SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET. Ordförandens beslut:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET. Ordförandens beslut:"

Transkript

1 111, ST :00 ST: 1/2016 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET Ordförandens beslut:

2 112, ST :00 ST: 2/2016 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE Stadsstyrelsens beslut:

3 113, ST :00 ST: 3/2016 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN Stadsstyrelsens beslut:

4 114, ST :00 ST: 4/2016 ANMÄLNINGSÄRENDEN Kallelse till följande sammanträden och tillfällen: Kvarkenrådets årssammanträde i Örnsköldsvik. Samkommunstyrelsen för svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn Eskoo s utvecklingsseminarium Sella s extraordinarie bolagsstämma miljösektionen samkommunstyrelsen för Suupohjan koulutuskuntayhtymä samkommunstyrelsen för Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Fastighets Ab Kristinestads bostäder Kiinteistö Oy bolagsstämma Protokoll från följande sammanträden: styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt Utbildningsstyrelsens beslut om beviljande av kompletterande statsbidrag för undervisning av elever med främmande språk som modersmål. Ely-centralens rapport Restaurering av vattenleder i Lappfjärds ås nedre lopp: Slutrappopport: resultat från den obligatoriska kontrollen av fiskbestånden och fisket. Österbottens förbunds Nyhetsposten 4/2016. Vasa förvaltningsdomstols beslut, avslag, ang. besvär ang. undantag för byggande, Stuber-Öhman, Grannas, Öhman. Byggnadstillsynsbyrån hörande i anslutning till att en ansökan har anhängiggjorts: Björne/af Hällström, tillbyggnad av ekonomibyggnad med kallt förråd. PetMi Capital Oy, affärsbyggnad. Stadsdirektörens förslag: Antecknas. Stadsstyrelsens beslut:

5 115, ST :00 ST: 5/2016 BESLUT I ÄRENDEN SOM KAN ÖVERFÖRAS TILL STADSSTYRELSEN Bildnings- och fritidsnämnden , Carina Storhannus. Stadsdirektörens förslag: Antecknas. Stadsstyrelsens beslut:

6 115, ST :00 / Pykälän liite: överf bilfri_sivvap

7 116, ST :00 ST: 76/2016 LANITO OY LTD:S ANSÖKAN OM STADENS BORGEN (NG/REN) (Stadsstyrelsen ) Företaget Lanito Oy Ltd grundat 1996 har inkommit med en ansökan om att staden skulle åta sig ett borgensansvar på motsvarande ,00 euro. Bakgrund Lanito Oy Ltd har för avsikt att köpa Papron Oy Ab:s fastighet i Dagsmark för att hyra ut åt företaget Oy Kerno Ab. Båda bolagen har i stora drag samma ägarstruktur utöver några enstaka minoritetsägare i Oy Kerno Ab. Oy Kerno Ab tillverkar regnkläder samt nonvowenprodukter tex. lakan, dynvar och olika typer av skyddskläder för både export och inhemska marknaden. Nonwoven är ett textilt material, som består av slanka fibrer orienterade utan någon större inbördes ordning till skillnad från vävda eller stickade tyger. Omsättningen är i dagsläge ,00 euro. Verksamheten finns idag i Bötom (5 anställda) och Estland (15 anställda). I samband med upphandlingen har Lanito Oy Ltd för avsikt att koncentrera verksamheten till Finland och Kristinestad. För att Oy Kerno Ab skall kunna använda sig av nämnda fastighet, kommer det att krävas att Lanito Oy vidtar större omändringsarbeten så att utrymmen lämpar sig för Oy Kerno Ab:s behov. Lanito Oy kommer att behöva låna pengar för att genomföra dessa omändringsarbeten och anhåller därför om stadens borgen till detta lån på ,00. Stadens ställningstagande Staden Kristinestad konstaterar angående ansökan om borgen för ett lån på ,00 euro att staden inte har möjlighet att gå i borgen för Lanito Oy Ltd på förmånligare villkor än vad det annars skulle ha tillgång till på den fria marknaden. Detta skulle utgöra ett så kallat förbjudet statligt stöd enligt den nya kommunallagen. Rent teoretiskt skulle staden kunna gå i borgen för Lanito Oy Ltd, men detta skulle då ske på rent affärsmässiga grunder och skulle inte på något sätt bli förmånligare för Lanito Oy Ltd än vilket annat borgenmans arrangemang som helst på den fria marknaden. Borgen skulle då beviljas med motsvarande säkerheter av Lanito Oy Ltd, enligt de privaträttsliga rådande principerna och prissättningen på borgenärsförbindelsen skulle motsvara den befintliga risken för att borgenärsansvaret eventuellt skulle realiseras. Kristinestad stad har inte för avsikt att gå in för att på rent affärsmässiga grunder börja bedriva finansieringsverksamhet för helt utomstående juridiska personer där en av tjänsterna skulle vara att erbjuda borgenärstjänster på marknadsmässiga villkor. För att bedöma om avgiften följer marknadspriserna skulle kommunen vara tvungen att jämföra priser som företag med samma kreditvärdighet betalar på marknaden. Kommissionen godtar inte att avgiften för borgen fastställs till en enda nivå som ska anses vara en övergripande norm för hela branschen.

8 116, ST :00 ST: 76/2016 Att bedriva en dylik finansieringsverksamhet hör inte till en stadens verksamhetsområden eller uppgifter och överlåter därför denna uppgift till de privata aktörerna på marknaden. Om man anser att borgen bör beviljas skall följande saker i EU:s direktiv i artikel 87 och 88 tas i beaktande: 3.4 Garantiordningar När det gäller statliga garantiordningar anser kommissionen att det inte är fråga om statligt stöd om samtliga följande villkor är uppfyllda: a) Ordningen är inte öppen för låntagare som befinner sig i ekonomiska svårigheter (se mer om detta i punkt 3.2 a nedan). 3.2 a: Enskilda garantier När det gäller enskilda statliga garantier anser kommissionen att det för att förekomsten av statligt stöd ska kunna uteslutas är tillräckligt att samtliga följande villkor är uppfyllda: a) Låntagaren är inte i ekonomiska svårigheter. Definitionen i gemenskapens riktlinjer för statligt stöd till undsättning och omstrukturering av företag i svårigheter (6) bör följas när det gäller att avgöra om låntagaren ska anses vara i ekonomiska svårigheter. Vid tillämpningen av det här tillkännagivandet ska små och medelstora företag som bildats för kortare tid än tre år inte anses vara i svårigheter under den perioden. b) Garantiernas omfattning kan mätas korrekt när de beviljas. Det betyder att garantierna måste vara kopplade till vissa bestämda finansiella transaktioner, vara fastställda till ett maximibelopp och vara tidsbegränsade. c) Garantierna täcker högst 80 % av varje utestående lån eller annan finansiell förpliktelse För att en korrekt och progressiv värdering av ordningens självfinansieringsaspekt ska kunna göras måste det minst en gång per år kontrolleras om avgiftsnivån är tillräcklig. Detta görs på grundval av ordningens faktiska förluster under en rimlig tidsrymd ur ekonomiskt hänseende, och avgifterna anpassas därefter om det finns en risk för att ordningen inte längre är självfinansierande. Anpassningen kan avse alla utfärdade och framtida garantier eller enbart de sistnämnda. e) För att en korrekt och progressiv värdering av ordningens självfinansieringsaspekt ska kunna göras måste det minst en gång per år kontrolleras om avgiftsnivån är tillräcklig. Detta görs på grundval av ordningens faktiska förluster under en rimlig tidsrymd ur ekonomiskt hänseende, och avgifterna anpassas därefter om det finns en risk för att ordningen inte längre är självfinansierande. Anpassningen kan avse alla utfärdade och framtida garantier eller enbart de sistnämnda. f) För att de avgifter som tas ut ska anses följa marknadspriserna måste de täcka de normala risker som beviljandet av garantin är förknippat med, de administrativa kostnaderna för ordningen och en årlig avkast-

9 116, ST :00 ST: 76/2016 ning på ett tillräckligt kapital, även om detta kapital inte alls eller endast delvis har ackumulerats. De administrativa kostnaderna bör åtminstone omfatta de särskilda kostnader för preliminär riskbedömning samt för riskövervakning och riskhantering som är förknippade med beviljande och förvaltning av garantin. Vad kapitalersättningen beträffar konstaterar kommissionen att vanliga garantigivare omfattas av kapitalkravsregler som tvingar dem att skapa en buffert i form av eget kapital för att inte försättas i konkurs på grund av variationer i de årliga förluster som garantierna orsakar. Statliga garantiordningar omfattas normalt inte av dessa regler och för deras del behöver inga sådana reserver upprättas. Underskottet täcks således med medel ur statsbudgeten varje gång de förluster som härrör från garantierna överskrider intäkterna av garantiavgifterna. Denna statliga garanti är fördelaktigare för ordningen än en vanlig garanti. För att undvika denna skillnad och ersätta staten för den risk den tar anser kommissionen att garantiavgifterna måste täcka avkastningen på ett tillräckligt kapital. Kommissionen anser att kapitalet måste motsvara 8% (16) av de utestående garantierna. För garantier som beviljats företag som har en kreditvärdighet som motsvarar AAA/AA- (Aaa/Aa3) kan det kapitalbelopp som ska ersättas minskas till 2 % av de utestående garantierna. När det gäller garantier som beviljats företag som har en kreditvärdighet som motsvarar A+/A- (A1/A3), kan det kapitalbelopp som ska ersättas minskas till 4 % av de utestående garantierna. En normal ersättning för detta kapital består av en riskpremie, eventuellt förhöjd med den riskfria räntesatsen. Riskpremien ska alltid betalas till staten på det tillräckliga kapitalbeloppet. Utifrån sin praxis anser kommissionen att en normal riskpremie för eget kapital uppgår till minst 400 räntepunkter och att en sådan riskpremie bör tas med i den garantiavgift som debiteras stödmottagarna (17). Om kapitalet, som i de flesta statliga garantiordningar, inte ges till ordningen och staten därför inte bidrar med medel, behöver den riskfria räntesatsen inte beaktas. Alternativt, om det underliggande kapitalet i praktiken tillhandahålls av staten, måste staten betala lånekostnader och dessa medel kommer ordningen till godo, eventuellt genom investeringar. Därför måste den riskfria räntesatsen betalas till staten för det belopp som ställts till förfogande. Vidare bör denna ersättning tas från ordningens finansiella intäkter och behöver inte nödvändigtvis påverka garantiavgifterna (18). Kommissionen anser att avkastningen på en tioårig obligation lämpar sig som referens för den riskfria räntesatsen tagen som normal avkastning på kapital. g) För att garantera insyn måste ordningen ange villkoren för beviljande av framtida garantier, t.ex. vilka företag som är stödberättigade med avseende på kreditvärdighet och, i tillämpliga fall, sektor och storlek, högsta belopp samt garantiernas varaktighet. Stadsdirektörens förslag:

10 116, ST :00 ST: 76/2016 Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att staden inte beviljar borgen för ifrågavarande projekt, detta eftersom det inte hör till stadens verksamhetsområde att bevilja utomstående privata aktörer borgensförbindelser på rent affärsmässiga grunder enligt de villkor som gäller på den privata finansmarknaden. Stadsstyrelsen beslut:

11 116, ST :00 / Pykälän liite: lanito_anh

12 117, ST :00 ST: 18/2016 UPPFÖLJNINGSRAPPORT 1 / 2016 (RH/REN) (Stadsstyrelsen ) Förvaltningarna har inlämnat uppföljningsrapporter för det första kvartalet 2016, rapporterna bifogas. Driftsbudgetens anslag har utnyttjats till 22,1% (förbrukning 10,4 miljoner euro). Av detta utgör personalkostnader 5,3 miljoner euro (23,8% av anslaget). Som helhet följer verksamheten budgeten, också om man korrigerar specialsjukvårdens förbrukning med de i april månad bokade fakturorna så är förbrukningen på detta kostnadsställe knappt 23% av anslaget ( av ett anslag på ). Förbrukningen för specialsjukvårdens del är lägre än vad den var under 2015 års första kvartal men vi kan anta att faktureringen (och användningen av Vasa Sjukvårdsdistrikts tjänster) kommer att öka under året så att vi närmar oss belopp i samma storleksordning som för 2015 (9,1 miljoner euro för hela 2015). Skatter har influtit till ett belopp av 6,2 miljoner euro och vi kan anta att det budgeterade beloppet på drygt 22 miljoner euro flyter in under året. Statsandelar har influtit till normalt belopp, 5,2 miljoner euro på tre månader (nästan 1,7 miljoner euro per månad) och det anslaget (20,3 miljoner euro) kommer också att uppfyllas. Av investeringsanslagen på 7 miljoner euro har euro förbrukats. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen antecknar uppföljningsrapporterna till kännedom. Stadsstyrelsens beslut:

13 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

14 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

15 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

16 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

17 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

18 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

19 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

20 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

21 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

22 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

23 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

24 117, ST :00 / Pykälän liite: UPPFÖLJNINGSRAPPORT

25 118, ST :00 ST: 79/2016 FÖRSÄLJNING AV OUTBRUTET OMRÅDE FÖR EGNAHEMSHUS ÅT SONJA BÖLING OCH LEIF ÖSTERGÅRD (DAS/REN)(Stadsstyrelsen ) Sonja Böling och Leif Östergård anhåller om att få köpa av legofiguren 262/1/B (L 24) vid Skrattnäsvägen 221 i Kristinestad. Legofigurens areal är kvadratmeter. Området är utanför detaljplan och området är i Kristinestads strandgeneralplan angett beteckningen AO 6 (Område för separata småhus/ Erillispientalojen korttelialua). För legofigurerna inom detta område har inte fastställs överlåtelsepriser. Stadsstyrelsen har rätt att fastställa priset till 0,20 30,00 euro per kvadratmeter. I detta fall är priset 2,00 euro/kvadratmeter. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen beslutar, att 1. priset för legotomten fastställs till 2,00 euro per kvadratmeter; samt 2. staden åt Sonja Böling och Leif Östergård för en köpeskilling om 4 104,00 euro (2,00 euro per kvm) säljer ett ca m2 stort outbrutet område tillhörande fastigheten Kristinestads donationsjord RNr 14:0 i Kristinestad by i Kristinestads stad (fastighetsbeteckning ). Områdets gränser framgår av bilaga. Den angivna arealen är inte exakt, varför den slutliga arealen bestäms i styckningsförrättningen. Det outbrutna området finns på adressen Skrattnäsvägen 221. Vid överlåtelserna iakttas följande villkor: i köpet ingår inga andelar i samfällda områden legoavtalet för legofiguren 262/1/B upphör då äganderätten till figurerna övergår på köparen. köparen står för styckningskostnaderna och lagfartskostnaderna på det outbrutna området finns byggnader som tillhör köparen, varför ingen särskild byggnadsskyldighet stipuleras i övrigt sker köpet på sedvanliga villkor Stadsstyrelsens beslut:

26 118, ST :00 / Pykälän liite: Böling_Östergård_karta

27 118, ST :00 / Pykälän liite: Böling_Östergård_översiktskarta

28 118, ST :00 / Pykälän liite: Böling_Östergård_strandgeneralplan

29 119, ST :00 ST: 81/2016 TIMRESURSBERÄKNING (MR/REN) (St ) Stadsstyrelsen beslöt , 118 i samband med behandlingen av timresursberäkningen att man fortsätter enligt nuvarande beräkningsmodell för timresursen fram till läsåret för att få mer tid att bygga upp läroplanen parallellt med timresursberäkningen för de svenska och finska skolorna. Bilaga. Finskspråkiga utbildningsnämnden behandlade , 22, fördelningen av timresursen för läsåret Bilaga. Svenskspråkiga utbildningsnämnden behandlar , 29, fördelningen av timresursen för Bilaga. I den rådande situationen har man ännu inte tagit ställning till den nya timresursen och därför rekommenderas att man läsåret fortsätter enligt nuvarande timresurs. Utbildningscentralen anser att fördelningen av timresursen enligt nuvarande beräkningsmodell är det enda alternativet för läsåret Beaktas att Kristiinanseudun yläkoulus timresurs är 291 t, ursprungligen 311,5 t, varav 17,5 t har överförts till Kantakaupungin koulu, som alltså nu har 153,5 + 17,5 = 171 timmar. Specialundervisningens timresurs är 49 timmar. Nämnderna bör dock inleda arbetet med fördelningen av timresursen för läsåret redan under hösten 2016, så att man i god tid får uppgifterna om timresursen för det kommande året. Att beakta i den fortsatta utvecklingen Läsåret inom utbildningstjänsterna pågår från augusti till juli. Besluten om timresursen inom undervisningen fattas på våren, fullmäktige behandlar samma ärende ett halvt år senare. d.v.s. den politiska styrningen släpar på sätt och vis hela tiden efter jämfört med den verkliga verksamheten. Verksamheten inom utbildningstjänsterna med alla tillhörande delar följer en så kallad läsårscykel. Kalenderåret är besvärligt då det gäller ekonomiplaneringen av utbildningstjänster. Då social-och hälsovårdstjänsterna inom de närmaste åren överförs till större områden, blir utbildningstjänsterna och stödtjänsterna för dessa, t.ex. kosthålls-, fastighets- och förvaltningstjänsterna den största helheten bland de tjänster som blir kvar i kommunens regi. I den kommande reformen av timresursmodellen bör som ett alternativ beaktas möjligheten till läsårsbudgetering, d.v.s. att för verksamhetsenheterna inom utbildningstjänsterna utarbetas en budgetmodell enligt vilken budgeten gäller från augusti till juli. En sådan prestationsbaserad styrmodell inom ekonomin och verksamheten används redan i många kommuner/städer, d.v.s. det finns modeller. Om man bestämmer sig för denna mo- 1 Ur förvaltningsdirektörens PM från sammanträdet framgår att man med detta menade till slutet av läsåret

30 119, ST :00 ST: 81/2016 dell, förutsätter det samtidigt att den politiska styrningen förnyas den politiska styrningens årsur. Konstateras även att utbildningscentralen beaktar Undervisnings- och kulturministeriets cirkulär ang. ansökan om statsunderstöd (st , anmälningsärenden) senast för åtgärder som främjar likvärdighet i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för förbättring av kvaliteten på specialundervisningen och anställning av skolgångsbiträden och minskning av storleken på undervisningsgrupperna i samband med detta. Denna möjlighet möter specialundervisningens kvalitetsbehov, behovet att anställa lärare samt skolgångsbiträden och indela elever i grupper, som har framförts från Kantakaupungin koulu. Ministeriet har meddelat att ansökningstiden fortsätter till Stadsdirektörens förslag: 1. Stadsstyrelsen besluter att man i fråga om timresursen läsåret följer nuvarande praxis. 2. Utbildningscentralen utnyttjar undervisnings- och kulturministeriets statsunderstödsmöjligheter samt andra eventuella understödsmöjligheter effektivt. Stadsstyrelsens beslut:

31 119, ST :00 / Pykälän liite: ST _ 118 STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen DNr ST:58/2014/ TIMRESURSBERÄKNING (AR/EN) (Svenskspråkiga utbildningsnämnden , 15 (Extra ärende)) Timresursarbetsgruppen gav sin rapport till stadsstyrelsen i slutet av oktober. (Bilaga 13) Arbetsgruppen framför tre förslag till beräkningsmodell: 1. Enligt nuvarande beräkningsmodell 2. Utgående från en timresursberäkning som omfattar Klasserna 1-6 1,85 timmar/elev Klasserna 7-9 Specialunderv. 3. Klasserna 1-6 1,50 timmar/elev I övrigt som punkt 2. 2,40 timmar/elev 0,23 timmar/elev, elever med 11-årig läroplikt kan beaktas Gymnasiet timresurs (under 70 studerande) är 120+gymnasieresurs ,14 x antalet studerande. Om antalet studerande överstiger 70 elever skall timresursen ökas med 1,1 timme för varje studerande. Små förändringar jämfört med nuvarande modell. Rapporten behandlades i stadsstyrelsen den och som då beslöt att återremittera ärendet till beredningen för tilläggsutredningar och att ärendet behandlas samtidigt som helhetsplanen för skolnätet. I stadsstyrelsen den beslöts att stadsstyrelsen avgör detta ärende efter att budgeten är fastställd (Bilaga 14) Under hösten gjordes beräkningar utgående från de olika alternativen i samband med skolindragningarnas inbesparingsuträkningar. Alternativ 1 som baserar sig på nuvarande modell betyder att timresursen för klasserna 1-6 uträknas enligt antal klasslärartjänster i skolorna med några små tillägg. Antalet klasslärartjänster följer det av fullmäktige fastställda antal tjänster utgående från skolans elevantal. För klasserna 7-9 är beräkningen 35 timmar/årsklass + 1,5 timme/elev. Alternativ 2 gav ett timantal som gjorde det möjligt att upprätthålla skolnätet i nuvarande form vilket skulle betyda att efter indragning av skolor så skulle de kvarvarande skolorna ha en timresurs som skulle vara långt högre än det verkliga behovet. Alternativ 3 gav däremot en resurs som stänger Lapväärtin koulu men ger fler timmar till den kvarvarande skolan än vad det verkliga behovet är. De svenskspråkiga lågstadieskolorna skulle få en resurs som stänger både Tjöck och Härkmeri skolor. Olika uträkningar utgående från olika alternativ och jämförelser med andra kommuner gjordes men inget timantal baserat på antalet elever kunde ge ett tillfredsställande resultat för båda språkgrupperna. Som tillägg till de av arbetsgruppen givna alternativen tillkom nu ett fjärde alternativ som utarbetats på tjänstemannanivå. Detta alternativ 4 baserar sig på ett fastställt timantal för kvarvarande skolor. Detta skulle i praktiken betyda att man inte skulle kunna beakta skolornas olika behov läsårsvis. Detta alternativ 4 ger ett timresultat som ganska nära motsvarar en uträkning utgående från nu gällande beräkningsmodell. För klasserna 7-9 betyder förslaget att timresursen enbart baserar sig på antalet elever och inte på det behov som finns att upprätthålla en undervisning. Den fråga som man måste ställa är varför vi upprätthåller våra skolor? Är det för att timresursberäkningen visar att det inte finns tillräckligt med timmar eller är det ekonomin som är utgångspunkten för hur skolnätet skall se ut. Det viktigaste är att de skolor som upprätthålls i Kristinestad har ett timantal som garanterar en bra undervisning. Bildningsdirektörens förslag: Svenskspråkiga utbildningsnämnden förslår för stadsstyrelse och fullmäktige att 1. timresursen uträknas utgående från nuvarande modell för åk 1-9. Efter att beslut tagits hur det slutgiltiga skolnätet skall se ut i Kristinestad kan ärendet tas upp till ny behandling. 2. nämnden fördelar den uträknade resursen till skolorna enligt deras för läsåret aktuella behov. 3. Tilldelade budgetanslag bestämmer användningsgraden av uträknad resurs eller om andra åtgärder bör vidtas. Svenskspråkiga utbildningsnämndens beslut: Svenskspråkiga utbildningsnämnden beslöt sig för att inte ta upp ärendet. ärendet behandlas på nästa möte Nämnden beslöt som sakkunnig inkalla byråsekreterare Ebba Nygård till nästa möte för att redogöra om timresursberäkningar. --- Svenskspr. utbildningsnämnden /AR På sitt förra möte bestämde utbildningsnämnden för att lägga timresursberäkningen, som togs fram som extra ärende, på bordet och behandla timresursberäkningarna på sitt nästa möte. Nämnden önskade också att Ebba Nygård ska vara på plats som sakkunnig. Situationen i Kristinestad är att det inom det finskspråkiga skolväsendet finns en skola för eleverna i åk 1-6 och inom det svenskspråkiga skolväsendet tre skolor för eleverna i åk 1-6. Detta göra att en timresursberäkning som baserar sig på enbart ett antal timmar/elev ger ett resultat som inte är genomförbart. För högstadiernas del ger också det föreslagna antalet timmar/elev en sådan situation att resursen inte räcker till för det svenskspråkiga högstadiet.

32 119, ST :00 / Pykälän liite: ST _ 118 STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen För att skolorna skall komma igång med sin planering inför hösten och att samarbetsförhandlingarna ska kunna slutföras är det nödvändigt att skolorna får sig tilldelade en timresurs d v s ett antal undervisningstimmar läsåret Därför är det i detta skede omöjligt att utforma nya beräkningsgrunder utan det enda riktiga är att ännu läsåret använda det nu gällande beräkningssystemet. Ärendet tas sedan upp till behandling så att man inför läsåret eventuellt kan ha fått fram en tillfredställande beräkningsgrund för alla stadier. Bilaga 2 innehåller kompletterande information till timresursberäkningarna. Föredragandes förslag: Svenskspråkiga utbildningsnämnden föreslår stadsstyrelsen och stadsfullmäktige att 1. Timresursen uträknas utgående från nuvarande modell för åk 1-9. Nämnden fördelar den uträknade resursen till skolorna enligt deras för läsåret aktuella behov. 2. Tilldelade budgetanslag bestämmer användningsgraden av uträknad resurs eller om andra åtgärder bör vidtas. Svenska utbildningsnämndens beslut: Ebba Nygård var tillkallad som sakkunnig och redogjorde i ärendet. Ärendet diskuterades och godkändes enligt föredragandes förslag. Paragrafen justerades på plats TIMRESURSBERÄKNING (AR/EN) (Finskspråkiga utbildningsnämnden , 13) Timresursarbetsgruppen gav sin rapport till stadsstyrelsen i slutet av oktober (Bilaga 10). Arbetsgruppen framför tre förslag till beräkningsmodell: 1. Enligt nuvarande beräkningsmodell 2. Utgående från en timresursberäkning som omfattar Klasserna 1-6 1,85 timmar/elev Klasserna 7-9 2,40 timmar/elev Specialunderv. 0,23 timmar/elev, elever med 11- årig läroplikt kan beaktas 3. Klasserna 1-6 1,50 timmar/elev I övrigt som punkt 2. Gymnasiets timresurs (under 70 studerande) är gymnasieresurs ,14 x antalet studerande. Om antalet studerande överstiger 70 elever ska timresursen ökas med 1,1 timme för varje studerande. Små förändringar jämfört med nuvarande modell. Rapporten behandlades i stadsstyrelsen den som då beslöt att återremittera ärendet till beredningen för tilläggsutredningar och att ärendet behandlas samtidigt som helhetsplanen för skolnätet. I stadsstyrelsen den beslöts att stadsstyrelsen avgör detta ärende efter att budgeten är fastställd (Bilaga 11). Under hösten gjordes beräkningar utgående från de olika alternativen i samband med skolindragningarnas inbesparingsuträkningar. Alternativ 1 som baserar sig på nuvarande modell betyder att timresursen för klasserna 1-6 uträknas enligt antal klasslärartjänster i skolorna med några små tillägg. Antalet klasslärartjänster följer det av fullmäktige fastställda antalet tjänster utgående från skolans elevantal. För klasserna 7-9 är beräkningen 35 timmar/årsklass + 1,5 timme/elev. Alternativ 2 gav ett timantal som gjorde det möjligt att upprätthålla skolnätet i nuvarande form vilket skulle betyda att efter indragning av skolor så skulle de kvarvarande skolorna ha en timresurs som skulle vara långt högre än det verkliga behovet. Alternativ 3 gav däremot en resurs som stänger Lapväärtin koulu men ger fler timmar till den kvarvarande skolan än vad det verkliga behovet är. De svenskspråkiga lågstadieskolorna skulle få en resurs som stänger både Tjöck och Härkmeri skolor. Olika uträkningar utgående från olika alternativ och jämförelser med andra kommuner gjordes men inget timantal baserat på antalet elever kunde ge ett tillfredsställande resultat för båda språkgrupperna. Som tillägg till de av arbetsgruppen givna tre alternativen tillkom nu ett fjärde alternativ som utarbetats på tjänstemannanivå. Detta alternativ 4 baserar sig på ett fastställt timantal för kvarvarande skolor. Detta skulle i praktiken betyda att man inte skulle kunna beakta skolornas olika behov läsårsvis. Detta alternativ 4 ger ett timresultat som ganska nära motsvarar en uträkning utgående från nu gällande beräkningsmodell. För klasserna 7-9 betyder förslaget att timresursen enbart baserar sig på antalet elever och inte på det behov som finns att upprätthålla en undervisning. Den fråga som man måste ställa är varför vi upprätthåller våra skolor? Är det för att timresursberäkningen visar att det inte finns tillräckligt med timmar eller är det ekonomin som är utgångspunkten för hur skolnätet ska se ut. Det viktigaste är att de skolor som upprätthålls i Kristinestad har ett timantal som garanterar en bra undervisning. Bildningsdirektörens förslag:

33 119, ST :00 / Pykälän liite: ST _ 118 STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen Finskspråkiga utbildningsnämnden förslår för stadsstyrelse och fullmäktige att 1. timresursen uträknas utgående från nuvarande modell för åk 1-9. Efter att beslut tagits om hur det slutgiltiga skolnätet ska se ut i Kristinestad kan ärendet tas upp till ny behandling. 2. nämnden fördelar den uträknade resursen till skolorna enligt deras för läsåret aktuella behov. 3. tilldelade budgetanslag bestämmer användningsgraden av uträknad resurs eller om andra åtgärder bör vidtas. Nämndens beslut: Nämnden beslöt bordlägga ärendet för tilläggsutredningar. Ärendet tas upp till ny behandling på följande sammanträde. Fi.utbildnN /AR På sitt förra möte beslöt nämnden överföra timresursberäkningen, som togs upp som extra ärende, för behandling på sitt nästa möte. Nämnden önskade också att Ebba Nygård ska vara på plats som sakkunnig. Ändringarna som föranleddes av stadsfullmäktiges beslut ( , 11-12) om att dra in Lapväärtin koulu och Tjöck skola och minska skolnätet har lett till en situation där timresursarbetsgruppens kalkyler måste gås igenom för att fördela tillräckliga timresurser till skolorna för att trygga verksamheten och en högklassig undervisning. I bilaga 3 ingår en tilläggsutredning om timresursberäkningarna som föreslagits ovan. Föredragandens förslag: Finskspråkiga utbildningsnämnden föreslår för stadsstyrelse och fullmäktige att 1) Timresursen uträknas utgående från nuvarande modell för åk 1-9. Nämnden fördelar den uträknade resursen till skolorna enligt deras för läsåret aktuella behov. 2) Tilldelade budgetanslag bestämmer användningsgraden av uträknad resurs eller om andra åtgärder bör vidtas. Nämndens beslut: Nämnden hörde Ebba Nygård som sakkunnig i ärendet och diskuterade olika alternativ. Antecknas att nämnden höll en förhandlingspaus kl Katja Iisakkala föreslog en modell som utarbetats på basen av föredragandens förslag, men ingen omröstning genomfördes. Malm och Hautaniemi föreslog alternativ 3 som nämnden enhälligt godkände. Nämnden beslöt enhälligt föreslå timresursarbetsgruppens alternativ 3 för styrelsen. (Stadsstyrelsen ) (REN/REN) Stadsstyrelsens beslut Bilaga. Efter beslutet om skolnätet fattas beslut om timresursen. Stadsfullmäktige beslöt , 11 och 12, indra Tjöck skola och Lapväärtin koulu. Timresursarbetsgruppen som arbetade år 2014 (Antfolk, Kindt, Pursiainen, Rissanen, Kulonpää; som sakkunnig även Nygård) gav sin rapport till stadsstyrelsen/stadsfullmäktige och föreslog tre alternativa modeller. Arbetsgruppen gav enhälliga förslag i vilka bl.a. alternativen att dra in Tjöck skola och Lapväärtin koulu beaktades. Som bakgrund också svenskspråkiga utbildningsnämndens beslut , 47, som bilaga. I beslutet ingår ett initiativ som styrelsen för lärarföreningen i Kristinestad gjort (då bilaga 5) i vilken konstateras bl.a. att Vi upplever det för orättvist att timresursen i åk 1-6 är bunden till lärartjänster, och att vi anser att det vore bättre och mera ändamålsenligt om resursen räknades per elev. Nämnden ansåg, att systemet för uträkningen och fördelningen av timresursen är föråldrat och behöver uppdateras så att systemet tar i beaktande utbildningsverksamhetens verkliga behov, och initierar därmed ärendet till stadsstyrelsen för gemensam behandling för hela skolväsendet i Kristinestad. I beredningen konstateras som motivering bl.a.: Det nuvarande systemet att räkna ut timresursen för stadens skolor är bundet till antalet lärartjänster och inte i relation till elever och elevernas behov. Enligt uppgifter från Finlands svenska lärarförbund gäller inte längre regeln 28,5 h timresurser per lärare. Idag ska timresursfördelningen bygga på behov. Eftersom timresursfördelningen är gemensam för hela skolväsendet i Kristinestad kan svenskspråkiga utbildningsnämnden inte ensam besluta om förändringar i uträkning och fördelning av timresurs. Efter olika initiativ, nämndbehandlingar och timresursarbetsgruppens nya förslag är det nu dags att ändra systemet som godkändes år Det finns ingen anledning att ytterligare skjuta upp ändringen. Efter att den nya läroplanen tas i bruk kan ärendet tas upp till ny granskning. Timresursarbetsgruppens alternativ 1 följer den nuvarande beräkningsmodellen, alternativ 2 innebär att nuvarande system bibehålls och alternativ 3 innebär att timresursen beräknas per elev. Lärarföreningen efterlyste modellen med att resursen beräknas per elev. Beräkningsgrunden för alternativ 3 är bra, dock bör beaktas att enligt nuvarande beslut bibehålls Härkmeri skola på de grunder som framlagts i den tidigare beredningen (bl.a. stadsfullmäktige med bilagor). I fram-

34 119, ST :00 / Pykälän liite: ST _ 118 STADEN KRISTINESTAD Sammanträdestid Sid nr. Stadsstyrelsen tiden är det dessutom möjligt att granska den svenska utbildningens timresurs t.ex. med beaktande av elevantalet vid Lappfjärd skola. I sammanhanget bör dock beaktas att den finskspråkiga utbildningens strukturer förnyats redan tidigare och att det nu finns endast en lågstadieskola som har flexibel timresurs; t.ex. då antalet invandrarelever minskar sjunker resursen. Alternativ 3 är en modell som garanterar en bra nivå på verksamheten i övergångsskedet och såsom redan konstaterats kan timresurserna granskas på nytt efter att den nya läroplanen tagits ibruk. Timresursarbetsgruppen konstaterar i sin rapport att inga större ändringar är på kommande. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att timresursarbetsgruppens alternativ 3 godkänns som ny beräkningsmodell för timresursen fr.o.m så att Härkmeri skola bibehålls. Stadsstyrelsens beslut: Henrik Antfolk föreslog, understödd av Peter Grannas och Kaj Kärr, att stadsstyrelsen skulle besluta om att man fortsätter enligt nuvarande beräkningsmodell för timresursen fram till läsåret för att få mer tid att bygga upp läroplanen parallellt med timresursberäkningen för de svenska och finska skolorna. Då diskussionen avslutats konstaterade ordförande Åsa Blomstedt att två förslag föreligger, och föreslog att stadsstyrelsen röstar mellan stadsdirektörens förslag och Henrik Antfolks förslag genom namnupprop sålunda att den som understöder stadsdirektörens förslag röstar Ja och den som understöder Henrik Antfolks förslag röstar Nej. Omröstningspropositionen godkändes enhälligt. Vid omröstningen gavs följande röster: Ja röster 2 (två) stycken (Ulla Iisakkala, Petri Pihlajaniemi) Nej röster 9 (nio) stycken (Antfolk Henrik, Sture Rissanen, Åsa Blomstedt, Peter Grannas, Sari-Milla Ingves, Kennet Kangas, Kaj Kärr, Paavo Rantala, Carina Storhannus) Ingen avstod. Ordförande Åsa Blomstedt konstaterade att stadsstyrelsen efter omröstning beslutat i enlighet med Henrik Antfolks förslag. Antecknas att byråsekreterare Ebba Nygård var närvarande vid behandlingen av detta ärende såsom inkallade sakkunnig.

35 119, ST :00 / Pykälän liite: fi. utbildn FÖRDELNING AV TIMRESURS LÄSÅRET (MR) Skolväsendets timresurs fördelas enligt de normer som stadsfullmäktige godkänt. För lågstadiet fördelas följande timresurs: Klasslärartjänster 5 x 28,5 Specialuppgifter Handledning Frivilligt språk 2 åvt/grupp Totalt = 142,5 timmar = 3,0 timmar = 2,0 timmar = 6,0 timmar = 153,5 timmar Specialundervisning 6,5 x 246 x 3,1 49,5 timmar 100 För högstadiet fördelas följande timresurs: = 286,5 timmar (3 x 35,0) + (121 = 1,5) Specialuppgifter Totalt = 25,0 timmar 311,5 timmar Finskspråkiga skolväsendets totala timresurs är enligt beräkningen 514,5 timmar och i den ingår specialundervisningen. Efter diskussioner har timresursen fördelats enligt följande: Kantakaupungin koulu 153,5 timmar samt 20,5 timmar av högstadiets resurs, totalt 174 timmar. Högstadiets resurs är 311,5 timmar minskat med 20,5 timmar som läggs till resursen för Kantakaupungin koulu. Högstadiets resurs är således 291 timmar. Föredragandens förslag: Utbildningsnämnden beslutar fördela timresursen för läsåret enligt nedanstående förslag. Kantakaupungin koulu Specialundervisning Kristiinankaupungin yläkoulu 174 t 49,5 t 291,0 t Nämndens beslut: Nämnden beslöt godkänna timresursen som beräknats enligt de normer som stadsstyrelsen godkänt. För att de lagstadgade skyldigheterna ska uppfyllas föreslår nämnden för stadsstyrelsen att en lärare med speciallärarbehörighet samt en timlärare anställs i tidsbestämt anställningsförhållande ( ) till Kantakaupungin koulu. Kantakaupungin koulus timresurs utökas med de undervisningstimmar som krävs för anställningarna.

36 119, ST :00 / Pykälän liite: SV.utbildningsnämnden FÖRDELNING AV TIMRESURS LÄSÅRET (MR) Timresursberäkningen baserar sig på nuvarande beräkningsmodell och antalet skolor och lärartjänster baserar på tre lågstadieskolor. Timresursen för svenskspråkiga skolväsendet fördelas enligt följande: Klasslärartjänster: Härkmeri 2 Kristinestad 4 Lappfjärd 3 9 x 28,5 = 256,5 Specialuppgifter 2 åvt / 2-3 lärarskola = 4,0 1 x 3 åvt 3,0 Handledning = 2,0 Språk/engelska 2 åvt / basgrupp Härkmeri 6 Kristinestad 6 Lappfjärd 6 = 18,0 Mofi Kristinestad = 8,0 291,5 Specialundervisning 6,5 x 284 x 3,1 = 57,0 Högstadiet (3 x 35,0) + (94 x 1,5) = 246,0 Specialuppgifter = 25,0 Elevhandledning = 13,0 Mofi 2 åvt/åk = 6,0 = ,5 Uträknad timresurs 638,5 Härkmeri 60,0 Kristinestad 137,5 Lappfjärd 126,0 Spec.underv. 60,0 Högstadiet 255,0 638,5 T.f. bildningsdirektörens förslag: Svenskspråkiga utbildningsnämnden beslutar att timresursen för läsåret fördelas enligt följande: Härkmeri skola Kristinestads skola Lappfjärd skola Specialundervisning 60,0 t 137,5 t 126,0 t 60,0 t

37 119, ST :00 / Pykälän liite: SV.utbildningsnämnden Krs högstadieskola Sammanlagt Sv.UtbildningsN:s beslut: 255,0 t 638,5 timmar

38 119, ST :00 / Pykälän liite: Tiina Ingves skrivelse Stadsstyrelsen i Kristinestad Åsa Blomstedt, ordförande Riitta El-Nemr, stadsdirektör Kantakaupungin koulu Ärende: Utredning över timresursbehovet vid Kantakaupungin koulu lå Uppskattat antal elever i augusti 2016 är 125 elever inom den grundläggande undervisningen. För tillfället har skolan fem (5) tjänster; antalet tjänster grundar sig på elevantalet (för tillfället 121). Föredragandens (MR) förslag grundar sig på den formel som godkänts av fullmäktige och som inte ger full rättvisa i rådande situation då elevunderlaget medför utmaningar och undervisningsgrupperna är stora. Elevantalet på 130 elever skulle berättiga till en sjätte tjänst. Föredraganden (MR) föreslår 174 veckotimmar för den allmänna undervisningen och 24 veckotimmar för deltidsspecialundervisningen vid Kantakaupungin koulu Båda förslagen är otillräckliga. Kantakapungin koulu klarar inte av att ordna lagstadgad grundläggande undervisning med ovannämnt antal veckotimmar. 1. Behov av tilläggsresurser för den allmänna undervisningen Årskurs 1 ska delas eftersom klassen har flera specialbarn med varierande stödbehov från intensifierat stöd till specialstöd. 19 elever börjar på klassen. Elevantalet kommer med stor säkerhet att öka då elever från den förberedande klassen integreras som nybörjare. Fyra av 11 elever på den kommande första klassen har utlåtande om behov av assistent och en elev har förlängd 11-årig läroplikt. Elevvårdsgruppen inom småbarnsfostran (sammanträdde ) har sänt ett utlåtande till utbildningsnämnden om behovet av att dela första klassen. Årskurs 3 ska delas av samma orsaker. Klassen har 24 elever av vilka en del har koncentrationssvårigheter och sociala anpassningsproblem. Den stora klassen är orolig och en elev har 11-årig förlängd läroplikt. Då får elevantalet i klassen enligt lagen om grundläggande undervisning inte överskrida 20 elever. Eleverna kan inte överföras till specialklass eftersom dessa elever behöver lugn och ro och möjlighet att arbeta ostört i små grupper. Stödundervisning är elevens lagstadgade rätt att få hjälp för inlärningssvårigheter eller tillfälligt stöd i studierna. Av de föreslagna 174 timmarna kunde inte en enda timme anvisas för nödvändig stödundervisning i hela skolan. För det behövs minst 1 vt/klass/vecka och i praktiken är denna mängd ohjälpligt liten. 1

39 119, ST :00 / Pykälän liite: Tiina Ingves skrivelse 2. Behov av tilläggsresurser för specialundervisningen Specialklassen, som utbildningsnämnden beslöt inrätta vid Kantakaupungin koulu har i praktiken visat sig vara absolut nödvändig. Specialklassen inledde sin verksamhet Tack vare klassen och dess lärare har arbetsron och tryggheten i skolan förbättrats märkbart. För elever med svåra störningar i känslolivet och uppförandet finns en liten grupp i specialklassen. Specialklassens alla (4 elever) fortsätter inkommande höst i klassen och avsikten är att ytterligare en elev överförs till klassen. Dessutom kan en elev också tillfälligt flyttas till klassen för att lugna ner sig om situationen i basklassen så kräver. Specialklassens verksamhet kan inte vara tillfällig eftersom behovet är kontinuerligt och ökar. Specialklassens verksamhet måste kunna fortsätta i augusti 2016 så att vi kan garantera en trygg studiemiljö för alla elever. Nu har specialklassen 26 veckotimmar. Sammandrag över resursbehovet för Kantakaupungin koulu lå Klasslärarens undervisningsskyldighet är 24 vt. Antalet timmar grundar sig på undervisningsskyldigheten och timfördelningen i den nya läroplanen. Allmän undervisning, klasser: Specialundervisning: 1.a 24 vt Deltidsspecialundervisning 26 vt 1.b 24 (i 1a. ingår för förskolans behov) specialundervisning i specialklass 26 vt 3.a 24 sammanlagt 52 timmar 3.b stödundervisning 8 vt sammanlagt 208 timmar Dessa siffror har beräknats utgående från det realistiska, verkliga behovet. Undervisningspersonalen vid Kantakaupungin koulu behöver således ytterligare en klasslärare och en specialklasslärare för att alla elever ska få jämlik undervisning. Vårt gemensamma mål är arbetsro och en trygg inlärningsmiljö samt att ge eleverna glädjen att lära sig och nå bra resultat. Kantakaupungin koulu Tiina Ingves, rektor 2

40 120, ST :00 ST: 16/2016 FINSKSPRÅKIGA UTBILDNINGSNÄMNDENS ANHÅLLAN OM ATT ANSTÄLLA SPECI- ALLÄRARE OCH TIMLÄRARE I VISSTIDSANSTÄLLNING (REN/REN) (St ) I samband med beslutet om timresursen beslöt finskspråkiga utbildningsnämnden , 23, tillställa stadsstyrelsen en anhållan om att anställa en lärare med speciallärarkompetens samt en timlärare i visstidsanställning ( ) vid Kantakaupungin koulu. Kantakaupungin koulus timresurs utökas med de undervisningstimmar som krävs för anställningarna. Beaktas att av Kristiinanseudun yläkoulus timresurs 308,5 t har 17,5 t överförts till Kantakaupungin koulu, som alltså nu har 153,5 + 17,5 = 171 timmar. Specialundervisningens timresurs är 49 timmar. Elevvårdsgruppen vid Kantakaupungin koulu konstaterar i PM daterat att åk 1 kommer att ha 18 elever, att barnens nivåskillnader är stora, att barnen har behov av stöd i anslutning till uppförande och att elevunderlaget förutsätter att klassen delas. Enligt en utvärdering som gjordes i mars 2016 kommer elevantalet att öka eftersom elever från den förberedande klassen integreras som nybörjare. Den verkliga situationen ses hösten I december 2016 fattar stadsfullmäktige beslut om budgeten Konstateras även att utbildningscentralen i maj 2016 lämnar en ansökan till undervisnings- och kulturministeriet om statsunderstöd för åtgärder som främjar likvärdighet i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för förbättring av kvaliteten på specialundervisningen och anställning av skolgångsbiträden och minskning av storleken på undervisningsgrupperna i samband med detta. Denna möjlighet möter specialundervisningens kvalitetsbehov, behovet att anställa lärare samt skolgångsbiträden och indela elever i grupper, som framförts av Kantakaupungin koulu. Understödsprocenten för de beviljade understöden är max 70 %. Ministeriet har meddelat att ansökningstiden förlängs till Utbildningscentralens budget för 2016 är euro. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen beslutar meddela finskspråkiga utbildningsnämnden och utbildningscentralen att: Utbildningscentralen såsom alla övriga centraler år 2016 har fri dispositionsrätt för sina anslag då bruttobindningsnivån är på centralnivå. Utbildningscentralen aktivt ansöker om statsunderstöd som finns att få. Stadsstyrelsens beslut:

41 121, ST :00 ST: 73/2016 SÄKERSTÄLLANDE AV LÖNEJUSTERINGS RIKTIGHET OCH RÄTT ORGAN (MM/REN/DAS) (Stadsstyrelsen ) Stadsstyrelsen beslöt vid sitt sammanträde , 110, att ta upp till behandling ett ärende ( 19) som finskspråkiga utbildningsnämnden behandlat och som gällde lönejustering för rektorn vid Kantakaupungin koulu. Stadsdirektören beslöt , 15, att ta upp Margareta Rissanens tjänstemannabeslut till behandling i stadsstyrelsen. Stadsdirektör Riitta El-Nemr har dessutom beslutat , 14 att ta upp bildningsdirektör Margareta Rissanens tjänstemannabeslut , 12 till behandling i stadsstyrelsen. Lönesystemet i AKTA består av följande delar: Uppgiftsrelaterad lön, individuellt tillägg, arbetserfarenhetstillägg, resultatbonus samt olika tillägg, arvoden och ersättningar i enlighet med AKTA. Uppgiftsrelaterad lön Den uppgiftsrelaterade lönen för en tjänsteinnehavare eller arbetstagare bestäms utgående från arbetets svårighetsgrad. Uppgifternas svårighetsgrad bedöms lokalt. I Kristinestad används s.k. helhetsbedömning, där uppgifternas svårighetsgrad bestäms med hjälp av följande kriterier: kunnande, vilka verkningar och vilket ansvar arbetet medför, samarbetsförmåga och arbetsmiljö. Enligt bedömningen av svårighetsgraden indelas olika uppgifter i lönesättningspunkter enligt AKTA. Arbetsgivaren bestämmer till vilken lönesättningspunkt uppgiften hör på så sätt att uppgifter av samma typ placeras i samma lönesättningspunkt. Inom en lönesättningspunkt kan det finnas olika nivåer av uppgiftsrelaterade löner beroende på svårighetsgraden. Uppgifternas svårighetsgrad har lokalt bedömts mellan arbetsgivaren och de kommunala huvudavtalsparterna. Nivån på den uppgiftsrelaterade lönen är alltså beroende av svårighetsgraden. I AKTA II kap. 10 konstateras: om svårighetsgraden i en tjänsteinnehavares eller arbetstagares uppgifter ändras väsentligt för minst två veckor på grund av övergång till en annan tjänst eller uppgift eller på grund av omorganisering av uppgifter, justeras den uppgiftsrelaterade lönen i det fall att den inte motsvarar de ändrade arbetsuppgifterna. I AKTA nämns som exempel på dessa tilläggsuppgifter och -ansvar chefsställning på viss tid vid en enhet eller ett ansvarsområde, ledningsansvar för en enhet eller ett team, ersättare för en direktör eller chef eller ansvarar för en krävande uppgiftshelhet som andra i samma lönepunkt inte har ansvar för. Väsentlig ändring i uppgifternas svårighetsgrad jämförs således både med de uppgifter tjänsteinnehavaren/arbetstagaren haft tidigare och med andra uppgifter inom samma lönesättningspunkt. Även om ovan nämnda beskrivning gäller löner inom AKTA, finns motsvarande bestämmelser även i UKTA (del A, Allmän del, Löner). Även bestämmelserna om uppgiftsändringarnas inverkan på lönen har samma innehåll som i AKTA (UKTA, del A, Allmän Del, Lön, 7 ). Enligt Kristinestads förvaltningsstadga beslutar den anställande myndigheten om tjänsteinnehavares och arbetstagares avlöning vid anställningsförhållandets början. Enligt förvaltningsstadgan besluter stadsstyrelsen om löner enligt AKTA om beslutanderätten inte överförts till annat organ. Stadssty-

42 121, ST :00 ST: 73/2016 relsen har genom sitt beslut / 170 beslutat att stadsstyrelsens personalsektion använder stadsstyrelsens beslutanderätt i ärenden som gäller löner enligt AKTA. Enligt stadsfullmäktiges beslut / 65 ingår det i utbildningsnämndernas uppgifter att besluta om löner i enlighet med UKTA. Individuellt tillägg Individuellt tillägg beviljas på basen av en utvärdering av arbetsprestationen. Med det individuella tillägget belönas enligt det lokala systemet för yrkesskicklighet och arbetsprestationer, samarbetsförmåga, utvecklingsförmåga och ansvarskänsla. Värderingsgrunderna har olika vikt. Varje värderingsfaktorer utvärderas på en numerisk fyrstegsskala. Lokalt har överenskommits att samma grunder också gäller vid beviljande av individuella tilllägg. I enlighet med förvaltningsstadgan beslutar stadsstyrelsen om de allmänna grunderna för beviljande av individuellt lönetillägg samt om fördelningen av resurser för individuellt lönetillägg mellan huvudansvarsområdena. Stadsstyrelsens beslutanderätt i detta ärende används av stadsstyrelsens personalsektion i enlighet med stadsstyrelsens beslut 170/ Chefen för huvudansvarsområdet beslutar om huvudansvarsområdets personliga tillägg inom ramen för de resurser för individuella tillägg som tilldelats huvudansvarsområdet och på basis av förmännens eller förmannens utvärdering av arbetsprestationer. För tillfället betalas i Kristinestad inom ramen för AKTA huvudsakligen två olika individuella tillägg för heltidsarbete: 52,67 euro och 104,09 euro. Centralercheferna har fastställt maximinivån till 139,21 euro. Om arbetstagaren/tjänsteinnehavaren tilldelas arbetsuppgifter som är väsentligt mer krävande än de tidigare uppgifterna ska lönen justeras så att den motsvarar uppgifternas svårighetsgrad. En ändring i uppgifternas kvantitet inverkar inte på den individuella lönen om svårighetsgraden anses bibehållas relativt oförändrad. Stadsstyrelsens personalsektion fattar beslut om fördelningen av resurser som används för individuellt tillägg. Centralernas chefer beslutar inom ramen för dessa resurser om beviljandet av individuella tillägg enligt ovannämnda kriterier. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen beslutar: 1. återförvisa finskspråkiga utbildningsnämndens ärende från gällande lönejustering för rektorn för Kantakaupungin koulu till finskspråkiga utbildningsnämnden för fastställande av vilket tillägg det är fråga om och om tillägget ingår i beviljade resurser. 2. överflytta bildningsdirektör Margareta Rissanens tjänstemannabeslut för behandling i personalsektionen. Stadsstyrelsens beslut:

Sammanträdesdatum 17.3.2016. Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1

Sammanträdesdatum 17.3.2016. Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17.3.2016 Nr 2/2016 2/12 Sammanträdestid Torsdagen den 17 mars 2016, kl. 18:30 19:30 Sammanträdesplats Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1 Beslutande: Ersättare: Svartsjö, Peter

Läs mer

Nedläggning av Nummi-Pusulan lukio

Nedläggning av Nummi-Pusulan lukio Stadsfullmäktige 165 09.12.2015 Nedläggning av Nämnden för fostran och utbildning 4.11.2015 125 Stadsstyrelsen beslutade den 5 oktober 2015 i 359 att återförvisa ärendet om gymnasienätverket för ny beredning

Läs mer

I det nya lönekapitlet har följande bestämmelser samma innehåll som tidigare:

I det nya lönekapitlet har följande bestämmelser samma innehåll som tidigare: KT Bilaga till cirkulär 37/2011 1 (14) Ändringar i lönekapitlet i AKTA 2012 2013 I underteckningsprotokollet till AKTA 2010 2011 tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att revidera och utveckla lönebestämmelserna

Läs mer

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG 7.1 Principerna för stöd Det finns tre nivåer av stöd: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. En elev kan få stöd på endast en nivå åt gången. Stödformer som

Läs mer

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK Bestämmelser, tillämpningar och reformförslag Gustav Wikström Grundskolans specialundervisning är lagstadgad GrUL 17 : Elever med lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter

Läs mer

Beviljande av tilläggsanslag för timresursen inom nämnden för fostran och utbildning

Beviljande av tilläggsanslag för timresursen inom nämnden för fostran och utbildning Stadsfullmäktige 18 17.02.2016 Beviljande av tilläggsanslag för timresursen inom nämnden för fostran och utbildning Nämnden för fostran och utbildning 27.1.2016 11 Stadsfullmäktige krävde vid behandlingen

Läs mer

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28 Utfärdat 2015-04-21 Handläggare Camilla Nyman Förslag till beslut att fullfölja tidigare tecknad avsiktsförklaring med övriga delägare i Göteborg & Co Träffpunkt AB genom att förvära näringslivets aktier

Läs mer

Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors

Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen 14 12.01.2015 Utredning av upphandling av advokattjänster, fallet Keskimäki 737/00/2014, 919/01.01.04/2011 STST 14 Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors Bakgrund

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 151/2002 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 11 a lagen om barndagvård och 4 och 28 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX COMP A3/JW/vn [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 21 sysselsättningslagen, 9 lönegarantilagen, 8 lagen om lönegaranti för sjömän och lagen om kollektivavtal PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 28.09.2015 Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00 Nr 7 Plats Ärenden: Sunds skola Innehåll 69 Mötets laglighet och beslutförhet 3 70 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort.

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Bakgrund

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1. UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.2017 1 Verkställande av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen De viktigaste ändringarna Jämställdhetsplan och lönekartläggning Jämställdhetsplanen utarbetas av arbetsgivaren

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Piekkala 9.12.2005 1 (17) ÄNDRINGAR I DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSSEKTORN (UKTA)

Piekkala 9.12.2005 1 (17) ÄNDRINGAR I DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSSEKTORN (UKTA) BILAGA 1 TILL CIRKULÄR 34/2005 Piekkala 9.12.2005 1 (17) ÄNDRINGAR I DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSSEKTORN (UKTA) GRUNDSKOLAN GRUNDLÖN FÖR KLASSLÄRARE I GRUNDSKOLAN

Läs mer

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA Nr Sida Kommunfullmäktige 3/2012 1 Sammanträdestid Tisdagen den 17.04.2012, kl.19.00-20.05 Sammanträdeslokal Servicehuset Tallgården Närvarande Lindholm Dorita, ordförande Johans

Läs mer

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER PROMEMORIA 1 (8) PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER Beredningen av kommun- och servicestrukturreformen är i full gång, men vad reformen kommer att få för

Läs mer

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN Den ekonomiska utvecklingen är inne i en av de allra svagaste faserna i Finlands ekonomiska historia. Vid utgången

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2013 SWD(2013) 96 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Åtföljande dokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN

LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN Utbildningsnämndens svenska sektion 10.12.2008 2 1. UTGÅNGSPUNKTER FÖR ORDNANDET AV VERKSAMHETEN... 3 1.1. Lagstiftning... 3

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 09.03.2001 KOM(2001) 128 slutlig 2001/0064 (ACC) VOLYM I Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet beträffande Republiken

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice RP 78/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45.

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45. 03.10.2014 71 Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45 Sammanträdesplats: Polaris i Edsevö Beslutande Borgmästars, Yvonne Forsblom, Greger Käldman, Leif Lindfors, Ralf Wiklund, Senja ordförande.

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Riktlinjer för förmedling av bostäder vid stadens seniorboende

Riktlinjer för förmedling av bostäder vid stadens seniorboende Bilaga 10:12 till kommunstyrelsens protokoll den 12 maj 2004, 18 PM 2004 RVI+VII (Dnr 316-1719/2004) Riktlinjer för förmedling av bostäder vid stadens seniorboende Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 140/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav11och43 lagenomfinansieringav undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

SKOLNÄMNDEN I KÖKAR. Sammanträdestid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 12.30 14.05.

SKOLNÄMNDEN I KÖKAR. Sammanträdestid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 12.30 14.05. SKOLNÄMNDEN I KÖKAR Sammanträdesprotokoll nr 3 / 2015 Sammanträdestid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 12.30 14.05. Sammanträdesplats Kökar Grundskola ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Ahlgren-Fagerström

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11.10.2007 KOM(2007) 600 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av medel ur Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk Arbetsmarknadsdepartementet 2013-08-14 Dokumentbeteckning KOM (2013) 471 Förslag till

Läs mer

Ändrade avtalsbestämmelser i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2014 2016)

Ändrade avtalsbestämmelser i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2014 2016) KT Cirkulär 11/2015 bilaga 3 1 (5) Freund Ändrade avtalsbestämmelser i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2014 2016) Ändringar som inte ändrar tolkningen

Läs mer

Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014

Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014 Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014 Bildningssektorn, Åbo stad Svenskspråkig fostran och undervisning 1 Kriterier för elevantagning till svenskspråkig

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1 (10) Rättslig styrning 2013-06-12 RCI 10/2013 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis ska berörd medarbetare beakta

Läs mer

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013.

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013. ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 11 4.W- j.. 3!..... renr VA S. $p Ks 65 Dnr 93/2014-042 Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013 Från

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Ägardirektiv AB Sjöbohem

Ägardirektiv AB Sjöbohem Datum Vår referens 1(6) Ägardirektiv AB hem Detta ägardirektiv avser AB hem, (556650-0665), (nedan kallat bolaget) och gäller tillsammans med kommuns företagspolicy. Ägardirektivet har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 0 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADSSTYRELSE Godkänd av stadsfullmäktige den 18 september 1996 1 Verksamhetsområde 2 Stadsstyrelsen Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

STYRELSENS FÖR AB FAGERHULT (PUBL) FÖRSLAG TILL BESLUT OM INFÖRANDE AV PRESTATIONSAKTIEPROGRAM OCH ÖVERLÅTELSE AV EGNA AKTIER UNDER PROGRAMMET

STYRELSENS FÖR AB FAGERHULT (PUBL) FÖRSLAG TILL BESLUT OM INFÖRANDE AV PRESTATIONSAKTIEPROGRAM OCH ÖVERLÅTELSE AV EGNA AKTIER UNDER PROGRAMMET STYRELSENS FÖR AB FAGERHULT (PUBL) FÖRSLAG TILL BESLUT OM INFÖRANDE AV PRESTATIONSAKTIEPROGRAM OCH ÖVERLÅTELSE AV EGNA AKTIER UNDER PROGRAMMET Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om införande av

Läs mer

Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas

Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas arbetstid . Arbetstidsbestämmelser för barnträdgårdslärarna. Tillämpningen av arbetstidsbestämmelserna. Vad ska jag göra om problem uppstår? . Arbetstidsbestämmelser

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Sn 23.10.2014 Bilaga A-108 Stöd för närståendevård Principer Arvoden Anvisningar Information Gällande från 01.01.2015 INLEDNING Principerna för stöd för närståendevård i Lemlands kommun är utarbetade enligt

Läs mer

Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014

Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014 Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014 Styrelsen 14.08.2014 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 05/2014 Tid: 14.08.2014 kl. 16.00 Plats: Inveon, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.10.2001 KOM(2001) 612 slutlig 2001/0251 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om Europeiska gemenskapens bidrag till den globala fonden

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.7.2015 COM(2015) 343 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014 SV SV Innehållsförteckning

Läs mer

Unga Forskares Utvecklingsfond

Unga Forskares Utvecklingsfond Unga Forskares Utvecklingsfond Utredningsrapport DATUM 2008-11-13 UTREDARE Tobias Jonsson Sara Magnusson Alexander Sehlström GODKÄND Utkast Innehåll ii Innehåll Kapitel 1 Inledning 1 Bakgrund... 1 Frågeställning...

Läs mer

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten,

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten, 1 of 8 21/03/2011 11:29 Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1998» 6.11.1998/811 6.11.1998/811 Beaktats t.o.m. FörfS 203/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Förordning

Läs mer

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2003 2012, analys

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2003 2012, analys 1 (21) Innehållsförteckning Sammandrag 2 Allmänt 2 Premieinkomstens utveckling 2 Marknadsandelar 3 Resultatet av lagstadgad olycksfallsförsäkring 5 Bolagsvisa resultat 9 Nyckeltal 10 Bilaga 1. Försäkringsrörelsens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Beskattning av incitamentsprogram (SOU 2016:23)

Yttrande över betänkandet Beskattning av incitamentsprogram (SOU 2016:23) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 augusti 2011 951/2011 Lag om ändring av lagen om yrkesutbildning Utfärdad i Nådendal den 12 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 24.9.2008 SEK(2008) 2487 KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT Åtföljande dokument till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om förenkling

Läs mer

Lag. om ändring av järnvägslagen

Lag. om ändring av järnvägslagen Lag om ändring av järnvägslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i järnvägslagen (304/2011) 1 2 mom., 2 8, 9 och 32 punkten, 3, 11 1 och 3 mom., 12, rubriken för 4 kap., 20 1 och 2 mom., 21 32,

Läs mer

FM 48/321/2003 Statens tjänsteförhållanden för viss tid I LAGSTIFTNING OCH PRAXIS. 1. Utnämning för viss tid med stöd av statstjänstemannalagen

FM 48/321/2003 Statens tjänsteförhållanden för viss tid I LAGSTIFTNING OCH PRAXIS. 1. Utnämning för viss tid med stöd av statstjänstemannalagen FM 48/321/2003 Statens tjänsteförhållanden för viss tid Enligt statstjänstemannalagen (750/1994) utnämns tjänstemännen antingen tills vidare eller för viss tid. Statstjänstemannalagen innehåller närmare

Läs mer

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun December 2014 Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Bedömning och rekommendationer

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om stöd

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2002 2011, analys

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2002 2011, analys Sidan 1 (22) Innehållsförteckning Sammandrag 2 Allmänt 3 Premieinkomstens utveckling 3 Marknadsandelar 4 Resultatet av lagstadgad olycksfallsförsäkring 6 Nyckeltal 11 Bilaga 1. Försäkringsrörelsens utjämnade

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

Leasingavtal, Avsnitt 10 145. 10.1 RR 6:99 Leasingavtal

Leasingavtal, Avsnitt 10 145. 10.1 RR 6:99 Leasingavtal Leasingavtal, Avsnitt 10 145 10 Leasingavtal Rekommendationen behandlar redovisning av samtliga leasingavtal med undantag för avtal avseende exploatering och utnyttjande av naturresurser samt olika licensavtal,

Läs mer

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten.

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten. RP 172/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 i lagen om utjämning av räntan för offentligt understödda export- och fartygskrediter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

RP 136/2005 rd. I denna proposition föreslås att aravabegränsningslagen

RP 136/2005 rd. I denna proposition föreslås att aravabegränsningslagen RP 136/2005 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av aravabegränsningslagen och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Yttrande över revisionsrapporten Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider.

Yttrande över revisionsrapporten Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider. M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G BARN OCH UNGDOM TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-05-30 SDN 2005-06-16 DNR 104-170/2005 Handläggare: Yvonne Alenius SID 1(5) Till Stadsdelsnämnden

Läs mer

SKOLSTADGA FÖR geta KOMMUN

SKOLSTADGA FÖR geta KOMMUN SKOLSTADGA FÖR geta KOMMUN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 08.04.2015, 25 TILLÄMPNING 1 Vid ordnandet av undervisningen i kommunens grundskola skall bestämmelserna i denna skolstadga iakttas utöver vad

Läs mer

Utlåtande 2011: RI (Dnr 300-1744/2011)

Utlåtande 2011: RI (Dnr 300-1744/2011) Utlåtande 2011: RI (Dnr 300-1744/2011) AB Svenska Bostäders förvärv och överlåtelser av bostadsfastigheter i Hammarby Sjöstad, Kärrtorp och Bredäng Minoritetsåterremiss från kommunfullmäktige den 17 oktober

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

GUIDE TILL DE SJUNDEÅHEM DÄR ETT BARN SKA BÖRJA SKOLAN

GUIDE TILL DE SJUNDEÅHEM DÄR ETT BARN SKA BÖRJA SKOLAN GUIDE TILL DE SJUNDEÅHEM DÄR ETT BARN SKA BÖRJA SKOLAN 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Läroplikten... 4 2. Inskrivning till grundskolans första klass... 4 3. Sjundeå kommuns skolor och kontaktuppgifter... 5

Läs mer

Statrådets förordning

Statrådets förordning Statrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 kap. 6 i bokföringslagen (1336/1997), sådan den lyder i lag

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 10. 7. 1999 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 175/43 RÅDETS DIREKTIV 1999/70/EG av den 28 juni 1999 om ramavtalet om visstidsarbete undertecknat av EFS, UNICE och CEEP EUROPEISKA UNIONENS

Läs mer

VÖRÅ KOMMUNS VERKSAMHETSMODELL FÖR ORDNANDET AV UNDERVISNINGEN INOM DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I ÅK 1-6 FÖR INVANDRARE

VÖRÅ KOMMUNS VERKSAMHETSMODELL FÖR ORDNANDET AV UNDERVISNINGEN INOM DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I ÅK 1-6 FÖR INVANDRARE VÖRÅ KOMMUNS VERKSAMHETSMODELL FÖR ORDNANDET AV UNDERVISNINGEN INOM DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I ÅK 1-6 FÖR INVANDRARE INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Invandrarelev i skolan 1.1 Mottagandet till skolan 2.

Läs mer

Kommittédirektiv. Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Dir. 2008:34

Kommittédirektiv. Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Dir. 2008:34 Kommittédirektiv Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner Dir. 2008:34 Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Försäkringsförmedling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 februari 2005 Sven-Erik Österberg Tord Gransbo (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-12:10 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson (FP)

Läs mer

Undersökning på eget initiativ av förfarandet att anlita inkassobolag för indrivning av kommunala avgifter

Undersökning på eget initiativ av förfarandet att anlita inkassobolag för indrivning av kommunala avgifter 5.4.2012 Dnr 459/2/11 Undersökning på eget initiativ av förfarandet att anlita inkassobolag för indrivning av kommunala avgifter 1 ÄRENDE 2 UTREDING 3 AVGÖRANDE Rättsregler Jag har på eget initiativ undersökt

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN 12.2.2015 1 KALLELSESIDA Utfärdad den 5 februari 2015 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Torsdagen den 12 februari 2015 kl.18.30 Kommunkansliet i Åva 1 Laglighet och beslutförhet 2 Protokolljusterare

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT DÁMASO RUIZ-JARABO COLOMER föredraget den 16 januari 2003 1

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT DÁMASO RUIZ-JARABO COLOMER föredraget den 16 januari 2003 1 FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT DÁMASO RUIZ-JARABO COLOMER föredraget den 16 januari 2003 1 1. Kommissionen har med stöd av artikel 226 EG yrkat att domstolen skall fastställa att Konungariket

Läs mer

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 SKÖTSEL AV ÄNGSVALL Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 1. Allmänna villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall För att erhålla ersättning för

Läs mer

Det gällande statsrådsbeslutet om ställande av statsborgen för finansieringen av EFSF fattades den 20 juli 2012.

Det gällande statsrådsbeslutet om ställande av statsborgen för finansieringen av EFSF fattades den 20 juli 2012. Statsrådets meddelande till riksdagen om förlängning av giltighetstiden för statsborgen som ställts för finansieringen av det europeiska finansiella stabiliseringsinstrumentet Bestämmelser om statsborgen

Läs mer

Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning.

Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning. Arbetsordning för Finansinspektionen Inledning Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning. Bankfullmäktige ska 1) övervaka den allmänna

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 29 Besök från Slättens rektorsområde 35 30 Ekonomisk månadsrapport 36 31 Budget: Ramförslag 2013-2015......37 32 Barn- och elevprognos per den 15 mars 2012...40 33 Ansökan om bidrag

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun

Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun Fr.o.m. läsåret 11/12 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2007-08-23 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 2008-03-18 Reviderad

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015 Samkommunstyrelsen Protokoll 7/2015 Sammanträdesnummer Sammanträdestid Sammanträdesplats 7/2015 Fredag kl. 10.00 11.35 Optima, Åminnevägen, Nykarleby Beslutande - Kenneth Holmgård, ordförande Bjarne Kull,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer