Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden"

Transkript

1 = i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) e Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner EPEX Spot SE och Nord Pool AS förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden enligt bilaga 1 och 2. Beslutet gäller under förutsättning att samtliga tillsynsmyndigheter i Europa fattar ett beslut med samma innebörd inom den tidsfrist som anges i Europeiska kommissionens förordning (EU) 2015/1222 av den 24 juli 2015 om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (förordning (EU) 2015/1222). Detta beslut kan komma att ändras eller upphävas efter begäran av Europeiska kommissionen. Beskrivning av ärendet Ansökningarna Den 13 november 2017 mottog Ei två likalydande ansökningar från EPEX Spot SE och Nord Pool AS om förslag till produkter som nominerade elmarknadsoperatörer (NEMO) kan använda i processen för den gemensamma dagen före-kopplingen i enlighet med artikel 40 och den gemensamma intradagskopplingen i enlighet med artikel 53 i förordning (EU) 2015/1222. Ansökningarna har föregåtts av ett förfarande där de båda sökande tidigare, i februari 2017, kommit in med ansökningar med förslag till produkter som nominerade elmarknadsoperatörer kan använda i processen för den gemensamma dagen förekopplingen respektive intradagskopplingen. Ei har tillsammans med övriga tillsynsmyndigheter i Europa i augusti 2017 begärt ändring av de ursprungliga ansökningarna. Ef 2050 v Ansökningarna är framtagna inom samarbetsorganisationen interimistiska Nemokommitten. Följande produkter, som stöds av den priskopplingsalgoritm som för Box 155, Eskilstuna. Besöksadress Kungsgatan 43. Tel registrator@ei.se. Org.nr

2 - e Energimarknadsinspektionen BESLUT 2 (6) närvarande är föremål för ACER:s1 prövning, ska finnas tillgängliga för den gemensamma dagen före-kopplingen: Aggregerade marknadstidsenhetsorder, komplexa order, blockorder, meritorder och PUN2-order. Förslaget innebär att den kommande matchningsalgoritmen för kontinuerlig handel ska kunna användas med följande produkter eller kombinationer av produkter: timvis: produkten stödjer handel i 24 kraftavtal, ett för varje timme under kalenderdagen, halvtimmesvis: produkten stödjer handel i 48 kraftavtal, ett för varje halvtimme under kalenderdagen, kvartsvis: produkten stödjer handel i 96 kraftavtal, ett för varje kvart under kalenderdagen, användardefinierade block: efterfrågestyrda kombinationer av timvisa, halvtimmesvisa eller kvartsvisa avtal som definieras av marknadsaktören. En användardefinierad blockorder kan inte vara en s.k. icebergorder3. Av ansökningarna framgår att sökandena ska genomföra förslaget och tillhandahålla de aktuella produkterna direkt när den gemensamma dagen före- och intradagsmarknadskopplingen är på plats. Samråd utfört av de nominerade elmarknadsoperatörerna Sökandena har genomfört öppet samråd över förslaget under perioden den 3 november 2016 den 2 december Samråd utfört av El Ei har genomfört ett seminarium där Nord Pool AS och EPEX Spot SE fick presentera sitt förslag för marknadsaktörer. Efter seminariet fick deltagarna lämna synpunkter på förslaget. Det kom inte in några synpunkter till Ei. Samordning och ärendets handläggning Ei har tillsammans med övriga tillsynsmyndigheter i EU berett ärendet inom ramen för Energy Regulators Forum (ERF). Syftet med beredningen i ERF har varit att samordna de 1 ACER - Byrån för samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter 2 Med PUN-order avses för varje marknadstidsenhet, jämviktsprisernas genomsnitt i elområden där PUNmeritorder är aktiva (erbjuden volym från PUN-meritorder större än 0), viktat för totala accepterade köp från PUN-meritorder. 3 Icebergorder i den svenska översättningen: isbergsorder - är vanliga order som endast är synliga med en del av sin totala kvantitet på marknaden, medan den totala kvantiteten är tillgänglig för marknaden för matchning. Den gömda kvantiteten ska offentliggöras för handel så snart som den del som redan är offentliggjord har aktiverats.

3 e Energimarknadsinspektionen BESLUT 3 (6) beslut som enligt förordning (EU) 2015/1222 kräver beslut av alla tillsynsmyndigheter i EU. Bestämmelser som ligger till grund för beslutet Förordning (EU) 2015/1222 Senast 18 månader efter förordningens ikraftträdande ska nominerade elmarknadsoperatörer lämna in ett gemensamt förslag om vilka produkter som kan beaktas i den gemensamma dagen före-kopplingen. Nominerade elmarknadsoperatörer ska säkerställa att order som är resultat av dessa produkter och som lämnas till priskopplingsalgoritmen uttrycks i euro och hänvisar till marknadstider. (artikel 40.1) Alla nominerade elmarknadsoperatörer ska säkerställa att priskopplingsalgoritmen kan behandla order som är ett resultat av dessa produkter och som omfattar en marknadstidsenhet och flera marknadstidsenheter. (artikel 40.2) Senast 18 månader efter förordningens ikraftträdande ska nominerade elmarknadsoperatörer lämna in ett gemensamt förslag om vilka produkter som kan beaktas i den gemensamma intradagskopplingen. Nominerade elmarknadsoperatörer ska säkerställa att alla order som är ett resultat av dessa produkter och som lämnas in för att funktionerna som marknadskopplingsoperatör ska kunna upprätthållas i enlighet med artikel 7 uttrycks i euro och anger marknadstid och marknadstidsenhet. (artikel 53.1) De nominerade elmarknadsaktörerna ska regelbundet samråda med marknadsaktörerna för att säkerställa att tillgängliga produkter svarar mot deras behov, alla systemansvariga för överföringssystem för att säkerställa att produkterna vederbörligen beaktar driftsäkerhet och alla tillsynsmyndigheter för att säkerställa att tillgängliga produkter överensstämmer med målen i denna förordning. De nominerade elmarknadsoperatörer ska vid behov ändra sina produkter i enlighet med resultaten i samråden. (artikel och ). De systemansvariga och nominerade elmarknadsoperatörerna med ansvar för att lämna in förslag till villkor eller metoder eller ändringar av dessa i enlighet med förordningen, ska samråda med intressenter, inklusive de berörda myndigheterna i varje medlemsstat, om utkasten till förslag till villkor eller metoder, där detta uttryckligen anges i förordningen. Samrådet ska pågå i minst en månad. (artikel 12.1) De förslag till villkor eller metoder som lämnats in av de systemansvariga och de nominerade elmarknadsoperatörerna på unionsnivå ska offentliggöras och lämnas in för samråd på unionsnivå. (artikel 12.2) Den föreslagna metoden ska även innehålla ett förslag till tidplan för dess genomförande samt en beskrivning av vilka effekter metoden förväntas få för de övergripande målen i förordningen. (artikel 9.9) De övergripande målen återfinns i artikel 3. Dessa mål är att:

4 wee e Energimarknadsinspektionen BESLUT 4 (6) me a) främja ändamålsenlig konkurrens inom elproduktion, elhandel, och elförsörjning, b) säkerställa optimal användning av infrastruktur för överföring, c) säkerställa driftsäkerhet, d) optimera beräkning och tilldelning av kapacitet mellan elområden, e) säkerställa rättvis och icke-diskriminerande behandling av systemansvariga för överföringssystem, nominerade elmarknadsoperatörer, byrån, tillsynsmyndigheter och marknadsaktörer, f) säkerställa och förbättra öppen och tillförlitlig information, g) bidra till en effektiv och långsiktig drift och utveckling av elöverföringssystemet och elsektorn i unionen, h) ta hänsyn till behovet av en rättvis och välordnad marknad och en rättvis och välordnad prisbildning, i) skapa en spelplan med lika villkor för nominerade elmarknadsoperatörer, j) tillhandahålla en icke-diskriminerande tillgång till kapacitet mellan elområden. Om godkännandet av metoden kräver ett beslut av mer än en tillsynsmyndighet ska de behöriga tillsynsmyndigheterna samråda, samordna och driva ett nära samarbete med varandra för att nå en överenskommelse avseende metoden. (artikel 9.10) Beslutet om inlämnad metod ska fattas inom sex månader efter att tillsynsmyndigheten, eller i förekommande fall, efter att den sista berörda tillsynsmyndigheten tagit emot metoden. (artikel 9.10) Förordningen trädde i kraft den tjugonde dagen efter det att den offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. (artikel 84) Ellagen (1997:857) I ett beslut av nätmyndigheten enligt sådana riktlinjer som har antagits med stöd av förordning (EG) nr 714/2009 ska det anges att beslutet kan komma att ändras eller upphävas efter begäran av Europeiska kommissionen. (12 kap. 1 b )

5 me i Energimarknadsinspektionen BESLUT 5 (6) Eiss motivering till beslutet De formella kraven på ansökan och beslutsprocessen EPEX Spot SE och Nord Pool AS är båda NEMO:s i Sverige och är skyldiga att föreslå vilka produkter som kan användas i den gemensamma dagen före- respektive intradagskopplingen. EPEX Spot SE respektive Nord Pool AS ansökningar kom in till Ei den 13 november Av ansökningarna framgår att förslagen har arbetats fram av EPEX Spot SE respektive Nord Pool AS i samarbete med övriga NEMO:s inom samarbetsorganisationen interimistiska Nemokommitten och att marknadsaktörerna har getts möjlighet att lämna synpunkter. Ansökningarna har kommit in i tid och sökandena har hållit samråd kring förslaget på det sätt som anges i förordning (EU) 2015/1222. Ei har samordnat detta beslut med övriga tillsynsmyndigheter inom EU. De formella kraven på beslutsprocessen är uppfyllda. Beslutet i detta ärende förutsätter för sin giltighet att samtliga tillsynsmyndigheter i Europa fattar ett beslut med samma innebörd inom den tidsfrist som anges i förordning (EU) 2015/1222. Prövning i sak Förslaget innehåller en tillräcklig redovisning av tidpunkten för genomförande av förslaget och förslagets förväntade effekter på de mål som anges för förordning (EU) 2015/1222. Kraven på återkommande samråd som nämns i artikel och säkerställer att produkterna möter marknadsaktörernas behov. En regelbunden översyn av produkternas påverkan på målen för förordningen kommer också att genomföras. Förslaget uppfyller kraven i förordning (EU) 2015/1222 och ska därför godkännas. Detta beslut har fattats av generaldirektören Anne Vadasz Nilsson. Vid den slutliga handläggningen deltog även särskilda rådgivaren Göran Moren, chefsekonomen Therese Hindman Persson, analytikern Maria Rydberg, juristen Claes Vendel Nylander samt experten Lars Tedebrand, föredragande. Vadasz Nilsson Lars Tedebrand

6 = Energimarknadsinspektionen BESLUT 6 (6) ~I I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Bilagor 1. Ansökan - förslag till produkter som nominerade elmarknadsoperatörer kan räkna med i processen för den gemensamma dagen före-kopplingen. 2. Ansökan - förslag till produkter som nominerade elmarknadsoperatörer kan räkna med i processen för den gemensamma intradagskopplingen. Skickas till: EPEX Spot SE Nord Pool AS Affärsverket svenska kraftnät (för kännedom) ACER - Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (för kännedom)

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) me 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(6) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden BESLUT 1 (6) Diarienr Ert datum Er referens Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (SvK)

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum BESLUT 1 (7) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts förslag (bilaga

Läs mer

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen ~gee i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ' Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska

Läs mer

BESLUT 1(6) Energimarknadsinspektionen Mel 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av viktiga organisatoriska krav, roller och ansvarsområden när det gäller datautbyte Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver NM i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) giga 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 2017-12-14 2016-103187 1(6) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Beslut

Läs mer

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i BESLUT 1(7) _ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av antaganden och metoder för en kostnadsnyttoanalys Beslut (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnäts)

Läs mer

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur BESLUT 1(6) Energimarknadsinspektionen _ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur 2019-01-10 2018-100268 NM e Prövning av metod för att dela kostnader för omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-01-10 2018-100265 Prövning av metod för samordnad omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(7) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av dimensioneringsregler för frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner

Läs mer

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget).

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget). Svenska kraftnäts begäran om ändring i enlighet med Artikel 9(13) ingående i Kommissionens Förordning (EG) 2015/1222 av den 24 juli 2015 om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering

Läs mer

BESLUT 1 (5) Diarienr Ert datum Er referens Beslut att godkänna arrangemang för att säkerställa att andra långsiktiga risksäkringsprodukter än överföringsrättigheter görs tillgängliga för överföring mellan

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr BESLUT 1(6) NEI e Energimarknadsinspektionen 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-02-12 2018-100267 Prövning av metod för samordnad omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

Prövning av metod för gemensam nätmodell

Prövning av metod för gemensam nätmodell BESLUT 1 (10) Datum Prövning av metod för gemensam nätmodell Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnät) förslag till metod för gemensam nätmodell.

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-01-17 2018-100266 Prövning av metod för samordnad omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer ~ ~' Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum 1(5) Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

01/12/2018. ENTSO-E AISBL Avenue de Cortenbergh Brussels Belgium Tel Fax www. entsoe.

01/12/2018. ENTSO-E AISBL Avenue de Cortenbergh Brussels Belgium Tel Fax www. entsoe. Förslag från samtliga systemansvariga för överföringssystem på metod för beräkning av planerade utbyten resulterande av gemensam dagen före-koppling i enlighet med artikel 43 av Kommissionens förordning

Läs mer

Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ime 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur Kraftringen Energi AB (publ) Box 25 22100 LUND Föreläggande avseende information till elanvändare med anvisat

Läs mer

Reviderat förslag från alla systemansvariga för överföringssystem i den baltiska kapacitetsberäkningsregionen för reservförfaranden i enlighet med

Reviderat förslag från alla systemansvariga för överföringssystem i den baltiska kapacitetsberäkningsregionen för reservförfaranden i enlighet med Reviderat förslag från alla systemansvariga för överföringssystem i den baltiska kapacitetsberäkningsregionen för reservförfaranden i enlighet med artikel 44 i kommissionens förordning (EU) 2015/1222 av

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning

Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning ANNEX 1 BESLUT 1 (7) Baltic Cable AB Gustav Adolfs torg 47 221 39 MALMÖ Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet L 259/42 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet (Text av betydelse för EES) EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

1 Swedish Energy Markets inspectorate

1 Swedish Energy Markets inspectorate em i Energimarknadsinspektionen 1 Swedish Energy Markets inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(4) Sökande Vattenfall Eldistribution AB 556417-0800 RU 2560 169 92 Stockholm Saken Ansökan om nätkoncession

Läs mer

BESLUT 1 (7) Affärsverket svenska kraftnät Box Sundbyberg

BESLUT 1 (7) Affärsverket svenska kraftnät Box Sundbyberg EI1000 W-2.0 2010-03-02 BESLUT 1 (7) Datum Dnr 700-11-102845 Sökande Affärsverket svenska kraftnät 202100 4284 Box 1200 172 24 Sundbyberg Saken Certifiering av stamnätsföretag enligt lagen (2011:710) om

Läs mer

Föreläggande om debitering och konsumentinformation

Föreläggande om debitering och konsumentinformation me em i Energimarknadsinspektionen wie Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Dlarienr 1(8) Borås Elhandel BOX 373 501 13 Borås Föreläggande om debitering och konsumentinformation Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende gränser för utbyte av frekvenshållningsreserver mellan de systemansvariga för överföringssystem i enlighet med artikel 163.2 i kommissionens förordning

Läs mer

- --I Energimarknadsinspektionen

- --I Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT 1 (4) Sökande wpd Storgrundet Nät AB Ferkens gränd 3 111 30 Stockholm 55 6873-1722 Ombud: Motpart Affärsverket svenska kraftnät Box 1200 172 24 Sundbyberg 202100-4284

Läs mer

BESLUT 1 (7) Swedegas AB Gamlestadsvägen Göteborg

BESLUT 1 (7) Swedegas AB Gamlestadsvägen Göteborg EI1000 W-2.0 2010-03-02 BESLUT 1 (7) Datum Dnr 700-11--102873 Sökande Swedegas AB 556181 1034 Gamlestadsvägen 2-4 415 02 Göteborg Ombud: Advokaten Kristoffer Persson Frank Advokatbyrå AB Box 7099 103 87

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.2.2019 C(2019) 904 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 13.2.2019 om ändring av delegerad förordning (EU) 2017/588 vad gäller möjligheten att justera

Läs mer

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(4) le Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Storuman Energi AB 923 24 Storuman Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX. om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX. om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [ ](2014) XXX draft KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (Text

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av stamnätsföretag för el; SFS 2011:710 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Datum Emmaboda Elnät AB Box 53 361 21 EMMABODA Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016 Samråd om kriterier för undantag, RfG 28 september 2016 Agenda Lagrummet Tidplan Vad händer i Norden/Europa Föreslagna kriterier Yttrande Vad hände efter samrådet Lagrummet Ei får efter ansökan från en

Läs mer

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (8) Gislaved Energi AB Box 181 332 24 GISLAVED Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Kommissionens förordning 543/2013

Kommissionens förordning 543/2013 Kommissionens förordning 543/2013 Driftrådet 2014-05-27 Therese Erixon Kommissionens förordning 543/2013 > Kommissionens förordning 543/2013 om inlämnande och offentliggörande av uppgifter på elmarknaden

Läs mer

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna DCC och HVDC 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti NC DCC och NC HVDC Kommissionens förordning (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016

Läs mer

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (8) Datum Lerum Energi AB Elvägen 7 443 61 STENKULLEN Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende definierande parametrar för frekvenskvalitet och målparameter för frekvenskvalitet i enlighet med artikel 127 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) Kristinehamns Elnät AB Varnumsleden 1 681 93 KRISTINEHAMN Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr me Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr 1(5) Förvaltningsrätten i Linköping Ansökan om utdömande av vite Sökande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motpart Stockholms Elbolag

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Varberg Energi AB Box 1043 432 13 VARBERG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Sundsvall Elnät AB Förrådsgatan 5 856 33 SUNDSVALL Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

_gee i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) i Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-02-20 2018-100270 2018-100270-0012 2019-02-22 Prövning av metod för att dela kostnader för omdirigering

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (11) Datum Öresundskraft AB Box 642 251 06 HELSINGBORG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna 1 (6) Teknisk analys Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna Energimarknadsinspektionen (Ei) har fått ett regeringsuppdrag som innebär att vi ska utreda behovet av kompletterande

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 14 juni 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) PE-CONS 22/16 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (7) Datum VänerEnergi AB Box 102 542 21 MARIESTAD Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Mjölby Kraftnät AB Box 510 595 29 MJÖLBY Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning i enlighet med artikel 152.14 samt åtgärder för att minska inställningsfel

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 14.7.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) E.ON Elnät Sverige AB 205 09 MALMÖ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) Skellefteå Kraft Elnät AB 931 80 SKELLEFTEÅ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el EI1009, W-3.1, 2013-01-30 BILAGA 4 1 (13) Diarienr Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el Bakgrund Syftet med denna nätkod om Capacity Calculation and Capacity

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.9.2017 C(2017) 5959 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 4.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 51/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.2.2011 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 176/2011 av den 24 februari 2011 om de uppgifter som ska lämnas innan ett funktionellt luftrumsblock

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 2.5.2018 C(2018) 2532 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 2.5.2018 om de avgifter som ska betalas till Europeiska unionens järnvägsbyrå och villkoren

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Härjeåns Nät AB Box 129 842 22 SVEG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Datum. Ansökan om nätkoncession för linje enligt 2 kap. 1 ellagen (1997:857); nu fråga om avvisning

Datum. Ansökan om nätkoncession för linje enligt 2 kap. 1 ellagen (1997:857); nu fråga om avvisning ime Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(4) Sökande Skellefteå Kraft Elnät AB 556544-3951 931 80 Skellefteå Saken Ansökan om nätkoncession för linje enligt

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 1 (5) Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 Med detta brev vill Energimarknadsinspektionen (EI) informera om nya skyldigheter för innehavare av elnätskoncession. Ansökan om metodgodkännande

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Datum Nässjö Affärsverk Elnät AB 571 80 NÄSSJÖ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 23 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 23 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 23 augusti 2017 (OR. en) 11713/17 FÖLJENOT från: inkom den: 22 augusti 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: FSTR 56 FC 64 REGIO 82 DELACT 144 Jordi AYET PUIGARNAU, direktör,

Läs mer

14625/17 ADD 1 rr/kh/ss 1 DGE 2B

14625/17 ADD 1 rr/kh/ss 1 DGE 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 30 november 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0379 (COD) 14625/17 ADD 1 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENER 461 ENV 960 CLIMA

Läs mer

Promemoria 2011-09-28

Promemoria 2011-09-28 Promemoria 2011-09-28 Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian, som har upprättats inom Näringsdepartementet, föreslås

Läs mer

Förslag > Danmark 1 (DK1) Danmark 2 (DK2) > Danmark 1 (DK1) Tyskland (DE) > Danmark 2 (DK2) Tyskland (DE) SvK1000, v4.

Förslag > Danmark 1 (DK1) Danmark 2 (DK2) > Danmark 1 (DK1) Tyskland (DE) > Danmark 2 (DK2) Tyskland (DE) SvK1000, v4. SvK1000, v4.0, 2016-04-27 2017-11-17 Förslag till arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2016/1719 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6798 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.3.2017 C(2017) 1527 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den 15.3.2017 om ändring, mot bakgrund av den tekniska utvecklingen, av bilaga III till Europaparlamentets

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 129/68 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/764 av den 2 maj 2018 om de avgifter som ska betalas till Europeiska unionens järnvägsbyrå och villkoren för deras betalning (Text av betydelse för

Läs mer

Mål nr 7996-11, Enhet 1 Höganäs Energi AB (REL00080).7. Energimarknadsinspektionen angående tillämpning av ellagen

Mål nr 7996-11, Enhet 1 Höganäs Energi AB (REL00080).7. Energimarknadsinspektionen angående tillämpning av ellagen e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets inspectorate YTTRANDE Datum Diarienr 1(2) Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Mål nr 7996-11, Enhet 1 Höganäs Energi AB (REL00080).7.

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen

e Energimarknadsinspektionen NIE ffi e Energimarknadsinspektionen IEEE1 Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT Datum Diarienr 1 (9) Vind In Elnät AB Box 205 101 24 STOCKHOLM Fastställande av intäktsram enligt ellagen Beslut 1

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1638 av den 13 juli 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.1.2016 L 3/41 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/9 av den 5 januari 2016 om gemensamt inlämnande och utnyttjande av data i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Läs mer

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM 2019-04-05 2018/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.3.2017 C(2017) 1658 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 16.3.2017 om ändring av delegerade förordningar (EU) 2015/2205, (EU) 2016/592 och (EU)

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 22.5.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 126/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 440/2010 av den 21 maj 2010 om de avgifter som ska betalas till Europeiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av vissa naturgasföretag; SFS 2011:711 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.2.2016 C(2016) 901 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 18.2.2016 om rättelse av delegerad förordning (EU) nr 528/2014 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.3.2017 C(2017) 1951 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 24.3.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 6 november 2013 (7.11) (OR. en) 15732/13 ENV 1011 MI 961 DELACT 73

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 6 november 2013 (7.11) (OR. en) 15732/13 ENV 1011 MI 961 DELACT 73 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 november 2013 (7.11) (OR. en) 15732/13 ENV 1011 MI 961 DELACT 73 FÖLJENOT från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare mottagen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 27.3.2019 A8-0143/23 Ändringsförslag 23 Jerzy Buzek för utskottet för industrifrågor, forskning och energi Betänkande Jerzy Buzek Gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas (COM(2017)0660 C8-0394/2017

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6782 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10)

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10) Ei 2050 v-1.0 2017-07-05 BILAGA 4 1 (10) Datum Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Konsekvensutredning avseende Energimarknadsinspektionens föreskrifter om beräkning av skäliga kostnader och en

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR L 115/12 Europeiska unionens officiella tidning 27.4.2012 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 363/2012 av den 23 februari 2012 om förfarandereglerna för

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 77/6 20.3.2018 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/456 av den 19 mars 2018 om stegen i samrådsförfarandet för fastställande av status som nytt livsmedel i enlighet med Europaparlamentets och

Läs mer

Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el

Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el Ei R2016:13 Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el översyn av ansvarsfördelning och behov av kompletterande nationell lagstiftning Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

Riktlinjer och rekommendationer

Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer och rekommendationer för skriftliga överenskommelser mellan medlemmar i CCPkollegier ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 Frankrike Tfn. +33

Läs mer