Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -"

Transkript

1 Udda Annorlunda Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014

2 Böcker för barn och ungdomar Abbe 8 år och 43 dagar : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Kicki Polleryd Om Aspergers syndrom ur Abbes synvinkel och hur hans självinsikt är en förutsättning för honom att vara delaktig i den hjälp som ges. Författaren är leg. psykolog och specialist i neuropsykologi och arbetar på Klaraborgs specialpedagogiska område i Karlstads kommun. Coolt med ADHD (2014) Av Malin Roca Ahlgren 11-åriga Alice berättar om upplevelser hemma och i skolan. Mamman ger sin bild av vad som känns jobbigt och stökigt i vardagen. BUP ger tips på rutiner och strukturer som kan underlätta. Med vardagligt språk och korta kapitel vänder sig boken till barn mellan 9 och 12 år. Det brinner i mitt huvud (2009) Av Camilla Lagerqvist En ungdomsroman om Daniel som har svårt att koncentrera sig i skolan och som vantrivs både med skola och sig själv. Efter år av bråk och slagsmål ska han utredas för ADHD. Dyrbar tid - Stefan har muskeldystrofi (2000) Av Thomas Bergman Trots sin sjukdom lever Stefan, nio år, ett aktivt liv med skola, bad och träning. En fotobilderbok. En dag i prinsessan Victorias liv (2004) Av Petter Lidbeck Läsaren får följa med Victoria, som har Downs syndrom, i hemmet, till skolan och till badhuset med pappa. Full rulle, Tim! (2003) Av Annica Lindgren Tim är sju år och rullstolsbunden. Han bevisar gång på gång att man kan göra det mesta även om man sitter i rullstol.

3 Inte som alla andra - en liten berättelse om en liten pojke som vill veta om han är vanlig och normal (1999) Av Per Nilsson Om en pojke med Aspergers syndrom. Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk. Rädda Barnen (2004) Christina Renlund m.fl. Den här boken handlar om unga människor vars liv även omfattar muskelsjukdom, och det är deras egna tankar, frågor och berättelser. Jag vill ha ett liv (2001) Av Sofia Hedman Ungdomsroman om Katti som har svårt att passa in i skolan. Hemma har hon det inte heller så lätt, särskilt inte med sin styvfar. Hon får diagnosen ADHD och bestämmer sig för att visa vad hon går för. Jag är ändå jag - fyra killar om Aspergers syndrom (2005) Red: Oskar Ekman Fyra vanliga killar skriver själva om hur det är att få och leva med en diagnos. Frågor som diskuteras är bl.a. Ska jag berätta för andra? och Vad är egentligen att vara normal?. Jippie! Jag har ADHD (2012) Av Jessica Stigsdotter Axberg En färgglad bok som bygger på en sann historia om pojken Victor. En faktadel om ADHD avslutar boken. Kalle Vrånglebäck och Stålfia (2002) Av Ingrid Sjöstrand Böckerna om Kalle skrevs långt innan man funnit diagnosen ADHD som beteckning för hans beteende. Berättelserna om Kalle och hans lillasyster Loppa blev TV-filmade, välkända och älskade när de kom på 60-talet. I denna nyutgåva finns ett urval av berättelserna med nya bilder av Joanna Rubin Dranger.

4 Kan ni förstå mig? Mitt liv, mina tankar, min autism/aspergers syndrom (2008) Av Sofie Koborg Brösen Boken är skriven av 11-åriga Sofie. Hon upplever sig annorlunda än andra barn eftersom hon har autism/aspergers syndrom. Hon har skrivit boken till sina klasskamrater som hon vill ska förstå henne bättre. Kanske ett liv (2006) Av Sofia Hedman Andra boken om Katti som har ADHD. Hon är nu sjutton år och försöker lära sig leva med sin diagnos. Det blir ändå fel hela tiden. Så träffar hon Johan och hoppas att allt ska bli bra Kärlek med Vilma och Loppan (2011) Modigt med Vilma och Loppan (2011) Tillsammans med Vilma och Loppan (2011) Av Anneli Khayati Tre böcker om vänskap mellan flickor, om skolan och framför allt om Vilma som sitter i rullstol och Loppan som är bästa vännen. Martes bok (2009) Av Mie Mohlin En lättläst kapitelbok för barn om Marte som har diagnosen autism. Hon tycker bäst om när allt är som vanligt. På skollovet ska hon och klasskompisen Johanna åka till en ö. Först vill inte Marte men när hon får reda på att det finns en bondgård med många djur, kan hon tänka sig att åka. Miffon, nördar och Aspergers syndrom (2005) Av Luke Jackson En bok för ungdomar med Aspergers syndrom men också för föräldrar, pedagoger, läkare och andra professionella. Författaren är en tonårig kille som beskriver sin situation med humor och intelligens. Mysteriet med den blå flaskan - ett Asperger äventyr (2004) Möss och utomjordingar - ett Aspergeräventyr (2005) Av Kathy Hoopmann Två lättlästa barnböcker för den som har diagnosen Aspergers syndrom. Passar även för andra och den ger mycket att fundera över. Författaren har arbetat under många år med barn som har diagnosen.

