Utveckling på säkerhetsområdet under 2008.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling på säkerhetsområdet under 2008."

Transkript

1 Utveckling på säkerhetsområdet under En uppföljning av läget i initiativ för säkerhet i leveranskedjan I januari 2008 publicerade Kommerskollegium rapporten Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av det ökade antalet säkerhetsinitiativ. Rapporten har rönt stor uppmärksamhet och det har varit tydligt att det finns ett intresse för säkerhetssystemens utformning och deras förhållande till en effektiv handel bland både beslutsfattare, administratörer och näringsliv. Kommerskollegium har sammanställt en kort sammanfattning av utvecklingen på området sedan rapporten publicerades. Detta uppdateringspapper har inte ambitionen att vara en heltäckande uppdatering utan koncentrerar sig på utvecklingen i WCO, EU och USA. Utvecklingen går fort och det gör att uppdateringen måste ses som något av en ögonblicksbild. I uppdateringen ges endast begränsad bakgrundsinformation och förklaringar. För den som behöver en bakgrund, eller vill läsa mer, kan rapporten laddas ned på Kommerskollegiums hemsida eller beställas från Kommerskollegium på telefon Även om uppdateringen endast täcker ett par av de program som beskrivs i rapporten från januari 2008 kan det konstateras att utvecklingen på området är snabb och att det finns ett fortsatt ökat intresse hos tullmyndigheter och lagstiftare att ta in information från näringslivet. Att den informationsinsamlingen kostar pengar i systemutveckling och tid för näringslivet är inte tillräckligt belyst, vare sig i beslutsunderlag för säkerhetsinitiativ eller i empirisk forskning. Det är bland annat därför oklart om balansen mellan säkerhetsåtgärder och förenklingar för handeln upprätthålls, så som avsikten var när WCO:s ramverk eller EU:s AEO-koncept utarbetades. Kommerskollegium kommer att fortsätta att följa utvecklingen på området. Det är Kommerskollegiums förhoppning att den här kortfattade uppdateringen ska vara till nytta för alla dem som följer utvecklingen på tull- och säkerhetsområdet.

2 1. WCO WCO:s ramverk för säkerhet och globala förenklingar för handeln (SAFE) antogs i juni Det ger en riktlinje för hur tulladministrationer ska samarbeta med varandra och med näringslivet. Vidare beskriver ramverket vilken information och verksamhet som ska beskrivas och styras i ett AEO-program och vilka data som tulladministrationer maximalt kan kräva in i föranmälansregler vid export och import. Ramverket har rönt stor framgång och en stor majoritet av WCO:s medlemsländer avser att införa ramverket. Enligt uppgifter från WCO från den 7 september 2008 har 154 länder skrivit under ett letter of intent att implementera WCO:s SAFE-ramverk WCO:s SAFE-ramverk Vid WCO:s 111:e/112:e session i Tullsamarbetsrådet som hölls i Bryssel den juni 2008 beslutades det om en revidering av WCO:s ramverk för säkerhet och globala förenklingar för handeln (SAFE). De viktigaste förändringarna var att rådet beslutade att anta den riktlinje för överklagandeprocess vid återkallad eller ej godkänd AEO-status som tagits fram, samt att förteckningen av dataelement ska ligga i en bilaga till ramverket WCO:s rådsmöte beslutade att lägga till fyra dataelement från de av USA föreslagna reglerna till WCO:s ramverk för säkerhet och globala förenklingar för handeln (SAFE). De övriga föreslagna dataelementen ansågs till stor del redan ingå i SAFE. De antagna dataelementen är köpare, säljare, identifierande kod för köpare samt identifierande kod för säljare. Det beslutades vidare att de övriga dataelementen skulle behandlas först av SAFE-arbetsgruppen i mitten av oktober 2008 och sedan av WCO Policy Commission i december I EU övervägs att undersöka vilka effekter ett antagande av skulle ha för det europeiska näringslivet. Se vidare avsnittet om USA för andra aspekter av införandet av AEO - Capacity Building 110 tulladministrationer har bett om hjälp med kapacitetsuppbyggnad inom Columbus-programmet i syfte att implementera SAFE-ramverket. 100 tulladministrationer har genomgått en bedömning av behov och fått en rekommendation om vilka åtgärder som bör genomföras. 1 maj 2008

3 hade mer än 60 länders tulladministrationer påbörjat implementeringen. De utbildningsprogram som ges via Columbusprogrammet har uppdaterats och ett nytt regionalt träningscenter (Regional Training Centre, RTC) har upprättats i Dominikanska republiken, riktat till Amerika och Karibien. WCO har gjort en fyrdelad indelning av sina medlemmar på grundval av de diagnoser som genomförts i Columbusprogrammet. Det är medlemmar som: inte är i behov av kapacitetsstöd, eller har ringa behov 25% har behov av teknisk hjälp och utbildning 10% behöver införa nya strukturer för beslutsfattande och stödfunktioner 20% behöver grundläggande reformer och modernisering 45% Indelningen är ämnad att ligga till grund för vilka typer av stöd som ska ges via Columbus-programmen och också hjälpa länderna att själva arbeta med sina verksamheter. 2. USA USA har redan sedan före den 11 september 2001 drivit säkerhetsfrågorna hårt. I och med införandet av Customs-Trade Partnership against Terrorism, C-TPAT, 2001 kom USA att ha det mest omfattande AEOprogrammet i världen och det kompletteras av ett stort antal program och initiativ. Här redogörs för de förändringar som är aktuella och för några initiativ som har varit mycket kontroversiella hos företag och USA:s handelspartner USA publicerade den 2 januari 2008 ett förslag till lagstiftning: Importer Security Filing and Additional Carrier Requirements. Förlaget har blivit känt som efter som det innehåller ett förslag att importörer till USA ska lämna tio uppgifter relaterade till avsändare och mottagare av importgods och två datapaket som ska lämnas av fraktföraren avseende fartygets lastplan och container status meddelande. Dessa data ska ges 24 timmar innan godset lastas på fartyg till USA. Eftersom de föreslagna reglerna är i det stadium som kallas för Proposed rulemaking kan CBP:s tjänstemän inte uttala sig om förslaget utan måste förhålla sig neutrala. Förslaget bereddes i mitten av augusti av Department of Homeland Security s allmänna råd för att sedan lämnas till The Office of Management and Budget för godkännande. Administrationen arbetar mot de slutdatum som kongressen sätter upp och strävan är att lagstiftningen ska bli klar under hösten.

4 USA hävdar att dessa data kommer att göra det lättare att identifiera potentiellt farliga sändningar. Det har ifrågasatts från flera håll, bland annat från amerikanska företag och rederier. USA har av WCO:s sekretariat uppmanats att följa WCO:s process för översyn av SAFEramverket och inte gå vidare på egen hand. Efter beslutet vid WCO:s rådsmöte att bara anta fyra av de föreslagna dataelementen är det troligt att USA ändå kommer att gå vidare och hoppas på att de återstående elementen kan införas vid sammanträdet i WCO:s Policy Commission senare i december Den amerikanska tullmyndigheten, CBP (Customs and Border Protection), publicerade i mitten av juli en andra preliminär version av tekniska specifikationer för att rapportera genom de två elektroniska systemen Automated Broker Interface, ABI, och Automated Manifest System, AMS. Systemet testas i Advance Trade Data Initiative och myndigheterna har tagit emot cirka security filings på prov liksom cirka lastplaner och cirka 75 miljoner container status meddelande. Enligt CBP-tjänstemän bevisar det att CBP klarar av att hantera de stora mängderna information utan problem % Skanning Den amerikanska tullen, CBP, fortsätter att genomföra försök med 100 procent skanning i vissa utvalda hamnar. I en rapport från US Government Accountability Office, GAO, konstateras det att 100 procent skanning kan vara möjlig att genomföra men att det finns ett antal utmaningar. De pekar på problemen med: bemanning, värdländernas tillämpning av kontroller, mätning av effektivitet i säkerhet, fördelning av kostnaderna, logistik, teknik och infrastruktur, användning och ägande av data, metodens avsteg från riskbaserade metoder, ömsesidighet, samt problem för handeln. I GAO:s rapport uppmärksammas klart att USA:s handelspartners har pekat på att metoden inte överensstämmer med de riskbaserade metoder som allmänt tillämpas och att den riskerar att dra resurser från andra risker. I rapporten betonas också att CBP inte kan visa att metoden leder till ökad säkerhet.

5 I förhandlingarna om i WCO har USA hävdat att ett accepterande av förslaget skulle göra ett faktiskt genomförande av 100 procent skanning mindre troligt. I lagtexten finns det dock bara tekniska orsaker till varför skanningen inte skulle kunna införas. CBP har vidarebefordrat GAO:s rapport till den amerikanska kongressen EU:s position EU ser 100 % skanning som ett möjligt nytt handelshinder och tror inte att åtgärden skulle öka säkerheten i leveranskedjan. EU har i en gemensam position inför WCO:s rådsmöte i juni 2008 uttryckt att man befarar att åtgärden riskerar att dra bort resurser från mer effektiva åtgärder. EU-kommissionen har också meddelat den amerikanska tullen, CBP sin inställning i en skrivelse av den 4 april 2008, där man även redogör för vilka slutsatser man har kunnat dra av experimentet med 100 % skanning i Southamptons hamn. Medelkostnaden för den skanningen skulle ligga på mer än 500 USD per container. Vid sammanträde i den transatlantiska ekonomiska kommittén, TEC, den 13 maj 2008 framförde EU-kommissionen återigen EU:s syn på 100 % skanning och påpekade att EU och USA kommit överens om att ömsesidigt erkänna varandras AEO-program år Två europeiska hamnar, Rotterdam och Bremerhafen, har officiellt deklarerat att de är emot 100 % skanning ISO-sigill Från den 15 oktober 2008 måste alla containrar på väg till USA ha ett ISO-godkänt sigill enligt ISO:s standard ISO/ PAS Det framgår av ett meddelande som amerikanska tullmyndigheten CBP utfärdat genom Federal Register den 7 augusti Bakgrunden är bestämmelser i lagstiftningen Implementing Recommendations of the 9/11 Commission Act. Vissa icke-standard containrar kan vara undantagna Nytt lagförslag om hamnsäkerhet I den amerikanska kongressen har det lagts fram ett nytt förslag om hamnsäkerhet med namnet Port Authority of New York and New Jersey Port Security Task Force Implementation Act of 2008, vilket har fått nummer S I förslaget ingår bland annat förhöjd säkerhet för aktörer i logistikkedjan till USA bland annat med krav på att containrar ska kunna följas elektroniskt under hela transporten. Det innebär troligen stora kostnader och det är inte klart vad som kommer att gälla för de aktörer som inte kan lösa detta tekniskt.

6 3. EU 3.1. Utveckling av tullunionen och e-customs Europeiska unionen har en långsiktig plan för utvecklingen av tulladministrationerna. De så kallade säkerhetsändringarna av tullkodexen som antogs i förordning 648/2005 och som inför AEO och föranmälan i det europeiska tullarbetet var ett första steg. Den moderniserade tullkodexen antogs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 450/2008 av den 23 april 2008 om fastställande av en tullkodex för gemenskapen (Moderniserad tullkodex). Den träder i kraft när genomförandebestämmelserna antas. Nu arbetar EU med dessa genomförandebestämmelser och senast vid årsskiftet 2008/2009 beräknar kommissionen vara färdig med ett konsoliderat förslag som ska lämnas till Tullkodexkommittén för yttrande. Vid Ekofin-mötet i maj 2008 godkändes kommissionens strategi för utvecklingen av tullunionen och kommissionen uppmanades komma tillbaka med en genomförandeplan senast i slutet av 2009 och en rapport till rådet senast Rådet betonade särskilt tullverksamhetens vikt för unionens ekonomiska intressen och vikten av att hålla en balans mellan säkerhetssträvanden och en effektiv handel AEO AEO i EU infördes vid årsskiftet. I mitten av september 2008 hade cirka 270 företag blivit certifierade. Kommissionen öppnade i slutet av våren en webbtjänst där man kan söka efter AEO-certifierade företag efter certifikattyp om företagen har certifikat tullförenklingar, säkerhet och skydd eller det kombinerade certifikatet. Företag kan dock i ansökan ange att de inte vill att deras certifiering ska vara offentlig. Cirka 1300 företag har i mitten av september ansökt om certifiering, de 270 certifierade inbegripna. Tendensen kvarstår att länder i norra Europa som tidigare har haft program för samarbete mellan tullmyndigheter och företag, eller länder som har stor handel, har de flesta antalet certifierade företag. I ett urval har Nederländerna 294 ansökningar, Tyskland 295, Sverige 170, Storbritannien 119, Frankrike 74, Italien 74, Belgien 33, Spanien 8. Den övervägande majoriteten av de certifierade företagen har kombinerade certifikat Föranmälan allmänt Föranmälan, eller mer korrekt summarisk in- och utförseldeklaration införs i EU den 1 juli Föranmälan ska uteslutande kunna lämnas elektroniskt för att tillåta elektronisk behandling vid riskhanteringen.

7 Arbetet med att kunna ta emot föranmälan pågår i medlemsstaterna och en diskussion pågår om införandedatumet med anledning av förseningar i utfärdandet av de nationella tekniska specifikationerna. Det är ca 25 olika dataelement som ska anmälas till tulladministrationerna vid summarisk in- och utförseldeklaration. En del av dessa avser godset, några sändningen och andra hela anmälan. För AEO sker en minskning till knappt 20 dataelement. Vissa företrädare för handeln uppger att det inte är klart vem som ska lämna vilka uppgifter och att det inte är självklart för alla företag att ha tillgång till alla uppgifter. Det innebär förmodligen att ett stort ansvar läggs på transportören Föranmälan Norge och Schweiz Schweiz och EU för regelrätta förhandlingar om hur föranmälansreglerna ska hanteras. Den 16 juli möttes förhandlingsgrupperna och kunde konstatera att de gränskontroller som Schweiz tillämpar är fullt kompatibla med EU:s. Bedömningen är att ett fullt undantag från föranmälan är lämpligt men att tidsfaktorn är avgörande eftersom EU kräver att Schweiz ska tillämpa samma regler om AEO, föranmälan mot tredje land och riskhantering. Systemfrågan är en av flera problem på vägen. Schweiz kommer troligen kunna använda kompatibla system då gemensamma system inte beräknas kunna vara på plats i tid till den 1 juli Vid indirekt export via Schweiz till EU kommer föranmälan och riskanalys inte behöva genomföras i EU men däremot en vanlig tulldeklaration. Troligen kommer någon form av övergångslösning behövas eftersom parterna inte räknar med att ha förfarandet färdigt till den 1 juli Förhandlingar med Norge inleddes i juni 2008 och de kommer att intensifieras under hösten. Norge har erbjudits ett fullt undantag från reglerna om föranmälan, något avtal är dock inte slutet ännu Centraliserad klarering Centraliserad klarering är inte en säkerhetsåtgärd utan ingår i det paket om e-customs som EU antagit. Det är ett viktigt steg för handelsprocedurförenkling och målet är att det ska genomföras i EU senast För att central klarering ska kunna genomföras måste det tillämpas i hela unionen för att inte orättvisor ska uppstå för företag baserade i olika länder. För närvarande pågår förhandlingar i EU:s rådsarbetsgrupper om fördelning av intäkterna från tulluppbörden. Man har enats om att den del av tulluppbörden som tillfaller medlemsstaterna ska fördelas lika mellan den medlemsstat där intullningen sker och den medlemsstat där avgifterna betalas.

8 Förfarandet beskrivs i den moderniserade tullkodexen förordning 450/2008 artikel 106. Enligt förordningen ska en aktörs AEO-status beaktas när beslut fattas om centraliserad klarering ska beviljas Flygsäkerhet Kommissionen har publicerat en ny förordning (EG) nr 820/2008 om åtgärder för att genomföra gemensamma grundläggande standarder avseende luftfartsskydd den 8 augusti Den ersätter förordning 622/2003. För närvarande pågår diskussioner om hur stora delar av de genomförandeåtgärder som utarbetas till den kan vara offentliga CEN I slutet av 2007 gav Europeiska kommissionen CEN ett mandat att inleda arbetet med att undersöka om en europeisk standard för säkerhet i leverenskedjan kan antas. Enligt mandatet skulle arbetet bedrivas genom att analysera befintliga märkningar och standarder, användarnas behov, små företagens inställning med mera. I juni 2008 beslutade CEN:s tekniska styrelse att anta den del av mandatet som avser en analys om det är möjligt att införa en standard och vad den i så fall skulle omfatta. Först därefter avser CEN att besluta om arbetet ska inledas. Projektkommittén för säkerhet i leveranskedjan (Project Committee Supply Chain Security) hade ett första möte i december 2007 där man beslutade att en del forskningsarbete måste genomföras innan standardiseringen kan inledas. Arbetet står nu stilla i väntan på avtal med EU-kommissionen om finansiering. ISO PAS är en existerande ISO standard för säkerhet i leverenskedjan och det har tidigare förekommit att ISO-standarder har antagits som CEN-standarder och vice versa.

Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av ökade säkerhetskrav?

Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av ökade säkerhetskrav? Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av ökade säkerhetskrav? CSI CSI PIP PIP Stairsec Stairsec BASC BASC Föranmälan EU Föranmälan EU ISPS ISPS ISO 28000 ISO 28000 SAFE Port Act SAFE Port Act

Läs mer

Importer Security Filing 10+2 Skärpta krav på förhandsrapportering vid import som fraktas med fartyg till USA

Importer Security Filing 10+2 Skärpta krav på förhandsrapportering vid import som fraktas med fartyg till USA PM Enheten för EU:s handelspolitik Dnr Menzareta Kopić Lind Importer Security Filing 10+2 Skärpta krav på förhandsrapportering vid import som fraktas med fartyg till USA 26 januari 2009 trädde ny lagstiftning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT. Budgetkontrollutskottet

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT. Budgetkontrollutskottet EUROPAPARLAMENTET 2004 Budgetkontrollutskottet 2009 17.9.2008 ARBETSDOKUMENT om revisionsrättens särskilda rapport nr 2/2008 om bindande klassificeringsbesked (BKB) Budgetkontrollutskottet Föredragande:

Läs mer

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna SAMMANFATTNING I EU-fördragets förord anges bland målsättningarna för unionen att man ska fortsätta

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex för unionen

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex för unionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2018 COM(2018) 259 final 2018/0123 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.10.2016 COM(2016) 669 final 2016/0330 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av ett avtal i form av skriftväxling mellan

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2014 COM(2014) 291 final 2014/0152 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av ett avtal mellan Europeiska unionen och

Läs mer

SECURITY i den multimodala transportkedjan

SECURITY i den multimodala transportkedjan SECURITY i den multimodala transportkedjan Erfarenheter från- och utmaningar med- att skapa heltäckande securitysystem i komplexa, globala organisationer Corporate Risk Management 1 Upplägget Förhållande

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.1.2016 COM(2016) 17 final 2016/0006 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Nya Zeeland om samarbete och ömsesidigt

Läs mer

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1,

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1, P5_TA(2004)0361 Europeisk kulturhuvudstad för åren 2005 till 2019 ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 1419/1999/EG

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Regeringskansliet Faktapromemoria En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Justitiedepartementet 2016-05-18 Dokumentbeteckning KOM (2016) 216 Rekommendation

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Flödesbeskrivning AIS/ICS (fas 1)

Flödesbeskrivning AIS/ICS (fas 1) Flödesbeskrivning AIS/ICS (fas 1) 2010-06-26 version 1.0 Innehållsförteckning 1 Inledning...2 1.1 Syfte...2 1.2 Bakgrund...2 1.3 Förkortningar...2 2 Flödesbeskrivning ICS...4 2.1 Anmälan av Summarisk införseldeklaration...4

Läs mer

Bryssel den 12 september 2001

Bryssel den 12 september 2001 Bryssel den 12 september 2001 Enligt Anna Diamantopoulou, kommissionens ledamot för sysselsättning och socialpolitik, genomgår EU:s arbetsmarknader en omvandling. Resultaten har hittills varit positiva,

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.3.2017 C(2017) 1951 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 24.3.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 348/130 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2008 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET

Läs mer

I enlighet med bolagslagstiftningen och användningen i AEO-riktlinjerna gäller följande definitioner:

I enlighet med bolagslagstiftningen och användningen i AEO-riktlinjerna gäller följande definitioner: Bilaga 1 Riktlinjer om villkor för erkännande av status som godkänd ekonomisk aktör (AEO) och det förfarande som ska tillämpas i fråga om multinationella och stora företag 1. Rättsligt meddelande I dessa

Läs mer

U 36/2018 rd. Helsingfors den 13 juni Finansminister Petteri Orpo. Regeringsråd Ismo Mäenpää

U 36/2018 rd. Helsingfors den 13 juni Finansminister Petteri Orpo. Regeringsråd Ismo Mäenpää Statsrådets skrivelse till riksdagen om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordningen om fastställande av en tullkodex för unionen samt förslaget till Rådets direktiv

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 185/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1136 av den 13 juli 2015 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 402/2013 om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2173/2005 av den 20 december 2005 om upprättande av ett system med

Läs mer

Tullkodex m.m./elektroniska system 1

Tullkodex m.m./elektroniska system 1 Tullkodex m.m./elektroniska system 1 Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/2089 av den 14 november 2017 om tekniska arrangemang för utveckling, underhåll och användning av elektroniska system

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Regionkommitténs sammansättning SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET I artikel 305

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Ylva Ehrnrooth, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

SLUTAKT. AF/CE/LB/sv 1

SLUTAKT. AF/CE/LB/sv 1 SLUTAKT AF/CE/LB/sv 1 De befullmäktigade ombuden för KONUNGARIKET BELGIEN, KONUNGARIKET DANMARK, FÖRBUNDSREPUBLIKEN TYSKLAND, REPUBLIKEN GREKLAND, KONUNGARIKET SPANIEN, REPUBLIKEN FRANKRIKE, IRLAND, REPUBLIKEN

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR L 156/2 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/949 av den 19 juni 2015 om godkännande av vissa tredjeländers kontroller före export av vissa livsmedel avseende förekomsten av vissa

Läs mer

Ändring i tullagen och tullförordningen. Promemorians huvudsakliga innehåll

Ändring i tullagen och tullförordningen. Promemorians huvudsakliga innehåll Ändring i tullagen och tullförordningen Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att tullagen (2000:1281) och tullförordningen (2000:1306) ändras som en följd av Europaparlamentets och

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.12.2018 COM(2018) 891 final 2018/0435 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 428/2009 genom att bevilja

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av avtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden DEFINITIVT FÖRSLAG 6 juni 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden till utskottet

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.3.2017 COM(2017) 111 final 2017/0047 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Förenta nationernas konvention om öppenhet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

Ömsesidigt erkännande av AEO-program

Ömsesidigt erkännande av AEO-program Kommerskollegium 2010:3 Ömsesidigt erkännande av AEO-program Säkerhet i leveranskedjan och handelsprocedurförenkling lägesrapport hösten 2010 2010 08 Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar

Läs mer

6372/19 ch/np 1 ECOMP

6372/19 ch/np 1 ECOMP Europeiska unionens råd Bryssel den 26 februari 2019 (OR. en) 6372/19 PV CONS 5 ECOFIN 161 UTKAST TILL PROTOKOLL EUROPEISKA UNIONENS RÅD (ekonomiska och finansiella frågor) 12 februari 2019 6372/19 ch/np

Läs mer

Nya tullregler i EU 1 maj 2016

Nya tullregler i EU 1 maj 2016 Nya tullregler i EU 1 maj 2016 Oslo den 19 oktober 2015 Kenneth Persson Tullverket Fyra huvudspår UCC (Unionstullkodexen) är beslutad Tillämpningsföreskrifterna (UCC DA/GA) beslut förväntas under hösten

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 24.4.2009 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0930/2005, ingiven av Marc Stahl (tysk medborgare), om erkännande i Tyskland av examina

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 1.7.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1002/2005 av den 30 juni 2005 om ändring av förordning (EG) nr 1239/95 när det gäller beviljande av tvångslicenser

Läs mer

Catching The Future with DHL. Ystad 2010-10-12

Catching The Future with DHL. Ystad 2010-10-12 Freight Sweden Catching The Future with DHL. Ystad 2010-10-12 Bosse Jarestig / Roland Lundqvist EU-länder 27 st Belgien Bulgarien Cypern Danmark Estland Finland Frankrike Grekland Irland Italien Lettland

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.7.2016 C(2016) 4172 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 8.7.2016 om ändring av bilaga I till rådets förordning (EG) nr 1528/2007 om tillämpning

Läs mer

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018 Rådspromemoria 2018-05-23 Justitiedepartementet Enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete (BIRS) Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018 Rubrik:

Läs mer

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 P7_TA(2013)0082 Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 (2012/2309(INL)) Europaparlamentet

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM62. EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM62. EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol Justitiedepartementet 2014-03-06 Dokumentbeteckning KOM(2014) 46 slutlig Förslag till rådets beslut om

Läs mer

Standard of Competency for Customs Representatives (SoC)

Standard of Competency for Customs Representatives (SoC) Standard of Competency for Customs Representatives (SoC) Mattias Hermansson, 41 år Strömstad KGH Customs Services 20 år Transportindustriförbundets Tullkommitté 6 år CLECAT:s Customs and Indirect Taxation

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.10.2016 COM(2016) 665 final 2016/0326 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2009/790/EG om bemyndigande för Republiken Polen att tillämpa

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen 12.3.2019 B8-0163/7 7 Skäl K K. Förhandlingarna om TTIP har tydligt visat att de politiska och ekonomiska villkoren för ett övergripande handelsavtal mellan EU och USA i detta skede inte är uppfyllda på

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 28/31

Europeiska unionens officiella tidning L 28/31 1.2.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 28/31 RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 171/2005 av den 31 januari 2005 om ändring och avbrytande av tillämpningen av förordning (EG) nr 2193/2003 om införande

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.10.2015 L 271/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1850 av den 13 oktober 2015 om genomförandebestämmelser för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 21.6.2018 L 158/5 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/886 av den 20 juni 2018 om vissa handelspolitiska åtgärder avseende vissa produkter med ursprung i Amerikas förenta stater och om ändring

Läs mer

9223/19 ADD 1 1 RELEX LIMITE SV

9223/19 ADD 1 1 RELEX LIMITE SV Europeiska unionens råd Bryssel den 22 maj 2019 (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 UTKAST TILL PROTOKOLL EUROPEISKA UNIONENS RÅD (utrikes frågor) 13 och 14 maj 2019 9223/19 ADD 1 1 INNEHÅLL

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2015 COM(2015) 195 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av förordning (EG) nr 789/2004 om överföring av lastfartyg och

Läs mer

TAXUD/B2/047/2011 Rev.3

TAXUD/B2/047/2011 Rev.3 EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR SKATTER OCH TULLAR Säkerhet och skydd, handelsfrämjande åtgärder och internationell samordning Riskhantering och säkerhet Bryssel den 17 april 2012 TAXUD/B2/047/2011

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 februari 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 februari 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 16 februari 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0328 (NLE) 5882/17 UD 17 SPG 8 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om ingående av ett avtal

Läs mer

L 314/28 Europeiska unionens officiella tidning (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) RÅDET

L 314/28 Europeiska unionens officiella tidning (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) RÅDET L 314/28 Europeiska unionens officiella tidning 15.11.2006 II (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) RÅDET RÅDETS BESLUT av den 7 november 2006 om att tillåta vissa medlemsstater att tillämpa

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2002D0864 SV 01.06.2003 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B BESLUT nr 184 av den 10 december 2001 om de standardblanketter

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM162. Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM162. Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars 2019 Statsrådsberedningen 2018-09-03 Dokumentbeteckning COM(2018) 556 final Meddelande från kommissionen

Läs mer

BILAGA. till. förslag till rådets beslut

BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.3.2015 COM(2015) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande på Europeiska unionens vägnar och om provisorisk tillämpning av avtalet

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FÖLJENOT från: inkom den: 17 maj 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2011 KOM(2011) 911 slutlig 2011/0447 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om medlemsstaternas förklaring om godtagande, i Europeiska unionens intresse, av Rysslands

Läs mer

Immateriella rättigheter, förordning 1352/2013 [7851]

Immateriella rättigheter, förordning 1352/2013 [7851] Immateriella rättigheter, förordning 1352/2013 [7851] Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1352/2013 av den 4 december 2013 om fastställande av de formulär som avses i Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.2.2018 L 44/1 I (Lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2018/196 av den 7 februari 2018 om tilläggstullar på import av vissa produkter med ursprung i Amerikas

Läs mer

Uttalande från Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Finland och Sverige om fritidsfiske efter torsk

Uttalande från Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Finland och Sverige om fritidsfiske efter torsk Europeiska unionens råd Bryssel den 11 november 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0184 (NLE) 13404/15 ADD 1 REV 1 PECHE 388 I/A-PUNKTSNOT från: till: Komm. dok. nr: Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 5.11.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004 av den 29 oktober 2004 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 8.2.2014 Europeiska unionens officiella tidning C 38/3 EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Motivering till Europeiska datatillsynsmannens yttrande om Europaparlamentets och rådets förslag till förordning om

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om Europeiska unionens anslutning

Läs mer

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG. Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG. Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen Skatte- och ursprungsgruppen Vad används ursprungsreglerna till? Fastställande

Läs mer

GODKÄND EKONOMISK AKTÖR (AEO)

GODKÄND EKONOMISK AKTÖR (AEO) EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR SKATTER OCH TULLAR Säkerhet och skydd, handelsfrämjande åtgärder och internationell samordning Riskhantering och säkerhet Bryssel den 28 maj 2014 TAXUD/B2/047/2011

Läs mer

HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT

HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT 2 Den 31 oktober sker sannolikt Storbritanniens utträde ur EU, med eller utan ett avtal. En förlängning av deadline är dock fortfarande fullt möjlig. Oavsett om utträdet

Läs mer

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 150/2003 av den 21 januari 2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning Med rättelser enligt 1.4.2003

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM51. Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM51. Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en Regeringskansliet Faktapromemoria Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en europeisk superdator Utbildningsdepartementet 2018-02-15 Dokumentbeteckning KOM (2018) 8

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2017 COM(2017) 165 final 2017/0076 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och provisorisk tillämpning av det bilaterala

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1. Omedelbart. Vicelantråd Roger Nordlund

PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1. Omedelbart. Vicelantråd Roger Nordlund PROTOKOLL Nummer Sammanträdesdatum 49 25.9.2015 Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Avdelningsjurist

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 14 oktober 2003 PE 329.

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 14 oktober 2003 PE 329. EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 14 oktober 2003 PE 329.884/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 Förslag till betänkande (PE 329.884)

Läs mer

18.10.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 277/23

18.10.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 277/23 18.10.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 277/23 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1024/2008 av den 17 oktober 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 2173/2005 om upprättande

Läs mer

Jämförelsetabell som avses i artikel 254

Jämförelsetabell som avses i artikel 254 vad gäller närmare regler avseende vissa bestämmelser i unionens tullkodex, bilaga 90 1 [937] BILAGA 90 Jämförelsetabell som avses i artikel 254 1. Godkänd ekonomisk aktör villkor och kriterier för beviljande

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.10.2018 COM(2018) 714 final 2018/0367 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Nederländerna att införa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT 23.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 343/65 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 15 december 2011 om fastställande av förteckningen över tredjeländer och territorier från vilka det är

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 22 juli 2003 (OR. en) 2001/0277 (COD) LEX 460 ENV 383 CODEC 955 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2003/65/EG OM ÄNDRING AV RÅDETS DIREKTIV 86/609/EEG

Läs mer

Yttrande över betänkandet En ny svensk tullagstiftning (SOU 2015:5)

Yttrande över betänkandet En ny svensk tullagstiftning (SOU 2015:5) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0282(COD) 12 februari 2004 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för utveckling 2014/0059(COD) 7.1.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för internationell handel över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.8.2011 KOM(2011) 516 slutlig 2011/0223 (COD) C7-0226/11 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 810/2009 av den 13

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET I. EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2016 COM(2016) 816 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Lägesrapport och tänkbara lösningar i fråga om den icke-ömsesidiga situationen

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR KLIMATPOLITIK

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR KLIMATPOLITIK EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR KLIMATPOLITIK Bryssel den 19 december 2018 Rev1 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER FÖRENADE KUNGARIKETS UTTRÄDE OCH EU-REGLERNA OM FLUORERADE VÄXTHUSGASER

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION 29.11.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 314/41 REKOMMENDATIONER KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 22 november 2011 om erkännande av utbildningsanstalter och examinatorer för lokförare i enlighet

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA

Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA om ändring av direktiven 2006/112/EG och 2008/118/EG vad gäller inkluderingen av den italienska

Läs mer

Standardisering. LLLLjgvjlll. Lars Erlandson, SP, TK 226

Standardisering. LLLLjgvjlll. Lars Erlandson, SP, TK 226 Standardisering LLLLjgvjlll Lars Erlandson, SP, TK 226 SIS jobbar med standarder och standardisering. Det är en framgångsrik och beprövad modell för att tillsammans med företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 Sammanfattning De frågor om märkning med ursprung som diskuterades ska inte tas vidare. Vid nästa möte avser kommissionen

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.9.2014 COM(2014) 580 final 2014/0274 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av det ändrade avtalet om inrättande av Allmänna

Läs mer