SWEPRO Dnr Tid: 4 mars 2009 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SWEPRO Dnr Tid: 4 mars 2009 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89"

Transkript

1 SWEPRO Dnr Handelsprocedurrådets ledamöter Protokoll handelsprocedurrådets 63:e möte Tid: 4 mars 2009 kl Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande: Bengt T Hansson, Nätverket för Elektroniska Affärer, NEA Tell Hermansson, Svenska ICC Pär Karlsson, Bankföreningen Christina af Klint, Svensk Handel Johan Krafft (Ordf.), Kommerskollegium Christina Rahlén, Utrikesdepartementet Sven-Åke Ström, Exportrådet Annelie Wengelin, Tullverket Kerstin Wiss Holmdahl, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SWEPRO-Kansliet: Linda Laszlo Sofia Persson Johan Pontén Frånvarande: Stefan Back, Transportindustriförbundet 1. Mötets öppnande Johan Krafft förklarade mötet öppnat. 2. Föregående mötesprotokoll Förra mötets protokoll godkändes av alla närvarande ledamöter efter att vissa överenskomna revideringar hade gjorts. P.O.BOX 6803, S S T O C K H O L M, SWED E N V I S I T I N G A D D R E S S : DROTTNINGGATAN 89 P H O N E , F A X P O S T A L GIRO ACCOUNT I N T E R N E T : h t t p : / / w w w. s w e p r o. o r g

2 3. Information från ledamöterna Johan Krafft informerade om den ekonomiska krisen ur ett handelsperspektiv och belyste med några nyckeltal att krisen är allvarligare än vad man hade förutsett. Enligt Konjunkturinstitutet har Sveriges export i januari 2009 sjunkit med 25 procent jämfört med samma tid i fjol. Japans export har sjunkit med motsvarande 45 procent. Emellertid visar alla tillväxtindikatorer på att detta mer eller mindra börjar planas ut nu och att kurvan inte pekar vågrätt neråt. Konjunkturinstitutet kommer därför att revidera ner dessa siffror. Man menar att botten kommer att ha nåtts under år 2009 med en fortsatt dålig utveckling under år Finansiell protektionism blir ett allt mer debatterat ämne, inte minst inom EU som skriver löpande rapporter i ämnet. Många länder för en protektionistisk politik i syfte att låta pengarna stanna i det egna landet. Exempelvis fick det amerikansk förslaget Buy American som riktar statligt stöd till specifika sektor (fordon i aktuella fallet). Detta leder i sin tur till konkurrenssnedvridning. Enligt Johan diskuteras det på vissa håll om denna finansiella kris kanske har lett oss in i en slags avglobalisering? Christina af Klint informerade om att: - EuroCommerce Steering Committee har vänt sig till Svensk Handel i ett brev med en förfrågan om hur de ser att man kan lösa finanskrisen. Svensk Handel har lyft fram följande punkter i ett brev som skickats till Xavier R Durieu, Secretary General på Euro Commerce Steering Committee: 1. Free Trade 2. Trade Facilitation and simplified rules 3. Payments and Credits to SME:s and simplified VAT-systems - Svensk Handel ska ha ett seminarium om immaterialrätt den 26 maj Där ska bland annat frågor som exempelvis hur bedömer man piratkopiering besvaras. - En marknadskontrollstudie (som bland annat tar upp frågor kring produktsäkerhet) håller på att analyseras av Svensk Handel och ett seminarium planeras om detta under Sveriges EU ordförandeskap. - Svenska Handel ska arrangera ett seminarium om säkerhet i samarbete med Rikspolisstyrelsen. Seminariet ska handla om stölder av gods i hela leveranskedjan. Bengt T Hansson informerade om att: - Det finns indikationer på att kurvorna pekar uppåt i den ekonomiska krisen. Efterfrågan på IT-konsulter sjunker men outsourcing och offshoring ökar med 6 procent.

3 - NEA har tagit fram ett e-handelsindex som mäter volymökning av e- handel mellan företag (B2B) i Sverige och som visar fem kvartal bakåt i tiden. Indexen mäter bara handeln inom Sverige och bygger på de största aktörerna som deltar i denna mätning. NEA:s e-handels Index bekräftar bilden av en växande e-handel mellan företag. Under 2008 ökade NEA:s index med 13 %. Ökningen är särskilt påtaglig det fjärde kvartalet med en uppgång om 8,5 %. Delvis kan skillnaden i ökningstakt mellan kvartalen förklaras med naturliga säsongsvariationer. Slutsatsen är ändå att e-handel mellan företag är på fortsatt stark frammarsch. Särskilt tydlig är ökningen av e-fakturering som under året ökat med hela 32 %. Många företag har redan en stor andel av sina inköp elektroniskt och det är därför naturligt att gå vidare med att ställa krav på sina leverantörer att skicka e-fakturor. - NEA kommer att arrangera en presentation av EU:s förslag avseende moms- och e-fakturahantering i april En analys kommer att göras för att se vad detta regelverk kan innebära för företag i Sverige. Man kan redan nu konstatera att det i slutändan kommer att bli en förenkling, vilket är ett steg i rätt rikting menar Bengt. Sven-Åke Ström informerade om att: - Exportchefsindex är en undersökning som Exportrådet gör i syfte att bedöma framtidens syn på export. Sammantaget har 225 företag intervjuats. Liksom Johan Krafft nämnde tidigare håller Sven-Åke med om att exportutvecklingen har planats ut något. Exportkonjunkturen har fortsatt försvagats men takten har avtagit. Många företag ser ljusare på marknaden i Asien än andra marknader. - Den 12 maj är det den stora Exportdagen på Kinateatern. En stor del av exportrådets personal deltar, även utlandsrepresentanter. Hela SWE- PRO är inbjudna till detta evenemang. Sven-Åke återkommer med en mer formell inbjudning framöver. - Det är fortsatt stor efterfrågan på Exportrådets tjänster, flera frågor berör outsourcing, inte minst till Kina och Indien. Tell Hermansson informerade om att: - ICC arrangerade ett seminarium om exportutsikter och finansiering den 19 februari Det var ett populärt och utsålt evenemang som fokuserade mycket på finansieringsproblematiken och hur bristen på finansiering sätter käppar i hjulet för företag och handeln. Tell menade att finanskrisen ingalunda är över och att botten inte är nådd ännu. Pär Karlsson menade att det inte stämmer att företag har svårt att erhålla krediter från banker och tycker att det är en felaktig bild som visas upp i medier. Siffror på utlåning visar att det inte alls har minskat utan tvärtom, menar Pär, har storföretagen börjat vända sig alltmer till svenska banker för lån (istället för som tidigare vända sig till utländska banker). - ICC avser att tillsammans med ett franskt institut starta ett projekt som går ut på att intervjua människor om hur de ser på framtidens finansbransch.

4 Christina Rahlén informerade om att: - Handelsministern har uppmärksammat finanskrisen och gjort uttalanden som lyfter fram vikten av frihandel. - Det finns inte mycket som tyder på att Doha-rundan kommer till ett avslut inom den närmaste tiden. En risk finns att USA:s demokrater kommer att vilja göra tillägg i DDA och det faktum att Indien går till val i april gör förmodligen att processen kan stanna av ytterligare. - Handelministern reser runt i EU för tillfället för att träffa kollegor inför Sveriges EU ordförandeskap. Just nu pågår en så kallad presidency mode inom UD-IH. - Det är för tillfället ett ansträngt budgetläge på UD. UD-IH ser över arbetsuppgifter och en del omprioriteringar har gjorts. En nyanställd person kommer att ansvara för WTO förhandlingarna om handelsprocedurer efter Christina, samt även ha ansvar för offentlig upphandling. För övrigt fortsätter Christina själv med UN/CEFACT frågorna och SWE- PRO till och med utgången av år Tell Hermansson undrade ifall man inom UD har uppmärksammat ITAavtalet (Information Technology Agreement) och frågan kring klassificeringen av mobiltelefoner. Christina svarade att man i Sverige har samarbetat med Finland i denna ITA-fråga och att det pågår diskussioner inom KOM. - Handel och klimat är högt prioriterade frågor inför ordförandeskapet. Bland annat kan man läsa om detta på handelsministerns blogg. Annelie Wengelin informerade om att: - WCO följer finanskrisens utveckling genom att skicka ut enkäter om import/exportuppgifter till sina medlemmar och kommer att göra detta fortlöpande. - Ett beslut har tagits om en övergångslösning vid föranmälan fram till 1 januari år Från den 1 juli 2009 ska exportdeklarationer skickas in elektroniskt med uppgifter för föranmälan. Det enda undantag som finns gäller de certifierade företag som vid direkt export använder en förenkling där man inte behöver underrätta tullen innan varje exportsändning. Övergångslösningen innebär att det fram till och med den 31 december 2010 är frivilligt att lämna föranmälan när den lämnas i form av en summarisk införsel- och utförseldeklaration. - Tullverkets Generaldirektör, Karin Starrin, kommer att besöka Nya Zeeland tillsammans med fem andra från Tullverket, i syfte att studera landets riskhantering. Nya Zeeland har kommit väldigt långt i riskhanteringsfrågor. - Samarbete med andra länder pågår om ömsesidigt erkännande av AEO systemen, exempelvis med Kina och Japan.

5 - Pilotprojekt pågår mellan Ryssland och EU avseende elektronisk överföring av information, vars syfte är att minska köerna vid gränsen. Sverige var det första landet att gå i operativ drift. Enligt Annelie fungerar systemet bra och det går i rätt riktning. - Sveriges EU ordförandeskap är en prioriterad fråga även inom Tullverket. Annelie själv kommer under ordförandeskapet att delta i bemanningen av den s.k. "svenska bänken" i Rådsarbetsgruppen för Tullunionen, vilken kommer att ledas av den svenska tullattachén i Bryssel, Mathias Grönlund. Inga särskilda svenska profilfrågor på tullområdet kommer att drivas på rådsnivå under ordförandeskapet, man kommer att fokusera på att driva de frågor som redan är aktuella framåt. Kerstin Wiss-Holmdahl informerade om att: - Det finansiella läget är tungt för vissa kommuner, vilket kan leda till att vissa projekt på e-handelsområdet senareläggs. Även SKL måste spara och se över sin budget. - SKL fortsätter istället med det redan initierade förenklingsarbetet av e- kommunikationsfrågor. Syftet med detta arbete är underlätta och förenkla e-kommunikationen mellan operatörer genom samtrafikavtal mellan köpare och säljare. - Arbete pågår med att driva de så kallade Kuvertfrågorna, vars mål är att man elektroniskt ska kunna läsa den slutliga adressaten, utan att kunna öppna hela den elektroniska försändelsen. Det ska med andra ord fungera som med vanliga kuvert som man skickar per post. - SKL studerar de EU-reglerna för moms, inklusive elektroniska signaturer, som syftar till att förenkla för företagen. - EU s expertgrupp för e-fakturering ska lämna in synpunkter i en Midterm Report of the EU Commission Expert Group on E-invoicing senast den 13 mars. - SKL fortfarande är engagerade i UN/CEFACT s standardiseringsarbete. Pär Karlsson informerade om att: - Bankföreningen engagerar sig, liksom SKL, i frågor som rör e- fakturering och en handlingsplan pågår för hur EU ska underlätta för e- fakturering (se ovan nämnda Midterm Report). - Bankföreningen informerar fortlöpande om det senaste inom finanskrisen i nyhetsbrev på hemsidan ( som intresserade kan prenumerera på. - Bankföreningen samarbetar med Rikskriminalstyrelsen med att förhindra kriminell verksamhet inom internationell handel. Man kallar det en finanskoalition mot barnpornografi. - Bengt T Hansson frågade Pär om Bankföreningen även planerar att agera mot elektroniska bedrägerier. Pär svarar att det ständigt pågår arbete kring att förhindra kortbedrägerier som det oftast handlar om.

6 4. Utredning om betalningsprocedurer och e-handel - Syfte och målsättning med projektet - Referens/arbetsgrupp Sekretariatet hade skickat ut ett projektförslag som presenterades av Sofia Persson. I diskussionen om projektförslag framkom följande: - Syftet med studien bör vara att visa på förenklingar och lyfta fram de vinster som finns att göra. Situationen för små och medelstora företag (SME:s) lyftes särskilt fram som intressant. - Flera ledamöter lyfte fram att området som studien avser täcka var för brett och att studien måste fokusera. Som input till det arbetet erbjöd Pär Karlsson att experter vid Bankföreningen kommer till SWEPRO och håller presentationer om olika ämnesområden som Bankföreningen arbetar med, t.ex. SEPA, betalningstjänster, standardisering etc. Christina Rahlén lyfte fram idén att kollegiet först börjar med att modellera en, eller flera, transaktioner för att visa vilka parter som är involverade, vilka problemen är och var flaskhalsarna finns. Bengt och Annelie påpekade att det är av vikt att ta med hela betalningskedjan, inklusive avgifter och moms. - Flera ledamöter underströk att studiens fokus bör vara på gränsöverskridande transaktioner eftersom SWEPRO:s fokus ligger på internationell handel. - Det finns förmodligen många studier skrivna om betalningar, så utmaningen för Kommerskollegiums utredare är att sålla i materialet och finna en bra ingång. Båda Tullverket och Bankföreningen påpekade att de har relevant material till studien. Sofia Persson sa att Kommerskollegium inledningsvis ska göra en förstudie vars syfte är att identifiera intressanta områden/problemställningar att fördjupa i en eventuellt mer omfattande studie. Kollegiet vill gärna ha en referensgrupp med deltagarna från SWEPRO och eventuellt andra intressenter knutna till utredningen. Kollegiet ska revidera projektförslaget och återkomma till SWE- PRO. 5. SWEPRO Issues in Focus 2 samt fortsättning Issues in Focus no ligger färdigt på svenska och engelska och kommer att publiceras på SWEPRO:s hemsida. Tema för detta andra Issues in Focus är 100 % Scanning. Ledamöterna uppmanades att sprida informationen och länka till SWEPRO:s hemsida från nyhetsbrev och hemsidor. Nästa Issues in Focus Två nya ämnesförslag lyftes fram:

7 - Att argumentera för vikten av fortsatta handelsprocedurförenklingar. DDA-förhandlingarna, inklusive TF-delen, befinner sig i ett osäkert skede och SWEPRO bör därför lyfta fram de stora vinter som kan komma från förenklade handelsprocedurer. Pappret bör också, om möjligt, koppla till den aktuella situationen med finansiell kris och nedgång i internationell handel. Arbetsnamn: Don t wait for a WTO Agreement to do trade facilitation - Att skriva något kopplat till utredningen om betalningsprocedurer. Kommerskollegium framhöll dock att vi bör vänta till utredningen påbörjats så att referensgruppen kan träffas och gemensamt hittat en intressant frågeställning. Syftet med Issues in Focus bör vara ge input till pågående beslutsprocesser. 6. Rapport från WTO förhandlingarna Christina Rahlén rapporterade från senaste mötet i WTO:s förhandlingsgrupp för handelsprocedurer den februari, Dessa förhandlingar är inte klappade och klara vilket man ibland kan få intryck av i den handelspolitiska debatten. Arbete återstår både på substansnivå (de tre GATT-artiklarna) samt implementeringsfrågor. Övergripande frågor som återstår att lösa är bl.a. hur WTO:s tvistlösningsmekanism ska appliceras; hur ett framtida WTO-avtal ska förhålla sig till existerande internationella standarder t ex från WCO ; vilken roll en WTO-kommitté ska ha. EU-kommissionen är pådrivande i förhandlingen och vill se fortsatt förhandlingsarbete, oaktat att förhandlingarna på andra central frågor som jordbruk och industrivaror ligger nere. Egypten och andra centrala länder motsätter sig dock en early harvest på handelsprocedurer. USA ligger lågt i förhandlingarna och driver inte på för att resultat ska nås. 7. Informationsbroschyr om SWEPRO Kansliet frågade ledamöterna om det fanns behov av ett informationsmaterial om SWEPRO i form av en broschyr. Ledamöterna efterfrågade ett sådant material. 8. Nästa mötesdatum SWEPRO-kansliet ska maila ut förslag på nya datum till ledamöterna (2 och 3 juni kl , nämndes som möjliga förslag) 9. Övriga frågor - UN/CEFACT Christina Rahlén meddelade att hon kommer att fortsätta att ha hand om UN/ECE och UN/CEFACT-frågor för UD:s räkning året ut och därmed också kvarstå som ledamot i SWEPRO. Hon redogjorde kortfattat för läget i UN/CEFACT och i UN/ECE. UN/CEFACT kommer att hålla forummöten i Rom i april, och i Saporo i slutet av september. Plenarmötet kommer att hållas i november.

Protokoll:SWEPRO:s 61:a möte, 22 sept. 2008

Protokoll:SWEPRO:s 61:a möte, 22 sept. 2008 PROTOKOLL SWEPRO 2008-10-29 Dnr.6-132-2008 Handelsprocedurrådet Protokoll:SWEPRO:s 61:a möte, 22 sept. 2008 Tid: 22 september 2008 kl. 13.00-16.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande:

Läs mer

2 Föregående protokolls godkännande

2 Föregående protokolls godkännande Protokoll Enheten för internationell handelsutveckling 2011-03-09 Dnr 5.4-2011/00266-3 Malin Gunnarsson Ljungkvist Enligt sändlistan Protokoll SWEPRO:s möte den 25 mars 2011 (71:a mötet) Plats: Närvarande:

Läs mer

SWEPRO 2008-12-18 Dnr 6-132-2008. Tid: 9 december 2008 kl. 12.00-15.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89

SWEPRO 2008-12-18 Dnr 6-132-2008. Tid: 9 december 2008 kl. 12.00-15.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 SWEPRO 2008-12-18 Dnr 6-132-2008 Handelsprocedurrådets ledamöter Protokoll handelsprocedurrådets 62:a möte Tid: 9 december 2008 kl. 12.00-15.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande: Stefan

Läs mer

Protokoll: SWEPRO:s 59:e möte, 21 februari 2008

Protokoll: SWEPRO:s 59:e möte, 21 februari 2008 PROTOKOLL SWEPRO 2008-02-21 Dnr.6-132-2008 Handelsprocedurrådet Protokoll: SWEPRO:s 59:e möte, 21 februari 2008 Tid: 21 februari 2008 kl. 12.00-15.00 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande:

Läs mer

Protokoll SWEPRO:s möte den 8 december 2011 (74:e mötet)

Protokoll SWEPRO:s möte den 8 december 2011 (74:e mötet) Enheten för internationell handelsutveckling 2011-12-14 Dnr 5.4-2011/00266-15 Malin Gunnarsson Ljungkvist För kännedom SWEPRO:s ledamöter Protokoll SWEPRO:s möte den 8 december 2011 (74:e mötet) Plats:

Läs mer

SWEPRO verksamhetsplan för

SWEPRO verksamhetsplan för SWEPRO verksamhetsplan för 2009 2011 Inledning Syftet med SWEPRO:s verksamhetsplan är att planera forumets arbete för perioden 2009 2011. Verksamhetsplanen avser också att förtydliga SWEPRO:s syfte och

Läs mer

Rapport från SWEPRO:s 77:e möte den 7 december 2012 - tema e-handel

Rapport från SWEPRO:s 77:e möte den 7 december 2012 - tema e-handel RAPPORT Enheten för internationell handelsutveckling 2012-12-07 Dnr 5.4-2012/01700-2 Malin Gunnarsson Ljungkvist Rapport från SWEPRO:s 77:e möte den 7 december 2012 - tema e-handel Den 7 december hölls

Läs mer

SWEPRO 2010-03-25 Dnr 6-40-2010. Tid: 7 december 2009 kl. 13.30-15.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89

SWEPRO 2010-03-25 Dnr 6-40-2010. Tid: 7 december 2009 kl. 13.30-15.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 SWEPRO 2010-03-25 Dnr 6-40-2010 Handelsprocedurrådets ledamöter Protokoll handelsprocedurrådets 66:e möte Tid: 7 december 2009 kl. 13.30-15.30 Plats: Kommerskollegium, Drottninggatan 89 Närvarande: Stefan

Läs mer

Redogörelse för Expertgruppens möten och beslut (februari-juni2013)

Redogörelse för Expertgruppens möten och beslut (februari-juni2013) Bilaga 2 till protokoll 2013-10-08 Expertgruppen för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Redogörelse för Expertgruppens möten och beslut (februari-juni2013) Expertgruppen för utvärdering

Läs mer

Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av ökade säkerhetskrav?

Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av ökade säkerhetskrav? Säkerhet i leveranskedjan: Hur påverkas handeln av ökade säkerhetskrav? CSI CSI PIP PIP Stairsec Stairsec BASC BASC Föranmälan EU Föranmälan EU ISPS ISPS ISO 28000 ISO 28000 SAFE Port Act SAFE Port Act

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Rapport om EU-kommissionens förslag till direktiv om ändringar i reglerna för fakturering inom EU 2009-06-18

Rapport om EU-kommissionens förslag till direktiv om ändringar i reglerna för fakturering inom EU 2009-06-18 NEA Nätverket för elektroniska affärer Rapport om EU-kommissionens förslag till direktiv om ändringar i reglerna för fakturering inom EU 2009-06-18 Förord Denna NEA-rapport handlar om viktiga av EU-kommissionen

Läs mer

The Swedish Alliance for Electronic Business. NEA Julkarameller 2009-12-09

The Swedish Alliance for Electronic Business. NEA Julkarameller 2009-12-09 The Swedish Alliance for Electronic Business NEA Julkarameller 2009-12-09 Lite om NEA s... Förändringsarbete Arbetsgrupperna Index e-handel B2B Övrigt Nätverket för Elektroniska Affärer NEA är en branschoberoende

Läs mer

ÖKAD OPTIMISM BLAND EXPORTFÖRETAGEN EMI (EXPORTCHEFSINDEX) FÖRSTA KVARTALET 2017

ÖKAD OPTIMISM BLAND EXPORTFÖRETAGEN EMI (EXPORTCHEFSINDEX) FÖRSTA KVARTALET 2017 ÖKAD OPTIMISM BLAND EXPORTFÖRETAGEN EMI (EXPORTCHEFSINDEX) FÖRSTA KVARTALET 17 BUSINESS SWEDEN, 14 FEBRUARI 17 Exportchefsindex, EMI, ökade till 58,2 det första kvartalet 17, från 55,5 det fjärde kvartalet

Läs mer

Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008

Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008 1 Formalia 1.1 Ordförande AnnaLisa Eneroth 1.2 Sekreterare

Läs mer

WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer

WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer WTO-avtalet om förenklade handelsprocedurer Första multilaterala avtalet sedan WTO bildades 1995 Syfte: Minska byråkratin och kostnaderna för internationell

Läs mer

Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010

Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010 Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 SFTI (Single Face

Läs mer

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar Niels Krabbe, Kommerskollegium 120330 Kommerskollegium och EU:s yttre handelspolitik Sammanställer svenska intressen,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM100. Utkast förhandlingsmandat för handelsoch investeringsavtal mellan EU och USA. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM100. Utkast förhandlingsmandat för handelsoch investeringsavtal mellan EU och USA. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Utkast förhandlingsmandat för handelsoch investeringsavtal mellan EU och USA Utrikesdepartementet 2013-05-17 Dokumentbeteckning KOM (2013) 316 Final Rekommendation till

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister 2007 Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors om att svenskt företag tog hem uppdrag att renovera FN Idag meddelades att Skanska har fått uppdraget att renovera FN:s högkvarter i New York.

Läs mer

Fullt drag i exporten EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2018 BUSINESS SWEDEN

Fullt drag i exporten EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2018 BUSINESS SWEDEN Fullt drag i exporten EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2018 BUSINESS SWEDEN Fullt drag i exporten EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2018 Layout/grafik: Business Sweden Communications Foto: Sid 1, www.istockphoto.com.

Läs mer

2 Förslag till stadgar och arbetsordning för Nationellt e-fakturaforum i Sverige

2 Förslag till stadgar och arbetsordning för Nationellt e-fakturaforum i Sverige NEA Nationellt e-fakturaforum i Sverige Minnesanteckningar från möte 2011-10-25 Tid: kl. 10-12 Plats: GS 1 Sweden, Stockholm Närvarande: Ulrica Storset, NEA Ordförande Lola Gahly, Sigma-Alnets Björn Sjögren,

Läs mer

Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15. Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén

Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15. Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15 Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén Aktuellt & Nyheter Svefaktura sprids mer och mer E-beställningar i staten Sveordern, ny standard för enkla

Läs mer

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare!

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare! En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer Vi gör e-affärer enklare! Mötesplatsen för e-affärer! Drygt 60 medlemmar organisationer, offentliga verksamheter, företag och experter

Läs mer

BUSINESS SWEDEN DJUPDYKNING FÖR ASIEN

BUSINESS SWEDEN DJUPDYKNING FÖR ASIEN BUSINESS SWEDEN DJUPDYKNING FÖR ASIEN EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2019 DJUPDYKNING FORTSÄTT SURFA FÖR ASIEN EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2019 PÅ TILLVÄXTVÅGEN MARKNADSINSIKT APRIL 2017 Layout/grafik:

Läs mer

Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005

Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005 Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet och

Läs mer

Seminarium och årsstämma Peter Fredholm

Seminarium och årsstämma Peter Fredholm Seminarium och årsstämma 2010 Peter Fredholm Agenda 09.30 Välkomna Status i BEAst, byggbranschen och omvärlden Periodisk fakturering Nordic erental 10.15 Fika 11.10 Fakturaportalen ebuild eupphandling

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 februari 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 februari 2018 (OR. en) Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 26 februari 2018 (OR. en) PUBLIC 6339/18 LIMITE JAI 126 COPEN 42 DROIPEN 20 CYBER 33 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura 130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura Agenda för dagen 1. Välkomna, intro & sallad Ulrica 2. Kort beskrivning av det fortsatta arbetet Karina

Läs mer

Icke lagstiftande verksamhet. - Lägesrapport - Diskussion. Dokumentbeteckning - Rättslig grund -

Icke lagstiftande verksamhet. - Lägesrapport - Diskussion. Dokumentbeteckning - Rättslig grund - Slutlig Kommenterad dagordning Näringsdepartementet 20151109 Kommenterad dagordning inför Jordbruks och fiskerådet den 16 november 2015 Icke lagstiftande verksamhet 4. Förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige

NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige Kerstin Wiss Holmdahl Sveriges Kommuner och Landsting NEA seminarium 25 januari 2007 1 Vårt nordeuropeiska

Läs mer

Frihandelsavtal skapar affärsmöjligheter

Frihandelsavtal skapar affärsmöjligheter Frihandelsavtal skapar affärsmöjligheter Anamaria Deliu 24 januari 2014, Stockholm Det ska handla om Varför förhandlar EU frihandelsavtal (FTA)? Vad innehåller ett frihandelsavtal? Förhandlingsprocessen

Läs mer

HÖGRE EXPORTTEMPERATUR

HÖGRE EXPORTTEMPERATUR HÖGRE EXPORTTEMPERATUR EMI (EXPORTCHEFSINDEX) FJÄRDE KVARTALET 16 BUSINESS SWEDEN, 17 NOVEMBER 16 Exportchefsindex, EMI, ökade till 55,5 det fjärde kvartalet, från 53,9 det tredje kvartalet. Att EMI ligger

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

NEA webinar

NEA webinar NEA webinar 2009-05-13 EU-kommissionens förslag till ändringar i momsdirektivet (2006/112/EC) Lars Dykert, LRD Revision och Rådgivning Agenda Bakgrund till EU-kommissionens förslag Kommissionens utredning

Läs mer

Protokoll fört vid Arbetsgruppen Nationellt efakturaforum

Protokoll fört vid Arbetsgruppen Nationellt efakturaforum Protokoll fört vid Arbetsgruppen Nationellt efakturaforum Nr: 3-2014 Datum: 2014-06-12 Plats: Svenska Bankföreningen, Stockholm Protokoll: Anna Amgren Närvarande: 1. Sarah Hysén, Swedbank 2. Johan Schmalholz,

Läs mer

Kommerskollegiums vision. Kommerskollegium. Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Kommerskollegiums uppdrag.

Kommerskollegiums vision. Kommerskollegium. Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Kommerskollegiums uppdrag. Kommerskollegium Kommerskollegiums vision Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik Fri och öppen handel med klara spelregler Lena Johansson Generaldirektör Kommerskollegiums uppdrag Disposition

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 29-30 november 2017 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade. WTO 1994 World Trade Organization. GATS 1994 General Agreement on Trade in Services

GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade. WTO 1994 World Trade Organization. GATS 1994 General Agreement on Trade in Services GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade WTO 1994 World Trade Organization GATS 1994 General Agreement on Trade in Services GATS ingår i ett större mönster Makt och kontroll flyttar utanför landets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

10044/17 ee/sk 1 DG G 2B

10044/17 ee/sk 1 DG G 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ordförandeskapet

Läs mer

Finansiella risker och lösningar

Finansiella risker och lösningar Finansiella risker och lösningar Jonas Rybring, Deputy General Manager Swedbank Shanghai Branch Shanghai 2008-03-10 1 Lång erfarenhet i Kina Swedbank har gjort affärer i Kina i över 20 år Representationskontor

Läs mer

Nationellt forum efaktura 130117

Nationellt forum efaktura 130117 Nationellt forum efaktura 130117 Agenda Va lkomna! Ulrica Storset Status i arbetsgrupperna: o Arb.grupp 1 Temperaturma tning o Arb.grupp2 Goda exempel o Arb.grupp3 Juridiska hinder o Arb.grupp 4 Standards

Läs mer

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet Dag 2017-08-30 Tid Plats Beslutande Övriga deltagande 08.00 09.20 ca Umeå folkets hus Christina Lidström,

Läs mer

EXPORTTEMPERATUREN SJUNKER EMI (EXPORTCHEFSINDEX) TREDJE KVARTALET 2016

EXPORTTEMPERATUREN SJUNKER EMI (EXPORTCHEFSINDEX) TREDJE KVARTALET 2016 EXPORTTEMPERATUREN SJUNKER EMI (EXPORTCHEFSINDEX) TREDJE KVARTALET 16 BUSINESS SWEDEN, 25 AUGUSTI 16 Exportchefsindex, EMI, föll till 53,9 det tredje kvartalet, från 58,8 det andra kvartalet. Trots nedgången

Läs mer

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-10-30 Dnr 4.1.1-2014/01167-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning

Läs mer

Kostnadsfria seminarier

Kostnadsfria seminarier Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 12 Mars 2009 Kostnadsfria seminarier Starter Diplom, stänger den 24 april Minikurser Tullverket: TullNytt nr 4 SEB: Det går visst att låna

Läs mer

Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna

Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna Sektor 3 Leksaker 3.A. Översyn av marknadskontrollen i sektorn Tillsyn 2010 2013 2010 2011 2012 2013 1. Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna 32* 13* 21* 35* 2. Antal underbyggda

Läs mer

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie 2009 : 2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie Byggindustrin är en konjunkturkänslig bransch som i högkonjunktur ofta drabbas av kapacitetsbegränsningar

Läs mer

EKN:s Småföretagsrapport 2014

EKN:s Småföretagsrapport 2014 EKN:s Småföretagsrapport 2014 Rekordmånga exporterar till tillväxtmarknader Fyra av tio små och medelstora företag tror att försäljningen till tillväxtmarknader ökar det kommande året. Rekordmånga exporterar

Läs mer

HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT

HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT 2 Den 31 oktober sker sannolikt Storbritanniens utträde ur EU, med eller utan ett avtal. En förlängning av deadline är dock fortfarande fullt möjlig. Oavsett om utträdet

Läs mer

Delårsrapport. januari mars 2014 REKORDSTOR GARANTIGIVNING TILL SMÅ- OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Delårsrapport. januari mars 2014 REKORDSTOR GARANTIGIVNING TILL SMÅ- OCH MEDELSTORA FÖRETAG Delårsrapport januari mars 2014 REKORDSTOR GARANTIGIVNING TILL SMÅ- OCH MEDELSTORA FÖRETAG Perioden i korthet Under kvartalet garanterade EKN 411 exportaffärer till ett värde av 7,4 (10,6) miljarder kronor.

Läs mer

BUSINESS SWEDEN DYSTRA EXPORTUTSIKTER

BUSINESS SWEDEN DYSTRA EXPORTUTSIKTER BUSINESS SWEDEN DYSTRA EXPORTUTSIKTER EXPORTCHEFSINDEX TREDJE KVARTALET 2019 DYSTRA FORTSÄTT EXPORTUTSIKTER SURFA EXPORTCHEFSINDEX TREDJE KVARTALET 2019 PÅ TILLVÄXTVÅGEN MARKNADSINSIKT APRIL 2017 Layout/grafik:

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018 Plats: Skype Tid: torsdag 16 augusti kl. 18.00. Närvarande: Anna Maria Resare, Annasara Jaensson (avvek kl. 19.05 vid punkt

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 3. Tillämpningen av prisstabilitetskriteriet

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 3. Tillämpningen av prisstabilitetskriteriet Kommenterad dagordning 2006-09-29 Finansdepartementet Peter Holmgren Ekofin-rådets möte den 10 oktober 2006 i Luxemburg - enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 27 september 1. Antagande

Läs mer

Utveckling på säkerhetsområdet under 2008.

Utveckling på säkerhetsområdet under 2008. 2008-10-06 Utveckling på säkerhetsområdet under 2008. En uppföljning av läget i initiativ för säkerhet i leveranskedjan I januari 2008 publicerade Kommerskollegium rapporten Säkerhet i leveranskedjan:

Läs mer

EXPORTTEMPERATUREN STIGER EMI (EXPORTCHEFSINDEX) ANDRA KVARTALET 2016

EXPORTTEMPERATUREN STIGER EMI (EXPORTCHEFSINDEX) ANDRA KVARTALET 2016 EXPORTTEMPERATUREN STIGER EMI (EXPORTCHEFSINDEX) ANDRA KVARTALET 16 BUSINESS SWEDEN, 17 MAJ 16 Exportchefsindex, EMI, fortsatte att öka det andra kvartalet till 58,8 från 56,9 det första kvartalet. Det

Läs mer

MARKT/2513/02 SV Orig. EN. UTKAST TILL BESLUT OCH SLUTSATSER VID FÖRSÄKRINGSKOMMITTÉNS 30:e SAMMANTRÄDE

MARKT/2513/02 SV Orig. EN. UTKAST TILL BESLUT OCH SLUTSATSER VID FÖRSÄKRINGSKOMMITTÉNS 30:e SAMMANTRÄDE MARKT/2513/02 SV Orig. EN UTKAST TILL BESLUT OCH SLUTSATSER VID FÖRSÄKRINGSKOMMITTÉNS 30:e SAMMANTRÄDE Bryssel den 16 april 2002 1. Dagordning Dagordningen för sammanträdet antogs. 2. Protokoll för det

Läs mer

EXPORTCHEFSINDEX EMI TREDJE KVARTALET 2015 25 AUGUSTI 2015 MAURO GOZZO, CHEFEKONOM

EXPORTCHEFSINDEX EMI TREDJE KVARTALET 2015 25 AUGUSTI 2015 MAURO GOZZO, CHEFEKONOM EXPORTCHEFSINDEX EMI TREDJE KVARTALET 15 25 AUGUSTI 15 MAURO GOZZO, CHEFEKONOM BUSINESS SWEDEN 25 AUGUSTI 15 EXPORTCHEFSINDEX AUGUSTI 15 Exportchefsindex (Export Managers Index, EMI) konstrueras av svaren

Läs mer

Branschgemensamt seminarium om fakturering och internationell handel. Torsdag 11 november 2004 Radisson SAS Södra Paviljongen, Vasagatan 1, Stockholm

Branschgemensamt seminarium om fakturering och internationell handel. Torsdag 11 november 2004 Radisson SAS Södra Paviljongen, Vasagatan 1, Stockholm Branschgemensamt seminarium om fakturering och internationell handel Torsdag 11 november 2004 Radisson SAS Södra Paviljongen, Vasagatan 1, Stockholm 08.30 Registrering och morgonkaffe med ostfralla 09.00

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08

Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08 Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08 1 Bakgrund om e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting? Hittills har kommuner och landsting infört

Läs mer

TRYCKET STIGER I EXPORTEN

TRYCKET STIGER I EXPORTEN BUSINESS SWEDEN TRYCKET STIGER I EXPORTEN EXPORTCHEFSINDEX ANDRA KVARTALET 2018 TRYCKET FORTSÄTT STIGER SURFA I PÅ EXPORTEN TILLVÄXTVÅGEN MARKNADSINSIKT EXPORTCHEFSINDEX APRIL ANDRA 2017KVARTALET 2018

Läs mer

BUSINESS SWEDEN AVSLAGET I EUROPA OCH ASIEN

BUSINESS SWEDEN AVSLAGET I EUROPA OCH ASIEN BUSINESS SWEDEN AVSLAGET I EUROPA OCH ASIEN EXPORTCHEFSINDEX ANDRA KVARTALET 2019 AVSLAGET FORTSÄTT SURFA I EUROPA OCH ASIEN EXPORTCHEFSINDEX ANDRA KVARTALET 2019 PÅ TILLVÄXTVÅGEN MARKNADSINSIKT APRIL

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Hängmatteläge på bostadsmarknaden

Hängmatteläge på bostadsmarknaden Sveriges största undersökning om bostadsmarknaden från Mäklarsamfundet Nr 3 2018 Hängmatteläge på bostadsmarknaden Barnfamiljer mest aktiva på marknaden Sammanfattning Sveriges största rikstäckande undersökning

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadskommittén. Dir. 2009:22. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2009

Kommittédirektiv. Finansmarknadskommittén. Dir. 2009:22. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2009 Kommittédirektiv Finansmarknadskommittén Dir. 2009:22 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2009 Sammanfattning av uppdraget Förutsättningarna för en väl fungerande och effektiv finansiell sektor i

Läs mer

Högtryck i svensk export

Högtryck i svensk export Högtryck i svensk export EXPORTCHEFSINDEX FJÄRDE KVARTALET 2017 BUSINESS SWEDEN, 16 NOVEMBER 2017 Högtryck i svensk export EXPORTCHEFSINDEX FJÄRDE KVARTALET 2017 Layout/grafik: Business Sweden Communications

Läs mer

Kvartal 1 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer. Manpower Employment Outlook Survey Sverige

Kvartal 1 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer. Manpower Employment Outlook Survey Sverige Kvartal 1 26 Manpower Arbetsmarknadsbarometer Manpower Employment Outlook Survey Sverige Manpower Employment Outlook Survey Sverige Innehåll Sverige 3 Regionala jämförelser Branschjämförelser Globalt 8

Läs mer

Plats och tid 1 (4) Sommarhagen Arbetsförmedlingen Östersund kl Försäkringskassan Kommunerna Landstinget Arbetsförmedlingen

Plats och tid 1 (4) Sommarhagen Arbetsförmedlingen Östersund kl Försäkringskassan Kommunerna Landstinget Arbetsförmedlingen PROTOKOLL från styrelsemöte 2011-09-19 Plats och tid 1 (4) Sommarhagen Arbetsförmedlingen Östersund kl 09-12 Försäkringskassan Kommunerna Landstinget Arbetsförmedlingen Per Sundin Torsten Medalen, ord

Läs mer

EU - utbildningar 2016

EU - utbildningar 2016 EU - utbildningar 2016 Allmänna EU-utbildningar Grundläggande EU-kunskap EU och Sverige Den lokala och regionala nivån i EU EU:s institutioner i praktiken Public Speaking Skills in an International Context

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 september 2010 Den globala ekonomiska krisens inverkan på Sveriges utrikeshandel Här kan du löpande följa

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen 12.3.2019 B8-0163/7 7 Skäl K K. Förhandlingarna om TTIP har tydligt visat att de politiska och ekonomiska villkoren för ett övergripande handelsavtal mellan EU och USA i detta skede inte är uppfyllda på

Läs mer

Tullverkets huvudkontor, Alströmergatan 39, Stockholm

Tullverkets huvudkontor, Alströmergatan 39, Stockholm Minnesanteckningar 1 (6) Kommunikationsavdelningen Datum Dnr Katarina Brodin 2014-04-30 STY 2013-721 Tel. 040-6613390 Ert datum Er referens katarina.brodin@tullverket.se 2014-04-29 Katarina Brodin MINNESANTECKNINGAR

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småbolags export till tillväxtmarknader

Småbolags export till tillväxtmarknader Småbolags export till tillväxtmarknader 2 Om undersökningen Studien är baserad på intervjuer med ca. 570 nyckelpersoner, främst VD:ar, på exporterade företag med följande kriterier: Småföretag:10-49 anställda,

Läs mer

Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till en inre marknadsakt

Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till en inre marknadsakt 1(5) Datum Diarienummer 2011-01-25 013-2010-4840 Dokumenttyp REMISSVAR Enheten för främjande och EU:s inre marknad Utrikesdepartementet Fredsgatan 6 103 39 STOCKHOLM Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Urstarka finanser hos svenska exportföretag

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Urstarka finanser hos svenska exportföretag AB Svensk Exportkredit Urstarka finanser hos svenska exportföretag 1 SEK:s Exportkreditbarometer juni 2018 SEK:s elfte Exportkreditbarometer med resultat från 200 exportföretag visar att: Exportföretagens

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM87. om ekonomiskt partnerskap mellan Europeiska unionen och Japan. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM87. om ekonomiskt partnerskap mellan Europeiska unionen och Japan. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan Europeiska unionen och Japan Utrikesdepartementet 2018-05-18 Dokumentbeteckning KOM (2018) 193 final Förslag till rådets beslut

Läs mer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Promemoria November 2018 Statsrådsberedningen Kansliet för samordning av EU-frågor Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Bakgrund I början av 2016 visade

Läs mer

PROTOKOLL styrelsemöte SAK

PROTOKOLL styrelsemöte SAK PROTOKOLL styrelsemöte SAK Lördag 9 juni 2018 kl. 09.00 16.00 Plats: SMO, Malmgårdsvägen 63 Närvarande: Frånvarande: Azadeh Rojhan Gustafsson Dag Klackenberg Helené Lackenbauer Shirin Persson Lotta Sjöström

Läs mer

E-fakturering och e-handel

E-fakturering och e-handel E-fakturering och e-handel Satsningar i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 7 mars 2006 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Privatpersoners kunskap om den inre marknaden Av de 500 privatpersoner som deltog i undersökningen är det 20 procent som handlat på distans, sökt sjukvård,

Läs mer

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-10 Dnr 4.1.1-2014/01724-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss av Miljödepartementets förslag till ändringar i svensk rätt

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2000-11-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Kommunledning Elektronisk Handel-Projektledning

Läs mer

Bygg- och Fastighetssektorn Seminarium NEA Delphi & Co, Regeringsgatan 30-32, Stockholm Olle Samuelson VD Beast AB IT-chef Tyréns AB

Bygg- och Fastighetssektorn Seminarium NEA Delphi & Co, Regeringsgatan 30-32, Stockholm Olle Samuelson VD Beast AB IT-chef Tyréns AB Bygg- och Fastighetssektorn Seminarium NEA Delphi & Co, Regeringsgatan 30-32, Stockholm Olle Samuelson VD Beast AB IT-chef Tyréns AB 2005-12-08 1 En kommunikationsprocess i förändring TRADITIONELLT ARBETSSÄTT

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-03-05 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 12-13 november 2015 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.1.2016 COM(2016) 17 final 2016/0006 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Nya Zeeland om samarbete och ömsesidigt

Läs mer

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 204 (OR. en) 5774/4 EJUSTICE 8 JUSTCIV 30 COPEN 296 JAI 90 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Rådets

Läs mer

På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden

På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden Utveckling 1-2:a tertialet 2015 Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46

Läs mer

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse Frihandel ger tillväxt Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse sverige och frihandeln En allt öppnare världshandel, tillsammans med ett stabilt regelverk och fungerande samhällsinstitutioner,

Läs mer

Är finanskrisen och lågkonjunkturen över? Cecilia Hermansson

Är finanskrisen och lågkonjunkturen över? Cecilia Hermansson Är finanskrisen och lågkonjunkturen över? Cecilia Hermansson Finanskriser: Bad policy, bad bankers and bad luck 2 The new normal Dopad BNP-tillväxt The great moderation Hög privat skuldsättning Låg offentlig

Läs mer

Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall, Metsäliitto Sverige AB

Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall, Metsäliitto Sverige AB 1 2004-12-09 Protokoll nr 37 Svenska PEFC Ek. för. Tid: 2004-12-08 Plats: LRF Skogsägarnas kontor, Stockholm Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall,

Läs mer

Aktuellt om tull och internationell handel

Aktuellt om tull och internationell handel Aktuellt om tull och internationell handel Descartes kunddagar 20 april 2018 i Särö Per Anders Lorentzon En bild från presentationen 2008 Aktuellt just nu Amerikansk handelspolitik NAFTA (Frihandelsavtal

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:215 Diarienr: 1998/3212. Mottagare: Kommunstyrelsen IT-frågor Inköp Kommunala bolag Det fortsatta arbetet med elektronisk handel

Cirkulärnr: 1998:215 Diarienr: 1998/3212. Mottagare: Kommunstyrelsen IT-frågor Inköp Kommunala bolag Det fortsatta arbetet med elektronisk handel Cirkulärnr: 1998:215 Diarienr: 1998/3212 Handläggare: Sektion/Enhet: Mottagare: Rubrik: Kerstin Wiss Holmdahl Civilrättssektionen Kommunstyrelsen IT-frågor Inköp Kommunala bolag Det fortsatta arbetet med

Läs mer

Den totala omsättningen under perioden beräknas vara euro.

Den totala omsättningen under perioden beräknas vara euro. Anbudsbegäran På Ålands hälso- och sjukvårds vägnar anhålles härmed om anbud på leverans av två defibrillatorer under år 2012 med option för ytterligare tre defibrillatorer 1.1.2013-31.12.2016 för den

Läs mer