Ätstörningar och ätstörningsvård i Östergötland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ätstörningar och ätstörningsvård i Östergötland"

Transkript

1 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Dnr: LiÖ Hälso- och sjukvårdsnämnden Ätstörningar och ätstörningsvård i Östergötland Under året har vårdsamverkansberedningen arbetat med en översyn av landstingets insatser för personer med ätstörningsproblematik. Ansatsen har varit att närma sig uppdraget utifrån ett tydligt patientperspektiv och genomförts genom besök, en hearing och annan inhämtning av synpunkter och tankar. Beredningens slutsats är att det finns potential för förbättringar inom ätstörningsvården, inte minst vad gäller möjligheten till likvärdiga insatser över länet. Beredningen menar också att det vore bra med en fortsatt uppföljning av verksamheten, då den genomgår en förändringsprocess både genom internt arbete och nya externa leverantörer. Beredningen har utarbetat ett antal rekommendationer till hälso- och sjukvårdsnämnden, vilka återspeglas i nedanstående beslutsförslag. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås BESLUTA a t t uppdra till landstingsdirektören att i uppdraget till berörda verksamheter, inarbeta krav på ett länsövergripande vårdprocessprogram, samt på registrering i relevanta kvalitetsregister, a t t uppdra till landstingsdirektören, att i verksamhetsplanen inarbeta ett uppdrag att särskilt följa upp ätstörningsverksamheten, i enlighet med vad som anges i bilagda rapport, samt a t t de samverkansaspekter som lyfts fram i den bilagda rapporten, skall hänskjutas till Barnuppdraget. Barbro Naroskyin Landstingsdirektör Lena Lundgren Hälso- och sjukvårdsdirektör

2 Ledningsstaben (9) Ätstörningar och vård av personer med ätstörning i Östergötland INLEDNING I Hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsplan för 2010, fick Vårdsamverkansbereningen i uppdrag att göra en översyn av landstingets ätstörningsverksamhet. Föreliggande PM utgör den rapport som beredningen avlämnar till HSN. Den baserar sig på faktainsamling, den översyn som gjorts inom verksamheten, samt de erfarenheter som beredningen kunnat sammanställa, bl a genom en hearing den 15 april. Vid denna hearing lyftes också särskilt patient-/anhörigerfarenheter fram, vilka också vägts in i den samlade bedömningen. Beredningens rapport avslutas med rekommendationer om vad som särskilt bör beaktas i den fortsatta utvecklingen och uppföljningen av vård- och behandlingsinsatserna för personer med ätstörningsproblematik. KUNSKAPSLÄGE FÖREKOMST OCH BEHANDLINGSRESULTAT Ur svenska psykiatriska föreningens riktlinjer kan bl a följande fakta inhämtas: Ätstörningar representerar ett psykiatriskt område som haft distinkt nytta av den moderna förståelsen att biologi och psykologi formar ett janusansikte eller två sidor av samma mynt. Å ena sidan är t ex anorexia nervosa ett självinducerat svälttillstånd med en mängd sekundära kroppsliga effekter; å andra sidan är det framför allt psykologiska beteendeinriktade behandlingsmetoder och familjeterapi som visat sig effektiva. Bulimia nervosa kan behandlas effektivt såväl med kognitiv beteendeterapi som med antidepressiva läkemedel. Samsjuklighet med affektiva sjukdomar är vanligt. Detta breda synsätt karaktäriserar modern psykiatri. Den eklektiska inställningen som skildras i riktlinjerna för ätstörningar lånar sig utmärkt till att stimulera meningsfulla insatser för multiprofessionella team. En enda behandlingsinsats är sällan tillräcklig. Ansvaret för den person som skall dirigera behandlingsinsatserna blir därför stort. Befintliga riktlinjer som svenska psykiatriska föreningen utgivit 1995 (reviderade 2005), kan ses som ett partitur där enskilda tolkningar är tillåtna, men där dissonanserna bör bli så få som möjligt. Anorexia och bulimia nervosa är allvarliga psykiatriska sjukdomar med icke ringa mortalitet och stort subjektivt lidande. De går att behandla framgångsrikt ju tidigare i sjukdomsförloppet desto bättre. Behandlingens kvalitet bör vara så jämn som möjligt i hela landet. Kvalitetsregistret som etablerats för patienter med ätstörningar (RIKSÄT) numera kompletterad med Stepwise är ett viktigt initiativ. (Hans Ågren Ordförande i Svenska Psykiatriska Föreningen.)

3 Ledningsstaben (9) Varje åtgärd i sjukvården skall vara baserad på bästa möjliga tillgängliga kunskap. Målet för evidensbaserad sjukvård är att eliminera beslutsformer som leder till dyra, felaktiga och eventuellt farliga beslut. Det är framför allt den kliniska verksamheten som har allt att vinna på evidensbaserad sjukvård, inte den forskning som befinner sig i fronten. Systematiska kunskapsöversikter för behandling av ätstörningar finns i kliniska riktlinjer APA American Psychiatric Association, Guidelines och Norska riktlinjer. Kunskapsläget om ökning av ätstörningar är oklart i dagsläget. Ungefär nya fall av anorexi och 5-65 fall av bulimi beräknas inträffa per kvinnor och år. Förekomst av anorexi hos unga kvinnor uppskattas till mellan 0,2-0,4 procent och 1-2 procent för bulimi. Ätstörning UNS är sannolikt 3-4 gånger vanligare. Förekomst av hetsätningsstörning uppges vara cirka 2 procent av befolkningen. Ungefär 10 procent av patienterna med anorexi är män. Ungefär procent av patienter med sjukdomen anorexi får ett livslångt förlopp. Det förekommer ofta att patienter med ätstörningar under olika perioder av sjukdomen uppfyller olika diagnostiska kriterier, d v s vandrar mellan diagnoser. Det är svårt att dra slutsatser om behandlingsutfall. Hertzog och medarbetare undersökte i en studie på förlopp och utfall sju och ett halvt år efter första kontakten bland 246 kvinnor med anorexi och bulimi i en prospektiv naturalistisk långtidsstudie. Det visade sig då att endast 33 procent av patienterna med anorexia nervosa var fullständigt tillfrisknade, medan 74 procent av patienterna med bulimia nervosa hade tillfrisknat. Delvis förbättrade var 83 procent av anorexipatienterna medan 99 procent av bulimipatienterna uppnådde samma resultat. Detta kan jämföras med en studie av Strober och medarbetare som visar betydligt positivare resultat. Denna studie gällde en femårsuppföljning av 91 patienter med svår anorexia nervosa som fick specialistbehandling i slutenvård. Ingen av patienterna hade avlidit och 76 procent av patienterna hade tillfrisknat. Gynnsamma prognostiska tecken vid anorexi är låg ålder vid insjuknande och kort sjukdomstid vid behandlingsstart. Ogynnsamma tecken är extrem viktförlust, lång sjukdomstid och samtidig förekomst av bulimiska symtom. Enligt klinisk erfarenhet har även störda familjerelationer, hög ålder vid insjuknande, långa slutenvårdsvistelser samt personlighetsdrag präglade av osäkerhet och ängslan visat sig vara mindre gynnsamma prognostiska tecken för anorexi. Vårdnivåer Patienter med ätstörningar upplevs generellt som svåra och tenderar att i onödan skickas mellan olika vårdinstanser. Det är därför av stor vikt att de medicinska, psykiatriska och psykosociala utredningsresultaten vägs samman, för att man skall kunna bedöma svårighetsgrad, så att resultatet blir rätt instans på rätt vårdnivå.

4 Ledningsstaben (9) Nyckelpersoner för tidig upptäckt är föräldrar, lärare, idrottsledare, samt personal inom skolhälsovård, ungdomsmottagningar och tandvård. Behandling av patienter med anorexia nervosa bör så långt som möjligt ske i öppenvård. Endast vid svåra svälttillstånd och vid allvarlig samsjuklighet kan det vara motiverat med behandling i slutenvård. I vissa fall kan patienten behöva ytterligare stöd, t ex genom dagvårdsbehandling där patienten får stöd vid flera måltider och dessutom kan erbjudas andra terapeutiska behandlingsåtgärder. VERKSAMHETENS PROBLEMBESKRIVNING Här nedan redovisas den problembeskrivning/analys, som gjorts av en grupp inom berörda verksamheter, på uppdrag av närsjukvårdsledningen. Initialt har gruppen inventerat vilka befintliga resurser som finns i länet och konstaterat följande då det gäller öppenvård och dagvård: En otydlighet kring hur och var man som patient skall söka. Beskrivningen av var patienten skall söka vård, blir lång och otydlig. Olika åldersgränser i olika delar i länet. Dagvård finns för vuxna patienter i öster och åldersövergripande på den länsövergripande Ätstörningsenheten i Motala. Mellanvård inom barnpsykiatrin i alla delar av länet, där personalen dock har olika ätstörningserfarenhet och dessutom delar sina arbetsuppgifter med andra diagnosgrupper. En enhetlig uppfattning i gruppen finns om behovet av multiprofessionella team i bemötande av patientgruppen i tidigt skede av sjukdomen. Delar av detta behov finns tillgodosett på de flesta öppenvårdsmottagningarna i landstinget men saknas hos de privata aktörerna. På många team saknas dock kontinuerlig och specialkompetent läkarresurs. För all slutenvårdsverksamhet gäller att medelvårdtiderna i de flesta fall är mellan 1½ och upp mot 3 månader. Samtidigt har länet under året använt behandlingshemsvistelser utomläns (Capio i Varberg, Löwenströmska i Upplands Väsby och MHE-kliniken i Mora) för 6 patienter från öster, 5 från centrala och 1 från väster till en kostnad av cirka 4 mkr under Ätstörningsenheten länsteam i LPÖ (som har uppdraget att göra bedömningar för utomlänsvården) har haft en budget på 2 mkr avsett för behandlingshemskostnader. Det finns dock anledning att ifrågasätta att dessa behandlingshem används i den utsträckning som hittills, då erfarenheten visat att viktuppgång oftast sker under de veckor patienten vistas där. Då patienten sedan kommer hem till sin hemmiljö kan mycket raseras om de lokala resurserna inte möter upp redan under behandlingshemsvistelsen med lika massiva insatser som innan. Varaktigheten i behandlingsresultat har inte heller alltid uppnåtts.

