Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting"

Transkript

1 Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

2 Vi gör det lättare Habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting ger råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med olika funktionshinder, till exempel utvecklingsstörning, autism eller rörelsehinder. Vi ger också stöd till familjer och till personal som arbetar tillsammans med barnet, ungdomen eller den vuxne. Om man har ett funktionshinder kan man vara mer eller mindre handikappad. Det beror på hur det är hemma, i skolan, på arbetsplatsen eller i den dagliga verksamheten. Vi på habiliterings-verksamheten vill hjälpa till så att livet på alla de platserna blir så bra som möjligt.

3 Detta är ett habiliterings-center Vi som arbetar på habiliterings-centren kan mycket om funktionshinder. Vi är experter på olika saker. Vi är arbetsterapeuter, kuratorer, logopeder, psykologer, sjukgymnaster och specialpedagoger. Först undersöker vi vilken hjälp du behöver. Vi föreslår vilken hjälp du kan få. Vi bestämmer tillsammans med dig och din familj eller med någon annan som hjälper dig. Vi skriver ned vilken hjälp du behöver. Vi kallar det en habiliterings-planering. Alla som arbetar här har tystnadsplikt. Det betyder att vi inte får tala om för någon annan vad som händer med dig. Det är för att du ska kunna känna dig trygg och säker här. Vi som arbetar här skriver en journal. Journalen är ett papper där det står om ditt funktionshinder och vilken hjälp du får. Du får läsa din journal, men ingen annan får det. Det kostar inget att komma till oss.

4 Så här hjälper vi barn och ungdomar Det finns 15 habiliterings-center för barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism, rörelsehinder, synskador eller hörselskador. Två habiliterings-center är särskilt till för barn med autism. Det finns en personalgrupp som ger särskild hjälp till barn och ungdomar med synskador. Det finns också ett center som ger hjälp till barn och ungdomar med Aspergers syndrom. Ett barn med funktionshinder påverkar hela sin familj. Barnet påverkar sina syskon. Barnet påverkar andra som lever nära familjen. Vi på habiliterings-verksamheten kan ge stöd även till dem. Vi kan mycket om funktionshinder och kan hjälpa barnets familj att förstå mer och lära sig mer. Det kan familjen må bra av. Så här kan vi hjälpa barn och ungdomar med funktionshinder: Vi på habiliterings-centret ger hjälp så att barnet kan använda sin kropp så mycket som det går. Vi hjälper barnet att lära sig tala eller på andra sätt visa sina tankar och känslor. Vi hjälper barnet att fungera med andra människor. Vi ser till att barnet kan klara sig så mycket det går. Vi ger behandling. Vi provar ut hjälpmedel. Vi kan ge råd om hur man kan bygga om hemma. Vi kan tala om vad skolan ska göra för att hjälpa barnet.

5 Så här kan vi hjälpa familjen: Vi på habiliterings-centret kan berätta om funktionshindret och hur det kan påverka vardagen. Vi kan berätta om hur man kan behandla. Vi kan berätta om vilken service samhället kan ge. Vi kan se till att familjen kan få prata om det som känns svårt. Vi kan ge råd om vad familjen kan göra för att hjälpa barnet att må bättre. Vi ger även hjälp till syskonen eller andra som finns nära barnet. Vi kan hjälpa familjen så att de får träffa andra familjer som har barn med funktionshinder. Vi hjälper till när man ska träffa myndigheter. Vi talar om vilka föreningar som kan hjälpa till. Vi ger också råd och stöd till personalen som arbetar med barnet.

6 Så här hjälper vi vuxna Det finns åtta habiliterings-center som hjälper vuxna med funktionshinder. Ett center ger särskilt mycket hjälp till vuxna som har fått en skada i hjärnan efter en olycka eller en sjukdom. Det finns också ett center för vuxna med autism och ett center för vuxna med Aspergers syndrom. Så här kan vi hjälpa dig som är vuxen med funktionshinder: Vi hjälper till så att du kan klara dig i vardagen. Vi hjälper till så att du kan vara med i samhället. Vi provar ut hjälpmedel. Vi ger råd om hur bostaden eller arbetet kan ändras för att passa bättre. Vi berättar om hur funktionshindret påverkar livet. Vi kan tala om det som känns svårt. Vi berättar om vilken service som samhället kan ge. Vi hjälper till om du behöver prata med andra myndigheter. Till din familj ger vi den här hjälpen: Vi på habiliterings-centret berättar om funktionshindret. Vi berättar om hur det kan påverka vardagslivet. Vi kan tala om det som känns svårt. Vi utbildar familjen och andra som finns nära dig. Vi berättar om vilka föreningar som finns. Vi ger också råd och stöd till personal som arbetar tillsammans med dig.

