Version 1,1. GC-kalk. Manual och bakomliggande formler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Version 1,1. GC-kalk. Manual och bakomliggande formler"

Transkript

1 1 Version 1,1 GC-kalk Manual och bakomliggande formler

2 2 INNEHÅL FÖRTECKNIG 1. INLEDNING SAMHÄLLSEKONOMISKA KALKYLER MED GC- KALK KALKYLENS BERÄKNINGSSTEG FÖR CYKELÅTGÄRDER Cykel KALKYLENS BERÄKNINGSSTEG FÖR GÅNGÅTGÄRDER Gång VAD SKA MAN TRO OM RESULTATET? BLI VÄN MED GC- KALK ATT BEDÖMA ANTALET NYGENERERADE CYKELRESOR MINSKAD BILTRAFIK MER OM VÄRDERINGARNA KALKYLFÖRUTSÄTTNINGAR Restid och bekvämlighet Fordonskostnader TRAFIKSÄKERHET CYKEL Länk: Korsning: TRAFIKSÄKERHET GÅNG Länk: Korsning: BILTRAFIKENS EXTERNA EFFEKTER SKATTEINTÄKTER HÄLSA RELATERAD TILL FYSISK AKTIVITET CYKEL HÄLSA RELATERAD TILL FYSISK AKTIVITET - GÅNG MINSKNING AV KORTTIDSSJUKFRÅNVARON CYKEL MINSKNING AV KORTTIDSSJUKFRÅNVARON GÅNG FORMELSAMLING Förkortningar FORMLER REFERENSER BILAGA... 27

3 3 1. Inledning GC- kalk är ett verktyg för samhällsekonomiska kalkyler för gång och cykelåtgärder och i detta dokument beskrivs hur GC- kalk används. För att starta GC- kalk och aktivera innehållet klick på rutan Alternative i fliken start. Kalkyler för gång eller cykelåtgärder bestäms av användaren beroende på vad man vill jobba med. Och detta bestäms genom att klicka på gälland pil i kalkylläge i fliken start. Vill man jobba med cykel klickar man på gällande pil i kalkylläge och väljer alternativet cykel. Vill man jobba med gång väljer alternativet gång. Man behöver inte vandra runt för att göra olika kalkyler för olika åtgärder. Tanken är att verktyget ska - vara enkelt att använda, - vara flexibelt, så att det kan användas med olika ambitionsnivåer och kunna vidareutvecklas allt eftersom ny kunskap om effekter och värderingar blir tillgänglig, - hantera den teori och de värderingsmetoder som har utvecklats i tidigare projekt och - hantera samhällsekonomisk metodik på ett trovärdigt och korrekt sätt. För att lösa utmaningarna ovan har vi gjort två grundläggande val: - Verktyget är byggt i Excel. - Indata matas in länk för länk. Vid sidan av GC-kalk kan man ha nätverket uppritat för att åskådliggöra det eller så kan man ha nätverket inlagt i ett rutvalsprogram allt utifrån vad som passar den enskilda användaren och beslutssituationen. I denna manual går vi först igenom de steg i vilka kalkylen görs och sedan gör vi hur värderingarna sätts. Vilka värden som rekommenderas anges i Trafikverkets publikation Gemensamma förutsättningar och i ASEK 5, i manualen står endast bakgrunden till värderingarna. Avslutningsvis redovisas de formler som ligger till grund för beräkningarna. Ursprungligen verktyget utvecklat för att hantera samhällsekonomiska kalkyler enbart för cykelåtgärder och då kallades Cykalk. För utveckling av Cykalk ansvarar WSP Analys & Strategi 1, Logica Sverige AB och dåvarande Vägverket. Hälsoeffektberäkning som finns i verktyget dock hämtad från WHO effektmodell för cykling 2. GC- kalk är en utvecklad version av Cykalk för att nya kunskaper om effekter och värderingar om gångtrafikanter blev tillgängliga på senare tid. Dessutom gamla kunskaper om cyklister blev uppdaterades. Logica, Trafikverket och Triona ansvarar för utvecklingen av GC- kalk. Hälsoeffektberäkning för gångtrafikanter, liksom för cykel hämtades från WHO effektmodell för gångtrafikanter 3. 1 WSP ansvarar även för framtagning av stor del av denna manual 2 Health Economic Assessment Tool for Cycling (HEAT). 3 Health Economic Assessment for Walking (HEAT): För beskrivning av modellen se WHO Meeting Rapport (2010); Oxford, Stor Britania.

4 4 2. Samhällsekonomiska kalkyler med GC- kalk Enkelt utryckt den samhällsekonomiska nyttan av cykel och gångåtgärder kan redovisas enligt följande beräkningsexempel. I exemplet nedan (figur 1) antas att man går/cyklar mellan två punkter, från A till B och tillbaka till A dvs. från hem till jobbet och tillbaka till hemmet. Beroende på sina preferenser väljer gångtrafikanter/cyklister antingen rutt 1 eller rutt 2. Kanske rutt 1 är mer attraktiv det är också separerad från motorfordon men tar lite längre restid än det tar på rutt 2. Preferensen för attraktiva och bilfriväg miljö är större hos gångtrafikanter/cyklister och kanske föredrar de rutt 1 än rutt 2. I verkligheten är nätverket är mer komplicerad än exemplet. Efter jobbet kanske går/cyklar man till affären eller bowlinghall istället att gå/cykla hem direkt. I detta fall bli en extra rutt för gång/cykeltrafikanten dvs. förutom rutt 1 använder man rutt 3 också. För gångtrafikanter är problemet mer komplicerat. Även om gång i grunden inte skiljer sig från cykling, oron var mer uttalad för gång än for cykling på grund av mer heterogena mönster av gångtrafikanter. Mönstret hur man går varierar kraftigt beroende på olika platser och olika tider. Trots alla dessa komplikationer att beskriva verkligheten med enkel antagande om hur man huvudsakligen cyklar/går mellan två punkter (hem- jobb- hem) är viktigt för att förstå del av verkligheten. Exemplet nedan (figur 1) därför kan vara lämpligt för att exemplifiera ny genererade cykel/gångtrafik och värderingar. Allra först några begrepp: En OD-relation, som också kallas OD-par, 4 går mellan två målpunkter, t.ex. mellan A och B som i figuren nedan. I ett nätverk av (cykel- gång) vägar kan det finnas flera OD-relationer, t.ex. A-C och B-C. Varje OD-relation kan ha flera rutter, dvs. flera alternativa gångvägar, cykelvägar eller stråk. Varje rutt kan i sin tur ha flera länkar. En länk är en vägsträcka som är homogen (enhetlig) när det gäller typväg (bekvämlighetsklass), hastighet och det antal resor som görs på den. En länk kan alltså passera en korsning. A Länk 3 (tunnel) Rutt 2 Länk 1 (cykelbana) Länk 4 (cykelfält) Rutt 1 B Länk 2 (blandtrafik) 4 OD står för Origin Destination, dvs. Startpunkt Målpunkt.

5 5 Figur 1. En OD-relation (origin - destination) som går mellan målpunkten A och målpunkten B. OD-relationen har två rutter som var och en består av två länkar. 2.1 Kalkylens beräkningssteg för cykelåtgärder Cykel Utgångspunkt för beräkningarna av cykelåtgärder är att man jämför två alternativ: ett jämförelsealternativ (), dvs. en situation där den åtgärd som ska analyseras inte är genomförd, och ett utredningsalternativ (UA), dvs. en situation där den åtgärd som ska analyseras är genomförd. Nedan beskrivs hur beräkningarna genomförs. Varje steg totalt åtta beskrivs först översiktligt och därefter mer detaljerat i kursiv stil. Längre ned i handledningen står det mer om vad som menas med de olika kalkylförutsättningar och värderingar som används, och hur beräkningarna (formlerna) är uppbyggda. 1. Vid beräkning av enbart cykelåtgärder klick på gällande pil i kalkylläge i fliken start och välj alternativet cykel. 2. Fyll i gällande ekonomiska värderingar och andra kalkylförutsättningar i de gröna fälten i fliken Värderingar _cykel i GC- kalk (dvs. i själva excel-arket). I de flesta fall finns default - rekommendationer, dvs. du kan använda de siffror som redan är ifyllda. Mer information om kalkylförutsättningarna och värderingarna finns i avsnittet Mer om värderingarna nedan. Se till att årtalen och övriga kalkylförutsättningar och värderingar stämmer. Om man gör flera kalkyler som ska kunna jämföras med varandra är det viktigt att kalkylförutsättningarna och värderingarna är desamma för alla dessa kalkyler. 3. Fyll i investerings- och driftkostnaderna i fliken Indata- kostnader. Kostnaderna ska anges utan skattefaktorer 5 (dessa läggs på av programmet). Observera att kostnaderna ska anges i samma prisnivå (t.ex års prisnivå) som de monetära värderingarna i fliken värderingar_ cykel. Om en åtgärd t.ex. kostar 1,5 miljon kronor under ett år, skriv denna siffra i cell B7 (Byggstartsår). Om åtgärden istället kostar 1,5 miljon kronor jämnt fördelade under två år, skriv i cell B7 och i cell B8. Om drift och underhåll beräknas kosta kronor per år och kalkylperioden är 30 år, skriv in i varje ruta fr.o.m. cell C8 t.o.m. cell C Rita upp hur ditt nätverk ser ut i (dvs. innan åtgärden är genomförd) och döp länkarna med siffror. Uppritningen görs alltså endast för din egen överblick under arbetet och för att kunna åskådliggöra resultatet. Rita nätverket i Word, på ett löst papper eller på det sätt som passar dig. Skriv in länkarnas egenskaper (längd, bekvämlighetsklass 6 etc.) i fliken Indata- nät_ cykel. 5 Begreppet förklaras i avsnittet Mer om värderingarna längre ned. 6 Cykelbana, Cykelfält på gata, Blandtrafik respektive Cykelbana vid väg. Kategorin Blandtrafik på gata är framför allt tänkt för blandningen cyklar/motordriven trafik.

6 6 Den första vägtypen beskriver du på rad 9. I kolumn C anger du typ av vägen. Klicka på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil och välj mellan länk och korsning. Väljer du länk beskriver du den första länk på rad 9. I kolumn D anger du vägens hastighet. Klicka på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil och välj mellan olika hastighetsgräns. I kolumn E anger du antal cykelresor i både riktningar och i kolumn F anger du antal motorfordon i både riktningar. I kolumn G anger du hur lång länken är mätt i km och i kolumn H anger du cykelns medelhastighet (medelhastighet ska inte överstiga eller understiga 15km/h). På en cykelväg med normala förhållanden och höjdskillnader brukar medelhastigheten vara 15 km/h. I kolumn J anger du genomsnittlig väntetid i korsning, totalt för länken men per resa, mätt i minuter. I kolumn K anger du länkens bekvämlighetsklass. Klicka på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil. Klicka på pilen och välj ett alternativ. Utifrån dessa uppgifter beräknar programmet cyklisternas generaliserade kostnad 7 per resa. Gör om samma sak för alla länkar i ditt nätverk. Hur många länkar ska man då ta med? Helst bör alla länkar vars resande berörs tas med, men man kan i de flesta fall behöva begränsa sig för att göra nätverket överskådligt. En länk bör vara homogen, dvs. enhetlig, med avseende på bekvämlighetsklass, hastighet och antal resande. Så länge den är det behöver du inte skapa en ny länk bara för att cykelrutten passerar en korsning. Väntetid i korsning skrivs ju in separat. 5. Ange hur många resor som görs på varje länk i, totalt i båda riktningar 8. Underlagsdata kan ibland tas från räkningar eller resvaneundersökningar, men i de flesta fall måste de kompletteras med (och ibland ersättas av) bedömningar. Du måste även hålla reda på många resor som sker i varje OD-relation, dvs. mellan varje par av målpunkter. Denna kunskap kommer du att behöva i steg 6. Om du väljer korsning det gör du samma sak som du gjorde på länk/länkar. Denna gång behöver du inte fylla resans längd i kolumn G och cykelns hastighet i kolumn H. 6. Rita upp hur nätverket ser ut efter att åtgärden är genomförd, i UA. Skriv in länkarnas nya egenskaper (längd, hastighet etc.) i fliken Indata- nät_ cykel. Här gör du alltså samma sak som i punkt 4, men för utredningsalternativet istället, dvs. när åtgärden är genomförd. Vägens hastighetsgräns, länkens längd i km, den genomsnittliga hastigheten och väntetiden i korsning anges i kolumnerna L, N, O respektive Q. (Kanske har cykelvägen blivit genare/kortare 7 Med generaliserad kostnad menas varje resas totala kostnad för resenären mätt i både tid, pengar (fordonskostnad) och bekvämlighet. 8 Kan vara VADT/ veckovardagsdygnstrafik (medeltalbaserad på mätningar från måndag till fredag). Eller VDT/veckodygnstrafik (medeltal baserat på mätning från måndag till söndag).

7 7 eller så har kanske länkens korsningar byggts om och cykelanpassats så att väntetiden har blivit kortare?) Bekvämlighetsklassen anges i kolumn R. Om du väljer korsning det gör du samma sak som du gjorde på länk/länkar. Denna gång behöver du inte fylla resans längd i kolumn N. I kolumn S anger du typ åtgärder. Klick på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil och välj typ åtgärd bland 4 alternativ. När du har kommit så här långt beräknar programmet den generaliserade kostnaden per resa, mätt i kronor, och gör en konsumentöverskottsberäkning för den existerande/kvarvarande trafiken (se i avsnittet Formler nedan för att se hur detta går till). I konsumentöverskottsberäkningen värderas alltså förändrad bekvämlighet genom att olika bekvämlighetsklasser har olika tidsvärden (det är kalkylmässigt samma sak som att ha ett tidsvärde och separata bekvämlighetsvärden). Konsumentöverskottsberäkningen för de existerande trafikanterna görs enligt samma princip som i Trafikverkets kalkylprogram EVA: man jämför resenärernas resuppoffring före och efter åtgärden. 7. Lägg ut resandeökningen (de nytillkomna resor som görs p.g.a. åtgärden) på de rutter där man har gjort förbättringar, dvs. där cyklisterna har fått egen cykelbana, cykelfält eller bekvämligheten förbättrats. För nya tillkommanderesor använd 20 procent av befintliga resor om statistisktunderlag eller lokalkännedom saknas. Om det i görs totalt 100 cykelresor i nätverket och åtgärden ger upphov till 20 % fler cykelresor, detta skrivs automatisk i kolumn M cykelresor på de olika stråken. Observera alltså att det handlar om nytillkomna resor nya cyklister och/eller nya resor. Om alla resor i nätverket är tur- och returresor innebär detta att 20 nya resor. När du har kommit så här långt har GC- kalk räknat ut med hur mycket som åtgärden (utbyggandet av cykelbana, cykelfält, osv.) ökar resandet (i antal resor och i cykelkilometer). Dessa uppgifter använder GC- kalk till att räkna ut bland annat minskning av sjukfrånvaron, hälso- och trafiksäkerhetseffekter, samt konsumentöverskottet för de nygenererade. (dvs. de som tidigare reste med ett annat färdmedel eller inte reste alls). 8. Gå till fliken Resultatflik cykel beräkningen är klar! Titta gärna igenom siffrorna. Verkar de rimliga? I annat fall kan du ha gjort fel någonstans. Gå tillbaka och kontrollera! Om du vill ändra något för att se hur det påverkar resultaten, gör då det och sedan gå tillbaka resultatfliken och kolla.

8 8 2.2 Kalkylens beräkningssteg för gångåtgärder Gång Utgångspunkt för beräkning av gångåtgärder är det samma som för cykelåtgärder, att man jämför två alternativ: ett jämförelsealternativ () och ett utredningsalternativ (UA). Nedan beskrivs hur beräkningarna genomförs. Varje steg totalt nio beskrivs först översiktligt och därefter mer detaljerat i kursiv stil. 1. Vid beräkning av enbart gångåtgärder klick på gällande pil i kalkylläge i fliken start och välj alternativet gång. 2. Fyll i gällande ekonomiska värderingar och andra kalkylförutsättningar i de gröna fälten i fliken Värderingar_ gång i GC- kalk (dvs. i själva excel-arket). I de flesta fall finns default - rekommendationer, dvs. du kan använda de siffror som redan är ifyllda. Mer information om kalkylförutsättningarna och värderingarna finns i avsnittet Mer om värderingarna nedan. Se till att årtalen och övriga kalkylförutsättningar och värderingar stämmer. Om man gör flera kalkyler som ska kunna jämföras med varandra är det viktigt att kalkylförutsättningarna och värderingarna är desamma för alla dessa kalkyler. 3. Fyll i investerings- och driftkostnaderna i fliken Indata kostnader. Kostnaderna ska anges utan skattefaktorer 9 (dessa läggs på av programmet). Observera att kostnaderna ska anges i samma prisnivå (t.ex års prisnivå) som de monetära värderingarna i fliken Värderingar_ gång. Om en åtgärd t.ex. kostar 1,5 miljon kronor under ett år, skriv denna siffra i cell E7 (Byggstartsår). Om åtgärden istället kostar 1,5 miljon kronor jämnt fördelade under två år, skriv i cell E7 och i cell E8. Om drift och underhåll beräknas kosta kronor per år och kalkylperioden är 30 år, skriv in i varje ruta fr.o.m. cell F8 t.o.m. cell F Rita upp hur ditt nätverk ser ut i (dvs. innan åtgärden är genomförd) och döp länkarna med siffror. Uppritningen görs alltså endast för din egen överblick under arbetet och för att kunna åskådliggöra resultatet. Rita nätverket i Word, på ett löst papper eller på det sätt som passar dig. Skriv in länkarnas egenskaper (längd, bekvämlighetsklass 10 etc.) i fliken Indata- nät_ gång. Den första länken beskriver du på rad 9. I kolumn C anger du typ av vägen. Klicka på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil och välj mellan länk och korsning. Väljer du länk beskriver du den första länk på rad 9. I kolumn D anger du hastighes gräns, i kolumn E antal gångresor och i kolumn F antal motorfordon. I kolumn G anger du hur lång länken är mätt i km och i kolumn H anger du medelhastigheten (medelhastighet ska inte överstiga eller 9 Begreppet förklaras i avsnittet Mer om värderingarna längre ned. 10 Gångväg fri, gångväg bland cyklister, blandtrafik på gatan.

9 9 understiga 5 km/h). På en gångväg med normala förhållanden och höjdskillnader brukar medelhastigheten vara 5 km/h. I kolumn J anger du genomsnittlig väntetid i korsning, totalt för länken men per resa, mätt i minuter. I kolumn K anger du länkens bekvämlighetsklass. Klicka på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil. Klicka på pilen och välj ett alternativ. Utifrån dessa uppgifter beräknar programmet gångtrafikanternas generaliserade kostnad 11 per resa. Gör om samma sak för alla länkar i ditt nätverk. Hur många länkar ska man då ta med? Helst bör alla länkar vars resande berörs tas med, men man kan i de flesta fall behöva begränsa sig för att göra nätverket överskådligt. En länk bör vara homogen, dvs. enhetlig, med avseende på bekvämlighetsklass och antal resande. Så länge den är homogen det behöver du inte skapa en ny länk bara för att gångvägen passerar en korsning. Väntetid i korsning skrivs ju in separat. 5. Ange hur många resor som görs på varje länk i, totalt i båda riktningar. Underlagsdata kan ibland tas från räkningar eller resvaneundersökningar, men i de flesta fall måste de kompletteras med (och ibland ersättas av) bedömningar. Du måste även hålla reda på många resor som sker i varje OD-relation, dvs. mellan varje par av målpunkter. Denna kunskap kommer du att behöva i steg 6. Om du väljer korsning det gör du samma sak som du gjorde på länk/länkar. Denna gång behöver du inte fylla resans längd i kolumn G och hastigheten i kolumn H. 6. Rita upp hur nätverket ser ut efter att åtgärden är genomförd, i UA. Skriv in länkarnas nya egenskaper (längd, hastighet etc.) i fliken Indata- nät_ gång. Här gör du alltså samma sak som i punkt 4, men för utredningsalternativet istället, dvs. när åtgärden är genomförd. Vägens hastighetsgräns, länkens längd i km, den genomsnittliga hastigheten och väntetiden i korsning anges i kolumnerna L, N, O respektive Q. (Kanske har gångvägen blivit genare/kortare, eller så har kanske länkens korsningar byggts om och gånganpassats så att väntetiden har blivit kortare?) Bekvämlighetsklassen anges i kolumn R. När du har kommit så här långt beräknar programmet den generaliserade kostnaden per resa, mätt i kronor, och gör en konsumentöverskottsberäkning för den existerande/kvarvarande trafiken (se i avsnittet Formler nedan för att se hur detta går till). 11 Med generaliserad kostnad menas varje resas totala kostnad för resenären mätt i både tid, pengar och bekvämlighet.

10 10 7. Lägg ut resandeökningen (de nytillkomna resor som görs p.g.a. åtgärden) på de rutter där man har gjort förbättringar, dvs. där gångtrafikanterna har fått egen gångväg fri, gångväg bland cyklister eller bekvämligheten förbättrats. 8. För nytillkommande gångtrafikanter används 20 procent av befintliga gångtrafikanter om lokalkännedom eller statistiskt underlag saknas. Om det i görs totalt 100 gångresor i nätverket och om det antas att åtgärden ger upphov till 20 % fler gångresor, detta skrivs i kolumn M på de olika stråken. Observera alltså att det handlar om nytillkomna resor inte gångtrafikanter. Om alla resor i nätverket är tur- och returresor innebär detta 20 nya resor. Om du väljer korsning det gör du samma sak som du gjorde på länk/länkar. Denna gång behöver du inte fylla resans längd i kolumn N. I kolumn S anger du typ åtgärder. Klick på en cell i denna kolumn så ser du en liten pil och välj typ åtgärd bland 4 alternativ. När du har kommit så här långt har GC- kalk räknat ut med hur mycket som åtgärden ökar gåendet (i antal gångresor och i gångkilometer). Dessa uppgifter använder GC- kalk till att räkna ut bland annat minskningen av sjukfrånvaron, hälso- och trafiksäkerhetseffekter, samt konsumentöverskottet för de nygenererade gångtrafikanter (dvs. de som tidigare reste med ett annat färdmedel eller inte reste alls). 9. Gå till fliken Resultatflik gång beräkningen är klar! Titta gärna igenom siffrorna. Verkar de rimliga? I annat fall kan du ha gjort fel någonstans. Gå tillbaka och kontrollera! Om du vill ändra något för att se hur det påverkar resultaten, gör då det och sedan gå tillbaka resultatfliken och kolla. 2.3 Vad ska man tro om resultatet? Nettonuvärdekvoten, nnk-i, 12 är det i Sverige traditionella sättet att mäta samhällsekonomisk lönsamhet på. En negativ nnk-i, dvs. som är mindre än 0, betyder att åtgärden inte anses samhällsekonomiskt lönsam; kostnaderna är större än nyttorna. En positiv nnk-i, dvs. som är större än 0, betyder att åtgärden anses samhällsekonomiskt lönsam. En nnk-i på 1,0 innebär t.ex. att samhället får en krona i vinst per satsad krona. Man måste dock vara medveten om att alla effekter av en åtgärd inte fångas i en samhällsekonomisk kalkyl. En nettonuvärdekvot bör alltså inte ensam utgöra grund för ett beslut, men däremot kan den utgöra en viktig del av beslutsunderlaget. Om man får en kraftigt positiv (eller negativ) nettonuvärdekvot, och inga misstag hittas i kalkylen, är sannolikheten trots allt stor att åtgärden är samhällsekonomiskt lönsam (olönsam). 12 NNK-i = (nytta kostnad) / kostnad. I GC-kalk beräknas kvoten både med och utan drift- och underhållskostnader i nämnaren.

11 Bli vän med GC- kalk För att sätta sig in i GC- kalk kan det vara bra att göra några enkla exempel och se hur resultaten förändras. Om det gäller till exempel cykelåtgärder klick på pilen kalkylläge och välj cykel i fliken start. Börja med att sätta alla indata till enkla siffror; anta t.ex. 10 cyklister som i kör 5 km med en hastighet på 15 km/h. Du har alltså bara en rutt med en enda länk i ditt nätverk; en möjlig resväg från A till B. Sätt alla tidsvärden (fliken Värderingar_ cykel ) till 100 kr/h och kalkylperioden till 1 år och se till att samma årtal anges för Byggstartsår och Diskonteringsår. Då slipper du tänka på diskonteringen/ekonomiberäkningen när du räknar. Anta att den åtgärd som ska utredas innebär att cykelvägen kortas från 5 till 4 km (allt annat är lika). Lägg inte till någon nygenererad eller överflyttad trafik. Titta sedan på resultatfliken och fundera över varför de olika posterna ändras som de gör, eller inte ändras eftersom inga nya resor tillkommer i exemplet. Sök sedan svaren i formelsamlingen (om du är riktigt ambitiös kan du handräkna vid sidan av). Därefter kan du lägga på en ny sak i taget. Gör förslagsvis följande test: - Lägg till några nygenererade trafikanter. - Variera andra parametrar än avståndet. Testa t.ex. att byta bekvämlighetsklass, (dvs. blandtrafik, cykelfält etc.) Observera att du då måste se till att tidsvärdena inte är lika höga för alla bekvämlighetsklasser. - Pröva att lägga till en länk till (rita upp nätverket på ett papper framför dig). Det enklaste att börja med för att träna upp intuitionen är att tänka sig två länkar som är alternativa rutter från A till B. - Du kan också göra beräkningen för ett nätverk med många länkar och målpunkter. Då är det svårt att handräkna att effekterna är rätt; syftet är istället att få en känsla för programmets användbarhet i komplicerade situationer. Vill du jobba med gångåtgärder klick på pilen kalkylläge och välj gång i fliken start. Precis som cykelåtgärder du börjar med att sätta alla indata till enkla siffror: anta t.ex. 10 gångare som i går 3 km med en hastighet på 5 km/h. Du har bara en enda möjlig resväg från A till B. Sätt alla bekvämlighetsvärden (fliken värderingar_ gång) till 100 kr/h och kalkylperioden till 1 år och se till samma årtal anges för Byggstartår och Diskonteringsår. Anta att den åtgärd som ska utredas innebär att gångvägen kortas från 3 till 2 km (allt annat är lika). Sedan gör du samma sak som du gjorde ovan (för cykel) för att förstå vad som ändras och vad som inte ändras på resultat fliken och varför. 2.5 Att bedöma antalet nygenererade cykelresor Kunskap om nygenererade cykelresor är varierande beror på typ åtgärder och erfarenheter som observerades. Enligt Nilsson & Brundell Freij (2004) ett omfattande cykeltrafikprogram (cykelstråk, parkring, kampanjer m.m.) gör att cykeltrafikarbetet ökar procent. Enligt Stockholm stads trafikkontor har antal cyklister ökat med 76 procent under det senaste decenniet. Huvud anledningen är ett omfattande cykeltrafikprogram där det ingår byggande av 50 km cykelvägar och cykelparkeringar med tryckluftspumpar på några platser (Stockholm stads trafikkontor 2012). Eftersom antal tryckluftpumpar var

12 12 bara 12 och placerades enbart i slussen dess effekt på ökning av cykelresor för hela Stockholm är försumbart. Enligt befintliga bedömningar/skattningar som redovisas i underlagsrapporten till Saelinesminde (2004) tycks ungefär 20 procent av befintliga cykelresor nygenereras i samband med cykelinfrastrukturinvesteringar. Saelinesminde (TOI- 2002) baserar sina skattningar om ny genererade/framtida cyklister utifrån en genomförd studie i Lodden (Norge) och har följande grundantaganden för skattningen. 15 % (0-35 %) av bilresorna som är kollektivresor med en längd av 0-5 km blir överförda till gång- eller cykel efter åtgärd Genomsnittlig reslängd för gående är 1 km och för cyklister 3 km Gång och cykelvägar ger 20 % (5-40 %) nyskapt gång- och cykeltrafik (inte överförd trafik utan resor som inte annars skulle blivit gjorda). För att förbättra underlaget inför bedömningar av nygenererade cykelresor har Trafikverket initierat forskning som bedrivs i WSP och VTI:s regi. På kort sikt rekommenderas dock att Saelensminde (2004) 13 bedömning av framtida cyklister används. Motsvarande 20 procent av de befintliga cykelresorna bör användas som uppskattning av nytillkommande cykel och gångresor om statistiskkunskap eller lokal kännedom saknas. 2.6 Minskad biltrafik Ökningen av cykeltrafikarbetet och eller gångtrafikarbete uppstår delvis genom att tidigare bilförare väljer att cykla/gå istället, vilket i sin tur leder till att de negativa externa effekterna av biltrafiken minskar. Detta är en effekt som ska värderas i den samhällsekonomiska kalkylen. Men det är inte allt nygenererat cykel/gångtrafikarbete som bidrar positivt på detta sätt. En del av den ökade gång/cykeltrafiken motsvaras istället av - tidigare bilpassagerare, kollektivtrafikanter och fotgängare som väljer att cykla/gå istället, eller - tidigare gång/cyklister som väljer nya målpunkter, längre bort, för sina gång/cykelresor. Enligt de (begränsade) empiriska erfarenheter som redovisas i underlagsrapporterna till Naturvårdsverksrapporten Den samhällsekonomiska nyttan av cykeltrafikåtgärder 14 tycks ungefär 50 % av det cykeltrafikarbete som nygenereras i samband med cykelinfrastrukturåtgärder motsvaras av minskad biltrafik. I Börjesson & Eliassons studie (2012) visar på att ungefär 13 % av cyklisterna hade bil som andrahandsalternativt färdmedel efter cykel. 13 Saelnsminde (2004) : Cost-benefit analyses of walking and cycling track networks taking into account insecurity, health effects and external costs of motorized traffic. Transport Research Part A 14 Se Nilsson, A & Brundell-Freij, K. (2004). Åtgärder för cykeltrafiken och deras effekter. Trafikteknik, Institutionen för teknik och samhälle, Lunds tekniska högskola, Lund.

13 13 I Saelinesminde (2004) skattades även resenärernas framtida fördelning mellan olika transportmedel på basis av nuvarande fördelning givet ökade satsningar som främjar gåendet och cyklandet. Bland dagens resor med bil- eller kollektivtrafik som i framtiden ersätts av gång eller cykling, kommer 1/3 ersättas med gång och 2/3 med cykling (Saelinesminde 2004). 3 Mer om värderingarna De typer av värden som ingår i GC-kalk är desamma som för andra kalkylverktyg som används inom transportsektorn, förutom när det gäller hälsa relaterad till fysisk aktivitet. Fysiska aktiviteter värderas i dagsläget bara just i samband med åtgärder som påverkas av aktiva transporter dvs. gåendet och cyklandet. 3.1 Kalkylförutsättningar Med kalkylförutsättningar menas följande: - Prognosår är det år som prognosen görs för. I de flesta gång/cykelkalkyler görs det antagligen inte någon prognos utan endast trafikräkningar (i så fall sätts året för trafikräkningarna som prognosår). - Trafikstartsår är det år då åtgärden är genomförd och kan börja användas, det vill säga börja generera nyttor. - Byggstartsår är det år då åtgärden, t.ex. en ny gång/cykelväg, börjar byggas. Byggstartsår anger alltså när kostnader för åtgärden börjar uppkomma. För åtgärder som inte påverkar den fysiska infrastrukturen, t.ex. informationsåtgärder eller vinterväghållning, anges det år då åtgärden planeras att genomföras (om man inte har utrednings- eller utvecklingskostnader innan). För att kunna jämföra olika kalkyler/åtgärder med varandra, sätts i kalkylerna ibland samma byggstartsår även om det inte planeras bli samma i verkligheten. - Kalkylperiod (antal år) är den tidsperiod som kalkylen omfattar. Kalkylperioden börjar vid trafikstartsåret och slutar då åtgärden inte längre genererar nyttor. Avgörande för kalkylperiodens längd är inte den tekniska livslängden utan den funktionella/ekonomiska (dvs. hur länge den har en funktion i trafiksystemet). - Diskonteringsår är det år som man med hjälp av diskonteringsräntan diskonterar (räknar tillbaka) framtida värderade nyttor och kostnader till. Diskonteringsårsvärdet av en nytta som inträffar 5 år efter diskonteringsåret är alltså (nyttan/(1 + räntan)^5). - Diskonteringsränta är den ränta som framtida nyttor och kostnader diskonteras (skrivs ned) med. Räntan ska spegla att människor normalt värderar framtida effekter lägre än omedelbara effekter.

14 14 - Skattefaktor Moms (gamla skattefaktor 1) kallas inom ekonomisk litteratur samhällsekonomiskt skuggpris och avser den nytta som en resurs hade skapat i en alternativ användning. Om vi inte bygger gång/cykelvägar för pengarna antas de få en nytta motsvarande investeringskostnaden gånger den genomsnittliga skattefaktorn. I samhällsekonomiska kalkyler multipliceras därför investeringskostnaden med skattefaktor. - Trafiktillväxt före brytåret är den trafiktillväxt i procent som den aktuella infrastrukturen förväntas få per år fram till brytåret. (Kallas också trafiktillväxt 1.) - Trafiktillväxt efter brytåret är den trafiktillväxt i procent som den aktuella infrastrukturen förväntas få per år från och med brytåret. Normalt lägre än trafiktillväxt 1. (Kallas också trafiktillväxt 2.) - Brytår är det år som skiljer trafiktillväxt 1 från trafiktillväxt 2. Om brytår inte används sätts samma trafiktillväxt i GC-kalk både före och efter brytåret. För jämförbarhetens skull bör kalkylförutsättningarna i kalkyler gjorda med GC-kalk följa de som vid den aktuella tidpunkten används av Trafikverket. I programmet finns defaultvärden inlagda för några av dessa förutsättningar, som överensstämmer med de kalkylförutsättningar som rekommenderas i skrivandets stund (August 2012). Se dock Trafikverkets publikation Gemensamma förutsättningar för aktuella rekommendationer Restid och bekvämlighet Restid värderas därför att den tid som används för en resa istället skulle kunna användas till annat. Restid för cyklister värderas olika beroende på om cykelvägen går i blandtrafik, i cykelfält, på separat cykelbana eller i tunnel. Med blandtrafik menas att cyklisterna delar vägen med motorfordon eller gående. Väntetid värderas separat. Restid värderingarna har hämtats från Naturvårdsverkets rapport Den samhällsekonomiska nyttan av cykelåtgärder och betalningsviljestudier av Börjesson och Eliasson (2012) samt av Carlén och Björklund (2012). Bekvämlighet vid cykling/gång omfattar flera aspekter, som t.ex. en jämn vägbana utan halka eller snö, säker cykelparkering, trygghet och tydlig skyltning. Det finns dock ingen självklar måttstock att använda för att värdera bekvämlighetsförändringar. Istället ska de olika tidsvärdena spegla skillnader i bekvämlighet och upplevd trygghet för cyklisten/gångtrafikanter, beroende på gång/cykelvägens utformning (dvs. blandtrafik, separerad från motorfordon, etc). Denna differentiering inkluderar alltså inte samtliga bekvämlighetsaspekter och kan inte värdera t.ex. förbättrad information eller säkrare parkering Fordonskostnader Cyklisters reskostnader består av kapitalkostnader för cykel och utrustning samt driftkostnader. Fordonskostnaderna i GC-kalk är hämtade från Naturvårdsverkets rapport Den samhällsekonomiska nyttan av cykelåtgärder.

15 15 Kapitalkostnader kan beräknas med hjälp av antaganden om inköpspriser, bruksålder och kalkylränta. Det värde som används som defaultvärde i GC-kalk har beräknats med 4 procents kalkylränta under antagandet att en cykel i genomsnitt används under år beroende på om den är växellös, har 2-3 växlar eller minst 4 växlar. Driftkostnaderna för cykelresor består av kostnader för försäkring, reparationer och underhåll. I GC-kalk värderas också biltrafikens fordonskostnader schablonmässigt per fordonskm. Detta eftersom en bilförares fordonskostnader minskar när hon eller han låter bilen stå. Biltrafikens fordonskostnader hämtas från Vägverkets publikationsserie Effektsamband. 3.2 Trafiksäkerhet Cykel Länk: I GC kalk beräknas cykel olyckor cykel, singel Cykel - cykel utifrån olika antaganden. På en länk separerad från motorfordon antal singelolyckor som inträffar är högre än antal singelolyckor som inträffar ibland trafik. På en bana separerad från motorfordon förekommer fler cyklister. De trafiksäkerhetsvärden som används i GCkalk bygger på ett antagande om att 2 antal cykel olyckor dvs cykel, singel och Cykel cykel (CSCC) sker per miljon cykel km. Antal olyckor och kostnaden per olycka är det samma på olika hastighetsgräns. Varje olycka ges ett genomsnittligt ekonomiskt värde på kr oavsett hastighetsgräns. Däremot antal olyckor mellan motorfordon och cykel (MF-C) är en modellskattning på en väg miljö med hastighetsgräns 50 i blandtrafik. Denna skattning hämtade från WSP -LTH rapport Effektsamband för cyklister och gåendes trafiksäkerhet. 15 I GC- kalk gäller enbart denna skattning oavsett hastighetsgräns. Dock WSP:s rapport tar fram olika skattningar på olika hastighetsgräns. Till skillnad från CSCC kostnaderna för MF- C olyckor varierar beroende på hastighetsgräns; ju större hastighetsgräns är större kostnaden. Ett annat antagande som GC- kalk bygger på är att risken för att cyklister skadas svårt eller omkommer reduceras med 40 procent om man separerar cyklisterna från biltrafiken. Antagandet om 40 procent reducering av cyklister skada eller omkomma är en schablonmässig approximation av Elveik et al studie och en observation från en bro nor om Borlänge. Elveik et al skattning visar att risken för att cyklister skadas svårt eller omkommer reduceras med 4 procent om man flyttar cyklisterna till cykelbanor och med 15 WSP och Lunds universitet (2012). Effektsamband för cyklister och gåendes trafiksäkerhet.

16 16 35 procent om man flyttar de till cykelfält 16. Observationen från bron visade att olycksrisken minskade med 60 procent 17. Korsning: Ett annat antagande som GC-kalk bygger på är vid en korsning inträffar 1 CSCC olycka på varje cyklister och detta är oavsett hastighetsgräns. I likhet med olyckor på en länk antal olyckor och olyckskostnad varierar inte på olika hastighetsgräns. Och varje olycka ges ett genomsnittligt ekonomiskt värde på kr. För beräkningen av antal olyckor mellan motorfordon och cykel (MF-C) det används en modellskattning som WSP har tagit fram Rapport Effektsamband för cyklister och gåendes trafiksäkerhet. 18 Antal MF-C olyckor varierar inte med hastighetsgräns däremot kostnaderna variera beroende på hastighetsgräns. 3.3 Trafiksäkerhet Gång De studier som finns avseende trafiksäkerhet pekar på positiva effekter vid ombyggnad till gågata. Elvik et al (1997) metanalys visar att personskadeolyckorna på själva gågatan minskar med 60 %, vilket i första hand beror på minskning av biltrafiken. Statistiken visar dock att olyckorna ökar något på angränsande gator, men det är ganska osäkra resultat. Den totala effekten på gågatan är att personskadeolyckorna minskar med ca 25 %. Som Saelensminde argumenterar denna minskning äts upp pga ökade gångtrafikanter och effekten bli oförändrad dvs ingen trafiksäkerhetsförbättring. Trots denna osäkerhet används ändå denna 60 % i GC- kalk som procentuella minskning av personskadeolyckor på en gågata. Länk: Det antas att 3 fotgängare singel olyckor (FS) inträffar på varje gång km. Även här varje FS olycka ges ett genomsnittligt ekonomiskt värde på kr oavsett hastighetsgräns. För att beräkna antal olyckor mellan motorfordon och fotgängare (MF-F) använder GCkalk samma skattning modell som användes för MF-C (mellan motorfordon och cykel). Antal olyckor mellan motorfordon och fotgängare (MF-F) varierar inte med hastighetsgräns däremot kostnaderna stiger med stigande hastighetsgräns. Korsning: 16 Erke & Elvik (2006), Elvik et al (1997). 17 Före 1984 cyklisterna cyklade i blandtrafik på denna bro och efter 1984 byggdes cykelfält och därmed bedömdes riskminskningen till 80 procent. 18 WSP och Lunds universitet (2012). Effektsamband för cyklister och gåendes trafiksäkerhet.

17 17 Det antas att på varje fotgängare inträffar 2 singel olyckor (FS). Genomsnitts kostnad på varje singel olycka är kr och denna är oavsett hastighetsgräns. Olyckor som inträffar mellan fotgängare och motorfordon (MF- F) vid en korsning är hämtade från samma rapport som ovan- WSP och LTH (2012). 3.4 Biltrafikens externa effekter När nygenererade fotgängare och cyklister regelbundet låter bilen stå och tar cykeln eller går istället, minskar biltrafikens externa effekter, dvs. emissioner, trafikolyckor, buller och slitage. De värden för dessa effekter som används som defaultvärde hämtats från ASEK 5 marginalkostnadsutredningar, bilarnas externa effekter. Värdet gäller personbil med i tätort och 2010 års prisnivå. 3.5 Skatteintäkter Budgeteffekterna av cykelåtgärder består av två delar. Den första delen innebär att förändringar i statens inkomster och utgifter räknas upp med marginalkostnaden för offentliga medel. Detta motsvarar skatteintäkter som genereras beroende på antal kilometer bilresor. När en del av dessa bilresor ersätts med cykel/gång minskar denna skatteintäkt från drivmedel. Den andra delen är minskade skatteintäkter från biltrafiken när biltrafikanter börja cykla eller promenera. Detta motsvarar minskade skatteintäkter pga minskad bilfordonskostnad när bilisterna lämnar bilen och börja cykla eller gå. 3.6 Hälsa relaterad till fysisk aktivitet Cykel När en åtgärd leder till att fler cyklar förbättras dessa personers hälsa; i synnerhet om de nya cyklisterna tidigare har varit fysiskt inaktiva. Detta är positivt inte bara för individen utan också för samhället. Hälsovärderingen i GC-kalk tillämpar beräkningsgången i ett kalkylverktyg som WHO har utvecklat, 19 och som bara hanterar just värdet av cykelåtgärders hälsoeffekter. Utgångspunkten är en omfattande studie i Köpenhamn, där man bl.a. jämförde cyklisters hälsa med icke-cyklisters. Enligt denna studie är dödligheten (av alla orsaker) för regelbundna cyklister 28 % lägre än för personer som inte cyklar, under förutsättningen att cyklisterna cyklar i genomsnitt minuter (108 timmar) per år 20. Dvs. den relativa risken, RR, för att dö är 28 % lägre för cyklister som för icke-cyklister. Om man cyklar mindre än 108 timmar per år blir också riskminskningen mindre. Utifrån användarens uppgifter om de olika länkarnas längd i UA, den genomsnittliga reslängden och andelen nygenererade tur och retur- resor, beräknar GC-kalk antalet nya 19 Health economic assessment tool for cycling (HEAT for cycling) 20 Lars Bo Andersen et al : All cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to work, American medical association Vol 160, June 12, 2000 p 1621

18 18 resenärer i cykelnätet (nya eftersom hälsoeffekten bara ska tillgodoräknas dessa). Minskningen av den relativa risken för att dö, RR, för de nya cyklisterna i det aktuella nätverket beräknas utifrån det genomsnittliga antalet cykelminuter per år i förhållande till antalet cykelminuter för cyklisterna i Köpenhamnsstudien och till RR för desamma. Utifrån storleken på RR, antalet nya cyklister i nätverket och den andel personer i gruppen åringar som förväntas avlida i Sverige under ett år, beräknas så det antal liv som cykelåtgärden (eller åtgärdspaketet) kan förväntas spara per år. Detta antal multipliceras sedan med värdet av ett statistiskt liv, vilket ger ett hälsovärde i kronor per år för åtgärden eller åtgärdspaketet. Eftersom den positiva hälsoeffekten av att cykla inte uppstår omedelbart, utan ökar gradvis under de första år då en person cyklar regelbundet, kan inte heller hela hälsonyttan tillgodoräknas åtgärden under de första åren. Det får man 20 procent av nyttan första året och sedan får man 40, 60, 80 och 100 procent av nyttan år 2, 3, 4 och 5. Från 5:e året framåt får man hela hälsonyttan för varje år man cyklar regelbundet. 3.7 Hälsa relaterad till fysisk aktivitet - Gång Gång och cykling har olika beteenden och gång/promenad är en mer livskraftig och tillgänglig resealternativ än cykling i åldergrupp Resmönster data från Schweiz visar att promenadintensiteten inte förändrar väsentligt innan 74 års ålder, medan cykling sjunker kraftigt i yngre ålder 21. Individer över 74 års ålder sannolikt gynnas av ökade promenader men inte ingå i denna modell. Detta skulle vara i linje med den allmän strategi att vara konservativ med alla antaganden. Hälsoeffektberäkningen i GC-kalk hämtat från ett kalkylverktyg som WHO har utvecklat. 22 Utgångspunkten var en översyn av nio metastudier som jämför dödligheten bland aktiva gångtrafikanter med icke aktiva och kontrollerarför andra typer av fysiska aktiviteter. Dessa meta -analys studie kombinerades för att beräkna en samlad risk, viktat med sampel storlek. Den resulterande relative risk (RR) blev 0,78 (95 % konfidensintervall: 0,64-0,98) för en person som promenerar 29 minuter per dag och sju dagar i veckan. Utifrån storleken på RR, antal nya gångtrafikanter och årliga dödlighet i gruppen kan beräknas antal liv som sparas årligen pga. gångåtgärden (eller åtgärdspaketet). Detta antal multipliceras sedan med värdet av ett statistiskt liv, vilket ger ett hälsovärde i kronor per år. Eftersom den positiva hälsoeffekten av gång inte uppstår omedelbart, utan ökar gradvis under de första åren då en person som går regelbundet, kan inte heller hela hälsonyttan tillgodoräknas åtgärden under de första året. Det får man 20 procent av nyttan år 1 och sedan får man 40, 60, 80 och 100 procent av nyttan år 2, 3, 4 och 5. Från 5:e året framåt får man hela hälsonyttan för varje år man går regelbundet. 21 WHO (2010): Development of Guidance and Practical Tool for Economic Assessment of Health Effects from Walking, Meeting Report, Oxford, United Kingdom 22 WHO (2010): Development of Guidance and Practical Tool for Economic Assessment of Health Effects from Walking, Meeting Report, Oxford, United Kingdom

19 Minskning av korttidssjukfrånvaron Cykel I en holländsk studie visas sambandet mellan fysisk aktivitet och minskad sjukfrånvaron (Hendriksen, I.JM., et al 2010). Studien baseras på tvärsnittdata om 1236 anställda varav 785 cyklister och 451 icke cyklister och med uppföljningstid på ett år. Indelningskriteriet var: Cyklister: enkelresa 3 km med cyklingsfrekvens 3 gånger per vecka eller enkelresa 2 km med cyklingsfrekvens 4 gånger per vecka. Icke- cyklister: cyklings frekvens mindre en gång per vecka. För att klassas som cyklist räckte ett minimum av 9-12 km eller givet medelhastighet på 15km/h ca minuters cykling per vecka eller 2496 minuters per år (48*52). Slutsatsen var att den genomsnittliga totala sjukfrånvaron per år och person var kortare hos cyklister jämfört med icke cyklister: 7,4 dagar och 8,7 dagar, respektive. Korttidssjukfrånvaron från arbetet var mindre med 1,3 dag per år och person bland dessa cyklister jämfört med icke cyklister. Minskningen av sjukfrånvaron blev 15 procent mindre bland cyklister än icke cyklister. I Sverige innebär en minskning av sjukfrånvaron med 15 procent en ekonomisk besparing på 1430 kr per år och person. Beräkningen baserad på en genomsnittslön lön på 145 kronor/timme (enligt 2010 statistik SCB). Till denna samhällsbesparing tillkommer sociala avgifter på 52 procent och skattefaktorn på 30 procent. Arbetstid som förloras på grund av sjukfrånvaron är densamma som förlorad resurs som annars skulle använts i produktiva sammanhang. Arbetsgivaren uppfattar produktionskostnader i termer av faktorpriser och den för arbetsgivaren upplevda/uppfattade kostnaden och resurskostnaden, vilket motsvarar värden för arbetstid. Lönekostnaden som beräknas ska därför vara lika med bruttolönen plus indirekta kostnader för arbetskraft, som sociala avgifter, pension och andra kostnader som varierar med arbetstagarens timmar. Nyttan som erhålls genom användning av minskad sjukfrånvaro till produktiva alternativ tillfaller den breda ekonomin: till producenten, konsumenten och anställda. I England, vid beräkning av ekonomiska besparingar som minskning av korttidssjukfrånvaron medför tillämpar man värdet av restider - endast för resor i samband med arbetet. 23 Restidkostnaden som beräknas vara lika med bruttolönen plus indirekta kostnader för arbetskraft, såsom sociala avgifter, pensioner och andra kostnader som varierar med arbetstagaren timmar. I Norge (Saelensminde 2004) tillämpas genomsnittiga lönekostnad dock är inte klar om denna kostnad inkluderar sociala avgifter och andra kostnader. 23 TAG Unit 3.5.6, TAG Unit3.14.1

20 Minskning av korttidssjukfrånvaron Gång För gångtrafikanter finns inte studie som visar sambandet mellan gång/motion och sjukfrånvaron baserad på frånvarodata som det finns för cykling. Däremot det är allmänt känd att gång/motion leder till minskning av sjukfrånvaron. I USA har fysisk aktivitet program med 30 minuters träning om dagen har visat sig att kortsiktiga sjukfrånvaron 24 minskar med mellan 6 % och 32 % (WHO, 2003). Detta interval är stort och säkerhetsnivån är låg. Vi antar ändå att det bli årliga nyttan till arbetsgivaren för varje anställd som tar upp fysisk träning i 30 minuter om dagen, 5 dagar i veckan (30*5*52= 7800 gångminuter om året) minst 0,68 dagars bruttotimmar per år och anställd (0,15 * 4,52). I Sverige är den genomsnittliga sjukfrånvaron 4,52 dagar per år och anställd (SCB 2010). Med stöd av detta antas att en 30 minuters promenad om dagen fem dagar i veckan året runt minskar sjukfrånvaron med 15 procent per person och år jämfört med personer som inte motionerar. 24 Har inte funnits officiell definition för begreppet korttidssjukfrånvaron. Här används alla sjukfrånvaron under 8 dagar per kvartal som korttidssjukfrånvaron.

21 21 4 Formelsamling Förkortningar - Andel_förv_dödsfall står för den andel svenskar år (cykel) och år (gång) som förväntas avlida under ett år och används till hälsoberäkningen. - Antal dagar står för det antal dagar man cyklar (232,45) eller går (365) per år och som nyttor och kostnader räknas för. - Exist står för de cyklister och gångtrafikanter som cyklar och går redan innan åtgärden genomförs. - Fkmbil står för fordonskilometer bil (endast fkm står för fordonskilometer cykel). Obs att km = fkm för cykel (vi räknar inte med tandemcyklar). - GK står för generaliserad kostnad, dvs. varje enskild resas totala kostnad för resenären, räknat i både tid, pengar (fordonskostnader) och bekvämlighet. - Nedsänkt siffra står för länknummer ( 1 n innebär första till sista länken). - Nyg står för det antal personer som börjar cykla eller gå pga åtgärden (dvs. som cyklar/går i UA men inte i ). Nyg inkluderar alltså inte de ursprungliga cyklister/gångtrafikanter (i ) som bara har bytt rutt (i UA). - Skf står för skattefaktor motsvarande 30 procent som läggs på offentliga medel (public fund) vid samhällsekonomiska analys. - Foko står för fordonskostnad per km. - RR står för den relativa risken för att dö och används till hälsoberäkningen. - VSL står för värdet av ett statistiskt liv. - Minuter_årStudie står för det antal minuter som varje cyklist/gående beräknas cykla eller gå i genomsnitt per år. - Sparade_liv står för det antal liv som bedöms sparas per år p.g.a. fysisk aktivitet genom ökad cykling eller gång (p.g.a. åtgärden i fråga). - Hälsovärde står för det hälsovärde per år med hänsyn till att hälsonyttan ökar gradvis under de första fem åren. - Sjukfrånvaro står för genomsnitt antal arbetsdagar som varje individ är borta från jobbet pga sjuklighet. - CSCC länk står för en olycka cykel singel och cykel- cykel på en länk - MF-C länk står för en olycka mellan motorfordon och cykel på en länk

22 22 - CSCC korsning står för en olycka cykel singel och cykel- cykel vid en korsning - MF-C korsning står för en olycka mellan motorfordon och cykel vid en korsning - FS länk står för en olycka fotgängare singel på en länk - MF-F länk står för en olycka mellan motorfordon och fotgängare på en länk - FS korsning står för en olycka fotgängare singel vid en korsning - MF-F korsning står för en olycka mellan motorfordon och fotgängare vid en korsning 4.1 Formler Fordonskostnad cykel Exist * resande: (Re sande1 * km1 * foko... Re sanden * kmn * foko) Resande är här samma i och UA. Motsvarande beräkning görs för UA (hela tiden endast för Exist- trafikanterna). Resande definieras som en produkt mellan antal cykeldagar och cykelresor per år. Tidskostnad Exist * resande: Re sande1 * km1 / hastighet 1 Väntetid Re sande n * * tidsvärde bekvämlighetsklass kmn / hastighet n Väntetid * tidsvärde bekvämlighetsklass... Motsvarande beräkning görs för UA (hela tiden endast för Exist- trafikanterna). Tidsvärdet är alltså specifikt för varje bekvämlighetsklass, vilket innebär att tidskostnaden kan ändras p.g.a. ändrad hastighet, längd eller bekvämlighetsklass. Vi värderar alltså bekvämlighet genom att ha olika tidsvärden för olika bekvämlighetsklasser. Detta är helt kalkylmässigt helt ekvivalent med att ha samma tidsvärde för alla bekvämlighetsklasser och ett separat värde för bekvämlighet. Generaliserad kostnad Exist * resande: GKexist * resande GKexist * resande... GKexist Fordonskostnad _ cykel _ exist 1... Fordonskostnad _ cykel _ exist 1 * resande n 1 1 * resande n n Tidskostnad _ Exist * resande 1 Tidskostnad _ Exist n n * resande 1 * resande n

23 23 Motsvarande beräkning görs för UA (hela tiden endast för Exist- trafikanterna). Konsumentöverskottsförändring Exist: (GKexist-GKexistUA) * resande Beräkningen görs på totalen, dvs. summan av kostnaderna per länk jämförs. Fördelen med att göra denna delberäkning är att vi för huvuddelen av konsumentöverskottet slipper frågan om huruvida konsumentöverskottet ska beräknas på länk- eller OD-nivå. Detta innebär bland annat att vi slipper det så kallade schablonbussproblemet, vilket i cykelsammanhang kan förklaras enligt följande. När man beräknar konsumentöverskott känner man inte till resenärernas totala konsumentöverskott (nytta), vi tror oss däremot kunna uttala oss om förändringen i deras konsumentöverskott. Vi vet hur stor den generaliserade kostnaden är och hur många som reser innan och efter åtgärden och kan utifrån detta räkna ut förändringen i generaliserad kostnad. Problemet ligger i förbättringen kan bli orealistiskt stor med denna metod om alternativet innan inte var realistiskt. Ponera exempelvis att en cykellänk inte finns i (t.ex. för att området är täckt av tät skog). Om man skapar en cykelväg där kommer förbättringen gentemot jämförelsealternativet att vara oändlig. Detta löser man i en del kalkylprogram med en så kallad schablonbuss, vilket innebär att man kapar av de mest extrema nyttovinsterna. km 1 * Fordonskostnad cykel Nyg foko Dessa beräkningar görs länk för länk. Motsvarande beräkning görs för UA (endast antalet km kan ändras, inte foko per km). Tidskostnad Nyg UA UA ( km 1 / hastighet 1 Väntetid )* tidsvärde bekvämlighetsklass Generaliserad kostnad Nyg Fordonskostnad cykel Nyg + tidskostnad Nyg Konsumentöverskottsförändring Nyg: UA (Re sande1 Re sande1 ) * GKnyg 1 GKnyg1 (Re sande UA n Re sande n ) * UA / 2 UA GKnyg GKnyg / 2 n n... Observera att denna konsumentöverskottsberäkning görs länk för länk (till skillnad mot konsumentsöverskottsberäkning för existerande cyklister där totalsummorna jämförs). Poängen med att göra en delberäkning av konusmentöverskottet för de existerande/kvarvarande trafikanterna är att vi på så sätt beräknar huvuddelen av konsumentöverskottet på ett stabilt sätt, vilket gör att vi minimerar betydelsen av schablonbussproblemet (se föregående längre stycke). För de nygenererade trafikanterna måste dock schablonbussproblemet hanteras. Detta görs genom att alla länkar i UA måste ha sin motsvarighet i (om än bara en hypotetisk default-länk ). Om länken inte fanns i, får de variabler som ingår i (bekvämlighetsklass m.m.) sättas utifrån var (på vilka länkar) cyklisterna cyklade innan.

24 24 Olyckskostnad Cykel- cykel, cykel singel_ länk - CSCC länk Antal _ olyckor _ per _ cykelkm * genomsnittlig _ olyckskostnad Olyckskostnad mellan motorfordon och cykel_ länk MF-C länk 1,83*10^ 6* antal _ cykelresor ^0,334* antal _ fordon ^0,389* olyckskosnad Olyckskostnad cykel korsning CSCC korsning Antal _ olyckor _ per _ cykelresa * olyckskostnad Olyckskostnad mellan motorfordon och cykel_ korsning MF-C korsning 5,590*10^ 5* antal _ cykelresor ^0,334* antal _ fordon ^0,389* olyckskostnad Olyckskostnad fotgängare singel_ länk FS länk Antal _ olyckor _ per _ gångkm * genomsnittlig _ olyckskostnad Olyckskostnad mellan motorfordon och fotgängare_ länk MF-F länk 1,83*10^6* antal _ cykelresor ^0,334* antal _ fordon ^0,389* olyckskosnad Olyckskostnad fotgängare singel_ korsning CSCC korsning Antal _ olyckor _ per _ gångresa * olyckskostnad Olyckskostnad motorfordon och fotgängare_ korsning -MF-F korsning 5,623*10^8* antal _ gångresor ^0,442* antal _ fordon ^1,114* olyckskostnad ( 1 n Fordonskilometer bil (fkmbil) Antal _ resor Nyg * Avstånd UA ) * Andel _ tidigare _ bilister Fordonskilometer bil räknas alltså ut utifrån antalet cykelkilometer för de nygenererade cyklisterna (detta beräknas länk för länk) och multiplicerats med hur stor andel av dem som tidigare åkte bil. Externa effekter bil Exteff _ per _ fkm bil * fkm bil Externa effekter uttrycks i kronor.

25 25 Skatteeffekter bil Skatt _ per _ fkmbil * fkmbil * Skf foko _ per _ fkmbil * fkmbil * moms Skatteeffekter cykel UA foko _ per _ fkm*( fkm fkm )* moms Samhällsekonomisk investerings- och driftkostnad Investerings- och driftskostnad fylls i för varje år. Programmet diskonterar sedan ner detta till diskonteringsåret direkt i resultatfliken (kostnaden för varje år räknas tillbaka med räntan) och multipliceras med skattefaktor. Hälsovärdering Centralt för hälsovärderingen är antalet nya cyklister/gångtrafikanter och hur många minuter i genomsnitt som varje cyklist/gångtrafikant cyklar/går per år, eftersom detta antal påverkar cyklistens/gångtrafikantens relativa risk för att dö, RR (under ett givet år och i förhållande till en person som inte cyklar). Den totala hälsonyttan fås av att hälsovärdejusterat diskonteras över kalkylperioden. Nyg: Minuter_år: fkmnyg / reslängd (60 / hast * reslängd) * dagar 1-RR: 1-RRReferens ^( minuter_årstudien / minuter_årreferens ) Sparade liv: Hälsovärde: nyg * 1-RR * andel_förv_dödsfall sparade liv * VSL Ekonomiberäkning Här räknar vi fram en faktor som vi multiplicerar alla värden med för att gå från prognosårsvärde till kalkylårsvärde (förutom investeringskostnaden där diskonteringen sker direkt i resultatfliken). Dessa beräkningar är direkt tagna från kalkylprogrammet Samkalk.

26 26 REFERENSER Börjesson M, Eliasson J. (2012) The value of time and external benefits I bicycle appraisal Transportation Research Part A 46, Carlén och Björklund (2012). Värdering av restidsbesparingar vid cykelresor VTI, Stockholm Erke, A. och Elvik, R. (2006) Effektkatalog for trafikksikkerhetstiltak. Oslo: Transportøkonomiskt institutt. Rapport 851/2006. Hendriksen, I.J.M., et al (2010) The association between commuter cycling and sickness absence, prev. Med. Lars Bo Andersen et al : All cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to work, American medical association Vol 160, June 12, 2000 p 1621 Naturvårdsverket. (2005) Den samhällsekonomiska nyttan av cykeltrafikåtgärder: Förbättring av beslutsunderlag Naturvårdsverket. Rapport April Nilsson, A & Brundell-Freij, K. (2004). Åtgärder för cykeltrafiken och deras effekter. Trafikteknik, Institutionen för teknik och samhälle, Lunds tekniska högskola, Lund. Sælensminde, K. (2004) Cost benefit analyses of walking and cycling track networks taking into account insecurity, health effects and external costs of motorized traffic Transportation Research Part A 38 (2004). SIKA. (2005) Trafikens externa effekter: en sammanställning och analys av de senaste årens utvecklingsarbete Statens institut för kommunikationsanalys. SIKA PM 2005:3. Transport Analysis Guidance (TAG Unit )- Department for Transport (April 2009) Guidance on the Appraisal of Walking and Cycling Schemes. Transport Analysis Guidance (TAG Unit 3.5.6)- Department for Transport (April 2011) Values of Time and Operating Costs. WHO (2010): Development of Guidance and Practical Tool for Economic Assessment of Health Effects from Walking, Meeting Report, Oxford, United Kingdom WHO. (2011) Europe Health Economic Assessment Tool (HEAT) for walking and cycling World Health Organization. Regional Office for Europe. Hämtad: < WSP och Lunds universitet (2012). Effektsamband för cyklister och gåendes trafiksäkerhet.

27 27 Bilaga Trafikverket ; Ssbtr Östen Johansson Korrigering i GC-kalk för att kunna hantera cykelbana på landsbygd. Underlag till GC-kalk är länkar och korsningar i 6 tätorter. ÅDT för gående och cyklister är ofta i storlek 1000 och det sker frekvent med passager tvärs dessa länkar. Dessa passager tvärs kan vara upp till hälften så många som de som cyklar/går längs med länken, och de uppkommer genom att man har mindre gator som ansluter till länken. Man kan även ha ett övergångsställe mitt på en länk. Att modellmässigt beskriva detta är förenat med stora problem. Den modell som valts för att beskriva risker för cyklister på länk är den som gäller för gata med 50 km/h och blandtrafik. Den är av formen: A mf-c = k * L * Q c längs^ a * Q mf^ b Där k, a, och b bestäms genom parameterskattning. Se vidare PM från WSP/LTH Faktorn Q c-tvärs, dvs trafiken av cyklister tvärs kom ej med men den finns indirekt inbyggd i de andra parametrarna. I den första versionen av GC-kalk används samma modell för alla förekommande hastighetsgränser. Däremot justerades konsekvenstalet upp kraftigt vid högre hastighetsgräns Det visar sig att man vid regionen ofta bygger cykelbana längs med väg på landsbygd med 70 km/h. Vi här i Borlänge har noggrant gått igenom exemplet cykelbana längs väg 293 in mot Falun. Den är av precis den här typen, den startar 15 km före Falun, och bedömningen görs att det var i storlek 5 cyklister per dag före åtgärd och i storlek 10 efter åtgärd. Närmast Falun har man kanske 100 per dygn men då är det hastighetsgräns 50 km/h. När man i jämförelsealternativet () cyklar på landsbygdsväg med 70 km/h så bedöms att man cyklar 5-7 km längs med länken och att man sen har en passage tvärs i början eller slutet. Det här betyder då att den tid man direkt konkurrerar med bilar om vägutrymme är mycket kort jämfört med hur det är i tätort. EVA-modellen, som i dessa sammanhang är en makromodell, ger en skattning av olyckor med cyklister som inte påverkas av cyklisternas antal eller rörelser tvärs länken. För att vid beräkning av statlig genomfartstrafik i 50 milö och vid landsbygdsberäkningar ensa GC-kalk och EVA-modellen föreslås följande korrigering av GC-kalk länkmodell cyklister: - Vid 50 km/h statlig genomfart ska antal olyckor MF-C justeras ned med faktor 0,5. (Multiplikation med 0,5). Stöd ges från exemplet E45 genom Mora. - Vid 50 km/h gatumiljö ingen korrigering -Vid 70 km landsbygd ska antal olyckor MF-C justeras ned med faktor 0,1. (Multiplikation med 0,1) -Vid 70 km/h och tätortsförhållanden ska olyckor MF-C justeras ned med faktor 0,3 -Vid 90 km landsbygd ska antal olyckor MF-C justeras ned med faktor 0,05. -Vid 90 km/h och randbebyggelse ska olyckor MF-C justeras ned med faktor 0, Motsvarande korrigeringar görs i länkmodellen för gående.

28 Den som närmare vill se underlag för hur man kommit fram till dessa nedskrivningar av risk kan höra av sig till Östen Johansson Ssbtr och få en PM där man noggrant gått igenom modellmässiga beräkningar för väg 293 samt även stämt av dessa med uttag från STRADA-databasen. En motsvarande genomgång har gjorts för väg E45 genom Mora där man har 3,8 km med 50 km/h. Vi vill här nämna att databasen STRADAsjukhus finns tillgänglig för hela landet utom några få län. Tanken med den databasen var bland annat att man skulle fånga upp fler olyckor med oskyddade trafikanter. Omkullkörning på cykel och fallolyckor med gående finns inte registrerat av polisen men finns i sjukhusdata. Som exempel med nyttan av ett STRADA-uttag visar vi denna bild från korsningen väg 825 /821 i Borlänge. I detta STRADA uttag ser man att det finns cykelbana längs den hårt trafikerade väg 825. Av bilden framgår att denna korsning är mycket olycksdrabbad och borde åtgärdas. Cykelbanan korsar vägarna i plan. Figur: STRADA uttag för åren Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: Texttelefon:

Version 1,4. GC-kalk. Manual och bakomliggande formler

Version 1,4. GC-kalk. Manual och bakomliggande formler 1 Version 1,4 GC-kalk Manual och bakomliggande formler 2 INNEHÅL FÖRTECKNIG 1. INLEDNING... 3 2. SAMHÄLLSEKONOMISKA KALKYLER MED GC- KALK... 4 2.1 KALKYLENS BERÄKNINGSSTEG FÖR CYKELÅTGÄRDER... 5 2.1.1

Läs mer

Handledning GC-kalk 1.5

Handledning GC-kalk 1.5 Handledning GC-kalk 1.5 Manual och bakomliggande formler 2018-04-01 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Röda vägen 1, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1. Objekt: Handkalkyl 2.1. Datum: 2010-02-16

Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1. Objekt: Handkalkyl 2.1. Datum: 2010-02-16 Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1 Objekt: Handkalkyl 2.1 Innehål: Handledning och Manual Datum: 2010-02-16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Handkalkylering: samhällsekonomiska

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Lönkalk: Handledning och Manual Version 2,5. Objekt: Lönsamhetskalkylering 2.5. Datum:

Lönkalk: Handledning och Manual Version 2,5. Objekt: Lönsamhetskalkylering 2.5. Datum: Lönkalk: Handledning och Manual Version 2,5 Objekt: Lönsamhetskalkylering 2.5 Innehåll: Handledning och Manual Datum: 2015-10-13 1 Innehållsförteckning Lönsamhetskalkylering: samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Cykling i Stockholm. Samhällsekonomisk analys av Cykelplan för Stockholms innerstad 2006, remissutgåva

Cykling i Stockholm. Samhällsekonomisk analys av Cykelplan för Stockholms innerstad 2006, remissutgåva Cykling i Stockholm Samhällsekonomisk analys av Cykelplan för Stockholms innerstad 2006, remissutgåva En sammanfattning Joakim Johansson, Sirje Pädam, Elin Johansson Inregia AB, mars 2006 på uppdrag av

Läs mer

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOT främjar fotgängarnas intressen i samhällsplaneringen Människan till fots ska vara utgångspunkt för utvecklingen av staden och trafiken. Särskild hänsyn ska tas till funktionshindrade,

Läs mer

Vilken väg väljer pendlingscyklisten? Erik Stigell Dr i Idrott GIH

Vilken väg väljer pendlingscyklisten? Erik Stigell Dr i Idrott GIH Vilken väg väljer pendlingscyklisten? Erik Stigell Dr i Idrott GIH Bakgrund & Syfte Cyklisternas färdväg har stor betydelse för hur cykelresan uppfattas bra eller dålig kvalitet Trafiksäkerheten varierar

Läs mer

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( )

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( ) Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång (2010 2021) och föregående (2004 2015) 2008-12-15 Carsten Sachse, Vägverket Konsult Rev081218Peo

Läs mer

Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA

Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA Annika Nilsson Footer 1 Om forskningsprojektet PASTA Startade i november 2013 och ska pågå i 4 år Det största forskningsprojektet i Sverige

Läs mer

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl.

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl. Bilaga 3 Genomförande av kalkyl i Excelark Denna bilaga utgör stöd vid hantering av det excelark som rekommenderas för genomförande av samhällsekonomisk kalkylering med stöd av mikro eller mesomodeller

Läs mer

Cyklingens hälsoeffekter i Stockholm

Cyklingens hälsoeffekter i Stockholm 1 PM :91 Ulf Eriksson Lena Smidfelt Rosqvist -12-01 Cyklingens hälsoeffekter i Stockholm en utredning med HEAT Sammanfattning Syftet med denna utredning är att studera cyklandets utveckling till och från

Läs mer

Två räkneexempel. Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1. ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB

Två räkneexempel. Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1. ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB Två räkneexempel Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1 ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB Version februari 2005 Förord Transek har fått i uppdrag att uppdatera den tekniska

Läs mer

Fakta om cykeltrafik. För många är cykeln enda sättet att få ihop vardagen (...med den motion de behöver för att må bra) 465 miljoner huvudresor/ år

Fakta om cykeltrafik. För många är cykeln enda sättet att få ihop vardagen (...med den motion de behöver för att må bra) 465 miljoner huvudresor/ år Fakta om cykeltrafik För många är cykeln enda sättet att få ihop vardagen (...med den motion de behöver för att må bra) 465 miljoner huvudresor/ år Ett antal personer hindras idag från att använda det

Läs mer

HÄLSOEKONOMISKA UTVÄRDERINGAR MED UPPDATERADE HEAT-VERKTYGET

HÄLSOEKONOMISKA UTVÄRDERINGAR MED UPPDATERADE HEAT-VERKTYGET HÄLSOEKONOMISKA UTVÄRDERINGAR MED UPPDATERADE HEAT-VERKTYGET Erik Stigell, PhD, trafikkonsult Trivector Nationella cykelkonferensen Östersund 2018-05-23 FRÅGA: VARFÖR SKA VI MÄTA CYKELTRAFIKENS HÄLSOEFFEKTER?

Läs mer

Varför ett fotgängarprogram?

Varför ett fotgängarprogram? Varför ett fotgängarprogram? Göteborgs Stad på NTF konferens 2018-05-02 Maria Olsson, trafikkontoret Göteborgs Stad Utblick omvärlden stadsliv walkability gångvänligt aktiv mobilitet sammanhållen stad

Läs mer

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Upplägg Hastigheter i tätort idag resultat från NTFs och VTIs uppföljning Hastighetens betydelse för en

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0. Kapitel 17 Övriga effekter och värderingsproblem

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0. Kapitel 17 Övriga effekter och värderingsproblem Version 2016-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Kapitel 17 Övriga effekter och värderingsproblem G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 Innehåll 17 Övriga effekter

Läs mer

Metoder för skattning av gång- och cykeltrafik. Kartläggning och kvalitetskontroll Anna Niska, VTI

Metoder för skattning av gång- och cykeltrafik. Kartläggning och kvalitetskontroll Anna Niska, VTI Metoder för skattning av gång- och cykeltrafik Kartläggning och kvalitetskontroll Anna Niska, VTI Syfte Att föreslå en harmoniserad metod för att skatta cykelrespektive gångtrafikens andel av det totala

Läs mer

CYKLANDET MINSKAR I SVERIGE

CYKLANDET MINSKAR I SVERIGE CYKLANDET MINSKAR I SVERIGE Hur vänder man utvecklingen? Erik Stigell, PhD Trafikkonsult Våga prova nya saker och experimentera, det har varit en av framgångsfaktorerna i Nederländerna. - André Pettinga,

Läs mer

Samkalk. Matrisprogram. Bilaga 1 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 3.4

Samkalk. Matrisprogram. Bilaga 1 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 3.4 Matrisprogram Bilaga 1 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 3.4 Beräkning för Nationella resor... 1 Beräkningsgång för personbilstrafikanter... 1 Använda begrepp och förkortningar...

Läs mer

BILAGA 2. Till Trafikverket.se. Allmänt om projektet. Projektnamn. Projektnamn Skönberga 11:83. Senast ändrad :46. Verktyget. Version 1.

BILAGA 2. Till Trafikverket.se. Allmänt om projektet. Projektnamn. Projektnamn Skönberga 11:83. Senast ändrad :46. Verktyget. Version 1. BILAGA 2 Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Skönberga 11:83 Användarhandledning (pdf) Visa resultat Visa indata Allmänt om projektet Projektnamn Projektnamn Skönberga 11:83 Egna kommentarer

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR MANUAL TILL EXCELVERKTYG 2018-12-03 SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR Manual till Excelverktyg KUND Trafikverket KONSULT WSP Advisory WSP

Läs mer

Version 1

Version 1 2014-06-24 Version 1 WSP har på uppdrag av Transportstyrelsen tagit fram ett enkelt, övergripande verktyg för att beräkna hur befolkningen påverkas av olika bullerminskande åtgärder, samt hur detta värderas

Läs mer

Fysisk aktivitet och hälsa. Patrik Wennberg, läkare vid Bureå Hälsocentral forskare och lärare vid Umeå Universitet

Fysisk aktivitet och hälsa. Patrik Wennberg, läkare vid Bureå Hälsocentral forskare och lärare vid Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa Patrik Wennberg, läkare vid Bureå Hälsocentral forskare och lärare vid Umeå Universitet Fysisk aktivitet är dagens bästa köp i folkhälsa -JM Morris, 1996 Läkemedlet fysisk aktivitet

Läs mer

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Handläggare: Eva Skagerström Verksamhet: Ledningsstaben Datum: Beslutad 2017-09-21 Diarienummer: TSN 2017-170 www.regionostergotland.se

Läs mer

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Användarhandledning BUSE version 2.1 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund, VM och har vidareutvecklats av Ulf

Läs mer

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Skadeklassificering enligt polisrapportering: Svårt skadad Brott, krosskada, allvarlig skärskada

Läs mer

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel När man debatterar för spårtaxi är det vanligaste motargumentet man hör att det blir för dyrt. Detta är helt fel. I stället kan spårtaxisystem vara självfinansierande

Läs mer

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf)

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf) Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf) Visa resultat Visa indata Allmänt om projektet Projektnamn Projektnamn Egna kommentarer

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Flikar för indata, delresultat, samhällsekonomisk kalkyl samt anläggande av busskörfält.

Flikar för indata, delresultat, samhällsekonomisk kalkyl samt anläggande av busskörfält. 2019-02-20 Manual SAMBU 1.0 Nuvarande text avser SAMBU kalkylversion 1.0 1. Inledning Syftet med manualen är att underlätta genomförandet av översiktliga nytto-kostnadsanalyser av implementation av kollektivtrafikkörfält

Läs mer

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0 HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD Version 1.0 Ett verktyg för att underlätta att hållbart resande prioriteras i planeringen. November 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende Henrik Petzäll Trafikkontoret VISION Attraktiv cykelstad för alla Attraktiv cykelstad Tillgång till cykelbanor Trivsamma, trygga, rena & snygga cykelvägar

Läs mer

TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE

TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE Beakta olika grupper och perspektiv med 3H-modellen Transportplaneringen påverkar jämlikheten och jämställdheten på flera sätt. Inte minst är

Läs mer

Cykling och gående vid större vägar

Cykling och gående vid större vägar Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Seminarium i Borlänge den 23/1 2013 Cykling och gående vid större vägar Thomas Jonsson, Jutta Pauna-Gren & Mikael Spjut Ramböll Sverige AB Om projektet Projekttitel: Cykling

Läs mer

Cykel nöjdhetsmätning

Cykel nöjdhetsmätning SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Cykel nöjdhetsmätning November 2015 Cykel nöjdhetsmätning November 2015 Madelene Håkansson Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun [årtal XXXX] Grafisk

Läs mer

Hur påverkas hälsan av hur vi transporterar oss?

Hur påverkas hälsan av hur vi transporterar oss? Hur påverkas hälsan av hur vi transporterar oss? Leo Stockfelt Läkare, forskare Arbets- och Miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet Leo.stockfelt@amm.gu.se MacCreanor et

Läs mer

Cykling och gående vid större vägar

Cykling och gående vid större vägar Cykling och gående vid större vägar Delrapport 2 Analys av RES och TSU92- för att belysa nuvarande cykel- och gångresor Slutversion Linköping 2011-01-07 Cykling och gående vid större vägar Delrapport2:

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

Svar till Kommunvelometer 2011

Svar till Kommunvelometer 2011 Svar till Kommunvelometer 2011 Del 1. Inledande frågor Kommunens namn Östersunds kommun Antal invånare 59373 År siffran gäller 2011 Kontaktperson Petter Björnsson Titel Trafikrådgivare, Cykelsamordnare

Läs mer

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik 1.1 och ärendefördelning - personbilstrafik Den rikstäckande resvaneundersökningen RES 0506 genomfördes under perioden hösten 2005 till hösten 2006. Samtliga resultat för 2006 är framtagna ur RES 0506.

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 19 Fördelningseffekter

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Gå eller cykla till jobbet. Kurt Boman Professor, överläkare Campus 3 April 2012

Gå eller cykla till jobbet. Kurt Boman Professor, överläkare Campus 3 April 2012 Gå eller cykla till jobbet Kurt Boman Professor, överläkare Campus 3 April 2012 Läkemedlet fysisk aktivitet ger minskad risk för: Hjärt-kärlsjukdom 30-50% Diabetes typ 2 Övervikt och fetma Tjocktarmscancer

Läs mer

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl.

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Namn: Joel Runn Datum: 2017-03-29 Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och metod... 2 2.

Läs mer

Cykelplanering en fråga om makt och politik Till Koglin FM Kulturgeografi, Doktorand

Cykelplanering en fråga om makt och politik Till Koglin FM Kulturgeografi, Doktorand Cykelplanering en fråga om makt och politik Till Koglin FM Kulturgeografi, Doktorand HASTA Program för kunskaps- och kompetensuppbyggnad rörande den Hållbara och Attraktiva Stadstrafiken Vid Institutionen

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Användarhandledning. Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats av Ulf Magnusson, 2002-04-23.

Användarhandledning. Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats av Ulf Magnusson, 2002-04-23. Användarhandledning BUSE version 2.21 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats

Läs mer

Busskostnader Samkalk 1

Busskostnader Samkalk 1 Uppdragsnr: 10104909 1 (12) Busskostnader Samkalk 1 WSP Analys och Strategi har av Vägverket fått i uppdrag att specificera busskostnader i Samkalk-format. Fast sträckkostnad, kostnadsfunktion uppdateras,

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomiska analyser på underhållsområdet och hur vi arbetar

Läs mer

Handledning till delar av ansökan till stadsmiljöavtal, omgång 6 hösten

Handledning till delar av ansökan till stadsmiljöavtal, omgång 6 hösten Handledning till delar av ansökan till stadsmiljöavtal, omgång 6 hösten 2018 2018-11-16 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund och utgångspunkter... 2 1.2 Syfte... 2 2. Modellens uppbyggnad... 3 2.1 Övergripande

Läs mer

Välkommen till cykelfrukostseminarium

Välkommen till cykelfrukostseminarium Välkommen till cykelfrukostseminarium WSP 2013-03-12 Björn Hugosson (moderator) Gruppchef på trafikavdelningen Foto: ubrayj02 @ flickr. Creative Commons BY 2.0 2013-03-12 Välkommen! à Program 08.00 08.30

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

Dokumentdatum. Sidor 1(7)

Dokumentdatum. Sidor 1(7) 1(7) Manual lågtrafikerade banor, LTB 2.0. Gäller även ver 2.1 År 2011 tog Trafikverket fram en metod-pm som beskriver hur samhällsekonomiska analyser skall genomföras för lågtrafikerade banor 1. Denna

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:607 av Stina Bergström och Lise Nordin (MP) Enklare att cykla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Bilaga 1. Matrisprogrammet

Bilaga 1. Matrisprogrammet Bilaga 1. Matrisprogrammet Beräkning för Nationella resor Beräkningsgång för personbilstrafikanter Använda begrepp och förkortningar Beläggningsgrad Bil Dist ExistKvar Fordon GC InklSkatt IntOlKostn IntOlyckskostnad

Läs mer

Trafikdagen 2014: Planering som skulle gynna gång som transportmedel DAVID LINDELÖW INST. FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Trafikdagen 2014: Planering som skulle gynna gång som transportmedel DAVID LINDELÖW INST. FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Trafikdagen 2014: Planering som skulle gynna gång som transportmedel DAVID LINDELÖW INST. FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Om mig Jag doktorerar om trafikplanering för gående som en transportform

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Varför behöver man beskriva trafiknätets cykelvänlighet? En rapport inom CyCity. Pelle Envall och Michael Koucky, Augusti 2013.

Varför behöver man beskriva trafiknätets cykelvänlighet? En rapport inom CyCity. Pelle Envall och Michael Koucky, Augusti 2013. Varför behöver man beskriva trafiknätets cykelvänlighet? En rapport inom CyCity. Pelle Envall och Michael Koucky, Augusti 213. Innehållsförteckning 1. Vad är nyttan med en kvalitetsbeskrivning?...3 2.

Läs mer

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1 INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET -presentation OH nr 1 BEHÖVS? -presentation OH nr 2 FARTEN DÖDAR Risk att dö (%) Kollisionshastighet (km/tim) -presentation OH nr 3 STORSKALIGT FÖRSÖK Fyra

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta.

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Dokument 2 Gunnar Carlsson 1998-4-28 NTF-kansliet Rev 23-9-5 Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Hastighetens betydelse för olycksrisken och olyckornas konsekvenser har visats i en stor mängd

Läs mer

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt 2 Enligt Riksdagens Förordning (2010:185) ska Trafikverket, med utgångspunkt i ett trafikslagsövergripande perspektiv, ansvara för den långsiktiga

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Cykelplan för Sollentuna kommun KORTVERSION. www.sollentuna.se

Cykelplan för Sollentuna kommun KORTVERSION. www.sollentuna.se Cykelplan för Sollentuna kommun KORTVERSION www.sollentuna.se Cykla är lycka Undersökningar visar att cyklister är lyckligare än bilister. Hela tre gånger lyckligare faktiskt. Majoriteten av alla bilresor

Läs mer

2014-07-04 VÄLKOMMEN! HUR VI BYGGER STADEN PÅVERKAR INVÅNARNAS HÄLSA SAMBAND MELLAN FYSISK AKTIVITET OCH HÄLSA FYSISK AKTIVITET OCH HÄLSA

2014-07-04 VÄLKOMMEN! HUR VI BYGGER STADEN PÅVERKAR INVÅNARNAS HÄLSA SAMBAND MELLAN FYSISK AKTIVITET OCH HÄLSA FYSISK AKTIVITET OCH HÄLSA VÄLKOMMEN! 09.30 Istället för parkering nya sanningar om parkeringsnormer och fastigheter 11.00 Löser städerna trafikens hållbarhetsproblem? Vilken stad i Sverige är bäst på hållbara transporter 2014?

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Regionala systemanalyser

Regionala systemanalyser PM 2008-06-02 Regionala systemanalyser Jämställdhetsperspektiv: funktioner - åtgärder Jämställdhet i investeringsplaneringar handlar om att: Både män och kvinnor ska kunna påverka fördelningen av samhällets

Läs mer

Cykelstrategi för Mölndals stad 2010-2014

Cykelstrategi för Mölndals stad 2010-2014 Cykelstrategi för Mölndals stad 2010-2014 Antagen av gatunämnden 22 mars, 2010 Förord Alla människor har ett behov av rörelse för att förflytta oss, underhålla vår kropp och vår själ. För att få ihop det

Läs mer

Manual för Excelprogrammet

Manual för Excelprogrammet Manual för Excelprogrammet Inledning Denna manual beskriver hur Excelprogrammet används, med fokus på hur man rent praktiskt lägger in sina data och navigerar sig runt. Manualen är upplagd enligt en stegvis

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Version 2018-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 2015

Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 2015 Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 215 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Inledning 3 Syfte 3 Metod 4 Val av färdmedel

Läs mer

S T A T I S T I K F Ö R Nynäshamns kommun F Ö R D J U P N I N G AV C Y K E L F R Ä M J A N D E T S C Y K L I S T V E L O M E T E R

S T A T I S T I K F Ö R Nynäshamns kommun F Ö R D J U P N I N G AV C Y K E L F R Ä M J A N D E T S C Y K L I S T V E L O M E T E R STATISTIK FÖR Nynäshamns kommun F Ö R D J U P N I N G AV CYKELFRÄMJANDETS CYKLISTVELOMETER 2018 Rapportförfattare: Enkätfabriken AB www.enkatfabriken.se Kontaktperson Cykelfrämjandet: Emil Törnsten 073

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4) Uppsala- Björklinge

Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4) Uppsala- Björklinge 2015-02-19 Dnr KTF2015-0044 Samhälle och trafik Lena Hübsch Tfn 073-866 59 62 E-post lena.hubsch@ul.se Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4)

Läs mer

PASTA samhällsplanering för bättre hälsa

PASTA samhällsplanering för bättre hälsa PASTA samhällsplanering för bättre hälsa Tekn. Dr. Annika Nilsson, Trivector annika.nilsson@trivector.se (Fil. Dr. Erik Stigell och Tekn. Dr. Anna Clark) Trivector (www.trivector.se) Projektet har fått

Läs mer

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll Bilaga 1; Bakgrund Innehåll KOMMUNEN... 2 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 2 ÖRESUND SOM CYKELREGION... 3 CENTRALORTEN... 4 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 4 BRISTER... 5 MARKNADSFÖRING... 6 HISTORISKT ARV... 6 UNDERSÖKNINGAR...

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Version 2016-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

RAPPORT 2013:51 VERSION 1.0. Samhällsekonomisk analys av ett snabbcykelstråk mellan Malmö och Lund

RAPPORT 2013:51 VERSION 1.0. Samhällsekonomisk analys av ett snabbcykelstråk mellan Malmö och Lund RAPPORT 2013:51 VERSION 1.0 Samhällsekonomisk analys av ett snabbcykelstråk mellan Malmö och Lund Dokumentinformation Titel: Samhällsekonomisk analys av ett snabbcykelstråk mellan Malmö och Lund Serie

Läs mer

REGIONAL CYKELPLAN. Strategi för ökad cykling i Västra Götalandsregionen REMISSVERSION

REGIONAL CYKELPLAN. Strategi för ökad cykling i Västra Götalandsregionen REMISSVERSION REGIONAL CYKELPLAN Strategi för ökad cykling i Västra Götalandsregionen REMISSVERSION CYKELN, EN DEL AV DET GODA LIVET 2 Skapa förutsättningar för ökad och säker cykling 3 VARFÖR SKA CYKLINGEN ÖKA? 4 SAMHÄLLSEKONOMISK

Läs mer

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 Vilka uppgifter behövs om investeringen? Investeringskostnaderna Den ekonomiska livslängden Underhållskostnaderna

Läs mer

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling 1 [5] Handledning för livscykelkostnad vid upphandling Kalkyl för personbil LCC i upphandling LCC-verktyget för personbilar är främst anpassat för att användas i anbudsutvärderingen för att klargöra den

Läs mer

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad - fallstudie Stockholms tunnelbana Maria Börjesson Bakgrund En del misstror samhällsekonomiska kalkyler: - Tunnelbanan i Stockholm inte skulle ha

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Cykelbokslut 2014 Cykelbokslut 2014 Berättelse om cykelstaden Umeå 2014

Cykelbokslut 2014 Cykelbokslut 2014 Berättelse om cykelstaden Umeå 2014 Cykelbokslut 2014 Berättelse om cykelstaden Umeå 2014 Kommunerna kan göra skillnad. Vissa städer är bättre än andra. Malmö och Umeå har investerat mer och är i dag stora cykelstäder. Dagens industri 2014-06-02

Läs mer

Forskningsresultat om gående som en transportform i Malmö DAVID LINDELÖW INST. FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Forskningsresultat om gående som en transportform i Malmö DAVID LINDELÖW INST. FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Forskningsresultat om gående som en transportform i Malmö DAVID LINDELÖW INST. FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Om mig Jag doktorerar om trafikplanering för gående som en transportform

Läs mer

Nyckeltal för trafiknämnden

Nyckeltal för trafiknämnden Handläggare: Telefon nr: Mejladress: Nyckeltal för trafiknämnden Nyckeltal 109: Drift- och underhållskostnader totalt samt i förhållande till drift- och underhållsplan mnkr, Total kostnad drift och underhåll

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss Jeffery Archer Trafikplanering 08-508 260 67 jeffery.archer@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-02-07 Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv.

Läs mer

Beskrivning och beräkningsmetod av utfallsindikatorer som hör till hållbarhetsaspekten: LIVEABILITY. Liveability - sida 1. Utfallsindikatorer

Beskrivning och beräkningsmetod av utfallsindikatorer som hör till hållbarhetsaspekten: LIVEABILITY. Liveability - sida 1. Utfallsindikatorer Beskrivning och beräkningsmetod av utfallsindikatorer som hör till hållbarhetsaspekten: LIVEABILITY Aspekt Liveability Utfallsindikatorer Objektiv SO/Li-I-O1 Antal rapporterade överfall som skedde i transportsystemet

Läs mer

Bilaga 1 Effekter och samhällsekonomiska kostnader

Bilaga 1 Effekter och samhällsekonomiska kostnader Bilaga 1 Effekter och samhällsekonomiska kostnader Effekter och samhällsekonomiska kostnader behövs för att jämföra och analysera alternativa utformningar. För planeringsbehov redovisas beräkningsmodeller

Läs mer