5 Ledningsstaben (9) De olika behandlingshemmen skiljer sig dock åt såtillvida att MHE-kliniken har ett intervallupplägg med en veckas vistelse i Mora och tre veckor på hemmaplan med hemuppgifter däremellan under sex månaders upplägg. Denna vistelse kräver större motivation och självständighet och har bättre långsiktigt resultat än de övriga två som Östergötland har avtal med. Det kommer dock förmodligen alltid att behövas en möjlighet - om än med yttersta restriktivitet att kunna använda andra behandlingsalternativ än de i länet befintliga. Arbetsgruppens slutsats är följande: Befintliga öppenvårdsresurser för patientgruppen är tillfredställande. Slutenvårdsresurserna med två platser för patienter under 18 år på avd 40 är välfungerande och rätt dimensionerade. Övrig befintlig slutenvård för patientgruppen över 18 år är ej likvärdig. Eventuellt behov av specialiserad slutenvård med 4-6 platser i länet för planerad inläggning av patientgruppen för att lösgöra gruppen från den allmänna slutenvårdspsykiatrin. Brister i en komplett vårdkedja då vissa delar av länet saknar mellanvårdsresurser i form av dagvård och mobila team. Saknas likvärdiga resurser att möta de svårast sjuka patienterna. Noteras bör att den centrala ätstörningsenheten inom LPÖ, förutom rent behandlingsarbete också har och även framledes kommer att ha ett uppdrag att handleda och vara expertstöd till övriga delar av psykiatrin. Man medverkar även i visst forsknings- och FoU-arbete inom området.man har också ett kompetensutvecklingsuppdrag. Slutligen är det också så att denna enhet svarar för den löpande kontakten med de externa behandlingsenheter som länet utnyttjar. SAMMANFATTNING AV VÅRDSAMVERKANSBEREDNINGENS HEARING Den 15 april genomförde Vårdsamverkansberedningen en hearing om ätstörningar. Företrädare för den centrala ätstörningsenheten, barn- och ungdomspsykiatrin, kommunal skolhälsovård och en privat behandlingsenhet var inbjudna. Likaså medverkade en företrädare för en brukarorganisation, med egen erfarenhet av ätstörningssjukdom. I det följande redovisas utdrag ur de minnesanteckningar som fördes vid hearingen. Fokus ligger här på de medverkande som finns utanför landstingets organisation. Privat behandlingshem Lisbeth Berg är enhetschef och psykoterapeut vid Capio Anorexi Center, där man tar emot patienter från hela Norden. Hon framhöll att centret har ett bra samarbete med Östergötland bra kontaktperson och kontinuerlig uppföljning.

6 Ledningsstaben (9) På Anorexi Center i Varberg bedrivs sluten vård. Fördelen med behandlingshem framhöll Lisbeth, är att patienten kommer hemifrån och att man kan jobba koncentrerat hela tiden med behandlingen. Det är dock inte bra att vara inneliggande för länge och det är mycket viktigt att ha bra kontakt med vården där hemma. Att behandlas i sluten vård på behandlingshem kan ibland vara ett naturligt skede i ätstörningsvården, ingen vårdnivå lever sitt eget liv. Ett dåligt internt samarbete skulle kunna leda till fel, men Lisbeths bedömning är att det är rätt patienter som kommer. Det är länspsykiatriska ätstörningsenheten som bedömer remisserna, läkare och teammedarbetare gör det tillsammans enligt särskilda kriterier. Lisbeth berättade vidare att en behandlingsperiod i snitt är 20 veckor per patient, beroende på vilket uppdrag man fått. En studie har gjorts på 2009 års behandlingar, som visar att en del patienter har återfallit och vill tillbaka till behandlingshemmet. Medelåldern på dem som kommer till Varberg är 21,5 år, och man får komma inom fyra veckor efter att remissen inkommit. Skolhälsovården Helena Hultkvist Appelberg är skolsköterska på Folkungaskolan i Linköping. Där går cirka elever, varav 70 procent är flickor. Cirka sex flickor per termin upptäcks ha ätstörningsproblem, dels genom den årliga hälsokontrollen och dels genom att klasskompisar, föräldrar eller ibland eleven själv berättar att problemet finns. Oftast sker detta i årskurserna 7-8. Helena har då ett samtal med eleven, med målet att det ska leda till ett andra samtal. Det är viktigt att det första samtalet blir bra, så att inte eleven backar och slår ifrån sig. Om eleven medger detta, tar Helena också kontakt med föräldrar och skolläkaren. Hon upplever också ett gott samarbete och bra dialog med ätstörningsenheten, dit hon skriver remiss vid behov och även rekommenderar föräldrarna att ringa. Om eleven ska till BUP eller till ätstörningsenheten följer sköterskan med, ibland kommer även BUP till skolan. Skolan är också behjälplig om eleven behandlas på ätstörningsenheten, genom att t ex kunna få äta eller dricka näringsdryck hos skolsköterskan. Detta tar tid men är nödvändigt. Nackdelen med att inte ha eleverna i hemmiljö vid behandling på behandlingshem, anser Helena vara att de förlorar kontakten med kompisar och med skolan etc. Det handlar ofta om högpresterande elever och det kan vara svårt för dem att inte plugga under t ex tre veckor. Skolan släpper inte kontakten med eleverna, men att vara i klassen är också viktigt socialt. I årskurserna 4-5 pratar man i skolan om, och informerar om hälsa, pubertet m m. Dock inte specifikt om ätstörningar.

7 Ledningsstaben (9) Madelaine Vilgren berättade att det i hbt-grupper förekommer t ex tjejer som svälter sig för att slippa få kvinnliga former. Där kan finnas ett mörkertal eftersom det är skuld- och skamkänslor förknippade med både den sexuella identiteten och ätstörningen. Helena menade också att det finns samma problematik hos invandrargrupperna som hos infödda svenskar, och att det upptäcks på samma sätt, genom skolans hälsokontroller. Christina Säterskog skolhälsovården i Linköpings kommun påpekade att ätstörningsvård är ett landstingsuppdrag och att det inte är vare sig önskvärt eller realistiskt att alla skolor ska tillhandahålla den hjälp som Helena har beskrivit. På Folkungaskolan finns en skolsköterska på heltid, medan det på många skolor endast finns tillgång till sköterska ett par dagar per vecka. Brukarperspektiv Ramona Karlsson inledde punkten med att läsa följande utdrag ur en text hon skrivit: Även när man kommer till den insikten och när viljan att äta kommer smygande så försöker man att kämpa för att inte äta. Till slut så börjar man att försiktigt ta sig samman och försöka börja äta. Då behöver man all den stöttning man kan få av en erfaren/professionell personal som vet hur man ska bemöta en patient med svår ångest, som situationen kräver. Det händer mycket i kroppen, både fysiskt och psykiskt, när man är i ett sådant läge då man långsamt börjar sin väg mot tillfrisknandet. Dels vet man som patient att man inte kan fortsätta med att svälta sig och behöver all hjälp man kan få. Detta betyder inte att man klarar att bryta mönstret som är. Utan det är en svår kamp i sig själv mellan det som säger att "jag vill inte" och i den andra som säger att "jag måste, det går inte annars". Man är i en situation då man vet att det måste till en förändring och man har nu på sätt och vis börjat en kamp MOT det som länge varit ett sätt att orka leva och en del av det dagliga. Ramona påtalade att människan måste ses som en helhet, inte som enbart en anorexipatient. Man har behov av många saker: Att häva svälten, få hjälp med svårigheterna, komma fram till och bearbeta bakomliggande orsaker, hitta ett sätt att klara situationen, att få en bättre självkänsla och självbild och att tycka om sig själv. Det är viktigt med delaktighet i vårdplaneringen och att man kan få professionens hjälp vid behov. Det är bra om vården finns under samma tak, med kunnig och proffsig personal. I det tidiga skedet behöver man snabb och konkret hjälp en väntetid på 1-3 månader kan vara oerhört lång när varje dag är plågsam. Sjukdomen påverkar en mycket psykiskt, det är viktigt att få hjälp i tid. Mycket har varit bra under Ramonas vård och behandling, men hon pekade på följande problem hon hade upplevt:

8 Ledningsstaben (9) Det var många gånger en kamp mellan henne och vården därför att hon kände sig för kontrollerad. Detta är olika från person till person, men för Ramona hade ett större eget ansvar passat. Det var för stor fokusering på vikten i behandlingen. Det hade varit bättre att lägga mer kraft och energi på ångesten och vad som händer i en. Det blev bekräftat att vikten var viktig! Ibland behövs mediciner, men Ramona tyckte det blev för mycket. Omtanke, närhet och bekräftelse hjälper också en del. Att vara i den allmänna psykiatrin var svårt eftersom där fanns så många diagnoser. Det kändes otryggt och man hade inte lugn och ro att arbeta med sig själv. Det är dock bra att det finns, om det är nödvändigt, i väntan på professionell vård. Hon var på många olika ställen, flyttades hit och dit och saknade en fast punkt. Hade inte sjukvården tagit över kanske inte Ramona varit med oss idag. Även om patienten säger att man klarar sig själv är det viktigt att sjukvården tar över ansvaret. Slutligen informerade Ramona om riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt som finns även lokalt ute i landet. Här i Östergötland är den dock vilande för tillfället. SLUTSATSER Avslutningsvis redovisas här nedan Vårdsamverkansberedningens slutsatser. Behovstäckning Den kunskap om incidens och prevalens, som redovisats ovan, visar tydligt att endast en mindre del av de personer som kan antas insjukna, blir föremål för insatser från specialkompetenta verksamheter inom hälso- och sjukvården. Det är förmodligen så att graden av självläkning är betydande och det är också möjligt att många får viss hjälp från annat håll än från sjukvården, men det finns säkerligen ett antal personer som inte får kompetent hjälp i den utsträckning de skulle behöva. Hur stor denna grupp är har inte varit möjligt att fastställa, men att den finns står klart. Bland annat torde detta ta sig uttryck i att vården kommer in för sent i sjukdomsförlopet, vilket medför att vårdtiderna blir längre och lidandet för den enskilde och dennes närstående blir större, än om insatserna kunnat sättas in tidigt. Likvärdighet Vården av personer med ätstörningar är inte helt likvärdig i länet. Av beskrivningarna ovan framgår att utbudet av insatser skiljer sig mellan länsdelarna. Det är visserligen så att en viss lokal anpassning avseende vårdens organisering kan vara motive-

9 Ledningsstaben (9) rad, men detta får inte innebära ett åsidosättande av likvärdigheten när det gäller kraven på tillgänglighet och god kvalitet. Det finns också anledning att ifrågasätta om inte de nu rådande skillnaderna i organisering av vårdutbudet, medför ett problem för patienterna och de närstående, då man ska försöka hitta rätt i vården. Ätstörningsvården i Östergötland arbetar efter ett gemensamt vårdprogram, vilket i någon mån säkerställer att behandlingsinsatserna är likvärdiga och baserar sig på tillgänglig evidens, men ett gemensamt vårdprocessprogram saknas. Denna brist medverkar till att det faktiska vårdutbudet är olika i länets olika delar. Avsaknaden av ett länsgemensamt vårdprocessprogram bidrar säkerligen också till den svåröverskådlighet som nu råder. Kvalitet och kvalitetsuppföljning Från den centrala ätstörningsenhetens sida har man uttryckt oro för att den särskilda kompetens som finns i länet i att arbeta med multifamiljterapi, inte utnyttjas i tillräcklig utsträckning. Huruvida annan effektiv, evidensbaserad behandlingsmetodik också underutnyttjas, undandrar sig i dagsläget beredningens bedömning, men bristen på ett länsövergripande vårdprocessprogram bidrar säkerligen till att befintliga resurser/kompetenser inte utnyttjas optimalt. Det finns nationella kvalitetsregister inom området, men registeringen ligger på en alltför låg nivå. En hög täckningsgrad i kvalitetsregister är ett viktigt medel för att följa upp och utveckla vårdens kvalitet, men också en möjlighet för uppdragsgivaren att följa hur verksamheten presterar. Samverkan Som ovan redovisats, är det viktigt att upptäcka ätstörningar och initiera behandlingsinsatser tidigt. Eftersom problemen ofta debuterar i skolåldern, är skolhälsovården en viktig samverkanspart. Samverkan mellan landstingets ätstörningsvård och kommunernas skolhälsovård varierar betydligt, såväl mellan kommunerna, som från skola till skola. Det finns starka skäl att överväga om inte kommunernas skolhälsovård skulle kunna spela en än mer aktiv roll i tidig upptäckt och även som delaktig i behandlingen av de elever som diagnostiserats med denna problematik. Eftersom det inte sällan finns sociala komponenter och annan samsjuklighet, är en utvecklad samverkan med kommunernas socialtjänst också viktig när det gäller ätstörningsvården. Då en sådan utveckling kan komma att resa frågor om ansvarsfördelning och andra gränsdragningsfrågor, bör denna samverkan utvecklas under samlad politisk ledning. Barnuppdraget skulle här kunna vara en lämplig arena.

10 Ledningsstaben (9) Uppföljning Som tidigare nämnts har berörda verksamheter inom landstinget under de senaste månaderna, genomfört en översyn av ätstörningsverksamheten i länet. Översynen har främst haft ett organisatoriskt och resursmässigt fokus. I vilken utsträckning de åtgärder som vidtas i anledning av översynen bättre än idag tillgodoser målgruppens behov, är i dagsläget oklart. Den nu pågående upphandlingen av öppenvårdspsykiatri i länet är också en faktor som kan påverka hur ätstörningsvården utvecklas. Mot denna bakgrund finns det starka skäl att låta ätstörningsvården bli föremål för särskild uppföljning från Hälso- och sjukvårdsnämndens sida en uppföljning som bör ha sitt fokus på patienternas behov, genom att särskilt uppmärksamma tillgänglighet, likvärdighet i länet, vårdkvalitet och utveckling av fungerande vårdkedjor, vilket också inkluderar samverkan med länets kommuner. Sammanfattning av Vårdsamverkansberedningens rekommendationer till Hälso- och sjukvårdsnämnden Med stöd av vad som ovan sagts rekommenderar Vårdsamverkansberedningen att Hälso- och sjukvårdsnämnden, i sina uppdrag till berörda verksamheter, lyfter in följande: Att ett gemensamt vårdprocessprogram tas fram för ätstörningsverksamheten i länet, vilket skall syfta till en likvärdig vård av god kvalitet och ha ett särskilt fokus på en stärkt ställning för patienten. Att uppdra till verksamheterna att fullt ut registrera i berörda kvalitetsregister. Hälso- och sjukvårdsnämnden bör initiera att inom ramen för Barnuppdraget, utveckla samverkan med länets kommuner inom det här aktuella området och att då också frågor som berör förebyggande och tidiga insatser uppmärksammas särskilt. Slutligen rekommenderas nämnden att planera och under 2011 genomföra en särskild uppföljning av ätstörningsverksamheten avseende tillgänglighet, likvärdighet i länet, vårdkvalitet och förekomst av fungerande vårdkedjor. För vårdsamverkansberedningen Christian Gustavsson Ordförande

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år Fallbeskrivningar Mikael 19 år Ruben 12 år Therese 18 år Tom 10 år Mikael 19 år Fallbeskrivning Mikael har haft svårigheter med relationer sedan han började i skolan. Föräldrarna beskriver honom som en

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Psykiatrin Halland 2013-02-13 DN PS120011, 74 Eva Osvald Gustafsson Förvaltningschef Driftnämnden Psykiatri Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Uppföljning av 2005 års behovsanalys avseende rehabilitering

Uppföljning av 2005 års behovsanalys avseende rehabilitering BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Peter Wahlberg 2012-01-10 LiÖ -3795 Hälso- och sjukvårdsnämnden Uppföljning av års behovsanalys avseende rehabilitering I verksamhetsplanen för fick beredningen för

Läs mer

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster ADA 6686 Sid 1 (10) UPPDRAG SPECIALISERAD ÄTSTÖRNINGSVÅRD 1 Uppdraget Syftet med specialiserad ätstörningsvård är att uppnå förbättrad psykisk hälsa och social funktionsförmåga, samt minska dödligheten

Läs mer

Utvä rdering äv Ä tstö rningsenheten i Hälländ 2011-12-02

Utvä rdering äv Ä tstö rningsenheten i Hälländ 2011-12-02 SPsH080010 Ärende 12 DN PS 2012-02-16 Utvä rdering äv Ä tstö rningsenheten i Hälländ 2011-12-02 Denna rapport är framtagen i samband med en utvärdering av nuvarande organisation under tre veckor i november

Läs mer

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan ÖVERENSKOMMELSE Parter Norrtälje Kommun, org.nr 21 20 00-0217 Arbetsförmedlingen Norrtälje, org.nr 20 21 00-2124 Syfte Att genom samverkan utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Integrerad tillsyn av missbruksoch beroendevården

Integrerad tillsyn av missbruksoch beroendevården Integrerad tillsyn av missbruksoch beroendevården Gunnel Hedman Wallin Anna Jedenius Moderator: Birgitta Hagström Missbruksuppdraget Regeringen gav Socialstyrelsen och länsstyrelserna uppdraget att förstärka

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Christina Edward Planeringschef

Christina Edward Planeringschef Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2015-10-27 Diarienummer 150054 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 15/23 Att inleda en process för att lära från landstinget i Sörmlands erfarenheter

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 5 Siv Aronsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-23 PaN V1305-02528-34 V1306-02789-34 V1306-02926-34 V1306-02970-34 V1206-02413-34 Principärende Svårighet för patienter

Läs mer

Behandling av depression hos äldre

Behandling av depression hos äldre Behandling av depression hos äldre En systematisk litteraturöversikt Januari 2015 (preliminär version webbpublicerad 2015-01-27) SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering Swedish Council on Health

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger...

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger... Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Nationell basutbildning i Värmland 19 april 2010 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054 29 64 95, 070 60

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:69 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands kommuner 2011-07- 01 2013-06-30

Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands kommuner 2011-07- 01 2013-06-30 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Kompetenscentrum STI Josefine Nordling 2011-11-17 LiÖ 2011-1894 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands

Läs mer

Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35)

Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35) S2011/4504/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2011-10-13 Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35) IOGT-NTO har inbjudits att lämna synpunkter på

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Vesna Brljevic (teamledare), doktor Per Rosenqvist, ssk Mi-Young Kim, kurator Eva Strömberg och psykolog Eva Pyykkö

Vesna Brljevic (teamledare), doktor Per Rosenqvist, ssk Mi-Young Kim, kurator Eva Strömberg och psykolog Eva Pyykkö Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 107 Deltagande avdelning och teamdeltagare BUP Malmö, Beh.avdelning, Regional slutenvård Skåne Vesna Brljevic (teamledare), doktor

Läs mer

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14)

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Varje huvudman har resurser runt missbruksproblematik och psykiatrin har självfallet

Läs mer

SKRIVELSE 1(3) 2011-08-17 LS 1011-0895. Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna

SKRIVELSE 1(3) 2011-08-17 LS 1011-0895. Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Ankom Stockholms läns landsting SKRIVELSE 1(3) 2011-08-17 LS 1011-0895 Dnr: 2011 -OB-17 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 -OB-17 * 028 Motion

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

Lagrum: 7 kap. 1 andra stycket och 7 lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 7 kap. 1 andra stycket och 7 lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 38 Vid prövning av rätt till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång kan det inte ställas krav på att funktionshindret ska bestå under den planerade studietiden. Lagrum: 7 kap. 1 andra

Läs mer

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten 1 Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Vägledande för arbetet med att ge stöd, vård och behandling till personer med riskbruk,

Läs mer

Välkommen till Lärandeseminarium 1

Välkommen till Lärandeseminarium 1 Välkommen till Lärandeseminarium 1 Jämlik strokevård! Sammanhållen vård, rehabilitering, stöd och information Patient/brukare/närstående är en viktig resurs! JÄMLIK STROKEVÅRD Sammanhållen vård, stöd,

Läs mer

Från riktlinjer till effekter

Från riktlinjer till effekter 19 SEPTEMBER 2008 Minnesanteckningar från seminarium Från riktlinjer till effekter Tid och plats 18 september kl 10.00 16.00, Hornsgatan 15, Stockholm. Närvarande Nätverket Hälsa och Demokrati Birgitta

Läs mer

Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35)

Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35) Stockholm 2011-10-14 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Vad är BUP? En introduktionsföreläsning till barn och ungdomspsykiatrin. Mia Ramklint

Vad är BUP? En introduktionsföreläsning till barn och ungdomspsykiatrin. Mia Ramklint Vad är BUP? En introduktionsföreläsning till barn och ungdomspsykiatrin Mia Ramklint När är man barn och ungdom? Spädbarn Småbarn/Förskolebarn Skolbarn Ungdomar/tonåringar Unga vuxna Barn med beteendestörningar

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet "Patientdata och läkemedel" (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen

Remissyttrande över betänkandet Patientdata och läkemedel (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen 2008-01-07 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet "Patientdata och läkemedel" (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen Riksförbundet för Social, RSMH, har beretts

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Övertagande av patient från annan enhet

Övertagande av patient från annan enhet Övertagande av patient från annan enhet Formulär för manuell registrering Version 6.3 Formulär C Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 150201 Ersätter version 6.2 160201 Inledning Formuläret består

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Barn som anhöriga inom psykiatrin Kartläggning av insatserna i Psykiatri Skåne och Region Hovedstadens Psykiatri

Barn som anhöriga inom psykiatrin Kartläggning av insatserna i Psykiatri Skåne och Region Hovedstadens Psykiatri 1 Barn som anhöriga inom psykiatrin Kartläggning av insatserna i Psykiatri Skåne och Region Hovedstadens Psykiatri Innehållsförteckning 1. Inledning...............................................................................

Läs mer

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut K ungsholmens stadsdelsförvaltning Norrmalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (11) 2002-11-07 Dnr 003-587-02(Kungsholmen) Dnr 003-861-02(Norrmalm) Dnr 501-1439-02(Östermalm)

Läs mer

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Fokusberedningen för närsjukvård - rapportering av uppdrag Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för närsjukvård 2015-10-14 Innehåll 1. Uppdrag till fokusberedningen för närsjukvård...4 2. Beredningens

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95)

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Eva Bohlin Margareta Cassel Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se,

Läs mer

Utvärdering FÖRSAM 2010

Utvärdering FÖRSAM 2010 Utvärdering av FÖRSAM genom deltagarintervjuer, Samordningsförbundet Göteborg Väster Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Metod... 2 2.1 Urval... 2 2.2 Intervjuerna... 2 2.3 Analys och resultat... 3 3. Resultat...

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Övertagande av patient från annan enhet

Övertagande av patient från annan enhet Övertagande av patient från annan enhet Formulär för manuell registrering Version 2016 Formulär C Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 160101 Ersätter version 6.3 (2015) 170101 Inledning Formuläret

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Barn- och ungdomspsykiatri Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen för Urologiska sjukdomar September 2004 1 Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen inom det medicinska programmet benigna urologiska

Läs mer

Svar på remiss angående Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori

Svar på remiss angående Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6 131/2014 2014-05-12 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Svar på remiss angående

Läs mer

Remissvar på allmänna råd kring mottagande i särskolan (dnr 2013:00009)

Remissvar på allmänna råd kring mottagande i särskolan (dnr 2013:00009) 2013-04-26 YTTRANDE forskola.grundskola@skolverket.se Remissvar på allmänna råd kring mottagande i särskolan (dnr 2013:00009) Autism- och Aspergerförbundet är en ideell organisation som samlar personer

Läs mer

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1 Ont i nacken! Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Inledning Förtroendemannagruppen för rörelseorganens

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Faktaruta Personal: 60 tjänster. Läkare, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, skötare, förskolekonsulent, bildterapeut, behandlingsassistent, läkarsekreterare.

Läs mer

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Psykoterapiinstitutet, Björngårdsgatan 25, 11852 Stockholm, tel.08-57839700 Teamets medlemmar Carina Lodén-Randall, Lise-Lotte Müller Boberg,

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Pernilla Grenehag Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Examensarbete 10 poäng LIU-IUVG-EX--01/87 --SE Handledare: Anders

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Överförmyndare i samverkan i Övre Dalarna Mora kommun 792 80 Mora

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Överförmyndare i samverkan i Övre Dalarna Mora kommun 792 80 Mora Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 november 2015 Ö 4912-14 KLAGANDE Överförmyndare i samverkan i Övre Dalarna Mora kommun 792 80 Mora MOTPART MP SAKEN Anordnande av

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

1. KORTFATTAD LÄGESBESKRIVNING AV DE LOKALA UTBILDNINGSBEHOVEN

1. KORTFATTAD LÄGESBESKRIVNING AV DE LOKALA UTBILDNINGSBEHOVEN 1 Till Socialstyrelsen Att Eva Bergström 106 30 STOCKHOLM Ansökan om bidrag (Dnr 6438/2008) till gemensam kompetensbas - för personal som kommer i kontakt med barn och eller vuxna som har barn, där den

Läs mer

Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi

Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi 1 Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi Svar på frågor som ställts av landstingsstyrelsen 1. Högspecialiserad vård Vilka är de huvudsakliga diagnosgrupper

Läs mer

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder HJÄLP En liten skrift om att släcka bränder Vad är problemet? - Vad fick dig att göra det? - Uppmärksamheten - Men du gömde ju dig och berättade inte att det var du förrän polisen tog dig på bar gärning?

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:55 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:10 av Anna Berger Kettner (s) om att utveckla kompetenscentra för barn med ADHD/DAMP Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Stresshantering en snabbkurs

Stresshantering en snabbkurs Stresshantering en snabbkurs Som vi var inne på tidigare i så har man inom smärt- och stressforskning på senare år skapat en modell för hur kropp och psyke hänger ihop; psyko-neuro-endokrino-imunnolog

Läs mer

Ledsna barn. Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn? Dokumentation från regional konferens i Göteborg 8 december 2011

Ledsna barn. Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn? Dokumentation från regional konferens i Göteborg 8 december 2011 Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn? Ledsna barn Dokumentation från regional konferens i Göteborg 8 december 2011 arrangerad i samarbete mellan Göteborgsregionens kommunalförbund/fou i Väst och

Läs mer

Bipolär sjukdom 2013. Den suicidnära patienten bemötande & bedömning av suicidrisk. Fördjupad kunskap Behandlingsmetoder Medicinering

Bipolär sjukdom 2013. Den suicidnära patienten bemötande & bedömning av suicidrisk. Fördjupad kunskap Behandlingsmetoder Medicinering Succékonferensen tillbaka nu med nytt innehåll! Bipolär sjukdom 2013 Fördjupad kunskap Behandlingsmetoder Medicinering Lär dig mer om diagnostik, symtom och kännetecken Hur särskilja bipolär sjukdom från

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Allmänna utskottet 2011-04-13 31 19 Socialnämnden 2011-04-28 65 22 Dnr 2011/104-751 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning Kerstin Lindström anför

Läs mer

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Under 2015 hjälpte Personligt ombud 95 klienter det är en ökning jämfört med 2014 då Personligt ombud hjälpte 92 klienter. Dominerande ljuspunkter

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms läns sjukvårdsområde Hälso- och sjukvård i landstingets regi Erja Lempinen innehåll En vård nära befolkningen 1 Vårt uppdrag och filosofi 2 Välkommen till våra verksamheter 4 Primärvård 4 Barn-

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling förskolorna, Boxholms kommun November 2014 Innehållsförteckning Vår vision sid. 2 Planens giltighetstid sid. 2 Ansvarig för denna plan sid. 2 Bakgrund

Läs mer

Bolltäcke ett alternativ. Bakgrund:

Bolltäcke ett alternativ. Bakgrund: Hej Här kommer original versionen av vår utvärdering av bolltäcket inom slutenvården på psykoskliniken i Malmö. Vårt lilla projekt har fått uppmärksamhet, både inom och utom vår klinik och vi fick ju alltså

Läs mer

Skolperspektivet Elevhälsa

Skolperspektivet Elevhälsa Rätt insats på rätt nivå vid rätt tidpunkt - Hur kan vi utveckla samhällets stöd för unga med måttlig psykisk ohälsa? 7 maj 2015 Skolperspektivet Elevhälsa Vem är jag? Victoria Janeling, skolkurator, elevhälsan

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Besparingsförslag budget 2016

Besparingsförslag budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/410-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Förslag till beslut

Läs mer

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Februari 2007 NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Nr:1 VILKA ÄR PROJEKTEN? Tre huvudprojekt finns; Boende, projektering och stödteam, projektledare Håkan Gille Metod och kompetensutveckling, projektledare

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer