Österbottens arbets- och näringsbyrå. TE-tjänster för unga

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Österbottens arbets- och näringsbyrå. TE-tjänster för unga"

Transkript

1 Österbottens arbets- och näringsbyrå TE-tjänster för unga

2 2(10) Innehåll Innehåll 2 Hej studiehandledare! 3 Ungdomsgarantin vid TE-tjänster 3 Hjälp med yrkesval, sökande till utbildning och sysselsättning 4 Webbtjänster och nyttiga länkar 4 Telefontjänster 5 I arbete! Var hittar man en arbetsplats? 5 Tips för sommarjobbsökning 6 TE-tjänster för ungdomar och vuxna 6 Tips och ytterligare information 10 Österbottens TE-byrå 10

3 3(10) Hej studiehandledare! Vi på arbets- och näringsbyrån (TE-byrån) har under de senaste åren varit med i ett stort virrvarr när en ny organisation och nya verksamhetssätt har inletts. Vi är nuförtiden en och samma Österbottens arbets- och näringsbyrå, dit hör verksamhetsställena i Karleby, Kaustby, Jakobstad och Vasa. I Sydösterbotten betjänar vi jobbsökande via samservicen. Vårt mål är att erbjuda allt mångsidigare och tydligare tjänster för våra person- och företagskunder. Vid arbets- och näringstjänster (TE-tjänster) fäster vi uppmärksamhet vid det individuella servicebehovet som våra kunder har. Detta betyder att vi koncentrerar oss på att stöda snabb sysselsättning av våra kunder, att förbättra tillgången till kunnig arbetskraft för att trygga företagens verksamhetsförutsättningar. Vi samarbetar med läroanstalter och andra samarbetspartners bl.a. för att genomföra ungdomsgarantin. Informativa tjänster kommer allt mera att övergå till flerkanalsservice och elektroniska tjänster eftersom vi vill rikta våra kundbetjäningsresurser till personlig kundbetjäning. Därför har vi till ditt förfogande utarbetat denna broschyr med de viktigaste sakerna som gäller ungdomar och TE-tjänster. Vi önskar att du har nytta av broschyren och kan använda den när du berättar om TE-tjänster åt ungdomar. Vi önskar Dig kraft i vardagen och i ditt viktiga arbete med framtidens vuxna! Ungdomsgarantin vid TE-tjänster Ungdomsgarantin gäller alla ungdomar under 25 år som saknar utbildning eller arbete samt alla nyutexaminerade ungdomar som är under 30 år. Målet med ungdomsgarantin är att skapa realistiska möjligheter att avlägga examen efter grundskolenivå för ungdomar och att bli sysselsatta. Samtidigt fäster man uppmärksamhet vid att den unga personen inte är utan aktiviteter för lång tid. Målet är därigenom också att undvika marginalisering. Målet med utbildningsgarantin är att varje person som gått ut grundskolan garanteras en plats i gymnasiet, yrkesläroanstalt, läroavtal, arbetsverkstad, rehabilitering eller på ett annat sätt. Avsikten med Kompetensprogrammet för unga vuxna är att erbjuda unga under 30 år som saknar utbildning, en möjlighet att avlägga yrkesexamen eller en del av den. Genomförandet av Ungdomsgarantin förutsätter samarbete med olika parter, och där är TEtjänsterna aktivt med. Hur fås ungdomsgarantin fram vid TE-tjänsterna? Vår uppgift är att tillsammans med den unga personen utarbeta en sysselsättningsplan utgående från den unga personens servicebehov. Planen innehåller åtgärder eller TE-tjänster som främjar den ungas sysselsättning eller sökande till utbildning. Den ungas plan kontrolleras med jämna mellanrum enligt behov. Den unga personen ges också distansuppgifter genom vilka man främjar genomförandet av planen.

4 4(10) Hjälp med yrkesval, sökande till utbildning och sysselsättning Yrkesvalet är en viktig fråga i den unga personens liv, hjälp och information för det kan fås via olika kanaler. Webb- och telefontjänster vid TE-tjänsterna ger stöd, när den unga personen funderar på sin egen utbildningsstig. Webbtjänster och nyttiga länkar På webben hittar man mycket hjälp med yrkesval och ansökning till utbildning. Det lönar sig att bekanta sig med följande webbsidor: Med hjälp av uppgifterna i AVO-yrkesvalsprogrammet kan den unga personen bedöma sina intressen och sina egenskaper i förhållande till arbete och olika yrken. AVOyrkesvalsprogrammet ger enligt den ungas svar förslag till yrken som skulle passa. Programmets resultat om lämpliga yrken kan man utnyttja på många olika sätt. Den unga personen kan till exempel fundera på, vilka likheter det finns i arbetsbeskrivningar för de yrken som programmet föreslagit. Programmet hittar man under adressen Anvisningar i hur man använder AVO-programmet ger speakern Heikki Paasonen under adressen I uppgiftskorgen hittar man uppgifter som kan hjälpa till med karriärplaneringen. Med hjälp av olika uppgifter kan man utforska sig själv och sin situation. Uppgifterna hittar man under adressen Fundera på dina målsättningar. Det är ofta svårt att formulera sina målsättningar det tycks inte finnas alternativ eller så är de för många. Man kan träffa rätt även av en slump, men oftast når man bättre resultat när man vet vart man siktar. Strukturell uppgift för målsättningar: YrkesInfo är en webbtjänst som erbjuder information om yrken och branscher. Beskrivningar över yrkesbranscher och yrkesbeskrivningar, intervjuer av olika personer som arbetar i olika yrken och karriärhistorier samt artiklar som är förknippade med arbetslivet finns på YrkesInfo. YrkesInfo är avsedd för alla som vill ha information t.ex. för att jämföra olika yrken och branscher eller som stöd för yrkesval eller karriärplanering. Studieinfo innehåller information om examina, yrken samt studier vid olika läroanstalter. Via den kan man hitta utbildningsalternativ och söka till dem CIMO är en expert- och serviceorganisation inom internationell mobilitet och internationellt samarbete. På CIMOs webbsidor hittar man information om praktik-, utbytes- och stipendieprogram samt andra internationaliseringsmöjligheter.

