Sigtuna Återvinning AB. Brista avfallsanläggning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sigtuna Återvinning AB. Brista avfallsanläggning"

Transkript

1 Sigtuna Återvinning AB Brista avfallsanläggning Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken April 2012

2 2 1. Inledning och syfte Sigtuna Återvinning AB, SÅAB, planerar att ansöka om ett nytt tillstånd enligt miljöbalken för verksamheten på Brista avfallsanläggning i Sigtuna kommun. Tillståndet kommer att sökas hos miljöprövningsdelegationen. Den som ska ansöka om tillstånd ska samråda med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Samrådet ska avse verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och miljöpåverkan samt innehållet i och utformningen av den miljökonsekvensbeskrivning som ska upprättas. Föreliggande dokument är ett underlag för samrådet. 2. Administrativa uppgifter Anläggning Brista avfallsanläggning Platsnummer Fastighet Norrsunda-Brista 2:8 och 2:9 Kommun Verksamhetsutövare Sigtuna Sigtuna Återvinning AB Organisationsnummer Postadress Högbytorp, BRO Kontaktperson Eva Bivall, eva.bivall@ragnsells.se, Nuvarande verksamhet och tillstånd 3.1 Verksamhet Brista avfallsanläggning har varit i drift sedan år Verksamheten drivs av Sigtuna Återvinning AB som ägs av Ragn-Sells AB och Sigtuna kommun. Nedan beskrivs de verksamheter som finns på platsen med angivande av de mängder avfall som hanterades under år Verksamhet Mängd år 2011, ton Sortering av verksamhetsavfall Flisning av ris- och träavfall Kompostering av park- och trädgårdsavfall 190 Omlastning av hushållsavfall Omlastning av septicslam till avloppsledning Avslutning av deponi för icke-farligt avfall

3 3 Tillstånd mm Verksamheten på Brista bedrivs med stöd av ett tillstånd enligt miljöskyddslagen meddelat av Länsstyrelsen i Stockholms län Tillståndet omfattar sortering, återvinning och deponering. Ett antal anmälningar om mindre ändringar har gjorts sedan 1993 och avslutningen av den gamla deponin regleras genom den avslutningsplan som godkänts av tillsynmyndigheten. 4. Lokalisering Brista avfallsanläggning är belägen söder om Märsta i Sigtuna kommun (figur 1). Närmaste bebodd bebyggelse är Gustavsborg (Norrsunda-Brista 5:8) och Brista Gård (Norrsunda-Brista 2:8), som båda ligger öster om anläggningen. Dit är avståndet ca 800 m. Mellan anläggningen och nämnda bebyggelse går spårområdet för norra stambanan och där finns också Brista bränsledepå. Öster om järnvägen ligger en golfbana. I söder gränsar anläggningen till ett militärt övningsområde och där löper också Upplandsleden (figur 2). I väster dominerar åker och skogsmark med några fastigheter. Närmaste bebodda fastigheter västerut ligger på ca 1 km avstånd: Östra Lönnsvik (Steninge 10:4) och Björkvillan (Norrsunda-Brista 2:8). Ytterligare bebyggelse ligger ca 1,5 km bort dels väster om anläggningen i Valsta och Östra Steninge, dels norr om anläggningen i Tingvallaområdet. Norr om anläggningen, i nära anslutning till avfallsanläggningen, ligger Brista kraftvärmeverk. Brista industriområde ligger ca 1 km nordost om anläggningen. Figur1. Översikt över anläggningens lokalisering. Anläggningen är markerad med rött streck.

4 4 Figur 2. Anläggningen. Källa bakgrundskarta Geologiska förhållandenn Anläggningen ligger i en dalsänka i nordväst-sydostlig riktning. Mot norr,, öst och väst avgränsas dalen med bergryggar. Området är småkuperat med en topografisk höjdvarians mellan +25 och + 40 m.ö.h. Enligt geotekniska undersökningar gjorda i området (Orrje, 1975; Scandiaconsult 1981; Ragn-Sells Miljörevision 1993) utgörs terrängen vid deponin av a ett långsträckt lerområde i nord-sydlig riktning med berg i dagen påå sina ställen. Jordartenn består huvudsakligen av lera med en varierande mäktighet på 0-4,5 m ovanpå morän i sänkorna. s Kring de områden där berget går i dagen utgörs jordlagren av sandig-siltig morän. Moränen är i de övre lagren svallad och övergår med djupet till en hårt packad sandig-siltig g morän. Området innehåller även sankmarksområden där vatten ställvis står över markytan. Berggrunden utgörs av kristallina bergarter, granodiorit, gnejs och granit. Denna typ av a berggrundd har i regel en låg vattenförande förmåga och grundvattenströmningen sker normalt uteslutande i bergets spricksystem. Seismiska undersökningarr där deponin är belägen har uppmätt bergytan på ett största djup av 10 m. I lågpunkten har även en krosszon indikerats i de e seismiska undersökningarnaa (Scandiakonsult 1981). Geologiska kartbladet från 1971 bekräftar den geologiska lagerföljden enligt ovan och visar även att jordarten i de nordvästliga dalgångarna (där de två vattendragen rinner) utgörs av glaciall lera. Berggrundskartan visar att det finns nordväst/sydostliga sprickor i ungefär sammaa riktning som vattendragen.

5 5 4.2 Hydrologiska förhållanden Hela Brista avfallsanläggning tillhör Märstaåns avrinningsområde men kan delas in i mindre delavrinningsområden. Ytavrinning sker via tre vattendrag, Rosersbergsbäcken i söder och två mindre vattendrag mot nordväst (Bristabäcken samt ett vattendrag utan namn). De tre vattendragen mynnar slutligen ut i Märstaån (Figur 2). Inom avrinningsområdet finns också bl.a. Märsta tätort och Arlanda flygplats. Märstaån mynnar i Steningeviken i Mälaren. Den genomsnittliga årsnederbörden är 540 mm (SMHI:s mätstation i Sätra, Upplands Väsby). Grundvattnet ligger högt i området, i nivå med markytan eller inom ett djup av 0,8 m. Baserat på de topografiska förhållandena på platsen antas att grundvattnet i stort följer samma strömningsmönster som ytvattnet. 5. Planförhållanden och områdesskydd I den nyligen antagna regionala utvecklingsplanen RUFS 2010 sägs att regionala anläggningar behövs för mottagning och sortering av avfall. För att säkerställa en effektiv hantering av avfall framöver måste lämpliga lokaliseringar identifieras och skyddas. Plats bör säkras för små insamlingsställen, hantering och regionala återvinningsanläggningar. Översiktsplan för Sigtuna kommun antogs av kommunfullmäktige I översiktsplanen anges för det aktuella området att en utveckling planeras av Brista kraftvärmeverk och Brista avfallsanläggning. Området är också utpekat som ett område som har ett högt naturvärde och där friluftslivets intressen är särskilt starka. Översiktsplanen har setts över under 2011 och vissa fördjupningsområden har pekats ut. Brista ingår inte i något av dessa. En detaljplan för området som tillhör kraftvärmeverket har tagits fram under våren Detaljplanen går in i avfallsanläggningens område i norr samt i det sydöstra hörnet men det finns ingenting i planen som strider mot användningen av ytorna till SÅABs verksamhet. I Sigtuna kommuns avfallsplan 2010 anges att Brista avfallsanläggning är den avfallsanläggning i Sigtuna kommun som har störst betydelse för avfallshanteringen i kommunen. I övrigt finns det ingenting i planen som direkt berör, och heller därför inte står i strid med, den planerade verksamheten på Brista. Det finns två områden som är av riksintresse för kulturmiljövården som ligger 600 m sydost om anläggningen (Skålhamravägen) respektive 1,5 km väster om anläggningen (Steninge). Skarven är av Riksintresse för yrkesfisket ( ). Sydväst om anläggningen ligger Rosersbergs övningsområde som även det är klassat som Riksintresse för Försvarsmakten enligt 3:9 Miljöbalken (Sigtuna kommun, 2002).

6 6 Mellan anläggningen och järnvägen i öster finns ett 30-tal fornlämningar i moränkullar i marken (figur 3). Längs med Märstaåns dalgång och ner till åns utlopp i Steningeviken sträcker sig Steningedalens naturreservat. Det är det närmaste naturreservatet och är beläget ca 400 m nordväst om anläggningen. Det omfattar ca 60 ha och bildades av Sigtuna kommun i september Området är tänkt att utvecklas som rekreationsområde utan att kompromissa den biologiska mångfalden. I området finns flera vattendammar som anlagts för att rena den förorenade Märstaån. Närmaste Natura 2000-områden är Västerängsudd som ligger ca 3,5 km sydväst om anläggningen. Stockholmsåsen-Norrsunda är ett grundvattenmagasin som är klassat som ett vattenskyddsområde för reservvattentäckt och ligger ca 2 km öster om anläggningen. Ett mindre naturvärdesområde enligt Skogsvårdsstyrelsens klassning, finns vid ett parti av Skvalet som är ett tillflöde till Märstaån. Denna rinner under Returvägen innan infarten till Kraftvärmeverket norr om Brista avfallsanläggning. Bäckravinen är brant sluttande och djupt nedskuren på båda sidor av vägen och bäcken är forsande. I ravinen växer asp, al och björk (Fortum, 2009). I figur 4 visas lägen för de skyddsvärda naturområdena i närheten av anläggningen. Figur 3. Moränkullar öster om anläggningen, källa miljöatlas.

7 7 Sköndalsskogen Stockholmsåsen Steningedalen Vattenskyddsområde Västerängsudd Fysingen Figur 4. Översikt över Naturreservat, natura 2000-område och vattenskyddsområde. Anläggningen markerad med röd ring. Källa VISS. 6. Planerad verksamhet och planerade skyddsåtgärder 6.1 Planerad verksamhet SÅAB avser att förändra verksamheten vid Brista och ansöka om tillstånd för nedan angivna verksamheter och maximala mängder. Aktuella koder i bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd anges också.

8 8 Verksamhet Maximal mängd Koder i bilagan till förordningen (1998:899) Sortering och mekanisk bearbetning av icke-farligt avfall Mellanlagring 1) av icke-farligt avfall Mellanlagring 1) av farligt avfall ton bygg-, rivnings- och verksamhetsavfall per år, ton slagg per år, ton schaktamassor per år ton bygg-, rivnings- och verksamhetsavfall vid ett och samma tillfälle, ton hushållsavfall vid ett och samma tillfälle, bioaska vid ett och samma tillfälle, ton septikslam per år (påsläpp på ledning) 2) B B C C 5 ton oljeavfall, 30 ton blybatterier, C 100 ton elektriska eller elektroniska produkter, 30 ton impregnerat trä eller 1 ton annat farligt avfall vid ett och samma tillfälle ton per år C Kompostering av park- och trädgårdsavfall Deponi för inert avfall ton per år B Användning av avfall för Totalt ton C anläggningsändamål Lagring av timmer m 3 fub per år C 1) 2) Med mellanlagring avses sådan lagring som inte föregår eller föregås av behandling. Inte mellanlager i egentlig mening De flesta frågor som rör avslutningen av den gamla deponin kommer inte att ingå i prövningen utan hanteras tillsynsvägen genom avslutningsplanen. Hanteringen av lakvattnet kommer dock att ingå i ansökan eftersom det planerade ändrade omhändertagandet, inklusive recipient, bedöms vara tillståndspliktigt. Det i dag tillståndsgivna området avses inte att utökas. En principskiss över anläggningens tänkta utformning finns i bilaga 1.

9 9 Sortering och krossning av bygg-, rivnings-, verksamhets- och grovavfall Sortering av den här typen av avfall bedrivs på anläggningen i dag. Verksamheten avses att utvidgas genom att krossning tillkommer och mängderna avses ökas. Avfallet som kommer in till anläggningen är blandat bygg-, rivnings- och verksamhetsavfall som sorteras. Det utsorterade brännbara avfallet kommer att krossas för att bli bränsle. Den färdiga bränslekrossen kommer därefter att läggas upp på lagerytor i väntan på transport till en förbränningsanläggning. Det kommer att ställas stora krav på lagringsmöjligheter på anläggningen eftersom förbränningsanläggningarnas behov av bränsle varierar över året. Ansökan avses också omfatta framställning av material för bygg- och anläggningsändamål. Avfallet som kommer att komma in till anläggningen är bygg- och rivningsavfall bestående av inert avfall såsom betong, kakel, klinker, asfalt och sten. Avfallet kommer att lagras innan det krossas för tillverkning av ballastmaterial som kan användas för internt bruk eller säljas för extern användning. Hantering av källsorterat verksamhetsavfall Den här verksamheten är ny för anläggningen. Det källsorterade avfall som kommer att komma in till anläggningen består i huvudsak av förpackningar och trycksaker, dvs. kartong, wellpapp, plast och papper av olika kvaliteter. Materialet balas därefter i syfte att åstadkomma effektivare transporter till andra anläggningar. Sortering av slagg Den här verksamheten är ny för anläggningen. Slagg från avfallsförbränning kommer att sorteras och med syftet är att framställa ett ballastmaterial, s.k. slaggrus, och att återvinna järn och metaller ur slaggen. Innan sortering sker kommer slaggen att läggas upp i strängar för att karbonatiseras, vilket innebär att ph höjs och utlakningen av metaller minskar. Sortering av schaktmassor och jordar Den här verksamheten är ny för anläggningen. Avfallet kommer att utgöras av schaktmassor och jordar som kommer att sorteras för att kunna användas dels som konstruktionsmaterial för anläggande av hårdgjorda ytor, dels som sluttäckningsmaterial vid täckningen av den befintliga deponin. Försäljning av utsorterade jordar och återvunnet material kan också komma att ske. Material som inte kan användas kommer att deponeras på deponin för inert avfall.

10 10 Mellanlagring av icke farligt avfall Den här verksamheten finns delvis på anläggningen i dag. Omlastning av hushållsavfall avses, i ett övergångsskede tills Fortums nya avfallseldade pannan på Brista tas i drift, utföras på samma sätt som i dag. När Fortums nya panna för förbränning av avfall står klar kommer denna verksamhet inte att bedrivas längre eftersom insamlat hushållsavfall då kan köras direkt dit. Visst behov kommer dock att finnas av att kunna lagra hushållsavfall, vid t.ex. stopp i ordinarie förbränningsanläggning. Vidare avses bioaska från förbränningsanläggningar att tas in på anläggningen och lagras i avvaktan på borttransport. Askan kan också komma att användas på anläggningen för att, vid behov, t.ex. stabilisera andra blöta massor. Påsläpp av septicslam på ledningen till Käppala reningsverk avses utföras på samma sätt som idag, dvs. genom att inkommande bilar med septicslam ansluter tanken till en ledning som pumpar slammet direkt till reningsverket. Mellanlagring av farligt avfall Det farliga avfall som avses att mellanlagras är sådant som lämnas på återvinningscentralen. Förutom detta kommer sådant farligt avfall som felaktigt kommit med annat avfall, och som därför behöver sorteras ut från det övriga avfallet, att hanteras och transporteras bort från anläggningen. Kompost för park- och trädgårdsavfall Den här verksamheten finns på anläggningen i dag. Avfall som kommer in till anläggningen är park- och trädgårdsavfall från hushåll och verksamheter. Den färdiga produkten kommer att används som växtskikt vid slutåterställningen av deponin och kan även komma att sättas externt. Deponi för inert avfall Den här verksamheten är delvis ny för anläggningen. En avslutad deponi för icke-farligt avfall finns på anläggningen och nu avses en ny deponi för inert avfall att anläggas. Deponin kommer att utgöras av två delar som ansluter direkt till två sidor (västra resp. östra) av den befintliga deponin. På deponin kommer sådant avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas och som uppfyller generella kriterier för att få deponeras på

11 11 en deponi för inert avfall att deponeras. På den västra delen av deponin kommer sådant material att läggas vars egenskaper är sådana att det kan utgöra en grund för behandlingsytor. På den östra delen kommer sådant material som inte uppfyller dessa funktionskrav att läggas. Anläggandet av den östa deponidelen kan komma att föregås av brytning av berg. Användning av avfall för anläggningsändamål Den här verksamheten är ny för anläggningen. Behovet av hårdgjorda ytor är stort inom området. Avfall kommer att användas som konstruktionsmaterial som ersättning för jungfruligt material. Det avfall som kommer att vara aktuellt är inert avfall som t.ex. krossad betong, asfalt och annat avfall som är packningsbart enligt föreskrifterna i Mark AMA. Som miljömässiga kriterier för att avfallet ska kunna användas avses mottagningskriterierna i för avfall till inert deponi att tillämpas. Lagring av timmer Den här verksamheten är ny för anläggningen. Fortum Värme har ett behov av att lagra timmer för den biobränsleeldade pannan på Brista. Timret kommer att komma in till anläggningen med lastbil där det kommer att lagras för att sedan transporteras ca 300 m till Fortum Värme. 6.2 Planerade skyddsåtgärder Vatten Bolaget arbetar aktivt med sluttäckningen av den gamla deponin för att på så sätt minska mängden lakvatten som behöver behandlas. Det lakvatten som ändå uppstår avses att renas med avseende på kväve, t.ex. i en nitrifikationsreaktor. Så mycket som möjligt av det behandlade lakvattnet avses sedan spridas över deponin och det befintliga mark-växt-systemet för avdunstning under växtsäsongen och den varma delen av året. Befintliga lakvattendammar utnyttjas som buffert. Detta systemet innebär att någon utsläppspunkt i en ytvattenrecipient i normalfallet inte är aktuell annat än i händelse att extrema hydrologiska situationer då bräddning av buffertmagasin måste ske. Deponin för inert avfall kommer inte att generera ett lakvatten som kräver ett särskilt omhändertagande. Vatten från behandlings- och lagringsytor kommer att samlas upp och genomgå rening i form av sedimentering och oljeavskiljning samt enkel biologisk rening i form av luftning, ev. med bärarmaterial. Efter rening föreslås att vattnet leds till Rosersbergsbäcken, nedströms

12 12 lakvattendammarna. Annat ytavrinnande vatten, dvs. från vägar och från återvinningscentralen bedöms vara lågförorenat. Det kan dock behöva genomgå sedimentation och oljeavskiljning innan det leds till ytvattenrecipient. Vatten från sluttäckta deponislänter kan släppas direkt till recipienten. Recipienten föreslås vara densamma för detta vatten som för renat vatten från behandlingsoch lagringsytor, dvs. Rosersbergsbäcken. Sanitärt avloppsvatten kommer, liksom idag, att ledas till Käppala reningsverk. Luft Utsläppen till luft utgörs i dag, och kommer även vid sökt verksamhet att utgöras, av utsläpp från arbetsmaskiner och -utrustning, dammande behandlingsverksamheter och dammande avfall. Utsläppen från arbetsmaskiner och annan större utrustning (kross- och sorteringsverk) utgörs framför allt av koldioxid och partiklar från förbränning av diesel. Damning kan förekomma vid lagring, sortering eller krossning av avfall och vid behov kommer därför avfallet att begjutas med vatten eller annat dammbekämpande medel. Damning kommer även att uppkomma vid transporter på vägarna i området varför dessa regelbundet kommer att sopas och vid behov begjutas med vatten eller annat dammbekämpande medel. Lukt Verksamhetsavfall kan innehålla mindre mängder organiskt material som kan bidra till lukt. En åtgärd för att minska risken för lukt kan vara att, om avfallet behöver lagras någon längre tid, bala det. Dagens hantering av hushållsavfall för omlastning till container, som förutses fortsätta tills Fortums nya panna tagits i drift, innebär vanligen att avfallet inte lagras mer är några dygn (i container) varför det normalt inte uppstår några luktproblem. När en längre tids lagring skulle behövas, t.ex. vid längre stopp i förbränningsanläggningar, kommer avfallet att balas för att minska risken för lukt. Lakvatten och vatten från behandlings- och lagringsytor kan lukta. Risken för lukt kan minskas genom att förse kommande system för vattenhantering, t.ex. lagringsdammar, med god luftningskapacitet. Skulle problem med lukt ändå uppstå vid någon av verksamheterna kommer aktiv luktbekämpning med t.ex. luktabsorbent eller ozon att användas.

13 13 Buller Det är främst arbetsmaskiner och kross- och sorteringsverk, som kan bidra till buller. Om behov av bullerdämpning skulle uppkomma vid krossning och sortering kan åtgärder som t.ex. uppbyggnad av skyddsvallar och ljuddämpning av kross- och sorteringsverk vidtas. Brand Bolaget arbetar enligt gällande regler för systematiskt brandskyddsarbete, vilket bl.a. innebär att vattenposter och pumpstationer för brandsläckning finns på flera ställen. Övrigt brandsläckningsmaterial, t.ex. slangar och handbrandsläckare, finns utplacerade över hela anläggningen. Vidare utbildas och övas personalen återkommande i frågan. Lagringen av brännbart material kommer att planeras och kontrolleras noga, bl.a. med avseende på lagrens placering, storlek och temperatur. Vissa typer av avfall kan, vid behov av länge tids lagring, behöva balas för att minska risken för brand. Nedskräpning, fåglar och skadedjur Sortering och krossning av bygg-, industri- och grovavfall kan, om inga åtgärder vidtas, innebära att avfallet sprids med vinden. Den aktuella anläggningsdelen kommer därför att omgärdas av ett minst fyra meter högt nät. Balning av källsorterat avfall kommer att ske inomhus för att minimera risken för nedskräpning. Städning kommer att utföras regelbundet. Visst avfall kan locka fåglar och skadedjur varför avskjutning av fåglar och annan bekämpning av skadedjur, sannolikt i samarbete med en skadedjursbekämpningsfirma, kan komma att bli nödvändigt. 7. Förutsedd miljöpåverkan Utsläpp till mark Den inerta deponin som sådan kan anses utgöra en påverkan på mark men avfallets karaktär innebär att miljökonsekvenserna förväntas bli små. För att ett avfall ska kunna klassas som inert ska det, enligt deponeringsförordningen, har vissa angivna egenskaper och det får inte äventyra kvaliteten på yt- eller grundvatten. Det är således låg risk att ett sådant avfall ska orsaka några större miljökonsekvenser. Verksamheten i övrigt ska inte ge upphov till utsläpp till mark. I och med att ytorna där avfall hanteras till största delen är hårdgjorda minskar risken för infiltration av förorenat vatten. Ytorna kommer att vara belägna ovan den forna deponin och ovan konstruerade ytor. Om något utsläpp skulle ske ovan dessa ger det inte upphov till förorening av jungfrulig mark.

14 14 Utsläpp till vatten Utsläppet till vatten kommer att utgöras av renat vatten från behandlings- och lagringsytor, vatten från övriga ytor, vatten från sluttäckta deponislänter och, vid perioder med stor nederbörd, renat lakvatten från den gamla deponin. Utsläppspunkten avses förläggas i Rosersbergsbäcken, söder om området där lakvattendammarna är placerade idag. Rosersbergsbäcken mynnar efter ca 3 km i Märstaån. Både Rosersbergsbäcken och Märstaån är redan belastad av utsläpp från omgivande åkermark och verksamheter varför en ytterligare belastning måste övervägas noga. Bedömningar och beräkningar på vad vattnet kan tänkas innehålla efter föreslagen rening samt beräknade flöden i Rosersbergsbäcken och Märstaån ligger till grund för bedömningen av hur recipienten kan påverkas. Det beräknade utsläppet av renat vatten från anläggningen ger ett måttligt tillskott till halten av de studerade parametrarna (Cl, COD, N-tot, NH4-N, P.tot., As, Pb, Cr, Hg, Cu, Ni, Zn, Cd). Haltförhöjningarna är så pass små att de inte kommer att påverka den vattenkemisk/fysikaliska karaktären i primärrecipienten Roserbergsbäcken nämnvärt och bedöms heller inte ge upphov till någon påverkan på den ekologiska statusen. Den initiala utspädningen av det renade vattnet efter inblandning med bäckvattnet uppgår till cirka 25 gånger. I Märstaån sker en ytterligare utspädning av det renade vattenet med cirka 7,5 gånger och den sammanlagda utspädningen är av storleksordningen 180 gånger. Utsläpp till luft De utsläpp till luft som är en konsekvens av verksamheten genereras redan idag på anläggningen. Utsläppen från arbetsmaskiner och processutrustning kommer att öka på platsen. När verksamheten på Brista etableras kommer dock motsvarande verksamheter på andra platser att upphöra, varför de totala utsläppen blir de samma. Viss risk finns för att påverkan från dammande avfall kan öka i och med den större mängd avfall som avses hanteras. Med vidtagna skyddsåtgärder är dock bedömningen att damning inte kommer att utgöra ett problem för miljön. Utsläppen till luft kommer i MKB:n att kvantifieras och bedömas mot bakgrund av närområdets luftförhållanden. Lukt Med de skyddsåtgärder som har beskrivits ovan samt verksamhetens lokalisering är bedömningen att lukt från verksamheten inte kommer att påverka närboende negativt. Buller Buller från verksamheten är svårt att undvika. De delar av verksamheten som kommer att generera ett tillskott av buller, jämfört med idag, är huvudsakligen sortering, krossning och transporter.

15 15 Påverkan från buller är svårbedömt eftersom det kan upplevas väldigt olika och konsekvenser av buller på ekologi är svårmätt. Valet av lokalisering, i ett industriområde med relativt långa avstånd till närboende, innebär dock att risken för påverkan från buller till omgivningen minskar. Med de föreslagna skyddsåtgärder som angivits ovan kommer risken för påverkan från buller att minska ytterligare. Hushållning med mark Ingen ny mark kommer att tas i anspråk utan den planerade verksamheten kommer att rymmas inom nuvarande tillståndsgivna område. Hushållning med energi och råvaror Stora delar av verksamheten som planeras är i högsta grad en hushållning med råvaror då förbrukade produkter tas omhand och återvinns. Lokaliseringen nära kraftvärmeverket innebär även att de båda industriverksamheterna kommer att kunna dra nytta av varandras produkter och därigenom optimeras hantering och transporter av olika produkter sett ur ett större perspektiv. Vid utredning av vattenhanteringen har det tagits i beaktande hur olika reningsalternativ påverkar resursförbrukningen och ett alternativ med låg resursförbrukning kommer att väljas. Kemikalieanvändning Verksamheten kommer inte att förbruka några större mängder kemikalier. Förutom drivmedel hanteras endast mindre mängder kemikalier för underhåll. Transporter Transporter till och från anläggningen kommer huvudsakligen att ske med lastbil. Infarten till anläggningen sker idag från väg 263 och via cirkulationsplatsen vid Valsta. Detaljplanen för Brista kraftvärmeverk innebär att en ny väg kommer att byggas från Norrsundavägen och ansluta till Returvägen vilket kommer att minska belastningen på cirkulationsplatsen vid Valsta samt påverkan från motortrafik på Steningedalens naturreservat. Detaljplanen för Brista ger utrymme för ännu ett stickspår från ostkustbanan vilket skulle möjliggöra en utökad gods- och bränslehantering för Fortum. Det kan därför inte uteslutas att transport av avfall i framtiden skulle kunna ske med järnväg. Antalet transporter till och från anläggningen kommer att öka. Under år 2011 uppgick antalet transporter till anläggningen till st. och året innan dess st. Det framtida antalet transporter beräknas kunna bli maxinmal ca st. per år om alla sökta verksamheter bedrivs i sin maximala omfattning samtidigt. Det är dock inte rimligt att anta att detta kommer

