Sammanställning av remissyttranden över Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av remissyttranden över Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021"

Transkript

1 Remissredogörelse Sammanställning av remissyttranden över Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år

2 Dnr 2367/15 Trafikkontoret, Göteborgs stad Organisationsnummer: Status på dokumentet: Inför godkännande i trafiknämnden den 15 juni 2016 Ansvariga tjänstemän: Per Bergström Jonsson och Emma Josefson, trafikkontoret Rapporten är sammanställd med stöd av Karin Blomsterberg, Ramböll Framsidebild: Illustration av linbanegondol på väg in mot stationen vid Järntorget, Göteborgs Stad 2 ( 46)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 3 SAMMANFATTNING... 5 INLEDNING... 6 Remissförfarandet... 6 Tidigare remiss i samband med förstudie... 6 Remiss av åtgärdsvalsstudie våren Sammanfattning av vanliga synpunkter med samlat bemötande... 7 Revideringar av åtgärdsvalsstudien efter remisskedet Revideringar av ställningstaganden Medskick till fortsatt arbete INKOMNA YTTRANDEN OCH SYNPUNKTER Statliga och regionala myndigheter med flera Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen (VGR) Västtrafik, Försvarsmakten, Luftfartsverket, Polismyndigheten (Lokalpolisområde Hisingen), Sjöfartsverket, Statens geologiska institut (SGI), Trafikverket, Transportstyrelsen, Kommunalförbund och grannkommuner GR, Göteborgsregionens kommunalförbund, Ale kommun, Partille kommun, SKL, Sveriges kommuner och landsting, Kommunala nämnder inom Göteborg Stad Göteborgs Stad, Fastighetsnämnden, Göteborgs Stad, Miljö- och klimatnämnden, Göteborgs Stad, Park- och naturnämnden, Göteborgs Stad, Social resursförvaltning, Göteborgs Stad, Byggnadsnämnden, Göteborgs Stad Askim-Frölunda-Högsbo, Göteborgs Stad, Lundby, Göteborgs Stad, Västra Göteborg, Göteborgs Stad, Västra Hisingen, Göteborgs Stad, Örgryte-Härlanda, Göteborgs Stad, Östra Göteborg, Kommunala bolag ( 46)

4 1. Business Region Göteborg (BRG), Göteborgs Hamn, Göteborg & Co, Göteborgs Stads bostadsaktiebolag, Göteborgs Stads Parkeringsbolag, Lindholmen Science Park Västfastigheter, Västra Götalandsregionen, Älvstranden utveckling AB, Politiska partier representerade i kommunfullmäktige Miljöpartiet, Intresse- och branschorganisationer Cykelfrämjandet FCH - Fastighetsägare Centrala Hisingen Yimby Göteborg Övriga organisationer/företag Skanska, Svenska kraftnät, Telia Skanova Access AB, Metrino-PRT, BILAGA ( 46)

5 SAMMANFATTNING Göteborgs Stad överväger att i samverkan med Västra Götalandsregionen (VGR) och Västtrafik etablera stomlinbanor i Göteborg för kollektivt resande. Ambitionen är att etablera en första stomlinbana mellan Wieselgrensplatsen och Järntorget senast år 2021, för att skapa en tvärlänk som på ett innovativt och resurseffektivt sätt binder samman staden över älven. För att möjliggöra en stomlinbana senast till jubileumsåret 2021, kommer bland andra Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalandsregionen behöva fatta beslut om genomförande och om fördelning av kostnader. Även andra parter kommer att behöva ha formella beslutsprocesser i frågan. Trafikkontoret bjöd i februari 2016 in remissinstanser enligt en sändlista att lämna synpunkter på åtgärdsvalsstudien Linbana över älven år Remissinstanserna är statliga och regionala myndigheter, Göteborgs Stads nämnder, kommunala bolag, angränsande kommuner och Göteborgs kommunalförbund, Räddningstjänsten, politiska partier samt intresse- och branschorganisationer. Inkomna synpunkter och remissyttranden har använts för att i viss mån revidera åtgärdsvalsstudien och dess rekommendationer inför vidare beslut om linbana, samt för att lägga en bra grund för efterföljande skeden som bland annat omfattar genomförandestudie, detaljplanering och upphandlingsförberedelser där många av de synpunkter som inkommit kommer att hanteras djupare än i åtgärdsvalsstudien. I många av de inkomna yttrandena lämnas likartade synpunkter i ett antal ofta förekommande aspekter och frågeställningar. Dessa synpunkter har sammanställts i det inledande avsnittet av denna remissammanställning och kommenteras från trafikkontorets sida på en mer övergripande nivå. Aspekterna och frågeställningarna är följande: Positivt mottagande av stomlinbanan, Utförande och drift av stomlinbanan, Finansiering av linbanan, Trygghets- och säkerhetsfrågor, Fler linbanesträckningar, Analys av sociala konsekvenser och konsekvenser för barn och unga, Linbanan som identitetsskapande objekt, Tidplan och del av jubileumssatsningen, Möjlighet att ta med cyklar i gondolerna, Förorenad mark och Linbanans sträckning intill bebyggelse. Samtliga inkomna yttranden är sammanfattade i denna remissammanställning och bemöts av trafikkontoret i en kommentar. Samtliga yttranden är dessutom bilagda i sin helhet till sammanställningen. 5 ( 46)

6 INLEDNING Göteborgs Stad överväger att i samverkan med Västra Götalandsregionen (VGR) och Västtrafik etablera stomlinbanor i Göteborg för kollektivt resande. Ambitionen är att etablera en första stomlinbana mellan Wieselgrensplatsen och Järntorget senast år 2021, för att skapa en tvärlänk som på ett innovativt och resurseffektivt sätt binder samman staden över älven. För att möjliggöra en stomlinbana senast till jubileumsåret 2021, kommer bland andra Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalandsregionen behöva fatta beslut om genomförande och om fördelning av kostnader. Även andra parter kommer att behöva ha formella beslutsprocesser i frågan. Västra Götalandsregionen har under remissperioden undersökt och kunnat klarlägga att stomlinbanan bör kunna utgöra del av Västtrafiks kollektivtrafiksystem och att det därmed är förenligt med gällande lagstiftning för kollektivtrafik. Remissförfarandet Tidigare remiss i samband med förstudie I samband med att förstudien Linbanor som urban kollektivtrafik i Göteborg togs fram genomfördes också ett samrådsförfarande under juni-september Statliga och regionala myndigheter, Göteborgs Stads stadsdelsförvaltningar, kommunala nämnder och kommunala bolag, angränsande kommuner och Göteborgs kommunalförbund, Räddningstjänsten, politiska partier samt intresse och branschorganisationer bjöds in att tycka till om linbana som alternativ kollektivtrafik i Göteborg. Totalt inkom 35 yttranden som redovisas i en rapport: Sammanställning av inkomna synpunkter på Förstudie: Linbanor som urban kollektivtrafik i Göteborg, Hösten De synpunkter som inkom har beaktats i det fortsatta arbetet inom ramen för den åtgärdsvalsstudie (ÅVS) som Trafikkontoret arbetat med under 2015/2016. Remiss av åtgärdsvalsstudie våren 2016 För att möjliggöra en stomlinbana i Göteborg, senast till jubileumsåret 2021, kommer bland andra Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalandsregionen behöva fatta beslut under senare delen av 2016 om stomlinbanans genomförande och om fördelning av kostnader. Även andra parter kommer samtidigt att behöva ha formella beslutsprocesser i frågan. Trafikkontoret bjöd i februari 2016 in till att lämna synpunkter på åtgärdsvalsstudien Linbana över älven år 2021, daterad januari Synpunkter önskades senast till den 12 april Inkomna synpunkter och remissyttranden har nu använts för att revidera åtgärdsvalsstudien och dess rekommendationer inför vidare beslut om linbana, samt för att lägga en bra grund för efterföljande skeden som bland annat omfattar genomförandestudie, detaljplanering och upphandlingsförberedelser. I bilagan till denna remissammanställning finns och det missiv som skickades ut i samband med att åtgärdsvalsstudien Linbana över älven 2021 remitterades enligt 6 ( 46)