7

8 Den här hjälpen finns för alla i länet Kris och samtalsteam och spädbarnsverksamheten Tittut På Kris och samtalsteamet kan föräldrar och släktingar till barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder komma, när man är orolig eller ledsen och behöver prata med en psykolog eller kurator. Föräldrar som har fått en baby med funktionshinder kan komma till Tittut med sin baby och få extra stöd. De får träffa andra föräldrar som har det likadant. Psykoterapimottagningen Här kan vuxna personer med funktionshinder prata med psykologer om sina tankar om man tycker att livet känns svårt, om man är orolig, arg eller ledsen. Händelseriken för olika slags sinnes-stimulering för barn och vuxna På händelserikena Korallen och Lagunen finns vackra och spännande rum. Där kan personer med svåra funktionshinder få härliga upplevelser med hjälp av synen, hörseln och av att känna och lukta på saker. På Lagunens Slingan får man träna sig i att köra elrullstol på en slinga i golvet. Kommunikations-enheten Här får barn och ungdomar som inte talar hjälp med att utveckla ett eget sätt för att kunna tala om vad de vill och behöver.

9 Klara Mera Klara Mera arbetar med olika slags hjälpmedel för dem som behöver hjälp med att förstå. Vuxna personer med utvecklingsstörning, deras släktingar och personal kan komma och få råd och utbildning. Rullstolsskola för barn PUFFA Träning för vuxna med rörelsehinder. Habiliterings-enheter för barn och ungdomar med svåra rörelsehinder Här får man träning på fyra grundskolor i länet och på ett gymnasium för hela landet. Övergångsboende för barn med stora medicinska vårdbehov Här kan sjuka barn, som behöver mycket vård bo tillsammans med sin mamma eller pappa innan de flyttar hem till familjen. Handikapp-upplysningen Här får man information om handikapp och om vilken hjälp man kan få om man bor i Stockholms län. Man kan ringa dit eller skicka e-post.

10 De här lagarna gäller Två lagar säger att man har rätt till den här hjälpen som vi har skrivit om i den här broschyren. Lagarna heter LSS och HSL. Det här är LSS LSS betyder Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. Lagen är till för: Personer med utvecklingsstörning eller autism och autismliknande tillstånd. Personer som har fått en hjärnskada i vuxen ålder. Hjärnskadan ska vara sådan att man behöver hjälp med många saker. Personer som har stora funktionshinder som aldrig kommer att försvinna och som behöver mycket stöd. Habiliterings-centren ska ge råd och stöd även om man får hjälp av hälsovården, sjukvården eller socialtjänsten. Det här är HSL HSL betyder Hälso- och sjukvårdslagen. Den säger bland annat att landstingen ska ge habilitering.

11 Så här får du kontakt med oss Oftast får barn och ungdomar kontakt med oss genom sin läkare som skriver en remiss. Remissen är ett papper som säger att man ska få hjälp av specialister. Om du är vuxen kan du nå oss genom att skriva till oss eller ringa till oss. Du kan be din gode man, någon ur din personal eller någon annan som hjälper dig att ta kontakt åt dig om du vill. Du hittar oss i telefonkatalogens rosa eller blå sidor eller genom att ringa Handikapp-upplysningen på telefon nummer eller på text-telefon fax-numret är Vår hemsida på internet har adressen:

12 Handikapp & Habilitering, Box 17519, Stockholm Tel , fax Grafiskform: Soya (www.soya.se) Tryck: JakobsbergsTryckeri. Bearbetning till lättläst: Maria O Donnell, centrum för lättläst.

13

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förslag till handikapprörelsen på lättläst svenska

Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förslag till handikapprörelsen på lättläst svenska Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter r personer med funktionsnedsättning Förslag till handikapprörelsen på lättläst svenska 1 Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter r personer

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag Lättläst Försörjningsstöd Socialbidrag Vad är försörjningsstöd? Försörjningsstöd är pengar som kommunen kan ge till människor som inte själva kan betala sina räkningar eller köpa mat och kläder och annat

Läs mer

om brott, stöd och hjälp www.jagvillveta.se

om brott, stöd och hjälp www.jagvillveta.se Jag vill veta om brott, stöd och hjälp www.jagvillveta.se Det är många barn i Sverige som är med om brott. Det är många barn i Sverige som är med om brott. Det kan hända till exempel hemma, i skolan, på

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD 2 Alla människor är lika mycket värda Alla människor har lika rättigheter. Det spelar ingen roll vad du har för religion,

Läs mer

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet STÖD VID MÖTEN Om det här materialet Det är ofta i möten med okända människor och miljöer som en person med Aspergers syndrom upplever svårigheter. Här presenteras materialet "Stöd vid möten", som på ett

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem En enkätundersökning om bristande samordning av stödinsatser till föräldrar till barn med neuropsykiatriska

Läs mer

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har?

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Dina rättigheter för dig som bor på ett hem för vård eller boende (HVB) Alla barn har lika värde. Du och alla andra barn har rätt att växa

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Nr 2/05. Tema: Etik och värdegrund. Verktyg vid beteendestörningar

Nr 2/05. Tema: Etik och värdegrund. Verktyg vid beteendestörningar Nr 2/05 Tema: Etik och värdegrund Verktyg vid beteendestörningar Innehåll sid 2 Livet - en gång till 3-5 När etiken blir vardag 6-7 Tro på individens inneboende möjligheter 8-10 Se osynliga funktionshinder!

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 2 Det här är en proposition med förslag till en ny skollag. Det

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Alla barn har samma rättigheter och är lika värdefulla. Varifrån du kommer, t ex vilket kön, språk, religion och hudfärg

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer