MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet."

Transkript

1 1 MÅL ge förutsättningar att välja med kritik, självständighet och engagemang och ta hänsyn till såväl egna möjligheter och värderingar som utbildnings- och arbetsmarknadsläget på sikt. medverka till att eleven utvecklar sin personlighet, sina anlag och intressen i avsikt att finna en utbildningsväg och ett yrke som också tjänar en aktiv och ansvarskännande vuxenroll. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet. öva förmågan att skaffa fram och använda det beslutsunderlag som behövs inför valsituationer i skolan och i framtiden. svara för allsidig orientering om utbildning, yrkesvärld, arbetsmarknadspolitik samt om de bedömningar som utgör grund för denna politik. SYO (Studie- och yrkesorientering) är det sammanfattande begreppet för inslag i undervisningen som särskilt syftar till att ge eleven förberedelse för framtida studie- och yrkesval och kunskaper om arbetslivet. Studie och yrkesvalet är en process och syo-inslag ska vara ett naturligt inslag i skolans ämnesundervisning under hela skoltiden och är därför allas gemensamma ansvar. SYO-programmet för studie- och yrkesvägledningen vid Välkommaskolan kommer att delas ut till eleverna i början av höstterminen. SYV (Studie- och yrkesvägledning) ges av skolans studie- och yrkesvägledare. Detta kan ske på olika sätt, se nästa sida.

2 2 STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Studie- och yrkesvägledarens arbete är att ge elever studie- och yrkesvägledning. Med djupa och professionella vägledningssamtal kan eleverna medvetandegöras och få hjälp att analysera och formulera sina intressen och behov, insikt om olika möjligheter att uppnå individuella mål, samt hjälp att fatta väl underbyggda val. I vårt arbete ingår även att ge saklig och aktuell information vid valen i gymnasieskolan, och om olika utbildningar efter gymnasiet, antagningsbestämmelser, ansökningsförfarandet samt ge svar på olika arbetsmarknadsfrågor. Studie- och yrkesvägledning kan ske på olika sätt: INDIVIDUELL VÄGLEDNING Då eleven besöker studie- och yrkesvägledaren ensam och de tillsammans försöker planera elevens framtid. Eleven får försöka berätta vad han/hon är intresserad av, varför osv. Det kan också vara bra att veta vad som inte alls är intressant och varför. Vägledningen syftar till att ge eleven mer kunskap om sig själv. Studie- och yrkesvägledaren kan också berätta för eleven vad hon eller han bör tänka på och försöka strukturera eller ge eleven en klarare bild av sina möjligheter. KOLLEKTIV VÄGLEDNING GRUPPVÄGLEDNING MEDICINSK VÄGLEDNING Då studie- och yrkesvägledaren ger information klassvis om intagningsbestämmelser, olika utbildningsvägar och kurser, frågor om arbetsliv och arbetsmarknad etc. Vid kollektiv vägledning försöker vägledaren också medvetandegöra eleverna om hur attityder och fördomar begränsar studie- och yrkesvalet, t ex social bakgrund, traditionellt könsrolls- och statustänkande. En viktig uppgift är även att försöka motivera eleverna för studier. Elever som tycker att det är lättare att fråga och diskutera utbildning och arbetsmarknad i en liten grupp på ca åtta elever kan anmäla sig till gruppvägledning. Gruppen träffas 8-10 gånger under läsåret. Elever som har något ur medicinsk aspekt att ta hänsyn till vid val av utbildning och yrke kan få medicinsk studie- och yrkesvägledning då skolhälsovården medverkar. ELEVHÄLSA Som studie- och yrkesvägledare ingår vi i skolans elevhälsoteam. Vårt arbete här riktar sig i huvudsak åt att hjälpa elever med särskilda behov av att få en individuellt anpassad studiegång utifrån sina intressen och förutsättningar. Det viktigaste är att eleverna klarar sina gymnasiestudier och att de får en meningsfull gymnasietid. Se vidare skolans program för elevhälsa.

3 3 SYO - MATERIAL VAR KAN JAG HITTA INFORMATION OM YRKEN OCH UTBILDNINGAR? SYO-BIBLIOTEKET I anslutning till syv-expeditionerna ligger syo-biblioteket. Här kan Du hitta information om bl a: Utbildningar i gymnasieskolan, utbildning inom komvux, högskola och universitet, yrkeshögskola, folkhögskolan, internutbildningar etc. Utbildningsbeskrivningar, utbildningskataloger och anmälningsmaterial. Praktik och arbete. Studier och arbete i utlandet. Arbetsmarknadsfrågor. Sociala frågor som t ex studiefinansiering, bostadsfrågor, stipendier och kulturfonder.(ytterligare information i dessa frågor ges av kurator). Information om gymnasieutbildningar hittar du i Programväljaren och Riksväljaren. Information om högskoleutbildningar och andra frågor som berör högskolestudier hittar Du i häftet Destination: högskolan. Vi har också iordningställt pärmar för de olika högskolorna. I dessa finns utbildningskataloger, utbildningsbeskrivningar etc. Utbildningsbeskrivningar innehåller utförligare information om kurser och utbildningsprogram. Visst informationsmaterial delas ut i avgångsklass, men intresserade elever i åk 1 och 2 kan ta kontakt med syv-expeditionen. Välja yrke innehåller aktuell information om högskoleyrken, utbildning och arbetsmarknad. Tidningar och tidskrifter. I syo-biblioteket finns ett ställ med tidskrifter och broschyrer från olika företag och utbildningsanordnare.

4 4 DATA-BASER Du kan själv ta fram information på Internet om olika utbildningar, högskoleprovet och studiesociala frågor. På SYVexpeditionen kan du hämta en folder med länkar där du kan läsa mer om olika utbildningar och yrken i Sverige och utomlands. Exempel på länkar: Kurser och utbildningar inom gymnasieskolan Alla högskoleutbildningar i Sverige presenteras av Högskoleverket på Internet-adressen Där kan du även få information om t ex studiefinansiering och studier utomlands. Information om yrkesutbildningar efter gymnasiet hittar du på Arbetsmarknadsstyrelsen AMS har också en adress där du kan få information om alla utbildningar i Sverige och t ex arbetsmarknadsutsikter Välj att gå in på Yrken/studier och vidare till t ex utbildningar. Du kan även göra olika tester på deras program Där finns verktyg för jobbsökande och annan viktig information när du ska söka jobb. Där får du tips på hur du ska skriva ansökningar, göra tester, träna intervjufrågor och se filmer och bildspel om olika yrken. Här kommer några till bra länkar: En sida som det finns samlat alla utbildningar på eftergymnasial nivå i Sverige. Här kan du ansöka om studiemedel, eller t ex se när dina pengar kommer. Fler användbara länkar som rör utbildning och arbete finns att få av din studievägledare och nere i Syv biblioteket. BIBLIOTEKET På Folkbiblioteken i Gällivare och Malmberget finns böcker som bl.a. presenterar yrkesskildringar. SYO-NYTT I C-korridoren utanför syv-expeditionerna finns en anslagstavla med aktuell syo-information om t ex ansökningstider och nya utbildningar.

5 5 VERKSAMHETSPLAN LÄSÅRET 2012/13 HT -12 Ansökningstider (senast): Anmälan 15/9 till högskoleprov under ht -11. Provdag 27/10. Ansökan 15/10 till de flesta av högskolans program och kurser med start vt -12. Övriga utbildningar, sök i aktuella utbildningskataloger och på Internet. Årskurs 1 v v Syv-introduktion. Presentation av Välkommaskolans studie- och yrkesvägledning, lite kort om elevens program och vad man kan tänka på för att lyckas med sina gymnasiestudier. Syv-information inför val till högre årskurs. Årskurs 2 v 37 Information om Högskoleprovet och anmälan kommer att ges tisdag den 11 sep kl och onsdag den 12 sep kl i A208. v Syv-information inför val till högre årskurs. Information om högskolestudier, yrkeshögskolan och annan vidareutbildning efter gymnasieskolan, antagningsbestämmelser etc. Årskurs 3/Avgångsklasser v 37 Information om Högskoleprovet och anmälan kommer att ges tisdag den 11 sep kl och onsdag den 12 sep kl i A208. v 46 v Studieresa till Luleå Tekniska Universitet för intresserade elever i avgångsklass onsdag den 14 november. Samråd sker med mentorer. Mer information i vecko-nytt senare. Information om högskolestudier, yrkeshögskolan och annan vidareutbildning efter gymnasieskolan, antagningsbestämmelser etc. Introduktionsprogrammen Elever som går på introduktionsprogrammen kallas till info och enskilda vägledningssamtal under läsåret.

6 6 VT -13 VERKSAMHETSPLAN LÄSÅRET 2012/13 Ansökningstider (senast): Ansökan 1/2 till gymnasieskolan åk 1 start ht -13. Ansökan 15/2 till inriktning, valbara kurser etc inför åk 2 och 3. Anmälan till högskoleprov 15/2 under vt -13. Provdag 6/4. Ansökan 15/4 till de flesta av högskolans program och kurser med start ht-13. Övriga utbildningar, sök i aktuella utbildningskataloger och på Internet. Årskurs 1 v 3-4 Årskurs 2 v 5-6 Fortsatt information och genomgång av ansökningshandlingar inför valet till åk 2. Information om högskolestudier, yrkeshögskolan och annan vidareutbildning efter gymnasieskolan, antagningsbestämmelser etc. Information och genomgång av ansökningshandlingar inför valet till åk 3. Information om högskolestudier, yrkeshögskolan och annan vidareutbildning efter gymnasieskolan, antagningsbestämmelser etc. Årskurs 3/Avgångsklasser v 5 Välkommaskolans återkommande temadag om högskoleutbildning planeras preliminärt att genomföras onsdag den 30 januari Mer information i vecko-nytt senare. v 7 v 8-9 v 11-13, 15 Maj Onsdag den 12 feb planerar vi att kunna erbjuda intresserade elever i åk 3 möjlighet att delta i en besöksresa till NOLIA Utbildning och rekrytering i Piteå. Samråd sker med mentorer. Information om högskolestudier, yrkeshögskolan och annan vidareutbildning efter gymnasieskolan, ansökan etc. Under dessa veckor prioriteras eleverna i avgångsklass vad gäller tid för enskilda vägledningssamtal. Arbetsförmedlingen önskar att alla elever i åk 3 ska få möjlighet att göra ett studiebesök hos dem. Förslagsvis planeras detta inom ämnet samhällskunskap eller i karaktärsämnen i samråd med mentorerna. Kontakt med handläggare på arbetsförmedlingen bör ske i god tid. Exempel på annan syo-verksamhet under vårterminen: Representanter från Arbetsförmedlingen besöker, om möjlighet ges, Välkommaskolan för att ge information och hjälpa eleverna med bl.a. söka feriearbete. Personlig studie- och yrkesvägledning för elever på Välkommaskolan sker kontinuerligt under hela läsåret. Eleverna kan även själva boka tid för samtal på speciella bokningslistor. Aktiviteter som inte finns införda i kalendariet meddelas i Vecko-nytt.

7 7 SYV- PERSONAL SYO-biblioteket och SYV-expeditionen ligger i C-huset, plan 1 Ulla Wallgren har sin exp. i B 221, plan 2 Studie- och yrkesvägledning för Studie- och Drop-in tid Telefon elever på program: yrkesvägledare FT/ FP, IP/IN, TE Inger Nordström Tis kl GySär (Gymnasiesärskolan) Ons kl e-post: inger.nordstrom@kommun.gellivare.se Studie- och yrkesvägledning för Studie- och Drop-in tid Telefon elever på program: yrkesvägledare IV/IM-Introduktionsprogrammen, Erika Larsson Tis kl NA/NV, VO/OP, EE/EC Ons kl :00 e-post: erika.larsson@kommun.gellivare.se Studie- och yrkesvägledning för Studie- och Drop-in tid Telefon elever på program: yrkesvägledare B 221, plan 2 BA/BP, BF, EK, HA/HO, RL/HR Ulla Wallgren Mån kl SA/ SP, VF/EN Ons kl e-post: ulla.wallgren@kommun.gellivare.se Vi vill också göra dig uppmärksam på att vi satt upp bokningslistor med tider, där du som elev själv kan boka en egen tid. Vi svarar i telefon under dagtid, men kan vara svåra att nå under vissa perioder. Lämna därför gärna ett meddelande på vår telefonsvarare, i brevlådan utanför dörren eller skicka e-post så kontaktar vi dig så snart vi kan. VÄLKOMMEN

MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet.

MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet. 1 MÅL ge förutsättningar att välja med kritik, självständighet och engagemang och ta hänsyn till såväl egna möjligheter och värderingar som utbildnings- och arbetsmarknadsläget på sikt. medverka till att

Läs mer

MÅL FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLDNING

MÅL FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLDNING MÅL FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLDNING varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering varje elev självständigt eller med stöd kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning

Läs mer

MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet.

MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet. 1 MÅL Att Att Att Att Att ge förutsättningar att välja med kritik, självständighet och engagemang och ta hänsyn till såväl egna möjligheter och värderingar som utbildnings- och arbetsmarknadsläget på sikt.

Läs mer

Verksamhetsplan för studie- & yrkesvägledning

Verksamhetsplan för studie- & yrkesvägledning Verksamhetsplan för studie- & yrkesvägledning Välkommaskolan lå 16/17 KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING YRKESHÖGSKOLA HÖGSKOLA UNIVERSITET PU INTERN UTBILDNING FORSKNING ARBETE FOLKHÖGSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTB.

Läs mer

Verksamhetsplan för studie- & yrkesvägledning

Verksamhetsplan för studie- & yrkesvägledning Verksamhetsplan för studie- & yrkesvägledning Välkommaskolan läsåret 18/19 KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING YRKESHÖGSKOLA HÖGSKOLA UNIVERSITET PU INTERN UTBILDNING FORSKNING ARBETE FOLKHÖGSKOLA GYMNASIESKOLA

Läs mer

Studie- och yrkesorientering

Studie- och yrkesorientering ÄNGDALASKOLAN Studie- och yrkesorientering Arbetsplan Ängdala Skolor AB 130903 Ängdalaskolans arbetsplan för den studie- och yrkesorienterande verksamheten Inledning Följande dokument utgör den arbetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidiga val sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 400

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN LINDESKOLAN VECKA 7

MEDDELANDE FRÅN LINDESKOLAN VECKA 7 MEDDELANDE FRÅN LINDESKOLAN VECKA 7 OBS! Manusstopp inför varje nummer är onsdag kl 10.00 Kristina Jilke 1 Feriearbete i Lindesbergs kommun Feriearbetsplatser erbjuds ungdomar folkbokförda i Lindesbergs

Läs mer

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Syftet med denna undersökning är för Gymnasium.se att ta reda på hur insatta

Läs mer

Utvecklingsprojekt. Studie och yrkesvägledning

Utvecklingsprojekt. Studie och yrkesvägledning Utvecklingsprojekt Studie och yrkesvägledning Grubbeskolan Redovisning 1 Redovisning av utvecklingsprojektet i studie och yrkesvägledning vid Grubbeskolan 3 Projektredovisningens uppläggning 3 Bakgrundsbeskrivning

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Här presenteras ett fiktivt exempel med syfte att inspirera till samverkan inom gymnasieskolan med studie-

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Arbetsplan för samarbete skola-arbetsliv Besök av rektor Per Sandberg och studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte

Ärende/Föredragande 1. Arbetsplan för samarbete skola-arbetsliv Besök av rektor Per Sandberg och studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte KALLELSE Datum Sida 2015-02-02 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 17 februari 2015 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Lis Svensson Förhandling

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2016/2017. Information inför ditt individuella val

Individuellt val. Läsår 2016/2017. Information inför ditt individuella val Individuellt val Läsår 2016/2017 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 4 (25 29 januari 2016)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 4 (25 29 januari 2016) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 4 (25 29 januari 2016) Sista dag/tid för inlämnande av manus: torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Skolledningen informerar Plan International

Läs mer

Vecka Dag Allmänna aktiviteter APU/APL/FFU

Vecka Dag Allmänna aktiviteter APU/APL/FFU Eleverna i kursen Globalt samhälle B är på fältstudieresa I Gambia den 4-18 februari. Visste du att ansvarar RL/LP för 6/2 SYV jourtelefon inför gymnasievalet 6 Resultatsamtal IM 7/2 SYV jourtelefon inför

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

Än sen då? Resultat och reflektioner från Skolinspektionens granskning av introduktionsprogrammen yrkesintroduktion och individuellt alternativ.

Än sen då? Resultat och reflektioner från Skolinspektionens granskning av introduktionsprogrammen yrkesintroduktion och individuellt alternativ. Än sen då? Resultat och reflektioner från Skolinspektionens granskning av introduktionsprogrammen yrkesintroduktion och individuellt alternativ. Prop. 2009/10:165 (inför ny skollag) Utdrag ur propositionen:

Läs mer

Kartläggning av målgruppen

Kartläggning av målgruppen Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen 1 Innehåll Antal unga som inte fullföljer gymnasiet... 3 Antal unga inom aktivitetsansvaret... 3 Antal unga som uppbär försörjningsstöd... 3 Antal unga som har timanställning

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Bilaga 1. Rapport. 2013-03-21 Dnr 400-2011:3033. Rapport. efter kvalitetsgranskning av studie- och yrkesvägledningen

Bilaga 1. Rapport. 2013-03-21 Dnr 400-2011:3033. Rapport. efter kvalitetsgranskning av studie- och yrkesvägledningen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av studie- och yrkesvägledningen vid Ydreskolan i Ydre kommun 1 (14) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Ydreskolan Resultat Syfte och frågeställningar Metod och

Läs mer

Entris 2.0. 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16

Entris 2.0. 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Entris 2.0 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Mål: Kvalitetsutveckling av SYV & SSA Gemensam kunskapsbas för SYV, styrdokument & Skolinspektionen Roller/ansvar Kvalitet

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Bilder från fotofinnaren.se

Bilder från fotofinnaren.se Bilder från fotofinnaren.se Läroplanen inför gymnasievalet: Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den

Läs mer

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning stockholm.se 1 Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Ur Grimstaskolans arbetsplan: Vi behöver motverka

Läs mer

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Yrkesutbildningens år Yrkes SM i Malmö 11-13 maj 2016 Euroskills2016 i Göteborg Fritidshem och förskola

Läs mer

2011-11-16 ELEVINFORMATION

2011-11-16 ELEVINFORMATION 2011-11-16 ELEVINFORMATION INTRODUKTIONSPROGRAM Läsåret 2011/2012 ÖDESHÖGS GYMNASIESKOLA LÄSÅRET 2011/2012 ELEVINFORMATION Behöver du förstärka ämneskunskaperna för att kunna börja ett nationellt program?

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2010 1 2 Välkommen till CSN I den här broschyren kan du läsa om studiemedel för studier i Sverige. Studiemedel är pengar du kan söka för att studera. En del av pengarna är bidrag

Läs mer

Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon

Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon Robert Studie- och yrkesvägledare Presentation Planering HT 2015- VT 2016 Gymnasiet Meritpoäng Att hjälpa till i elevens-val Syv-

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant?

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Lärdomar Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Handledare stötta varandra, utbildade handledare. Det är viktigt att handledarena förstår sig på och tar hand om ungdomarna när de kommer på

Läs mer

Kursplan för Gamemaker Luleå Sunderby Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600

Kursplan för Gamemaker Luleå Sunderby Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600 Kursplan för Gamemaker Luleå Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600 Gamemaker Luleå är en 39-veckors folkhögskoleutbildning i spelutveckling (distans, halvtid med några platsträffar per

Läs mer

Lokal arbetsplan för SYO-verksamheten på Ekebyhovsko

Lokal arbetsplan för SYO-verksamheten på Ekebyhovsko Lokal arbetsplan Studie- och yrkesorientering 2013-2014 Ekebyhovskolan Lokal arbetsplan för SYO-verksamheten på Ekebyhovsko Skriftliga styrdokument/utgångspunkter: Skollagen 10 Kap. 2 Grundskolan ska ge

Läs mer

ABF Stockholm. Vuxenutbildning - Våren 2010

ABF Stockholm. Vuxenutbildning - Våren 2010 Vuxenutbildning - Våren svar, % Normer och värden 1. Jag känner mig trygg i min skola/utbildning. 0 1 2,,0,, 2. Jag behandlas bra av mina studiekamrater. 1 21 1 1,,. Lärarna bemöter mig på ett positivt

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget:

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: PRAOBLANKETT Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på i Staffanstorp Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: Namn: klass: Telefon: E-post: Vårdnadshavare: Telefon vårdnadshavare: Detta

Läs mer

Hjälp@välja.nu. Ett material skapat för Dig som ska välja gymnasieprogram. Skapat av. Therese Gustafsson Studie- och yrkesvägledare

Hjälp@välja.nu. Ett material skapat för Dig som ska välja gymnasieprogram. Skapat av. Therese Gustafsson Studie- och yrkesvägledare Hjälp@välja.nu Ett material skapat för Dig som ska välja gymnasieprogram 1 Innehållsförteckning Hur ska man tänka? Sid 3-4 Fakta Sid 5 Behörighetskrav Sid 6 obehörig? Betyg Sid 7 Urval och fördelning av

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Sunne kommun . Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning i snäv bemärkelse är den personliga vägledningen genom vägledningssamtal individuellt och

Läs mer

EE El- och energiprogrammet Inriktning Elteknik

EE El- och energiprogrammet Inriktning Elteknik EE El- och energiprogrammet Inriktning Elteknik INDIVIDUELLA VAL inför 2016/2017 Individuellt val a k 1 - infö r 2016/2017 Nu är det dags att göra individuella val inför årskurs 2 och 3! Hur mycket ska

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG HUND

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG HUND Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG HUND Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv under

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Innehållsförteckning 1. Övergripande arbete 2. Aktiviteter för årskurs 7 3. Aktiviteter för årskurs 8 4. Aktiviteter för årskurs 9 6. Utvecklingsarbete

Läs mer

Välkomna till. Hösten 2013

Välkomna till. Hösten 2013 Välkomna till Hösten 2013 Här är jag Mål = Drömyrket! Hit ska jag Syv-schema Början av oktober Mitten av oktober Mitten av oktober V45, 7 november gymnasieinfo och broschyr föräldrainformation påbörjar

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN LINDESKOLAN VECKA 6

MEDDELANDE FRÅN LINDESKOLAN VECKA 6 MEDDELANDE FRÅN LINDESKOLAN VECKA 6 OBS! Manusstopp inför varje nummer är onsdag kl 10.00 Kristina Jilke 1 Skola utan gränser Nu har vi bildat gruppen och de som anmält sig men inte är med kan ses som

Läs mer

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2015-11-16 REMISSYTTRANDE Från Stockholms studentkårers centralorganisation En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Sammanfattning Synpunkter

Läs mer

gymnasiedagarna - framtid och yrke

gymnasiedagarna - framtid och yrke www.helsingborg.se/gymnasie8 www.skanegy.se familjen helsingborg gymnasiedagarna - framtid och yrke 27 28 april i helsingborg B- och C-hallen i Helsingborg Arena Ingång via B-hallen Onsdag: elever årskurs

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens.

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens. 1 Nyckeltal 2 Bakgrundsfrågor 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare 4 Måluppfyllelse och kvalitet 5 Kunskaper och kompetens 6 Vägledning 7 Samverkan 8 Företagande, entreprenörskap och eget företagande

Läs mer

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser)

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser) På Komvux i Burlöv har vi kontinuerligt intag så du kan ansöka till en kurs när som helst under året. Studie- och yrkesvägledaren och läraren bestämmer när du kan starta dina studier, oftast inom ett par

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Värsta möjligheten Den röda SYV-tråden VÄRSTA MÖJLIGHETEN. Den röda SYV-tråden. Åk 9. Åk 7

Värsta möjligheten Den röda SYV-tråden VÄRSTA MÖJLIGHETEN. Den röda SYV-tråden. Åk 9. Åk 7 VÄRSTA MÖJLIGHETEN Den röda SYV-tråden Åk 9 Åk 7 1. Inledning s 3 2. Styrdokument s 5 3. Definition av vägledning s 8 4. Minsta gemensamma nämnare för elever i Växjö kommun s 10 5. Mål att uppnå s 11 6.

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Välkommen till Lärvux

Välkommen till Lärvux 2016-01-22 Välkommen till Lärvux Särskild utbildning för vuxna Vill du ha kunskaper som hjälper dig i vardagen och arbetslivet? Lärvux i Sigtuna kommun välkomnar dig som har en utvecklingsstörning eller

Läs mer

Välkommen till. Läsåret 2012-2013

Välkommen till. Läsåret 2012-2013 Välkommen till Läsåret 2012-2013 Augusti 2012 2 Vi hälsar elever och föräldrar varmt välkomna till Rosenholmskolan, läsåret 2012-2013 Vår placering på Telenor Arena Karlskrona, med vacker natur och fantastiska

Läs mer

välkomnar till studier

välkomnar till studier Vuxenutbildningen välkomnar till studier på grundläggande och gymnasial teoretisk nivå vårterminen 2016 Innehåll Värdegrund och målsättningar... 1 Uppföljning av studieresultat... 2 Reservintagning...

Läs mer

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016.

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Kommunerna kunde ansöka om statsbidrag för Komvux under hösten 2015, avseende bidragsåret

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar Projektarbete i gymnasieskolan Elevens frågor och svar Anders Danell och Mats Eriksson, Katedralskolan 2002 Innehåll 1. VILKET SYFTE HAR DET HÄR HÄFTET?... 3 2. VILKET SYFTE HAR GYMNASIESKOLANS PROJEKTARBETE?...

Läs mer

Sammanfattning 2015:3

Sammanfattning 2015:3 Sammanfattning Arbetslösheten bland svenska ungdomar har under de senaste åren varit hög. Detta har gått hand i hand både med ett stort medialt intresse och många ekonomisk-politiska insatser med fokus

Läs mer

HUNDENS HUS KURSPROGRAM !!! STOCKHOLM HÖSTTERMINEN 2014 P Å RÄTT KURS MED

HUNDENS HUS KURSPROGRAM !!! STOCKHOLM HÖSTTERMINEN 2014 P Å RÄTT KURS MED KURSPROGRAM STOCKHOLM HÖSTTERMINEN 2014 P Å RÄTT KURS MED HUNDENS HUS, Årsta e-post: tel: 08-29 17 74 Hundens Hus kursprogram PUPPY PARTY Informationskväll för dig som ska eller har skaffat valp Gratis,

Läs mer

Mål och riktlinjer för. Studie- och yrkesvägledning. Välkommaskolan

Mål och riktlinjer för. Studie- och yrkesvägledning. Välkommaskolan Mål och riktlinjer för Studie- och yrkesvägledning på Välkommaskolan Alla vinner på väl underbyggda val! Sammanställt av Erika Larsson och Ulla Wallgren Studie- och yrkesvägledare vid Välkommaskolan utifrån

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Beslutsprocesser. Jag. Alternativ. Gymnasievalet

Beslutsprocesser. Jag. Alternativ. Gymnasievalet Beslutsprocesser Jag Gymnasievalet Nu Alternativ Definitivt besked 1 okt. IDROTT Gymnasiedagarna 13-15 okt Niornas gymnasiedag 11 nov 15 dec första dagen för att lägga in val Gymnasieskolorna Öppet Hus

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Österbottens arbets- och näringsbyrå. TE-tjänster för unga

Österbottens arbets- och näringsbyrå. TE-tjänster för unga Österbottens arbets- och näringsbyrå TE-tjänster för unga 2(10) Innehåll Innehåll 2 Hej studiehandledare! 3 Ungdomsgarantin vid TE-tjänster 3 Hjälp med yrkesval, sökande till utbildning och sysselsättning

Läs mer

Blackebergs gymnasium

Blackebergs gymnasium Nästa: Kina Praktik i Kina För att ge eleverna på Stockholm stads gymnasieskolor en så bra utbildning som möjligt har en satsning genomförts de senaste två åren: Gymnasieskolorna har kraftigt utökat sitt

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Program. Framtidsdagen 23 mars 2011

Program. Framtidsdagen 23 mars 2011 Program Framtidsdagen 23 mars 2011 Välkommen till Framtidsdagen 2011! Så har det blivit dags igen för årets kunskaps- och inspirationstillfälle om högre studier, yrke och arbetsmarknad. Besök vår minimässa

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning För elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och komvux Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Vad är studie- och

Läs mer

Elev och Föräldrainformation inför prao, praktisk arbetslivs orientering.

Elev och Föräldrainformation inför prao, praktisk arbetslivs orientering. Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning Elev och Föräldrainformation inför prao, praktisk arbetslivs orientering. På söker eleverna själva PRAO-platser. Vi tycker det är en bra träning inför senare kontakter

Läs mer

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande TÄRNA FOLKHÖGSKOLA Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande 2009-09-18 - 2 - Innehåll Bakgrund... - 3 - Syfte... - 4 - Metod... - 4 - Fakta... - 5 - Resultat... - 7 - Diskussion... - 9 - Referenser...-

Läs mer

Temavecka det mångkulturella samhället

Temavecka det mångkulturella samhället Temavecka det mångkulturella samhället Temasida Temavecka Mångkulturella samhället handledning Inledning Handledningen... vänder sig till dig som vill göra en temavecka med hjälp av vår temasida om det

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst? Att välja

Läs mer

ULLVITRYCKET 2015-2016 Vecka 8 22/2-28/2

ULLVITRYCKET 2015-2016 Vecka 8 22/2-28/2 ULLVITRYCKET 2015-2016 Vecka 8 22/2-28/2 VECKA 9 SPORTLOV Mån 22/2 Tis 23/2 Ons 24/2 Tors 25/2 Fre 26/2 Ugnsstekt falukorv & potatismos Fiskgratäng med spenat & soltorkade tomater, potatis Grekisk potatisgratäng

Läs mer

HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE

HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE 1(5) HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE Miljöarbetet på Högskolan i Gävle startade 1996. Högskolestyrelsen beslutade 2001-12-07 att Högskolan i Gävle ska under perioden 2002- ta fram ett miljöledningssystem

Läs mer

Fullföljt gymnasium viktigt för unga på arbetsmarknaden

Fullföljt gymnasium viktigt för unga på arbetsmarknaden PRESSMEDDELANDE 2014-10-02 Från Skolverkets hemsida www.skolverket.se Fullföljt gymnasium viktigt för unga på arbetsmarknaden 75 procent av ungdomarna som har fått slutbetyg med behörighet till högskolan

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Alexandra Huldén, Studie- och yrkesvägledare (SYV) alexandra.hulden@uddevalla.se 0522-697202

Alexandra Huldén, Studie- och yrkesvägledare (SYV) alexandra.hulden@uddevalla.se 0522-697202 Alexandra Huldén, Studie- och yrkesvägledare (SYV) alexandra.hulden@uddevalla.se 0522-697202 SYV arbetet på skolan hösten 2012: Gymnasieinformation och workshop 2 lektionstimmar åk.9 v.42-45 Föräldramöte

Läs mer

Skolundersökning 2009 Gymnasieskolan årskurs 2. Kunskapsgymnasiet, Globen. På uppdrag av Stockholms stads utbildningsförvaltning

Skolundersökning 2009 Gymnasieskolan årskurs 2. Kunskapsgymnasiet, Globen. På uppdrag av Stockholms stads utbildningsförvaltning Skolundersökning 00 Gymnasieskolan årskurs På uppdrag av Stockholms stads utbildningsförvaltning Syften: Att mäta den upplevda kvaliteten i stadens pedagogiska verksamheter. Att vara ett underlag för stadens

Läs mer

PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 9

PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 9 Töreboda kommun PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 9 Eleverna skall få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De skall också få underlag för att välja fortsatt utbildning.

Läs mer

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan, kommunen och Stockholms län som helhet inom respektive årskurs.

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan, kommunen och Stockholms län som helhet inom respektive årskurs. Enkät i gymnasiet Undersökning genomförd våren 2014 i åk 2 Stockholms län Young Business Creatives- YBC Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är uppdelade efter de olika frågeområdena;

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa

Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner och betygskriterier. Utbildningarna är fyraåriga och trots att

Läs mer

Sammanställning av politisk information kring lärarlegitimationen

Sammanställning av politisk information kring lärarlegitimationen Sammanställning av politisk information kring lärarlegitimationen Ny legitimation skapar kaos I januari 2012 började reglerna för introduktionsår gälla alla nyutbildade lärare. För att bli legitimerad

Läs mer