandö-Lyrberget Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län 2018-09-06 Dokumenttitel: Omslagsfoto: Fågelinventering Tandö -Lyrberget Magnus Lundström Uppdragsgivare NEKTAB Projektledare: Peter

Läs mer

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad: 2010-06-21 Henrick Blank Naturavdelningen Land och miljömål 036-395037 Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tfn 036-39 50 00 Fax 036-12 15 58 Arter och vindkraft Hänsyn till förekomst av

Läs mer

RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO 2013-2014 Lund 2014-04-29 Leif Nilsson Ritaregränden 16 226 47 Lund Leif.nilsson@biol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra

Läs mer

Kungsörnsinventering av området kring vindkraftprojekt Mjösjö

Kungsörnsinventering av området kring vindkraftprojekt Mjösjö Kungsörnsinventering av området kring vindkraftprojekt Mjösjö i Bräcke kommun, Jämtlands län Ett underlag till JämtVind AB Konsultrapport 2012-05-21 Författare: Jan Henriksson Amalina Natur & Miljökonsult

Läs mer

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Hönsfåglar och vindkraftverk i skogsmiljö En kort sammanställning av kunskapsläget JP Fågelvind Sveriges Ornitologiska Förening tar upp hönsfåglar i sin vindkraftpolicy (SOF

Läs mer

Bilaga Häckande fåglar, Liane

Bilaga Häckande fåglar, Liane Bilaga 1.15 Häckande fåglar, Liane INVENTERING HÄCKANDE FÅGLAR LIANE MELLERUD UNDERLAG FÖR VINDKRAFTSETABLERING PÅ UPPDRAG AV SCANERGY WIND AB 2013-01-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2012

Läs mer

Tjäderinventering vid befintlig spelplats. Bordsjö. Planerad vindkraft i Aneby kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB

Tjäderinventering vid befintlig spelplats. Bordsjö. Planerad vindkraft i Aneby kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB Tjäderinventering vid befintlig spelplats Bordsjö Planerad vindkraft i Aneby kommun Produktion: Enetjärn Natur AB 2016 Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av BayWa r.e. Scandinavia AB Tjäderinventering

Läs mer

Åldersrekord för svenska fåglar

Åldersrekord för svenska fåglar Åldersrekord för svenska fåglar - 2016-05-27 Lista över åldersrekord av fåglar ringmärkta i Sverige. Namn Ringnummer Kön Ålder Fynddetaljer Smålom SVG D1928 23 år 7 mån Oljeskadad 9700425 15 år 9 mån Fångad

Läs mer

SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i BirdLife International

SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i BirdLife International SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i BirdLife International Rekommendationer för planering och handläggning av vindkraft för att begränsa negativ påverkan på fåglar (oktober 2013) Den forskning som

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Sammanfattning Fågelförekomsten med betoning på häckningskriterier längs ett antal linjer på fem myrområden

Läs mer

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås esökta lokaler Tåget odens stn med E bisko Ö F bisko turiststation Njakajaure Hamnen biskojåkkas delta och östra E bisko turiststation Njulla jörkliden Vassijaure och Riksgränsen E jörkliden Stordalens

Läs mer

Bilaga 10. Inventeringsbehov av huggorm

Bilaga 10. Inventeringsbehov av huggorm Bilaga 10. Inventeringsbehov av huggorm Bedömning av inventeringsbehov av huggorm vid den planerade vindkraftanläggningen Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län. Johan Lindberg, Enetjärn Natur

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Datum 2016-01-31 vassområden i sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Jonas Grahn Länsstyrelsen Västerbotten jonas.grahn@lansstyrelsen.se Bakgrund Vajsjön, strax utanför Norsjö samhälle, är en av Västerbottens läns få riktiga

Läs mer

Fågelförekomster vid södra och norra delarna av Bogeviken, Gotland, juli 2015

Fågelförekomster vid södra och norra delarna av Bogeviken, Gotland, juli 2015 Fågelförekomster vid södra och norra delarna av Bogeviken, Gotland, juli 2015 Nordöstra Bogeviken och Slite samhälle, betraktat från söder. Enligt uppdrag av Ola Wizén Visby 2015-08-17 2 Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 Inventering av ar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 PROJEKT: BRUNNSBERGSSKOGEN 2017-05-31 Per Österman ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

Pelagia Miljökonsult AB

Pelagia Miljökonsult AB KOMPLETTERANDE NATURVÄRDESINVENTERING OCH MYRKARTERING I LIDENOMRÅDET MED OMNEJD 2014 Pelagia Miljökonsult AB Adress: Sjöbod 2, Strömpilsplatsen 12, 907 43 Umeå, Sweden. Telefon: 090-702170 (+46 90 702170)

Läs mer

Vindkraft och fågelliv

Vindkraft och fågelliv Vindkraft och fågelliv Jaktfalk. Tuschlavering: Staffan Ullström Frågan om hur fåglar påverkas av vindkraftanläggningar är viktig nu när så många vindkraftverk ska byggas i länet. Rapporter om stora antal

Läs mer

Fåglar påverkas av många verksamheter

Fåglar påverkas av många verksamheter Fåglar påverkas av många verksamheter -dags för ökat fokus på att skydda fåglarnas livsmiljöer? Martin Green Biologiska institutionen Lunds universitet De flesta foton: Åke Lindström; Tjäderbilder: Leif

Läs mer

PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun

PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun 2016-06-28 Granskningsversion PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun Förekomst av rödlistade arter och arter listade i fågeldirektivets bilaga 1 2 Beställning: Villamarken Exploatering i Stockholm

Läs mer

2 mars 2009. Till SOF:s regionala föreningar. Remiss: SOF:s vindkraftspolicy

2 mars 2009. Till SOF:s regionala föreningar. Remiss: SOF:s vindkraftspolicy 2 mars 2009 Till SOF:s regionala föreningar Remiss: SOF:s vindkraftspolicy Här kommer så äntligen ett förslag på SOF:s vindkraftspolicy. Fortfarande återstår en hel del arbete innan policyn är komplett

Läs mer

Yttrande över Översiktsplan för vindkraft - Tillägg för Kungsbacka kommun, ÖP06.

Yttrande över Översiktsplan för vindkraft - Tillägg för Kungsbacka kommun, ÖP06. Göteborgs Ornitologiska Förening Box 166 421 22 Västra Frölunda Planavdelningen Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka Yttrande över Översiktsplan för vindkraft - Tillägg för Kungsbacka kommun, ÖP06. Göteborgs

Läs mer

Tolseröd-Borrestad Vindbrukspark

Tolseröd-Borrestad Vindbrukspark Tolseröd-Borrestad Vindbrukspark Miljökonsekvensbeskrivning för en vindbruksanläggning i Kristianstads kommun Bilaga 9 - Fågelinventering av Enetjärn Natur Artskyddsutredning 30 April 2013 Utredning och

Läs mer

Gotlands Ornitolgiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn

Gotlands Ornitolgiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn Gotlands Ornitolgiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn Stadsarkitektkontoret 621 81 VISBY Dnr 62039 Synpunkter på detaljplan för Stjups vindkraftspark Hablingbo Stjups 1:27

Läs mer