5 Pricken (1980) Av Margret Rey Bilderbok om att vara annorlunda. Ramsor och tramsor om Bill och Bolla (1978) Tokigt och klokigt, mera rim om Bill och Bolla (1979) Av Gunilla Bergström Böckerna handlar om att ha en handikappad familjemedlem. Rut och Randi (2006) Av Kicki Polleryd En bilderbok med syftet att bredda förståelsen bland de som kommer i kontakt med barn med koncentrationssvårigheter. En eftertext ger fakta om ADHD. Strutsens vingar en ungdomsantologi (2003) Unga med funktionshinder skriver om sina upplevelser och sin vardag. Tigermamman och Lytte (2004) Av Stina Berge Bilderbok om tigerungen Lytte som föds med fel på ett ben. Med hjälp från mamma, syskon och vänner klarar han livet i djungeln, trots sitt handikapp. Tro på mig - jag vet: hörselskadade ungdomar berättar (1998) Illustrationer Lisa Lettby. Två själar - en förklaring av min Asperger (2007) Av Linnéa Dahlgren 15-åriga Linnéa berättar om tankarna kring sin diagnos, Aspergers syndrom. Det är funderingar av en tonåring som är mitt i processen med att lära känna och acceptera sig själv. Ögonblick som försvinner (1998) Av Thomas Bergman Författarens egen son, Joakim 12 år, har epilepsi. Boken vill förklara sjukdomen och ta bort missuppfattningar kring den.

6 Syskonliv Annorlunda syskon (2010) Av Frida Blomgren En intervjubok som skildrar hur det är att växa upp med ett funktionshindrat syskon både svårigheter och glädjeämnen. En sked för morbror Fred. En liten bok om ett stort ämne (2007) Jenny Jejlid Här berättas om hur det är att växa upp som lillasyster till en autistisk och utvecklingsstörd bror. Det handlar om när det onormala blir normalt i en familj. Ensam på insidan - syskon berättar (2008) Av Ann-Marie Alwin Den här boken bygger på barns och ungdomars berättelser modiga barn som vågar och vill berätta hur det är och som säger att man får vara både arg och ledsen. Han skulle bära mig (1999) Av Anne Sörman En roman om författarens uppväxt med en utvecklingsstörd bror. Ett varsamt porträtt av ett syskon som inte är som andra och en berättelse om att vara den normala. Jag finns också! Om att vara syskon till en bror eller syster med svår sjukdom eller funktionshinder (3.uppl. 2009) Vad innebär det annorlunda syskonskapet? På vilket sätt kan ett bra stöd utformas för att underlätta situationen? Stiftelsen Allmänna Barnhuset står för utgivningen. Jag är också viktig : att växa upp med en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder (2012) Av Elina Sundström Boken innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas egna berättelser samt diskussionsunderlag och frågor för vidare reflektion. Litteraturförslag och en organisationsförteckning avslutar boken.

7 Kalle Vrånglebäck och Stålfia (2002) Av Ingrid Sjöstrand Böckerna om Kalle skrevs långt innan man funnit diagnosen ADHD som beteckning för hans beteende. Berättelserna om Kalle och hans lillasyster Loppa blev TV-filmade, välkända och älskade när de kom på 60-talet. I denna nyutgåva finns ett urval av berättelserna med nya bilder av Joanna Rubin Dranger. Litet syskon - om att vara liten och ha en syster eller bror med sjukdom eller funktionsnedsättning (2009) Av Christina Renlund Barn berättar om hur det är att ha ett syskon med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är barnen själva som berättar de är mellan två och sex år. Boken är även föräldrars berättelser om syskon- och familjesituationen. Min bror har Downs syndrom (2014) Av Christina Olofsdotter Gustafsson Författaren skildrar glädjeämnen och bekymmer i Peters kontakt med omgivningen ur ett syskons perspektiv. Boken präglas av ett djupt humanistiskt synsätt. Syskon (2004) Av Mia Coull Boken vänder sig till föräldrar som har funderingar kring syskonskap. Exempel på frågor som tas upp är: Vilken åldersskillnad är lämplig mellan barnen? Hur hanterar man syskonrivalitet? Kan man älska alla barnen lika mycket? Dels berättar föräldrar hur de tänkt, känt och gjort, dels delar experter med sig av sin kunskap. Syskon (2004) Av Maja Kristin Nylander Fotografier på syskon, avbildade i en miljö som anknyter till deras liv och intressen för att visa syskonskapets samhörighet utan hänsyn till det handikapp en av dem har.

8 Hemligt Och en är döv och en är blind - och en är blek som snö, om kind en har låst sin egen grind - och gömt sig uppå vind! Och en har käpp och konstig läpp!...och några säger knappt ett knäpp! Ja bleka, blinda - sneda, vinda - några som är runda, trinda - mänskor finns av alla slag och en är du! och en är jag! och en är tok och en är klok Vad är sagor och sällsamma serier... Världen är full av SANNA mysterier! Gunilla Bergström

9 Personliga berättelser Alltid för er : en sann historia (2014) Av Gunilla Lindh & Cecilia Berglund Tre barn får alla diagnosen autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanlig genmutation med endast tre kända fall i världen. Här får vi mammans berättelse. Annorlunda barnbarn (2008) Av Monica Klasén McGrath I boken möter vi flera personer med egna erfarenheter av rollen som mor- och farföräldrar till funktionshindrade barn. Författaren ger konkreta råd och litteraturtips, samt adresser till organisationer, stödföreningar och hemsidor. Aspergers syndrom - har jag verkligen det? (2006) Av Gunnel Norrö Författaren beskriver de på ytan subtila, men ofta förvirringsskapande, kulturkrockarna mellan det autistiska sättet att bearbeta information och att kommunicera på det vanliga sättet. Aspiekraft : en bok om Aspergers syndrom (2013) Av Erica Kalldin Författaren berättar om sin barndom och uppväxt i Västerås och om sin känsla av att inte vara som andra. Vid 36 års ålder fick hon diagnosen Aspergers syndrom. Att pussla ihop ett liv - om samverkan (2007) Red. Ann-Katrin Swärd mfl. Genom tre familjers berättelser får vi ta del av hur livet gestaltar sig i vardagen runt deras barn som har diagnosen autism med fler funktionshinder. Det barn vi fick (2005) Av Åsa Bryhagen En personlig berättelse med många funderingar kring ett annorlunda barn med Downs syndrom. Om handikapp, skola, samhälle, människosyn och människovärde.

10 Det blev ett barn - nio berättelser om att bli förälder till ett barn med Downs syndrom (2008) Av Katarina Moen Lindberger Vad händer i mötet mellan personal och föräldrar när ett barn med Downs syndrom föds? Hur påverkas personal och hur påverkas föräldrar? Här berättar nio familjer om när de blev föräldrar till ett barn med diagnosen Downs syndrom. Det räcker inte med kärlek - en mammas kamp för sin son (2008) Av Jenny Lexhed En stark skildring av en mammas kamp för sin autistiske son. Jakten på en behandlingsmetod leder till depression och förtvivlan och mamman går in i en utmattningspsykos. Vi får följa vägen tillbaka till livet. Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum (2014) Av Naoki Higashida En bok skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke. En unik röst som utmanar förutfattade föreställningar och som inifrån låter oss förstå hur en autistisk person tänker, känner och reagerar. En annorlunda barndom - en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt (2007) Av Iris Johansson En unik självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. Författaren förklarar med djup insikt vad andra personer i hennes situation för det mesta inte hittar ord för. En lycklig mammas dagbok (2007) Av Marina Holm Hur är det att leva med den dagliga utmaningen att ta hand om barn med särskilda behov? En personligt skriven bok om en son med Aspergers syndrom. En riktig Emil - om hur det är att vara mamma till ett barn med DAMP/MBD (1998) Av Åsa Gravander & Sauli Suominen Åsa Gravander berättar om egna erfarenheter av sina barn. Sauli Suominen är forskare på Helsingfors Universitet och ser familjens situation ur ett nätverksperspektiv.

11 En riktig människa (1996) Av Gunilla Gerland Självbiografiskt av vuxen med autism. Ett annorlunda barn (2010) Av Birgitta Liebenholtz En mormor följer sitt barnbarn med autism under ett dygn. Hon reflekterar över vår oförmåga att se på människor med avvikelser som en tillgång. Med ödmjukhet borde vi inse att normalitet inte är axiom. Fjättrad anhörig (2011) Av Ingrid Berg Dikter av en anhörig till ett vuxet barn med Aspergers syndrom. Från Aschberg till Aspergers - en högfungerande autists berättelse i dagboksform (2007) Av Jonas Dahlgren En verklighetsroman baserad på fakta. Syftet med boken är att lära känna och förstå, att sprida kunskapen om Aspergers syndrom. Född en blå dag - självbiografi (2008) Av Daniel Tammet Författaren har diagnosen Aspergers syndrom och savant-syndrom. Han har en unik matematisk och språklig förmåga. Här berättar han om sin barndom och om sitt liv idag. Gnistan : berättelsen om Jake (2013) Av Kristine Barnett Vid två års ålder får Jake diagnosen svår autism. Det visar sig senare att han har ett mycket högt IQ. Redan nio år gammal arbetar han med en egen teori i astrofysik, och vid tolv års ålder är han en avlönad forskare i kvantfysik. Boken är skriven av hans mamma. Jag avskyr ordet normal - om vuxna med Aspergers syndrom (2000) Av Malin Nordgren Att inte följa normen för hur man ska vara är inte det samma som att vara sämre, säger författaren.

12 Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk (2004) Av Christina Renlund Den här boken handlar om unga människor vars liv mitt i alltihop även omfattar muskelsjukdom. Utgiven av Rädda Barnen. Jag och mina diagnoser (2007) Av Håkan Jansson Författaren skriver om sitt liv, sina diagnoser och alla svårigheter som det medför. Aspergers syndrom med autistiska drag är huvuddiagnosen. En personlig och ibland uppskakande text om människors reaktioner inför den som är annorlunda. Jag skriver ovanpå linjen - att leva med Aspergers syndrom och att vara konstnär (2005) Av Emil Östlund & Louise Östlund Boken är skriven för unga vuxna med Aspergers syndrom och för deras anhöriga. Genom boken vill man skapa förståelse för diagnosen. Konsten att vara jag : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Tobias Nilsson Med en blandning av fakta och humor skildras både motgångar och framgångar på ett positivt sätt. Boken vänder sig både till de som har diagnosen och till deras omgivning som vill försöka förstå. Kära Gabriel - ett brev (2006) Av Halfdan W Freihow Författaren skriver i brevform om sin tioårige son som har diagnosen autism och ADHD. Om kärleken, hjälplösheten och rädslan inför framtiden. Lisa : kärleken till ett annorlunda barn Erik : kärleken till ett annorlunda barn (2005) Av Thomas Filipsson & Mats Willner Två berättelser i en och samma bok där två pappor berättar om livet med sin dotter respektive son. Diagnoserna är autism och epilepsi.

13 Med rullstol i grönsakshissen : om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet (2014) Av Marie Hav Lundkvist Författaren tar oss med på sin resa och sina möten med samhället och vården, allt med glimten i ögat. Marie har en genetisk muskel- och nervsjukdom. Min vän Henry (2008) Av Nuala Gardner Författaren är barnmorska och mor till en autistisk pojke. En golden retriever blir en vändpunkt i den 5-årige Dales liv. Ett speciellt förhållande utvecklas mellan Dale och hunden Henry samtidigt som Dales utveckling tar fart. Nu förstår jag mig själv - en berättelse om ADHD (2007) Av Pernille Dysthe I boken får vi följa en flicka från tidig barndom, genom en kaotisk ungdom och med huvudet först in i vuxenlivet på evig jakt efter jämvikt och kontroll. En personlig berättelse om att leva med oro. När livet stannar - 11 år och 338 dagar med Jennie (2005) Av Anette Stoltz Dottern Jennie föddes med ett mycket ovanligt kromosomfel. Mamman skriver här om hur livet i familjen gestaltade sig med ett multihandikappat barn. Det är samtidigt en beskrivning av mötet med den svenska vården som ibland var okunnig och oförstående. Boken kan ge stöd åt föräldrar i liknande situation och den är viktig för personal som möter dessa barn och föräldrar. När träden avlövas ser vi längre från vårt kök (1997) Reservkraft (2001) Av Tomas Sjödin Handlar om författarens liv där två av de tre sönerna har en fortskridande hjärnsjukdom. Som en röd tråd genom hela boken löper frågan: Är det meningen att allt ska ha en mening?

14 Nästan ikapp trots handikapp (2002) Av Katarina Frankel Katarina föddes med en CP-skada. I den självbiografiska boken får vi följa hennes uppväxt och utbildningstid genom bl.a. dagboksanteckningar. Som komplement till hennes egen berättelse får vi kommentarer av hennes föräldrar samt en klinisk beskrivning gjord av en neuropsykolog. Och alla vi anhöriga? Anhöriga till funktionshindrade berättar (1999) Omvårdnad, ansvar och praktiska åtaganden upptar en stor del av anhörigas tillvaro. Många upplever att det är svårt att bli sedd som en individ med egna behov och anspråk på tillvaron. Omsorg utan våld - konsten att möta människor med autism (2008) Av Elisabeth Råberg Hur är det att leva med barn med autism? Författaren är mor till två söner med autism och har därmed lång personlig erfarenhet. Hon har också erfarenhet av en offentlig omsorg som gjort stora misstag gentemot hennes söner. Hon förespråkar en god människosyn inom vård och omsorg. Pojkarna : en berättelse om två utvecklingsstörda bröder (2011) Av Anders Hansson Personliga minnen och dagboksanteckningar från åren som gått. Två bröder får diagnosen Angelmans syndrom. Föräldrarna berättar om sina erfarenheter. Prins Annorlunda (2008) Av Sören Olsson En berättelse om en pojkes uppväxt, omvärldens rädsla inför det okända och om föräldraskapets glädje, kamp och sorg. Om livet med ett barn med Downs syndrom. På ett annat sätt : mina erfarenheter av Aspergers syndrom ett autismspektrumtillstånd (2013) Av Paula Tilli Boken är indelad i två delar. Den ena är självbiografisk och beskriver Paula Tillis liv från tidig barndom till idag. Den andra delen beskriver vad Aspergers syndrom innebär och vilka svårigheter hon har som är förknippade med diagnosen.

15 Se men inte höra - en pappas berättelse om att få ett dövt barn (2002) Av Pelle Johansson Om Linda som föddes utan hörselceller, vilket innebär att hon inte kan höra eller göra sig förstådd via tal. Boken handlar också om en kamp för att föräldrar ska ges möjligheter att lära sig teckenspråk. Sofias egen bok - en bok om MBD-barn (1982) Sofia vuxen med sitt MBD (1998) Av Märta Tikkanen Första boken om att vara förälder till ett barn med MBD/DAMP. Andra boken om hur svårt det kan vara att vara vuxen och ha MBD, men som Märta Tikkanen skriver - MBD kan också stå för Mycket Bra och Duktig. Superperfekta (2012) Av Tina Wiman En mamma skriver om sin familj där flera diagnoser förekommer ADHD, autism, Aspergers syndrom. En berättelse om livet med neuropsykiatriska funktionsskillnader i familjen. Ulles mamma - om livet med en vuxen handikappad dotter (2010) Av Elisabeth Sandlund En mamma berättar om dottern Ulle och kampen för att kunna ge henne ett fullvärdigt liv, så självständigt som möjligt. Läsaren får en kort resumé av Ulles barndom, en presentation av den vuxna Ulrika, en redogörelse för samhällets resurser och tillkortakommanden, föräldrarnas bemödanden och vånda, ekonomin och frågorna om framtiden. Många goda råd och tips ges jämte en matnyttig ordlista i slutet av boken. Utanför vanligheten (2011) Förf. och red. Anna Lytsy Tio personer berättar själva om sina erfarenheter och liv med både tillgångar och förmågor. Om neuropsykiatriska funktionsvarianter som tex. ADHD och Aspergers syndrom. Vad händer med Kalle - en pappa berättar (2008) Av Fredrik Hjelm En mycket personlig och kärleksfull skildring av en familj där allt ställs på sin spets. Sonen Kalle får diagnosen autism som tvååring.

16 Våga leva livet (2006) Av Thor Dalentoft-Kristensen En berättelse om Thor och hur livet trots hans obotliga och ovanliga sjukdom Speilmeyer-Vogts syndrom - kan bli meningsfullt. Berättelsen är nedtecknad av Thors mamma under hans två sista år. Thors mamma är till yrket specialpedagog. Vägen till självständighet - Downs syndrom (2007) Av Lisbeth Andersson En mamma skriver om sin son och hans väg till ett eget liv. Alla har rätt till ett självständigt vuxenliv på sina egna villkor. Är jag normal, mamma? Att se, förstå och möta en flicka med ADD (2008) Av Malene Larssen När Mika är 12 år får hon diagnosen ADD. Då har hon och hennes familj kämpat mot utanförskap, ifrågasättande och mobbning av henne under en längre tid. Författaren skriver om dotterns svårigheter som inte syns utanpå. Konventionsstaterna erkänner att ett barn med fysiskt eller psykiskt handikapp bör åtnjuta ett fullvärdigt och anständigt liv under förhållanden som säkerställer värdighet, främjar självförtroende och möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället. Artikel 23, FN:s konvention om barnets rättigheter

17

18 Faktaböcker ADHD att leva utan bromsar : en praktisk vägledning (2010) Av Martin L Kutscher Barn och unga som har ADHD har svårt att föreställa sig följderna av sina handlingar. Därför hamnar de i jobbiga situationer både hemma och i skolan. Här sammanfattar forskare inom området hur man som vuxen kan ge den bästa hjälpen. ADHD hos flickor - en inventering av det vetenskapliga underlaget. SBU (2005) En kartläggning av de aktuella vetenskapliga kunskaperna om ADHD hos flickor. ADHD/DAMP en uppdatering (2. uppl. 2012) Red. Vanna Beckman Här presenteras forskningsläget när det gäller att förstå och ställa diagnoser, testa, behandla samt utforma stöd och pedagogik för både barn och vuxna med ADHD/DAMP. Att intervjua barn med intellektuella och neuropsykiatriska funktionshinder (2009) Av Clara Hellner Gumpert Om de personer som möter barn bättre lär sig hur de kan lyssna och intervjua ökar förutsättningarna för att barn kan förmedla sina erfarenheter. Boken är inriktad på barn och ungdomar med funktionshinder. Att möta det oväntade - tidigt föräldraskap till barn med Downs syndrom (2003) Av Bim Riddersporre Hur känns det att bli förälder till ett barn med Downs syndrom? Påverkas föräldrarna av det bemötande de får, eller avgör föräldrarnas sätt att förhålla sig till barnet och sin situation kvaliten på mötet med de professionella? Föräldrarnas egna erfarenheter kommer till tals.

19 Att möta barn i behov av särskilt stöd (5. uppl. 2003) Av Siv Bergquist m.fl. Här ryms både barn med psykosociala problem och barn med funktionshinder. Författarna är alla specialister inom sina områden. De vill ge kunskaper som kan omsättas i praktiskt handlande och engagemang för de barn som boken handlar om. Att se möjligheter i svårigheter - barn och ungdomar med koncentrationssvårigheter (2. uppl. 2013) Av Britt-Inger Olsson I denna bok presenteras olika psykologiska och specialpedagogiska teorier och bakgrundsförklaringar till varför en del barn och ungdomar drabbas av koncentrationssvårigheter och uppmärksamhetsstörningar. Att tolka barns signaler - lek och kommunikation hos barn med flerfunktionshinder (2008) Av Jane Brodin I boken presenteras utförligt en studie om barn med flerfunktionshinder och deras familjer. Viktig kunskap för de som i sitt yrke möter dessa familjer. Autism från insidan - en handbok (2007) Av Hilde De Clercq Författaren vill utforska på djupet de kvalitativa skillnaderna i vardagslivet för människor med autism. Hänvisningar sker ofta till vad autistiska personer själva skrivit. Barn, familj och funktionshinder utveckling och habilitering (2003) Av Anders Möller Här speglas det unika för individen, det specifika för funktionshindret och det generella för människan med utgångspunkt i hennes liv och utveckling. Samspelet mellan olika aktörer står i centrum. Barn med funktionsnedsättning (2012) Red. Bengt Lagerkvist & Carl Lindgren Sånär vart tionde barn i vårt land har någon form av funktionsnedsättning som påverkar deras vardag. Här ges ett modernt underlag för undervisning på högskolans vårdlinje, även för allmänläkare. Tack vare ett enkelt språk kan boken även användas av personal i skola, på Vårdcentraler m.m.

20 Barn med koncentrationssvårigheter (3. uppl. 2008) Av Björn Kadesjö Författaren som har mångårig erfarenhet av denna grupp barn, förklarar här vad koncentrationssvårigheter innebär och hur de kan förstås utifrån en helhetssyn på barns utveckling. Denna tredje upplaga är genomgripande aktualiserad med nya referenser till den senaste forskningen inom området. Barn och ungdomar med funktionshinder : vanliga behov - särskilda lösningar (1998) Av Gerd Ingvarsson m fl. Glimtar ur några barns och ungdomars vardag. För att dessa barn och ungdomar ska kunna växa till mognad och vuxenhet behövs ibland att miljön anpassas - det krävs särskilda lösningar. Barn som är annorlunda - hjärnans betydelse för barnets utveckling (2. uppl. 2011) Red. Anegen Trillingsgaard En ursprungligen dansk bok som anpassats till svenska förhållanden om barn med avvikande utveckling, språkstörningar, dyslexi, uppmärksamhetsstörningar, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Riktar sig både till vårdpersonal och föräldrar. Barnet i glaskupan? Fakta, frågor och råd - om barn med autism (2006) Av Birgitta Rubin Författaren har under flera år följt och intervjuat nio familjer som alla har barn med autism. Barnen är födda från 60-talet fram till millennieskiftet. Gemensamt för dessa familjer är den aktiva kampen med att förbättra prognos och livskvalitet för sina barn. Barn som väcker funderingar - se, förstå och hjälpa förskolebarn med en annorlunda utveckling (2009) Av Gunilla Gerland Genom kunskap om de utvecklingsområden som kan vara försenade, och de funktioner som kan vara nedsatta kan du som pedagog tolka barnens beteende och hjälpa dem utvecklas. Med rätt hjälpmedel och bemötande kan de här barnen också vara en tillgång för gruppen.

21 Besvärliga flickor? : om samspelssvårigheter på neuropsykologisk grund (2011) Av Inger Utholm Om man tidigt förstår funktionsnedsättningen och arbetar utifrån detta, blir det en god hjälp för flickorna och deras familjer. För varje besvärlig flicka går det att hitta ett skräddarsytt och individualiserande bemötande när den grundläggande funktionsnedsättningen är upptäckt. Den förbjudna sorgen : om förväntningar och sorg kring det handikappade barnet (1993) Av Gurli Fyhr Om att få ett barn med funktionshinder. Den kompletta guiden till Aspergers syndrom (2008) Av Tony Attwood En handbok för alla som själva har eller arbetar med Aspergers syndrom. Boken bygger på författarens omfattande kliniska erfarenheter och ger information om alla de aspekter som kan finnas om syndromet både hos barn och vuxna. Det ser så fint ut på papperet. Om barn med funktionshinder och Barnkonventionen - ett samarbetsprojekt mellan Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU och Rädda Barnen (2000) Av Karin Paulsson Rättigheter som betraktas som självklara för barn i allmänhet är inte lika självklara för barn med funktionshinder. Om detta handlar denna rapport. Det är nu som räknas - handbok i medicinsk omvårdnad av barn och ungdomar med svåra flerfunktionshinder (2003) Red. Ann-Kristin Ölund Förutsättningen för en god omvårdnad är att barnen får en kvalificerad multiprofessionell utredning. Barnens behov behöver beaktas i alla vårdformer. Behandlingsalternativ och praktiska omvårdnadsaspekter tas upp.

22 Doktorn kunde inte riktigt laga mig - barn om sjukdom och funktionshinder och om hur vi kan hjälpa (2007) Av Christina Renlund Boken handlar om små barn med stora frågor, hemliga tankar och starka känslor. Svåra frågor för både barn och vuxna att möta, frågor man värjer sig för och ofta saknar kunskap om. Boken är skriven till alla som vill veta mer om barns tankar och erfarenheter när sjukdom och skada finns med i barnets liv. Författaren är psykolog och psykoterapeut. Dövhet och hörselnedsättning - specialpedagogiska perspektiv (2006) Red. Carin Roos m.fl. Om interaktion, delaktighet och lärande för personer med hörselnedsättning eller dövhet, både hos barn och vuxna. Fokus ligger på hur man praktiskt kan hantera vardagen. Ett barn är oss fött - att bli förälder när barnet har en funktionsnedsättning. Ett beskrivande och tolkande perspektiv (2007) Av Elisabeth Lundström I föreliggande studie har 30 föräldrar berättat om sina upplevelser av sitt föräldraskap. De hade en känsla av att de måste föra en kamp för sina barn i samhället, samtidigt som de kunde ha en egen inre kamp för att närma sig barnet. Författaren är specialpedagog och detta är hennes doktorsavhandling. Exekutiva svårigheter hos barn - bedömning och praktiska åtgärder (2008) Av Anne Vibeke Fleischer Här finns förslag på hur man praktiskt kan utreda och undersöka barns exekutiva funktioner i det dagliga livet. Konkreta åtgärder och skräddarsydda insatser för det enskilda barnet förespråkas. Familjevardag med autism och asperger : om att komma vidare efter diagnosen (2011) Av Carolina Lindberg Författarna delar med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar.

23 FN:s standardregler för människor med funktionshinder & sjukdomar - originalversionen (2002) Funktionshindrades rättigheter finns preciserade i 22 regler. Dessa kan man hänvisa till vid ansökan om ekonomiskt och praktiskt stöd. Friskbok - för dig med rörelsehinder (2004) Av Kerstin Wahman Den som på grund av skada eller sjukdom har begränsad rörlighet drabbas mångdubbelt av en ohälsosam livsstil. Den här boken utgör ett exempel på en ny rehabilitering med en bredare ansats, där patienten är en aktiv deltagare, som får stöd att själv återta ansvar och kontroll över sitt liv och sin hälsa. Fräknar på hjärnan - om udda barn & små avvikelser (2003) Av Monica Eriksson En del barn har det lite svårare inom vissa områden. Det betyder också att en del föräldrar får en svårare uppgift i sin fostrargärning. Om autism och autismliknande störningar och om en helhetssyn på de udda barnen. Föräldraboken om adhd (2014) Av Lena Westholm Ökad kunskap om adhd gör det lättare för föräldrar att förstå och stödja sina barn. Värdefulla tips på olika sätt att lösa problem som uppstår i vardagen. Områden som tas upp är skolgång, medicinering, mat, sovvanor m.m. Gång på gång - pedagogik vid autism och autismliknande tillstånd (nytryck 2009) Av Vanna Beckman Författarna skildrar enkelt hur man kan bemöta barn och vuxna med autism och autismliknande tillstånd och hur man kan hantera deras handikapp i ett livsperspektiv. Struktur i tid och rum är det viktigaste instrumentet för utveckling. Habilitering : tvärprofessionellt arbet med barn och ungdomar som har utvecklingsmässiga funktionsnedsättningar (2013) Av Stephen von Tetzchner m.fl. En tvärprofessionell vägledning hur man tillsammans med barn och familj kan minska svårigheter i det dagliga livet. Ett familjebaserat perspektiv är den centrala utgångspunkten. En modern och heltäckande bok både för olika yrkesgrupper och föräldrar.

LIV MED AUTISM LÄRARHANDLEDNING

LIV MED AUTISM LÄRARHANDLEDNING LIV MED AUTISM LÄRARHANDLEDNING 1 FÖRORD Serien Liv med autism producerades för att sprida kunskap om och öka förståelsen för funktionsnedsättningen autismspektrumtillstånd (AST). Ett specifikt syfte med

Läs mer

Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn?

Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn? Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn? Dokumentation från regional konferens i Göteborg 6 april 2011 arrangerad i samarbete mellan Göteborgsregionens kommunalförbund/fou i Väst och Länsstyrelsen

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter 1 2013 Wilder J. och Axelsson AK., Högskolan i Jönköping samt Föreningen JAG Föreningen JAG Tel: 08-789 30 00 E-post: foreningen@jag.se

Läs mer

POMS bladet. Medlemstidning för habiliteringspsykologernas yrkesförening. Nr 2, september 2010. www.poms.nu

POMS bladet. Medlemstidning för habiliteringspsykologernas yrkesförening. Nr 2, september 2010. www.poms.nu POMS bladet Medlemstidning för habiliteringspsykologernas yrkesförening Nr 2, september 2010 www.poms.nu POMSbladet sidan 2 Styrelse för POMS habiliteringspsykologernas yrkesförening 2009-2010 vald vid

Läs mer

Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon

Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon Dokumentation från heldagskonferensen 22 november 2012 på Ersta konferens & hotell i Stockholm. En dag för erfarenhetsutbyte och inspiration med personal som

Läs mer

en analys av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning

en analys av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning en analys av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning livsbild.se en analys av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning Författare: Diana Chafik och Claes G. Olsson Diana

Läs mer

Hur arbetar lärare i skolan med elever som har diagnosen ADHD? En kvalitativ intervjustudie

Hur arbetar lärare i skolan med elever som har diagnosen ADHD? En kvalitativ intervjustudie Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Hur arbetar lärare i skolan med elever som har diagnosen ADHD? En kvalitativ intervjustudie Författare Maria Olausson och Eleonor Segerdorf Examensarbete

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter att bryta ny mark

Föräldrar med kognitiva svårigheter att bryta ny mark Föräldrar med kognitiva svårigheter att bryta ny mark Erfarenheter från Uppsala län Linnea Bruno Stiftelsen Allmänna Barnhuset - 1-2012 Föräldrar med kognitiva svårigheter att bryta ny mark Erfarenheter

Läs mer

Avvikelse eller sen utveckling? Förskolornas tillvägagångssätt vid upptäckten av avvikande beteenden med inriktning på autism

Avvikelse eller sen utveckling? Förskolornas tillvägagångssätt vid upptäckten av avvikande beteenden med inriktning på autism EXAMENSARBETE Hösten 2009 Lärarutbildningen Avvikelse eller sen utveckling? Förskolornas tillvägagångssätt vid upptäckten av avvikande beteenden med inriktning på autism Författare Sandra Carlsson Sandra

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

Nr 2/05. Tema: Etik och värdegrund. Verktyg vid beteendestörningar

Nr 2/05. Tema: Etik och värdegrund. Verktyg vid beteendestörningar Nr 2/05 Tema: Etik och värdegrund Verktyg vid beteendestörningar Innehåll sid 2 Livet - en gång till 3-5 När etiken blir vardag 6-7 Tro på individens inneboende möjligheter 8-10 Se osynliga funktionshinder!

Läs mer

Till Västra Götalandsregionen Handikappkommittén

Till Västra Götalandsregionen Handikappkommittén Till Västra Götalandsregionen Handikappkommittén Man blir så glad när det går framåt - om familjernas situation och behov när barnet har ett funktionshinder och om samhällets insatser ur föräldrarnas perspektiv

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan.

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan. EXAMENSARBETE Hösten 2012 Lärarutbildningen Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan. Författare Malin Lundstedt Linda Olsson Handledare Lena Jensen www.hkr.se Abstrakt Bakgrund

Läs mer

Barn i behov av särskilt stöd

Barn i behov av särskilt stöd Barn i behov av särskilt stöd Pedagogers arbete med integrering av barn i en förskola för alla Malin Andersson Anna-Erika Abrahamsson Student Ht 2012 Examensarbete, 15 hp Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Läs mer

POMS bladet. Organ för POMS - Handikappsykologernas Yrkesförening. Trevlig sommar! Nr 2, juni 2007. www.poms.nu

POMS bladet. Organ för POMS - Handikappsykologernas Yrkesförening. Trevlig sommar! Nr 2, juni 2007. www.poms.nu POMS bladet Organ för POMS - Handikappsykologernas Yrkesförening Trevlig sommar! Nr 2, juni 2007 www.poms.nu SHPF POMSbladet sidan 2 Styrelse för Sveriges Handikappsykologers Förening 2006-2007 vald vid

Läs mer

Vid oro och vid misstanke

Vid oro och vid misstanke Vid oro och vid misstanke om ett barn far illa En halländsk handbok 2014 Denna handbok ersätter Handbok vid misstanke om som funnits sedan 2010. Taktisk nivå, barn unga och familj som gett uppdraget att

Läs mer

tid, tålamod och tillit

tid, tålamod och tillit tid, tålamod och tillit Om Navigatorportens stöd till unga med kognitiva funktionsnedsättningar Redaktör: Joakim Tranquist tid, tålamod och tillit Om Navigatorportens stöd till unga med kognitiva funktionsnedsättningar

Läs mer

Kommunikation och sexualitet två grundläggande drivkrafter

Kommunikation och sexualitet två grundläggande drivkrafter EN TIDNING FRÅN HABILITERING & HÄLSA Nr 1. 2012 Teman: Alternativ Kompletterande Kommunikation (AKK) Sex och samlevnad ANSVARIG UTGIVARE HAR ORDET: Innehåll AKKtiv kurs för föräldrar 3-4 AKKtiv öppnade

Läs mer

Att ge vardagsstöd till människor med funktionshinder

Att ge vardagsstöd till människor med funktionshinder Att ge vardagsstöd till människor med funktionshinder Att ge vardagsstöd till människor med funktionshinder Förändrade verksamheter eller verksamma förändringar? Tone Engen, Anette Klippe och Per Skoglund

Läs mer

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Hemligheter kända av många -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Av : Ve r o n i c a S v e n s k C o p y r i g h t F ö r b u n d e t U n g a R ö r e l s e h i n d r a d e F i n a n

Läs mer

Bygga upp ett erfarenhetsbibliotek genom sociala berättelser och seriesamtal.

Bygga upp ett erfarenhetsbibliotek genom sociala berättelser och seriesamtal. Bygga upp ett erfarenhetsbibliotek genom sociala berättelser och seriesamtal. Ett pedagogiskt arbetssätt för barn/elever/personer med neuropsykiatriska problem som Autism, Aspergers syndrom,tourettes synrom,

Läs mer

Komplext - ADHD, depression och stress hos barn/ ungdomar inom autismspektrum. Jessica Stark

Komplext - ADHD, depression och stress hos barn/ ungdomar inom autismspektrum. Jessica Stark Komplext - ADHD, depression och stress hos barn/ ungdomar inom autismspektrum Jessica Stark FoU-trainee Uppsats nr 22 Februari 2012 Förord Detta arbete är resultatet av en litteraturstudie som genomförts

Läs mer

Vägledning. till personal om barn som anhöriga enligt 2g hälso- och sjukvårdslagen. UPPMÄRKSAMMA Har patienten barn? Använd familjeformuläret.

Vägledning. till personal om barn som anhöriga enligt 2g hälso- och sjukvårdslagen. UPPMÄRKSAMMA Har patienten barn? Använd familjeformuläret. Vägledning till personal om barn som anhöriga enligt 2g hälso- och sjukvårdslagen UPPMÄRKSAMMA Har patienten barn? Använd familjeformuläret. DOKUMENTERA i patientens journal vad som är gjort och vad som

Läs mer

Till slut tar man slut

Till slut tar man slut Till slut tar man slut En undersökning om hur föräldrar till barn med Aspergers syndrom/ast* påverkas av ett extra utmanande föräldraskap. Den här rapporten är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma

Läs mer

HELA SKOLAN. - guide till hälsofrämjande skolutveckling. BoU-FÖRVALTNING ELEVER LÄRARE YRKESVÄGLEDARE RESTAURANG VAKTMÄSTARE FÖRÄLDRAR REKTOR

HELA SKOLAN. - guide till hälsofrämjande skolutveckling. BoU-FÖRVALTNING ELEVER LÄRARE YRKESVÄGLEDARE RESTAURANG VAKTMÄSTARE FÖRÄLDRAR REKTOR HELA SKOLAN ELEVER LÄRARE VAKTMÄSTARE BoU-FÖRVALTNING YRKESVÄGLEDARE RESTAURANG ELEVHÄLSA FÖRÄLDRAR REKTOR - guide till hälsofrämjande skolutveckling Ett material framtaget av Folkhälsocentrum Landstinget

Läs mer

Information och praktisk hjälp till anhöriga

Information och praktisk hjälp till anhöriga Kunskapsöversikter om Anhöriga till personer med funktionshinder MANUS till Information och praktisk hjälp till anhöriga Författare: Ritva Gough Kunskapsöversikt 2013:6 Anhöriga till personer med funktionshinder

Läs mer

Rebin klättrar som Spindelmannen. Tema: ADHD

Rebin klättrar som Spindelmannen. Tema: ADHD En tidning från Handikapp & Habilitering Nr 4. 2007 Rebin klättrar som Spindelmannen Tema: ADHD Ansvarig utgivare har ordet: Fördomar skapar funktionshinder Innehåll Som en liten virvelvind 3-5 Vi kan

Läs mer

EXAMENSARBETE. Barn som far illa

EXAMENSARBETE. Barn som far illa EXAMENSARBETE 2006:162 Barn som far illa En studie om hur pedagoger i förskolan agerar när de får kontakt med dessa barn Camilla Morin Annica Niva Luleå tekniska universitet Lärarutbildning Allmänt utbildningsområde

Läs mer

EXAMENSARBETE. En god lärandemiljö

EXAMENSARBETE. En god lärandemiljö EXAMENSARBETE 2009:006 En god lärandemiljö - vad innebär det och hur skapas en sådan? Tove Åström Luleå tekniska universitet Lärarutbildning Allmänt utbildningsområde C-nivå Institutionen för Pedagogik

Läs mer