Kungsörnsinventering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kungsörnsinventering"

Transkript

1 Kungsörnsinventering Vindkraftprojekt Svanabyn Elisabet Persson Kungsörnsinventering i samband med planerad vindkraftutbyggnad på Hemberget, Svanabyn i Dorotea kommun.

2 Inledning Vindvision Norr AB planerar en vindkraftsutbyggnad på Hemberget, Svanabyn i Dorotea kommun i Västerbottens län (karta 1). För att få ett bra underlag för planering och utformning av vindkraftanläggningen har det genomförts en spelflyktsinventering av kungsörn i området. Inventeringen har utförts av Inga Olofsson kungsörnsinventerare från Malgonäs, Vilhelmina. Rapporten är sammanställd av Elisabet Persson Vindvision Norr AB. Karta 1 Översiktskarta vindkraftprojekt på Hemberget, Svanabyn.

3 Kungsörn Allmänt Kungsörn (Aquila chrysaeto), Sveriges näst största rovfågel, har sin huvudsakliga utbredning i Norrland där närmare 90 % av populationen finns. I övriga landet är förekomsten utspridd och gles men med två lite större bestånd, i Skåne och på Gotland. Under 1800-talet och i början av 1900-talet pågick en omfattande förföljelse av kungsörn och arten var nära att utrotas från den svenska faunan. Arten fridlystes 1924 och beståndet har därefter sakta börjat återhämta sig i antal och återetablerade områden. Naturvårdsverket uppskattar att det finns ungefär 500 kungsörnspar i landet. Antalet häckande kungsörnspar i fjälltrakterna har minskat markant de senaste 15 åren, men stammen ökar vid kusterna. Kungsörnen bedöms inte ha en långsiktigt livskraftig population i Sverige. Skälen till det är otillräcklig populationsstorlek, dålig häckningsframgång och förekomst av flera allvarliga hot. De allvarligaste hoten mot arten är kollisioner, faunakriminalitet, störning, blyförgiftning och förluster av livsmiljöer. Kungsörnen är idag upptagen som nära hotad (NT) på den svenska rödlistan. Den är också utpekad som skyddsvärd både av EU:s Fågeldirektiv och genom Bernkonventionen. Kungsörnen är trots sin status som skyddad art fortfarande utsatt för förföljelse. Därför anses det nödvändigt med hög sekretess angående positioner för boplatser. Miniminivå för en långsiktigt livskraftig stam av kungsörn i Sverige uppskattas vara 600 par och målet för kungsörnens utbredning är att den inte bör påverkas av människan (Naturvårdsverket 2011). Kungsörnspopulationen inventeras numera årligen och förutom beståndsräkning sker kontroller av häckningsresultat och ringmärkning av ungar. Kungsörnsinventeringen i Västerbottens län 2010 visar på 23 lyckade häckningar, 4 misslyckade/avbrutna häckningar. Ytterligare 72 revir var besatta av örnar, som inte häckade. Resultatet 2010 visar en liten uppgång jämfört med föregående års inventering. I förvaltningsplanen för kungsörn i Västerbotten anges följande mål vad gäller utbredning och antal för kungsörnstammen. Planen fastställdes 2006 och är under revidering med hänsyn till nya forskningsrön och det nationella åtgärdsprogrammet för kungsörn. Mål för utbredning Kungsörnen ska förekomma i hela länet. Olika täthet i olika delar av länet ska bero på de naturliga förutsättningarna för kungsörnen i Västerbotten, inte på mänskliga ingrepp.

4 Mål för antal Varje år ska finnas i länet totalt minst 150 besatta revir, med minst 75 lyckade häckningar, motsvarande örnar. Varje år i varje kommun är minst 75 % av de kända reviren besatta av örnar i minst 66 % av de besatta reviren förekommer häckning i minst 50 % av de besatta reviren lyckas häckningen. Artfakta kungsörn Äldre kungsörnar har en genomgående mörk dräkt (bruna, brungula, svarta och grå färger). Yngre örnar har vita fält i vingarna och vit stjärt med brett, svart ändband. I alla åldrar har örnen ett gult eller ljust rödbrunt nackdok. Kungsörnen är den näst största rovfågeln i Sverige, med en kroppslängd på 0,9 m, vingspann på 1,90 2,25 m och en vikt som varierar mellan tre och drygt sex kg. Kungsörnen häckar oftast i äldre barrskog och bygger ofta sitt bo i en grov tall, på en klipphylla eller i en gran eller asp. I dagens intensivt brukade skogslandskap häckar arten oftast i höjdlägen och branter där rester av gammal skog lämnats kvar. Paren har alternativa boplatser inom sitt revir. Samma bon och revir utnyttjas ofta under lång tid, generation efter generation av örnar. Kungsörnar hävdar stora revir och avståndet mellan bon ligger oftast på 6-7 km men i regioner med goda biotopförutsättningar kan de ligga så nära som 4 km från varandra. I områden med sämre biotopförutsättningar kan det vara betydligt större avstånd mellan reviren i med medelavstånd på km. Avståndet mellan reviren inom en trakt är dock påfallande lika och ofta kan man med utgångspunkt från kända revir bedöma om det finns utrymme för ytterligare kungsörnsrevir inom området. Varje par kan ha ett flertal alternativa boplatser som de växlar mellan inom sitt revir. Även om boet ligger i äldre skog jagar örnarna ofta över mer öppna miljöer som hyggen och myrar. Honan blir könsmogen vid 3-5 års ålder. Hon lägger 1-2 ägg på våren. Oftast överlever inte båda ungarna till vuxen ålder. Den genomsnittliga årsreproduktionen i Sverige ligger runt 0,5 flygfärdiga ungar per par och år. Födan utgörs av medelstora däggdjur och fåglar i Norrland framför allt skogshare, tjäder, orre, dalripa och fjällripa men i viss utsträckning lever den även av kadaver. Renkalvar, både levande och döda, är en viktig födoresurs för många par i renskötselområdet under främst sommarhalvåret. En vuxen kungsörn behöver i genomsnitt cirka 230 gram kött/dygn.

5 Kungsörn och vindkraft En uppmärksammad risk med vindkraft är att fåglar kolliderar med vindkraftverkens rotorblad och torn. Det har visat sig att stora rovfåglar som örnar är en särskilt utsatt fågelgrupp när vindkraftverk placeras i olämpliga lägen i terrängen. Örnar är utpräglade termikflygare (svävflygare) som utnyttjar termik och vindar vid födosök och revirmarkeringar. Speciellt stora rovfåglar utnyttjar uppåtvindar och därmed rör de sig ofta på samma höjd som vindkraftverken. I och med detta riskerar de att kollidera med vindkraftverkens rotorblad. En annan möjlig risk är att kungsörnar blir störda under häckningen. Störning kan dels uppstå till följd av själva anläggandet av vindkraftverken. Vidare kan också störning uppstå genom en ökad mänsklig aktivitet i området som ett resultat av fler vägar och således bättre tillgänglighet. En vindkraftutbyggnad kan också orsaka biotopförlust för kungsörnar. Kungsörnen nyttjar ofta höjdsträckningar i skogsområden där också ofta vindkraftutbyggnad sker. Det finns inga entydiga nationella rekommendationer utfärdade av myndigheterna kring placering av vindkraftanläggningar i förhållande till kungsörn. Däremot har Miljödomstolen (december 2010), i en dom gällande två vindkraftparker, beslutat att inga vindkraftverk får byggas närmare än 2 km från kungsörns bon. Pågående forskningsprojekt gällande kungsörn och vindkraft: Effekter av vindkraftsetablering på kungsörnens biotopval och häckningsframgång. Projektet genomförs och tar fram ny kunskap om vilka effekter utbyggnad av vindkraft i Sveriges norra skogsområden har på kungsörnens habitat och landskapsanvändning, samt deras närvaro och reproduktiva framgång. Vindkraftens påverkan på fågelfaunan i fjällområden Projektet genomför och studerar hur fåglar invid en vindkraftsanläggning i fjällen påverkas av vindkraft. Det är en uppföljning av ett projekt som studerade fågelfaunan inför etableringen.

6 Inventeringsmetodik För att få kunskap om kungsörnsförekomsten i området har följande metoder använts: kontakt med ornitologer och andra personer med god lokalkännedom kartstudier fältinventering Inventeringsområdet har studerats utifrån områdets olika förutsättningar med avseende på: att kungsörnen ska kunna häcka ostört födotillgång tillgång på boträd tidigare rapporterade observationer Fältinventeringen genomfördes under mars månad då kungsörnsparen spelflyger och aktivt markerar sina revir inför den kommande häckningen i april. Spaningen genomfördes med handkikare och tubkikare. Observationspunkterna valdes så att en god helhetssyn över landskapet kunde erhållas. För att få optimala spelflyktsförhållanden lades inventeringstillfällena under dagar med god sikt och goda vindförhållanden. Inventeringsmetodiken grundar sig på naturvårdsverkets rapport Kriterier för inventering av kungsörn.

7 Inventeringsområdet Inventeringsområdet Hemberget ligger sydväst om Svanabyn i Dorotea kommun i Västerbottens län (bild 1). Projektområdet för vindkraft ligger på en skogsbeklädd högplatå inom höjdintervallet meter över havet. Terrängen kring parkområdet är kuperad med skogsbeklädda kullar och dalar. Skogen på Hemberget är liksom i det omgivande landskapet starkt påverkat av både äldre tiders skogsbruk och modernt hyggesbruk. Åldern på skogen är varierande allt ifrån nyplanteringar till äldre skog. Bild 1 Ullsjön med Hemberget i bakgrunden. Resultat Området inventerades den 4/3, 5/3, 19/3, 1/4 samt 10/ Vädret under inventeringen var mestadels gynnsamt med god sikt och måttliga till friska vindar. Inga kungsörnar observerades under inventeringsdagarna se tabell 1 nedan.

8 Tabell 1Sammanställning av kungsörnsinventering Datum Koordinater (RT90) Väderförhållanden Observationer Växlande molnighet +2 Frisk vind Klart Frisk västlig vind Klart +3 Frisk vind Mulet +4 Måttlig vind Mulet +3 Måttlig till frisk vind Dålig sikt Korp, orre, mindre korsnäbb Gråsiska, mindre korsnäbb, större hackspett Gråsiska, korp, mindre korsnäbb, större hackspett Gråsiska, korp, lavskrika, mindre korsnäbb nötskrika Gråsiska, mindre korsnäbb, större hackspett, Korp, kråka, mindre korsnäbb, skata Dalripa, domherre, kungsfågel, större hackspett, talgoxe, talltita, Mindre korsnäbb, nötskrika, större hackspett, talgoxe, skata Enligt P-O Nilsson Kungsörnsgruppen i Västerbotten finns inga kända häckningar av kungsörn inom 10 km från projektområdet. Det finns 4 kända häckningar mer än 10 km runt Hemberget varav en av dessa är mer aktivt med häckande örnar. I de andra tre är aktiviteten lägre men kungsörn har registrerats vid olika tillfällen.

9 Utvärdering Skogen på Hemberget är liksom i det omgivande landskapet starkt påverkat av både äldre tiders skogsbruk och modernt hyggesbruk. I området saknas lämpliga boträd och det finns heller inte några uttalade klippbranter som också kan vara möjliga boplatser. Under fältinventering registrerades inga kungsörnar och enligt kungsörngruppen och P-O Nilsson så finns det kända häckningsplatser ca 10 km ifrån projektområdet. Med utgångspunkt från de kända häckningsplatserna, fältinventeringen och närhet till bebyggelse så bedöms sannolikheten för att det skulle finnas häckande kungsörnar på Hemberget som mycket liten. Källor Inga Olofsson, kungsörnsinventerare Vilhelmina. P-O Nilsson, kungsörnsgruppen i Västerbotten, muntligen. Kungsörnsgruppernas hemsida: Kriterier för inventering av kungsörn, Sveriges ornitologiska förening, Vindkraftpolicy, Länsstyrelsen i Västerbotten, Förvaltningsplan för kungsörn, Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn, NFS 2007:10.

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Kungsörninventering vid FJÄLLBOHEDEN i Skellefteå kommun, Västerbottens län Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Miljötjänst Nord Bondevägen 4 923 32 Storuman Tel. 0951-120 00 Fax. 0951-121 11 Mobil.

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Foto: Måns Hjernquist 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-3 Innehåll Inledning...2 Metodik...2 Organisation...3

Läs mer

Kungsörnsinventering av området kring vindkraftprojekt Mjösjö

Kungsörnsinventering av området kring vindkraftprojekt Mjösjö Kungsörnsinventering av området kring vindkraftprojekt Mjösjö i Bräcke kommun, Jämtlands län Ett underlag till JämtVind AB Konsultrapport 2012-05-21 Författare: Jan Henriksson Amalina Natur & Miljökonsult

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-13 Version 1.0 Utgivningsdatum 2011-12-22

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2013-4 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-12-19

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Versioner

Läs mer

Version 1.0 Utgivningsdatum Förändring

Version 1.0 Utgivningsdatum Förändring Version 1.0 Utgivningsdatum 2011-06-08 Förändring Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har Naturvårdsverkets uppdrag att årligen sammanställa länsstyrelsernas resultat från inventeringen av kungsörn.

Läs mer

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen På Uppdrag av Bergvik Skog AB 2014-04-14 1 Innehåll 1. Sammanfattning och syfte 3 Sida 2. Metod 4-5 3. Resultat 6-7 4. Diskussion 8 5. Referenser

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum:

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-8 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-01-24

Läs mer

Kungsörn och vindkraft

Kungsörn och vindkraft Version 1 i ett dokument som skall vidareutvecklas Kungsörn och vindkraft - vägledning för inventering, hänsynstagande och kontrollprogram av kungsörn i samband med vindkraftsexploatering Vindkraft som

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2014

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2014 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2014 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av kungsörn RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2014-9 Resultat från inventeringar

Läs mer

Rapport från Örninventering i Axmar. Martin Rydberg Hedén. Reviderade kartor Knutby

Rapport från Örninventering i Axmar. Martin Rydberg Hedén. Reviderade kartor Knutby Rapport från Örninventering i Axmar Martin Rydberg Hedén Reviderade kartor 2012-11-12 @gmail.com 072-2477160 1 Innehållsförteckning Sid 2012-04-09 1. Bakgrund 3-5 2. Metod 5-6 3. Observationsplatser 6-7

Läs mer

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun MAGNUS GELANG Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun.

Läs mer

Innehåll

Innehåll Markbygden Vind AB Markbygden Etapp 3 - Planerad vindkraft i Piteå kommun, Norrbottens län - Inventering av häckande fåglar i våtmarker, sjöar och tjärnar. Denna rapport tjänar som en kunskapssammanställning

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning 2014-08-25 Enetjärn Natur AB Bakgrund Inför en planerad vindkraftanläggning vid Brattberget i Arvidsjaurs kommun har

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum: 2005-03-30

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Hönsfåglar och vindkraftverk i skogsmiljö En kort sammanställning av kunskapsläget JP Fågelvind Sveriges Ornitologiska Förening tar upp hönsfåglar i sin vindkraftpolicy (SOF

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2016

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2016 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2016 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av kungsörn RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2016-3 RESULTAT FRÅN INVENTERINGAR

Läs mer

Gotlands Ornitolgiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn

Gotlands Ornitolgiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn Gotlands Ornitolgiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn Stadsarkitektkontoret 621 81 VISBY Dnr 62039 Synpunkter på detaljplan för Stjups vindkraftspark Hablingbo Stjups 1:27

Läs mer

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna 1 (8) Om dokumentet Enetjärn Natur AB Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredningen

Läs mer

Fåglar påverkas av många verksamheter

Fåglar påverkas av många verksamheter Fåglar påverkas av många verksamheter -dags för ökat fokus på att skydda fåglarnas livsmiljöer? Martin Green Biologiska institutionen Lunds universitet De flesta foton: Åke Lindström; Tjäderbilder: Leif

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2015

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2015 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2015 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av kungsörn RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2015-7 RESULTAT FRÅN INVENTERINGAR

Läs mer

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Titel: Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn. Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Version/datum: 2017-04-21 Foton

Läs mer

Vindkraft och fågelliv

Vindkraft och fågelliv Vindkraft och fågelliv Jaktfalk. Tuschlavering: Staffan Ullström Frågan om hur fåglar påverkas av vindkraftanläggningar är viktig nu när så många vindkraftverk ska byggas i länet. Rapporter om stora antal

Läs mer

SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING

SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING SVERIGES ORNITOLOGISKA FÖRENING partner i International 1(6) s Ornitologiska Förenings policy om vindkraft (september 2009) Målet för den planerade utbyggnaden av vindkraft i landet har av regeringen beslutats

Läs mer

GrouseExpeditions Martin Rydberg Hedén finns här idag för att svara på dina frågor!

GrouseExpeditions Martin Rydberg Hedén finns här idag för att svara på dina frågor! Fågel- samt fladdermusinventering Grouse Expeditions har på uppdrag av Bergvik Skog genomfört en inventering samt sammanställt känd information om förekomsten av örn i Hälsingeskogen. En spelflyktsinventering

Läs mer

Örnar och vindkraft i Piteå kommun. Örnar och vindkraft i Piteå kommun

Örnar och vindkraft i Piteå kommun. Örnar och vindkraft i Piteå kommun Örnar och vindkraft i Piteå kommun UNDERLAG FÖR FYSISK PLANERING FEBRUARI 2011 1 Örnar och vindkraft i Piteå kommun Piteå kommun Miljö- och byggkontoret 941 85 Piteå Tel: 0911-69 60 00 (växel) Internet:

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft. Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell

Fåglar, fladdermöss och vindkraft. Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell Fåglar, fladdermöss och vindkraft Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell Vem är Richard Ottvall? Ekolog, tidigare forskare vid

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO 2013-2014 Lund 2014-04-29 Leif Nilsson Ritaregränden 16 226 47 Lund Leif.nilsson@biol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

DOM 2013-04-11 Stockholm

DOM 2013-04-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060101 DOM 2013-04-11 Stockholm Mål nr M 7865-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-15 i mål nr M 612-12, se bilaga A KLAGANDE 1. B O 2. S

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Nybro-Hemsjö. Tjäderinventering. Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Sekretess!

Nybro-Hemsjö. Tjäderinventering. Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Sekretess! Tjäderinventering Nybro-Hemsjö Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Produktion: Enetjärn Natur AB 2017 Sekretess Denna rapport faller inom offentlighets- och sekretesslagens

Läs mer

Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012

Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012 Beställare: VKS AB Nadine Jörres Målarberget Höststräcksinventering Avesta och Norbergs kommuner 2012 Rapporten bör citeras som: Storck J. Höststräcksinventering Målarberget, Avesta och Norbergs kommuner

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer?

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Grimsö forskningsstation vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har för Naturvårdsverkets räkning gjort en översikt av kunskapsläget om hur de

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT T...5 4. LITTERATUR...11 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Strategi. Diarienummer Strategi för kungsörn och vindkraft i Jämtlands län

Strategi. Diarienummer Strategi för kungsörn och vindkraft i Jämtlands län Strategi Diarienummer 511-3703-2016 Strategi för kungsörn och vindkraft i Jämtlands län Omslagsbild Kungsörn. Foto: mostphotos.se. Vindkraftverk. Foto: Marie Birkl. Utgiven av Länsstyrelsen Jämtlands län

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Dokumentation av rödspov

Dokumentation av rödspov Dokumentation av rödspov - häckningsframgång i Svartåmynningens naturreservat 2014 Förord: Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun har tillsammans finansierat dokumentation av fågelarten rödspov

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Version 1.1 Innehåll VERSIONER...2 1. INLEDNING...3 2. METOD...3 2.1. ORGANISATION...3 2.2. ROVDJURSFORUM...4 3. RESULTAT...4 Versioner Detta är version

Läs mer

Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013

Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013 Spelplatsinventering av tjäder vid Rödene, april 2013 Rapport med resultat av spelplatsinventering av tjäder i samband med planerad vindkraft i Alingsås kommun, Västra Götalands län. Sekretess! Denna rapport

Läs mer

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) 2011-03-11 Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Bakgrund Länsstyrelsen har i ett föreläggande daterat den 7 februari 2011 (Dnr 551-3341-10) begärt komplettering av MKB avseende gruppstation

Läs mer

Åtgärdsprogram för kungsörn, 2011 2015

Åtgärdsprogram för kungsörn, 2011 2015 Remissversion : 2011-03-10 Formatmallsdefinition: Rubrik 3 Gulmarkerad text = Här behövs justering inför beslutet. Fotografierna ingår inte i remissversionen eftersom filen då blir för tung för e-post.

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Områdesinventering Detta faktablad Lodjur: Områdesinventering inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun 2016-06-20 REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun KUND Karlstads kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Sverige Box 117 651 04 Karlstad

Läs mer

Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar

Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar Martin Green Biologiska institutionen Lunds universitet Foton: Åke Lindström & Jens Rydell Fåglar påverkas av

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

Bilaga 3 Inventering av kungsörn och ugglor vid Backmossen och Norra Länsmansberget 2015

Bilaga 3 Inventering av kungsörn och ugglor vid Backmossen och Norra Länsmansberget 2015 Bilaga 3 Inventering av kungsörn och ugglor vid Backmossen och Norra Länsmansberget 2015 2015-07-29 Inventering av kungsörn och ugglor vid Backmossen och Norra Länsmansberget 2015 Uppdrag Föreliggande

Läs mer

Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun

Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun Skogsstyrelsen november 2011. Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen - en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet. Vi leder utvecklingen i skogen för

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås En generell beskrivning av området med tanke på en framtida vindkraftsetablering lyder som följande: Mestadels produktionsskog av tall och

Läs mer

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Version 1.2 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...5 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. HUR MÅNGA LODJUR

Läs mer

Förord. Umeå i februari 2002. Eric Andersson. Länsstyrelsen Västerbottens län. Länsviltnämnden Västerbottens län. Jägareförbundet Västerbotten

Förord. Umeå i februari 2002. Eric Andersson. Länsstyrelsen Västerbottens län. Länsviltnämnden Västerbottens län. Jägareförbundet Västerbotten Älginventering från flyg i Drängsmark 2002 1 Förord Denna älginventering från flyg har utförts på uppdrag av länsviltnämnden i Västerbottens län efter rekommendation av Jägareförbundet Västerbotten. Länsstyrelsen

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

2 mars 2009. Till SOF:s regionala föreningar. Remiss: SOF:s vindkraftspolicy

2 mars 2009. Till SOF:s regionala föreningar. Remiss: SOF:s vindkraftspolicy 2 mars 2009 Till SOF:s regionala föreningar Remiss: SOF:s vindkraftspolicy Här kommer så äntligen ett förslag på SOF:s vindkraftspolicy. Fortfarande återstår en hel del arbete innan policyn är komplett