7 sändlista. Även sändlistan och vilka remissinstanser som har inkommit med yttranden redovisas i bilagan. Sammanfattning av vanliga synpunkter med samlat bemötande I många av de yttranden som inkommit lämnas ofta likartade synpunkter i ett antal ofta förekommande aspekter och frågeställningar. Dessa synpunkter omnämns i detta avsnitt och kommenteras från trafikkontorets sida på en mer övergripande nivå. Samtliga yttranden finns sammanfattade var för sig i nästa kapitel och är dessutom bilagda i sin helhet till denna remissammanställning. I yttrandena har följande synpunkter varit framträdande: Positivt mottagande av stomlinbanan - I en betydande andel av de inkomna yttrandena framhålls att remissinstansen är positiv till linbana, som nytt innovativt kollektivtrafikmedel i Göteborg och att etablera en linbana mellan Järntorget på fastlandssidan och Wieselgrensplatsen på Hisingssidan. Många trycker på att linbanan skulle medföra att flera mycket kraftiga fysiska och också mentala barriärer överbryggas. Barriärerna det talas om är framför allt Göta älv samt Hamnbanan och Lundbyleden. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret tycker det är mycket glädjande med den positiva inställning till linbana som framkommer i många av yttrandena. Det är också positivt att så många ser den potential som linbanan innebär att överbrygga fysiska barriärer. Den kommer också att medverka till att mentala och sociala barriärer överbryggas, i och med den nya kopplingen och att de centrala delarna av Hisingen knyts närmare till områdena längs älvstranden, älven och centrala Göteborg. Tillgängligheten kommer att förbättras i båda riktningar; för resande till centrala samt västra och norra Hisingen från centrala staden och för resande från och via Lindholmen och centrala staden för resa till Hisingens olika delområden. Linbanan medför potential och möjligheter för social interaktion och nya mötesplatser såväl som för en sammanhållen stad. Trafikkontoret ser också möjligheter att med linbanan öka tillgängligheten till Keillers park och Ramberget. Ramberget i sig själv utgör idag en barriär för att ta sig upp mot toppen från söder. Den föreslagna stationen i Lundby kommer att göra det enklare att nå Ramberget och Keillers park. Trafikkontoret har också inom ramen för en förstudie tittat på möjligheterna att i framtiden etablera en linbana som stickspår från Lindholmen eller Lundby och upp till Rambergets topp. Men detta ryms inte inom arbetet med stomlinbanan och kommer om aktuellt att drivas i ett eget projekt. Utförande och drift av stomlinbanan - Många yttranden tar upp frågan om huvudmannaskap för den föreslagna stomlinbanan på sträckan Järntorget- Lindholmen-Wieselgrensplatsen, om den ska utgöra del av den ordinarie kollektivtrafiken och om den ska ingå som del i Västtrafiks ordinarie taxesystem. Trafikkontorets kommentar: En juridisk PM har tagits fram för att klargöra om stomlinbanan kan utgöra del av stadens kollektivtrafiksystem och om det är förenligt med gällande lagstiftning för kollektivtrafik (Lag (2010:1065) om kollektivtrafik). Slutsatsen i PM:en är att linbana kan omfattas av lagen då den ryms inom definitionen av kollektivtrafik. VGR har som regional kollektivtrafikmyndighet bedömt att linbanan kan beläggas med trafikplikt och därmed är det möjligt att erbjuda subventionerad kollektivtrafik på samma villkor som för övriga kollektiva trafikslag. Detta är också en förutsättning för att Västtrafik ska kunna ha ansvara för linbanans drift. Med en linbana som är fullt integrerad i ordinarie kollektivtrafik innebär det att Västtrafiks 7 ( 46)

8 ordinarie taxesystem kan gälla även för linbanan, vilket också är både Västtrafiks, VGR:s och trafikkontorets målsättning för stomlinbanan. Trafikkontoret kommer att söka mandat hos Trafiknämnden att tillsammans med Västtrafik skapa en organisation för ett gynnsamt fortsatt arbete. Finansiering av linbanan - Frågan kring finansiering och ägande av linbaneanläggningen lyfts av flera remissinstanser. Trafikkontorets kommentar: I den pågående genomförbarhetsstudien kommer arbetet med att hitta en lösning för finansiering av linbanan att fortsätta. Bland annat är målsättningen att kunna finansiera del av linbaneutbyggnaden inom ramen för Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad och VGR verkar gemensamt för att kunna spela in linbanan till Sverigeförhandlingen. I dagsläget ser Trafikkontoret att finansieringen av linbanan kommer att vara en mix av samarbete mellan flera finansiärer på kommunal, regional och statlig nivå, samt se över möjligheten med internationell och privat finansiering. Trygghets- och säkerhetsfrågor Trygghets- och säkerhetsfrågor är framträdande i många yttranden och handlar både om trygghet och säkerhet under resan, det vill säga stationernas och gondolernas utformning, plats för antal passagerare i gondolerna, bemanning av gondoler och stationer, bokningsbara gondoler med mera. Men det handlar också om trygghet längs anslutande gång- och cykelvägar och kopplingar till annan kollektivtrafik, trygga och säkra cykelparkeringar, befolkade stationer, det vill säga till exempel förekomst av service och annan verksamhet i och i anslutning till stationer, med mera. Säkerhetsfrågorna handlar också om gondolernas utformning i händelse av olycka som kräver evakuering, det vill säga räddningstjänstens tillgänglighet, påseglingsskydd på torn som eventuellt etableras i älven, säkerhet kring tornen på land med mera. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret har lagt och kommer även fortsatt att lägga stor vikt vid trygghets- och säkerhetsaspekterna i det pågående och kommande arbetet och verka i nära samarbete med andra aktörer i dessa frågor, exempelvis olika myndigheter och särskilt polismyndigheten, räddningstjänsten, Göteborgs Stads olika förvaltningar samt medborgare och resenärer, intresseorganisationer och berörda verksamheter i anslutning till linbaneanläggningen. Trygghets- och säkerhetsfrågorna kommer också att ges stort utrymme i kommande och pågående detaljplanearbete där också sociala och barnkonsekvensanalyser kommer att tas fram. Även Västtrafik kommer att vara involverat i arbetet med stationsutformning och resenärsupplevelse så att Västtrafiks standard för säkerhet säkerställs. Fler linbanesträckningar Flera yttranden berör frågan om fler linbanesträckningar och att den lila linjen bör etableras som en första utbyggnad för att sedan utvärderas innan fler linjer planläggs och etableras. I några yttranden föreslås också att en första etapp av linbanan byggs mellan Järntorget och Lindholmen, innan hela sträckningen till Wieselgrensplatsen byggs ut. Trafikkontoret kommentar: Om det blir aktuellt med fler linbanesträckningar i framtiden kommer dessa att föregås av studier av samma karaktär som den nu remitterade åtgärdsvalsstudien för lila linjen. För närvarande hanteras tre linbanesträckningar inom Göteborgs kommun i Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille 2035 som tas fram av berörda kommuner tillsammans med Västra Götalandsregionen. Målbilden förväntas kunna antas under ( 46)

9 Trafikkontoret förordar att bygga ut hela sträckningen mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen i ett och samma projekt. Att dela upp sträckan och bara bygga mellan Järntorget och Lindholmen som en första etapp skulle riskera att förstärka de mentala barriärer som finns idag mellan Lindholmen och centrala Hisingen samt innebära en betydande kostnadsökning för hela projektet. För kommentarer se även under Positivt mottagande av stomlinbanan ovan. Analys av sociala konsekvenser och konsekvenser för barn och unga I flertalet yttranden efterfrågas och påtalas tydligare analys av både sociala konsekvenser och barnkonsekvenser. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret är väl medvetet om att sociala konsekvenser samt konsekvenser för barn och unga behöver utredas ytterligare och avser att utföra denna typ av utredningar inom ramen för detaljplanearbetet och utifrån såväl resenärsperspektiv som närboende- och besökarperspektiv. Linbanan som identitetsskapande objekt I flera yttranden tas frågan om linbanans potential som identitetsskapande objekt upp. Linbanan kommer att vara synlig över stora delar av Göteborg och inverka både på stadsbilden och på stadens identitet. I yttrandena framhålls att det är kan vara ett tillfälle att förankra den nya identiteten i ett lokalt sammanhang och förstärka befintliga kvaliteter. I ett större perspektiv är det en möjlighet att utveckla Göteborgs identitet med stöd i linbanan. Många tror att linbanan kommer att locka besökare och turister till staden vilket bör tas tillvara. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret är medveten om och instämmer i synpunkterna avseende den potential linbanan innebär för utveckling av stadens identitet. Trafikkontoret ser också möjligheter att nyttja linbanan för att locka besökare till Göteborg och linbanan kommer sannolikt att bli en attraktion för turister och besökare. I första hand är det dock som kollektivt trafikslag för vardagsresenären som linbanan är avsedd att utvecklas vilket dock inte behöver stå i konflikt med att även använda linbanan i marknadsföringen av Göteborg. Linbanan kommer att vara synlig över stora delar av Göteborg och medföra att de delar av Hisingen som kommer att ha en linbanestation blir mer framträdande i stadsbilden och i medborgarnas medvetande. Tidplan och del av jubileumssatsningen I flera yttranden påpekas att ambitionen att ha linbanan på plats till jubileumsåret 2021 medför en snäv tidplan. I vissa yttranden så lyfts detta fram som en risk att det innebär att planering och uppförande av linbanan blir forcerad. I yttrandena framkommer också i något fall en farhåga att linbanan som del av jubileumssatsningen ska bli ett jippo. Trafikkontorets kommentar: År 2021 är dels ett jubileumsår som väger tungt för jubileumslinbanan, men det uttrycker också en ambition om att få till en ny koppling över älven snabbare än vad trafikkontoret traditionellt kan genomföra. Behovet av en ny koppling över älven finns dokumenterad sedan länge och kommer till uttryck i Göteborgs Stads olika strategier och visioner. Detaljplanläggningen av linbanan följer givna ramar och för att etableringen ska var möjlig till 2021 kräver det god samverkan mellan inblandade aktörer, vilket trafikkontoret upplever är fallet. Trafikkontoret ser ingen risk att linbanan blir ett jippo då den i första hand är avsedd att fungera som ordinarie kollektivtrafik och ingå som del i det större 9 ( 46)

10 kollektivtrafiksystemet. Det innebär också att den kommer att vara del i Västtrafiks ordinarie taxesystem. Att linbanan sannolikt kommer att väcka intresse för Göteborg och locka besökare ser trafikkontoret som mycket positivt för staden som helhet. Möjlighet att ta med cyklar i gondolerna Flera yttranden tar upp frågan kring hur det kommer att fungera att ta med cykeln på resan som genomförs med linbana. Vilken kapacitet som kommer att finnas på gondolerna och om denna är tillräcklig är också frågor som lyfts i yttrandena. Någon fråga behandlar också om det har gjorts någon analys i genomfört arbete kring förväntat resande med cykel. Trafikkontorets kommentar: Tillgänglighet och möjligheter för cyklister, liksom rullstolsburna personer och personer med barnvagn är viktiga vid planeringen av linbanan. Hur möjligheten att ta med cykel, rullstolar och barnvagn i gondolerna kommer att se ut är en fråga som behöver detaljstuderas i kommande skede. Det är dock viktigt att det i anslutning till stationerna kommer att finnas möjlighet att parkera sin cykel på en trygg och säker cykelparkering. Kapaciteten för att hantera cyklar i gondolerna förväntas vara begränsat, framförallt i högtrafik, till ett fåtal cyklar per gondol. Detta innebär att linbanan även i framtiden kommer att behöva kompletteras med andra lösningar för att kunna hantera cykelflödet över älven. Förorenad mark - I några yttranden lyfts aspekten förorenad mark och kartläggning samt hantering av förorenade massor i byggskedet som en viktig aspekt att hantera i samband med anläggning av linbanan. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret ser förekomsten av förorenad mark som en risk och kommer att detaljstudera och hantera detta i kommande skede i samråd med berörd tillsynsmyndighet. Linbanans sträckning intill bebyggelse - Flera yttranden tar upp hur linbanan kan uppfattas av boende i närliggande bostadshus som linbanan kommer att passera vilket då kan medföra insynsproblem. Detta kan även gälla annan verksamhet, exempelvis kontor. Trafikkontorets kommentar: Hur en linbana som passerar utanför fönstret uppfattas och på vilka avstånd/vilken höjd insyn blir möjligt behöver detaljstuderas i kommande skede och i samverkan med potentiellt berörda boende och andra sakägare. Då linbanor är ett nytt inslag i stadsbilden kommer dessa frågor studeras noggrant. Även bullerfrågan kommer att hanteras utifrån både ett boendeperspektiv och ett resenärsperspektiv, där utgångspunkten är att linbanan, liksom all annan trafik, ska förhålla sig till gällande bullernivåer. 10 ( 46)

11 Revideringar av åtgärdsvalsstudien efter remisskedet Åtgärdsvalsstudien har, utöver redaktionella ändringar och förtydliganden, reviderats på två mer genomgripande sätt. Dels genom att Västra Götalandsregionen bedömer att det inte finns juridiska hinder för att inkludera linbanor som en del av kollektivtrafiken. Den reviderade åtgärdsvalsstudien uttrycker sig tydligare i ambitionen att stomlinbanan ska vara en del av regionens kollektivtrafik; och dels att den tidigare uttryckta ambitionen att föreslå ett läge för stationslokalisering för Lindholmen inte har kunnat uppfyllas då den fördjupade processen som påbörjats, visar att det finns många detaljer som måste klarläggas innan en specifik placering kan förordas. Åtgärdsvalsstudien har efter inkomna synpunkter och frågor förtydligats med ett avsnitt om cykel samt ett avsnitt om väder och vind. Åtgärdsvalsstudiens syfte har förtydligats, en ytterligare slutsats har framhävts (nr 4) och beskrivningen av linbana till Ramberget har utökats. Revideringar av ställningstaganden Förslag till ställningstaganden fanns med i remissversionen (avsnitt 5.3) av åtgärdsvalsstudien. Följande ändringar av ställningstagandena har gjorts i den reviderade åtgärdsvalsstudien. Vi har tydliggjort syftet med stomlinbanan (a). Stomlinbanan bör öppna för trafik under år 2021, i remissversionen stod sommaren Efter en studieresa i maj 2016 har trafikkontoret dragit slutsatsen att det bör skapas lite mer utrymme i tidsplanen (c). I remissversionen står att stomlinbanan bör kosta maximalt 1050 mkr. Det ger en lite för exakt bild av hur säkra trafikkontoret är på investeringskostnaden. En avrundning till 1,1 miljarder kronor ger en bättre överensstämmelse med förväntat kunskapsläge avseende investeringskostnaden när vi går från åtgärdsvalsstudie till genomförandestudie (d). I remissversionen nämns att resenärer med Västtrafiks olika periodkort kan åka stomlinbanan utan extra kostnad. Vi har efter samråd med Västtrafik och Västra Götalandsregionen landat i att stomlinbanan även ska kunna användas utan extra kostnad för resenärer som använder övriga biljetter hos Västtrafik exempelvis kontoladdning eller enkelbiljetter (e). Under studieresan i maj 2016 har vi insett att det eventuellt kan vara en bättre sammanvägd lösning att köra stomlinbanan i maximalt 5 m/s istället för 6 m/s om det gör att stationerna kan göras mindre och därmed enklare att placera på det mest optimala stället för bytesresenärer mm. Därför föreslår vi att planeringsinriktningen avseende hastighet ändras från km/t till km/t (h). Vi ser skäl att tona ner ställningstagandet om tillgängligheten för cyklister från god tillgänglighet till möjlighet att använda. Det stämmer bättre överens med vad vi troligen kommer att kunna erbjuda (l). För att hitta ett optimalt genomförande och ägandeorganisation bör vi i nuläget inte låsa ett ställningstagande till ett ensidigt ägandeförhållande. Det kan vara en bättre lösning att olika delar av linbaneanläggningen ägs av olika parter. Bland andra trafikkontoret och Västtrafik kommer att fortsätta en samverkan om ägandet för att 11 ( 46)

12 hitta en optimal lösning. Därför väljer vi att i nuläget helt stryka ett ställningstagande om ägandet. Ställningstagandena i åtgärdsvalsstudien lyfts för beslut om planeringsinriktning i trafiknämnden inför fortsatt arbete. Medskick till fortsatt arbete Många yttranden innehåller frågor, utredningsbehov och synpunkter inför fortsatt arbete. Dessa synpunkter har sammanfattats i remissredogörelsen och kommer att hanteras i det fortsatta arbetet. I det fortsatta arbetet med genomförandestudien och detaljplaneläggning kommer ett flertal utredningar och analyser att genomföras avseende linbanans etablering, som efterfrågas i remissvaren. Flera av dessa utredningar kommer att utföras inom ramen för detaljplaneskedet. Exempel på utredningar är miljöbedömning, social konsekvensanalys, barnkonsekvensanalys, visuell påverkan och estetik, bullerutredning, utredningar avseende naturmiljö och djurliv, trafikanalyser med mera. Inom arbetet för den genomförbarhetsstudie som pågår ingår att detaljplanelägga linbanans hela anläggning, det vill säga sträckningen, torn och stationer och trafikkontoret kommer att återkomma i detaljplaneskedet med ett samråd enligt plan- och bygglagen. Trafikkontoret avser också att tillsammans med Västtrafik föra dialog med resenärer och göteborgare kring andra aspekter av linbanan, till exempel trygghetsaspekterna. 12 ( 46)

13 INKOMNA YTTRANDEN OCH SYNPUNKTER Nedan redovisas i sammanfattning det huvudsakliga synpunkter och kommentarer som inkommit under remisstiden från respektive remissinstans, tillsammans med ett bemötande av yttrandet från trafikkontorets sida. Statliga och regionala myndigheter med flera 1. Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Länsstyrelsen ställer sig positiv till linbana som kapacitetsstarkt kollektivtransportmedel, vilket också skapar en tvärlänk över älven som kopplar samman staden. ÅVS:en som tar upp och resonerar kring linbanan på ett övergripande sätt kring och länsstyrelsen anser att den kan utgöra ett bra underlag inför ett ställningstagande avseende linbana mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen. I sitt yttrande listar länsstyrelsen de aspekter som den ser som viktigast att beakta i det fortsatta arbetet: Angående riksintressen för totalförsvarets militära, för sjöfarten och för kommunikationer hänvisar länsstyrelsen till Försvarsmaktens, Sjöfartsverkets och Trafikverkets yttranden kring linbanan. Angående hälso- och säkerhetsaspekter i avseende geotekniska förutsättningar hänvisar länsstyrelsen till Statens geotekniska institut (SGI) yttrande och rekommendationen att närmare undersöka de geotekniska förutsättningarna i det fortsatta arbetet för att kunna göra strategiska val med hänsyn till geotekniska risker och grundläggningsförhållanden och för att kunna göra realistiska kostnadskalkyler. Angående risker med linbanans sträckning menar länsstyrelsen att räddningstjänsten bör kopplas in i ett tidigt skede för att samråda i frågor kring eventuella evakueringsscenarier, linbanans sträckning i förhållande till närliggande verksamheter med mera. Vidare anser länsstyrelsen att säkerhets- och trygghetsfrågor är ytterst viktiga frågor att belysa och hantera i den kommande genomförbarhetsstudien. Länsstyrelsen hänvisar också till Polismyndighetens yttrande och uppmanar till att i det fortsatta arbetet samråda med till exempel räddningstjänsten, polisen, driftsansvariga för kollektivtrafiken samt Sjöfartsverket och Trafikverket i dessa frågor. Avseende risker med buller, vibrationer, förorenad mark samt luftföroreningar menar länsstyrelsen att det krävs ytterligare utredningar i det fortsatta arbetet. Gällande buller och vibrationer påpekar länsstyrelsen att prövning i detaljplan kommer att göras av hela linbanesträckningen, inte bara invid placeringen av stationer och torn. 13 ( 46)

14 Angående allmänna intressen tar länsstyrelsen upp kulturmiljöaspekten och menar att vid placering av kabeltorn och fundament i älven bör kulturmiljöaspekter som arkeologi stämmas av och klarläggas. Angående naturvård påpekar länsstyrelsen att Göta älv är en av de största flyglederna för sträckande fågel och att det i det fortsatta arbetet behöver belysas med en studie hur linbanans såväl fasta som rörliga objekt kan komma att påverka sträckande fågel. Länsstyrelsen informerar om att alla arbeten som utförs inom vattenområde är anmälnings- eller tillståndspliktiga vattenverksamheter, om det inte är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas. Detta behöver beaktas i det fortsatta arbetet till exempel i samband med anläggande av fundament eller åtgärder som medför sänkning av grundvattenytan. Länsstyrelsen lämnas också en del övriga synpunkter avseende pågående markanvändning, intressekonflikter, miljökonsekvenser samt prövningar eventuella krav på dispenser. Avseende hållbarhet menar länsstyrelsen att förtydliganden behövs angående den bedömning som gjorts i ÅVS:en kring linbanans livslängd. Studien behöver till exempel bli mer precis kring underhållsarbetet och om och hur den salta kustmiljön påverkar linbanan. Vidare att det även bör framgå i kostnadsbedömningen. Avseende ambitionen att ha linbanan på plats till år 2021 uppmanar länsstyrelsen trafikkontoret att beräkna tid och kostnader med hänsyn till detaljplanering, bygglovsprövning och att prövning krävs av hela anläggningen, inklusive bansträckningen i luften. I det fortsatta arbetet bör linbanans gestaltning redovisas och hur linbanan påverkar stads- och landskapsbilden. Lokalisering av stationer och hur linbanan förhåller sig till andra trafikslag, kollektivtrafikens knutpunkter och korsande kommunikationsleder bör också framgå. Slutligen menar länsstyrelsen att påverkan på omgivningen och konsekvenserna under byggtiden behöver lyftas upp. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret tar med sig synpunkterna i det fortsatta arbetet med genomförandestudie och detaljplaneläggning. Initiala kontakter har tagits med Räddningstjänsten i Storgöteborg och arbetet kommer att fördjupas. 2. Västra Götalandsregionen (VGR) Västra Götalandsregionen uppger att den är generellt positiv till linbana som nytt inslag i stadstrafiken och ser gärna att den utgör en del av ordinarie kollektivtrafik där Västtrafik har driftsansvar. Frågan om finansiering kvarstår att lösa och VGR anser att linbanan bör ingå som del i Sverigeförhandlingens storstadspaket och att VGR bör agera samlat för det. I yttranden skriver också VGR att den förordar det östra stationsläget på Lindholmen med motiveringen att det ger bytesmöjlighet mellan snabbnät och stomnät enligt Målbild för stadstrafiken i GMP ( 46)

15 Vidare menar VGR att trafikkontoret i det fortsatta arbetet bör beakta risker för olyckor och tillgänglighet för räddningspersonal i händelse av olycka eller akut sjukdomstillstånd. Då linbana är ett nytt och oprövat kollektivtrafikslag bör utfallet av den första linjen som etableras (lila linje) utvärderas innan fler linbanestäckningar planeras. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret delar VGR:s ambition att linbanan kan utgöra del av ordinarie kollektivtrafik och uppskattar även tydligheten i denna fråga. Avseende linbanan som del i Sverigeförhandling pågår det arbetet och Göteborgs Stad spelade tillsammans med VGR in linbanan som objekt i förhandlingen. I övrigt tar trafikkontoret med sig synpunkter om Lindholmen och de risker som omnämns i yttranden i det fortsatta arbetet. 3. Västtrafik, Västtrafik ser förslaget som ett innovativt sätt att utveckla kollektivtrafiken och är positiva till sträckan Järntorget-Wieselgrensplatsen, som del av ordinarie kollektivtrafiksystem. Den föreslagna linjen stämmer väl överens med Västtrafiks övergripande målsättningar och anser, med stöd i den egna nyttoanalys som genomförts, att den skulle fungera som en effektiv länk i staden. I syfte att få linbanesystemet fullt integrerat i kollektivtrafiksystemet är det mycket angeläget att det fortsatta arbetet bedrivs gemensamt av Trafikkontoret och Västtrafik i en gemensam projektorganisation. Angående möjligheten att integrera linbana som del i den ordinarie kollektivtrafiken med hänsyn till gällande lagstiftning menar Västtrafik att linbanor inte nämns specifikt som trafikslag i lagen om kollektivtrafik att de ändå skulle kunna omfattas av lagen då den ryms inom definitionen av kollektivtrafik. Västtrafik anger VGR som regional kollektivtrafikmyndighet bedömer att den kan belägga linbanan med trafikplikt och därigenom erbjuda subventionerad kollektivtrafik på samma villkor som för övriga trafikslag, vilket är en förutsättning för att Västtrafik ansvarar för driften. Fullt integrerad kollektivtrafik innebär att samtliga Västtrafiks biljetter och kontoladdningar gäller på linbanan. Västtrafik lämnar ett förslag lösning för finansieringsfrågan, som återstår att lösa för parterna, och uppger också att de anser att etableringen av linbanan bör ingå som del i Sverigeförhandlingens storstadspaket. Något som VGR och Göteborgs Stad bör agera samlat för. Västtrafik menar vidare att kalkylen som redovisas i ÅVS:en inte är fullständig och därför behöver kompletteras, till exempel med poster för resecentrum, faciliteter som hissar och rulltrappor, städning med mera. En fördjupad analys måste göras för att få en tillförlitlig helhetsbild över samtliga kostnader och även eventuella intäktsmöjligheter i form av reklam, immateriella tillgångar med mera. Beträffande avsnittet om resenärsupplevelsen (kapitel 5.3) understryker Västtrafik att den aktör som kommer att ansvara för driften också ska ansvara för lösningar på eventuella upplevda eller reella problem under resorna. Västtrafik föreslår att en arbetsgrupp bestående av Göteborgs Stad, Västtrafik, polismyndigheten, räddningstjänsten med flera sätts samman för att hantera dessa frågor inför kommande upphandling. Västtrafik har i sitt yttrande utgått från de 14 slutsatser som trafikkontoret dragit i ÅVS:en och lämnar kommentarer enligt nedan: 15 ( 46)

16 ÅVS:ens slutsats 1: Ett övergripande behov är att svara mot önskemålen och förväntningarna utifrån jubileumsarbetet om att ha en linbana över älven i drift år Västtrafik uppger att linbana till 2021 i egenskap av medborgaförslag inte är en relevant faktor, vare sig som måluppfyllelse i avseende åtgärdsval eller för tidsperspektiv. ÅVS:ens grunduppdrag har varit att testa just åtgärden linbana och ett av Göteborgs Stads tolv mål för åtgärdsvalet har således varit linbana, vilket utesluter andra val för att kunna uppnå full måluppfyllelse. Som projekt för 400- årsjubileet innebär etablering av linbana en mycket snäv tidplan vilket påverkar möjligheterna att söka bidrag för finansiering från såväl lokala och nationella som EU-instanser. ÅVS:ens slutsats 2: Ett övergripande behov är att svara mot önskemålen och förväntningarna utifrån miljöprogrammet om att åtgärden bör minska samhällets utsläpp av koldioxid, partiklar och kvävedioxid samt skapa en god ljudmiljö. Dessutom bör åtgärden knyta ihop stadsdelar och utgöra ny älvförbindelse. Åtgärden bör vara minst lika bra sam en linbana. Västtrafik uppger att de ständigt strävar efter att hitta mer miljöanpassade och kostnadseffektiva kollektivtrafikslag för att i enlighet med sin vision kunna bidra med minsta möjliga miljöpåverkan i utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Buller i stadsmiljö är en stor fråga och kan linbana leda till trafik med minskat buller är det positivt. Västtrafik menar att linbana kan utgöra avlastning av kollektivtrafiken i samband med bygget av nya Hisingsbron. Den kan också innebära en spridning av resandet och därmed en avlastning av Centralen-området. Västtrafik menar också att det i det fortsatta arbetet krävs en djupare analys av hur linbanan påverkar färjetrafiken (Älvsnabben och Älvsnabbare). Analysen behöver också omfatta perspektivet cyklisters resande mellan Stenpiren och Lindholmen och hur det påverkar färjetrafiken och nyttjandegraden av linbanan. ÅVS:ens slutsats 3: Ett övergripande behov är att åtgärden ska möta de övergripande ambitionerna om att koppla samman staden över älven, skapa fler tvärlänkar, stärka kraftsamlingsområden samt att bidra till att ändra resmönster och framhäva ett hållbart och ytsnålt resande. Arbetet ska även bedrivas för att stärka Göteborgs vision som en hållbar stad öppen för världen. Västtrafik anger att de är positiva till åtgärder som ökar kollektivtrafikens attraktivitet och kan leda till ändrade resmönster så att Brunnsparken och Centralstationen avlastas. ÅVS:ens slutsats 4: baserat på att en stomlinbana med tvärlänksfunktion ska ha hög turtäthet och vara möjlig att integrera som knutpunkt, bör vi fokusera fortsatta åtgärdsval på olika varianter av enkelkabliga eller trekabliga cirkulerande linbanesystem med avkopplingsbara grepp. Västtrafik instämmer i slutsatsen att fortsatta tekniska åtgärdsval bör fokusera på alternativ som ger en hög turtäthet med minimal väntetid om linbanan ska kunna integreras väl med övrig kollektivtrafik. ÅVS:ens slutsats 5: baserat på att en stomlinbana med tvärlänksfunktion ska ha en hög turtäthet, kapacitet och driftsäkerhet även vid hårt väder samt vara möjlig att regelmässigt stanna vid stationerna bör vi fokusera fortsatta åtgärdsval på det trekabliga cirkulerande linbanesystemet med avkopplingsbara grepp, trots högre byggkostnad, större markanspråk och något längre byggtider. 16 ( 46)

17 Västtrafik menar att den teknik som väljs för linbanan bör garantera väder- och vindresitens så att linbanan inte behöver stängas annat än i undantagsfall. Vidare att full tillgänglighet för barnvagnar, rullstolar och cyklar måste vara en given förutsättning, det vill säga att storlek på gondoler och dörrbredder är tillfredsställande samt att gondolerna står helt still för på- och avstigning. Västtrafik uppmanar trafikkontoret att undersöka alternativa lösningar för linbanans tekniska system och utformning för ett eventuellt lägre investeringsbehov, förutsatt att de i övrigt motsvarar de krav och behov som formulerats med åtgärdsvalet. Västtrafik menar också att i de fall linbanan kommer att vara en del av ordinarie kollektivtrafik behöver kommande genomförbarhetsstudie genomföras i nära samarbete med Västtrafik. ÅVS:ens slutsats 6: Linbanor lämpar sig bäst på korta sträckor, över barriärer där annan trafik har svårt att ta sig fram. Västtrafik instämmer i slutsatsen att linbanor är ett lämpligt åtgärdsval och att de skapar effektiva tvärförbindelser mellan områden där det idag saknas sådana. Linbanans marschhastighet ger inte en stor tidsvinstjämfört med till exempel spårvagn men kopplar ihop närliggande områden på ett attraktivt sätt och avlastar bytespunkterna i centrala staden. ÅVS:ens slutsats 7: Linbanor bör ses sam ett komplement till befintlig kollektivtrafik, dels utifrån dess höga marschhöjd som kommer att få en del att välja bort detta färdmedel, dels då linbanan framförallt bör nyttja dess egenskap att klättra över barriärer som är svår för annan trafik. Västtrafik uppger att utifrån internationell statistik är linbanor ett mycket säkert trafikslag men menar också att en del resenärer kommer att välja bort linbanan på grund av marschhöjden på m. ÅVS:ens slutsats 8 Linbanor: Utifrån att detaljplanering redan pågår för en linbanestation på Järntorget samt att den lila linjen binder samman flera högaktuella och heta områden i ett läge över älven sam länge efterfrågats bör den lila linbanelinjen vara den första urbana linbanan sam uppförs i Göteborg. Västtrafik uppger att en egen nyttoanalys som genomförts visar att linjen Järntorget- Wieselgrensplatsen stämmer bra överens med Västtrafiks övergripande målsättningar och att den skulle fungera som en effektiv tvärlänk i staden. Västtrafik vill se hur den första linbanan faller ut innan vi börjar planera för fler. ÅVS:ens slutsats 9: det nu valda läget ger en mindre störning på värdefulla kulturmiljöer samtidigt som den kopplar väl till annan stomkollektivtrafik, jämfört med övriga lägen. Vidare har 2021-perspektivet värderats högt, och då området kring Haga station inte är utbyggt förrän flera år senare skulle detta i princip omöjliggöra denna linbana till 400-årsjubileet. Västtrafik uppger att de kan stödja valet av stationsläge avseende den södra slutstationen på Järntorget. Att kunna byta bekvämt mellan olika kollektivtrafikslag utan att behöva gå särskilt långt är en fördel. För läget i Haga ser Västtrafik ingen fördel då tidsplanen för etableringen av linbanan ligger långt tidigare än Västlänkens station Haga. I ÅVS:en anges att det från början analyserades sex olika alternativ på stationslägen för södra sidan, men i texten anges inte övriga fyra utredda 17 ( 46)

18 alternativa eller motiv till att de valts bort, vilket Västtrafik menar att det ger en otydlighet för läsaren. ÅVS:ens slutsats 10: Wieselgrensplatsen har ett så pass mycket högre värde som mål- och bytespunkt att även om det är en svårare passage, med hänsyn till de boende längs sträckan, så bör Wieselgrensplatsen vara det alternativ trafikkontoret fortsätter att planera för. Västtrafik uppger att den egna analysen av genomförda simuleringar konstaterat att Wieselgrensplatsen ger något större resenärsöverflyttning än en slutstation vid exempelvis Eketrägatan. Efter att analyserna genomförts har dock förslagen placering av stationen i Lundby förändrats vilket Västtrafik menar kan påverka analysresultatet. För Västtrafiks del är det mycket angeläget att ytterligare analyser genomförs så att tydligare slutsatser kan dras. ÅVS:ens slutsats 11: utifrån beskrivningen ovan att station Ramberget och svängstationen stryks som alternativ bör huvudspåret vara att planera för en station i Lundby, vid rondellen där Gropegårdsgatan och Inlandsgatan möts. Västtrafiks menar att det kan vara för tidigt att dra denna slutsats och anser det angeläget att ytterligare analyser genomförs så att tydligare slutsatser kan dras. ÅVS:ens slutsats 12: utifrån att ett antal osäkerheter kvarstår kring frågan om Lindholmsstationens placering bör inget av lägena avskrivas i denna ÅVS. Västtrafik menar att stationslokaliseringen beror av fler parametrar än höjden till plattform, även om stationerna bör placeras så nära mark som möjligt för att kunna hantera rörelser och service i markytor. Stationslokalisering bör dock göras utifrån också med hänsyn till framför allt tillgänglighet och trygghet, vilka viktiga aspekter för kollektivtrafikresenären. Västtrafik förordar det östra stationsläget på Lindholmen då det ger bytesmöjlighet mellan snabbnät och stomnät enligt Målbild för stadstrafiken Göteborg Mölndal Partille ÅVS:ens Slutsats 13: linbanan bör byggas i den längre sträckning med fyra stationer för att nå uppsatta mål. Västtrafik håller med om att det är den längre sträckningen till Wieselgrensplatsen som är mest intressant som tvärförbindelse i kollektivtrafiksystemet utifrån Målbild för stomkollektivtrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Västtrafik menar vidare att de står inför ett växande resandeunderlag i de expansiva stadsdelarna på Hisingssidan och att linbanan skulle medföra att resandet sprids från de centrala bytespunkterna. ÅVS:ens slutsats 14: genomförandet bör ske i ett samlat byggprojekt för att undvika fördyrningar och störningar i linbanetrafiken. Västtrafik menar att om det är realistiskt utföra hela sträckningen i ett samlat byggprojekt så är det naturligtvis det ekonomiskt bästa alternativet, med det får inte äventyra tidplanen, till exempel på grund av överklaganden från närboende. Det är därför viktigt att ytterligare analyser genomförs för att kunna dra tydligare slutsatser. Avslutningsvis understryker Västtrafik att det i syfte att få linbanesystemet fullt integrerat i kollektivtrafiken är mycket angeläget att arbetet i fortsättningen bedrivs gemensamt av trafikkontoret och Västtrafik i en gemensam projektorganisation. 18 ( 46)

19 Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret delar bedömningen att det är värdefullt att kunna skapa en gemensam projektplattform med Västtrafik för ett lyckat genomförande. Avseende kalkylarbetet kommer det att fördjupas i pågående genomförandestudie. I övrigt tar trafikkontoret med sig synpunkter som omnämns i yttranden i det fortsatta arbetet. Det tvåkabliga systemet redovisas endast knapphändigt då detta endast ger en något bättre vindstabilitet än ett enkabligt system. För mer information om olika tekniska möjligheter hänvisar vi även till förstudien från Försvarsmakten, Försvarsmakten menar att den behöver mer information i ärendet för att kunna lämna ett slutligt yttrande. I detta skede görs dock bedömningen att torn och pyloner som etableras vid Järntorget kan medföra risk för påtaglig skada på totalförsvaret militära del avseende områden som omfattas av sekretess. I det fortsatta arbetet och kommande detaljplaneskede menar Försvarsmakten att Göteborgs Stad måste remittera koordinater samt totalhöjd för tornen på Järntorgetsidan för att den ska kunna göra en ny bedömning. Försvarasmakten anger att risken för erinran avseende tornen minskar om tornhöjden överstiger 80 meter. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret noterar synpunkterna och kommer att remittera det material som tas fram inom planeringsarbetet för detaljutformning och samråda kring detta med Försvarsmakten. 5. Luftfartsverket, Luftfartsverket har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot etableringen (CNS utrustning för kommunikation, navigation och radar Communication, Navigation, Surveillance). I yttrandet upplyser Luftfartsverket om att det inte analyserat konsekvenser för flygvägar till och från flygplatser och om etablering av linbana kan komma att påverka flygvägar och flygplatsverksamheter. I det fortsatta arbetet ska därför berörda flygplatser (Säve och Landvetter flygplats) tillfrågas som sakägare om byggnadsverk med en höjd över 20 meter ingår i planerna. Likaså om misstanke finns om annan påverkan på flygplatsverksamheten. Luftfartsverket rekommenderar också att kontakt tas med till exempel Ambulansflyg, Polishelikopter i Göteborg, Kustbevakningen i Karlskrona, Försvarsmakten och Transportstyrelsen. Vidare upplyses i yttrandet om att Transportstyrelsen kan tillhandahålla information om hindermarkering och att Luftfartsverket erbjuder Flyghinderanalys med kontroll av flygvägar, luftrum och radioutrustning. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret noterar information och tar med den inför kommande samrådsskeden i det fortsatta planeringsarbetet. 6. Polismyndigheten (Lokalpolisområde Hisingen), Polismyndigheten uppger att linbanans föreslagna sträckning mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen berör de geografiska ansvarsområdena för lokalpolisområdena 19 ( 46)

20 City och Hisingen. Då flest stationer är belägna på Hisingen handläggs ärendet av Lokalpolisområde Hisingen. Polismyndigheten menar att linbanan skulle överbrygga många fysiska barriärer och dessutom både utvecklings- och kommunikationsmässigt stärka de inre delarna av Lundby, vilket är viktigt ur såväl trygghetsskapande som brottsförebyggande synvinkel. I yttrandet uppges också att båda lokalpolisområdena avser att inkomma med synpunkter till trafikkontoret avseende stationsutformning med mera. Polismyndigheten menar att trafikanternas trygghetsupplevelse har förutsättningar att bli väl så god på linbanan som inom andra kollektivtrafikslag men att en förutsättning är att planeringsprocessen omfattar ett aktivt arbete med trygghetsoch säkerhetsfrågor. Polismyndigheten menar att personalen på stationerna får en nyckelroll och att kamerasystem med inspelningsmöjligheter och lagringsmöjlighet under mer än de 24 timmar som generellt gäller inom kollektivtrafiken idag. En förutsättning är förstås att tillstånd för kamerasystem med inspelningsmöjlighet ges. Yttrandet avslutas med uppmaningen att Polismyndigheten bör ges tillfälle att komma med synpunkter under arbetet med stationsutformning med mera i frågor som rör säkerhets- och trygghetsaspekter. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret tackar för synpunkterna och återkommer gärna för diskussion när det blir aktuellt att titta på trygghets- och säkerhetsaspekter vid stationsutformning. 7. Sjöfartsverket, Sjöfartsverket ser positivt på ÅVS:en och har i sak inget att erinra kring den föreslagna linbanan över Göta älv, mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen. Sjöfartsverket är även positivt till flera linbanor över Göta älv men menar att det krävs ytterligare underlag för att kunna ta slutgiltig ställning till dessa. I yttrandet anger Sjöfartsverket att trafikkontorets ambition att linbanan ska ha en lägsta segelfri höjd om 45 meter är positivt då det innebär fortsatt möjlig passage för sjöfarten som idag går under Älvsborgsbron. I det fortsatta utredningsarbetet bör höjdsystemet RH200 tillämpas och den ekvation som anges i yttrandet användas för beräkning av segelfri höjd. Vid delatjutformning och placering av fundament ska eventuella säkerhetsavstånd till befintlig farled, kajer med mera beaktas. Sjöfartsverket anser vidare att det fortsatta utredningsarbetet ska innehålla risk- och konsekvensanalyser för att om möjligt identifiera och belysa risker som inte uppmärksammats i ÅVS:en. Sjöfartsverket uppger slutligen att det är berett att medverka i det fortsatta arbetet och i samrådsförfaranden för att bidra till ett framgångsrikt projekt. Trafikkontorets kommentar: Trafikkontoret noterar synpunkterna och återkommer i detaljplaneskedet. Inledande samtal har förts med Göteborgs Hamn, Stena Line och Stena Fastigheter för att finna en lösning som fungerar för alla parter gällande hamnverksamheten vid Masthugget. 8. Statens geologiska institut (SGI), SGI lägger särskild vikt vid miljötekniska frågor, geoteknisk omgivningspåverkan och geotekniska säkerhetsfrågor såsom ras, skred och erosion i sitt yttrande. 20 ( 46)

Stadsbyggnadsdirektör

Stadsbyggnadsdirektör Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-27 BN 2017-01-17 Diarienummer 0122/16 Planavdelningen Eva Sigurd Telefon 031-368 17 49 E-post: eva.sigurd@sbk.goteborg.se Planbesked och uppdrag för detaljplaner för Linbanestationer,

Läs mer

Fastställande av åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021 samt fortsatt process för ett genomförande

Fastställande av åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021 samt fortsatt process för ett genomförande TN 194 /16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 15 juni 2016 Diarienummer 2367/15 Samhälle och planering Per Bergström Jonsson Telefon 031-3682655 E-post: per.bergstrom.jonsson@trafikkontoret.goteborg.se Fastställande

Läs mer

LINBANOR OCH HÅLLBAR TILLGÄNGLIGHET

LINBANOR OCH HÅLLBAR TILLGÄNGLIGHET LINBANOR OCH HÅLLBAR TILLGÄNGLIGHET - För vem och hur? 2016-08-31 Per Bergström Jonsson Emma Josefson Göteborgs stad, Trafikkontoret TACK GÖTEBORGARE! 2 VARFÖR HAR VI UTRETT LINBANOR? En av 23 förstudier

Läs mer

JÄRNTORGET - LINDHOLMEN PÅ 5 MINUTER (OCH SEN GÖTEBORG PLANERAR FÖR EN STOMLINBANA. - Från en kul idé till en bra idé

JÄRNTORGET - LINDHOLMEN PÅ 5 MINUTER (OCH SEN GÖTEBORG PLANERAR FÖR EN STOMLINBANA. - Från en kul idé till en bra idé JÄRNTORGET - LINDHOLMEN PÅ 5 MINUTER (OCH SEN VIDARE ) GÖTEBORG PLANERAR FÖR EN STOMLINBANA 2016-09-21 Per Bergström Jonsson, Göteborgs stad, Trafikkontoret - Från en kul idé till en bra idé Koblenz

Läs mer

ETABLERA LINBANOR I GÖTEBORG

ETABLERA LINBANOR I GÖTEBORG ETABLERA LINBANOR I GÖTEBORG - Från en kul idé till en bra idé 2016-02-02 Öppet möte om linbanor Lindholmen Science Park Emma Josefson och Per Bergström Jonsson, Göteborgs stad, Trafikkontoret TACK GÖTEBORGARE!

Läs mer

Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun

Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun Programsamrådshandling 2015-03-06 Dnr 2015/0229 KS203 Visionsbild över Väsjön (illustration: DinellJohansson)

Läs mer

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2015-12-01 Diarienummer: 0506/12 Aktbeteckning: 2-5300 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans

Läs mer

Snabbt över älven i en växande stad. Göteborgs nya linbana

Snabbt över älven i en växande stad. Göteborgs nya linbana Snabbt över älven i en växande stad Göteborgs nya linbana GÖTEBORGS STADSLINBANA, DEN FÖRSTA LINJEN Investeringskostnad Drift m.m Personalbehov Kapacitet Antal stationer Antal torn Linbanans längd Restid

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun

Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun 1 [5] 3013:513 Referens Zillah Bood Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun Ärendet Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 12 april 2016 om

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg Aktbeteckning: 2-5233 Granskningsutlåtande Datum: 2014-03-20 Diarienummer: 0371/12 Petter Frid Telefon: 031-368 15 70 E-post: petter.frid@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder med särskild service vid

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen i Göteborg

Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-12-20 Diarienummer: 434/13 Aktbeteckning: 2-5364 Christer Persson Telefon: 031-368 18 56 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

Frågor & svar kring linbana i Sollentuna

Frågor & svar kring linbana i Sollentuna Sida 1 av 6 Frågor & svar kring linbana i Sollentuna Frågor kring förutsättningarna för linbana som kollektivtrafik Varför vill Sollentuna satsa på linbana? Sollentuna är en kommun som växer. Inte minst

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Diarienummer: 0122/16 FK Diarienummer: 0298/16. Eva Sigurd Telefon: E-post:

Diarienummer: 0122/16 FK Diarienummer: 0298/16. Eva Sigurd Telefon: E-post: 2016-12-27 Diarienummer: 0122/16 FK Diarienummer: 0298/16 Eva Sigurd Telefon: 031-368 17 49 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplaner för Linbanestationer, linjesträckning

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

E6 Tingstad - Bäckebol

E6 Tingstad - Bäckebol SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 Tingstad - Bäckebol Göteborgs Stad, Västra Götalands län Projektnummer: 144007 2016-03-29 Del av informationsutställning som visades för allmänheten januari 2016. Trafikverket Trafikverket,

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter på Förstudie: Linbanor som urban kollektivtrafik i Göteborg

Sammanställning av inkomna synpunkter på Förstudie: Linbanor som urban kollektivtrafik i Göteborg Dnr 0918/13 Sammanställning av inkomna synpunkter på Förstudie: Linbanor som urban kollektivtrafik i Göteborg Trafikkontoret, Göteborgs Stad Hösten 2014 Göteborgs Stad Trafikkontoret Besöksadress: Köpmansgatan

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Att etablera urbana linbanor i Göteborg. Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021

Att etablera urbana linbanor i Göteborg. Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Att etablera urbana linbanor i Göteborg Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Godkänd av Trafiknämnden den 15 juni 2016 Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Att etablera urbana linbanor

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Innehållsförteckning Utställningsutlåtande vad är det?... 2 Hur har utställningen gått till?...

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse Gällande Göteborg Energi Nät AB:s ansökan om linjekoncession för 130-kv markförlagd kabel på sträckan Brantingsmotet Brunnsbomotet, Göteborg stad, Västra Götalands län. 2015-09-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen..

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. 2017-06-16 Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. Detta yttrande gäller på utfärdandedatum. LFV förbehåller sig rätten att revidera

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:265 RI (Dnr 123-1570/2017) Upphörande av underhåll på sidospår längs Mälarbanan i Sundbyberg (bdl 404) och Spånga (bdl 445) i Sundbybergs och Stockholms stad, Stockholms län samt hemställan om

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Norrköping 2013 01 04 Länsstyrelsen Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten Att. Helena Carling 462 82 Vänersborg Yttrande över remiss Härmed överlämnas LFV/ANS yttrande över i rubriken nämnda remiss.

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Behovsbedömning avseende linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna kommun

Behovsbedömning avseende linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna kommun Kommunledningskontoret 20150306 Stefan Larsson Sida 1 av 7 Planarkitekt 08579 215 95 Dnr 2013/0677 KS.310 Behovsbedömning avseende linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna

Läs mer

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: SBF 2015/27 Stadsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation Luleå kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-12-18 Bakgrund (ev.) Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

är öppen för på- och avstigning.

är öppen för på- och avstigning. Detaljplaneprogram Linbanans stationer Programförslaget innehåller fyra linbanestationer mellan Häggvik station och Väsjön. Möjlighet finns att förlänga sträckan med ytterligare en station i Södersätra.

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Frågor och svar om tvärlänk i Torslanda

Frågor och svar om tvärlänk i Torslanda Frågor och svar om tvärlänk i Torslanda 1. Har det beslutats om att bygga en tvärlänk? Nej, för att genomföra en tvärförbindelse behöver flera olika beslut tas på olika nivåer, och i olika omgångar. Nu

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Vägplan: Gång- och cykelväg utmed Ryggebolvägen och Skallsjövägen. Samråd 2 september 2016

Vägplan: Gång- och cykelväg utmed Ryggebolvägen och Skallsjövägen. Samråd 2 september 2016 Vägplan: Gång- och cykelväg utmed Ryggebolvägen och Skallsjövägen Samråd 2 september 2016 Innehåll 1. Planeringsprocess enligt väglagen 2. Planeringsprocessen för gång- och cykelväg i Ryggebol 3. Syfte

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun TÖP LIS-områden, Forshaga kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kommunfullmäktige i Forshaga kommun har gett miljö- och byggnämnden i uppdrag att ta fram förslag på s.k. LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE - PROGRAM 2014-12-12 Dnr: 2013/482. Planprogram för Elektronen 12 och Sandskogen 2:1 m.fl. i Ystad Ystads kommun, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE - PROGRAM 2014-12-12 Dnr: 2013/482. Planprogram för Elektronen 12 och Sandskogen 2:1 m.fl. i Ystad Ystads kommun, Skåne län Planprogram för Elektronen 12 och Sandskogen 2:1 m.fl. i Ystad Ystads kommun, Skåne län PROGRAMSAMRÅDET Program till detaljplan för Elektronen 12 och Sandskogen 2:1 m.fl., upprättat 2014-07-10, har varit

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet Detaljplan för Nolgård 1:334, 1:335, 1:336 Hammarö kommun Värmlands län UTLÅTANDE Efter granskningsskedet PLANENS SYFTE Syftet av planändringen är att fastigheten Nolgård 1:334 blir mark för handel, småindustri

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan SAMRÅDSREDOGÖRELSE Laxå kommun LIS tematiskt tillägg till översiktsplan Askersund, Laxå och Lekeberg kommuner Sammanställning av yttranden inkomna under samrådstiden 10 dec 2014 30 jan 2015 och som berör

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

del av Dunshult 1:1, 1:5

del av Dunshult 1:1, 1:5 Detaljplan för del av Dunshult 1:1, 1:5 Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2013-04-05 Planenheten Antagen av byggnadsnämnden 2013-04-18 Laga kraft 2013-05-13 UTLÅTANDE

Läs mer

Avsiktsförklaring utredning av uppställningsspår vid Västerås västra, lokstallen

Avsiktsförklaring utredning av uppställningsspår vid Västerås västra, lokstallen 1 (5) Ärendenummer Trafikverket TRV-xxxx:xxxx Västerås stad xxx Jernhusen xxx Region Västmanland xxx Avsiktsförklaring utredning av uppställningsspår vid Västerås västra, lokstallen Avsiktsförklaringen

Läs mer

DEL AV GULDFISKEN 1 MED FLERA

DEL AV GULDFISKEN 1 MED FLERA KS/2014/497 GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV GULDFISKEN 1 MED FLERA HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN Aktuellt detaljplanområde markerat med heldragen röd linje. ANTAGANDEHANDLING 2015-01-30 BAKGRUND

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras?

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras? Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland Hur ska landskapet hanteras? 1 2013-11-28 Kapaciteten räcker inte till på Västra Stambanan Stora brister för både person- och godstrafik pekades

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9

Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9 2015-04-10 Pia Hjalmarsson Stena Renewable AB Box 7123 402 33 Göteborg Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9 Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan.

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan. Stadsbyggnadskontoret Luft-PM för Backaplan en bilaga till program för Backaplan www.goteborg.se Innehållsförteckning 3 Bakgrund 5 Beskrivning av området 5 Programmets syfte 5 Trafik biltrafik Kollektivtrafik

Läs mer

Länsstyrelsen har inget att erinra mot vad som föreslås. Beskrivning och MKB behöver förtydligas enligt nedanstående.

Länsstyrelsen har inget att erinra mot vad som föreslås. Beskrivning och MKB behöver förtydligas enligt nedanstående. Samrådsyttrande 2017-05-02 Bilaga S3 sid 1/15 Diarienummer 407-12178-2017 Sida 1(2) Samhällsbyggnadsenheten Arkitekt @vattenfall.com @poyry.com @lansstyrelsen.se Yttrande över ansökan om att flytta markkablar

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Teglagärdet m.fl. B404. Särskilt utlåtande Upprättad 2014-03-03. Dnr. 2013-1686. Ändring av detaljplan för. Skara kommun, Västra Götalands län

Teglagärdet m.fl. B404. Särskilt utlåtande Upprättad 2014-03-03. Dnr. 2013-1686. Ändring av detaljplan för. Skara kommun, Västra Götalands län B404 Dnr. 2013-1686 Ändring av detaljplan för Teglagärdet m.fl. Skara kommun, Västra Götalands län Särskilt utlåtande Upprättad 2014-03-03 SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN

Läs mer

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL .N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL... Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-10 12 PU 103115 Mölndals stads yttrande angående kungörelse om tillstånd att anlägga Västlänkens och Olskrokens

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Lokaliseringsutredning Bollebygd Borås. Orangeriet Film om projektet

Projekt Göteborg-Borås. Lokaliseringsutredning Bollebygd Borås. Orangeriet Film om projektet Projekt Göteborg-Borås Lokaliseringsutredning Bollebygd Borås Orangeriet 2016-09-06 Sex mil dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Film

Läs mer

Detaljplan för handel och kontor vid Södra Hamngatan inom stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg

Detaljplan för handel och kontor vid Södra Hamngatan inom stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg Samrådsredogörelse Datum: 2009-03-31 Diarienummer: 0312/09 (FIIa 5005) Distrikt Söder, Plangruppen Louise Österlin Telefon: 031-368 16 46 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för handel

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer