Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna"

Transkript

1 1 (6) Teknisk analys Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna Energimarknadsinspektionen (Ei) har fått ett regeringsuppdrag som innebär att vi ska utreda behovet av kompletterande nationella föreskrifter med anledning av kommissionens nätföreskrifter och riktlinjer som antagits i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 714/2009. Ei har förutsättningslöst kommit fram till att det finns flera möjliga val för Sverige. Nu önskar vi få in synpunkter på alternativen. Ei:s projektgrupp haft hittills haft två arbetsmöten med Svenska kraftnät och vi har även träffat Energiföretagen Sveriges expertgrupp för anslutningskoderna och berättat om uppdraget och problemställningarna. För att möjliggöra synpunkter på ett tidigt skede har vi sammanställt denna beskrivning av problemställningen samt de möjliga alternativ som vi har kommit fram till. I tillägg till synpunkter på de olika alternativen är det önskvärt med svar på några kompletterande frågor som är samlade i slutet av detta dokument. Vi ser fram emot Svenska kraftnäts synpunkter senast den 27 juni Energiföretagen Sverige har möjlighet att lämna synpunkter inför och under det möte som är planerat den 27 september Svar på de kompletterande frågorna sist i dokumentet önskas gärna tidigare. Det är öppet för berörda intressenter att lämna synpunkter eller svara på våra frågor senast den 27 september Vid frågor kontakta projektledare Elin Broström. Regeringsuppdraget i sin helhet finns att läsa i Ei:s regleringsbrev: Allmänna förutsättningar för uppdraget EI1000, W-4.0, EU:s medlemsstater har beslutat om att skapa en gemensam inre marknad för el. Detta ska öka försörjningstryggheten, bidra till hållbar energiförsörjning och stärka konkurrensen på elmarknaderna till nytta för Europas elkunder. Detaljerade rättsligt bindande regler i form av gemensamma nätföreskrifter och kommissionsriktlinjer (även kallade nätkoder) har eller kommer att träda ikraft under de närmaste åren. Det nya Box 155, Eskilstuna. Besöksadress Kungsgatan 43. Tel registrator@ei.se. Org.nr

2 2 (6) regelverket kommer att påverka svenska elproducenter, elnätsföretag, elhandlare, tillverkare av utrustning samt elkunder. På Ei:s hemsida finns mer information om nätkoderna uppdelat på områdena anslutning, marknad och drift: EU/natkoder-och-kommissionsriktlinjer/natkoder-for-el/ Med 2016 års regleringsbrev fick Ei i uppdrag att utreda om det finns behov av kompletterande nationell lagstiftning i samband med att de kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter som EU-kommissionen antagit träder i kraft. Uppdraget gäller endast de nätföreskrifter och riktlinjer som antagits av EU-kommittén före den 31 maj , dvs. CACM 2 och FCA 3 (marknadskoderna), RfG 4, DCC 5 och HVDC 6 (anslutningskoderna) samt SO 7 (driftkoden). Ei ska också utreda om ansvarsfördelningen mellan svenska myndigheter som arbetar med energifrågor behöver anpassas till EU-regelverket. I uppdraget ingår att säkerställa att inte ansvarsfördelningen mellan svenska myndigheter står i strid med de nya bestämmelserna. Projektgruppen har börjat titta på anslutningskoderna eftersom vi redan nu ser att det med anledning av dessa krävs någon typ av anpassning av ansvarsfördelningen mellan Svenska kraftnät och Ei. Enligt uppdraget ska Ei särskilt samråda med Svenska kraftnät men det är välkommet att även berörda intressenter lämnar sina synpunkter till Ei. Senast den 31 december 2016 kommer Ei att redovisa uppdraget och ge förslag på eventuell kompletterande lagstiftning. Problembeskrivning Regleringsaspekterna i anslutningskoderna föreskriver att de generellt tillämpliga kraven som ska fastställas av berörda systemansvariga eller berörda systemansvariga för överföringssystemet ska vara föremål för godkännande av det organ som utses av medlemsstaten och ska offentliggöras. Det utsedda organet ska vara den behöriga myndigheten om inget annat föreskrivs av medlemsstaten. I Sverige utgörs den berörda systemansvariga för överföringssystemet (TSO) av Svenska kraftnät som är en myndighet under regeringen. Den behöriga myndigheten som ska godkänna kraven, om inget annat föreskrivs, är Ei. Det Ei således ska utreda är om den 1 I Ei-s regleringsbrev står det 31 mars 2016 men detta datum har justerats av departementet i ett senare skede för att uppdraget även ska omfatta SO, vilket var avsikten från början. 2 Capacity Allocation and Congestion Management (Riktlinjen för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning) 3 Forward Capacity Allocation (terminsbaserad kapacitetstilldelning) 4 Requirements for Generators (Nätföreskrift med krav för nätanslutning av generatorer) 5 Demand Connection (Nätföreskrift för anslutning av förbrukning) 6 High Voltage Direct Current Connection (Nätföreskrift med krav för nätanslutning av system för högspänd likström av kraftparkmoduler) 7 System Operation (Ej översatt än)

3 3 (6) svenska förvaltningsmodellen är förenlig med de tvingande bestämmelserna i kommissionens föreskrifter och eventuellt lämna förslag på hur den ska kunna anpassas. Gällande rättsliga bestämmelser I förordning (EG) nr 714/2009 fastställs icke-diskriminerande regler för tillträde till nät för gränsöverskridande elhandel i syfte att säkerställa en väl fungerande inre marknad för el. I artikel 5 i Europaparlamentet och rådets direktiv 2009/72/EG (nedan kallat elmarknadsdirektivet) krävs dessutom att medlemsstaterna eller, om medlemsstaterna föreskrivit detta, tillsynsmyndigheterna säkerställer bland annat utarbetandet av objektiva och icke-diskriminerande tekniska regler som fastställer minimikrav för anslutning till systemet när det gäller teknisk konstruktion och drift. Om kraven utgör villkor för anslutning till nationella nät krävs i artikel 37.6 i elmarknadsdirektivet att tillsynsmyndigheten ska ansvara för att fastställa eller godkänna åtminstone de metoder som används för att beräkna eller fastställa dem. Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) har i 1 förordning (1994:1806) om systemansvaret för el utsetts att ha systemansvaret för el enligt 8 kap. 1 ellagen (1997:857). Svenska kraftnät förvaltar och driver det svenska stamnätet och är systemansvarig myndighet, enligt den svenska ellagens definition. Enligt 8 kap. 1 a ellagen ska Svenska kraftnät, dvs. den systemansvariga myndigheten, fastställa mål för driftsäkerhet under förutsebara förhållanden på stamnätet och på de utlandsförbindelser som är anslutna till stamnätet. Målen ska vara objektiva, öppna och icke-diskriminerande. Genom 16 i förordningen (1994:1806) om systemansvaret för el har Svenska kraftnät bemyndigats att utfärda föreskrifter som täcker de aspekter som behandlas i artikel 5 i elmarknadsdirektivet. Dessa föreskrifter publiceras i Svenska kraftnäts författningssamling (SvKFS). Ei:s utgångspunkt vid bedömningen av alternativen Ei anser att myndighetsföreskrifter är en lämplig form för att fastställa generellt tillämpliga krav. I vart fall under rådande förhållanden i Sverige då berörd systemansvarig för överföringssystemet (TSO) även är en myndighet. Ei har därför haft som utgångspunkt att behålla föreskriftsformen som också ger fördelen att viktig infrastruktur som är ansluten i regionnät omfattas trots att regionnätet inte ägs av TSO. Eftersom anslutningskoderna föreskriver att de generella kraven ska vara föremål för godkännande av ett behörigt organ har Ei resonerat kring olika alternativ för godkännande. Alternativen (A-D) som har diskuterats hittills beskrivs kortfattat nedan för att underlätta för intressenter att lämna synpunkter i ett tidigt skede.

4 4 (6) Alternativ A Ei godkänner Svenska kraftnäts metoder Elmarknadsdirektivet säger att tillsynsmyndigheten ska ansvara för att fastställa eller godkänna åtminstone de metoder som används för att beräkna eller fastställa att krav som utgör villkor för anslutning till nationella nät. Enligt RfG artikel 7.4 (motsvarande i DCC och HVDC) ska den berörda systemansvarige (DSO) eller systemansvarige för överföringssystemet (TSO) lämna in ett förslag för godkännande till det behöriga organet beträffande generellt tillämpliga krav eller till metoder för att beräkna eller fastställa dessa krav. I det här alternativet har vi tagit fasta på att det räcker om metoderna för att fastställa de generellt tillämpliga kraven lämnas in till det behöriga organet för godkännande. I det här alternativet är Ei det behöriga organet. Vi har utgått från att de generellt tillämpliga krav som ska fastställas av TSO:n ska fastställas av Svenska kraftnät i form av föreskrifter. Svenska kraftnät behåller alltså sin föreskriftsrätt för dessa krav. Ei:s alternativ A innebär att Svenska kraftnät ska ta fram en beskrivning över de metoder som kommer att användas för att ta fram föreskrifterna avseende de generellt tillämpliga krav som TSO:n ska fastställa enligt anslutningskoderna. Metoderna underställs Ei:s godkännande. Efter ett godkännande tar Svenska kraftnät sedan fram föreskrifter. I framtagandet av föreskrifterna ingår remissförfarande på samma sätt som Svenska kraftnät gjort vid tidigare föreskrifter. Ett eventuellt tillägg till förslaget är att det i Svenska kraftnäts föreskriftsrätt införs en samrådsskyldighet med Ei. Förslaget motsvarar det metodgodkännande som idag görs av Ei för nätkoncessionshavares avtal om tillträde i enlighet med 4 kap. 1 a ellagen och avtal om balansansvar enligt 8 kap. 4 a ellagen. Om det skulle visa sig att alla generellt tillämpliga krav som ska fastställas av DSO:er eller TSO enligt anslutningskoderna bör fastställas av TSO (Svenska kraftnät) så blir det enbart deras metoder som ska godkännas av Ei enligt detta förslag. I annat fall kommer även DSO:er behöva underställa sina metoder för framtagande av generellt tillämpliga krav för Ei:s godkännande. Se de kompletterande frågorna 1-2 nedan för mer detaljer kring detta. Alternativ B Regeringen godkänner Svenska kraftnäts föreskrifter Alternativ B innebär även det att Svenska kraftnät får föreskriftsrätt avseende de generellt tillämpliga krav som ska fastställas av TSO:n enligt anslutningskoderna. Kraven, eller metoderna för att fastställa kraven, ska enligt anslutningskoderna godkännas av ett behörigt organ. I det här alternativet utses regeringen till behörigt organ och de föreskrifter som Svenska kraftnät tagit fram underställs därför regeringens godkännande. Förutsättningar för att underställa föreskrifter regeringens prövning ges i 8 kap. 12 regeringsformen. Bestämmelsen reglerar möjligheten för regeringen att begära underställning av de föreskrifter som myndigheter under regeringen meddelar efter

5 5 (6) delegation. I anslutning till bemyndigandet kan regeringen införa en reglering som innebär att myndighetsföreskriften upphör att gälla om den inte underställs eller godkänns av regeringen inom viss tid. 8 Exempel på motsvarande ordning finns gällande Finansinspektionens bemyndigande att meddela föreskrifter om amorteringskrav. 9 Detta alternativ innebär att enbart TSO:ns generellt tillämpliga krav blir föremål för godkännande. Alternativet innebär också att Ei inte kommer att vara inblandad i själva godkännandet av generellt tillämpliga krav som Svenska fastställer. Däremot bedömer Ei att godkännandet av DSO:ernas eventuella generellt tillämpliga krav skulle kunna göras av Ei. Se mer detaljer om hantering av krav som ställs av DSO:er nedan under de kompletterande frågorna. Eventuella klagomål mot berörd TSO eller DSO ska som tidigare kunna lämnas till tillsynsmyndigheten Ei som i egenskap av tvistlösande myndighet har att fatta ett beslut. 10 Alternativet förutsätter att regeringen kan vara det organ medlemsstaten kan utse enligt RfG artikel 7.1 (motsvarande i DCC och HVDC). Alternativ C Regeringen utfärdar förordning Alternativ C skiljer sig från de två tidigare alternativen på så sätt att de generellt tillämpliga kraven inte fastställs i form av föreskrifter utan i form av en förordning som beslutas av regeringen. Enligt det här alternativet tar Svenska kraftnät fram tekniska regler motsvarande de generellt tillämpliga kraven som ska tas fram av TSO:n enligt anslutningskoderna. Dessa tekniska regler fungerar som ett av Svenska kraftnät fastställt underlag och motsvarar innehållet i dagens föreskrifter. Underlaget presenteras för regeringen som utfärdar en förordning. Utfärdandet av förordningen motsvarar det godkännande som ska göras av det utsedda organet. Denna ordning kan snarast liknas vid ett regeringsuppdrag som utförs av Svenska kraftnät men innebär också mer jobb för regeringen. Regeringen får meddela föreskrifter om verkställighet av lag, och föreskrifter som inte enligt grundlag ska meddelas av riksdagen inom ramen för det som brukar kallas restkompetensen (8 kap. 7 regeringsformen). Regeringen får också bemyndiga en myndighet under regeringen att meddela föreskrifter, vilket också skett gällande Svenska kraftnäts föreskriftsrätt. Det är ovanligt att regeringen meddelar föreskrifter av så detaljerad grad som skulle bli fallet om de generellt tillämpliga kraven enligt anslutningskoderna skulle bli föremål för regeringens godkännande genom förordning. 8 Prop. 2009/10:80. 9 Prop. 2015/16: Ex post reglering har bedömts som otillräcklig av EU-domstolen i mål C 274/08 kommissionen mot Sverige.

6 6 (6) Även detta alternativ innebär att enbart TSO:ns generellt tillämpliga krav blir föremål för godkännande. Alternativet innebär också att Ei inte kommer att vara inblandad i själva godkännandet av generellt tillämpliga krav som Svenska kraftnät tar fram. Alternativet förutsätter att regeringen kan vara det organ medlemsstaten kan utse enligt RfG artikel 7.1 (motsvarande i DCC och HVDC). Alternativ D Ei utfärdar föreskrift efter framställan från Svenska kraftnät Alternativ D motsvarar alternativ C men istället för att regeringen utfärdar en förordning är det Ei som utfärdar föreskrifter. Ei utses till det behöriga organ som ska godkänna de fastställda generellt tillämpliga kraven. Svenska kraftnät tar fram tekniska regler och underlaget, motsvarande dagens föreskrifter, överlämnas till Ei tillsammans med en framställan om att Ei ska utfärda föreskrifter. Godkännandet sker genom att Ei utfärdar en föreskrift. En motsvarighet till denna något ovanliga ordning tillämpas inom arkivområdet där Riksarkivet utsetts till tillsynsmyndighet för arkiv hos statliga myndigheter. För att få gallra handlingar i verksamheten måste myndigheten göra en framställan om detta till Riksarkivet som utfärdar en föreskrift om gallring. Denna ordning skulle innebära ett formellt godkännande av den behöriga myndigheten, Ei, av de generellt tillämpliga kraven och därmed uppfylla anslutningskoderna. Ei kan också godkänna DSO:ernas eventuella generellt tillämpliga krav. Kompletterande frågor 1. Gränsdragning: De krav som ska godkännas av det behöriga organet är de generellt tillämpliga krav som ska fastställas av TSO eller DSO:er enligt anslutningskoderna, se RfG artikel 7.1 (motsvarande i DCC och HVDC). Det är därför viktigt att utreda vilka dessa krav är. Eventuellt kan det bli aktuellt för både DSO:er och TSO att utfärda sådana krav. Ei vill därför be Svenska kraftnät respektive Energiföretagen Sverige att presentera sin uppfattning kring vilka av de generellt tillämpliga kraven i anslutningskoderna som ska fastställas av DSO:er respektive TSO. Vänligen motivera ert svar. 2. Ansvarsfördelning: Om kraven enligt anslutningskoderna ska fastställas av en DSO får medlemsstaterna föreskriva att TSO istället blir ansvarig för att fastställa de relevanta kraven, se RfG artikel 7.9 (motsvarande i DCC och HVDC). Ei önskar få Svenska kraftnäts och Energiföretagen Sveriges uppfattning om vilka, om några, krav som TSO bör blir ansvarig för att fastställa. Vänligen motivera ert svar. 3. Ei emotser Svenska kraftnäts och Energiföretagen Sveriges synpunkter på alternativ A-D.

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av driftkoden

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av driftkoden 1 (5) Teknisk analys Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av driftkoden Energimarknadsinspektionen (Ei) har fått ett regeringsuppdrag som innebär att vi ska utreda behovet av kompletterande

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:93

Regeringens proposition 2017/18:93 Regeringens proposition 2017/18:93 Myndighetsuppgifter på elområdet Prop. 2017/18:93 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 februari 2018 Stefan Löfven Ibrahim Baylan

Läs mer

Föreskrifter i anslutning till EU:s nätkoder för el. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Föreskrifter i anslutning till EU:s nätkoder för el. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Föreskrifter i anslutning till EU:s nätkoder för el Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 november 2017 Mikael Damberg Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el

Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el Ei R2016:13 Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el översyn av ansvarsfördelning och behov av kompletterande nationell lagstiftning Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag

Läs mer

BESLUT 1 (7) Affärsverket svenska kraftnät Box Sundbyberg

BESLUT 1 (7) Affärsverket svenska kraftnät Box Sundbyberg EI1000 W-2.0 2010-03-02 BESLUT 1 (7) Datum Dnr 700-11-102845 Sökande Affärsverket svenska kraftnät 202100 4284 Box 1200 172 24 Sundbyberg Saken Certifiering av stamnätsföretag enligt lagen (2011:710) om

Läs mer

Europeiska förordningar om drift av elnät

Europeiska förordningar om drift av elnät Europeiska förordningar om drift av elnät 2018-03-13 Katarina Yuen Nationell lagstiftning -vilka lagar är centrala för elsystemet? > Ellagen > Elberedskapslagen > Elsäkerhetslagen > Säkerhetskyddsslagen

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 1 (5) Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 Med detta brev vill Energimarknadsinspektionen (EI) informera om nya skyldigheter för innehavare av elnätskoncession. Ansökan om metodgodkännande

Läs mer

Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013

Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013 Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013 Caroline Törnqvist Lena Jaakonantti Magnus Andersson Lars Ström Agenda Inledande genomgång bakgrund Syfte

Läs mer

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM 2019-04-05 2018/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(6) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna DCC och HVDC 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti NC DCC och NC HVDC Kommissionens förordning (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning i enlighet med artikel 152.14 samt åtgärder för att minska inställningsfel

Läs mer

BESLUT 1(6) Energimarknadsinspektionen Mel 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av viktiga organisatoriska krav, roller och ansvarsområden när det gäller datautbyte Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet

Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet Förutsättningar att hantera systemutmaningarna Maja Lundbäck, förändringsledare för systemansvaret Systemansvaret rollen för en TSO 6. Reglera och anpassa systemet

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) me 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer ~ ~' Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum 1(5) Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10)

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10) Ei 2050 v-1.0 2017-07-05 BILAGA 4 1 (10) Datum Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Konsekvensutredning avseende Energimarknadsinspektionens föreskrifter om beräkning av skäliga kostnader och en

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden BESLUT 1 (6) Diarienr Ert datum Er referens Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (SvK)

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate em e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate YTTRANDE Datum Diarienr 1(8) Yttrande över nätföreskrifter för elmarknaden, nu fråga om nätkoden HVDC Bakgrund till detta yttrande EU:s

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009

Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009 2010:04 Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009 EI:s tillsynsansvar över Affärsverket svenska kraftnät Energimarknadsinspektionen (EI) är tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av stamnätsföretag för el; SFS 2011:710 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1

Läs mer

Mål nr Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen

Mål nr Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen 1 (6) Er beteckning Mål nr 6232-16 Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 LINKÖPING Mål nr 6232-16 Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen Energimarknadsinspektionen (Ei)

Läs mer

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen ~gee i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ' Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2003/04:FPM78. Elförsörjningsdirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2003/04:FPM78. Elförsörjningsdirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Elförsörjningsdirektivet Näringsdepartementet 2004-03-09 Dokumentbeteckning KOM (2003) 740 slutlig Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för

Läs mer

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget).

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget). Svenska kraftnäts begäran om ändring i enlighet med Artikel 9(13) ingående i Kommissionens Förordning (EG) 2015/1222 av den 24 juli 2015 om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: diariet@ei.se Skickat: den 27 mars 2019 16:49 Till: Regelrådet; Svenska Kraftnät; Fastighetsägarna Sverige AB; info@sabo.se; info@energiforetagen.se; registrator@energimyndigheten.se; Förvaltningsrätten

Läs mer

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver NM i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) giga 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER /2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER /2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG 2018-11-30 2018/2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för förbrukningsenheter i enlighet med artikel 28 och 29 i förordning

Läs mer

SincE. Projekt SincE (Svenska kraftnät Implementation of Network Codes in europe)

SincE. Projekt SincE (Svenska kraftnät Implementation of Network Codes in europe) SincE Projekt SincE (Svenska kraftnät Implementation of Network Codes in europe) Implementering av EU:s kommande förordningar (nätkoder) kopplade till EG 714/2009 Tidplan Nätkoderna ENTSO Drafting phase

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm

Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Datum Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm Närvarande: Anders Pettersson, Svensk

Läs mer

Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden

Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden = i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) e Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum BESLUT 1 (7) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts förslag (bilaga

Läs mer

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Reglering av elnätsmonopol i Sverige Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Presentation Rebecka Thuresson Biträdande avdelningschef Avdelningen för tillstånd och prövning jurist 016-16

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 3.9.2015

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 3.9.2015 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.9.2015 C(2015) 6197 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 3.9.2015 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10 i direktiv 2009/72/EG Finland (Åland)

Läs mer

Energimarknadsinspelctionens rapport Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter

Energimarknadsinspelctionens rapport Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirelctören Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisserenergi@regeringskansliet.se 2017-04-20 Svk 2017/220 REMISSVAR M20i6/02968/Ee Energimarknadsinspelctionens

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

BESLUT 1 (7) Swedegas AB Gamlestadsvägen Göteborg

BESLUT 1 (7) Swedegas AB Gamlestadsvägen Göteborg EI1000 W-2.0 2010-03-02 BESLUT 1 (7) Datum Dnr 700-11--102873 Sökande Swedegas AB 556181 1034 Gamlestadsvägen 2-4 415 02 Göteborg Ombud: Advokaten Kristoffer Persson Frank Advokatbyrå AB Box 7099 103 87

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende definierande parametrar för frekvenskvalitet och målparameter för frekvenskvalitet i enlighet med artikel 127 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende rampbegränsningar av aktiv uteffekt i enlighet med artikel 137.3 och 137.4 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 av den 2 augusti 2017 om fastställande

Läs mer

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i BESLUT 1(7) _ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av antaganden och metoder för en kostnadsnyttoanalys Beslut (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnäts)

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2009/73/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2009/73/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.11.2017 COM(2017) 660 final 2017/0294 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2009/73/EG om gemensamma regler för den inre

Läs mer

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016 Samråd om kriterier för undantag, RfG 28 september 2016 Agenda Lagrummet Tidplan Vad händer i Norden/Europa Föreslagna kriterier Yttrande Vad hände efter samrådet Lagrummet Ei får efter ansökan från en

Läs mer

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Sammanfattning systemansvar > Ett kollektivt ansvar > Elnätsägare har ett långtgående ansvar > Svk utsedd samordnare > Det handlar

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende gränser för utbyte av frekvenshållningsreserver mellan de systemansvariga för överföringssystem i enlighet med artikel 163.2 i kommissionens förordning

Läs mer

Promemoria 2011-09-28

Promemoria 2011-09-28 Promemoria 2011-09-28 Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian, som har upprättats inom Näringsdepartementet, föreslås

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(7) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av dimensioneringsregler för frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner

Läs mer

Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636

Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636 Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636 Avdelningen för konsumenträtt Tor Ny 016-16 27 19 tor.ny@ei.se Svensk Energi 101 53

Läs mer

BESLUT 1 (5) Diarienr Ert datum Er referens Beslut att godkänna arrangemang för att säkerställa att andra långsiktiga risksäkringsprodukter än överföringsrättigheter görs tillgängliga för överföring mellan

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning

Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning ANNEX 1 BESLUT 1 (7) Baltic Cable AB Gustav Adolfs torg 47 221 39 MALMÖ Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs.

Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs. Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs. 210x250_omslag_2.indd 1 2013-01-25 08.20 Sverige behöver energi för att fungera Energimarknadsinspektionen arbetar för att Sverige långsiktigt

Läs mer

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Ei 2050 v-1.0 2017-07-05 BILAGA 3 1 (10) Datum Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Konsekvensutredning avseende Energimarknadsinspektionens föreskrifter insamling av uppgifter för att bestämma

Läs mer

Seminarium om Ren energi-paketet. Regeringsuppdrag: Genomförande av reviderad EU-lagstiftning inom elområdet

Seminarium om Ren energi-paketet. Regeringsuppdrag: Genomförande av reviderad EU-lagstiftning inom elområdet Seminarium om Ren energi-paketet Regeringsuppdrag: Genomförande av reviderad EU-lagstiftning inom elområdet Regeringsuppdraget Projektägare Göran Morén Projektledare Claes Vendel Nylander Projektmedlemmar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2009:892 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 2 juli 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee R-2018/0461 Stockholm den 4 april 2018 Till Miljö- och energidepartementet M2018/00560/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över Statens energimyndighets

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2017 COM(2017) 640 final 2017/0282 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska antas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EESkommittén avseende

Läs mer

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Ei R2014:07 Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:07 Författare: Johan Carlsson Copyright:

Läs mer

Kommittédirektiv. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. Dir. 2011:77. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011.

Kommittédirektiv. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. Dir. 2011:77. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011. Kommittédirektiv Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dir. 2011:77 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011. Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till hur Europaparlamentets

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 27.3.2019 A8-0143/23 Ändringsförslag 23 Jerzy Buzek för utskottet för industrifrågor, forskning och energi Betänkande Jerzy Buzek Gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas (COM(2017)0660 C8-0394/2017

Läs mer

Kommittédirektiv. Framtida hantering av systemansvaret för gas m.m. Dir. 2010:60. Beslut vid regeringssammanträde den 3 juni 2010

Kommittédirektiv. Framtida hantering av systemansvaret för gas m.m. Dir. 2010:60. Beslut vid regeringssammanträde den 3 juni 2010 Kommittédirektiv Framtida hantering av systemansvaret för gas m.m. Dir. 2010:60 Beslut vid regeringssammanträde den 3 juni 2010 Sammanfattning Utredaren ska följa det pågående arbetet inom EU med att utforma

Läs mer

Offentligt samråd om villkor avseende balansering

Offentligt samråd om villkor avseende balansering 2018-04-27 2018/1008 KONSULTATION BSP/BRP Offentligt samråd om villkor avseende balansering SvK1000, v4.0, 2016-04-27 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL 010-475 80 00 REGISTRATOR@SVK.SE

Läs mer

Planeringsrådet Johan Claesson och Mats Lerwall

Planeringsrådet Johan Claesson och Mats Lerwall Svenska kraftnät Nätkoder Planeringsrådet 2018-12-12 Johan Claesson och Mats Lerwall Systemansvaret > Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet i Sverige > Systemansvarig för överföringssystemet TSO

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Genomförande av direktiv om förnybar energi

Genomförande av direktiv om förnybar energi Näringsutskottets betänkande Genomförande av direktiv om förnybar energi Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2009/10:128 om genomförande av direktiv om förnybar energi. För att genomföra

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2005:404 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

Nordisk balansavräkning

Nordisk balansavräkning Näringsutskottets betänkande Nordisk balansavräkning Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2014/15:112 Nordisk balansavräkning och en motion som väckts med anledning av propositionen.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i naturgaslagen (2005:403); SFS 2011:713 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om naturgaslagen

Läs mer

Vi övervakar energimarknaden

Vi övervakar energimarknaden Vi övervakar energimarknaden Vi finns till för dig. Energimarknadsinspektionen arbetar för att stärka energikundernas ställning och strävar efter att marknaderna för el, fjärrvärme och naturgas ska fungera

Läs mer

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Kommittédirektiv Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton Dir. 2015:39 Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Minnesanteckningar från hearing avseende nätkoden LFC&R den 26 augusti 2013 (dnr 13-102125)

Minnesanteckningar från hearing avseende nätkoden LFC&R den 26 augusti 2013 (dnr 13-102125) MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från hearing avseende nätkoden LFC&R den 26 augusti 2013 (dnr 13-102125) Närvarande Magnus Andersson Ei Herlita Bobadilla Robles Ei Lena Jaakonantti Ei

Läs mer

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el EI1009, W-3.1, 2013-01-30 BILAGA 4 1 (13) Diarienr Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el Bakgrund Syftet med denna nätkod om Capacity Calculation and Capacity

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran;

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 5 och 10 järnvägsförordningen (2004:526).

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elförordning; utfärdad den 25 april 2013. SFS 2013:208 Utkom från trycket den 8 maj 2013 Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

14625/17 ADD 1 rr/kh/ss 1 DGE 2B

14625/17 ADD 1 rr/kh/ss 1 DGE 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 30 november 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0379 (COD) 14625/17 ADD 1 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENER 461 ENV 960 CLIMA

Läs mer

Välkomna! Hearing om nätkoderna Operational Security och Operational Planning and Scheduling 7 maj 2013

Välkomna! Hearing om nätkoderna Operational Security och Operational Planning and Scheduling 7 maj 2013 Välkomna! Hearing om nätkoderna Operational Security och Operational Planning and Scheduling 7 maj 2013 Caroline Törnqvist Lena Jaakonantti Magnus Andersson Herlita Bobadilla Robles Agenda Inledande genomgång

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:5 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya. Nya EU-förordningar för el och naturgas

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya. Nya EU-förordningar för el och naturgas Nya EU-förordningar för el och naturgas Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya EU-förordningarna inom el och gas i en rapport. I denna broschyr sammanfattar vi rapporten

Läs mer

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Tröskeleffekter och förnybar energi Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Uppdrag > Den 20 april 2009 lämnade Affärsverket svenska kraftnät (Svenska Kraftnät) rapporten Tröskeleffekter

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016 om fastställande av nätföreskrifter för anslutning av förbrukare

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016 om fastställande av nätföreskrifter för anslutning av förbrukare L 223/10 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016 om fastställande av nätföreskrifter för anslutning av förbrukare (Text av betydelse för EES) EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av vissa naturgasföretag; SFS 2011:711 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Samråd om Kommissionsriktlinjen Transmission System Operation. 12 januari 2016

Samråd om Kommissionsriktlinjen Transmission System Operation. 12 januari 2016 Samråd om Kommissionsriktlinjen Transmission System Operation 12 januari 2016 Innehåll EU-kommissionens och Ei:s tidplan 2016 Presentation av utkast driftriktlinjen Diskussion Sammanfattning och nästa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); SFS 2008:934 Utkom från trycket den 2 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.2.2017 COM(2016) 864 final ANNEXES 1 to 5 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för den inre marknaden för el {SWD(2016)

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder Nettodebitering Energiutblick den 16 mars 2011 Tommy Johansson Kort om oss Energimarknadsinspektionen (EI) är en ny myndighet sedan 1/1 2008 Tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av det bilaterala avtalet mellan Europeiska unionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om hamnskydd; SFS 2006:1209 Utkom från trycket den 1 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM /1544 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM /1544 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG SVM 2019-05-23 2019/1544 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

Planeringsrådet möte 3/2015

Planeringsrådet möte 3/2015 SvK1000, v3.2, 2012-03-09 Anläggningar Mari Jakobsson Ueda 2015-10-15 2014/68 PROTOKOLL Planeringsrådet möte 3/2015 Närvarande Elisabet Norgren, Svenska kraftnät, ordförande Mari Jakobsson Ueda, Svenska

Läs mer

Planeringsrådet möte 4/2013

Planeringsrådet möte 4/2013 SvK1000, v3.2, 2012-03-09 Anläggningar Mari Jakobsson Ueda 2013-12-05 2013/399 PROTOKOLL Planeringsrådet möte 4/2013 Närvarande Ann-Marie Ovrin, Svenska Kraftnät ordförande Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät

Läs mer