Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet"

Transkript

1 Datum 13 maj 214 Handläggare Stina Gerdes Barriere Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet Inledning Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion främja den svenska grundforskningens kvalitet och förnyelse. Myndigheten har också i uppdrag att främja forskare i början av sin karriär. Dessa frågor diskuteras återkommande i Vetenskapsrådet. Denna promemoria gör en jämförelse av åldersfördelningen bland högskolans personal och bland de forskare som söker och beviljas medel från Vetenskapsrådet. Jämförelsen koncentrerar sig på forskarnas karriärålder, det vill säga antal år efter doktorsexamen. Avsikten är att ge underlag för strategiska beslut om hur rådets forskningsstöd. Resultaten redovisas fördelat på de ämnesområden som motsvarar de tre ämnesråden inom Vetenskapsrådet; Naturvetenskap och teknikvetenskap, Humaniora och samhällsvetenskap samt Medicin och hälsa. Utbildningsvetenskap omfattas inte av studien, då vi inte har haft tillgång till jämförande personalstatistik. Stödformerna som har studerats är postdoktorstöd, anställning som forskare 5 procent 1, projektbidrag och projektbidrag unga forskare 2. Data för högskolans personal gäller år 212, om inget annat anges medan data från Vetenskapsrådet gäller ett genomsnitt för åren För närmare detaljer om studiens genomförande samt hur forskarkåren har definierats se avsnittet Genomförande. Resultat Hur har högskolans personalstruktur förändrats de senaste tio åren? Den personal som potentiellt kan söka forskningsmedel från Vetenskapsrådet utgörs i stora drag av högskolans forskande och undervisande personal med doktorexamen (här kallad forskarkåren). 1 Inom medicin och hälsa 2 Ej för humaniora och samhällsvetenskap 1 (16)

2 Forskarkåren består av personalkategorierna professorer, lektorer, meriteringsanställningar (postdoktor, forskarassistent och biträdande lektor) samt i en grupp som vi kallar forskare. Gruppen forskare är inte reglerad i högskoleförordningen eller genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Se vidare avsnittet Genomförande. Ytterligare figurmaterial finns i Appendix. Mellan 21 och 212 ökade forskarkåren med mer än 6 procent. Ökningen var störst inom medicin och hälsa (MH) där det skedde nära nog en fördubbling under perioden. Inom humaniora och samhällsvetenskap (HS) ökade forskarkåren med 63 procent medan ökningen inom naturvetenskap och teknikvetenskap (NT) uppgick till knappt 5 procent. Ökningen består i stor utsträckning av unga forskare, både vad gäller fysisk ålder och karriärålder. Samtidigt som forskarkåren har föryngrats är professorer den anställningskategori som har ökat mest inom både MH och HS. Vi konstaterar också en markant ökning av personal över 64 år, främst inom anställningskategorin professor. Detta beror sannolikt på möjligheten att vara kvar i arbetslivet upp till 67 år som infördes under perioden. Vi kan konstatera att lektorer inte har utnyttjat denna möjlighet i samma utsträckning Fysisk ålder Figur 1: Åldersstruktur för den forskande och undervisande personalen med doktorsexamen vid svenska lärosäten. Naturvetenskap och teknikvetenskap(nt) Låt oss titta närmare på hur förhållandet ser ut de olika ämnesområdena. Ökningen av forskarkåren har inom NT skett främst bland de yngre forskarna (3-34 år) och åldersgruppen år, som numera är den största. 2 (16)

3 Figur 2: Förändring av åldersstrukturen i forskarkåren inom naturvetenskap och teknikvetenskap Forskarkårens karriärålderstruktur har också en tydlig tonvikt på unga forskare. et forskare klingar därefter av i ganska snabb takt Figur 3: Förändring av karriäråldersstrukturen i forskarkåren inom NT. 3 Lektor, tätt följt av professor, är de största anställningskategorierna inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Därefter följer gruppen forskare. Den grupp som har ökat procentuellt sett mest under den senaste tioårsperioden gruppen forskare följt av professorerna. Postdoktor är en nytillkommen anställningsbenämning i statistiken och vi kan därför inte beskriva dess utveckling över tid. 3 Uppgifterna om karriärålder omfattar endast doktorsexamensår från 1975 och senare. 3 (16)

4 postdoktor forskarassistent och bitr. lektor forskare lektor professor Karriärålder Figur 4: Karriärålderstruktur för olika anställningskategorier inom NT-området. 4 Humaniora och samhällsvetenskap(hs) Ökningen av forskarkåren inom HS har också skett främst genom att yngre personal som har tillkommit, liksom att antalet personer över 64 år har ökat. Även här består ökningen av personal över 64 år främst av professorer Figur 5: Förändring av åldersstrukturen i forskarkåren Även inom HS-området dominerar personal med relativt kort karriärålder, i spannet upp till 12 år. Ökningen är som störst i karriäråldersintervallet 7-11 år. 4 Notera att det första karriäråldersintervallet, som endast innehåller data för två år har justerats (genom att multipliceras med 2,5) för att underlätta jämförelse med övriga intervall, som spänner over fem år. 4 (16)

5 Figur 6: Förändring av karriäråldersstrukturen i forskarkåren inom HS-området. 5 Lektor är den största personalkategorin inom HS-området, följt av professor. et professorer har ökat procentuellt sett mest under perioden, medan lektorerna har ökat mest sett till antal individer. Ökningen av lektorer har främst skett i de yngre karriäråldersintervallen. Meriteringsanställningar och olika forskaranställningar är i minoritet, även om dessa har ökat under 2-talet postdoktor forskarassistent och bitr. lektor forskare lektor professor Figur 7: Karriärålderstruktur för olika anställningskategorier inom HS-området. 6 5 Uppgifterna om karriärålder omfattar endast doktorsexamensår från 1975 och senare. 6 Notera att det första karriäråldersintervallet, som endast omfattar två år, har multiplicerats med 2,5 för att underlätta jämförelse med övriga intervall, som spänner over fem år. 5 (16)

6 Medicin och hälsovetenskap Inom medicin och hälsovetenskap har forskarkåren nästan fördubblats sedan 21. Ökningen är störst bland yngre forskare, men även personalen över 55 år har ökat. Ökningen av den äldre personalen består till stor del av lektorer, medan ökningen av yngre personal främst består av meriteringsanställningar, inklusive postdoktorer och forskare Figur 8: Förändring av åldersstrukturen i forskarkåren Personalstrukturen med avseende på karriärålder inom medicin och hälsovetenskap domineras av karriärmässigt relativt unga forskare. et forskare med två till sex år gammal doktorsexamen har mer än fördubblats sedan Figur 9: Förändring av karriäråldersstrukturen i forskarkåren inom MH. 7 7 Uppgifterna om karriärålder omfattar endast doktorsexamensår från 1975 och senare. 6 (16)

7 Den största anställningskategorin är professor, tätt följt av lektorer, forskare och meriteringsanställningar av olika slag. Ökningen av forskarkåren inom medicin och hälsa har varit relativt jämt fördelad över de olika anställningskategorierna. Inom medicin kan vi konstatera att lektorerna är äldre, men karriärmässigt yngre (se figur 21 i Appendix). Medan professorerna både är äldre vad beträffar fysisk ålder och karriärålder. et meriteringsanställningar är få, särskilt i relation till antalet forskar - anställningar postdoktor forskarassistent och bitr. lektor forskare lektor professor Karriärålder Figur 1: Karriärålderstruktur för olika anställningskategorier inom MH. 8 Den dominerande karriärvägen förefaller alltså inte vara meriteringsanställning-lektor-professor, utan snarare forskare-professor. Vilka konsekvenser får det på forskningssystemet om karriärvägarna består av anställningar som inte regleras i högskoleförordningen avseende t.ex. behörighetsgrunder, behörighet och förfarandet vid anställning? Vid vilken karriärålder söker och beviljas forskare medel från Vetenskapsrådet? et sökande till Vetenskapsrådets forskningsstöd varierar mellan ämnesområdena och med forskarnas karriärålder. De karriärmässigt unga forskarna söker medel från Vetenskapsrådet i högre utsträckning än seniora forskare, utom i medicin och hälsa. Där är andelen sökande i forskarkåren som störst bland forskare med en karriärålder mellan sju och 16 år, för att sedan klinga av något. 8 Notera att det första karriäråldersintervallet, som endast innehåller data för två år har justerats (genom att multipliceras med 2,5) för att underlätta jämförelse med övriga intervall, som spänner over fem år. 7 (16)

8 Andel sökande av forskarkåren 45% 4% 35% 3% 25% 2% 15% 1% 5% % Andel sökande MH Andel sökande NT Andel sökande HS Karriärålder Figur 11: Andel forskare som söker stöd av forskarkåren. Uppgifterna baseras på personalstatistik för 212 och ett genomsnitt av sökta forskningsstöd för Inom både NT och MH skiljer sig karriärålderstrukturen på mellan de som söker och de som beviljas forskningsstöd från Vetenskapsrådet. Naturvetenskap och teknikvetenskap Inom NT fördelas flest bidrag till forskare med 5-6 år efter doktorsexamen. Därefter är antalet fördelade bidrag relativt konstant fram till 19-2 karriärår. I Appendix finns figurer som visar hur sökta och beviljade bidrag fördelar sig på karriärålder för de tre ämnesråden. På så sätt ökar beviljadegraden (antal beviljade relativt antal sökande) med ökande karriärålder. För etablerade forskare ligger beviljandegraden på omkring 4 procent. För unga forskare med mellan 5-1 karriärår ligger den på strax över 2 procent medan de nydisputerade kan räkna med en beviljandegrad kring 15 procent. Beviljandegrad 5% 45% 4% 35% 3% 25% 2% 15% 1% 5% % Karriärålder Figur 12: Beviljadegrad per karriärålder inom NT, 3-årigt glidande medelvärde. Grafen är trunkerad vid 29 karriärår, pga begränsat dataunderlag. 8 (16)

9 Humaniora och samhällsvetenskap Även inom HS-området är det många karriärmässigt unga forskare som söker forskningsstöd, både postdoktorstöd och projektbidrag. Flest sökande syns i intervallet två till åtta karriärår (se figur 19 i Appendix). Inom HS-området utlyses inga projektbidrag som är särskilt riktade till unga forskare. Beviljade forskningsstöd speglar relativt väl sökprofilen med avseende på karriärålder och beviljandegraden är förhållandevis konstant omkring 1 procent i förhållande till karriäråldern. En liten svacka kan skönjas för unga forskare precis efter postdoktorsperioden. Beviljandegrad 5% 45% 4% 35% 3% 25% 2% 15% 1% 5% % Karriärålder Figur 13: Beviljadegrad per karriärålder inom HS, 3-årigt glidande medelvärde. Grafen är trunkerad vid 2 karriärår, pga begränsat dataunderlag. Medicin och hälsa Medicin och hälsa (MH) skiljer sig något från NT och HS genom att här söker inte de karriärmässigt yngsta forskarna i störst utsträckning. Flest antal sökande finns bland forskare med sex till åtta karriärår. Flest antal ansökningar från forskare i detta karriäråldersintervall beviljas också. et sökande är dock så mycket större bland de yngre forskarna att beviljandegraden blir lägre än för seniora forskare. Beviljandegraden ökar successivt med ökande karriärålder. Lägst beviljandegrad har unga forskare i intervallet 3-5 år, som inte längre kan söka postdoktorsstöd. 9 (16)

10 Figur 14: Beviljadegrad per karriärålder inom MH, 3-årigt glidande medelvärde. Grafen är trunkerad vid 29 karriärår, pga begränsat dataunderlag. Sammanfattning och diskussion Naturvetenskap och teknikvetenskap Inom naturvetenskap och teknikvetenskap söker unga forskare i stor utsträckning bidrag från Vetenskapsrådet (se figur 15 i Appendix). I relation till forskarkårens storlek söker nästan 3 procent av de unga forskarna (2-6 år efter doktorsexamen) ett bidrag från Vetenskapsrådet. Detta avtar sedan successivt med ökande karriärålder. Mellan fyra och sju procent av forskarkåren beviljas, i genomsnitt, bidrag varje år. Tabell 1: Översikt andel av forskare vid universitet och högskolor som söker och beviljas stöd från Vetenskapsrådet NT Beviljandegrad 5% 45% 4% 35% 3% 25% 2% 15% 1% 5% % Karriärålder vid UoH sökande VR Andel sökande beviljade Andel beviljade -2 år % 29 4% 2-6 år % 86 5% 7-11 år % 8 6% år % 9 7% år % 63 7% år % 56 7% år % 33 7% år % 19 6% år % 6 5% Vi kan, med utgångspunkt i tabellen ovan, göra en grov uppskattning av hur stor andel av forskarna som har ett löpande stöd från Vetenskapsrådet, om vi antar att en bidragsperiod normalt är 4 år. Det innebär att för etablerade forskare, med en karriärålder över 12 år beviljas omkring 7 procent i genomsnitt varje år. Detta medför att knappt 3 procent av forskarkåren inom NT har ett löpande stöd från Vetenskapsrådet, eftersom forskare inte får ha flera av de bidragsformer som ingår i dessa beräkningar. 1 (16)

11 Humaniora och samhällsvetenskap Inom HS-området söker de karriärmässigt yngsta forskarna bidrag från Vetenskapsrådet i högre utsträckning än de mer etablerade. Därefter sjunker såväl antalet som andelen av forskarkåren som söker medel. När det gäller andelen av forskarkåren som beviljas ett bidrag är situationen likadan, här beviljas en större andel ansökningar från unga forskare än forskare med en hög karriärålder. Tabell 2: Översikt andel av forskare vid universitet och högskolor som söker och beviljas stöd från Vetenskapsrådet HS vid UoH sökande VR Andel sökande beviljade Andel beviljade -2 år % 22 4% 2-6 år % 37 2% 7-11 år % 36 2% år % 18 1% år % 11 1% år % 6 1% år % 2 1% år % 2 1% år % 1 1% Med en typisk bidragsperiod på tre år innebär dessa uppgifter att endast omkring 3 procent av karriärmässigt seniora forskare uppbär ett stöd från Vetenskapsrådet inom HS-området. Medicin och hälsa Vetenskapsrådet får flest ansökningar från forskare i karriäråldersintervallet 2-6 år. I relation till forskarkårens storlek söker dock flest forskare i intervallet 7-11 år. I figur 21 i Appendix visas syns att söktrycket fördelat på karriärår är som högst för forskare med sex till åtta karriärår. Andelen beviljade bidrag i relation till forskarkåren ökar med ökande karriärålder, åtminstone upp till en karriärålder omkring 22 till 26 år. Tabell 3: Översikt över andel av forskare vid universitet och högskolor som söker och beviljas stöd från Vetenskapsrådet MH vid UoH sökande VR Andel sökande beviljade Andel beviljade -2 år % 16 4% 2-6 år % 53 4% 7-11 år % 72 7% år % 67 1% år % 55 1% år % 47 11% år % 27 8% år % 12 7% år % 8 9% 11 (16)

12 Bidragsperioden inom MH är normalt minst 4 år, vilket betyder att om i genomsnitt 1 procent av forskarkåren med en karriärålder över 12 år beviljas bidrag varje år. Cirka 4 procent av de seniora forskarna inom Medicin och hälsa skulle då ha ett löpande bidrag från Vetenskapsrådet. Detta är förmodligen högt räknat eftersom denna undersökning inte räknar med de forskare som endast är anställda av landstinget, och som inte har någon tjänst på ett lärosäte. Övergripande reflektioner Inom både MH och NT är beviljandegraden mycket lägre för karriärmässigt unga forskarna, precis efter postdoktorsperioden. Finns det en risk att lovande unga forskare försvinner ut ur systemet på grund av de små möjligheterna att få forskningsstöd? Karriärvägarna bör studeras närmare, materialet antyder bl.a. att karriärvägen i medicin och hälsa inte är forskarassistent-lektor-professor utan snarare forskare-professor. Hur påverkas forskningssystemet när karriärvägar huvudsakligen består av anställningsformer som inte regleras i högskoleförordningen? Det finns ytterligare fördjupningar som bör göras när det gäller högskolans forskarkår och vilka som söker medel från Vetenskapsrådet. Bl.a. bör förhållandena för kvinnor och män bör kartläggas. Genomförande Potentiella sökande till Vetenskapsområdet bland högskolans personal Uppgifterna om högskolans personal redovisas efter anställningskategorier och undergrupper av anställningskategorier av den forskande och undervisande personalen. Eftersom syftet är att illustrera vilka personalgrupper som är potentiella sökande till Vetenskapsrådet redovisas huvudsakligen anställningskategorier och undergrupper av dessa som huvudsakligen utgörs av individer med doktorsexamen. Anställningskategorin Annan forskande och undervisande personal som SCB redovisar utgör för detta ändamål ett problem eftersom häri ingår undergrupper som både utgörs av huvudsakligen disputerad och ej disputerad personal. Vi har för ändamålet skapat en undergrupp som vi kallar Forskare. Denna grupp består av individer med anställningsbenämningar som huvudsakligen innehas av individer med doktorsexamen. Typiska sådana är forskare, seniorforskare, 1:e forskningsingenjör, doktor. Vi redovisar personalen i följande grupper: Professor Lektor Forskare Forskarassistenter och biträdande lektorer Postdoktorer 12 (16)

13 Vi redovisar inte personalkategorier och undergrupper av personalkategorier som består av huvudsakligen ej disputerad personal, t.ex. adjunkter, amanuenser, forskningsassistenter, forskningsingenjör (utöver 1:e), m.fl. Uppgifterna redovisas från SCB på 1-siffernivå dvs för naturvetenskap, teknikvetenskap, medicin och hälsovetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Uppgifterna redovisas från SCB i femårsintervall, där det första intervallet omfattar åren Övriga intervall omfattar fem år.det innebär att när det gäller karriärålder är intervallet -2 år betydligt kortare än övriga intervall. Doktorsexamensår saknas i relativt stor utsträckning i materialet. Vi har fördelat ut bortfallet proportionerligt på de olika karriäråldersintervallen. Bortfallet förefaller att korrelera med dels personer som ha en utländsk doktorsexamen samt personer som inte har en doktorsexamen (för humaniora, där även konst ingår). Uppgifterna är för individer och ingen korrigering för individer som arbetar mindre än heltid har gjorts. Vetenskapsrådet Uppgifterna för Vetenskapsrådet är hämtade ur myndighetens ärendehanteringssystem Vraps. När det gäller sökande redovisas ansökningar som antingen är beviljade, överförda (gäller energiforskningen) och avslagna. Avförda, återtagna och återlämnade bidrag har inte medräknats. I beviljade bidrag har beviljade och överförda ansökningar medräknats. Bortfallet pga avsaknad av doktorsexamensdatum är mycket litet, totalt omkring 1 ansökningar. Ingen justering för detta har gjorts. Data i graferna med VR:s bidrag som har ritats mot karriärålder, ej i femårsintervaller, har behandlats med en dämpningsfunktion 9 för att minska brus. Stina Gerdes Barriere Analytiker 9,25*x -1 +,5*x +,25*x (16)

14 Appendix - Figurer Naturvetenskap och teknikvetenskap postdoktor forskarassistent och bitr. lektor forskare lektor professor Figur 15: Forskarkåren fördelad på fysisk ålder, 212 ansökningar Karriärålder (trunkerad vid 43 år) Int. postdok - unga Figur 16: Beviljade och avslagna ansökningar till Vetenskapsrådet, genomsnitt bidrag Int. postdok - unga Karriärålder trunkerad vid 43 år Figur 17: Beviljade bidrag från Vetenskapsrådet, genomsnitt (16)

15 Humaniora och samhällsvetenskap postdoktor forskarassistent och bitr. lektor forskare lektor professor Figur 18: Forskarkåren fördelad på fysisk ålder, 212. ansökningar Int. postdok Karriärålder Figur 19: Beviljade och avslagna ansökningar till vetenskapsrådet, genomsnitt , fördelade på karriärålder bidrag Internationell postdok Karriärålder Figur 2: Beviljade bidrag från Vetenskapsrådet, genomsnitt (16)

16 Medicin och hälsa 8 postdoktor forskarassistent och bitr. lektor forskare lektor professor Figur 21: Forskarkåren fördelad på fysisk ålder, 212 ansökningar Int. postdok - unga Anställning 5 % Karriärålder (trunkerad vid 43 år) Figur 22: Beviljade och avslagna ansökningar till Vetenskapsrådet, genomsnitt bidrag Karriärålder, trunkerad vid 43 år Internationell postdok projektbidrag - unga forskare Anställningar 5% Figur 23: Beviljade bidrag från Vetenskapsrådet, genomsnitt (16)

Allt fler kvinnor bland de nyanställda

Allt fler kvinnor bland de nyanställda STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning Datum/ löpunmmer 2013-09-10 / 7 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

Forskningsmeritering en orsak till tidsbegränsade anställningar

Forskningsmeritering en orsak till tidsbegränsade anställningar STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2014-10-14 / 8 Analysavdelningen Handläggare Per Gillström 08-563 085 16 per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006

VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006 VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006 Jämställdhetsplan Vetenskapsrådet medicin 1(15) VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006 Inledning Av Vetenskapsrådets instruktion (SFS 2000:1199)

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 UF 21 SM 1401 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2013 I korta drag Minskning av antalet doktorandnybörjare År 2013

Läs mer

Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi

Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Styrelsen Bilaga 2 Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Mål för Vetenskapsrådets jämställdhetsarbete Vetenskapsrådet ska, enligt instruktionen, främja jämställdheten inom sitt verksamhetsområde. Strategin

Läs mer

Svensk forskarutbildning och högskolans rekryteringsbehov

Svensk forskarutbildning och högskolans rekryteringsbehov Svensk forskarutbildning och högskolans rekryteringsbehov Enheten för statistik och analys Sammanfattning Denna promemoria beskriver den svenska forskarutbildningens storlek och sätter den i relation till

Läs mer

Vetenskapsrådet Stockholm

Vetenskapsrådet Stockholm Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 MAJ 2007 VETENSKAPSRÅDET 103 78 Stockholm Vetenskapsrådet Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 Carolyn Glynn, Carl Jacobsson,

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2011. Flest doktorandnybörjare inom medicin och hälsovetenskap

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2011. Flest doktorandnybörjare inom medicin och hälsovetenskap UF 21 SM 1201 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2011 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2011 I korta drag Flest doktorandnybörjare inom medicin och hälsovetenskap

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2009

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2009 UF 21 SM 1001 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2009 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2009 I korta drag Antalet nybörjare oförändrat Bland doktoranderna

Läs mer

Könsfördelning inom utbildning, forskning och personal vid Umeå universitet

Könsfördelning inom utbildning, forskning och personal vid Umeå universitet Sid 1 (23) Könsfördelning inom utbildning, forskning och personal vid Umeå universitet Könsfördelningen vid Umeå universitet är förhållandevis jämn 1. Trots en jämn könsfördelning råder det en kvinnlig

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, mars 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län mars 2014 8 003 (10,9 %) 3 509 kvinnor (10,1 %) 4 494 män (11,6 %) 2

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014 Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Intäkter för forskning och forskarutbildning 2012 Fördelat på lärosäten och finansiärer Källa:

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan UF 23 SM 1801 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2017 Higher Education. Employees in Higher Education 2017 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal ökar i

Läs mer

Delegation av beslut i anställningsärenden från Områdesnämnden för naturvetenskap, tillika Naturvetenskapliga fakultetsnämnden, eller från dekanus.

