INNEHÅLL KVALITETSREDOVISNING 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLL KVALITETSREDOVISNING 2012"

Transkript

1 INNEHÅLL KVALITETSREDOVISNING Kvalitetsredovisning Inledning Kvalitetsredovisningens roll och innehåll Riksdagen anger de övergripande målen och grundläggande värderingarna Nationell påverkan Kommunens ansvar, mål och värderingar Kontroll och tillsyn Krav på god kvalitet Kvalitetsarbete i det nationella perspektivet Öppna jämförelser Kvalitetsarbete på arbetsmarknads- och socialförvaltningen Kommunövergripande mål Antal förvärvsarbetande ska öka med 15 procent till år Barns och elevers förutsättningar för fortsatta studier och arbete ska förbättras Karlstadsbornas erfarenheter och kunskaper ska bättre tas tillvara Karlstadsbornas förutsättningar till egen försörjning ska förbättras Karlstadsbornas hälsa ska bli bättre Karlstadsbornas möjligheter till en bostad ska öka Karlstadsborna ska ha ett liv fritt från diskriminering, kränkningar och våld samt att Karlstads kommun ska bedriva ett aktivt hbtq arbete Arbetsmarknads- och socialförvaltningens verksamhet Arbetsmarknadsåtgärder Ekonomiskt bistånd Boutredning Budget- och skuldrådgivning Barn, ungdom och familjevård Stöd till brottsoffer Familjerätt Familjerådgivning Missbruksvård Socialpsykiatri Flyktingmottagning Tolkservice Alkohol, öl och tobak - tillstånd och tillsyn Patientsäkerhetsberättelse Utvärdering Fortsatt kvalitetsarbete Korta fakta 2012 Det bor invånare i kommunen 1 november. Arbetsmarknads- och socialnämndens årsbudget på 472 mkr utgör 11,9 procent av kommunens totala budget. 1 november är antalet årsarbetare i förvaltningen 581 (28 procent är män). Kostnad för försörjningsstöd och introduktionsersättning uppgår till 102 mkr.

2 2 1. Kvalitetsredovisning 1.1 Inledning Arbetsmarknads- och socialnämndens ansvarsområde omfattar många olika och vitt skilda verksamheter. För att ge medborgarna och politikerna i Karlstads kommun en helhetsbild av verksamheten utarbetar förvaltningen årligen en kvalitetsredovisning. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens kvalitetsredovisning 2012, den sjätte i ordningen, presenteras härmed. Under året redovisas öppna jämförelser om ekonomiskt bistånd, missbruks- och beroendevård, social barn- och ungdomsvård samt stöd till personer med funktionsnedsättning. Dessutom redovisas för första gången öppna jämförelser om brottsoffer samt hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Öppna jämförelser, som tas fram av Socialstyrelsen i samverkan med Sveriges kommuner och landsting SKL, ska bidra till bättre verksamhet och resultat. En sammanställning redovisas i kapitel 3 Krav på god kvalitet. Från och med 2012 tar koncernen Karlstads kommun ett samlat grepp om arbetet med kund- och brukarundersökningar. Enligt de koncernövergripande intentionerna ska brukarundersökningarna bland annat tjäna som underlag för utvecklingsarbetet och ge Karlstadborna information om kvalitén i verksamheterna. Mer om undersökningen går att läsa i kapitel 3 under rubriken Kvalitetsarbete på arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Den officiella statistiken publiceras ofta sent på året vilket är orsaken till att uppgifter i vissa fall inte redovisas för Kvalitetsredovisningens roll och innehåll Kvalitetsredovisningen ska, förutom att ge en samlad bild av nämndens verksamhet, ses som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av densamma. Den kan också utgöra ett underlag vid analys av verksamheten samt vara utgångspunkt för ytterligare och fördjupade frågeställningar och diskussioner. Kommunfullmäktige har beslutat att kommunkoncernens verksamhetsstyrning ska grundas på en strategisk plan som sträcker sig över hela mandatperioden. Nämnder och bolag ska grunda sin ekonomi- och verksamhetsplanering på den strategiska planen. Kvalitetsredovisningen anpassas i enlighet med detta. Inledningsvis lämnas en redogörelse för mål och värderingar som ligger till grund för verksamheten, nationell påverkan, Socialstyrelsens roll vid kontroll och tillsyn samt de granskningar som genomförts under året. Därefter beskrivs det pågående utvecklingsarbetet avseende kvalitetsfrågor på nationell och lokal nivå. Arbetet med de mål och åtaganden som anges i den strategiska planen följs upp och redovisas i ett kapitel. En översiktlig beskrivning av det arbete som utförs inom nämndens ansvarsområde utifrån kommunens reglemente och gällande lagstiftning presenteras. Ett avsnitt om genomförda utvärderingar samt några av planerna för det framtida arbetet avslutar redovisningen.

3 3 2. Riksdagen anger de övergripande målen och grundläggande värderingarna Socialtjänsten är en viktig del av samhällets välfärdssystem. Socialtjänstlagen är en ramlag som kräver tolkning och bygger på att målen bryts ner lokalt. I portalparagrafen, som citeras nedan, anges de övergripande målen och de grundläggande värderingarna för verksamheten. Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor, aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser. Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmande och integritet. Socialtjänstlagen I lagen markeras människornas egen förmåga att ta ansvar för sina liv samt socialtjänstens uppgift att medverka i samhällsplaneringen. Verksamheten ska syfta till att öka den enskildes möjligheter att ta del av samhällets gemenskap och förebygga uppkomsten av social ohälsa samt begränsa den enskildes behov av stöd och hjälp. Socialtjänsten ska inrikta sig på att frigöra och utveckla enskildas egna resurser. Den enskildes självbestämmande och integritet betonas. När åtgärder rör barn skall det särskilt beaktas vad hänsynen till barnets bästa kräver. Med barn avses varje människa under 18 år. Socialtjänstlagen Som en följd av att Sverige har undertecknat FN:s barnkonvention har barnperspektivet i socialtjänstlagen tillkommit. När åtgärder rör barn ska barnets bästa sättas i främsta rummet. Barnets situation ska uppmärksammas när en ansökan om bistånd eller annan insats handläggs inom socialtjänsten. En grundläggande utgångspunkt i socialtjänstlagen är frivillighet. Vård utan samtycke (tvångsvård) regleras i särskild lagstiftning som lag om vård av missbrukare (LVM) och lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). 2.1 Nationell påverkan Framtidskommission Regeringen har tillsatt en framtidskommission som ges i uppdrag att presentera en rapport som ska identifiera de samhällsutmaningar Sverige står inför samt presentera strategier för att möta dess utmaningar. Till grund för kommissionens arbete ligger bland annat fyra fördjupningar som sker i form av framtidsutredningar för: 1. vår demografiska utveckling, 2. integration, jämställdhet, demokrati och delaktighet, 3. hållbar tillväxt, 4. rättvisa och sammanhållning. Nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig verksamhet Regeringen har beslutat utse ett nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig verksamhet. Bakgrunden är de växande krav som medborgare och företag ställer på offentlig förvaltning till följd av förändringar i omvärlden, som ny teknologi, globalisering och avregleringar. Rådet ska stödja och stimulera innovations- och förbättringsarbete i offentlig verksamhet som kan resultera i betydande förbättringar för medborgare och företag.

4 4 Myndigheten för vårdanalys ska stärka patienternas och medborgarnas ställning Från och med 2011 har Sverige en ny myndighet som ska granska såväl offentligt som privat finansierad hälso- och sjukvård, inklusive tandvård samt vissa områden inom socialtjänsten. Det gäller områden som ligger i gränssnittet mellan vård och omsorg, till exempel missbruksområdet eller kommunens vård och omsorg av äldre. Ett mål för Myndigheten för vårdanalys är att stärka patienternas och medborgarnas ställning och inflytande. I de två första rapporterna från Vårdanalys 2012 granskas patientnöjdheten i svensk primärvård samt effekterna av valfrihet i hälso- och sjukvården. Samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken År 2010 antog regeringen en samlad strategi för alkohol- narkotika-, dopnings och tobakspolitiken (ANDT). Den samlade strategin för perioden syftar till att underlätta statens styrning av stödet på området. Till den kopplas årliga åtgärdsprogram. Exempelvis initieras en utökad satsning för att minska nyrekryteringen till cannabismissbruk och en särskild satsning inom missbruks- och beroendevården för ett mer familjeinriktat arbetssätt. I det ligger bland annat att föräldraskap och barns behov behöver uppmärksammas mer systematiskt i missbruksvården. Det övergripande målet för ANDT-politiken är: ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk. Regeringens strategi för funktionshinderspolitiken Syftet med regeringens strategi för funktionshinderspolitiken är att visa politikens inriktning med konkreta mål för samhällets insatser och hur resultaten ska följas upp. Myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, får uppdrag att ansvara för uppföljningen av strategins mål och insatser, samt för att utveckla ett sammanhållet system för att beskriva och analysera utvecklingen. I denna strategi aviserar regeringen ett antal nya initiativ inom transportpolitiken och socialpolitiken, bland annat för att ge fler personer med funktionsnedsättning möjlighet till arbete och sysselsättning. Stärkt skydd för barn och unga från 1 januari 2013 Genom ändringar i främst socialtjänstlagen från den 1 januari 2013 stärks skyddet för barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa. Barnrättsperspektivet stärks genom bland annat: o tydligare anmälningsskyldighet, o regelbundna besök efter behov och barnets önskemål av en särskilt utsedd socialsekreterare, o klargörande av socialnämndens ansvar för uppsökande verksamhet och förebyggande arbete, o o utbildning och stöd till familjehemmen, barnets bästa ska vara avgörande vid beslut och andra åtgärder som rör vård- eller behandlingsinsatser. Förslag till ökad jobbstimulans från 1 juli 2013 Förslaget till ökad jobbstimulans i budgetpropositionen innebär att den som fått försörjningsstöd under 6 månader och har arbetsinkomster endast behöver räkna in 75 % av inkomsten när man ansöker om försörjningsstöd. Det särskilda beräkningssättet ska därefter gälla i 2 år. Regeringen avser att komma med ett förslag till riksdagen under våren 2013 och de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli Förslag till höjd gräns för ungdomars arbetsinkomster i familjer med ekonomiskt bistånd från 1 juli 2013 För att stimulera skolungdomars arbete vid sidan av studierna har regeringen för avsikt att föreslå en höjning av denna inkomstgräns från kronor efter skatt till kronor (ett prisbasbelopp). Förslaget är tänkt att lämnas till riksdagen under våren 2013 för att träda i kraft 1 juli Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap I betänkandet Föräldrastöd en vinst för alla, nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap SOU 2008:131 läggs förslag till en långsiktig nationell strategi för generellt föräldrastöd. Stödet ska erbjudas alla föräldrar som så önskar, från graviditeten till dess barnen är 18 år. Stödet bygger dels på befintliga strukturer och samverkan mellan de aktörer som vanligtvis har barn och föräldrar som målgrupp, ideella organisationer, MVC, BVC,

5 5 familjerådgivning, skola, förskola inklusive öppen förskola, skola, socialtjänst, bostadsbolag, polis, näringsliv, och dels på insatser på regional och nationell nivå. Arbete med att stärka barnets rättigheter Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting SKL träffade 2010 en överenskommelse om att stärka arbetet med barnets rättigheter i verksamheter inom kommuner landsting och regioner. Utgångspunkt för insatserna är FN:s konvention om barnets rättigheter. En handlingsplan presenteras 2011 och genomförandet av handlingsplanen avslutas 30 november Regeringens handlingsplaner för att motverka våld och förtryck Regeringen har antagit: Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer och Handlingsplan för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja. Regeringen vidtar åtgärder för att förbättra det förebyggande arbetet, öka skyddet och stödet till personer som utsätts, höja kvaliteten och effektiviteten i rättsväsendet, utveckla insatser riktade till personer som utövar våld, öka samverkan mellan olika myndigheter och stärka kunskapsutvecklingen. Det hedersrelaterade våldet och förtrycket drabbar även homo-, bi-, eller transsexuella personer. Hedersrelaterat våld och förtryck, liksom mäns våld mot kvinnor generellt, har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet. I hederstänkandet står föreställningar om oskuld och kyskhet i fokus och familjens rykte och anseende ses som avhängigt flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende. Kontrollen kan sträcka sig från begränsningar i vardagen som rör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb, giftermål och skilsmässa. Pojkar samt homosexuella, bisexuella och personer med könsöverskridande identitet och uttryck kan också drabbas. I sin extrema form kan kontrollen leda till hot om våld och våld, inklusive dödligt våld. Citatet är hämtat från Regeringens hemsida. Handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål har fokus på den utsatta individens behov av skydd och stöd och att detta ska genomsyra myndigheternas arbete. Särskilda åtgärder riktas till barn och ungdomar. Handlingsplanen omfattar fem insatsområden: ökat skydd och stöd till utsatta, stärkt förebyggande arbete, stärkt kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, ökad nationell och internationell samverkan samt ökad kunskap. Länsstyrelserna har uppdrag att sprida kunskap runt dessa frågor samt att upprätta nätverk för samverkan mellan myndigheter och frivilligorganisationer. Arbete med att förebygga självmord Regeringens insatser för färre självmord, innefattar bland annat utvecklad psykiatri med fokus på tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatri, händelseanalys vid självmord i eller i anslutning till hälso- och sjukvård, samarbete med frivilligorganisationer och sänkt alkoholkonsumtion presenteras två offentliga utredningar i frågan dels Första hjälpen i psykisk hälsa SOU 2010:31 dels Händelseanalyser vid självmord inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten SOU 2010:45. När det gäller händelseanalyser vid självmord föreslår utredningen att dagens skyldighet för hälso- och sjukvården att göra händelseanalys vid självmord utmönstras från lex Maria-systemet och att en motsvarande skyldighet införs i en separat lag som utvidgas till att gälla även socialtjänsten. Under 2012 har inget ytterligare framkommit när det gäller förslagen. 2.2 Kommunens ansvar, mål och värderingar Mänskliga rättigheter Sverige har ratificerat FN:s konvention om människors ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och har därigenom ett ansvar för att ge alla människor en grundläggande välfärd utan diskriminering. Detta innebär bland annat att man erkänner: Rätten för var och en till en tillfredsställande levnadsstandard för sig och sin familj, däribland tillräckligt med mat och kläder och en lämplig bostad samt till ständigt förbättrade levnadsvillkor.

6 6 Rätten att kunna förtjäna sitt uppehälle Rätten till rättvisa och gynnsamma arbetsvillkor Rätten till bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap. Artikel 1 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna I Sverige har kommuner och landsting uppdrag som arbetsgivare, som välfärdsfinansiär och som demokratisk arena. Samtliga tre uppdrag har på olika sätt koppling till mänskliga rättigheter. De mänskliga rättigheterna är alla människors individuella och juridiska rättigheter oberoende av var man bor. De gäller för alla människor alltid och staten har ett ansvar att se till att medborgare får sina mänskliga rättigheter respekterade. Det ställer bland annat krav på likabehandling och ickediskriminering. Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Detta innebär ingen inskränkning i det ansvar som vilar på andra huvudmän. Socialtjänstlagen Grundprincipen är att det är den kommun där den enskilde individen befinner sig när hjälpbehovet uppstår, som har det yttersta ansvaret för att denne får den hjälp som behövs. Att kommunen har det yttersta ansvaret för att de människor som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver innebär inte att andra huvudmän t ex landstinget eller kriminalvården kan avstå från att ta sitt ansvar. Om två huvudmän är oeniga om vem som har ansvaret får det inte drabba den enskilde sökanden. I ett sådant läge innebär det yttersta ansvaret att kommunen mer eller mindre tillfälligt får ta ansvar för situationen. För att tillförsäkra kommunens invånare det stöd och den hjälp de behöver kan också andra åtgärder behöva vidtas som att genom uppsökande verksamhet ta reda på vilka hjälpbehov som finns, informera om vilken service kommunen har att erbjuda samt vid behov förmedla kontakter med andra myndigheter. Kommunens ansvar begränsas dock av den enskildes ansvar. I de fall en person som är berättigad till hjälp tackar nej till ett erbjudet bistånd skall ärendet avslutas. Ansvaret för att motivera den enskilde till att förändra sitt liv finns ändå kvar på socialtjänsten. I de fall en nödsituation uppstår och individen inte samtycker till vård, är kommunen skyldig att ingripa om det rör vuxna enligt lag om vård av missbrukare (LVM) och om det rör barn enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Landstinget är ansvarigt för ingripanden när det gäller lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Solklar vision, värdegrund och verksamhetsidé i kommunen Visionen, Livskvalitet Karlstad , ligger till grund för kommunens planering och handlar om att bygga både en bättre och större stad. Målet är att Karlstads invånare ska ha en bred arbetsmarknad, bra boende och en stimulerande fritid. Tillväxten ska ske på ett sätt som är ekonomiskt, socialt, estetiskt och miljömässigt hållbart. Som en del av visionen finns fyra ledstjärnor som visar vägen i vårt utvecklingsarbete. Karlstad ska vara: en attraktiv stad som växer, en stad för alla, den goda gröna staden samt en kommun i gott skick. Värdegrunden är gemensam i kommunens alla verksamheter och bidrar till att stärka koncernen Karlstad kommun. Värderingarna sammanfattas: Vi är till för karlstadsborna, vi når goda resultat, vi genomför vårt uppdrag med engagemang, vi är en kommun i gott skick och vi ser framåt och utvecklar vår verksamhet. Arbetsmarknads och socialnämndens vision är: Omtanke om alla tryggare för alla!

7 7 Verksamhetsidén lyder: Här sker möten för livet. Vi vill att alla medborgare ges möjlighet att leva, växa och utvecklas. Vårt engagemang bygger vi på kunskap, arbetsglädje och stolthet. Tillsammans gör vi skillnad. Ny styrmodell med prioriterade målområden i koncernen Karlstads kommun Kommunfullmäktige beslutade 2010 att kommunkoncernens verksamhetsstyrning ska grundas på en strategisk plan som styr arbetet mot visionen och sträcker sig över hela mandatperioden. Nämnder och bolag ska grunda sin ekonomi- och verksamhetsplanering på den strategiska planen. Till den strategiska planen kopplas också de tre hållbarhetsstrategierna Tillväxtstrategin, Folkhälsostrategin samt Miljö- och klimatstrategin. Dessa bygger på de tre begreppen ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. I de tre strategierna bryts de övergripande målen ned i mer detaljerade mål och delmål som ett led i styrningen. De tidigare horisontella perspektiven är inarbetade i målen och de tillhörande indikatorerna som finns till de tre hållbarhetsstrategierna. Kommunfullmäktige beslutade i juni 2011 om strategisk plan och följande prioriterade målområden och mål. Efter en justering i juni 2012 gäller följande mål för mandatperioden Mål - externt perspektiv Tillväxt o Karlstads kommuns årliga befolkningsökning ska i genomsnitt motsvara 700 personer. o Antalet förvärvsarbetande ska öka med 15 procent till år o Karlstad ska ha en av Sveriges tjugo bästa företagsklimat. o Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. o Karlstadsborna ska ha goda möjligheter till hållbara kommunikationer. Attraktiv stad o Karlstadsbornas förtroende för kommunen förbättras. o Karlstadborna trivs och är stolta över sin stad. o Tryggheten och tillgängligheten i våra offentliga miljöer ska öka. o Besöksnäringen ska utvecklas. Utbildning och kunskap o Barns och elevers förutsättningar för fortsatta studier och arbete ska förbättras. o Den eftergymnasiala utbildningsnivån ska höjas. o Karlstad ska utvecklas som universitets- och studentstad. o Kompetensmatchning ska ske för att säkerställa näringslivets och offentliga sektorns kompetensbehov. o Karlstadsbornas erfarenheter och kunskaper ska bättre tas till vara. En stad för alla o Karlstadsbornas förutsättningar till egen försörjning ska förbättras. o Karlstadsbornas hälsa ska bli bättre. o Karlstadsbornas möjligheter till en bostad ska öka. o Karlstadsbornas förutsättningar för ett liv fritt från diskriminering, kränkningar och våld ska öka. o Karlstads kommun ska bedriva ett synligt/aktivt hbtq-arbete. Den goda gröna staden o Klimatpåverkan från energi- och transportsektorn i Karlstads kommun som geografiskt område ska minska med 25 % mellan 2008 och o Luften i Karlstads kommun ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas. o Halterna av skadliga kemikalier, exponering av buller, radon samt luftföroreningar ska vara så låga att varken karlstadsborna eller miljön påverkas negativt. o Vattnets kvalitet och förhållande vid och i sjöar, vattendrag och grundvatten ska förbättras.

8 8 o o Naturen i Karlstads kommun, den biologiska mångfalden och naturens värde för friluftslivet ska bevaras och utvecklas. Samhällsplaneringen ska ge förutsättningar för ett hållbart och hälsosamt liv med hänsyn till natur och kulturvärden. Mål - internt perspektiv Finansiellt perspektiv o Kommunen ska redovisa ett positivt resultat som över en femårsperiod minst motsvarar två procent av kommunens skatteintäkter och generella statsbidrag för samma period. o Kommunens totala nettolåneskuld inklusive kommunens totala pensionsåtagande ska inte öka. Vårda tillgångar o Kommunkoncernens anläggningstillgångar ska vara i gott skick. Styrsystem/kvalitetsarbete o Karlstad ska bli nominerad (som en av fem) till Sveriges kvalitetskommun senast o Den strategiska planen är det samlade styrdokumentet i kommunen. o Servicegarantier och kundenkäter ska utvecklas. o E-tjänster införs för merparten av kommunens verksamheter. Arbetsgivarperspektiv o Bra ledarskap och medarbetarskap. o Andelen frisk personal ska minst ligga kvar på nuvarande 96 procent. o Karlstad ska vara en attraktiv arbetsgivare. o Karlstads kommun ska erbjuda goda utvecklingsmöjligheter. o Jämställdheten och mångfalden inom kommunen ska öka. Arbetsmarknads- och socialnämndens åtaganden Med utgångspunkt bland annat från ovanstående har arbetsmarknads- och socialnämnden formulerat följande åtaganden för mandatperioden : oo Ingen ska sakna tak över huvudet när natten kommer. oo Nämnden ska ha tillgång till bostäder i tillräcklig omfattning och för olika behov. oo Nämndens verksamhet ska leda till arbete och/eller egen försörjning. oo Tidiga insatser för barn och unga i samverkan med andra aktörer för att trygga goda uppväxtvillkor. oo Nämnden ska arbeta förebyggande för att förhindra social problematik. oo Nämndens verksamhet ska samordnas utifrån en helhetssyn på individens problematik. oo Nämnden ska arbeta för att varje budgeterad krona används på ett optimalt sätt. 2.3 Kontroll och tillsyn Socialstyrelsen granskar Genom tillsyn granskar Socialstyrelsen om människor får de insatser som de har behov av och om vården och omsorgen följer lagarna. Tillsynsreformen som trädde i kraft den 1 januari 2010 innebar att länsstyrelsernas tillsyns- och tillståndsverksamhet enligt Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) fördes över till Socialstyrelsen och samordnades med tillsynen av hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen ska inom ramen för sin tillsyn lämna råd och ge vägledning, kontrollera att brister och missförhållanden avhjälps, förmedla kunskap och erfarenheter som kommer fram genom tillsynen samt informera och ge råd till allmänheten. Socialstyrelsen har rätt att utfärda föreläggande för att avhjälpa sådana missförhållanden som har betydelse för enskildas möjligheter att få de insatser de har rätt till. Föreläggandet får förenas med vite. I vissa allvarliga fall kan tillsynsmyndigheten förbjuda fortsatt verksamhet.

9 9 Ny tillsynsmyndighet 1 juni 2013 Inspektionen för vård- och omsorg övertar tillsyns- och tillståndsverksamheten för hälso- och sjukvård och socialtjänst från Socialstyrelsen från 1 juni Sanktionsavgifter Arbetsmarknads- och socialnämnden har skyldighet att rapportera alla gynnande nämndbeslut om bistånd som inte har verkställts inom tre månader till Socialstyrelsen rapporterade nämnden 67 beslut som inte verkställts inom tre månader. 44 av ärendena avser boende. Beslut som inte har verkställts inom tre månader Kontaktperson/kontaktfamilj Behandlingshem Bostad m särskild service SoL 5, Bostad individ- och familjeomsorg Dagverksamhet Boendestöd Summa För att stärka den enskildes rättssäkerhet har regeringen beslutat om sanktionsavgifter för kommuner som inte tillhandahåller bistånd inom skälig tid. Avgiften fastställs till lägst tiotusen och högst en miljon kronor. Förvaltningen betalade kronor i sanktionsavgifter 2012 avseende ett beslut om bistånd i form av kontaktperson som inte verkställts inom skälig tid. Socialstyrelsens beslut i samband med individ- och verksamhetstillsyn Socialstyrelsen gör under året tillsyn i nitton ärenden efter enskilda klagomål. Tolv ärenden avslutas utan åtgärd medan Socialstyrelsen i sex av ärendena påtalar brister och beslutar att nämnden ska vidta åtgärder för att förbättra handläggningen. Tillsynen avslutas efter att nämnden återrapporterat vidtagna åtgärder. I ett ärende riktas allvarlig kritik mot nämnden. Socialstyrelsen ska minst två gånger per år inspektera hem för vård eller boende HVB som tar emot unga genomförs följande tillsyn vid förvaltningens boenden för ensamkommande unga: Vid Atlas boende med 17 platser för ungdomar år med permanent uppehållstillstånd inriktas tillsynen vid första tillfället på hur verksamheten planerar och följer upp vården samt barnens/ungdomarnas möjlighet att vara delaktiga. Ärendet avslutas med bedömningen att Då det vid tillsynen framkommit motstridiga uppgifter om ungdomars delaktighet, avser Socialstyrelsen att vid kommande tillsyner fortsätta följa upp ungdomars upplevelse av delaktighet och om delaktigheten går att följa i dokumentationen. Vi det andra tillfället inriktas tillsynen på hur verksamheten hanterar om någon incident skulle inträffa under den aktuella kvällen, samt huruvida verksamheten har rutiner enligt Lex Sarah. Ärendet avslutas med bedömningen att verksamheten uppfyller gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser. En tredje tillsyn inriktas huvudsakligen på hur verksamheten ser till att barn och unga får den hjälp de behöver och att de har det bra under tiden på HVB. Socialstyrelsen har utgått från nationellt framtagna kriterier i sin bedömning. Ärendet avslutas med bedömningen att verksamheten uppfyller gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser. Vid Västby boende med 8 platser för ungdomar med permanent uppehållstillstånd inriktas tillsynen vid första tillfället på hur verksamheten ser till att barn och unga får den hjälp de behöver och att de har det bra under tiden på HVB. Ärendet avslutas med bedömningen att verksamheten uppfyller gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser. Det andra tillsynstillfället (oanmält) inriktas på den aktuella bemanningen samt huruvida verksamheten har rutiner enligt Lex Sarah och att personalen är informerad om dessa. Socialstyrelsens bedömning är att verksamheten uppfyller gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser.

10 Vid Sirius boende med 3 platser för asylsökande ungdomar år inriktas tillsynen vid första tillfället på hur verksamheten ser till att barn och unga får den hjälp de behöver och att de har det bra under tiden på HVB. Ärendet avslutas med bedömningen att verksamheten uppfyller gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser. Det andra tillsynstillfället (oanmält) inriktas på den aktuella bemanningen samt huruvida verksamheten har rutiner enligt Lex Sarah och att personalen är informerad om dessa. Socialstyrelsens bedömning är att verksamheten uppfyller gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser. 10

11 11 3. Krav på god kvalitet Denna del sammanfattar kraven på god kvalitet i verksamheten samt i stora drag det pågående kvalitetsarbetet på nationell och lokal nivå. 3.1 Kvalitetsarbete i det nationella perspektivet Vikten av att arbeta med kvalitetsutveckling inom både vård och omsorg och individ- och familjeomsorg markeras i socialtjänstlagens tredje kapitel. Insatser inom socialtjänsten skall vara av god kvalitet. För utförande av socialnämndens uppgifter skall det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Kvaliteten i verksamheten skall systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Socialtjänstlagen Begreppet kvalitet Begreppet kvalitet definieras enligt Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 på följande sätt: att en verksamhet uppfyller de krav och mål som gäller för verksamheten enligt lagar och andra föreskrifter om hälso- och sjukvård, socialtjänst och stöd och service till vissa funktionshindrade och beslut som har meddelats med stöd av sådana föreskrifter. Ledningssystem för kvalitet Från och med 1 januari 2012 träder Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd för det systematiska kvalitetsarbetet, SOSFS 2011:9, i kraft. Samtidigt upphävs Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården SOSFS 2005:12 och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS SOSFS 2006:11. Personalens kompetens Socialstyrelsen har preciserat kompetenskraven när det gäller handläggning av ärenden som rör barn och unga. I Socialstyrelsens allmänna råd om personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som rör barn och unga framgår att personalen bör ha socionomexamen och minst ett års yrkeserfarenhet inom socialt arbete. Den personal som saknar erfarenhet av arbete med handläggning och uppföljning av ärenden som avser barn och unga bör under en period av minst ett år få planerad introduktion, få planerat stöd samt successivt få ta ansvar för ärenden. Nationella riktlinjer Socialstyrelsen har utarbetat nationella riktlinjer för missbruksvården samt nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd. Det pågår ett arbete med att ta fram nationella riktlinjer inom barn- och ungdomsvården. Indikatorer Indikatorer ger en bild av vilken verksamhet som behöver utvecklas och gör det möjligt att göra jämförelser mellan kommuner, enheter och landsting samt att följa utveckling över tid. Socialstyrelsen har publicerat indikatorer för verksamhetsområdena äldreomsorg och hemsjukvård, missbruks- och beroendevård, social barn- och ungdomsvård och stöd till personer med funktionsnedsättning. Fler indikatorer som beskriver verksamheternas resultat och effektivitet kommer att tas fram. Den som får stöd av socialtjänsten ska känna sig trygg med insatsen som han eller hon får. Utgångspunkten är lagstiftning och nationella styrdokument men det behövs också indikatorer för att kunna följa upp, jämföra och utveckla verksamheter fastställer Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting sex kvalitetsområden inom socialtjänsten. De ska tillsammans ge en helhetsbild av socialtjänstens arbete och ha ett antal indikatorer kopplade till sig.

12 12 De sex kvalitetsområdena inom socialtjänsten är: 1. Självbestämmande och integritet, vilket innebär att den enskilde är delaktig, har inflytande och ges möjlighet till egna val. 2. Helhetssyn och samordning, helhetssyn utgår från den enskildes samlade livssituation. Då den enskilde har behov av tjänster som bedrivs inom olika verksamheter eller av olika utförare och professioner är dessa samordnade, det finns en tydlig ansvarsfördelning och tjänsterna präglas av kontinuitet. 3. Trygghet och säkerhet, trygg och säker innebär att tjänsterna utförs enligt gällande regelverk. Tjänsterna är transparanta vilket innebär förutsägbarhet och möjlighet till insyn. Risk för kränkning, försummelse, fysisk eller psykisk skada förhindras genom förebyggande arbete. 4. Kunskapsbaserad verksamhet, vilket innebär att tjänsterna utförs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Den enskildes erfarenheter tas till vara. 5. Tillgänglighet innebär att det är lätt att få kontakt med socialtjänsten och vid behov få del av tjänsterna inom rimlig tid. Information och kommunikation är begriplig och anpassad efter olika gruppers och individers behov. Kommunikationen mellan den enskilde och professionen präglas av ömsesidighet och dialog. Verksamheterna är fysiskt tillgängliga. 6. Effektivitet innebär att resurserna utnyttjas på bästa sätt för att uppnå uppsatta mål för verksamheten. 3.2 Öppna jämförelser Socialstyrelsens arbete med öppna jämförelser som sker i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting SKL ska bidra till utvecklingen mot allt bättre verksamhet och resultat genom att: o o o Ge information som gör att ansvariga på lokal och nationell nivå kan fatta välgrundade beslut. Ge information som ger verksamhetsnära chefer och personal möjlighet att jämföra sin verksamhet med andra och ge underlag till att bedöma utvecklingsbehov inom den egna verksamheten. Ge biståndssökande, medborgare, ideella organisationer och samhället i övrigt insyn i hur verksamheten fungerar. Öppna jämförelser ger överblick men inga analyser. Jämförelserna utgör ett underlag för kommuners egen analys, uppföljning och utvärdering av den egna verksamheten. Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd Ekonomiskt bistånd är välfärdssystemens yttersta skyddsnät. Syftet är att det ska träda in tillfälligt och tillförsäkra enskilda en skälig levnadsnivå vid kortare perioder av försörjningsproblem. Att befolkningens samlade behov av ekonomiskt bistånd varierar beror bland annat på den rådande situationen på arbetsmarknaden och på konjunkturen i samhället i stort. För de indikatorer som mäter långvarigt mottagande av ekonomiskt bistånd är det önskvärt att andelstalet är så lågt som möjligt. De övriga indikatorerna som belyser omfattningen av biståndsmottagandet, såsom andelen biståndsmottagare i befolkningen, andelen barn i familjer med ekonomiskt bistånd, andelen unga vuxna med ekonomiskt bistånd och kostnaden per invånare måste däremot tillåtas variera över tid. Bakgrundsmåtten har tagits fram för att möjliggöra meningsfulla och mer rättvisande jämförelser mellan kommuner. Omfattningen av biståndsmottagandet styrs till stor del av faktorer som är svåra att påverka inom ramen för verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd. Bakgrundsmåtten belyser de olika socioekonomiska förutsättningarna i kommunerna, exempelvis invånarnas åldersfördelning, arbetsmarknadsanknytning, inkomst- och utbildningsnivå, vilket delvis kan förklara utfallet. Kostnadsmåtten belyser kostnader för ekonomiskt bistånd i kommunerna.

13 13 Öppna jämförelser om ekonomiskt bistånd 2012 Karlstad 2010 Karlstad 2011* Indikatorer Kostnad per invånare för utbetalt ekonomiskt bistånd (eb) kr kr kr Andel av befolkningen år med eb 7,4 % 7,2 % 8,1 % Andel barn under 18 år som ingår i familjer med eb 6,6 % 6,8 % 7,0 % Andel vuxna av befolkningen med eb 4,4 % 4,9 % 4,4 % Andel vuxna som fått eb månader (=långvarigt) under året 27,4 % 30,2 % 34,3 % Andel vuxna som fått eb minst 27 månader under en period av tre år med 14,8 % 17,4 % 21,3 % uppehåll högst två månader i rad (=mycket långvarigt) Bakgrundsmått eller faktorer som ökar risken för behov av ekonomiskt bistånd Andel invånare år med låg inkomst 20,3 % 20,7 % 20,3 % Andel arbetslösa invånare år 13,4 % 13,7 % 12,3% Andel arbetslösa invånare år utan ersättning 4,5 % 4,5 % 4,2 % Andel svenskfödda invånare år med låg utbildningsnivå 6,0 % 5,7 % 8,6 % Andel utrikes födda invånare som vistats 0 5 år i landet efter att 3,4 % 3,2 % 5,1 % uppehållstillstånd beviljades Andel utrikes födda invånare som vistats 6 10 år i landet efter att 2,0 % 2,2 % 2,8 % uppehållstillstånd beviljades Andel unga vuxna år av invånare år 18,8 % 18,8 % 15,7 % Andel vuxna biståndsmottagare med försörjningshinder pga. arbetslöshet 50,0 % 50,8 % 46,6 % Andel vuxna biståndsmottagare med försörjningshinder pga. ohälsa 11,2 % 12,1 % 13,1 % Andel vuxna biståndsmottagare med försörjningshinder pga. sociala skäl 13,5 % 15,3 % 10,7 % Kostnadsmått 2011 Det ekonomiska biståndets andel av kommunens totala kostnader 2,6 % 2,7 % 2,6 % Kostnad per biståndsmånad för handläggning av EB, kr Andel personalkostnad av handläggningskostnad, procent - 76,0 72,9 Personalkostnad per biståndsmånad för ekonomiskt bistånd, kr Kostnad för arbetsbefrämjande insatser per vuxen biståndsmottagare, kr * Uppgifterna för Karlstad 2011 är skattningar som gjorts av förvaltningen eftersom redovisningen i öppna jämförelser grundas på statistik som inte är komplett för året. Riket

14 14 De flesta som har behov av ekonomiskt bistånd kan inte försörja sig på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Därför är det viktigt med en helhetssyn där socialtjänsten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan samt hälso- och sjukvården samverkar för att enskilda biståndsmottagare ska få all den hjälp de behöver för att uppnå självförsörjning. Resultatet av öppna jämförelser visar dock att en formaliserad samverkan mellan verksamheter med ekonomiskt bistånd och övriga aktörer endast finns i liten utsträckning. Procentsatserna i kolumnerna för Värmland och Riket anger den procentuella andelen kommuner som besvarat frågan med ja. Öppna jämförelser om ekonomiskt bistånd 2012 Karlstad 2012 Värmland 2012 Riket 2012 Helhetssyn och samordning Intern samverkan Hade ni den 1 april 2012 skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur ekonomiskt bistånd ska samverka i enskilda ärenden med: barn och ungdom? Nej 64,3 % 44,1 % missbruk? Nej 78,6 % 56,3 % arbetsmarknadsverksamhet? Nej 35,7 % 52,4 % Extern samverkan Hade ni den 1 april 2012 skriftliga rutiner för hur handläggare inom ekonomiskt bistånd ska samarbeta i enskilda ärenden med personal inom nedanstående myndigheter: Arbetsförmedlingen? Nej 7,1 % 21,4 % Försäkringskassan? Nej 7,1 % 12,0 % Landstingsfinansierad primärvård? Nej 14,3 % 12,6 % Landstingsfinansierad öppenpsykiatri? Nej 14,3 % 11,7 % Kronofogdemyndigheten? Nej 0 2,6 % Använder ni alltid någon form av strukturerad Nej 35,7 % 63,4 % utredningsmall som stöd vid utredningen av den enskildes problem, resurser och behov av insatser? Kunskapsbaserad verksamhet Hur många timmar per vecka har handläggarna tillgång till 2,9 2,0 1,9 direkt handläggarstöd? Självbestämmande och integritet Har ni som ett led i det systematiska kvalitetsarbetet under Nej 21,4 % 33,7 % de senaste 24 månaderna genomfört en undersökning av klienternas uppfattning om verksamheten för ekonomiskt bistånd och sedan använt resultatet för att utveckla verksamheten? Upprättar ni alltid en genomförandeplan tillsammans med Nej 57,1 % 53,4 % den enskilde inom 3 månader från första kontakt? Undertecknas genomförandeplanen alltid av den enskilde? Nej 35,7 % 51,1 % Följer ni alltid upp genomförandeplanen tillsammans med Nej 42,9 % 44,3 % den enskilde minst var tredje månad? Tillgänglig När sker i genomsnitt ett första personligt besök (nybesök) efter att en enskild tagit kontakt med socialtjänsten för att ansöka om ekonomiskt bistånd som inte är av akut karaktär (nödprövning)? Procentsatserna anger andelen kommuner som tar emot nybesök inom 14 dagar 8-14 dagar 100 % 91,6 %

15 15 Öppna jämförelser om ekonomiskt bistånd 2012 Kan ni inom en månad från nybesöket tillhandahålla någon form av kommunalt finansierad arbetsfrämjande insats till samtliga unga vuxna (18-24 år) som ansöker om försörjningsstöd på grund av arbetslöshet? Trygg och säker Hade ni den 1 april 2012 en skriftlig rutin för hur handläggare inom ekonomiskt bistånd ska: gå tillväga för att aktualisera familjer för utredning vid er barn- och ungdomsenhet (eller motsvarande) om det uppstår misstanke om att enskilda barn far illa? samarbeta med handläggare inom övriga berörda enheter i ärenden som rör våld i nära relationer? Har ni inom verksamheten skriftliga rutiner för hur synpunkter och klagomål som tas emot från klienter och anhöriga ska dokumenteras och återkopplas? Används de för att utveckla verksamheten? Karlstad Värmland Riket Ja 71,4 % 65,0 % Nej 71,4 % 43 % Nej 71,4 % 62,5 % Nej 57,1 % 55,3 % Andel domar som ändrats av förvaltningsrätt 6,1 % 8,8 % 8,6 % Öppna jämförelser social barn- och ungdomsvård 2011, 2012 Tyngdpunkten i 2012 års öppna jämförelser är densamma som för tidigare mätningar, det vill säga socialtjänstens förutsättningar för att möta utsatta barns behov. Procentsatserna i kolumnerna för Värmland och Riket anger den procentuella andel kommuner som besvarat frågorna med ja, om bortfallet överstiger 20 % görs ingen redovisning. Öppna jämförelser om den sociala barn- och ungdomsvården Karlstad 2011 Karlstad 2012 Värmland 2012 Riket 2012 Tillgänglighet i betydelsen social jourverksamhet Har nämnden socialjourverksamhet? Ja Ja - 62 % Helhetssyn och samordning Har ni den 1 nov 2011 en skriftlig överenskommelse om samverkan för insatser till barn och unga med: Utbildning - förskola/skola? Ja Ja - 74 % Hälsa - barn- o ungdomspsykiatri? Ja Ja - 57 % Hälsa - barnhälsovård? Ja Ja - 47 % Kriminalitet - polis? Nej Ja - 61 % Kunskapsbaserad verksamhet Systematisk bedömning - Har nämnden Nej Ja - 59 % dokumenterade riktlinjer som stödjer användning av standardiserade bedömningsinstrument ( tex ADAD, SAVRY, SDQ) inom barn- och ungdomsvården? Har nämnden en samlad plan för familjehemmens Ja Ja - 31 % kompetensutveckling? Har nämnden en strategi för handläggarnas Delvis Delvis - 24 % kompetensutveckling som innefattar kontinuerlig handledning, fortbildning och vidareutbildning på högskolenivå? Andel anställda handläggare med socionomexamen 96 % 100 % - 86 % och minst ett års yrkeserfarenhet av socialt arbete Trygghet och säkerhet

16 16 Öppna jämförelser om den sociala barn- och ungdomsvården Handläggning - Används ett handläggnings- och dokumentationssystem som främjar helhetssyn och kontinuitet i myndighetsutövningen, ordinarie licens Barns behov i centrum BBIC? Handläggning - Har ni en klagomålshantering inom verksamheten? Säkerhet - Har ni dokumenterade rutiner för hantering av fel och brister inom verksamheten? Karlstad 2011 Karlstad 2012 Värmland 2012 Riket 2012 Ja Ja 50 % 61 % Ja Ja - 91 % Ja Ja - 74 % Öppna jämförelser social barn- och ungdomsvård 2012 Ett nytt frågeområde är kommunernas rutiner för trygghet och säkerhet för placerade barn. Nytt för i år är också bakgrundsmåttet "ekonomiskt utsatta barn" som anger andelen barn som lever i familjer med mindre än 60 procent av medianinkomsten. Måttet är tänkt att utgöra ett stöd i kommunernas analysarbete. Öppna jämförelser om den sociala barn- och ungdomsvården 2012 Karlstad 2012 Värmland 2012 Riket 2012 Bakgrundsuppgifter Andel individuellt behovsprövad öppenvård 67 % 62 % 61 % Andel familjehemsvård 84 % 80 % 77 % Barn- och ungdomsvårdens andel av kommunens 2,9 % 3,0 % 3,0 % totala kostnader Andel 0-20 år i befolkningen 23 % 23 % 24 % Andel barn 0-19 år i befolkningen som lever i 20 % 22 % 19 % ekonomisk utsatthet Självbestämmande och integritet Samtal med barn - Har ni rutiner för enskilda samtal Ja - 91 % vid uppföljningsbesök (familjehem, HVB, Sisinstitutioner) Helhetssyn och samordning Hälsa - Har ni den 1 nov 2011 en skriftlig Ja - 47 % överenskommelse om samverkan för insatser till barn och unga med ledningen för barnhälsovård? Hälsa - Har ni följt upp dessa överenskommelser Nej - - under de senaste 12 månaderna? Hälsa - Har ni den 1 nov 2011 etablerade rutiner för Ja 72 att uppmärksamma barnets fysiska hälsa inför placering? Hälsa - Har ni den 1 nov 2011 etablerade rutiner för Ja - 38 % att uppmärksamma barnets tandhälsa hälsa inför placering? Hälsa - Har ni den 1 nov 2011 etablerade rutiner för Ja - 65 % att uppmärksamma barnets psykiska hälsa inför placering? Hälsa - Har ni den 1 nov 2011 en skriftlig Ja - 57 % överenskommelse om samverkan för insatser till barn och unga med ledningen för barn- och ungdomspsykiatrin? Hälsa - Har ni följt upp dessa överenskommelser under de senaste 12 månaderna? Ja - -

17 17 Öppna jämförelser om den sociala barn- och ungdomsvården 2012 Karlstad 2012 Värmland 2012 Riket 2012 Utbildning - Har ni den 1 nov 2011 en skriftlig Ja - 74 % överenskommelse om samverkan för insatser till barn och unga med ledningen för förskola/skola? Utbildning - Har ni följt upp dessa överenskommelser Ja - - under de senaste 12 månaderna? Utbildning - Har ni den 1 nov 2011 etablerade rutiner Ja 70 % för att uppmärksamma barnets behov av pedagogiskt stöd i grundskolan inför placering? Utbildning - Har ni den 1 nov 2011 etablerade rutiner Ja 56 % för att uppmärksamma barnets behov av pedagogiskt stöd i gymnasieskolan inför placering? Kriminalitet - Har ni den 1 nov 2011 en skriftlig Ja 61 % överenskommelse om samverkan för insatser till barn och unga med ledningen för polis? Kriminalitet - Har ni följt upp dessa Nej - överenskommelser under de senaste 12 månaderna? Kunskapsbaserad verksamhet Systematisk bedömning - Har nämnden Ja - 59 % dokumenterade riktlinjer som stödjer användning av standardiserade bedömningsinstrument (t.ex. ADAD, SAVRY, SDQ) inom barn- och ungdomsvården? Systematisk bedömning Har ni de senaste 12 Nej - 61 % månaderna använt något av bedömningsinstrumenten ADAD, SAVRY, SDQ? Trygghet och säkerhet Handläggning Lämnar ni i nuläget skriftlig Ja - 29 % information till alla placerade barn om barnets rättigheter, kontaktuppgifter till socialsekreterare och Socialstyrelsens funktion berätta om missförhållanden? Säkerhet Har ni den 1 november 2011 etablerade rutiner om hur personalen ska agera när det framkommer missförhållanden där barnet är placerat i: Familjehem Ja - 55 % HVB Ja - 45 % Nätverk - Har ni den 1 november 2011 etablerade rutiner som innebär att barnets nätverk identifieras i samband med placering i Familjehem Ja - 85 % HVB Ja - 81 %

18 18 Öppna jämförelser missbruks- och beroendevården Kommuner och landsting har svarat på enkätfrågor om förutsättningar för god kvalitet i verksamheten utifrån de fem områdena självbestämmande och integritet, helhetssyn och samordning, kunskapsbaserad, tillgänglighet samt trygg och säker. Socialstyrelsen har dessutom genomfört en webbgranskning av samtliga kommuner. Procentsatserna i kolumn för större städer anger den procentuella andelen kommuner som besvarat frågan med ja. Öppna jämförelser om missbruks- och beroendevård Självbestämmande och integritet Har ni gjort en brukarundersökning i syfte att förbättra kvaliteten i missbruks- och beroendevården? Helhetssyn och samordning Finns skriftliga och fastställda rutiner för hur samverkan ska ske internt med enheter som arbetar med barn? Finns skriftliga och fastställda rutiner för hur samverkan ska ske internt med enheter som arbetar med äldre? Finns skriftliga och fastställda rutiner för hur samverkan ska ske internt med enheter som arbetar med personer med funktionsnedsättning? Finns skriftliga och fastställda rutiner för hur samverkan ska ske internt med enheter som arbetar med ekonomiskt bistånd? Har missbruks- och beroendevårdens interna samverkan inom socialtjänsten följts upp? Hade ni 1 nov 2011 klienter som helt eller delvis bor tillsammans med barn under 18 år? Andel av ärenden 1 nov 2011 med barn under 18 år där gemensam planering genomförts med handläggare som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten. Andel av ärenden 1 nov 2011 med barn under 18 år där anhöriga samtidigt hade pågående stöd för sin egen del. Finns skriftlig överenskommelse för hur samverkan med landstingets beroendevård/psykiatri ska ske i enskilda ärenden? Finns skriftlig överenskommelse för hur samverkan med primärvården ska ske i enskilda ärenden? Finns skriftlig överenskommelse för hur samverkan med kriminalvården ska ske i enskilda ärenden? Karlstad 2011 Karlstad 2012 Större städer 2012 Ja Ja 76 % Ja Ja 72 % Ja Ja 31 % Ja Ja 45 % Ja Ja 66 % Ja Ja 72 % - Ja % % - Ja Ja 90 % Ja Ja 66 % - Nej 38 % Har överenskommelse om samverkan följts upp? Ja Ja 76 % Regleras ansvarsfördelningen för insatser till personer med samsjuklighet (missbruk och psykisk ohälsa) i den skriftliga överenskommelsen med landstingsfinansierade beroendevården/psykiatrin? - 87 % - Kunskapsbaserad Har ni inventerat missbruks- och beroendevårdens definierade klientgrupper? Ja Ja 79 % Har ni gjort en samlad bedömning av hur missbruks- och Nej Ja 76 % beroendevårdens insatser stämmer överens med klientgruppernas behov? Har ni samarbetat med universitet/högskola/fou-verksamhet? Ja Ja 86 % Har ni, i syfte att få ett underlag för verksamhetsutveckling, analyserat gruppen unga vuxna år som har blivit återaktualiserade i missbruks- och beroendevården inom 12 månader efter avslutad insats? Ja 24 % Gör ni systematiska uppföljningar av resultat av genomförda insatser på individnivå? Har ni en plan för personalens kompetensutveckling som ger stöd i arbetet med personer med missbruks- och beroendeproblematik? Ja 72 % Ja 97 %

Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2013 resultat för Tjörns kommun inrapporterat 2012-2013

Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2013 resultat för Tjörns kommun inrapporterat 2012-2013 Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2013 resultat för Tjörns kommun inrapporterat 2012-2013 Om öppna jämförelser ekonomiskt bistånd Öppna jämförelser kring ekonomiskt bistånd har gjorts sedan 2011, detta

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård

Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård RAPPORT april 2014 Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning För femte gången presenterar Socialstyrelsen öppna jämförelser av den

Läs mer

INNEHÅLL KVALITETSREDOVISNING 2013

INNEHÅLL KVALITETSREDOVISNING 2013 INNEHÅLL KVALITETSREDOVISNING 2013 1. Kvalitetsredovisning... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Kvalitetsredovisningens roll och innehåll... 3 2. Riksdagen anger de övergripande målen och grundläggande värderingarna...

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

KOMMUNAL EKONOMI EKONOMI- OCH VERKSAMHETSSTYRNING

KOMMUNAL EKONOMI EKONOMI- OCH VERKSAMHETSSTYRNING KOMMUNAL EKONOMI EKONOMI- OCH VERKSAMHETSSTYRNING TRE FINANSIERINGSFORMER Skattefinansierad verksamhet Avgiftsfinansierad verksamhet självkostnad Va och renhållning Affärsverksamhet främst i vår bolagsverksamhet

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

UPPDATERAD AUGUSTI 2015 STRATEGISK PLAN. Strategisk plan 1 KARLSTADS KOMMUN

UPPDATERAD AUGUSTI 2015 STRATEGISK PLAN. Strategisk plan 1 KARLSTADS KOMMUN UPPDATERAD AUGUSTI 2015 STRATEGISK PLAN KARLSTADS KOMMUN Strategisk plan 1 LAGSTIFTNING VISION Livskvalitet Karlstad 100 000 KOMMUNFULLMÄKTIGE REGLEMENTE BOLAGSORDNING STRATEGISK PLAN PRIORITERA FÖLJA

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2014

KVALITETSREDOVISNING 2014 KVALITETSREDOVISNING 2014 ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN OMTANKE OM ALLA TRYGGARE FÖR ALLA KORTA FAKTA 2014 1 december bor det 88 350 invånare i kommunen. Arbetsmarknads- och socialnämndens årsbudget

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barnkompetens Socialtjänstperspektiv Agneta Ekman Odont. dr., socialchef Hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. har verksamheter som sträcker sig från

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Enhetsundersökning LSS

Enhetsundersökning LSS Enhetsundersökning LSS Resultat år 2017 Nationell undersökning avseende Bostad med särskild service (vuxna) och Daglig verksamhet Omsorgsnämnden Socialstyrelsens öppna jämförelser Är ett nationellt verktyg

Läs mer

Nationellt perspektiv

Nationellt perspektiv Nationellt perspektiv Sammandrag ur Socialstyrelsens lägesrapport Individ- och familjeomsorg 2017 Områden Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Våld i nära relation Missbruks- och beroendevård

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete -grundstruktur/ramverk enligt SOSFS 2011:9 Socialförvaltningen Alingsås kommun Dokumenttyp: Styrande dokument Fastställt av: Fastställelsedatum: 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2015

KVALITETSREDOVISNING 2015 KVALITETSREDOVISNING 2015 ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN OMTANKE OM ALLA TRYGGARE FÖR ALLA KORTA FAKTA 2015 31 december bor det 89 245 invånare i kommunen. Arbetsmarknads- och socialnämndens årsbudget

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 11

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 11 KARLSTADS KOMMUN Ärende 11 sid 11 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 7 Kvalitetsredovisning för arbetsmarknads- och socialnämnden 2011 Dnr KS-2012-161 Dpl10 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Öppna jämförelser Barn- och ungdomsvård 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012

Öppna jämförelser Barn- och ungdomsvård 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Öppna jämförelser Barn- och ungdomsvård 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för Barn- och ungdomsvården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2010.

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson Nämndplan Socialnämnden 2017 Foto: Thomas Henrikson Innehållsförteckning 1 Nämndordförande har ordet... 2 2 Övergripande beskrivning av organisationen... 3 3 Prioriteringar för 2017... 5 4 Mål för nämnden...

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-28 146 Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMMET SYFTE OCH RELATION TILL

Läs mer

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete?

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Flera lagar som styr Socialtjänstlagen - SoL Hälso- och sjukvårdslagen- HSL Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015 Upprättad 2013-04-23 2(6) INLEDNING Individ- och familjeomsorgens uppgift består i huvudsak av att bistå kommunmedborgarna när de är i behov av

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

UPPDRAGSPLAN 2015. Socialnämnden. Antagen i socialnämnden den 11 mars 2015 SN 2013/0259

UPPDRAGSPLAN 2015. Socialnämnden. Antagen i socialnämnden den 11 mars 2015 SN 2013/0259 UPPDRAGSPLAN 2015 Socialnämnden Antagen i socialnämnden den 11 mars 2015 SN 2013/0259 Innehållsförteckning Inledning 3 Socialnämndens ansvarsområden 4 Planeringsförutsättningar 4 Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

IFO-plan för Ydre kommun

IFO-plan för Ydre kommun IFO-plan för Ydre kommun 2009-2014 Antagen i Kommunfullmäktige 2008-12-15 66 1 Innehåll sida 1. Inledning 3 2. Mål 3 3. Nuläge 3 4. Särskilda grupper och områden 4 5. Samverkan 5 6. Framtida utmaningar

Läs mer

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom socialtjänsten, förvaltningschefer Huvudmän för yrkesmässigt bedrivna enskilda verksamheter inom socialtjänsten Nr 3/2012 Februari

Läs mer

Lagstiftning och samverkan

Lagstiftning och samverkan Lagstiftning och samverkan K O N N Y L I N D B L O M Tidsschema Grundläggande lagstiftning som styr Hälso- och sjukvården samt Socialtjänsten. Samverkan med fokus på svårigheter (egna erfarenheter). Lagstiftning

Läs mer

Integrations- och flyktingpolitiskt program. Interkulturella möten

Integrations- och flyktingpolitiskt program. Interkulturella möten Integrations- och flyktingpolitiskt program Interkulturella möten PROGRAM 2 Kommunens mål Barn och unga i Håbo ska ges bästa möjliga förutsättningar för personlig utveckling och lärande. Håbo kommun ska

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen 2019-04-17 DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN 2019-2020 Hedersrelaterat förtryck och våld Fastställd av kommunstyrelsen 2019-05-27 67 Handlingsplan - hedersrelaterat förtryck och våld Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Socialtjänstlagens uppbyggnad

Socialtjänstlagens uppbyggnad Socialtjänstlagens uppbyggnad Lagen innehåller 16 kapitel med tillhörande paragrafer 1. Socialtjänstens mål 2. Kommunens ansvar 3. Socialnämndens uppgifter 4. Rätten till bistånd 5. Särskilda bestämmelser

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

BILAGA sid 1 (5) Stadsbyggnadsnämndens åtaganden inom strategisk plan

BILAGA sid 1 (5) Stadsbyggnadsnämndens åtaganden inom strategisk plan BILAGA sid 1 (5) Stadsbyggnadsnämndens åtaganden inom strategisk plan 2013-2015 TILLVÄT Mål: Antalet förvärvsarbetande ska öka med 15 procent till år 2020. Ta fram en etableringsstrategi tillsammans med

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2016

KVALITETSREDOVISNING 2016 KVALITETSREDOVISNING 2016 ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsredovisning 2016 121 OMTANKE OM ALLA TRYGGARE FÖR ALLA KORTA FAKTA 2016 Det bor 90 086 invånare i kommunen, 1 november. Arbetsmarknads-

Läs mer

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER DEL 1 REVIDERAD 2012-01-25 Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL INLEDNING Riktlinjer är ett hjälpmedel för personal inom kommunens socialtjänst, vid bedömning

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

En kränkning av barns och ungas rätt till integritet?

En kränkning av barns och ungas rätt till integritet? Hedersrelaterat våld och förtryck mot barn och unga En kränkning av barns och ungas rätt till integritet? Anna Kaldal och Emelie Kankaanpää Juridiska institutionen, Stockholms universitet Bakgrund Två

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2019-05-02 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-508 25 611 Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Till Socialnämnden 2019-06-18

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166 KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation Antagen av KF, dnr KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Kartläggning... 3 Syfte...

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts genom

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning Varje år genomför SKL och Socialstyrelsen öppna jämförelser gällande Missbruks

Läs mer

Revidering av Stockholms stads sociala program för att minska prostitutionen remiss från kommunstyrelsen (Dnr /2005)

Revidering av Stockholms stads sociala program för att minska prostitutionen remiss från kommunstyrelsen (Dnr /2005) Socialtjänstavdelningen Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Sonja Sandberg Tfn: 08-508 14 019 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-03-01 Dnr 06-502/37 Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd Revidering

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer