Värdeutlåtande. Hammarby-Smedby 1:451

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värdeutlåtande. Hammarby-Smedby 1:451"

Transkript

1 Värdeutlåtande avseende fastigheten Hammarby-Smedby 1: FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB

2 Hammarby-Smedby 1:451 2(14) UPPDRAG Uppdragsgivare Kontoret för samhällsbyggnad genom Triantafillos Bakiris Syfte Att bedöma värderingsobjektets marknadsvärde och att utgöra underlag för interna bedömningar. Värdetidpunkt Värdetidpunkt är mars Förutsättningar Värdet förutsätter att hela skolan är uthyrd, här med scenariot att Sverigefinska skolan med Engelska skolan övertar hela skolan. För uppdraget gäller bilagda Allmänna villkor för värdeutlåtande. Alla intäkter är angivna exklusive mervärdesskatt. Kostnaderna inkluderar mervärdesskatt endast för bostäder och för lokaler där ej mervärdesskattepliktig verksamhet bedrivs. Underlag - Besiktning av värderingsobjektet av undertecknad tillsammans med Triantafillos Bakiris. - Utdrag ur fastighetsdatasystemet (FDS). - Lokalhyreskontrakt. - Uppgifter om drift- och underhållskostnader. - Taxeringsuppgifter. - Utdrag ur detaljplan. - Byggnadsritningar. - Marknadsinformation. - Kartmaterial.

3 Hammarby-Smedby 1:451 3(14) BESKRIVNING Lagfaren ägare Upplands Väsby Kommun (Org.nr ) Fastighetstyp Läge Skolfastighet. Värderingsobjektet är beläget i Smedby, ca 2 km söder om Väsby Centrum. Gatuadressen är Ryttargatan 275 i Upplands Väsby. Näromgivningen utgörs av radhusbebyggelse och friluftsområde. Vissa servicefunktioner och kollektiva kommunikationer finns inom gångavstånd. Trafikleder nås på nära avstånd. Planförhållanden Värderingsobjektet omfattas av en detaljplan från Planen anger allmänt ändamål. Genomförandetiden har gått ut. Servitut, samfälligheter, inteckningar etc. Uthyrningsbara areor Eventuella servitut, nyttjanderätter, gemensamhetsanläggningar, samfälligheter och inteckningar etc. framgår översiktligt av bilagda utdrag ur fastighetsdatasystemet (FDS). De uthyrningsbara areorna fördelade på lokaltyp och antalet enheter per lokaltyp framgår av tabellen. Lokaltyp Uthyrningsbar area Antal m² % enheter Utbildning Summa

4 Hammarby-Smedby 1:451 4(14) Areauppgifterna härrör från tidigare lokalhyreskontrakten. Kontrollmätning har ej utförts. Tomtbeskrivning Värderingsobjektets areal uppgår till kvm. Befintlig bebyggelse upptar knappt 40% av tomten. Skolgården är förhållandevis liten och långsmal. En basketplan finns i bortre änden av gården. Övrig mark är grusad, asfalterad och delvis gräsbevuxen med olika lekytor. Byggnadsbeskrivning Värderingsobjektet är bebyggt med en skola i en och en halv våningar där den halva våningen utgör souterrängvåning. Byggnaden är uppfördi början av 1980-talet. Byggnaden är grundlagd på betong. Stommen utgörs av limträ och tegel. Fasaderna är klädda med tegel och trä. Fönstren är av isolerglastyp. Taket är täckt med plåt. Uppvärmningen sker med fjärrvärme via vattenradiatorer. Ventilationen utgörs av mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning. Hiss finns. Byggnaden är ansluten till nät för el, VA och värme.

5 Hammarby-Smedby 1:451 5(14) Byggnaden inrymmer på övre våningen tre likadana hemavdelningar med vardera fyra klassrum, flera grupprum, arbetsrum och paus/matplats samt ett litet atrium. På samma plan finns också bl a administrationsavdelningen, skolkök, hemkunskapssalar, verkstad, slöjd- och labbsalar. På den nedre våningen finns gymnastiksal, omklädningsrum och skolsalar som nu hyrs ut för social verksamhet av typ dagverksamhet. Byggnadens underhållsskick är gott. Av totalt sju ventilationsaggregat har ett bytts ut 2014 och 2-3 stycken året innan. OVKbesiktningen är godkänd. Skollokalerna har god standard. Golven är belagda medklinker i korridorerna, linoleum och i vissa fall trä i salarna, väggarna är klädda med målad väv alternativt tegel och taken utgörs av ljuddämpande undertak i vissa delar. Skolköket är ett tillagningskök. Lokalerna är byggda som skola och anpassade för skolverksamhet. Underhållsskicket är gott. Båda våningarna har renoverats de senaste 2-3 åren. HYRESINTÄKTER OCH KOSTNADER Hyror Värderingsobjektets aktuella hyror och bedömda marknadshyror redovisas detaljerat i bilagd tabell (Hyresgästspecifikation). Hyrorna kan sammanfattas enligt tabellen.

6 Hammarby-Smedby 1:451 6(14) Lokaltyp Total Uthyrd Aktuell hyra Marknadsarea Area Totalt hyra Totalt m² m² kr/m² kr kr/m² kr Utbildning Genomsnitt / Summa Gjorda vakansantaganden och åsättanden av hyresrisker innebär en vakans/hyresrisk per lokaltyp och år enligt tabellen. Vakans/hyresrisk (%) Lång siktig Utbildning 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 Totalt 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 Drift och underhåll Kostnaderna för drift och underhåll är baserade på erfarenhetsmässiga grunder och föregående års faktiska utfall och avser kostnader som belöper på fastighetsägaren och exkluderar kostnader som betalas av hyresgästen. Kostnaderna bedöms komma att utvecklas med inflationen. Kostnadsbedömningen framgår av tabellen. Lokaltyp D&UH Drift & löp. UH Periodiskt Totalt Admin. Övr. UH kr/m² tkr kr/m² kr/m² kr/m² Utbildning Genomsnitt/Summa I kostnaderna ingår ej kostnader för eftersatt underhåll eller hyresgästanpassningar som beaktas genom separata engångskostnader. Observera att det periodiska underhållet skall ses som ett årligt genomsnitt. Hänsyn har tagits till värderingsobjektets faktiska och förväntade framtida grad av mervärdeskatteregistrering. Vid vakanser väljer vi ibland att tillfälligt hålla ned kostnaden. Fastighetsskatt etc Driftnetto Värderingsobjektet är taxerat med typkod 825 (specialenhet, skolbyggnad) och saknar därför taxeringsvärde och är skattebefriad. Aktuella och bedömda intäkter och kostnader ger driftnetto enligt tabellen. Driftnetto kr/m² kr Aktuell hyra Drift & underhåll Fastighetsskatt - - Driftnetto år 1 (helår) Driftnetto, normaliserat Initialt driftnetto är omräknat till helår utifrån det momentana läget. Det normaliserade driftnettot är räknat på marknadshyra, långsiktig vakans och långsiktig fastighetsskatt etc. samt utan hänsyn till eventuellt extraordinärt underhåll.

7 Hammarby-Smedby 1:451 7(14) VÄRDERING Metodtillämpning Syftet med värderingen är att bedöma värderingsobjektets marknadsvärde. Med marknadsvärde avses det mest sannolika priset vid en normal försäljning av värderingsobjektet på den öppna marknaden. Marknadsvärdet bedöms med en marknadsanpassad flerårig avkastningsanalys, dvs. en analys av förväntade framtida betalningsströmmar där alla indata (hyror, vakans/hyresrisk, drift- och underhållskostnader, fastighetsskatt etc, direktavkastningskrav, kalkylränta mm) ges värden som överensstämmer med de bedömningar marknaden kan antas göra under rådande marknadssituation. Som grund för våra bedömningar om marknadens direktavkastningskrav mm ligger ortsprisanalyser av gjorda jämförbara fastighetsköp. Marknadsanalys Allmänt Den svenska ekonomin utvecklas starkt och enligt Riksbankens prognos kommer tillväxten i landet att utvecklas snabbare än det historiska genomsnittet under de kommande åren. Till följd av bl.a. lägre förväntade hyreshöjningar och energipriser har dock inflationen under de senaste månaderna varit lägre än vad Riksbanken prognostiserat. För att nå inflationsmålet på 2 % under 2017 valde därför Riksbanken i februari 2016 att sänka reporäntan för första gången sedan juli 2015 med 15 punkter till -0,50 %. Det låga ränteläget bidrar till att hushållens skulder fortsätter att öka och bostadspriserna stiger. Den svenska ekonomin är därför relativt sårbar för negativa överraskningar. Åtgärder diskuteras för att minska hushållens skuldsättning i form av exempelvis amorteringskrav, minskat ränteavdrag och skuldkvotstak. På den globala marknaden råder osäkerhet om vart konjunkturen är på väg. Under december föll börsen kraftigt i Kina och osäkerheten spred sig därefter till de finansiella marknaderna runt om i världen. Generellt sett kännetecknas de globala ekonomierna av låg inflation med centralbanker som bedriver en expansiv penningpolitik. De utvecklade ekonomierna har dock stått emot nedgången i tillväxtekonomierna relativt väl p.g.a. en stark inhemsk efterfrågan. Den globala tillväxten förväntas stiga med 2 % under 2016.

8 Hammarby-Smedby 1:451 8(14) Som en effekt av den ökade osäkerheten på de finansiella marknaderna har både statsobligationsräntorna och marknadsräntorna fallit i Sverige. Arbetslösheten sjunker och sysselsättningen stiger. Arbetslösheten kan dock komma att stiga något framöver p.g.a. stort antal nyanlända. Fastighetsmarknaden För den svenska fastighetsmarknaden innebär landets förhållandevis stabila ekonomi och låga räntenivåer goda förutsättningar för att utvecklas positivt. Efterfrågan på lokaler och bostäder är hög och hyresutvecklingen är positiv. Konkurrensen hårdnar om de fastighetsobjekt som kommer ut på marknaden. Fastigheter är för närvarande, generellt sett, ett av de mest intressanta tillgångsslagen att investera i. Bostadsinvesteringarna är för närvarande höga och står för 4,4 % av BNP. Statistikuppgifter för helår 2015 har ännu inte publicerats men antalet påbörjade bostäder förväntas stiga till och enligt Boverkets prognos kommer antalet påbörjade bostäder överstiga för Trots ett högt bostadsbyggande ökar befolkningen i en snabbare takt vilket bidragit till stigande bostadspriser. Byggbolagen har rapporterat att brist på arbetskraft är ett stort hinder för att öka byggandet. Marknadens avkastningskrav på fastighetsinvesteringar har under ett antal år gradvis sjunkit och är på många orter nere på rekordlåga nivåer. Detta gäller framförallt för objekt i de större städerna och i tillväxtregionerna. En successiv utvidgning till andra delmarknader kan dock tydligt noteras. Under 2016 har det hittills varit störst intresse för industri och kontorsfastigheter. Finansieringsmöjligheterna har försämrats under den senaste perioden som ett resultat av flera olika faktorer. Dels har oroligheterna på de finansiella marknaderna medfört minskad riskbenägenhet hos investerarna samtidigt som bankernas utlåning mot fastighetssektorn har varit för stor i förhållande mot andra branscher vilket medfört försämrade finansieringsvillkor. Transaktionsvolymen uppgick 2015 till ca 153 miljarder kr, något lägre än rekordåret 2014 då den uppgick till 161 miljarder kr. Det största segmentet var bostäder med 28 % av den totala volymen. Därefter följde kontor med 21 % av omsättningen, handel 18 % och industri/logistik 10 %.

9 Hammarby-Smedby 1:451 9(14) Under 2016 års inledning har det skett flera stora fastighetsaffärer där den största är Fabeges försäljning av Vattenfalls huvudkontor, Uarda 5, i Solna till Union Investment Real Estate GMBH. Förvärvspriset uppgick till 2,257 miljarder kr, vilket motsvarar en direktavkastning omkring 4,25 %. I februari förvärvade Partners Group en fastighetsportfölj bestående av 10 fastigheter i Storstockholm med en total uthyrningsbar area på nästan kvm för 1,65 miljarder kr. Ytterligare två affärer över 1 miljard har genomförts; Rikshems förvärv av 28 bostadsfastigheter i Östersund samt Skandia Fastigheters förvärv av två utvecklingsfastigheter i Backaplan, Göteborg, från KF Fastigheter. Hyresmarknaden Kontorshyresnivåerna utvecklats positivt och då särskilt för moderna, yteffektiva, bra belägna och gröna kontorslokaler. Detta gäller i synnerhet i storstadsområdena och i regionstäderna där topphyresnivåerna gradvis skjuts uppåt. Det är också framförallt där det byggts moderna kontorshus under de senaste åren. Det äldre kontorsbeståndet tappar i attraktionskraft. Butikshyrorna runt om i landet har under en tid haft en svag eller negativ hyresutveckling. I takt med att hushållens konsumtion nu ökar finns det mycket som talar för en positiv uppgång för butikshyrorna. Hyresnivåerna för industri- och lagerlokaler har generellt sett legat relativt stilla under ett antal år. Undantaget är moderna logistiklokaler där något stigande hyresnivåer kan noteras. Den genomsnittliga höjningen 2015 av landets bostadshyror hamnade på 1,14 % vilket motsvarar ca 11,70 kr/kvm. Förhandlingarna för 2016 pågår fortfarande, men för de bolag som har slutfört förhandlingarna pekar resultaten på att hyreshöjningen kommer att halveras mot föregående år. Skolfastigheter Skolor är fastighetstyper vilka traditionellt inte köpts och sålts i någon större omfattning tidigare. Den ökande etableringen av friskolor och fastighetsbolag med inriktning på fastigheter med offentlig verksamhet har dock gjort att transaktionsvolymerna ökat kraftigt och det kan konstateras att det idag finns en etablerad transaktionsmarknad för dessa fastighetskategorier.

10 Hammarby-Smedby 1:451 10(14) Det finns två köparkategorier; egenanvändare vilka driver egen verksamhet i fastigheten och dels investerare som hyr ut lokalerna till en operatör. För dessa investerare likställs ofta följande fastighetstyper; skolfastigheter, sjukhus, äldreboende, vårdcentraler, fängelser, polis- och domstolsbyggnader och andra fastigheter där kommunal eller statlig verksamhet bedrivs. Investerarna attraheras av att det i allmänhet finns långa hyreskontrakt (5-20 år) för dessa lokaler inom denna typ av fastigheter, många gånger med en kommun eller annan säker betalare. Osäkerheten i dessa fastighetsinvesteringar uppkommer i regel efter att hyreskontraktet löpt ut då dels analysen av framtida efterfrågan måste ha gjorts och dels om det är just den här typen av fastighet som lämpar sig för verksamheten även i framtiden. Bland skolfastigheter är nybyggda skolor med långa hyresavtal med kommuner det mest attraktiva. För dessa är intresset stort bland institutionella investerare och avkastningskraven kan bli mycket låga. Efter detta, i fallande ordning, är även äldre skolfastigheter med långa avtal intressanta och till viss del nybyggda skolfastigheter med någon av de större friskoleoperatörerna som hyresgäst intressanta för nämnda investerarkategori. Är det korta hyresavtal, äldre byggnader samt små hyresgäster svalnar intresset märkbart. I dessa fall är det i regel mindre fastighetsbolag och lokala investerare som kan vara intresserade att förvärva. Avkastningskraven är väsentligt högre för dessa fastigheter. Ortspris Ett ortsprismaterial har framtagits avseende skol- och utbildningsfastigheter som köpts sedan 2014.

11 Hammarby-Smedby 1:451 11(14) Kommun Fastighet Område TR LOA BOA Datum Köpeskilling Initial yield Norm. Yield Köpare Anm. m² m² Tkr kr/kvm Nedre Nedre Övre Sollentuna Träkolet Hemsö Lund St Peter 33 Centrum St Peter Fastighets AB Offentliga Hus i Norden Norrtälje Jungfrun AB (Fastator) Stockholm Piloten 2 Skarpnäck TR ,70 5,90 Hemsö 1 Sollentuna Träbjälken ,70 5,90 Hemsö 2 Sollentuna Sjöberg 7: ,70 5,90 Hemsö 3 Pareto via Huskvarnen Jönköping Elektronen Holding Stockholm Stora Mans 1 Långbro ,75 Oscar Properties 4 Helsingborg Minerva 19 Centrum Gustavssons Fastigheter Västerås Livia 15 Centrum ,75 Fastighets AB Stenvalvet 5 Blyet 2, Gruvlyckeskolan Karlstad Hemfosa Fastigheter AB Täby Degeln ,00 5,50 Profi Fastigheter Tolv utbildningsfastigheter Turako AB Häftklammern 9 och Stockholm Vattenfallet 16 Råcksta Hemfosa Fastigheter Karlskrona Karlskrona 3: Hemfosa Fastigheter AB Guldheden 8:10 och Göteborg 8:11 Guldheden Hemfosa Fastigheter AB Nacka Nacka 37 fastigheter Utb, äldrebo ,00 6,25 Rikshem Härryda Kullbäckstorp 2: ,00 Hemfosa Vänersborg Niklasberg ,00 Hemfosa Vänersborg Niklasberg ,00 Hemfosa Fyren Ekalmen Skola & Örebro Kunskapsskolan Hemfosa Fastigheter Salem Salem 5: ,50 9,00 Söderby Friskola 6 Härnösand Hovsjorden 10, Perium 7 Specialfastigheter Gnesta Gnesta 42: Sverige AB 8 Strängnäs Eldsund 6: ,00 Vacse 9 Åkroken 1 och Västhagen Sundsvall Hemfosa 10 Not (enligt numrering i tabellen) 1) Del av portfölj. Tornadoskolan är hyresgäst. 2) Del av portfölj. Vittra är hyresgäst. 3) Del av portfölj. Daghem. 4) Arkitektoniskt tilltalande fd sjukhusbyggnad från Idag uthyrd till tre skolor. Konverteringsmöjlighet till bostäder på sikt. 5) Fd kontorslokaler ombyggda till utbildning. 73 % av lokalarean är utbildningslokaler: friskolegymnasium och vuxenutbildning, 22 % av lokalarean butiker i bottenplan: Handelsbanken, Myrorna, Varsam. 6) Friskola köper loss fastigheten från kommunen. Delvis internaffär. 7) Specialpedagogiska Skolmyndigheten, 8) Åsbackaskolan 9) Campus, Kn hyresgäst, gymnasium 10) Fastigheterna, centralt belägna i Sundsvall, består av cirka kvm uthyrningsbar area, fullt uthyrd till Mittuniversitetet, Internationella Engelska Skolan samt SCA Research. Ovanstående indikerar sammantaget att direktavkastningskravet för värderingsobjektet bör ligga i intervallet 6,0-6,5 %. En stor del av alla fastighetsförvärv sker numera i bolagsform innebärande att köpeskillingen inte blir offentlig via lagfarten. Vidare sker många fastighetsförvärv i portföljform. Detta innebär var för sig och sammantaget att information om köpeskillingar för de enskilda fastigheterna och portföljerna får sökas direkt från initierade parter eller andra tillförlitliga källor.

12 Hammarby-Smedby 1:451 12(14) Omdöme om värderingsobjektet Värderingsobjektet utgörs av Smedby skola som byggdes i början av 1980-talet. Skolan är belägen i Smedby, ett stort radhusområde, ett par kilometer söder om Väsby Centrum. Lokalerna är väl underhållna och ändamålsenliga med bra material och genomtänkt utförande och planlösning. Skolgården är något liten men väl utrustad och ligger intill ett friluftsområde. Ca 700 meter från värderingsobjektet finns Sandbergska competens med årskurserna F- 9 som konkurrerar om elevunderlaget. Både Sverigefinska skolan och Engelska skolan lockar elever från andra områden än bara närområdet. Tanken är att skollokalerna övertas av Sverigefinska skolan som även hyr ut delar av skolan till Engelska skolan. Byggnadens underhållskick innebär att inga underhållsåtgärder behöver vidtagas under den närmsta framtiden. Den mest sannolike köparen av värderingsobjektet är en egenanvändare eller ett fastighetsbolag specialiserat på skolfastigheter. Ovanstående indikerar sammantaget att direktavkastningskravet för värderingsobjektet bör ligga i intervallet 6,0 6,5%. Kassaflödesanalys Metoden innebär en analys av de framtida betalningsströmmar som en förvaltning av värderingsobjektet kan antas generera. Ett avkastningsbaserat nuvärde framräknas utgående från kalkylperiodens driftnetton efter investeringar och restvärdet (dvs. det totala kapitalet vid kalkylslut). I förekommande fall görs olika värdetillägg eller värdeavdrag. Som beräkningshjälp användes en kassaflödeskalkyl. Kalkylens indata och utdata framgår nedan. Kalkylränta / Direktavkastningskrav Kassaflödesindata Direktavkastning restvärde 6,25 % - Utbildning 6,25 % Kalkylränta på totalt kapital 8,19 % Inflation/KPI: 1% 2016, och därefter 2% per år. Kalkylperiod: Cirka 5 år ( )

13 Hammarby-Smedby 1:451 13(14) Kalkylräntan motsvarar marknadens krav på total avkastning och består av realränta, kompensation för inflation samt risktillägg. Kalkylräntans storlek beror på marknadens krav på risktillägg vilket varierar med värderingsobjektets typ, läge, alternativa användningsmöjligheter, hyresgäst- och kontraktssammansättning mm. Restvärdet vid kalkylslut beräknas utifrån ett bedömt direktavkastningskrav på det prognostiserade driftnettot vid kalkylslut. Nyckeltal Kassaflödeskalkylen ger med givna förutsättningar resultat enligt tabellen. Nyckeltal Marknadsvärde kr - Nuvärde av restvärde kr - Nuvärde av driftnetton kr - Värdetillägg/avdrag - kr Direktavkastning, år 1 6,28 % Direktavkastning, initial 6,92 % Direktavkastning vid kalkylslut 6,25 % Direktavkastningen är beräknad på kalkylresultatet med justering för eventuella värdetillägg och värdeavdrag. Bedömd utveckling av effektiv hyra och driftnetto efter investeringar under kalkylperioden framgår av nedanstående diagram. tkr Nominell utveckling av effektiv hyra och driftnetto efter investeringar Effektiv hyra Driftnetto efter investering År

14 Hammarby-Smedby 1:451 14(14) Känslighetsanalys För att bättre kunna bedöma osäkerheten i värdebedömningen har vi låtit en av parametrarna; marknadshyra för lokaler, vakansgrad, drift och underhåll, inflation, kalkylränta och direktavkastningskrav vid kalkylslut förändras när övriga faktorer är oförändrade. Förändring av indata och av avkastningsvärdet framgår av tabellen. Parameter Ändring indata Värdeförändring enhet antal tkr % Marknadshyra för lokaler (ej bostäder) % Vakansgrad %-enheter Drift & underhåll kr/kvm Inflation %-enheter Kalk.ränta & Direktavk. vid kalk.slut %-enheter Kalk.ränta & Direktavk. vid kalk.slut %-enheter MARKNADSVÄRDE Marknadsvärdet av fastigheten Hammarby-Smedby 1:451 i Upplands Väsby kommun bedöms vid värdetidpunkten mars 2016 till: Femtioen miljoner kronor [ kr ] OBS! Notera värderingsförutsättningarna under Förutsättningar ovan. Stockholm FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Katarina Nanryd Carlsson Civilingenjör Bilagor; 1. Kassaflödeskalkyl 2. Hyresgästspecifikation 3. Utdrag ur fastighetsdatasystemet (FDS) 4. Kartor 5. Allmänna villkor för värdeutlåtande

15 Hammarby-Smedby 1:451 Bilaga 1 1(1) KASSAFLÖDESKALKYL Kalkylresultat Värdetidpunkt mars 2016 (kalkylstart ) Nuvärde av driftnetton (tkr) Nuvärde av restvärde (tkr) SUMMA (tkr) MARKNADSVÄRDE (avrundat) (tkr) Kassaflöde ÅR 2016 del Bedömd helårsinflation 1,00 2,00 2,00 2,00 2,00 kr/m² 2016 Hyror, lokaler Vakans/hyresrisk, lokaler Effektiv hyra Drift & Löpande underhåll Periodiskt underhåll Kostnader Driftnetto Nyckeltal Initialt driftnetto, helår (tkr) Restvärde kalkylslut (tkr) Norm. driftnetto, helår (tkr) Värdeförändring (snitt %/år) 1,9 Kalkylränta driftnetton, snitt (%) 8,19 Kalkylränta restvärde (%) 8,19 Marknadsvärde kr/m² Direktavkastning, initial, % 6,92 Marknadsvärde/taxeringsvärde (V/T) - Direktavkastning vid kalkylslut, % 6,25

16 Hammarby-Smedby 1:451 Bilaga 2 1(1) HYRESGÄSTSPECIFIKATION Hyresgäst etc. Lokal- Total Löptid Aktuell hyra Bedömd marknadshyra typ area t.o.m. Exkl. tillägg Hyrestillägg Skattetillägg Exkl. tillägg Totalt exkl. f-skatt m² kr kr/m² index% kr kr kr kr/m² kr kr/m² Not Smedbyskolan, sv-fi, eng sk Skola Summor / Genomsnitt

17 Hammarby-Smedby 1:451 Bilaga 3 1(2)

18 Hammarby-Smedby 1:451 Bilaga 3 2(2)

19 Hammarby-Smedby 1:451 Bilaga 4 1(1)

20 Hammarby-Smedby 1:451 Bilaga 5 1(1)

21 VÅRA KONTOR Stockholm Kungsgatan 29, Box 7044, Stockholm Tel Göteborg Drottninggatan 36, Göteborg Tel Malmö Baltzarsgatan 18, Malmö Tel Norrköping Kungsgatan 56 C, Norrköping Tel Nyköping Västra Kvarngatan 64, Nyköping Tel Umeå Svidjevägen 8, Röbäck Tel Västerås Stora Gatan 16, Västerås Tel Östersund Kyrkgatan 60, Östersund Tel

Kortfattat värdeutlåtande

Kortfattat värdeutlåtande Kortfattat värdeutlåtande Trävaran 3, Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Fastighetstyp Värderingsobjekt Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets marknadsvärde och att

Läs mer

Kortfattat värdeutlåtande

Kortfattat värdeutlåtande Kortfattat värdeutlåtande Lavetten 38, Foto från maj 2016 Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Fastighetstyp Värderingsobjekt Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets

Läs mer

Kortfattat värdeutlåtande (Förhandsvärdering)

Kortfattat värdeutlåtande (Förhandsvärdering) Kortfattat värdeutlåtande (Förhandsvärdering) Trävaran 12, Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets marknadsvärde och att utgöra

Läs mer

Värdeutlåtande. Ekebo 8:12-13

Värdeutlåtande. Ekebo 8:12-13 Värdeutlåtande avseende fastigheten Ekebo 8:12-13 2016-03-09 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Ekebo 8:12-13 2(15) UPPDRAG Uppdragsgivare Kontoret för samhällsbyggnad genom Triantafillos Bakiris Syfte Värderingsobjekt

Läs mer

Delårsrapport januari september 2012

Delårsrapport januari september 2012 Delårsrapport januari september 2012 Intäkterna ökade till 618 Mkr (579), en ökning med 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99 procent (99) och som helhet till 97 procent.

Läs mer

Riksbanken och fastighetsmarknaden

Riksbanken och fastighetsmarknaden ANFÖRANDE DATUM: 2008-05-14 TALARE: PLATS: Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak Fastighetsdagen 2008, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNAS SVERIGEBAROMETER FEBRUARI 2016 SVERIGE- BAROMETERN

FASTIGHETSÄGARNAS SVERIGEBAROMETER FEBRUARI 2016 SVERIGE- BAROMETERN FASTIGHETSÄGARNAS SVERIGEBAROMETER FEBRUARI 216 SVERIGE- BAROMETERN Sammanfattning 215 blev ännu ett starkt år för fastighetsbranschen. Stigande fastighetsvärden drev upp totalavkastningen till drygt 14

Läs mer

Kungsleden AB Bokslutskommuniké 1 januari 31 december 2002

Kungsleden AB Bokslutskommuniké 1 januari 31 december 2002 Kungsleden AB Bokslutskommuniké 1 januari 31 december 2002 Bokslutskommuniké 1 januari 31 december 2002 Resultat före skatt uppgick till 452 (380) Mkr, motsvarande 24 (20) kr per aktie. Utdelningen föreslås

Läs mer

Vasakronan ett av Sveriges ledande fastighetsföretag Håkan Bryngelson Verkställande direktör

Vasakronan ett av Sveriges ledande fastighetsföretag Håkan Bryngelson Verkställande direktör Halvårsrapport 2005 Halvårsrapport 2005 Vasakronan ett av Sveriges ledande fastighetsföretag Håkan Bryngelson Verkställande direktör Halvårsrapport januari-juni 2005 Björn Lindström Ekonomi- och finansdirektör

Läs mer

NACKA SICKLAÖN 374:5.

NACKA SICKLAÖN 374:5. NACKA SICKLAÖN 374:5. NACKA SICKLAÖN 374:5 STUBBSUNDSVÄGEN 11 VÄLEXPONERAD KONTORSFASTIGHET MED ETT SKYLTMÄSSIGT STRATEGISKT LÄGE MELLAN SALTSJÖBADSLEDEN OCH SALTSJÖBANAN. BRA EXPONERINGSLÄGE VAKANT BRA

Läs mer

Stockholms Stadshus AB Fastighetsekonomi

Stockholms Stadshus AB Fastighetsekonomi Advisory Stockholms Stadshus AB Fastighetsekonomi 2015-09-02 Per-Erik Waller 2 september 2015 Fastighetens särdrag Fastighetsekonomi Branschens karaktär Stora värden i fastighetstillgångar Högre belåning

Läs mer

JM BYGGNADS OCH FASTIGHETS AB (publ) TREMÅNADERSRAPPORT 1 JANUARI - 31 MARS 1999

JM BYGGNADS OCH FASTIGHETS AB (publ) TREMÅNADERSRAPPORT 1 JANUARI - 31 MARS 1999 JM BYGGNADS OCH FASTIGHETS AB (publ) TREMÅNADERSRAPPORT 1 JANUARI - 31 MARS 1999 KONCERNENS RESULTAT OCH VERKSAMHET SAMMANDRAG JANUARI - MARS 1999 Resultatet efter finansiella poster uppgick till 272 (42)

Läs mer

ꜜ rosengren. kommersiella fastigheter. Oxelösund. Humlen 11

ꜜ rosengren. kommersiella fastigheter. Oxelösund. Humlen 11 Rosengren kommersiella fastigheter november 2013 1 rosengren kommersiella fastigheter Oxelösund Humlen 11 Kontorsfastigheter Industrifastigheter Bostadsfastigheter Byggrätter Fastighetsbolag Bostadsrättsombildning

Läs mer

januari till december 2012

januari till december 2012 Akelius Fastigheter Bokslutsrapport januari till december 2012 Stadspredikanten 2, Östersund Hyresintäkter ökade med 7,1 procent, och med 4,4 procent för jämförbara fastigheter Driftsöverskottet ökade

Läs mer

Marknadsandelen är viktig men valet av marknad ännu viktigare

Marknadsandelen är viktig men valet av marknad ännu viktigare Marknadsandelen är viktig men valet av marknad ännu viktigare Ekonomiskt är Castellum ett av Sveriges största fastighetsbolag, men vi har ingen ambition att bli störst. Tvärtom en viktig del i affärsmodellen

Läs mer

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 5 Svanen - Tuppen. Svenska Bostadsfonden 5 Fabrikanten 21. Svenska Bostadsfonden 5 Forntiden

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 5 Svanen - Tuppen. Svenska Bostadsfonden 5 Fabrikanten 21. Svenska Bostadsfonden 5 Forntiden Förvaltningsrapport S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 5 A B Svenska Bostadsfonden 5 Svanen - Tuppen Svenska Bostadsfonden 5 Fabrikanten 21 Svenska Bostadsfonden 5 Forntiden Svenska Bostadsfonden

Läs mer

Offentliga Fastigheter Holding I AB. Kvartalsrapport september 2013

Offentliga Fastigheter Holding I AB. Kvartalsrapport september 2013 Offentliga Fastigheter Holding I AB Kvartalsrapport september 2013 innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Drift, förvaltning och finansiering 5 Allmänt om bolaget 6 Marknadskommentar

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB Q4 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB 2 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 Bokslutskommuniké JANUARI-DECEMBER 2015 Hyresintäkterna ökade med 4,3 % (5,0 %) främst

Läs mer

STABIL ÅTERHÄMTNING - STARK FRAMTIDSTRO

STABIL ÅTERHÄMTNING - STARK FRAMTIDSTRO Fastighetsägarnas Sverigebarometer December 1 STABIL ÅTERHÄMTNING - STARK FRAMTIDSTRO Fastighetsägarnas Sverigebarometer tar temperaturen på den svenska fastighetsbranschen och publiceras två gånger per

Läs mer

Bokslutsrapport. Rikshem AB-koncernen. Kvartal 1 2012

Bokslutsrapport. Rikshem AB-koncernen. Kvartal 1 2012 Bokslutsrapport Rikshem AB-koncernen Kvartal 1 2012 Bokslutsrapport Kvartal 1 2012 Nettoomsättningen uppgick till 298 Mkr (134) och driftnettot uppgick till 148 Mkr (62) för perioden. Periodens resultat

Läs mer

Upplåtelse av bostadsrätterna beräknas ske så snart den ekonomiska planen har registrerats hos Bolagsverket.

Upplåtelse av bostadsrätterna beräknas ske så snart den ekonomiska planen har registrerats hos Bolagsverket. 1 1. Allmänna förutsättningar Bostadsrättsföreningen Rättikan 7 i Västerås, org. nr 769631-3746, som har sitt säte i Västerås kommun och som registrerats hos Bolagsverket den 2015-12-16, har till ändamål

Läs mer

Kungsgatan 36. Blandfastighet i Centrala Trollhättan

Kungsgatan 36. Blandfastighet i Centrala Trollhättan Kungsgatan 36 Blandfastighet i Centrala Trollhättan 2/12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 Försäljningsprocess 4 Karta och läge 5 Objektsbeskrivning 6 Lokaler 7 Ekonomisk information 8 Bilder 10 Allmänna

Läs mer

Tomträttsavgälder för flerbostadshus

Tomträttsavgälder för flerbostadshus Dnr Sida 1 (9) 2016-03-31 Handläggare Gunnar Widsell 08-508 265 11 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Tomträttsavgälder för flerbostadshus Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden begär att kommunfullmäktige

Läs mer

Bokslutsrapport. Rikshem AB-koncernen 2011

Bokslutsrapport. Rikshem AB-koncernen 2011 Bokslutsrapport Rikshem AB-koncernen 2011 Bokslutsrapport 2011 Årets resultat efter skatt blev 157 mkr. AMF Pensionsförsäkring AB blev ny delägare till Rikshem den 29 april 2011. Fjärde AP-fonden kvarstår

Läs mer

Friköp av fastigheter för ombildning till bostadsrätt

Friköp av fastigheter för ombildning till bostadsrätt Koncernstyrelsen 2007-10-01 Ärende 3 Dnr 2007/21/27 Sid. 1(6) 2007-09-21 Joachim Quiding 08-508 295 35 Friköp av fastigheter för ombildning till bostadsrätt Förslag till beslut Koncernstyrelsen föreslås

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Laholmshem AB utbjuder till försäljning. Munkagård 1:21, g:a mellanskolan, Brödåkravägen 10, Ysby

Laholmshem AB utbjuder till försäljning. Munkagård 1:21, g:a mellanskolan, Brödåkravägen 10, Ysby Laholmshem AB utbjuder till försäljning Munkagård 1:21, g:a mellanskolan, Brödåkravägen 10, Ysby 2 Laholmshem AB utbjuder till försäljning Munkagård 1:21, g:a mellanskolan, Brödåkravägen 10, Ysby ett äldre

Läs mer

Telefonplan Stockholm Property AB (publ) RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015

Telefonplan Stockholm Property AB (publ) RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015 RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015 Bild: Vision av Timotejen 19 Telefonplan Stockholm Property AB (publ) RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015 1 JANUARI - 31 DECEMBER 2015 JÄMFÖRT

Läs mer

FASTIGHETEN RAPSBAGGEN 13

FASTIGHETEN RAPSBAGGEN 13 FASTIGHETEN RAPSBAGGEN 13 31320.doc Rapsbaggen 13, beskrivning.pdf BARKBORREGATAN 3, VÄSTERÅS VLMT Näringsfastigheter AB Tel 021-30 92 50 Box 2064 Mobil 070-212 92 50 720 02 VÄSTERÅS E-mail johnny@vlmt.se

Läs mer

Pressmeddelande 2002-04-18. Resultatet efter finansiella poster uppgick till 324 mkr (454)

Pressmeddelande 2002-04-18. Resultatet efter finansiella poster uppgick till 324 mkr (454) JM KONCERNEN Pressmeddelande 2002-04-18 DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2002 Resultatet efter finansiella poster uppgick till 324 mkr (454) Fastighetsförsäljningar om 902 mkr (1 350) gav ett resultat om

Läs mer

Kungsgatan 16. Blandfastighet i Centrala Åmål

Kungsgatan 16. Blandfastighet i Centrala Åmål Kungsgatan 16 Blandfastighet i Centrala Åmål 2/12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 Försäljningsprocess 4 Karta och läge 5 Objektsbeskrivning 6 Lokaler 7 Ekonomisk information 8 Bilder 10 Allmänna

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2016

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2016 Delårsrapport 1 januari 31 mars HEBA redovisar ett förvaltningsresultat första kvartalet i nivå med samma period föregående år. Under resterande del av året färdigställer HEBA totalt 129 nyproducerade

Läs mer

JM BYGGNADS OCH FASTIGHETS AB (publ) HALVÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 JUNI 1999

JM BYGGNADS OCH FASTIGHETS AB (publ) HALVÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 JUNI 1999 JM BYGGNADS OCH FASTIGHETS AB (publ) HALVÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 JUNI 1999 KONCERNENS RESULTAT OCH VERKSAMHET SAMMANDRAG JANUARI JUNI 1999 Resultatet efter finansiella poster uppgick till 326 (194) Mkr,

Läs mer

Pressmeddelande. Halvårsrapport januari-juni 1999

Pressmeddelande. Halvårsrapport januari-juni 1999 Pressmeddelande Halvårsrapport januari-juni 1999 Resultatet efter finansiella poster uppgick till 326 (194) Mkr, varav resultat från fastighetsförsäljningar 218 (122) Mkr. Byggrörelsens resultat ökade

Läs mer

Aktieägarbrev hösten 2009 Offentliga Fastigheter Holding I AB

Aktieägarbrev hösten 2009 Offentliga Fastigheter Holding I AB Aktieägarbrev hösten 2009 Offentliga Fastigheter Holding I AB > 1 700 aktieägare i Norge > 700 aktieägare i Sverige Etatbygg Holding II AS (Norge) Offentliga Fastigheter Holding I AB (Sverige) Regementsfastigheter

Läs mer

Välkommen till Tuvängsgatan 1, Centralt, Eksjö

Välkommen till Tuvängsgatan 1, Centralt, Eksjö Välkommen till Tuvängsgatan 1, Centralt, Eksjö Kommersiellt, 6 000 000 kr, Säljes i bolagsform Centralt belägen fastighet med attraktivt läge vid infarten mot Eksjö centrum. Goda exponeringsytor vilka

Läs mer

KONTORS FASTIGHET VID MOTORVÄGEN

KONTORS FASTIGHET VID MOTORVÄGEN NASTAGATAN 12 KONTORS FASTIGHET VID MOTORVÄGEN INTRODUKTION Välkommen till Nastagatan 12 Kontorsfastighet i 2 plan med 3 "glaspyramider" på fasaden. Byggt 2002. Skyltläge ut mot motorvägen E18/E20. Total

Läs mer

Årsrapport januari december 2015

Årsrapport januari december 2015 Årsrapport januari december 2015 Rörelseresultatet uppgick till 2 472 Mkr (1 075). Intäkterna ökade till 1 375 Mkr (1 277), en ökning med 8 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick

Läs mer

UPPSALA-SVARTBÄCKEN 31:1

UPPSALA-SVARTBÄCKEN 31:1 ROSENGREN KOMMERSIELLA FASTIGHETER DECEMBER 2014 1 r UPPSALA-SVARTBÄCKEN 31:1 ROSENGREN KOMMERSIELLA FASTIGHETER DECEMBER 2014 2 UPPSALA SVARTBÄCKEN 31:1 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 EKONOMISK INFORMATION...4

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2016

Delårsrapport januari mars 2016 Delårsrapport januari mars 2016 Intäkterna ökade till 361 Mkr (337), en ökning med 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99,7 procent (99,7) och som helhet till 99 procent

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Bokslutsrapport. Rikshem AB-koncernen. Kvartal 2 2012

Bokslutsrapport. Rikshem AB-koncernen. Kvartal 2 2012 Bokslutsrapport Rikshem AB-koncernen Kvartal 2 2012 Bokslutsrapport Kvartal 2 2012 Nettoomsättningen uppgick till 617 Mkr (270) och driftnettot uppgick till 329 Mkr (134) för perioden. Överskottsgraden

Läs mer

Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad

Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad PENNINGPOLITISK RAPPORT OKTOBER 13 3 Utvecklingen på arbetsmarknaden är viktig för Riksbanken vid utformningen av penningpolitiken. För att få en så rättvisande

Läs mer

RÄNTEFOKUS DECEMBER 2014 FORTSATT LÅGA BORÄNTOR

RÄNTEFOKUS DECEMBER 2014 FORTSATT LÅGA BORÄNTOR RÄNTEFOKUS DECEMBER 2014 FORTSATT LÅGA BORÄNTOR SAMMANFATTNING Återhämtningen i svensk ekonomi har tappat fart till följd av den mycket tröga utvecklingen på många av landets viktigaste exportmarknader.

Läs mer

STORA PÅ KONTOR STÖRRE PÅ MÄNNISKOR. Jan sept Jan sept Juli sept Juli sept Okt 2002 Helår Mkr 2003 2002 2003 2002 sept 2003 2002

STORA PÅ KONTOR STÖRRE PÅ MÄNNISKOR. Jan sept Jan sept Juli sept Juli sept Okt 2002 Helår Mkr 2003 2002 2003 2002 sept 2003 2002 Vasakronan D E L Å R S R A P P O R T J A N U A R I S E P T E M B E R 2 0 0 3 Hyresintäkterna ökade till 2 247 (2 162) Mkr. Hyresökningen i om- och nytecknade kontrakt var 3 (42) procent. Den ekonomiska

Läs mer

AFFÄRS-LAGER-KONTORSFASTIGHET - HALMSTAD-CENTRALT-VÄSTER

AFFÄRS-LAGER-KONTORSFASTIGHET - HALMSTAD-CENTRALT-VÄSTER AFFÄRS-LAGER-KONTORSFASTIGHET - HALMSTAD-CENTRALT-VÄSTER Fastighet Fastigheten Halmstad Armbandet 23 Adress Beskrivning Tomt Söndrumsvägen 35, 302 37 Halmstad. Belägen i Halmstad kommun och S:t Nikolai

Läs mer

HYRESHUS - VADSTENA - CENTRUM

HYRESHUS - VADSTENA - CENTRUM HYRESHUS - VADSTENA - CENTRUM Fastighet Fastigheten Vadstena Mjölnaren 20 Adress Beskrivning Tomt Byggnader Motalagatan 17, 592 32 Vadstena. Belägen i Vadstena kommun och Vadstena församling. Skattesats

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 Enligt Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 har konjunkturen

Läs mer

Offentliga Fastigheter Holding I AB. Kvartalsrapport december 2013

Offentliga Fastigheter Holding I AB. Kvartalsrapport december 2013 Offentliga Fastigheter Holding I AB Kvartalsrapport december 2013 innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Drift, förvaltning och finansiering 5 Allmänt om bolaget 6 Marknadskommentar

Läs mer

Månadskommentar oktober 2015

Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Ekonomiska läget Den värsta oron för konjunktur och finansiella marknader lade sig under månaden. Centralbankerna med ECB i spetsen signalerade

Läs mer

Fastighetsägarnas Sverigebarometer FORTSATT MEDVIND I FASTIGHETS- SEKTORN. Juni 2011

Fastighetsägarnas Sverigebarometer FORTSATT MEDVIND I FASTIGHETS- SEKTORN. Juni 2011 Fastighetsägarnas Sverigebarometer Juni 211 FORTSATT MEDVIND I FASTIGHETS- SEKTORN Fastighetsägarnas Sverigebarometer tas fram i samarbete mellan Fastighetsägarnas regionföreningar. Sverigebarometern tar

Läs mer

DELÅRSRAPPORT AB HÖGKULLEN (PUBL.) JULI - SEPTEMBER 2015

DELÅRSRAPPORT AB HÖGKULLEN (PUBL.) JULI - SEPTEMBER 2015 DELÅRSRAPPORT AB HÖGKULLEN (PUBL.) JULI - SEPTEMBER 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning & nyckeltal 3 Detta är Högkullen 4 VD ord 5 Resultat Intäkter Kostnader 6-7 Koncernrapport över totalresultat

Läs mer

SKINNSKATTEBERGS FOLKHÖGSKOLA

SKINNSKATTEBERGS FOLKHÖGSKOLA SKINNSKATTEBERGS FOLKHÖGSKOLA VÄTTERSKOGA 4:106, HELMERS STIG 1-4, SKINNSKATTEBERG 31640.doc Skinnskattebergs Folkhögskola, beskrivning.pdf VLMT Näringsfastigheter AB Tel 021-30 92 50 Box 2064 Mobil 070-212

Läs mer

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15.

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15 Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg 2015-10-12 Betygsstatistik

Läs mer

Beskrivning och värdering. Södra Ämterud 1:389

Beskrivning och värdering. Södra Ämterud 1:389 Beskrivning och värdering avseende fastigheten Södra Ämterud 1:389 Eda kommun Uppdragsgivarens dnr: Uppdragstagarens uppdragsnr: 407814 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Södra Ämterud 1:389 2016-05-30 Sida 1

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2007

Delårsrapport januari mars 2007 Delårsrapport januari mars 27 Sammanfattning Hyresintäkterna uppgick till 2 (194) MSEK. Ök- I mars frånträddes två fastigheter i Göteborg. Fast- ningen gentemot föregående år beror främst på lägre igheterna

Läs mer

KONTORSFASTIGHETEN PHYLLIS 1

KONTORSFASTIGHETEN PHYLLIS 1 KONTORSFASTIGHETEN PHYLLIS 1 HÅLLGATAN 4, VÄSTERÅS 31482.doc Phyllis 1,. beskrivning.pdf VLMT Näringsfastigheter AB Tel 021-30 92 50 Box 2064 Mobil 070-212 92 50 720 02 VÄSTERÅS E-mail johnny@vlmt.se Hemsida

Läs mer

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 30 april 2014 Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 1 30 april 2014 Processen Avsikten med detta informationsmemorandum och tillhörande bilagor är att intresserade

Läs mer

Medium Term Notes Program om 20 miljarder kronor

Medium Term Notes Program om 20 miljarder kronor Finansinspektionens Diarienummer 07-5519-413 Datum 8 maj Medium Term Notes Program om 20 miljarder kronor Tillägg till AP Fastigheter AB (publ) Grundprospekt, vilket godkänts och registrerats av Finansinspektionen

Läs mer

Investeringsaktiebolaget Cobond AB. Kvartalsrapport juni 2014

Investeringsaktiebolaget Cobond AB. Kvartalsrapport juni 2014 Investeringsaktiebolaget Cobond AB Kvartalsrapport juni 2014 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 5 Marknadskommentar 6 2 KVARTALSRAPPORT JUNI 2014 HUVUDPUNKTER

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 SÖDERMANLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Månadskommentar januari 2016

Månadskommentar januari 2016 Månadskommentar januari 2016 Ekonomiska utsikter Centralbanker trycker återigen på gasen Året har börjat turbulent med fallande börser och sjunkande räntor. Början på 2016 är den sämsta inledningen på

Läs mer

PRESENTATION NASDAQ OMX

PRESENTATION NASDAQ OMX PRESENTATION NASDAQ OMX 9 mars 2016 Historia 1995, Stendörren grundas av Lars Andersson, genom moderbolaget Kvalitena AB. Affärsområden; Lager/logistik, bostadsfastigheter samt utveckling av byggrätter/

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 PERIODEN I KORTHET Hyresintäkterna uppgick till 268,3 mkr (186,6) Driftsöverskottet ökade med 44 procent till 236,5 mkr (164,3) Förvaltningsresultatet

Läs mer

Pan 1, korsningen Stora - Lilla Nygatan. Delårsrapport januari-mars 2007

Pan 1, korsningen Stora - Lilla Nygatan. Delårsrapport januari-mars 2007 Pan 1, korsningen Stora - Lilla Nygatan. Delårsrapport januari-mars 2007 3 maj 2007 Q1 2007 i korthet - Hyresmarknaden fortsätter stärkas - Fortsatt koncentration till prioriterade marknader - Förbättrad

Läs mer

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

FÖRVALTNINGSRESULTAT FASTIGHETSRÖRELSEN. 0,0 1999 kv1. 2000 kv 3

FÖRVALTNINGSRESULTAT FASTIGHETSRÖRELSEN. 0,0 1999 kv1. 2000 kv 3 PRESSMEDDELANDE 19/10-2006 FASTPARTNER AB DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 SEPTEMBER 2006 Hyresintäkterna för delårsperioden uppgick till 239,5 MSEK (240,8) Resultat efter skatt uppgick till 179,3 MSEK (139,6),

Läs mer

Norra Förmansvägen 24 A-B. butiksfastighet Birsta, Sundsvall

Norra Förmansvägen 24 A-B. butiksfastighet Birsta, Sundsvall Norra Förmansvägen 24 A-B butiksfastighet Birsta, Sundsvall 2/12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 Försäljningsprocess 4 Karta och läge 5 Objektsbeskrivning 6 Lokaler 7 Ekonomisk information 8 Bilder

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013 Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013 Nyckeltal för Island 2013. Folkmängd 321.857 Förväntad BNP-utveckling 1,9 % Inflationstakt 4,2 % Arbetslöshet 4,9 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 4 Arkagården. Svenska Bostadsfonden 4 Engelen. Svenska Bostadsfonden 4 Gyllebo

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 4 Arkagården. Svenska Bostadsfonden 4 Engelen. Svenska Bostadsfonden 4 Gyllebo Förvaltningsrapport S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 4 A B Svenska Bostadsfonden 4 Arkagården Svenska Bostadsfonden 4 Engelen Svenska Bostadsfonden 4 Gyllebo Svenska Bostadsfonden 4 Sofiero Svenska

Läs mer

HOVGÅRDEN 3:15, SURAHAMMAR

HOVGÅRDEN 3:15, SURAHAMMAR HOVGÅRDEN 3:15, SURAHAMMAR SLUSSVÄGEN 5, SURAHAMMAR 31718.doc Hovgården, beskrivning.pdf VLMT Näringsfastigheter AB Tel 021-30 92 50 Box 2064 Mobil 070-212 92 50 720 02 VÄSTERÅS E-mail johnny@vlmt.se Hemsida

Läs mer

Fastighetsmarknadsrapport

Fastighetsmarknadsrapport Fastighetsmarknadsrapport Kvartal 3 Transaktionsaktiviteten på storhusmarknaden har minskat något från föregående kvartal, däremot ökade volymen jämfört med motsvarande period. Privatmarknaden visar en

Läs mer

ringsjövägen 44 butiksfastighet Centrala Hörby

ringsjövägen 44 butiksfastighet Centrala Hörby ringsjövägen 44 butiksfastighet Centrala Hörby 2/12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 Försäljningsprocess 4 Karta och läge 5 Objektsbeskrivning 6 Lokaler 7 Ekonomisk information 8 Bilder 10 Allmänna

Läs mer

Mejseln 4 Hammelinsväg 2A-B och 4A-B, Ronneby

Mejseln 4 Hammelinsväg 2A-B och 4A-B, Ronneby Hammelinsväg 2A-B och 4A-B, Ronneby 48 stycken trevliga lägenheter i totalt fyra byggnader med garage under tre av husen. Samtliga lägenheter är uthyrda. Närhet till Ronneby centrum, mitt i vackra Blekinge

Läs mer

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 9 Ekorren 1. Svenska Bostadsfonden 9 Getingen 4. Svenska Bostadsfonden 9 Palsternackan 1

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 9 Ekorren 1. Svenska Bostadsfonden 9 Getingen 4. Svenska Bostadsfonden 9 Palsternackan 1 Förvaltningsrapport S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 9 A B Svenska Bostadsfonden 9 Ekorren 1 Svenska Bostadsfonden 9 Getingen 4 Svenska Bostadsfonden 9 Palsternackan 1 2010 Förvaltningsr apport

Läs mer

Förvaltningsrapport. S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 1 A B. Svenska Bostadsfonden 1 Svalan. Svenska Bostadsfonden 1 Harsyran

Förvaltningsrapport. S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 1 A B. Svenska Bostadsfonden 1 Svalan. Svenska Bostadsfonden 1 Harsyran Förvaltningsrapport S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 1 A B Svenska Bostadsfonden 1 Harsyran Svenska Bostadsfonden 1 Svalan Svenska Bostadsfonden 1 Mörten 2008 förvaltningsber ättelse 2008 SVENSK

Läs mer

Fastighetsrapporten. November 2010

Fastighetsrapporten. November 2010 Fastighetsrapporten November 2010 Innnehållsförteckning Förord 2 Fastighetsbolagen och ekonomin 9 Fastighetsbolagen och deras kunder 14 Miljö och energi 20 Intervjuade fastighetsbolag Sedan 2005 har Grant

Läs mer

Hur ser villkoren för bostadsbyggande ut i vår region? Bostäder för alla - men hur? Växjö 2016 04 26

Hur ser villkoren för bostadsbyggande ut i vår region? Bostäder för alla - men hur? Växjö 2016 04 26 Hur ser villkoren för bostadsbyggande ut i vår region? Bostäder för alla - men hur? Växjö 216 4 26 SKL 216-4-26 1 Innehåll Vad bestämmer bostadsefterfrågan i olika kommuner? Varför varierar bostadsbyggandet

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA

Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA JANUARI 2015 Riksbankens företagsundersökning i januari 2015 Enligt Riksbankens företagsundersökning i januari 2015 är

Läs mer

Krokom Rörvattnet 1:177

Krokom Rörvattnet 1:177 Krokom Rörvattnet 1:177 FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT Augusti 2009 Adress Telefon Fax Org nr E-post Offerdalsvägen 8 835 80 KROKOM 0640-161 00 0640-164 55 556458-8639 info@krokmsbostader.se Krokom 2009-09-11 Öppen

Läs mer

Kapitalmarknadspresentation

Kapitalmarknadspresentation Kapitalmarknadspresentation BNP-tillväxt, real i % BNP-tillväxt Mycket stark återhämtning i Sverige Källa: SCB och Konjunkturinstitutet. Dec 2010. Inflation Högre elpriser och råvarupriser har bidragit

Läs mer

KONJUNKTURRAPPORT ELTEKNIKMARKNAD. KVARTAL 1-2 2008 September 2008. Elteknikmarknad 2000-2009

KONJUNKTURRAPPORT ELTEKNIKMARKNAD. KVARTAL 1-2 2008 September 2008. Elteknikmarknad 2000-2009 KONJUNKTURRAPPORT Elteknikmarknad 000-009 0 000 55 000 50 000 45 000 40 000 35 000 000 001 00 003 004 005 00 00 00 009 ELTEKNIKMARKNAD KVARTAL 1-00 September 00 0 000 0 000 50 000 40 000 30 000 0 000 000

Läs mer

EKONOMISK PLAN. för. Brf Kungsängen 3:1. Östra Ågatan 51 A-D. Uppsala. Organisationsnummer 716417-4604. A. Allmänna och ekonomiska förutsättningar

EKONOMISK PLAN. för. Brf Kungsängen 3:1. Östra Ågatan 51 A-D. Uppsala. Organisationsnummer 716417-4604. A. Allmänna och ekonomiska förutsättningar EKONOMISK PLAN för Brf Kungsängen 3:1 Östra Ågatan 51 A-D Uppsala Organisationsnummer 716417-4604 Inneliggande ekonomisk plan har upprättats med följande huvudrubriker A. Allmänna och ekonomiska förutsättningar

Läs mer

EKONOMISK PLAN BRF KYRKBYN 1 769607-2813. november 2013 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB

EKONOMISK PLAN BRF KYRKBYN 1 769607-2813. november 2013 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB EKONOMISK PLAN BRF KYRKBYN 1 769607-2813 november 2013 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2(12) 1 Allmänt... 3 2 Beskrivning av fastigheten... 3 3 Byggnadsbeskrivning... 4 3.1 Byggnadsbeskrivning...

Läs mer

Segersbyvägen 15. butiksfastighet eriksberg, Norsborg

Segersbyvägen 15. butiksfastighet eriksberg, Norsborg Segersbyvägen 15 butiksfastighet eriksberg, Norsborg 2/12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 Försäljningsprocess 4 Karta och läge 5 Objektsbeskrivning 6 Lokaler 7 Ekonomisk information 8 Bilder 10 Allmänna

Läs mer

MAREN- SAMMANFATTNING UTVECKLINGSARBETE FAS 2

MAREN- SAMMANFATTNING UTVECKLINGSARBETE FAS 2 Dokumentnamn Vår referens Datum Uppdragsnr Lennart Holmström Stockholm 2007-04-25 311556 MAREN- SAMMANFATTNING UTVECKLINGSARBETE FAS 2 Bakgrund Marenområdet i Södertälje har under många år varit föremål

Läs mer

Varför högre tillväxt i Sverige än i euroområdet och USA?

Varför högre tillväxt i Sverige än i euroområdet och USA? Varför högre tillväxt i än i euroområdet och? FÖRDJUPNING s tillväxt är stark i ett internationellt perspektiv. Jämfört med och euroområdet är tillväxten för närvarande högre i, och i Riksbankens prognos

Läs mer

SAMMANFATTNING LÖNSAMT MED AV RAPPORTÄDER TILLGÄNGLIGA BOST

SAMMANFATTNING LÖNSAMT MED AV RAPPORTÄDER TILLGÄNGLIGA BOST TNING T A F N A M M SA T AV RAPPOR D E M T M A S R N E Ö D L Ä T S O B A G I L G N Ä TILLG Tillgängliga bostäder gör att fler äldre kan bo kvar hemma längre det ökar livskvaliteten och självständigheten,

Läs mer

De viktigaste händelserna år 2000. Fastighetsinnehav. Resultat. Händelser som påverkar år 2001. realia årsredovisning 2000

De viktigaste händelserna år 2000. Fastighetsinnehav. Resultat. Händelser som påverkar år 2001. realia årsredovisning 2000 Årsredovisning 2000 realia årsredovisning 2000 De viktigaste händelserna år 2000 Realia ökade sin marknadsnärvaro i Storstockholm genom förvärvet av Alfa Lavals anläggningar i Tumba. Den spännande förädlingen

Läs mer

HOVGÅRDEN 3:15, SURAHAMMAR

HOVGÅRDEN 3:15, SURAHAMMAR HOVGÅRDEN 3:15, SURAHAMMAR SLUSSVÄGEN 5, SURAHAMMAR 31466.doc Hovgården, beskrivning.pdf VLMT Näringsfastigheter AB Tel 021-30 92 50 Box 2064 Mobil 070-212 92 50 720 02 VÄSTERÅS E-mail johnny@vlmt.se Hemsida

Läs mer

CENTRAL BUTIK-LOKAL-KONTORSFASTIGHET LAXÅ

CENTRAL BUTIK-LOKAL-KONTORSFASTIGHET LAXÅ CENTRAL BUTIK-LOKAL-KONTORSFASTIGHET LAXÅ Fastigheten Laxå Bjursnäs 1:255 SKOLGATAN 20, 695 30 Laxå. Belägen i Laxå kommun och Ramundeboda församling. Skattesats 34,71. Centrumfastighet butik-lokaler vid

Läs mer

Fabege AB. Christian Hermelin, VD Åsa Bergström, vice VD, Ekonomi- och Finanschef

Fabege AB. Christian Hermelin, VD Åsa Bergström, vice VD, Ekonomi- och Finanschef Fabege AB Christian Hermelin, VD Åsa Bergström, vice VD, Ekonomi- och Finanschef 1 2 Historik 2 3 Wihlborgs huvudmarknader Fakta per 2000-12-31 Antal fastigheter: 644 Total yta: 2,7 miljoner kvm Hyresvärde:

Läs mer

Fastighetsvärdering enligt IAS 40 vid ett förändrat ränteläge

Fastighetsvärdering enligt IAS 40 vid ett förändrat ränteläge Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Christian Andreasson Oscar Isaksson Fastighetsvärdering enligt IAS 40 vid ett förändrat ränteläge - en studie av fyra börsnoterade fastighetsbolag åren 2005-2007

Läs mer

Uppföljning av livsmedelsstrategin

Uppföljning av livsmedelsstrategin Uppföljning av livsmedelsstrategin Kvartalsrapport Kvartal 3, Mål: - Det reala produktionsvärdet för livsmedel skall växa med 1 procent per år i primärledet. - Antalet yrkesverksamma på livsmedelsproducerande

Läs mer

KVARTALSRAPPORT Q1 2015 STRIKT KONFIDENTIELLT

KVARTALSRAPPORT Q1 2015 STRIKT KONFIDENTIELLT KVARTALSRAPPORT Q1 2015 STRIKT KONFIDENTIELLT SAMMANFATTNING VD-ord Resultatbrygga Utfall - nyckeltal Mounir Tajiou, VD Exerton Verksamheten har under Q1 2015 präglats av förvaltningsarbete i fastigheten

Läs mer

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 3 Gästgivaren. Svenska Bostadsfonden 3 Jätten 2. Svenska Bostadsfonden 3 Länsmansängen

Förvaltningsrapport. Svenska Bostadsfonden 3 Gästgivaren. Svenska Bostadsfonden 3 Jätten 2. Svenska Bostadsfonden 3 Länsmansängen Förvaltningsrapport S v e n s k a B o s t a d s f o n d e n 3 A B Svenska Bostadsfonden 3 Jätten 2 Svenska Bostadsfonden 3 Gästgivaren Svenska Bostadsfonden 3 Länsmansängen 2009 förvaltningsber ättelse

Läs mer

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Storstadsregionjämförelsen 2010 En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning... 3 Storstadsområdena och dess indelning... 3 GR:s regionalpolitiska

Läs mer