Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -"

Transkript

1 Udda Annorlunda Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017

2 Böcker för barn och ungdomar Abbe 8 år och 43 dagar : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Kicki Polleryd Om Aspergers syndrom ur Abbes synvinkel och hur hans självinsikt är en förutsättning för honom att vara delaktig i den hjälp som ges. Författaren är leg. psykolog och specialist i neuropsykologi och arbetar på Klaraborgs specialpedagogiska område i Karlstads kommun. Alla hundar har ADHD (2015) Av Kathy Hoopmann Roliga och charmiga fotografier på hundar. Hundarna personifierar egenskaper som kan vara kännetecknande för den som har ADHD. Bilderna bidrar till att både avdramatisera och förtydliga karaktärsdragen. Alla katter har AST (2016) Av Kathy Hoopmann Foton av charmiga katter tillsammans med korta bildtexter, skildrar egenskaper hos personer med AST (Autism-Spektrum-Tillstånd). Med hjälp av bilderna blir det enklare att förstå och förklara AST. Coolt med ADHD (2014) Av Malin Roca Ahlgren 11-åriga Alice berättar om upplevelser hemma och i skolan. Mamman ger sin bild av vad som känns jobbigt och stökigt i vardagen. BUP ger tips på rutiner och strukturer som kan underlätta. Med vardagligt språk och korta kapitel vänder sig boken till barn mellan 9 och 12 år. Det brinner i mitt huvud (2009) Av Camilla Lagerqvist En ungdomsroman om Daniel som har svårt att koncentrera sig i skolan och som vantrivs både med skola och sig själv. Efter år av bråk och slagsmål ska han utredas för ADHD.

3 Dyrbar tid - Stefan har muskeldystrofi (2000) Av Thomas Bergman Trots sin sjukdom lever Stefan, nio år, ett aktivt liv med skola, bad och träning. En fotobilderbok. En dag i prinsessan Victorias liv (2004) Av Petter Lidbeck Läsaren får följa med Victoria, som har Downs syndrom, i hemmet, till skolan och till badhuset med pappa. Jag har ADHD (2015) Av Malin Roca Ahlgren & Susanne Israelsson Stenberg En bok som vill lyfta styrkorna i diagnosen. Den vill även förmedla att öppenhet och kunskap är viktigt. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar samt lärare i grundskolan. Jag har Tourette! Rätt! Rätt! : och lite ADHD (2016) Av Jessica Stigsdotter Axberg En enkel bilderbok som förklarar Tourettes syndrom. Rikligt illustrerad och ingår i serien Jippieserien. Boken bygger på en sann historia. Jag vill ha ett liv (2001) Av Sofia Hedman Ungdomsroman om Katti som har svårt att passa in i skolan. Hemma har hon det inte heller så lätt, särskilt inte med sin styvfar. Hon får diagnosen ADHD och bestämmer sig för att visa vad hon går för. Jag är ändå jag - fyra killar om Aspergers syndrom (2005) Red: Oskar Ekman Fyra vanliga killar skriver själva om hur det är att få och leva med en diagnos. Frågor som diskuteras är bl.a. Ska jag berätta för andra? och Vad är egentligen att vara normal?. Jippie! Jag har ADHD (2012) Av Jessica Stigsdotter Axberg En färgglad bok som bygger på en sann historia om pojken Victor. En faktadel om ADHD avslutar boken.

4 Kan ni förstå mig? Mitt liv, mina tankar, min autism/aspergers syndrom (2008) Av Sofie Koborg Brösen Boken är skriven av 11-åriga Sofie. Hon upplever sig annorlunda än andra barn eftersom hon har autism/aspergers syndrom. Hon har skrivit boken till sina klasskamrater som hon vill ska förstå henne bättre. Kanske ett liv (2006) Av Sofia Hedman Andra boken om Katti som har ADHD. Hon är nu sjutton år och försöker lära sig leva med sin diagnos. Det blir ändå fel hela tiden. Så träffar hon Johan och hoppas att allt ska bli bra Kärlek med Vilma och Loppan (2011) Modigt med Vilma och Loppan (2011) Tillsammans med Vilma och Loppan (2011) Av Anneli Khayati Tre böcker om vänskap mellan flickor, om skolan och framför allt om Vilma som sitter i rullstol och Loppan som är bästa vännen. Malte i skolan (2015) Av Lisa Medin Malte är en snäll kille som gillar sin skola. Malte har en utvecklingsstörning och går i grundsärskolan, eller träningsskolan som den också kallas. I skolan har han sina kompisar och där händer det mycket roligt. En bok med bilder och enkel text. Martes bok (2009) Av Mie Mohlin En lättläst kapitelbok för barn om Marte som har diagnosen autism. Hon tycker bäst om när allt är som vanligt. På skollovet ska hon och klasskompisen Johanna åka till en ö. Först vill inte Marte men när hon får reda på att det finns en bondgård med många djur, kan hon tänka sig att åka. Miffon, nördar och Aspergers syndrom (2005) Av Luke Jackson En bok för ungdomar med Aspergers syndrom men också för föräldrar, pedagoger, läkare och andra professionella. Författaren är en tonårig kille som beskriver sin situation med humor och intelligens.

5 Min coach Melody (2016) Av Rose Lagercrantz & Rebecka Lagercrantz Silja har olika långa ben och haltar. Flera operationer har misslyckats. Så får hon roliga Melody som bästa vän men det finns ett problem. Melody älskar att spela fotboll. Hur ska Silja kunna vara med henne då? Hon kan ju inte ens springa Mysteriet med den blå flaskan - ett Asperger äventyr (2004) Möss och utomjordingar - ett Aspergeräventyr (2005) Av Kathy Hoopmann Två lättlästa barnböcker för den som har diagnosen Aspergers syndrom. Passar även för andra och den ger mycket att fundera över. Författaren har arbetat under många år med barn som har diagnosen. Pojken och havet (2016) Av Sofia Hedman & Emelie Gårdeler Hur beskriver man havet för ett barn som inte ser? Den namnlöse pojken i denna finstämda berättelse har aldrig sett havet och frågar sin pappa vad det är. Pojkens frågor väcker nyfikenhet hos läsaren men först i slutet får vi veta att han är blind. Illustrationerna ger en böljande och drömsk känsla med dämpade färger och boken ger en insikt i att inte kunna se. Rut och Randi (2006) Av Kicki Polleryd En bilderbok med syftet att bredda förståelsen bland de som kommer i kontakt med barn med koncentrationssvårigheter. En eftertext ger fakta om ADHD. Saskia en tjej som mig (2015) Av Anne Agardh Saskia känner sig utanför i skolan det är som om hon nästan inte finns Tur att kompisen Linda är kvar och farfar förstås. En vardagsnära berättelse om vänskap och att vara annorlunda. Tro på mig - jag vet: hörselskadade ungdomar berättar (1998) Illustrationer Lisa Lettby.

6 Två själar - en förklaring av min Asperger (2007) Av Linnéa Dahlgren 15-åriga Linnéa berättar om tankarna kring sin diagnos, Aspergers syndrom. Det är funderingar av en tonåring som är mitt i processen med att lära känna och acceptera sig själv. Vi har också epilepsi : viktiga frågor vi ville få svar på när vi fick epilepsi (2015) Vänder sig till barn som fått besked att de har epilepsi. Här finns svar på de vanligaste frågorna och funderingarna man kan ha när man har fått diagnosen. Som vad epilespi är, hur undersökningar går till, varför just jag har fått det, om det smittar och kan jag leka och sporta som alla andra barn. Ögonblick som försvinner (1998) Av Thomas Bergman Författarens egen son, Joakim 12 år, har epilepsi. Boken vill förklara sjukdomen och ta bort missuppfattningar kring den.

7 Syskonliv Annorlunda syskon (2010) Av Frida Blomgren En intervjubok som skildrar hur det är att växa upp med ett funktionshindrat syskon både svårigheter och glädjeämnen. En sked för morbror Fred. En liten bok om ett stort ämne (2007) Jenny Jejlid Här berättas om hur det är att växa upp som lillasyster till en autistisk och utvecklingsstörd bror. Det handlar om när det onormala blir normalt i en familj. Ensam på insidan - syskon berättar (2008) Av Ann-Marie Alwin Den här boken bygger på barns och ungdomars berättelser modiga barn som vågar och vill berätta hur det är och som säger att man får vara både arg och ledsen. Jag finns också! Om att vara syskon till en bror eller syster med svår sjukdom eller funktionshinder (3.uppl. 2009) Vad innebär det annorlunda syskonskapet? På vilket sätt kan ett bra stöd utformas för att underlätta situationen? Stiftelsen Allmänna Barnhuset står för utgivningen. Jag är också viktig : att växa upp med en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder (2012) Av Elina Sundström Boken innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas egna berättelser samt diskussionsunderlag och frågor för vidare reflektion. Litteraturförslag och en organisationsförteckning avslutar boken.

8 Litet syskon - om att vara liten och ha en syster eller bror med sjukdom eller funktionsnedsättning (2009) Av Christina Renlund Barn berättar om hur det är att ha ett syskon med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är barnen själva som berättar de är mellan två och sex år. Boken är även föräldrars berättelser om syskon- och familjesituationen. Min bror har Downs syndrom (2014) Av Christina Olofsdotter Gustafsson Författaren skildrar glädjeämnen och bekymmer i Peters kontakt med omgivningen ur ett syskons perspektiv. Boken präglas av ett djupt humanistiskt synsätt.

9 Personliga berättelser Alltid för er : en sann historia (2014) Av Gunilla Lindh & Cecilia Berglund Tre barn får alla diagnosen autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanlig genmutation med endast tre kända fall i världen. Här får vi mammans berättelse. Annorlunda barnbarn (2008) Av Monica Klasén McGrath I boken möter vi flera personer med egna erfarenheter av rollen som mor- och farföräldrar till funktionshindrade barn. Författaren ger konkreta råd och litteraturtips, samt adresser till organisationer, stödföreningar och hemsidor. Aspiekraft : en bok om Aspergers syndrom (2013) Av Erica Kalldin Författaren berättar om sin barndom och uppväxt i Västerås och om sin känsla av att inte vara som andra. Vid 36 års ålder fick hon diagnosen Aspergers syndrom. Att pussla ihop ett liv - om samverkan (2007) Red. Ann-Katrin Swärd mfl. Genom tre familjers berättelser får vi ta del av hur livet gestaltar sig i vardagen runt deras barn som har diagnosen autism med fler funktionshinder. Det blev ett barn - nio berättelser om att bli förälder till ett barn med Downs syndrom (2008) Av Katarina Moen Lindberger Vad händer i mötet mellan personal och föräldrar när ett barn med Downs syndrom föds? Hur påverkas personal och hur påverkas föräldrar? Här berättar nio familjer om när de blev föräldrar till ett barn med diagnosen Downs syndrom.

10 Det räcker inte med kärlek - en mammas kamp för sin son (2008) Av Jenny Lexhed En stark skildring av en mammas kamp för sin autistiske son. Jakten på en behandlingsmetod leder till depression och förtvivlan och mamman går in i en utmattningspsykos. Vi får följa vägen tillbaka till livet. Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum (2014) Av Naoki Higashida En bok skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke. En unik röst som utmanar förutfattade föreställningar och som inifrån låter oss förstå hur en autistisk person tänker, känner och reagerar. En annorlunda barndom - en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt (2007) Av Iris Johansson En unik självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. Författaren förklarar med djup insikt vad andra personer i hennes situation för det mesta inte hittar ord för. En lycklig mammas dagbok (2007) Av Marina Holm Hur är det att leva med den dagliga utmaningen att ta hand om barn med särskilda behov? En personligt skriven bok om en son med Aspergers syndrom. Ett annorlunda barn (2010) Av Birgitta Liebenholtz En mormor följer sitt barnbarn med autism under ett dygn. Hon reflekterar över vår oförmåga att se på människor med avvikelser som en tillgång. Med ödmjukhet borde vi inse att normalitet inte är axiom. Född en blå dag - självbiografi (2008) Av Daniel Tammet Författaren har diagnosen Aspergers syndrom och savant-syndrom. Han har en unik matematisk och språklig förmåga. Här berättar han om sin barndom och om sitt liv idag.

11 Gnistan : berättelsen om Jake (2013) Av Kristine Barnett Vid två års ålder får Jake diagnosen svår autism. Det visar sig senare att han har ett mycket högt IQ. Redan nio år gammal arbetar han med en egen teori i astrofysik, och vid tolv års ålder är han en avlönad forskare i kvantfysik. Boken är skriven av hans mamma. Jag och mina diagnoser (2007) Av Håkan Jansson Författaren skriver om sitt liv, sina diagnoser och alla svårigheter som det medför. Aspergers syndrom med autistiska drag är huvuddiagnosen. En personlig och ibland uppskakande text om människors reaktioner inför den som är annorlunda. Konsten att vara jag : en bok om Aspergers syndrom (2011) Av Tobias Nilsson Med en blandning av fakta och humor skildras både motgångar och framgångar på ett positivt sätt. Boken vänder sig både till de som har diagnosen och till deras omgivning som vill försöka förstå. Mamma till ett yrväder (2016) Av Ann Zackrisson Allan En mamma berättar om sina upplevelser med ett barn som har adhd. Avsikten med boken är att ge stöd till de som lever i liknande situationer och samtidigt lyfta fram det värdefulla som följer i spåren av att vara annorlunda. Med rullstol i grönsakshissen : om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet (2014) Av Marie Hav Lundkvist Författaren tar oss med på sin resa och sina möten med samhället och vården, allt med glimten i ögat. Marie har en genetisk muskel- och nervsjukdom. Min vän Henry (2008) Av Nuala Gardner Författaren är barnmorska och mor till en autistisk pojke. En golden retriever blir en vändpunkt i den 5-årige Dales liv. Ett speciellt förhållande utvecklas mellan Dale och hunden Henry samtidigt som Dales utveckling tar fart.

12 Nu förstår jag mig själv - en berättelse om ADHD (2007) Av Pernille Dysthe I boken får vi följa en flicka från tidig barndom, genom en kaotisk ungdom och med huvudet först in i vuxenlivet på evig jakt efter jämvikt och kontroll. En personlig berättelse om att leva med oro. När livet stramas åt skärps blicken (2016) Av Sofia Camnerin Författaren berättar om att vara förälder till ett barn med neuropsykiatriska diagnoser. Om vardagens kamper, glädjeämnen och kriser. Det är som kontrasterna blir tydligare, livet intensivare med barn med särskilda behov. När träden avlövas ser vi längre från vårt kök (1997) Reservkraft (2001) Av Tomas Sjödin Handlar om författarens liv där två av de tre sönerna har en fortskridande hjärnsjukdom. Som en röd tråd genom hela boken löper frågan: Är det meningen att allt ska ha en mening? Omsorg utan våld - konsten att möta människor med autism (2008) Av Elisabeth Råberg Hur är det att leva med barn med autism? Författaren är mor till två söner med autism och har därmed lång personlig erfarenhet. Hon har också erfarenhet av en offentlig omsorg som gjort stora misstag gentemot hennes söner. Hon förespråkar en god människosyn inom vård och omsorg. Pojkarna : en berättelse om två utvecklingsstörda bröder (2011) Av Anders Hansson Personliga minnen och dagboksanteckningar från åren som gått. Två bröder får diagnosen Angelmans syndrom. Föräldrarna berättar om sina erfarenheter. Prins Annorlunda (2008) Av Sören Olsson En berättelse om en pojkes uppväxt, omvärldens rädsla inför det okända och om föräldraskapets glädje, kamp och sorg. Om livet med ett barn med Downs syndrom.

13 På ett annat sätt : mina erfarenheter av Aspergers syndrom ett autismspektrumtillstånd (2013) Av Paula Tilli Boken är indelad i två delar. Den ena är självbiografisk och beskriver Paula Tillis liv från tidig barndom till idag. Den andra delen beskriver vad Aspergers syndrom innebär och vilka svårigheter hon har som är förknippade med diagnosen. Se men inte höra - en pappas berättelse om att få ett dövt barn (2002) Av Pelle Johansson Om Linda som föddes utan hörselceller, vilket innebär att hon inte kan höra eller göra sig förstådd via tal. Boken handlar också om en kamp för att föräldrar ska ges möjligheter att lära sig teckenspråk. Superperfekta (2012) Av Tina Wiman En mamma skriver om sin familj där flera diagnoser förekommer ADHD, autism, Aspergers syndrom. En berättelse om livet med neuropsykiatriska funktionsskillnader i familjen. Ulles mamma - om livet med en vuxen handikappad dotter (2010) Av Elisabeth Sandlund En mamma berättar om dottern Ulle och kampen för att kunna ge henne ett fullvärdigt liv, så självständigt som möjligt. Läsaren får en kort resumé av Ulles barndom, en presentation av den vuxna Ulrika, en redogörelse för samhällets resurser och tillkortakommanden, föräldrarnas bemödanden och vånda, ekonomin och frågorna om framtiden. Många goda råd och tips ges jämte en matnyttig ordlista i slutet av boken. Utanför vanligheten (2011) Förf. och red. Anna Lytsy Tio personer berättar själva om sina erfarenheter och liv med både tillgångar och förmågor. Om neuropsykiatriska funktionsvarianter som tex. ADHD och Aspergers syndrom.

14 Vad händer med Kalle - en pappa berättar (2008) Av Fredrik Hjelm En mycket personlig och kärleksfull skildring av en familj där allt ställs på sin spets. Sonen Kalle får diagnosen autism som tvååring. Vägen till självständighet - Downs syndrom (2007) Av Lisbeth Andersson En mamma skriver om sin son och hans väg till ett eget liv. Alla har rätt till ett självständigt vuxenliv på sina egna villkor.

15 Konventionsstaterna erkänner att ett barn med fysiskt eller psykiskt handikapp bör åtnjuta ett fullvärdigt och anständigt liv under förhållanden som säkerställer värdighet, främjar självförtroende och möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället. Artikel 23, FN:s konvention om barnets rättigheter

16 Faktaböcker ADHD att leva utan bromsar : en praktisk vägledning (2010) Av Martin L Kutscher Barn och unga som har ADHD har svårt att föreställa sig följderna av sina handlingar. Därför hamnar de i jobbiga situationer både hemma och i skolan. Här sammanfattar forskare inom området hur man som vuxen kan ge den bästa hjälpen. ADHD/DAMP en uppdatering (2. uppl. 2012) Red. Vanna Beckman Här presenteras forskningsläget när det gäller att förstå och ställa diagnoser, testa, behandla samt utforma stöd och pedagogik för både barn och vuxna med ADHD/DAMP. ADHD-guiden för föräldrar (2015) Av Russell A. Barkley Boken vill hjälpa föräldrar att förstå sitt barns beteende och symtom och få tillvaron att fungera. Här finns fakta om vad som orsakar svårigheterna, om utredning, prognosen och om medicinering. Dessutom finns vägledning i samarbetet med skola och behandlare och råd om hur man tar hand om sig själv som förälder. Arbetsterapi för barn och ungdom (2016) Red: Ann-Christin Eliasson I boken har 28 ledande experter inom arbetsterapi bidragit med gedigen kunskap och klinisk erfarenhet av barn och ungdom med funktionsnedsättningar. Det finns ett tydligt fokus på aktiviteter i barnens vardag. Att intervjua barn med intellektuella och neuropsykiatriska funktionshinder (2009) Av Clara Hellner Gumpert Om de personer som möter barn bättre lär sig hur de kan lyssna och intervjua ökar förutsättningarna för att barn kan förmedla sina erfarenheter. Boken är inriktad på barn och ungdomar med funktionshinder.

17 Att möta det oväntade - tidigt föräldraskap till barn med Downs syndrom (2003) Av Bim Riddersporre Hur känns det att bli förälder till ett barn med Downs syndrom? Påverkas föräldrarna av det bemötande de får, eller avgör föräldrarnas sätt att förhålla sig till barnet och sin situation kvaliten på mötet med de professionella? Föräldrarnas egna erfarenheter kommer till tals. Att se möjligheter i svårigheter - barn och ungdomar med koncentrationssvårigheter (2. uppl. 2013) Av Britt-Inger Olsson I denna bok presenteras olika psykologiska och specialpedagogiska teorier och bakgrundsförklaringar till varför en del barn och ungdomar drabbas av koncentrationssvårigheter och uppmärksamhetsstörningar. Barn med koncentrationssvårigheter (3. uppl. 2008) Av Björn Kadesjö Författaren som har mångårig erfarenhet av denna grupp barn, förklarar här vad koncentrationssvårigheter innebär och hur de kan förstås utifrån en helhetssyn på barns utveckling. Denna tredje upplaga är genomgripande aktualiserad med nya referenser till den senaste forskningen inom området. Barn med särskilda behov : en kunskapsöversikt om funktionsnedsättning (2014) Av Ulrika Hallberg & Lillemor R-M Hallberg Ett respektfullt bemötande av barn med funktionsnedsättningar och deras familjer bör inkludera kunskap, empati, medmänsklighet och en öppen och inkännande dialog. Boken är baserad på publicerad forskning. Barn med överlappande diagnoser : ADHD, inlärningssvårigheter, autism, Asperger, Tourettes, ångest med flera (2016) Av Martin L. Kutscher En användbar handbok som beskriver överskådligt och lättillgängligt de diagnoser och problem som ofta överlappar hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Orsaker, symtom och behandling gås igenom med fokus på möjligheter till utveckling.

18 Barn som är annorlunda - hjärnans betydelse för barnets utveckling (2. uppl. 2011) Red. Anegen Trillingsgaard En ursprungligen dansk bok som anpassats till svenska förhållanden om barn med avvikande utveckling, språkstörningar, dyslexi, uppmärksamhetsstörningar, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Riktar sig både till vårdpersonal och föräldrar. Besvärliga flickor? : om samspelssvårigheter på neuropsykologisk grund (2011) Av Inger Utholm Om man tidigt förstår funktionsnedsättningen och arbetar utifrån detta, blir det en god hjälp för flickorna och deras familjer. För varje besvärlig flicka går det att hitta ett skräddarsytt och individualiserande bemötande när den grundläggande funktionsnedsättningen är upptäckt. Den kompletta guiden till Aspergers syndrom (2008) Av Tony Attwood En handbok för alla som själva har eller arbetar med Aspergers syndrom. Boken bygger på författarens omfattande kliniska erfarenheter och ger information om alla de aspekter som kan finnas om syndromet både hos barn och vuxna. Ett nytt sätt att se på adhd hos barn och vuxna : brister i exekutiva funktioner (2016) Av Thomas E. Brown I senare tids forskning har ett nytt synsätt utvecklats, där adhd ses som en utvecklingsavvikelse i hjärnans kognitiva styrsystem, i dess exekutiva funktioner. I boken redogörs för de centrala idéerna i den nya synen på adhd. Fakta om Asperger AST : för dig som möter barn och ungdomar (2015) Av Karin Avellan Boken ger en överblick över vad Asperger och AST innebär. Den ger också tips om hur man kan förebygga och hantera olika situationer som kan uppstå när man umgås med barn och ungdomar med Asperger eller AST.

19 Familjevardag med autism och asperger : om att komma vidare efter diagnosen (2011) Av Carolina Lindberg Författarna delar med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar. Föräldraboken om adhd (2. uppl. 2016) Av Lena Westholm Ökad kunskap om adhd gör det lättare för föräldrar att förstå och stödja sina barn. Värdefulla tips på olika sätt att lösa problem som uppstår i vardagen. Områden som tas upp är skolgång, medicinering, mat, sovvanor m.m. Föräldraboken om autismspektrumtillstånd : om att komma vidare efter diagnosen 2.uppl. (2015) Av Carolina Lindberg & Malin Valsö I boken får man svar på många av de frågor som dyker upp under den första tiden med en ny diagnos. Författarna delar frikostigt med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med kloka tankar och många talande fallbeskrivningar. Föräldrar till barn med särskilda behov : en kunskapsöversikt (2017) Av Ulrika Hallberg & Lillemor R-M. Hallberg Att vara förälder till ett barn med en funktionsnedsättning är utmanande. Ofta har barnet omfattande omvårdnadsbehov dygnet runt och en stor vårdoch omsorgsorganisation omkring sig som föräldrarna har ansvar för att samarbeta och samverka med. Boken beskriver föräldrarnas situation och tar sin utgångspunkt i aktuell publicerad forskning. Gång på gång - pedagogik vid autism och autismliknande tillstånd (nytryck 2009) Av Vanna Beckman Författarna skildrar enkelt hur man kan bemöta barn och vuxna med autism och autismliknande tillstånd och hur man kan hantera deras handikapp i ett livsperspektiv. Struktur i tid och rum är det viktigaste instrumentet för utveckling.

20 Habilitering : tvärprofessionellt arbet med barn och ungdomar som har utvecklingsmässiga funktionsnedsättningar (2013) Av Stephen von Tetzchner m.fl. En tvärprofessionell vägledning hur man tillsammans med barn och familj kan minska svårigheter i det dagliga livet. Ett familjebaserat perspektiv är den centrala utgångspunkten. En modern och heltäckande bok både för olika yrkesgrupper och föräldrar. Hjälpmedelsboken : psykiska funktionsnedsättningar : för människor med ADHD, Aspergers syndrom, OCD och psykossjukdomar, deras anhöriga och personal (2011) Av Gunilla Gerland På ett tydligt och lättfattligt sätt åskådliggörs hjälpmedel och metoder för pedagogiskt stöd i denna bok. Hundassisterad terapi för unga med funktionsnedsättningar : metoder och effekter (2016) Av Stina Wahl, Elin Wikström & Monica Broman Här beskrivs arbetssättet för hundassisterad terapi, såväl för terapiteamet som för terapihundarna. Målsättning och praktiskt genomförande skildras i åtta fallstudier. Effekterna har analyserats med hänsyn till vad de betyder för deltagarna. Hur gör man? Om sex- och samlevnadskunskap i särskolan (2009) Av Lotta Löfgren-Mårtenson Hur utvecklas man till vuxen man eller kvinna med rätt till sin egen sexualitet när man samtidigt är beroende av andra för att klara vardagen? Vilka möjligheter har man att träffa en partner, vara tillsammans, utforska varandra? Att bli hörd, sedd och vidrörd tillhör de mest grundläggande behoven i en människas liv funktionsnedsättning eller inte. Hur gör vi nu? Handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder (2008) Av Monica Eriksson Ingående om hur man bäst kan stötta barnet i utvecklingen. Även fokus på hur föräldrar och syskon upplever situationen och hur man kan främja relationerna inom familjen.

21 Ingen familj är en ö : om adhd, föräldraskap och skuld (2014) Av Anja Wikström Författaren berättar om hur livet kan se ut för barn och föräldrar som inte riktigt passar in i normen. Familjen blir allt mer isolerad och dysfunktionell och får allt svårare att hålla ihop. Boken handlar också om ett barns längtan efter att få ingå i en gemenskap. Jag önskar att hon dör före mig : ett annorlunda föräldraskap (2014) Av Kajsa Råhlander Författaren har två vuxna söner. Den yngste är idag 30 år och har flera diagnoser. Boken vänder sig till alla som nu eller i framtiden kommer att möta dessa föräldrar. Först då man vet hur föräldrar känner och lever kan man göra de förändringar som krävs för att hjälpa till i deras situation. Lite lagom ovanlig : om att vara förälder till barn med funktionsnedsättning (2010) Av Maria Ennefors Kåserande om föräldraskap som blev annorlunda än vad man tänkt sig. Här berättar föräldrar med egna erfarenheter om allt som kan hända i livet när ett barn har en funktionsnedsättning. Som en röd tråd löper kärleken till de unika barnen. Mamma, är det där ett djur eller en människa? Om överselektivitet och autism (2005) Av Hilde De Clercq Genom att uppmärksamma och beskriva detaljtänkandet visar författaren hur personer med autism upplever världen och livet. Författaren har egna erfarenheter genom sin son. Minilagbok för människor med funktionsnedsättning (15 utg. 2016) Av Olle Vejde En orientering i de rättigheter människor med funktionsnedsättningar trots allt har. En lättsam vandring i den juridiska snårskogen. Nya Omsorgsboken (2012) Red. Lena Söderman & Sivert Antonson En samling texter av 33 författare som delar med sig av kunskaper och erfarenheter. Nästan hälften av dessa är forskare inom omsorgsområdet.

22 Om de bara kunde skärpa sig - barn och ungdomar med ADHD och Tourettes syndrom (Nytryck 2011) Av Lisbeth Iglum Rönhovde Boken beskriver genom konkreta exempel hur ADHD och Tourettes syndrom kommer till uttryck hos barn, ungdomar och vuxna. Den handlar om orsaker, utveckling och åtgärder och belyser ilska, tvång, sömnsvårigheter m.m. Författaren redogör också för modern medicinsk behandling och alternativ medicinering. Respekt : barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd (2016) Av Barnombudsmannen 97 barn och unga med funktionsnedsättning berättar att de vill mötas med förväntningar. De vill få information. Få vara delaktiga. Få leva i trygghet och slippa fördomar, kränkningar och våld. Det är barn som begär och förtjänar respekt. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd : viktigare än diagnos (2013) Av Inga-Lill Jakobsson En överblick över olika verksamheters ansvarsområden. Det tydliggörs med fallbeskrivningar av barn som är i behov av stöd från samverkande vuxna under skoltiden. Se på mitt sätt : om barn och unga med synnedsättning (2013) Red. Ulla Kroksmark Man får följa det lilla barnet från att vara nyfödd till att bli vuxen och delaktig i de aktiviteter som är en del av allas vardag. Boken vänder sig till föräldrar, arbetsterapeuter, datatekniker, ögonläkare, pedagoger m.m. Sex, kärlek & Aspergers syndrom (2010) Av Inger Jalakas I boken visar författaren med hjälp av den senaste forskningen och intervjuer med människor som har AS hur de hanterar relationer och kärlek. Konkreta råd ges för den som vill öka sin förståelse och sina chanser i kärleksspelet. Budskapet är att ingen ska ge upp, ensamhet är bara positiv om den är självvald.

23 Stamning hos barn (2014) Av Per Fabaech Knudsen Boken vänder sig i första hand till personer som i sin profession kommer i kontakt med barn i förskoleåldern samt till föräldrar till barn som stammar. Så lyfter du fram styrkorna hos barn med ADHD - en praktisk handbok om hur du kan omvandla ditt barns svårigheter till styrkor (2008) Av Lara Honos-Webb Boken vill hjälpa föräldrar att fokusera på barnets ovanliga styrkor och förmågor. Med hjälp av handfasta råd kan barnet stärka sin självkänsla och förändra sitt fortsatta liv. TEACCH vid autismspektrumstörning hos barn och vuxna (2007) Av Gary B. Mesibov TEACCH är ett progressivt program som erbjuder barn och vuxna med autism, familjer, lärare och terapeuter både optimism och nyttiga strategier utan att bagatellisera tillståndet. Tonår med adhd : en föräldraguide (2016) Av Carolina Lindberg Här varvas kunskap om adhd med fakta om vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden och vilka särskilda utmaningar en tonåring med diagnos ställs inför. En klok och insiktsfull bok om föräldraskapet med exempel från verkligheten. Tonår med autism och Asperger : en föräldraguide (2016) Av Carolina Lindberg En bok om att vara förälder till tonåringar med en neuropsykiatrisk diagnos. Här varvas kunskap om autism med fakta om vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden och vilka särskilda utmaningar en tonåring med diagnos ställs inför.

24 Utanförskapets historia : om funktionsnedsättning och funktionshinder (2012) Red. Kristina Engwall & Stig Larsson Antologin ger exempel på historisk forskning om dem som kallats fånar, sinnesslöa, blinda, döva, polioskadade och neurosedynbarn. Dessutom reflekteras över vad de historiska kunskaperna kan ha för relevans idag. Utomjording på skolgården : att förstå eleven med Aspergers syndrom (2012) Av Clare Sainsbury Boken ger insikter som tar oss bortom vanlig handledning i arbetet med personer med autismspektrumtillstånd och den utmanar oss i hur vi kanske ser på och hanterar fixering. Utsatta föräldrar : om föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsned sättningar (2014) Av Lennart Lindqvist Boken riktar sig såväl till föräldrar som har erfarenhet av att kämpa för att deras barn med funktionsnedsättning ska få stöd, som till alla som möter dessa föräldrar i sin yrkesroll. Utvecklingsrelaterade funktionsnedsättnigar och psykisk sårbarhet : om annorlunda barn (2012) Av Elvén Hejlskov Boken beskriver de sociala aspekterna av diagnoser och individuella svårigheter, och vad det innebär att inte riktigt vara som alla andra. Vardagskompassen : ett pedagogiskt kartläggningsmaterial för dig som möter barn och ungdomar som har svårt att navigera i vardagen (2015) Av Anna Sjölund & Lena W. Henrikson Här finns alla de verktyg som behövs för att underlätta vardagen för barn med ojämna förmågor.

25 Vardagsliv med Aspergers syndrom : om att komma vidare efter diagnosen (2013) Av Carolina Lindberg Boken innehåller beskrivningar av hur diagnosen kan vara, vad som kan bli krångligt och tips som kan göra vardagen lite lättare. Boken passar även anhöriga och professionella. Varför stannar bussen när jag inte ska gå av? Att förstå autism, Aspergers syndrom och DAMP (2007) Av SvenOlof Dahlgren I boken diskuteras olika förklaringsmodeller utifrån aktuell forskning och med hjälp av en mängd illustrativa exempel. Vilja vara vanlig : om att vara förälder till barn med funktionsnedsättning (2014) Av Maria Ennefors I boken berättar föräldrar om vad som är jobbigt, tex. Evighetslånga diskussioner med myndigheter, men lika mycket är fantastiskt. Som att se sitt barn lära sig något nytt, att träffa andra barn och föräldrar och att flytta fram gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma. Vill du ha hjälp? Nej tack gärna! : att ge stöd till personer med ADHD och Aspergers syndrom. (2014) Av Carolina Lindberg m.fl. Boken handlar om rollen som yrkesperson och om människor som tänker annorlunda än de flesta och om svårigheter och möjligheter att mötas.

26 Hemligt Och en är döv och en är blind - och en är blek som snö, om kind en har låst sin egen grind - och gömt sig uppå vind! Och en har käpp och konstig läpp!...och några säger knappt ett knäpp! Ja bleka, blinda - sneda, vinda - några som är runda, trinda - mänskor finns av alla slag och en är du! och en är jag! och en är tok och en är klok Vad är sagor och sällsamma serier... Världen är full av SANNA mysterier! Gunilla Bergström

27 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se

Barn med. funktionshinder

Barn med. funktionshinder Barn med funktionshinder Sjukhusbiblioteket Maj 2016 Ahlbom, Jens: Jonatan på Måsberget. bilderbok Jonatan bor med sin mamma och pappa på Måsberget. För att kunna ta sig någonstans behöver de använda sina

Läs mer

Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket -

Udda Annorlunda. Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Udda Annorlunda Om barn och ungdomar med funktionshinder - lästips från sjukhusbiblioteket - Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Böcker för barn och ungdomar Abbe 8 år och 43 dagar : en bok om Aspergers

Läs mer

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16 Ungdomsböcker Böcker att läsa tillsammans med en vuxen 2 Titel: All Dogs Have ADHD Författare: Kathy Hoopermann Förlag: Jessica

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till första tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Aspergers syndrom universum och allt annat. Gerland Gunilla Aspeflo Ulrika Barn som väcker funderingar

Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Aspergers syndrom universum och allt annat. Gerland Gunilla Aspeflo Ulrika Barn som väcker funderingar Litteraturlista: Dahl Amanda Amandas bok Deckmar Maud Freds bok Ellnefors Eva Kasperdockan Eriksson Madde Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Hall Kenneth Aspergers syndrom universum och allt annat

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2016 Utredning och diagnostik Föreläsning 1 21 oktober 8.30 12 Nacka konferenscenter. Föreläsare är Hannah Jakobsson, psykolog med lång erfarenhet inom detta område.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN DISTANS ASSISTENTUTBILDNING TILL PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT

UTBILDNINGSPLAN DISTANS ASSISTENTUTBILDNING TILL PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT UTBILDNINGSPLAN DISTANS ASSISTENTUTBILDNING TILL PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT 2019-05- 13 Utbildningsplan personlig assistent/elevassistent OMFATTNING Kursen ges på halvfart. EXAMINATION För att

Läs mer

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips!

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: 0570-71 20 76 sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: 054-61 51 44 sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se

Läs mer

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 ADHD coaching Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 Hur stöttar vi personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) i deras vardag? Lasse utgår ifrån en coaching baserad modell som bygger på

Läs mer

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd ÅRSRAPPORT 2016 Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd Jag kan inte riktigt skilja på vad som är min diagnos och vad som är jag Barn är aktiva och kompetenta aktörer som bär på otroligt mycket

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN ASSISTENTUTBILDNING TILL HELTID PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT

UTBILDNINGSPLAN ASSISTENTUTBILDNING TILL HELTID PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT UTBILDNINGSPLAN HELTID ASSISTENTUTBILDNING TILL PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT 2019-06- 14 Utbildningsplan personlig assistent/elevassistent OMFATTNING Kursen ges på helfart. EXAMINATION För att bli

Läs mer

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum Välkommen till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd Dagens föreläsare Kerstin Kwarnmark, leg psykolog Farhad Assadi, leg psykolog Christoffer Lord, leg psykolog Serie föreläsningar Vad är

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLAD Beställa Antal ex Adhd/add Vad är adhd/add? lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Lästips Att få ett barn som är annorlunda

Lästips Att få ett barn som är annorlunda Lästips Att få ett barn som är annorlunda Materialet finns att låna på Sjukhusbiblioteket, Universitetssjukhuset i Lund, Blocket plan 1. Vi har öppet mån-fre 10-16 Tel. 046 17 17 25. sjukhusbiblioteket.lund@skane.se

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLA Beställa Antal ex Adhd / add Vad är adhd/add? - lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barn- och ungdomsförvaltningen Resurscentrum TINS - LättLäst I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barnen får språkträning varje dag, på flera olika sätt och i

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna om Sofia med knuff använder jag mig ofta av mina

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLAD Beställa Antal ex Adhd/add Vad är adhd/add? lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning Ett utbildningspaket för barnhälsovården Utbildningspaketet innehåller ett kunskapsstöd två filmer två scenarier en broschyr till föräldrar en studiehandledning

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2017 Vad handlar utbildningen om? Grundutbildning i neuropsykiatrisk funktionsvariation hos barn och vuxna Diagnostik Styrkor och svårigheter Bemötande, kommunikation

Läs mer

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books Monica Eriksson Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder brain books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se Monica Eriksson och Brain

Läs mer

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST)

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST) Disposition Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Vilka diagnoser? Vad är diagnoserna? Hannah Jakobsson, leg. psykolog, Cereb Prevalens Behandlingsmöjligheter Vad kan primärvården

Läs mer

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen?

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Lena Sorcini Leg psykolog HC Söderstaden 2018-03-08 Identitet Formas under hela livet Identitet skapas i samverkan med omgivningen Gör en person

Läs mer

Syskonrelationen Sårbarhet och motståndskraft. Barn vet saker som vuxna inte vet och barn vet ofta annat än vuxna tror

Syskonrelationen Sårbarhet och motståndskraft. Barn vet saker som vuxna inte vet och barn vet ofta annat än vuxna tror Annorlunda syskonsituation Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Syskonrelationen Annorlunda syskonsituation behöver inte betyda att den är problematisk men den betyder att barn i sin familj

Läs mer

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun 2017 12 05 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Christine Mattsson christine.eriksson-mattsson@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN ASSISTENTUTBILDNING TILL HELTID PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT

UTBILDNINGSPLAN ASSISTENTUTBILDNING TILL HELTID PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT UTBILDNINGSPLAN HELTID ASSISTENTUTBILDNING TILL PERSONLIG ASSISTENT/ ELEVASSISTENT 2018-11- 20 Utbildningsplan personlig assistent/elevassistent OMFATTNING Kursen ges på helfart. EXAMINATION För att bli

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

Februari september 2011

Februari september 2011 Februari september 2011 Ett urval av kurser och föredrag från Autismforums och Forum Funktionshinders program Programmet finns även på www.habilitering.nu Om kurserna i det här programmet Det här programmet

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Familjen. Familjen. Krisens förlopp och symtom. Utvecklingsstörning som funktionshinder. Utvecklingsstörning i ett. livsperspektiv.

Familjen. Familjen. Krisens förlopp och symtom. Utvecklingsstörning som funktionshinder. Utvecklingsstörning i ett. livsperspektiv. Utvecklingsstörning i ett livsperspektiv Utvecklingsstörning som funktionshinder Psykologiskt (reducerad intellektuell förmåga) Socialt (miljön och tillhörande krav) Administrativt (de som är registrerade

Läs mer

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03 Problematisk frånvaro Hemmasittare Miriam Lindström Föreläsare, handledare, speciallärare Vilken benämning ska vi använda? Hemmasittande Långvarig ogiltig frånvaro Skolk Skolvägran, (skolfobi), ångestrelaterad

Läs mer

Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer. medforskare, 9 år

Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer. medforskare, 9 år Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer medforskare, 9 år Pusslet barnets perspektiv 21 medforskande barn och unga har tillsammans med vuxna skapat www.opratat.se

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp lågstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp lågstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp lågstadiet. LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna om Sofia med knuff använder jag mig ofta

Läs mer

Det påverkar dig och andra

Det påverkar dig och andra Närstående Det påverkar dig och andra Som närstående kan det vara svårt att se sitt barn, sin partner, förälder eller syskon lida och ha det svårt. För den som har fått en diagnos kan det leda till förändringar

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Barn och ungdomar med adhd

Barn och ungdomar med adhd Barn och ungdomar med adhd 2 Agenda 1. Diagnosen adhd 2. Hur vanligt är det? 3. Vilka upptäcks? 4. Vad innebär svårigheterna? 5. Förklaringsmodeller 6. Hur diagnostiseras adhd? 7. Stöd och behandling 9.

Läs mer

Text & Layout: Linnéa Rosenberg & Lovisa Schiller Riksförbundet Attention 2014 Illustration: Emelie Stigwan, Lilla Kompisen Tryck: Katarina Tryck

Text & Layout: Linnéa Rosenberg & Lovisa Schiller Riksförbundet Attention 2014 Illustration: Emelie Stigwan, Lilla Kompisen Tryck: Katarina Tryck Vad ar ADHD? Elsa tycker att det ar som att ha myror i brallan och i huvudet. Robin tycker att det ar som en jattesnabb bergochdalbana. Att ha ADHD kan vara bade en styrka och en utmaning. Har hittar du

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

Mottagningsenheten. Uppsala kommun.

Mottagningsenheten. Uppsala kommun. Mottagningsenheten Uppsala kommun 2019 03 12 Sandra Melander Lydia Springer www.regionuppsala.se/suf SUF-KC Metodutvecklare Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se Forskare och arbetsterapeut

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Att mista ett litet barn. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att mista ett litet barn. Lästips från sjukhusbiblioteket Att mista ett litet barn Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2019 För vuxna Att leva med en ängel i familjen: ett livslångt möte och lärande (2000) Av Eva Bergman & Ursula Nyman

Läs mer

Anhörigcenters program våren 2019

Anhörigcenters program våren 2019 Anhörigcenters program våren 2019 Stöd till dig som hjälper Har du en familjemedlem, vän eller annan närstående som behöver hjälp och stöd från dig? Kommunens anhörigcenter vänder sig till dig som stöttar

Läs mer

KUNSKAP GÖR SKILLNAD. Katherine Wiklund

KUNSKAP GÖR SKILLNAD. Katherine Wiklund KUNSKAP GÖR SKILLNAD Katherine Wiklund TILLGÄNGLIGHET Fysisk miljö Psykosocial miljö Kommunikation Information Bemötande Attityder TILLGÄNGLIGHET OM Lättillgängligt Mångfald Demokrati Glädje Oberoende

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 taby.se/anhorigstod SAMTALSGRUPPER Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser

Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser Jippie jag har ADHD Ett förhållningssätt till diagnoser Jessica Stigsdotter Axberg Attitydambassadör Son med ADHD-diagnos Formgivare och grundare av Jippieserien Victor Axberg victor har alltid varit vild,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn.

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn 2017 09 01 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Jenny Pörjebäck SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka till skolan Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Hemmasittare? Definition En hemmasittande elev som har varit frånvarande under minst fyra veckor

Läs mer

Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik

Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik Det sociokulturella funktionshindret och Tydliggörande pedagogik Elin Löberg Habiliteringsassistent Iraj Yekerusta Habiliteringsutvecklare Presentation Autism och det pedagogiska arbetssättet Utmanande

Läs mer

Adhd och Autism i vardagen

Adhd och Autism i vardagen Adhd och Autism i vardagen - Del 1 Andreas Svensson 2019-09-11 ADHD Tre olika varianter: 1. Huvudsakligen Uppmärksamhet/koncentration 2. Huvudsakligen Impulskontroll/hyperaktivitet 3. Vanligast är en kombination

Läs mer

Uppdragsföreläsningar

Uppdragsföreläsningar Barn som väcker funderingar i förskolan Målgrupp Personal och föräldrar till barn i förskoleåldern. Rektorer för förskoleverksamhet. Personal inom BVC. Föreläsare Ulrika Aspeflo, leg. logoped Pris/Information

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG 1 FÖRORD Boken är skriven av Camilla Dahlson och kan läsas oberoende av lärarhandledningen. Handledningen är skriven av Camilla Dahlson och Malin Roca Ahlgren, leg. lärare.

Läs mer

William. Linn. Sofie. Linus

William. Linn. Sofie. Linus William Linn Sofie Linus Fatima Nina Leo Josef Tydliggör barns rättigheter i den nationella strategin för funktionshinderspolitiken. Informera barn om deras rättigheter och ge Barnombudsmannen rätt att

Läs mer

Autism/Aspergers syndrom och unga rätt hjälp och stöd. Psykisk Ohälsa Barn 2013; Hannah Jakobsson, leg. psykolog

Autism/Aspergers syndrom och unga rätt hjälp och stöd. Psykisk Ohälsa Barn 2013; Hannah Jakobsson, leg. psykolog Autism/Aspergers syndrom och unga rätt hjälp och stöd Psykisk Ohälsa Barn 2013; Hannah Jakobsson, leg. psykolog 10.45-11.25 Autism/Aspergers syndrom Vilka diagnoser ingår i autismspektrumet? Vilka kriterier

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt 12 mars 2015 www.attention-utbildning.se 1 Dagens agenda 9.30 10.45 Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar från DSM-IV till DSM-5 Marie Adolfsson

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket Barn på sjukhus Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2016 Småbarnsberättelser & bilderböcker Billy på sjukhus (2011). Bilderbok. Av Birgitta Stenberg När Billy ramlar från trädet

Läs mer

Text & Layout: Linnéa Rosenberg & Lovisa Schiller Riksförbundet Attention 2014 Illustration: Emelie Stigwan, Lilla kompisen Tryck: Katarina tryck

Text & Layout: Linnéa Rosenberg & Lovisa Schiller Riksförbundet Attention 2014 Illustration: Emelie Stigwan, Lilla kompisen Tryck: Katarina tryck Vad ar Asperger? Det kan gora sa att man blir extra bra pa nagot, som Hampus som kan alla Sveriges kungar utantill. Det kan ocksa gora sa att man inte trivs nar det ar mycket folk, som Tova som hatar att

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare En inblick i elevens ryggsäck - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare Sofia Kullberg Handledande lärare vid Valteri Skilla Speciallärare Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Livet i landet

Läs mer

Vad är autism? Lotsen Centralt skolstöd. Cecilia Ljungström. Malin Nilsson. Specialpedagog

Vad är autism? Lotsen Centralt skolstöd. Cecilia Ljungström. Malin Nilsson. Specialpedagog Vad är autism? Cecilia Ljungström Specialpedagog cecilia.ljungstrom@ Malin Nilsson Specialpedagog malin.d.nilsson@ Lotsen Centralt skolstöd Specialpedagoger och logopeder Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

BARN MED AUTISM ATT FÖRA SAMTAL MED

BARN MED AUTISM ATT FÖRA SAMTAL MED ATT FÖRA SAMTAL MED BARN MED AUTISM Den här skriften beskriver de svårigheter barn med autism har och ger en vägledning för hur samtal och förhör behöver anpassas utifrån svårigheterna. Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 : Minderåriga barn som lever nära cancer

Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 : Minderåriga barn som lever nära cancer Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 : Minderåriga barn som lever nära cancer Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen.

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen. Uppdragsutbildning Provivus har en mängd olika föreläsningar och skräddarsyr gärna utifrån verksamhetens behov. Här nedan beskriver vi våra olika föreläsningar. Kolla även gärna in våra populära processutbildningar:

Läs mer

Hur stödjer du barn med föräldrar i fängelse?

Hur stödjer du barn med föräldrar i fängelse? Hur stödjer du barn med föräldrar i fängelse? Det här kan skolan göra Barn och ungdom med förälder / familjemedlem i fängelse Vi beräknar att omkring 160 000 barn och ungdomar i Sverige om året har en

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism Selektiv mutism Information för föräldrar, förskola och skola Vad är selektiv mutism? Selektiv mutism (SM) är ett tillstånd där någon kan tala flytande i somliga situationer, men inte i andra. Talhämningen

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi gör det lättare Habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting ger

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Skilsmässa. Lästips från sjukhusbiblioteket

Skilsmässa. Lästips från sjukhusbiblioteket Skilsmässa Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Att skiljas med barn : föräldrar i två hem (2018) Av Malin Bergström Hur berättar man för barnen att man ska separera? Mår

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv Ett av de mest grundläggande dokumenten för allt som berör barn och unga är FN:s konvention om barnets rättigheter. Detta gäller allt från lagstiftning,

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Höjd 21 cm. Vad ar ADHD. Jag kan alla svenska kungar sen Olof Skotkonung Hampus, 9 år. Myror i bade brallan och huvudet.

Höjd 21 cm. Vad ar ADHD. Jag kan alla svenska kungar sen Olof Skotkonung Hampus, 9 år. Myror i bade brallan och huvudet. Vad ar Asperger/AST? Det kan gora sa att man blir extra bra pa nagot, som Hampus som kan alla Sveriges kungar utantill. Det kan ocksa gora sa att man inte trivs nar det ar mycket folk, som Tova som hatar

Läs mer

Lisa Brange. Viktoria Livskog. Gunilla Karlsson. Skolöverläkare. Skolpsykolog. Specialpedagog

Lisa Brange. Viktoria Livskog. Gunilla Karlsson. Skolöverläkare. Skolpsykolog. Specialpedagog Lisa Brange Skolöverläkare Viktoria Livskog Skolpsykolog Gunilla Karlsson Specialpedagog Nedsatt förmåga att fungera, fysiskt eller psykiskt Medfödd eller förvärvad Fysiska Intellektuella Neuropsykiatriska

Läs mer

3-åringen ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING

3-åringen ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING Att vara förälder till en 3-åring Jag kan, jag vill, jag ska, jag törs. Att vara förälder till ett barn i denna ålder kan vara både roligt och krävande. Det är inte ovanligt

Läs mer

Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barn av vår tid, 17 mars 2011

Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barn av vår tid, 17 mars 2011 Att vara syskon till en bror eller syster med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning Barn av vår tid, 17 mars 2011,, Syskonskap Nära Ömsesidig Omfattande Gemenskap Förtroende Beroende Oavsett

Läs mer

Inlärningsutmaningar. anpassningar och strategier för pedagogik och lärmiljö för elever med NPF, svag begåvning och särskild begåvning

Inlärningsutmaningar. anpassningar och strategier för pedagogik och lärmiljö för elever med NPF, svag begåvning och särskild begåvning Inlärningsutmaningar anpassningar och strategier för pedagogik och lärmiljö för elever med NPF, svag begåvning och särskild begåvning Nu vore det trevligt om alla i lokalen kunde vara snälla och stänga

Läs mer

Seriesamtal och sociala berättelser

Seriesamtal och sociala berättelser Habiliteringen Seriesamtal och sociala berättelser Ett visuellt stöd för att förstå samspel med andra Tillfälle 2 Genomgång av hemuppgift För att ändra sidfoten välj Infoga>Sidfot/Sidhuvud >Bild >Sidfot.

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson

Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson ADHD hos vuxna Kort om vad ADHD är Tillkommande problem Arbetsliv Bemötande ADHD ett livslångt funktionshinder Förr trodde man att det

Läs mer