Redaktörsutbildning EPiServer CMS 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redaktörsutbildning EPiServer CMS 6"

Transkript

1 Redaktörsutbildning EPiServer CMS 6

2 Välkommen! Tobias Bergman Konsult (Projektledare, utvecklare)

3 Tider Start 14.30? Kaffe Slut för idag

4 Grundläggande redaktörsutbildning i EPiServer CMS 6 Introduktion till EPiServer CMS Skapa och publicera information Versionshantering i EPiServer CMS Formattera text Skapa länkar Arbeta med bilder Arbeta med bilder i ImageVault Arbeta med tabeller Filhantering Strukturen av webbplatsen Tabbar i redakörsläget EPiServer OnlineCenter

5 Introduktion till EPiServer CMS

6 Introduktion till EPiServer CMS Systemöversikt Customized parts Grafisk profil Funktioner Rättigheter Innehåll Utvecklare Administratörer Redaktörer Server installerad med: - MS Server - IIS -.NET Framework - SQL or Oracle EPiServer CMS Framework VPP

7 Introduktion till EPiServer CMS Arbeta med EPiServer CMS Redaktörer Redigera Innehåll Ändringar Data Grafisk profil Rättighter Visaläge CSS 7 Markup Funktioner 6 Besökare VPP 9

8 Introduktion till EPiServer CMS Kundspecifika anpassningar Design och layout Navigation Struktur Funktioner

9 Introduktion till EPiServer CMS Olika roller för olika uppgifter Skribent Skapar/ändrar sidor, men kan inte publicera dom. Ofta utan rättigheter till redaktörsläget Redaktör Skapar/ändrar och publicerar sidor i redaktörsläget. Huvudredaktör Publicerar sidor som skribenter gjort. Administratör Sätter rättigheter på sidor och mappar. Ofta ansvarig för hela webbplatsen. Utvecklarer Utvecklar funktionalitet och funktioner för webbplatsen.

10 Introduktion till EPiServer CMS Webbsidan Exempel site ett exempel på vad som kan göras. Varje partner avgör vad och hur mycket som skall levereras till respektive kund

11 Introduktion till EPiServer CMS Logga in i redaktörsläget Det finns olika sätt att logga in till redaktörsläget. Automatisk inloggning Länk/Knapp för att logga in Adressen till inloggningen sätts under installationen

12 Introduktion till EPiServer CMS Viktiga uttryck Visaläge Uteseendet av webbplatsen, som den ses av en besökare (antingen anonym eller registrerad) Tillåter viss redigering, via on-page editing och quick-edit. Redaktörsläget Det läge som redaktörerna arbetar i för att bygga upp webbsidans struktur och registrera information på webbplatsen. Administratörsläget Det läge som administratörer och utvecklare arbetar i för att konfigurera webbplatsen och definiera dom redskap och dom sidtyper som redaktörer kan arbeta med. Dashboard Arean i EPiServer OnlineCenter som används för att skapa och visa personliga Gadgets.

13 Skapa och publicera information

14 Skapa och publicera information Tre sätt att redigera Ändra Snabbt och enkelt sätt att redigera och lägga till text. Publiceras direkt. Snabbredigera Snabbt om du vill ändra information, lägga till länkar, tabeller, bilder m.m. Publiceras direkt. Redigeraläget All funktionalitet I EPiServer CMS, du ser hela trädstrukturen, versionshantering, kan förkontrollera sidan innan publicering m.m.

15 Skapa och publicera information Ändra Högerklicka på sidan och välj Ändra Texten du kan ändra markeras med en streckad linje. Ändra texten. Högerklicka och välj Spara och Publicera. Sidan publiceras direkt.

16 Skapa och publicera information Snabbredigera 1. Du kan antingen välja att snabbredigera en sida eller att skapa en ny. 2. När du skapar en ny sida visa listan med tillgängliga sidtyper. Klicka på en passande sidtyp. 3. Redigeringsformuläret för den valda sidtypen visas. 4. Fyll i formuläret och välj Spara och publicera

17 Skapa och publicera information Redaktörsläget Tre flikar med olika innehåll. Struktur Favoriter Mina uppgifter EPiServer OnlineCenter som toppnavigering. Möjlighet att arbeta med sidorna i strukturen.

18 Skapa och publicera information Webbsidans struktur Strukturen är densamma för besökaren och redaktören. Lätt att skapa nya sidor, eftersom du vet var besökaren sedan kommer att hitta sidan.

19 Skapa och publicera information Symboler i trädstrukturen. Ny sida. Visas sidor som skapats under de senaste 48 timmarna. Sidan har ej ännu blivit publicerad. Sidan har ett schemalagt publiceringsdatum och har inte blivit publicerad ännu. Sidan har slutat att vara publicerad. Du har inte rättigheter att förändra denna sida. Denna sida visas inte i menyer.

20 Skapa och publicera information Symboler i trädstrukturen Sidan saknas på det valda språket och kommer ej att visas. Sidan saknas på det valda språket och kommer att visas i det språk som flaggan visar. Genväg till sida i EPiServer CMS. Länk till extern webbsida. Ingen länk, endast text. Hämtar data från sida i EPiServer CMS.

21 Skapa och publicera information EPiServer CMS Toolbar Skapa ny sida Ta bort vald sida Klipp ut, kopiera och klistra in sida Rättigheter Dynamiska egenskaper Sidans språk (visas endast om språkhantering är aktiverad) Language översikt (visas endast om språkhantering är aktiverad) Language inställningar (visas endast om språkhantering är aktiverad) Öppna åtgärdsfönstret Filhantering Arbetsflöden

22 Skapa och publicera information Navigera i trädstrukturen Navigera genom att klicka på + eller symbolerna. Klicka på namnet och sidan kommer att visas till höger i förhandsgranskaläge

23 Skapa och publicera information Redigera sidor Redigera en sida: Klicka på en sida i struktur tabben. Välj redigera. Det är också möjligt att högerklicka på en sida och välja Redigera. Detta tar dig direkt till redigera fliken.

24 Skapa och publicera information Förhandsgranska sidor Klicka på en sida i struktur fliken. Den publicerade versionen av sidan visas till höger. När du redigerat en sida kan du välja spara och visa för att förhandsgranska sidan innan den publiceras.

25 Skapa och publicera information Publicera sidan när du är nöjd. Använd publicera för att publicera sidan direkt. Använd Färdig för publicering om du behöver få den godkänd av någon annan. Du kan också använda spara och publicera, för att publicera sidan direkt.

26 Skapa och publicera information Start och Slut publiceringsdatum Alla sidor publiceras direkt om du inte sätter ett datum i Börja publicera fältet under fliken schemaläggning. Sluta publicera används för att sätta en tidpunkt när sidan ej längre skall vara publicerad.

27 Skapa och publicera information Skapa en ny sida (1/3) 1. Välj vart I strukturen du vill placera din nya sida. 2. Högerklicka och välj, skapa ny. 3. Välj sidtyp. 4. Skriv eller klipp in information i den nya sidan. 5. Spara, spara och visa, eller spara och publicera sidan.

28 Skapa och publicera information Skapa en ny sida (2/3)

29 Skapa och publicera information Skapa en ny sida (3/3) 5 4

30 Versionshantering av sidor

31 Versionshantering av sidor Versioner av sidor Fliken för versioner innehåller alla versioner som finns av en sida. När en redaktör redigerar och sparar en publicerad version skapas alltid en ny version av sidan. När du navigerar i strukturen visas alltid den publicerade versionen av sidan. Det är möjligt att ta bort och publicera en version direkt från listan.

32 Versionshantering av sidor Jämför versioner av en sida Jämför versioner av sidor i fliken jämför. Sidversioner kan jämföras på tre olika sätt: Färgskillnader Sida vid sida Egenskapsförändringar Välj sätt att jämföra och vilken version och klicka på Jämför

33 Versionshantering av sidor Schemalagd publicering av en specifik version Ändra en sida för att skapa en ny version. Välj spara och visa. Checka in versionen genom att klicka på färdig för publicering. Byt till Versionsfliken. Välj senarelagd publicering för den version av sidan som du vill publicera. Bocka för checkrutan, sätt en tidpunkt och välj spara.

34 Formatera text

35 Formatera text HTML Editorn HTML Editorn används för att skriva text, lägga in bilder och skapa länkar. Administratörer kan lägga till och ta bort knappar i editorn.

36 Formatera text... HTML Editorn Webbläsar-vänlig. Fungerar i alla webbläsare både på PC och Mac. 60 verktyg till editorn tillgängliga både för redaktörer och utvecklare. Ren validerad XHTML. Lätt för administratörer att skräddarsy editorn för olika delar av webbplatsen. Lätt för utvecklare att bygga ut och utveckla. Rensar text när man klistrar in från Word. Dra i fönstret för att utöka.

37 Formatera text Klistra in text Man kan klistra in information från andra program som t.ex. Word, Excel, PowerPoint, m.m. Välj och kopiera. Om du änvänder CTRL + V när du klistrar in text i EPiServer CMS, följer orginalformatet med. Klistra in från Word för att ta bort ful Word formatering. Format the text as desired.

38 Formatera text Formatera text Använd alltid dom tillgängliga stilmallarna, som i sin tur använder format från stilmallarna CSS filerna. Markera texten och välj ett format drop-down menyn till vänster. Klasser väljs i drop-down menyn till höger.

39 Formatera text Rättstavning Rättstavning är tillgängligt via webbläsarens rättstavningsfunktionalitet. Om du använder Firefox, rättstavning är tillgängligt genom att högerklicka i webbläsaren. Om du använder Internet Explorer 8, rättstavning är tillgängligt via en särskild plug-in till webbläsaren. Öppna den text du vill rättstava. Placera muspekaren i texten, högerklicka och välj kontrollera stavning. Följ alternativen tillgängliga i webbläsarens meny.

40 Formatera text HTML läge HTML koden kan visas direkt i editorn. Befintlig HTML kod kan klistras in i sidan.

41 Arbeta med länkar

42 Arbeta med länkar Länkar Länkar skapas enkelt med hjälp av länkeditorn, Det finns olika typer av länkar. Webbsida (externa, interna, bokmärken) Dokument (externa, interna, nätverk) E-post Konfigurerbara länkattribut Länktitel Målram Språk Välj text eller bild för att skapa en länk Alla länkar visas med en gul bakgrund i editorn.

43 Arbeta med länkar Länk till sida i EPiServer CMS 1. Markera text och klicka på Lägg till/redigera länk ikonen. 2. Lägg till en titel. 3. Välj målram, för att öppna länken i ett nytt fönster om så önskas. 4. Välj sida på denna webbplats. 5. Klicka på Bläddra... knappen för att bläddra och välja sida att länka till. 6. Klicka på OK.

44 Arbeta med länkar Länk till en annan webbplats Används när man länkar till sida på en annan webbplats. 1. Markera text och välj Lägg till/redigera länk ikonen. 2. Lägg till en länktitel. 3. Välj målram, för att öppna länken i ett nytt fönster om så önskas. 4. Välj sida på annan webbplats och ange adressen i adressfältet. 5. Klicka på OK.

45 Arbeta med länkar Länk till en E-post adress För att förenkla för besökare att skicka e-post meddelanden. Besökaren måste ha ett e-post program installerat på sin dator.

46 Arbeta med länkar Länk till samma sida Ankare (Bokmärke) Börja med att skapa en ankarpunkt. Markera texten som skall skapa ankarpunkten och klicka på Lägg till/ redigera ankarpunkt. Markera texten som skall skapa länken. Välj Lägg till/redigera länk och fliken webbsida. Välj bokmärke på denna sida. Välj den ankarpunkt du vill länka till.

47 Arbeta med länkar Genväg/extern länk Används för att skapa en länk av ett menyalternativ HTML Editorn ska inte innahålla någon information när detta används. Länk till denna sida Genväg till sida i EPiServer CMS Hämta data från sida i EPiServer CMS Länk till sida på annan webbplats Ingen länk, endast text Målram

48 Arbeta med länkar Länk till dokument 1. Markera det ord i editorn som skall forma länken. 2. Välj lägg till/redigera länk ikonen och välj flikan dokument. 3. I fätet länktitel, ange den text som skall visas. 4. I fältet målram, välj hur länken skall öppnas. 5. Välj Dokument på denna webbplats och bläddra fram till den folder och det dokument du vill länka till. 6. Välj dokumentet och klicka på OK. 7. Dokumentet kommer att infogas i sidan.

49 Arbeta med länkar Dra och släpp från filhanteraren Det är också möjligt att dra och släppa dokument från filhanteraren.

50 Bildhantering

51 Storlekar 976px 578px 338 px 697px 219px 219px 458px 219px 219px 697px 219px

52 ImageVault Agenda Arbetsgång & uppladdning Bildeditorn & filter Metadata Kategorier Bildsökning Lite om best practicies

53 ImageVault ImageVault 1.0 Släpptes april 2003 Riksidrottsförbundet är största installationen I dagsläget finns ca 130 installationer ute.

54 ImageVault Bakgrund EPiServer kunde inte skala om bilder Enkla åtgärder krävde (dyra) bildredigeringsprogram Allt skall kunna göras i webbläsaren Enkelt att bygga upp & hantera stora bildbankar

55 ImageVault Hur ser jag att jag har ImageVault? Extra flik i redigeringsläget

56 ImageVault Hur ser jag... En extra knapp i editorn.

57 ImageVault Arbetsgång 1. Skapa din sida i EPi:s redaktörsläge 2. Välj att infoga bild via IV-knappen a) Välj en befintlig bild Välj ev konverteringsformat Kontrollera alt-text b) Ladda upp en bild 3. Spara och publicera

58 ImageVault Ladda upp bild till ImageVault Välj fliken ImageVault och klicka på Öppna ImageVault Tryck på länken Ladda upp fil

59 ImageVault Ladda upp bild till ImageVault Välj upp till 4 filer på din hårddisk med bläddra-knapparna eller dra-och-släpp filerna i rutan. Ange att du vill spara bilden i ImageVault Tryck på Nästa

60 ImageVault Om uppladdningskomponenten Första gången du laddar upp bilder så måste en uppladdningskomponent installeras om du vill kunna ladda upp med dra-och-släpp Den kräver att du har administratörsrättigheter på din dator under installationen Om du inte kan installera så kontakta din nätverksadministratör

61 ImageVault Ladda upp bild, steg 2 Ange vilket album du vill ha bilden i Tryck på nästa

62 ImageVault Ladda upp bild, steg 3 Ange de metadata som är relevanta för det aktuella albumet Tryck på nästa

63 ImageVault Ladda upp bild, steg 4 Ange vilka kategorier som gäller för bilden Tryck på spara

64 ImageVault Att använda bildeditorn Se till så att du är i redigeringsläge Placera markören i den gula ruta, vars bild du vill redigera och tryck på infoga dynamiskt innehåll - knappen Exempelvis: Automatisk bildväxlare, Bildgalleri,

65 ImageVault Att använda bildeditorn Bildeditorn låter dig göra justeringar, dessa förändrar inte originalet i ImageVault! Vill du spara förändringarna så måste du spara ner filen lokalt till din dator och sedan ladda upp den som en ny bild. Bilden kan kompletteras med en imagemap

66 ImageVault Editorn, ändra storlek

67 ImageVault Editorn, konvertera

68 ImageVault Editorn, rotera

69 ImageVault Editorn, beskära

70 ImageVault Filterfunktioner Autolevels Brightness Contrast Unsharp Mask Grayscale

71 ImageVault Editorn, imagemaps Används när en del av bilden skall vara klickbar Skapa klickbara ytor i bilden som kan vara länkade till andra sidor, sajter, dokument eller e- postlänkar Imagemaps görs sist!

72 ImageVault Infoga tumnaglade bilder Används i de fall som vi vill att bilden skall kunna öppnas i större format. I ImageVault: högerklicka på bilden och välj Lägg till bilder, Lägg till tumnaglade bilder

73 ImageVault Infoga tumnaglade bilder, forts Ange vilket format som tumnageln skall vara i samt målformat Tryck på knappen infoga bilderna

74 ImageVault Vad är metadata? Metadata används för att hantera extra information om bilden, som t ex fotograf, datum för exponering, upphovsrätt, sökord med mera. Metadata kan kopplas till IPTC-infon i bildfilen Metadata kopplas till album Administratören lägger upp kategorier och metadata Informationen är sökbar

75 ImageVault Vad är en kategori? Kategorier precis som metadata används för att organisera bilder Kategorierna är globala, dvs finns överallt i alla album Exempel: sommar, vinter, vår, höst Administratören lägger upp kategorierna Informationen är sökbar

76 ImageVault Om albumstrukturen Rättigheter sätts på album; har vi behov av att sätta rättigheter så skall album användas. Album anges som startpunkt för publika bildbanker Behöver inte användas för att spegla organisationens struktur; då kan vi använda kategorier Metadata, kategorier och albumstruktur kräver lite tankearbete

77 ImageVault Om konverteringsformat De vanligast förekommande bildformaten (och storlekarna) bör vara tillgängliga via fördefinierade konverteringsformat. Förändras ett konverteringsformat så förändras alla förekomster av bilden där formatet används. Definieras av administratören

78 ImageVault Nedladdning Jag kan välja vilket av de tillgängliga konverteringsformaten jag vill ha bilden i Originalformat innebär det format som bilden laddades upp med

79 ImageVault Söka efter bilder Enkel sökning: sök efter namn på bilden Avancerad sökning: sök efter vissa metadata eller vissa kategorier mm

80 ImageVault Avancerad sökning Låter dig kombinera sökalternativ för att avgränsa antalet träffar.

81 ImageVault Gränssnittet Växla mellan mellan enkel vy och utökad vy

82 ImageVault Antal bilder Ange det antal bilder du vill ska visas på sidan. Fler bilder = större nedladdningstider

83 EPiServer OnlineCenter

84 EPiServer OnlineCenter EPiServer OnlineCenter Enhetlig arbetsyta för att enkelt navigera och interagera med olika produkter, EPiServer produkter eller tredje-parts produkter. Dashboard kan personaliseras enligt användarnas behov och önskemål. Ha tillgång till funktioner som är relevanta i det dagliga arbetet från enda plats.. Dashboarden utgörs av flikar, områden och gadgets. Toppmenyn är designad för att man snabbt och enkelt skall kunna navigera sig runt bland produkter och moduler. Användare behöver inte längre installera ett separat program när dom vill byta mellan olika produkter. Lätt för användare byta till en annan produkt genom att klicka på en flik. En global sökfunktion ger användarna möjlighet att hitta data som är relaterad till en annan produkt, inklusive tredje-parts produkter. Söker också i sidors namn och information.

85 EPiServer OnlineCenter Toppnavigering Alla EPiServer produkter kan nås från toppnavigeringen. Gå till visaläge. Öppna EPiServer CMS hjälp. Global sökfunktion som söker genom innehåll på sidor, mappar och filer. Logga ut och ändra dina inställningar genom att klicka på ditt namn och välja Mina inställningar.

86 EPiServer OnlineCenter Föredefinierade Gadgets Aktiviteter Anteckningar Externa länkar Formulärvisning Nyligen uppdaterade sidor Oförändrade sidor RSS läsare Snabblänkar

87 EPiServer OnlineCenter Snabbpublicering... Används av redaktörer som oregelbundet skapar sidor. Finns i gadgeten för snabblänkar. Kräver att redaktören ha publiceringsrättigheter till målsidan. Välj sidtyp och målsida i konfigureringsfilen. Kan baseras på alla sidtyper och innehåller det antal fält som man vill.

88 EPiServer OnlineCenter...Snabb publicering 1. Klicka på det alternativ av sida som du vill skapa. 2. Ange information i fälten och klicka på spara och publicera.. 3. Sidan publiceras som en undersida till den sida som deklareras i konfigurationsfilen..

89 Tabeller

90 Filhantering

91 Filhantering Filhantering Filhanteraren öppnas i åtgördsfönstret till höger i webbläsaren. Detta innebär att du kan ha filhanteraren öppen under tiden som du arbetar med en sida till vänster.

92 Filhantering Administration genom högerklick Den meny som öppnas när du högerklickar i filhaneraren är central när det kommer till att göra olika saker i filhanteraren. De olika alternativ som finns tillgängliga visas i vit text. De inaktiva alternativen visa med grå text. För att aktivera vissa av funktionerna måste man högerklicka på en fil eller en mapp i filhanteraren. Alternativen Ta bort, Byt namn, Klipp ut, Kopiera och Klistra in kan användas både på mappar och filer.

93 Filhantering Lägg till filer Ladda upp enskilda filer till servern 1. Välj mapp. 2. Välj Lägg till fil i menyn eller högerklicka på mappen och välj Lägg till fil. 3. Klicka på bläddra och välj den fil som du vill ladda upp till webbservern. Ange information om filen i inmatningsfälten. 4. Välj Lägg till fil. Filen laddas upp till webbservern och placeras i den valda mappen.

94 Filhantering Lägg till filer genom att använda Windows utforskare 1. Öppna utforskaren. 2. Välj dom filer du vill ladda upp till webbservern. Håll ner SHIFT eller CTRL för att markera flera filer. 3. Dra och släpp filerna in I vald mapp i EPiServer CMS filhanterare. Filerna laddas upp till webbservern och placeras I vald mapp. Komponenten för Avancerad filuppladdning måste först installeras på klienten. Denna funktionalitet är inte tillgänglig i alla webbläsare. Det fungera exempelvis inte i Firefox.

95 Filhantering Visa filinformation Visa information om en fil genom att högerklicka på en fil och välja Visa filinformation. Information om filen visas, som t.ex. Finamn, storlek, när filen skapades och när filen senast ändrades m.m. Man kan också se vilka sidor på webbsidan som använder filen, antingen som en länk eller som en bild.

96 Versionshantering av filer

97 Versionshantering av filer Versionshantering av filer EPiServer CMS filsystem tillåter versionshantering av filer Checka ut en fil för att modifiera den (förhindrar modifieringar av andra användare) Checka in filen för att skapa en ny version av filen Versions listor skapas automatiskt med informaion om Användare, datum och tid, kommentarer Möjlighet att återställa tidigare versioner Mappar måste konfigureras för att tillåta versionshantering Inställningar i web.config för mappen.

98 Struktur i EPiServer CMS

99 Struktur i EPiServer CMS Flytta en sida Dra och släpp i trädstrukturen Klipp ut och klistra in och andra verktyg Knappar i verktygsfält Högerklicksmeny

100 Struktur i EPiServer CMS Kopiera en sida CTRL + dra och släpp i trädstrukturen Kopiera och klistra in verktyg Knappar i verktygsfält Högerklicksmeny

101 Struktur i EPiServer CMS Ta bort en sida Dra och släpp till soptunnan Ta bort verktyg Knappar i verktygsfält Högerklicksmeny Sidan placeras i trädstrukturen i soptunnan. För att permanent ta bort en sida ur soptunnan. Ta bort en sida ur soptunnan Töm soptunnan

102 Struktur i EPiServer CMS Favoriter Ger lätt åtkomst till sidor som används ofta Använd högerklicksmenyn Lägg till som favorit i trädstrukuren. Sidan visas nu under fliken Favoriter. Ta bort sidor genom att använda högerklicksmenyn under fliken favoriter.

103 Struktur i EPiServer CMS Aktiviteter Fliken aktiviteter listar alla pågående EPiServer CMS ärenden. Ej publicerade Alla versioner av sidor som du har sparade men ej publicerade. Färdig för publicering Sidor som någon annan vill att du ska publicera. Personliga ärenden Ärenden som är aviserade till dig inom ett arbetsflöde. Mina tilldelade ärenden Ärenden aviserade till din grupp inom ett arbetsflöde.

104 Struktur i EPiServer CMS Sorteringsordning i menyer Välj huvudsidan vars undersidor skall sorteras. Ändra sorteringsordning under avancerade inställningar. Spara och publicera sidan

105 Struktur i EPiServer CMS Sorteringsordning i menyer Sorteringsordning kan också sättas genom att dra och släppa sidor i trädstrukturen. Sorteringsordning kommer att ändras automatiskt till sortera enligt sorteringsondex när strukturen ändras med dra och släpp.

106 Avancerade inställningar

107 Avancerade inställningar Sidans namn i webbadress En webbadress skapas för sidan genom att använda namnet på sidan. Om du vill ändra detta namn, måste man ändra eller lägga in ett namn i fältet sidans namn i webbadress under fliken inställningar. Du kan inte ändra adressen endast genom att ändra namnet på sidan. Nollställ namnet i fältet genom att uppdatera sidans namn och sedan återpublicera sidan.

108 Avancerade inställningar Fliken Inställningar Visa sidan i menyer Om sidan skall visas i menyer i visaläge. Sidans namn webbadress Adressen som visas i adressfätet Sorterings ordning Sorteringsindex för sidan, om huvudsidan har sorteringsordning satt till sortera enligt sorteringsindex. Sorterings index Hur undersidorna kommer att sorteras Enkel adress för sidan Enkel adress till sidan. Ex.

109 Avancerade inställningar Fliken kategorier Används för att kategorisera informationen på webbplatsen för att sedan använda i exempelvis förenklingar och förbättringar av sökfunktionen och kring personalisering.

110 Avancerade inställningar Åtgärdsfönstret Används för olika aktiviteter på olika webbplatser. Gör det möjligt att arbeta med flera saker samtidigt. Visas till höger i webbläsaren. EPiServer CMS Filhanterare kan öppnas från Åtgärdsfönstret.

111 Avancerade inställningar Dynamiska egenskaper Finns tillgängliga på alla sidor på webbplatsen. Kan inkluderas på en sida och alla dess undersidor i en enda aktivitet. Används sällan av redaktörer

112 Avancerade inställningar Mina inställningar Nås från topnavigeringen i EPiServer OnlineCenter. Ändra språk som används i användargränssnittet. Ange vilka symboler du vill ska visas i trädstrukturen.

113 Hantera formulär

114 Hantera formulär Formulärsida Används för att samla information. Exempelvis till frågor och anmälningar. 1. Skapa en ny sida av sidtypen Formulärsida. 2. Ange ett namn på sidan och lägg in lite information i editorn för att beskriva formuläret. 3. Välj visa statistik om du vill att besökaren ska kunna se en sammanställning av svaren för formuläret. 4. I formulärfältet anger du vilket formulär som skall användas genom att klicka på Bläddra knappen till höger om inmatningsfältet. 5. Dialogen för att välja formulär visas och du kan välja ett befintligt formulär eller att skapa ett nytt. 6. När du är klar med ditt formulär klickar du på spara och publicera.

115 Hantera formulär Administrera formulär Formulär administreras i en särskild dialog, där du kan en mappstruktur för att hålla ordning på dina formulär. Dialogen för att välja formulär nås via Bläddra knappen i formulärfältet på sidtypen Formulärsida. Klicka på redigera för att redigera ett befintligt formulär. Klicka på ta bort för att ta bort ett formulär. Klicka på välj för att använda markera en rad (ett formulär). Klicka på använd för att använda det valda formuläret på en sida. Klicka på skapa för att göra ett nytt formulär. Klicka på inget formulär om du vill ta bort kopplingen mellan formuläret och den befintliga sidan.

116 Hantera formulär Skapa och redigera ett formulär Namnge formuläret. Du kan tillåta anonym postning och multipla svar. Ange en tacksida om så önskas. Formulär byggs upp med hjälp av tabeller, som skapas och redigeras i en del av Formulärdialogen. De tre flikarna Tabellayout, Formulärfält och Importera/Exportera används för att skapa ett formulär. Använd fliken Tabellayout för att skapa en plats att lägga ett formulärfält. Tabellen måste innehålla minst en cell innan du kan infoga ett formulärfält.. Välj en cell och dra och släpp egenskaper / fält från fliken Formulärfält. Klicka på spara för att spara varje egenskap.

117 Hantera formulär Formulärfält... Ledtext Textfält Textruta - Ledtext används för att användarna ska veta vad som skall skriva in I respektive fält. Ledtext kan också användas för att dela upp formuläret i olika områden. - Används för kortare texter. - Ger användarna en större yta att skriva fri text i. Redaktören kan ange antalet rader och bredd på fältet. Drop-down lista - Ger besökaren möjlighet att välja ett alternativ ur en drop-down lista.

118 Hantera formulär...formulärfält Radio knappar - Ger besökaren en lista med alternativ som han/hon kan välja bland. Kryssruta Knapp - Ger besökaren en lista med alternativ som han/hon kan välja bland. - Ger en knapp som skickar iväg formuläret. Horisontell linje - Infogar en horisontell linje i formuläret för att förbättra designen och strukturen av formuläret.

119 Hantera formulär Forulärdata 1. Välj fliken formulärdata på formulärsidan. 2. Välj vilket formulär du vill se data över. 3. Ange ett start och stop datum om du vill. 4. Ange det antal träffar du vill visa i fältet Antal träffar per sida och klicka på Sök 5. Radera poster om så önskas. 6. Klicka på Exportera till Excel eller Exportera som XML för att spara till en fil.

120 Frågor

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning OM DEN HÄR DOKUMENTATIONEN 6 FÅ ÅTKOMST TILL HJÄLPSYSTEMET I EPISERVER 6 FÖRVÄNTAD KUNSKAP 6 REFERENSER 6 ONLINEANVÄNDARNÄTVERK PÅ EPISERVER WORLD 6 COPYRIGHTMEDDELANDE

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för redaktörer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för redaktörer EPiServer 7.5 CMS Användarhandbok för redaktörer Användarhandbok för redaktörer EPiServer 7.5 CMS Utgåva A, 2013 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Introduktion 5 Om den

Läs mer

Manual. WebPublish Version 4.1. Artologik. Artisan Global Software

Manual. WebPublish Version 4.1. Artologik. Artisan Global Software Projekthantering Tidsredovisning Enkäthantering E-posthantering HelpDesk Publiceringsverktyg Bokningssystem Manual Artologik WebPublish Version 4.1 Artisan Global Software Manual Artologik WebPublish Med

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Utbildning Webtool 2014. Utbildningskompendium Webtool Ver 5

Utbildning Webtool 2014. Utbildningskompendium Webtool Ver 5 Utbildning Webtool 2014 Utbildningskompendium Webtool Ver 5 Utbildning Webtool 2014... 1 Allmänt om Webtool... 4 Open24... 4 Arbetsyta & Navigeringsträdet... 5 Arbetsytan... 6 Statistik... 7 Logga ut...

Läs mer

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-12-04

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-12-04 Föreningens hemsida Uppdaterad 2012-12-04 Innehållsförteckning Klicka på sidan här i innehållsförteckningen och du länkas dit direkt. Du behöver inte skrolla i dokumentet manuellt. NYTT! Inledning...4

Läs mer

Webforum Teamwork & Professional Manual

Webforum Teamwork & Professional Manual Webforum Teamwork & Professional Manual Senast uppdaterad: 2015-03-11 Innehåll Inledning... 5 Inloggning... 5 Glömt ditt personliga lösenord?... 6 Webbarbetsplatsens layout... 7 Sidhuvud... 8 Min profil...

Läs mer

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor REDAKTÖRSMANUAL Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor Version 1.0 2015-01-08 2 (37) Innehållsförteckning Redaktörsmanual... 1 1. Inledning... 5 1.1 Begreppsförklaring... 5 1.2 Sidtyper... 6 1.2.1

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

SiteVision - manual för administratörer

SiteVision - manual för administratörer SiteVision - manual för administratörer Senselogic AB Version 2.2_02 Innehållsförteckning 1 Om SiteVision...1 2 Om mallar...1 3 Egenskaper för webbplats...3 3.1 Allmänt... 3 3.1.1 Information... 3 3.1.2

Läs mer

Välkommen till HL Konsult CMS

Välkommen till HL Konsult CMS 1 Inledning Välkommen till HL Konsult CMS Här är det första utskicket av manualen till vårt CMS verktyg. Vi kommer uppdatera det här dokumentet med alla de förbättringar vi gör med CMS-verktyget. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

FileMaker 9. Handbok för Direkt webbpublicering

FileMaker 9. Handbok för Direkt webbpublicering FileMaker 9 Handbok för Direkt webbpublicering 2004-2007 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker är ett varumärke som tillhör

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg nvändarhandbok Copyright Alla eventuella logotyper och varumärken ägs och skyddas av respektive upphovsrättsinnehavare. Manualen är producerad av

Läs mer

EMC Documentum Web Publisher

EMC Documentum Web Publisher EMC Documentum Web Publisher Version 6.5 Användarhandbok Artikelnummer 300-006-614 A01 EMC Corporation Bolagets huvudkontor: Hopkinton, MA 01748-9103 1-508-435-1000 www.emc.com Copyright 1994 2008 EMC

Läs mer

FileMaker 13. WebDirect Handbok

FileMaker 13. WebDirect Handbok FileMaker 13 WebDirect Handbok 2014 FileMaker Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är varumärken som tillhör FileMaker, Inc.

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för administratörer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för administratörer EPiServer 7.5 CMS Användarhandbok för administratörer Användarhandbok för administratörer EPiServer 7.5 CMS Utgåva A, 2013 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Introduktion

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Arbetsrum 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Arbetsrum 4 Skapa arbetsrum, steg 1 4 Skapa arbetsrumslista 4 Olika typer av arbetsrum 6 Skapa arbetsrum, steg 2 6 Lägg in

Läs mer

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska FaktaNet live v2 Manual Version: 080919 1 Språk: Svenska Inloggning Antingen via byggfakta.se eller faktanetlive.com, i dagsläget fungerar bara byggfakta profiler. Inte First Index m.fl. varianter. Menyn

Läs mer

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING HemsidaExpress Instruktionsmanual Du har investerat i en produkt som hjälper dig att göra professionella hemsidor som är lätta att skapa och uppdatera. Vi på HemsidaExpress erbjuder dig att på ett enkelt

Läs mer

Manual. Artologik Survey&Report. Version 4.1.188. Artisan Global Media

Manual. Artologik Survey&Report. Version 4.1.188. Artisan Global Media Projekthantering Tidsredovisning Enkäthantering E-posthantering HelpDesk Publiceringsverktyg Bokningssystem Manual Artologik Survey&Report Version 4.1.188 Manual Artologik Survey&Report Survey&Report är

Läs mer

En tjänst från. Byggnet Manual. En viktig pusselbit för framgång

En tjänst från. Byggnet Manual. En viktig pusselbit för framgång En tjänst från Byggnet Manual En viktig pusselbit för framgång Version Juni 2013 ) Kort om Byggnet Access Byggnet Access är ett modernt webbaserat system för lagring av olika dokument och ritningsrelaterad

Läs mer

MANUAL. PIAplus. Manual för externa användare av Jernkontorets projektuppföljningssystem

MANUAL. PIAplus. Manual för externa användare av Jernkontorets projektuppföljningssystem MANUAL PIAplus Manual för externa användare av Jernkontorets projektuppföljningssystem Innehåll 1. Allmänt om PIAplus... 4 2. Logga in i PIAplus... 4 3. Viktiga begrepp... 4 3.1. Grupper... 4 3.2. Dokument...

Läs mer