Kvistofta Församling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvistofta Församling"

Transkript

1 Verksamhetsuppföljning 2013 Kvistofta Församling

2 2 Verksamhetsuppföljning Innehåll Kyrkoherden har ordet sidan 3 Kyrkorådets ordförande har ordet sidan 4 Mål för Kvistofta Församling sidan 5 Ekonomisk sammanfattning sidan 6 Verksamhetsplan, mål på verksamhetsnivå Grundläggande uppgift sidan 7 Övrig kyrklig verksamhet sidan 12 Styrning och ledning sidan 13 Stödjande verksamhet sidan 14 Begravningsverksamhet sidan 16 Sammanställning av verksamheter 2013 sidan 17 Investeringsuppföljning och större underhåll 2013 sidan 18 Rapporter Flerårsresultat jmf med budget sidan 19 Resultatsammanställning begravningsverksamhet sidan 20 Församlingsverksamhetens och begravningsverksamhetens resultat 2013 sidan 21 Vart tog pengarna vägen- analys sidan har en ny verksamhetsindelning enligt modell för verksamhetsindelning. Jämförelser med tidigare år på verksamhetsnivå är därför inte möjligt.

3 3 Kyrkoherden har ordet 2013 har varit ett spännande och utmanande år. Vi började året med uppdrag från kyrkofullmäktige att genomföra planerad verksamhet och samtidigt göra en allmän besparing på över kronor. Vid årets slut kan vi konstatera att vi lyckades genom att alla medvetet har ansträngt sig. Ordinarie personal har fördelat om arbetet vid vakanser och sjukdom. Vi fick också möjligheten till förstärkning genom att anställa en diakoniassistent 50 % vid en tjänstledighet inom diakonin. Året har också präglats av kyrkovalet i september, där församlingen för första gången hade en enda lista i det lokala valet. En del undrande reaktioner har uttryckts för att vi enbart har en lista. Våra förtroendevalda vill visa på enheten i att alla har som mål att arbeta för församlingens bästa, med alla åldrars behov för ögonen då beslut fattas om budget och verksamhet. I det lokala valet fanns möjligheten att kryssa en kandidat man verkligen önskade som ledamot i Kvistofta församlings kyrkofullmäktige. I valen till stiftsstyrelsen och kyrkomötet fanns många nomineringsgrupper att välja mellan. Vi har haft en varierad verksamhet för alla åldrar i församlingen. Småbarnscafé för hemmavarande föräldrar med små barn, läxläsningshjälp, skolbarnsverksamhet, körer för alla åldrar, bibelstudiegrupp, internationellt arbete, konfirmationsläsning under både terminstid och sommarlov, ledarskola och ungdomsverksamhet, Musik i sommarkväll, gudstjänster för alla åldrar, Café Fritt fram för äldre, enskilda samtal och socialt stöd för de som vänt sig till församlingen och bett om hjälp. Under hösten har vi påbörjat, om än i liten skala, en reflektion och kartläggning av möjligheten att utveckla erbjudande om fördjupning i kristen tro för vuxna. En ny verksamhet introducerades för äldre genom att vi startade en seniorkör, Stämbandet. Vid årets slut fastlades budgeten för kommande år, där ett generöst arv till diakonin medförde att våra förtroendevalda beslutade att utvidga och säkra bemanningen inom diakonin med hjälp av avkastningen på arvet. Vi kan se framtiden an med både tillförsikt och hopp, genom att vi har så många goda medarbetare. Anställda, volontärer och församlingsbor som gemensamt arbetar för ett gott och meningsfullt församlingsliv. Rydebäck den 19 februari 2014 Anna Eklund Kyrkoherde

4 4 Kyrkorådets ordförande har ordet Sedan förra kyrkovalet, 2009, har de gamla församlingarna Kvistofta, Glumslöv, Bårslöv och Fjärestad slagits samman till Kvistofta Församling. Denna sammanslagning diskuterades mycket och många var oroliga för att just deras församling skulle försvinna i den stora församlingen. Jag upplever att denna oro har visat sig vara obefogad. Kyrkogrupperna gör ett viktigt arbete och bidrager med en positiv utveckling i alla hörn av vår församling. Valet 2013 var speciell på många sätt. Vi förtroendevalda ansåg att kyrkans uppdrag var så väsentligt att vi bestämde oss för att gå fram med en gemensam lista utan eventuella partitillhörigheter. Kandidaternas partitillhörighet fann vi vara av mindre intresse. Det väsentliga är att vi alla har ett gemensamt mål, att utveckla den Kristna kyrkans arbete med huvuduppdraget. GUDSTJÄNST, UNDERVISNING, DIAKONI och MISSION. Diakonin är en viktig verksamhet och vi är mycket tacksamma över det generösa arvet som vi fick. Det möjliggör att vi har kunnat säkra diakonins verksamhet framöver. När jag blickar tillbaka på 2013 känner jag både glädje och stolthet över att få leda Kvistofta församlings kyrkoråd. Vi har en enastående personal och många frivilliga medarbetare som gör ett fantastiskt arbete för att utveckla vår församling i enighet med vårt Kristna uppdrag. Olle Wredström

5 5 Mål för Kvistofta församling Gudstjänst Vi har som mål att fira gudstjänster där det kristna budskapet är tydligt genom att - fira gudstjänst på olika dagar och olika tider - fira olika typer av gudstjänster - de gudstjänstformer vi har ska främja delaktighet och engagemang för alla i gudstjänsten Undervisning Vi har som mål att erbjuda undervisning för alla åldersgrupper genom att - skapa mötesplatser för människor där samtal kan föras - dela kristen tro och kristet liv i olika former, med olika uttryckssätt Diakoni Vi har som mål att - skapa mötesplatser och förutsättningar för gemenskap - ge stöd där människor är i livet - eftersträva ett diakonalt förhållningssätt i församlingens gudstjänster och undervisning - se till individens behov i församlingens verksamhet Mission Vi har som mål att - som en del av den världsvida kyrkan, bära ut evangelium genom att fira gudstjänst, erbjuda undervisning och leva i diakoni. - leva i GUD.

6 6 Ekonomisk sammanfattning Årets resultat Församlingen visar ett positivt resultat för verksamhetsåret på tkr vilket är tkr bättre än budgeterat. Detta kan bland annat härledas till vakanser inom personalkåren. Vi har under 2013 inte haft full bemanning inom kyrkomusiken, diakonin, församlingshemsvaktmästarna och barnverksamheten. Vi har fått tillbaka 367 tkr från Fora från 2007 och 2008 års inbetalningar. Budgeterat resultat tkr Resultat tkr Kyrkoavgiften 2013 var 96 öre och begravningsavgiften var 22 öre. Begravningsverksamheten Budgeterat resultat tkr Resultat tkr Begravningsverksamhetens ackumulerade resultat är -964 tkr. Den negativa avvikelsen mot budget, uppgående till -361 tkr, är hänförlig till mer utfört arbete på kyrkogårdarna än planerat såsom avloppskostnader till kyrkogården, renovering av omklädningsrum och tillgänglighetsanpassning av kyrkogården. Utgående ackumulerat resultat i förhållande till begravningsavgiften är 16 %( -4 %). Målkapital Eget kapital 31/ Årets resultat Summa eget kapital Målkapital Eget kapital utöver målkapital tkr tkr tkr tkr tkr Under 2013 har vi bokfört enligt den nya verksamhetsplanen, vilket innebär att vi fokuserar mer på kärnverksamheten inom kyrkan och kan göra bättre analyser på vad kärnverksamheten kostar.

7 7 Verksamhetsuppföljning på verksamhetsnivå Grundläggande uppgift - församlingsverksamhet Vår vision och programförklaring Visionen för hela församlingsarbetet och all kommunikation är att människor ska bli sedda, berörda och engagerade. Verksamhetsgemensamt Budget tkr Utfall Kyrkoavgiften: Budget tkr Resultat tkr Ekonomisk utjämning: Budget tkr Resultat tkr Kyrko- och begravningsavgiften beräknas på det preliminära taxeringsutfallet i september. Budgeten fastställs först i oktober och därför kan det slutliga taxeringsutfallet inte följas när budgeten beslutas. Prästlönetillgångarna är stiftelseliknande förmögenheter. 50 % av avkastningen går till andelsägande församlingar och 50 % går till det inomkyrkliga utjämningssystemet. Kvistofta församling har andelar och utdelningen för 2013 beräknas till 300 kr/andel. Under verksamhetsgemensamt har vi haft odefinierbar pott på +518 tkr som har lagts in som en kommande besparing. Budgetberedningen bedömer att personalkostnader inte kommer att nå upp till sin budgeterade nivå pga. till exempel kommande sjukskrivningar, föräldraledigheter eller uppsägningar på egen begäran. Kyrkoavgiften blev 130 tkr mer än budgeterat och den odefinierbara potten på +518 tkr sparade vi in på framför allt personalkostnader genom vakanser inom diakonin, kyrkomusiker, barnverksamheten och församlingshemsvaktmästarna. Volontärverksamhet Budget tkr Utfall Kontinuerlig rekrytering, utbildning och fortbildning av församlingens volontärer. På grund av att vår socionom varit föräldraledig större delen av terminen har inte allt anslag använts och våra kyrkogruppers kostnader har hållit sig inom budget.

8 8 Gudstjänster Budget tkr Utfall erbjuda gudstjänster på olika dagar och olika tider erbjuda olika typer av gudstjänster fira gudstjänster där det kristna budskapets kärna är tydlig de gudstjänstformer vi har skall befrämja delaktighet och engagemang för alla i gudstjänsten. Tacksägelsedagen På grund av att den ökade semesterlöneskulden bokfördes på gudstjänster blev utfallet högre än budgeterat. Genomsnittlig kostnad( ej fastighetskostnader) per gudstjänst kr. Kyrkliga handlingar Budget tkr Utfall Vi vill vid livets särskilda tillfällen finnas till för människor i alla åldrar och skapa rum för människors sorg och glädje i ord, ton och handling utifrån evangeliet om Jesus Kristus. Kostnaderna för ljus och blommor mm har hållit sig inom budget. Barnverksamhet Budget tkr Utfall Vi vill att barnfamiljerna i Kvistofta församling blir medvetna om att Svenska kyrkan finns som ett stöd i föräldraskapet och i att föra kristen tro vidare till nästa generation. Kyrk vandring i Fjärestad På grund av vakanser inom barnverksamheten har kostnaderna blivit lägre än budgeterat. Fritidsledartjänsten minskades med 20 % på grund av utökning av musikpedagogtjänsten med 20 %. Sommar- och jul-festen var inte budgeterad, därav lite dyrare verksamhetskostnader. Verksamheten totalt slutade på 43 tkr i överskott.

9 9 Ungdomsverksamhet Budget tkr Utfall Vi vill sprida och fördjupa evangeliet till församlingens ungdomar efter deras konfirmationstid. Se, bekräfta och ta våra ungdomar i bruk i vår församling. Musikpedagogen har fått utökad tjänst med 20 % och tagit över en kör som vår kyrkomusiker i Bårslöv hade tidigare och därav en viss ökning på personalkostnaderna. Lägerkostnaden var lägre än budgeterat på grund av att de flyttades till våren 2014 istället. Konfirmandverksamhet Budget tkr Utfall Det här vill vi! Kunskap om och erfarenhet av kristen tro och kyrkans liv handlar om de livsfrågor vi människor bär på. Möjligheter att utifrån egna livsfrågor utforska och pröva kristen tro. Förtrogenhet med gudstjänst och andakt. Redskap att forma en trygg identitet, utvecklas andligt och känslomässigt. Livsglädje och framtidshopp. En erfarenhet av gemenskap i konfirmandgruppen och i församlingen. Möjlighet att gestalta kyrkans budskap och närvaro i samhället och i världen. Redskap att relatera kristen tro till andra livsåskådningar samt att visa respekt mot människor med annan övertygelse. Konfirmander Ett av vintergruppernas läger har flyttats till våren istället för på hösten, detta kommer att märkas i 2014 års budget och det medför lägre verksamhetskostnader för Ökad semesterlöneskuld och högre personalkostnader i samband med läger mm medförde att budgetens anslag inte kunde hållas konfirmerades 84 konfirmander, genomsnittslig kostnad per konfirmand är kr.

