PROTOKOLL 1 (27) Sammanträdesdag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (27) Sammanträdesdag 2012-12-17"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (27) Tid och plats Kl Omfattning Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per Carlsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Kerstin Hermansson (C) Falco Güldenpfennig (KD) Krister Maconi (-) Johan Medelius (M) ordförande förste vice ordförande andre vice ordförande tjg för Marie Fridén (M) Ersättare Lennart Andreasson (V) Ellie Blickfors (MP) Erika Storme Martinger (S) Lars-Åke Johansson (S) Ingegerd Nyborg (M) kl Ismail Bublic (M) Cecilia Andersson (C) Ingela Hallgren (KD) Pontuz Fritzson (-) Övriga Svante Stomberg Christer Johansson Annica Berg Bengt Himmelman Roger Cardell Ingegerd Eriksson Lena Frygne kommunchef ekonomichef marknadsförings- och informationschef samhällsplaneringschef budgetchef verksamhetssamordningschef controller

2 PROTOKOLL 2 (27) Martin Jakobsson Åke Thor Jonny Ekunger Eva Andreasson Jessica Tengeland Charlotte Beijer Göran Björklund finanschef finanssekreterare ekonom utvecklingsstrateg blocksekreterare blocksekreterare sekreterare Ordföranden tillkännager följande: "Detta sammanträde direktsänds. Borås Stad har beslutat att i stället för utgivaren, var och en som framträder i programmet själv skall svara för de eventuella yttrandefrihetsbrott som han/hon begår. 605 Justering Att jämte ordföranden justera protokollet utses Krister Maconi (-) med Per Carlsson (S) som ersättare. 606 Föredragning och ajournering Efter föredragning i ett antal ärenden ajournerar Kommunstyrelsen sammanträdet under tiden kl för politisk beredning i partigrupperna /KS m.fl. Kommunchefen, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Meddelande från Krister Maconi (-) att han ej längre representerar Sverigedemokraterna (SD) i de politiska uppdrag han besitter. (2012/KS ) b) Meddelande från Pontuz Fritzson (-) att han ej längre representerar Sverigedemokraterna (SD)(2012/KS ) c) Protokoll för Sjuhärads samordningsförbund 2012 (Styrelseprotokoll den 29 november 2012, 38-48) (2012/KS ) d) Granskning av livsmedelskontroll i Borås Stad. (Stadsrevisionen har genomfört en granskning av Miljö- och konsumentnämndens livsmedelskontroll. Man konstaterar att kontrollen fungerar väl, men noterar att den inte fullt ut finansieras med avgifter.

3 PROTOKOLL 3 (27) Miljö- och konsumentnämnden beskriver i sitt svar till Stadsrevisionen de poster som ska finansieras genom anslag och att det enligt Sveriges Kommuner och Landsting är rimligt att livsmedelskontrollen finansieras med kontrollavgifter till ca %, vilket stämmer väl med förhållandena i Borås. Man skriver också att i de uppgifter om intäkter och kostnader för kontrollen som nämns i rapporten inte ingår lokalkostnader, IT och kontorsservice vilka redovisas gemensamt för hela förvaltningen) (2012/KS ) e) Kortrapport Granskning av särskolan. (Skolinspektionens granskning av särskolan i Borås Stad 2011 resulterade i kritik när det gällde diarieföring och att dokumentera motivering till beslut. Skolinspektionen ålade Borås Stad att åtgärda bristerna. Stadsrevisionens uppföljning med anledning av Skolinspektionens granskning visar att åtgärder har vidtagits under 2012 inom de områden som kritiserades) (2012/KS ) /KS Verksamhet på entreprenad Byttorpsklints äldreboende Stadsrevisionen har genomfört en granskning avseende Byttorpsklints äldreboende när det gäller hur kraven på kvalitet, insyn och uppföljning är reglerade i avtalet med Carema, hur Stadsdelsnämnden Väster arbetar med att följa upp kvaliteten i verksamheten samt vilka möjligheter nämnden har att säga upp avtalet om kvalitetskraven inte efterlevs. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S): Ärendet läggs till handlingarna. Protkollsanteckning Annette Carlson (M), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Falco Güldenpfennig (KD) lämnar en protokollsanteckning, se bilaga /KS Gruppledare för de partier som är representerade i Kommunstyrelsen men som inte har någon kommunalrådspost Krister Maconi (-) har avsagt sig gruppledarskapet för Sverigedemokraterna i Kommunstyrelsen.

4 PROTOKOLL 4 (27) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulf Olsson (S): Krister Maconi (-) entledigas från uppdraget som gruppledare för Sverigedemokraterna i Kommunstyrelsen. Till ny gruppledare för Sverigedemokraterna väljs Ulla-Britt Åsén (SD). I beslutet deltar inte Krister Maconi (-) /KS Delegationsbeslut; medgivande av återbesättning av vakant tjänst i övriga fall (ej förvaltningschef, avdelningschef eller verksamhetsansvarig) Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 2-7 november 2012 (ärendenummer /2012), den 12 november 2012 (ärendenummer och /2012), den 14 november 2012 (ärendenummer 313/2012), den 15 november 2012 (ärendenummer 315/2012), den 20 november 2012 (ärendenummer 282, 309, 312 och /2012), den 21 november 2012 (ärendenummer 314 och 318/2012), den november 2012 (ärendenummer /2012), den 3 december 2012 (ärendenummer 325, 327 och /2012), den 4 december 2012 (ärendenummer 324, 329 och /2012) och den 5 december 2012 (ärendenummer 328 och /2012) /KS Delegationsbeslut; medgivande av återbesättning av vakant tjänst i andra fall Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 23 november 2012 (ärendenummer 8/2012) /KS Kvalitet- och utveckling, anmälningsärende Följande ärende anmäls och läggs till handlingarna: a) Barnsäkerhet och pedagogisk verksamhet på förskolan (En privatperson har skrivit till kommunalrådet Lena Palmén (S) med frågor om barnsäkerhet och pedagogisk verksamhet på förskolan. Skrivelsen har sänts till Stadsdelsnämnden Norr för handläggning) (2012/KS )

5 PROTOKOLL 5 (27) /KS Delegationsbeslut; godkännande av enskild pedagogisk omsorg Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 22 november /KS Urbant utvecklingsarbete Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S): Lars-Åke Johansson (S) utses till sammankallande i den styrgrupp som finns i staden avseende urbant utvecklingsarbete. Lars-Åke Johansson (S) utses i övrigt vara kommunens kontaktperson i det urbana utvecklingsarbetet /KS Fortsatt uppdrag för den politiska arbetsgruppen avseende Medborgardialog Kommunstyrelsen fastställde i maj 2012 att en politisk arbetsgrupp tillsätts med uppgift att ta fram principer för medborgardialog under Under hösten har arbetsgruppen träffats sex gånger och nu finns ett förslag avseende förslag till principer. Under december månad kommer förslaget att sändas ut på remiss till bolag och nämnder. Förslaget belyser i huvudsak vad medborgarna kan förvänta sig när de deltar i dialogprocesser. Arbetsgruppen har i sitt arbete med att ta fram principer identifierat att staden behöver ta fram förslag till arbetsformer och verktyg för en utvecklad medborgardialog som stöd för nämnder och förvaltningar. Frågor som behöver belysas: - Vad betyder medborgardialog? - Varför ska vi arbeta med medborgardialog? - När ska det ske? - Hur går det till? Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Den politiska arbetsgruppen får uppdraget att under våren 2013 ta fram en handbok som kan fungera som ett stöd för förtroendevalda och anställda i Borås Stad.

6 PROTOKOLL 6 (27) /KS Svar på motion av Annette Carlson (M): En trygg skolmiljö för barn och ungdomar Annette Carlson (M), har vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 15 mars 2012 lämnat in rubricerad motion. I motionen föreslås att: - Utreda vilka antimobbningsmetoder och andra åtgärder som används på skolorna i Borås Stad. - Utifrån denna utredning fastställa hur Borås Stad, i enlighet med styr- och ledningssystem, skall arbeta mot mobbning. Motionen har varit remitterad till Fritids- och folkhälsonämnden, Stadsdelsnämnden Norr, Stadsdelsnämnden Väster, Stadsdelsnämnden Öster, Utbildningsnämnden samt Borås Stads Ungdomsråd. Utvecklingsenheten har i maj 2012 tagit fram en kvalitetsrapport Värdegrund, som belyser hur förskolan och grundskolan och grundsärskolan arbetar med frågan. En del i rapporten är kartläggning av verksamheternas arbete med likabehandling. Rapporten ger en samlad bild av arbetet med att förhindra diskriminering och kränkande behandling, men belyser inte vilka metoder som använts. Rapporten har sänts till Stadsdelsnämnderna Skolverkets rapport Utvärdering av metoder mot mobbning (2011), visar att ingen enskild insats har dramatiskt positiva effekter. För att en skola ska lyckas förebygga och åtgärda mobbning krävs ett systematiskt arbete med en kombination av insatser. De insatser som sker bygger på väl genomförda kartläggningar, en systematisk uppföljning av elevernas situation samt utvärdering av skolans arbete mot mobbning och kränkning. Med hänvisning till att Utvecklingsenheten i kvalitetsrapport Värdegrund kartlagt hur verksamheterna arbetar med likabehandling menar Kommunstyrelsen att ytterligare utredning enligt förslaget i motionen inte är motiverad i nuläget Skolverkets utvärdering av metoder mot mobbning visar att det krävs ett systematiskt arbete för att en skola ska lyckas förebygga och åtgärda mobbning. Val av metoder ska bygga på skolans kartläggning och uppföljning av arbetet. Borås Stad bör därmed inte fastställa hur skolorna ska arbeta mot mobbning, men det ska ske en systematisk uppföljning av arbetet. Kommunstyrelsen menar att lagstiftningens krav på årlig uppföljning av likabehandlingsplanen samt kvalitetsrapport Värdegrund tillgodoser behovet av uppföljning.

7 PROTOKOLL 7 (27) Förslag och yrkanden Kommunalrådet Lena Palmén (S) har föreslagit att Kommunstyrelsen beslutar: Motionen är besvarad. Kommunalrådet Annette Carlson (M) yrkar att Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta: Motionen bifalls, se bilaga. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till Lena Palméns förslag och dels till Annette Carlsons yrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som bifaller Lena Palméns förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Annette Carlsons yrkande". Omröstning Vid omröstningen röstas ja av Per Carlsson (S), Krister Maconi (-), Ida Legnemark (V), Kjell Classon (S), Lena Palmén (S), Yvonne Persson (S), Tom Andersson (MP) och Ulf Olsson (S), samt nej av Johan Medelius (M), Falco Güldenpfennig (KD), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Annette Carlson (M). Kommunstyrelsen beslutar med 8 röster mot 5 på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Motionen är besvarad. Reservation Mot beslutet reserverar sig Annette Carlson (M), Kerstin Hermansson (C), Morgan Hjalmarsson (FP), Falco Güldenpfennig (KD) och Johan Medelius (M) till förmån för Annette Carlsons yrkande /KS Svar på motion av Kerstin Koivisto (Vägv): Inrättande av materialbank att kunna utnyttjas av förskolor och skolor Kerstin Koivisto (Vägv) har vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2012 inlämnat rubricerad motion. I motionen föreslås att Kommunstyrelsen utreder möjligheten att inrätta en materialbank för att kunna återvinna möbler och material. Motionen har varit remitterad till Arbetslivsnämnden, Stadsdelsnämnderna, Utbildningsnämnden samt Ungdomsrådet

8 PROTOKOLL 8 (27) Kommunstyrelsen anser att motionens inriktning att återvinna möbler och material stämmer väl med miljömålen och med inriktningen i Borås 2025 om en hållbar utveckling. Arbetslivsnämnden har i budget 2013 fått i uppdrag att genomföra materialbank inom nuvarande ram. Materialbanken ska kunna nyttjas av förskolor och skolor Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Motionen är besvarad /KS Rapportering av ej verkställda gynnande beslut enligt SoL och LSS t.o.m den 30 september 2012 Riksdagen beslutade den 30 maj 2006 att en rapporteringsskyldighet införs i socialtjänstlagen (SoL) 16 kap. 6 h-f. Rapporteringen gäller ej verkställda gynnande beslut enligt 4 kap.1 SoL. Ändringarna i Socialtjänstlagen och Kommunallagen trädde i kraft den 1 juli Genom ett tillägg i LSS lag om stöd och service till vissa funktionshindrade införs en skyldighet för kommunerna och landstingen att rapportera till Socialstyrelsen om ej verkställda beslut enligt 9 LSS. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2008 och den första rapporteringen skedde per den 30 september Från och med den 1 januari 2010 förs ansvaret för tillsynen av socialtjänsten över från länsstyrelserna till Socialstyrelsen, den skall samordnas med tillsynen av hälso- och sjukvården. Rapportering ska ske till Socialstyrelsen, kommunens revisorer och Kommunfullmäktige. Till Socialstyrelsen och revisorerna ska Sociala omsorgsnämnden/stadsdelsnämnden rapportera alla gynnande beslut om bistånd enligt 4 kap. 1 SoL som inte verkställts inom tre månader från dagen för beslut. Sociala omsorgsnämnden skall rapportera alla gynnande beslut enligt 9 LSS som ej verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Till Kommunfullmäktige ska Sociala omsorgsnämnden/stadsdelsnämnden lämna en statistikrapport över hur många gynnande beslut enligt 4 kap. 1 SoL som inte verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut.

9 PROTOKOLL 9 (27) Kommunstyrelsen föreslår på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S) Kommunfullmäktige besluta: Rapporten läggs till handlingarna /KS Initiativärende; Fler män i förskolan! Kommunalrådet Annette Carlson (M), kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Falco Güldenpfennig (KD) har föreslagit att Kommunstyrelsen föreslår att Stadskansliet ges uppdrag att: - Ta fram mål för 2014 om andel män i Borås Stads förskolor. - Ta fram en strategi för hur Borås Stads förskolor kan bli en attraktivare arbetsplats för män, se bilaga. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Lena Palmén (S) yrkar att ärendet remitteras till Stadskansliet. Krister Maconi (-)yrkar avslag på Lena Palméns yrkande. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till Lena Palméns förslag och dels till Krister Maconis avslagsyrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som bifaller Lena Palméns förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Krister Maconis avslagsyrkande". Omröstning Vid omröstningen röstas ja Johan Medelius (M), Falco Güldenpfennig (KD), Per Carlsson (S), Ida Legnemark (V), Kjell Classon (S), Lena Palmén (S), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C), Yvonne Persson (S), Tom Andersson (MP), Annette Carlson (M) och Ulf Olsson (S) samt nej av Krister Maconi (-). Kommunstyrelsen beslutar med 12 röster mot 1 på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S): Ärendet remitteras till Stadskansliet.

10 PROTOKOLL 10 (27) /KS m.fl. Ekonomistyrning, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Röda Korset, anhållan om bidrag till lokal. (Ärendet är översänt till Fritids- och folkhälsonämnden för handläggning) (2012/KS ) b) Flyktingmottagande (Länsstyrelsen i Västra Götalands län har lämnat information kring överenskommelser om mottagande av vissa nyanlända invandrare. Ärendet är översänt till Arbetslivsnämnden för handläggning). (2012/KS ) c) Ansökan från Drottning Blankas Gymnasieskola AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Borås kommun. (Skolinspektionen godkänner Drottning Blankas Gymnasieskola AB som huvudman för gymnasieskola avseende det nationella Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap samt Estetiska programmet med inriktning Bild och formgivning. Skolinspektionen avskriver ansökan avseende det nationella Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi samt Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap eftersom ansökan är återkallad. Ärendet är översänt till Utbildningsnämnden för handläggning). (2012/KS ) d) Lakvatten från Gässlösa deponi. (Ärendet är översänt till Borås Energi och Miljö för handläggning) (2008/KS ) e) Näridrottsplatser och badplatser i Borås Stad (Fritids- och folkhälsonämnden har upprättat ett strategidokument för näridrottsplatser inkl. utebad. Strategin omfattar prioritering av framtida investeringar samt drift och reinvesteringar av befintliga anläggningar). (2012/KS ) f) Ansökan från Drottning Blankas Gymnasieskola AB om godkännande som huvudman för en fristående skola i Borås Stad. (Skolinspektionen avskriver ärendet eftersom Drottning Blankas Gymnasieskola AB har återkallat ansökan om godkännande som huvudman för det nationella Estetiska programmet med inriktning Bild och formgivning. Ärendet är översänt till Utbildningsnämnden för handläggning) (2011/KS ) g) Likviditetsrapport för Borås Stad (2012/KS )

11 PROTOKOLL 11 (27) /KS Kongresscenter Efter det att bolaget BoråsBorås TME AB bildades 2010 har den dåvarande kommunala Kongressbyrån konverterats till en Convention Bureau. Bolaget redovisade under 2010 förutsättningarna för ett nytt Kongresshus. Utbudet för arrangörer runt om i Sverige har därmed ökat och fler och fler får upp ögonen för städer utanför storstadsregionerna. Borås har idag flera bra lokaler men de har alla byggts för annat syfte och saknar därför den helhet som ett anpassat hus skulle ge. Inom ramen för nuvarande samarbete mellan näringsliv och Borås Stad har en särskild Mötesplatsgrupp under 2012 fortsatt att utveckla tankarna om en ny konferensanläggning i Borås. Under studieresor tillsammans med BoråsBorås TME har anläggningar i Karlstad, Örebro, Norrköping och Linköping besökts I Borås och Sjuhärad finns tillgång till ca 1000 st potentiella lokala värdar och dessa finns i vårt breda föreningsliv, i de politiska förbunden, i samfund, inom näringslivet och framför allt i de kunskapscentra vi har i Borås, och som varit med i processen om ett möteshus i Borås. Tre viktiga parter är Högskolan i Borås, SP Statens provningsanstalt och Södra Älvsborgs Sjukhus. Alla har de unik spetskompetens på internationell nivå och där kongresser och möten ingår i deras arbetssätt. Att förlägga dessa kongresser i Borås skulle ge dynamiska effekter i samhället, genom kunskap och kunskapsförflyttning. Mångfald av nationaliteter och språk och kännedom om andra kulturer är en tillgång vid internationella möten. Ett Kongresshus i sig, dess placering och utformning kommer att bidra till att stärka platsvarumärket Borås. En annan effekt av att ha ett möte i Borås är att deltagarna, vid ett gott värdskap, blir återförsäljare av Borås som besöks- arbets- studie och boendeort. Alla mötesdeltagare blir också potentiella återbesökare. Nationella Strategin -fördubbling av besöksnäringen I den nationella strategin för en fördubbling av besöksnäringen till 2020, är exporten nyckeln, dvs. fler utländska besökare till Sverige. I Borås är vår största möjlighet till att lyckas med detta, genom internationella möten. Under 2010 överfördes Kårhuset till Borås Stad. Bakgrunden var att studenterna inte längre ville förvalta fastigheten med det ekonomiska ansvar som detta inneburit. Kommunfullmäktige gav i budgeten för 2012 Lokalförsörjningsnämnden i särskilt uppdrag att utreda Kårhustes framtid. Husets förutsättningar som ett framtida Kongresscentrum i Borås, nära Simonsland och Högskolan, skulle klarläggas Lokalförsörjningsnämnden har tillskrivit Kommunstyrelsen och bedömt att byggnadens läge, funktion och utformning är utomordentligt bra, vilket är en förutsättning för att uppnå ett lyckat resultat

12 PROTOKOLL 12 (27) En byggnation av ett nytt Kongresscenter kommer att innebära en investering på miljoner kronor. Tillkommer gör ett köp av nuvarande Kårhus som är bokfört till ca 30 miljoner kronor, om inte detta innan skrivits ned i kommunens bokslut Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulf Olsson (S) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Industribyggnader i Borås AB får i uppdrag att föreslå Kommunfullmäktige att bilda ett dotterbolag för byggande och ägande av ett nytt Kongresscenter i Borås. Det nya dotterbolaget, Eolus 6 AB, skall sedan förvärva fastigheten Eolus 6 av Borås Stad samt projektera för en ombyggnad till ett Kongresscenter enligt förslag från Lokalförsörjningsnämnden. Utgiften för projektet har beräknas av Lokalförsörjningsnämnden till kronor exklusive köpet av fastigheten. Den slutiga kalkylen skall underställas Kommunfullmäktige. Det nya Kongresscentret skall om möjligt projekteras också för konsertändamål. BoråsBorås TME AB får i uppdrag att föreslå Kommunfullmäktige att bilda ett dotterbolag, Borås Kongresscenter AB. Bolaget skall tillse att rätt funktioner kommer att finnas i Kongresshuset /KS Budget 2013 för de kommunala bolagen Kommunens bolagsverksamhet kommer under 2013 att bedrivas genom 14 bolag. Tillsammans beräknas en omsättning på närmare 2 miljarder. Bolagen styrs av aktiebolagslagens bestämmelser, kommunallagen samt av Kommunfullmäktige fastställda bolagsordningar och ägardirektiv. Ägardirektivet är ett relativt omfattande och detaljerat styrdokument medan bolagsordningen, som antas av bolagsstämman vid bolagets bildande eller genom särskilda beslut, är mer formell till sin karaktär Kommunstyrelsen har liksom föregående år valt att lyfta fram avkastning på eget kapital som avkastningskrav (resultat efter finansiella intäkter och kostnader i förhållande till eget kapital) och soliditet som mått på finansiell styrka (eget kapital i förhållande till totalt kapital). För AB Bostäder har marknadsmässiga avkastningskrav och finansiella mått införlivats till följd av den nya lagstiftningen för allmännyttiga bostadsaktiebolag. Bolaget mäts på direktavkastning vilket mäter bolagets driftnetto (hyresintäkter minus kostnader för drift, underhåll och fastighetsskatt) dividerat med fastigheternas marknadsvärde. AB Bostäder mäts avseende den finansiella styrkan på justerad soliditet. I den justerade soliditeten har eget och totalt kapital justerats med fastigheternas marknadsvärde.

13 PROTOKOLL 13 (27) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulf Olsson (S) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Kommunfullmäktige fastställer, i enlighet med förslag till budget 2013 för de kommunala bolagen, föreslagna avkastningskrav och finansiella mål, se bilaga. Vidare beslutar Kommunstyrelsen beslutar för egen del: Budgetarna för de kommunala bolagen 2013 godkänns enligt ovan /KS Svar på motion av Anders Österberg (S), Yvonne Persson (S) och Petter Löberg (S), Lek är en barnslig rättighet, del 1 Anders Österberg (S), Yvonne Persson (S) och Petter Löberg (S) har vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 maj 2010 inlämnat rubricerad motion. I motionen föreslås att den nämnd som tycker det är roligt med lekplatser får i uppdrag att iordningställa en på Stora torget. Motionärerna menar att Stora torget skall vara en mötesplats för alla oavsett kön, etniskt ursprung, ålder m.m. För detta krävs det också en träffpunkt för barnen och vad är då bättre än en lekplats på Stora torget. Motionen har varit remitterad till Gatunämnden. Kommunstyrelsen är överens med andemeningen i motionen. Stora torget i Borås är ett av våra finaste uterum och tillhör givetvis alla Boråsare. Alla aktiviteter som bidrar till att utveckla torget till en ännu bättre mötesplats är välkomna. Dock biträder Kommunstyrelsen dåvarande Gatunämndens bedömning att Stora torget inte är lämpligt för en permanent lekplats. Detta inkräktar för mycket på den flexibilitet som man behöver ha på torget och dess aktiviteter. En förnyelse av Stadsparkens lekplats prioriteras i stället. I investeringsbudget 2012 finns därför upptaget 4,0 miljoner kronor för att uppföra en lekplats med bl.a. datoriserade lekattraktioner. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Motionen avslås.

14 PROTOKOLL 14 (27) /KS Anpassning av utebassängen vid Alideberg Lokalförsörjningsnämnden begär ett investeringsanslag på tkr för anpassning av utebassängen vid Alidebergsbadet. I investeringsbudget 2013 finns motsvarande belopp upptaget. Bakgrunden är att Borås tilldelats arrangemanget SM-veckan under sommaren 2014 där simtävlingarna kommer att vara en av huvudattraktionerna. För att kunna arrangera SM-tävlingarna i simning behöver utomhusbassängen kompletteras och byggas om något. Bl a behöver vattendjupet ökas, skvalprännorna höjas och banlängderna justeras. En utjämningstank kommer också att installeras. Lokalförsörjningsnämnden har beräknat den totala investeringsutgiften till tkr vilket då ryms inom befintligt investeringsutrymme. Fritids- och folkhälsonämnden har på sitt sammanträde den 28 november 2012 godkänt investeringen och den tillkommande hyreskostnaden på 237 tkr. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Lokalförsörjningsnämnden beviljas ett investeringsanslag på kronor för anpassning av utebassängen vid Alideberg /KS Ersättning till fristående skolor, förskoleklass, förskolor och fritidshem 2013 Skollagen innehåller bestämmelser om ersättning till fristående skolor, förskoleklasser, förskolor och fritidshem. Kommunfullmäktige tog beslut om principer för bidragsberäkning den 21 januari Reglerna tillämpas fr. o.m. kalenderåret Kommunstyrelsen kan besluta om ersättningarnas storlek under förutsättning att några principiella förändringar inte görs Stadsdelsnämnderna har i augusti 2012 tagit beslut om preliminär budget 2013:1. Därefter har Kommunfullmäktige antagit budget 2013 som bl. a. innebär att stadsdelsnämnderna erhållit 4 miljoner kronor till förskolan, 14 miljoner kronor till skola och 5 miljoner kronor för läromedel. Vid beräkning av preliminära ersättningar har också hänsyn tagits till 2013 års barn-/elevtal och de belopp som inte har framgått av stadsdelsnämndernas preliminära budgetar har räknats upp med 2,4 % för skolan och 2,7 % för förskola och fritidshem vilket motsvarar den generella kostnadsuppräkningen. För administrationskostnader har 3 % lagts på grundbidraget. Därefter har 6 % som momskompensation lagts på ersättningen.

15 PROTOKOLL 15 (27) Stadsdelsnämnderna tar under december månad beslut om slutlig budget Utifrån de slutliga budgeterna görs ny beräkning av ersättningarna. Inriktningen är att ett nytt beslut om ersättningarna tas av Kommunstyrelsen under januari månad. Höjs ersättningarna gäller dessa retroaktivt från den 1 januari 2013 Jäv På grund av jäv deltar inte Per Carlsson (S) i handläggning och beslut i detta ärende. För Per Carlsson (S) tjänstgör Erika Storme Martinger (S). Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S): Ersättning per elev i fristående skola: Grundskola åk kr/mån åk kr/mån Ersättning per elev i fristående förskoleklass: kr/mån Ersättning per barn i fristående förskola: 1-2 år 79,55 kr/tim 3-5 år 56,82 kr/tim Ersättning per barn i fristående fritidshem: kr/mån Ersättningarna gäller från och med den 1 januari /KS Förslag till fördjupad utredning att skapa en marknadsplats för lediga lägenheter Bostad Borås Miljö- och konsumentnämnden fick av Kommunstyrelsen i uppdrag att i samråd med de kommunala bostadsbolagen utreda förutsättningarna och lägga fram ett förslag till upprättande av en kommunal bostadsförmedling. Bakgrunden är att i en situation med brist på bostäder är en kommunal bostadsförmedling ett lämpligt sätt att se till att även resurssvaga hushåll ges rimliga förutsättningar att få tillgång till en bra bostad. En aktiv bostadspolitik sågs också som nödvändig för att främja integrationen. Miljö- och konsumentnämnden redovisar i sitt utredningssvar att en bostadsförmedling i traditionell mening inte är något rimligt alternativ med dagens bostadsmarknad. Det skulle inte medföra några förbättringar för de resurssvaga hushållens möjligheter att få tillgång till bostadsmarknaden jämfört med dagens situation. I dagsläget finns det ett utvecklat samarbete mellan socialtjänsten och fastighetsägarna både vad gäller de kommunala men även med ett flertal privata fastighetsägarna. En hel del av de resurssvaga hushållen kan därigenom få hjälp att finna en bostad. Det grundläggande problemet som Miljö- och konsumentnämnden pekar på är bristen på hyreslägenheter. Detta skulle inte förändras om man införde en bostadsförmedling. Det skulle i stället innebära ökad administration i form av behovsutredningar och en omfattande hantering av förtursärenden. Denna hantering utförs redan i dag inom den kommunala organisationen.

16 PROTOKOLL 16 (27) Miljö- och konsumentnämnden förslår istället att en fördjupad utredning görs av möjligheterna att starta en marknadsplats för lediga lägenheter Boplats Borås med utgångspunkt hur motsvarande verksamhet Boplats Göteborg fungerar Kommunstyrelsen delar Miljö- och konsumentnämndens bedömning att en traditionell bostadsförmedling sannolikt inte nämnvärt bidrar till att öka möjligheterna till att resurssvaga människor kan få tag på en hyreslägenhet. Detta är givetvis ett stort problem men kommunen besitter redan idag verktyg och resurser att arbeta med frågan. Här kan vi säkert bli mycket bättre. Detta hindrar dock inte kommunen från att arbeta för en förbättrad och samordnad information över bostadsutbudet i Borås. En gemensam ingång för att ta del av det samlade lägenhetsutbudet skulle troligtvis upplevas som en ökad service för presumtiva inflyttare till staden och andra som vill få tillgång till bostadsutbudet på ett smidigt sätt. Om detta kombineras med rådgivning och hjälp till bostadssökande som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden bedömer Kommunstyrelsen att även resurssvaga erbjuds bättre möjligheter än tidigare att finna en bostad. Med det föreslagna konceptet från Miljö- och konsumentnämnden bedömer Kommunstyrelsen att kostnaderna kommer att bli betydligt lägre än de avsatta 5,0 miljoner kronor. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Tom Andersson (MP) har föreslagit att Kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar att i sin helhet anta Miljö- och konsumentnämndens förslag till fördjupad utredning av möjligheterna till att starta en marknadsplats för lediga lägenheter i Borås. Kommunalrådet Annette Carlson (M) yrkar att Kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar att anta Miljö- och konsumentnämndens förslag till fördjupad utredning av möjligheterna till att starta en marknadsplats för lediga lägenheter i Borås, samt att avsluta utredningen om upprättandet av en kommunal bostadsförmedling, se bilaga. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till Tom Anderssons förslag och dels till Annette Carlsons yrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som bifaller Tom Anderssons förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Annette Carlsons yrkande".

17 PROTOKOLL 17 (27) Omröstning Vid omröstningen röstas ja av Per Carlsson (S), Ida Legnemark (V), Kjell Classon (S), Lena Palmén (S), Yvonne Persson (S), Tom Andersson (MP) och Ulf Olsson (S), samt nej av Johan Medelius (M), Falco Güldenpfennig (KD), Krister Maconi (-), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Annette Carlson (M). Kommunstyrelsen beslutar med 7 röster mot 6 på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Kommunstyrelsen beslutar att i sin helhet anta Miljö- och konsumentnämndens förslag till fördjupad utredning av möjligheterna till att starta en marknadsplats för lediga lägenheter i Borås. Reservation Mot beslutet reserverar sig Annette Carlson (M), Kerstin Hermansson (C), Morgan Hjalmarsson (FP), Falco Güldenpfennig (KD) och Johan Medelius (M) till förmån för Annette Carlsons yrkande /KS Projekteringsuppdrag för nybyggnad av Kristinebergskolan Kommunstyrelsen antog den 22 november budget för Där ingår som en del investeringsplan för I denna plan avsattes 108 miljoner kronor för att bygga en ny Kristinebergskola. Av det avsatta beloppet avsåg 8 miljoner kronor en gymnastikbyggnad. Lokalförsörjningsnämnden har den 23 oktober beslutat att föreslå Kommunfullmäktige att ge projekteringsuppdrag för en ombyggnad av Kristinebergskolan inklusive. gymnastikbyggnad för 64 miljoner kronor och en renovering av Svedjeskolan för 15 miljoner kronor, dvs. tillsammans 79 miljoner kronor. Denna framställan är villkorad av att Stadsdelsnämnden Väster tillstyrker projektet. I Lokalförsörjningsnämndens framställning redovisas, utöver det föreslagna alternativet, även ett alternativ 2 som innebär att Kristinebergskolans lokaler utökas till att inrymma 500 elever. Skillnaden i elevantal är att Svedjeskolans elever flyttar till den nya skolan. I detta alternativ är investeringsutgiften beräknad till 108 miljoner kronor inklusive gymnastikbygganden. Stadsdelsnämnden Väster har den 5 november tillstyrkt ett projekteringsuppdrag enligt alternativ 2 i Lokalförsörjningsnämndens framställning. Således har de båda nämnderna olika uppfattning om vilket förslag som skall genomföras.

