SWEPRO Dnr Tid: 9 december 2008 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SWEPRO 2008-12-18 Dnr 6-132-2008. Tid: 9 december 2008 kl. 12.00-15.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89"

Transkript

1 SWEPRO Dnr Handelsprocedurrådets ledamöter Protokoll handelsprocedurrådets 62:a möte Tid: 9 december 2008 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande: Stefan Back, Transportindustriförbundet Tell Hermansson, Svenska ICC Pär Karlsson, Bankföreningen Christina af Klint, Svensk Handel Johan Krafft (Ordf.), Kommerskollegium Christina Rahlén, Utrikesdepartementet Sven-Åke Ström, Exportrådet Annelie Wengelin, Tullverket Kerstin Wiss Holmdahl, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SWEPRO-Kansliet: Sofia Persson Johan Pontén Frånvarande: Bengt T Hansson, Nätverket för Elektroniska Affärer, NEA Linda Laszlo, SWEPRO-Kansliet 1. Mötets öppnande Johan Krafft förklarade mötet öppnat. Förra mötets protokoll godkändes av alla närvarande ledamöter med några justeringar. 2. Information från ledamöterna Christina Rahlén informerade om att: - Arbetet på UD i stor utsträckning fokuseras på DDA-rundan och ett eventuellt ministermöte den december. Texter på både jordbruksområdet och NAMA diskuteras och analyseras. Om det blir ett ministermöte kommer handelsministern att delta, annars sker mötet troligen på utrikesrådsnivå. P. O. BOX 6803, S STOCKHOLM, SWEDEN VISITING ADDRESS: DROTTNINGGATAN 89 PHONE , FAX POSTAL GIRO ACCOUNT INTERNET:

2 Christina kommer att gå i pension den 1 april. Det är oklart i vilken utsträckning hon arbetar den närmaste tiden även om hennes avsikt är att ha semester från den 16 januari. UD kommer dock även i fortsättningen att ha en representant i SWEPRO. Tell Hermansson informerade om att: - ICC, på förfrågan av WTO:s generaldirektör Lamy, har skrivit ett kort papper om hur den internationella handeln påverkas av svårigheter att få handelsfinansiering i finanskrisens spår. Den globala finansiella krisen har gjort det svårare för företag att låna pengar med medelfristiga eller längre betalningstider, liksom även kortfristigt. ICC slutsats var att regeringar måste öka tillgången till exportfinansiering. I Sverige har regeringen vidtagit åtgärder för att uppnå detta. Almi och Svensk Exportkredit (SEK) har fått utökade låneramar vilket var vad svenska ICC efterfrågat. Christina af Klint informerade om att: - Svensk Handel ingår in en grupp av aktörer som handelsminister Ewa Björling sammankallat för att diskutera hur Sverige kan bli bättre på att stödja företagare med utländsk bakgrund. Syftet var att stärka dessa företags export. Kerstin Wiss-Holmdahl informerade om att: - SKL:s tekniska kansli, SFTI, deltar i arbetet i CEN/ISSS om en e- upphandlingsstudie i EU. Resultatet ska användas i EU-Kommissionens upphandlingsprojekt Peppol. Sverige deltar för närvarande som observatör i Peppol och det är fortfarande oklart om vi ska delta fullt ut. - SKL är också fortsatt engagerade i UN/CEFACT och två medarbetare från SFTI deltog vid Forum-mötet i Senegal. Frågan om konvertering mellan UN/CEFACT och CEN:s standarder är en aktuell fråga. - Kammarkollegiet har fått i uppdrag att skapa en plattform där alla pågående offentliga upphandlingar ska samlas. Kammarkollegiet ska även ta fram mallar och stå för metodstöd för upphandling. Efter att Verva lagts ned får Kammarkollegiet även ansvar för att underlätta e-upphandling över gränserna. - SKL deltar i arbetet med implementering av EU:s tjänstedirektiv som remissinstans och samarbetar med Kommerskollegium i starten av kontaktpunkten för tjänstedirektivet. Sven-Åke Ström informerade om att: - Exportchefsindex är Exportrådets regelbundna mätningar av de svenska exportföretagens framtidstro och förväntningar. Undersökningen omfattar ca 75% den samlade exporten. Det senaste indexet presenterades i november och visade att företagen har mycket låga förväntningar, särskilt de företag som exporterar till Västeuropa. - Exportlånet är ett samarbete mellan Exportrådet, Almi, Svensk Exportkredit (SEK), Exportkreditnämnden (EKN) och Swedfund som lanserades i juni. Lånet kan ges till små och medelstora exporterande företag och syftet är att möjliggöra för mindre företag att ta sig an stora affärer och minskar riskerna med att exportera. - Exportrådet har hållit seminarium om handel med Iran och märkt ett ökande intresse. FN-sanktioner mot Iran komplicerar dock handeln.

3 Stefan Back informerade om att: Han deltagit i ett studiebesök i Antwerpens hamn den 4 december Normalt sett så här års är hamnen helt fullbelagd på grund av julhandeln, som delvis använder hamnen som lager, men stora handelsströmmar har försvunnit i år. - Transportindustriförbundet arbetar med hur föranmälan ska implementeras från nästa år och vad det kommer att innebära för medlemsföretagen. - Rikspolisstyrelsen (RPS) anordnade ett samordningsseminarium om säkerhetsfrågorna den 10 november Deras avsikt har varit att samordna olika myndighetsinsatser och stämma av med näringslivsorganisationerna. Dessvärre är det svårt med samordningen på myndighetssidan. Två nya myndigheter uppstår vid årsskiftet efter sammanslagningar av verksamheter: Transportstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De måste få börja arbeta, men i mars avser man att hålla ett nytt möte. Då vill RPS att det är näringslivets organisationer som sammankallar. Pär Karlsson informerade om att: - The Financial Action Task Force (FATF) har tagit fram 40 rekommendationer om hur finansiella aktörer ska agera för att undvika penningatvätt och finansiering av terrorism. FATF:s rekommendationer används i lagstiftning. Flera av rekommendationerna från FATF är problematiska eftersom de kan utgöra handelshinder om de inmplementeras. Tell Hermansson noterade att många kontrakt innehåller paragrafer om non disclosure. Detta kommer att tillåtas under det nya regelverket för penningtvätt. Annelie Wengelin informerade om att: - Frågan om föranmälan mellan EU och Norge tycks vara nära att lösas. Det finns ett avtalsutkast mellan Schweiz och EU som innebär att Schweiz inför föranmälan mot tredje land och att de även inför ett AEOsystem. I gengäld kommer inte föranmälan att tillämpas för transporter mellan Schweiz och EU. Norge har erbjudits en liknande lösning och enligt uppgift ska förhandlingarna med Norge vara i ett slutskede. - I frågan om föranmälan av import är EU-länderna är i princip överens om en övergångslösning med en infasningsperiod där föranmälan för import blir obligatorisk först den 1 januari Reglerna för föranmälan av export diskuteras fortfarande, eftersom det finns en del ITprojektproblem och vissa näringslivsorganisationer önskat se en konsistens i reglerna. Omröstning om detta kommer att ske i kommittén den januari Kommissionens Direktorat för tull- och skattefrågor (TAXUD) ska få en ny generaldirektör, Walter Deffaa. Robert Verrue kommer att bli ny GD för DG Employment. EU har också diskuterat att intensifiera sitt samarbete med asiatiska länder i avsikt att uppnå tullmodernisering. Ett förslag från kommissionen till strategi för att koordinera bilateralt samarbete föreligger och presenterades på möte i Tullpolitiska gruppen (Generaldirektörsnivå) vecka 49

4 3. Rapport från UN/CEFACT:s forum i Senegal Christina Rahlén rapporterade från UN/CEFACT:s senaste Forummöte som hölls i Saly i Senegal den november Mötet får anses vara välarrangerat och de senegalesiska värdarna levererade det som hade utlovats på ett bra sätt. Innehållsmässigt behandlades bland annat de tekniska problem som finns att integrera UNeDOCS-projektet i de tekniska strukturerna och göra det till en standard. Ledningen är engagerad i frågan och en arbetsgrupp för att lösa de problemen ska sättas upp. Vidare bedrivs ett intensivt arbete i ett nytt projekt e-business to Government and Trade (ebgt) för att göra en gap-analysis mellan vad som finns och det tänkta målet en UN/CEFACT standard för XML-meddelanden, samt för att utöka awereness och capacity building. I den gruppen medverkar Martin Forsberg från SFTI och deras nästa sammanträde kommer att äga rum i Stockholm den december Mats Wicktor har blivit vald till ordförande för TBG 4, Tullfrågor. De arbetar med en bredare datamodell för alla myndigheter vid gränsen och hur det kan kopplas till UNeDOCS. Nästa forummöte kommer hållas i april 2009 i Rom. Tidigare hölls möten för svenska deltagare före och efter forummötena. De har nu återupptagits och även andra svenska intressenter, som t ex Peter Fredholm på byggsidan och Sten Lindgren för Odette kommer att bjudas in. Johan Pontén rapporterade från TBG 15 mötet i Saly. Arbetet med recommendation 34 och 35 fortsätter och de öppnas nu för Public review. Johan uppmuntrade ledamöterna att sprida rekommendationerna och komma in med synpunkter till honom. 4. Rapport från konferens om Self Assessment och från CPG Annelie Wengelin rapporterade från ett högnivå-seminarium om Self Assessment som hölls i Nederländerna under november, anordnat av nederländländska och svenska tullverken. Self assessment kan sägas vara samma sak som systembaserade lösningar. Nu bygger tullhanteringen på deklarationer i många länder. Systembaserade lösningar innebär att tullhanteringen baseras på uppgifter i företagens ekonomisystem som tullverken automatiskt får tillgång till. Det finns ett intresse för frågan hos både medlemsstaterna och kommissionen och man kommer att fortsätta arbetet. Sverige kommer att driva frågan under sitt ordförandeskap. Material från seminariet kommer att spridas i SWEPRO-kretsen. 5. Rapport från WTO förhandlingarna Christina Rahlén informerade att WTO:s förhandlingsgrupp för handelsprocedurer möttes under tre dagar i december. Ett stort antal länder deltog i mötet och förhandlingsgruppen gick igenom alla förslag samt diskuterade särlösningar för utvecklingsländer (SDT) och s.k. cross-cutting issues. Vid ett möte i giverkretsen hade Världsbanken informerat om att de vill starta en Trade Facilitation Facility för att stödja implementeringen av handelsproceduråtgärder i utvecklingsländer. Hittills har den största delen av det tekniskt biståndet kopplat till WTO-förhandlingarna vara inriktat på att identifiera behov. Nästa möte i förhandlingsgrupper blir förmodlligen i mitten/slutet av februari. 6. SWEPRO Issues in Focus - Uppföljning Issues in Focus

5 Det första Issues in Focus har avstämts via e-post och är nu färdigt. Ledamöterna uttryckte sitt gillande av formgivning och innehåll. Några ledamöter har redan använt det i sin externa kommunikation, bland annat Svensk Handel i kontakterna med EuroCommerce. - Issues in Focus % scanning Ett utkast till ett Issues in focus om 100 % scanning hade skickats ut före mötet. Ledamöterna uppfattade det som för neutralt. Sekretariatet fick i uppdrag att i samarbete med Tullverket ta fram ett nytt utkast och stämma av det per e-post. 7. Verksamhetsplan för SWEPRO (se bilaga) Ledamöterna godkände verksamhetsplanen i den föreliggande versionen. 8. ITP kort rapport från utbildningens första del i Stockholm Johan Krafft tackade ledamöterna för deras deltagande i det utbildningsprogram för afrikanska länder som kollegiet arrangerat, International Training Programme on trade facilitation. Utbildningen hade fått en god utvärdering av deltagarna och kollegiet var nöjda med att ha haft ett bra deltagande av svenska experter som visade på bredden i vårt arbete med handelsprocedurer. Sofia Persson informerade om att Kommerskollegium i allt större utsträckning kommer att arbeta med Sida-finansierat utvecklingssamarbete och att handelsprocedurer är en viktig fråga där det finns stor efterfrågan. SWE- PRO:s organisationer har en viktig roll att spela i detta arbete och kollegiet hoppas på fortsatt gott samarbete. 9. Nästa mötesdatum Datum för nästa fastställdes till den 19 februari Övriga frågor Inför hennes pension tackades Christina Rahlén för hennes insatser för SWEPRO under de gångna åren.

Protokoll:SWEPRO:s 61:a möte, 22 sept. 2008

Protokoll:SWEPRO:s 61:a möte, 22 sept. 2008 PROTOKOLL SWEPRO 2008-10-29 Dnr.6-132-2008 Handelsprocedurrådet Protokoll:SWEPRO:s 61:a möte, 22 sept. 2008 Tid: 22 september 2008 kl. 13.00-16.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande:

Läs mer

Protokoll: SWEPRO:s 59:e möte, 21 februari 2008

Protokoll: SWEPRO:s 59:e möte, 21 februari 2008 PROTOKOLL SWEPRO 2008-02-21 Dnr.6-132-2008 Handelsprocedurrådet Protokoll: SWEPRO:s 59:e möte, 21 februari 2008 Tid: 21 februari 2008 kl. 12.00-15.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande:

Läs mer

2 Föregående protokolls godkännande

2 Föregående protokolls godkännande Protokoll Enheten för internationell handelsutveckling 2011-03-09 Dnr 5.4-2011/00266-3 Malin Gunnarsson Ljungkvist Enligt sändlistan Protokoll SWEPRO:s möte den 25 mars 2011 (71:a mötet) Plats: Närvarande:

Läs mer

Protokoll SWEPRO:s möte den 8 december 2011 (74:e mötet)

Protokoll SWEPRO:s möte den 8 december 2011 (74:e mötet) Enheten för internationell handelsutveckling 2011-12-14 Dnr 5.4-2011/00266-15 Malin Gunnarsson Ljungkvist För kännedom SWEPRO:s ledamöter Protokoll SWEPRO:s möte den 8 december 2011 (74:e mötet) Plats:

Läs mer

SWEPRO 2010-03-25 Dnr 6-40-2010. Tid: 7 december 2009 kl. 13.30-15.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89

SWEPRO 2010-03-25 Dnr 6-40-2010. Tid: 7 december 2009 kl. 13.30-15.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 SWEPRO 2010-03-25 Dnr 6-40-2010 Handelsprocedurrådets ledamöter Protokoll handelsprocedurrådets 66:e möte Tid: 7 december 2009 kl. 13.30-15.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande: Stefan

Läs mer

SWEPRO Dnr Tid: 4 mars 2009 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89

SWEPRO Dnr Tid: 4 mars 2009 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 SWEPRO 2009-03-10 Dnr 6-255-2009 Handelsprocedurrådets ledamöter Protokoll handelsprocedurrådets 63:e möte Tid: 4 mars 2009 kl. 13.30-16.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande: Bengt

Läs mer

Rapport från SWEPRO:s 77:e möte den 7 december 2012 - tema e-handel

Rapport från SWEPRO:s 77:e möte den 7 december 2012 - tema e-handel RAPPORT Enheten för internationell handelsutveckling 2012-12-07 Dnr 5.4-2012/01700-2 Malin Gunnarsson Ljungkvist Rapport från SWEPRO:s 77:e möte den 7 december 2012 - tema e-handel Den 7 december hölls

Läs mer

SWEPRO verksamhetsplan för

SWEPRO verksamhetsplan för SWEPRO verksamhetsplan för 2009 2011 Inledning Syftet med SWEPRO:s verksamhetsplan är att planera forumets arbete för perioden 2009 2011. Verksamhetsplanen avser också att förtydliga SWEPRO:s syfte och

Läs mer

Aktuellt inom SFTI; Svefakturan för e-fakturering som komplement till EDIfakturor

Aktuellt inom SFTI; Svefakturan för e-fakturering som komplement till EDIfakturor Aktuellt inom SFTI; Svefakturan för e-fakturering som komplement till EDIfakturor Kerstin Wiss Holmdahl 2006-03-30 1 Bakgrund om e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting - Hittills har ca en

Läs mer

Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010

Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010 Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 SFTI (Single Face

Läs mer

Seminarium och årsstämma Peter Fredholm

Seminarium och årsstämma Peter Fredholm Seminarium och årsstämma 2010 Peter Fredholm Agenda 09.30 Välkomna Status i BEAst, byggbranschen och omvärlden Periodisk fakturering Nordic erental 10.15 Fika 11.10 Fakturaportalen ebuild eupphandling

Läs mer

Allmän bedömning av konsekvenser för bilindustrin, inkl europeisk harmonisering Sten Lindgren, Odette Sweden

Allmän bedömning av konsekvenser för bilindustrin, inkl europeisk harmonisering Sten Lindgren, Odette Sweden Allmän bedömning av konsekvenser för bilindustrin, inkl europeisk harmonisering Sten Lindgren, Odette Sweden Direktivet en positiv nyhet för bilindustrin Bilden blir mindre splittrad i Europa, elektronisk

Läs mer

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura 130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura Agenda för dagen 1. Välkomna, intro & sallad Ulrica 2. Kort beskrivning av det fortsatta arbetet Karina

Läs mer

NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige

NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige Kerstin Wiss Holmdahl Sveriges Kommuner och Landsting NEA seminarium 25 januari 2007 1 Vårt nordeuropeiska

Läs mer

Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15. Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén

Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15. Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15 Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén Aktuellt & Nyheter Svefaktura sprids mer och mer E-beställningar i staten Sveordern, ny standard för enkla

Läs mer

Det här gör Kommerskollegium för ditt företag

Det här gör Kommerskollegium för ditt företag Det här gör Kommerskollegium för ditt företag Kommerskollegium Sveriges handelsmyndighet Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor om utrikeshandel och handelspolitik. Vi förser

Läs mer

Kosmopolit Advisory Board. Kosmopolit

Kosmopolit Advisory Board. Kosmopolit Kosmopolit Advisory Board Kosmopolit 1 Projekt Kosmopolit är regeringens satsning för att ta tillvara på utlandsföddas unika kompetens för att öka utrikeshandeln, skapa fler jobb och högre tillväxt. Vill

Läs mer

Global Invoice Sweden (SMSI) Agenda

Global Invoice Sweden (SMSI) Agenda Global Invoice Sweden (SMSI) Agenda 20060330 Introduktion Bakgrund för Global Invoice Sweden = Swedish Multi Sector Invoice samt några viktiga frågor ur ett internationellt EU perspektiv) Hur tänker BEAst

Läs mer

Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08

Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08 Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08 1 Bakgrund om e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting? Hittills har kommuner och landsting infört

Läs mer

Sveriges handel med Norge

Sveriges handel med Norge Kortversion Sveriges handel med Norge grannhandel med förhinder? Sveriges handel med Norge kortversion Sverige och Norge har ett intensivt utbyte av både varor och tjänster, och även av arbetskraft som

Läs mer

Branschgemensamt seminarium om fakturering och internationell handel. Torsdag 11 november 2004 Radisson SAS Södra Paviljongen, Vasagatan 1, Stockholm

Branschgemensamt seminarium om fakturering och internationell handel. Torsdag 11 november 2004 Radisson SAS Södra Paviljongen, Vasagatan 1, Stockholm Branschgemensamt seminarium om fakturering och internationell handel Torsdag 11 november 2004 Radisson SAS Södra Paviljongen, Vasagatan 1, Stockholm 08.30 Registrering och morgonkaffe med ostfralla 09.00

Läs mer

E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region

E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region Inbjudan till E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region 8 9 oktober 2019 i Stockholm Välkomna till e-handelsdagarna den 8-9 oktober i Stockholm! E-handelsdagarna

Läs mer

2005-11-17. Huvudpositioner

2005-11-17. Huvudpositioner Promemoria 2005-11-17 Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik Kr Anna Block Mazoyer Telefon 08-405 56 47 Mobil 0709-32 87 46 Styrdokument - Särskild och differentierad behandling

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Kommerskollegium

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Kommerskollegium Regeringsbeslut II:6 2009-09-17 UF2009/43585/FIM Utrikesdepartementet Kommerskollegium Box 6803 113 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Kommerskollegium Riksdagen har beslutat om Kommerskollegiums

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Exportkreditnämnden

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Exportkreditnämnden Regeringsbeslut II:16 Utrikesdepartementet 2013-12-19 UF2013/76341/UD/FIM (delvis) UF2013/78269/UD/FIM Exportkreditnämnden Box 3064 10361 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Exportkreditnämnden

Läs mer

Protokoll fört vid Arbetsgruppen Nationellt efakturaforum

Protokoll fört vid Arbetsgruppen Nationellt efakturaforum Protokoll fört vid Arbetsgruppen Nationellt efakturaforum Nr: 3-2014 Datum: 2014-06-12 Plats: Svenska Bankföreningen, Stockholm Protokoll: Anna Amgren Närvarande: 1. Sarah Hysén, Swedbank 2. Johan Schmalholz,

Läs mer

Tid: Onsdagen den 24 oktober 2018 kl. 09:30-15:00 ca. Därefter en workshop till kl 16.

Tid: Onsdagen den 24 oktober 2018 kl. 09:30-15:00 ca. Därefter en workshop till kl 16. KALLELSE 2018-10-10 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: : Onsdagen den 24 oktober 2018 kl. 09:30-15:00

Läs mer

Bakgrund varför behövs projekt Kosmopolit? 3. Nätverksträff med Kosmopolit: Fördjupat samarbete under 2010 7

Bakgrund varför behövs projekt Kosmopolit? 3. Nätverksträff med Kosmopolit: Fördjupat samarbete under 2010 7 Projekt Kosmopolit Projekt Kosmopolit är regeringens särskilda satsning för att ta tillvara utlandsföddas unika kompetens för att öka utrikeshandeln, skapa fler jobb och högre tillväxt. Handelsminister

Läs mer

The Swedish Alliance for Electronic Business. NEA Julkarameller 2009-12-09

The Swedish Alliance for Electronic Business. NEA Julkarameller 2009-12-09 The Swedish Alliance for Electronic Business NEA Julkarameller 2009-12-09 Lite om NEA s... Förändringsarbete Arbetsgrupperna Index e-handel B2B Övrigt Nätverket för Elektroniska Affärer NEA är en branschoberoende

Läs mer

Utgångspunkter

Utgångspunkter Bilaga till regeringsbeslut 2007-12-19 (UD2007/46001/UP) 2007-12-14 Regeringens riktlinjer för handelsrelaterat utvecklingssamarbete 2008 Utgångspunkter Dessa riktlinjer ger vägledning för hur medlen till

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

Tullverkets huvudkontor, Alströmergatan 39, Stockholm

Tullverkets huvudkontor, Alströmergatan 39, Stockholm Minnesanteckningar 1 (6) Kommunikationsavdelningen Datum Dnr Katarina Brodin 2014-04-30 STY 2013-721 Tel. 040-6613390 Ert datum Er referens katarina.brodin@tullverket.se 2014-04-29 Katarina Brodin MINNESANTECKNINGAR

Läs mer

Rådgivning som tar världen till företagen

Rådgivning som tar världen till företagen Rådgivning som tar världen till företagen Vad är Enterprise Europe Network? Nätverk av regionala företagarorganisationer i EU:s alla medlemsländer, USA, Kina m.fl. Lanserades 2008 av EU-kommissionen Sammanslagning

Läs mer

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare!

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare! En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer Vi gör e-affärer enklare! Mötesplatsen för e-affärer! Drygt 60 medlemmar organisationer, offentliga verksamheter, företag och experter

Läs mer

E-fakturering och e-handel

E-fakturering och e-handel E-fakturering och e-handel Satsningar i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 7 mars 2006 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005

Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005 Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet och

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR EXTERN REFERENSGRUPP ELEKTRONISK TULL. Tullverkets huvudkontor, Tegeluddsvägen 21, Stockholm

MINNESANTECKNINGAR EXTERN REFERENSGRUPP ELEKTRONISK TULL. Tullverkets huvudkontor, Tegeluddsvägen 21, Stockholm PROTOKOLL 1 (5) Kommunikationsavdelningen Datum Dnr Katarina Brodin 2017-05-31 STY 2013-721 Tel. 040-6613390 Ert datum Er referens katarina.brodin@tullverket.se 2017-06-28 Katarina Brodin MINNESANTECKNINGAR

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2000-11-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Kommunledning Elektronisk Handel-Projektledning

Läs mer

WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer

WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer Första multilaterala avtalet sedan WTO bildades 1995 Syfte: Minska byråkratin och kostnaderna för internationell

Läs mer

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen REMISS Enheten för inre marknaden och 2006-06-28 Dnr 159-758-06 tekniska regler För kännedom G Grén, UD-EIM Finansdepartementet Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen - Kommerskollegium

Läs mer

Föredragningslista Näringslivsutskottet tema EUprojekt

Föredragningslista Näringslivsutskottet tema EUprojekt Plats och tid för sammanträdet Föredragningslista Näringslivsutskottet tema EUprojekt Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), fredag 31 januari 2003 kl 13.00-16.00. OBS flyttning av dag! Föredragande

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2009-2010 - FÖR ETT KOORDINERAT SVENSKT FRÄMJARAGERANDE MED AFRIKANSKA UTVECKLINGSBANKEN (AFDB) I SYFTE ATT ÖKA DET SVENSKA DELTAGANDET

ÅTGÄRDSPLAN 2009-2010 - FÖR ETT KOORDINERAT SVENSKT FRÄMJARAGERANDE MED AFRIKANSKA UTVECKLINGSBANKEN (AFDB) I SYFTE ATT ÖKA DET SVENSKA DELTAGANDET Tunis/Stockholm februari 2009 ÅTGÄRDSPLAN 2009-2010 - FÖR ETT KOORDINERAT SVENSKT FRÄMJARAGERANDE MED AFRIKANSKA UTVECKLINGSBANKEN (AFDB) I SYFTE ATT ÖKA DET SVENSKA DELTAGANDET BAKGRUND Den afrikanska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal Annika Widell, Enheten för Handel och tekniska regler Tulldagarna 21 oktober 2014 EU:s frihandelsavtal EU:s förhandlingar om frihandelsavtal Förhandlingar och avtal

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse. för. Sweden - Bangladesh Business Council

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse. för. Sweden - Bangladesh Business Council Årsredovisning och Verksamhetsberättelse för Sweden - Bangladesh Business Council Org.nr. 802463-6683 1 Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2013-01-01 2013-12-31 SBBC Sweden- Bangladesh Business Council

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15)

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 13-22 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN), ordf Göran Blom (PRO) Sonja Johansson (PRO) Sigrun

Läs mer

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern december Stark svensk export trots konjunkturavmattning

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern december Stark svensk export trots konjunkturavmattning AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern december 2018 Stark svensk export trots konjunkturavmattning SEK:s Exportkreditbarometer December 2018 SEK:s tolfte Exportkreditbarometer med resultat från

Läs mer

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister 2007 Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors om att svenskt företag tog hem uppdrag att renovera FN Idag meddelades att Skanska har fått uppdraget att renovera FN:s högkvarter i New York.

Läs mer

Första året med EU:s fond för inre säkerhet (ISF)

Första året med EU:s fond för inre säkerhet (ISF) EU:S FOND FÖR INRE SÄKERHET fondsekretariatet@polisen.se Första året med EU:s fond för inre säkerhet (ISF) EU-fonden förvaltar 300 miljoner kr som ska delas ut fram till 2020 inom programmets två delar:

Läs mer

BILAGA. till. Rådets beslut

BILAGA. till. Rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.7.2015 COM(2015) 381 final ANNEX 1 BILAGA till Rådets beslut om Europeiska unionens ståndpunkt gällande AEP-kommitténs arbetsordning, i enlighet med det inledande

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:215 Diarienr: 1998/3212. Mottagare: Kommunstyrelsen IT-frågor Inköp Kommunala bolag Det fortsatta arbetet med elektronisk handel

Cirkulärnr: 1998:215 Diarienr: 1998/3212. Mottagare: Kommunstyrelsen IT-frågor Inköp Kommunala bolag Det fortsatta arbetet med elektronisk handel Cirkulärnr: 1998:215 Diarienr: 1998/3212 Handläggare: Sektion/Enhet: Mottagare: Rubrik: Kerstin Wiss Holmdahl Civilrättssektionen Kommunstyrelsen IT-frågor Inköp Kommunala bolag Det fortsatta arbetet med

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1. Omedelbart. Vicelantråd Roger Nordlund

PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1. Omedelbart. Vicelantråd Roger Nordlund PROTOKOLL Nummer Sammanträdesdatum 49 25.9.2015 Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Avdelningsjurist

Läs mer

Handelsrelaterat utvecklingssamarbete, projekt 2009-2010

Handelsrelaterat utvecklingssamarbete, projekt 2009-2010 PROJEKT Sekretariatet för handelbistånd/ico -06-15 Dnr: Handelsrelaterat utvecklingssamarbete, projekt 2009- Pågående och planerade projekt Land/områ de (SSA) Södra/Östra Ukraina Finansiär Ämnesområde

Läs mer

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF)

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) LÄGESRAPPORT 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) Försäkringskassan har genom regeringsbeslut

Läs mer

FAKTA. Arbetsgivare Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM). Internationellt Affärsfrämjande (IA).

FAKTA. Arbetsgivare Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM). Internationellt Affärsfrämjande (IA). HT-08/09 Utrikesdepartementet KURSRAPPORT Yrkesförberedande Praktik FAKTA Arbetsgivare Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM). Internationellt Affärsfrämjande (IA).

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Styrelsen 2006-05-31 1 (13) Orbaden Konferens, Orbaden, klockan 08.30 13.00. Beslutande Sven-Åke Thoresen, ordf, s, Hudiksvall Evy Degerman, c, Bollnäs Stefan Permickels, s, Bollnäs Sören Görgård, c, Ljusdal

Läs mer

Landstingskanslier Inköp IT-ansvarig Kommunala bolag Höstens arbete med elektronisk handel, GEA m.m. Varför bildas GEA?

Landstingskanslier Inköp IT-ansvarig Kommunala bolag Höstens arbete med elektronisk handel, GEA m.m. Varför bildas GEA? Cirkulärnr: 1999:111 Diarienr: 1999/2082 Handläggare: Sektion/Enhet: Kerstin Wiss Holmdahl Civilrättssektionen Datum: 1999-09-15 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Landstingskanslier Inköp IT-ansvarig

Läs mer

EU-information Tillsyn

EU-information Tillsyn EU-information Tillsyn Forums avslutade tillsynsprojekt under 2018 Henrik Hedlund Enheten för tillsyn av kemiska produkter Observera Denna presentation innehåller en förenklad bild av lagstiftningen. För

Läs mer

Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-02-24 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund. Införande av vissa internationella standarder

Läs mer

E-faktura till offentlig sektor Anderz Petersson Martin Forsberg

E-faktura till offentlig sektor Anderz Petersson Martin Forsberg E-faktura till offentlig sektor 2017-10-18 Anderz Petersson Martin Forsberg Praktiska frågor & inledning E-handel i offentlig sektor Direktivet samt lagförslaget Standarder och teknik PEPPOL Vad händer

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-10-24 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s) Angelo

Läs mer

Tisdagen den 24 november 2015 kl ca

Tisdagen den 24 november 2015 kl ca KALLELSE 2015-11-10 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: Tid: Plats: Lokal: Tisdagen den 24 november 2015

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2009-11-25 1(16) Plats och tid Arena, Vänersborg, onsdagen den 1 oktober 2009, klockan 09.00 12.00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen) Kenneth Borgmalm (Västra Götalandsregionen)

Läs mer

Introduktion till antidumpningsinstrumentet

Introduktion till antidumpningsinstrumentet Introduktion till antidumpningsinstrumentet Workshop om skyddstullar 5 april 2011 Jonas Kasteng Camilla Prawitz Handelspolitiska skyddsinstrument Vilka är de? Hur fungerar de? EU:s regelverk EU:s regler

Läs mer

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 1(5) Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de ändringar som KOM vill göra i 543/2011, i samband med att den delas upp i en delegerad akt

Läs mer

Rättspraxis: Vägledande rättsfall om anmälningsdirektivet från EU-domstolen och svenska domstolar

Rättspraxis: Vägledande rättsfall om anmälningsdirektivet från EU-domstolen och svenska domstolar 2013-02-20 Rättspraxis: Vägledande rättsfall om anmälningsdirektivet från EU-domstolen och svenska domstolar Genom åren har EU:s domstol i sina avgöranden förtydligat hur anmälningsdirektivet (98/34/EG)

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 2009-01-20, Stockholm Sida 1/6 Verksamhetsberättelse 2015 CISV Sweden Address: CISV Sweden, Högalidsgatan 36A, 117 30 Stockholm, Sweden E-mail: secretary@se.cisv.org, Phone +46 8 7515544, Webb: www.cisv.se

Läs mer

Utveckling på säkerhetsområdet under 2008.

Utveckling på säkerhetsområdet under 2008. 2008-10-06 Utveckling på säkerhetsområdet under 2008. En uppföljning av läget i initiativ för säkerhet i leveranskedjan I januari 2008 publicerade Kommerskollegium rapporten Säkerhet i leveranskedjan:

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM100. Utkast förhandlingsmandat för handelsoch investeringsavtal mellan EU och USA. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM100. Utkast förhandlingsmandat för handelsoch investeringsavtal mellan EU och USA. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Utkast förhandlingsmandat för handelsoch investeringsavtal mellan EU och USA Utrikesdepartementet 2013-05-17 Dokumentbeteckning KOM (2013) 316 Final Rekommendation till

Läs mer

Myndigheten för digitalisering av den offentliga sektorn

Myndigheten för digitalisering av den offentliga sektorn Myndigheten för digitalisering av den offentliga sektorn 1 Organisationskommitténs uppdrag 2 Sammanfattning Förbereda och genomföra bildandet av den nya myndigheten, som ska ha i uppgift att utveckla,

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2009-06-22 protokoll 2009:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta

Läs mer

UCC Vad har hänt sen sist och vad är på gång framöver

UCC Vad har hänt sen sist och vad är på gång framöver UCC Vad har hänt sen sist och vad är på gång framöver Vad har hänt sen hösten 2013? UCC har beslutats. Tullagsutredningen har startat sitt arbete. Programmet Elektronisk tull är etablerat i Sverige. En

Läs mer

Hur kan vi få med leverantörer till e-handel? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna januari 2019

Hur kan vi få med leverantörer till e-handel? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna januari 2019 Hur kan vi få med leverantörer till e-handel? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna 15-16 januari 2019 Leverantörer och e-handel Enligt aktuell undersökning* är det ca 75 % av de små företagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-10-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-10-17 1(5) Plats och tid: Fredagen den 17 oktober 2014, kl 08:30-11.00 Försäkringskassan Örebro Beslutande: Torgny Larsson Anneli Moilanen Anders Hagström Liisa Ejdenwik Kjell Edlund Ersättare: Tjänstemän: Jane

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

Kaffe serveras från kl Mötets agenda framgår nedan.

Kaffe serveras från kl Mötets agenda framgår nedan. KALLELSE 2017-05-02 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: Tid: Plats: Tisdagen den 16 maj 2016 kl. 09.30-16.00

Läs mer

Protokoll 1 (13) Se nästa sida.

Protokoll 1 (13) Se nästa sida. Protokoll 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdesrum Mårten, kommunhuset, 2018-10-15, kl. 17.30 Se nästa sida. Gun Andersson, Sekreterare Henrik Lundblad, Näringslivsstrateg, 38

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Offentligt samråd om den framtida handelsrelationen mellan EU och Chile

Offentligt samråd om den framtida handelsrelationen mellan EU och Chile SKRIVELSE Enheten för handel och tekniska regler 2017-06-26 Dnr 2017/01065-4 Ingrid Berglund Offentligt samråd om den framtida handelsrelationen mellan EU och Chile Syftet med samrådet Detta offentliga

Läs mer

Frihandelsavtal skapar affärsmöjligheter

Frihandelsavtal skapar affärsmöjligheter Frihandelsavtal skapar affärsmöjligheter Anamaria Deliu 24 januari 2014, Stockholm Det ska handla om Varför förhandlar EU frihandelsavtal (FTA)? Vad innehåller ett frihandelsavtal? Förhandlingsprocessen

Läs mer

Elektroniska affärer i staten 2012-03-29

Elektroniska affärer i staten 2012-03-29 Elektroniska affärer i staten t Mats Goffhé 2012-03-29 Bakgrund Politiska mål för e-förvaltning Strategi och nationell handlingsplan Förändringar inom upphandlingsområdet EG-rättsliga förändringar Striktare

Läs mer

Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se

Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se Postadress Besöksadress Telefon växel E-postadress 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se 2 (6) Denna årsberättelse för E-legitimationsnämnden

Läs mer

Offentligt samråd om den framtida handelsrelationen mellan EU och Nya Zeeland respektive EU och Australien

Offentligt samråd om den framtida handelsrelationen mellan EU och Nya Zeeland respektive EU och Australien SKRIVELSE Enheten för handel och tekniska regler 2017-06-26 Dnr 2017/01068-3 Anna Sabelström Enligt sändlista Offentligt samråd om den framtida handelsrelationen mellan EU och Nya Zeeland respektive EU

Läs mer

Seminariet tar avstamp i Europeiska temaåret för utvecklingssamarbete 2015 EYD2015.

Seminariet tar avstamp i Europeiska temaåret för utvecklingssamarbete 2015 EYD2015. PRESSMEDDELANDEFRÅNINTERCULT 2015&11&05 Europa Direkt Intercult bjuder in till Seminarium om Bistånd och migration om EU, Sverige och bistånd Fredag den 13 november kl 13.00-15.00 på Europahuset, Regeringsgatan

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Utrikesutskottets betänkande 2008/09:UU9 Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2008/09:52 Överlämnande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-24 1 (5) Plats och tid Nathanaelgården, Tierp, 17.00-20.30 ande Margareta Widén Berggren (S), ordförande Anna-Lena Söderblom (M), vice ordförande Sanne Eriksson (S), ledamot Bertil Alm (C), ledamot

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Exportkreditnämnden

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Exportkreditnämnden rttlivat 2,719-01- 0 Regeringsbeslut 1111:11 REGERINGEN Utrikesdepartementet 2018-12-20 UD2018/03351/FH UD2018/21158/FH (delvis) UD2018/21194/FH Exportkreditnämnden Box 3064 103 61 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Sid 72 Inledning... 1 73 Val av justeringsledamot... 1 74 Godkännande av dagordningen... 1 75 Föregående protokoll... 1 76 Val av ersättare till vice ordförande... 1

Läs mer

SKK/UK nr 4-2014 2014-09-18 55-76

SKK/UK nr 4-2014 2014-09-18 55-76 Sida 1/6 SKK/UK nr 4-2014 55-76 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens utbildningskommitté (UK) torsdagen den 18 september 2014 på SKKs kansli. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Eva Lejdbrandt

Läs mer

Icke lagstiftande verksamhet. - Lägesrapport - Diskussion. Dokumentbeteckning - Rättslig grund -

Icke lagstiftande verksamhet. - Lägesrapport - Diskussion. Dokumentbeteckning - Rättslig grund - Slutlig Kommenterad dagordning Näringsdepartementet 20151109 Kommenterad dagordning inför Jordbruks och fiskerådet den 16 november 2015 Icke lagstiftande verksamhet 4. Förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 14-15 november 2016 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Projekt Tullager MINNESANTECKNINGAR FRÅN REFERENSGRUPPSMÖTE

Projekt Tullager MINNESANTECKNINGAR FRÅN REFERENSGRUPPSMÖTE Projekt Tullager Datum 2014-10-27 Ert datum Dnr Er referens PROJEKT TULLAGER MINNESANTECKNINGAR FRÅN REFERENSGRUPPSMÖTE Tid: 2014-10-23 kl. 10:00-15:30 Plats: Tullverket, Spannmålsgatan 19, Göteborg Närvarande:

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration. Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration. Sid nr Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning 2008-10-21 Ärendeförteckning Sid nr 107 Justering...3 108 Arbetsutskottets protokoll...4 109 Information om projektet Kvalitetslab...5 110 Förändringar i Mål

Läs mer

Lars-Ove Jansson, Ordförande Jenny Boquist, Vice ordförande Peter Joensuu, Vice ordförande Stefan Jonsson Ulf Jonsson

Lars-Ove Jansson, Ordförande Jenny Boquist, Vice ordförande Peter Joensuu, Vice ordförande Stefan Jonsson Ulf Jonsson Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 8.00 12.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lars-Ove Jansson, Ordförande Jenny Boquist, Vice

Läs mer

1.4 Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägg 3.7, 4.3, 5.3 och 6.1

1.4 Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägg 3.7, 4.3, 5.3 och 6.1 Protokoll, IKFF:s FS lördag 3 december 2011, kl 10.30 17 (kaffe fr 10.00) Stockholm, IKFF:s kansli Deltagande ledamöter: Birgitta Lorentzi, Annalena Vidlund, Kirsti Kolthoff, Emma Bjertén, Christina Hyllner,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer