Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av driftkoden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av driftkoden"

Transkript

1 1 (5) Teknisk analys Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av driftkoden Energimarknadsinspektionen (Ei) har fått ett regeringsuppdrag som innebär att vi ska utreda behovet av kompletterande nationella föreskrifter med anledning av kommissionens nätföreskrifter och riktlinjer som antagits i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 714/2009. Nu önskar vi få in synpunkter på de alternativ som finns för driftkoden (SO 1 ). Ei:s projektgrupp har haft flera arbetsmöten med Svenska kraftnät och vi har även träffat Energiföretagen Sveriges expertgrupper. På mötet med Energiföretagens expertgrupp för SO presenterade vi de frågeställningar som finns för SO. Det fanns utrymme att lämna synpunkter under mötet men för en av frågeställningarna kom vi gemensamt fram till att det vore bra att ge möjlighet att lämna skriftliga synpunkter för att möjliggöra ytterligare analys av berörda intressenter. Vi har därför tagit fram detta dokument som beskriver den aktuella frågeställningen. Det är öppet för berörda intressenter att lämna synpunkter och svara på våra frågor senast den 19 oktober Vid frågor kontakta projektledare Elin Broström. Svar skickas till Elin Broström via e-post elin.brostrom@ei.se. Ange diarienummer Regeringsuppdraget i sin helhet finns att läsa i Ei:s regleringsbrev: Allmänna förutsättningar för uppdraget EI1000, W-4.0, EU:s medlemsstater har beslutat om att skapa en gemensam inre marknad för el. Detta ska öka försörjningstryggheten, bidra till hållbar energiförsörjning och stärka konkurrensen på elmarknaderna till nytta för Europas elkunder. Detaljerade rättsligt bindande regler i form av gemensamma nätföreskrifter och kommissionsriktlinjer (även kallade nätkoder) har eller kommer att träda ikraft under de närmaste åren. Det nya regelverket kommer att påverka svenska elproducenter, elnätsföretag, elhandlare, tillverkare av utrustning samt elkunder. 1 System Operation (Ej översatt än) Box 155, Eskilstuna. Besöksadress Kungsgatan 43. Tel registrator@ei.se. Org.nr

2 2 (5) På Ei:s webbplats finns mer information om nätkoderna uppdelat på områdena anslutning, marknad och drift: EU/natkoder-och-kommissionsriktlinjer/natkoder-for-el/ Med 2016 års regleringsbrev fick Ei i uppdrag att utreda om det finns behov av kompletterande nationell lagstiftning i samband med att de kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter som EU-kommissionen antagit träder i kraft. Uppdraget gäller endast de nätföreskrifter och riktlinjer som antagits av medlemsstaterna före den 31 maj , dvs. CACM 3 och FCA 4 (marknadskoderna), RfG 5, DCC 6 och HVDC 7 (anslutningskoderna) samt SO (driftkoden). Ei ska också utreda om ansvarsfördelningen mellan svenska myndigheter som arbetar med energifrågor behöver anpassas med anledning av EU-regelverket. I uppdraget ingår att säkerställa att inte ansvarsfördelningen mellan svenska myndigheter står i strid med de nya bestämmelserna. Enligt uppdraget ska Ei särskilt samråda med Svenska kraftnät men det är välkommet att även berörda intressenter lämnar sina synpunkter till Ei. Senast den 31 december 2016 kommer Ei att redovisa uppdraget och ge förslag på eventuell kompletterande lagstiftning. Metoder och villkor kopplade till driftsäkerheten ska godkännas enligt SO Regleringsaspekterna i SO anger att villkor och metoder som enligt artikel 6.2 och 6.3 ska fastställas av TSO:er på EU-nivå och regional nivå ska vara föremål för godkännande. Det godkännande organet ska vara tillsynsmyndigheten. I artikel 6.4 anges villkor och metoder som ska godkännas på nationell nivå. Det finns en öppning för medlemsstaten att besluta att en eller flera av dessa villkor och metoder inte behöver godkännas. Det godkännande organet ska vara tillsynsmyndigheten, om inte medlemsstaten beslutar annorlunda. I sammanhanget bör nämnas att det i artikel 6.10 finns regler om tvistelösning. Enligt dessa regler kan vem som helst klaga på ett beslut som en TSO har fattat enligt den aktuella förordningen. Klagomålet ska lämnas till Ei i egenskap av tillsynsmyndighet. Ei 2 I Ei-s regleringsbrev står det 31 mars 2016 men detta datum har justerats av departementet i ett senare skede för att uppdraget även ska omfatta SO, vilket var avsikten från början. 3 Capacity Allocation and Congestion Management (Riktlinjen för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning) 4 Forward Capacity Allocation (terminsbaserad kapacitetstilldelning) 5 Requirements for Generators (Nätföreskrift med krav för nätanslutning av generatorer) 6 Demand Connection (Nätföreskrift för anslutning av förbrukning) 7 High Voltage Direct Current Connection (Nätföreskrift med krav för nätanslutning av system för högspänd likström av kraftparkmoduler)

3 3 (5) ska besluta i frågan inom två månader, tidsperioden kan förlängas med ytterligare två månader. Ei:s beslut kan överklagas enligt ordinarie förvaltningsrättsliga regler. Artikel 6.4 Unless determined otherwise by the Member State, the following terms and conditions or methodologies shall be subject to individual approval by the entity designated in accordance with paragraph 1 by the Member State: a) for the GB and IE/NI synchronous areas, the proposal of each TSO specifying the level of demand loss at which the transmission system shall be in the blackout state; b) scope of data exchange with significant grid users in accordance with Article 40(5); c) additional requirements for FCR providing groups in accordance with Article 154(3); d) exclusion of FCR providing groups from the provision of FCR in accordance with Article 154(4); e) for the CE and Nordic synchronous areas, the proposal concerning the interim minimum activation period to be ensured by FCR providers as proposed by the TSO in accordance with Article 156(9); f) FRR technical requirements defined by the TSO in accordance with Article 158(3); g) rejection of FRR providing groups from the provision of FRR in accordance with Article 159(7); h) technical requirements for the connection of RR providing units and RR providing groups defined by the TSO in accordance with Article 161(3); and i) rejection of RR providing groups from the provision of RR in accordance with Article 162(6). Artikel 6.10 Any party can complain against a relevant system operator or TSO in relation to that relevant system operator s or TSO's obligations or decisions under this Regulation and may refer the complaint to the regulatory authority which, acting as dispute settlement authority, shall issue a decision within two months after receipt of the complaint. That period may be extended by a further two months where additional information is sought by the regulatory authority. That extended period may be further extended with the agreement of the complainant. The regulatory authority's decision shall be binding unless and until overruled on appeal.

4 4 (5) Vilka villkor och metoder i artikel 6.4 i SO bör godkännas? Frågeställningen vi har är om det finns skäl att besluta att godkännande inte krävs för någon eller några av punkterna i artikel 6.4. Om det framkommer starka skäl för att Sverige bör besluta att inte kräva tillsynsmyndighetens godkännande för vissa av punkterna i artikel 6.4 kan Ei rekommendera att Sverige beslutar om detta. Ei har funnit att de villkor och metoder som räknas upp i artikel 6.4 kan delas in i följande fyra grupper: 1. Artiklar som inte är relevanta för Sverige. 2. Artiklar där det är aktuellt med föreskrifter. 3. Artiklar som avser beslut mot enskilda företag utifrån tekniska krav. 4. Artiklar vars innehåll idag hanteras i balansansvarsavtalet. Alla villkor och metoder som ska tas fram syftar till att säkerställa driftsäkerheten. Inget av villkoren och metoderna är idag föremål för en godkännandeprocess av den typ som beskrivs av SO. Närmast kommer den grupp av villkor som idag hanteras i balansansvarsavtalet vilket idag omfattas av ett metodgodkännande av Ei. Den godkännandeprocess som föreskrivs av SO är dock betydligt mer specifik än balansansvarsavtalets metodgodkännande, där Ei enbart godkänner metoderna utifrån icke-diskriminering mm. Syftet med gruppindelningen är att analysera behovet av att införa en godkännandeprocess i Sverige gruppvis, dvs att villkoren och metoderna i samma grupp är av samma karaktär och vi anser att det därmed är lämpligt att dra samma slutsats för alla punkter inom samma grupp. Artiklar som inte är relevanta för Sverige I artikel 6.4 a) beskrivs en uppgift för TSO:erna i Storbritannien och Irland. Ei:s bedömning är att det inte är relevant för någon part i Sverige att agera utifrån den här artikeln. Fråga: Finns det skäl att frångå huvudregeln att 6.4 a) ska godkännas? Motivera gärna. Artiklar där det är aktuellt med föreskrifter Artikel 6.4 b) handlar om datautbyte med betydande nätanvändare. Ei gör bedömningen att det här är ett område som lämpar sig för föreskrifter, vilket framkommit i dialog med Svenska kraftnät. Fördelen med föreskriftsformen är att en föreskrift träffar alla relevanta aktörer, vilket kan vara svårare att uppnå med avtal. En annan fördel med föreskrift är den transparenta processen. Fråga: Finns det skäl att frångå huvudregeln att 6.4 b) ska godkännas? Motivera gärna.

5 5 (5) Artiklar som avser beslut mot enskilda företag utifrån tekniska krav Artiklarna 6.4 d), 6.4 g) och 6.4 i) handlar om TSO:ernas rätt att avvisa bidrag från produkterna FRR, FCR och RR. Tjänsterna kan enbart avvisas av tekniska skäl. Det kan tilläggas att produkten RR inte finns i Sverige i dagsläget men även punkten som berör RR beslutas om på samma sätt som för FCR och FRR. Ei vill i detta sammanhang påminna om reglerna om tvistlösning som beskrivits tidigare. Fråga: Finns det skäl att frångå huvudregeln att 6.4 d),g) och i) ska godkännas? Motivera gärna. Artiklar vars innehåll idag hanteras i balansansvarsavtalet Innehållet i artiklarna 6.4 c), 6.4 e), 6.4 f) och 6.4 h) omfattas idag av balansansvarsavtalet. Det handlar om TSO:ernas rätt att av tekniska skäl ställa upp ytterligare krav för FCR. Det handlar vidare om tekniska krav för att ansluta FRR och RR och beslut om minsta uthållighetstid för balanstjänsten FCR. Beslutet om uthållighetstiden för FCR avser enbart en interimsperiod. Det slutliga beslutet när det gäller minsta uthållighetstid för FCR ska godkännas av alla tillsynsmyndigheterna i regionen enligt artikel 6.3 d) e). Även om produkten RR inte används i Sverige idag är det troligen i balansansvarsavtalet som kravställningen om denna produkt skulle skrivas in om den skulle införas. Fråga: Finns det skäl att frångå huvudregeln att 6.4 c),e), f) och h) ska godkännas? Motivera gärna.

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna 1 (6) Teknisk analys Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna Energimarknadsinspektionen (Ei) har fått ett regeringsuppdrag som innebär att vi ska utreda behovet av kompletterande

Läs mer

Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el

Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el Ei R2016:13 Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter för el översyn av ansvarsfördelning och behov av kompletterande nationell lagstiftning Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag

Läs mer

Föreskrifter i anslutning till EU:s nätkoder för el. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Föreskrifter i anslutning till EU:s nätkoder för el. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Föreskrifter i anslutning till EU:s nätkoder för el Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 november 2017 Mikael Damberg Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Europeiska förordningar om drift av elnät

Europeiska förordningar om drift av elnät Europeiska förordningar om drift av elnät 2018-03-13 Katarina Yuen Nationell lagstiftning -vilka lagar är centrala för elsystemet? > Ellagen > Elberedskapslagen > Elsäkerhetslagen > Säkerhetskyddsslagen

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:93

Regeringens proposition 2017/18:93 Regeringens proposition 2017/18:93 Myndighetsuppgifter på elområdet Prop. 2017/18:93 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 februari 2018 Stefan Löfven Ibrahim Baylan

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden BESLUT 1 (6) Diarienr Ert datum Er referens Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (SvK)

Läs mer

BESLUT 1(6) Energimarknadsinspektionen Mel 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av viktiga organisatoriska krav, roller och ansvarsområden när det gäller datautbyte Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver NM i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) giga 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013

Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013 Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013 Caroline Törnqvist Lena Jaakonantti Magnus Andersson Lars Ström Agenda Inledande genomgång bakgrund Syfte

Läs mer

Offentligt samråd om villkor avseende balansering

Offentligt samråd om villkor avseende balansering 2018-04-27 2018/1008 KONSULTATION BSP/BRP Offentligt samråd om villkor avseende balansering SvK1000, v4.0, 2016-04-27 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL 010-475 80 00 REGISTRATOR@SVK.SE

