Folkskolegatan #7, Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014"

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform och verktyg för att förändra sin egen och andras situation, påverka politiker och andra aktörer i bostadsfrågan, fungera som opinionsbildande kraft och verka för samarbete mellan bostadsmarknadens aktörer vill vi ge unga en ökad möjlighet att få ett eget boende. Verksamhetsplanen omfattar verksamhetsåret 2014 men är starkt kopplat till dokumentet Strategi som syftar till att måla upp organisationens vision fram till och med Jagvillhabostad.nu:s politiska ställningstaganden beskrivs i det separata dokumentet Bostadspolitisk plattform. Vi syftar på organisationen som helhet. Styrelsen ansvarar för att verksamhetsplanen efterlevs under verksamhetsåret och har mandat att vid behov prioritera mellan de olika punkterna. FOKUSFRÅGOR Organisationen kommer under året att ha två fokusfrågor/huvudmål/verksamhetsfokus. Den ena är av organisatorisk form och den andra av mer politisk karaktär. Detta är frågor som har identifierats som extra viktiga och aktuella att arbeta med under 2014 och som därför föreslås prioriteras i organisationens arbete. - Valet 2014 I september 2014 är det val. För jagvillhabostad.nu som påverkansorganisation kommer detta utgöra en viktig del i nästa års verksamhet. Organisationen ska under året arbeta aktivt med att lyfta frågan om bostäder för unga och de politiska lösningar som vi ser som avgörande. Organisationen ska ha en upplysande roll och vägleda unga väljare de frågor som berör bostadspolitiken. Mål: Bostäder för unga ska vara en av de frågor som genomsyrar valrörelsen. jagvillhabostad.nu ska driva minst en kampanj i samband med valrörelsen för att lyfta frågan om bostäder för unga. - jagvillhabostad.nu en medlems- och ungdomsorganisation jagvillhabostad.nu har under flera år kämpat med att hitta en stabil organisationsstruktur och har under de gångna åren tagit flera steg framåt. Dock finns det fortfarande en rad utmaningar och organisationen behöver arbeta mer aktivt med att utvecklas som en stark medlems- och ungdomsorganisation. För att uppnå detta bör organisationen arbeta med att ge goda förutsättningar för lokalavdelningarnas verksamhet, medlemsrekrytering och utveckla möjligheterna till medlemmars aktiva engagemang både nationellt och lokalt. Mål: Vid årsskiftet 2014 ska jagvillhabostad.nu ha minst 2500 medlemmar (varav 60 procent under 25 år) och minst fem aktiva lokalavdelningar.

2 A. Jagvillhabostad.nu ska stärka och utveckla sin roll som bostadspolitisk opinionsbildare genom proaktivt och reaktivt arbete. 1. Löpande utveckla och förankra den bostadspolitiska plattformen samt uppdatera den efter dagens politiska läge. Genomförande: Styrelsen ansvarar för att uppdatera dokumentet löpande. Resultat: Vi är uppdaterade kring de villkor som råder på bostadsmarknaden och erbjuder våra medlemmar relevant och viktig information. Utvärdering/Uppföljning: Genomförda uppdateringar presenteras vid årsmötet. 2. Som politiskt obunden aktör driva frågan om bostäder för unga i valrörelsen Genomförande: Detta kan göras genom kampanjer, deltagande i seminarier, möten med beslutsfattare och strategiska samarbeten. Resultat: Vår fråga är en av de fem viktigaste frågorna i valrörelsen Utvärdering/Uppföljning: Vi för loggbok för varje träff/aktivitet (Kan tex vara ett googledoc som delas bland förtroendevalda). 3. Stötta upp och skapa bättre förutsättningar för organisationens lokalavdelningar att bedriva lokalt påverkansarbete. Genomförande: par rutiner för bättre intern kommunikation och genomföra minst en nationell träff för organisationens förtroendevalda. Resultat: Vi har ett stärkt engagemang i organisationen som skapar fler aktiva medlemmar och förtroendevalda. Utvärdering/Uppföljning: Vi har god kontakt, verksamhet och aktiva medlemmar i minst fem lokalavdelningar 4. Genomföra tredje fasen av Snabba Hus med hjälp av extern finansiering. Genomförande: Vi fortsätter samarbetet med Svenska Bostäder Resultat: Vi har ett tiotal Snabba Husmoduler inflyttningklara 2014 Utvärdering/Uppföljning: Det finns fysiska lägenheter till rimliga hyror som det bor unga människor i. 5. Följa upp och bevaka utvecklingen av satsningen Bo bra på yngre dar. Genomförande: Vi är aktiva i Affärsrådet, deltar på Boverkets seminarier och skickar in en ansökan. Resultat: Vi deltar aktivt i beslut som berör projekt som ökar bostäder för unga. Utvärdering/Uppföljning: Redovisning om ansökan och eventuellt projekt vid årsmötet.

3 B. Jagvillhabostad.nu är den självklara plattform att använda sig av när man vill engagera sig i eller veta mer om ungas bostadssituation. 1. Aktivt och utåtriktat föra upp våra frågor på den politiska och mediala agendan. Genomförande: Detta kan göras genom kampanjer, deltagande i seminarier, möten med beslutsfattare och strategiska samarbeten. Resultat: Det finns en ökad medvetenhet om jagvillhabostad.nu bland unga samtidigt som organisationen är en viktig aktör i den bostadspolitiska debatten. Uppföljning/utvärdering: Vid årets slut kan vi se ett ökat antal medlemmar samt att organisationen har deltagit i ett antal seminarier, haft många mediaträffar och fört samtal med ett antal beslutsfattare. 2. Verka för att allmänhetens kännedom om vår roll som konsumentupplysare sprids samt vidareutveckla organisationens konsumentupplysningsarbete. Genomförande: Vi uppdaterar hemsida, facebook och andra sociala forum och skriften Egenmakt. Resultat: Vi är en självklar instans för unga att söka information från för att få mer kunskap om bostadsmarknaden. Uppföljning/Utvärdering: Vi kan se en ökad spridning av egenmakt, en ökad trafik till organisationens hemsida och fler medlemmari åldrarna år. 3. Fortsätta arbetet med att utveckla hemsidan och medlemsdatabasen för enklare administration och ökat engagemang Genomförande: Vi uppdaterar plattformen till Wordpress. Resultat: Vi har en lätthanterlig webplattform som vi uppdatera regelbundet. Uppföljning: Vi kan se ett ökad trafik till hemsidan samt att fler förtroendevalda och aktiva medlemmar har möjlighet att uppdatera och hålla hemsidan levande. 4. Med avstamp i tidigare genomförda projekt verka för att unga bostadssökande engageras i medborgardialoger. Detta förutsätter extern finansiering. Genomförande: Vi följer upp Förstudie Medborgardialog och skriver ny projektansökan. Resultat: Vi har påbörjat ett projekt vid årets slut där organisationen tar en aktiv roll i utvecklandet av medborgardialogen. Uppföljning: Projektet redovisas på årsmötet. C. Jagvillhabostad.nu ska ha en tydlig identitet som lockar till engagemang

4 1. Utveckla organisationens verksamhet för att göra det enkelt och attraktivt att engagera sig som aktiv medlem i organisationen. Genomförande: Verksamheten anpassas för flera olika sorters engagemang utifrån aktivas förutsättningar, intresseområden, erfarenheter och vilja centralt. Resultat: Vi har nått ut till fler inom målgruppen och vi har ökat antal medlemmar med 2500 som målsättning (varav minst 60 procent är under 25 år). Uppfölning/Utvärdering: Vid årets slut kan vi redovisa fler medlemmar såväl som fler aktiva medlemmar. 2. Utarbeta och effektivisera metoder för medlemsrekrytering. Genomförande: Vi jobbar aktivt med kommunikationen internt och externt och skapar därigenom förutsättningar för ökad verksamhet lokalt. Resultat: Det finns etablerade rutiner och metoder i organisationen för att värva medlemmar. Utvärdering/uppföljning: Ökat antal medlemmar med 2500 som målsättning (varav minst 60 procent är under 25 år). 3. Fortsätta arbetet med att anpassa på verksamhet med hänsyn till dem vi företräder. Genomförande: Ha god kommunikation med lokalavdelningarna. Genomföra riktade satsningar mot en yngre målgrupp. Resultat: par verksamhet som är anpassad efter medlemmarnas intressen vilket resulterar i ett ökat antal medlemmar varav fler är aktiva i vår verksamhet. Utvärdering/uppföljning: Ökat antal medlemmar och ökat antal aktiva medlemmar. Vid verksamhetsåret slut har vi en breddad verksamhet. D. Jagvillhabostad.nu ska vara en organisation präglad av en långsiktigt stabil organisatorisk och ekonomisk struktur. 1. Säkra organisationens finansiering Genomförande: a) uppfylla kraven för Ungdomsstyrelsens statsbidrag. b) hitta extern finansiering för de projekt som organisationen vill genomföra. c) påbörja arbetet med att starta upp ett aktiebolag dit relevanta delar av verksamheten flyttas över. d) undersöka strategiska samarbeten som kan generera ökad finansiering alt. minskad arbetsbörda. Resultat: Verksamheten har en stabil finansiering som inte enbart vilar på statsbidraget Uppföljning/utvärdering: jagvillhabostad.nu kan vid årets slut lägga en budget för nästa verksamhetsår sommöjliggör den verksamhet som organisationen vill bedriva.

5 2. Anpassa organisationen centralt för att bättre stötta upp och möjliggöra en utökad och stabil verksamhet för lokalavdelningarna. Genomförande: Vi utvecklar möjligheten för lokalavdelningar och den nationella styrelsen att mötas och utbyta idéer. Minst en nationell träff, utöver årsmötet, genomförs under året. Resultat: Organisationen har ett ökat engagemang, möjlighet för kunskapsutbyte, fler förtroendevalda på lokal nivå. Utvärdering/uppföljning: Stabilare organisationsstrukturer på lokalnivå. Fler personer vill stanna kvar och engagera sig på längre sikt i organisationen. 3. Ta fram en ny strategi för organisationens långsiktiga utveckling. Genomförande: styrelsen ansvarar för att ta fram en ny strategi för organisationens långsiktiga utveckling. Resultat: jagvilhabostad.nu har en strategi som tar sikte på organisationens långsiktiga utveckling såväl som mer långtgående mål för organisationens verksamhet. Utvärdering/uppföljning: Styrelsen presenterar förslaget till strategi på årsmötet 2015.

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Remissvar Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Projektgruppens idéer och förslag på lösningar Projektgruppen har samlat idéer och lösningar under tio rubriker. Målet är att idéerna bidrar

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18.

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18. Centralstyrelsens proposition nr 3 angående mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18 Den förra riksstämman fastställde en långsiktig strategisk inriktning för Bilkåren fram till 2020 (gula rutorna i

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö

Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-13 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Verksamhetsinriktning. 2016-2017 Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna

Verksamhetsinriktning. 2016-2017 Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna Verksamhetsinriktning Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna 1 Innehållsförteckning sid Övergripande mål 3 Strategiskt område: Livslångt idrottande Idrottens värdegrund är

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

HUMANISTERNA SYD. Verksamhetsplan och budget för 2015

HUMANISTERNA SYD. Verksamhetsplan och budget för 2015 SYD Verksamhetsplan och budget för 2015 2 SYD ORGANISATION Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och själva organiserar informella nätverk, samtalskvällar och liknande. Större projekt

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 år 2016

Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 år 2016 Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 år 2016 Av: Johan Johansson Bakgrund Som tidigare nämnt så har Mellansvenska handbollförbundet (MSHF) tagit på sig rollen att driva

Läs mer

Folkbildningens gemensamma intresseorganisation. Verksamhetsplan 2016. Antagen av ÖLBF styrelse 2015-12-11

Folkbildningens gemensamma intresseorganisation. Verksamhetsplan 2016. Antagen av ÖLBF styrelse 2015-12-11 Folkbildningens gemensamma intresseorganisation Verksamhetsplan 2016 Antagen av ÖLBF styrelse 2015-12-11 Verksamheten 2016 Inledning Örebro läns bildningsförbund (ÖLBF) är folkbildningens gemensamma intresseorganisation

Läs mer

Hantera beredningen av regionuppdragen inom ramen för processen i Socialdemokraterna i Västsverige partidistrikt i samverkan.

Hantera beredningen av regionuppdragen inom ramen för processen i Socialdemokraterna i Västsverige partidistrikt i samverkan. Distriktskongressen 2011 behandlade två motioner som lyfte frågan om hur val bereds och hur kommunikationen kring detta fungerar i partidistriktet. Motionerna resulterade i en utredning som till Distriktskongressen

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Dokumentnamn Handlingsplan, Boendeplan för äldre Datum 2015-03-10 Diarienummer 1(5) Adress Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2014-06-10 enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland Strategi 2013-2017 för Föreningen kulturarvsfostran i Finland 1. Introduktion Föreningens första strategiska plan omfattar femårsperioden 2013-2017. I utformningen av strategin har både föreningens styrelse

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen - ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och är enligt Lärarförbundets stadgar en förening,

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 Uppförandekod för vindkraftprojektörer Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 1 Sverige har goda förutsättningar Källa: European Wind Atlas 2 Vindkraften har stort stöd! Källa: SOM-INSTITUTET 3 Vindkraften

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

HSO Blekinge är ett samarbetsorgan för cirka 25 medlemsföreningar på länsnivå, som arbetar för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

HSO Blekinge är ett samarbetsorgan för cirka 25 medlemsföreningar på länsnivå, som arbetar för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. HSO Blekinge är ett samarbetsorgan för cirka 25 medlemsföreningar på länsnivå, som arbetar för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Verksamhetsplanen ska vara ett levande arbetsmaterial

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation 231 500 har valt oss

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation 231 500 har valt oss Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation 231 500 har valt oss Från förskola till högskola Det gör oss till en unik mötesplats och arena i skolvärlden. Allt börjar med en bra lärare Därför måste

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Kommittédirektiv Delaktighet i EU Dir. 2014:112 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda möjligheterna att inom ramen för EU:s nuvarande regelverk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

IKT PLAN TALLBACKENS FÖ RSKÖLA 2016

IKT PLAN TALLBACKENS FÖ RSKÖLA 2016 IKT PLAN TALLBACKENS FÖ RSKÖLA 2016 Reviderad februari 2016 Tallbackens vison med IKT Nyckelord Nyfikenhet Delaktighet Medvetenhet Kompetens Organisation Teknik 1. Nyfikenhet: På Tallbackens förskola uppmuntras

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Vårdprogramgruppen för palliativ vård. Årsrapport 2013

Vårdprogramgruppen för palliativ vård. Årsrapport 2013 Vårdprogramgruppen för palliativ vård Årsrapport 2013 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Postadress: Akademiska sjukhuset, 751 85 Uppsala Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54 A, 751 83 Uppsala Telefon

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013 Rapport 2013:8 2013-05-21 REM 2012/100494 1 (5) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson, 010-730 9489 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Bostad med särskild service

Bostad med särskild service Social- och omsorgskontoret Bostad med särskild service plan för utbyggnad av boende enligt LSS År 2011- Innehåll 1. BAKGRUND... 3 1.1 VAD ÄR BOSTAD MED SÄRSKILD SERVICE... 3 1.2 ANTAL PERSONER MED BOSTAD

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Lyhördhet Passion Ärlighet Kvalitet Entreprenörskap

Lyhördhet Passion Ärlighet Kvalitet Entreprenörskap Lyhördhet Passion Ärlighet Kvalitet Entreprenörskap Stockholms stads webbnärvaro The Capital of Scandinavia Stockholms stad 39 000 anställda Stadsledningskontoret Kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN IF FRISKIS&SVETTIS GÄVLE. Fastställd av styrelsen 2014-02-19. Reviderad 2015-03-13

VERKSAMHETSPLAN IF FRISKIS&SVETTIS GÄVLE. Fastställd av styrelsen 2014-02-19. Reviderad 2015-03-13 VERKSAMHETSPLAN IF FRISKIS&SVETTIS GÄVLE 2014 2016 Fastställd av styrelsen 2014-02-19 Reviderad 2015-03-13 1 INLEDNING Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning av lärare

Strategi för kompetensförsörjning av lärare Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-05-19 Strategi för kompetensförsörjning av lärare Lärare är den enskilt viktigaste faktorn för elevens lärande och utbildningsnämndens uppdrag är att organisera

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltar i tävlingsverksamheten

FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltar i tävlingsverksamheten Borås GS policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltar i tävlingsverksamheten Denna policy gällande föräldraengagemang är ett av flera policydokument för att styra arbetet

Läs mer

Mattias Öhr, Länsstyrelsen i Stockholm mattias.ohr@lansstyrelsen.se

Mattias Öhr, Länsstyrelsen i Stockholm mattias.ohr@lansstyrelsen.se Mattias Öhr, Länsstyrelsen i Stockholm mattias.ohr@lansstyrelsen.se Funktionsanalys - utgångspunkt Tidslinje Innovationskraft Sthlm Organisationsskiss strategi Ledningsgrupp Operativ grupp (inkl. sekretariat)

Läs mer

Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL

Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL Riksrevisionens rapport RiR 2009:5 Granskat om statens styrning vid planläggning och byggande av bostäder i bullerutsatta

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Prioriterade målområden för stöd till kultur- och fritidsverksamhet: Barn och ungdom

Prioriterade målområden för stöd till kultur- och fritidsverksamhet: Barn och ungdom HANDIKAPPSTÖD Vision Ett rikt och varierat föreningsliv inom såväl kultur- som fritidssektorn är en viktig bärare av vår demokratiska samhällssyn. Det utgör en god grogrund för att utveckla ett dynamiskt

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE

Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE Innehåll medlemsdialogen Syftet med medlemsdialogen är att starta upp dialogen med er medlemmar, inte avsluta den. Styrelsen behöver era åsikter för att kunna

Läs mer