Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -"

Transkript

1 Udda Annorlunda Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014

2 Böcker för barn och ungdomar Abbe 8 år och 43 dagar : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Kicki Polleryd Om Aspergers syndrom ur Abbes synvinkel och hur hans självinsikt är en förutsättning för honom att vara delaktig i den hjälp som ges. Författaren är leg. psykolog och specialist i neuropsykologi och arbetar på Klaraborgs specialpedagogiska område i Karlstads kommun. Coolt med ADHD (2014) Av Malin Roca Ahlgren 11-åriga Alice berättar om upplevelser hemma och i skolan. Mamman ger sin bild av vad som känns jobbigt och stökigt i vardagen. BUP ger tips på rutiner och strukturer som kan underlätta. Med vardagligt språk och korta kapitel vänder sig boken till barn mellan 9 och 12 år. Det brinner i mitt huvud (2009) Av Camilla Lagerqvist En ungdomsroman om Daniel som har svårt att koncentrera sig i skolan och som vantrivs både med skola och sig själv. Efter år av bråk och slagsmål ska han utredas för ADHD. Dyrbar tid - Stefan har muskeldystrofi (2000) Av Thomas Bergman Trots sin sjukdom lever Stefan, nio år, ett aktivt liv med skola, bad och träning. En fotobilderbok. En dag i prinsessan Victorias liv (2004) Av Petter Lidbeck Läsaren får följa med Victoria, som har Downs syndrom, i hemmet, till skolan och till badhuset med pappa. Full rulle, Tim! (2003) Av Annica Lindgren Tim är sju år och rullstolsbunden. Han bevisar gång på gång att man kan göra det mesta även om man sitter i rullstol.

3 Inte som alla andra - en liten berättelse om en liten pojke som vill veta om han är vanlig och normal (1999) Av Per Nilsson Om en pojke med Aspergers syndrom. Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk. Rädda Barnen (2004) Christina Renlund m.fl. Den här boken handlar om unga människor vars liv även omfattar muskelsjukdom, och det är deras egna tankar, frågor och berättelser. Jag vill ha ett liv (2001) Av Sofia Hedman Ungdomsroman om Katti som har svårt att passa in i skolan. Hemma har hon det inte heller så lätt, särskilt inte med sin styvfar. Hon får diagnosen ADHD och bestämmer sig för att visa vad hon går för. Jag är ändå jag - fyra killar om Aspergers syndrom (2005) Red: Oskar Ekman Fyra vanliga killar skriver själva om hur det är att få och leva med en diagnos. Frågor som diskuteras är bl.a. Ska jag berätta för andra? och Vad är egentligen att vara normal?. Jippie! Jag har ADHD (2012) Av Jessica Stigsdotter Axberg En färgglad bok som bygger på en sann historia om pojken Victor. En faktadel om ADHD avslutar boken. Kalle Vrånglebäck och Stålfia (2002) Av Ingrid Sjöstrand Böckerna om Kalle skrevs långt innan man funnit diagnosen ADHD som beteckning för hans beteende. Berättelserna om Kalle och hans lillasyster Loppa blev TV-filmade, välkända och älskade när de kom på 60-talet. I denna nyutgåva finns ett urval av berättelserna med nya bilder av Joanna Rubin Dranger.

4 Kan ni förstå mig? Mitt liv, mina tankar, min autism/aspergers syndrom (2008) Av Sofie Koborg Brösen Boken är skriven av 11-åriga Sofie. Hon upplever sig annorlunda än andra barn eftersom hon har autism/aspergers syndrom. Hon har skrivit boken till sina klasskamrater som hon vill ska förstå henne bättre. Kanske ett liv (2006) Av Sofia Hedman Andra boken om Katti som har ADHD. Hon är nu sjutton år och försöker lära sig leva med sin diagnos. Det blir ändå fel hela tiden. Så träffar hon Johan och hoppas att allt ska bli bra Kärlek med Vilma och Loppan (2011) Modigt med Vilma och Loppan (2011) Tillsammans med Vilma och Loppan (2011) Av Anneli Khayati Tre böcker om vänskap mellan flickor, om skolan och framför allt om Vilma som sitter i rullstol och Loppan som är bästa vännen. Martes bok (2009) Av Mie Mohlin En lättläst kapitelbok för barn om Marte som har diagnosen autism. Hon tycker bäst om när allt är som vanligt. På skollovet ska hon och klasskompisen Johanna åka till en ö. Först vill inte Marte men när hon får reda på att det finns en bondgård med många djur, kan hon tänka sig att åka. Miffon, nördar och Aspergers syndrom (2005) Av Luke Jackson En bok för ungdomar med Aspergers syndrom men också för föräldrar, pedagoger, läkare och andra professionella. Författaren är en tonårig kille som beskriver sin situation med humor och intelligens. Mysteriet med den blå flaskan - ett Asperger äventyr (2004) Möss och utomjordingar - ett Aspergeräventyr (2005) Av Kathy Hoopmann Två lättlästa barnböcker för den som har diagnosen Aspergers syndrom. Passar även för andra och den ger mycket att fundera över. Författaren har arbetat under många år med barn som har diagnosen.

5 Pricken (1980) Av Margret Rey Bilderbok om att vara annorlunda. Ramsor och tramsor om Bill och Bolla (1978) Tokigt och klokigt, mera rim om Bill och Bolla (1979) Av Gunilla Bergström Böckerna handlar om att ha en handikappad familjemedlem. Rut och Randi (2006) Av Kicki Polleryd En bilderbok med syftet att bredda förståelsen bland de som kommer i kontakt med barn med koncentrationssvårigheter. En eftertext ger fakta om ADHD. Strutsens vingar en ungdomsantologi (2003) Unga med funktionshinder skriver om sina upplevelser och sin vardag. Tigermamman och Lytte (2004) Av Stina Berge Bilderbok om tigerungen Lytte som föds med fel på ett ben. Med hjälp från mamma, syskon och vänner klarar han livet i djungeln, trots sitt handikapp. Tro på mig - jag vet: hörselskadade ungdomar berättar (1998) Illustrationer Lisa Lettby. Två själar - en förklaring av min Asperger (2007) Av Linnéa Dahlgren 15-åriga Linnéa berättar om tankarna kring sin diagnos, Aspergers syndrom. Det är funderingar av en tonåring som är mitt i processen med att lära känna och acceptera sig själv. Ögonblick som försvinner (1998) Av Thomas Bergman Författarens egen son, Joakim 12 år, har epilepsi. Boken vill förklara sjukdomen och ta bort missuppfattningar kring den.

6 Syskonliv Annorlunda syskon (2010) Av Frida Blomgren En intervjubok som skildrar hur det är att växa upp med ett funktionshindrat syskon både svårigheter och glädjeämnen. En sked för morbror Fred. En liten bok om ett stort ämne (2007) Jenny Jejlid Här berättas om hur det är att växa upp som lillasyster till en autistisk och utvecklingsstörd bror. Det handlar om när det onormala blir normalt i en familj. Ensam på insidan - syskon berättar (2008) Av Ann-Marie Alwin Den här boken bygger på barns och ungdomars berättelser modiga barn som vågar och vill berätta hur det är och som säger att man får vara både arg och ledsen. Han skulle bära mig (1999) Av Anne Sörman En roman om författarens uppväxt med en utvecklingsstörd bror. Ett varsamt porträtt av ett syskon som inte är som andra och en berättelse om att vara den normala. Jag finns också! Om att vara syskon till en bror eller syster med svår sjukdom eller funktionshinder (3.uppl. 2009) Vad innebär det annorlunda syskonskapet? På vilket sätt kan ett bra stöd utformas för att underlätta situationen? Stiftelsen Allmänna Barnhuset står för utgivningen. Jag är också viktig : att växa upp med en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder (2012) Av Elina Sundström Boken innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas egna berättelser samt diskussionsunderlag och frågor för vidare reflektion. Litteraturförslag och en organisationsförteckning avslutar boken.

7 Kalle Vrånglebäck och Stålfia (2002) Av Ingrid Sjöstrand Böckerna om Kalle skrevs långt innan man funnit diagnosen ADHD som beteckning för hans beteende. Berättelserna om Kalle och hans lillasyster Loppa blev TV-filmade, välkända och älskade när de kom på 60-talet. I denna nyutgåva finns ett urval av berättelserna med nya bilder av Joanna Rubin Dranger. Litet syskon - om att vara liten och ha en syster eller bror med sjukdom eller funktionsnedsättning (2009) Av Christina Renlund Barn berättar om hur det är att ha ett syskon med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är barnen själva som berättar de är mellan två och sex år. Boken är även föräldrars berättelser om syskon- och familjesituationen. Min bror har Downs syndrom (2014) Av Christina Olofsdotter Gustafsson Författaren skildrar glädjeämnen och bekymmer i Peters kontakt med omgivningen ur ett syskons perspektiv. Boken präglas av ett djupt humanistiskt synsätt. Syskon (2004) Av Mia Coull Boken vänder sig till föräldrar som har funderingar kring syskonskap. Exempel på frågor som tas upp är: Vilken åldersskillnad är lämplig mellan barnen? Hur hanterar man syskonrivalitet? Kan man älska alla barnen lika mycket? Dels berättar föräldrar hur de tänkt, känt och gjort, dels delar experter med sig av sin kunskap. Syskon (2004) Av Maja Kristin Nylander Fotografier på syskon, avbildade i en miljö som anknyter till deras liv och intressen för att visa syskonskapets samhörighet utan hänsyn till det handikapp en av dem har.

8 Hemligt Och en är döv och en är blind - och en är blek som snö, om kind en har låst sin egen grind - och gömt sig uppå vind! Och en har käpp och konstig läpp!...och några säger knappt ett knäpp! Ja bleka, blinda - sneda, vinda - några som är runda, trinda - mänskor finns av alla slag och en är du! och en är jag! och en är tok och en är klok Vad är sagor och sällsamma serier... Världen är full av SANNA mysterier! Gunilla Bergström

9 Personliga berättelser Alltid för er : en sann historia (2014) Av Gunilla Lindh & Cecilia Berglund Tre barn får alla diagnosen autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanlig genmutation med endast tre kända fall i världen. Här får vi mammans berättelse. Annorlunda barnbarn (2008) Av Monica Klasén McGrath I boken möter vi flera personer med egna erfarenheter av rollen som mor- och farföräldrar till funktionshindrade barn. Författaren ger konkreta råd och litteraturtips, samt adresser till organisationer, stödföreningar och hemsidor. Aspergers syndrom - har jag verkligen det? (2006) Av Gunnel Norrö Författaren beskriver de på ytan subtila, men ofta förvirringsskapande, kulturkrockarna mellan det autistiska sättet att bearbeta information och att kommunicera på det vanliga sättet. Aspiekraft : en bok om Aspergers syndrom (2013) Av Erica Kalldin Författaren berättar om sin barndom och uppväxt i Västerås och om sin känsla av att inte vara som andra. Vid 36 års ålder fick hon diagnosen Aspergers syndrom. Att pussla ihop ett liv - om samverkan (2007) Red. Ann-Katrin Swärd mfl. Genom tre familjers berättelser får vi ta del av hur livet gestaltar sig i vardagen runt deras barn som har diagnosen autism med fler funktionshinder. Det barn vi fick (2005) Av Åsa Bryhagen En personlig berättelse med många funderingar kring ett annorlunda barn med Downs syndrom. Om handikapp, skola, samhälle, människosyn och människovärde.

10 Det blev ett barn - nio berättelser om att bli förälder till ett barn med Downs syndrom (2008) Av Katarina Moen Lindberger Vad händer i mötet mellan personal och föräldrar när ett barn med Downs syndrom föds? Hur påverkas personal och hur påverkas föräldrar? Här berättar nio familjer om när de blev föräldrar till ett barn med diagnosen Downs syndrom. Det räcker inte med kärlek - en mammas kamp för sin son (2008) Av Jenny Lexhed En stark skildring av en mammas kamp för sin autistiske son. Jakten på en behandlingsmetod leder till depression och förtvivlan och mamman går in i en utmattningspsykos. Vi får följa vägen tillbaka till livet. Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum (2014) Av Naoki Higashida En bok skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke. En unik röst som utmanar förutfattade föreställningar och som inifrån låter oss förstå hur en autistisk person tänker, känner och reagerar. En annorlunda barndom - en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt (2007) Av Iris Johansson En unik självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. Författaren förklarar med djup insikt vad andra personer i hennes situation för det mesta inte hittar ord för. En lycklig mammas dagbok (2007) Av Marina Holm Hur är det att leva med den dagliga utmaningen att ta hand om barn med särskilda behov? En personligt skriven bok om en son med Aspergers syndrom. En riktig Emil - om hur det är att vara mamma till ett barn med DAMP/MBD (1998) Av Åsa Gravander & Sauli Suominen Åsa Gravander berättar om egna erfarenheter av sina barn. Sauli Suominen är forskare på Helsingfors Universitet och ser familjens situation ur ett nätverksperspektiv.

11 En riktig människa (1996) Av Gunilla Gerland Självbiografiskt av vuxen med autism. Ett annorlunda barn (2010) Av Birgitta Liebenholtz En mormor följer sitt barnbarn med autism under ett dygn. Hon reflekterar över vår oförmåga att se på människor med avvikelser som en tillgång. Med ödmjukhet borde vi inse att normalitet inte är axiom. Fjättrad anhörig (2011) Av Ingrid Berg Dikter av en anhörig till ett vuxet barn med Aspergers syndrom. Från Aschberg till Aspergers - en högfungerande autists berättelse i dagboksform (2007) Av Jonas Dahlgren En verklighetsroman baserad på fakta. Syftet med boken är att lära känna och förstå, att sprida kunskapen om Aspergers syndrom. Född en blå dag - självbiografi (2008) Av Daniel Tammet Författaren har diagnosen Aspergers syndrom och savant-syndrom. Han har en unik matematisk och språklig förmåga. Här berättar han om sin barndom och om sitt liv idag. Gnistan : berättelsen om Jake (2013) Av Kristine Barnett Vid två års ålder får Jake diagnosen svår autism. Det visar sig senare att han har ett mycket högt IQ. Redan nio år gammal arbetar han med en egen teori i astrofysik, och vid tolv års ålder är han en avlönad forskare i kvantfysik. Boken är skriven av hans mamma. Jag avskyr ordet normal - om vuxna med Aspergers syndrom (2000) Av Malin Nordgren Att inte följa normen för hur man ska vara är inte det samma som att vara sämre, säger författaren.

12 Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk (2004) Av Christina Renlund Den här boken handlar om unga människor vars liv mitt i alltihop även omfattar muskelsjukdom. Utgiven av Rädda Barnen. Jag och mina diagnoser (2007) Av Håkan Jansson Författaren skriver om sitt liv, sina diagnoser och alla svårigheter som det medför. Aspergers syndrom med autistiska drag är huvuddiagnosen. En personlig och ibland uppskakande text om människors reaktioner inför den som är annorlunda. Jag skriver ovanpå linjen - att leva med Aspergers syndrom och att vara konstnär (2005) Av Emil Östlund & Louise Östlund Boken är skriven för unga vuxna med Aspergers syndrom och för deras anhöriga. Genom boken vill man skapa förståelse för diagnosen. Konsten att vara jag : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Tobias Nilsson Med en blandning av fakta och humor skildras både motgångar och framgångar på ett positivt sätt. Boken vänder sig både till de som har diagnosen och till deras omgivning som vill försöka förstå. Kära Gabriel - ett brev (2006) Av Halfdan W Freihow Författaren skriver i brevform om sin tioårige son som har diagnosen autism och ADHD. Om kärleken, hjälplösheten och rädslan inför framtiden. Lisa : kärleken till ett annorlunda barn Erik : kärleken till ett annorlunda barn (2005) Av Thomas Filipsson & Mats Willner Två berättelser i en och samma bok där två pappor berättar om livet med sin dotter respektive son. Diagnoserna är autism och epilepsi.

13 Med rullstol i grönsakshissen : om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet (2014) Av Marie Hav Lundkvist Författaren tar oss med på sin resa och sina möten med samhället och vården, allt med glimten i ögat. Marie har en genetisk muskel- och nervsjukdom. Min vän Henry (2008) Av Nuala Gardner Författaren är barnmorska och mor till en autistisk pojke. En golden retriever blir en vändpunkt i den 5-årige Dales liv. Ett speciellt förhållande utvecklas mellan Dale och hunden Henry samtidigt som Dales utveckling tar fart. Nu förstår jag mig själv - en berättelse om ADHD (2007) Av Pernille Dysthe I boken får vi följa en flicka från tidig barndom, genom en kaotisk ungdom och med huvudet först in i vuxenlivet på evig jakt efter jämvikt och kontroll. En personlig berättelse om att leva med oro. När livet stannar - 11 år och 338 dagar med Jennie (2005) Av Anette Stoltz Dottern Jennie föddes med ett mycket ovanligt kromosomfel. Mamman skriver här om hur livet i familjen gestaltade sig med ett multihandikappat barn. Det är samtidigt en beskrivning av mötet med den svenska vården som ibland var okunnig och oförstående. Boken kan ge stöd åt föräldrar i liknande situation och den är viktig för personal som möter dessa barn och föräldrar. När träden avlövas ser vi längre från vårt kök (1997) Reservkraft (2001) Av Tomas Sjödin Handlar om författarens liv där två av de tre sönerna har en fortskridande hjärnsjukdom. Som en röd tråd genom hela boken löper frågan: Är det meningen att allt ska ha en mening?

14 Nästan ikapp trots handikapp (2002) Av Katarina Frankel Katarina föddes med en CP-skada. I den självbiografiska boken får vi följa hennes uppväxt och utbildningstid genom bl.a. dagboksanteckningar. Som komplement till hennes egen berättelse får vi kommentarer av hennes föräldrar samt en klinisk beskrivning gjord av en neuropsykolog. Och alla vi anhöriga? Anhöriga till funktionshindrade berättar (1999) Omvårdnad, ansvar och praktiska åtaganden upptar en stor del av anhörigas tillvaro. Många upplever att det är svårt att bli sedd som en individ med egna behov och anspråk på tillvaron. Omsorg utan våld - konsten att möta människor med autism (2008) Av Elisabeth Råberg Hur är det att leva med barn med autism? Författaren är mor till två söner med autism och har därmed lång personlig erfarenhet. Hon har också erfarenhet av en offentlig omsorg som gjort stora misstag gentemot hennes söner. Hon förespråkar en god människosyn inom vård och omsorg. Pojkarna : en berättelse om två utvecklingsstörda bröder (2011) Av Anders Hansson Personliga minnen och dagboksanteckningar från åren som gått. Två bröder får diagnosen Angelmans syndrom. Föräldrarna berättar om sina erfarenheter. Prins Annorlunda (2008) Av Sören Olsson En berättelse om en pojkes uppväxt, omvärldens rädsla inför det okända och om föräldraskapets glädje, kamp och sorg. Om livet med ett barn med Downs syndrom. På ett annat sätt : mina erfarenheter av Aspergers syndrom ett autismspektrumtillstånd (2013) Av Paula Tilli Boken är indelad i två delar. Den ena är självbiografisk och beskriver Paula Tillis liv från tidig barndom till idag. Den andra delen beskriver vad Aspergers syndrom innebär och vilka svårigheter hon har som är förknippade med diagnosen.

15 Se men inte höra - en pappas berättelse om att få ett dövt barn (2002) Av Pelle Johansson Om Linda som föddes utan hörselceller, vilket innebär att hon inte kan höra eller göra sig förstådd via tal. Boken handlar också om en kamp för att föräldrar ska ges möjligheter att lära sig teckenspråk. Sofias egen bok - en bok om MBD-barn (1982) Sofia vuxen med sitt MBD (1998) Av Märta Tikkanen Första boken om att vara förälder till ett barn med MBD/DAMP. Andra boken om hur svårt det kan vara att vara vuxen och ha MBD, men som Märta Tikkanen skriver - MBD kan också stå för Mycket Bra och Duktig. Superperfekta (2012) Av Tina Wiman En mamma skriver om sin familj där flera diagnoser förekommer ADHD, autism, Aspergers syndrom. En berättelse om livet med neuropsykiatriska funktionsskillnader i familjen. Ulles mamma - om livet med en vuxen handikappad dotter (2010) Av Elisabeth Sandlund En mamma berättar om dottern Ulle och kampen för att kunna ge henne ett fullvärdigt liv, så självständigt som möjligt. Läsaren får en kort resumé av Ulles barndom, en presentation av den vuxna Ulrika, en redogörelse för samhällets resurser och tillkortakommanden, föräldrarnas bemödanden och vånda, ekonomin och frågorna om framtiden. Många goda råd och tips ges jämte en matnyttig ordlista i slutet av boken. Utanför vanligheten (2011) Förf. och red. Anna Lytsy Tio personer berättar själva om sina erfarenheter och liv med både tillgångar och förmågor. Om neuropsykiatriska funktionsvarianter som tex. ADHD och Aspergers syndrom. Vad händer med Kalle - en pappa berättar (2008) Av Fredrik Hjelm En mycket personlig och kärleksfull skildring av en familj där allt ställs på sin spets. Sonen Kalle får diagnosen autism som tvååring.

16 Våga leva livet (2006) Av Thor Dalentoft-Kristensen En berättelse om Thor och hur livet trots hans obotliga och ovanliga sjukdom Speilmeyer-Vogts syndrom - kan bli meningsfullt. Berättelsen är nedtecknad av Thors mamma under hans två sista år. Thors mamma är till yrket specialpedagog. Vägen till självständighet - Downs syndrom (2007) Av Lisbeth Andersson En mamma skriver om sin son och hans väg till ett eget liv. Alla har rätt till ett självständigt vuxenliv på sina egna villkor. Är jag normal, mamma? Att se, förstå och möta en flicka med ADD (2008) Av Malene Larssen När Mika är 12 år får hon diagnosen ADD. Då har hon och hennes familj kämpat mot utanförskap, ifrågasättande och mobbning av henne under en längre tid. Författaren skriver om dotterns svårigheter som inte syns utanpå. Konventionsstaterna erkänner att ett barn med fysiskt eller psykiskt handikapp bör åtnjuta ett fullvärdigt och anständigt liv under förhållanden som säkerställer värdighet, främjar självförtroende och möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället. Artikel 23, FN:s konvention om barnets rättigheter

17

18 Faktaböcker ADHD att leva utan bromsar : en praktisk vägledning (2010) Av Martin L Kutscher Barn och unga som har ADHD har svårt att föreställa sig följderna av sina handlingar. Därför hamnar de i jobbiga situationer både hemma och i skolan. Här sammanfattar forskare inom området hur man som vuxen kan ge den bästa hjälpen. ADHD hos flickor - en inventering av det vetenskapliga underlaget. SBU (2005) En kartläggning av de aktuella vetenskapliga kunskaperna om ADHD hos flickor. ADHD/DAMP en uppdatering (2. uppl. 2012) Red. Vanna Beckman Här presenteras forskningsläget när det gäller att förstå och ställa diagnoser, testa, behandla samt utforma stöd och pedagogik för både barn och vuxna med ADHD/DAMP. Att intervjua barn med intellektuella och neuropsykiatriska funktionshinder (2009) Av Clara Hellner Gumpert Om de personer som möter barn bättre lär sig hur de kan lyssna och intervjua ökar förutsättningarna för att barn kan förmedla sina erfarenheter. Boken är inriktad på barn och ungdomar med funktionshinder. Att möta det oväntade - tidigt föräldraskap till barn med Downs syndrom (2003) Av Bim Riddersporre Hur känns det att bli förälder till ett barn med Downs syndrom? Påverkas föräldrarna av det bemötande de får, eller avgör föräldrarnas sätt att förhålla sig till barnet och sin situation kvaliten på mötet med de professionella? Föräldrarnas egna erfarenheter kommer till tals.

19 Att möta barn i behov av särskilt stöd (5. uppl. 2003) Av Siv Bergquist m.fl. Här ryms både barn med psykosociala problem och barn med funktionshinder. Författarna är alla specialister inom sina områden. De vill ge kunskaper som kan omsättas i praktiskt handlande och engagemang för de barn som boken handlar om. Att se möjligheter i svårigheter - barn och ungdomar med koncentrationssvårigheter (2. uppl. 2013) Av Britt-Inger Olsson I denna bok presenteras olika psykologiska och specialpedagogiska teorier och bakgrundsförklaringar till varför en del barn och ungdomar drabbas av koncentrationssvårigheter och uppmärksamhetsstörningar. Att tolka barns signaler - lek och kommunikation hos barn med flerfunktionshinder (2008) Av Jane Brodin I boken presenteras utförligt en studie om barn med flerfunktionshinder och deras familjer. Viktig kunskap för de som i sitt yrke möter dessa familjer. Autism från insidan - en handbok (2007) Av Hilde De Clercq Författaren vill utforska på djupet de kvalitativa skillnaderna i vardagslivet för människor med autism. Hänvisningar sker ofta till vad autistiska personer själva skrivit. Barn, familj och funktionshinder utveckling och habilitering (2003) Av Anders Möller Här speglas det unika för individen, det specifika för funktionshindret och det generella för människan med utgångspunkt i hennes liv och utveckling. Samspelet mellan olika aktörer står i centrum. Barn med funktionsnedsättning (2012) Red. Bengt Lagerkvist & Carl Lindgren Sånär vart tionde barn i vårt land har någon form av funktionsnedsättning som påverkar deras vardag. Här ges ett modernt underlag för undervisning på högskolans vårdlinje, även för allmänläkare. Tack vare ett enkelt språk kan boken även användas av personal i skola, på Vårdcentraler m.m.

20 Barn med koncentrationssvårigheter (3. uppl. 2008) Av Björn Kadesjö Författaren som har mångårig erfarenhet av denna grupp barn, förklarar här vad koncentrationssvårigheter innebär och hur de kan förstås utifrån en helhetssyn på barns utveckling. Denna tredje upplaga är genomgripande aktualiserad med nya referenser till den senaste forskningen inom området. Barn och ungdomar med funktionshinder : vanliga behov - särskilda lösningar (1998) Av Gerd Ingvarsson m fl. Glimtar ur några barns och ungdomars vardag. För att dessa barn och ungdomar ska kunna växa till mognad och vuxenhet behövs ibland att miljön anpassas - det krävs särskilda lösningar. Barn som är annorlunda - hjärnans betydelse för barnets utveckling (2. uppl. 2011) Red. Anegen Trillingsgaard En ursprungligen dansk bok som anpassats till svenska förhållanden om barn med avvikande utveckling, språkstörningar, dyslexi, uppmärksamhetsstörningar, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Riktar sig både till vårdpersonal och föräldrar. Barnet i glaskupan? Fakta, frågor och råd - om barn med autism (2006) Av Birgitta Rubin Författaren har under flera år följt och intervjuat nio familjer som alla har barn med autism. Barnen är födda från 60-talet fram till millennieskiftet. Gemensamt för dessa familjer är den aktiva kampen med att förbättra prognos och livskvalitet för sina barn. Barn som väcker funderingar - se, förstå och hjälpa förskolebarn med en annorlunda utveckling (2009) Av Gunilla Gerland Genom kunskap om de utvecklingsområden som kan vara försenade, och de funktioner som kan vara nedsatta kan du som pedagog tolka barnens beteende och hjälpa dem utvecklas. Med rätt hjälpmedel och bemötande kan de här barnen också vara en tillgång för gruppen.

21 Besvärliga flickor? : om samspelssvårigheter på neuropsykologisk grund (2011) Av Inger Utholm Om man tidigt förstår funktionsnedsättningen och arbetar utifrån detta, blir det en god hjälp för flickorna och deras familjer. För varje besvärlig flicka går det att hitta ett skräddarsytt och individualiserande bemötande när den grundläggande funktionsnedsättningen är upptäckt. Den förbjudna sorgen : om förväntningar och sorg kring det handikappade barnet (1993) Av Gurli Fyhr Om att få ett barn med funktionshinder. Den kompletta guiden till Aspergers syndrom (2008) Av Tony Attwood En handbok för alla som själva har eller arbetar med Aspergers syndrom. Boken bygger på författarens omfattande kliniska erfarenheter och ger information om alla de aspekter som kan finnas om syndromet både hos barn och vuxna. Det ser så fint ut på papperet. Om barn med funktionshinder och Barnkonventionen - ett samarbetsprojekt mellan Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU och Rädda Barnen (2000) Av Karin Paulsson Rättigheter som betraktas som självklara för barn i allmänhet är inte lika självklara för barn med funktionshinder. Om detta handlar denna rapport. Det är nu som räknas - handbok i medicinsk omvårdnad av barn och ungdomar med svåra flerfunktionshinder (2003) Red. Ann-Kristin Ölund Förutsättningen för en god omvårdnad är att barnen får en kvalificerad multiprofessionell utredning. Barnens behov behöver beaktas i alla vårdformer. Behandlingsalternativ och praktiska omvårdnadsaspekter tas upp.

22 Doktorn kunde inte riktigt laga mig - barn om sjukdom och funktionshinder och om hur vi kan hjälpa (2007) Av Christina Renlund Boken handlar om små barn med stora frågor, hemliga tankar och starka känslor. Svåra frågor för både barn och vuxna att möta, frågor man värjer sig för och ofta saknar kunskap om. Boken är skriven till alla som vill veta mer om barns tankar och erfarenheter när sjukdom och skada finns med i barnets liv. Författaren är psykolog och psykoterapeut. Dövhet och hörselnedsättning - specialpedagogiska perspektiv (2006) Red. Carin Roos m.fl. Om interaktion, delaktighet och lärande för personer med hörselnedsättning eller dövhet, både hos barn och vuxna. Fokus ligger på hur man praktiskt kan hantera vardagen. Ett barn är oss fött - att bli förälder när barnet har en funktionsnedsättning. Ett beskrivande och tolkande perspektiv (2007) Av Elisabeth Lundström I föreliggande studie har 30 föräldrar berättat om sina upplevelser av sitt föräldraskap. De hade en känsla av att de måste föra en kamp för sina barn i samhället, samtidigt som de kunde ha en egen inre kamp för att närma sig barnet. Författaren är specialpedagog och detta är hennes doktorsavhandling. Exekutiva svårigheter hos barn - bedömning och praktiska åtgärder (2008) Av Anne Vibeke Fleischer Här finns förslag på hur man praktiskt kan utreda och undersöka barns exekutiva funktioner i det dagliga livet. Konkreta åtgärder och skräddarsydda insatser för det enskilda barnet förespråkas. Familjevardag med autism och asperger : om att komma vidare efter diagnosen (2011) Av Carolina Lindberg Författarna delar med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar.

23 FN:s standardregler för människor med funktionshinder & sjukdomar - originalversionen (2002) Funktionshindrades rättigheter finns preciserade i 22 regler. Dessa kan man hänvisa till vid ansökan om ekonomiskt och praktiskt stöd. Friskbok - för dig med rörelsehinder (2004) Av Kerstin Wahman Den som på grund av skada eller sjukdom har begränsad rörlighet drabbas mångdubbelt av en ohälsosam livsstil. Den här boken utgör ett exempel på en ny rehabilitering med en bredare ansats, där patienten är en aktiv deltagare, som får stöd att själv återta ansvar och kontroll över sitt liv och sin hälsa. Fräknar på hjärnan - om udda barn & små avvikelser (2003) Av Monica Eriksson En del barn har det lite svårare inom vissa områden. Det betyder också att en del föräldrar får en svårare uppgift i sin fostrargärning. Om autism och autismliknande störningar och om en helhetssyn på de udda barnen. Föräldraboken om adhd (2014) Av Lena Westholm Ökad kunskap om adhd gör det lättare för föräldrar att förstå och stödja sina barn. Värdefulla tips på olika sätt att lösa problem som uppstår i vardagen. Områden som tas upp är skolgång, medicinering, mat, sovvanor m.m. Gång på gång - pedagogik vid autism och autismliknande tillstånd (nytryck 2009) Av Vanna Beckman Författarna skildrar enkelt hur man kan bemöta barn och vuxna med autism och autismliknande tillstånd och hur man kan hantera deras handikapp i ett livsperspektiv. Struktur i tid och rum är det viktigaste instrumentet för utveckling. Habilitering : tvärprofessionellt arbet med barn och ungdomar som har utvecklingsmässiga funktionsnedsättningar (2013) Av Stephen von Tetzchner m.fl. En tvärprofessionell vägledning hur man tillsammans med barn och familj kan minska svårigheter i det dagliga livet. Ett familjebaserat perspektiv är den centrala utgångspunkten. En modern och heltäckande bok både för olika yrkesgrupper och föräldrar.

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16 Ungdomsböcker Böcker att läsa tillsammans med en vuxen 2 Titel: All Dogs Have ADHD Författare: Kathy Hoopermann Förlag: Jessica

Läs mer

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 ADHD coaching Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 Hur stöttar vi personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) i deras vardag? Lasse utgår ifrån en coaching baserad modell som bygger på

Läs mer

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips!

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: 0570-71 20 76 sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: 054-61 51 44 sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se

Läs mer

Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser

Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser Jessica Stigsdotter Axberg Attitydambassadör Son med ADHD-diagnos Formgivare och grundare av Jippieserien Victor Axberg victor har alltid varit vild,

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum Välkommen till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd Dagens föreläsare Kerstin Kwarnmark, leg psykolog Farhad Assadi, leg psykolog Christoffer Lord, leg psykolog Serie föreläsningar Vad är

Läs mer

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST)

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST) Disposition Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Vilka diagnoser? Vad är diagnoserna? Hannah Jakobsson, leg. psykolog, Cereb Prevalens Behandlingsmöjligheter Vad kan primärvården

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med autism Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger stöd och

Läs mer

Arbete i partnerskap för att utveckla stöd till anhöriga Borås 13 10 09

Arbete i partnerskap för att utveckla stöd till anhöriga Borås 13 10 09 Arbete i partnerskap för att utveckla stöd till anhöriga Borås 13 10 09 Marianne Hermansson Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Vilka är anhöriga Närmare var femte vuxen vårdar hjälper eller stödjer

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik

Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik Elin Löberg Habiliteringsassistent Iraj Yekerusta Habiliteringsutvecklare Presentation Autism och det pedagogiska arbetssättet Utmanande

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi gör det lättare Habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting ger

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

som taggar om funktionshinder

som taggar om funktionshinder ORD som taggar om funktionshinder Hur funkar ord som funktionsnedsättning, tillgänglighet, CP, mongo etc? Här finns en lista med ord man kan fundera över nästa gång det är dags att skriva en artikel eller

Läs mer

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola Projektmaterial NÄTTIDNING Dalarö folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...3

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med Asperger syndrom Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger

Läs mer

Barn som tänker annorlunda

Barn som tänker annorlunda Barn som tänker annorlunda Barn med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd 2011-04-06 Eva Nordin-Olson Distriktsläkare, Mora Vårdcentral Skolläkare, Mora o Orsa Kommun eva.nordin-olsson@ltdalarna.se

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning?

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Kris- och samtalsmottagningen för anhöriga STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Det här erbjuder vi Kris- och samtalsmottagningen vänder sig till dig som är förälder,

Läs mer

Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010

Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010 Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010 Studiehandledningen omfattar åtta studieenheter. Dessa

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism Selektiv mutism Information för föräldrar, förskola och skola Vad är selektiv mutism? Selektiv mutism (SM) är ett tillstånd där någon kan tala flytande i somliga situationer, men inte i andra. Talhämningen

Läs mer

Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson

Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson ADHD hos vuxna Kort om vad ADHD är Tillkommande problem Arbetsliv Bemötande ADHD ett livslångt funktionshinder Förr trodde man att det

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

TFRA01 Rehabiliteringspedagogik och neuropsykiatriska diagnoser, grundkurs Rehabilitation Pedagogics and Neuropsychiatric Diagnoses, Basic Course

TFRA01 Rehabiliteringspedagogik och neuropsykiatriska diagnoser, grundkurs Rehabilitation Pedagogics and Neuropsychiatric Diagnoses, Basic Course KURSPLAN HT10 FRISTÅENDE KURS TFRA01 Rehabiliteringspedagogik och neuropsykiatriska diagnoser, grundkurs Rehabilitation Pedagogics and Neuropsychiatric Diagnoses, Basic Course Avdelning: 7602 - Centrum

Läs mer

HINDER OCH MÖJLIGHETER VID STÖD TILL BARN MED AUTISM: PERSONLIG ASSISTANS I HEMMET

HINDER OCH MÖJLIGHETER VID STÖD TILL BARN MED AUTISM: PERSONLIG ASSISTANS I HEMMET HINDER OCH MÖJLIGHETER VID STÖD TILL BARN MED AUTISM: PERSONLIG ASSISTANS I HEMMET Ingrid Olsson (ingrid.olsson@buv.su.se) Lise Roll-Pettersson (lise.roll-pettersson@specped.su.se) Katarina Flygare Barn-

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Utbildningsdag Tierp 22 okt 2012 LYDIA SPRINGER SANDRA MELANDER lydia.springer@lul.se sandra.melander@lul.se Projektet finansieras av: SUF-Kunskapscentrum

Läs mer

HABILITERINGEN I DALARNA

HABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för personer med utvecklingsstörning www.ltdalarna.se/hab Habiliteringen i Dalarna.. ger stöd och insatser till personer med medfödda eller tidigt förvärvade

Läs mer

Uppdragsföreläsningar

Uppdragsföreläsningar Barn som väcker funderingar i förskolan Målgrupp Personal och föräldrar till barn i förskoleåldern. Rektorer för förskoleverksamhet. Personal inom BVC. Föreläsare Ulrika Aspeflo, leg. logoped Pris/Information

Läs mer

Sammanfattning av statistikuppgifter

Sammanfattning av statistikuppgifter Bilaga 1-10 Sammanfattning av statistikuppgifter Sammanfattning av statistik För att tidigt identifiera de barn och unga 0-16 år som kommer och eller är i behov av extra stöd har en första inventering

Läs mer

Kristina Szönyi Fil.dr. i pedagogik

Kristina Szönyi Fil.dr. i pedagogik Särskolan som möjlighet och begränsning Elevperspektiv på delaktighet och utanförskap. Kristina Szönyi Fil.dr. i pedagogik Specialpedagogiska institutet Pedagogiska institutionen, Stockholms universitet

Läs mer

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt 12 mars 2015 www.attention-utbildning.se 1 Dagens agenda 9.30 10.45 Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar från DSM-IV till DSM-5 Marie Adolfsson

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka 1 FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka Syftet med denna guide är att ge information om hur det är att leva med en person

Läs mer

Neuropsykiatriska funktionshinder

Neuropsykiatriska funktionshinder Göteborg 12-13 november Stockholm 4-5 februari Neuropsykiatriska funktionshinder Öka din kompetens om neuropsykiatriska funktionshinder! Utveckla ditt bemötande av personer med neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Att ha: Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ADHD OCD DAMP Dyskalkyli NPF Dyslexi Tourettes syndrom Aspbergers syndrom ADD 1 2 Antalet medlemmar med flera funktionsnedsättningar ökar.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog - med inriktning neuropsykiatri DISTANSUTBILDNING Vad innebär utbildningen? Detta är en utbildning för dig som vill arbeta med människor. Utbildningen ger dig kunskaper

Läs mer

Stöd i din föräldraroll. Från graviditet till tonåren

Stöd i din föräldraroll. Från graviditet till tonåren Stöd i din föräldraroll Från graviditet till tonåren Du spelar inte längre huvudrollen i ditt liv Att få barn är det största i livet. Det är de flesta överens om. Den gränslösa kärlek barnet ger är obeskrivbar.

Läs mer

AUTISMSPEKTRUM- TILLSTÅND I SKOLAN. UMEÅ 2014-10-29 Barbro Ivars-Aroch Överläkare, BUP Umeå/ Umeå Universitet

AUTISMSPEKTRUM- TILLSTÅND I SKOLAN. UMEÅ 2014-10-29 Barbro Ivars-Aroch Överläkare, BUP Umeå/ Umeå Universitet AUTISMSPEKTRUM- TILLSTÅND I SKOLAN UMEÅ 2014-10-29 Barbro Ivars-Aroch Överläkare, BUP Umeå/ Umeå Universitet AST Neuropsykiatriskt tillstånd, där genetiska faktorer och miljöfaktorer under graviditet och

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 Barnen och sjukdomen Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 I familjer där förälder eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Autism/Aspergers syndrom och unga rätt hjälp och stöd. Psykisk Ohälsa Barn 2013; Hannah Jakobsson, leg. psykolog

Autism/Aspergers syndrom och unga rätt hjälp och stöd. Psykisk Ohälsa Barn 2013; Hannah Jakobsson, leg. psykolog Autism/Aspergers syndrom och unga rätt hjälp och stöd Psykisk Ohälsa Barn 2013; Hannah Jakobsson, leg. psykolog 10.45-11.25 Autism/Aspergers syndrom Vilka diagnoser ingår i autismspektrumet? Vilka kriterier

Läs mer

sjöarps gruppbostäder

sjöarps gruppbostäder sjöarps gruppbostäder Vårdförbundet Blekinge VfB ägs av kommunerna i Blekinge men är juridiskt fristående från annan kommunal verksamhet. Vår huvuduppgift är att i första hand svara för institutionsvård

Läs mer

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNEHÅLL 8 14 18 20 22 26 29 Hur vi har gjort rapporten Livet före och efter det förändrade beslutet Så påverkar beslutet vardagsliv och fritid

Läs mer

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare En inblick i elevens ryggsäck - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare Sofia Kullberg Handledande lärare vid Valteri Skilla Speciallärare Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Livet i landet

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Riksförbundet Attention. Välkommen till Fördjupningskurs om NPF 24 oktober 2013 Kursledare: Urban Leijon. Dagens agenda

Riksförbundet Attention. Välkommen till Fördjupningskurs om NPF 24 oktober 2013 Kursledare: Urban Leijon. Dagens agenda Välkommen till Fördjupningskurs om NPF 24 oktober 2013 Kursledare: Urban Leijon www.attention-utbildning.se Dagens agenda 9.30 12.00 NPF - hur kan det yttra sig utifrån faktorer som diagnos, miljö, ålder

Läs mer

Körkort öppnar för jobb och ett annat liv

Körkort öppnar för jobb och ett annat liv Körkort öppnar för jobb och ett annat liv En enkätundersökning som visar på de möjligheter och utmaningar som personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar upplever som bilförare. 2014-05-06 Denna

Läs mer

Aspergers syndrom. Vad är det?

Aspergers syndrom. Vad är det? Aspergers syndrom Vad är det? Aspergers syndrom är en form av autism där personer med en begåvning inom normalområdet har: Begränsad förmåga till socialt umgänge Begränsade intressen och begränsad föreställningsförmåga

Läs mer

Autismspektrumtillstånd AST

Autismspektrumtillstånd AST Autismspektrumtillstånd AST Malin Sunesson, specialpedagog Resursgrupp Au4sm malin.sunesson@orebro.se Centralt skolstöd orebro.se DSM-5 Autismspektrumtillstånd Autistiskt syndrom Desintegrativ störning

Läs mer

Explosiva barn - Vad vet vi? - Hur hjälper vi?

Explosiva barn - Vad vet vi? - Hur hjälper vi? Explosiva barn - Vad vet vi? - Hur hjälper vi? Elisabeth Fernell, Gunnar Fransson, Mats Johnson och Sven Östlund /Presentation I: Elisabeth Fernell 2012-10-25 Gillbergcentrum, Göteborgs universitet Utvecklingsneurologiska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Gómorronsol- Rödluvan Snövit Sörvalla förskolor.

Plan mot kränkande behandling för Gómorronsol- Rödluvan Snövit Sörvalla förskolor. Plan mot kränkande behandling för Gómorronsol- Rödluvan Snövit Sörvalla förskolor. Så arbetar vi för att förebygga samt hantera kränkande behandling på våra förskolor. 0 Innehållsförteckning BARN- OCH

Läs mer

Erfarenheter som vuxna med cerebral pares har av att leva ett aktivt liv med arbete och eget boende. L.Bergqvist,leg arbetsterapeut

Erfarenheter som vuxna med cerebral pares har av att leva ett aktivt liv med arbete och eget boende. L.Bergqvist,leg arbetsterapeut aktiva livet aktiva Det Erfarenheter som vuxna med cerebral pares har av att leva ett aktivt liv med arbete och eget boende - ett ett livs livsprojekt Syfte, metod, undersökningsgrupp Belysa de erfarenheter

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Projekt Autism och autismliknande tillstånd

Projekt Autism och autismliknande tillstånd Projekt Autism och autismliknande tillstånd Projekt Organisation Ort Redovisning 1. Familjers aktiva med- FUB: Stiftelsen ALA Stockholm 3 år - 1998 verkan i habiliteringsprocessen 2. Produktion av RBU

Läs mer

Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kunskap utveckling inspiration Öka förståelsen och fördjupa dina kunskaper med det senaste inom autismspektrumtillstånd och ADHD! Hot om våld så

Läs mer

Välkommen till fördjupning i ämnet AUTISM

Välkommen till fördjupning i ämnet AUTISM Välkommen till fördjupning i ämnet AUTISM SOCIAL TRÄNING OCH SJÄLVKÄNNEDOM FÖR PERSONER MED AUTISM OCH AUTISM LIKNANDE TILLSTÅND Faherty, Catherine Kelly, Alex Autism/Asperger syndrom Vad betyder det RFA

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Stöd och behandling för en enklare vardag

Stöd och behandling för en enklare vardag STOCKHOLM 2010-09-15 Stöd och behandling för en enklare vardag Nya förslag om vården för barn och unga vuxna med neuropsykiatriska diagnoser Alla barn har rätt till en god uppväxt Allt fler barn och unga

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Forskning pågår: Risk- och skyddsfaktorer. Närståendeinsatser

Forskning pågår: Risk- och skyddsfaktorer. Närståendeinsatser Forskning pågår: Risk- och skyddsfaktorer & Närståendeinsatser Tatja Hirvikoski Med dr, psykolog, specialist i neuropsykologi, KIND, Karolinska Institutet & FoUU-chef för Habilitering&Hälsa, Stockholm

Läs mer

När barnet behöver rörelseträning. Informationsmaterial från sjukgymnasterna vid Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten

När barnet behöver rörelseträning. Informationsmaterial från sjukgymnasterna vid Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten När barnet behöver rörelseträning Informationsmaterial från sjukgymnasterna vid Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten Så här arbetar vi I den här broschyren vill vi informera er föräldrar om den

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv KomHem-fördjupningskurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har kommunikationssvårigheter och där

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Föreläsningen i Stockholm 2012-12- 10 Susanne Jessen Utbildningscenter Autism.

Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Föreläsningen i Stockholm 2012-12- 10 Susanne Jessen Utbildningscenter Autism. Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Föreläsningen i Stockholm 2012-12- 10 Susanne Jessen Utbildningscenter Autism Målsättning Att öka förståelsen och kunskapen hos olika myndighetspersoner som möter

Läs mer

Depression. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Depression. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Depression Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Aarøe, Rolf Vinn över din depression: en självhjälpsbok. 2006, 274 s. Addis, Michael E Ta makten

Läs mer

Pedagogisk bedömning/förskola Inför ansökan om grundsärskoletillhörighet

Pedagogisk bedömning/förskola Inför ansökan om grundsärskoletillhörighet Pedagogisk bedömning/förskola Inför ansökan om grundsärskoletillhörighet Rutiner Ett barn som på grund av utvecklingsstörning inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapsmål ska, om vårdnadshavare

Läs mer

Utbildningar våren 2014

Utbildningar våren 2014 Utbildningar våren 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅRA UTBILDNINGAR...3 ASSISTENTUTBILDNING...4 Stockholm 5/2 & 14/5, Göteborg 26/3 ARBETSLEDARUTBILDNING...5 Stockholm 10/4, Göteborg 15/4 KONDUKTIV PEDAGOGIK

Läs mer

Om personlig assistans för barn

Om personlig assistans för barn Om personlig assistans för barn l A lntressegruppen FÖR ASSlSTANSBERÄTTlGADE Information från Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Intressegruppen för Assistansberättigade Intressegruppen för

Läs mer

Vuxna med kognitiv funktionsnedsättning och psykisk sjukdom

Vuxna med kognitiv funktionsnedsättning och psykisk sjukdom Vuxna med kognitiv funktionsnedsättning och psykisk sjukdom Lund 2013-06-03 Lena Nylander, överläkare, med dr Psykiatri Skåne lena.nylander@skane.se Lena Nylander 2013 1 Sårbarhet för psykisk sjukdom Vuxna

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Värt att veta om ADHD

Värt att veta om ADHD Sidan 1 Värt att veta om ADHD - förhållningssätt & strategier för personal Anna Backman Legitimerad psykolog ADHD-center, SLSO anna.backman@sll.se Sidan 2 Översikt 1. Diagnosen ADHD 2. Vad innebär svårigheterna?

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

VIS - Verksamt i skolan

VIS - Verksamt i skolan 2014-06- 18 Gunilla Carlsson Kendall, psykolog www.provivus.se Om ADHD för barn och ungdomar AkMv och processinriktad utbildning Komple5era den kunskap som finns hos pedagoger Verksamma strategier i den

Läs mer

Därför är vi med i Netdoktors nätverk av experter

Därför är vi med i Netdoktors nätverk av experter Därför är vi med i Netdoktors nätverk av experter Det är jätteviktigt att lyfta detta aktuella ämne. Allt fler får diagnosen ADHD eller andra närliggande NPF diagnoser så det är viktigt att det finns bra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskola läsåret 2015/2016 Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. 2011 Ett litet ord som en människa fäster sig vid kan verka i oräknelig tid

Läs mer

Personer med autism lider ofta av stress

Personer med autism lider ofta av stress Artikel ur Specialpedagogik 1/06 Text och foto: Camilla Törngren Personer med autism lider ofta av stress Människor som blir utbrända får oftast stöd av sina kollegor, nära och kära. Men när personer med

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

Depressioner hos barn och unga. Mia Ramklint Uppsala Universitet

Depressioner hos barn och unga. Mia Ramklint Uppsala Universitet Depressioner hos barn och unga Mia Ramklint Uppsala Universitet Depression En egen tillfällig känsla Ett sänkt stämningsläge Ett psykiatriskt sjukdomstillstånd Depressionssjukdom (Egentlig depression)

Läs mer

Det sitter inte i viljan. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg.

Det sitter inte i viljan. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg. Det sitter inte i viljan Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg. För att kunna stödja personer med neuropsykiatriska funktionshinder i vardag, studier och yrkesliv behöver vi

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar från DSM-IV till DSM-5 25 mars 2015 www.attention-utbildning.se 1 DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) En handbok för psykiatrin, som innehåller

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa

Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Tema- barn med koncentrationssvårigheter, barn som tänker annorlunda Lycksele 17.1 2012 Umeå 3.2 2012

Läs mer

Sexualitet, lust och allt runt omkring - att prata om sex och samlevnad med personer med neuropsykiatriska funktionshinder

Sexualitet, lust och allt runt omkring - att prata om sex och samlevnad med personer med neuropsykiatriska funktionshinder Sexualitet, lust och allt runt omkring - att prata om sex och samlevnad med personer med neuropsykiatriska funktionshinder Åsa Nilsson nilsson.asa@gmail.com Hälsopedagog med inriktning sexuell hälsa *********

Läs mer

Ny behandling vid autism

Ny behandling vid autism Ny behandling vid autism Autism/autismerna är en grupp tillstånd med många olika orsaker som, om oro uppstår tidigt och diagnos ställs under de första åren ALLTID samexisterar med andra utvecklingsavvikelser

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem En enkätundersökning om bristande samordning av stödinsatser till föräldrar till barn med neuropsykiatriska

Läs mer