10 10 Vuxenverksamhet Budget tkr Utfall Vi vill erbjuda mötesplatser för vuxna där en öppen och inkluderande gemenskap kan byggas med Gud och med människor. Under året har vi planerat och genomfört 4 större föreläsningar. Intäkterna blev inte så höga som budgeterat, det blev å andra sidan inte heller kostnaderna. Diakonal verksamhet Budget tkr Utfall skapa mötesplatser och förutsättningar för gemenskap utveckla nätverk mellan kyrka och samhälle ge stöd i utsatta livssituationer visa på diakonin i gudstjänsten Under 2013 har diakonin i Kvistofta församling fått ett arv på 4,8 miljoner. Detta har medfört att församlingen kan utöka sin personal inom diakonin och i slutet av hösten 2013 kunde vi anställa en diakoniassisten på 50 %. Underskottet på 250 tkr beror på en föräldraledighet i 7 månader. Mission Budget tkr Utfall visa att det är viktigt att hjälpa människor i nöd över hela världen arbeta för att gestalta gemenskap, delaktighet och ansvarstagande i missionsuppdraget varje anställd i sin verksamhet ger information om missionsuppdraget i alla länder sprida kunskap om att vår kyrka finns och bära ut evangeliet i vår församling

11 11 Stor avvikelse med stor andel oanvända medel. Medlen för mission ska användas till Internationella gruppen, dess aktiviteter och utbildning. Under förra året deltog ingen av medlemmar i någon utbildning som kostade något. Däremot anordnade man flera aktiviteter, bl a Psalmodifestival och Livsloppet. Totalt samlades det in 23 tkr till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete.

12 12 Övrig kyrklig verksamhet Konsertverksamhet Budget tkr Utfall Vi vill erbjuda våra församlingsbor konserter av hög kvalité några gånger per år. Under 2013 har vi haft sex konserter och anslaget har räckt för året. Konsert i Kvistofta Kyrka Övrig verksamhet - kör Budget tkr Utfall Att med musik sprida budskapet inom gruppen som sedan ger det vidare. Under året har gospelkören deltagit i en sångmetodkurs i Chicago och kostnaden för kursen har hållit sig inom budget. Körmedlemmarna bekostade resan själva. Det totala köranslaget har räckt till körernas kostnader. En seniorkör har startats i församlingen. Övrig verksamhet vägkyrka Budget tkr Utfall Två veckor om året ordnas vägkyrka i Glumslöv. År 2013 uppmärksammas vägkyrkans 20 års jubileum. Under 2013 har vi haft två veckor med vägkyrka i Glumslöv. Serviceverksamhet Budget tkr Utfall Gravskötsel tecknade efter år Serviceverksamheten har gett ett överskott om man ser till de externa kostnaderna. Verksamhetens resultat vid beräkning av interna kostnader visar ett resultat på -76 tkr. Vilket inte ger full täckning av kostnaderna men för 2014 är skötselavgifterna höjda. Skattepliktig rörelse Budget tkr Utfall Arrende i Bårslöv. Fastighets- och lokaluthyrning Budget tkr Utfall Våra församlingshem hyrs ut till församlingsbor enligt gällande reglemente. Något mindre intäkter än vi budgeterat.

13 13 Styrning och ledning I verksamhetsområdet styrning och ledning redovisas de styrnings- och ledningsfunktioner som fastställs av kyrkoordningen. Kyrkofullmäktige är församlingens högsta beslutande organ. Kyrkorådet som är församlingens styrelse skall ha omsorg om församlingslivet och ansvarar för att församlingens grundläggande uppgift blir utförd. Revisionen skall enligt lagstiftning och god redovisningssed granska församlingens verksamhet och ekonomi. Kyrkoherden ansvarar för den övergripande strategiska ledningen av all verksamhet. Tillsammans med arbetsutskottet planerar och leder kyrkoherden arbetet med övergripande operativa frågor. Styrning och ledning Budget 2013 Utfall 2014 Strategisk styrning - övergripande Kyrkofullmäktige Kyrkoråd Revision Kyrkoval Summa Avvikelsen beror på att kyrkorådet har 150 tkr i oförutsedda kostnader som har använts till köket i Rydebäck men beloppet ligger kvar på kyrkorådets verksamhet. Kyrkovalet genomfördes och kostnaderna höll sig inom budget. Kyrkofullmäktige höll två extra möten 2013 därav en liten avvikelse.

14 14 Stödjande verksamhet Församlingens gemensamma administration och verksamhetsstöd är främst kostnader för församlingsexpedition och förvaltning, personaladministration, annonsering och övrig gemensam administrativ verksamhet. Kyrkan används i huvudsak till kyrkliga handlingar och gudstjänster. Annan verksamhet såsom körövningar och konfirmandundervisning kan också förläggas till kyrkan. Kyrkan ska hållas öppen i möjligaste mån. Samtliga fastigheter och dess inventarier hålls i gott och funktionellt skick, liksom ljudanläggning, belysning mm. Kvistofta kyrka Rydebäcks kyrka

15 15 Bårslövs kyrka Fjärestads kyrka Glumslövs kyrka Stödjande verksamhet Budget 2013 Utfall 2013 Församlingsadm o verksamhetsstöd Verksamhetsstöd-församlingshem Gemensamma kostn o adm Kyrkor o kapell Kyrkor o församl.lokaler i gem. byggn Övriga fastigheter -församlingshem Finansiella poster Summa Församlingsadministrationen och verksamhetsstöd Församlingsadministrationen blev något dyrare än budgeterat, en vikmaskin köptes in och bokningssystemet fick anpassas till det nya styr och värmesystemet vilket medförde extra kostnader. Personalkostnaderna blev också dyrare än budgeterat. Gemensamma kostnader och administration Anledningen till att gemensamma kostnader och administration avviker så mycket beror på att vi har fått en återbetalning från Fora på 367 tkr som vi ej budgeterat. Personalkostnaderna har varit lägre än budgeterat pga föräldraledighet. Kyrkor, församlingshem mm De totala fastighetskostnaderna blev lägre än budgeterat. Köket i Rydebäck renoverades, tillgänglighetsanpassningen av Kvistofta påbörjades och kommer att avslutas 2014, stormarna orsakade en hel del arbete och kostnader men som betalades av vårt försäkringsbolag. Styr- och värme-systemet kommer att installeras 2014 och inte 2013 som budgeterat. Våra finansiella investeringar Fasträntekonto 3 års ränta 3,15 % Fasträntekonto 5 års ränta 3,70% Ethos Räntefond Sparbanken Öresunds fonder Bankkonto på Handelsbanken Förvaltade värdepapper(stiftelsernas) tkr tkr tkr 470 tkr tkr tkr

16 16 Begravningsverksamhet Kvistofta församling är huvudman för begravningsverksamheten inom församlingens geografiska område. Begravningsverksamheten finansieras av begravningsavgiften. Begravningsavgiften får inte användas till annat än de uppgifter som anges i begravningslagen. Inom serviceverksamheten redovisas all verksamhet på kyrkogårdarna som inte ingår i begravningsverksamheten enligt begravningslagen. Gravskötsel som inte täcks av begravningsverksamheten bekostas av gravrättsinnehavaren. Församlingens begravningsavgift är 0,22 öre Begravningsavgiften(budgeterad på begravningsverksamheten Budget tkr Resultat tkr Kyrko- och begravningsavgiften beräknas på det preliminära taxeringsutfallet i september. Budgeten fastställs först i oktober och därför kan det slutliga taxeringsutfallet inte följas när budgeten beslutas. Mål Vi vill att kyrkogården används för gravplatser, kulturhistoriska gravplatser. Den skall vara en vacker plats och skötas noggrant till medborgarnas belåtenhet. Begravningsverksamhet Budget 2013 Utfall 2014 Verksamhetsgemensamt BV Gravsättning o kyrkogårdsskötsel (-721) Fastigheter o mark BV Summa (-190) Begravningsavgiften blev något högre än budgeterat, men totalt sett för begravningsverksamhetens resultat dvs inkl interna kostnader gick begravningsverksamheten med ett negativt resultat på -721 kr mot budgeterat -361 tkr(se bifogad rapport på sidan ). De kostnader som varit dyrare än budgeterat är personalkostnaderna, avloppskostnader till kyrkogården, renovering av omklädningsrum och tillgänglighetsanpassning av kyrkogårdar.

17 17 Sammanställning verksamheter budget och utfall 2013 Sammanställning verksamheter Budget 2013 Utfall 2014 Verksamhets gemensamt församlingsverksamhet Volontärverksamhet Gudstjänster Kyrkliga handlingar Barnverksamhet 0-12 år Ungdomsverksamhet år Konfirmandverksamhet Vuxenverksamhet Diakonal verksamhet Mission Konsertverksamhet Övrig verksamhet- kör Övrig kulturverksamhet-vägkyrka Serviceverksamhet Skattepliktig rörelse 3 3 Fastighets- och lokaluthyrning Strategisk styrning - övergripande Kyrkofullmäktige Kyrkoråd Revision Kyrkoval Församlingsadm o verksamhetsstöd Verksamhetsstöd-församlingshem Gemensamma kostn o adm Kyrkor o kapell Kyrkor o församl.lokaler i gem. byggn Övriga fastigheter -församlingshem Finansiella poster Verksamhetsgemensamt BV Gravsättning o kyrkogårdsskötsel Fastigheter o mark BV Summa

18 18 Investerings- och större underhållsbudget Investeringar Begravningsverksamhet Budget 2013 Utfall 2013 Nya maskiner 50 tkr 50 tkr 2 små traktorer 800 tkr 800 tkr Handikappsanpassning av Kvistofta kyrkogård 150 tkr pågående arbete Församlingsgårdar och kyrkor Styr- och värmesystem 800 tkr 0 kr kommer 2014 Nya elradiatorer 0 kr 70 tkr Piano Fjärestad 35 tkr 0 kr kommer 2014 Inventarier kök Rydebäck 50 tkr 38 tkr Ny server 38 tkr 82 tkr Sakristian Rydebäck 100 tkr 116 tkr Kyrkorådets förfogande Budget för oförutsedda investeringar 250 tkr Delvis använt Större underhåll/kostnader Omkalkning och underhåll 200 tkr 0 kr- kommer 2014 kyrka 3 kontorsstolar 20 tkr 20 tkr Underhåll kök Rydebäck 100 tkr 191 tkr(använt kyrkorådets förfogande)

19 19 Resultat jmf med budget Rapporter Budget Resultat Budget Resultat Budget Resultat Verksamhetens intäkter Kyrkoavgift , , , , , ,0 Begravningsavgift 5 650,5 Not 5 654, , , , ,6 Ekonomisk utjämning ,3 Not , , , , ,0 Utdelning från 296,0 Not 380,4 380,0 380,4 380,0 380,4 prästlönetillgångar Erhållna gåvor och bidrag 2,0 Not 495,0 62,0 348,0 2, ,7 Övriga verksamhetsintäkter 882, , , ,1 821,0 965,3 Summa verksamhetens , , , , , ,0 Verksamhetens kostnader Personalkostnader ,6 Not , , , , ,9 Av- o nedskrivningar av , , , , , ,9 Övriga externa kostnader ,9 Not , , , , ,6 materiella anläggningstillgångar Övriga Summa verksamhetens 0, ,9 0, ,9 0, ,0-0, ,7 0, ,3-40, ,6 kostnader Förändr av 0,0 Not 216,7 0,0 43,2 0, ,7 ändamålsbestämda medel Eliminering av 1 180,0 Not 749,4 716, ,2 361,3 720,5 begravningsverksamhetens resultatpåverkan Verksamhetens resultat -300, ,8-11,1-337,7-419, ,2 Resultat från finansiella investeringar Resultat fr finansiella 0,0 0,4 0,0 0,4 0,0 52,7 anläggningstillgångar Övr ränteintäkter o liknande 300,0 117,4 50,0 304,3 300,0 157,5 resultatposter Räntekostnader o liknande 0,0-0,7 0,0-2,2-1,0-23,2 resultatposter Årets resultat 0, ,9 38,9-35,2-120, ,3

20 20 Begravningsverksamhets resultat- budget 2013, 2012, utfall 2013, 2012 och 2011 Verksamhetens intäkter Budget 2013 Utfall 2013 Budget 2012 Utfall 2012 Utfall 2011 Begravningsavgifter Övriga intäkter Summa verksamhetsintäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Övriga kostnader Av- och nedskrivningar av materiella anläggningstillgångar Summa verksamhetskostnader Finansiella poster Ränteintäkter Räntekostnader Begravningsverksamhetens resultat Begravningsverksamhetens ackumulerade resultat Ingående ackumulerade resultat Årets resultat för begravningsverksamheten Utgående ackumulerade resultat

21 21 Församlingsverksamhetens och begravningsverksamhetens budget/resultat Resultat Begravningsverksamhet Församlingsverksamhet Totalt Budget13 Utfall 2013 Budget13 Utfall 2013 Budget13 Utfall 2013 Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Verksamhetens resultat För. ändamålsbestämda medel Resultat från fin. inv Årets resultat

22 22 Vart tog pengarna vägen? Den löpande verksamheten Resultat efter finansiella poster Justering för poster som inte ingår i kassaflödet Avskrivningar Ökning av avsättning Resultat vid försäljning av anläggningstillgångar Övriga poster som inte ingår i kassaflödet 0 0 Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital Kassaflöde från förändring i rörelsekapital, långfristig gravskötselskuld och ändamålsbestämda medel Ökning(-)/Minskning (+) av kortfristiga fodringar Ökning(+)/Minskning (-) av kortfristiga skulder Ökning(+)/Minskning (-) av långfristig gravskötselskuld Ökning(+)/minskning(-) av ändamålsbestämda medel Kassaflöde från den löpande verksamheten Investeringsverksamheten Förvärv av materiella anläggningstillgångar Försäljning av materiella anläggningstillgångar Förvärv av finansiella anläggningstillgångar Försäljning av finansiella anläggningstillgångar Kassaflöde från investeringsverksamheten Årets kassaflöde Likvida medel vid årets början Likvida medel vid årets slut Specifikation av likvida medel Kassa och bank Summa

KVISTOFTA FÖRSAMLING VERKSAMHETSUPPFÖLJNING 2014

KVISTOFTA FÖRSAMLING VERKSAMHETSUPPFÖLJNING 2014 KVISTOFTA FÖRSAMLING VERKSAMHETSUPPFÖLJNING 2014 2 Verksamhetsuppföljning Innehåll Kyrkoherden har ordet sidan 3 Kyrkorådets ordförande har ordet sidan 4 Mål för Kvistofta Församling sidan 5 Ekonomisk

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 1 Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10 Antagen av Kyrkofullmäktige 2014-11-25 Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 2 Församlingsinstruktion, en sammanfattning För Landvetter och Härryda församlingar

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Kyrkfakta 2007 Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Jörgen Emanuelsson, Svenska kyrkan i Göteborg Christine Löfvenberg, FM Konsulterna jorgen.emanuelsson@svenskakyrkan.se

Läs mer

Kansliet, Kyrkogränd 14, Tyresö

Kansliet, Kyrkogränd 14, Tyresö SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kyrkoråd Sida 1 (5) Plats och tid Beslutande Bollmoradalens församlingscentrum, sammanträdesrummet. onsdagen den 5 mars 2014, kl 18.00 19.00 Iréne Pierazzi, ordförande

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

En beskrivning av Lidköpings församlings ekonomiska förutsättningar inför kommande år, samt en prognos inför de efterföljande två åren.

En beskrivning av Lidköpings församlings ekonomiska förutsättningar inför kommande år, samt en prognos inför de efterföljande två åren. 2015 BUDGET 2015, FLERÅRSPROGNOS 2016-2017 En beskrivning av Lidköpings församlings ekonomiska förutsättningar inför kommande år, samt en prognos inför de efterföljande två åren. 1 INNEHÅLL LIDKÖPINGS

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

Delårsrapport. Jan augusti 2012 Informationscentrum

Delårsrapport. Jan augusti 2012 Informationscentrum Delårsrapport Jan augusti 2012 Informationscentrum Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet

Läs mer

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD!

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! Utdrag ur Handlingsplan för dopuppföljning 0-18 år i Vantörs församling 2011 Omvärldsbeskrivning av Vantörs församling ur perspektivet Barn & Unga Vantörs församling 1957 delade

Läs mer

Delårsrapport jan-aug 2011 563 Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan-aug 2011 563 Lunnevads folkhögskola Delårsrapport jan-aug 2011 563 Lunnevads folkhögskola 2011-09-20 sidan 2 av 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Uppföljning av verksamhet och resultat 4

Läs mer

Aro(s)bladet. Älska din nästa

Aro(s)bladet. Älska din nästa Aro(s)bladet Medlemstidning för socialdemokraterna i Västerås Nr 2 augusti 2005 Älska din nästa Älska din nästa heter de riktlinjer för partiets arbete i Svenska Kyrkan som socialdemokraterna i Västerås

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Delårsrapport Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 3 Ekonomisk redovisning Helårsbedömning:

Läs mer

Delårsrapport. Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland

Delårsrapport. Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland Delårsrapport Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland 2012 11 21 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 2 Ekonomisk redovisning

Läs mer

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppdrag och övergripande vision Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har också förvaltande uppgifter 1. Det

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Org nr 802005-7132 Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Styrelsen avger följande årsredovising. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 5 Sid 2(6]) Förvaltningsberättelse

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Uppföljning av verksamhet och resultat 4 MEDBORGAR-/ KUNDPERSPEKTIVET...4

Läs mer

Hundstallet i Sverige AB

Hundstallet i Sverige AB Årsredovisning för Hundstallet i Sverige AB Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hundstallet i Sverige AB, får härmed avge årsredovisning för 2013. Allmänt om verksamheten

Läs mer

Frånvarande: Eva Lundeborg-Karlsson, Strömbäck

Frånvarande: Eva Lundeborg-Karlsson, Strömbäck EFS Västerbotten Protokoll ST Styrelsen 2015-11-14 Bergsbyn Närvarande: Marianne Berglund, Sävar Christina Bjerle-Johansson, Sävar Rune Hedman, Bureå Matts Hägglund, Flarken Hans Jakobsson, Ersmark Skellefteå

Läs mer

Nettoomsättning 2 25 718 399 27 004 258 Bruttoresultat 25 718 399 27 004 258

Nettoomsättning 2 25 718 399 27 004 258 Bruttoresultat 25 718 399 27 004 258 Resultaträkning Belopp i kr Not Nettoomsättning 2 25 718 399 27 004 258 Bruttoresultat 25 718 399 27 004 258 Fastighetskostnader Drift 1, 5-6 720 466-6 802 262 Reparationer och underhåll -6 135 182-1 638

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag KYRKOFULLMÄKTIGE 2011-11-10 1 (10) Plats och tid Åkersberga Kyrkliga Centrum torsdag den 11 november 2011 kl 19.30-20.30 Ledamöter enligt bilaga 311 Tjänstgörande ers enligt bilaga 311 Ersättare enligt

Läs mer

HSB:s Brf Bågen. Resultaträkning 04-01 - 04-12 03-01 - 03-12. Årets resultat 3 748 887 2 397 229

HSB:s Brf Bågen. Resultaträkning 04-01 - 04-12 03-01 - 03-12. Årets resultat 3 748 887 2 397 229 Resultaträkning 04-01 - 04-12 03-01 - 03-12 Nettoomsättning Not 1 27 640 670 27 804 695 Fastighetskostnader Drift Not 2-7 811 197-8 084 746 Planerat underhåll -993 453-546 079 Fastighetsskatt -1 899 000-2

Läs mer

Församlingsinstruktion Skäggetorps församling

Församlingsinstruktion Skäggetorps församling Församlingsinstruktion Skäggetorps församling Församlingsinstruktion Världen vi lever i omvärldsbeskrivning Skäggetorps församling utgörs av stadsdelen Skäggetorp och Tornby och ett område norr om järnvägen

Läs mer

Brf Nr 1 Näset Lidingö

Brf Nr 1 Näset Lidingö Årsredovisning för Brf Nr 1 Näset Lidingö Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Årsredovisning. Kinnaborg Golf AB

Årsredovisning. Kinnaborg Golf AB Årsredovisning för Kinnaborg Golf AB 556569-0160 Räkenskapsåret 2015 Kinnaborg Golf AB 1 (7) Styrelsen för Kinnaborg Golf AB får härmed avge årsredovinsing för räkenskapsåret 2014. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Stenslottet 769607-6376. Räkenskapsåret 2014-01-01 2014-12-31. Innehåller. Förvaltningsberättelse

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Stenslottet 769607-6376. Räkenskapsåret 2014-01-01 2014-12-31. Innehåller. Förvaltningsberättelse Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Stenslottet 769607-6376 Räkenskapsåret 2014-01-01 2014-12-31 Innehåller Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Tilläggsupplysningar Revisionsberättelse

Läs mer

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 1. Vår omvärld Fakta: Invånare: 1177 Medlemmar i svenska kyrkan: 978 personer (per 091231). Ullångers församling bildar pastorat med Vibyggerå församling.

Läs mer

Årsredovisning. Brf Pergolan 2

Årsredovisning. Brf Pergolan 2 Årsredovisning för Brf Pergolan 2 769621-5081 Räkenskapsåret 2013 1 (8) Styrelsen för Brf Pergolan 2 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Brf Hamngatan 32 1 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Förslag till vinstdisposition Till föreningsstämmans förfogande står följande vinstmedel: Årets resultat 226 957 Dispositionsfond 673 383 Återstår

Läs mer

BUDGET. Sunnersbergs församling. År 2015 Med sammandrag för åren 2016 och

BUDGET. Sunnersbergs församling. År 2015 Med sammandrag för åren 2016 och BUDGET Sunnersbergs församling År 2015 Med sammandrag för åren 2016 och 2017 2014-09-22 Budget för verksamhetsåret 2015 141015 Sunnersbergs församling ser fram mot ett nytt budgetår då vi ska fortsätta

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Brf!Borggården!99! Lägenheter!(bostadsrätt)! Lägenheter!(hyresrätt)! Lokaler!(hyresrätt)!

Brf!Borggården!99! Lägenheter!(bostadsrätt)! Lägenheter!(hyresrätt)! Lokaler!(hyresrätt)! BrfBorggården99 Org.nr76960327493 Org.nr76960327493 Förvaltningsberättelse2014 Föreningensverksamhet Fastigheter BrfBorggårdenbildadesimaj1999.FastighetenRimfrosten2förvärvadesden19 september2000avstockholmshemab.fastighetenvilkenmanupplåterlägenheter

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Kräftan 1620

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Kräftan 1620 Styrelsen för Org.nr: 769605-6477 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Resultaträkning 2014-12-31 2013-12-31 Rörelseintäkter Nettoomsättning

Läs mer

BUDGET. Sunnersbergs församling. År 2014 Med sammandrag för åren 2015 och 2016 2013-09-12

BUDGET. Sunnersbergs församling. År 2014 Med sammandrag för åren 2015 och 2016 2013-09-12 BUDGET Sunnersbergs församling År 2014 Med sammandrag för åren 2015 och 2016 2013-09-12 Budget för verksamhetsåret 2014 130919 Sunnersbergs församling ser fram mot ett nytt budgetår då vi ska fortsätta

Läs mer

Bostadsrättsföreningen HJÄLMAREN-SKÖNTORP

Bostadsrättsföreningen HJÄLMAREN-SKÖNTORP Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse ersätts av text fr styrelsen 1-5 Resultaträkning 6 Balansräkning 7-8 Ställda

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012 Brf Finagården Org nr 769606-7185

ÅRSREDOVISNING 2012 Brf Finagården Org nr 769606-7185 ÅRSREDOVISNING 2012 Brf Finagården ÅRSREDOVISNING Brf Finagården Styrelsen får härmed avge redovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2012

Läs mer

HSB: s Brf Sjötungan i Tyresö

HSB: s Brf Sjötungan i Tyresö Org.nr 712400-1467 Sida 1 av 13 HSB: s Brf Sjötungan i Tyresö Org no:712400-1467 Årsredovisning För räkenskapsåret 2003 Org.nr 712400-1467 Sida 2 av 13 Årsredovisning Styrelsen för HSB:s Brf Sjötungan

Läs mer

BUDGET Med sammandrag för åren 2020 och /9 2018

BUDGET Med sammandrag för åren 2020 och /9 2018 BUDGET 2019 Med sammandrag för åren 2020 och 2021 17/9 2018 Budget för verksamhetsåret 2019 180918 Sunnersbergs församling ser fram mot ett nytt budgetår då vi ska fortsätta uppgiften att fira gudstjänst,

Läs mer

Årsredovisning. för. Brf Smålänningen

Årsredovisning. för. Brf Smålänningen Årsredovisning för Brf Smålänningen Räkenskapsåret 2010 Brf Smålänningen 1(11) Styrelsen för Brf Smålänningen får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2010. Dagordning årsstämma 2011 1. Upprättande

Läs mer

Brf Örebrohus 18 Verksamhetsberättelse, Resultat- och balansräkning för verksamhetsåret 2006/2007

Brf Örebrohus 18 Verksamhetsberättelse, Resultat- och balansräkning för verksamhetsåret 2006/2007 Brf Örebrohus 18 Verksamhetsberättelse, Resultat- och balansräkning för verksamhetsåret 2006/2007 Innehåll: Verksamhetsberättelse sida 2 Resultaträkning sida 4 Balansräkning sida 5 Notförklaringar sida

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Årsredovisning. Marks Golfklubb

Årsredovisning. Marks Golfklubb Årsredovisning för Marks Golfklubb 865000-1749 Räkenskapsåret 2015 Marks Golfklubb 1 (9) Styrelsen för Marks Golfklubb får härmed avge åresredovinsing för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse Väsentliga

Läs mer

Årsredovisning. Höllvikens Boxningsklubb

Årsredovisning. Höllvikens Boxningsklubb Årsredovisning för Höllvikens Boxningsklubb 847000-4337 Räkenskapsåret 2013 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar 5-8 1 (8) Styrelsen för

Läs mer

FÖRENKLAT ÅRSBOKSLUT 150501-160430

FÖRENKLAT ÅRSBOKSLUT 150501-160430 F ö r v a l t n i n g s b e r ä t t e l s e N I B F Å r s m ö t e 2 0 1 6 Sida 1 2016-05-17 FÖRENKLAT ÅRSBOKSLUT 150501-160430 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE F ö r v a l t n i n g s b e r ä t t e l s e N I B F

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN KLOCKHAMMAREN Org. nr. ÅR 2014 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2014-01-01-2014-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag KYRKORÅDET 2011-10-24 1 (18) Plats och tid Åkersberga Kyrkliga Centrum måndagen den 24 oktober 19.30 21.25 Ledamöter Tjänstgörande ers Leif Törnquist, Mia Hinndal Bellander, Lars Starkerud, Marianne Knutsson,

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BRF ODENSE Org. nr. ÅR 2015 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01-2015-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkningar

Läs mer

Årsredovisning för. Brf Garm 717600-0573. Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Brf Garm 717600-0573. Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Brf Garm Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 6 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Årsredovisning 2013/2014

Årsredovisning 2013/2014 Årsredovisning 2013/2014 Nätraälven högst i Sverige! (Sommarjobbaren Veronica Norberg på Kebnekaises topp sommaren 2014) Nätraälvens Virkesförsäljningsförening ÅRSREDOVISNING 2008/2009 1 (12) Styrelsen

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014

Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014 Sida 1(12) Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014 1. Sammanfattning Volymen i verksamheten har ökat kraftigt det senaste året och fortsätter göra det under 2014 för att sedan plana ut under

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? Kyrkoval 18 september. Det är du som väljer.

Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? Kyrkoval 18 september. Det är du som väljer. Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? Stötta före detta missbrukare? Bibelstudier? Finnas på fängelser? Stöd vid kriser? Stödja anhöriga till dementa? Ungdomsgrupper och läger? Musik- och temagudstjänster?

Läs mer

Årsredovisning 2014 LILLGÄRDAN 1. Bostadsrättsföreningen

Årsredovisning 2014 LILLGÄRDAN 1. Bostadsrättsföreningen Årsredovisning 2014 BALANSRÄKNING REVISION STYRELSE INTÄKTER KOSTNADER FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE UNDERHÅLLSPLAN BOKSLUT AVGIFT RESULTATRÄKNING FÖRENINGSSTÄMMA MEDLEMMAR Bostadsrättsföreningen LILLGÄRDAN 1

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 2 (9) Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för Tobo Golfklubb har nedtecknat följande verksamhetsberättelse för det gångna året. Styrelsen känner att Tobo GK är på rätt väg och vi börjar sakta simma över

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Dalens Ekgård

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Dalens Ekgård Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Dalens Ekgård Räkenskapsåret 2005 Bostadsrättsföreningen Dalens Ekgård 1(11) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Dalens Ekgård får härmed avge årsredovisning

Läs mer

skarpnäcks församling Verksamhetsplan och budget 2016 med plan för 2017-2018

skarpnäcks församling Verksamhetsplan och budget 2016 med plan för 2017-2018 skarpnäcks församling Verksamhetsplan och budget 2016 med plan för 2017-2018 Antagen av kyrkofullmäktige 9 november 2015 kyrkorådet föreslår kyrkofullmäktige att besluta: att fastställa avgiftssats för

Läs mer

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren i Halmstad

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren i Halmstad Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren 1(15) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren i Halmstad Org. nr avger härmed årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 01.01.2014-31.12.2014

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer

Brf Ängsbyle Årsredovisning 2013

Brf Ängsbyle Årsredovisning 2013 Brf Ängsbyle Årsredovisning 2013 Bostadsrättsföreningen Ängsbyle Grindvägen 24B 761 62 Norrtälje Telefon och fax 0176 16677 angsbyle@telia.com Organisationsnummer: 714400-2420 KALLELSE/DAGORDNING Föreningens

Läs mer

Årsredovisning 2014 STOLMAKAREN 6. Bostadsrättsföreningen

Årsredovisning 2014 STOLMAKAREN 6. Bostadsrättsföreningen Årsredovisning 2014 BALANSRÄKNING REVISION STYRELSE INTÄKTER KOSTNADER FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE UNDERHÅLLSPLAN BOKSLUT AVGIFT RESULTATRÄKNING FÖRENINGSSTÄMMA MEDLEMMAR Bostadsrättsföreningen STOLMAKAREN

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Insamlingsstiftelsen Lille Hans för främjande av psykoanalytisk behandling av barn och ungdomar Org.nr 802402-3742

Insamlingsstiftelsen Lille Hans för främjande av psykoanalytisk behandling av barn och ungdomar Org.nr 802402-3742 för främjande av psykoanalytisk behandling av barn och ungdomar Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31 Styrelsen för Insamlingsstiftelsen Lille Hans avger härmed följande årsredovisning.

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN UTSIKTEN TORSBYFJÄRDEN Org. nr. ÅR 2015 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01-2015-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Bokslutsdokument RR KF BR Närhälsan vårdvalsverksamhet Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 2 827 724 2 546 597 Verksamhetens kostnader 2-2 753 537-2 514 775 Avskrivningar

Läs mer

ÅRSBOKSLUT. för Kyrkmossens anläggningssamfällighet. Org.nr. 763500-1998

ÅRSBOKSLUT. för Kyrkmossens anläggningssamfällighet. Org.nr. 763500-1998 ÅRSBOKSLUT för Kyrkmossens anläggningssamfällighet Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01--2010-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 -

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning

Årsredovisning och koncernredovisning Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31 Styrelsen för Dataföreningen i Sverige avger härmed följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2011 FÖRENINGEN STOCKHOLMS KATTHEM ORG.NR 802015-4517

ÅRSREDOVISNING 2011 FÖRENINGEN STOCKHOLMS KATTHEM ORG.NR 802015-4517 ÅRSREDOVISNING 2011 FÖRENINGEN STOCKHOLMS KATTHEM ORG.NR 802015-4517 Innehållsförteckning s FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten... 3 Ekonomi... 3 Verksamhetsresultat... 3 Omhändertagande

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Solsidan 4

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Solsidan 4 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Solsidan 4 769623-5691 Räkenskapsåret 2014 1 (9) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Solsidan 4 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2014. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Orren 5

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Orren 5 2015 Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Orren 5 Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Orren 5 Styrelsen får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2015. Förvaltningsberättelse

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN FYRISÄNG Org. nr. ÅR 2012 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2012-01-01-2012-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse

Läs mer

Styrelsen för Brf Johanneberg 1937 i Göteborg

Styrelsen för Brf Johanneberg 1937 i Göteborg Styrelsen för Org.nr: 757200-8899 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Resultaträkning 2014-12-31 2013-12-31 Rörelseintäkter Nettoomsättning

Läs mer

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014 KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 212 214 VILHELMINA KOMMUN Miljö och byggnadsnämnden, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 94-14 e-post: miljobyggnadsnamnd@vilhelmina.se

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007-07-01--2008-06-30

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007-07-01--2008-06-30 1(14) Brf Torsgården Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2007-07-01--2008-06-30 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 6 - balansräkning

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BRF FENDERN Org. nr. ÅR 2014 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2014-01-01-2014-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse - resultaträkningar

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 1(12) Brf Bullaren i Stockholm Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 5 - balansräkning 6 - noter 8 Om

Läs mer

Årsredovisning. Brf Bildhuggaren 25-29

Årsredovisning. Brf Bildhuggaren 25-29 Årsredovisning för Brf Bildhuggaren 25-29 Räkenskapsåret 2009 Brf Bildhuggaren 25-29 1(13) Styrelsen för Brf Bildhuggaren 25-29, Stockholms Stad, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009.

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014.01.01 2014.12.31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014.01.01 2014.12.31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2014.01.01 2014.12.31 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5 - noter 7 Om inte annat särskilt

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

ÖJESTRAND GOLF CLUB. Org nr 889202-0259 RESULTATRÄKNINGAR

ÖJESTRAND GOLF CLUB. Org nr 889202-0259 RESULTATRÄKNINGAR 1 RESULTATRÄKNINGAR Resultaträkning Not 150101 140101 150101 140101-151231 -141231-151231 -141231 Rörelsens intäkter 1 6 896 134 6 581 120 1 259 709 1 147 810 Summa intäkter 6 896 134 6 581 120 1 259 709

Läs mer

HSB Brf Eklanda Dunge i Mölndal

HSB Brf Eklanda Dunge i Mölndal Sid 1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för HSB Brf Eklanda Dunge i Mölndal får härmed avge årsredovisning för verksamhetsåret 2009-01-01 -- 2009-12-31. Verksamhetens art och inriktning Föreningen har till

Läs mer

REDOVISNING AV GRAVSKÖTSEL

REDOVISNING AV GRAVSKÖTSEL REDOVISNING AV GRAVSKÖTSEL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...3 2 Gravskötsel och gravskötselavgift...3 2.1 Gravskötsel och blomstersmyckning...3 2.2 Gravskötselavgift...4 2.3 Tecknandetidpunkt för nya

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för British Schools AB Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-09-01 -- 2015-08-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020

VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020 Sidan 1 / 7 Bilaga 2/34 Gem. kfm. 29.9.2015 VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020 1 INLEDNING Gemensamma kyrkorådet vid Vasa kyrkliga samfällighet beslutade inleda planeringsarbetet

Läs mer