Uppföljning av delmål 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av delmål 2015"

Transkript

1 Sid 1 (47) Uppföljning av delmål 2015 Bakgrund I inför uppföljning av verksamhetsåret 2015 (Dnr: FS ), fastställda av rektor den 13 oktober 2015, anges att i verksamhetsberättelserna ska arbetet med delmål följas upp och rapporteras. Inför denna uppföljning kommer underlag så långt det är möjligt att levereras från central nivå. En kortfattad analys av delmåluppfyllelsen ska ingå utifrån nu gällande UmU-gemensamma mall. Föreliggande dokument utgör denna UmU-gemensamma mall. Resultatet av uppföljningen av verksamhetsarbetet kommer att fastställas av rektor i maj Uppföljningen kommer dels att bygga på nedan beskrivna inrapportering, dels genom dialoger med fakulteter och Lärarhögskolan som kommer att genomföras under våren Fakulteternas och Lärarhögskolans fastställda verksamhetsberättelser för år 2015 och verksamhetsplan för år , kommer även att utgöra ett underlag för de externa utvärderarna av forskningskontrakten. Anvisning Verksamberättelserna omfattar, de av rektor den 21 oktober 2013, för fakulteter och Lärarhögskolan fastställda Delmål med tillhörande fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden samt Universitetsgemensamma delmål med tillhörande fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden fastställda av rektor den 10 december Fakulteter, Lärarhögskolan och ansvariga för de universitetsgemensamma delmålen, enligt nedan, lämnar en kortfattad redovisning för samtliga delmål. Redogörelsen görs i bifogad mall och inleds med en rubricering av målet och delmålsnummer. För de delmål som inte omfattas av forskningskontrakten (d.v.s. delmål under rubrikerna Utbildning för gränslös kunskap, Det goda och effektiva universitetet samt vissa mål i avsnittet Ett universitet som gör det möjligt) finns en begränsning i antal tecken, vilket anges i nedanstående mall. Kompletterande uppgifter för uppföljning av delmål, där uppgifter kan hämtas ur Fokus eller annat system, kommer tillställas fakulteterna och Lärarhögskolan från senast den 1 februari Vänligen inkom med rapportering enligt ovanstående och i enlighet med nedanstående mall till planering@adm.umu.se senast den 18 mars 2016 som en bilaga till verksamhetsberättelse eller som en del av verksamhetsberättelse. Hör gärna av er vid frågor.

2 Sid 2 (47) Ett universitet som gör det möjligt Långsiktighet möjliggör högt risktagande Analys En fördjupad analys av nuläget genomfördes i samband med beslut av delmål hösten Ifall analysen behöver eller har förändrats, kan den nya analysen anges här. Det går även bra att hänvisa till ev. förändrad analys i beslutad verksamhetsplan.

3 Sid 3 (47) Nedan anges de delmål som har identifierats i Umeå universitets verksamhetsplan för perioden Fakulteterna/Lärarhögskolan har i sina verksamhetsplaner i vissa fall omformulerat, strukit eller lagt till delmål. Respektive fakultet/lärarhögskolan ansvarar därför att justera mallen utifrån detta. I de fall ett delmål ej är tillämpbart, anges detta och avsnittet lämnas i övrigt blankt. Delmål Universitetet har infört tydliga och internationellt konkurrenskraftiga karriärvägar, inkluderande resursstabila tenure tracks har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här.

4 Sid 4 (47) Delmål Universitetet har utvecklat ett system för högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med ekonomiskt stabila och långsiktigt goda förutsättningar.

5 Sid 5 (47) Delmål Universitetets högre lärarbefattningar, lektorat och professurer, innehåller en dynamisk blandning av forskning och utbildning som främjar kvalitet i utbildningen likväl som i forskningen.

6 Sid 6 (47) Kreativa miljöer stimulerar till dynamiska möten Analys En fördjupad analys av nuläget genomfördes i samband med beslut av delmål hösten Ifall analysen behöver eller har förändrats, kan den nya analysen anges här. Det går även bra att hänvisa till ev. förändrad analys i beslutad verksamhetsplan.

7 Sid 7 (47) Nedan anges de delmål som har identifierats i Umeå universitets verksamhetsplan för perioden I de fall dessa har omformulerats, eller nya delmål har identifierats och/eller reviderats, får respektive fakultet/lärarhögskolan justera angivna delmål nedan. I de fall ett delmål ej är tillämpbart, anges detta och avsnittet lämnas blankt. Delmål summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har i samverkan med fakulteterna och Lärarhögskolan utvecklat interaktiva fokus-, lär- och innovationsmiljöer för att befrämja gränsöverskridande möten mellan forskare, forskarstuderande, studenter och externa samverkansparter.

8 Sid 8 (47) Samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet Analys En fördjupad analys av nuläget genomfördes i samband med beslut av delmål hösten Ifall analysen behöver eller har förändrats, kan den nya analysen anges här. Det går även bra att hänvisa till ev. förändrad analys i beslutad verksamhetsplan.

9 Sid 9 (47) Nedan anges de delmål som har identifierats i Umeå universitets verksamhetsplan för perioden I de fall dessa har omformulerats, eller nya delmål har identifierats och/eller reviderats, får respektive fakultet/lärarhögskolan justera angivna delmål nedan. I de fall ett delmål ej är tillämpbart, anges detta och avsnittet lämnas blankt. Delmål summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har ett utvecklat meriteringssystem, som innefattar vetenskaplig meritering, pedagogisk meritering och samverkansmeritering.

10 Sid 10 (47) Delmål summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har utvecklat ett system för befattningar som möjliggör och premierar en mobilitet mellan universitetet och andra offentliga och privata aktörer.

11 Sid 11 (47) Delmål summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har ett effektivt innovationsstödssystem som vänder sig till alla vetenskapsområden.

12 Sid 12 (47) Delmål summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har en välutvecklad modell för regionalt engagemang.

13 Sid 13 (47) Utbildning för gränslös kunskap Analys En fördjupad analys av nuläget genomfördes i samband med beslut av delmål hösten Ifall analysen behöver eller har förändrats, kan den nya analysen anges här. Det går även bra att hänvisa till ev. förändrad analys i beslutad verksamhetsplan.

14 Sid 14 (47) Nedan anges de delmål som har identifierats i Umeå universitets verksamhetsplan för perioden I de fall dessa har omformulerats, eller nya delmål har identifierats och/eller reviderats, får respektive fakultet/lärarhögskolan justera angivna delmål nedan. I de fall ett delmål ej är tillämpbart, anges detta och avsnittet lämnas blankt. Delmål 2.1 summan av texten i rutorna för, och. Y st utbildningsprogram där utbildningen samordnas mellan campus och nät (nätbaserade delar nyttjas gemensamt av campus- och nätstudenter) har utvecklats.

15 Sid 15 (47) Delmål 2.2 summan av texten i rutorna för, och. Andelen helårsstudenter på avancerad nivå har ökat till X procent.

16 Sid 16 (47) Delmål 2.3 summan av texten i rutorna för, och. Andelen studenter som tar ut examen har ökat till X procent.

17 Sid 17 (47) Delmål 2.4 summan av texten i rutorna för, och. Andelen inresande internationella studenter har ökat till X procent (andel av helårsstudenter som utgörs av inresande studenter).

18 Sid 18 (47) Delmål 2.5 summan av texten i rutorna för, och. Antalet utresande studenter har ökat till Y antal.

19 Sid 19 (47) Delmål 2.6 summan av texten i rutorna för, och. Andelen undervisning som utförs av disputerade lärare har ökat till X procent

20 Sid 20 (47) Delmål 2.7 summan av texten i rutorna för, och. Docenters och professorers andel av undervisningen uppgår till X procent.

21 Sid 21 (47) Delmål 2.8 summan av texten i rutorna för, och. Samtliga utbildningsprogram på grundnivå innehåller kurser med samverkanspartner från omgivande samhälle och/eller näringsliv.

22 Sid 22 (47) Delmål 2.9 summan av texten i rutorna för, och. Minst X procent av examensarbetena är externa

23 Sid 23 (47) Delmål 2.10 summan av texten i rutorna för, och. Minst X procent av de interna examensarbetena är knutna till pågående forskning.

24 Sid 24 (47) Delmål 2.11 summan av texten i rutorna för, och. Vid universitetet finns minst Y antal utbildningsprogram som utvecklats tillsammans med, eller har ett formaliserat samarbete med liknande program vid utländskt lärosäte.

25 Sid 25 (47) Forskning som spränger gränser Analys En fördjupad analys av nuläget genomfördes i samband med beslut av delmål hösten Ifall analysen behöver eller har förändrats, kan den nya analysen anges här. Det går även bra att hänvisa till ev. förändrad analys i beslutad verksamhetsplan.

26 Sid 26 (47) Nedan anges de delmål som har identifierats i Umeå universitets verksamhetsplan för perioden I de fall dessa har omformulerats, eller nya delmål har identifierats och/eller reviderats, får respektive fakultet/lärarhögskolan justera angivna delmål nedan. I de fall ett delmål ej är tillämpbart, anges detta och avsnittet lämnas blankt. Delmål 3.1 Universitetet har en välutvecklad rekryteringsprocess

27 Sid 27 (47) Delmål 3.2 Universitetet har system för strategiska rekryteringar inom flera områden (anställningar och resurspaket)

28 Sid 28 (47) Delmål 3.3 Andelen externa medel i nationell och internationell konkurrens har ökat till X procent av totala forskningsintäkter.

29 Sid 29 (47) Delmål 3.4 Antalet internationella forskningssamarbeten rörande globala utmaningar har ökat.

30 Sid 30 (47) Delmål 3.5 Universitetet har ett system för att identifiera, prioritera och utveckla forskningsstödjande infrastruktur.

31 Sid 31 (47) Delmål 3.6 Universitetet har av statligt forskningsråd/motsvarande utsetts som nationell nod för minst två nationella forskningsinfrastrukturer.

32 Sid 32 (47) Delmål 3.7 Universitetet har gemensamma principer för fakulteternas rekrytering till forskarutbildning.

33 Sid 33 (47) Delmål 3.8 Universitetet har uppföljningsbara individuella lärandemål och försörjningsplaner som är tydliga redan vid antagning av en forskarstuderande till forskarutbildning.

34 Sid 34 (47) Delmål 3.9 Alla doktorander ska ingå i ett nätverk och ha tillgång till en referensgrupp.

35 Sid 35 (47) Delmål 3.10 Antalet forskarstuderande i samverkan med parter utanför akademin ska öka.

36 Sid 36 (47) Delmål 3.11 Doktorander ska under sin forskarutbildning ges internationell erfarenhet.

37 Sid 37 (47) Det goda och effektiva universitetet Analys En fördjupad analys av nuläget genomfördes i samband med beslut av delmål hösten Ifall analysen behöver eller har förändrats, kan den nya analysen anges här. Det går även bra att hänvisa till ev. förändrad analys i beslutad verksamhetsplan.

38 Sid 38 (47) Nedan anges de delmål som har identifierats i Umeå universitets verksamhetsplan för perioden I de fall dessa har omformulerats, eller nya delmål har identifierats och/eller reviderats, får respektive fakultet/lärarhögskolan justera angivna delmål nedan. I de fall ett delmål ej är tillämpbart, anges detta och avsnittet lämnas blankt. Delmål 4.1 summan av texten i rutorna för, och. Minst 30 procent av de anställda professorerna ska vara kvinnor.

39 Sid 39 (47) Delmål 4.2 summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har ett systematiskt och integrerat arbete med lika villkor.

40 Sid 40 (47) Delmål 4.3 summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har en uttalad och förankrad värdegrund.

41 Sid 41 (47) Delmål 4.4 summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har ett systematiskt och integrerat arbete med kompetensförsörjning.

42 Sid 42 (47) Delmål 4.5 summan av texten i rutorna för, och. Universitetet arbets- och studiemiljöer för anställda och studenter ger förutsättningar för kreativitet, framgång och konkurrenskraft och främjar samtidigt en god hälsa.

43 Sid 43 (47) Delmål 4.6 summan av texten i rutorna för, och. Verksamhetsstödet vid universitetet ger ett bra stöd åt ledare på alla organisatoriska nivåer och verkar i ett sammanhängande system.

44 Sid 44 (47) Delmål 4.7 summan av texten i rutorna för, och. Universitetets prefekter och chefer har ett tydligt uppdrag och har förutsättningar för att utöva ett strategiskt ledarskap.

45 Sid 45 (47) Delmål 4.8 summan av texten i rutorna för, och. Universitetets tillgänglighet och ändamålsenlighet för medarbetare och studenter när det gäller information och lokaler har ökat i jämförelse med 2012.

46 Sid 46 (47) Delmål 4.9 summan av texten i rutorna för, och. Universitetets klimat- och miljöpåverkan har minskat i jämförelse med 2012.

47 Sid 47 (47) Delmål 4.10 summan av texten i rutorna för, och. Universitetet har ett systematiskt och integrerat arbete med systematiskt arbetsmiljöarbete*

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning 31 200 studenter - 39 % män 4 330 anställda - 47 % män 2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning Antal helårsstudenter ca 16 300 Stort antal 1:a handssökande

Läs mer

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet 13.00 Introduktion Processen Lena Gustafsson De övergripande målen 13.45 Forskning och Forskarutbildning Marianne Sommarin 14.05 Utbildning Anders Fällström

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen

Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen RIKTLINJE Gäller från och med 2010-01-01 Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen Gäller fr o m 2010-01-01 KTH:s arbete med rekrytering och utveckling av sin fakultet utgår från vissa målsättningar

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1965-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Redovisning Accounting Redovisning är ett område inom företagsekonomi som dels är inriktat på

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1993-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv GMV är Göteborgs universitet och Chalmers i samarbete om forskning och utbildning rörande

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

och avancerad nivå 2015-2020

och avancerad nivå 2015-2020 Samhällsvetenskapliga Strategi för utbildning fakultetens på grundutbildningsstrategi och avancerad nivå 2015-2020 LUNDS UNIVERSITET SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 BESLUT Dnr STYR

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Qualis kvalitetssäkringssystem

Qualis kvalitetssäkringssystem Qualis kvalitetssäkringssystem Qualis kvalitet i grundskolan 2013 / 2014 Syftet med Qualis Syfte: Synliggöra sambanden mellan faktorer som skapar bra resultat och god kvalitet. Bidra till att kommunicera

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Anvisningar för budget och verksamhetsplanering inför år 2014

Anvisningar för budget och verksamhetsplanering inför år 2014 Umeå universitet, 901 87 Umeå Medicinska fakulteten Anvisningar budget/vp 2013-06-18 Dnr Anvisningar för budget och verksamhetsplanering inför år 2014 1 Inledning Dessa anvisningar inleder arbetet med

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

REMISSVAR (U2016/01529/UH) Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

REMISSVAR (U2016/01529/UH) Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). 2016-06-17 40.16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (U2016/01529/UH) Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Saco har beretts tillfälle att yttra sig

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL 2013-11-05 VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014 1 1. INLEDNING... 3 2 VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL... 3 3 NÄMNDSMÅL, VERKSAMHETSMÅL OCH NYCKELTAL... 3 3.1 Förskola,

Läs mer

Kvalitetsbokslut. Psykologiska institutionen

Kvalitetsbokslut. Psykologiska institutionen Kvalitetsbokslut Psykologiska institutionen 2010 Kvalitetsbokslut 2010 I Plan för Verksamhets och kvalitetsutveckling, antaget av Psykologiska institutionens styrelse 2010-05-03, görs en beskrivning av

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17 Verksamhetsplan för Ronneby Kunskapskälla 2016/17 1 Inledning Ronneby Kunskapskälla förkortas i dokumentet RKK. RKK är namnet på det kommunala lärcentret i Ronneby kommun. RKK bildar tillsammans med Cela

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Hållbart ledarskap och hälsofrämjande arbetsplatser. ISM Institutet för stressmedicin

Hållbart ledarskap och hälsofrämjande arbetsplatser. ISM Institutet för stressmedicin Hållbart ledarskap och hälsofrämjande arbetsplatser Forskningsfrågor Hur har cheferna det? Hur har medarbetarna det? Kommunikationens funktion och betydelse Hur har cheferna det? Vad har vi kommit fram

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18.

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18. Centralstyrelsens proposition nr 3 angående mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18 Den förra riksstämman fastställde en långsiktig strategisk inriktning för Bilkåren fram till 2020 (gula rutorna i

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

kraftsamling@mdh möter personalsektionen

kraftsamling@mdh möter personalsektionen 2011-09-29 kraftsamling@mdh möter personalsektionen 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter från ledningen: Tola Jonsson,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Sid 1 (8) Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Föredragande Biträdande budgetchef Carina Henningsson Sammanfattning Universitetsstyrelsen beslutade 2015-06-04 att tillstyrka inriktningen på den fortsatta

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Dokumentnamn Handlingsplan, Boendeplan för äldre Datum 2015-03-10 Diarienummer 1(5) Adress Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2014-06-10 enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen 1 HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/726 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen Publicerad http://www.fek.handels.gu.se/ Beslutsfattare Prefekt, Freddy Hällsten Gäller

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar

Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ola Johansson 2014-02-06 KS 2014/0113 Kommunstyrelsens arbetsutskott Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Älvdalens kommun genomförde tillsyn av Älvdalens kommun under

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola En kulturskola med hög kvalitet En kulturskola med hög kvalitet har ett utbud som ger möjlighet till både bredd och fördjupning. Där finns speciella undervisningsformer

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Kvalitetssystem Sociologiska institutionen 2009-2011

Kvalitetssystem Sociologiska institutionen 2009-2011 Page 1 (6) Sociologiska institutionen 2009-2011 Institutionens kvalitetssäkringsarbete Generellt präglas institutionen av en öppen och allsidig diskussion, ett brett och aktivt deltagande av medarbetare

Läs mer

Kommunikationsplan 2014. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan 2014. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan 2014 Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa är att under de kommande åren utveckla ett effektivt och kreativt

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för hälsa

Fakultetsnämnden, utskottet för hälsa 2011-04-14 MDH: 1.1.26/11 Omfning 8-14 Datum och tid: Torsdagen den 14 april, kl. 13.15-16.15 Plats: Konferensrum S3-171, Mälardalens högskola, Västerås Ledamöter: Maria Müllersdorf Ordförande Margareta

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Upprättad 2014-09-01 Revidering under hösten 2015 1 INNEHÅLL Likabehandlingsplan...

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Förskolans namn: Ansvarig förskolechef: Sörgårdens förskola nov-15. Kristine Johansson 9. Sammanställ och dokumentera Hur blev det? 8. Utvärdering av genomförda

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning av lärare

Strategi för kompetensförsörjning av lärare Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-05-19 Strategi för kompetensförsörjning av lärare Lärare är den enskilt viktigaste faktorn för elevens lärande och utbildningsnämndens uppdrag är att organisera

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Strategier för utbildning på avancerad nivå

Strategier för utbildning på avancerad nivå Beslut Sid 1 (5) Strategier för utbildning på avancerad nivå Fakultetsnämnden beslutade vid sitt möte om strategier för utveckling av utbildning på avancerad nivå de närmaste åren. Beslutet innebär också

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN G2015/441 Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Elderly Care 60 higher

Läs mer

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6)

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6) SBG1001, v1.2, 2010-04-07 BARN OCH 1 (6) Språkutveckling är nyckeln till lärande och framgång Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1639-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Spanska Engelsk benämning: Spanish Studier i spanska bedrivs på grundnivå fördjupar den muntliga den skriftliga

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Hallbacken www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Programschema för Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp

Programschema för Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp Programschema för Grundlärarprogrammet inrikt förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp Programkod: Gäller för läsåret 2015/2016 Programschemat är granskat av utildsledare och godkänt av akademichef vid akademin

Läs mer

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Välkommen till SLA:s ledarskapskurs! Vill du öka lönsamheten i ditt företag? Utnyttja då möjligheten att investera i dig själv och samtidigt öka lönsamheten i ditt företag

Läs mer