Delegation av beslut i anställningsärenden från Områdesnämnden för naturvetenskap, tillika Naturvetenskapliga fakultetsnämnden, eller från dekanus. 1 (6) BESLUT 2012-02-01 ON/FN 2012-05-22 ON/FN (del), rev 2012-12-05 ON/FN rev Bilaga till Delegationsordning Områdeskansliet för naturvetenskap Delegation av beslut i anställningsärenden från Områdesnämnden

Läs mer

Medelpensioneringsålder och utträdesålder

Medelpensioneringsålder och utträdesålder 1 Rapport 2010-05-06 0-18 Medelpensioneringsålder och utträdesålder Enligt regleringsbrevet för budgetåret 2010 ska Pensionsmyndigheten senast den 6 maj 2010 redovisa genomsnittsålder för uttag av pension.

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat UF 23 SM 1701 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2016 Higher Education. Employees in Higher Education 2016 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal med en

Läs mer

Högskolenivå. Kapitel 5

Högskolenivå. Kapitel 5 Kapitel 5 Högskolenivå Avsnittet är baserat på olika årgångar av Education at a glance (OECD) och Key Data on Education in Europe (EU). Bakgrundstabeller finns i Bilaga A: Tabell 5.1 5.3. Många faktorer

Läs mer

Fakta om tidsbegränsade anställningar

Fakta om tidsbegränsade anställningar Fakta om tidsbegränsade anställningar Flera former av tidsbegränsade anställningar Som tidsbegränsat anställda räknas personer med allmän visstidsanställning (AVA), vikariat och säsongsanställning. Tidsbegränsade

Läs mer

Internationalisering av medicinsk forskning Initiativ och erfarenheter. Johan Nilsson Koordinator för medicin och hälsa

Internationalisering av medicinsk forskning Initiativ och erfarenheter. Johan Nilsson Koordinator för medicin och hälsa Internationalisering av medicinsk forskning Initiativ och erfarenheter Johan Nilsson Koordinator för medicin och hälsa Snabba fakta om Vetenskapsrådet MILJONER KRONOR Svenska forskningsfinansiärer 2013

Läs mer

Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer

Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Forskningsfinansiering Användning av projektbidrag Jämställdhet

Läs mer

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser UFV 212/318 Nyckeltal och jämförelser Underlag inför beslut om s verksamhetsplan 213 UPPSALA UNIVERSITET Nyckeltal och jämförelser UFV212/318 Innehåll Inledning...3 Ekonomi...3 Totala intäkter, flera lärosäten,

Läs mer

Löneutveckling på det statliga avtalsområdet

Löneutveckling på det statliga avtalsområdet Löneutveckling på det statliga avtalsområdet Statistikperioden september 2013 - september 2014 Rapportserie 2015:2 Arbetsgivarverket Löneutveckling på det statliga avtalsområdet Statistikperioden september

Läs mer

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Andelen kvinnor och män bland studenter inklusive respektive exklusive inresande studenter läsåren 2002/03 2011/12. Procent

Andelen kvinnor och män bland studenter inklusive respektive exklusive inresande studenter läsåren 2002/03 2011/12. Procent Universitetskanslersämbetet och SCB 6 UF 20 SM 30 Studenter Med studenter avses personer som är registrerade på minst en kurs i högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Ur populationen studenter

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2015 Antalet arbetslösa minskar igen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 4 Centrala stadsområden 4 Perifera stadsområden 4 Landsbygdsområden 5 Mindre tätorter 5 KÄLLOR 5 DEFINITIONER, FÖRKLARINGAR OCH JÄMFÖRELSER

Läs mer

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda UF 23 SM 1901 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2018 Higher Education. Employees in Higher Education 2018 I korta drag Antalet personal i högskolan fortsätter att öka Sedan

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Perspektiv Helsingborg

Perspektiv Helsingborg Statistik om Helsingborg och dess omvärld Nr 4: 2012 Perspektiv Helsingborg ARBETSPENDLING TILL OCH FRÅN HELSINGBORG ÅR 2010 Arbetspendlingen till och från Helsingborg över kommungränsen, är ovanligt stor

Läs mer

I korta drag. Utvecklingen av tidsbegränsat anställda AM 110 SM 1501. Trends for persons in temporary employment

I korta drag. Utvecklingen av tidsbegränsat anställda AM 110 SM 1501. Trends for persons in temporary employment AM 110 SM 1501 Utvecklingen av tidsbegränsat anställda Trends for persons in temporary employment I korta drag Temarapporten för fjärde kvartalet 2014 ger en beskrivning av hur antalet och andelen tidsbegränsat

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd Per Hyenstrand, Carl Jacobsson, Ulrika Kaby, Staffan Karlsson, Anders Westlin

Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd Per Hyenstrand, Carl Jacobsson, Ulrika Kaby, Staffan Karlsson, Anders Westlin Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2009 2010 VETENSKAPSRÅDETS LILLA RAPPORTSERIE 6:2012 Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2009 2010 Per Hyenstrand, Carl Jacobsson, Ulrika Kaby,

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2013 (inklusive konkreta mål för likabehandling av studenter och åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier)

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2013 (inklusive konkreta mål för likabehandling av studenter och åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier) JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2013 (inklusive konkreta mål för likabehandling av studenter och åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier) Jämställdhet Institutionen för Medicinsk Biokemi och Mikrobiologi (IMBIM) Uppsala

Läs mer

ARBETSKRAFTENS UTBILDNING ÅR 2000 OCH 2020

ARBETSKRAFTENS UTBILDNING ÅR 2000 OCH 2020 57 ÅR 2000 OCH Arbetskraftens utbildningsnivå har stigit under en följd av år. År 2000 utgjorde andelen i arbetskraften med folk- och grundskoleutbildning 19 procent, med gymnasial utbildning 51 procent

Läs mer

Handisam. Beräkningsunderlag för undersökningspanel

Handisam. Beräkningsunderlag för undersökningspanel Beräkningsunderlag för undersökningspanel Kund Mottagare Ann Dahlberg Författare Johan Bring Granskare Gösta Forsman STATISTICON AB Östra Ågatan 31 753 22 UPPSALA Wallingatan 38 111 24 STOCKHOLM vxl: 08-402

Läs mer

Statistik över ansökningar till Vetenskapsrådet om projektbidrag, per kön och lärosäte

Statistik över ansökningar till Vetenskapsrådet om projektbidrag, per kön och lärosäte Ludde Edgren, Forsknings- och innovationskontoret 2013-09- 20 Statistik över ansökningar till Vetenskapsrådet om projektbidrag, per kön och lärosäte Bakgrund Redovisar nedan statistik från VRs (Vetenskapsrådets)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011.

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011. 2012-02-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna

Läs mer

Äldres deltagande på arbetsmarknaden

Äldres deltagande på arbetsmarknaden Fördjupning i Konjunkturläget augusti 3 (Konjunkturinstitutet) FÖRDJUPNING Äldres deltagande på arbetsmarknaden De senaste tio åren har andelen personer som är 55 år eller äldre och deltar på arbetsmarknaden

Läs mer

FORSKNINGSFINANSIERING VID GU OCH ANDRA LÄROSÄTEN I SVERIGE

FORSKNINGSFINANSIERING VID GU OCH ANDRA LÄROSÄTEN I SVERIGE FORSKNINGSFINANSIERING VID GU OCH ANDRA LÄROSÄTEN I SVERIGE GUVR Göteborgs universitets vetenskapliga råd September 22. Sid 1. Sammanfattning Forskningsbidragens storlek skiljer sig avsevärt mellan landets

Läs mer

Nyföretagande. Fördelade på industri- respektive tjänstenäringar för vissa kommunområden i Skåne län* Per 1 000 invånare i ålder 16 64 år.

Nyföretagande. Fördelade på industri- respektive tjänstenäringar för vissa kommunområden i Skåne län* Per 1 000 invånare i ålder 16 64 år. 8 Ti l l v ä x t Ti l l v ä x t antal nystartade företag 1990 2005 Per 1 000 invånare i ålder 16 64 år. Källa: ITPS nystartade företag efter näringsgren 2005 Fördelade på industri- respektive tjänstenäringar

Läs mer

Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015

Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015 Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015 (kartläggning, analys och handlingsplan) Inledning Arbetsgivare är skyldiga att vart tredje år genomföra en lönekartläggning och löneanalys av lika och likvärdiga

Läs mer

Anställningsformer år 2008

Anställningsformer år 2008 Arbe tsm arknad Anställningsformer år 28 Fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 199 28 Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning...2 = 1 Inledning...5 2 Anställningsformer

Läs mer

Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent. Antal lektorer omräknade till helårspersoner, per kön under perioden 2003 2013

Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent. Antal lektorer omräknade till helårspersoner, per kön under perioden 2003 2013 UF 23 SM 1401 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2013 Higher Education. Employees in Higher Education 2013 I korta drag Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län september 2014

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län september 2014 Antalet personer till arbete minskar I slutet av september 2014 påbörjade 924

Läs mer

Lärare i grundskolan

Lärare i grundskolan Utdrag ur Skolverkets kommande rapport nr 151 Lärare i grundskolan samt i praktisk-estetiska ämnen i gymnasieskolan - tillgång och behov Rapporten beräknas publiceras i början av november, då den kan beställas

Läs mer

Västernorrlands län. Företagsamheten 2016. Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen Västernorrlands mest företagsamma människa 2015

Västernorrlands län. Företagsamheten 2016. Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen Västernorrlands mest företagsamma människa 2015 MARS 2016 Företagsamheten 2016 Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen s mest företagsamma människa 2015 Foto: Anders Lövgren. s län Innehåll Inledning... 2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektorsförsamling vid forskningsråd och ämnesråd; SFS 2012:520 Utkom från trycket den 10 juli 2012 utfärdad den 28 juni 2012. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN

VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN VETENSKAPSRÅDETS RAPPORTSERIE 17:2006 VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN Carolyn Glynn, Per Hyenstrand, Carl Jacobsson, Margareta Larsson, Elizabeth Lundberg, Daniel

Läs mer

Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 2 Tidsredovisning... 20 3 Sjukfrånvaro... 27 4 Personalrörlighet...

Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 2 Tidsredovisning... 20 3 Sjukfrånvaro... 27 4 Personalrörlighet... Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 1.1 Tillsvidareanställda antal personer och årsarbetare... 4 1.2 Tillsvidareanställda sysselsättningsgrader... 6 1.3 Tillsvidareanställda

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 Marianne Wiktorin Dnr 2011/771 Bil 35 Rektors kansli 2011-05-30 Fastställd av Högskolestyrelsen 2011-06-10 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 INLEDNING Vid varje högskola ska högskolestyrelsen

Läs mer

FÖRDJUPAD ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN VÅREN 2003

FÖRDJUPAD ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN VÅREN 2003 FÖRDJUPAD ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING PÅ KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN VÅREN 2003 Några reflektioner. Av Musikhögskolans anställda har 186 personer svarat på enkäten. Den svarsfrekvensen innebär att man inte kan

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag SKOLVERKET PM Uppföljning/Utvärdering Gunnar Enequist Lärarstatistik som fakta och debattunderlag I höst ska Skolverket och SCB göra en prognos för behov av och tillgång på lärare i gymnasieskolan och

Läs mer

Alkohol, tobak, narkotika och dopning

Alkohol, tobak, narkotika och dopning 7 APRIL 21 Alkohol, tobak, narkotika och dopning Elever i årskurs sju och gymnasiets första år tillfrågades om alkohol- och tobaksbruk, liksom om inställning till narkotika, och om de använt narkotika

Läs mer

Studerandes sysselsättning 2015. YH-studerande som examinerades 2014

Studerandes sysselsättning 2015. YH-studerande som examinerades 2014 Studerandes sysselsättning 2015 YH-studerande som examinerades 2014 Förord Utbildningar inom yrkeshögskolan ska tillgodose arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft. Det är därför angeläget att följa

Läs mer

Utbildningen i Sverige Befolkningens utbildning. En femåring skulle förstå det här. Kan någon hämta en femåring? Groucho Marx, 1890 1977

Utbildningen i Sverige Befolkningens utbildning. En femåring skulle förstå det här. Kan någon hämta en femåring? Groucho Marx, 1890 1977 Foto: Marit Jorsäter En femåring skulle förstå det här. Kan någon hämta en femåring? Groucho Marx, 1890 1977 Utbildningen i Sverige Befolkningens utbildning 52 I Sverige genomfördes tidigt, internationellt

Läs mer

Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1

Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1 1 Urank 22 mars 2011 Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1 Handelshögskolan i Stockholm och Karolinska institutet fortsätter att toppa Uranks lista över landets utbildningsinstitutioner.

Läs mer

2012-04-12 REVIDERAD Läraranställningar vid svenska universitet och högskolor en jämförelse

2012-04-12 REVIDERAD Läraranställningar vid svenska universitet och högskolor en jämförelse 2012-04-12 REVIDERAD Läraranställningar vid svenska universitet och högskolor - en jämförelse Inledning SUHF:s kansli har av SUHF:s arbetsgivargrupp getts i uppdrag att ta fram ett underlag gällande läraranställningar

Läs mer

Digitalt festivalengagemang

Digitalt festivalengagemang VOLANTE WORKING PAPER 15:07 Digitalt festivalengagemang Festivalbesökare och platsvarumärken i sociala medier VOLANTE WORKING PAPER 15:07 Digitalt festivalengagemang Festivalbesökare och platsvarumärken

Läs mer

Forskning/Utbildning 2015

Forskning/Utbildning 2015 Familjen Kamprads stiftelse Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens,

Läs mer

Minskat intresse för högre studier särskilt för kurser

Minskat intresse för högre studier särskilt för kurser STATISTISK ANALYS Torbjörn Lindqvist Avdelningen för statistik och analys 8-563 87 7 torbjorn.lindqvist@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/11 Sökande till universitet och högskolor:

Läs mer

2014-05-09 Dnr 2014:806

2014-05-09 Dnr 2014:806 2014-05-09 Dnr 2014:806 Hur stort skulle skattebortfallet vara om en arbetstidsförkortning till 35 respektive 30 timmar per vecka införs? Vad skulle effekterna bli för kommuner och landsting? Att beräkna

Läs mer

En sammanställning av forskningsfinansiärer och deras stöd till företagsekonomer åren 2010 och 2011.

En sammanställning av forskningsfinansiärer och deras stöd till företagsekonomer åren 2010 och 2011. En sammanställning av forskningsfinansiärer och deras stöd till företagsekonomer åren 2010 och 2011. av Katarina Zambrell Ekonomihögskolan Linnéuniversitetet September 2012 På uppdrag av Föreningen Företagsekonomi

Läs mer

KARRIÄRVÄGAR M.M. I FRÅGA OM LÄRARE I SKOLVÄSENDET Promemoria

KARRIÄRVÄGAR M.M. I FRÅGA OM LÄRARE I SKOLVÄSENDET Promemoria Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/german Bender 2012-12-19 Direkttel: 08-782 91 85 E-post: german.bender@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM KARRIÄRVÄGAR

Läs mer

Befolkningsförändringar bland barn 2001

Befolkningsförändringar bland barn 2001 23 Befolkningsförändringar bland barn 21 Stor variation i antalet födda Antalet födda har ökat år från år sedan 1999 då antalet var som lägst sedan toppåret 199. År 21 föddes 91 466 barn, 44 238 flickor

Läs mer

Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1501 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2014 Higher Education. Employees in Higher Education 2014 I korta drag Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter

Läs mer

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012.

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012. Personal Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 211 och 212. Men utvecklingen var olika för olika anställningskategorier. Två

Läs mer

Därför tjänar män mer än kvinnor

Därför tjänar män mer än kvinnor Därför tjänar män mer än kvinnor Löneskillnadernas utveckling bland SACO-förbundens medlemmar mellan 1996 och 2001 Thomas Ljunglöf och Galina Pokarzhevskaya 2003 Inledning och sammanfattning 2 Strukturella

Läs mer

Finns det hälsomässiga förutsättningar för ett längre arbetsliv?

Finns det hälsomässiga förutsättningar för ett längre arbetsliv? Finns det hälsomässiga förutsättningar för ett längre arbetsliv? en analys av hälsoutvecklingen i den övre medelåldern Mårten Lagergren Pensionsåldersutredningens seminarium den 7 mars 2012 Frågeställning

Läs mer

INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET. Undersökning bland universitets- och högskolelärare

INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET. Undersökning bland universitets- och högskolelärare INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET Undersökning bland universitets- och högskolelärare Projektnummer 1517352 Stockholm 2008-06-16 Ingemar Boklund UNDERSÖKNING BLAND UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLELÄRARE 1. Uppdraget

Läs mer

Statistisk analys. Ingrid Pettersson Analysavdelningen. 08-5630 8762 Ingrid.pettersson@ukambetet.se. www.uk-ambetet.se 2013-06-18 2013/5

Statistisk analys. Ingrid Pettersson Analysavdelningen. 08-5630 8762 Ingrid.pettersson@ukambetet.se. www.uk-ambetet.se 2013-06-18 2013/5 Statistisk analys Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom utbildningen på grundnivå och avancerad nivå samt på forskarnivå. Analyserna

Läs mer

Kvinnor med en utbildning på forskarnivå. Per Gillström, Universitetskanslersämbetet, tfn 08-563 085 16, per.gillstrom@uk-ambetet.

Kvinnor med en utbildning på forskarnivå. Per Gillström, Universitetskanslersämbetet, tfn 08-563 085 16, per.gillstrom@uk-ambetet. UF 23 SM 1301 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2012 Higher Education. Employees in Higher Education 2012 I korta drag Personalen allt mer välutbildad Den forskande och undervisande

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

Personalöversikt 2009

Personalöversikt 2009 Personalöversikt 2009 Innehåll 1 Bemanning... 2 1.1 Tillsvidareanställda per förvaltning... 2 1.2 Tillsvidareanställda per personalgrupp... 3 1.3 Tillsvidareanställda årsarbetare i förhållande till befolkningsmängd...

Läs mer

Åland. hyresbostad, procent 26,1 42,7 12,8 15,4

Åland. hyresbostad, procent 26,1 42,7 12,8 15,4 Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 18-25497 Boende 213:2 17.12.213 Bostäder och boendeförhållanden 212 Det fanns 15 4 bostäder på Åland vid utgången av 212. Av dessa var drygt 13 1 stadigvarande bebodda,

Läs mer

REDAKTÖRER: Anna Herou och Jenny Nordquist, Vetenskapsrådet

REDAKTÖRER: Anna Herou och Jenny Nordquist, Vetenskapsrådet ÅRSREDOVISNING 2011 vetenskapsrådets årsredovisning 2011 FORSKARPORTRÄTT: Bilderna på forskare i denna årsredovisning är exempel på forskning och forskningsinfrastruktur som fått stöd av Vetenskapsrådet.

Läs mer

Väljarnas syn på ökande klyftor

Väljarnas syn på ökande klyftor SOCIAL- OCH VÄLFÄRDSPOLITIK Väljarnas syn på ökande klyftor Rapport från Kalla Sverige-projektet Väljarnas syn på ökande klyftor Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Fördelningen av inkomster och förmögenheter...

Läs mer

Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010

Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010 Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010 Fakta om undersökningen En rikstäckande undersökning som Riksidrottsförbundet, RF, årligen genomför i samarbete med Statistiska Centralbyrån, SCB. I slutet

Läs mer

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen i Stockholms

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 1 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2014/137 Inledning Fastställt av Högskolestyrelsen

Läs mer

Nulägesbeskrivning läsåret

Nulägesbeskrivning läsåret UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Nulägesbeskrivning läsåret 2004 2005 I jämställdhetsplanen för år 2000 2001 ingick en s.k. nulägesbeskrivning som redovisade fördelningen mellan kvinnor

Läs mer

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013 Sollentuna 2014-01-20 Martin Åberg Henrik Karlsson Katarina Piuva Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013 Bearbetning efter Socialstyrelsens inventeringsformulär

Läs mer

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Rapportserie 2015:3 Arbetsgivarverket Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober månad 2012 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober månad 2012 Något fler lediga platser Under oktober anmäldes närmare 1 200 lediga platser till Arbetsförmedlingen

Läs mer

Forskningsbokslut 2014

Forskningsbokslut 2014 HAND- & PLASTIKKIRURGISK KLINIK Forskningsbokslut 2014 Enhetschef/FoU-ansvarig: Mikael Wiberg Mail: mikael.pj.wiberg@umu.se Tfn: 070-576 06 52 Verksamhetschef: Per Wahlström Mail: per.wahlstrom@vll.se

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-04-15 1 (2) HSN 2016-0588 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Siri Lindqvist Ståhle 2016-05-24, p 28 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar

Läs mer

Välfärdsbarometern 2016 En rapport från SEB, juni 2016

Välfärdsbarometern 2016 En rapport från SEB, juni 2016 Välfärdsbarometern En rapport från SEB, juni Låga välfärdsförväntningar trots goda tider Sveriges tillväxt är stark. Den svenska BP-ökningen överträffar enligt prognoserna de flesta OECD-länder och arbetslösheten

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Sammanställning på sjukhus- och divisionsnivå Dagen Nutrition Akademiska sjukhuset 2014

Sammanställning på sjukhus- och divisionsnivå Dagen Nutrition Akademiska sjukhuset 2014 Sammanställning på sjukhus- och divisionsnivå Dagen Nutrition Akademiska sjukhuset 2014 På Akademiska sjukhuset genomfördes årets mätning den13 februari 2014. Mätningen är en punktprevalensmätning under

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Perspektiv Helsingborg

Perspektiv Helsingborg Sta s k om Helsingborg och dess omvärld Nr 1: 2015 Perspektiv Helsingborg SYSSELSATTA I HELSINGBORG ÅR 2013 Antalet sysselsa a (arbets llfällen) uppgår ll 67 000 Flest sysselsa a finns inom Handeln (17

Läs mer

Placering efter utbildning 2012

Placering efter utbildning 2012 Utbildning 214 Placering efter utbildning 212 Sysselsättningen av nyutexaminerade försvårades något Enligt Statistikcentralen hade de nyutexaminerade lite svårare att få arbete år 212 än året innan. Av

Läs mer