Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -"

Transkript

1 Udda Annorlunda Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014

2 Böcker för barn och ungdomar Abbe 8 år och 43 dagar : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Kicki Polleryd Om Aspergers syndrom ur Abbes synvinkel och hur hans självinsikt är en förutsättning för honom att vara delaktig i den hjälp som ges. Författaren är leg. psykolog och specialist i neuropsykologi och arbetar på Klaraborgs specialpedagogiska område i Karlstads kommun. Coolt med ADHD (2014) Av Malin Roca Ahlgren 11-åriga Alice berättar om upplevelser hemma och i skolan. Mamman ger sin bild av vad som känns jobbigt och stökigt i vardagen. BUP ger tips på rutiner och strukturer som kan underlätta. Med vardagligt språk och korta kapitel vänder sig boken till barn mellan 9 och 12 år. Det brinner i mitt huvud (2009) Av Camilla Lagerqvist En ungdomsroman om Daniel som har svårt att koncentrera sig i skolan och som vantrivs både med skola och sig själv. Efter år av bråk och slagsmål ska han utredas för ADHD. Dyrbar tid - Stefan har muskeldystrofi (2000) Av Thomas Bergman Trots sin sjukdom lever Stefan, nio år, ett aktivt liv med skola, bad och träning. En fotobilderbok. En dag i prinsessan Victorias liv (2004) Av Petter Lidbeck Läsaren får följa med Victoria, som har Downs syndrom, i hemmet, till skolan och till badhuset med pappa. Full rulle, Tim! (2003) Av Annica Lindgren Tim är sju år och rullstolsbunden. Han bevisar gång på gång att man kan göra det mesta även om man sitter i rullstol.

3 Inte som alla andra - en liten berättelse om en liten pojke som vill veta om han är vanlig och normal (1999) Av Per Nilsson Om en pojke med Aspergers syndrom. Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk. Rädda Barnen (2004) Christina Renlund m.fl. Den här boken handlar om unga människor vars liv även omfattar muskelsjukdom, och det är deras egna tankar, frågor och berättelser. Jag vill ha ett liv (2001) Av Sofia Hedman Ungdomsroman om Katti som har svårt att passa in i skolan. Hemma har hon det inte heller så lätt, särskilt inte med sin styvfar. Hon får diagnosen ADHD och bestämmer sig för att visa vad hon går för. Jag är ändå jag - fyra killar om Aspergers syndrom (2005) Red: Oskar Ekman Fyra vanliga killar skriver själva om hur det är att få och leva med en diagnos. Frågor som diskuteras är bl.a. Ska jag berätta för andra? och Vad är egentligen att vara normal?. Jippie! Jag har ADHD (2012) Av Jessica Stigsdotter Axberg En färgglad bok som bygger på en sann historia om pojken Victor. En faktadel om ADHD avslutar boken. Kalle Vrånglebäck och Stålfia (2002) Av Ingrid Sjöstrand Böckerna om Kalle skrevs långt innan man funnit diagnosen ADHD som beteckning för hans beteende. Berättelserna om Kalle och hans lillasyster Loppa blev TV-filmade, välkända och älskade när de kom på 60-talet. I denna nyutgåva finns ett urval av berättelserna med nya bilder av Joanna Rubin Dranger.

4 Kan ni förstå mig? Mitt liv, mina tankar, min autism/aspergers syndrom (2008) Av Sofie Koborg Brösen Boken är skriven av 11-åriga Sofie. Hon upplever sig annorlunda än andra barn eftersom hon har autism/aspergers syndrom. Hon har skrivit boken till sina klasskamrater som hon vill ska förstå henne bättre. Kanske ett liv (2006) Av Sofia Hedman Andra boken om Katti som har ADHD. Hon är nu sjutton år och försöker lära sig leva med sin diagnos. Det blir ändå fel hela tiden. Så träffar hon Johan och hoppas att allt ska bli bra Kärlek med Vilma och Loppan (2011) Modigt med Vilma och Loppan (2011) Tillsammans med Vilma och Loppan (2011) Av Anneli Khayati Tre böcker om vänskap mellan flickor, om skolan och framför allt om Vilma som sitter i rullstol och Loppan som är bästa vännen. Martes bok (2009) Av Mie Mohlin En lättläst kapitelbok för barn om Marte som har diagnosen autism. Hon tycker bäst om när allt är som vanligt. På skollovet ska hon och klasskompisen Johanna åka till en ö. Först vill inte Marte men när hon får reda på att det finns en bondgård med många djur, kan hon tänka sig att åka. Miffon, nördar och Aspergers syndrom (2005) Av Luke Jackson En bok för ungdomar med Aspergers syndrom men också för föräldrar, pedagoger, läkare och andra professionella. Författaren är en tonårig kille som beskriver sin situation med humor och intelligens. Mysteriet med den blå flaskan - ett Asperger äventyr (2004) Möss och utomjordingar - ett Aspergeräventyr (2005) Av Kathy Hoopmann Två lättlästa barnböcker för den som har diagnosen Aspergers syndrom. Passar även för andra och den ger mycket att fundera över. Författaren har arbetat under många år med barn som har diagnosen.

5 Pricken (1980) Av Margret Rey Bilderbok om att vara annorlunda. Ramsor och tramsor om Bill och Bolla (1978) Tokigt och klokigt, mera rim om Bill och Bolla (1979) Av Gunilla Bergström Böckerna handlar om att ha en handikappad familjemedlem. Rut och Randi (2006) Av Kicki Polleryd En bilderbok med syftet att bredda förståelsen bland de som kommer i kontakt med barn med koncentrationssvårigheter. En eftertext ger fakta om ADHD. Strutsens vingar en ungdomsantologi (2003) Unga med funktionshinder skriver om sina upplevelser och sin vardag. Tigermamman och Lytte (2004) Av Stina Berge Bilderbok om tigerungen Lytte som föds med fel på ett ben. Med hjälp från mamma, syskon och vänner klarar han livet i djungeln, trots sitt handikapp. Tro på mig - jag vet: hörselskadade ungdomar berättar (1998) Illustrationer Lisa Lettby. Två själar - en förklaring av min Asperger (2007) Av Linnéa Dahlgren 15-åriga Linnéa berättar om tankarna kring sin diagnos, Aspergers syndrom. Det är funderingar av en tonåring som är mitt i processen med att lära känna och acceptera sig själv. Ögonblick som försvinner (1998) Av Thomas Bergman Författarens egen son, Joakim 12 år, har epilepsi. Boken vill förklara sjukdomen och ta bort missuppfattningar kring den.

6 Syskonliv Annorlunda syskon (2010) Av Frida Blomgren En intervjubok som skildrar hur det är att växa upp med ett funktionshindrat syskon både svårigheter och glädjeämnen. En sked för morbror Fred. En liten bok om ett stort ämne (2007) Jenny Jejlid Här berättas om hur det är att växa upp som lillasyster till en autistisk och utvecklingsstörd bror. Det handlar om när det onormala blir normalt i en familj. Ensam på insidan - syskon berättar (2008) Av Ann-Marie Alwin Den här boken bygger på barns och ungdomars berättelser modiga barn som vågar och vill berätta hur det är och som säger att man får vara både arg och ledsen. Han skulle bära mig (1999) Av Anne Sörman En roman om författarens uppväxt med en utvecklingsstörd bror. Ett varsamt porträtt av ett syskon som inte är som andra och en berättelse om att vara den normala. Jag finns också! Om att vara syskon till en bror eller syster med svår sjukdom eller funktionshinder (3.uppl. 2009) Vad innebär det annorlunda syskonskapet? På vilket sätt kan ett bra stöd utformas för att underlätta situationen? Stiftelsen Allmänna Barnhuset står för utgivningen. Jag är också viktig : att växa upp med en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder (2012) Av Elina Sundström Boken innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas egna berättelser samt diskussionsunderlag och frågor för vidare reflektion. Litteraturförslag och en organisationsförteckning avslutar boken.

7 Kalle Vrånglebäck och Stålfia (2002) Av Ingrid Sjöstrand Böckerna om Kalle skrevs långt innan man funnit diagnosen ADHD som beteckning för hans beteende. Berättelserna om Kalle och hans lillasyster Loppa blev TV-filmade, välkända och älskade när de kom på 60-talet. I denna nyutgåva finns ett urval av berättelserna med nya bilder av Joanna Rubin Dranger. Litet syskon - om att vara liten och ha en syster eller bror med sjukdom eller funktionsnedsättning (2009) Av Christina Renlund Barn berättar om hur det är att ha ett syskon med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är barnen själva som berättar de är mellan två och sex år. Boken är även föräldrars berättelser om syskon- och familjesituationen. Min bror har Downs syndrom (2014) Av Christina Olofsdotter Gustafsson Författaren skildrar glädjeämnen och bekymmer i Peters kontakt med omgivningen ur ett syskons perspektiv. Boken präglas av ett djupt humanistiskt synsätt. Syskon (2004) Av Mia Coull Boken vänder sig till föräldrar som har funderingar kring syskonskap. Exempel på frågor som tas upp är: Vilken åldersskillnad är lämplig mellan barnen? Hur hanterar man syskonrivalitet? Kan man älska alla barnen lika mycket? Dels berättar föräldrar hur de tänkt, känt och gjort, dels delar experter med sig av sin kunskap. Syskon (2004) Av Maja Kristin Nylander Fotografier på syskon, avbildade i en miljö som anknyter till deras liv och intressen för att visa syskonskapets samhörighet utan hänsyn till det handikapp en av dem har.

8 Hemligt Och en är döv och en är blind - och en är blek som snö, om kind en har låst sin egen grind - och gömt sig uppå vind! Och en har käpp och konstig läpp!...och några säger knappt ett knäpp! Ja bleka, blinda - sneda, vinda - några som är runda, trinda - mänskor finns av alla slag och en är du! och en är jag! och en är tok och en är klok Vad är sagor och sällsamma serier... Världen är full av SANNA mysterier! Gunilla Bergström

9 Personliga berättelser Alltid för er : en sann historia (2014) Av Gunilla Lindh & Cecilia Berglund Tre barn får alla diagnosen autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanlig genmutation med endast tre kända fall i världen. Här får vi mammans berättelse. Annorlunda barnbarn (2008) Av Monica Klasén McGrath I boken möter vi flera personer med egna erfarenheter av rollen som mor- och farföräldrar till funktionshindrade barn. Författaren ger konkreta råd och litteraturtips, samt adresser till organisationer, stödföreningar och hemsidor. Aspergers syndrom - har jag verkligen det? (2006) Av Gunnel Norrö Författaren beskriver de på ytan subtila, men ofta förvirringsskapande, kulturkrockarna mellan det autistiska sättet att bearbeta information och att kommunicera på det vanliga sättet. Aspiekraft : en bok om Aspergers syndrom (2013) Av Erica Kalldin Författaren berättar om sin barndom och uppväxt i Västerås och om sin känsla av att inte vara som andra. Vid 36 års ålder fick hon diagnosen Aspergers syndrom. Att pussla ihop ett liv - om samverkan (2007) Red. Ann-Katrin Swärd mfl. Genom tre familjers berättelser får vi ta del av hur livet gestaltar sig i vardagen runt deras barn som har diagnosen autism med fler funktionshinder. Det barn vi fick (2005) Av Åsa Bryhagen En personlig berättelse med många funderingar kring ett annorlunda barn med Downs syndrom. Om handikapp, skola, samhälle, människosyn och människovärde.

10 Det blev ett barn - nio berättelser om att bli förälder till ett barn med Downs syndrom (2008) Av Katarina Moen Lindberger Vad händer i mötet mellan personal och föräldrar när ett barn med Downs syndrom föds? Hur påverkas personal och hur påverkas föräldrar? Här berättar nio familjer om när de blev föräldrar till ett barn med diagnosen Downs syndrom. Det räcker inte med kärlek - en mammas kamp för sin son (2008) Av Jenny Lexhed En stark skildring av en mammas kamp för sin autistiske son. Jakten på en behandlingsmetod leder till depression och förtvivlan och mamman går in i en utmattningspsykos. Vi får följa vägen tillbaka till livet. Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum (2014) Av Naoki Higashida En bok skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke. En unik röst som utmanar förutfattade föreställningar och som inifrån låter oss förstå hur en autistisk person tänker, känner och reagerar. En annorlunda barndom - en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt (2007) Av Iris Johansson En unik självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. Författaren förklarar med djup insikt vad andra personer i hennes situation för det mesta inte hittar ord för. En lycklig mammas dagbok (2007) Av Marina Holm Hur är det att leva med den dagliga utmaningen att ta hand om barn med särskilda behov? En personligt skriven bok om en son med Aspergers syndrom. En riktig Emil - om hur det är att vara mamma till ett barn med DAMP/MBD (1998) Av Åsa Gravander & Sauli Suominen Åsa Gravander berättar om egna erfarenheter av sina barn. Sauli Suominen är forskare på Helsingfors Universitet och ser familjens situation ur ett nätverksperspektiv.

11 En riktig människa (1996) Av Gunilla Gerland Självbiografiskt av vuxen med autism. Ett annorlunda barn (2010) Av Birgitta Liebenholtz En mormor följer sitt barnbarn med autism under ett dygn. Hon reflekterar över vår oförmåga att se på människor med avvikelser som en tillgång. Med ödmjukhet borde vi inse att normalitet inte är axiom. Fjättrad anhörig (2011) Av Ingrid Berg Dikter av en anhörig till ett vuxet barn med Aspergers syndrom. Från Aschberg till Aspergers - en högfungerande autists berättelse i dagboksform (2007) Av Jonas Dahlgren En verklighetsroman baserad på fakta. Syftet med boken är att lära känna och förstå, att sprida kunskapen om Aspergers syndrom. Född en blå dag - självbiografi (2008) Av Daniel Tammet Författaren har diagnosen Aspergers syndrom och savant-syndrom. Han har en unik matematisk och språklig förmåga. Här berättar han om sin barndom och om sitt liv idag. Gnistan : berättelsen om Jake (2013) Av Kristine Barnett Vid två års ålder får Jake diagnosen svår autism. Det visar sig senare att han har ett mycket högt IQ. Redan nio år gammal arbetar han med en egen teori i astrofysik, och vid tolv års ålder är han en avlönad forskare i kvantfysik. Boken är skriven av hans mamma. Jag avskyr ordet normal - om vuxna med Aspergers syndrom (2000) Av Malin Nordgren Att inte följa normen för hur man ska vara är inte det samma som att vara sämre, säger författaren.

12 Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk (2004) Av Christina Renlund Den här boken handlar om unga människor vars liv mitt i alltihop även omfattar muskelsjukdom. Utgiven av Rädda Barnen. Jag och mina diagnoser (2007) Av Håkan Jansson Författaren skriver om sitt liv, sina diagnoser och alla svårigheter som det medför. Aspergers syndrom med autistiska drag är huvuddiagnosen. En personlig och ibland uppskakande text om människors reaktioner inför den som är annorlunda. Jag skriver ovanpå linjen - att leva med Aspergers syndrom och att vara konstnär (2005) Av Emil Östlund & Louise Östlund Boken är skriven för unga vuxna med Aspergers syndrom och för deras anhöriga. Genom boken vill man skapa förståelse för diagnosen. Konsten att vara jag : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Tobias Nilsson Med en blandning av fakta och humor skildras både motgångar och framgångar på ett positivt sätt. Boken vänder sig både till de som har diagnosen och till deras omgivning som vill försöka förstå. Kära Gabriel - ett brev (2006) Av Halfdan W Freihow Författaren skriver i brevform om sin tioårige son som har diagnosen autism och ADHD. Om kärleken, hjälplösheten och rädslan inför framtiden. Lisa : kärleken till ett annorlunda barn Erik : kärleken till ett annorlunda barn (2005) Av Thomas Filipsson & Mats Willner Två berättelser i en och samma bok där två pappor berättar om livet med sin dotter respektive son. Diagnoserna är autism och epilepsi.

13 Med rullstol i grönsakshissen : om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet (2014) Av Marie Hav Lundkvist Författaren tar oss med på sin resa och sina möten med samhället och vården, allt med glimten i ögat. Marie har en genetisk muskel- och nervsjukdom. Min vän Henry (2008) Av Nuala Gardner Författaren är barnmorska och mor till en autistisk pojke. En golden retriever blir en vändpunkt i den 5-årige Dales liv. Ett speciellt förhållande utvecklas mellan Dale och hunden Henry samtidigt som Dales utveckling tar fart. Nu förstår jag mig själv - en berättelse om ADHD (2007) Av Pernille Dysthe I boken får vi följa en flicka från tidig barndom, genom en kaotisk ungdom och med huvudet först in i vuxenlivet på evig jakt efter jämvikt och kontroll. En personlig berättelse om att leva med oro. När livet stannar - 11 år och 338 dagar med Jennie (2005) Av Anette Stoltz Dottern Jennie föddes med ett mycket ovanligt kromosomfel. Mamman skriver här om hur livet i familjen gestaltade sig med ett multihandikappat barn. Det är samtidigt en beskrivning av mötet med den svenska vården som ibland var okunnig och oförstående. Boken kan ge stöd åt föräldrar i liknande situation och den är viktig för personal som möter dessa barn och föräldrar. När träden avlövas ser vi längre från vårt kök (1997) Reservkraft (2001) Av Tomas Sjödin Handlar om författarens liv där två av de tre sönerna har en fortskridande hjärnsjukdom. Som en röd tråd genom hela boken löper frågan: Är det meningen att allt ska ha en mening?

14 Nästan ikapp trots handikapp (2002) Av Katarina Frankel Katarina föddes med en CP-skada. I den självbiografiska boken får vi följa hennes uppväxt och utbildningstid genom bl.a. dagboksanteckningar. Som komplement till hennes egen berättelse får vi kommentarer av hennes föräldrar samt en klinisk beskrivning gjord av en neuropsykolog. Och alla vi anhöriga? Anhöriga till funktionshindrade berättar (1999) Omvårdnad, ansvar och praktiska åtaganden upptar en stor del av anhörigas tillvaro. Många upplever att det är svårt att bli sedd som en individ med egna behov och anspråk på tillvaron. Omsorg utan våld - konsten att möta människor med autism (2008) Av Elisabeth Råberg Hur är det att leva med barn med autism? Författaren är mor till två söner med autism och har därmed lång personlig erfarenhet. Hon har också erfarenhet av en offentlig omsorg som gjort stora misstag gentemot hennes söner. Hon förespråkar en god människosyn inom vård och omsorg. Pojkarna : en berättelse om två utvecklingsstörda bröder (2011) Av Anders Hansson Personliga minnen och dagboksanteckningar från åren som gått. Två bröder får diagnosen Angelmans syndrom. Föräldrarna berättar om sina erfarenheter. Prins Annorlunda (2008) Av Sören Olsson En berättelse om en pojkes uppväxt, omvärldens rädsla inför det okända och om föräldraskapets glädje, kamp och sorg. Om livet med ett barn med Downs syndrom. På ett annat sätt : mina erfarenheter av Aspergers syndrom ett autismspektrumtillstånd (2013) Av Paula Tilli Boken är indelad i två delar. Den ena är självbiografisk och beskriver Paula Tillis liv från tidig barndom till idag. Den andra delen beskriver vad Aspergers syndrom innebär och vilka svårigheter hon har som är förknippade med diagnosen.

15 Se men inte höra - en pappas berättelse om att få ett dövt barn (2002) Av Pelle Johansson Om Linda som föddes utan hörselceller, vilket innebär att hon inte kan höra eller göra sig förstådd via tal. Boken handlar också om en kamp för att föräldrar ska ges möjligheter att lära sig teckenspråk. Sofias egen bok - en bok om MBD-barn (1982) Sofia vuxen med sitt MBD (1998) Av Märta Tikkanen Första boken om att vara förälder till ett barn med MBD/DAMP. Andra boken om hur svårt det kan vara att vara vuxen och ha MBD, men som Märta Tikkanen skriver - MBD kan också stå för Mycket Bra och Duktig. Superperfekta (2012) Av Tina Wiman En mamma skriver om sin familj där flera diagnoser förekommer ADHD, autism, Aspergers syndrom. En berättelse om livet med neuropsykiatriska funktionsskillnader i familjen. Ulles mamma - om livet med en vuxen handikappad dotter (2010) Av Elisabeth Sandlund En mamma berättar om dottern Ulle och kampen för att kunna ge henne ett fullvärdigt liv, så självständigt som möjligt. Läsaren får en kort resumé av Ulles barndom, en presentation av den vuxna Ulrika, en redogörelse för samhällets resurser och tillkortakommanden, föräldrarnas bemödanden och vånda, ekonomin och frågorna om framtiden. Många goda råd och tips ges jämte en matnyttig ordlista i slutet av boken. Utanför vanligheten (2011) Förf. och red. Anna Lytsy Tio personer berättar själva om sina erfarenheter och liv med både tillgångar och förmågor. Om neuropsykiatriska funktionsvarianter som tex. ADHD och Aspergers syndrom. Vad händer med Kalle - en pappa berättar (2008) Av Fredrik Hjelm En mycket personlig och kärleksfull skildring av en familj där allt ställs på sin spets. Sonen Kalle får diagnosen autism som tvååring.

16 Våga leva livet (2006) Av Thor Dalentoft-Kristensen En berättelse om Thor och hur livet trots hans obotliga och ovanliga sjukdom Speilmeyer-Vogts syndrom - kan bli meningsfullt. Berättelsen är nedtecknad av Thors mamma under hans två sista år. Thors mamma är till yrket specialpedagog. Vägen till självständighet - Downs syndrom (2007) Av Lisbeth Andersson En mamma skriver om sin son och hans väg till ett eget liv. Alla har rätt till ett självständigt vuxenliv på sina egna villkor. Är jag normal, mamma? Att se, förstå och möta en flicka med ADD (2008) Av Malene Larssen När Mika är 12 år får hon diagnosen ADD. Då har hon och hennes familj kämpat mot utanförskap, ifrågasättande och mobbning av henne under en längre tid. Författaren skriver om dotterns svårigheter som inte syns utanpå. Konventionsstaterna erkänner att ett barn med fysiskt eller psykiskt handikapp bör åtnjuta ett fullvärdigt och anständigt liv under förhållanden som säkerställer värdighet, främjar självförtroende och möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället. Artikel 23, FN:s konvention om barnets rättigheter

17

18 Faktaböcker ADHD att leva utan bromsar : en praktisk vägledning (2010) Av Martin L Kutscher Barn och unga som har ADHD har svårt att föreställa sig följderna av sina handlingar. Därför hamnar de i jobbiga situationer både hemma och i skolan. Här sammanfattar forskare inom området hur man som vuxen kan ge den bästa hjälpen. ADHD hos flickor - en inventering av det vetenskapliga underlaget. SBU (2005) En kartläggning av de aktuella vetenskapliga kunskaperna om ADHD hos flickor. ADHD/DAMP en uppdatering (2. uppl. 2012) Red. Vanna Beckman Här presenteras forskningsläget när det gäller att förstå och ställa diagnoser, testa, behandla samt utforma stöd och pedagogik för både barn och vuxna med ADHD/DAMP. Att intervjua barn med intellektuella och neuropsykiatriska funktionshinder (2009) Av Clara Hellner Gumpert Om de personer som möter barn bättre lär sig hur de kan lyssna och intervjua ökar förutsättningarna för att barn kan förmedla sina erfarenheter. Boken är inriktad på barn och ungdomar med funktionshinder. Att möta det oväntade - tidigt föräldraskap till barn med Downs syndrom (2003) Av Bim Riddersporre Hur känns det att bli förälder till ett barn med Downs syndrom? Påverkas föräldrarna av det bemötande de får, eller avgör föräldrarnas sätt att förhålla sig till barnet och sin situation kvaliten på mötet med de professionella? Föräldrarnas egna erfarenheter kommer till tals.

19 Att möta barn i behov av särskilt stöd (5. uppl. 2003) Av Siv Bergquist m.fl. Här ryms både barn med psykosociala problem och barn med funktionshinder. Författarna är alla specialister inom sina områden. De vill ge kunskaper som kan omsättas i praktiskt handlande och engagemang för de barn som boken handlar om. Att se möjligheter i svårigheter - barn och ungdomar med koncentrationssvårigheter (2. uppl. 2013) Av Britt-Inger Olsson I denna bok presenteras olika psykologiska och specialpedagogiska teorier och bakgrundsförklaringar till varför en del barn och ungdomar drabbas av koncentrationssvårigheter och uppmärksamhetsstörningar. Att tolka barns signaler - lek och kommunikation hos barn med flerfunktionshinder (2008) Av Jane Brodin I boken presenteras utförligt en studie om barn med flerfunktionshinder och deras familjer. Viktig kunskap för de som i sitt yrke möter dessa familjer. Autism från insidan - en handbok (2007) Av Hilde De Clercq Författaren vill utforska på djupet de kvalitativa skillnaderna i vardagslivet för människor med autism. Hänvisningar sker ofta till vad autistiska personer själva skrivit. Barn, familj och funktionshinder utveckling och habilitering (2003) Av Anders Möller Här speglas det unika för individen, det specifika för funktionshindret och det generella för människan med utgångspunkt i hennes liv och utveckling. Samspelet mellan olika aktörer står i centrum. Barn med funktionsnedsättning (2012) Red. Bengt Lagerkvist & Carl Lindgren Sånär vart tionde barn i vårt land har någon form av funktionsnedsättning som påverkar deras vardag. Här ges ett modernt underlag för undervisning på högskolans vårdlinje, även för allmänläkare. Tack vare ett enkelt språk kan boken även användas av personal i skola, på Vårdcentraler m.m.

20 Barn med koncentrationssvårigheter (3. uppl. 2008) Av Björn Kadesjö Författaren som har mångårig erfarenhet av denna grupp barn, förklarar här vad koncentrationssvårigheter innebär och hur de kan förstås utifrån en helhetssyn på barns utveckling. Denna tredje upplaga är genomgripande aktualiserad med nya referenser till den senaste forskningen inom området. Barn och ungdomar med funktionshinder : vanliga behov - särskilda lösningar (1998) Av Gerd Ingvarsson m fl. Glimtar ur några barns och ungdomars vardag. För att dessa barn och ungdomar ska kunna växa till mognad och vuxenhet behövs ibland att miljön anpassas - det krävs särskilda lösningar. Barn som är annorlunda - hjärnans betydelse för barnets utveckling (2. uppl. 2011) Red. Anegen Trillingsgaard En ursprungligen dansk bok som anpassats till svenska förhållanden om barn med avvikande utveckling, språkstörningar, dyslexi, uppmärksamhetsstörningar, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Riktar sig både till vårdpersonal och föräldrar. Barnet i glaskupan? Fakta, frågor och råd - om barn med autism (2006) Av Birgitta Rubin Författaren har under flera år följt och intervjuat nio familjer som alla har barn med autism. Barnen är födda från 60-talet fram till millennieskiftet. Gemensamt för dessa familjer är den aktiva kampen med att förbättra prognos och livskvalitet för sina barn. Barn som väcker funderingar - se, förstå och hjälpa förskolebarn med en annorlunda utveckling (2009) Av Gunilla Gerland Genom kunskap om de utvecklingsområden som kan vara försenade, och de funktioner som kan vara nedsatta kan du som pedagog tolka barnens beteende och hjälpa dem utvecklas. Med rätt hjälpmedel och bemötande kan de här barnen också vara en tillgång för gruppen.

21 Besvärliga flickor? : om samspelssvårigheter på neuropsykologisk grund (2011) Av Inger Utholm Om man tidigt förstår funktionsnedsättningen och arbetar utifrån detta, blir det en god hjälp för flickorna och deras familjer. För varje besvärlig flicka går det att hitta ett skräddarsytt och individualiserande bemötande när den grundläggande funktionsnedsättningen är upptäckt. Den förbjudna sorgen : om förväntningar och sorg kring det handikappade barnet (1993) Av Gurli Fyhr Om att få ett barn med funktionshinder. Den kompletta guiden till Aspergers syndrom (2008) Av Tony Attwood En handbok för alla som själva har eller arbetar med Aspergers syndrom. Boken bygger på författarens omfattande kliniska erfarenheter och ger information om alla de aspekter som kan finnas om syndromet både hos barn och vuxna. Det ser så fint ut på papperet. Om barn med funktionshinder och Barnkonventionen - ett samarbetsprojekt mellan Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU och Rädda Barnen (2000) Av Karin Paulsson Rättigheter som betraktas som självklara för barn i allmänhet är inte lika självklara för barn med funktionshinder. Om detta handlar denna rapport. Det är nu som räknas - handbok i medicinsk omvårdnad av barn och ungdomar med svåra flerfunktionshinder (2003) Red. Ann-Kristin Ölund Förutsättningen för en god omvårdnad är att barnen får en kvalificerad multiprofessionell utredning. Barnens behov behöver beaktas i alla vårdformer. Behandlingsalternativ och praktiska omvårdnadsaspekter tas upp.

22 Doktorn kunde inte riktigt laga mig - barn om sjukdom och funktionshinder och om hur vi kan hjälpa (2007) Av Christina Renlund Boken handlar om små barn med stora frågor, hemliga tankar och starka känslor. Svåra frågor för både barn och vuxna att möta, frågor man värjer sig för och ofta saknar kunskap om. Boken är skriven till alla som vill veta mer om barns tankar och erfarenheter när sjukdom och skada finns med i barnets liv. Författaren är psykolog och psykoterapeut. Dövhet och hörselnedsättning - specialpedagogiska perspektiv (2006) Red. Carin Roos m.fl. Om interaktion, delaktighet och lärande för personer med hörselnedsättning eller dövhet, både hos barn och vuxna. Fokus ligger på hur man praktiskt kan hantera vardagen. Ett barn är oss fött - att bli förälder när barnet har en funktionsnedsättning. Ett beskrivande och tolkande perspektiv (2007) Av Elisabeth Lundström I föreliggande studie har 30 föräldrar berättat om sina upplevelser av sitt föräldraskap. De hade en känsla av att de måste föra en kamp för sina barn i samhället, samtidigt som de kunde ha en egen inre kamp för att närma sig barnet. Författaren är specialpedagog och detta är hennes doktorsavhandling. Exekutiva svårigheter hos barn - bedömning och praktiska åtgärder (2008) Av Anne Vibeke Fleischer Här finns förslag på hur man praktiskt kan utreda och undersöka barns exekutiva funktioner i det dagliga livet. Konkreta åtgärder och skräddarsydda insatser för det enskilda barnet förespråkas. Familjevardag med autism och asperger : om att komma vidare efter diagnosen (2011) Av Carolina Lindberg Författarna delar med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar.

23 FN:s standardregler för människor med funktionshinder & sjukdomar - originalversionen (2002) Funktionshindrades rättigheter finns preciserade i 22 regler. Dessa kan man hänvisa till vid ansökan om ekonomiskt och praktiskt stöd. Friskbok - för dig med rörelsehinder (2004) Av Kerstin Wahman Den som på grund av skada eller sjukdom har begränsad rörlighet drabbas mångdubbelt av en ohälsosam livsstil. Den här boken utgör ett exempel på en ny rehabilitering med en bredare ansats, där patienten är en aktiv deltagare, som får stöd att själv återta ansvar och kontroll över sitt liv och sin hälsa. Fräknar på hjärnan - om udda barn & små avvikelser (2003) Av Monica Eriksson En del barn har det lite svårare inom vissa områden. Det betyder också att en del föräldrar får en svårare uppgift i sin fostrargärning. Om autism och autismliknande störningar och om en helhetssyn på de udda barnen. Föräldraboken om adhd (2014) Av Lena Westholm Ökad kunskap om adhd gör det lättare för föräldrar att förstå och stödja sina barn. Värdefulla tips på olika sätt att lösa problem som uppstår i vardagen. Områden som tas upp är skolgång, medicinering, mat, sovvanor m.m. Gång på gång - pedagogik vid autism och autismliknande tillstånd (nytryck 2009) Av Vanna Beckman Författarna skildrar enkelt hur man kan bemöta barn och vuxna med autism och autismliknande tillstånd och hur man kan hantera deras handikapp i ett livsperspektiv. Struktur i tid och rum är det viktigaste instrumentet för utveckling. Habilitering : tvärprofessionellt arbet med barn och ungdomar som har utvecklingsmässiga funktionsnedsättningar (2013) Av Stephen von Tetzchner m.fl. En tvärprofessionell vägledning hur man tillsammans med barn och familj kan minska svårigheter i det dagliga livet. Ett familjebaserat perspektiv är den centrala utgångspunkten. En modern och heltäckande bok både för olika yrkesgrupper och föräldrar.

Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -

Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Udda Annorlunda Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 Böcker för barn och ungdomar Abbe 8 år och 43 dagar : en bok om Aspergers

Läs mer

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16 Ungdomsböcker Böcker att läsa tillsammans med en vuxen 2 Titel: All Dogs Have ADHD Författare: Kathy Hoopermann Förlag: Jessica

Läs mer

Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Aspergers syndrom universum och allt annat. Gerland Gunilla Aspeflo Ulrika Barn som väcker funderingar

Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Aspergers syndrom universum och allt annat. Gerland Gunilla Aspeflo Ulrika Barn som väcker funderingar Litteraturlista: Dahl Amanda Amandas bok Deckmar Maud Freds bok Ellnefors Eva Kasperdockan Eriksson Madde Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Hall Kenneth Aspergers syndrom universum och allt annat

Läs mer

Lästips Att få ett barn som är annorlunda

Lästips Att få ett barn som är annorlunda Lästips Att få ett barn som är annorlunda Materialet finns att låna på Sjukhusbiblioteket, Universitetssjukhuset i Lund, Blocket plan 1. Vi har öppet mån-fre 10-16 Tel. 046 17 17 25. sjukhusbiblioteket.lund@skane.se

Läs mer

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips!

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: 0570-71 20 76 sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: 054-61 51 44 sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 ADHD coaching Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 Hur stöttar vi personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) i deras vardag? Lasse utgår ifrån en coaching baserad modell som bygger på

Läs mer

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barn- och ungdomsförvaltningen Resurscentrum TINS - LättLäst I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barnen får språkträning varje dag, på flera olika sätt och i

Läs mer

Februari september 2011

Februari september 2011 Februari september 2011 Ett urval av kurser och föredrag från Autismforums och Forum Funktionshinders program Programmet finns även på www.habilitering.nu Om kurserna i det här programmet Det här programmet

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning Ett utbildningspaket för barnhälsovården Utbildningspaketet innehåller ett kunskapsstöd två filmer två scenarier en broschyr till föräldrar en studiehandledning

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum Välkommen till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd Dagens föreläsare Kerstin Kwarnmark, leg psykolog Farhad Assadi, leg psykolog Christoffer Lord, leg psykolog Serie föreläsningar Vad är

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLA Beställa Antal ex Adhd / add Vad är adhd/add? - lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 taby.se/anhorigstod SAMTALSGRUPPER Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books Monica Eriksson Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder brain books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se Monica Eriksson och Brain

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

KUNSKAP GÖR SKILLNAD. Katherine Wiklund

KUNSKAP GÖR SKILLNAD. Katherine Wiklund KUNSKAP GÖR SKILLNAD Katherine Wiklund TILLGÄNGLIGHET Fysisk miljö Psykosocial miljö Kommunikation Information Bemötande Attityder TILLGÄNGLIGHET OM Lättillgängligt Mångfald Demokrati Glädje Oberoende

Läs mer

Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser

Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser Jessica Stigsdotter Axberg Attitydambassadör Son med ADHD-diagnos Formgivare och grundare av Jippieserien Victor Axberg victor har alltid varit vild,

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03 Problematisk frånvaro Hemmasittare Miriam Lindström Föreläsare, handledare, speciallärare Vilken benämning ska vi använda? Hemmasittande Långvarig ogiltig frånvaro Skolk Skolvägran, (skolfobi), ångestrelaterad

Läs mer

Syskonrelationen Sårbarhet och motståndskraft. Barn vet saker som vuxna inte vet och barn vet ofta annat än vuxna tror

Syskonrelationen Sårbarhet och motståndskraft. Barn vet saker som vuxna inte vet och barn vet ofta annat än vuxna tror Annorlunda syskonsituation Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Syskonrelationen Annorlunda syskonsituation behöver inte betyda att den är problematisk men den betyder att barn i sin familj

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi gör det lättare Habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting ger

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

Arbete i partnerskap för att utveckla stöd till anhöriga Borås 13 10 09

Arbete i partnerskap för att utveckla stöd till anhöriga Borås 13 10 09 Arbete i partnerskap för att utveckla stöd till anhöriga Borås 13 10 09 Marianne Hermansson Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Vilka är anhöriga Närmare var femte vuxen vårdar hjälper eller stödjer

Läs mer

Familjen. Familjen. Krisens förlopp och symtom. Utvecklingsstörning som funktionshinder. Utvecklingsstörning i ett. livsperspektiv.

Familjen. Familjen. Krisens förlopp och symtom. Utvecklingsstörning som funktionshinder. Utvecklingsstörning i ett. livsperspektiv. Utvecklingsstörning i ett livsperspektiv Utvecklingsstörning som funktionshinder Psykologiskt (reducerad intellektuell förmåga) Socialt (miljön och tillhörande krav) Administrativt (de som är registrerade

Läs mer

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST)

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST) Disposition Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Vilka diagnoser? Vad är diagnoserna? Hannah Jakobsson, leg. psykolog, Cereb Prevalens Behandlingsmöjligheter Vad kan primärvården

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG262, Specialpedagogik och funktionsnedsättningar inom autismspektrat, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education and Disabilities in the Spectrum of Autism,

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism Selektiv mutism Information för föräldrar, förskola och skola Vad är selektiv mutism? Selektiv mutism (SM) är ett tillstånd där någon kan tala flytande i somliga situationer, men inte i andra. Talhämningen

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla

En likvärdig utbildning för alla Barn som utmanar En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Britt-Lis Persson Linus Skarp Funktionsnedsättningar En diagnos är en indikation om en funktionsnedsättning och ska vara

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med autism Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger stöd och

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Att växa upp med psykisk sjukdom

Att växa upp med psykisk sjukdom Att växa upp med psykisk sjukdom Parkinsons sjukdom Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vl Borelius, Maria Bryt det sista tabut : mental ohälsa

Läs mer

Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik

Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik Elin Löberg Habiliteringsassistent Iraj Yekerusta Habiliteringsutvecklare Presentation Autism och det pedagogiska arbetssättet Utmanande

Läs mer

HINDER OCH MÖJLIGHETER VID STÖD TILL BARN MED AUTISM: PERSONLIG ASSISTANS I HEMMET

HINDER OCH MÖJLIGHETER VID STÖD TILL BARN MED AUTISM: PERSONLIG ASSISTANS I HEMMET HINDER OCH MÖJLIGHETER VID STÖD TILL BARN MED AUTISM: PERSONLIG ASSISTANS I HEMMET Ingrid Olsson (ingrid.olsson@buv.su.se) Lise Roll-Pettersson (lise.roll-pettersson@specped.su.se) Katarina Flygare Barn-

Läs mer

Barn och ungdomar med adhd

Barn och ungdomar med adhd Barn och ungdomar med adhd 2 Agenda 1. Diagnosen adhd 2. Hur vanligt är det? 3. Vilka upptäcks? 4. Vad innebär svårigheterna? 5. Förklaringsmodeller 6. Hur diagnostiseras adhd? 7. Stöd och behandling 9.

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Utbildningsdag 1 2010-03-16. Vård- och omsorgsförvaltningen. Utbildningsinnehåll dag 1

Utbildningsdag 1 2010-03-16. Vård- och omsorgsförvaltningen. Utbildningsinnehåll dag 1 Vård- och omsorgsförvaltningen Utbildningsdag 1 2010-03-16 Utifrån kunskap och beprövad erfarenhet ska vi belysa psykiska funktionshinder i samhället ur ett helhetsperspektiv - och vad som avgör rätten

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun 2017 12 05 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Christine Mattsson christine.eriksson-mattsson@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling

Läs mer

Arbete med barn och elever med autism

Arbete med barn och elever med autism Arbete med barn och elever med autism Stödmaterialet har arbetats fram av Stöd- och hälsoenheten 1 2016-01-20 Inledning Denna information vänder sig till rektorer, förskolechefer och pedagoger som arbetar

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med Asperger syndrom Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

Uppdragsföreläsningar

Uppdragsföreläsningar Barn som väcker funderingar i förskolan Målgrupp Personal och föräldrar till barn i förskoleåldern. Rektorer för förskoleverksamhet. Personal inom BVC. Föreläsare Ulrika Aspeflo, leg. logoped Pris/Information

Läs mer

Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning

Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barns välbefinnande och familjers villkor, 22 juni 2010 Margaretha Jenholt Nolbris barnsjuksköterska, fil.dr

Läs mer

Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barn av vår tid, 17 mars 2011

Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barn av vår tid, 17 mars 2011 Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barn av vår tid, 17 mars 2011,, Syskonskap Nära Ömsesidig Omfattande Gemenskap Förtroende Beroende Oavsett

Läs mer

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket Barn på sjukhus Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Småbarnsberättelser & bilderböcker Billy på sjukhus (2011). Bilderbok. Av Birgitta Stenberg När Billy ramlar från trädet

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola Projektmaterial NÄTTIDNING Dalarö folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...3

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Sammanfattning av statistikuppgifter

Sammanfattning av statistikuppgifter Bilaga 1-10 Sammanfattning av statistikuppgifter Sammanfattning av statistik För att tidigt identifiera de barn och unga 0-16 år som kommer och eller är i behov av extra stöd har en första inventering

Läs mer

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt 12 mars 2015 www.attention-utbildning.se 1 Dagens agenda 9.30 10.45 Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar från DSM-IV till DSM-5 Marie Adolfsson

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Hur mycket är för mycket? Att leva med och möta barn med koncentrationssvårigheter. Stina Järvholm Leg. Psykolog

Hur mycket är för mycket? Att leva med och möta barn med koncentrationssvårigheter. Stina Järvholm Leg. Psykolog Hur mycket är för mycket? Att leva med och möta barn med koncentrationssvårigheter. Stina Järvholm Leg. Psykolog stina.jarvholm@vgregion.se Koncentrationssvårigheter, Vem/vad menar vi? Stora varaktiga

Läs mer

Alla barns rätt. Lästips från sjukhusbiblioteket

Alla barns rätt. Lästips från sjukhusbiblioteket Alla barns rätt Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Alla barns rätt : en bilderbok om Barnkonventionen (2010) Av Pernilla Stalfelt Författaren vill förklara Barnkonventionen

Läs mer

Välkommen till temadag om utvecklingsstörning

Välkommen till temadag om utvecklingsstörning Välkommen till temadag om utvecklingsstörning Lena Sorcini Leg. psykolog Marina af Schultén Leg. Psykolog Dagens program 9.30 Presentation, förväntningar 10.00 Teoripass om utvecklingsstörning 11.30 Lunch

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd ÅRSRAPPORT 2016 Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd Jag kan inte riktigt skilja på vad som är min diagnos och vad som är jag Barn är aktiva och kompetenta aktörer som bär på otroligt mycket

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning?

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Kris- och samtalsmottagningen för anhöriga STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Det här erbjuder vi Kris- och samtalsmottagningen vänder sig till dig som är förälder,

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG262, Specialpedagogik och funktionsnedsättningar inom autismspektrat, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education and Disabilities in the Spectrum of Autism,

Läs mer

Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010

Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010 Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010 Studiehandledningen omfattar åtta studieenheter. Dessa

Läs mer

BARN MED AUTISM ATT FÖRA SAMTAL MED

BARN MED AUTISM ATT FÖRA SAMTAL MED ATT FÖRA SAMTAL MED BARN MED AUTISM Den här skriften beskriver de svårigheter barn med autism har och ger en vägledning för hur samtal och förhör behöver anpassas utifrån svårigheterna. Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare En inblick i elevens ryggsäck - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare Sofia Kullberg Handledande lärare vid Valteri Skilla Speciallärare Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Livet i landet

Läs mer

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen.

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen. Uppdragsutbildning Provivus har en mängd olika föreläsningar och skräddarsyr gärna utifrån verksamhetens behov. Här nedan beskriver vi våra olika föreläsningar. Kolla även gärna in våra populära processutbildningar:

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Om personlig assistans för barn

Om personlig assistans för barn Om personlig assistans för barn l A lntressegruppen FÖR ASSlSTANSBERÄTTlGADE Information från Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Intressegruppen för Assistansberättigade Intressegruppen för

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog - med inriktning neuropsykiatri DISTANSUTBILDNING Vad innebär utbildningen? Detta är en utbildning för dig som vill arbeta med människor. Utbildningen ger dig kunskaper

Läs mer

Syskonliv. Lästips för barn och vuxna från sjukhusbiblioteket

Syskonliv. Lästips för barn och vuxna från sjukhusbiblioteket Syskonliv Lästips för barn och vuxna från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Arga Maja (2005) Av Kjersti Scheen En kapitelbok om Maja som inte har någon att vara med. Föräldrarna har

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna Idrott och hälsa för alla - hur vi hittar vägarna En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett

Läs mer

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Stroke Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vm Feldenkrais, Moshe Fallet Nora : kroppsmedvetenhet som läkande terapi. 1998, 82 s. Moshe Feldenkreis,

Läs mer

VÄLKOMNA! Mötet med elever i språklig sårbarhet/språkstörning. Innehåll idag

VÄLKOMNA! Mötet med elever i språklig sårbarhet/språkstörning. Innehåll idag VÄLKOMNA! Mötet med elever i språklig sårbarhet/språkstörning Innehåll idag Presentation av Lotsen Språkets delar Vad är språkstörning/språklig sårbarhet? Förhållningssätt, pedagogik, extra anpassningar,

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Utvecklingsstörning. Farhad Assadi psykolog. Mia Ingstedt barnhabiliteringsöverläkare

Utvecklingsstörning. Farhad Assadi psykolog. Mia Ingstedt barnhabiliteringsöverläkare Utvecklingsstörning Farhad Assadi psykolog Mia Ingstedt barnhabiliteringsöverläkare Föreläsningsserie om utvecklingsstörning Föreläsning 1 Vad är utvecklingsstörning? Föreläsning 2 Kommunikation och AKK

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

Autismspektrumtillstånd AST

Autismspektrumtillstånd AST Autismspektrumtillstånd AST Malin Sunesson, specialpedagog Resursgrupp Au4sm malin.sunesson@orebro.se Centralt skolstöd orebro.se DSM-5 Autismspektrumtillstånd Autistiskt syndrom Desintegrativ störning

Läs mer