5 5(10) Telefontjänster Jobblinjens utbildningsrådgivning Vår riksomfattande telefontjänst Jobblinjens utbildningsrådgivning ger anvisningar per telefon i frågor som gäller utbildning och studier. Telefontjänsten är avsedd för alla som är intresserade av utbildning. Utbildningsrådgivningens telefontjänst betjänar må fre kl på nummer Frågor kan också skickas per e-post under adressen På Utbildningsrådgivningens Facebook-sidor hittar man aktuell information om utbildningsärenden, såsom om studiemöjligheter i Finland och utomlands, om att söka sig till utbildning, om finansiering av studierna samt om olika branscher och yrken. På Facebooksidorna kan man också presentera frågor och delta i diskussionen under adressen Sidorna finns tillsvidare endast på finska. Jobblinjens Karriärvägledning Jobblinjens karriärvägledning, vid vår riksomfattande telefontjänst, hjälper i ärenden som har med karriär- och yrkesvägledning att göra samt i yrkesvalssituationer som kräver snabba lösningar, såsom under utbildningens ansökningstider eller när man funderar på resultaten av karriärplaneringsuppgifter ( På karriärvägledningens servicenummer svarar en psykolog som med den unga personen för ett vägledningssamtal. Man kommer vid behov överens med den unga personen om fortsatta vägledningstider med samma psykolog genom tidsbeställning. Telefontjänsten för riksomfattande karriärvägledning fungerar utan tidsbeställning, och den betjänar på måndagar och torsdagar kl på nummer Från Jobblinjens karriärvägledning kan man också reservera tid och då ringer psykologen till kunden. Tiden kan reserveras per e-post eller genom att ringa till Jobblinjens utbildningsrådgivning. Karriärvägledning erbjuds tillsvidare endast på finska. Personalen vid Jobblinjens karriärvägledning upprätthåller en blogg som innehåller aktuella saker om utbildning och arbetsliv: I arbete! Var hittar man en arbetsplats? När tiden närmar sig att man blir färdig för ett yrke, är det dags att börja söka jobb. Det viktigaste är att vara aktiv och söka arbetsplatser redan i god tid före utexamineringen. För att hitta en arbetsplats lönar det sig att utnyttja många olika jobbsökarkanaler. Jobb kan man hitta på webben ( via släktingar eller bekanta, på företagens hemsidor, från en tidningsannons, genom att direkt kontakta en arbetsgivare, via sociala medier eller den arbetsplats där man jobbade under PRAO-perioden. Metoderna för att hitta en arbetsplats varierar. CV-netti är TE-tjänsternas webbservice där arbetsgivare och arbetssökande träffas: Jobbsökanden kan på CV-netti göra en presentation av sig själv och en jobbansökan, som kan ses av tusentals arbetsgivare. När arbetsgivaren lägger ut en arbetsplats på webbtjänsten, så får arbetsgivaren en lista över de arbetssökande med motsvarande yrke och ort som har lagt ut sin presentation i CV-netti. Information om jobbsökning och om arbetsförhållandena för de unga får man på TE-tjänsternas webbsidor ( -> För arbetssökande samt Unga).

6 6(10) Lediga arbetsplatser i Europa finns under adress > Töitä ja tekijöitä Euroopasta EURES. På Österbottens TE-byrås hemsidor osterbotten > Vår kundservice > Unga hittar man Till arbete -guiden för unga personer. Guiden innehåller grundläggande anvisningar för jobbsökning, information för att utarbeta en fungerande CV och arbetsplatsansökan samt tips för att lyckas vid arbetsintervjun. Tips för sökning av sommarjobb Det viktiga när man söker sommarjobb är att vara aktiv och att söka arbetsplatser i god tid eftersom annonser om sommarjobb börjar komma redan i början av året. Vanligen fortsätter annonseringen om sommarjobb långt inpå våren, så det är inte omöjligt att få ett sommarjobb ännu i april-maj, men möjligheterna minskar mot sommaren. Sommarjobb hittar man under TE-tjänsters Lediga jobb tjänst på sidorna (sökfaktor Sommarjobb under Arbetets varaktighet). Städer, kommuner och församlingar är som känt stora arbetsgivare på sommarjobbsmarknaden. Sommarjobb som kommunerna erbjuder hittar man bäst på kommunernas hemsidor. När man avlönar personer under 18 år måste man följa vissa regler, information om dessa fås både från arbets- och näringsministeriet ( -> Arbetslagstiftning -> Arbetsavtal och anställningsförhållande -> Unga arbetstagare) och arbetarskyddsförvaltningens sidor ( För ungdomar i åldern år som vill sommarjobba i Norden, finns ett eget Nordjobb - utbytesprogram. Ansökningstiden pågår till slutet av maj. Ytterligare information om Nordjobbutbytesprogrammet hittar man under adressen TE-tjänster för ungdomar och vuxna Om en ung person inte kommer in till utbildning eller inte hittar ett arbete utan blir arbetslös efter att ha utexaminerats, omfattas personen av våra tjänster genom att anmäla sig som jobbsökarkund under adressen (ytterligare information om hur man anmäler sig som arbetssökande: > För arbetssökande > Om du blir arbetslös). Sakkunniga inom ungdomstjänsten hjälper den unga personen med sysselsättningen eller att hitta en utbildningsplats. De ungas service Tillsammans med en ansvarig sakkunnig planerar den unga personen sin sysselsättning utgående från sina egna utgångspunkter. Den unga kan behöva utbildning, yrkesvägledning, karriärplanering, arbetsprövning eller någon annan tjänst från arbets- och näringsbyrån för att

7 7(10) sysselsättas, som den sakkunniga tillsammans med den unga personen anser vara viktig för att nå den unga personens yrkesmässiga mål. Ibland kan sysselsättning av en ung person kräva mera omfattande stöd från flera olika yrkesmänniskor. Då arbetar våra sakkunniga med andra samarbetspartners. De ungas service ger information om utbildningsmöjligheter, om arbetsplatser som finns och om det hur det lönar sig att söka till dem. Arbetsmarknadsstödet är ett ekonomiskt stöd som är avsett för personer som kommer ut på arbetsmarknaden för första gången. Rätt till arbetsmarknadsstöd uppstår tidigast den dag då den unga personen anmäler sig på TE-byrån. En person under 17 år har inte rätt till arbetsmarknadsstöd. Om en 17-åring inte har utbildning som ger yrkesfärdigheter, kan arbetsmarknadsstöd betalas åt personen endast för den tid då personen deltar i en tjänst som främjar sysselsättningen. Skyldigheten att söka sig till utbildning som ger yrkesmässiga färdigheter gäller också ungdomar som ansöker om arbetslöshetsdagpenning. Bestämmelserna som gäller när man mister och får tillbaka rätten till arbetsmarknadsstödet gäller också arbetslöshetsdagpenning. Rätt till arbetsmarknadsstöd och bibehållande av den rätten förpliktigar den unga personen att årligen söka till yrkesmässig utbildning. En ung person under 25 år som inte har yrkesexamen efter grundskola eller gymnasium måste på våren söka till minst två utbildningar som leder till examen som ger yrkesfärdigheter och vilkas ansökningskriterier den unga personen uppfyller. En ung person som gått ut grundskolan kan också söka till allmänbildande gymnasiestudier vars lärokurser omfattar minst 75 kurser. Vårens abiturient bör redan samma vår söka till utbildning som inleds på hösten och ger yrkesfärdigheter. Ytterliga information: Yrkesvalspsykolog och karriärvägledning Psykolog hjälper kunden att hitta lösningar i frågor som gäller yrkesvägledning, arbete eller utbildning. Psykologen utreder kundens förutsättningar, mål och alternativ i utbildning och i arbetslivet. Karriärträning Målsättningen med karriärträningen är att hjälpa den unga personen att klargöra sina yrkesvalsoch karriäralternativ. I träningen används funktionella metoder för att klargöra karriärplanerna och man arbetar även i grupp. I karriärträningen bekantar man sig med olika utbildningsmöjligheter, branscher och yrken och utreder hur de lämpar sig för den unga personen. Under träningen kartlägger den unga personen tillsammans med den sakkunniga sin egen situation, sina yrkesmässiga intressen och kompetens, och på basis av dem försöker man hitta lämpliga stigar till arbetslivet. Under träningen bekantar man sig också med företagande som ett sysselsättningsalternativ och man går igenom de egenskaper och allmänna färdigheter som behövs i arbetslivet. Målet är att efter karriärträningen har den unga personen genomförbar utbildningsplan där personens mål på lång sikt är att hitta sin egen plats i arbetslivet. Karriärträningen varar högst 40 dagar. Yrkesmässig arbetskraftsutbildning Arbetskraftsutbildning är huvudsakligen grund-, fortsättnings- och kompletterande utbildning som främjar de yrkesmässiga färdigheterna. Till den söker man elektroniskt via TE-byråns hemsidor Arbetskraftsutbildning är i första hand avsedd för arbetslösa arbetssökande och personer som hotas av arbetslöshet, som fyllt 20 år. Största delen av

8 8(10) arbetskraftsutbildningen leder till examen. Utbildning ordnas också som arbetskraftsutbildning för de som planerar starta egen företagsverksamhet. Jobbsökarträning I jobbsökarträningen får den unga personen stöd och vägledning för att söka arbete. I träningen lär man sig i grupp att söka arbete. Under träningen bekantar sig personerna med jobbsökningsprocessen och lär sig att använda jobbsökarkanaler. Målsättningen är att personens jobbsökarförmåga och färdigheter att självmant söka jobb förbättras och att man lär sig att omfattande bedöma olika arbetsplatsalternativ utgående från sin egen jobbsökningssynvinkel. Jobbsökarträningen varar 5 20 dagar. Arbetsträning Arbetstränaren hjälper personligen med sökandet av en arbetsplats. Den unga personen hittar och lyfter fram sin kompetens och sina starka sidor på arbetsmarknaden med arbetstränarens hjälp. Av arbetstränaren får personen stöd för att söka en arbetsplats och att utarbeta en arbetsansökan, att förbereda sig inför en arbetsplatsintervju och att ingå ett arbetsavtal. Arbetsprövning Åt en ung person som inte har yrkesmässig utbildning och som omfattas av ungdomsgarantin, kan TE-byrån ordna arbetsprövning. Arbetsprövning är en tjänst som används för att klargöra den unga personens yrkesvals- och karriäralternativ och för att stöda återkomsten till arbetsmarknaden. Med hjälp av arbetsprövningen får personen prova på den bransch eller det yrke han/hon har haft i planerna, på en riktig arbetsplats och reda ut om det intresserar honom/henne. Med hjälp av arbetsprövningen kan man också reda ut om företagande skulle vara ett lämpligt alternativ för den unga personen. Målsättningen är att personen hittar sin egen bransch eller sitt yrke och söker till antingen yrkesutbildning eller läroavtalsutbildning. Arbetsprövningen är inte avsedd som de nyutexaminerades serviceform. Sysselsättning av ungdomar som avlagt yrkesutbildning stöds i första hand genom personlig arbetsförmedling, jobbsökarträning och genom lönesubvention som beviljas som rekryteringsstöd, genom ett så kallat Sanssi-kort. Utbildningsprövning Utbildningsprövning är TE-byråns tjänst där den unga personen kan bekanta sig med den utbildningsbransch och läroanstalt dit han/hon eventuellt söker. Genom utbildningsprövningen kan den unga personen klargöra sin lämplighet för branschen eller utbildningen i fråga. Under utbildningsprövningen kan personen försäkra sig om sin motivation och om sina förutsättningar för att studera vid en viss läroanstalt. Under utbildningsprövningen bekantar sig den unga personen med utbildningsbranschen, kraven som branschen och yrket har samt utbildningens innehåll. Dessutom är den unga personen med på lektionerna och följer undervisningen och diskuterar med lärare och studiehandledare. Den unga personens arbets- och funktionsförmåga bedöms i förhållande till val av utbildningsbransch och med förutsättningarna att fungera i yrket. TE-byrån överenskommer med läroanstalten om ordnandet av utbildningsprövningen med läroanstalten. Arbetsverkstadsverksamhet Avsikten med arbetsverkstäder för unga är att erbjuda verksamhet som stöder den unga personens sociala tillväxt, stärker livskompetensen, förhindrar marginalisering och vägleder den unga till utbildning och till arbetsmarknaden. På arbetsverkstäder kan ungdomarna göra praktikoch beställningsarbeten samt utveckla sitt eget kunnande. Arbetserfarenheten förbättrar personens möjligheter att inleda studier och de yrkesmässiga färdigheterna utvecklas. Dessutom utvecklas den unga personens färdigheter och kompetens inom verkstadens specialområde. I mån av möjlighet kan arbetsverkstaden erbjuda TE-byråns tjänster, såsom

9 9(10) lönesubventionerat arbete, arbetsprövningsplats eller möjlighet till karriärträning. Verkstäderna är vanligen avsedda för arbetslösa ungdomar under 25 år. Ansökningsförfarande, åldersgränser och inträdeskrav varierar beroende på den unga personens hemkommun, men ofta söker man sig till arbetsverkstaden via TE-byrån. Ytterligare information om arbetsverkstäder hittar man på webbsidorna för den unga personens hemstad eller -kommun. Ungdomarnas lönesubvention Sanssi Lönesubvention används som hjälp i sysselsättningen av unga personer. Den främjar personens möjligheter att få arbete och arbetserfarenhet eftersom lönesubvention som betalas åt arbetsgivaren kompenserar den unga nyutexaminerade personens, som inte ännu har arbetserfarenhet inom branschen, lägre produktivitet. Sanssi-kortet är en sysselsättningssedel som TE-byrån beviljar och det kan beviljas för en arbetslös arbetssökande som är under 30 år. Sedeln bevisar åt arbetsgivaren att man har kommit överens med ungdomen om beviljandet av lönesubvention. Om den unga personen är utan yrkesutbildning strävar man i första hand till att hitta en stig till arbetslivet via yrkesutbildning. Då kan lönesubvention komma i fråga speciellt då den unga personen tänker utbilda sig till ett yrke genom läroavtalsutbildning. Ytterligare information om lönesubvention för ungdomar får man under adressen Österbottens TE-byrå riktar år 2016 lönesubventionsanslagen till ungdomar under 30 år som utexaminerats till ett yrke under senaste år, ytterligare information: Startpeng för en ung företagare i inledningsskedet En ung person som har en bra affärsidé och företagarfärdigheter kan få startpeng för att starta eget. Startpeng är stöd med vilket man främjar uppkomsten av ny företagsverksamhet och sysselsättning. Startpeng är avsedd för att stöda inkomsten för en företagare i inledningsskedet och den betalas så länge som man bedömer att stabiliseringen av företagsverksamheten varar, dock högst för 18 månader. Förutsättningen för att erhålla startpeng är att företagsamheten sker i huvudsyssla, det finns tillräckliga färdigheter för den tilltänkta företagsverksamheten, företaget har möjligheter till lönande affärsverksamhet och att stödet anses vara nödvändigt med tanke på företagarens inkomst. Från TE-byrån får man information om utbildningsmöjligheter för blivande företagare.

10 10(10) Tips och ytterligare information TE-tjänsternas webbsidor: Webbtjänsten e-tjänster: anmäl som arbetssökande meddela om ändringar CV-netti egen sysselsättningsplan kontaktkanal i kontakttaganden Riksomfattande telefontjänster - Jobblinjen för personkunder tfn : information om TE-tjänster eller vägledning i hur webbtjänster används - Jobblinjens utbildningsrådgivning tfn : När du vill ha vägledning i frågor som gäller studier, finansiering av studier samt information om olika yrken och utbildningar som leder till dem - Jobblinjens karriärplanering (finskspråkig) tfn : Ring eller reservera tid, när du behöver hjälp med karriär- eller yrkesvägledningsärenden eller i arbets- eller studieproblem - Jobblinjens rådgivning i frågor som berör utkomstskydd för arbetslösa tfn : Du kan ta kontakt när du behöver information om hur man ansöker om arbetslöshetsförmåner och information om de arbetskraftspolitiska förutsättningarna för att få förmåner. - Företagsfinlands telefontjänst tfn : Ta kontakt när du behöver råd om att starta företag eller information om offentliga företags- och arbetsgivartjänster relaterade till företagsverksamhet. Öppettider för Jobblinjens servicenummer och ytterligare information: Österbottens TE-byrå Österbottens TE-byrås tjänster för unga personer: > Vår kundservice > Unga Telefonservice för personkunder tfn Facebook-sidor:

Stig in i arbetslivet

Stig in i arbetslivet Stig in i arbetslivet te-tjanster.fi Stig in i arbetslivet, TE-tjänsterna är tillgängliga för dig Söker du arbete? Vill du byta din nuvarande arbetsplats mot en du gillar bättre? Undrar du hur du kan vidareutbilda

Läs mer

NUOVE-projektet och de nya formerna av informations-, rådgivnings- och vägledningstjänster 15.4.2010

NUOVE-projektet och de nya formerna av informations-, rådgivnings- och vägledningstjänster 15.4.2010 ESF/Handlingslinje 3/Riksomfattande utvecklingsprogram: Ökad träffsäkerhet och efterfrågeorientering i vuxenstudier genom utveckling av informations-, rådgivnings- och vägledningstjänsterna 2008 2013 NUOVE-projektet

Läs mer

Nya former av informations-, rådgivningsoch vägledningstjänster i Finland. Kai Koivumäki Arbets- och näringsministeriet kai.koivumaki@tem.

Nya former av informations-, rådgivningsoch vägledningstjänster i Finland. Kai Koivumäki Arbets- och näringsministeriet kai.koivumaki@tem. Nya former av informations-, rådgivningsoch vägledningstjänster i Finland Kai Koivumäki Arbets- och näringsministeriet kai.koivumaki@tem.fi Utbildnings- och yrkesinformationstjänst vid arbets- och näringsbyrån

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER Pidä työnhaku voimassa Asioi kanssamme verkossa: Ilmoita yhteystietoihisi sekä työnhakuusi liittyvät muutostiedot ja asioinnin opastus: 0295 020

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 december 2012 916/2012 Lag om offentlig arbetskrafts- och företagsservice Utfärdad i Helsingfors den 28 december 2012 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning, av 11 i lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning, av 25 i lagen om finansiering av undervisningsoch

Läs mer

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010 Datum 26.5.2010 Anordnarna av gymnasieutbildning Dnr 37/520/2010 Ärende ANSÖKAN TILL PILOTPROJEKTET FÖR STUDIEHANDLEDNING I GYMNASIET OCH FINANSIERING SOM HÄNFÖR SIG TILL DEN Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken i landskapet Åland Arbetslösheten, fokus och lagstiftning Trendbrott I den ekonomiska översikten 2015

Läs mer

UNGDOMSGARANTIN STÅR PÅ DEN UNGAS SIDA! www.nuorisotakuu.fi 1

UNGDOMSGARANTIN STÅR PÅ DEN UNGAS SIDA! www.nuorisotakuu.fi 1 UNGDOMSGARANTIN STÅR PÅ DEN UNGAS SIDA! www.nuorisotakuu.fi 1 Innehåll Vad då ungdomsgaranti? Varför ungdomsgaranti? Mål och budskap med ungdomsgarantin Vem genomför ungdomsgarantin? Resultat av ungdomsgarantin

Läs mer

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 22/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 22/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg:

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg: Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten Vasa stads sommarjobb för ungdomar söks via jobbsökningsportalen Kuntarekry.fi. Kuntarekry.fi är en riksomfattande jobbsökningstjänst inom kommunbranschen

Läs mer

TE-tjänster för företag och arbetsgivare

TE-tjänster för företag och arbetsgivare TE-tjänster för företag och arbetsgivare te-tjanster.fi När företaget behöver ny kunnig arbetskraft eller om en ny situation kräver nytt kunnande, lönar det sig att utnyttja TE-tjänsterna. Vi är experter

Läs mer

ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS TJÄNSTER FÖR ENSKILDA KUNDER (lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice 916/2012)

ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS TJÄNSTER FÖR ENSKILDA KUNDER (lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice 916/2012) ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS TJÄNSTER FÖR ENSKILDA KUNDER (lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice 916/2012) 1. Arbetsförmedling 2. Information och rådgivning 3. Sakkunnigbedömningar kartläggning

Läs mer

IRV- och kompetensutveckling för unga

IRV- och kompetensutveckling för unga Rådplägningsdagar 2.12.2010 IRV- och kompetensutveckling för unga Överinspektör Liisa Winqvist Arbets- och näringsministeriet Avdelningen för sysselsättning och företagande Unga arbetssökande i Finland

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Nedan följer en redovisning av vad som i dag görs för att identifiera, stödja och aktivera unga i Tyresö kommun som varken arbetar eller studerar, eller är

Läs mer

Studieinfo.fi Informations- och utbildningsdag för ansvariga användare inom vuxenutbildning

Studieinfo.fi Informations- och utbildningsdag för ansvariga användare inom vuxenutbildning Studieinfo.fi Informations- och utbildningsdag för ansvariga användare inom vuxenutbildning 23.9.2013 Sari Ellonen, Heidi Bergström, Satu Hornborg och Laura von der Hagen Dagens program 9.30 Kaffeservering,

Läs mer

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2352 Yliopistoista vuonna 2001 valmistuneiden työelämään sijoittuminen viisi vuotta valmistumisen

Läs mer

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2351 Yliopistoista vuonna 2000 valmistuneiden työelämään sijoittuminen viisi vuotta valmistumisen

Läs mer

SKOLA OCH FRITID s. 3-4. HÄLSOVÅRD s. 5-7. ARBETE OCH STUDIER s. 8-12. MISSBRUKARVÅRD s. 13. REHABILITERANDE VÅRD s. 14-15. KRISHJÄLP s.

SKOLA OCH FRITID s. 3-4. HÄLSOVÅRD s. 5-7. ARBETE OCH STUDIER s. 8-12. MISSBRUKARVÅRD s. 13. REHABILITERANDE VÅRD s. 14-15. KRISHJÄLP s. I KARLEBY Hejsan! Vi alla känner oss nångång nedstämda och trötta. Det handlar inte alltid om depression eller om något allvarligt, utan trötthet och stress hör till vårt normala liv. Det viktigaste är

Läs mer

Världen finns nära dig

Världen finns nära dig Världen finns nära dig Bli internationell med oss Internationalisering angår alla Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO är en fördomsfri vägvisare för internationaliseringen

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Fresh Experts-programmet i detalj

Fresh Experts-programmet i detalj Bio- och miljövetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet Fresh Experts-programmet för magistrar 2010 2011 Studerande Du är viktig för oss. Bli färdig och delta i Fresh Experts-programmet! Hallå

Läs mer

Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan

Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan Att söka jobb är mer än att skriva och skicka ut ansökningsbrev eftersom sökandet är starkt kopplat till karriärplanering och personlig utveckling.

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Ann Backman och Eivor Söderström. Möjliga utvecklings- och samarbetsområden mellan Optima och ungdomsverkstad

Ann Backman och Eivor Söderström. Möjliga utvecklings- och samarbetsområden mellan Optima och ungdomsverkstad Ann Backman och Eivor Söderström Möjliga utvecklings- och samarbetsområden mellan Optima och ungdomsverkstad FSKC ARBETSPAPPER 5/2014 Möjliga utvecklings- och samarbetsområden mellan Optima och ungdomsverkstad

Läs mer

Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan

Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan Att söka jobb är mer än att skriva och skicka ut ansökningsbrev eftersom sökandet är starkt kopplat till karriärplanering och personlig utveckling.

Läs mer

Praktikguide för Aboa Mare

Praktikguide för Aboa Mare Praktikguide för Aboa Mare xxell Utbildning Ab Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 Innehållsförteckning 1. HANDLEDD PRAKTIK... 3 2. FÖRE PERIODEN...

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Etableringskedjan 2010-04-12

Etableringskedjan 2010-04-12 Etableringskedjan 2010-04-12 Etableringskedja - från nyanländ till nyanställd Söka jobb Arbetslivserfarenhet genom praktik Kunskap om den egna kompetensen Nyanländ Personliga mål och ambitioner Grundläggande

Läs mer

Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS

Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS 1 2 Arbetsförmedlingen är till för alla som vill hitta ett nytt jobb. Vår uppgift är att föra samman dig som söker jobb med intressanta arbetsgivare på

Läs mer

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2016 2017 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Dela ut ett pris, max tre 15 000 kr Supporter

Läs mer

SVAR PÅ FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS OM REFORMEN AV ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA

SVAR PÅ FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS OM REFORMEN AV ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA SVAR PÅ FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS OM REFORMEN AV ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA Hur går det till när reformen genomförs stegvis? I reformens första skede kan högskolorna bestämma att reservera

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016.

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 14.11.2011 ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens

Läs mer

FPA:S STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD

FPA:S STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Rehabiliteringsgruppen FPA:S STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD SERVICELINJEN FÖR ARBETSTRÄNING Gäller från 1.1.2011 INNEHÅLL SERVICELINJEN FÖR ARBETSTRÄNING...

Läs mer

Välja yrke (SOU 2015:97)

Välja yrke (SOU 2015:97) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Välja yrke (SOU 2015:97) Riksförbundet FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

Läs mer

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget:

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: PRAOBLANKETT Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på i Staffanstorp Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: Namn: klass: Telefon: E-post: Vårdnadshavare: Telefon vårdnadshavare: Detta

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet

Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Arbetsförmedlingen Norra Uppland och Tierps kommun november 2015 Redovisning av befintlig verksamhet Grund- och gymnasieskolan I Tierps kommun finns idag elva

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Här presenteras ett fiktivt exempel med syfte att inspirera till samverkan inom gymnasieskolan med studie-

Läs mer

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning.

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och av vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Förbundsministeriet för arbete och sociala frågor

Förbundsministeriet för arbete och sociala frågor Förbundsministeriet för arbete och sociala frågor Riktlinje för det federala specialprogrammet för "Främjande av utbildningsinteresserade europeiska ungdomars och arbetslösa unga yrkesutbildade personers

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR SOCIAL-, HÄLSO- OCH IDROTTSOMRÅDET 2013

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR SOCIAL-, HÄLSO- OCH IDROTTSOMRÅDET 2013 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR SOCIAL-, HÄLSO- OCH IDROTTSOMRÅDET 2013 Antagningsgrunderna för social- och hälsoområdet presenteras nedan medan antagningsgrunderna för idrott presenteras på sid. 5 6. Poängsättningen

Läs mer

ANSÖKNINGSGUIDE TILL GRUNDKURSEN FÖR GRÄNSBEVAKARE

ANSÖKNINGSGUIDE TILL GRUNDKURSEN FÖR GRÄNSBEVAKARE ANSÖKNINGSGUIDE TILL GRUNDKURSEN FÖR GRÄNSBEVAKARE 2015 Gräns- och sjöbevakningsskolan 2014 Bli gränsbevakare! Gränsbevakningsväsendet söker till sin tjänst gränsbevakare, som utbildas för sin uppgift

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (15) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde Gymnasieskola... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Ann Backman. Projektresultat från DelSam i Österbotten

Ann Backman. Projektresultat från DelSam i Österbotten Ann Backman Projektresultat från DelSam i Österbotten FSKC ARBETSPAPPER 5/2015 Projektresultat från DelSam i Österbotten Ann Backman: Projektresultat från DelSam i Österbotten FSKC Arbetspapper 5/2015

Läs mer

ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS ANVISNING OM ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS UPPGIFTER I GENOMFÖRANDET AV SYSTEMET MED UTKOMSTSKYDD FÖR ARBETSLÖSA

ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS ANVISNING OM ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS UPPGIFTER I GENOMFÖRANDET AV SYSTEMET MED UTKOMSTSKYDD FÖR ARBETSLÖSA Anvisning Arbets- och näringsbyråerna Närings-, trafik- och miljöcentralerna 31.12.2015 TEM/2435/03.01.04/2015 Arbets-och näringsförvaltningens kundservicecenter ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS ANVISNING

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2011 Nr 75 Nr 75 LANDSKAPSFÖRORDNING om gymnasieutbildning Utfärdad i Mariehamn den 23 juni 2011 Med stöd av 8, 9, 10 och 34 landskapslagen (2011:13) om gymnasieutbildning stadgas

Läs mer

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Med fokus på: yrkesutbildning fordons- och transportprogrammet Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum

Läs mer

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned Arbetslivscykeln i skick Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned 2 Keva stöder fortsatt arbete när arbetsförmågan går ned Om du har en sjukdom som gör att du riskerar att förlora arbetsförmågan

Läs mer

ANSÖKNINGSSTADIET INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSOMRÅDET FÖR STUDERANDE MED INVANDRARBAKGRUND. Miia Mäntylä

ANSÖKNINGSSTADIET INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSOMRÅDET FÖR STUDERANDE MED INVANDRARBAKGRUND. Miia Mäntylä 1 ANSÖKNINGSSTADIET INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSOMRÅDET FÖR STUDERANDE MED INVANDRARBAKGRUND Miia Mäntylä Vasa universitet, Levón-institutet Uppdragsforskning 3s/2010 2 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 INLEDNING 5 SYFTET

Läs mer

Studie- och yrkesorientering

Studie- och yrkesorientering ÄNGDALASKOLAN Studie- och yrkesorientering Arbetsplan Ängdala Skolor AB 130903 Ängdalaskolans arbetsplan för den studie- och yrkesorienterande verksamheten Inledning Följande dokument utgör den arbetsplan

Läs mer

PERSONLIG TILLÄMPNING I SAMBAND MED FRISTÅENDE EXAMINA verktyg för aktörerna inom processen för fristående examina. AiHe-projektet

PERSONLIG TILLÄMPNING I SAMBAND MED FRISTÅENDE EXAMINA verktyg för aktörerna inom processen för fristående examina. AiHe-projektet PERSONLIG TILLÄMPNING I SAMBAND MED FRISTÅENDE EXAMINA verktyg för aktörerna inom processen för fristående examina AiHe-projektet Personlig tillämpning i samband med fristående examina verktyg för aktörerna

Läs mer

Studiehandledarpaket 2016

Studiehandledarpaket 2016 Studiehandledarpaket 2016 Anvisningar för dem som slutför den grundläggande utbildningen Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning Ansökan till yrkesinriktad specialundervisning Ansökan

Läs mer

UTBILDNINGSANORDNARENS MÖJLIGHETER ATT INGRIPA VID OLÄMPLIGHET FÖR STUDIER

UTBILDNINGSANORDNARENS MÖJLIGHETER ATT INGRIPA VID OLÄMPLIGHET FÖR STUDIER UTBILDNINGSANORDNARENS MÖJLIGHETER ATT INGRIPA VID OLÄMPLIGHET FÖR STUDIER Reviderad guide om verkställande av SORA-författningarna och -föreskrifterna i yrkesutbildningen Guider och handböcker 2015:10

Läs mer

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte.

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte. Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet yrkesförbund för dig som är utbildad som, eller studerar till, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska. Vårdförbundet ska

Läs mer

MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN

MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN FINLANDS AKADEMI Förvaltningsenheten/Katja Majamaa 2.5.2005 MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN 1. Finlands Akademis

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 246/2015 Lag om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND

HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND Projektutlysning för internationellt samarbete som finansieras av europeiska socialfonden Ansökningsanvisning 15.4.2016 PROJEKTUTLYSNING

Läs mer

Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt

Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt 1 Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt Kyrkslätts gymnasium i samarbete med Winellska skolan Denna läroplan baserar sig på den gällande läroplanen i Kyrkslätts kommun

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Särskilda medel Utifrån att Mönsterås kommun hade en oproportionerligt hög ungdomsarbetslöshet år 2013, så beslutade kommunstyrelsen 1 att år 2014 avsätta

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2013 1287/2013 Lag om elev- och studerandevård Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Processer inom sysselsättning i socialt arbete med ungdomar och unga vuxna - inom Korsholms kommun

Processer inom sysselsättning i socialt arbete med ungdomar och unga vuxna - inom Korsholms kommun Processer inom sysselsättning i socialt arbete med ungdomar och unga vuxna - inom Korsholms kommun 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vägen till socialbyrån... 3 3. AN- byrån (Arbets- och näringsbyrån)...

Läs mer

Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden

Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden Matias Erlund Arbetsforum 1 Arbetsforums karriäruppföljning Utexaminerade magistrar sedan 1995 Normalt 1 år efter examen Magistrar regelbundet, doktorer

Läs mer

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten,

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten, 1 of 8 21/03/2011 11:29 Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1998» 6.11.1998/811 6.11.1998/811 Beaktats t.o.m. FörfS 203/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Förordning

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen. 3 Yrkeshögskolornas självstyrelse och medlemmar

Lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen. 3 Yrkeshögskolornas självstyrelse och medlemmar 1 Lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i yrkeshögskolelagen av den 9 maj 2003 (351/2003) 8 1 mom., varvid det nuvarande 2 och 3 mom. blir 1

Läs mer

Arbetslivs- och framtidsorienterad yrkesutbildning i Finland

Arbetslivs- och framtidsorienterad yrkesutbildning i Finland Arbetslivs- och framtidsorienterad yrkesutbildning i Finland Nordiskt seminarium 21.9.2011 Heidi Backman Regeringsprogrammet 2011- Inom all utbildning betonas kontakter till arbetslivet och fostran till

Läs mer

Resultat för: Stockholms län / Stockholm / Viktor Rydberg gymnasium Odenplan

Resultat för: Stockholms län / Stockholm / Viktor Rydberg gymnasium Odenplan Enkät i gymnasiet Undersökning genomförd våren 2016 i åk 2 Resultat för: Stockholms län / Stockholm / Viktor Rydberg gymnasium Odenplan Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är

Läs mer

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv Reformerad Yrkeslärarutbildning En nyckelfråga för svenskt näringsliv PM Augusti 2007 Vi behöver en reformerad yrkeslärarutbildning som löser bristen på kvalificerade yrkeslärare Näringslivet är beroende

Läs mer

MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet.

MÅL. ge eleverna insikt i hur attityder och fördomar på olika sätt kan styra och begränsa studie- och yrkesvalet. 1 MÅL ge förutsättningar att välja med kritik, självständighet och engagemang och ta hänsyn till såväl egna möjligheter och värderingar som utbildnings- och arbetsmarknadsläget på sikt. medverka till att

Läs mer

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet.

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. ADHD på jobbet Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. Innehåll RESULTATET I KORTHET... 3 BAKGRUND... 4 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015

Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015 Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015 Nytt i Studieinfo.fi Läroavtalsdelen öppnades i maj Visning av utbildningar och ansökningsmål vid uni Ansökan om överflyttning vid högskolorna Kvoten

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014 2020 företagsstöd

Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014 2020 företagsstöd Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014 2020 företagsstöd NTM-centralen i Österbotten Matias Smeds 14.4.2015 Sida 1 Allmänt om företagsstödet För små företag (mindre än 50 pers.)

Läs mer

ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING

ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING OAJ:n Vaasan paikallisyhdistys ry OAJ:s lokalförening i Vasa ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING Småbarnsfostran Ansvarig för uppfostran i daghem är förutom barnträdgårdslärare

Läs mer

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid PM Tyresö kommun 2011-04-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (13) Judit Kisvari Diarienummer 2010/GAN0034 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid Förslag till beslut

Läs mer

BLI FÄRDIG MED LÄRDOMSPROVET

BLI FÄRDIG MED LÄRDOMSPROVET BLI FÄRDIG MED LÄRDOMSPROVET Riitta Aikkola 2011 Innehåll 1. Till användaren av arbetsboken... 2 2. Vilket skede är du nu?... 3 3. Uppställande av mål för lärdomsprovet... 5 4. Lärdomsprovets framskridande...

Läs mer

Kartläggning av målgruppen

Kartläggning av målgruppen Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen 1 Innehåll Antal unga som inte fullföljer gymnasiet... 3 Antal unga inom aktivitetsansvaret... 3 Antal unga som uppbär försörjningsstöd... 3 Antal unga som har timanställning

Läs mer

FÖRESKRIFT 12/011/2006. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 12/011/2006. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 12/011/2006 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FOTOGRAF 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FOTOGRAF 2007 FÖRESKRIFT 12/011/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Tvåspråkiga fristående pedagogiska studier för

Läs mer

GENOMFÖRANDE AV SÄRSKILD ALLMÄNLÄKARUTBILDNING

GENOMFÖRANDE AV SÄRSKILD ALLMÄNLÄKARUTBILDNING 1(8) Fastställd av fakultetsrådet 16.2.2016 GENOMFÖRANDE AV SÄRSKILD ALLMÄNLÄKARUTBILDNING 1. INLEDNING Den särskilda allmänläkarutbildningen grundar sig på EU:s direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer,

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Fullföljt gymnasium viktigt för unga på arbetsmarknaden

Fullföljt gymnasium viktigt för unga på arbetsmarknaden PRESSMEDDELANDE 2014-10-02 Från Skolverkets hemsida www.skolverket.se Fullföljt gymnasium viktigt för unga på arbetsmarknaden 75 procent av ungdomarna som har fått slutbetyg med behörighet till högskolan

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna I, N10

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna I, N10 PROTOKOLL Nummer 23 15.12.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna I, N10 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Avdelningschef Linnéa

Läs mer

Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare

Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare Regeringsprogrammets insatsområden bekämpning av fattigdom, ojämlikhet och utslagning stabilisering av den offentliga ekonomin

Läs mer

Resultat för: Stockholms län / Tyresö / Kommunal / Tyresö Gymnasium / Hotell- och turismprogrammet (HT)

Resultat för: Stockholms län / Tyresö / Kommunal / Tyresö Gymnasium / Hotell- och turismprogrammet (HT) Enkät i gymnasiet Undersökning genomförd våren 2016 i åk 2 Programrapport Resultat för: Stockholms län / Tyresö / Kommunal / Tyresö Gymnasium / Hotell- och turismprogrammet (HT) Rapporten innehåller resultaten

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Innehållsförteckning 1. Övergripande arbete 2. Aktiviteter för årskurs 7 3. Aktiviteter för årskurs 8 4. Aktiviteter för årskurs 9 6. Utvecklingsarbete

Läs mer

Varje elev till nästa nivå

Varje elev till nästa nivå Varje elev till nästa nivå JENSEN grundskola i Örebro årskurs 6 9 Vi på JENSEN grundskola sätter eleven främst. Det innebär att vi gör mer än förväntat för varje elevs utveckling och studieresultat. Förutom

Läs mer