18 PROTOKOLL 18 (27) Kommunstyrelsen delar i princip den bedömning som Stadsdelsnämnden Väster har gjort. Inriktningen skall vara en ny Kristinebergskola med plats för 500 elever från förskoleklass till årskurs 6. Kommunstyrelsen anser dock att det nu inte skall tas något beslut om Svedjeskolan. Lokalförsörjningsnämndens alternativ 2 förutsatte att Svedjeskolans elever skulle flytta till Kristinebergskolan. När denna inriktning nu modifieras blir följden att det blir möjligt att inrymma förskola i delar av den nya Kristinebergskolan. I princip skall nya eller ombyggda grundskolor ha en sådan utformning att det är möjligt att växla mellan skola och förskola beroende på hur barnantalet växlar i förskole- respektive skolåldrarna. De framtida befolkningssiffrorna och efterfrågeutvecklingen får styra hur lokalerna i skolan disponeras Lokalförsörjningsnämnden har ställt sitt förslag om projekteringsuppdrag till Kommunfullmäktige. Detta är helt enligt gällande regler för investeringsprojekt där investeringsutrymme inte avsatts i investeringsplanen. Som anförts ovan har Kommunfullmäktige därefter i sitt beslut om budget avsatt investeringsutrymme för en ny skola. Med hänvisning till detta har Kommunstyrelsen inte sänt förslaget till Kommunfullmäktige utan på sedvanligt sätt själv tagit beslutet om projekteringsuppdrag Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Lokalförsörjningsnämnden får uppdrag att projektera en ny Kristinebergskola i enlighet med alternativ 2 i nämndens framställning den 23 oktober 2012 samt att återkomma med en komplettering av utformningen av gymnastikbyggnaden. Protkollsanteckning Annette Carlson (M), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Falco Güldenpfennig (KD) lämnar en protokollsanteckning, se bilaga. Krister Maconi (-) ansluter sig till Alliansens protokollsanteckning /KS Bildande av bolag för samordning av verksamheterna i Textile & Fashion Center Simonsland Ärendet om Simonsland ett samhällsprojekt behandlades av Kommunfullmäktige den 18 november Projektet innebär att Borås Stad och Högskolan i Borås på klassisk industrimark i området Simonsland skall utveckla och etablera ett centrum för innovations- och affärsmiljö i bred samverkan mellan högskolan, staden, näringslivet och övriga inom innovationssystemet i regionen. Ett centrum för vetenskap, kultur, innovation och handel har som huvudsyfte att stärka innovationsmiljön i Sjuhäradsbygden till gagn för tillväxt, förnyelse och företagsutveckling. Kommunfullmäktige beslutade i ärendet att godkänna verksamhetsidé och

19 PROTOKOLL 19 (27) engagemang för Borås Stad i Simonsland. Vidare beslutade Kommunfullmäktige att formella förutsättningar för de olika delarna successivt får föras upp för beslut i budgetar eller i särskild ordning. Utvecklingen av projektet och det Textile & Fashion Center som bildas i Simonsland kräver nu att en tydlig organisation skapas för att utveckla, leda och samordna infrastruktur och de olika verksamheterna inom området. Kommunstyrelsen föreslår att ett aktiebolag bildas för detta ändamål, där Borås Stad är ensam ägare genom Borås Stadshus AB. Förslag till aktieöverlåtelseavtal, ägardirektiv och bolagsordning har utarbetats. I ägardirektiven framgår bland annat att kommunen genom Borås Stadshus AB skall äga bolaget för att i Simonsland skapa ett centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet, främst inom textil och mode men också inom andra områden. Centrumet är avsett att bli en samverkansmiljö enligt ett Triple Helix koncept där Högskolan, Borås Stad och näringslivet samverkar i syfte att stärka innovationsmiljön till gagn för tillväxt, förnyelse och företagsutveckling i Boråsregionen. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulf Olsson (S) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Borås Stadshus AB förvärvar, i enlighet med upprättat aktieöverlåtelseavtal, aktierna i Kårhuset i Sjuhärad AB av Borås Stad den 1 februari 2013 för kronor. Kårhuset i Sjuhärad AB namnändras till BSTF AB. Bolagsordning och ägardirektiv för BSTF AB fastställs /KS Överklagan till Kammarrätten av dom i Förvaltningsrätten i Stockholm om godkännande av Lärande i Sverige AB som huvudman för grundskola m.m. Med stöd av sin fullmakt att företräda kommunen har stadsjuristen hos Kammarrätten i Stockholm överklagat beslut av Förvaltningsrätten i Stockholm om att godkänna Lärande i Sverige AB (tidigare Lärande i Östergötland AB) som huvudman för förskoleklass, grundskola och fritidshem (mål nr ). Överklagandet har inte kunnat behandlas av Kommunstyrelsen på grund av den tidpunkt som gällde för inlämnandet till Kammarrätten. Kommunstyrelsen föreslås besluta: Vidtagen åtgärd godkänns. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Lena Palmén (S) har föreslagit att Kommunstyrelsen beslutar: Vidtagen åtgärd godkänns.

20 PROTOKOLL 20 (27) Kommunalrådet Annette Carlson (M) yrkar att Kommunstyrelsen beslutar att inte godkänna vidtagen åtgärd. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till Lena Palméns förslag och dels till Annette Carlsons yrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som bifaller Lena Palméns förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Annette Carlsons yrkande". Omröstning Vid omröstningen röstas ja av Per Carlsson (S), Krister Maconi (-), Ida Legnemark (V), Kjell Classon (S), Lena Palmén (S), Yvonne Persson (S), Tom Andersson (MP) och Ulf Olsson (S), samt nej av Johan Medelius (M), Falco Güldenpfennig (KD), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Annette Carlson (M). Kommunstyrelsen beslutar med 8 röster mot 5 på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S): Vidtagen åtgärd godkänns. Reservation Mot beslutet reserverar sig Annette Carlson (M), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C), Falco Güldenpfennig (KD) och Johan Medelius (M) till förmån för Annette Carlsons yrkande /KS Aktualitetsprövning av Öp06 Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Kommunstyrelsen ges i uppdrag att upprätta en ny översiktsplan för Borås.

21 PROTOKOLL 21 (27) /KS Svar på motion av Annette Carlson (M), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Sara Degerman-Carlsson (KD) Ett långsiktigt hållbart Borås kräver en ny översiktsplan Annette Carlson (M), Morgan Hjalmarsson (FP), Kerstin Hermansson (C) och Sara Degerman-Carlsson (KD) har den 28 mars 2011 inlämnat rubricerad motion. I motionen föreslår att Kommunfullmäktige beslutar att upprätta en ny översiktsplan för ett helhetsgrepp kring samhällsbyggnad och utveckling i staden, och för ett långsiktigt hållbart Borås. Borås Stads översiktsplan, Öp06 har aktualitetsprövats och ett antal frågeställningar har under perioden den 9 mars 25 juni Remissen har skickats till Borås Stads nämnder och bolag samt till andra berörda aktörer. Syftet har varit att pröva översiktsplanens aktualitet samt att besvara motionen Ett långsiktigt hållbart Borås kräver en ny översiktsplan. De synpunkter som har kommit in visar att Öp06 inte längre kan anses vara aktuell. Borås behöver en ny strategisk översiktsplan. De remissinstanser som har lämnat synpunkter är positiva till att ta fram en ny översiktsplan och vill gärna vara delaktiga i processen. Arbetet bör startas snarast och precis som i arbetet med Öp06 bör breda dialoger vara grunden i arbetsprocessen. Men även om dialog är viktigt bör det inte bli en alltför lång process. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Motionen bifalles /KS Yttrande över detaljplaneförslag för kvarteret Vitsippan Samhällsbyggnadsnämnden har översänt rubricerat förslag till detaljplan för yttrande/samråd. Detaljplanens syfte är att möjliggöra för byggandet av ett vånings hus för bostäder med centrumfunktioner i marknära delar inom kvarteret Vitsippan. Bostäder tillåts från och med våning 4. I hela byggrätten tillåts centrumfunktioner så som kontor, hotell, handel och annan service. Planen innefattar även ett parkeringshus i 7 våningar inom kvarteret Vulkanus Planområdet omfattar ca kvadratmeter och ligger direkt norr om Annelundsmotet på riksväg 40, vid Europaplatsen, i korsningen Österlånggatan - Fabriksgatan.

22 PROTOKOLL 22 (27) Ett förslag till yttrande har utarbetats. Kommunstyrelsen har inget att erinra mot planförslaget men har en del påpekanden. Det är tveksamt om det går att föreskriva en lägsta totalhöjd som ju i sin förlängning leder till det orimliga att kommunen skulle tvinga markägaren att bygga en viss höjd. Ett sådant önskemål regleras med större fördel i ett exploateringsavtal. I konsekvensbeskrivningen har många företeelser behandlats. Dock saknas ur ett av de viktigaste medborgarperspektiven konsekvenserna för förskolan och grundskolan. Fler bostäder innebär också behov av ytterligare förskolor i centrum. Behovet accentueras av att även kvarteren Nejlikan, Kolibrin, Asplyckan, Nötskrikan, Trasten, Hugin och Pallas planeras för bostäder. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Skrivelse avges enligt upprättat förslag /KS Förvärv av fastigheten Alsnäs 1:1 i Fristad I Fristad väster om riksväg 42 utmed Munkån, ligger en obebyggd fastighet om drygt m 2. Kommunen äger all mark som gränsar till fastigheten. Marken har höga naturvärden och är i gällande detaljplan klassat som naturmark. Förvärvet ger kommunen ett mer sammanhängande markområde, vilket ger en effektivare naturskötsel. Kommunen har blivit erbjuden att förvärva fastigheten, som ägs av ett dödsbo. Ett preliminärt köpeavtal har träffats som innebär att kommunen förvärvar fastigheten Alsnäs 1:1 för en köpeskilling om kronor. Köpeskillingen överensstämmer med vad kommunen vanligtvis löser in naturmark för. Tillträde och betalning sker den 1 januari Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Kommunen köper fastigheten Alsnäs 1:1 av Edit Anderssons dödsbo för kronor.

23 PROTOKOLL 23 (27) /KS Förvärv av fastigheten Häljared 2:38 i Dalsjöfors Mellan Dalsjöfors och riksväg 40, alldeles väster om vägen, ligger en obebyggd skogsfastighet om cirka m 2. Kommunen äger all mark som gränsar till fastigheten förutom söderut. Förvärvet ger kommunen ett mer sammanhängande markområde, vilket ger en effektivare skogsskötsel. Dessutom går Sjuhäradsleden rakt igenom fastigheten. Kommunen har blivit erbjuden att förvärva fastigheten, som ägs av ett dödsbo. Ett preliminärt köpeavtal har träffats som innebär att kommunen förvärvar Häljared 2:38 för en köpeskilling om kronor. Köpeskillingen överensstämmer med kommunens skogsenhets värdering. Tillträde och betalning sker den 1 januari Kommunstyrelsen föreslås besluta: Kommunen köper fastigheten Häljared 2:38 av Asta von Porats dödsbo för kronor. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Kommunen köper fastigheten Häljared 2:38 av Asta von Porats dödsbo för kronor /KS Yttrande över begäran om planbesked för Längjum 5:8 Till Samhällsbyggnadsnämnden har kommit in att ändra detaljplan på fastigheten Längjum 5:8 som idag är en bostadstomt och därmed göra den möjlig att stycka av och uppföra ytterligare ett bostadshus. Fastigheten ligger i Frufällan utmed Öresjö. Infrastruktur till området är helt utbyggd. Ett förslag till yttrande har utarbetats. Kommunstyrelsen är positiv till ansökan om planbesked för Längjum 5:8. Kommunstyrelsen uppmanar Samhällsbyggnadsnämnden att pröva möjligheten att upprätta detaljplan. Detaljplanen ska upprättas med plankostnadsavtal. Prioriteringen för planläggningen kan avgöras i kommande verksamhetsplan för Samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Skrivelse avges enligt upprättat förslag.

24 PROTOKOLL 24 (27) /KS BRT (Bus Rapid Transit) i Borås Västra Götalandsregionen vill tillsammans med Borås Stad utreda förutsättningarna för BRT (Bud Rapid transit) i Borås. Denna fördjupade förstudie föreslås finansieras genom en 50/50 uppdelning Borås/Västra Götalandsregionen till en beräknad kostnad av kronor. Utredningen beräknas bli klar till sommaren I Borås är det linje 1 som har störst antal resenärer och linjen skulle vara lämplig att utreda som en möjlig framtida BRT linje. BRT är en förkortning av bus rapid transit och är ett koncept för kollektivtrafik i större städer. "Tänk spårvagn kör buss" är idén där tunga busslinjer med stor kapacitet kör i eget körfält och prioriteras högt vid trafiksignaler. Hållplatserna utformas mer som stationer och anläggs ofta raka, för att varje hållplatsstopp ska var så snabbt som möjligt. Det är hög turtäthet på linjen och bussarna är långa och har stor kapacitet. BRT linjerna marknadsförs på ett särskilt sätt och har en högre attraktionsgrad än annan busstrafik med bättre komfort, design tydligt märkta stationslägen etc. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Kommunstyrelsen avsätter kronor för studie om förutsättningar för BRT (Bus Rapid Transit) i Borås. Projektet kommer att belasta årsresultatet Kommunstyrelsen ger Stadskansliet i uppdrag att tillsammans med Västra Götalandsregionen genomföra studie om förutsättningar för BRT i Borås /KS Begäran om klargörande beträffande hur närtrafiken kan nyttjas Ett förslag till skrivelse till Västtrafik har utarbetats. Borås Stad har i tidigare mailkontakter försökt få klarhet i hur närtrafiken kan utnyttjas. För att få ett officiellt svar avger därför Kommunstyrelsen denna skrivelse. Konkret vill vi få reda på om skolungdomar kan utnyttja sina skolkort för resor med närtrafiken och om våra pensionärer som reser gratis också kan utnyttja närtrafikens service. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Skrivelse avges enligt upprättat förslag.

25 PROTOKOLL 25 (27) /KS Förlängning av markanvisning för byggnation på fastigheten Asplyckan 10 Wäst-Bygg Gruppen AB och Mjöbäcks Entreprenad AB gavs enligt Kommunstyrelsens beslut den 16 juni 2008, 433 möjlighet att utveckla exploateringsprojekt innehållande bostäder på fastigheten Asplyckan 10. För detta har Borås Stad gett bolagen markanvisning, som i omgångar har förlängts, nu senast till den 31 december Detaljplanen för del av Centrum, Asplyckan 10 m.fl. vann laga kraft den 19 december 2011, men på plankartan var byggnadshöjden satt för låg på en av byggrätterna. Nu har detaljplanen ändrats genom enkelt planförfarande och höjdangivelserna är korrigerade Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Förlänga upprättad markanvisning med Wäst-Bygg Gruppen AB och Mjöbäcks Entreprenad AB på oförändrade villkor fram till den 31 december /KS Yttrande över betänkande Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU:2012:56) Borås Stad har fått betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)" på remiss. Inom Borås Stad har betänkandet skickats på internremiss till berörda bolag och förvaltningar, Borås Energi och Miljö samt Miljö- och konsumentnämnden. Ett förslag till yttrande har utarbetats. Synpunkter från Borås Stad lämnas i enlighet med yttranden från Miljö- och konsumentnämnden samt Borås Energi och Miljö. Borås Stad har några synpunkter på detaljer i betänkandet. Särskilt bör nämnas hanteringen av hushållens grovavfall. Enligt betänkandet ska kommunens övergripande ansvar för insamling av hushållens grovavfall kvarstå men en verksamhetsutövare får efter godkännande sköta själva insamlingen. Borås Stad ställer sig tveksamma till detta eftersom det går emot utredningens förslag om ett samlat insamlingsansvar. I övrigt anser Borås Stad att de förslag som redovisas i sin helhet är bra. Särskilt framhållas det positiva i att avfallshierarkin enligt betänkandet ska tydliggöras i miljöbalken

26 PROTOKOLL 26 (27) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Yttra sig över betänkandet i enlighet med inkomna yttranden från Borås Energi och Miljö AB samt Miljö- och konsumentnämnden /KS Lågfrekvent resande, inför trafikplan 2013 Borås Stad har fått en förteckning av linjer med lågfrekvent resande som Västtrafik vill ha synpunkter på. Aviseringen anger ett antal linjer med lågt resande men inte något förslag till förändring om eventuella neddragningar, andra resealternativ, vad man gör för att öka resandet eller vilka kostnadsbesparingar som kan göras på varje linje Ett förslag till skrivelse till Västtrafik har utarbetats. Kollektivtrafiken i Borås ökar stadigt och en effektivisering av kollektivtrafiken är nödvändig. För området Hulta, så har vi tidigare tagit fram alternativ trafikering som vi anser bättre skulle förse området med attraktiv kollektivtrafik. Vi är villiga till en diskussion om en effektivare trafikering av området. Men ytterligare neddragningar av kollektivtrafiken till området är inte acceptabelt. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Tom Andersson (MP): Skrivelsen avges enligt upprättat förslag /KS Genomförande och finansieringsavtal för en utredning av sträckningsalternativ från Bollebygd och förbi Viaredsområdet i Borås för Götalandsbanan Trafikverket och Borås Stad har tillsammans upprättat ett förslag till genomförandeoch finansieringsavtal. I detta regleras förhållandet mellan parterna inför en utredning av sträckningsalternativ för Götalandsbanan från Bollebygd och förbi Viaredsområdet. Avtalet är godkänt av Trafikverket Region Väst den 12 december I bokslutet för 2010 avsatte Kommunfullmäktige 5 miljoner kronor för en järnvägsutredning Borås-Bollebygd. Då det i avtalet med Trafikverket nu beräknas en utredningskostnad på 10 miljoner kronor så kommer Kommunstyrelsen i bokslutet 2012 att föreslå en utökad avsättning upp till detta belopp.

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12 PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats Kl 14.00 15.30 Omfattning 1-15 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag 2015-12-14

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag 2015-12-14 PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats Kl 14.00 14.05 Omfattning 11 16 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02 PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats Kl 14.00 15.00 Omfattning 494-506 Närvarande Annette Carlson (M) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Marie Fridén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (4) Sammanträdesdag 2014-03-17

PROTOKOLL 1 (4) Sammanträdesdag 2014-03-17 PROTOKOLL 1 (4) Tid och plats Kl 14.00 14.15 Omfattning 7-11 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

2013-05-08. Göran Björklund

2013-05-08. Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2013-05-08 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 20 maj 2013 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (17) Tid och plats Kl 14.04 15.25 Omfattning Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan Hjalmarsson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (30) Sammanträdesdag 2012-11-19

PROTOKOLL 1 (30) Sammanträdesdag 2012-11-19 PROTOKOLL 1 (30) Tid och plats Kl 14.00 17.29 Omfattning 536-579 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S)

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

PROTOKOLL 1 (26) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (26) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (26) Tid och plats Kl 14.00 18.00 Omfattning 150 183 Närvarande Ulf Olsson (S) ordförande Annette Carlson (M) förste vice ordförande Tom Andersson (MP) andre vice ordförande Lena Palmén (S)

Läs mer

Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17

Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17 2012-10-23 1(8) Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17 Omfattning 115-130 Beslutande ledamöter Anna Svalander (FP) Per Carlsson (S) Birgitta Bergman (M)

Läs mer

137 Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarar vid dagens sammanträde.

137 Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarar vid dagens sammanträde. 2015-09-22 1(8) Tid och plats Tisdagen den 22 september 2015, kl. 16.00-16.40, Utbildningsförvaltningen Omfattning 135-158 Beslutande ledamöter Helene Sandberg (S) Andreas Cerny (FP) Anita Spjuth (V) Anders

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdag 2011-09-19

PROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdag 2011-09-19 PROTOKOLL 1 (22) Tid och plats Kl 14.00 16.07 Omfattning 410 439 Närvarande Ulf Olsson (S) ordförande Tom Andersson (MP) andre vice ordförande Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

tjänstgörande för Marie Fridén (M) tjänstgörande för Birgitta Hedström (M)

tjänstgörande för Marie Fridén (M) tjänstgörande för Birgitta Hedström (M) 2013-03-26 1(7) Tid och plats Tisdagen den 26 mars 2013, kl. 17.00-18.20, Utbildningskontorets sammanträdesrum Omfattning 31-44 Beslutande ledamöter Anna Svalander (FP) Birgitta Bergman (M) Mattias Danielsson

Läs mer

Tid och plats 16.00 18.10 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 16.00 18.10 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 16.00 18.10 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 80-93 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Anethe Tolfsson (S) 82-93, kl. 16.08-18.10

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21 sid 1 (26) Tid och plats Onsdag den 21 mars 2012 kl 15.00-16.25 Bildsalen Frödingskolan, Kronoparken Posthornsgatan 6 Ajournering kl 15.50-15.55 Ledamöter Niklas Wikström (FP) ordförande Anna Dahlén Gauffin

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

TILLÄGGSLISTA 2011-09-05

TILLÄGGSLISTA 2011-09-05 TILLÄGGSLISTA 2011-09-05 Kc 5 Anmälningsärenden: i) Förbundsavgift år 2012 till Sveriges Kommuner och Landsting (Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting har beslutat att fastställa en nominellt oförändrad

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20)

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 1 oktober 2007 kl 17.00 17.40 Paragrafer 261-277 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Sal 114 14:00-16:00 ande Anders Tell, ordförande. Fredrik Axelsson (M), vice ordf. Malin Emilson (S) Qazim Hasanaj (S) Emma Bruce (S) Anna Pettersson (S) Magnus

Läs mer

Nr 139 Svar på motion av Morgan Hjalmarsson (Fp); Sälj 25. Svar på motion av Morgan Hjalmarsson (Fp);

Nr 139 Svar på motion av Morgan Hjalmarsson (Fp); Sälj 25. Svar på motion av Morgan Hjalmarsson (Fp); Sida 1(2) 2016-05-16 Dnr 2015/KS0651 vd: Ekonomistyrning andläggare: Martin Jakobsson Nr 139 Svar på motion av Morgan Hjalmarsson (Fp); Sälj 25 Kommunfullmäktige 2016-05-03 Dnr 2015/KS0651 253 Svar på

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

PROTOKOLL 1 (37) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (37) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (37) Tid och plats Kl 14.00 16.40 Omfattning 184 228 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Kjell Classon (S) Per Carlsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP)

Läs mer

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20 sid 1 av 22 Plats och tid: Rådhussalen, klockan 13:30 16:00 Beslutande: Leif Håkansson Ordförande (S) Iréne Ahlstrand-Mårlind Ledamot (M) Berith Gustavsson (jäv 64) Vice ordförande (S) Tommy Alm (tom 66)

Läs mer

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokoll Vux 108/2012 Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Datum: 2012-04-04 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Språk och framtid Närvarande ledamöter Anders Hagström (KD) Lena Beime (S) Britta Bjelle

Läs mer

Lennart Nilsson (C) Bengt Sävström (S) Ola Carlsson (M) Eva Kullenberg (FP) 84-90

Lennart Nilsson (C) Bengt Sävström (S) Ola Carlsson (M) Eva Kullenberg (FP) 84-90 Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, 2011-11-24 klockan 13:15-17:15 Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Bengt Sävström (S) Ola Carlsson (M) Eva Kullenberg (FP) 84-90 Övriga närvarande: Hans-Börje

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 7 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2009-01-26. Tid och plats Kl 13.30 15.20. Omfattning 40 78. Närvarande

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2009-01-26. Tid och plats Kl 13.30 15.20. Omfattning 40 78. Närvarande PROTOKOLL 1 (21) Tid och plats Kl 13.30 15.20 Omfattning 40 78 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-27 Ärendelista 78 Dnr 2008-000180 Valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen 79 Dnr 2015-000133 Friare val av hjälpmedel 80 Dnr 2015-000191 Förstudie LSS-boende

Läs mer

Annie Karlsson (S) Eva Olofsson (C) 7 delar av 14 Anders Nilsson (SD) 8-14 Anneli Persson (S)

Annie Karlsson (S) Eva Olofsson (C) 7 delar av 14 Anders Nilsson (SD) 8-14 Anneli Persson (S) Sida 1/13 Plats och tid Lokal Strået, kommunhuset i Svalöv, kl 13.30 16.25 Ajournering: 15.23 15.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Fredrik Jönsson (C) vice ordförande Linda Lindberg

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 19 januari 2015, klockan 13.00 14.45. Beslutande Mats Abrahamsson (S), tjg ordförande 1-4, 6-12 Mari-Teres

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

PROTOKOLL 1 (39) Sammanträdesdag 2016-04-18

PROTOKOLL 1 (39) Sammanträdesdag 2016-04-18 PROTOKOLL 1 (39) Tid och plats Kl 14.00 17.06 Omfattning 171 219 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18 2007-01-31 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.55 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kanslichef Kenneth Olander Kommunsekr Irene Larsson Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Plats och tid Päronsalen, Stadshuset kl. 13.30-16.55 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa

Läs mer

Kent Ly (M) Bo Henriksson. Kent Ly ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Kent Ly (M) Bo Henriksson. Kent Ly ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-01-25 1 Plats och tid Rådsalen, Rådhuset, Jönköping, kl 09.00 11.30 Beslutande Mats Green (M), ordförande ej 17 Per Johansson (M) ers M Green

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida Utbildnings- och kulturnämnden 2015-09-21 Plats: Kronetorps mölla ( OBS!) Tid: 2015-09-28 kl. 18.00 Kl. 17.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er ersättare. Vid eventuellt förhinder

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19) Sammanträdesdag 2011-06-20

PROTOKOLL 1 (19) Sammanträdesdag 2011-06-20 PROTOKOLL 1 (19) Tid och plats Kl 14.00 16.30 Omfattning 323 353 Närvarande Ulf Olsson (S) ordförande Annette Carlson (M) förste vice ordförande Tom Andersson (MP) andre vice ordförande Lena Palmén (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 3 mars 2015

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 3 mars 2015 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 3 mars 2015 Sid Justering... 3 57 Information om socialnämndens konkreta handlingsplan ekonomisk återrapport...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (20) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS-salen, Stadshuset Gävle, kl. 08.30-11.55 Paragraf 146 161 Paragraf 156 justerades omedelbart Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid: Kommunledningskontoret

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt ÅströmCs), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Josef Janosi(m) Anita Ljung(m) Anneli

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2013-03-27 1 (13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus, Skillingaryd 27 mars 2013 klockan 14.00 16.55 Beslutande Roger Ödebrink, ordförande Gunnel

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-20 1(24)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-20 1(24) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-20 1(24) Innehållsförteckning Vindkraftsetablering på fastigheterna Sparresäter 1:13 och Karlsfors 3:1... 3 Sommarlovsentreprenörer 2011... 5 Ansökan från YA Fri

Läs mer

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand Servicenämnden Sammanträdesdatum 2014-08-27 Ärendelista 75 Ekonomisk månadsuppföljning 76 Svar på motion om ekologisk mat 77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2015.03.18 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 14.00-17.16 ande Övriga deltagande Justerare Ulf Genitz (C) ordförande Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden 1(16) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-16.35 ande ledamöter Mats Ernstsson (C) Ingmar Bernthsson (S) Pontus Plantman (M) Monica Svensson (S) Roland Anvegård (KD) Carl Folke Jacobson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-21 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdet inleds med besök på Kreativ återvinningscentral (kopplat till projekt ReMida),

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30-12.10 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Hallerna Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.ordförande Lisbeth Svensson (fp) Bo

Läs mer

2014-02-19. Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden, fredagen den 21 februari 2014, kl. 08.30

2014-02-19. Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden, fredagen den 21 februari 2014, kl. 08.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 86 (101) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Onsdagen den 19 februari 2014, kl. 09.30 15.45 Beslutande Tommy Nyström (s), ordförande Birgitta Larsson (s) Roland

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag Policy Företagspolicy för Luleå kommuns bolag 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning. 3 2. Koncerndefinitioner...3 3. Ledning av kommunens bolag.4 3.1 Kommunfullmäktige....4 3.2 Kommunstyrelsen.... 4 3.3

Läs mer

v ordf Andreas Vänerlöv (kd)

v ordf Andreas Vänerlöv (kd) Sida Barn- och ungdomsnämnden 2003-06-23 1 ( 18) Plats och tid Kommunhuset, kl 15.00 21.45 Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera v ordf Andreas Vänerlöv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Vård- och omsorgsnämnden 2009-03-19

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Vård- och omsorgsnämnden 2009-03-19 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 13.15-15.10 Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum (m) Ann Svensson (s) Klas-Gunnar Appel (s) Lars-Åke Lindman (s) Jan T. Staszewski

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (19) Barn- och grundskolenämnden 2016-05-25 Plats och tid Stadshuset, kl. 08.15-11.10,13.30-14.30 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Mari-Louise Larsson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

Socialnämnd öster. Protokoll Sö 219/2013. Datum: 2014-05-15 Klockan: 14:00-16:20 Plats: Jätten

Socialnämnd öster. Protokoll Sö 219/2013. Datum: 2014-05-15 Klockan: 14:00-16:20 Plats: Jätten Protokoll Sö 219/2013 Socialnämnd öster Datum: 2014-05-15 Klockan: 14:00-16:20 Plats: Jätten Närvarande ledamöter Sigvard Sundkvist (KD) Elisabeth Karlsson Zuaw (S) Ulf Södersten (M) Carola Johansson (S)

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

Lotten Kluck, (FP) ordförande Lars Halvarsson (S) 2:e vice ordförande Birgitta Pettersson (C) Ros-Marie Svanborg (S) Anna Walsh (MP)

Lotten Kluck, (FP) ordförande Lars Halvarsson (S) 2:e vice ordförande Birgitta Pettersson (C) Ros-Marie Svanborg (S) Anna Walsh (MP) 1(2) Plats och tid Musikskolan, 08:30 11:30 Beslutande Ledamöter Lotten Kluck, (FP) ordförande Lars Halvarsson (S) 2:e vice ordförande Birgitta Pettersson (C) Ros-Marie Svanborg (S) Anna Walsh (MP) Tjänstgörande

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-03-25. Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.10 15.50 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-03-25. Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.10 15.50 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/18 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.10 15.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP), tjg

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18)

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 Kommunhuset kl 14.40-16.55 Beslutande Benita Vikström (s) Agneta Rönn (m) Sören Carlsson (s) Catharina Fredriksson (s) Inge Ståhlgren (s) Bo Jender

Läs mer

Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-08-20 Ks/2013:96 116 Projekt Ansökan on extra anslag för körkortspaket för gymnasieelever

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.15 Beslutande Övriga närvarande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Daniel Persson (M), 1:e vice ordförande Anders Albäck (FP), 2:e

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 29 Besök från Slättens rektorsområde 35 30 Ekonomisk månadsrapport 36 31 Budget: Ramförslag 2013-2015......37 32 Barn- och elevprognos per den 15 mars 2012...40 33 Ansökan om bidrag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Ägardirektiv AB Sjöbohem

Ägardirektiv AB Sjöbohem Datum Vår referens 1(6) Ägardirektiv AB hem Detta ägardirektiv avser AB hem, (556650-0665), (nedan kallat bolaget) och gäller tillsammans med kommuns företagspolicy. Ägardirektivet har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Plats och tid Kommunhuset 10 september 2015 kl. 13.30 18.10 Mötet ajournerades 15.10 15.20 Beslutande FP Sofia Sjöstrand, ordförande M Anders Lindahl M Elise Benjaminsson

Läs mer

Kommunstyrelsens kanslienhet

Kommunstyrelsens kanslienhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-19 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00 12:30 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Laila Andrén (S) till kl. 11:00, 1-8 Tobias Holmberg (S), ers

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-22 Plats och tid Södergatan 2 i Gislaved, tisdagen den 22 april 2014, kl. 14.00-15.45, med ajournering mellan kl. 14.25-14.35. Beslutande Niclas Palmgren (M),

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll 2013-05-27

Omsorgsnämndens protokoll 2013-05-27 Datum: Måndagen den 27 maj 2013 Tid: 15.30 19.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 30 maj Paragrafer: 52-61 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Musikskolan, kl 17.30-19.30 ande Kenth Wengholm (M) Hans Dahm (S) Ann Ohlsson (Fp) Annika Singleton (KD) justerande Maria Maric (KD) tjänstgörande ersättare för T. Johansson Ann Hall Gustafsson

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 5.6

Laholms kommuns författningssamling 5.6 Laholms kommuns författningssamling 5.6 Ägardirektiv för Laholmshem AB; Detta ägardirektiv avser Laholmshem AB, (556517-0288), (nedan kallat bolaget) och har antagits av kommunfullmäktige den 17 december

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-03-08 i Skånes Fagerhultsrummet, 13.30-17.15 Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande, 30-41 Thomas Bjertner (S) -

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2013-04-08 12 Information om Patientnämndens verksamhet. 13 Essunga Ryttarförening ansöker om ändring

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-12 1-16 Plats och tid: Barn- och utbildningskansliets sammanträdesrum kl 13.30-18.20 ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Stefan Widerberg (C) ordförande Carina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1 Plats och tid Torsdag 26 november 2009 kl 17.00-20.00 Beslutande Se bilagd upprops- och voteringslista Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:00. Beslutande Heléne Fritzon (S) Katarina Honoré (S) Sven Nilsson (C) Anders Svensson (S) Pierre Månsson (FP) Peter Johansson (M) Tjänstgörande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(16) Plats och tid Härneviskolan, Bro kl 16.00 17.00 Inez Kapborg (M),1:e vice ordförande Beslutande Rolf Nersing (S), 2:e vice ordförande Yvonne Blomqvist (M) Birgitta Holmström (S) Åke Holm (MP) Nawal

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2011-04-04, kl 08.30 Paragrafer 36-49 Sekr 2 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2011-04-04, kl 08.30 Paragrafer 36-49 Sekr 2 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2011-03-28 40 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.25 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Björn Andreasson, (m), ordförande Adéle Olander, (m), tjg ersättare Johan Svanberg, (m), ledamot Brita

Läs mer

... Bengt Odeholm.... Pia Karlsson.... Justerande. Uppsättande: 2010-10-21 Nedtagande: 2010-11-12.... Bengt Odeholm

... Bengt Odeholm.... Pia Karlsson.... Justerande. Uppsättande: 2010-10-21 Nedtagande: 2010-11-12.... Bengt Odeholm 1 /SammanträdePlats/, kommunhuset, kl 18:00 20.10 Plats och tid Tom Ekwall, Susanne Carlsson Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 20 oktober 2010... Bengt Odeholm Utses att justera Justeringens

Läs mer