Läs mer

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 1 (5) Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 Med detta brev vill Energimarknadsinspektionen (EI) informera om nya skyldigheter för innehavare av elnätskoncession. Ansökan om metodgodkännande

Läs mer

Samråd om Kommissionsriktlinjen Transmission System Operation. 12 januari 2016

Samråd om Kommissionsriktlinjen Transmission System Operation. 12 januari 2016 Samråd om Kommissionsriktlinjen Transmission System Operation 12 januari 2016 Innehåll EU-kommissionens och Ei:s tidplan 2016 Presentation av utkast driftriktlinjen Diskussion Sammanfattning och nästa

Läs mer

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM 2019-04-05 2018/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i BESLUT 1(7) _ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av antaganden och metoder för en kostnadsnyttoanalys Beslut (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnäts)

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm

Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Datum Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm Närvarande: Anders Pettersson, Svensk

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(7) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av dimensioneringsregler för frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(6) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate em e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate YTTRANDE Datum Diarienr 1(8) Yttrande över nätföreskrifter för elmarknaden, nu fråga om nätkoden HVDC Bakgrund till detta yttrande EU:s

Läs mer

SincE. Projekt SincE (Svenska kraftnät Implementation of Network Codes in europe)

SincE. Projekt SincE (Svenska kraftnät Implementation of Network Codes in europe) SincE Projekt SincE (Svenska kraftnät Implementation of Network Codes in europe) Implementering av EU:s kommande förordningar (nätkoder) kopplade till EG 714/2009 Tidplan Nätkoderna ENTSO Drafting phase

Läs mer

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna DCC och HVDC 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti NC DCC och NC HVDC Kommissionens förordning (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016

Läs mer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer ~ ~' Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum 1(5) Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Välkomna! Hearing om nätkoderna Operational Security och Operational Planning and Scheduling 7 maj 2013

Välkomna! Hearing om nätkoderna Operational Security och Operational Planning and Scheduling 7 maj 2013 Välkomna! Hearing om nätkoderna Operational Security och Operational Planning and Scheduling 7 maj 2013 Caroline Törnqvist Lena Jaakonantti Magnus Andersson Herlita Bobadilla Robles Agenda Inledande genomgång

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Minnesanteckningar från hearing avseende nätkoden LFC&R den 26 augusti 2013 (dnr 13-102125)

Minnesanteckningar från hearing avseende nätkoden LFC&R den 26 augusti 2013 (dnr 13-102125) MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från hearing avseende nätkoden LFC&R den 26 augusti 2013 (dnr 13-102125) Närvarande Magnus Andersson Ei Herlita Bobadilla Robles Ei Lena Jaakonantti Ei

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER /2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER /2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG 2018-11-30 2018/2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för förbrukningsenheter i enlighet med artikel 28 och 29 i förordning

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) me 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2017-03-30 B E S L U T Melvin Capital Management LP FI Dnr 16-14664 527 Madison Avenue, New York NY 10022 USA Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46

Läs mer

Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet

Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet Förutsättningar att hantera systemutmaningarna Maja Lundbäck, förändringsledare för systemansvaret Systemansvaret rollen för en TSO 6. Reglera och anpassa systemet

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende definierande parametrar för frekvenskvalitet och målparameter för frekvenskvalitet i enlighet med artikel 127 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485

Läs mer

SÖ 2000: (SÖ

SÖ 2000: (SÖ Nr 21 Överenskommelse med Storbritannien om utsträckning av den territoriella tillämpningen av den Europeiska konventionen den 20 april 1959 (SÖ 1968:15) om inbördes rättshjälp i brottmål till att även

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: diariet@ei.se Skickat: den 27 mars 2019 16:49 Till: Regelrådet; Svenska Kraftnät; Fastighetsägarna Sverige AB; info@sabo.se; info@energiforetagen.se; registrator@energimyndigheten.se; Förvaltningsrätten

Läs mer

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el EI1009, W-3.1, 2013-01-30 BILAGA 4 1 (13) Diarienr Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el Bakgrund Syftet med denna nätkod om Capacity Calculation and Capacity

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning i enlighet med artikel 152.14 samt åtgärder för att minska inställningsfel

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-03-25 BESLUT AQR Capital Management, LLC FI Dnr 14-11970 Two Greenwich Plaza, 4 th floor, Greenwich CT 06830 USA Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM /1544 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM /1544 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG SVM 2019-05-23 2019/1544 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

Mål nr Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen

Mål nr Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen 1 (6) Er beteckning Mål nr 6232-16 Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 LINKÖPING Mål nr 6232-16 Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen Energimarknadsinspektionen (Ei)

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2017-06-14 B E S L U T Chilton Investment Company Limited FI Dnr 16-19065 33 Sackville Street London W15 3EB United Kingdom Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till

Läs mer

SÖ 2005:10. Agreement in the Form of an Exchange of Letters on the Taxation of Savings Income

SÖ 2005:10. Agreement in the Form of an Exchange of Letters on the Taxation of Savings Income Nr 10 Avtal med Anguilla om automatiskt utbyte av information om inkomster från sparande i form av räntebetalningar Stockholm och The Valley den 9 september och 19 november 2004 Regeringen beslutade den

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs.

Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs. Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs. 210x250_omslag_2.indd 1 2013-01-25 08.20 Sverige behöver energi för att fungera Energimarknadsinspektionen arbetar för att Sverige långsiktigt

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 st bilagor)

Beslut om ackreditering (3 st bilagor) Datum Beteckning 2014-10-24 2014/3023 Tekniska enheten för certifiering och kontroll Kaarlo Book/AOR Direktnr: 033-17 77 35 E-post: kaarlo.book@swedac.se Varugatan 1 931 76 Skellefteå Er referens Ellinor

Läs mer

Planeringsrådet möte 3/2015

Planeringsrådet möte 3/2015 SvK1000, v3.2, 2012-03-09 Anläggningar Mari Jakobsson Ueda 2015-10-15 2014/68 PROTOKOLL Planeringsrådet möte 3/2015 Närvarande Elisabet Norgren, Svenska kraftnät, ordförande Mari Jakobsson Ueda, Svenska

Läs mer

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen ~gee i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ' Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska

Läs mer

Anvisningar för ämnesansvariga vid LTV-fakulteten

Anvisningar för ämnesansvariga vid LTV-fakulteten STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ltv 2015.1.1.1-839 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur samt Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Dekan Avdelning/kansli:

Läs mer

Nr 17 Överenskommelse med Thailand om radioamatörverksamhet

Nr 17 Överenskommelse med Thailand om radioamatörverksamhet Nr 17 Överenskommelse med Thailand om radioamatörverksamhet Bangkok den 18 januari och 19 april 2002 Regeringen beslutade den 29 november 2001 att ingå överenskommelsen i form av skriftväxling. Överenskommelsen

Läs mer

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Enheten för fordon och kontroll Mary-Ann Bernhardsson Direktnr: 033-17 77 18 E-post: maryann.bernhardsson@swedac.se Ragn-Sells AB Varugatan 1 931 76 Skellefteå Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-05-06 BESLUT Dalton Strategic Partnership LLP FI Dnr 15-2112 Third Floor, Princes Court, 7 Princes Street London, EC2R 8AQ UK Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden

Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden = i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) e Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Item 6 - Resolution for preferential rights issue.

Item 6 - Resolution for preferential rights issue. Item 6 - Resolution for preferential rights issue. The board of directors in Tobii AB (publ), reg. no. 556613-9654, (the Company ) has on November 5, 2016, resolved to issue shares in the Company, subject

Läs mer

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget).

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget). Svenska kraftnäts begäran om ändring i enlighet med Artikel 9(13) ingående i Kommissionens Förordning (EG) 2015/1222 av den 24 juli 2015 om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2016-03-21 B E S L U T RWC Asset Management LLP FI Dnr 16-1342 60 Petty France, London SW1H 9EU United Kindgom Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46

Läs mer

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016 Samråd om kriterier för undantag, RfG 28 september 2016 Agenda Lagrummet Tidplan Vad händer i Norden/Europa Föreslagna kriterier Yttrande Vad hände efter samrådet Lagrummet Ei får efter ansökan från en

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum BESLUT 1 (7) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts förslag (bilaga

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-03-25 BESLUT Permian Master Fund, LP FI Dnr 14-8205 Cayman Island 94 Solaris Ave, Camana Bay Po BOX 1348 Grand Cayman KY1-1108 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya. Nya EU-förordningar för el och naturgas

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya. Nya EU-förordningar för el och naturgas Nya EU-förordningar för el och naturgas Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya EU-förordningarna inom el och gas i en rapport. I denna broschyr sammanfattar vi rapporten

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

Uppdatering ENTSO-E:s nätkoder. - CACM - Forwards - Balancing. Elmarknadsrådet Christina Simón

Uppdatering ENTSO-E:s nätkoder. - CACM - Forwards - Balancing. Elmarknadsrådet Christina Simón Uppdatering ENTSO-E:s nätkoder - CACM - Forwards - Balancing Elmarknadsrådet 2013-02-11 Christina Simón Network Codes - överblick Senaste nytt om Network Codes finns på: www.entsoe.eu/resources/network-codes

Läs mer

Implementering och handlingsplan övergång till EASA-OPS Workshop - Arlandastad Jonas Gavelin /GAV 1

Implementering och handlingsplan övergång till EASA-OPS Workshop - Arlandastad Jonas Gavelin /GAV 1 Implementering och handlingsplan övergång till EASA-OPS Workshop - Arlandastad Jonas Gavelin 1 Övergripande regelstruktur F.n. ej publicerade i EUT Originalbild framtagen av EASA 2 Förordning (EU) 965/2012

Läs mer

NORDIC GRID DISTURBANCE STATISTICS 2012

NORDIC GRID DISTURBANCE STATISTICS 2012 NORDIC GRID DISTURBANCE STATISTICS 2012 Utdrag ur rapport utarbetad av DISTAC-gruppen under RGN inom ENTSO-E Sture Holmström 2 Korta bakgrundsfakta > 1999-2000 utarbetades Riktlinjer för klassificering

Läs mer

Energimarknadsinspelctionens rapport Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter

Energimarknadsinspelctionens rapport Kommissionsriktlinjer och nätföreskrifter SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirelctören Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisserenergi@regeringskansliet.se 2017-04-20 Svk 2017/220 REMISSVAR M20i6/02968/Ee Energimarknadsinspelctionens

Läs mer

Oförstörande provning (NDT) i Del M Subpart F/Del 145-organisationer

Oförstörande provning (NDT) i Del M Subpart F/Del 145-organisationer Oförstörande provning (NDT) i Del M Subpart F/Del 145-organisationer Ref. Del M Subpart F & Del 145 2012-05-02 1 Seminarium för Teknisk Ledning HKP 3maj, 2012, Arlanda Inledning Allmänt Viktigare krav

Läs mer

Systemutmaningar, driftsäkerhet och flexibilitet

Systemutmaningar, driftsäkerhet och flexibilitet 1 Systemutmaningar, driftsäkerhet och flexibilitet - hur hänger det ihop? Ångturbiner 2019 Maja Lundbäck Förändringsledare för systemansvaret Systemansvaret hur samverka kraftsystemet driftsäkert? 6. Reglera

Läs mer

Nätkod Load-Frequency Control and Reserves

Nätkod Load-Frequency Control and Reserves EI1000, W-3.1, 2013-01-30 BILAGA 1 1 (28) Diarienr Internationella avdelningen Nätkod Load-Frequency Control and Reserves Bakgrund ACER har på uppdrag av EU-kommissionen (Kommissionen) tagit fram en ramriktlinje

Läs mer

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Flygplan EASA-OPS

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Flygplan EASA-OPS Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Flygplan EASA-OPS Clarion Hotel Arlanda 1 Välkommen Nödutgångar Tider Internet Toaletter Telefoner o datorer Kaffe Lunch 2 Agenda Seminarium

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende gränser för utbyte av frekvenshållningsreserver mellan de systemansvariga för överföringssystem i enlighet med artikel 163.2 i kommissionens förordning

Läs mer

Bilaga 3. Framtidens elmarknad /1008 KONSULTATION BSP/BRP BILAGA 3 BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG

Bilaga 3. Framtidens elmarknad /1008 KONSULTATION BSP/BRP BILAGA 3 BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG 2018-04-27 2018/1008 KONSULTATION BSP/BRP BILAGA 3 Bilaga 3 Framtidens elmarknad SvK1000, v4.0, 2016-04-27 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL 010-475 80 00 REGISTRATOR@SVK.SE WWW.SVK.SE

Läs mer

Stålstandardiseringen i Europa

Stålstandardiseringen i Europa Stålstandardiseringen i Europa Erfarenheter, möjligheter, utmaningar Hans Groth Avesta Research Center Innehåll 1. En idé om ett nytt material - Tidslinje 2. Förutsättningar Regelverket som det var då

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2016-01-13 B E S L U T UBS O Connor Limited FI Dnr 15-11440 21 Lombard Street EC3V 9AH London Storbritannien Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-05-11 BESLUT Altairis Offshore Levered FI Dnr 15-2100 94 Solaris Avenue, Camana Bay, Grand Cayman Cayman Islands KY1-1108 Cayman Islands Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

BESLUT 1 (7) Affärsverket svenska kraftnät Box Sundbyberg

BESLUT 1 (7) Affärsverket svenska kraftnät Box Sundbyberg EI1000 W-2.0 2010-03-02 BESLUT 1 (7) Datum Dnr 700-11-102845 Sökande Affärsverket svenska kraftnät 202100 4284 Box 1200 172 24 Sundbyberg Saken Certifiering av stamnätsföretag enligt lagen (2011:710) om

Läs mer

En gemensam nordisk slutkundsmarknad

En gemensam nordisk slutkundsmarknad En gemensam nordisk slutkundsmarknad Anne Vadasz Nilsson Energimarknadsinspektionen Vår vision Att skapa förutsägbarhet på ständigt föränderliga marknader. Vår största utmaning är att både säkra spelreglerna

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2016-06-27 B E S L U T Oxford Asset Management FI Dnr 16-4013 OxAM House 6 George Street Oxford, OX1 2BW England Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 2000 Utgiven i Helsingfors den 20 september 2000 Nr 55 INNEHÅLL Nr Sidan 55 Republikens presidents förordning om ikraftträdande

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 22 juli 2003 (OR. en) 2001/0277 (COD) LEX 460 ENV 383 CODEC 955 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2003/65/EG OM ÄNDRING AV RÅDETS DIREKTIV 86/609/EEG

Läs mer

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10)

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10) Ei 2050 v-1.0 2017-07-05 BILAGA 4 1 (10) Datum Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Konsekvensutredning avseende Energimarknadsinspektionens föreskrifter om beräkning av skäliga kostnader och en

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ackreditering (3 bilagor) Datum Beteckning 2014-05-16 2014/1247 Tekniska enheten för Industri och anläggningar Ert datum Er referens Per Fällström Joakim Thorn Direktnr: 033-17 77 49 E-post: per.fallstrom@swedac.se Nyli Metrology

Läs mer

EU-kommissionens förslag till nya bestämmelser på elmarknadsområdet

EU-kommissionens förslag till nya bestämmelser på elmarknadsområdet SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se 2017-02-24 2017/400 REMISSVAR EU-kommissionens förslag till nya

Läs mer

Skyddande av frågebanken

Skyddande av frågebanken Presentatör Martin Francke Flygteknisk inspektör Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för underhålls- och tillverkningsorganisationer 1 147.A.145 Privileges

Läs mer

Referensgrupp för internationella frågor

Referensgrupp för internationella frågor Referensgrupp för internationella frågor 26 augusti 2015 Caroline Törnqvist, Annika Björklid, Marielle Liikanen och Lena Jaakonantti Dagordning Presentation, alla Syfte med referensgruppen Ei:s internationella

Läs mer

Planeringsrådet möte 4/2013

Planeringsrådet möte 4/2013 SvK1000, v3.2, 2012-03-09 Anläggningar Mari Jakobsson Ueda 2013-12-05 2013/399 PROTOKOLL Planeringsrådet möte 4/2013 Närvarande Ann-Marie Ovrin, Svenska Kraftnät ordförande Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät

Läs mer

Förbud av offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Förbud av offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument BESLUT Gravity4 Inc. FI Dnr 15-7614 Att. Gurbaksh Chahal One Market Street Steuart Tower 27th Floor San Francisco CA 94105 415-795-7902 USA Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

/2484 SAMRÅDSREDOGÖRELSE KRAV FÖR FÖRBRUKNINGS- ENHETER

/2484 SAMRÅDSREDOGÖRELSE KRAV FÖR FÖRBRUKNINGS- ENHETER 2019-01-31 2018/2484 SAMRÅDSREDOGÖRELSE KRAV FÖR FÖRBRUKNINGS- ENHETER Bemötande av inkomna från offentligt samråd om förslag till krav för förbrukningsenheter i enlighet med artikel 28 och 29 i kommissionens

Läs mer

Vi övervakar energimarknaden

Vi övervakar energimarknaden Vi övervakar energimarknaden Vi finns till för dig. Energimarknadsinspektionen arbetar för att stärka energikundernas ställning och strävar efter att marknaderna för el, fjärrvärme och naturgas ska fungera

Läs mer

Projekt FINER. Implementering av 15 min avräkningsperiod. Nordine Aboudrar, Projektledare. Ediel- och avräkningskonferens 2018

Projekt FINER. Implementering av 15 min avräkningsperiod. Nordine Aboudrar, Projektledare. Ediel- och avräkningskonferens 2018 Projekt FINER Implementering av 15 min avräkningsperiod Nordine Aboudrar, Projektledare Ediel- och avräkningskonferens 2018 Agenda Introduktion Varför 15 minuters avräkningsperiod? Vilka förändringar krävs?

Läs mer

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Ei R2014:07 Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:07 Författare: Johan Carlsson Copyright:

Läs mer

GDPR Event Research Issues: Sensitive personal data PETER HÖGLUND

GDPR Event Research Issues: Sensitive personal data PETER HÖGLUND GDPR Event Research Issues: Sensitive personal data PETER HÖGLUND Disclaimer observera Although the GDPR is already in force, much is still unclear Some of the statements of this presentation may be become

Läs mer

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(4) le Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Storuman Energi AB 923 24 Storuman Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-06-29 B E S L U T A FI Dnr 16-3010 Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild avgift enligt

Läs mer

Promemoria 2011-09-28

Promemoria 2011-09-28 Promemoria 2011-09-28 Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian, som har upprättats inom Näringsdepartementet, föreslås

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument COM(2017) 433 final/2 ANNEX 1.

För delegationerna bifogas dokument COM(2017) 433 final/2 ANNEX 1. Europeiska unionens råd Bryssel den 6 september 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0199 (NLE) 11685/17 ADD 1 REV 1 (sv) FÖRSLAG Komm. dok. nr: COM(2017) 433 final/2 ANNEX 1 Ärende: RECH 277

Läs mer

Realtidsdataprogrammet

Realtidsdataprogrammet Realtidsdataprogrammet Presentation Driftrådet 2018-12-11 Välkomna! Anders Ek, Programledare Amelie Gottfridsson, Projektledare Agenda > Bakgrund, Mål, Programmet och dess projekt (Anders) > Vad säger

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2014-12-18 BESLUT Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company FI Dnr 14-3484 Porkkalankatu 1 00180 Helsinki FINLAND Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009

Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009 2010:04 Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009 EI:s tillsynsansvar över Affärsverket svenska kraftnät Energimarknadsinspektionen (EI) är tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme.

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Dataskyddsförordning för EU:s institutioner Justitiedepartementet 2017-02-13 Dokumentbeteckning KOM(2017) 8 Proposal for a regulation of the European Parliament and of

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet Nr18 Överenskommelse med Japan om utbyte av finansiell information som hänför sig till penningtvätt och finansiering

Läs mer

Elmarknadsrådets möte

Elmarknadsrådets möte Marknad Ulrika Formgren 2015-10-26 MINNESANTECKNINGAR Elmarknadsrådets möte 2015-09-15 Närvarande Johan Schönström, BillerudKorsnäs Stefan Braun, Bixia Martin Brink, DinEL Björn Klasman, Energimarknadsinspektionen

Läs mer

EASA regelverk för EU-OPS operatörer. Genomgång av strukturen för EASA regelverket på en övergripande nivå /GAV 1

EASA regelverk för EU-OPS operatörer. Genomgång av strukturen för EASA regelverket på en övergripande nivå /GAV 1 EASA regelverk för EU-OPS operatörer Genomgång av strukturen för EASA regelverket på en övergripande nivå 1 Ny övergripande struktur Regulation (EC) 216/2008 Cover Regulation Air Operation (OPS) Cover

Läs mer

Nätkoden Operational Planning and Scheduling

Nätkoden Operational Planning and Scheduling BILAGA 1 1 (26) Diarienr Internationella avdelningen Nätkoden Operational Planning and Scheduling Bakgrund ENTSO-E beslutade den 21 mars 2013 nätkoden Network Code on Operational Planning and Scheduling

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 25.11.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0080/2008, ingiven av Cédric Callens (luxemburgsk medborgare), om orättvis betalning

Läs mer