Läs mer

Till Västmanland Dala miljö- och byggförvaltning 774 81 Avesta Sändes som e-post och brev

Till Västmanland Dala miljö- och byggförvaltning 774 81 Avesta Sändes som e-post och brev 2011 09 16 Till Västmanland Dala miljö- och byggförvaltning 774 81 Avesta Sändes som e-post och brev Synpunkter på Planhandlingar för Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta kommun och Fagersta

Läs mer

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Beställare: VKS Vindkraft Sverige AB Sandra Nordqvist Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Rapporten bör citeras som: Storck J. Målarberget, Kompletterande inventering

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Kontrollprogram för sträckande fåglar vid Granberget, Sikeå

Kontrollprogram för sträckande fåglar vid Granberget, Sikeå Kontrollprogram för sträckande fåglar vid Granberget, Sikeå Pilotstudie Enetjärn Natur AB på uppdrag av Stefan Widén AB 2009-01-21 Inledning... 3 Metod... 3 Resultat... 5 Antal fåglar... 5 Fåglar inom

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Planerade vindkraftverk vid Torkelsrud, Munkedals kommun

Planerade vindkraftverk vid Torkelsrud, Munkedals kommun Planerade vindkraftverk vid Torkelsrud, Munkedals kommun En analys av effekterna på fågelfaunan PM 2014-10-08 På uppdrag av HS Kraft AB Uppdragstagare: Naturvårdskonsult Gerell Tomelillavägen 456-72 275

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Svenska Kraftnät Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Inventeringen har genomförts under maj

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Kompletterande fågelinventering 2016 Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Sammanfattning På begäran av länsstyrelsen genomfördes en kompletterande fågelinventering av en inventerare

Läs mer

Stora rovdjur i Örebro län

Stora rovdjur i Örebro län Stora rovdjur i Örebro län Foto: lodjur: Glenn Mattsing, björn: Conny Lundström, varg och kungsörn: Roine Magnusson Publ.nr 2006:45 Riksdagen har bestämt att de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och

Läs mer

BILAGA 6. Placeringsrekommendationer Ottwall & Green

BILAGA 6. Placeringsrekommendationer Ottwall & Green Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken Näsudden Öst Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, Gotland BILAGA 6 Placeringsrekommendationer Ottwall & Green Vattenfall Vindkraft

Läs mer

Inventering av örnar

Inventering av örnar Inventering av örnar inför ny infart till Västerviks stad södra infarten Ett underlag till Västerviks kommun Konsultrapport 2017-06-05 Författare: Jan Henriksson Amalina Natur & Miljökonsult Åldersbäck

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-8 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Älginventering från flyg i Vebomarksområdet

Älginventering från flyg i Vebomarksområdet Älginventering från flyg i Vebomarksområdet Februari 2007 1 Förord Denna älginventering från flyg har utförts på uppdrag av Länsstyrelsen Västerbotten. Inventeringen har utförts av Erics BioJobtjänst.

Läs mer

Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av vindkraft norr därom

Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av vindkraft norr därom 1/5 Wickman Vind AB Öja Gisle 220 623 33 Burgsvik andreas@wickmanwind.se Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av

Läs mer

Inventering av biotoper för duvhök, sparvhök, tornfalk och stenknäck vid Decenniumplan, Kortedala, Göteborgs kommun

Inventering av biotoper för duvhök, sparvhök, tornfalk och stenknäck vid Decenniumplan, Kortedala, Göteborgs kommun Inventering av biotoper för duvhök, sparvhök, tornfalk och stenknäck vid Decenniumplan, Kortedala, Göteborgs kommun 2012-2013 Underlag för detaljplan På uppdrag av Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventering av järv INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2010-1 Innehåll Inledning...

Läs mer

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN Anneli Gustafsson NATUR I NORRKÖPING 1:04 Förord I denna rapport kan du läsa och låta dig förundras över hur många märkliga djur och växter det finns i vår kommun.

Läs mer