Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013"

Transkript

1 Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013 Rapport med resultat av spelplatsinventering av tjäder i samband med planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län. Sekretess! Denna rapport faller inom offentlighets- och sekretesslagens (2009:400) 20 kap, 1 som gäller sekretess för uppgift om en djur- eller växtart som är i behov av skydd och som det finns ett intresse av att bevara i ett livskraftigt bestånd, om det kan antas att ett sådant bevarande av arten inom landet eller del av landet motverkas om uppgiften röjs. Lag (2012:770). Läs mer om sekretess och utrotningshotade arter på Naturvårdsverkets hemsida: 1 (9)

2 Om dokumentet NV Nordisk Vindkraft AB Planerad vindkraft vid Rödene, Alingsås kommun, Västra Götalands län. Spelplatsinventering av tjäder. Inventeringen har genomförts under april Detta dokument redovisar resultatet av inventeringen och tjänar som en vägledning inför fortsatt projektering och utredning av den planerade vindkraftanläggningen. Följande personer har medverkat: Kaj Svahn och Janne Dahlén inventering, bedömningar och rapportering. Båda är erfarna ornitologer med över 15 års fältvana som genomfört flera olika typer av fågelinventeringar och skrivbordsutredningar kring fåglar i samband med vindkraftsutbyggnad i norra såväl som södra Sverige. Niklas Lindberg Alseryd - kvalitetsgranskning. Niklas har bred erfarenhet av fågelbedömningar och hyser ett stort förtroende hos bl.a. länsstyrelserna och inom den ideella naturvården. 2 (9)

3 Innehåll Om dokumentet... 2 Sammanfattning... 3 Metodik... 4 Resultat... 4 Tolkning av resultat... 5 Bedömningar... 5 Övrigt... 7 Referenser... 9 Sammanfattning En inventering av en tjäderspelplats har genomförts i april 2013 av Enetjärn Natur AB på uppdrag av NV Nordisk Vindkraft AB. Inför inventeringen hade det framkommit att en spelplats tidigare funnits någonstans norr om Bergsjön vid östra kanten av utredningsområdet för vindkraft. Syftet med inventeringen var att fastställa spelplatsens exakta lokalisering samt att räkna antalet tjädertuppar som nyttjar platsen. I rapporten redovisas även en bedömning av hur bevarandestatusen för tjäder kan komma att påverkas vid en utbyggnad av vindkraft, samt en bedömning av huruvida det är relevant att vidta hänsynsåtgärder för att minska en sådan påverkan. Under inventeringen hittades två platser med gott om spår efter tjäder, främst spillning. Vid en av platserna, nordväst om Bergsjön inne i utredningsområdet, noterades tre tjädertuppar under besök dagtid. På samma plats noterades åter tre tjädertuppar flyga in till platsen i skymningen. Platsen konstaterades således utgöra en mindre spelplats för tjäder. På den andra platsen noterades inga inflygande tjädertuppar i skymningen. Platsen konstaterades således inte utgöra någon spelplats. Sedan tidigare finns en känd mindre spelplats vid Rågsjöarna väster om utredningsområdet. Bedömningen är att förutsatt att någon av de två alternativa hänsynsåtgärder som föreslås genomförs så anses en vindkraftsutbyggnad vid Rödeneplatån inte medföra någon påverkan på tjäderns bevarandestatus ur ett nationellt, regionalt eller lokalt perspektiv. Spelplatsen vid Rågsjöarna ligger på ett sådant avstånd från utredningsområdet att inga hänsynsåtgärder bedöms relevanta. 3 (9)

4 Metodik Lokalisering av spelplats Inventeringen var upplagd så att alla skogsbestånd inom ca 1 km väster och norr om Bergsjöns nordspets, figur 1, utvärderades med hänsyn till tjäder. Tjädern föredrar äldre skogsbestånd med stor andel tall, gärna med närhet till myrmark. De bestånd som bedömdes vara intressanta besöktes sedan varvid tjädrar samt spillning och andra spår av tjäder eftersöktes. Tack vare att tjädern under våren övergår från sin vinterkost som till stor del består av tallbarr till en kost som i stor utsträckning består av knoppar av tuvull kan man baserat på spillningens utseende avgöra huruvida tjädrar vistats på platsen under den period som spelet pågår. Räkning av tuppar Tjädertupparna flyger in till sin spelplats redan på kvällen och tillbringar natten uppe i grova tallar alldeles intill. De är stora och klumpiga så ankomsten till spelplatsen är ljudlig, dels hörs ett rejält sus för varje vingslag och dels hörs ofta en smäll vid landningen då vingarna slår i grenar och småkvistar knäcks. Genom att gömma sig och sitta tyst vid spelplatsen några timmar kring skymningen kan man således räkna antalet tuppar som nyttjar den aktuella spelplatsen. Vid Rödene genomfördes kvällslyssning på platser där vårspillning eller större mängder vinterspillning hittades. Dessa metoder är väl beprövade och Enetjärn Natur lokaliserade spelplatser och räknade tuppar framgångsrikt vid flera lokaler i södra Sverige under våren Resultat Skogarna runt Bergsjöns norra ände besöktes av två inventerare den 27 april. Fokus låg på bestånd av äldre skog och platser med närhet till myrar, men även andra bestånd med till synes sämre förutsättningar för tjäder besöktes. Två platser med ansamlingar av tjäderspillning hittades, en nordväst om och en ganska rakt norr om Bergsjön. Vid platsen nordväst om Bergsjön stöttes tre tjädertuppar under besöket dagtid, vilket utgör en stark indikation på att det finns en spelplats i närheten. Båda platserna besöktes därefter kvällstid varvid inflygande tjädertuppar registrerades under en period som sträckte sig från ca 1,5 h före till ca 1,5 h efter solnedgången. Vid platsen rakt norr om Bergsjön noterades inga tjädrar. Vid platsen nordväst om Bergsjön noterades tre inflygande tjädertuppar som tog nattkvist där de även tidigare setts under dagen. En av tupparna lät även höra spelläten från nattplatsen under en kortare period. Normalt ligger tjäderspelplatser som närmast 1,5-2 km ifrån varandra. Således kan platsen rakt norr om Bergsjön avfärdas, medan platsen nordväst om Bergsjön kan konstateras hysa 3 spelande tjädertuppar under Denna plats, samt den sedan tidigare kända spelplatsen väster om utredningsområdet visas i bilagd karta, s 7. 4 (9)

5 Tolkning av resultat Tjäderpopulationer varierar normalt i storlek mellan åren och det är inte känt huruvida 2013 är ett bra eller dåligt år för tjädern i just detta område. Således kan spelplatsen komma att nyttjas av något fler än tre tuppar vissa år, och något färre än tre andra år. Då arten har minskat vid Rödeneplatån under senare år (Lindberg muntl. 2013, ArtDatabanken 2013) bedöms det inte sannolikt att fler än fem tuppar nyttjar platsen annat än i undantagsfall under synnerligen goda tjäderår. Däremot är det tänkbart att antalet tuppar är fyra eller fem vissa år. Bedömningar Hur tjädern påverkas av vindkraftutbyggnad är hittills lite studerat. Vägar och verksplaceringar kan medföra biotopförluster och såväl buller från vindkraftverken som ökad mänsklig aktivitet i området kan troligen medföra viss störning, framförallt vid spelplatserna. Hönsfåglar är dessutom på grund av sin kroppsbyggnad utsatta för kollisionsrisk i högre grad än andra fåglar, då de är dåliga på att snabbt manövrera i luften för att undvika hinder. För att minska kollisionsrisken vid viktigare spelplatser rekommenderar såväl Naturvårdsverket som Sveriges Ornitologiska Förening ett skyddsavstånd på 1 km mellan närmsta vindkraftverk och större spelplatser för tjäder (Naturvårdsverket 2011, SOF 2009). Med större spelplatser avses sådana som nyttjas av fler än fem tuppar. Tjädern är ojämnt fördelad över landet. Vanligast är den i Norrland, medan endast ca 4,5 % av populationen beräknas finnas i Götaland (Ottosson m.fl. 2012). Av denna anledning har det i Jönköpings län föreslagits ett skyddsavstånd på 1 km för spelplatser med fyra eller fler tuppar (Blank 2012). Någon sådan särskild rekommendation finns såvitt känt inte för Västra Götalands län. Det rekommenderade skyddsavståndet på 1 km är inte vetenskapligt belagt utan baseras på antaganden om att arter som är beroende av specifika platser kräver särskild hänsyn. Bland ornitologer finns både uppfattningen att 1 km är alldeles för lite och uppfattningen att 1 km är tilltaget i överkant och borde kunna anpassas efter lokala förhållanden. Då det inte är klarlagt i vetenskapliga studier hur tjädern påverkas av vindkraftsutbyggnad är det svårt att göra bedömningar om hur arten kan komma att påverkas i det aktuella området. På det lokala planet finns en risk för störning samt kollisioner ifall vindkraftverk placeras alldeles intill spelplatsen nordväst om Bergsjön, då områdets tjädrar flyger till denna plats i större utsträckning jämfört med andra platser i omgivningen. För att minska riskerna för störning och kollisioner kan det vara relevant med hänsynsåtgärder som att avsätta en skyddszon kring spelplatsen där inga vindkraftverk placeras och ingen form av anläggningsarbete sker under den period då tjäderspelet 5 (9)

6 kulminerar. Två alternativa hänsynsåtgärder presenteras nedan. Utifrån antalet tuppar på spelplatsen bedöms det i det aktuella fallet tillräckligt att ett område på 500 m kring spelplatsen undantas från utbyggnad. En skyddszon på 500 m kring spelplatsen visas därför på bilagd karta, s 7. Vidare rekommenderas ett anläggningstopp inom samma zon under den period då tjäderspelet kulminerar, d.v.s. från skymningen fram till kl. 10:00 under perioden 15 april 5 maj. Anläggningsstoppet behöver dock inte medföra hinder för transporter på grusvägen som passerar nordost om spelplatsen. Enligt den aktuella preliminära parklayouten berörs verksplaceringarna B28 samt A24 av föreslagen skyddszon. Spelplatsen vid Rågsjöarna ligger på sådant avstånd från utredningsområdet att inga hänsynsåtgärder bedöms nödvändiga. Det torde emellertid vara av överordnad betydelse för tjäderspelplatsens överlevnad att platsen undantas från avverkning. Ifall det finns planer på att avverka spelplatserna är det tämligen meningslöst att hålla en vindkraftsfri skyddszon runt den. En alternativ, och troligen mer verkningsfull, hänsynsåtgärd skulle därför kunna vara att genom överenskommelse med skogsägaren se till att den skog som omger tjäderspelplatsen brukas på ett vis som är gynnsamt för tjädrarna. Det finns inga studier som visar exakt hur skog som omger en tjäderspelplats kan brukas utan att äventyra spelplatsen. Generellt kan dock sägas att det viktigaste är att själva spelplatsen undantas från avverkning, samt att det finns en skoglig kontinuitet i omgivningen, d.v.s. att det inte sker totalavverkning åt alla håll runt spelplatsen så att den utgör en ö av sparad skog ute på ett hygge (Green muntl och Blank muntl. 2013). Detta förhindrar dock inte att ett visst virkesuttag ändå sker i närheten av spelplatsen. Således kan ett alternativ till att upprätthålla en vindkraftsfri skyddszon på 500 m runt tjäderspelplatsen vara att garantera att spelplatsen inte avverkas samt att max 50 % av arealen inom 500 m från spelplatsen kalavverkas och att de avverkningar som sker är anpassade så att det finns en skoglig kontinuitet i flera riktningar mellan spelplatsen och området utanför 500 m- zonen (figur 1). Med skoglig kontinuitet avses att det finns breda obrutna gator av sammanhängande uppvuxen skog ut från spelplatsen. Detta bör kombineras med att inget anläggningsarbete sker inom 500 m från spelplatsen mellan skymning och ca kl. 10:00 under perioden 15 april - 5 maj. Bedömningen är att radien på den vindkraftsfria skyddszonen kan minskas så att inga av verksplaceringarna i den aktuella preliminära parklayouten berörs, förutsatt att man genomför dessa hänsynsåtgärder. Förutsatt att endera av dessa hänsynsåtgärder vidtas bedöms tjädern inte påverkas på ett sådant sätt att populationsutvecklingen förändras, att dess naturliga utbredningsområde minskar eller att dess livsmiljö påverkas på ett sådant vis att populationen inte kan bibehållas. Således bedöms en vindkraftsutbyggnad vid Rödeneplatån inte medföra att förutsättningarna för en gynnsam bevarandestatus för tjäder påverkas på nationell, regional eller lokal nivå. 6 (9)

7 Tjäderspelplatser vid Rödene Ü Utredningsområde Tjäderspelplats Skyddszon 500 m Kilometer 7 (9)

8 Figur 1. Tjäderspelplatser vid Rödeneplatån. Den västra spelplatsen är känd sedan tidigare och har inte inventerats under Den bedöms ligga på ett sådant avstånd från utredningsområdet att inga hänsynsåtgärder är nödvändiga. Den östra spelplatsen hittades under inventeringen 2013 och kring denna rekommenderas två alternativa hänsynsåtgärder. Enligt alternativ 1 upprättas en skyddszon på 500 m kring spelplatsen där inga vindkraftverk byggs. Enligt alternativ 2 träffas överenskommelse med skogsägaren om att spelplatsen undantas från avverkning samt att man inom 500 m från spelplatsen avverkar maximalt 50 %, fördelat på ett sådant vis att det fortfarande finns skoglig kontinuitet i flera riktningar mellan spelplatsen och området utanför 500 m-zonen. I båda alternativen rekommenderas att inget anläggningsarbete sker under tjäderspelets kulmen, d.v.s. mellan skymningen och kl. 10:00 under perioden 14 april 5 maj. Övrigt Inventeringen genomfördes 27/ mellan ca kl respektive mellan ca kl Två personer deltog. Väderförutsättningarna var goda med svag vind, ett fåtal plusgrader och uppehållsväder. Utöver tjäder observerades följande fågelarter ( 1 = arten är upptagen i fågeldirektivets bilaga 1): Storlom 1 Ormvråk Trana 1 Morkulla Ringduva Spillkråka 1 Trädpiplärka Ängspiplärka Sädesärla Gärdsmyg Järnsparv Rödhake Koltrast Taltrast Rödvingetrast Dubbeltrast Lövsångare Kungsfågel Blåmes Talgoxe Svartmes Talltita Trädkrypare Nötskrika Kråka Korp Bofink Grönfink Grönsiska Gråsiska Domherre Gulsparv 8 (9)

9 Referenser Personliga kontakter Blank, Henrik. Länsstyrelsen Jönköpings län. Muntligen Green, Martin, Lunds Universitet. Muntligen Lindberg, Osborne. Lokal ornitolog. Muntligen Observationer ArtDatabanken. Uttag av skyddade observationer och observationer från obsdatabasen har erhållits i mars 2013, via Marit Persson, ArtDatabanken. Webbsidor SOF Sveriges Ornitologiska Förenings policy om vindkraft. Mars Länk: org/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskydd/vindkraft/sofsvindkraftspolicy/ Litteratur Blank, H Arter och vindkraft. Länsstyrelsen Jönköpings län. Naturvårdsverket Vindkraftens effekter på fåglar och fladdermöss en syntesrapport. Rapport November Ottoson, U., Ottvall, R., Elmberg, J., Green, M., Gustafsson, R. Haas, F., Holmqvist, N., Lindström, Å., Nilsson, L., Svensson, M., Svensson, S. & Tjernberg, M Fåglarna i Sverige - antal och förekomst. SOF, Halmstad. 9 (9)

Nybro-Hemsjö. Tjäderinventering. Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Sekretess!

Nybro-Hemsjö. Tjäderinventering. Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Sekretess! Tjäderinventering Nybro-Hemsjö Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Produktion: Enetjärn Natur AB 2017 Sekretess Denna rapport faller inom offentlighets- och sekretesslagens

Läs mer

Tjäderinventering vid befintlig spelplats. Bordsjö. Planerad vindkraft i Aneby kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB

Tjäderinventering vid befintlig spelplats. Bordsjö. Planerad vindkraft i Aneby kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB Tjäderinventering vid befintlig spelplats Bordsjö Planerad vindkraft i Aneby kommun Produktion: Enetjärn Natur AB 2016 Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av BayWa r.e. Scandinavia AB Tjäderinventering

Läs mer

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Svenska Kraftnät Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Inventeringen har genomförts under maj

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

Ny 170 kv kraftledning Botsmark

Ny 170 kv kraftledning Botsmark Bilaga 3F Inventering av skogshöns Ny 170 kv kraftledning Botsmark utredning av olika linjeförslag Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 2015-06-24 Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Sweco AB Inventering

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

Ugglor och skogshöns vid Rödene, mars 2013

Ugglor och skogshöns vid Rödene, mars 2013 Ugglor och skogshöns vid Rödene, mars 2013 Skrivbordsutredning kring förekomsten av ugglor samt spelplatser för orre och tjäder i samband med planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län.

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Innehåll

Innehåll Markbygden Vind AB Markbygden Etapp 3 - Planerad vindkraft i Piteå kommun, Norrbottens län - Inventering av häckande fåglar i våtmarker, sjöar och tjärnar. Denna rapport tjänar som en kunskapssammanställning

Läs mer

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Hönsfåglar och vindkraftverk i skogsmiljö En kort sammanställning av kunskapsläget JP Fågelvind Sveriges Ornitologiska Förening tar upp hönsfåglar i sin vindkraftpolicy (SOF

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Titel: Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn. Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Version/datum: 2017-04-21 Foton

Läs mer

Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, 2013

Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, 2013 Inventering av storlom, nattskärra, fiskgjuse, pilgrimsfalk och berguv vid Rödene, 2013 Rapport med resultat av fågelinventeringar samt bedömningar kring eventuell påverkan på bevarandestatus för aktuella

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

Uppföljning och komplettering till tidigare Skogshönsinventering vid Grönhultsparken. Bakgrund

Uppföljning och komplettering till tidigare Skogshönsinventering vid Grönhultsparken. Bakgrund Uppföljning och komplettering till tidigare Skogshönsinventering vid Grönhultsparken Bakgrund I samband med framtagandet av en miljökonsekvensbeskrivning för en vindkraftpark i Grönhultsområdet i gränsområdet

Läs mer

Tjäderinventering Norrberget, Sala kommun

Tjäderinventering Norrberget, Sala kommun Tjäderinventering Norrberget, Sala kommun 2012-2013 Beställare: VKS Vindkraft Sverige AB Adress: Strandvägen 169, 591 46 Motala Projektledare: Fredrik Sander (VKS) Uppdragets utförare: Calluna AB Projektledare:

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

Fåglar påverkas av många verksamheter

Fåglar påverkas av många verksamheter Fåglar påverkas av många verksamheter -dags för ökat fokus på att skydda fåglarnas livsmiljöer? Martin Green Biologiska institutionen Lunds universitet De flesta foton: Åke Lindström; Tjäderbilder: Leif

Läs mer

Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012

Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012 Beställare: VKS AB Nadine Jörres Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012 Rapporten bör citeras som: Storck J. Höststräcksinventering Målarberget, Avesta och Norbergs kommuner

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Inventering av tjäder vid Lillbäcksvallen 2018

Inventering av tjäder vid Lillbäcksvallen 2018 Inventering av tjäder vid Lillbäcksvallen 2018 PROJEKT: Lillbäcksvallen, Bergs kommun / Jämtlands län 2018-06-07 Fredrik Litsgård ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se

Läs mer

Fåglar och fladdermöss med fyra gånger mer vindkraft på land

Fåglar och fladdermöss med fyra gånger mer vindkraft på land Fåglar och fladdermöss med fyra gånger mer vindkraft på land Jens Rydell, Richard Ottvall, Stefan Pettersson & Martin Green Lunds universitet Vem är Richard Ottvall? Doktor i zooekologi Bakgrund som forskare

Läs mer

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning 2014-08-25 Enetjärn Natur AB Bakgrund Inför en planerad vindkraftanläggning vid Brattberget i Arvidsjaurs kommun har

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Beställare: VKS Vindkraft Sverige AB Sandra Nordqvist Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Rapporten bör citeras som: Storck J. Målarberget, Kompletterande inventering

Läs mer

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun 2016-06-20 REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun KUND Karlstads kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Sverige Box 117 651 04 Karlstad

Läs mer

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

Höststräcksinventering Laxåskogen Laxå och Askersunds kommuner 2012

Höststräcksinventering Laxåskogen Laxå och Askersunds kommuner 2012 Beställare: VKS Vindkraft AB Ann-Sofie Laurin Höststräcksinventering Laxåskogen Laxå och Askersunds kommuner 2012 Rapporten bör citeras som: Storck J. Höststräcksinventering Laxåskogen, Laxå och Askersunds

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

Tjäderanalys. Bordsjö. Planerad vindkraft i Aneby kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB Slutversion

Tjäderanalys. Bordsjö. Planerad vindkraft i Aneby kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB Slutversion Bordsjö vindbrukspark Samrådsunderlag Bilaga 7B Tjäderanalys Bordsjö Produktion: Enetjärn Natur AB 2016 Planerad vindkraft i Aneby kommun Slutversion Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av BayWa

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire MiNa, miljö & naturpedagogik Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire Sammanfattning Fågelförekomsten längs ett antal linjer har inventerats. Arterna har

Läs mer

Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun MAGNUS GELANG Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV. Ruaridh Hägglund

UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV. Ruaridh Hägglund RAPPORT UPPDRAG Ny koncession Norra stn Lugn UPPDRAGSNUMMER 13002939 UPPDRAGSLEDARE Jessica Raftsjö Lindberg UPPRÄTTAD AV Ruaridh Hägglund DATUM 2017-12-20 Naturvärdesinventering på förstudienivå Bakgrund

Läs mer

Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun

Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun MAGNUS GELANG Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun. Rapport: PF:111221 Författare:

Läs mer

Pelagia Miljökonsult AB

Pelagia Miljökonsult AB KOMPLETTERANDE NATURVÄRDESINVENTERING OCH MYRKARTERING I LIDENOMRÅDET MED OMNEJD 2014 Pelagia Miljökonsult AB Adress: Sjöbod 2, Strömpilsplatsen 12, 907 43 Umeå, Sweden. Telefon: 090-702170 (+46 90 702170)

Läs mer

Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn

Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn 2018-04-18 Enetjärn Natur har av Cementa fått i uppdrag att ta fram kompletterande underlag gällande ljungpipare och sånglärka

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft. Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell

Fåglar, fladdermöss och vindkraft. Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell Fåglar, fladdermöss och vindkraft Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell Vem är Richard Ottvall? Ekolog, tidigare forskare vid

Läs mer

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 Inventering av ar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 PROJEKT: BRUNNSBERGSSKOGEN 2017-05-31 Per Österman ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

Bevarandeplan. Åtmyrberget SE0810484

Bevarandeplan. Åtmyrberget SE0810484 Bevarandeplan Åtmyrberget E0810484 Namn: Åtmyrberget itecode: E0810484 Områdestyp: CI Area: 35 320 ha Kommun: I huvudsak Vindeln, men berör också Vännäs, Bjurholm och Lycksele Karta: Vindeln 21 J, ekonomiska

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna 1 (8) Om dokumentet Enetjärn Natur AB Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredningen

Läs mer

Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar

Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar Martin Green Biologiska institutionen Lunds universitet Foton: Åke Lindström & Jens Rydell Fåglar påverkas av

Läs mer

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Kompletterande inventering inför detaljplan

Läs mer

Vindkraft och fåglar Martin Green Biologiska i institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

inventering. Erfaren fältornitolog med flerårig vana av fågelinventeringar i olika sammanhang.

inventering. Erfaren fältornitolog med flerårig vana av fågelinventeringar i olika sammanhang. Om dokumentet Enetjärn Natur AB Inventering och utredning av fågellivet Högdalen-Snösätra Inventeringsuppdraget har genomförts under april 2016 - april 2017. Följande personer har medverkat i inventeirngen

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun

PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun 2016-06-28 Granskningsversion PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun Förekomst av rödlistade arter och arter listade i fågeldirektivets bilaga 1 2 Beställning: Villamarken Exploatering i Stockholm

Läs mer

SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i BirdLife International

SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i BirdLife International SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i BirdLife International Rekommendationer för planering och handläggning av vindkraft för att begränsa negativ påverkan på fåglar (oktober 2013) Den forskning som

Läs mer

Hur går det för skogens fåglar?

Hur går det för skogens fåglar? Hur går det för skogens fåglar? Martin Green Svensk Fågeltaxering Biologiska inst., Lunds universitet Alla foton om inte annat anges: Åke Lindström Hur går det för skogens fåglar? Ingen helt enkel fråga

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Gruppstation för vindkraft vid Rödene i Alingsås och Vårgårda kommuner, Västra Götalands län

Gruppstation för vindkraft vid Rödene i Alingsås och Vårgårda kommuner, Västra Götalands län Gruppstation för vindkraft vid Rödene i Alingsås och Vårgårda kommuner, Västra Götalands län Miljökonsekvensbeskrivning Produktion: Enetjärn Natur AB 2012 2012-06-28 Om dokumentet NV Nordisk Vindkraft

Läs mer

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås esökta lokaler Tåget odens stn med E bisko Ö F bisko turiststation Njakajaure Hamnen biskojåkkas delta och östra E bisko turiststation Njulla jörkliden Vassijaure och Riksgränsen E jörkliden Stordalens

Läs mer

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm Sid 1 (6) Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm, Ekologgruppen 2018-08-09 Bakgrund I samband med ny lokalisering av tranformatorstation i Ängelholm har plats invid dammen Håvegropen valts

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft

Fåglar, fladdermöss och vindkraft Foto: Espen Lie Dahl Fåglar, fladdermöss och vindkraft Martin Green & Jens Rydell Biologiska institutionen, Lunds Universitet Foto: fåglar Åke Lindström, fladdermöss Jens Rydell Fåglar, fladdermöss & vindkraft

Läs mer

Skogshönsinventering vid Storåsen i Ånge kommun 2018

Skogshönsinventering vid Storåsen i Ånge kommun 2018 Skogshönsinventering vid Storåsen i Ånge kommun 2018 PROJEKT: VINDKRAFTSETABLERING VID STORÅSEN 2018-07-24 Fredrik Litsgård ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Art enligt Natura 2000 Arten hålträdsklokrypare påträffades vid en inventering 1996.

Art enligt Natura 2000 Arten hålträdsklokrypare påträffades vid en inventering 1996. 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430156 psci beslutat av Regeringen 2002-01. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun:

Läs mer

Fågelproblematiken kring var vindkraftverk kan placeras - olika sätt att nå ett bra resultat. JP Fågelvind. JP Fågelvind

Fågelproblematiken kring var vindkraftverk kan placeras - olika sätt att nå ett bra resultat. JP Fågelvind. JP Fågelvind Fågelproblematiken kring var vindkraftverk kan placeras - olika sätt att nå ett bra resultat Jan Pettersson/ Färjestaden på Öland --- Hela mitt arbetsverksamma liv har jag sysslat med fåglar --- Chef vid

Läs mer

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget Norrköpings kommun Bygg och miljökontoret Jenny Andersson 601 81 Norrköping jenny.a.andersson@norrkoping.se 13 april 2015 Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning

Läs mer

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 ISSN 1103-8209, meddelande 1999:9 En rapport från miljöövervakningen Text: Anders Ahlström

Läs mer

Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning

Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning Om dokumentet Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning Inventeringsuppdraget har genomförts under april - juni 2016.

Läs mer

Fågelinventering Tandö-Lyrberget. Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län

Fågelinventering Tandö-Lyrberget. Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län Fågelinventering Tandö-Lyrberget Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län 2018-09-06 Dokumenttitel: Omslagsfoto: Fågelinventering Tandö -Lyrberget Magnus Lundström Uppdragsgivare NEKTAB Projektledare: Peter

Läs mer

Markbygden Vind AB ang. tillstånd till anläggande och drift av vindkraftpark i Markbygden, Piteå kommun etapp 2

Markbygden Vind AB ang. tillstånd till anläggande och drift av vindkraftpark i Markbygden, Piteå kommun etapp 2 Länsstyrelsen i Norrbotten Miljöprövningsdelegationen 971 86 Luleå Ärende 551-7954-08 Markbygden Vind AB ang. tillstånd till anläggande och drift av vindkraftpark i Markbygden, Piteå kommun etapp 2 Markbygden

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo 511-4607-05 t Viggesbo enligt 17 förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Områdeskod: SE0330245 Områdestyp/status: Området är antaget av regeringen enligt habitatdirektivet i januari

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Sammanfattning Fågelförekomsten med betoning på häckningskriterier längs ett antal linjer på fem myrområden

Läs mer

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen På Uppdrag av Bergvik Skog AB 2014-04-14 1 Innehåll 1. Sammanfattning och syfte 3 Sida 2. Metod 4-5 3. Resultat 6-7 4. Diskussion 8 5. Referenser

Läs mer

Kompletterande uppgifter angående åkergroda vid Våmb

Kompletterande uppgifter angående åkergroda vid Våmb Kompletterande uppgifter angående åkergroda vid Våmb Enetjärn Natur AB på uppdrag av Cementa AB 2016-06-22 Bakgrund och metodik I samband med huvudförhandling i miljödomstolen avhandlades frågan om artskydd.

Läs mer

Fåglar och vindkraft Jan Pettersson/ JP Fågelvind

Fåglar och vindkraft Jan Pettersson/ JP Fågelvind Fåglar och vindkraft Jan Pettersson/ Jan Pettersson/ Färjestaden på Öland --- Hela mitt arbetsverksamma liv har jag sysslat med fåglar --- Chef vid Ottenby fågelstation mellan 1981-1999 --- 35 internationella

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Kompletterande fågelinventering 2016 Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Sammanfattning På begäran av länsstyrelsen genomfördes en kompletterande fågelinventering av en inventerare

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

(Heldbjerg 2005). foto john larsen. Mindre flugsnappare påträffas på Kullaberg i stort sett varje år. tidskriften anser 17 1/07

(Heldbjerg 2005). foto john larsen. Mindre flugsnappare påträffas på Kullaberg i stort sett varje år. tidskriften anser 17 1/07 värre en accelerering av denna utveckling och arten är nu nästan borta som häckfågel på Kullaberg. Totalt sett har det svenska beståndet hållit sig tämligen stabilt under de senaste åren (Lindström & Svensson

Läs mer

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Kungsörninventering vid FJÄLLBOHEDEN i Skellefteå kommun, Västerbottens län Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Miljötjänst Nord Bondevägen 4 923 32 Storuman Tel. 0951-120 00 Fax. 0951-121 11 Mobil.

Läs mer

Bedömning av skogar med avseende på skoghöns, ljungpipare och nattskärra i två utredningsområden för vindkraft. Tanums kommun 2008

Bedömning av skogar med avseende på skoghöns, ljungpipare och nattskärra i två utredningsområden för vindkraft. Tanums kommun 2008 Bedömning av skogar med avseende på skoghöns, ljungpipare och nattskärra i två utredningsområden för vindkraft Tanums kommun 2008 2 Innehåll Syfte.3 Bakgrund om fåglar och vindkraft...3 Metod...4 Resultat

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Planerade vindkraftverk vid Torkelsrud, Munkedals kommun

Planerade vindkraftverk vid Torkelsrud, Munkedals kommun Planerade vindkraftverk vid Torkelsrud, Munkedals kommun En analys av effekterna på fågelfaunan PM 2014-10-08 På uppdrag av HS Kraft AB Uppdragstagare: Naturvårdskonsult Gerell Tomelillavägen 456-72 275

Läs mer