16 16 att vara praktiskt möjligt, varför en mer sannolik situation efter några års verksamhet bedöms vara ca st. transporter per år. Vid beräkningarna har inga returtransporter antagits, vilket innebär att det verkliga utfallet kommer att vara lägre eftersom returtransporter kommer att efterstävas. Utsläpp och buller från transporter kommer i MKBn att behandlas som en indirekt effekt och jämföras gentemot den rådande trafikbelastningen i närområdet och övriga regionala luftutsläpp. Påverkan på landskapsbilden Den befintliga deponin utgör ett inslag i terrängen med en höjd om +52 meter. Den inerta deponidelen i öster planeras att komma upp i höjd med denna medan de behandlingsytor som byggs på den inerta deponidelen i väster kommer att ligga på en lägre nivå. I norr, söder och öst förekommer skogbeklädda bergsområden vilka skyddar mot insyn. I väst förekommer skogsområden. Undantaget utgör riktningen mot kraftvärmeverket där något insynskydd inte förekommer. Skog inom arrendeområdet kommer att avverkas för att ge plats åt den nya verksamheten. Så länge skyddande skogsridåer utanför anläggningen behålls kommer insyn till anläggningen och påverkan på landskapsbilen att vara liten. SÅAB har dock inte rådighet över eventuell avverkning av skog som ägs av andra fastighetsägare. Påverkan på kulturmiljön och riksintresse Inga kulturhistoriska värden är kända inom tillståndgivet område varför någon påverkan på kulturmiljö inte beräknas ske. Inte heller kommer de i närheten utpekade riksintressena för kulturmiljö att påverkas. Riksintresset för Försvarsmakten (Rosersbergs övningsområde) kommer inte heller att påverkas. Skarven utgör riksintresse för yrkesfisket men de beräkningar som har genomförts gör bedömningen att fisket inte kommer att påverkas negativt av ett utsläpp till vatten efter vidtagna reningsåtgärder. Påverkan på friluftslivet Inom avfallsanläggningsområdet saknas friluftsvärden varför någon påverkan på friluftsvärden inte kommer att ske. Obehöriga har inte heller tillträde till området. Utanför anläggningen löper Upplandsleden men denna kommer inte att beröras av den sökta verksamheten. Skadedjur och fåglar och nedskräpning Det avfall som kommer att hanteras kan dra till sig skadedjur. Visst avfall kan även riskera att spridas med vinden. Förutsatt att de skyddsåtgärder som angivits ovan följs är bedömningen

17 17 att påverkan från skadedjur, fåglar och nedskräpning kommer att vara hanterbar. Risker De största riskerna med verksamheten har identifierats till: brand i avfall bräddning av vatten från dammar i händelse extrema regn spridning av damm/skräp i händelse mycket kraftiga vindar olyckor vid transport av avfall Bolaget arbetar systematisk med att inventera och hantera risker i enlighet med kraven i egenkontrollförordningen. 8. Ansökan och miljökonsekvensbeskrivning SÅAB planerar att lämna in ansökan med miljökonsekvensbeskrivning till Miljöprövningsdelegation under våren Ansökan kommer att innehålla de uppgifter som krävs enligt 22 kap. 1 miljöbalken, 20 a förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd och 36 förordningen (2001:512) om deponering av. Ett utkast till innehållsförteckning i miljökonsekvensbeskrivningen finns i bilaga 2.

18 18 9. Referenser Fortum 2009, Miljökonsekvensbeskrivning till ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid kraftvärmeverket i Brista, Sweco Vatten och Miljö, Uppdragsnummer Orrje & Co 1975, Avfallsdeponering vid Brista, Dränering (Bilaga 5 I Tillståndsansökan från 1990). Ragnsells Miljörevision 1993, Jordartskatering, Brista avfallsanläggning, Sigtuna kommun. Göran Bergman Scandiaconsult 1981, Sigtuna kommun, Brista avfallsstation, Geotekniskt utlåtande, arbtesnummer , Göran Nordstrand och Bo Fahlge (Bilaga 5 i tillståndsansökan 1990). Sigtuna kommun, Översiktsplan 2002 Sigtuna kommun. Antagen av kommunfullmäktige 13/ Bilagor: 1. Principskiss över anläggningens tänkta utformning 2. Utkast till innehållsförteckning i miljökonsekvensbeskrivningen

19

20 Bilaga 2 Förslag på innehållsförteckning i MKB 1 Administrativa uppgifter... 2 En icke-teknisk sammanfattning... 3 Ansökan avser... 4 Läsanvisning och avgränsning av MKB... 5 Verksamhetens utformning och omfattning Nuvarande verksamhet Planerad verksamhet... 6 Val av plats, nollalternativ och alternativ utformning... 7 Samrådsprocessen... 8 Omgivningsbeskrivning Lokalisering och angränsande bebyggelse Planförhållanden Upptagsområde och transportvägar Motstående intressen Nuvarande miljösituation Geologi Omgivande yt- och grundvatten Skyddsvärda områden Förorenade områden Vindförhållanden Luftrecipienten Buller i området... 9 Utsläpp, miljökonsekvenser och störningsbegränsande åtgärder Utsläpp till luft Miljökonsekvenser av utsläpp till luft Störningsbegränsande åtgärder luft Utsläpp till vatten Miljökonsekvenser av utsläpp till vatten Lakvattenhantering Vatten från lagrings- och behandlingsytor Vatten från inert deponi, deponislänter, ÅVC och övriga ytor Störningsbegränsande åtgärder för vatten Påverkan på mark Miljökonsekvenser av påverkan på mark Störningsbegränsande åtgärder för mark Buller Miljökonsekvenser av buller Störningsbegränsande åtgärder för buller Transporter Antal Utsläpp till luft från transporter Buller från transporter Olyckor Påverkan på landskapsbild Påverkan på kulturmiljö och riksintressen Påverkan på friluftsliv Driftstörningar och risk för olyckor till exempel haveri, brand och dylikt Avslut och framtida utseende Hushållning med råvaror och energi Kemikalieanvändning...

21 12 Miljökvalitetsnormer Allmänt Ytvatten Grundvatten Påverkan på miljökvalitetsnormer Miljömål Nationella Regionala Kommunala Verksamhetens påverkan på miljömålen Regionala Lokala Övriga Jämförelse mellan olika alternativ Samlad miljöbedömning Referenser Bilagor...

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 RGS 90 Sverige AB 813-139 Samrådsunderlag, myndigheter Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 1 Bakgrund 1.1 Ansökan om nytt miljötillstånd RGS 90 Sverige AB (RGS

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

Deponering av icke farligt avfall Från 100 000 ton/år till 150 000 ton/år. Ingen förändring av höjd för deponin avses göras.

Deponering av icke farligt avfall Från 100 000 ton/år till 150 000 ton/år. Ingen förändring av höjd för deponin avses göras. 213-6-24 Underlag inför samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet vid Heljestorp:s avfallsanläggning, Vänersborgs kommun Saken Ragn-Sells Heljestorp

Läs mer

Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering

Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering SYSAV Box 50344, 202 13 Malmö Telefon 040-635 18 00 Telefax 040-635 18 10 www.sysav.se epost@sysav.se Juni 2010 Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering

Läs mer

Halmstads Energi och Miljö AB

Halmstads Energi och Miljö AB Agenda Allmän inledning Beskrivning av den planerade verksamheten Redogörelse för pågående detaljplanearbete Redogörelse för alternativa lokaliseringar Redogörelse för alternativa utformningar Påverkan

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22 HÄRJEDALENS KOMMUN Härjedalen Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1644764000 SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-22 ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSICA RAFTSJÖ LINDBERG Sammanfattning Enligt Härjedalens översiktsplan för Funäsdals-området

Läs mer

Avfallsanläggningar och avslutade deponier

Avfallsanläggningar och avslutade deponier Bilaga 4 Avfallsanläggningar och avslutade deponier Avfallsplan 2011-2015 för 2010-12-01 SYSAV:s ar (Avfallsanläggningar i hela SYSAV-regionen) Hedeskoga Hedeskoga 3:10 Ystads kommun 90.300 Brännbart industri-

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

Samråd enligt 6:e kap 4:e Miljöbalken Halmstads Energi och Miljö AB Ny återvinningsanläggning och deponi i Kistinge

Samråd enligt 6:e kap 4:e Miljöbalken Halmstads Energi och Miljö AB Ny återvinningsanläggning och deponi i Kistinge Sändlista: Liselott Johansson, Länsstyrelsen Hallands län Arne Hansson, Miljö- och hälsoskyddskontoret Lars Fredin, Räddningstjänsten Ann-Charlott Abrahamsson, Stadskontoret Halmstad 2011-03-09 Samråd

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet.

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet. GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV ASBESTAVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

Administrativa uppgifter... 4. Ombud... 4. Saken... 4. Orientering om ansökt verksamhet... 5. Yrkanden och åtaganden... 6. Fastighet...

Administrativa uppgifter... 4. Ombud... 4. Saken... 4. Orientering om ansökt verksamhet... 5. Yrkanden och åtaganden... 6. Fastighet... 1 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... 4 Ombud... 4 Saken... 4 Orientering om ansökt verksamhet... 5 Yrkanden och åtaganden... 6 Fastighet... 7 Tidigare tillstånd och beslut... 8 Nuvarande

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Melleruds Kommun. Sunnanådeponin. avslutningsplan. Trollhättan 2006-07-25 Västra Götalands Återvinning AB Trollhättan. Stephan Schrewelius

Melleruds Kommun. Sunnanådeponin. avslutningsplan. Trollhättan 2006-07-25 Västra Götalands Återvinning AB Trollhättan. Stephan Schrewelius Melleruds Kommun Sunnanådeponin avslutningsplan Trollhättan 2006-07-25 Västra Götalands Återvinning AB Trollhättan Stephan Schrewelius 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 2 ORIENTERING 4 3 DEPONERADE MÄNGDER,

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

Bedömning av risker avseende brand

Bedömning av risker avseende brand UPPDRAG ÅVC Boo UPPDRAGSNUMMER 2511255000 UPPDRAGSLEDARE Eva Tilfors UPPRÄTTAD AV Annika Ekstrand och Hans Lundborg DATUM 7 Bedömning av risker avseende brand Syfte Denna bedömning av risker genomförs

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Sammanfattning Avfallsplanen för Essunga kommun har reviderats. Planen sträcker sig från år 2006-2010. Enligt miljöbalken 15 kap 11 ska det i varje kommun finnas

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 2012-08-29

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 2012-08-29 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl 08.00 11.00 Beslutande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C), Karin Finnpers-Wahlund (C) Gunnar Nilsson (S)

Läs mer

Bilaga 4 Alternativa metoder för snöhantering

Bilaga 4 Alternativa metoder för snöhantering Bilaga 4 1 Landtippar Det främsta alternativet till sjötippningen är landdeponering. Erfarenheter av landdeponering finns bland annat från Gävle kommun, Sundsvalls kommun och Oslo kommun. Nedanstående

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor.

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Bara vanligt vatten är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Utan vatten, inget bubbel. Man ska vara rädd om vatten. Vatten hör kanske inte till det du tänker oftast på. Det finns där i din vardag,

Läs mer

Bilaga D: Lakvattnets karaktär

Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bakgrund I deldomen avses med lakvatten allt vatten som samlas upp inom avfallsanläggningen. Då uppsamlat vatten har olika karaktär, och därmed olika behandlingsbarhet, har

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG 2016-04-22

RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG 2016-04-22 RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG 2016-04-22 Uppdrag 260868, Siporexfastigheten i Dalby/Ansökan om B-tillstånd Titel på rapport: Samrådsunderlag Status: Reviderad slutversion Datum: 2016-04-22 Medverkande Beställare:

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Anläggning för deponering av inert material, Dvärred, Mölndals kommun

Anläggning för deponering av inert material, Dvärred, Mölndals kommun Samrådsunderlag VIAVEST Anläggning för deponering av inert material,, Mölndals kommun Göteborg 2015-10-14 Datum 2015-10-14 Uppdragsnummer 61471357362 Utgåva/Status Slutlig Teresia Kling Uppdragsledare

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

2012-03-20 Rev 2012-06-05. Områdesbestämmelser för Gryta avfallsanläggning mm, Västerås

2012-03-20 Rev 2012-06-05. Områdesbestämmelser för Gryta avfallsanläggning mm, Västerås 2012-03-20 Rev 2012-06-05 OB 1762 Ingrid Legrell Crona Tel 021-39 15 58 Dnr 2011/18-BN 213 Områdesbestämmelser för Gryta avfallsanläggning mm, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Till områdesbestämmelserna

Läs mer

Hantering av sopsand

Hantering av sopsand Hantering av sopsand En översyn av miljöaspekter kring hantering av sopsand. En rapport från miljöförvaltningen Kerstin Spångberg Mars 2013 Hantering av sopsand INNEHÅLL Bakgrund... 4 Miljö- och hälsopåverkan...

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll Mötesnamn etc 1 Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Uppgiftsinsamling Besök på platsen Mötesnamn etc 2 Uppgiftsinsamling

Läs mer

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala Sid 1 Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier I Uppsala finns en avfallsplan för hur den framtida avfallshanteringen ska se ut

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2011-02-15 Utställningshandling Dnr:10BMN244 Handläggare: Lars Westholm Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län Foto:

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel

Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel Allmänt för anläggningen Verksamhetsutövare Namn Jönköpings kommun Anläggningens namn Miljöhantering i Jönköping Org.nr 212000-0530 Länsstyrelsens

Läs mer

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång MiljöInvest AB Järnbrogatan 1 602 24 Norrköping Tel: 011-180220 Fax: 011-180320 Web: www.miljoinvest.se e-post: anders@miljoinvest.se Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång Utredning av behovet

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722)

Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722) Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722) En orientering om förordningen och besluten från EU-kommmissionen Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen Oskarshamn 7 maj 2009 2009-05-07 Naturvårdsverket

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk Sida 1(8) Datum 2015-05-28 Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk På uppdrag av Leksand Vatten AB Handläggare Anna Danielsson På uppdrag av Leksand Vatten AB 0247-44140 anna.danielsson@dvaab.se

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp

Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp 1 (7) Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp Inledning Arbetet har genomförts i samarbete mellan Kronobergs kommuner, Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge och Länsstyrelsen i

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Laxå januari 2013 Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Icke-teknisk sammanfattning När en plan upprättas, där genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska en miljöbedömning genomföras

Läs mer

YTTRANDE 2010-04-09 Dnr 641-1670-10. Svea Hovrätt Miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2010-04-09 Dnr 641-1670-10. Svea Hovrätt Miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2010-04-09 Dnr 641-1670-10 Svea Hovrätt Miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr M 3131-09 Gävle kommun./. Ragn-Sells Avfallsbehandling

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Miljö & Stadsbyggnad informerar

Miljö & Stadsbyggnad informerar Slutligt omhändertagande av eget avfall med anmälan enligt 38 avfallsförordningen. Upplägg av avfall för anläggningsändamål enligt 21 förordnignen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. ANMÄLNINGSPLIKT

Läs mer

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sida 1(7) Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sökanden Namn Ansökan avser Hushållsavfall från kommun Annat än hushållsavfall vid deponin Postadress

Läs mer

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp Miljönämnden 2007-04-04 69 35 Dnr 2007-369 Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp ÄRENDE Miljönämnden har tidigare fastställt riktlinjer för handläggning av enskilda avlopp. Dessa riktlinjer har

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Frågan om slamlager på fastigheten Håbo Häradsallmänning 1:1 skrivelse från Håbo-Tibbles arbetsgrupp för förhindrande av att rötslam lagras på orten

Frågan om slamlager på fastigheten Håbo Häradsallmänning 1:1 skrivelse från Håbo-Tibbles arbetsgrupp för förhindrande av att rötslam lagras på orten 1 18 januari 2016 Bygg & Miljönämnden i Upplands-Bro kommun Upplands-Bro kommun 196 81 Kungsängen Frågan om slamlager på fastigheten Håbo Häradsallmänning 1:1 skrivelse från Håbo-Tibbles arbetsgrupp för

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

2009-06-08 Samrådsunderlag

2009-06-08 Samrådsunderlag Vårt datum Vår beteckning 2009-06-08 Samrådsunderlag Tjänsteställe/handläggare Thomas Örnberg 0123-191 00 thomas.ornberg@valdemarsvik.se Valdemarsviks kommun Miljöprojekt Valdemarsviken KOMPLETTERANDE

Läs mer

Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi.

Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi. Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi. Undertecknade är och företräder närboende runt den aktuella deponin. Vi är också ledamöter i den nybildade föreningen Telge närmiljö.

Läs mer

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK SUNE CARLSSONS ÅKERI AB L:\3801\Växjö\Asfaltbolaget Sverige AB\10161040_Ändringstillstånd asfaltsverk\4_dokument, egna\samråd\samrådsunderlag

Läs mer

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Pär Elander par@elandermiljoteknik.com 072-217 08 77 1 Pilotförsök sluttäckning med användning av avfall 2 Villkor

Läs mer

DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand

DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 7081-11 och M 1435-07 SÖKANDE 1. Vafab Miljö AB, 556191-4200 Returvägen 20 721 87 Västerås 2. Svensk Växtkraft

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1(6) RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1 TILLÄMPNING Kommunstyrelsen har verksamhetsansvar för hanteringen av hushållsavfall i kommunen,

Läs mer

Detaljplan för del av Mällby 1:16 m.fl. (Grandalen)

Detaljplan för del av Mällby 1:16 m.fl. (Grandalen) Detaljplan för del av Mällby 1:16 m.fl. (Grandalen) Strömstads kommun, Västra Götalands län SKÖTSELPLAN Innehåll Beskrivning av området...3 Indelning i skötselområden...6 Område I - Ängsmark med promenadvägar

Läs mer